EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011"

Transkriptio

1 Vastaaja: EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi myös se sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) sääntökohta johon perustat vastauksesi. Näihin kysymyksiin vastataan sääntökirjan esipainoksen , casebookin (päivitetty ) tai kilpailusääntöjen mukaan. Kyseiset dokumentit löytyvät SJL:n nettisivuilta. Esimerkki: Pelialuetta reunustavassa laidassa olevissa ovissa on maksimiovenraoksi määritetty 0,8 senttimetriä. väärin, 0,5cm sk 104 Ota vastauksesi mukaan liigan kesäpäiville, kilpatuomarileirille tai kertauskurssille. 1. Siniviivojen tulee jatkua potkulevyä ylös aina laidan yläosaan 2. Rangaistusaitiossa on oltava tilaa vähintään 3 pelaajalle. 3. Varamaalivahdin on käytettävä kypärää tai kokokasvosuojusta, jos hän joutuu ennen ottelua tai erätauolla kulkemaan jään kautta pelaajapenkiltä pukusuojaan tai pukusuojasta pelaajapenkille. 4. Jos maalivahdin kypärä tai kokokasvosuojus irtoaa pelin käydessä, ja ennen kuin erotuomari katkaisee pelin, kiekko menee maaliin, maali hyväksytään. 5. Kansainvälisten sääntöjen mukaan alle 18-vuotiaiden sarjan ja nuorempien sarjojen pelaajien on käytettävä kaulasuojaa. 6. Maalivahdille, joka kieltäytyy poistamasta kielletyksi luokiteltua mailaa pelistä, tuomitaan pieni rangaistus. 7. Mailoja tai maalivahdin varusteita koskevia mittauksia ei suoriteta jatkoajan ja rangaistuslaukauskilpailun (voittomaalikilpailun) välissä. 8. Mailan mittauspyyntöä ei voi esittää rangaistuslaukauskilpailun (voittomaalikilpailun) aikana. 9. Maalivahdin varuste on mitattu erätauolla ja todettu laittomaksi. Kuka kärsii maalivahdille tuomittavan pienen rangaistuksen? 10. Linjatuomari havaitsee että A8 yrittää lyödä vastustajaa mailan päällä. Raportoiko hän tilanteesta päätuomarille oma-aloitteisesti?

2 11. Päätuomari on nostanut kätensä ylös A-joukkueen rangaistuksen merkiksi. Tämän jälkeen ennen pelikatkoa linjatuomari toteaa A-joukkueen syyllistyvän rikkeeseen, josta tuomitaan joukkuerangaistus. Katkaiseeko linjatuomari pelin? 12. B-joukkueelle ollaan tuomitsemassa siirrettyä rangaistusta. Ennen kuin peli katkaistaan, A-joukkueen maalivahti lähtee kohti vaihtoaitiotaan tarkoituksella, että hänet korvataan ylimääräisellä kenttäpelaajalla. Vaihtotilanteessa, kun korvaava kenttäpelaaja on jo jäällä, maalivahti pelaa kiekkoa mailallaan. Ratkaisu? 13. Siirretyn rangaistuksen aikana ei-rangaistava joukkue syyllistyy maalivahdin liian aikaiseen vaihtoon ja peli katkaistaan, kun kiekko on ei-rangaistavan joukkueen puolustusalueella. Aloituspaikka? 14. Joukkueet eivät saa vaihtaa pelaajia virheellisen aloituksen jälkeen (aloituksen uusiminen) paitsi jos tilanteessa tuomitaan jommallekummalle joukkueelle kenttäpelaajien lukumäärään vaikuttavia rangaistuksia. 15. Joukkuetta on jo varoitettu yrityksestä vaihtaa pelaajiaan tekemänsä pitkän kiekon jälkeen. Kun joukkue syyllistyy uudelleen samaan rikkeeseen, tuomitaan joukkueelle joukkuerangaistus. Rangaistus kuulutetaan Joukkuerangaistus pelin viivyttämisestä rike pelaajien vaihtamisessa. 16. Aloituksen aikana päätuomari tuomitsee käytösrangaistuksen A-joukkueen pelaajalle. Saavatko joukkueet vaihtaa pelaajia? 17. Aloituksen aikana päätuomari tuomitsee kummankin joukkueen pelaajille rangaistuksen, jotka eivät vaikuta kummankaan joukkueen jäällä olevaan pelaajavahvuuteen. Joukkueet eivät saa tehdä pelaajavaihtoja. 18. Jos maalivahdin vaihtaminen suoritettiin pelikatkolla, voidaan maalivahdin takaisin vaihto suorittaa vasta seuraavalla pelikatkolla 19. A-joukkueen aloittava pelaaja on vaihdettu pois aloituksesta. B-joukkueella on mahdollisuus pyytää sen jälkeen aikalisä. 20. Katkolla syntyy kiista maalin edustalla, josta tuomitaan rangaistus vain puolustavalle joukkueelle. Hyökkäävän joukkueen molemmat puolustajat liittyvät kiistaan maalilla vihellyksen jälkeen, mistä suoritetaan seuraava aloitus? 21. Hyökkäävän joukkueen pelaajalle tuomitaan hyökkäysalueellaan käytösrangaistus. Seuraava aloitus suoritetaan rikkoneen pelaajan joukkueen puolustusalueen aloituspisteestä. 22. Kun ei-rangaistava joukkue tekee pitkän ja vastustajalle tuomitaan rangaistus, tapahtuu seuraava aloitus puolueettoman alueen aloituspisteestä lähinnä rangaistun joukkueen puolustusaluetta.

3 23. Aina kun ainoastaan hyökkäävän joukkueen pelaajalle tuomitaan rangaistus hyökkäysalueellaan, seuraava aloitus suoritetaan toisesta rangaistuksen saavan joukkueen puolustusalueen aloituspisteestä riippumatta siitä, katkaistiinko peli kyseisen joukkueen takia vai ei. 24. Puolustavan joukkueen pelaaja aiheuttaa pelikatkon puolustusalueellaan ja päätuomari tuomitsee rangaistuksen puolustavalle joukkueelle. Tämän jälkeen samalla pelikatkolla hyökkäävän joukkueen pelaajalle tuomitaan rangaistus. Seuraava aloitus suoritaan lähimmästä alkuperäisen rangaistuksen saaneen joukkueen puolustusalueen aloituspisteestä. 25. Kun kiekko laukaistaan keskiviivan takaa ja se osuu maalin pystytolppaan ja menee siitä maaliviivan yli (ei maaliin), tuomitaan pitkä. 26. Jos on tapahtunut ilmeinen virhe maalintekijän tai syöttäjän nimeämisessä, tämä on heti korjattava. Muutoksia ei kuitenkaan voi tehdä viralliseen ottelupöytäkirjaan sen jälkeen, kun erotuomari on sen allekirjoittanut. 27. Jos pelin käydessä pelialueelle ilmaantuu muu kuin sääntöjen mukaisesti pelissä oleva kiekko, peli katkaistaan välittömästi. 28. Maalia ei hyväksytä, jos hyökkäävä pelaaja on lyönyt kädellä kiekkoa, vaikka se suuntaa muuttaen jostain kenttäpelaajasta, hänen mailastaan tai luistimistaan, maalivahdista tai tuomarista menisi maaliin. 29. Hyökkäävän joukkueen pelaaja pitää mailaansa maalin yläriman tai puolustavan joukkueen pelaajan olkapään yläpuolella, mutta kiekko kimpoaa hänen olkapäästään maaliin. Maalia ei hyväksytä. 30. Maali hyväksytään, jos pelaaja lyö kiekon maaliin mailalla siten, että kiekon osumakohta mailaan on maalin yläriman alapuolella. 31. Jos kentälle heitetään pelin kulkua häiritseviä esineitä, peli katkaistaan kiekon hallinnan siirtyessä toiselle joukkueelle 32. Jos useita rangaistuksia tuomitaan samalla pelikatkolla, joukkueen kapteeni saa valita pienten rangaistusten kohdalla, missä järjestyksessä rangaistukset kärsitään. Sillä ei ole merkitystä, missä järjestyksessä rikkeet ovat tapahtuneet. 33. Joukkueelle B tuomitaan samalla katkolla kaksi joukkuerangaistusta. Voiko yksi pelaaja kärsiä molemmat rangaistukset?

4 34. B-joukkueen valmentaja hankkii joukkueelleen joukkuerangaistuksen, Myöhemmin samalla katkolla ko. valmentajalle tuomitaan OR. Pelikellossa ei ole muita rangaistuksia, eikä tilanteessa tuomita muita rangaistuksia. Monellako kenttäpelaajalla peli jatkuu seuraavassa aloituksessa? 35. Edellä mainittu tilanne, Montako pelaajaa istuu B-joukkueen rangaistusaitiossa? 36. A6 2 min 3.00 B11 2 min 3.00 A9 2 min 3.30 maali 4.00 Kenen rangaistus päätyy maalista 4.00? 37. Samalla katkolla tuomitaan joukkueelle A seuraavat rangaistukset A18 2 min 3.00 A min 3.00 B-joukkue tekee maalin ajassa Kenen rangaistus päättyy? 38. Samalla katkolla A7:lle tuomitaan rangaistuksia, muita rangaistuksia ei tuomita. A7 2 min A7 2 min A7 OR Monellako kenttäpelaajalla peli jatkuu ajassa ja monta sijaista istuu A joukkueen rangaistusaitiossa? 39. Joukkuerangaistuksesta poistetaan kuka tahansa kapteenin ilmoittama, joukkueen johtajan tai valmentajan nimeämä, pelaaja, maalivahtia lukuun ottamatta, jäältä 2 minuutiksi, jonka aikana sijaista ei sallita. 40. Rangaistuslaukaus voidaan tuomita myös niissä tilanteissa, joissa maalivahti rikkoo läpiajossa olevaa pelaajaa, riippumatta siitä, tapahtuuko rike takaapäin vai ei. 41. Tuomittaessa rangaistuslaukausta tilanteessa, jossa ei voida yksilöidä pelaajaa, voi valmentaja nimetä kenet tahansa suorittamaan laukauksen. 42. Rangaistuslaukauksen aikana maali siirtyy pois paikoiltaan maalivahdin toiminnan tuloksena ja sen jälkeen kiekko menee maaliin, ratkaisu? 43. Rangaistuslaukauksen suorittamisen ajaksi molempien joukkueiden pelaajien on siirryttävä pelaajapenkeilleen.

5 44. Maalivahdin saama rangaistus on ns. kumoutuva rangaistus. Asetetaanko sijainen kentältä kärsimään kyseistä rangaistusta? 45. A min 3.00 B min 3.00 Monellako kenttäpelaajalla peli jatkuu ja tarvitaanko sijaisia? 46. A3 2+2 min 3.00 B8 2+5 min + PRK 3.00 Monellako kenttäpelaajalla peli jatkuu 3.00, mille rangaistuksille on asetettava sijaiset? 47. Siirrettyjä rangaistuksia koskeva sääntö (513) ei ole voimassa niihin rangaistuksiin, joihin sovelletaan samanaikaisten rangaistusten-sääntöä 48. Päätuomari on nostanut kätensä ylös A-joukkueen rangaistuksen merkiksi ja B-joukkue on vaihtanut maalivahtinsa ylimääräisen kenttäpelaajan. B-joukkueen pelaaja kuljettaa kiekkoa oman maalinsa editse ja A-joukkueen pelaaja häiritsee kiekkoa kuljettavaa pelaajaa. Häirinnän tuloksena B-joukkue pelaa kiekon omaan maaliinsa, ratkaisu? 49. Pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa ryntäyksen seurauksena, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan joko 5 + PRK tai OR 50. Pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa selästä taklaamisen seurauksena, tuomitaan joko 5 + PRK tai OR 51. Jos vastustaja loukkaantuu poikittaisen mailan seurauksena, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan 5 + PRK tai OR. 52. Minkä säännön mukaan rangaistaan pelaajaa joka lähtee kiistaan kuudentena pelaajana pelaajapenkiltä ja työntää vastustajansa nurin poikittaisella mailalla? 53. Jos vastustaja loukkaantuu kyynärpää taklauksen seurauksena, voidaan rikkoneelle pelaajalle tuomitaan vain OR. 54. Pelaajalle, joka tarkoituksellisesti ottaa yhden tai molemmat hanskansa pois tappelun tai kiistan aikana, tuomitaan Käytösrangaistus (10 ) 55. Pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan joko 5 + PRK tai OR. 56. Pelaajalle tai maalivahdille, joka ensimmäisenä puuttuu käynnissä olevaan kiistaan, tuomitaan sen lisäksi, mitä muita rangaistuksia hänelle kyseisestä tilanteesta tuomitaan, PRK.

6 57. Joukkueen toimihenkilölle, joka osallistuu kiistaan tai nyrkkitappeluun kenttäpelaajan, maalivahdin tai joukkueen toimihenkilön kanssa, ja joka on jäällä tai jään ulkopuolella, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan PRK tai OR. 58. Kiistaa ei voida tulkita nyrkkitappeluksi tai väkivaltaisuudeksi, jos pelaajilla on pelihanskat käsissään 59. Pelaajalle ei voi tuomita ottelurangaistusta ja pelirangaistusta käytöksestä nyrkkitappelun jatkamisesta. 60. Kolmas mies kiistassa -sääntöä sovelletaan ainoastaan ensimmäiseen pelaajaan, joka puuttuu käynnissä olevaan kiistaan ja jo yhden rangaistuksen tuomitseminen voi tehdä tilanteesta kiistan. Tätä sääntöä sovellettaessa päätuomarin on arvioitava, osallistuuko kyseinen pelaaja todella kiistaan vai ei. 61. Pelaajalle, joka yrittää iskeä tai tahallisesti iskee vastustajaa päällään, tuomitaan OR. 62. Pelaajalle, joka estää tai yrittää estää vastustajan etenemistä koukkaamalla tätä mailallaan, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan joko pieni rangaistus tai iso rangaistus + PRK. 63. Pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa koukkaamalla, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan joko iso rangaistus + PRK tai OR. 64. Pelaajalle, joka mailallaan tai vartalollaan estää tai haittaa maalivahdin liikehdintää, kun tämä on maalialueellaan, tuomitaan pieni rangaistus 65. Jos hyökkäävän joukkueen pelaaja luistelee maalialueen läpi ja fyysisesti osuu maalivahtiin, tai luistelee maalivahdin takaa ja maalivahti peruuttaa osuen pelaajaan, kyseiselle pelaajalle tuomitaan pieni rangaistus estämisestä. 66. Pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan joko 5 + PRK tai OR. 67. Kiekkoa kuljettavan pelaajan mailaan koputtamista tai naputtamista ei luokitella huitomiseksi, kun pelaajan tarkoituksena on pelkästään kiekon tavoittelu 68. Pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa huitomalla, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan 5 + PRK tai OR.

7 69. Jos pelaaja erotuomarin mielestä on tavoitellut kiekkoa haltuunsa mailallaan tai lyönyt kiekon pois mailallaan ja onnistunut tässä, mutta samalla mailan liike on kampittanut tai kaatanut kiekkoa kuljettavan pelaajan, rangaistusta ei tuomita, koska pelaaja pelasi ensin kiekkoa eikä kiekkoa kuljettanutta vastustajaa. 70. Maalivahdille, joka kilpikäsineellään lyö vastustajaa pään, niskan tai kasvojen alueelle, tuomitaan OR. 71. Pelaaja on vastuussa siitä, että pitää päänsä ylhäällä ja on tietoinen sijainnistaan sekä mahdollisuudesta tulla taklatuksi. Taklatuksi tuleminen on normaali osa peliä ja pelaajien pitää olla valmiina suojaamaan itseään sääntöjen puitteissa. 72. Pelaajalle, joka rangaistuksen saatuaan ei etene suoraan rangaistuspenkille tai pukuhuoneeseen, tuomitaan käytösrangaistus. 73. Sääntöä 550 soveltaessaan erotuomarilla on monessa tapauksessa mahdollisuus tuomita valinnaisesti joko: Joukkuerangaistus niistä rikkeistä, jotka tapahtuvat pelaajapenkillä tai sen välittömässä läheisyydessä, mutta poissa jäältä, sekä kaikissa niissä tapauksissa, joissa kyseessä on ei-pelaava henkilöstö tai Käytösrangaistus niistä rikkeistä, jotka tapahtuvat jäällä tai rangaistusaition alueella ja kun rangaistava pelaaja on selvästi tunnistettavissa 74. Jos tunnistettava, jäältä pois oleva pelaaja heittää mailan tai minkä tahansa muun esineen pelaajapenkiltä tai rangaistusaitiosta pelialueelle, tuomitaan joukkuerangaistus. 75. Valmentajalle voi tuomita käytösrangaistuksen. 76. Kiekko laukaistaan ja maalivahti ottaa sen kiinni, sitten hän heittää kiekon ilmaan ja tahallisesti, mailallaan tai hanskallaan, kädellään tai suojuksillaan suuntaa kiekon laidan ylitse. Maalivahdille tuomitaan pieni rangaistus. 77. Joukkueelle on tulossa siirretty rangaistus ja sen pelaaja laukaisee kiekon pelialueen ulkopuolelle omalta puolustusalueeltaan, ratkaisu? 78. Kun erotuomari on poistanut pelaajan aloituksesta ja toinen saman joukkueen pelaaja samassa aloituksessa viivyttelee aloitukseen tuloa erotuomarin varoituksen jälkeen, hänelle tuomitaan pieni rangaistus. 79. Kenttäpelaaja tai maalivahti, joka käyttää varustettaan tai visiiriään siten, että se saattaa aiheuttaa vastustajan loukkaantumisen, poistetaan jäältä ja erotuomari varoittaa hänen joukkuettaan. Jos varoitetun joukkueen kuka tahansa pelaaja syyllistyy milloin tahansa sääntöjen vastaiseen tai vaaralliseen varusteeseen liittyvään rikkeeseen, rikkoneelle kenttäpelaajalle tai maalivahdille tuomitaan käytösrangaistus.

8 80. Pelaajaa taklataan ja hänen kypäränsä leukanauha aukeaa. Pelaaja saa jatkaa pelaamista seuraavan pelikatkoon asti tai kunnes hän menee pelaajapenkille. Pelaajalle ei tuomita rangaistusta. 81. Pelaajalle, joka lähtee rangaistusaitiosta (ei ensimmäiseksi luokiteltu) kiistan aikana tuomitaan min. 82. Kenttäpelaajalle joka nostaa kiekon jäästä kädellään, tuomitaan pieni rangaistus. 83. Rangaistulle pelaajalle, joka on jo mennyt rangaistusaitioon, ja lähtee ennen rangaistuksensa päättymistä rangaistusaitiosta tarkoituksenaan vastustaa tuomariston tekemää päätöstä, tuomitaan pieni rangaistus. 84. Mikä rangaistus tuomitaan pelaajalle joka lähtee ensimmäisenä pelaajana kiistaan rangaistusaitiosta? Tuomitaanko muita rangaistuksia? 85. Pelaajalle, joka kentällä ollessaan heittää käsineensä kohti katsomossa istuvaa katsojaa, tuomitaan OR. 86. Mikäli maalivahti jättää tarkoituksellisesti mailansa tai sen osan tai minkä tahansa muun esineen maalinsa eteen ja jos kiekko tällöin osuu tällaiseen esineeseen, olipa maalivahti jäällä tai ei, erotuomarin ratkaisu? 87. Päätuomari on nostanut kätensä ylös A-joukkueen siirretyn rangaistusvihellyksen takia ja B-joukkue on vaihtanut maalivahtinsa ylimääräiseen kenttäpelaajaan. Ennen pelin katkaisemista B-joukkueen pelaaja heittää mailansa puolustusalueellaan olevaa kiekkoa kohti. Ratkaisu? 88. Jäällä tai pelaajapenkillä oleva kapteeni tai varakapteeni tulee valittamaan rangaistuksesta. Ratkaisu? 89. Ajassa 59:05 joukkue on vaihtanut maalivahtinsa ylimääräiseen kenttäpelaajaan ja vastustajalla on kiekko hallinnassaan. Pelin käydessä maalivahti palaa jäälle ylimääräisenä pelaajana aiheuttaen siirretyn rangaistusvihellyksen (liian monta pelaajaa jäällä). Hän ei estä kiekkoa hallussa pitävää pelaajaa, mutta yrittää vain torjua maalilaukauksen. 90. Pelaajalle, joka erotuomarin tulkinnan mukaan räikeästi jäljittelee kaatumista, reaktiota tai teeskentelee loukkaantumista hankkiakseen toiminnallaan vastapelaajalle rangaistuksen, tuomitaan käytösrangaistus. 91. Jos maalivahti osallistuu millä tavoin tahansa peliin ylitettyään keskiviivan, hänelle tuomitaan pieni rangaistus. Määräävänä tekijä on maalivahdin luistimien sijainti. 92. Maalivahti saa mennä pelaajapenkkinsä luo juhliakseen maalia toisten pelaajien kanssa.

9 93. Jos toisessa kenttäpäädyssä on kiista tai ruuhka, toisessa kenttäpäädyssä oleva maalivahti ei saa mennä pelaajapenkkinsä luo vaan hänen on pysyttävä omassa päädyssään. Jos maalivahti menee pelaajapenkkinsä luo, erotuomarin on tulkittava tilanne siten, että maalivahti on mennyt pelikatkolla pelaajapenkkinsä luo. 94. Maalivahdille joka poistuu kiistan aikana maalinsa läheisyydestä ja osallistuu ensimmäisenä pelaajana kiistaan tuomitaan 2+PRK 95. Kun maalivahti on pelannut kiekkoa maalialueen ulkopuolella, ja sen jälkeen vastustajan pelaaja muutoin kuin tahattomasti estää hänen palaamisensa maalialueelle, tällöin rikkoneelle pelaajalle tuomitaan rangaistus estämisestä. 96. Maalivahtia tulee rangaista, jos hän toimillaan maalialueen ulkopuolella häiritsee vastustajan pelaajaa, joka yrittää pelata kiekkoa tai vastustajaa. 97. Kun kiekkoa kuljettava pelaaja etuperin tai takaperin luistellen törmää maalivahtiin (ajautuu kontaktiin) ja kiekko menee maaliin, maali hyväksytään. 98. Jos jatkoajalla joukkueelle tuomitaan kahden pelaajan vajaalukuisuus, saa ei-rikkonut joukkue asettaa viidennen pelaajan kentälle, eli pelataan 5 pelaajalla 3 vastaan (=5-3) 99. Jos toinen joukkue on varsinaisen peliajan päättyessä kahdella (2) pelaajalla vajaa, aloitetaan jatkoaika pelaamalla viidellä (5) pelaajalla kolmea (3) vastaan Jos varsinaisen peliajan päättyessä pelataan kolmella (3) kolmea (3) vastaan (=3-3), aloitetaan jatkoaika kolmella (3) kolmea (3) vastaan.

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2010 2014 - Toimintaohjeet ja säänt tötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 1.8.2011 TÄHÄN PAINOK KSEEN UUSITUT KOHDAT T ON ALLEVIIVAUKSELLA SISÄLLYS SISÄLLYS

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012 SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 2 Johdanto 3 Määritelmät 4 Kappale 1 Kenttä.... 6 Kappale 2 Kentän merkinnät 8 Kappale 3 Peliasut 10 Kappale 4 Varusteet

Lisätiedot

Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA

Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA Salibandyn pelisäännöt Suomen Salibandyliiton hyväksymä käännös kansainvälisistä pelisäännöistä (voimassa 1.7.2010 lähtien) 1 PELIALUE 101 Pelikentän mitat...3 102

Lisätiedot

LUONNOS / JI / LUONNOS

LUONNOS / JI / LUONNOS SÄÄNTÖKIRJA, 2014-18 1 Käännöksestä referee = päätuomari linesman = linjatuomari on-ice-official = tuomari officials = tuomaristo SÄÄNTÖKIRJA, 2014-18 2 SÄÄNTÖKIRJA, 2014-18 SISÄLLYS SÄÄNTÖ YKSI KANSAINVÄLINEN

Lisätiedot

JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018

JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 1 JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 2 SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 Alkuperäisteos: Official Rule Book 2014-2018 International Ice Hockey Federation Syyskuu 2014 Copyright Suomen

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO OSA 1 Tuomaritoiminnan perusteet 0 Tuomarin tehtävä 1 Pelin palvelemisen tavoitteet 2 Tuomarin osaaminen

Lisätiedot

FUTSALSÄÄNNÖT 2011. Voittoja joka päivä

FUTSALSÄÄNNÖT 2011. Voittoja joka päivä FUTSALSÄÄNNÖT 2011 Voittoja joka päivä FUTSAL- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO Sisältö Esipuhe vuoden 2011 painokseen... 5 Sääntö 1: Pelikenttä... 6 Sääntö 2: Pallo... 13 Sääntö 3 Pelaajien lukumäärä... 15

Lisätiedot

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT Kilpailusäännöt Tahallinen kontakti vastustajaan on kiellettyä, samoin blokkaaminen Arvonnan voittanut joukkue aloittaa hyökkäysvuorolla, hävinnyt joukkue

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen.

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Koripallon viralliset pelisäännöt 2010 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Elokuu 2010 Sivu 2 (80) Sisällysluettelo Elokuu 2010 Sivu 3 (80) I SÄÄNTÖ PELI...5 1 Määritelmiä...5

Lisätiedot

1. Kentän koko ja vaatimukset pelialueelle. 3. Pelaajien liikkuminen joukkueissa ja pelaajalisenssit

1. Kentän koko ja vaatimukset pelialueelle. 3. Pelaajien liikkuminen joukkueissa ja pelaajalisenssit Säännöt Metsäliigaan 2013: Versio 2013-05-02 Kapteenien kokous pidetään aamulla ennen turnausta. Kokouksen tarkoitus on tiedottaa turnaukseen osallistuvien joukkueiden kapteeneille peliaikatauluista, pelialueella

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja pelisäännöt sen yleinen perusta. Pesäpallon pelisääntöjä täydentää Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien

Lisätiedot

JALKAPALLO- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO ISBN 978-952-9841-36-3

JALKAPALLO- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO ISBN 978-952-9841-36-3 JALKAPALLO- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO ISBN 978-952-9841-36-3 Sisällysluettelo Esipuhe... 3 Sääntö 1: Pelikenttä... 5 Sääntö 2: Pallo... 10 Sääntö 3: Pelaajien lukumäärä... 12 Sääntö 4: Pelaajien varusteet...

Lisätiedot

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2015

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2015 SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2015 1 Esipuheet Amerikkalaisen jalkapallon maailmanliitto (IFAF) tarkistaa säännöt vuosittain parantaakseen

Lisätiedot

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt Professional Disc Golf Associationin Frisbeegolfin viralliset säännöt Sisällys 800 Johdanto 800.01 Pelin kuvaus 800.02 Sanasto 800.03 Muunnokset 800.04 Linkit 801 Yleistä 801.01 Sääntöjen noudattaminen

Lisätiedot

Tytötkin haluavat pelata jäällä - ringette on mainio koulupeli

Tytötkin haluavat pelata jäällä - ringette on mainio koulupeli www.skrl.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... sivu 3 2. Ringeten tekniikka... sivu 5 3. Ringetteharjoituksia kouluun... sivu 7 4. Leikkejä... sivu 18 5. Säännöt ja pelialue kaukalossa... sivu 20 1. Yleistä

Lisätiedot

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen.

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen. ETUSIVU Koripallon sivut on tehty yhteistyössä Suomen Koripalloliiton kanssa. Koripallo tarjoaa koululiikuntaan mainion mahdollisuuden harjoitella joukkuepelaamista ja ryhmässä toimimista. Koripallo sopii

Lisätiedot

Professional Disc Golf Association

Professional Disc Golf Association Professional Disc Golf Associationin Frisbeegolfin Viralliset Säännöt Suomenkielinen painos Professional Disc Golf Association www.pdga.com Sisällysluettelo 800 Määritelmät 801 Pelaajien toiminta 801.01

Lisätiedot

ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208

ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208 PALLOILUKOULUTUS Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskus ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208 Ykkös-Offset Oy Vaasa 1999 Sisällysluettelo 1. PALLOILUKOULUTUKSEN PÄÄMÄÄRÄ... 7 2. OPETUSTARKOITUS...

Lisätiedot

BUMASKA 2014. Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot

BUMASKA 2014. Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot BUMASKA 2014 Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot [2] SPL KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI RY BUMASKA KILPAILU- ja EROTUOMARITOIMINNAN KÄSIKIRJA 2014 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Lentopallon katsojan opas

Lentopallon katsojan opas Lentopallon katsojan opas Lentopallon katsojan opas Anu Laakso ja Suomen Lentopalloliitto 2009 Tekstien käyttäminen tai osittainenkin lainaaminen vain Lentopalloliiton luvalla. Tämän oppaan tarkoituksena

Lisätiedot

Tuomaroinnin perusteet

Tuomaroinnin perusteet SBSL 1 Tuomaroinnin perusteet Simopekka Vänskä Suomen Baseball- ja Softball-liitto ry 4.2002 Sisällys 1 Mikä on tuomari? 3 1.1 Sääntöjen valvominen......................... 3 1.2 Arvioinnit...............................

Lisätiedot

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITON SÄÄNNÖT

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITON SÄÄNNÖT SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITON SÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO 1. SPTL:N TOIMINTASÄÄNNÖT 2. PELISÄÄNNÖT 2.1 Pöytä, 2.2 Verkko, 2.3 Pallo, 2.4 Maila, 2.5 Määritelmiä, 2.6 Syöttö, 2.7 Palautus, 2.8 Pelin kulku, 2.9 Uusittavat

Lisätiedot

JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA

JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA 1 JOUKKUEENJOHTAJAN TEHTÄVIÄ Sarjoissa, joissa on käytössä sähköinen tulospalvelu Kirjaudu nettiin www.finhockey.fi/palvelut/palvelusivusto Kirjaudu palvelun joukkue-

Lisätiedot

1.2 Keilailukilpailu voidaan suorittaa vain SKL:n hyväksymillä radoilla ja välineillä ja on sen oltava SKL:n tai sen jäsenliiton hyväksymä.

1.2 Keilailukilpailu voidaan suorittaa vain SKL:n hyväksymillä radoilla ja välineillä ja on sen oltava SKL:n tai sen jäsenliiton hyväksymä. KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty liittovaltuuston kokouksessa 14.12.2013 1. Keilailukilpailun järjestäminen 1.1 Suomen Keilailuliiton, jäsenliiton ja seuran järjestämä tai järjestettäväksi määräämä tai hyväksymä

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 4 1.1 SOVELTAMISALA... 4 1.2 SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMINEN... 4 1.3 SOPUPELI... 4 1.4 VOIMASSAOLOAIKA...

Lisätiedot

KORISLIIGA MANUAALI Päivitetty 15.11.2013

KORISLIIGA MANUAALI Päivitetty 15.11.2013 2/19 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOUKKUEEN JÄSENET 2 OTTELUTAPAHTUMAT 3 PELIASUT 4 OTTELUTAPAHTUMAN ORGANISAATIO 5 OTTELUTAPAHTUMAN AIKATAULU 6 MUUT OTTELUJÄRJESTELYT 7 JOUKKUEEN JÄSENTEN ESIINTYMINEN 8 MAINOKSET

Lisätiedot

Suomen Tennisliitto [KILPAILUMÄÄRÄYKSET]

Suomen Tennisliitto [KILPAILUMÄÄRÄYKSET] 2013 Suomen Tennisliitto [KILPAILUMÄÄRÄYKSET] 0 Sisällys 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET... 2 2.1 KILPAILULUPA... 2 2.2 KILPAILUJEN JOHTO... 2 2.3 KILPAILUJEN IKÄ- JA TASOLUOKITUS... 3 2.4

Lisätiedot

EROTUOMARIN KÄSIKIRJA 2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ

EROTUOMARIN KÄSIKIRJA 2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ EROTUOMARIN KÄSIKIRJA 2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ Johdanto... 3 SPL Erotuomariorganisaatio... 4 Erotuomarivaliokunta 2014... 4 Erotuomaritoiminto... 5 Ohjeistus 2014/Hallinnolliset asiat... 6 PalloVerkko...

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI U12. 20.8.2012 Helsingin palloseura ry Joni Knuutinen

HARJOITEPANKKI U12. 20.8.2012 Helsingin palloseura ry Joni Knuutinen 20.8.2012 Helsingin palloseura ry Joni Knuutinen Johdanto Sinulla on futisvalmentajana yksi tehtävä ylitse muiden. Luonnollisesti se on saada juniorit oppimaan lajissamme tarvittavia monipuolisia taitoja.

Lisätiedot

Kilpailumääräykset 8.5.2013

Kilpailumääräykset 8.5.2013 Kilpailumääräykset 8.5.2013 Sisällys 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET... 2 2.1 KILPAILULUPA... 2 2.2 KILPAILUJEN JOHTO... 2 2.3 KILPAILUJEN IKÄ- JA TASOLUOKITUS... 3 2.4 KILPAILULUPIEN ANOMINEN

Lisätiedot