KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO"

Transkriptio

1 KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO

2 Sivu 1 / 17 SISÄLLYS: ALPPILAN YLÄASTEEN JA LUKION KUNTOTUTKIMUKSET 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tietoja tutkittavasta kohteesta Tutkimuksen sisältö: Tiivistelmä tutkimuksesta Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät Rakenteellisia havaintoja kohteessa Havaintoja IV -järjestelmistä Mikrobien materiaalinäytteet Tulosten tulkinta, mikrobien materiaalinäytteet Tulokset mikrobien materiaalinäytteistä Johtopäätökset mikrobien materiaalinäytteistä Teolliset mineraalivillakuidut (MMMF) Näytteenotto Tulosten tulkinta Tulokset kuitunäytteistä Johtopäätokset kuitunäytteistä Tutkimuksen johtopäätökset Suositukset jatkotoimenpiteiksi... 16

3 Sivu 2 / 17 HKR - Rakennuttaja Riitta Harju Kasarmikatu 21 PL HELSINGIN KAUPUNKI ALPPILAN YLÄASTEEN JA LUKION KUNTOTUTKIMUKSET 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tutkimukset tilasi Riitta Harju / HKR-Rakennuttaja. Yhteyshenkilöinä kohteessa toimivat kouluisäntä ja koulusihteeri. Tutkimuskohde Alppilan yläaste ja lukio sijaitsee Helsingissä osoitteessa Tammisaarenkatu 2. Rakennukseen on suunniteltu peruskorjausta vuodelle Nyt suoritetun kuntotutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tilojen käytön kannalta välitöntä kunnostustarvetta aiheuttavat toimenpiteet. Tutkimuksen lähtötietoina oli Fatman Oy:n kuntokartoitusraportti vuodelta 2002, tutkimusselostukset tilaajan suorittamista kosteus- ja sisäilmatutkimuksista ja sekä pohjakuvat kohdetietoineen. Tutkimukset aloitettiin esikatselmuskäynnillä Varsinaiset tutkimukset suoritettiin talvilomalla , jolloin perusilmanvaihto ei ollut normaalisti päällä. Näytteenottoja ja lisäselvityksiä tehtiin saakka, ilmanvaihdon silloin toimiessa normaalisti. Näin saatiin kuva ilmanvaihdon vaikutuksesta rakennuksessa vallitseviin olosuhteisiin. Tutkijoina Vesa Nordström, Kyösti Koskinen ja Mikko Niskanen Sisäilmainsinöörit Oy:stä Työssä sovelletaan Konsulttialan yleisiä sopimusehtoja KSE Tietoja tutkittavasta kohteesta Alppilan yläasteen ja lukion koulurakennus on osittain kalliorinteeseen rakennettu 1-4 kerroksinen, vuosina valmistunut koulurakennus. Pohjakerroksessa sijaitsee teknisiä tiloja, varasto-, sosiaali-, keittiö- ja ruokailutiloja sekä 2 kotitalousluokkaa, musiikkiluokka ja pieniä opetustiloja.

4 Sivu 3 / kerroksessa sijaitsee pääsisäänkäynti ja aula sekä muutamia erillisiä opetustiloja. Ylemmissä kerroksissa sijaitsee pääasialliset opetustilat, opettajainhuoneet, kansliat, juhlasali ja liikuntasalit. Rakennuksen teräsbetonirunko on paikalla valettu, sen pystyrunko muodostuu kantavista seinistä ja pilareista, vaakarunko muodostuu teräsbetonisista palkeista sekä kantavista laatoista. Koulun tiloihin vaikuttaa useita eri ilmanvaihtojärjestelmiä. Pohjakerroksen lämmönjakohuoneen tuloilmakone palvelee ruokalan ja kotitalousluokka1:n tiloja. Kotitalousluokka 2:ssa ja 1. kerroksen erillisosassa (entinen asuinsiipi) on oma tulo- ja poistoilmajärjestelmä. Keittiön kuiva-ainevaraston tulokone palvelee keittiön ja ruokalan tiloja. Ruokalan lisäosan poistokone sijaitsee lämmityskäytöstä poistetun vanhan tiilipiipun päässä (huippari). Ruokalan ja keittiön, vessojen sekä luokkien poistokoneet sijaitsevat ullakkotiloissa, jotka eivät hankalan kulun ja sijainnin puolesta sovellu muuhun käyttöön. Luokissa ei ole omaa tuloilmajärjestelmää, joissakin luokissa on korvausilmareitillä varustetut ikkunat. Juhlasalissa ja molemmissa liikuntasaleissa on alkuperäiset ilmanvaihtojärjestelmät, joissa tuloilman puhallinkammiot on eristetty paljaalla mineraalivillalla Tutkimuksen sisältö: Suoritettiin rakenteellisia ja kosteusteknisiä perustutkimuksia. Havaintoja täydennettiin pintakosteudentunnistimilla ja merkkihajuilla. Tehtiin ulkoseinien lämpökamerakuvauksia, erillinen raportti liitteenä. Kalliorinteiden puoleiset sekä rakennuksen pohjakerroksen alapuoliset ryömintätilat / kanaalitilat kartoitettiin suppeassa, mutta sisäilman laatuun vaikuttavien tekijöiden suhteen riittävässä laajuudessa. Tehtiin tuloilmajärjestelmien tarkastus mahdollisina villakuitulähteinä olemassa olevista luukuista ja pääte-elimistä. Lisäksi tutkimusten yhteydessä otettiin yhteensä 11 materiaalinäytettä oletetuista vauriokohdista. Näytteet analysoitiin suoraviljelymenetelmällä työterveyslaitoksella Kuopiossa. Koulun tiloihin tehtiin laskeuma-alustoja (13 kpl), joista tutkittiin kuitupitoisuutta kahden viikon laskeumapölystä.

5 Sivu 4 / Tiivistelmä tutkimuksesta Tutkimuksessa rakennuksen merkittävimpinä vikoina, vaurioina ja puutteina ilmeni: Kalliorinteissä ja rakennuksen pohjakerroksen alapuolella on kauttaaltaan louhos/kanaalitilaa. Ruokalan ja keittiön alapuolisessa kanaalitilassa on rakennusjätettä sekä mikrobivaurioitunutta eloperäistä materiaalia. Mikrobivauriot ovat syntyneet pääasiassa keittiön ja kotitalousluokka 2:den viemärivuodoista. Kanaalitilassa on sekä vahva mikrobiperäinen että viemäriperäinen haju. Kanaalitila on ylipaineinen ympäröiviin tiloihin nähden, joten hajut ja epäpuhtaudet kulkeutuvat sisätiloihin. Louhostiloissa on rinteestä valuvia vesiä, jotka aiheuttavat vaurioita eloperäisille rakennusjätemateriaaleille. IV-järjestelmissä on merkittäviä kuitulähteitä tuloilmapuolella. Lämmönjakohuoneen tulokoneen sisäpinnoilla todettiin runsaita kuitupitoisuuksia. Juhlasalin ja liikuntasalin tuloilmajärjestelmässä puhallinkammiot on eristetty paljaalla lasivillalla. Kuitujen ja niiden sideaineiden kulkeutuminen sisätiloihin on todennäköistä. Muissa tuloilmajärjestelmissä on todettuina kuitulähteinä lähinnä pääte-elimiä. Rakennuksen luokkatilojen peruspoistoon on liitetty myös rinteiden louhostilojen poistoilmanvaihto. Otollisissa olosuhteissa kanaali- ja louhostilan ilma kulkeutuu sisätiloihin. 3. Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät Pintakosteuden tunnistamiseen käytettiin GANN hydrotest LG 1 mittalaitetta sekä LB 70 mitta-anturia. Mittauksen perustana on dielektrinen mittausmenetelmä. Mittaustulokseen vaikuttaa ensisijaisesti materiaalin tiheys ja kosteuspitoisuus. Mittaustulos on suuntaa-antava (vertailuarvo), sillä mittaustulokseen saattaa vaikuttaa rakenteessa olevat sähköä johtavat metallit tai kiteet (huomioitava mittaustuloksen tulkinnassa), lisäksi mittalaite ei huomioi rakenteen lämpötilaa. Mittalaitteen lukemat välillä ovat kohonneita kosteuden arvoja ja arvot yli 120 ovat märkiä kosteuden arvoja.

6 Sivu 5 / 17 Lämpökamerakuvauksiin käytettiin FLIR i7 kameraa. Erillinen tutkimusraportti on liitteenä. Ruokalan alapuolisen kanaalitilan ilma- ja hajuvuotojen selvittämiseen käytettiin WC tilojen raikastamiseen tarkoitettua sitruunan tuoksuista aerosolia. Materiaalinäytteet otettiin puhdistetuilla (desinfektol) välineillä minigrip - pusseihin. Näytteenottopisteet on esitetty suuntaa-antavassa pohjakuvassa liitteessä Rakenteellisia havaintoja kohteessa Pohjakerros Tutkimuksen aikana ruokalan / keittiön tiloissa haisi pääasiassa viemäriperäinen haju, joka tuli ruokalan alapuoleisesta kanaalista. Kaikki lattialuukut ja lattialaatan talotekniset läpimenot (mm. sähköpääkeskus ja emännän sähkökaappi) olivat epätiiviitä, kuvat 1-3. Kun ruokalan iso lattialuukku oli auki, tiloihin levisi kanaalista lisäksi vahva mikrobiperäinen haju, kanaalin pohjalla on maatuvaa eloperäistä ainesta. Kanaaliin on käynti myös lämmönjakohuoneen kahdesta aukosta, kuva 4. Kanaalitilan pohja, seinät ja katto on betonia, kanaalin pohjalaatan alla on salaojitus, kuvat 5-6. Keittiön ja kotitalousluokka 2:den viemärilinjoissa on vuotoja, kanaalissa todettiin vesivanat ja lammikko sekä voimakas viemärin ja homeen haju, kuvat Kanaalitilaan laitettiin merkkihajua, jota paikannettiin ruokalan tiloissa. Hajun paikannettiin tulevan kolmesta ruokailutilan ja käytävän lattialuukusta, sähköpääkeskuksesta, emännän tilan sähkökaapista sekä ruokalan lisäosan poistoilmaventtiileistä, kuva 11. Rakennuksen sisäpihalla on molempien rinteen puoleisten louhostilojen korvausilmareitit. Keittiön kuiva-aine varaston kattolevyissä todettiin pienjyrsijöiden tekemiä reikiä ja keittiön edustalla käytävän alakatossa todettiin niiden jätöksiä, kuvat Lisäksi keittiön alapuolisessa kanaalissa todettiin hieman järeämpiä jätöksiä, kuva 14.

7 Sivu 6 / 17 Keittiössä pesulinjan höyryt karkaavat huuvan ulkopuolelle, ikkunoihin ja alakattoon kohdistuu kova kosteusrasitus, kuva 15. Pesulinjan takana lattian rajassa on epätiivis läpimeno kanaaliin, kuva 16. Ei selitä kanaalin vuotoja. Pohjakerroksen tiloissa ei todettu poikkeavia kosteuden arvoja pintakosteuden tunnistimella. Pois lukien lämmönjakohuoneen vanha hiilikuilu, josta valui vettä lämmönjakohuoneeseen, kuva 17 Pohjakerroksen sisätiloissa (valokuvauslaboratorio, 108, 107, 109) aistittiin viemärin ja homeen hajua. Luokan 109 korotetusta lattiasta puhalsi ilmaa sisätiloihin, kuvat (ei kosteutta, viemärin ja homeen haju). Tiloissa hajut tulivat lattian rajan raoista ilmavuotoina alapuolisesta kanaalista, kuva 20. Valokuvauslaboratorion tiloissa oli pelkät poistot, jotka vetivät ilmaa kanaalista. Lämmönjakohuoneen eteisestä on käynti juhlasalin puoleiseen kanaaliin, tilassa aistittiin voimakas mikrobiperäinen haju. Kanaali haarautuu juhlasalin alle (ei mahdu kulkemaan), kuva 21 ja luokan 101 (konekirjoitus) alle, luokassa 101 olevasta luukusta aistittiin voimakas homeen haju, kuva 22. Luokan edustalla ulkoseinän betoni saattaa irrota, kun ikkunalautaa pidetään istuimena, patterivuodon vaara, kuva 23. Luokan 101 louhoksen vastaisen varaston lattianrajasta aistittiin kreosootinhajua. Rakennuksen Tammisaarentien puoleisella osalla, vanhan erillisasunnon saunan suihkutilasta on käynti louhostilaan. Käyntiaukossa on kaksoisluukut, joista louhoksen puoleinen on tuettu auki asentoon, kummassakaan luukussa ei ole tiivisteitä, kuvat Tilassa on maatuvaa materiaalia, lisäksi tilassa on viemärin hajua. Kanaali nousee rinnettä ylös, luukun jälkeen louhostila laajenee koko rakennuksen alle, kuva 26. Tilassa on eloperäistä materiaalia, joka on turmeltunut rinteestä kalliopintaa pitkin valuvista vesistä. Pahvisissa putkieristeissä on todennäköisesti asbestieriste. 1. kerros Poikkeavia kosteuden arvoja ei todettu Sisääntuloaulan sivuilla, luokkien edustalla on pesualtaiden roiskevedet aiheuttanut lattiamateriaaleihin mikrobivaurioita, kuva 27 Juhlasalissa oli useampi ulompi ikkunapuite auki, sadevedet pääsevät rakenteeseen, kuva 28 Juhlasalin käytävän katossa on paljasta eristevillaa, kuvat 29-30

8 Sivu 7 / kerros Poikkeavia kosteuden arvoja ei todettu Koulusihteerin vessassa ei ole poistoa. Istuin on kuulemma rikki ja ruokalasta tulee viemärin hajua. Hajun lähde on todennäköisesti istuimen viemäriliitos, kuva 31 Luokan 208 edustalla on seinä vaurioitunut liikuntasauman kohdalla, kuva 32 Luokan 209 tuuletusikkunan karmia on rikottu, eikä lukitusmekanismi toimi, kuva 33 Luokassa 212 oli pesuallasta tukittu viemärin hajun takia. Haju ei tule altaasta, vaan sen yläpuolisesta poistoventtiilistä, kuva 34. Poistokanava on jatkettu kanaalitilaan, josta haju tulee. Luokassa 213 ei haise, koska siellä ei ole poistoventtiiliä Luokkaan 214 tulee viemärin hajua poistokanavasta. Kanava kulkee viereisen siivouskomeron kautta käytävän katossa kulkevaan poistokanavaan, joka on jatkettu kanaalitilaan, kuvat Kun siivouskomeron altaaseen laskettiin vettä, alkoi luokan 214 pesuallas kurnuttamaan. Siivouskomeron poistokanavaan laitettiin merkkiainetta. Merkkiaine levisi luokkiin 214 ja 212, kuvat Luokan 202 edustalla on tarkastusluukku kanaalitilaan, kanaalissa haisee viemäri sekä home, kuvat Liikuntasalin tulokoneelle johtavan käytävän lattiassa on salaojakaivo, kuva kerros Luokkien 302, 303 ja 308 katon haltex levyissä todettiin vanhoja vesijälkiä. Luokan 310 vastapäisen liikuntasauman seinissä ja viereisen ikkunan yläreunassa todettiin kohonneita ja märkiä kosteuden arvoja, kuvat Käytävällä aistittiin kreosootin hajua. Luokasta 311 kuvaamataidon luokkaan asti, todettiin ikkunoiden alareunoissa jäätä, joka sulaessaan kastelee karmeja ja seinää, kuvat Auditorion 314 edustalla käytävän katossa oli vanhoja vesijälkiä, kuva 48. Ulkoseinän kulmauksesta on tullut vettä sisään ja mm. ulkoseinän tasoitteet ja maali sekä ikkunapenkki on mikrobivaurioitunut, kuvat Luokassa 315 on vetokaappi ja sen edustalla lattialuukku, josta puhalsi viemärin ja homeen hajuista ilmaa sisätiloihin, kuva 51. Luokan portaikon puoleisessa ikkunaseinässä oli vanhoja vesijälkiä, ei poikkeavaa kosteutta.

9 Sivu 8 / 17 Luokan 316 lattialuukusta tuli viemärin ja homeen hajua sisätiloihin, kuva 52. Lisäksi luokan yhden pesualtaan viemäröinti oli jätetty avonaiseksi, kuva 53. Hajuvuotoja tehostaa luokan vetokaappi, jonka poistoilma kerryttää jäätä räystäälle, kuva 54. Luokkien 315 ja 316 välisen varaston katossa oli vanha vesijälki, kuva 55. Tyttöjen liikuntasalin hätäpoistumistien oven väliin kertyy lunta, joka sulaessaan voi vaurioittaa salin lattia, nyt ei aistittu mikrobiperäistä hajua kynnyksen juuresta, kuva Havaintoja IV -järjestelmistä IV -koneet eivät ole päällä lomien aikana, viikonlopuista ei ole varmaa tietoa. Kun koneet eivät ole päällä, niin rakennuksen alapuolisesta kanaalitilasta ja rinteen puoleisista louhostiloista virtaa ilmaa sisätiloihin (lämpötilaerojen johdosta talviaikana). Kanaali- ja louhostilassa on mikrobilähteitä sekä viemärivuotoja tai tulppaamattomia viemäreitä hajuista päätellen. Hajut kulkeutuvat sisätiloihin. Pohjakerroksen keittiötiloissa ja kotitalousluokissa on koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmä, tiloihin vaikuttaa kolme erillistä tulo- ja poistokonetta. Tuloilman pääkone on lämmönjakohuoneessa, yhteen pienempään tuloilman konehuoneeseen on käynti keittiön kuiva-ainevarastosta ja yksi erilliskone on kotitalousluokan 2 tilassa. Lämmönjakohuoneen koneen puhaltimen jälkeen on iso vaimennin, jossa on eristeen ja reikäpellin välissä muovikalvo (runsaasti kuituja), kuvat Keittiön kuiva-ainevaraston tulokoneen puhaltimen jälkeen on käytävän alakatossa vaimennin, jota ei pystytty sähköarinan takia tarkastamaan. Kotitalousluokan 2 puhallinkammiossa ei ole eristevillaa. Kanavia ei pystytty tarkastamaan. Pääte-elimissä on kankaalla pinnoitetut lasivillaeristeet. Keittiön (kuiva-ainevarasto) koneen ollessa pois päältä, ruokalaan virtaa (tutkimushetkellä) kahdesta keittiön puoleisesta poistoventtiilistä kylmää ulkoilmaa sisäänpäin. Pääkoneen (lämmönjakohuone) vaikutusalueella ei todettu vastaavaa.

10 Sivu 9 / 17 Vanhan savupiipun päässä on poistokone, joka vaikuttaa ruokalan lisätilaan. Kun huippari ei ollut päällä, virtasi seinustan poistoventtiileistä kylmää ilmaa sisätiloihin. Levyseinän pinnasta mitattiin miinusasteita lämpökameralla. Ruokalan alle laitettiin merkkihajuaine (ruokalan pääsisäänkäynnin edustan luukusta), hetken kuluttua merkkihaju kulkeutui ruokalan lisätilaan poistoventtiileistä, eli kun koneet eivät ole päällä, niin ruokalan alapuolisesta kanaalista epäpuhtaudet ja hajut (viemäri + mikrobi) kulkeutuvat sisätiloihin. Ruokalassa kanaalitilan luukuista ja ruokalan sähkökaapin läpimenoista todettiin ilmavirtaus sisätiloihin riippumatta siitä oliko IV -koneet päällä tai ei, ryömintä- ja kanaalitilan epäpuhtaudet kulkeutuvat ruokalan sisätiloihin. Sekä keittiön tuloilmakoneen että lämmönjakohuoneen tuloilmakoneen ilman sisäänottoritilät olivat lähes kokonaan lumen peitossa, kuvat Juhlasalin tulokoneen puhallinkammio on paljasta eristevillaa, kuva 61. Koneelle on käynti juhlasalin näyttämön tikkailta. Kanslian portaikon yläpäässä ullakolla (4.krs) on luokkahuoneiden ja vessojen poistokone. Luokkien poistokoneen vaikutusalueella on myös molempien rinteiden louhostilat. Rakenteessa kulkevien, luokkiin vaikuttavien poistokanavien päät ovat johdettu louhostilaan. Tarkoituksena on ollut ilmeisesti se, että luokkien poisto vaikuttaisi myös louhostilaan vaihtaen sieltä ilmaa. Kun koneet eivät ole päällä, niin talviaikana louhostilan viileä ilma kulkeutuu sisätiloihin, sisätiloissa aistitaan alkuviikosta ja lomien jälkeen viemärin hajua. Vahva viemärin haju peittää alleen mikrobiperäiset hajut. Liikuntasalien tulokoneen puhallinkammio on paljasta eristevillaa. Tilan luukku on teljetty auki, joten kone ottaa osan tuloilmasta sisätiloista, kuva 62 Vanhan erillisasuntotilan koneen puhallinkammiossa ei ole eristevillaa. Kanavia ei pystytty tarkastamaan. Pääte-elimissä on kankaalla pinnoitetut lasivillaeristeet. 6. Mikrobien materiaalinäytteet Näytteet on otettu desinfioiduin näytteenottovälinein näytteenottopussiin Näyte kasvatettiin laboratoriossa +25 o C:ssa neljällä erilaisella kasvatusalustalla: Mesofiiliset sienet Mesofiiliset sienet Mesofiiliset sienet Mesofiiliset bakteerit Aktinobakteerit Hagem -agar (kasvatusaika 7 vrk) DG18 -agar (kasvatusaika 7 vrk) M2-agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7-14 vrk)

11 Sivu 10 / 17 Näytteet on analysoitu suoraviljelymenetelmällä työterveyslaitoksella Kuopiossa Tarkemmin analyysimenetelmä yms. on kuvattu analyysivastauksessa (liite 2) Näytteenottopisteet on merkitty liitteenä olevaan pohjakuvaan (liite 1) 6.1. Tulosten tulkinta, mikrobien materiaalinäytteet Näytteet on analysoitu suoraviljelymenetelmällä, jossa elinkykyisten mikrobien määrä ilmoitetaan suhteellisella asteikolla Suhteellisen asteikon pitoisuudet (+++/++++) vastaavat laimennossarjamenetelmän kohonnutta pitoisuutta yli cfu/g Suhteellisen asteikon pitoisuuksilla (+/++) on mikrobilajisto otettava huomioon tuloksia tulkittaessa 6.2. Tulokset mikrobien materiaalinäytteistä Näyte 1: Luokka 108, ulkoseinä 1, lasivillaeriste Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla niukasti (+), lisäksi lajisto oli tavanomainen Näytteen tulos on normaali Näyte 2: Luokka 108, ulkoseinä 2, kivivillaeriste Näytteessä esiintyneiden mikrobien pitoisuudet olivat suhteellisella asteikolla alle määritysrajan (-) Näytteen tulos on normaali Näyte 3: Luokka 109, lattia, kivivillaeriste Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla alle määritysrajan/niukasti (-/+) Näytteen tulos on normaali

12 Sivu 11 / 17 Näyte 4: Luokka 104, ikkunapenkki, tasoite+liima Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla runsaasti / erittäin runsaasti (+++/++++) Näytteessä esiintyi neljää (4) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää sienilajia (* tai º -merkitty laji); Aureobasidium, Sphaeropsidales, Ulocladium ja hiivat punainen. Lisäksi näytteessä esiintyi tavanomaisista lajeista Penicilliumia runsaasti (+++), mikä myös on poikkeavaa Näytteen tulos on poikkeava Näyte 5: Käytävä 1. krs, lattia muovimatto Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla runsaasti (+++) Näytteessä esiintyi yhdeksää (9) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää sienilajia (* tai º -merkitty laji); Aureobasidium, Eurotium, Mucor, hiivat punainen, A sydowii, A. ustus, A. ochraceus ja Stachybotrys. Näistä poikkeavista lajeista neljä viimeistä ovat potentiaalisia toksiinin (homemyrkky) tuottokykyisiä lajeja. Stachybotryksen pitoisuus on merkittävä Näytteen tulos on poikkeava Näyte 6: Juhlasali, ikkunapenkki, tasoite+maali Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla erittäin runsaasti (++++) Näytteessä esiintyi neljää (4) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää mikrobilajia (* -merkitty laji); A versicolor, Trichoderma, Fusarium ja Streptomyces. Nämä kaikki poikkeavat lajit ovat potentiaalisia toksiinin (homemyrkky) tuottokykyisiä lajeja. Lisäksi näytteessä esiintyi tavanomaisista lajeista Penicilliumia erittäin runsaasti (++++), mikä myös on poikkeavaa Näytteen tulos on poikkeava Näyte 7: Käytävä 2. krs, liikuntasauman seinä, tasoite+maali Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla niukasti / erittäin runsaasti (+/++++) Näytteessä esiintyi kahta (2) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää sienilajia (* -merkitty laji); Sporobolomyces ja Stachybotrys niukkoina (+) pitoisuuksina Näytteen tulos on poikkeava

13 Sivu 12 / 17 Näyte 8: Liikuntasauma, 2. krs, kovalevy Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla erittäin runsaasti (++++) Näytteessä esiintyi viittä (5) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää mikrobilajia (* tai º -merkitty laji); Aureobasidium, A. niger, Mucor, Ulocladium ja hiivat punainen. Näistä poikkeavista lajeista A. niger on potentiaalinen toksiinin (homemyrkky) tuottokykyinen laji. Lisäksi näytteessä esiintyi tavanomaisista lajeista Penicilliumia erittäin runsaasti (++++), mikä myös on poikkeavaa Näytteen tulos on poikkeava Näyte 9: Tyttöjen pukuhuone 2. krs, ikkunapenkki, tasoite+liima Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla runsaasti / erittäin runsaasti (+++/++++) Näytteessä esiintyi kolmea (3) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää sienilajia (* tai º -merkitty laji); A. versicolor, Aureobasidium ja hiivat punainen. Lisäksi näytteessä esiintyi tavanomaisista lajeista Penicilliumia runsaasti (+++), mikä myös on poikkeavaa Näytteen tulos on poikkeava Näyte 10: Käytävä 3. krs, ulkoseinä, tasoite+maali Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla runsaasti (+++) Näytteessä esiintyi kuutta (6) eri poikkeavaa, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää sienilajia (* tai º -merkitty laji); Aureobasidium, Mucor, A. versicolor, A. ustus, Acremonium ja Chaetomium. Näistä poikkeavista lajeista neljä viimeistä ovat potentiaalisia toksiinin (homemyrkky) tuottokykyisiä lajeja. Näytteen tulos on poikkeava Näyte 11: Varasto 317, ulkoseinä, tasoite+maali Näytteessä esiintyi elinkykyisiä mikrobilajeja suhteellisella asteikolla erittäin runsaasti (++++) Näytteessä esiintyi yksi poikkeava, tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvä sienilaji ( º -merkitty laji); A. ustus runsaana/erittäin runsaana (+++/++++) pitoisuutena. Tämä poikkeava laji on potentiaalinen toksiinin (homemyrkky) tuottokykyinen laji.

14 Sivu 13 / 17 Lisäksi näytteessä esiintyi tavanomaisista lajeista Penicilliumia runsaasti (+++), mikä myös on poikkeavaa Näytteen tulos on poikkeava 6.3. Johtopäätökset mikrobien materiaalinäytteistä Näytteiden 1-3 tulokset ovat normaalit, muut näytetulokset ovat poikkeavia. 7. Teolliset mineraalivillakuidut (MMMF) Mineraalivillaa on käytetty yleisesti lämpö- ja äänieristysmateriaalina mm. ilmanvaihtokoneissa ja kanavissa sekä akustiikkalevyissä. Kuitupitoisuuksille ei ole olemassa terveysperusteista ohjearvoa, ihmiset oireilevat kuiduille ja niiden sideaineille yksilöllisesti. Eristevillojen valmistuksessa käytetyt hartsit, liimat, aldehydit ym. sideaineet aiheuttavat ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytystä, lisäksi ne saattavat altistaa ylähengitysteiden tulehduksille, mm. poskiontelon tulehdukset. Elimistön puolustusjärjestelmät kykenevät poistamaan suurimman osan eristevillakuiduista tehokkaasti. Niiden poistumisaika elimistöstä on muutamia viikkoja tai kuukausia Näytteenotto Näytteenottopisteet on esitetty suuntaa-antavassa pohjakuvassa liitteessä 1. Kuitunäytteet kerättiin geeliteipeillä laskeumapinnoilta kahden viikon laskeumapölystä. Näytteet toimitettiin laboratorioon, jossa niistä analysoitiin valomikroskoopilla (VM) kuitujen laskennallinen määrä (kpl/cm 2 ). Näytteet on analysoitu WSP Finland Oy:n tutkimuslaboratoriossa Oulussa. Tulokset on esitetty liitteessä 4.

15 Sivu 14 / Tulosten tulkinta Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaan sisäpintojen kuitupitoisuuksille ei ole annettu yksiselitteistä terveydellistä pitoisuusohjetta. Toimistotyyppisissä tiloissa, säännöllisesti siivottujen pintojen (alle 180 cm) mineraalikuitupitoisuuksille käytetään raja-arvoa 0,2 kuitua/cm 2 (Työterveyslaitos 2009). Pitoisuudet yli 0,2 kuitua/cm 2 ovat merkittävästi kohonneita Tulokset kuitunäytteistä Geeliteippinäyte 1: Kotitalousluokka 2, toimiston hylly Ei kuituja Geeliteippinäyte 2: Kotitalousluokka 2, kaapin päältä Kuitupitoisuus 0,2 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 3: Kotitalousluokka 1, kaapin päältä Ei kuituja Geeliteippinäyte 4: Kotitalousluokka 1, kaapin päältä Kuitupitoisuus < 0,1 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 5: Ruokala, kaapin päältä Kuitupitoisuus 1,9 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 6: Ruokala, ikkunapenkki Kuitupitoisuus 0,2 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 7: Oma ura toimisto, kaapin päältä Ei kuituja

16 Sivu 15 / 17 Geeliteippinäyte 8: Aula 1. krs, sermin päältä Kuitupitoisuus 0,6 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 9: Juhlasali, yläosa, ohjaamon ikkunapenkki Ei kuituja Geeliteippinäyte 10: Liikuntasali pojat, puolapuun päältä Kuitupitoisuus 0,4 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 11: Liikuntasali pojat, lattian historiapöly Kuitupitoisuus 0,4 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 12: Liikuntasali tytöt, sähkökotelon päältä Kuitupitoisuus 0,1 kuitua / cm 2 Geeliteippinäyte 13: Liikuntasali tytöt, lattian historiapöly Kuitupitoisuus 0,2 kuitua / cm 2 Pyyhintänäyte 14:Lämmönjakohuone, ruokalan tulokanava, puhaltimen jälkeen Näyte sisälsi runsaasti (+++) kuituja 7.4. Johtopäätokset kuitunäytteistä Ruokalassa keittiön kuiva-ainevaraston tulokoneen vaikutusalueella todettiin merkittäväsi kohonneita kuitupitoisuuksia (1,9 kpl/cm 3 ) Aulan kohonneille kuitupitoisuuksille ei ole selitystä. Tilassa ei ole tuloilmaa eikä akustiikkalevyjä, silti kuitupitoisuus on huomattavan korkea. Kuitujen lähde voi olla juhlasalin käytävän alakaton eristeet tai henkilöiden vaatteissa kuljettamat kuidut (sermin yli todettiin oppilaiden kulkureittejä) Liikuntasalin kohonneet kuitupitoisuudet selittyvät tuloilman puhallinkammion paljailla eristevilloilla, lattiasta mahdollisesti kulkeutuvilla eristevilloilla ei ole näyttöä.

17 Sivu 16 / Tutkimuksen johtopäätökset Rakennuksen alla ja reunoilla sijaitsevissa kanaaleissa ja rinteiden louhostiloissa on tilojen käytön kannalta merkittäviä epäpuhtauslähteitä. Kanaali- ja louhostiloissa on kosteudesta mikrobivaurioitunutta materiaalia sekä viemäriperäisiä hajuvuotoja. Viemäriperäisten hajulähteiden paikantaminen on hankalaa, koska tiiviiltä vaikuttava putkiliitos saattaa vuotaa. 9. Suositukset jatkotoimenpiteiksi Välitöntä kunnostustarvetta ilmenee rakennuksen pohjakerroksen alapuolisen kanaalitilan riittävällä alipaineistamisella. Kanaalitila tulee myös puhdistaa rakennusjätteistä ja eloperäisestä materiaalista. Todetut keittiön ja kotitalousluokka 2.den putkivuodot tulee paikantaa, tarvittaessa lattiarakenteita avaamalla. Rakennuksen tuloilmanvaihto tulee pitää jatkuvatoimisena (lukukauden aikana), kunnes tiloihin saadaan hallitut ilmanvaihtojärjestelmät Kaikkien ikkunapenkkien kunnostus, kuten on tehty kolmannen kerroksen luokissa

18 Sivu 17 / 17 Raportissa esitetyt jatkotoimenpidesuositukset perustuvat kohteessa tehtyihin havaintoihin sekä kohteesta saatuihin tutkimustuloksiin. Lausunnon osittainen esittäminen on kiellettyä Sisäilmainsinöörit Oy Espoossa 31 / 03 / 2011 Vesa Nordström projektipäällikkö Liitteet: - 1. Suuntaa-antava pohjakuva kohteesta merkintöineen - 2. Työterveyslaitoksen mikrobimateriaalinäytteiden analyysivastaus K11098MS - 3. WSP Finland Oy:n kuituanalyysin tutkimusraportti /KUITU/11-4 Kuvia kohteesta, CD-levy, johon on koottu kaikki kohteesta otetut kuvat

19

20

21

22

23

24

25

26

27 5200/KUITU/11 TUTKIMUSRAPORTTI 1 (2) WSP Finland Oy Laboratoriopalvelut Kiviharjunlenkki 1 D OULU Puhelin Fax Sisäilmainsinöörit Oy Mikko Niskanen Luoteisrinne 4 C ESPOO MINERAALIVILLAKUITUANALYYSI JA KUITULASKENTA Kohde Tammisaarenkatu 2. Analyysimenetelmät Geeliteippinäytteiden ja pussiin kerätyn pyyhintänäytteen mineraalivillakuitujen suhteellinen määrä tai pitoisuudet tutkittiin valomikroskoopilla. Tulokset koskevat vain tutkittuja näytteitä. Näytteenotosta vastaa tilaaja. Tulokset kpl/cm 2 * 1 kotitalousluokka 2, tsto 0 2 kotitalousluokka 2, kaapin päältä 0,2 Mall: Error! Unknown document property name. ver Error! Unknown document property name. WSP Finland Oy Laboratoriopalvelut 3 kotitalousluokka 1, kaapin päältä 0 4 kotitalousluokka 1, kaapin päältä < 0,1 5 ruokala, kaappi 1,9 6 ruokala, ikkunapenkki 0,2 7 oma uran tsto, 2. krs, kaapin päältä 0 8 aula, 1. krs, sermin päältä 0,6 9 juhlasali, yläosa, ohjaamon ikkunapenkki 0 10 liikuntasali, pojat, puolapuun päältä 0,4 11 liikuntasali, pojat, lattia, historiapöly 0,4 12 liikuntasali, tytöt, sähkökotelon päältä 0,1 13 liikuntasali, tytöt, lattia, historiapöly 0,2 * Viitearvon >0,2 kpl/cm 2 ylittävät pitoisuudet kahden viikon laskeumanäytteille on lihavoitu (työterveyslaitos 2009). Heikkiläntie HELSINKI Puhelin Kiviharjunlenkki 1 D OULU Puhelin Sipolantie ROVANIEMI Puhelin Y-tunnus

28 5200/KUITU/11 TUTKIMUSRAPORTTI 2 (2) Kuitua* 14 lämmönjakohuone 98/TK1/ruokala +++ * Mineraalivillakuitujen määrää on arvioitu suhteessa muun pölyn määrään seuraavasti: - ei kuituja, + niukasti ++ jonkin verran, +++ runsaasti kuituja. WSP FINLAND OY tutkija, FM Mall: Error! Unknown document property name. ver Error! Unknown document property name. WSP Finland Oy Laboratoriopalvelut Heikkiläntie HELSINKI Puhelin Kiviharjunlenkki 1 D OULU Puhelin Sipolantie ROVANIEMI Puhelin Y-tunnus

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10 Sivu 1 / 10 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät... 3 4. Päähavaintoja

Lisätiedot

SEURANTATUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI

SEURANTATUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI SEURANTATUTKIMUS 2.1.- 7.3.2012 ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI RAPORTTI Nro: 12014 Sivu 1 / 11 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA Sivu 1 / 15 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Päähavainnot kohteessa... 3 4. Mikrobitutkimukset...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE 51 01370 VANTAA RAPORTTI Nro: 11115 Sivu 1 / 13 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 16 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA RAPORTTI Sivu 1 / 6 HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ,

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 9 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Tiivistelmä... 2 3.

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ VALKOISENLÄHTEENTIE 51, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ VALKOISENLÄHTEENTIE 51, VANTAA SISÄILMATUTKIMUS JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA Sivu 1 / 14 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Päähavainnot kohteessa...

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA

MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET 18.4. 2.5.2013 UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA Sivu 1 / 13 MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja...

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO

SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO RAPORTTI Nro: 16137 Sivu 1 / 7 SISÄLLYS: SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO 1. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA Sivu 1 / 12 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN ALA-ASTE 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Päähavainnot

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 17.09.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti,

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 f. 09-3948 5721 Raportti Vantaan kaupunki, tilakeskus Hankepalvelut/Hankevalmistelu Ulla Lignell Sisäympäristöasiantuntija Kielotie 13, 01300 VANTAA e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi

Lisätiedot

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 13 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Turun kaupunki, Tilapalvelut Yhteyshenkilö: Janne Virtanen Kohde: Turun AMK, Ruiskatu 8, 20740 Turku Työmääräin: WO-00675349 Näytteenottaja: Sanna Snell, Tom Jansén ja Jaana Vainio Näytteenottopäivä:

Lisätiedot

RISTIPURON PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS

RISTIPURON PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 HAITTA-AINE- JA KOSTEUSKARTOITUS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSET KOSKIKUJAN PÄIVÄKOTI KOSKIKUJA 7, VANTAA

SISÄILMASELVITYKSET KOSKIKUJAN PÄIVÄKOTI KOSKIKUJA 7, VANTAA SISÄILMASELVITYKSET 2.9.- 16.9.2013 KOSKIKUJAN PÄIVÄKOTI KOSKIKUJA 7, VANTAA Sivu 1 / 21 KOSKIKUJAN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 3 1.1. Kohde... 3 1.2. Tutkimuksen tilaaja...

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, VANTAA SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, 01480 VANTAA RAPORTTI Nro: 11061 Sivu 1 / 11 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, MIKKOLAN KOULU, LYYRA 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä...

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

TUTKIMUSRAPORTTI, VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI TUTKIMUSRAPORTTI, 14.-28.5.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 20 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

Teollisten mineraalivillakuitujen tutkimus. Ruukinkankaan koulu. Ruukinkatu 5, Suomussalmi

Teollisten mineraalivillakuitujen tutkimus. Ruukinkankaan koulu. Ruukinkatu 5, Suomussalmi Teollisten mineraalivillakuitujen tutkimus Ruukinkankaan koulu Ruukinkatu 5, Suomussalmi Tutkija Sotkamon Erikoispuhdistus Oy Sivu 1 / 4 MMMF-tutkimus Ruukinkankaan koulu, Suomussalmi Sisällysluettelo

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS S i v u - 1 - RAPORTTI KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS KOy Korson toimistokeskus Naalipolku 6 01450 Vantaa 12.7.-10.8.2011 RAPORTIN NUMERO: 21140 TILAAJA: Jari Porthén, Realco Oy VASTAAVA TUTKIJA: Mikko

Lisätiedot

PÄÄSKYVUOREN KOULU, B-siipi. (Talvitie 10, Turku)

PÄÄSKYVUOREN KOULU, B-siipi. (Talvitie 10, Turku) 1 PÄÄSKYVUOREN KOULU, B-siipi (Talvitie 10, Turku) B-siiven rakennetekninen tutkimus, tutkimustulokset 1.3.2016 2 Kohdetiedot Kohde: Pääskyvuoren koulu, B-siipi Talvitie 10, 20610 Turku Tilaaja: Tilaajan

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 26.6.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Jouni Räsänen Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Johdanto

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 Uomarinteen koulu, Vantaa Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 WSP Finland Oy 1 (3) 1. TUTKIMUKSEN KOHDE JA TEHTÄVÄ 1.1 Kohde 1.2

Lisätiedot

KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA

KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 4.6.2008 Hämeentie 103 D 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 LAUSUNTO www.lifa.fi 1 Sisältö Kosteusvauriokartoitus, Kotkansiipi

Lisätiedot

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (5) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Itä-Hakkilan päiväkoti Keskustie 1 01260 Vantaa Tutkimusajankohta: 13.12.2011 27.12.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS Vantaan taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Raportointi pvm: 26.3.2012 Työ A12283 KOHDE: TILAT: TILAAJA: ISÄNNÖINTI: Vantaan Taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Näyttelytila

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Raportti 2014 1(6) Lpk Ågeli Kivalterinpolku 3 00640 Helsinki PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Taustatietoja

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu Sisäilmatutkimus Jokikuja 10 / 1/2017 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (8) Sisällysluettelo 1 TUTKIMUSKOHDE...

Lisätiedot

PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS

PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS 12.3.2019 Elisa Vene 225003-06 Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 0200 ESPOON KAUPUNKI Kohde Rehtorintien koulu, Rehtorintie 11, Espoo SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

SISÄILMA- JA MATERIAALITUTKIMUS

SISÄILMA- JA MATERIAALITUTKIMUS Projekti SISÄILMA- JA MATERIAALITUTKIMUS Havukosken koulu Tarhakuja 2, 01360 VANTAA 25.3.2014 2 YHTEYSTIEDOT Tutkimuskohde aja Tutkimusryhmä Havukosken koulu Tarhakuja 2, 01360 VANTAA Vantaan keskus, Hankepalvelut,

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 19.2.2015 Läsnäolijat: Huoltomies Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (9) 26.6.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

Lisätiedot

Päivitetty

Päivitetty TUTKIMUSRAPORTTI Sisäilmatutkimus, mikrobinäytteet ilmasta Vesivallintie 16 48600 Kotka Päivitetty 21.2.2018 OY INSINÖÖRI STUDIO Tornatorintie 3, P 25 48100 Kotka Y0811750-2 www.insinooristudio.fi T13034-8

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 19.6.- 9.8.2012 KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULU KAARELAN RAITTI 1, HELSINKI

KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 19.6.- 9.8.2012 KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULU KAARELAN RAITTI 1, HELSINKI KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 19.6.- 9.8.2012 KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULU KAARELAN RAITTI 1, HELSINKI Sivu 1 / 17 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI JATKOTUTKIMUSRAPORTTI Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1 89400 Hyrynsalmi 27.10.2016 RI Joonas Koponen JATKOTUTKIMUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1, 89400 Hyrynsalmi

Lisätiedot

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Mikrobi-ilmanäytteet Elinympäristössämme esiintyy mikrobeja, joiden määrä vaihtelee kosteus-

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

ulkoseinä, ikkunan tilkerako uretaanivaahto ulkoseinä, ikkunoiden karmiväli uretaanivaahto, puu

ulkoseinä, ikkunan tilkerako uretaanivaahto ulkoseinä, ikkunoiden karmiväli uretaanivaahto, puu Anttilan koulu, Kirkkokatu 6, 08100 Lohja 41 (43) MMS36: 1.18 MMS37: 2.03 MMS38: 2.03 MMS39: 2.50 uuden ja vanhan osan liitoskohta MMS40: 1.77, ulkopuoli MMS41: 1.77, ulkopuoli MMS42: 1.79, ulkopuoli MMS43:

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh.

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh. Sivuja:1/6 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Isännöitsijä: HINTHAARAN KOULU Koulutie 26 07110 HINTHAARA Varastohuoneen 221 kartoitus.

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY Vastaanottaja: Oiva Turunen Kohde: 20170025 Sulkavan koulukeskus Koulutie 8 58700 Sulkava Tilaaja: Oiva Turunen p. 044 417 5842 Tilaus pvm: 16.1.2017 Yhteyshenkilö: Oiva Turunen p. 044 417 5842 oiva.turunen@jarvisaimaanpalvelut.fi

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 6.12.2010. KALLIOSUOJA. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 13

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 6.12.2010. KALLIOSUOJA. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 13 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ Pelimannin ala-aste ja päiväkoti ILMANVAIHDONSELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena

Lisätiedot

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO Sivunumero: 1/11 LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO SISÄILMANLAADUN MITTAUS Tutkimusselostus 15.11.2013 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/11 Kohde: Toimeksianto: LYCEIPARKENS SKOLAN

Lisätiedot

Rauhalan koulu Mällinkatu 1A Kotka

Rauhalan koulu Mällinkatu 1A Kotka TUTKIMUSRAPORTTI Sisäilmatutkimus, mikrobinäytteet ilmasta Mällinkatu 1A 48600 Kotka 15.1.2018 Tornatorintie 3, P 25 48100 Kotka Y0811750 2 www.insinooristudio.fi T14054 6 TUTKIMUSRAPORTTI 1 / 5 SISÄLLYS

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 1.2.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos 225003.0 Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Osoite: Lippajärventie 1 02700 Espoo Yhteyshenkilö: Alexi Mygänen

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/9 Vastaanottaja: Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051721700104 Kohde: Toimeksianto: Padasjoen Opistotalo Koulukuja 2 17500 Padasjoki Sisäilman mikrobitason määritys

Lisätiedot

PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI

PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI Projekti 1492513 7.2.2013 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4 2.3

Lisätiedot

Mittapöytäkirja Työnumero:

Mittapöytäkirja Työnumero: Sivuja:/ Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies pöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Linnajoen Koulu Edelfeltinbulevardi 0600 Porvoo Betonirakenteiden kosteuden mittaus ajan kanssa sovituilla alueilla.

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus 4.04.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 24.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko Arvola, ISS

Lisätiedot

Tiloissa mitattiin tulo- ja poistoilmamääriä marras- joulukuussa Mittausten keskeisimmät

Tiloissa mitattiin tulo- ja poistoilmamääriä marras- joulukuussa Mittausten keskeisimmät 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 3.8.2010 Sibelius-lukio Liisankatu 13 00170 Helsinki Sibelius-lukio, yhteenveto jatkotutkimuksista 1. Aikaisemmat tutkimukset

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Johdanto TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA Tutkimuksen

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus 1 (4) MUISTIO 16.4.2014 KOTTBY LÅGSTADIESKOLA Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus Tutkimusajankohta 19.2. 27.3.2014 Tilaaja

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Pääskyvuoren koulu Talvitie Turku MERKKIKAASUKOE, PAINE-ERO JA MIKROBIT

Pääskyvuoren koulu Talvitie Turku MERKKIKAASUKOE, PAINE-ERO JA MIKROBIT MERKKIKAASUKOE, PAINE-ERO JA MIKROBIT Pääskyvuoren koulu Talvitie 10 20610 Turku 18.2.2018 Haarlankatu 4E FI-33230 Tampere p. 030 670 5500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 KOHDETIEDOT Toimeksiantaja:

Lisätiedot

Rakenneavaukset ja näytteenotot

Rakenneavaukset ja näytteenotot WO-00704670 3.8.2018 Rakenneavaukset ja näytteenotot Vapaudenkatu 12 A 32200 Loimaa WO-00704670 2 (9) Tutkimuksen tilaaja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Olli Vahalahti 045 136 4766 olli.vahalahti@tyks.fi

Lisätiedot