Helsingin Väestönsuojeluyhdistys r.y. HEPeKo/HÄLYTYSRYHMÄ tammikuu 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin Väestönsuojeluyhdistys r.y. HEPeKo/HÄLYTYSRYHMÄ tammikuu 2017"

Transkriptio

1 HÄLYTYSRYHMÄ Hälytysryhmä on HVSSY/HEPeKo:n valmiusryhmä, joka on poliisin tai pelastuslaitoksen kutsusta noin tunnin varoitusajalla valmis lähtemään kadonneiden henkilöiden etsintätehtäviin. Hälytysryhmä toimii osana Vapaaehtoista Pelastuspalvelua (Vapepa). Vapepa on pyyteetöntä, viranomaisia tukevaa, organisoitua kansalaistoimintaa. Helsingissä toimii paikallistoimikuntana Stadivapepa. Vapepaan kuuluu 52 organisaatiota, joukossa kaksi koiraliittoa: Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) ja Suomen Pelastuskoiraliitto (SPeKL). Hälytysryhmä on jaettu kolmeen ryhmään hälytyksen tehokkaamman kulun takia. Hälytysryhmän kokouksia järjestetään noin 5-6 kertaa vuodessa. Hyviin tapoihin kuuluu ilmoittaa, jos ei pääse osallistumaan kokoukseen tai tapahtumiin. Ryhmänjohtajat (RJ) ovat suorittaneet SPKL:n RJ-kurssin. Hälytysryhmänjohtaja ja muut ryhmänjohtajat valitaan vuosittain. Sekä koiranohjaajat että apuohjaajat ovat hälytysryhmän jäseniä. Äänivaltaisia hälytysryhmän kokouksissa ovat kaikki lukuun ottamatta kokeilta, joilla on vain läsnäolo-oikeus hälytysryhmän kokouksissa. VAATIMUKSET Valmiuden turvaamiseksi hälytysryhmään tarvitaan riittävä määrä jäseniä. Hälytysryhmän koko on päätetty rajoittaa noin 30 jäseneen. Parhaillaan jäseniä on 27. Koiranohjaajaksi haluavat hakevat hälytysryhmään apuohjaajaksi. Hälytysryhmään haetaan ilmoittamalla halukkuutensa hälytysryhmän johtajalle (Heli Herna). Hakemus käsitellään seuraavassa hälytysryhmän kokouksessa ja päätös tehdään enemmistön mielipiteen mukaan. Hakija pyydetään mukaan hälytysryhmän kokoukseen esittäytymään. Toimintaan pääsee mukaan myös ilman koiraa, mikä on hyvä tapa tutustua hälytysryhmän toimintaan. Apuohjaajat toimivat koirapartioissa suunnistajina ja viestiliikenteestä vastaavina ja osallistuvat hälytysryhmän harjoituksiin sekä koulutusjärjestelmän mukaisiin koulutuksiin. Hälytysryhmään hyväksytään ensin puolen vuoden kokelasajalle. Tänä aikana kokelaan tulee osallistua mahdollisimman moneen hälytysryhmän harjoitukseen ja etsintöihin. Etsintöihin ohjaajakokelas osallistuu kolmantena henkilönä koiranohjaajan ja apuohjaajan apuna. Uudet apuohjaajat voivat käydä hälytysryhmän harjoituksissa ja harjoitusvirroista suunnistamassa kokelasaikanaan. Kokelaiden tulee kokelasaikansa kuluessa osoittaa suunnistustaitonsa hälytysryhmän määrittelemällä tavalla. Kokelasajan päätyttyä kokelas kertoo, onko hän kiinnostunut tulemaan

2 hälytysryhmän täysivaltaiseksi jäseneksi. Hälytysryhmän jäsenet päättävät enemmistöperusteisesti, onko kokelas sopiva hälytysryhmän jäseneksi. Ennen hyväksymistä jäseneksi kokelaalle voidaan antaa velvoite parantaa osaamista jonkun tietyn asian osalta. Jokaisen hälytysryhmän jäsenen tulee toimia apuohjaajana ennen koiranohjaajaksi pääsyä, joten hälytysryhmään kannattaa liittyä ennen kuin omalla koiralla on koevaatimukset suoritutettuna. Koiranohjaajan pätevyys tarkoittaa sitä että sekä koiralla että ohjaajalla on riittävät valmiudet todellisiin etsintätehtäviin. Kun koirakko on saavuttanut vaaditun pätevyyden ja osoittanut käytännön osaamisen hälytysryhmän harjoituksissa tai etsinnöissä, koirakon tulee suorittaa hyväksytysti käyttöönottotarkastus (VIRTA) VIRTA-tarkastukseen pääseminen edellyttää ryhmänjohtajien suositusta. Tällöin on hälytasolle vaadittavien kurssien oltava voimassa ja suositeltavan henkilön soveltuvuus apuohjaajaksi etsinnöissä on tullut todeta hälytysryhmän harjoituksissa ja/tai etsinnöissä. Hyväksytysti suoritettu VIRTA-tarkastus tarkoittaa koiranohjaajaksi nostamista. Ensimmäisissä etsinnöissä uudelle koirakolle tulee määrätä kokenut kartturi. Koiran pätevyys osoitetaan pelastuskoirakokeissa ja vaatimuksena on tällä hetkellä yhden lajin B-tulos. B-kokeeksi hyväksytään kansallisten pelastuskoirakokeiden lisäksi seuraavat: - haku: IPOR haku B / HK3 / EK3 - jälki: IPOR jälki B / JK3 / FH2 - raunio: IPOR raunio B Koesuoritus on voimassa 2 v suorituspäivästä lähtien. Virta-vaatimukset tullevat muuttumaan vuoden 2018 alusta lukien siten, että palataan kahden lajin vaatimukseen ja siten, että tuo lajit ovat haku ja jälki. Ohjaajalla tulee olla suoritettuna vähintään Etsintäkurssi 1 ja SPR:n EA1. SPKL:n koulutuskorikaaviossa on kuvattu tarjolla olevat koulutukset ja niihin kannattaa hakeutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On huomattava, että koulutuksiin voi liittyä sekä ohjaajaan että koiraan liittyviä vaatimuksia. Hälytysryhmässä toimivan ohjaajan tulee hakeutua jatko- ja täydennyskoulutuksiin. Koulutuksiin kuuluvat muun muassa SPR:n henkinen tuki, viestikurssi ja muut Vapepan kurssit sekä hälytysryhmän sisäiset koulutukset. Näiden lisäksi hälytysryhmäläiset voivat päästä valtakunnallisille kursseille pelastusopistolle (PEO), mikäli ovat varattuna vss-tehtäviin tai kuuluvat peto-hälytysryhmään. Pelastuskoiran rotu on samantekevä, kunhan se sopii tehtävään fyysisiltä ja psyykkisiltä ominaisuuksiltaan. Ohjaajan puolestaan tule itse huolehtia siitä, että on tehtävien edellyttämässä kunnossa.

3 HÄLYTYKSET Hälytykset voivat tulla mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Toiminta on vapaaehtoista, eikä siitä makseta palkkaa. Työajalla tapahtuvaan hälytykseen lähteminen on sovittava itse työnantajan kanssa. Jos viranomainen määrää, silloin täytyy lähteä. Käytännössä tällainen voisi olla mahdollista lähinnä suuronnettomuuksissa tai muissa erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa. Pelastustoiminnassa ohjaajan täytyy osata työskennellä tiimissä, tarvitaan aitoa halua auttaa ihmisiä. Emme ole etsintäpaikalla yksin, vaan osa organisaatiota. Muita ryhmiä arvostetaan samoin kuin itseämme. Etsinnöissä tarvitaan sekä ryhmänjohtajia, koiranohjaajia että apuohjaajia. Toiminta viranomaisten kanssa edellyttää organisoitua rakennetta. PEKO-toimintaan ja koko vapepa-järjestelmään liittyy kurinalaisuus, joka ei ole ihmisten kiusaamista vaan kokonaisuuden toimivuuden kannalta tärkeää. Ryhmänjohtajan määräyksiä kuunnellaan, omin päin sooloilu on ehdottomasti kielletty. Johdon määräyksestä koiraporukkaa voidaan sijoittaa myös muihin tehtäviin, esim. etsintäketjuihin, liikenteenohjaukseen, autopartiointiin tai etsinnän johdon avustaviin tehtäviin mikä kulloinkin etsinnän kannalta on tärkeintä. Siksi on tärkeää hallita ainakin perusteet näistäkin tehtävistä. Helsingissä etsintäolosuhteet poikkeavat osittain muun maan tilanteesta. Puhtaita alueita on harvemmin. Suuri osa etsinnöistä on taajamaetsintää partiointiperiaatteella, jolloin etsintä voi kattaa talojen pihoja, kerrostaloalueita, puistoja jne eli alueita, missä on muita liikkujia kuten lenkkeilijöitä, koiran ulkoiluttajia, pyöräilijöitä jne. Kannattaa harjoitella myös rakennusetsintää sekä etsintää koira kytkettynä. Lähikunnissa on kuitenkin myös suuriakin metsäalueita, joten niissäkin olosuhteissa tulee osata etsiä. Myös jäljestysosaaminen on tarpeen meidänkin toimialueellamme. Täytyy tuntea omat rajansa ja osata sanoa ei, jos ei ole etsintäkunnossa esim. väsymyksen, sairauden tai alkoholin takia. Auttajasta ei saa tulla etsintätilanteessa autettavaa! Usein etsintä jää tuloksettomaksi. Joskus etsinnöissä voi tulla vastaan ikäviä tilanteita, kuten menehtynyt etsittävä, surevat omaiset jne. Näihin tilanteisiin kannattaa varautua ja muistaa, että kriisitilanteessa apua on tarjolla myös jälkikäteen. Jos etsinnän jälkeen olo tuntuu pahalta, kannattaa kääntyä ryhmänjohtajan puoleen mahdollisimman pian. On suotavaa, että jokaisen etsinnän jälkeen paikalla olleet pitäisivät keskenään purkutilaisuuden ryhmänjohtajan tai muun mukana olleen johdolla. Jokaisella on oikeus ja velvollisuus pyytää tällaista tilaisuutta.

4 HARJOITTELU Hälytysryhmän jäsenen on pidettävä huolta omasta ja koiransa kunnosta ja osaamistasosta. Kokeet ja kurssit eivät tee koirasta ja ohjaajasta valmista työparia, vaan käytännön etsintätilanteita ja -taktiikkaa tulee harjoitella säännöllisesti. Lopullisen valinnan siitä, ketkä ovat valmiita käytännön etsintätehtäviin, tekevät hälytysryhmän ryhmänjohtajat. Hälytysryhmän harjoituksissa ei koiraa välttämättä varsinaisesti kouluteta, tärkeänä harjoituksen aiheena on koiran käyttötaktiikan opettelu ja harjoittelu, sekä ohjaajan koulutus. Koiran peruskoulutus hankitaan perusryhmien koulutuksissa sekä hälytysryhmän sisäisissä koulutuksissa. Hälytysryhmän harjoituksia järjestetään kuukausittain. Ole aktiivinen. Jos haluat lisää harjoituksia, ole valmis myös järjestämään niitä itse. Ja muista, että sinulla on tärkeä tehtävä toisten koirien treenaamisessa ihan samalla tavalla kuin HEPeKon perusryhmissäkin. Yhteistreenejä järjestetään Uudenmaan muiden pelastuskoirayhdistysten kanssa (Espoo, Vantaa, Porvoo, Lohja, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Raasepori). Näihin saavat osallistua hälytasoiset koirakot, ryhmänjohtajat sekä apuohjaajat. HÄLYTYSRYHMÄSTÄ EROAMINEN, EROTTAMINEN JA VALMIUDESTA POISSAOLO Hälytysryhmästä eroaminen tapahtuu ilmoittamalla asiasta hälytysryhmän johtajalle tai omalle ryhmänjohtajalle. Asia todetaan seuraavassa hälytysryhmän kokouksessa, mutta ero tulee voimaan jäsenen haluamasta ajankohdasta lukien. Hälytysryhmän jäsen voidaan erottaa, mikäli hälytysryhmän enemmistö on sitä mieltä, että jäsen ei ole käyttäytynyt asiallisesti tai osoittanut riittävää osaamista tai osallistumista hälytyksiin tai hälytysryhmän harjoituksiin. Erotettavan henkilön tulee olla tietoinen asiasta. Hälytysryhmän jäsen voi kuitenkin olla henkilökohtaisesta syystä (esim. työesteet, sairaus tms.) poissa valmiudesta (joko etsinnöistä tai muustakin toiminnasta) lyhyemmän tai pidemmän ajan säilyttäen kuitenkin hälytysryhmän jäsenyyden. Poissaoloista tulee ilmoittaa hälytysryhmän johtajalle sekä omalle ryhmänjohtajalle. Ilmoituksessa on hyvä mainita, koskeeko valmiudesta poissaolo kaikkea toimintaa vai vain osaa siitä.

5 LOPUKSI Hälytysryhmä olemme me. Mieti, miksi olet mukana tässä toiminnassa. Varaudu erilaisiin tilanteisiin. Valmistaudu henkisesti kohtaamaan etsittävä mahdollisesti menehtyneenä. Pelastuskoiratoiminta ei ole kilpailua siitä, kenellä on paras koira tai kuka löytää kadonneen. Hälytyksissä tärkeä tieto viranomaisille on myös se, että tarkastettu alue on tyhjä. Me emme ole hälytyksissä yksin vaan mukana organisaatiossa. Ollaan asiallisia. Vaikka kyse on vakavasta asiasta, harjoittelun ei tarvitse olla vakavaa! Tervetuloa mukaan! KURSSEJA SPKL:n koulutuskorikaavio: Etsintäkurssi VAPEPA -antaa jokaisen vapaaehtoisen tarvitsemat perustiedot etsintään osallistumiseksi EA1 / SPR -ensiavun peruskurssi (16 h) -voimassa 3 vuotta EA2 /SPR -esitietovaatimuksena EA1 -ensiavun jatkokurssi (16 h) -voimassa 3 vuotta Hälytysryhmässä on sovittu, että ensiaputaidot tulee päivittää vähintään kerran kolmessa vuodessa hätäea-kurssilla. Suotavaa on tietysti myös EA1 ja 2-kurssien käyminen aika-ajoin. Henkisen tuen kurssi / SPR -erittäin suositeltava kurssi!

6 Viestikurssi/Vapepa Pelastuskoiraryhmänjohtajakurssi / SPKL Suunnistus -omia kursseja tai suunnistusliitto tms -jokainen voi harjoitella itsenäisesti: -harjoittele myös yöllä -suunnistajalla vastuu etsintätilanteessa, että etsittävä alue on käyty läpi suunnitelman mukaan Heli Herna Hälytysryhmän johtaja heli.herna (at) saunalahti.fi

Lohjan Palvelus- ja Pelastuskoirayhdistys r.y. toimintaa vuodesta 1986

Lohjan Palvelus- ja Pelastuskoirayhdistys r.y. toimintaa vuodesta 1986 Lohjan Palvelus- ja Pelastuskoirayhdistys r.y. toimintaa vuodesta 1986 Pelastuskoiratoiminta Tarkoituksenamme on kouluttaa koirakoita viranomaisten avuksi, lähinnä etsintätehtäville. Kattojärjestönämme

Lisätiedot

Sponsored by Tykkimäki Huvipuisto. Vuonna 1931 perustetun Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen

Sponsored by Tykkimäki Huvipuisto. Vuonna 1931 perustetun Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen Vuonna 1931 perustetun Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen harrastajat aloittivat pelastuskoiratoiminnan yhdistyksessään vuonna 1983. Palveluskoirakilpailuissa menestyneiden koirien osaaminen haluttiin antaa

Lisätiedot

Vuonna 1931 perustetun Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen

Vuonna 1931 perustetun Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen Vuonna 1931 perustetun Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen harrastajat aloittivat pelastuskoiratoiminnan yhdistyksessään vuonna 1983. Palveluskoirakilpailuissa menestyneiden koirien osaaminen haluttiin antaa

Lisätiedot

OULUJOKILAAKSON PELASTUSKOIRAT RY:N TOIMINTAPERIAATTEET

OULUJOKILAAKSON PELASTUSKOIRAT RY:N TOIMINTAPERIAATTEET OULUJOKILAAKSON PELASTUSKOIRAT RY:N TOIMINTAPERIAATTEET Pelastuskoiratoiminta voi olla hauska harrastus satoi tai paistoi, tuuli tai tuiskusi. Harrastus voi myös sytyttää kipinän tavoittelemaan virallista

Lisätiedot

OULUJOKILAAKSON PELASTUSKOIRAT RY:N TOIMINTAPERIAATTEET

OULUJOKILAAKSON PELASTUSKOIRAT RY:N TOIMINTAPERIAATTEET OULUJOKILAAKSON PELASTUSKOIRAT RY:N TOIMINTAPERIAATTEET Pelastuskoiratoiminta voi olla hauska harrastus satoi tai paistoi, tuuli tai tuiskusi. Harrastus voi myös sytyttää kipinän tavoittelemaan virallista

Lisätiedot

SPKL tuomarikoulutusohje

SPKL tuomarikoulutusohje Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) ry TUOMARIKOULUTUS Koulutusohjelma: - peruskurssi - lajikurssi - ylituomarikurssi - koearvostelut - loppuarvostelu tuomarikollegiolle Jäsenyhdistykset anovat tuomarikurssin

Lisätiedot

Vapepa eli vapaaehtoinen Pelastuspalvelu

Vapepa eli vapaaehtoinen Pelastuspalvelu Vapepa eli vapaaehtoinen Pelastuspalvelu 27.4.2011 1 Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Suomen Punaisen Ristin koordinoimaa toimintaa mukana 48 järjestöä ja yli 20 000 vapaaehtoista tukiorganisaatio kaikille

Lisätiedot

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Osaavien auttajien verkosto (päivitetty 4.11.2015) 19.11.2015 1 Apua tarvitaan 19.11.2015 2 Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) historiaa Enontekiö, Kerässieppi 24.5.1963

Lisätiedot

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa alkaen, päivitetty

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa alkaen, päivitetty Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa 1.1.2013 alkaen, päivitetty 8.2.2018 Pistelaskussa huomioidaan Suomen Kennelliiton (SKL) ja Suomen Palveluskoiraliiton

Lisätiedot

ETSINTÄKURSSI (15 h) - OHJE KOULUTTAJALLE

ETSINTÄKURSSI (15 h) - OHJE KOULUTTAJALLE ETSINTÄKURSSI (15 h) - OHJE KOULUTTAJALLE 23.11.2006 Kurssin tavoitteet: Osallistuja tuntee tavallisimmat maastoetsintämenetelmät ja osaa toimia niissä etsijänä. Osallistuja tietää myös etsinnän eri vaiheet,

Lisätiedot

Vapaaehtoisjärjestöt viranomaisten tukena

Vapaaehtoisjärjestöt viranomaisten tukena Vapaaehtoisjärjestöt viranomaisten tukena Perusta Punaisen Ristin toiminnalle Suomen Punaisen Ristin tarkoituksesta ja tehtävästä säädetään lailla ja asetuksella (Suomen Punaisen Ristin laki (238/2000),

Lisätiedot

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat pistelaskusäännöt voimassa 1.1.2013 alkaen Pistelaskussa huomioidaan Suomen Kennelliiton (SKL) ja Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) kokeet. Lisäksi

Lisätiedot

VIRTA. Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön Järjestämis- ja arviointiohje. Ohjeet astuvat voimaan

VIRTA. Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön Järjestämis- ja arviointiohje. Ohjeet astuvat voimaan 1 VIRTA Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön Järjestämis- ja arviointiohje Ohjeet astuvat voimaan 1.1.2018 2 Sisältö 1. YLEISET OHJEET... 4 2. TARKASTUSOHJEET... 4 2.1. Toimivalta...

Lisätiedot

ETSINNÄN PERUSKURSSI IKAALISISSA 26.-27.8.2011

ETSINNÄN PERUSKURSSI IKAALISISSA 26.-27.8.2011 KURSSITIEDOTE JA OHJELMA 26.7.2011 ETSINNÄN PERUSKURSSI IKAALISISSA 26.-27.8.2011 Kurssin järjestää Punaisen Ristin Satakunnan piiri yhteistyössä Opintotoiminnan Keskusliiton kanssa. Aika Perjantai 26.8.

Lisätiedot

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa alkaen, lisätty Rallytoko

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa alkaen, lisätty Rallytoko Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa 1.1.2013 alkaen, 1.1.2016 lisätty Rallytoko Pistelaskussa huomioidaan Suomen Kennelliiton (SKL) ja Suomen Palveluskoiraliiton

Lisätiedot

VIRTA. Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön - Järjestämis- ja arviointiohje. Ohjeet astuvat voimaan 1.1.

VIRTA. Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön - Järjestämis- ja arviointiohje. Ohjeet astuvat voimaan 1.1. VIRTA Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön - Järjestämis- ja arviointiohje Ohjeet astuvat voimaan 1.1.2014 Sisällysluettelo 1. YLEISET OHJEET... 3 TARKASTUSOHJEET... 3 1.1. Tarkastajat...

Lisätiedot

Hämeen VAPEPA-info ( )

Hämeen VAPEPA-info ( ) Hämeen VAPEPA-info 2-2019 (19.3.2019) Tämä on SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikön koostama info hämäläisille Vapepatoimikunnille ja valmiuskouluttajille. Infon tarkoitus on välittää ajankohtaista tietoa

Lisätiedot

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 1/2012 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja pelastuskoiravastaavat

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 1/2012 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja pelastuskoiravastaavat PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 1/2012 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja pelastuskoiravastaavat PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA 2012 Pelastuskoiratoimikunnan kokoonpano ja vastuualueet vuonna 2012:

Lisätiedot

SPR:n kokonaisvalmiuden koulutusohjelma osa kevät Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri

SPR:n kokonaisvalmiuden koulutusohjelma osa kevät Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri SPR:n kokonaisvalmiuden koulutusohjelma 2018-2019 3. osa kevät 2019 Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri Illan ohjelma Keitä tänään on paikalla? 1. Tunti Kertaus: SPR:n kokonaisvalmiuden

Lisätiedot

Suositus henkisen tuen hälytysryhmien minimivaatimuksista

Suositus henkisen tuen hälytysryhmien minimivaatimuksista Hyväksytty Vapepan KTK 1.3.2018 Suositus henkisen tuen hälytysryhmien minimivaatimuksista Miksi minimivaatimuksia tarvitaan? Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminta on koulutettua ja koordinoitua auttamistoimintaa

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 2018 Vahvistettu paikallistoimikunnan syyskokouksessa 2.10.2017 Yleistä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (VAPEPA)

Lisätiedot

PALVELUS- JA PELASTUSKOIRAKOKEIDEN TUOMARIKOULUTUSJÄRJESTELMÄ. Ohje astuu voimaan TUOMARIKOULUTUS

PALVELUS- JA PELASTUSKOIRAKOKEIDEN TUOMARIKOULUTUSJÄRJESTELMÄ. Ohje astuu voimaan TUOMARIKOULUTUS PALVELUS- JA PELASTUSKOIRAKOKEIDEN TUOMARIKOULUTUSJÄRJESTELMÄ Ohje astuu voimaan 1.1.2018 TUOMARIKOULUTUS Koulutusohjelma: peruskurssi, osat 1 ja 2 lajikurssi ylituomarikurssi 2 (pk) koearvostelut/esikollegio

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTAKERTOMUS 201 Paikallistoimikunta Paikallistoimikunnan kokouksia oli vuonna 201 kaksi: kevätkokous (11.2.) ja syyskokous (13.11.).

Lisätiedot

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF VUOSIKERTOMUS 2014 1 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 2014 1. YLEISTÄ 112-päivän kampanja valitsi Suomen Pelastuskoiraliitto Ry:n vuoden 2014 Arjen sankariksi: Pelastuskoiratoiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset

Lisätiedot

Mäntsälän Voimistelijat

Mäntsälän Voimistelijat 1 Mäntsälän Voimistelijat Jäsenkyselyn tulokset 2015 Vastaajia N=47 Harrastaja itse Huoltaja 6 henk 41 henk Harrastajan ikä Alle 7v 15 henk 7-10v 17 henk 11-13v 6 henk yli 13v 9 henk Mukana seurassa Alle

Lisätiedot

ETSINNÄN MAASTOJOHTAJAKURSSI LOPEN RÄYSKÄLÄSSÄ

ETSINNÄN MAASTOJOHTAJAKURSSI LOPEN RÄYSKÄLÄSSÄ KURSSITIEDOTE 18.3.2011 ETSINNÄN MAASTOJOHTAJAKURSSI LOPEN RÄYSKÄLÄSSÄ 21.-22.5.2011 Kurssin järjestää Punaisen Ristin Hämeen piiri yhteistyössä Opintotoiminnan Keskusliiton kanssa. Aika Lauantai 21.5.

Lisätiedot

VAPEPAN VAKUUTUSOHJE 2019

VAPEPAN VAKUUTUSOHJE 2019 VAPEPAN VAKUUTUSOHJE 2019 Joonas Brandt Tämä ohje on laadittu Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) käyttöön. Ohjeeseen on koottu tiivistetysti tietoa Vapepan vakuutusturvasta ja toimenpiteistä vahinkotilanteissa.

Lisätiedot

Punainen Risti viranomaisten tukena

Punainen Risti viranomaisten tukena Punainen Risti viranomaisten tukena Punaisen Ristin valmiustoiminnalla varaudutaan ennalta suunnitellusti oikea-aikaiseen ja tehokkaaseen toimintaan onnettomuuksien ja erityistilanteiden ennaltaehkäisemiseksi,

Lisätiedot

ENSIHUOLTOSOPIMUS. 1. Sopijaosapuolet. Mänttä-Vilppulan kaupunki SPR Mäntän osasto SPR Vilppulan osasto. 2. Sopimuksen kohde

ENSIHUOLTOSOPIMUS. 1. Sopijaosapuolet. Mänttä-Vilppulan kaupunki SPR Mäntän osasto SPR Vilppulan osasto. 2. Sopimuksen kohde ENSIHUOLTOSOPIMUS 1. Sopijaosapuolet 2. Sopimuksen kohde Kuntien viranomaisten kokonaisvastuulla olevien ensihuoltotehtävien, kuten majoituksen, ruokahuollon, vaatteiden ja muiden varusteiden sekä psykososiaalisen

Lisätiedot

SUPERKOULUTUSVIIKONLOPPU Nuorisokeskus Anjala, Kouvola

SUPERKOULUTUSVIIKONLOPPU Nuorisokeskus Anjala, Kouvola SUPERKOULUTUSVIIKONLOPPU 5. -7.4.2019 Nuorisokeskus Anjala, Kouvola OHJELMA Perjantai 5.4. 17.00 Saapuminen ja majoittuminen / kahvit 18.00 Yhteinen ohjelma -tarkentuu! 20.00 Saunat ja iltapala Lauantai

Lisätiedot

Johtosääntö

Johtosääntö Johtosääntö 19.3.2013 VAPAAEHTOISEN PELASTUSPALVELUN JOHTOSÄÄNTÖ Vapaaehtoisen pelastuspalvelun keskustoimikunta on vahvistanut tämän johtosäännön kokouksessaan 19.3.2013.. Samalla kumotaan kaikki aikaisemmat

Lisätiedot

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Hirvenhaukkukoe Kurssin ohjelma ja koulutus Harjoitusarvostelut Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Kokelasharjoittelut vähintään kahdessa kokeessa

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt 1. Vuoden näyttelykoira -arvosta on oikeutettu kilpailemaan jokainen K-SPKY ry:n jäsen omistamallaan Suomessa rekisteröidyllä, vähintään palveluskoirien BH-kokeen

Lisätiedot

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat VUODEN 2012 SM-KILPAILUT, MM-KARSINTAKOKEET JA JOUKKUEKATSELMUS Kaipaamme edelleen ensi vuoden SM-kilpailuille,

Lisätiedot

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF VUOSIKERTOMUS 2013 1 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 2013 1. YLEISTÄ Koulutettu pelastuskoira voi pelastaa ihmishenkiä Suomen Pelastuskoiraliitto ry - Finlands Räddningshundförbund rf. (myöh. liitto) on

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Temppu & Puuhakurssi, Maanantaisin klo 11.00, 4krt.

HELSINKI, Konala: Temppu & Puuhakurssi, Maanantaisin klo 11.00, 4krt. HELSINKI, Konala: Temppu & Puuhakurssi, Maanantaisin 10.07.2017 klo 11.00, 4krt. Temppu,- ja puuhakurssilla tehdään erilaisia hauskoja temppuja kuten mm. pyöriminen, ryömiminen, jalkojen välissä pujottelu,

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin 03.01.2017 klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! KURSSIN SISÄLTÖ: Agilityn alkeiskurssi on tarkoitettu yli vuoden vanhoille koirille. Agilityn alkeiskurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 Hyväksytty Kennelliitossa 29.2.2019. Voimassa 4.4.2019 alkaen. Tokon Suomen mestaruuskilpailussa noudatetaan lisäksi SPKL:n SM-kilpailujen

Lisätiedot

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6 kuukautta vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssi antaa hyvän lähtöpohjan pennun kouluttamiseen,

Lisätiedot

Johtosääntö

Johtosääntö Johtosääntö 13.11.2017 VAPAAEHTOISEN PELASTUSPALVELUN JOHTOSÄÄNTÖ Vapaaehtoisen pelastuspalvelun keskustoimikunta on vahvistanut tämän johtosäännön kokouksessaan 13.11.2017. Samalla kumotaan kaikki aikaisemmat

Lisätiedot

Valmius pelastuskoiratoimintaan?

Valmius pelastuskoiratoimintaan? SPEK tutkii 3 Valmius pelastuskoiratoimintaan? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kysely pelastuslaitoksille väestönsuojeluun liittyvästä pelastuskoiratoiminnasta Laatijat: Ilona Hatakka, Jukka-Pekka

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry

Suomen Snautserikerho ry 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA

VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA VASTAANOTTOKESKUKSESSA TOIMIVILLE VAPAAEHTOISILLE VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA Olemme Punaisen Ristin Ruissalon osaston vapaaehtoisia Punainen Risti ja Punainen Puolikuu tunnetaan

Lisätiedot

ETSINTÄKURSSI 8 h (9 x 45 min) - OHJE KOULUTTAJALLE 14 Lokakuu 2018

ETSINTÄKURSSI 8 h (9 x 45 min) - OHJE KOULUTTAJALLE 14 Lokakuu 2018 ETSINTÄKURSSI 8 h (9 x 45 min) - OHJE KOULUTTAJALLE 14 Lokakuu 2018 Kurssin tavoitteet: Osallistuja tuntee tavallisimmin käytettävät maastoetsintämenetelmät ja osaa toimia niissä etsijänä. Osallistuja

Lisätiedot

Koulutuskausi: ja

Koulutuskausi: ja KOULUTUSTIEDOTE 1(5) Koulutuskausi: 3.10.2016 16.12.2016 ja 9.1.2017 21.4.2017 Koulutuspaikat JANKKin halli Janakkalassa ja Pekolan lava Hattulassa. Hinnat Koulutusmaksut maksetaan tilille FI12 4260 0010

Lisätiedot

LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUSOHJE

LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUSOHJE LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUSOHJE Hyväksytty Suomen Pystykorvajärjestön hallituksessa 16.2.2014. Voimassa 17.2.2014 alkaen. LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMARI 1. PALKINTOTUOMARILLE

Lisätiedot

MUISTIO. Puheenjohtaja Pia Yli-Pirilä avasi kokouksen ja toivotti osanottajat tervetulleiksi klo 18.00.

MUISTIO. Puheenjohtaja Pia Yli-Pirilä avasi kokouksen ja toivotti osanottajat tervetulleiksi klo 18.00. MUISTIO Nro 2/2010 Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Hämeen maakuntatoimikunta VAPAAEHTOISEN PELASTUSPALVELUN HÄMEEN MAAKUNTATOIMIKUNNAN KOKOUS 21.10.2010 KLO 18.00-20.00 HÄMEENLINNA Läsnä: Äänivaltaiset

Lisätiedot

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE FISMA ry FiSMA Pätevän Arvioijan yleisohje Sivu 1(2) Prosessijohtaminen Hakemuksen tekeminen ja uusiminen FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE 1. Yleistä FiSMA Pätevän Arvioijan (FiSMA Competent

Lisätiedot

Tuusulan Kennelkerho ry.

Tuusulan Kennelkerho ry. Tuusulan Kennelkerho ry. Jäsenlehti nro 2 / 2010 YDINLUU Tuusulan Kennelkerho ry:n jäsenlehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Levikki n. 200 kpl. 37. vuosikerta. Aineistopäivät 2009 Ydinluu nro 1/2010

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry

Suomen Snautserikerho ry 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai 27.11.2017, klo. 19.00, 4krt Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin alueen valmiuskoulutuksen järjestämissuositus

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin alueen valmiuskoulutuksen järjestämissuositus 19.1.2019 (TMa) Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin alueen valmiuskoulutuksen järjestämissuositus Taustaa Dokumentin tarkoitus Suomen Punainen Risti toimii Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koordinaatiojärjestönä.

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!)

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!) HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko 02.08.2017, klo. 17.00, 2krt (PIENRYHMÄ!) KURSSIN SISÄLTÖ: Kontakti & itsehillintä- kurssi on monipuolinen koiran arkikäyttäytymiseen ja malttamiseen/

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt

HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko 04.01.2017, klo. 17.00, 6krt Kontakti ja Arkikäytös kurssi on tarkoitettu yli-innokkaille koirille, joilla on puutetta kontaktissa ja ohjaajaan

Lisätiedot

Ev.lut. kirkon varautuminen kriiseihin 25.3.2009. Hiippakuntasihteeri Kirsti Poutiainen 30.3.2009

Ev.lut. kirkon varautuminen kriiseihin 25.3.2009. Hiippakuntasihteeri Kirsti Poutiainen 30.3.2009 30.3.2009 Ev.lut. kirkon varautuminen kriiseihin Hiippakuntasihteeri Kirsti Poutiainen 25.3.2009 VARAUTUMISEN LÄHTÖKOHDAT Kirkon perustehtävän toteuttamien kaikissa olosuhteissa Varmistetaan valmiussuunnitelmissa.

Lisätiedot

HAKEMUS KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖN KUNTOUTTAVIIN TUKIASUMISPALVELUIHIN

HAKEMUS KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖN KUNTOUTTAVIIN TUKIASUMISPALVELUIHIN HAKEMUS KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖN KUNTOUTTAVIIN TUKIASUMISPALVELUIHIN Täytä tämä hakemus yhdessä vankilan työntekijän, yhdyskuntaseuraamustoimiston työntekijän tai sosiaalityöntekijän kanssa Tällä

Lisätiedot

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF VUOSIKERTOMUS 2012 1 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 2012 1. YLEISTÄ Koulutettu pelastuskoira voi pelastaa ihmishenkiä Suomen Pelastuskoiraliitto ry - Finlands Räddningshundförbund rf. (myöh. liitto) on

Lisätiedot

Suomen Lentopelastusseura SLPS ry

Suomen Lentopelastusseura SLPS ry Suomen Lentopelastusseura SLPS ry MIKÄ - MITÄ Suomen Lentopelastusseura SLPS ry on vuonna 2006 perustettu valtakunnallinen, viranomaisten avuksi luotu vapaaehtoislentotoiminnan kattojärjestö SLPS on yksi

Lisätiedot

VAPEPA -suurharjoitus. Helsinki Vantaa 10.9. 2005

VAPEPA -suurharjoitus. Helsinki Vantaa 10.9. 2005 VAPEPA -suurharjoitus Helsinki Vantaa 10.9. 2005 VAPEPA -suurharjoitus Tausta: Vuosaaren satamassa on laivassa rengaspalo, josta leviää ympäristöön myrkyllisiä kaasuja. Paetessaan alueelta ihmiset panikoituvat

Lisätiedot

Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. Yleensä tilanteissa on ollut kyse jostain seuraavasta:

Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. Yleensä tilanteissa on ollut kyse jostain seuraavasta: Kun kohtaat SUDEN Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. On kuitenkin tilanteita, joissa susi on hyökännyt ihmisen kimppuun. Yleensä tilanteissa on

Lisätiedot

Voimistelu liikuttaa!

Voimistelu liikuttaa! Materiaalit löytyvät osoitteesta https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/ salasana: rv2018 Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä Tarkennus aikataulutukseen 14.8.2019. Merkkien suoritukset (pronssi, hopea ja

Lisätiedot

Näin Punainen Risti toimii Satakunnassa

Näin Punainen Risti toimii Satakunnassa Näin Punainen Risti toimii Satakunnassa Satakunnan kuntapäivä 21.10.2014 Paula Ilén Toiminnanjohtaja Suomen Punainen Risti Satakunnan piiri www.punainenristi.fi Tausta SPR laki (238/2000) ja asetus (981/2005)

Lisätiedot

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE 1. Tarkoitus Tämän rotumestaruuskokeiden järjestämisohjeen on laatinut Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry:n johtokunta. Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa,

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Mikä on kriisi?... 3 1.2. Suunnitelman tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. TOIMINTATAVAT KRIISITILANTEISSA... 4 2.1.

Lisätiedot

PELASTUSKOIRAKOKEET KOEOHJE

PELASTUSKOIRAKOKEET KOEOHJE PELASTUSKOIRAKOKEET KOEOHJE SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY 1.1.2017 Suomen Pelastuskoiraliitto ry 1.YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 1.1 Kokeeseen osallistuminen... 3 1.2 Koejärjestelyt... 4 1.3 Koetestaajat...

Lisätiedot

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014 Voimassa 1.5.2014 alkaen KOULUTUSOHJE MH-TOIMIHENKILÖKOULUTUS Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014, voimassa 1.5.2014.

Lisätiedot

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle?

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Taide on tavallista Taideterapia kuntoutumisen tukena Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Tutkimme kuvissamme iloa, tuskaa, kaihoa, häpeää, surua. Nyt katson taidetta ja elämää eri muodoissa uusin

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt, TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt, TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko 04.01.2017, klo. 19.00, 6krt, TÄYNNÄ! Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja

Lisätiedot

Ilosaarirock sattuu ja tapahtuu SPR auttaa

Ilosaarirock sattuu ja tapahtuu SPR auttaa Ilosaarirock sattuu ja tapahtuu SPR auttaa Punainen Risti Ilosaaressa Ismo Nuutinen 2014 SPR:n roolista Ilosaarirockissa Punaisella Ristillä vahva toteutus Ilosaaren toteuttamisessa turvallisuuden näkökulmasta

Lisätiedot

Toimintakertomus 2016

Toimintakertomus 2016 Toimintakertomus 2016 Keskustoimikunnan vahvistama 30.3.2017 Kuva: Elina Hyypöläinen Vapepa on osaavien auttajien verkosto Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) on Suomen Punaisen Ristin koordinoima 52

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin 15.01.2017 klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ! Lapsi & Koira- kurssi on tarkoitettu 8 17 vuotiaille lapsille ja nuorille koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos -liikelaitoksen seurantaraportti tilanteesta

Espoon kaupunki Pöytäkirja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos -liikelaitoksen seurantaraportti tilanteesta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 249/02.02.02/2015 30 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos -liikelaitoksen seurantaraportti tilanteesta 31.7.2015 Valmistelijat / lisätiedot: Johanna Elf, puh. 09 816 26874 Olli Pietikäinen,

Lisätiedot

Valmiudessa. Valmiuden ja kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus

Valmiudessa. Valmiuden ja kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus Valmiudessa Valmiuden ja kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus Iloa auttamisesta vapaaehtoisten koulutusristeily Pekka Mattila 16.10.2015 OHJELMAMME TÄNÄÄN 15:00 Tervetuloa! 15:10 Esittäytymistä 15:40

Lisätiedot

MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 8.5.1997, Voimassa alkaen 1.1.1998. Muutettu ohjeeksi valtuustossa 21.5.

MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 8.5.1997, Voimassa alkaen 1.1.1998. Muutettu ohjeeksi valtuustossa 21.5. MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 8.5.1997, Voimassa alkaen 1.1.1998. Muutettu ohjeeksi valtuustossa 21.5.2009 B. KOETOIMINTA 1. KENNELLIITOLTA ANOTTAVAT KOKEET 1.1. KOTIMAISTEN

Lisätiedot

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Raportti Tutkimusraportti 3.2.2010 23.3.2010 TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Tutkimusjohtaja Tutkija Suvi Kovero Mikko Kesä Innolink Research Oy Oy. 2009-2010 2010 Perustiedot

Lisätiedot

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 1/2012 Maaseutulautakunta. Timo Vähätalo. Kalle Mikkola vpj x Riina Paju j x Riikka Tiensuu j x Tuomo Urmas j x

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 1/2012 Maaseutulautakunta. Timo Vähätalo. Kalle Mikkola vpj x Riina Paju j x Riikka Tiensuu j x Tuomo Urmas j x Kokousaika Maanantaina 27. helmikuuta 2012 kello 10.00-10.50 Kokouspaikka Kosken Tl kunnantalo, lautakuntien kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet läsnä Timo Vähätalo pj x Kalle Mikkola vpj x Riina Paju

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin klo 11.00, 3krt.

HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin klo 11.00, 3krt. HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin 30.10.2017 klo 11.00, 3krt. Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi Kuvat: Suomen Punainen Risti Itsetuntemus ja erilaisuuden hyväksyminen Kun opimme tiedostamaan omien ajattelu- ja toimintatapojemme taustalla vaikuttavia

Lisätiedot

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF

SUOMEN PELASTUSKOIRALIITTO RY FINLANDS RÄDDNINGSHUNDFÖRBUND RF VUOSIKERTOMUS 2011 1 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 2011 1. YLEISTÄ Koulutettu pelastuskoira voi pelastaa ihmishenkiä Suomen Pelastuskoiraliitto ry - Finlands Räddningshundförbund rf. (myöh. liitto) on

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA

KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA *** Lohjan mielenterveysseuran kehittämä toimintamalli Minna Malin Päihde- ja mielenterveyspäivät 10.10.2013 TUKIKOIRAKKO - TOIMINTA Toiminta on

Lisätiedot

KOSKEN TL MAASEUTULAUTAKUNTA

KOSKEN TL MAASEUTULAUTAKUNTA KOSKEN TL MAASEUTULAUTAKUNTA Aika: Torstaina 24. helmikuuta 2011 kello 10.00 11.18 Paikka: Kosken Tl kunnanvirasto, lautakuntien kokoushuone. Saapuvilla: Paikalla / poissa Puheenjohtaja Timo Vähätalo x

Lisätiedot

Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu

Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu www.rahaarattaisiin.fi Varainhankinnan tarpeet ja tavoitteet 62% Varainhankintaa osana työtään tekevien järjestötyöntekijöiden määrän kasvu vuodesta 2011 vuoteen 2016

Lisätiedot

Excursioryhmän yleiset säännöt, EXCU-2012

Excursioryhmän yleiset säännöt, EXCU-2012 Excursioryhmän yleiset säännöt, EXCU-2012 I Soveltaminen 1 Tätä sääntöä sovelletaan TTYY:n alaisiin excursioryhmiin. II Ryhmän jäsenet 2 Ryhmän jäseniä ovat perustamiskokouksessa hyväksytyt jäsenet. 3

Lisätiedot

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira.

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira. Vuoden koira 2014-kilpailu Vuoden koira valintaan voit osallistua toimittamalla ohjeiden mukaan vuoden aikana virallisista kokeista tai näyttelyistä saavutetut tulokset (+kopion kilpailukirjasta) alla

Lisätiedot

AC Kajaani valmennuslinja 2017

AC Kajaani valmennuslinja 2017 ACK pelitapa-oppaassa kerrotaan selkeästi millaista jalkapalloa ACK:ssa halutaan pelata! Pelitapa pyritään valitsemaan asetettujen tavoitteiden mukaan; junioreissa tavoitteet ovat pelaajakehityksessä ja

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry Vuoden Snautseri-kilpailujen säännöt

Suomen Snautserikerho ry Vuoden Snautseri-kilpailujen säännöt 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

VAPEPA:N 164 MHZ:N PEPA-VHF

VAPEPA:N 164 MHZ:N PEPA-VHF VAPEPA:N 164 MHZ:N PEPA-VHF Vak Timo Ärlig, oh3fn 1.8.2006 Ver 3.1 Vanha pelastustoimen (Peto-) radiokalusto Valtakunnallisia yhteiskanavia kolme: K1, K2 ja K5 K1: Valtakunnallinen yhteiskanava 164,100/159,500

Lisätiedot

Suunnistus metsien parhainta monikäyttöä

Suunnistus metsien parhainta monikäyttöä Suunnistus metsien parhainta monikäyttöä Mika Ilomäki & Tuija Soanjärvi 1 Suunnistustapahtuman perusteet Vaatimukset kilpailu- /tapahtumapaikalle Maastonkäytön luvat Ympäristökysymysten selvittäminen Käyttökelpoinen

Lisätiedot

Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää

Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä Maaliskuu/kesäkuu 2019 Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää Kilpailutyyppien rinnalle erillinen testaamiseen perustuva merkkijärjestelmä. Kaikille

Lisätiedot

KOULUTUSKALENTERI syksy 2013

KOULUTUSKALENTERI syksy 2013 HEI KAIKKI! Nimeni on Anni Ojantakanen ja olen La Roche-Posay -tiimin uusin vahvistus. Työnkuvaani kuuluvat koulutukset sekä lääkäriyhteistyö. Koulutukseltani olen farmaseutti ja olen työskennellyt niin

Lisätiedot

Cloudia-koulutuksemme monipuolistuu

Cloudia-koulutuksemme monipuolistuu Cloudia-koulutuksemme monipuolistuu Nyt sinulla on mahdollisuus suorittaa yhteistyössä Cloudia Oy:n kanssa toteutettava Cloudia-sertifikaatti, jolla voit osoittaa taitavasi Cloudia Kilpailutusjärjestelmän

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on selvittää

Lisätiedot

pvm/datum Tapahtumasta on tehty yleisötilaisuuden turvallisuus- ja pelastussuunnitelma (Liite 1).

pvm/datum Tapahtumasta on tehty yleisötilaisuuden turvallisuus- ja pelastussuunnitelma (Liite 1). 1. Yleistä Punainen Risti järjestää ensiapupäivystyksen Suunnistuksen SM-kisaan 29.06. 2019. Koko tapahtuman järjestäjä on Pudasjärven Urheilijat ry ja Taivalkosken Kuohu. Tapahtumaan odotetaan n. 1500

Lisätiedot

Koulutusjärjestelmä. Forssan Naisvoimistelijat, Koulutusjärjestelmä Sivu 1

Koulutusjärjestelmä. Forssan Naisvoimistelijat, Koulutusjärjestelmä Sivu 1 Koulutusjärjestelmä Forssan Naisvoimistelijat järjestää koulutuspäiviä valmentajilleen ja ohjaajilleen vuosittain. Koulutukset voivat olla seuran sisäisiä koulutuksia tai Voimisteluliiton tai jonkun muun

Lisätiedot

PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUS JA PÄTEVÖIMINEN SEKÄ TOIMINTA Hyväksytty Kennelliitossa 5.3.2013.

PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUS JA PÄTEVÖIMINEN SEKÄ TOIMINTA Hyväksytty Kennelliitossa 5.3.2013. PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUS JA PÄTEVÖIMINEN SEKÄ TOIMINTA Hyväksytty Kennelliitossa 5.3.2013. Tämä ohje on Kennelliiton yleisohje. Koe- ja kilpailukohtaiset lisäohjeet löytyvät kunkin

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Vakuutuksilla turvaa pahan päivän varalle Henkilövakuutukset antavat tärkeää turvaa elämän eri tilanteissa. Vakuutusyhtiö Turvan henkilövakuutusten avulla voit varautua esimerkiksi sairauden tai tapaturman

Lisätiedot