6 Linkit ja ankkurit 69

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6 Linkit ja ankkurit 69"

Transkriptio

1 69 HTML mahdollistaa käytännöllisen tavan rakenteisten dokumenttien esittämiseen, mutta mikä erottaa sen muista merkkauskielistä, on sen hypertekstiominaisuudet ja mahdollisuus toteuttaa interaktiivisia dokumentteja. Näiden ominaisuuksien perustana ovat linkit. 6.1 Mitä linkit ovat? Linkillä on kaksi päätä, joita kutsutaan ankkuriksi. Linkki alkaa lähtöankkurista, joka sijaitsee katseltavana olevassa dokumentissa, ja päättyy kohdeankkuriin, joka voi olla samassa dokumentissa, samalla palvelimella tai missä tahansa internetiin kytketyllä palvelimella sijaitsevassa dokumentissa. Samoin linkin osoittama kohde voi olla melkein mitä tahansa informaatiota, kuvia, videoita, ääntä, ohjelmia, HTML-dokumentteja, HTML-elementtejä jne. Linkit esitetään HTML-dokumentissa usein joko alleviivattuna tekstinä tai kuvina, joiden kohdalla hiiren osoitin muuttaa muotoaan esimerkiksi nuolesta osoittavaksi sormeksi. Tavanomaisimmillaan linkki toimii siis niin, että se valitaan hiirellä tai näppäimistöä käyttäen ja linkin osoittama kohde haetaan selaimeen. 6.2 A Linkit määritellään HTML-kielessä komennolla <A> </A>. Tällä tagilla on seuraavat attribuutit: name= href= hreflang= type= rel= Nimeää ankkurin. Nimen täytyy olla yksilöllinen ja nimen näkyvyysalue on dokumentti, jolla se sijaitsee. URL-osoite, johon linkin halutaan osoittavan. Määrittää href:in osoittaman kohteen peruskielen. Voidaan käyttää vain kun href on määritelty. Määrittää linkin osoittaman kohteen MIME-tyypin. Määrittää eteenpäin nykyisen dokumentin suhteen osoittavan linkin.

2 70 rev= charset= Määrittää taaksepäin nykyisen dokumentin suhteen osoittavan linkin. Määrittää kohteena olevan sivun merkistön, esim. [ISO8879]. Ja muualla määritellyt attribuutit: id, class lang title style shape ja coords onfocus, onblur, onclick, ondbclick, onmousedown, onmouseup, onmouseover, onmousemove, onkeypress, onkeydown, onkeyup target tabindex accesskey Linkin määrittelyssä alku- ja lopputagit ovat pakollisia. Tavanomainen linkkikomento voitaisiin kirjoittaa esimerkiksi seuraavasti: <A HREF="osoitettava"> Linkkiteksti </A> Ja sama komento sijoitettuna HTML-dokumenttiin: <HTML> <TITLE> Linkki- A-elementti </TITLE> <BODY> <BR> Tämä on tavallista tekstiä ja alla oleva on linkki. <BR> <A HREF="osoitettava"> Linkkiteksti </A> </BODY> </HTML> Osoitettava on siis linkin kohde: kuva, ääni, HTML-dokumentti tms. Linkkiteksti puolestaan on se osa linkkiä, joka esitetään selaimessa: alleviivattua tekstiä, kuva tai jotain muuta. Selaimessa edellä esitetty näyttää seuraavalta:

3 71 A-elementillä tehty linkki. Seuraavassa esimerkissä on kaksi yksinkertaista mallia tavallisesta linkistä. Ensimmäinen linkki viittaa samalla palvelimella, samassa hakemistossa kuin esimerkkikin, sijaitsevaan tiedostoon eka.html ja linkin kuuma teksti on tässä. Jälkimmäinen linkki puolestaan viittaa jonkin toisen, internetissä sijaitsevan palvelimen hakemistoon. Alla olevassa kuvassa näkyy myös, kuinka linkin osoittava teksti Sähköinen kirjakauppa on valittu Tab-näppäintä käyttäen ja linkin osoittaman kohteen URL-osoite lukee selainikkunan alalaidassa. <TITLE> Pari linkkiä </TITLE> <BODY> Takaisin edelliseen esimerkkiin pääset <A HREF="eka.html"> tästä </A> <BR> Vai haluatko kenties mennä vähän kauemmas: <A HREF=" Sähköinen kirjakauppa </A> </BODY> Kaksi linkkiä lisää. Huomaa www-osoite kuvan oikeassa alalaidassa.

4 Ankkuri Linkkikomentoa kutsutaan usein myös ankkuriksi. Tämä nimitys onkin kuvaavampi tapauksessa, jossa linkin halutaan osoittavan johonkin tiettyyn kohtaan HTML-dokumentissa. Tällainen tapaus on esimerkiksi aakkosellinen hakemisto tai erittäin pitkät dokumentit, joissa halutaan mahdollistaa siirtyminen esimerkiksi kappalejaon mukaan eri kohtiin dokumenttia ilman, että tarvitsee kahlata koko sivua läpi. Kun A-elementin name- tai id-attribuutille annetaan arvo, elementistä tulee ankkuri, joka voi olla jonkin linkin kohteena. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jokin tietty piste HTML-dokumentista nimetään ja tähän pisteeseen voidaan viitata nimen perusteella. Kun tällaisen linkin valitsee, selain siirtyy linkin osoittamaan, nimettyyn kohtaan HTML-dokumentissa. Samassa dokumentissa olevien ankkureiden nimillä on kaksi vaatimusta: Yksilöllisyys Yhteensopivuus Näistä ensimmäinen tarkoittaa sitä, ettei dokumentin sisällä ole kahta samannimistä ankkuria, sillä ankkureihin viitataan juuri nimen perusteella. Myöskään nimet, jotka eroavat toisistaan vain kapiteelikirjainten osalta, esimerkiksi Ankkuri_1 ja ankkuri_1 eivät voi esiintyä samassa dokumentissa. Yhteensopivuudella tarkoitetaan tässä sitä, että ankkureihin viitatessa ankkurin nimi on kirjoitettava täysin oikein, myös isot ja pienet kirjaimet erotetaan. On suositeltavaa, että ankkureiden nimeämisessä rajoitutaan ASCII-merkistön merkkeihin. Ankkurit muodostetaan seuraavasti: <A name= ankkurin_nimi > jotain tekstiä </A> Muodostettuun ankkuriin viitataan linkillä puolestaan näin: <A href= #ankkurin_nimi > kuuma teksti </A> Ja mikäli viitataan jossain toisessa dokumentissa kuin mistä viittaus tehdään sijaitsevaan ankkuriin, kirjoitetaan tuon dokumentin nimi myös linkkiin:

5 73 <A href= dokumentti2.html#ankkurin nimi > kuuma teksti </A> Merkin # tarkoitus on erottaa dokumentin ja ankkurin nimet toisistaan ja sitä ei saa käyttää ankkurin nimessä. Seuraavassa esimerkki aakkosellisen hakemiston toteutuksesta ja samassa dokumentissa sijaitsevaan ankkuriin viittaamisesta. Kirjoitetaan ensin dokumentti, jonka kautta päästään selaamaan hakemistoa: <TITLE> Ankkureiden käyttö. Hakemiston pääsivu</title> <BODY> Kiinnostaako laajentaa sanavarastoa? Siinä tapauksessa valitse alkukirjain alta: <BR> <A href= hakemisto.html#kirjains> S </A> <A href= hakemisto.html#kirjaint> T </A> <A href= hakemisto.html#kirjainu> U </A> <A href= hakemisto.html#kirjainv> V </A> <BODY> Edellisestä päästään siis siirtymään dokumenttiin hakemisto.html haluttuun kohtaan. Hakemiston HTML-koodi on esitetty alla. Dokumentin rungon ensimmäisenä oleva elementti on linkki sivun lopussa olevaan ankkuriin, joka on merkitty kolmeksi pisteeksi. <TITLE> Ankkureiden käyttö hakemiston teossa </TITLE> <BODY> Siirry suoraan dokumentin loppuun <A href= #Loppu > tästä. </A> <H2> <A name= kirjains > S </A> </H2> saaga, saago, saali, saalinki, saame, sabeismi, <BR> sabellit, sabloni, sabotaasi, sabra, sacer, sacramentarium, <BR> sacrarium, sacrificium <H2> <A name= kirjaint > T </A> </H2> talla, tallium, Talmud, talonki, tamariinit, tamarindi <H2> <A name= kirjainu > U</A> </H2> ufo, ukuele, ulaani, ulcus, ulema, ullmanniitti, ullucu, <BR> ulmiini, ulna, ulterior <H2> <A name= kirjainv > V </A> </H2> velum, veluuri, velveton, vena, vendetta, vendit, <BR> veneerinen, veneetit, venenum <BR>

6 74 <A name= Loppu > </A> </BODY> Hakemiston alkusivu näyttää selaimessa tältä: Hakemiston alkusivu, jonka linkit viittaavat toisen HTML-dokumentin ankkureihin. Kun nyt valitaan yllä olevassa tilanteessa esimerkiksi U-kirjain, selain avaa dokumentin hakemisto.html kirjaimen U kohdalta. Tulos on siis tällainen: Edellisestä dokumentista on seurattu linkkiä ja nykyinen on avattu ankkurin kirjainu kohdalta.

7 Viittaaminen saman palvelimen hakemistoihin Viittaaminen samalla palvelimella sijaitseviin tiedostoihin voidaan tehdä käyttäen joko suhteellista tai absoluuttista osoitetta. Suhteellinen viittaustapa tarkoittaa sitä, että viittaus tehdään nykyisen dokumentin sijaintipaikan suhteen. Suhteellisen osoitteen käyttämisen logiikka on seuraavanlainen: Viitattava tiedosto dokumentti.html samassa hakemistossa kuin nykyinen: <A HREF= dokumentti.html > </A> Viitattava tiedosto dokumentti.html on hakemistossa dokumentit, joka sijaitsee nykyisessä hakemistossa: <A HREF= dokumentit/dokumentti.html > </A> Viitattava tiedosto dokumentti.html on hakemistossa lisatiedot, joka on nykyisessä hakemistossa sijaitsevan hakemiston dokumentit alihakemisto: <A HREF= dokumentit/lisatiedot/dokumentti.html > </A> Viitattava tiedosto dokumentti.html hakemistossa, jonka alihakemisto nykyinen hakemisto on. Tiedosto sijaitsee siis hakemistorakenteessa yhtä ylemmällä tasolla: <A HREF=../dokumentti.html > </A> Viitattava tiedosto index.html on hakemistorakenteessa kolme tasoa ylempänä sijaitsevan hakemiston aloitussivu-nimisessä alihakemistossa: <A HREF=../../../aloitussivu/index.html > </A> Absoluuttista osoitetta käytettäessä on kirjoitettava koko hakemistorakenne alkaen kyseisen palvelimen URL-osoitteesta. <A HREF= > </A>

8 76 Yllä oleva linkki viittaa siis hakemistossa html sijaitsevaan tiedostoon index.html. Suhteellisen viittaustavan etu absoluuttiseen nähden piilee siirrettävyydessä. Jos käytetään absoluuttista viittausta ja sitten halutaan siirtää koko dokumentti kuvineen, äänineen ja teksteineen toiselle palvelimelle, joudutaan kaikki viittaukset päivittämään uuden sijainnin mukaisiksi. Kun puolestaan käytetään suhteellista viittausta, voidaan helposti luoda hakemistorakenne, joka on myös helppo siirtää. Riittää kun siirtää yhden kansion, jonka alihakemistoissa muut halutut tiedostot ovat ja kaikkia tarvittava tulee mukana ja viittaukset pätevät siirron jälkeenkin Viittaaminen webissä sijaitseviin hakemistoihin ja tiedostoihin Jos puolestaan halutaan viitata linkissä jonkin toisen palvelimen alaiseen hakemistoon tulee tällöin käyttää palvelimen URL-osoitetta, jonka rakenne sinällään on kuvattu luvun 1 loppupuolella. Linkin rakenne tällöin on seuraavanlainen: <A HREF= > </A> Linkin määrittelyyn on siis kirjoitettava sekä käytettävä protokolla ( http ) että palvelimen nimi/osoite ( ) hakemistoineen ( pages/ ) ja viitattava tiedosto ( index.html ) BASE BASE-elementillä dokumentin kirjoittaja voi määritellä perusosoitteen, jonka suhteen muut osoitteet kirjoitetaan. Yleensä suhteelliset osoitteet kirjoitetaan sen hakemiston suhteen, jossa katseltavana oleva dokumentti sijaitsee. BASEelementtiä käyttäen voidaan dokumentin perusosoite määrätä suoraan halutuksi Jos BASE-elementtiä käytetään, tulee se sijoittaa dokumentit HEAD-osioon ennen mitään viittauksia dokumentin ulkopuolelle: <TITLE> BASE-elementin käyttö </TITLE> <BASE href= >

9 77 Edellä määriteltyä BASE-elementin arvoa käytetään myöhemmin perusosoitteena kaikissa suhteellisissa hakemistoviittauksissa. Jos halutaan esimerkiksi linkki Yahoo:n viihdehakemistoon voidaan se kirjoittaa absoluuttisen viittauksen mukaan näin: <A href= > Viihdettä!! </A> Sen sijaan kun perusosoite on määrätty osoittamaan Computers-hakemistoon voidaan samainen linkki määrittää lyhyesti suhteellista viittaustapaa käyttäen: <A href=../entertainment/ > Viihdettä!! </A> 6.4 Eri URL-tyypit Erilaisten tietotyyppien ominaisuuksien takia internet sisältää usealla eri tavalla siirrettävää tietoa. Tiedonsiirtokäytännöstä käytetään nimitystä protokolla. Protokollat on määritelty yhteensopivuuden nimissä, sillä on kaikkien verkon käyttäjien etujen mukaista, että kommunikointi tapahtuu tiettyjen sääntöjen mukaisesti HTTP-protokolla Luultavasti eniten käytetty protokolla webissä on tällä hetkellä HTTP, jota webpalvelimet käyttävät HTML-muotoisten dokumenttien lähettämiseen. Tämän tyyppisen protokollan URL-osoite on siis seuraava: Mikäli osoitteen perässä on kauttaviiva, osoite tulkitaan hakemiston nimeksi. Kauttaviiva voidaan jättää usein poiskin, sillä selaimet toimivat yleensä sen mukaan minkälainen on viitattavan tiedoston tyyppi, mikäli se sitten on esitetty. Mikäli tiedostopääte, esim. *.txt puuttuu viittaus tulkitaan hakemistoksi. Jos taas halutaan selaimen lataavan tietty tiedosto palvelimelta, osoite on muotoa:

10 78 Tällöin selain lataa index.html-nimisen tiedoston palvelimelta. On kuitenkin suositeltavaa, että aina hakemistoihin viitattaessa osoite päätetään merkkiin / FTP-protokolla Toinen yleinen tiedonsiirtoprotokolla on FTP. Tämän tyyppisiä palvelimia on kahdenlaisia: anonyymeja ja ei-anonyymeja. Anonyymit palvelimet ovat julkisia, joihin kaikilla on vapaa pääsy ja ei-anonyymi palvelin vaatii käyttäjältä käyttäjätunnuksen ja salasanan. FTP-tyyppisen osoite on seuraavanlainen: ftp://ftp.nullplace.com/hakemisto Selaimet lataavat palvelimelta joko tiedoston tai hakemistoluettelon sen mukaan onko osoitteessa ilmoitettu jokin tiedostotyyppi. Hakemistoviittauksenkaan lopussa ei käytetä /-merkkiä kuten HTTP-osoitteessa. Ei-anonyymeille palvelimille tehtäessä linkkiä tarvitaan osoitteen lisäksi palvelimelle rekisteröity käyttäjätunnus ja salasana. Ei-anonyymin palvelimen osoite muodostetaan siis seuraavasti: Käyttäjätunnuksellisten URL:n kanssa kannattaa aina olla varovainen, sillä käyttäjätunnus ja salasana ovat näkyvillä myös selaimen osoitepalkissa eikä niitä kannata kirjoittaa linkkeihin TELNET-protokolla TELNET-tyyppinen linkki avaa TELNET-yhteyden linkin osoittamaan palvelimeen, mikäli yhteysohjelma on käynnistettävissä. Yhteyttä varten on oltava käytettävissä kyseisen palvelimen käyttäjätunnus, salasana, palvelimen osoite ja käytettävän portin numero. Esimerkki TELNET-linkistä voisi olla seuraavanlainen: <TITLE> TELNET-linkki </TITLE> <BODY>

11 79 Haluatko yhteyden suklaatehtaan mainframe-koneeseen?? Seuraa siis <A href= > linkkiä! </A> </BODY> Yllä olevassa linkissä on siis seuraavat tiedot: Käyttäjätunnus: Salasana: Palvelimen osoite: härbähel salaizuuz manteli.suklaatehdas.fi Portin numero: 8080 Siirrettäessä valitsin selaimessa sellaisen linkin kohdalle, joka osoittaa TELNETyhtetyttä, yllämainitut tiedot esitetään samassa paikassa, mihin linkin kohde yleensäkin sijoitetaan. Explorerin tapauksessa siis selaimen alalaitaan: TELNET-linkki MAILTO-protokolla MAILTO-protokolla on erittäin käytännöllinen etenkin silloin, kun yhteystietoihin halutaan liittää sähköpostiosoite. Kun kirjoitetaan -osoite linkkiin kohteeksi, selain käynnistää sähköpostiohjelman, kun linkki valitaan ja asettaa vastaanottajaksi automaattisesti linkkiin kirjoitetun sähköpostiosoitteen. Yleisessä muodossaan sähköpostilinkki on seuraavanlainen: <A href= > Lähetä tästä postia </A>

12 80 Kuten muissakin linkkityypeissä linkin kohde esitetään selaimessa sille varatussa paikassa. Kaikki selaimet eivät tätä ominaisuutta välttämättä tue, joten jos halutaan osoite kaikkien luettavaksi, kannattaa se laittaa näkyville muutenkin kuin linkin taakse. Jos samalla linkillä halutaan lähettää sähköpostia useammalle kuin yhdelle, voidaan sähköpostiosoitteet kirjoittaa peräkkäin, pilkulla toisistaan erotettuina. Esimerkki: <TITLE> MAILTO- eli sähköpostilinkki </TITLE> <BODY> <A href= > Suklaapostia tekijöille </A> <HR> Voit kirjoittaa palautetta osoitteisiin: <BR> <BR> </BODY> Joka puolestaan näyttää selaimessa seuraavalta: MAILTO-linkki. Kun linkki valitaan, käynnistetään sähköpostiohjelma, mikäli sellainen on käytettävissä. Kun linkki sitten valitaan hiirellä tai Enterin painalluksella, käynnistetään esim. Windows-ympäristössä Outlook-sähköpostiohjelma. Linkin kohteen tiedot tulevat oletuksena vastaanottajan kohdalle:

13 81 Linkin valinnan jälkeen käynnistetty Outlook. 6.5 LINK LINK-elementtiä käytetään nimensä mukaisesti linkkien luomiseen. Tämä elementti eroaa elementistä A siinä, että LINK voidaan sijoittaa ainoastaan dokumentin HEAD-osioon ja sitä käytetään lähinnä välittämään sisältönään olevien dokumenttien välisiä suhteita koskevaa tietoa. Tätä tietoa käyttäjäagentit voivat käyttää hyväkseen usealla tavalla, esimerkiksi niin, että selaimen Eteenpäinpainikkeella päästään katseltavana olevasta dokumentista seuraavaan. LINKelementtejä voidaan sisällyttää HEAD-alueelle niin useita kuin tarpeellista. Tässä esimerkki, jossa linkki määritetään osoittamaan edelliseen ja seuraavaan kappaleeseen sekä sisällysluetteloon. Tällä hetkellä ollaan dokumentissa kappale5.html: <HTML> <TITLE> Kappale 5 </TITLE> <LINK rel= Index href=../index.html > <LINK rel= Next href= kappale6.html > <LINK rel= Prev href= kappale4.html > loput dokumentista

14 82 Attribuutilla rel määritetään nykyisen dokumentin suhde linkin kohteena olevaan dokumenttiin. Arvot Index, Next ja Prev selvitetään tarkemmin luvun lopussa, jossa esitellään muutkin linkkityypit. Tässä esimerkissä attribuutin arvolla Index viitataan dokumenttiin index.html. Arvoilla Next ja Prev viitataan vastaavasti puolestaan nykyistä dokumenttia seuraavaan ja edeltävään dokumenttiin kappale6.html ja kappale4.html. Toinen tapaus, jossa LINK-komento on hyödyllinen on informaation välittäminen hakuroboteille: Linkki dokumentin eri versioihin. Esimerkiksi muilla kielillä kirjoitetut versiot. Linkki eri versioon, esim. helposti printattavissa olevaan versioon dokumentista. Linkki dokumenttikokoelman aloitussivulle. Seuraavassa esimerkissä käytetään attribuuttia hreflang kertomaan hakukoneelle osoitteet, joista löytyy dokumentin eri kielillä (ruotsi, portugali, arabia ja ranska) kirjoitetut versiot. Huomaa myös arabian kohdalla attribuutit dir ja charset, joilla viitataan erilaiseen merkistöön sekä eroavaan lukusuuntaan (oikealta vasemmalle). Samoin ranskankieliseen dokumenttiin viittaavan linkin title-attribuutti on kirjoitettu ranskaksi. <TITLE> Dokumentti suomeksi </TITLE> <LINK <LINK <LINK title= Dokumentti ruotsiksi type= text/html rel= alternate hreflang= se href= > title= Dokumentti arabiaksi dir= rtl type= text/html rel= alternate charset= ISO hreflang= ar href= > lang= fr title= La dokumentation en Fraçais type= text/html rel= alternate hreflang= fr href= >

15 83 LINK-elementillä voidaan myös auttaa hakukoneita. Seuraavassa esimerkissä kerrotaan hakukoneelle missä dokumentin tulostettava versio sijaitsee: <TITLE> Dokumentti </TITLE> <LINK media= print title= dokumentti ps-muodossa type= application/postscript rel= alternate href= > Ja viimeisessä esimerkissä kerrotaan vielä hakukoneelle jonkin dokumenttikokoelman aloitussivun sijainti. <TITLE> Dokumenttikokoelma, sivu 13 </TITLE> <LINK rel= start title= Dokumentin ensimmäinen sivu type= text/html href= > Eräs tärkeimmistä LINK-komennon käyttökohteista vielä on tilanne, jossa dokumentin ulkoinen tyylitiedosto liitetään dokumenttiin, mutta se käsitellään. vielä kappaleessa 9 Tyylisivut. 6.6 Linkkityypit Suurin osa ala olevista linkkityypeistä on sellaisia joita ei tueta mitenkään nykyisissä selaimissa mutta jo seuraavan polven selaimissa pitäisi olla täysi tuki HTML 4:n mukaiselle määrittelylle. Nämä siis ovat LINK-elementin relattribuutin mahdollisia arvoja. Alternate Tämä linkkityyppi on tarkoitettu lähinnä osoittamaan dokumentin eri versioiden sijainteihin. Kun tätä tyyppiä käytetään yhdessä lang-attribuutin kanssa, voidaan kätevästi osoittaa dokumentin erikielisiin versioihin. Jos puolestaan käytetään attribuuttia media, tarkoittaa se sitä, että linkki osoittaa dokumentin eri tavoin toteutettuihin versioihin. Tällaisia ovat esimerkiksi Shockwave:lla, Director:lla tehdyt versioit jostain dokumentista tai sitten eri selaimille ja näytön resoluutioille tarkoitetut versiot.

16 84 Stylesheet Start Tätä linkkityyppiä käytetään silloin kun dokumentin ulkoasun määrittelyssä halutaan käyttää erillistä tyylitiedostoa. Käytettäessä yhdessä Alternate-tyypin kanssa voidaan tehdä linkkejä dokumentin versioihin, joissa käytetään erilaista tyylimäärittelyä. Start-tyyppisen linkin on tarkoitus osoittaa jonkin dokumenttikokoelman ensimmäiseen osaan. Käyttämällä tätä linkkityyppiä voidaan kertoa hakuroboteille se dokumentin osa, jota tekijä haluaa pitää dokumenttikokoelman aloitussivuna. Next Jos sivukokoelma koostuu lineaarisessa järjestyksessä olevista dokumenteista, on Next-tyyppinen linkki tarkoitettu osoittamaan dokumenttikokoelmassa seuraavana olevaan sivuun. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää esimerkiksi nopeuttamaan selaamista, koska käyttäjäagentit voivat ladata seuraavan sivun valmiiksi sillä aikaa kun vielä katsellaan nykyistä sivua. Prev Kuten edellä, mutta linkki osoittaa edeltävään dokumenttiin. Contents Index Useilla kotisivukokonaisuuksilla on aloitussivunaan sisällysluettelo. Tällöin voidaan käyttää Contentstyyppistä linkkiä, joka siis osoittaa sisällysluetteloon, joka voi olla erillinenkin dokumenttinsa. Jotkin käyttäjäagentit hyväksyvät myös synonyymin Toc (Table of Contents). Index-tyyppinen linkki viittaa dokumenttikokoelman hakemistosivuun. Glossary Copyright Viittaa dokumenttiin, joka toimii nykyisen dokumentin sanastona. Viittaa dokumentin tekijänoikeusosaan. Chapter Viittaa dokumenttikokoelman johonkin kappaleeseen. Section Viittaa dokumenttikokoelman johonkin lohkoon. Subsection Viittaa dokumenttikokoelman johonkin alilohkoon.

17 85 Appendix Viittaa dokumenttikokoelman viiteosioon. Help Viittaa dokumenttikokoelman mahdolliseen lisätietoja antavaan osioon. Bookmark Viittaa kirjanmerkkiin. Yhdessä dokumentissa voi olla useita kirjanmerkkejä.

8 Kuvat, sovelmat ja objektit

8 Kuvat, sovelmat ja objektit 97 Tässä kappaleessa käsitellään kuvien ja sovelmien (Applets) liittämistä HTMLdokumenttiin. Kuvia on periaatteessa olemassa kolmea päätyyppiä, tekstin sisäisiä, tekstin ulkoisia ja kolmanneksi kuvakarttoina

Lisätiedot

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne Kotisivuohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi kotisivujen tekemisen perusteet keskittyen html-koodiin ja sen ominaisuuksiin. Sivupohjissa ulkoasu ja rakenne on pääasiassa jaettu erilliseen css-tyylitiedostoon,

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

Entiteetit erotetaan muusta tekstistä & ja puolipiste. esim. copyright-merkki näkyy sivulla

Entiteetit erotetaan muusta tekstistä & ja puolipiste. esim. copyright-merkki näkyy sivulla 1 ENTITEETIT Tehtävä 1. Tietokoneet ja käyttöjärjestelmät käyttävät erilaisia merkkijärjestelmiä ja varsinkin Internetin alkutaipaleella aiheutti sen, että jotkut merkit eivät näkyneet kaikilla oikein.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut Janne Käki 13.9.2006 Mikä ihmeen HTML? HyperText Markup Language hypertekstiä eli toisiinsa linkitettyjä dokumentteja merkintäkieli, perustuu erilaisiin

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net Paavo Räisänen WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa.

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Valitsimista valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Muistin virkistykseksi elementtejä http://appro.mit.jyu.fi/doc/www/xhtml/ HTML-elementtien lisäksi valitsimille voidaan luoda

Lisätiedot

XHTML - harjoitus. Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa. Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa:

XHTML - harjoitus. Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa. Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa: XHTML - harjoitus Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa: Jokaisen XHTML-dokumentin tulisi alkaa XML-määrittelyllä(engl.XML-prologue),

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

TIEDEJUTTUKURSSI 29.9.2011 FM VILLE SALMINEN

TIEDEJUTTUKURSSI 29.9.2011 FM VILLE SALMINEN TIEDEJUTTUKURSSI 29.9.2011 FM VILLE SALMINEN YLEISTÄ LUENNOT (8 H) & TYÖPAJA (2 H) YHTEYSTIEDOT ville.salminen@oulu.fi VÄLINEET Tekstieditori Mieluummin Windowsin Notepad kuin esimerkiksi Microsoft Word

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

URL-osoitteiden suunnittelu

URL-osoitteiden suunnittelu Tim Berners-Lee: Jos olisin arvannut kuinka suosittu Webistä tulee, olisin yrittänyt keksiä URL-osoitteiden alkuosalle jonkin toisen muodon. http-alkuosa on hankala erityisesti puhelinkeskusteluissa. URL

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu

Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu 26.3.2004 Harri Laine 1 Lomakkeet mahdollistavat tiedon välityksen asiakkaalta (selaimesta) tiedon vastaanottajalle Vastaanottaja voi olla sähköpostiosoite

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu 30.4.2004 Harri Laine 1 XHTML lomakkeet Lomakkeet mahdollistavat tiedon välityksen asiakkaalta (selaimesta) tiedon vastaanottajalle Vastaanottaja voi olla sähköpostiosoite

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

tään painetussa ja käsin kirjoitetussa materiaalissa usein pienillä kreikkalaisilla

tään painetussa ja käsin kirjoitetussa materiaalissa usein pienillä kreikkalaisilla 2.5. YDIN-HASKELL 19 tään painetussa ja käsin kirjoitetussa materiaalissa usein pienillä kreikkalaisilla kirjaimilla. Jos Γ ja ovat tyyppilausekkeita, niin Γ on tyyppilauseke. Nuoli kirjoitetaan koneella

Lisätiedot

10 Lomakkeet Kontrollit. 10 Lomakkeet

10 Lomakkeet Kontrollit. 10 Lomakkeet 154 Suurin osa HTML-dokumenteista on tarkoitettu vain selailtaviksi ja katseltaviksi ilman, että katselijan rooli olisi ollut muuta kuin passiivinen. Lisäämällä dokumenttiin lomake-elementti, voidaan pieni

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu

Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu Digitaalisen median tekniikat xhtml - jatkuu Harri Laine 1 Kehykset IFRAME - elementti (inline frame) mahdollistaa kehysten upottamisen myös muihin kuin frameset.dtd:n mukaisiin dokumentteihin IFRAME toimii

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen HTML5-tehtävä Kirjoita Dreamweaverissa oheisen nettisivun koodi. Lisää xx-kohtiin omat tietosi. Kuvan nimi on joki.jpg. Ensin tehdään sivusto ja sitten yksittäinen sivu.

Lisätiedot

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki 13.9.2006

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki 13.9.2006 H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut Janne Käki 13.9.2006 Mikä ihmeen HTML? HyperText Markup Language hypertekstiä eli toisiinsa linkitettyjä dokumentteja merkintäkieli, perustuu erilaisiin

Lisätiedot

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut.

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut. Kotisivu ohje Kotisivu - ohjelmisto on webbipohjainen kotisivujen julkaisujärjestelmä jossa käyttäjä ei tarvitse erityistaitoja kyetäkseen julkaisemaan webbisivuja. Jos osaat käyttää Microsoft Word tekstinkäsittelyohjelmaa,

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Esimiehen wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Julkaiseminen verkossa

Julkaiseminen verkossa Julkaiseminen verkossa H9T1: Tiedostojen vienti internetiin Yliopiston www-palvelin, kielo Unix käyttöjärjestelmästä hakemistorakenne etäyhteyden ottaminen unix-koneeseen (pääteyhteys) komentopohjainen

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Käyttäjän wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 26.3.2004 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 18.9.2007 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu)

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu) 1 GHTransaction-ohjelman asennusohje Copyright Grey-Hen Oy. All rights reserved. Sisältö: 1. Johdanto 2. ODBC - ajurin asennus 3. GH Transaction ohjelman asennus Automaster tai MBS 1. Johdanto GHTransaction

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware.

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware. 15.11.2007 1 (10) HELPDESKIN KÄYTTÖ JA OHJELMIEN PÄIVITYS INTERNETISSÄ DL Helpdesk Online Asiakastukemme avuksi on rakennettu Helpdesk, joka löytyy osoitteesta helpdesk.dlsoftware.com Jokainen ylläpitoasiakas

Lisätiedot

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT MOBISITE-TYÖKALU MobiSite on työkalu matkapuhelimeen soveltuvan mobiilisivuston rakentamiseen. AIMO-järjestelmän jatkuvasti päivittyvä päätelaitetunnistus tunnistaa useimmat puhelinmallit ja mukauttaa

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

Sivupohjien täyttö suppeat sivupohjat

Sivupohjien täyttö suppeat sivupohjat Sivupohjien täyttö suppeat sivupohjat Tässä kuvataan sivupohjien muokkaus askelittain yksinkertaisemman sivupohjan avulla. Tätä ohjetta tunnollisesti seuraamalla saat aikaan yksinkertaiset, mutta toimivat

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Outlookin konfigurointi. Huoltamosähköposti Sonerahosted

Outlookin konfigurointi. Huoltamosähköposti Sonerahosted Outlookin asennusohje SoneraHosted/Toni Einola/8.5.2009 Outlookin konfigurointi Huoltamosähköposti Sonerahosted 1. Yleistä Teboilin huoltamosähköpostia voidaan käyttää selaimen ja älypuhelimen ohella myös

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 30.4.2004 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 8/8: Esteettömyys Edellinen osa-alue

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Code Camp for Girls. Sanna Nygård. Lokakuussa 2015 www.frantic.com/codecamp/

Code Camp for Girls. Sanna Nygård. Lokakuussa 2015 www.frantic.com/codecamp/ Code Camp for Girls Sanna Nygård Lokakuussa 2015 www.frantic.com/codecamp/ HTML? HTML? HyperText Markup Language Ei ole nettisivua ilman HTML:ää Rakenteinen, hierarkkinen dokumentti Vain rakenne ja sisältö,

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

Proseduraalinen dokumentti: sisältö, rakenne ja ulkoasu yhdessä, esim. worddokumentti

Proseduraalinen dokumentti: sisältö, rakenne ja ulkoasu yhdessä, esim. worddokumentti 1 XHTML - aloitus Sisältö: s.2 Taustaa s.4 Elementin rakenne s.7 XHTML dokumentti s.8 DOCTYPE s.11 html s.13 head s.14 meta s.16 title s.17 link s.18 style s.19 body s.22 Lohko- ja inline-elementit s.23

Lisätiedot

Ubuntu - tiedostohallinta

Ubuntu - tiedostohallinta Ubuntu - tiedostohallinta Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Tiedostohallinta ja hakemistorakenne Tiedostoselain Hakemistorakenne Lähteinä on käytetty seuraavia: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Outlook Office 365. Tässä ohjeessa kuvataan miten sähköpostitili (IMAP) sekä Kotisivut.com Autentikoiva SMTPlisäpalvelu

Outlook Office 365. Tässä ohjeessa kuvataan miten sähköpostitili (IMAP) sekä Kotisivut.com Autentikoiva SMTPlisäpalvelu 1 Tämä ohje on tarkoitettu seuraaville Outlook-sähköpostiohjelman versioille: Outlook 2016 tai uudempi tai sekä Windows-käyttöjärjestelmille. Tässä ohjeessa kuvataan miten sähköpostitili (IMAP) sekä Kotisivut.com

Lisätiedot

HTML & CSS. HTML (HyperText Markup Language) Antti Koivisto. ! HTML on sivujen kuvauskieli.

HTML & CSS. HTML (HyperText Markup Language) Antti Koivisto. ! HTML on sivujen kuvauskieli. HTML & CSS Antti Koivisto HTML (HyperText Markup Language)! HTML on sivujen kuvauskieli.! Se ei ole ohjelmointikieli.! HTML on merkintäkieli, joka koostuu monista merkintä tägeistä ().! Voidaan

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

ProNetti -sähköpostijärjestelmä

ProNetti -sähköpostijärjestelmä Sivu 1(6) käyttöohje ProNetti -sähköpostijärjestelmä Protacon Solutions Oy:n tarjoamassa sähköpostijärjestelmässä sähköposteja voidaan lukea ja lähettää käyttämällä esimerkiksi Thunderbird tai Microsoft

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Tekninen kuvaus Aineistosiirrot Interaktiiviset yhteydet iftp-yhteydet

Tekninen kuvaus Aineistosiirrot Interaktiiviset yhteydet iftp-yhteydet Tekninen kuvaus Aineistosiirrot Interaktiiviset yhteydet iftp-yhteydet 15.11.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 1.2 Interaktiivinen FTP-yhteystapa... 3 1.3 Linkki aineistosiirtopalveluun liittyvät dokumentit...

Lisätiedot

JOHDANTO... 5 PÄÄKONFIGURAATIOTIEDOSTO... 5 3.3 KIELET... 5 4 KÄYNNISTÄMINEN...6 4.1 JOHDANTO... 6

JOHDANTO... 5 PÄÄKONFIGURAATIOTIEDOSTO... 5 3.3 KIELET... 5 4 KÄYNNISTÄMINEN...6 4.1 JOHDANTO... 6 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 1 IMAGEBLEND...3 1.1 JOHDANTO... 3 2 OHJELMISTO...4 2.1 JOHDANTO... 4 2.2 OHJELMAPAKETIN PURKAMINEN... 4 2.3 HAKEMISTORAKENNE... 4 3 KONFIGUROINTI...5 3.1 3.2 JOHDANTO...

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Internet viestintä- ja kauppakanavana Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 27.5.2008 Tietoverkko Tietoverkossa on yhteen kytkettyjä tietokoneita.

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Antero Istolainen Voimaantulo 19.02.2013 Päätös Muutettu viimeksi 11.02.2014 Tarkistettu viimeksi

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen 2 Sisällys 1 Tukipyyntöjen käsittely... 3 1.1 Tukipalvelun sisältö... 3 1.2 Tukipyynnön lähettäminen... 3 1.3 Kuvan lisääminen tukipyyntöön... 4 2 Etähallintatyökalut...

Lisätiedot

[Jnix näyttökoe. o ei ole sallittua käyttää mitään verkkolevyjakoa tai mitään siihen rinnastettavaa järjestelmdä.

[Jnix näyttökoe. o ei ole sallittua käyttää mitään verkkolevyjakoa tai mitään siihen rinnastettavaa järjestelmdä. v1 081213 DTEK 1043 Opiskelun ja työelämän tietotekniikka [Jnix näyttökoe Tärkeää Naytt«ikokee(ssa/n) o saa hakea ohjeita Internetistä. o ei saa käyttää kurssimateriaaleja. o ei saa käyttää kirjallisia

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Mitä direktiivi käytännössä velvoittaa?

Mitä direktiivi käytännössä velvoittaa? Mitä direktiivi käytännössä velvoittaa? Web Content Accessibility Guidelines - Verkkosisällön saavutettavuusohjeet Timo Övermark Tapio Haanperä http://papunet.net/saavutettavuus WCAG 2.1 - Verkkosisällön

Lisätiedot

Sivuston tiedotmysiteworthcheck.com

Sivuston tiedotmysiteworthcheck.com Sivuston tiedotmysiteworthcheck.com Luotu Huhtikuu 26 2019 09:24 AM Pisteet59/100 SEO Sisältö Otsikko Check you website value Pituus : 23 Täydellistä, otsikkosi sisältää väliltä 10 ja 70 kirjainta. Kuvaus

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Portfolio OneNotessa

Portfolio OneNotessa Portfolio OneNotessa Mikä portfolio on ja miksi sitä on hyvä käyttää: Portfolio rakentuu opintojen aikana hankitun osaamisen, sen kuvaamisen ja itsereflektion kautta. Portfoliotyöskentelystä voidaan karkeasti

Lisätiedot

Sisällysluettelo. s.1(14) CRA Computer & Robot applications Oy. v.1.2 ESITTELY TOIMINNALLISUUS... CRA-TV HALLINTA-OHJELMA...

Sisällysluettelo. s.1(14) CRA Computer & Robot applications Oy. v.1.2 ESITTELY TOIMINNALLISUUS... CRA-TV HALLINTA-OHJELMA... s.1(14) CRA Computer & Robot applications Oy v.1.2 Sisällysluettelo ESITTELY......2 TOIMINNALLISUUS......2 CRA-TV HALLINTA-OHJELMA......3 Ohjelman pääikkuna:...3 Kirjautuminen:...3 Rekisteröityminen:...4

Lisätiedot

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SISÄLTÖ Johdanto... 3 Hakemistorakenteen luonti... 4 Tarjouskyselyn vastaanottajien lisääminen... 5 Tiedostojen kerääminen... 6 Sähköisen tarjouskyselyn luonti...

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Mainonnanhallinta Käyttöopastus. Tekniikka. Olli Erjanti. 8.4.2008 Mediareaktori

Mainonnanhallinta Käyttöopastus. Tekniikka. Olli Erjanti. 8.4.2008 Mediareaktori Mainonnanhallinta Käyttöopastus Tekniikka EmediateAd 3.7 Olli Erjanti Oppaassa käydään läpi seuraavaa: Mainospaikkojen luonti html-sivupohjaan Mainoskampanjan keskeytys teknisten tai muiden ongelmien vuoksi

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2013 1 (7) 6.3.0 Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (7) Sisällysluettelo 1. Käyttäjäasetukset... 3 2. Yleiset parametrit... 3 3. Kierrätysasetukset... 3 4. palvelimen tiedot... 4 5. lähetyksen

Lisätiedot