KESÄKYSYMYKSET Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESÄKYSYMYKSET 2015. 5. Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?"

Transkriptio

1 KESÄKYSYMYKSET 2015 Kaikki kysymykset vaativat avoimen vastauksen. Kaikkiin vastauksiin tulee myös merkitä sääntökohta esim. SK 111 ii. (Lyhenteet: SK=Sääntökirja, CB=Case book, KS=Kilpailusäännöt ja JS= Juniorisäännöt). Suosittelemme ensin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin tulostettuun paperiversioon ja sen jälkeen täyttämään vastaukset webropolin kautta meille. Nettiyhteyden pätkiessä tai muun ongelman ilmentyessä voit muuten menettää aiemmin syötetyt vastaukset. 1. Nimi: 2. Alue: 3. Erotuomarikerho: 4. Ottelu voidaan pelata loppuun, jos jäähän tulee iso reikä, mutta kyseinen kohta merkataan esim. kartiolla tai vastaavalla välineellä varoittamaan pelaajia vaarallisesta kohdasta jäässä. Oikein vai väärin? 5. Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin? 6. Mitä tuomitaan kapteenille, joka valittaa saadusta rangaistuksesta? 7. Pelaajaa taklataan ja hänen kypäränsä hihna aukeaa ja pelaaja tämän jälkeen osallistuu peliin, mutta kypärä pysyy hänen päässään, tuomitaanko tilanteesta rangaistus?

2 8. Mailan lapa voidaan päällystää millä tahansa teollisesti valmistetulla teipillä. Oikein vai väärin? 9. Jos jompikumpi tai molemmat joukkueet eivät pelaa kiekkoa tuomaristo katkaisee pelin, mistä suoritetaan seuraava aloitus? 10. Jos hyökkäävän joukkueen kenttäpelaajalle tuomitaan kelloon menevä rangaistus hyökkäysalueella suoritettavan aloituksen aikana, mistä suoritetaan seuraava aloitus? 11. Jos edellisessä tilanteessa tuomitaan hyökkäävälle pelaajalle käytösrangaistus, mistä suoritetaan seuraava aloitus? 12. Mistä suoritetaan seuraava aloitus kun hyökkäävän joukkueen kenttäpelaaja tekee maalin korkealla mailalla pelaten, potkuliikkeellä tai muulla tuomarin laittomaksi katsomalla tavalla? 13. Kun aloitus tapahtuu A-joukkueen omalla kenttäpuoliskolla, kumpi joukkue asettaa mailansa jäähän ensin aloitusta varten? 14. Kuinka toimit jos aloittava pelaaja voittaa aloituksen potkaisemalla kiekon kanssapelaajalleen? 15. Voiko kumpikaan joukkue pyytää aikalisää sen jälkeen, kun aloittava pelaaja on poistettu aloituksesta.

3 16. Tuomariston on raportoitava asiaankuuluvalle elimelle kaikki yleisön aiheuttamat häiriötilanteet, oikein vai väärin? 17. Kiekko kaukaistaan punaviivan takaa vastustajan päätyä kohti. Kiekko osuu matkalla maalikehikkoon ja ylittää päätyviivan. Ratkaisusi? 18. Pitkän tilanteessa maalivahdin mailan lapa on hieman maalialueen ulkopuolella ja maalivahti liikahtaa kiekkoa kohti, mutta hänen luistimensa ovat yhä maalialueella. Kun maalivahti havaitsee, että pitkä aiotaan viheltää, hän vetää mailansa takaisin, ratkaisusi? 19. Jos hyökkäävän kenttäpelaajan laukaisema kiekko osuu maalikehikkoon tai maaliverkkoon ja menee pelialueelta ulos koskematta vastustajaa, mistä suoritetaan seuraava aloitus? 20. Pelaaja (A6) lyö kiekon kädellään. Kiekko osuu vastustajan maalivahtiin, kimpoaa takaisin peliin ja kiekon saa haltuunsa kädellä pelanneen pelaajan kanssapelaaja A10, ratkaisusi? 21. Jos korkean mailan rike tapahtuu hyökkäysalueella ja kanssapelaaja saa kiekon haltuunsa ja hallintaansa hyökkäysalueella, mistä suoritetaan seuraava aloitus? 22. Mistä suoritetaan seuraava aloitus kun pelaaja pelaa kiekkoa keskiviivan ja hyökkäyspään siniviivan välissä yli oman hartiatason olevalla mailalla ja hän tai hänen kanssapelaaja on seuraava pelaaja, joka saa kiekon haltuunsa?

4 23. Pelaajan molemmat luistimet ovat siniviivan yli hyökkäysalueen puolella, kun hän vastaanottaa syötön kanssapelaajaltaan. Pelaaja pysäyttää kiekon mailallaan ennen kuin kiekko ylittää siniviivan, sitten hän siirtää kiekon siniviivan ylitse, ratkaisusi? 24. Hyökkäyssiniviivalla oleva hyökkäävän joukkueen pelaaja seisoo hajareisin siniviivan molemmilla puolilla (ts. toinen luistin hyökkäysalueella ja toinen puolueettomalla alueella) ja hän vastaanottaa syötön puolueettoman alueen puolella olevalla mailallaan. Sitten hän siirtää puolueettoman alueen puolella olevaan luistimensa siniviivan ylitse ja pitää kiekon mailallaan yhä puolueettoman alueen puolella. Tämän jälkeen hän vetää kiekon siniviivan ylitse. Ratkaisusi? 25. Linjatuomari tekee virheen paitsiotilanteessa ja katkaisee pelin. Mistä suoritetaan seuraava aloitus? 26. Ratkaisusi tilanteessa jossa pitkän mitätöimistä yrittävä kenttäpelaaja menee hyökkäyssiniviivan yli ennen kiekkoa synnyttäen siirretyn paitsiotilanteen? 27. Jos pitkän aiheuttanut joukkue käyttää aikalisänsä tällä pelikatkolla, saako se vaihtaa pelaajia? 28. Laukaistu kiekko osuu hyökkäävän pelaajan kypärään tai mihinkä tahansa vartalon kohtaan ennen kuin kiekko menee maaliin, millä edellytyksin maali voidaan hyväksyä? 29. Puolustava pelaaja pelaa kiekon omaan maaliinsa, kun hyökkäävä pelaaja seisoo maalialueella, ratkaisu?

5 30. Ratkaisusi tilanteessa jossa hyökkäävä pelaaja kääntää luistintaan tarkoituksenaan ohjata kiekkoa ja kiekko menee ohjauksen seurauksena maaliin? 31. Hyväksytäänkö maali, jos kiekko on puolustavan pelaajan alla ja hyökkäävä pelaaja työntää hänet yhdessä kiekon kanssa maaliin? 32. Kun kenttäpelaajalle tuomitaan samanaikaisesti sekä pieni että iso rangaistus (ja automaattinen pelirangaistus), kumpi rangaistus kärsitään ensin ja montako sijaista asetetaan rangaistusaitioon? 33. Jos joukkueelle, joka on jo alivoimainen ison tai ottelurangaistuksen takia, ollaan tuomitsemassa siirrettynä rangaistuksena pientä rangaistusta tai joukkuerangaistusta, ja vastajoukkue tekee maalin, tuomitaanko siirrettynä ollut rangaistus? 34. A-joukkueelle on tuomittu joukkuerangaistus rikkeestä liian monta pelaajaa jäällä. Samalla pelikatkolla A-joukkue esittää mittauspyynnön B-joukkueen pelaajan mailasta, joka todetaan sääntöjen mukaiseksi ja A-joukkueelle tuomitaan toinen joukkuerangaistus, kuinka monta pelaajaa laitetaan istumaan rangaistuksia ja monellako jatketaan? 35. A-joukkueen pelaajalle numero 5 on tulossa siirrettynä pieni rangaistus koukkaamisesta. Pelikatkolla A-joukkueelle tuomitaan myös joukkuerangaistus, kuinka monta pelaajaa laitetaan istumaan rangaistuksia ja miten jatketaan? 36. Pelaajalle tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus ja tämän jälkeen toisesta tilanteesta ottelurangaistus joko ennen tai pelin katkaisemisen jälkeen. Monta sijaista tarvitaan, miten jatketaan ja monta minuuttia merkitään pöytäkirjaan?

6 37. Joukkueet pelaavat täydellä miehityksellä ja kummallekin joukkueelle tuomitaan samanaikaisesti yksi pieni rangaistus tai joukkuerangaistus. Kuinka monella pelaajalla jatketaan? 38. Jos rikkonut joukkue on jo vajaalukuinen pienen rangaistuksen takia ja vastustaja tekee maalin siirretyn rangaistustilanteen aikana, ratkaisusi? 39. Pelaaja hakkaa suojalasia protestoidakseen tuomariston päätöstä, ratkaisu? 40. Joukkuerangaistuksen voi kärsiä kuka tahansa jäällä rikkeen aikana ollut kenttäpelaaja, oikein vai väärin? 41. Pelaaja tai maalivahti, jonka maila on rikkoutunut, saa vastaanottaa jäällä mailan kanssapelaajaltaan ilman uuden mailan hakemista pelaajapenkiltä. Kuitenkin tämä mailan luovutus täytyy suorittaa kädestä käteen. Kanssapelaajalle, joka heittää, nakkaa, liu'uttaa tai ampuu mailaa hänelle, tuomitaan pieni rangaistus. Oikein vai väärin? 42. Mitkä kaksi rangaistusnimikettä ja sääntökohtaa ovat ne jotka aiheuttavat jo pelkästä yrityksestä minimissään min rangaistuksen? 43. Mitkä kaksi taklaamiseen liittyvää rangaistusnimikettä ja sääntökohtaa ovat ne joissa minimirangaistuksena on 2+10 min? 44. Onko rangaistavaa, jos kenttäpelaaja tai maalivahti on menettänyt ehjän mailan ja kanssapelaaja yrittää toimittaa tätä mailaa hänelle liu uttamalla?.

7 45. Pelaaja taklaa kyynärpäällä toista pelaajaa iskun osuen suoraan niskaan, pelaaja loukkaantuu, ratkaisu? 46. Mitä rangaistus tuomitaan sääntökirja mukaan jos valmentaja ei erän alussa (jatkoaika mukaan lukien) ajallaan lähetä sääntöjen mukaista pelaajamäärää kentälle? 47. Pitkän tilanteessa kiekko laukaistaan puolustusalueelta suoraan vastustajan kenttäpäädyn suojalasin yli päätyverkkoon. Ratkaisusi? 48. Pelaajalle, joka tehostaa rikettä tai esittää olevansa rikottu, tuomitaan? 49. Pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan sääntökirjan mukaan? 50. Mitä voidaan tuomita pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa estämisen seurauksena? 51. Kuinka toimit jos etuperinluisteleva, kiekkoa hallussa pitävä hyökkäävä kenttäpelaaja osuu maalivahtiin maalialueella ja kiekko menee maaliin? 52. Mitä tuomitaan sääntökirjan mukaan pelaajalle, joka ottaa hanskansa pois osallistuakseen yhteenottoon vastustajan kanssa? 53. Pelaaja keihästää vastustajaa, ratkaisu?

8 54. Kenttäpelaaja juhlii maalia tai halventaa vastustajaa luistellen vastustajan pelaajapenkin editse tehden juhlivia, pilkallisia tai ivallisia eleitä tai provosoivia ilmaisuja pilkatakseen tai ärsyttääkseen vastustajaa, ratkaisusi? 55. Joukkueen toimihenkilölle, joka tulee jäälle milloin tahansa erän alkamisen ja sen päättymisen välillä tuomitaan? 56. Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö heittää tai ohjaa mailan tai osan siitä tai jonkin muun esineen läpiajossa olevaa vastustajan hyökkäävää kenttäpelaajaa kohti. Ratkaisusi tilanteessa? 57. Mitä tuomitaan sääntökirjan mukaan pelaajalle, joka syyllistyy urheiluhenkeä, reilua peliä tai kunnioitusta koskevaan rikkeeseen? 58. Mitä tuomitaan sääntökirjan mukaan hyökkäävälle kenttäpelaajalle, joka jarruttaa jäähileet maalivahdin päälle? 59. Rangaistulle pelaajalle, joka ei etene suoraan ja välittömästi rangaistuspenkille tappelun tai yhteenoton jälkeen tuomitaan? 60. Pelaajalle, joka laukaisee kiekon vihellyksen tai erän päättymisen jälkeen, tuomitaan? 61. Mitä tuomitaan sääntökirjan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa vartalotaklauksen seurauksena?

9 62. Mitä tuomitset kun ajassa 59:05 puolustavan joukkueen pelaaja, maalivahdin ollessa jäällä, työntää tahallisesti maalin pois paikoiltaan? 63. Mikä on ratkaisusi, jos kenttäpelaaja pudottautuu kiekon päälle, sulkee, haalii kiekon vartaloaan vasten, nostaa kiekon kädellään tai kätkee kiekon kädellään jäältä, kun kiekko on hänen puolustusalueensa maalialueella? 64. Kuinka toimit jos maalivahdilta irtoaa kasvosuojus, ja kiekko menee maaliin ennen kuin päätuomari ehtii katkaista pelitilannetta? 65. Jos maalivahdille tuomitaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus samaan aikaan montako sijaista tarvitaan? 66. Maalivahdille tuomitaan käytösrangaistus ja sijainen istuu jo rangaistuspenkillä. Maalivahdille tuomitaan nyt toinen käytösrangaistus, mitä merkitään pöytäkirjaan ja miten jatketaan? 67. Maalivahti lyö maaliedustatilanteessa pelaajaa kilpikäsineellä päähän, ratkaisu? 68. Hyökkäävän joukkueen pelaaja on läpiajossa ja maalivahti tulee vastaan ja kampittaa mailalla pelaajan, ratkaisu? 69. Ratkaisusi tilanteessa, jossa maalivahti heittää mailansa kiekkoa tai laukaisijaa kohti rangaistuslaukauksen aikana?

10 70. A-juniori-ikäisen pelaajan on käytettävä hammassuojaa. Kaikille pelaajille suositellaan hammassuojan käyttöä. Oikein vai väärin? 71. Voidaanko pöytäkirjasta unohtuneen edustuskelpoisen pelaajan nimi lisätä pöytäkirjaan ottelun kestäessä erotuomarin vahvistuksella II-divisioonan runkosarjassa? 72. Tekeekö erotuomari raportin edellisen kysymyksen tapauksessa ja kenelle? 73. Mitä voidaan tuomita E1- ja nuoremmissa junioreissa laita- tai selkään taklauksesta sekä päähän kohdistuneesta taklauksesta? 74. Kuka kärsii sijaisena E1-ottelussa maalivahdin saadessa 10 min käytösrangaistuksen? 75. A-joukkue B-joukkue A6 2 min 3:00 B11 2 min 3:00 A9 5 min + PR 3:30 maali 4:00 Kuka pääsee jäälle ajassa 4:00? 76. A-joukkue B-joukkue A6 5 min + PR 3:00 B11 2 min 3:00 A9 2 min 3:00 maali 4:00 Kuinka jatketaan ajassa 3:00, tarvitaanko sijaisia ja kuka pääsee jäälle ajassa 4:00?

11 77. A-joukkue B-joukkue A min 3:00 A9 2 min 4:00 maali 4:30 maali 5:30 Mikä rangaistus päättyy ajassa 4:30 ja miten jatketaan? Entä ajassa 5:30 ja miten jatketaan? 78. A-joukkue B-joukkue A15 2 min 3:00 B12 2 min 3:30 A23 2 min 4:00 B3 2 min (S) maali 4:30 Mitä tapahtuu ajassa 4:30 ja miten jatketaan? 79. A-joukkue B-joukkue A6 2 min 3:00 B min 3:00 A9 2 min 3:00 B12 2 min 3:00 A min 3:00 Kuinka peliä jatketaan ajassa 3:00 ja mitkä rangaistukset kumotaan? 80. A-joukkue B-joukkue A6 5 min + PR 3:00 B7 OR 3:00 Miten jatketaan ajassa 3:00, tarvitaanko sijaisia?

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2010 2014 - Toimintaohjeet ja säänt tötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 1.8.2011 TÄHÄN PAINOK KSEEN UUSITUT KOHDAT T ON ALLEVIIVAUKSELLA SISÄLLYS SISÄLLYS

Lisätiedot

LUONNOS / JI / LUONNOS

LUONNOS / JI / LUONNOS SÄÄNTÖKIRJA, 2014-18 1 Käännöksestä referee = päätuomari linesman = linjatuomari on-ice-official = tuomari officials = tuomaristo SÄÄNTÖKIRJA, 2014-18 2 SÄÄNTÖKIRJA, 2014-18 SISÄLLYS SÄÄNTÖ YKSI KANSAINVÄLINEN

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO RY

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO RY SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO RY JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2006-2010 Heinäkuu 2006 Suomen Jääkiekkoliitto ry ja IIHF Alkuperäisteos: Official Rule Book 2006-2010 International Ice Hockey Federation International

Lisätiedot

JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018

JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 1 JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 2 SÄÄNTÖKIRJA 2014-2018 Alkuperäisteos: Official Rule Book 2014-2018 International Ice Hockey Federation Syyskuu 2014 Copyright Suomen

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO RY

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO RY SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO RY JÄÄKIEKON VIRAL LLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2010-2014 Heinäkuuu 2011 Suomen Jääkiekkoliitto ry r ja IIHF Alkuperäisteos: Official Rule Book 2010-2014 International Ice Hockey Federation

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012 SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 2 Johdanto 3 Määritelmät 4 Kappale 1 Kenttä.... 6 Kappale 2 Kentän merkinnät 8 Kappale 3 Peliasut 10 Kappale 4 Varusteet

Lisätiedot

Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA

Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA Salibandyn pelisäännöt Suomen Salibandyliiton hyväksymä käännös kansainvälisistä pelisäännöistä (voimassa 1.7.2010 lähtien) 1 PELIALUE 101 Pelikentän mitat...3 102

Lisätiedot

1. Yleistä... sivu 4. 2. Ringeten tekniikka... sivu 6. 3. Ringetteharjoituksia kouluun... sivu 8. 4. Leikkejä... sivu 20

1. Yleistä... sivu 4. 2. Ringeten tekniikka... sivu 6. 3. Ringetteharjoituksia kouluun... sivu 8. 4. Leikkejä... sivu 20 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... sivu 4 2. Ringeten tekniikka... sivu 6 3. Ringetteharjoituksia kouluun... sivu 8 4. Leikkejä... sivu 20 5. Säännöt ja pelialue kaukalossa... sivu 22 2 Ringette koululiikunnassa

Lisätiedot

Tytötkin haluavat pelata jäällä - ringette on mainio koulupeli

Tytötkin haluavat pelata jäällä - ringette on mainio koulupeli www.skrl.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... sivu 3 2. Ringeten tekniikka... sivu 5 3. Ringetteharjoituksia kouluun... sivu 7 4. Leikkejä... sivu 18 5. Säännöt ja pelialue kaukalossa... sivu 20 1. Yleistä

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO TUOMARIN TOIMINTAOHJEKÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO OSA 1 Tuomaritoiminnan perusteet 0 Tuomarin tehtävä 1 Pelin palvelemisen tavoitteet 2 Tuomarin osaaminen

Lisätiedot

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT Kilpailusäännöt Tahallinen kontakti vastustajaan on kiellettyä, samoin blokkaaminen Arvonnan voittanut joukkue aloittaa hyökkäysvuorolla, hävinnyt joukkue

Lisätiedot

FUTSALSÄÄNNÖT 2011. Voittoja joka päivä

FUTSALSÄÄNNÖT 2011. Voittoja joka päivä FUTSALSÄÄNNÖT 2011 Voittoja joka päivä FUTSAL- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO Sisältö Esipuhe vuoden 2011 painokseen... 5 Sääntö 1: Pelikenttä... 6 Sääntö 2: Pallo... 13 Sääntö 3 Pelaajien lukumäärä... 15

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen.

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Koripallon viralliset pelisäännöt 2010 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Elokuu 2010 Sivu 2 (80) Sisällysluettelo Elokuu 2010 Sivu 3 (80) I SÄÄNTÖ PELI...5 1 Määritelmiä...5

Lisätiedot

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2015

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2015 SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2015 1 Esipuheet Amerikkalaisen jalkapallon maailmanliitto (IFAF) tarkistaa säännöt vuosittain parantaakseen

Lisätiedot

kesäaction Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto KESÄ-ACTION Nuorille maksutonta toimintaa liikunnan parissa - biitseillä - ulkona auringossa.

kesäaction Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto KESÄ-ACTION Nuorille maksutonta toimintaa liikunnan parissa - biitseillä - ulkona auringossa. Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto kesäaction KESÄ-ACTION Nuorille maksutonta toimintaa liikunnan parissa - biitseillä - ulkona auringossa. Sisällys OHJEET ERILAISIA ONNETTOMUUS- JA VAHINKOTILANTEITA

Lisätiedot

PESÄPALLON SÄÄNTÖTESTI 2014

PESÄPALLON SÄÄNTÖTESTI 2014 1 PESÄPALLON SÄÄNTÖTESTI 2014 VASTAAJAN NIMI: SÄHKÖPOSTIOSOITE: PUHELINNUMERO: Ympyröi oikea vastaus. 1) Hutunkeittoon osallistuvat a. Pelituomari ja joukkueiden kapteenit b. Pelituomari ja kuka tahansa

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI U12. 20.8.2012 Helsingin palloseura ry Joni Knuutinen

HARJOITEPANKKI U12. 20.8.2012 Helsingin palloseura ry Joni Knuutinen 20.8.2012 Helsingin palloseura ry Joni Knuutinen Johdanto Sinulla on futisvalmentajana yksi tehtävä ylitse muiden. Luonnollisesti se on saada juniorit oppimaan lajissamme tarvittavia monipuolisia taitoja.

Lisätiedot

ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208

ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208 PALLOILUKOULUTUS Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskus ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208 Ykkös-Offset Oy Vaasa 1999 Sisällysluettelo 1. PALLOILUKOULUTUKSEN PÄÄMÄÄRÄ... 7 2. OPETUSTARKOITUS...

Lisätiedot

BUMASKA 2014. Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot

BUMASKA 2014. Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot BUMASKA 2014 Kilpailu- ja erotuomaritoiminnan käsikirja - sisältäen erotuomareiden ja joukkueiden yhteystiedot [2] SPL KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI RY BUMASKA KILPAILU- ja EROTUOMARITOIMINNAN KÄSIKIRJA 2014 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

EROTUOMARIN KÄSIKIRJA 2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ

EROTUOMARIN KÄSIKIRJA 2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ EROTUOMARIN KÄSIKIRJA 2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ Johdanto... 3 SPL Erotuomariorganisaatio... 4 Erotuomarivaliokunta 2014... 4 Erotuomaritoiminto... 5 Ohjeistus 2014/Hallinnolliset asiat... 6 PalloVerkko...

Lisätiedot

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen.

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen. ETUSIVU Koripallon sivut on tehty yhteistyössä Suomen Koripalloliiton kanssa. Koripallo tarjoaa koululiikuntaan mainion mahdollisuuden harjoitella joukkuepelaamista ja ryhmässä toimimista. Koripallo sopii

Lisätiedot

PESÄPALLOTUOMARIN UUSI OHJEKIRJA

PESÄPALLOTUOMARIN UUSI OHJEKIRJA PESÄPALLOTUOMARIN UUSI OHJEKIRJA Pesäpallon sääntökirjan täydentäjäksi ja soveltamisen tueksi on laadittu Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien soveltamisesta ja suositeltavista

Lisätiedot

LIIKUNNAN JA KULTTUURIN PELIKIRJA

LIIKUNNAN JA KULTTUURIN PELIKIRJA LIIKUNNAN JA KULTTUURIN PELIKIRJA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry VALITSE OMAT SUOSIKKISI: RASTITEHTÄVÄT Sakulmio 3 Maajussille käpylehmä 4 Muovaile mobiili 5 Bongaa

Lisätiedot

ALOITUS- JA LAUKAUSTILASTOINTIOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

ALOITUS- JA LAUKAUSTILASTOINTIOHJELMAN KÄYTTÖOHJE ALOITUS- JA LAUKAUSTILASTOINTIOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA 2.1 Ohjelman perusnäkymä 2.2 Asetussivu 3. TILASTOINTI 3.1 Aloitustilastointi 3.2 Laukaustilastointi

Lisätiedot

1. Kentän koko ja vaatimukset pelialueelle. 3. Pelaajien liikkuminen joukkueissa ja pelaajalisenssit

1. Kentän koko ja vaatimukset pelialueelle. 3. Pelaajien liikkuminen joukkueissa ja pelaajalisenssit Säännöt Metsäliigaan 2013: Versio 2013-05-02 Kapteenien kokous pidetään aamulla ennen turnausta. Kokouksen tarkoitus on tiedottaa turnaukseen osallistuvien joukkueiden kapteeneille peliaikatauluista, pelialueella

Lisätiedot

JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA

JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA 1 JOUKKUEENJOHTAJAN TEHTÄVIÄ Sarjoissa, joissa on käytössä sähköinen tulospalvelu Kirjaudu nettiin www.finhockey.fi/palvelut/palvelusivusto Kirjaudu palvelun joukkue-

Lisätiedot

JALKAPALLO- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO ISBN 978-952-9841-36-3

JALKAPALLO- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO ISBN 978-952-9841-36-3 JALKAPALLO- SÄÄNNÖT SUOMEN PALLOLIITTO ISBN 978-952-9841-36-3 Sisällysluettelo Esipuhe... 3 Sääntö 1: Pelikenttä... 5 Sääntö 2: Pallo... 10 Sääntö 3: Pelaajien lukumäärä... 12 Sääntö 4: Pelaajien varusteet...

Lisätiedot

Ässäkeskus, Fleminginkatu 34, Helsinki

Ässäkeskus, Fleminginkatu 34, Helsinki SSBL SALIBANDY OY PÖYTÄKIRJA KILPAILU- JA KURINPITORYHMÄN KOKOUS Aika: 29.12.2011 klo 13.30 14.45 29.12.2011 Paikka: Ässäkeskus, Fleminginkatu 34, Helsinki Läsnä: Olli Rauste puheenjohtaja Juha Ollikainen

Lisätiedot

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO SÄÄNNÖT 2015-2016 MUUTOKSET KAUDELLE 2015-16 2 (56) Dokumentin tiedot Dokumentti: Säännöt Lisätieto: 2015-2016 Versio: versio 1.0 Tekijä: Viimeksi muokattu: 11.8.2015 Dokumentin

Lisätiedot