OAJ:N LAUSUNTO OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN LUONNOKSESTA 11.2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OAJ:N LAUSUNTO OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN LUONNOKSESTA 11.2"

Transkriptio

1 Lausunto 1 (10) Opetus- ja kulttuuriministeriölle Viite Dnro 8/101/2013, OAJ:N LAUSUNTO OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI PERUSOPETUSLAIN LUKIOLAIN, AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN, AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN JA KUNNAN PERUSPALVELUIDEN VALTIONOSUUDESTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA Esitystä tehtäessä on kiitettävästi kuunneltu Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, Suomen rehtorit ry:n, Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat OPSIA:n sekä Suomen Vanhempainliiton ministerille antamaa esitystä työrauhaa edistävistä säännösmuutoksista. On hienoa, että hallituksen esitys valmistui nopeasti. Tämä kuvastaa sitä, miten tärkeästä asiasta on kysymys. Ennen tämän työrauhan ja osallisuuden lisäämistä koskevan hallituksen esityksen antamista eduskunnalle esitämme siihen tehtäväksi lausuntomme mukaisia säännösmuutoksia, täsmennyksiä kustannusvaikutusten arviointiin sekä suunnitellun voimaantulopäivämäärän siirtämistä. Lausunnon liitteenä ovat muutosesitykset pykälämuodossa. Esityksellä on tässä muodossa merkittäviä taloudellisia kustannusvaikutuksia. Kustannusvaikutukset on puutteellisesti arvioitu erityisesti oppilas- ja opiskelijakuntien, koulun alkua odottavien oppilaiden valvonnan ja välittömällä koulumatkalla koettuun väkivaltaan ja häirintään puuttumisen osalta. Esityksen toteuttaminen ei ole mahdollista valtiontalouden kehyspäätösten puitteissa. Esityksen on kaavailtu tulevan voimaan Emme pidä tätä realistisena ja esitämme lain voimaantulon ajankohdaksi Kurinpidollisten suunnitelmien laatiminen on perusteluissa esitetty tapahtuvaksi osana opetussuunnitelmauudistusta. Uudet opetussuunnitelmat tulevat voimaan vasta 2016, joten esitämme, että lakiesitys opetussuunnitelmia ja niiden uudistamista koskevilta osin tulisi voimaan vasta 2016.

2 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 2 (10) Lausuntopyynnön mukaisesti lausuntomme lopussa on tiivistetysti keskeiset esityksemme. Velvollisuus järjestää turvallinen opiskeluympäristö niin oppijoille kuin henkilökunnalle kuuluu opetuksen ja koulutuksen järjestäjälle ja kasvatusvastuu ensisijaisesti huoltajille. Keskeisiä tekijöitä ovat toimivat opetusjärjestelyt oppilaan ja hänen opetusryhmänsä edun mukaisessa opetuksen järjestämispaikassa, kelpoinen ja riittävä henkilöstö, ryhmäkoko, integraatioiden toteuttamistavat, oppijoiden tuki ja oppilas- ja opiskeluhuoltopalvelut sekä selkeä yhdessä luotu toimintakulttuuri. Opetuksenjärjestäjän tulisi tehdä oppilas- ja opiskelijariskinarviointia opetuksen suunnittelun ja opetuksen järjestämisen yhteydessä. Opetuksen järjestäjän on saatava riittävät tiedot oppilasta ja opiskelijaa koskevista turvallisuusriskeistä oppiasteelta toiselle siirryttäessä. Lisäksi kouluja rakennettaessa, korjattaessa ja suunniteltaessa tilojen käyttöä turvallisuusnäkökulman on oltava keskiössä. Koulukiinteistön turvallisuutta ja turvallisuusjärjestelmiä kehitetään nykyistä paremmiksi kaikilla koulutusasteilla. Opettajan peruskoulutuksen ja täydennyskoulutuksen on annettava perusvalmiudet kuinka luodaan turvallinen opiskeluympäristö, ennaltaehkäistään työrauhahäiriöitä ja miten niihin puututaan. Työnantajan on järjestettävä säännöllisesti suunnitelmallista turvallisuuskoulutusta. OAJ:N MUUTOSESITYKSET HALLITUKSEN ESITYKSEEN SEKÄ ARVIOITUIHIN KUSTANNUSVAIKUTUKSIIN Rehtorilla oltava oikeus evätä opetus enintään kolmeksi päiväksi Pidämme välttämättömänä, että perusopetuslakiin ja lukiolakiin säädetään rehtorille turvaamistoimena oikeus evätä oppilaan tai opiskelijan osallistuminen opetukseen enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppijan tai koulussa, oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän turvallisuus kärsii oppijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Nykyinen mahdollisuus evätä opetus loppupäiväksi on osoittanut erittäin tarpeelliseksi ja sitä on osattu käyttää oikein vain turvaamistoimenpiteenä eikä rangaistuksena. Lyhyt epääminen loppupäivän ajaksi ei ole kuitenkaan riittävä toimenpide kaikissa tapauksissa. Uusimmat tutkimukset (TTL Kunta -10 tutkimus) osoittavat, että muun muassa erityisopettajista yli puolet joutuu vuoden aikana riehumistilanteisiin, 40 % kokee uhkailua, 30 % joutuu lyödyksi tai potkituksi ja kaksi prosenttia aseella uhatuksi.

3 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 3 (10) Vastaavia tilanteita kokevat myös muu henkilöstö sekä toiset oppilaat ja opiskelijat, kuten hallituksen esitysluonnoksestakin käy ilmi. Säädettäessä epäämisestä ammatillisessa koulutuksessa ja korkea-asteella ymmärrettiin heti, että on olemassa tilanteita, joissa niin yksilön kuin opiskeluyhteisön kannalta on välttämätöntä turvaamistoimena evätä oppijan oikeus opetukseen välittömästi hieman pidemmäksi ajaksi. Perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa on vastaava tarve kolmen päivän epäämisoikeudelle. Opetustoimen lainsäädäntö on yhtenäistettävä tältä osin. Enintään kolmen päivän epääminen ei vaaranna perusopetuksen oppilaan oikeusturvaa tai oppivelvollisuuden toteutumista. Mikäli oppilas jäisi jälkeen oppimisessa epäämisen vuoksi, on hänellä muun muassa oikeus saada tukiopetusta. Sen sijaan sillä voidaan turvata opiskeluympäristön turvallisuus ja työrauha äärimmäisissä tilanteissa muille. Epäämisen kohteena olevan oppijan edun kannalta välitön hyvinvoinnin selvittäminen laajaa terveystarkastusta vastaavasti on hänen etunsa mukaista ja kertoo muillekin, että ratkaisua hätään koetetaan löytää kiireisesti. Mahdollisuus määräaikaiseen erottamiseen ei auta näissä tilanteissa. Määräaikainen erottaminen on hidas prosessi. Se on kurinpitorangaistus, eikä turvaamistoimi. Koska mikään voimassa olevista tai esitykseen sisältyvistä keinoista ei kuitenkaan estä oppijaa oleskelemasta ja liikkumasta koulun tiloissa ja sen alueella esitämme kaikkia koulu- ja oppilaitosmuotoja koskien (korkea-aste mukaan lukien) säännöksiin sekä perusteluihin lisättäväksi viittausta oikeudesta lähestymiskiellon käyttämiseen. Oppilaan oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön Opetustoimen lainsäädännön yhteneväisyys Esitämme opetustoimen lainsäädännön yhtenäisyyden kannalta lisättäväksi myös korkeakoulusektorin lainsäädäntöön kieltoa, ettei oppilaitokseen saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussapidolle ei ole osoittaa hyväksyttävää syytä. Samoin on lisättävä viittaus mahdollisuuteen hakea lähestymiskieltoa. Samassa yhteydessä on harkittava onko myös poisotto-oikeuden, tarkastusoikeuden ja voimakeinojen käyttöoikeuden ulottaminen tarpeen korkeakoulusektorille. Tätä ennen olisi arvioitava miten aikuisten opiskelijoiden osalta opettajan olisi mahdollista turvallisuuttaan vaarantamatta toteuttaa näitä toimia tilanteessa, jossa opiskelija ei ole yhteistyökykyinen.

4 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 4 (10) Koulun alkua odottavien oppilaiden valvonta OAJ ei pidä tarpeellisena opetuksen järjestäjän järjestämän koulukuljetuksen takia työpäivän alkamista odottavien oppilaiden valvontaa opetuksen järjestäjä osoittamassa paikassa. Ministeriön tähänastisen tulkinnan mukaan koulupäivä ei ala välitunnilla. Ministeriö ei aiemmin ole pitänyt nykyisin resurssein mahdollisena eikä tarkoituksenmukaisena koulun alkua odottavien oppilaiden valvontaa (OPM Dnro 12/59/2006). Samassa muistiossa on kiinnitetty huomiota myös esityksen ongelmallisuuteen kuljetusoppilaiden ja muiden oppilaiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta. OAJ:n tiedossa ei ole, että tarvetila olisi muuttunut eikä hallituksen esityksen perusteluissakaan ole tuotu esiin tällaisia seikkoja. Lainsäädännöllä ei ole tarvetta säätää oppilaiden valvonnasta ennen koulupäivän alkua nykyistä täsmällisemmin. Resursseja nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei ole, vaan opetuksen määrärahoista on leikattu rajusti. Opetuksen järjestäjä ei sinänsä voi valvoa ketään. Käytännössä tämän työn tekemisestä on sovittava jonkun henkilön kanssa. Tämä edellyttää mahdollisesti uuden koulukuljetusten valvojien ammattikunnan perustamista. Koska koulu alkaa oppilailla hyvin eri aikoihin ja koulukuljetukset saapuvat tämän johdosta pitkin aamupäivää, on mahdollista, että erillistä valvontaa ja ohjattua toimintaa on järjestettävä koko aamupäivän ajaksi. Opettajan työnkuvaan ei kuulu ennen hänen työpäivänsä alkua tapahtuva oppilaiden valvonta. Siinä tapauksessa, että opettajan kanssa erikseen sovitaan tällaisen ohjatun valvontatyön tekemisestä, on hänellä oikeus virkaehtosopimuksen mukaiseen korvaukseen, joka maksetaan ennen tai jälkeen työpäivän tapahtuvasta ohjatusta valvonnasta. OAJ arvioi, että mikäli noin neljäsosassa peruskoulujamme olisi kuljetusoppilaita, joita opettajan pitäisi valvoa ja ohjata keskimäärin 20 minuuttia joka päivä, olisi kustannus noin 1,3 miljoonaa euroa. Esitetty kustannusarvio on tehty seuraavien tietojen pohjalta: Maassamme oli kuljetusedun piirissä olevaa oppilasta vuonna 2011 (Peruspalveluiden arviointiraportti 2011). Tämä on noin neljäsosa kaikista oppilaista. Määrä on pysynyt lähes samana usean vuoden ajan. Peruskouluja Manner-Suomessa on Välittömällä koulumatkalla koettu väkivalta ja häirintä Opetuksen järjestäjälle ei tule säätää ensisijaista velvollisuutta selvittää tietoon tulleita oppilaalle välittömällä koulumatkalla tapahtuneita häirintä ja väkivalta tilanteita eikä velvollisuutta ryhtyä kasvatuksellisiin, kurinpidollisiin ja oppilashuollollisiin toimenpiteisiin. Esitystä on muutettava. Esitämme säännöksen uudeksi sisällöksi seuraavaa:

5 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 5 (10) Opetuksen järjestäjän tehtävänä on ilmoittaa huoltajille tiedossa olevat tapaukset, joissa oppilas on välittömällä koulumatkalla kokenut häirintää tai väkivaltaa. Huoltajilla on ensisijainen kasvatusvastuu ja velvollisuus ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin lapsensa välittömällä koulumatkallaan kokeman väkivallan ja häirinnän selvittämiseksi sekä vastaavan tilanteen toistumisen estämiseksi. Opetuksen järjestäjä voi tarvittaessa tukea huoltajia asian selvittämisessä. Tällöin sillä on oikeus käyttää perusopetuslaissa säädettyjä rangaistuksia. Säännöstä on muutettava seuraavista syistä: Lailla ei tule siirtää huoltajien ensisijaista kasvatusvastuuta opetuksen järjestäjälle. Huoltajan tehtävänä on tähän asti ollut opettaa lapsi kulkemaan koulumatka turvallisesti ja muita häiritsemättä. Järjestyssäännöt ja koulun valvontavastuu eivät koske välitöntä koulumatkaa. Tämän johdosta toimivalta määrätä käytöksestä koulumatkalla puuttuu ja asioista saatava selvitys voi perustua vain muiden kertomaan eikä valvonnan kautta tehtyihin havaintoihin. Opetuksen järjestäjällä ei ole käytössään riittäviä keinoja, joilla ennaltaehkäistä ja vaikuttaa siihen, ettei tilanne toistu. Huoltajilla on toimivalta päättää mihin aikaan lapsi lähtee kouluun, mitä reittiä ja kenen kanssa hän matkan kulkee. Huoltajalla on myös oikeus ryhtyä tarvittaviin kasvatuksellisiin tai kurinpidollisiin toimiin oman lapsensa osalta, näitä ei tule ulkoistaa opetuksen järjestäjälle. Väkivaltarikosten osalta yhteistyötahona tulisi olla poliisi, ei koulu. Kyseessä olisi täysin uusi tehtävä. OAJ arvioi uuden tehtävän kustannusvaikutukseksi noin kaksi miljoonaa euroa. Tämä perustuu laskelmaan, jossa oletetaan uuden tehtävän hoitamiseen kuluvaksi opettajilla joka koululla keskimäärin kaksi tuntia kuukaudessa. Perusteluissa edellytetään, että koulumatkalla tapahtuneet tilanteet selvitetään huomattavan perusteellisesti väärien epäilyjen ja tulkintojen välttämiseksi erityisesti, mikäli niiden perusteella päätetään ryhtyä kurinpidollisiin toimenpiteisiin. Selvitysvelvollisuus, rangaistustenkäyttö sekä oppilashuollolliset toimet lisäävät opettajien työtä muun muassa kodin ja koulun yhteistyön, rangaistusten valvonnan sekä oppilashuollon lisääntyvän työmäärän johdosta. Perusteluiden määritelmä, että välitön koulumatka vastaisi tapaturman hoidon ja terveydenhuollon maksuttomuudesta annetun perusopetuslain 34 :n vakiintunutta tulkintaa koulumatkasta on selkeytettävä ja avattava perusteluihin. Tarkastus- ja poisotto-oikeus kaikilla asteilla Esitettyjä kannatettavia ja perusteltuja säännöksiä poisotto-oikeudesta, tarkastusoikeudesta ja voimakeinojen käyttöoikeudesta on täsmennettävä kaikkien koulumuotojen osalta perusteluissa olevilla seuraavilla kirjauksilla, jotta laista käy riittävän täsmällisesti ilmi mihin rehtorilla ja opettajalla on oikeus:

6 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 6 (10) pääsääntöinen menettely uhkaavissa tilanteissa on hälyttää paikalle poliisi koululla ja oppilaitoksella on oikeus saada poliisilta virka-apua vastarintaa tekevän oppilaan tai opiskelijan poistamiseen sekä poisotto-oikeuden ja tarkastusoikeuden käyttämiseen opettajilla ja rehtoreilla ei ole toimintavelvollisuutta vaan mahdollisuus toimia, mikäli he arvioivat sen välttämättömän tärkeäksi sekä riittävän turvalliseksi. Poisotto-säännöstä perusopetuslaissa on täsmennettävä seuraavasti: Mikäli on todennäköistä, että häirintä oppitunnin jälkeen jatkuu, tulee häirintään käytetty esine tai aine luovuttaa oppilaalle viimeistään koulupäivän päättyessä. Häirintä ja epäasiallinen käytös kiellettävä Lain tasolla on kaikilla asteilla säädettävä, ettei oppija saa käyttäytyä häiritsevästi eikä epäasiallisesti niin, että hän aiheuttaa muiden turvallisuudelle tai terveydelle haittaa tai vaaraa. Vastaava säännös on olemassa työturvallisuuslaissa (18 3 mom.) Näkemyksemme mukaan, mikäli aikuisille työelämässä on säädettävä asia näin konkreettisesti laintasolla, ei voida edellyttää, että lapset ja nuoret ymmärtävät oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön tarkoittavan tätä samaa. Erityisesti tämä on tarpeen, jotta voidaan oppilaille ensimmäiseltä luokalta alkaen todeta, että laki kieltää tällaisen käyttäytymisen, ei vain koulun omat järjestyssäännöt. Jälki-istunto Säännöstä on täsmennettävä niin, että jälki-istunnon aikana voidaan teettää oppilaalla myös muita kuin kirjallisia ja suullisia tehtäviä. Rangaistusten suorittamisen oltava osa oppivelvollisuutta Yhteiskuntamme antaa väärän signaalin oppilaille, mikäli emme säädä määrättyjen rangaistusten suorittamista osaksi oppivelvollisuuden suorittamista. Säädetyt rangaistukset ovat tehottomia, ellei niitä voida tehokkaasti vaatia suoritettavaksi. Esitystä on täsmennettävä seuraavasti: Oppilaalla on velvollisuus suorittaa lukuvuoden loppuun mennessä hänelle määrätyt rangaistukset osana oppivelvollisuutta. Toimivaltasäännökset Toimivaltasäännöksiä opettajan toimivallan osalta on muutettava vastaamaan nyt esitetyn 35 a :n 3 momentin mukaista esitystapaa. Uudessa 35 a :ssä esitetään toimivalta koulun opettajalle. Nykyiset toimivaltasäännökset puhuvat vain

7 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 7 (10) opettajasta. Käytännössä opettajan on tulkittu tarkoittavan vain oppilaan opettajaa, mistä on aiheutunut ongelmia. Oppilas on koko koulupäivän opetuksen järjestäjän vastuulla. Oppilas ei ole aina sellaisen opettajan valvonnan alla, joka opettaa häntä. Muun muassa ruokailussa, siirtymillä, välitunnilla sekä koulun järjestämissä tilaisuuksissa oppilaan toimintaa voi valvoa muukin opettaja kuin häntä opettava opettaja. Kaikki koulun opettajat toimivat virkavastuulla ja heillä tulee olla opettajalta edellytettävä kelpoisuus. Tämän johdosta pidämme välttämättömänä, varsinkin ottaen huomioon laajennukset joita opettajan työnkuvaan ja toimivaltaan oppilaan valvonnan sekä rankaisemisen osalta esitetään, että toimivalta, joka oppilaana rankaisemisen osalta on säädetty, säädetään koulun opettajalle, ei oppilaan opettajalle. Samassa yhteydessä on säädettävä rehtorille toimivalta antaa jälki-istuntoa. Sairaalaopetus Esitys perusopetuslain 4 a :stä on kannatettava, mutta ei riittävä. Säännösesitystä on täydennettävä seuraavilla hallituksenesityksen perusteluosassakin osittain todetuilla näkemyksillä, jotka on siirrettävä lakiin. Lakiin on kirjattava: velvollisuus aloittaa yhteisten tukitoimenpiteiden suunnittelu ja toteutus kun terveydenhuoltolain 53 :ssä tarkoitettu lähete saapuu erityissairaanhoidon käsiteltäväksi tai viimeistään, kun hoidon tarpeen määrittely ja arvio sairaalaopetuksen tarpeellisuudesta on tehty, vaikka varsinainen erikoissairaanhoito ei vielä olisi alkanut. erikoissairaanhoitoon pääsyä odottavalle ja varsinaisesta sairaalaopetuksesta omaan kouluunsa palaavalle oppilaalle oikeus tarpeen mukaisiin sairaalakoulun kanssa yhteistyössä järjestettäviin tukitoimiin. opetusjärjestelyissä otettavaksi huomioon oppilaan oman edun lisäksi oppilaan opetusryhmän etu. että ennen kuin sairaalakoulussa ollut oppilas voidaan palauttaa omaan kouluunsa, on hänen sairaalakoulussa tehdyn arvioinnin perusteella kyettävä opiskelemaan omassa koulussaan siellä olevilla tai sinne samalla osoitettavilla tukitoimilla häneltä edellytetyn määrän terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen. sairaalakoululle velvollisuus ottaa oppilas takaisin, mikäli opetuksen järjestäjä perustellusti osoittaa, ettei oppilaan opetusta pystytä hänen omassa koulussaan järjestämään ja oppilas tarvitsee sairaalaopetusta. Menettelyn osalta säädetty osapuolien kuuleminen ennen opetusjärjestelyistä päättämistä on tärkeää. Mitään perusteita sille, että huoltajalle annettaisi oikeus päättää opetuksen järjestämisestä sairaalakoulussa, ei kuitenkaan ole. On totta, että toiminnan menestyksellisyys edellyttää, että oppilaan huoltajat nimenomaisesti

8 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 8 (10) haluavat lapselle psykiatrista tai neurologista kuntoutusta sekä sairaalakoulun tukea. Tämä ei saa olla silti este opetuksen järjestämisestä vastaavan tahon päättämille toimille, joita pidetään tarpeellisina lapsen ja muiden oppilaiden tarvitseman opetuksen järjestämisen näkökulmasta katsottuna. Esitys on tältä osin täysin poikkeava perusopetuslain muista säännöksistä ja ristiriidassa sen kanssa, että opetuksen järjestäjällä on velvollisuus antaa oppilaalle ja muille hänen kanssaan samassa opetusryhmässä oleville opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä välittömästi tukea tuen tarpeen ilmetessä turvallisessa opiskeluympäristössä. Esitystä on tältä osin muutettava niin, että sairaalaopetuksesta on tehtävä muutoksenhakukelpoinen päätös. Hallintovalitusmahdollisuus aluehallintovirastoon turvaa lapsen sekä huoltajan oikeudet, mutta myös opetuksen järjestäjän ja muiden lapsen kanssa oppivelvollisuuttaan suorittavien oikeudet oppimiseen, tukeen, työrauhaan ja turvalliseen opetusympäristöön myös sairaalaopetuksen järjestämistä koskien. Säädettäessä päätöksentekotoimivalta opetuksen järjestäjälle vastaa käytäntö perusopetuslaissa säädettyä opetuksen järjestämispaikan vaihtamista koskevaa päätöksentekoa, perusopetuslain 18 mukaista erityisistä opetusjärjestelyistä ja 17 :n mukaista erityisen tuen päätöksestä säädettyä hallintopäätös ja hallintovalitus menettelyä. Kantelumenettely ei olisi riittävä. Ajallisesti aluehallintovirastot käsittelevät valitusasiat kanteluita nopeammin ja priorisoivat ne kanteluiden edelle. Oppilaskunnat Kouluille ei voida säätää velvoitetta oppilaskuntien perustamiseksi, ellei samassa yhteydessä osoiteta resursseja kaikille 1-6 luokkien kouluille niin, että voidaan sopia opettajille tästä työstä maksettavasta palkkauksesta 7-9 vuosiluokkien opettajia vastaavalla tavalla. Ottaen huomioon oikeuskanslerin päätöksen (Dnro OKV/710/1/2010) oppilaskuntatoiminnasta maksettavan korvauksen on täytettävä perustuslain 6 :n 2 momentin, yhdenvertaisuuslain 6 :n 1 momentin sekä kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 :n 1 momentin vaatimukset tasapuolisesta kohtelusta ja yhdenvertaisuudesta. Kustannusvaikutus on OAJ:n laskelmien mukaan noin 1,3 miljoona euroa (927 koulua x 89 e/kk x 12,5 (vuodessa) x 1,3 (sivukulut). Laskelmasta puuttuvat ne opetuksen järjestäjät, jotka ovat laadukkaan opetuksen nimissä omaehtoisesti ilman lakivelvoitetta resursoineet ja järjestäneet oppilaskuntatoimintaa kokonaan omarahoitteisesti. Täydennyskoulutus tarve Esitetty kustannusarvio on riittämätön. Henkilöstökoulutustarve ei koske vain opetushenkilöstöä. Lakimuutoksen johdosta on järjestettävä valtakunnallisesti koulutusta, jossa samanaikaisesti ovat paikalla opetushenkilöstö,

9 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 9 (10) sairaalaopetuksen järjestäjä henkilöstöineen, oppilas- ja opiskeluhuolto henkilöstö sekä koulupoliisi. Aluehallintovirastolle oma-aloitteinen puuttumisoikeus Esityksessä todetaan, että aluehallintovirastoille kuuluu oikeusturvan toteutumisen seuranta alueellaan. Aluehallintoviranomaisten tulosohjauksessa otetaan huomioon muuttuva lainsäädäntö. Tämä ei ole riittävä toimi. Aluehallintovirastolle on säädettävä opetustoimen osalta oma-aloitteinen puuttumisoikeus tilanteisiin, joissa on syytä epäillä, ettei opetusta järjestetä lainsäädännön mukaisesti. Heillä on oltava toimivat sanktiokeinot sekä resurssit. LAUSUNNON KESKEINEN SISÄLTÖ Kustannusvaikutukset on puutteellisesti arvioitu. Esitys on tarpeen käsitellä valtion vuoden 2014 talousarvioesityksen yhteydessä. Rehtorilla on oltava toimivalta turvaamistoimenpiteenä evätä oppilaan oikeus opetukseen kolmen päivän ajaksi. Huoltajalla tulee olla ensisijainen vastuu ja velvollisuus selvittää lapsensa koulumatkalla kokemaa tai tekemää väkivaltaa ja häirintää sekä ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin. Opetuksen järjestäjälle ei tule säätää velvollisuutta koulun alkua odottavien oppilaiden valvonnasta eikä koulumatkalla tapahtuvien häirintä ja väkivalta tilanteiden selvittämisestä. Opetuksen järjestämisestä vastaavan tahon päätöksen mukaisesti sairaalakouluopetusta tarvitsevan oppilaan opetusjärjestelyiden on oltava toteutettavissa yhdenvertaisesti oppilaan sekä muun opetusryhmän etu huomioon ottaen koko maassa. Poisotto-oikeutta, tarkastusta sekä voimankäyttöä koskevia säännöksiä on täsmennettävä. Jälki-istunnon aikana on voitava teettää oppilaalla myös muita kuin kirjallisia ja suullisia tehtäviä. Lailla on kiellettävä, ettei oppija saa käyttäytyä häiritsevästi eikä epäasiallisesti niin, että hän aiheuttaa muiden turvallisuudelle tai terveydelle haittaa tai vaaraa. Kaikkia koulu- ja oppilaitosmuotoja koskien (korkea-aste mukaan lukien) säännöksiin sekä perusteluihin on lisättävä viittaus oikeuteen hakea lähestymiskieltoa. Määrättyjen rangaistusten suorittamisen on oltava osa oppivelvollisuuden suorittamista.

10 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 10 (10) Toimivaltasäännöksiä on muutettava niin, että toimivalta on koulun opettajalla, ei vain oppilaan opettajalla. Rehtorilla on oltava oikeus antaa jälki-istuntoa. Aluehallintovirastolle on säädettävä opetustoimen osalta oma-aloitteinen puuttumisoikeus tilanteisiin, joissa on syytä epäillä, ettei opetusta järjestetä lainsäädännön mukaisesti. Heillä on oltava toimivat sanktiokeinot sekä resurssit. Opettajien ja rehtoreiden täydennyskoulutus ei yksin riitä, vaan sairaalakoulujen henkilöstön, opettajien ja poliisin yhteistä samanaikaisesti järjestettyä täydennyskoulutusta on järjestettävä valtakunnallisesti. Lakiesitys voi tulla voimaan vasta Opetussuunnitelmiin liittyviä muutoksia ja uusia kurinpitosuunnitelmia voidaan edellyttää vasta uusien opetussuunnitelmien käyttöönoton yhteydessä OPETUSALAN AMMATTIJÄRJESTÖ OAJ Heljä Misukka koulutusjohtaja Nina Lahtinen kehittämispäällikkö

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriölle

Opetus- ja kulttuuriministeriölle Opetus- ja kulttuuriministeriölle Lausunnon antaminen lausuntopyyntöön hallituksen esitysluonnoksesta laeiksi perusopetuslain, lukiolain, ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN

ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN 4/001/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto Viite: Opetusministeri Jukka Gustafssonin suullinen toimeksianto ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN

Lisätiedot

Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä lausuntonaan hallituksen esitysluonnoksesta

Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä lausuntonaan hallituksen esitysluonnoksesta 1 (5) 15.3.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI PERUSOPETUSLAIN, LUKIOLAIN, AM- MATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN, AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA

Lisätiedot

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta.

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta. Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö LIITE 18 KOLA 11.4.2017 Kurinpitomenettely Toimintatapa ja kuuleminen Ilmoittaminen Kirjaaminen Toimivalta ja muuta Kasvatuskeskustelu PoL 35 a (Kurinpitotoimet)

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Yhteinen suunnitelma varmistaa toimintatapojen laillisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä

Lisätiedot

(3) Suorittamattomista jälki-istunnoista tehdään merkintä lukuvuositodistuksiin.

(3) Suorittamattomista jälki-istunnoista tehdään merkintä lukuvuositodistuksiin. Sivistyslautakunta 80 14.10.2014 Koulujen työrauhapaketti SLTK 80 14.10.2014 Eduskunta on hyväksynyt koulujen työrauhauudistuksen. Uudistuksen taustalla pyritään mm. seuraaviin uudistuksiin: Osallistumiseen

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta

Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus-

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

Yhteisiä asioita

Yhteisiä asioita Yhteisiä asioita 3.9.2014 Koulun järjestyssäännöt ja muut yhteiset sopimukset (mm. ruokailu, liikuntakäytänteet, mobiililaitteiden käyttö) Pihan yhteiskäyttö ja pihasta huolehtiminen Liikennekäyttäytyminen

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Uudet työrauhan turvaamista koskevat säännökset

Uudet työrauhan turvaamista koskevat säännökset Miten parannetaan levottomien luokkien työrauhaa? Uudet työrauhan turvaamista koskevat säännökset Helsinki 16.3.2015 Hallintojohtaja Matti Lahtinen TOIMINTAKULTTUURI yhteisöllisyys yhteiset toimintaperiaatteet

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Sateenkaaren erityiskoulu Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

Sateenkaaren erityiskoulu Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Sateenkaaren erityiskoulu Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Aleksi Hautala Kaivohuone 2 Suunnitelma 1 (7) Sisällysluettelo

Lisätiedot

17.10.2013. Lakipaketti koulujen työrauhan ja osallisuuden edistämiseksi (HE 66/2013 vp)

17.10.2013. Lakipaketti koulujen työrauhan ja osallisuuden edistämiseksi (HE 66/2013 vp) Lausunto 1 (8) Eduskunnan sivistysvaliokunnalle siv@eduskunta.fi Lakipaketti koulujen työrauhan ja osallisuuden edistämiseksi (HE 66/2013 vp) Hallituksen esitykseen on sisällytetty osa niistä keskeisistä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi perusopetuslain muuttamisesta (HE

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

Oppilashuolto muuttuvissa perusteissa

Oppilashuolto muuttuvissa perusteissa Oppilashuolto muuttuvissa perusteissa Heidi Peltonen, opetusneuvos Opetushallitus Heidi Peltonen PJ/SIOP Heidi.Peltonen@oph.fi +358403487271 Muutoksia Vn 380/2009 http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1488784

Lisätiedot

Eduskunta Sivistysvaliokunta. Liite 2 Lausuntoon HE 206/2016 vp. Luonnos pykälämuutoksiksi. Määräaikainen erottaminen perusopetuksessa

Eduskunta Sivistysvaliokunta. Liite 2 Lausuntoon HE 206/2016 vp. Luonnos pykälämuutoksiksi. Määräaikainen erottaminen perusopetuksessa Liite 2 HE 206/2016 vp lausuntoon 1 (5) Eduskunta Sivistysvaliokunta Liite 2 Lausuntoon HE 206/2016 vp Luonnos pykälämuutoksiksi Määräaikainen erottaminen perusopetuksessa Muutetaan perusopetuslain 36

Lisätiedot

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, Suomen rehtoreiden, Opsian sekä Suomen Vanhempainliiton esitys perusopetuslain muuttamiseksi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, Suomen rehtoreiden, Opsian sekä Suomen Vanhempainliiton esitys perusopetuslain muuttamiseksi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, Suomen rehtoreiden, Opsian sekä Suomen Vanhempainliiton esitys perusopetuslain muuttamiseksi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen rehtorit, Opetus- ja sivistystoimen

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Paperittomana peruskoulussa Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Perustuslain 16.1. Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla. Lapsen oikeuksien

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

pedagogisen tuen ryhmä

pedagogisen tuen ryhmä Kasvatuskeskustelut ja muut kurinpitomenettelyt Kasvatuskeskustelun tavoitteena on - pysäyttää oppilas miettimään omaa käytöstään - antaa konkreettisia kasvatus- ja ratkaisumalleja oppilaalle - rauhoittaa

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa 1 (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta 28.10.2015 KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden

Lisätiedot

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka MAOL 17.11.2012 Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013 2014 2015 2016 Esi-, 2017 perus- ja lisäopetuksen opsin perusteet

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2013 Laki. perusopetuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2013 Laki. perusopetuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2013 1267/2013 Laki perusopetuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

KOULUKULJETUSTEN JA MATKA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET

KOULUKULJETUSTEN JA MATKA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 18.3.2015 Voimaan 1.8.2015 Muutettu opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 17.8.2017 Voimaan 1.9.2017 KOULUKULJETUSTEN JA MATKA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET

Lisätiedot

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön.

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. 14.12.2011 1 (5) Tampereen yliopiston normaalikoulun johtosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on 14.12.1011 hyväksynyt tämän johtosäännön. 1 Yleisiä määräyksiä

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

KAKE Kasvatuskeskustelu Nilakan yhtenäiskoulussa

KAKE Kasvatuskeskustelu Nilakan yhtenäiskoulussa KAKE Kasvatuskeskustelu Nilakan yhtenäiskoulussa Peda palaveri 13.1.2015 OHR suppea 19.1.15 Oppilaskunnan käsittely Huoltajien näkemyksiä??? OHR laaja 16.2.15 Mitä oppilas ajattelee? 35 a (30.12.2013/1267)

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

1 (10) TYÖRAUHAUUDISTUS JA MUUT ALKUVUODEN MUUTOKSET

1 (10) TYÖRAUHAUUDISTUS JA MUUT ALKUVUODEN MUUTOKSET 1 (10) TYÖRAUHAUUDISTUS JA MUUT ALKUVUODEN MUUTOKSET PERUSOPETUSLAISSA, LUKIOLAISSA, AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUSSA LAISSA JA AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA ANNETUSSA LAISSA 1.1.2014 VOIMAAN

Lisätiedot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Lasten mielenterveysongelmien ehkäisy ja hyvinvoinnin tukeminen kouluterveydenhuollossa (3/2017) 318/54/2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, OKM167/050/2017, 6.7.2017.

Lisätiedot

PERUSOPETUSLAIN SOVELTAMINEN KAUSALAN KOULUSSA OPISKELUUN JA KURINPITOON LIITTYVISSÄ ASIOSISSA ALKAEN

PERUSOPETUSLAIN SOVELTAMINEN KAUSALAN KOULUSSA OPISKELUUN JA KURINPITOON LIITTYVISSÄ ASIOSISSA ALKAEN IITIN KOULUT 1.4.2014 PERUSOPETUSLAKI PERUSOPETUSLAIN SOVELTAMINEN KAUSALAN KOULUSSA OPISKELUUN JA KURINPITOON LIITTYVISSÄ ASIOSISSA 1.1.2014 ALKAEN 35 1. KASVATUSKESKUSTELU 2. OPPITUNNILTA POISTAMINEN

Lisätiedot

Lisäksi keskusliitto kiinnittää lausunnossaan huomiota erityisesti seuraaviin näkökulmiin:

Lisäksi keskusliitto kiinnittää lausunnossaan huomiota erityisesti seuraaviin näkökulmiin: 7.10.2016 [Sivu 1 / 5] Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM/29/010/2016 Lastensuojelun Keskusliiton lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta laeiksi perusopetuslain, lukiolain,

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

Lasten osallistumisoikeuksien tilannekuvaus

Lasten osallistumisoikeuksien tilannekuvaus Lausunto 1 (6) Oikeusministeriö lausuntopalvelu.fi Asia: Viite: Lasten osallistumisoikeuksien tilannekuvaus Lausuntopyyntönne diaarinumero: VN/525/2018 INDIKAATTORI 1: Lasten ja nuorten oikeudesta osallistua

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Kurinpitosuunnitelma Oulaisten perusopetus

Kurinpitosuunnitelma Oulaisten perusopetus TOIMENPIDE OSALLISUUS ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOMIOITAVA OPPILASHUOLTO MUUTA Yhteydenotto huoltajaan Kirjalliset Wilmassa, ei sähköpostina opettaja kirjataan puhelun aihe Kasvatuskeskustelu

Lisätiedot

Vatialan koulun järjestyssäännöt

Vatialan koulun järjestyssäännöt Alkaen 2016 Vatialan koulun järjestyssäännöt OPETUSHALLITUKSEN OHJEIDEN MUKAISET JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KANGASALAN KUNTA VATIALAN KOULU Vatialantie 17, 36240 Kangasala OHJE 23.3.2016 1/012/2016 Voimassaoloaika

Lisätiedot

1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen.

1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen. HAAPAVEDEN ALAKOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen. 2.) Oppilaan tulee suorittaa

Lisätiedot

Koulujen työrauhaa ym. koskevat säädösmuutokset

Koulujen työrauhaa ym. koskevat säädösmuutokset Koulujen työrauhaa ym. koskevat säädösmuutokset 7.10.2014 Hallintojohtaja Matti Lahtinen Kouluneuvos Ulla Vanttaja Muutoksen keskeiset tavoitteet Parantaa koulujen työrauhaa Tarjota uusia keinoja työrauhan

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös:

Lisätiedot

PERUSKOULUN KOULUPÄIVÄN RAKENNE JA RYTMITYS. Kari Sutinen, plm

PERUSKOULUN KOULUPÄIVÄN RAKENNE JA RYTMITYS. Kari Sutinen, plm PERUSKOULUN KOULUPÄIVÄN RAKENNE JA RYTMITYS Kari Sutinen, plm Koulupäivän rakenteeseen vaikuttavia tekijöitä Perusopetuksen kehittämishankkeiden yhteydessä on noussut esille erilaisia, vakiintuneesta tavasta

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä Turvallinen kouluympäristö on edellytys sille, että oppilaat voivat rauhassa seurata opetusta ja oppia uusia asioita. Kaikissa

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

Rytkyn koulun järjestyssäännöt

Rytkyn koulun järjestyssäännöt Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 MICROSOFT Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä,

Lisätiedot

Työrauha ja osallisuus

Työrauha ja osallisuus Työrauha ja osallisuus 1 PERUSOPETUS LUKIO AMMATILLINEN KOULUTUS AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUS Osallisuus ( ei aikuiskoulutus) oppilaskunta ja opiskelijakunta oltava: Kuultava ennen OPS:n ja siihen liittyvien

Lisätiedot

1 Suunnitelma ojentamis ja kurinpito ja turvaamismenettelyjen toteuttamista

1 Suunnitelma ojentamis ja kurinpito ja turvaamismenettelyjen toteuttamista 1 Suunnitelma ojentamis ja kurinpito ja turvaamismenettelyjen toteuttamista (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet s. 36 37) Perusopetuslaki säätää keinoista, joilla voidaan puuttua erilaisiin häiriö

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä. Kemiönsaaren kunnan perusopetuksessa

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä. Kemiönsaaren kunnan perusopetuksessa Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä Kemiönsaaren kunnan perusopetuksessa 1. Johdanto Turvallinen ja viihtyisä kouluympäristö on edellytys sille, että oppilaat voivat

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998)

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998) Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998) Siksi, että... - oppilas oppisi mahdollisimman paljon - oppivelvollisuus täyttyisi ja oppilas saisi hyvät mahdollisuudet jatko-opintoihin

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 196/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Oppilas- ja opiskeluhuollon kansalliset kehittämispäivät 28.11.2013 Järvenpää Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Opetusalan työolobarometri

Opetusalan työolobarometri Opettajankoulutusfoorumi 11.9.2018 Opetusalan työolobarometri Riina Länsikallio Opetusalan ammattijärjestö OAJ Twitter @RiinaLansi riina.lansikallio@oaj.fi 13.9.2018 1 Koulujen tilanne nyt Koulun arki

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA

LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA Pirjo Koivula ylitarkastaja OPETUSHALLITUS Osaamisen ja sivistyksen asialla Lasten hyvinvointi yhteiskunnassa Valtaosa suomalaislapsista voi

Lisätiedot

Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset Hallintojohtaja Matti Lahtinen Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Oppilaan tukea koskeva lainsäädäntö Perustuslaki Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö Dnro 2135/03/2016 '15.8.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi aikuistenperusopetus@minedu.fi Lausuntopyyntö ehdotuksesta hallituksen esitykseksi perusopetuslain 46 :n muuttamisesta Pyysitte

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2013 alkaen 1. Lainsäädäntöä 2. Oppilaan vakituinen asuinpaikka 3. Koulumatka 4. Tien vaarallisuus 5. Yksittäinen taksikuljetus

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Ajankohtaista muuttuvasta lainsäädännöstä

Ajankohtaista muuttuvasta lainsäädännöstä Ajankohtaista muuttuvasta lainsäädännöstä Janne Öberg Aluehallintovirastojen verkostokokous 22.8.2013 AJANKOHTAISTA YLEISSIVISTÄVÄSTÄ KOULUTUKSESTA Valmistellaan uusia keinoja koulujen työrauhan edistämiseen

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto,

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto, Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli VIP-verkosto, 14.2.2019 Yhteisöllinen oppilashuolto Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän (KOR) työskentelystä Työn tavoitteena on opiskelijan ja yhteisön

Lisätiedot

HE 165/1998 vp PERUSTELUT

HE 165/1998 vp PERUSTELUT HE 165/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että valtioneuvosto

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS 21.4.2017 Warkaus-Sali, Varkaus Seminaarin avaus Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Perusopetuslaki, 21.8.1998/628 18 Erityiset opetusjärjestelyt Oppilaan opiskelu voidaan

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Itä-Suomen oppimisen tuen päivät

Itä-Suomen oppimisen tuen päivät Itä-Suomen oppimisen tuen päivät 9. 10.11.2017 Mikkeli AVAUSSANAT Opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola Itä-Suomen aluehallintovirasto Kari Lehtola, opetustoimen ylitarkastaja 1 Kari Lehtola, opetustoimen

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma

Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma Hämeenkyrön perusopetus Tässä suunnitelmassa kuvataan koulujen työnjako ja menettelytavat koskien perusopetuslain ja perusopetusasetuksen

Lisätiedot

Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma

Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma Hämeenkyrön Yhteiskoulu Tässä suunnitelmassa kuvataan koulumme työnjako ja menettelytavat koskien perusopetuslain ja perusopetusasetuksen

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Opetusneuvos 5.5.2014 Jussi Pihkala VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Johdanto 2 Nykytila Koulunkäyntiavustajien lukeminen osaksi opettaja-oppilassuhdetta

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry lausuu kunnioittavasti seuraavaa:

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry lausuu kunnioittavasti seuraavaa: Lausunto 15.3.2013 Opetus-ja kulttuuriministeriö perusopetus@minedu.fi ja kirjaamo@minedu.fi Viite: 8/010/2013 Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi perusopetuslain, lukiolain, ammatillisesta

Lisätiedot

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k Huoltajapalautekysely_suruen (0) Iivisniemen koulu k 0 0..0 Osa-alueiden keskiarvot,,,,,8,7,8,,,,,,,,, Kaikki Osa-alueiden keskiarvot,,,,,,,,,,8,8,7,,,, Kaikki Johtaminen. Koulun rehtori johtaa kasvatus-

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 181/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi perusopetuslain,

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 181/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi perusopetuslain, EDUSKUNNAN VASTAUS 181/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi perusopetuslain, lukiolain, ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain ja kunnan peruspalvelujen

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO 1 LÄHTÖKOHDAT Tämä suunnitelma on osa Vieremän kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tasa-arvoa

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä 4.6.2015 Mikkeli Itä-Suomen opiskeluhuollon päivät Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon kokonaisuus ja määritelmät

Lisätiedot

Oulun perusopetuksen rehtorin koulurauhapaketti. -lakitekstejä, diat 1-20

Oulun perusopetuksen rehtorin koulurauhapaketti. -lakitekstejä, diat 1-20 Oulun perusopetuksen rehtorin koulurauhapaketti -lakitekstejä, diat 1-20 4 a (30.12.2013/1267) Erikoissairaanhoidossa olevan oppilaan opetus Tässä pykälässä tarkoitetulle esi- tai perusopetuksessa olevalle

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU JOHDANTO Hyvä koulu syntyy, kun jokainen koulussa toimiva huolehtii omasta ja muiden turvallisuudesta ja viihtymisestä noudattamalla järjestyssääntöjä

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Tietosuoja arjessa, puheenvuoro käytännön tilanteista näkökulma peruskoulusta. Kirsi Ruoppila Rehtori Huhtasuon yhtenäiskoulu 8.4.

Tietosuoja arjessa, puheenvuoro käytännön tilanteista näkökulma peruskoulusta. Kirsi Ruoppila Rehtori Huhtasuon yhtenäiskoulu 8.4. Tietosuoja arjessa, puheenvuoro käytännön tilanteista näkökulma peruskoulusta Kirsi Ruoppila Rehtori Huhtasuon yhtenäiskoulu 8.4.2016 11.4.2016 Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013 Laki perusopetuslain

Lisätiedot