SEURATOIMINNAN KÄSIKIRJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SEURATOIMINNAN KÄSIKIRJA"

Transkriptio

1 EURATOIMINNAN KÄIKIRJA Hyväksytty kevätkokouksessa Maskun Palloseura ry PL MAKU

2 2/33 IÄLLY 1 JOHDANTO TAVOITTEET JA TULEVAIUU TOIMINNAN ARVOPOHJA ORGANIAATIO JA TOIMINTAUUNNITELMAT VALMENNU VALMENNUPAALLIKKO VALMENTAJAT VATUUVALMENTAJAT T PELAAJAKOHTAIET PELIAANNOT OHJEITU PELIAANTOKEKUTELUITA JA PELIAANTOJEN LAATIMIETA MAHDOLLIET ONGELMATILANTEET JA NIIDEN RATKAIEMINEN VANHEMPIEN ROOLI JA TOIMIHENKILÖT JOUKKUEENJOHTAJAN TEHTAVAT HUOLTAJAT RAHATONHOITAJAT VANHEMPIEN ROOLI MAKUN PALLOEURAN YLEINEN VALMENNULINJA MAKUN PALLOEURAN PELAAJAPOLKU NAPPULOITA AIKUIJOUKKUEIIIN ERI IKÄLUOKKIEN VALMENTAMIEN PÄÄLINJAUKIA PELAAJAHAATATTELUT OTTELUTAPAHTUMIEN TILATOINTI (VAPAAEHTOINEN) TETAUKET (UOITELTAVAA YLI 12-VUOTIAILLE) PELUUTTAMINEN TAITOKOULU- JA KYKYKOULUTOIMINTA MAKUN PALLOEURAN VALMENNULINJA JA KE VUOTIAIDEN TOIMINNAN KEKEIIA UOITUKIA PAINOPITEITA KAIKILLE IKALUOKILLE : PERUTAIDOT TALKOOTYÖOHJE... 32

3 3/33 1 JOHDANTO Maskun Palloseuran tehtävä on tuottaa aktiivista jalkapallotoimintaa. euralla on nappulaliigatoimintaa, edustusjoukkueet naisissa ja miehissä, tajaseura omille edustusjoukkuei id yvin. Edustusjoukkueid, jotta se motivoi omia junioreita. euran tavoite on, että edustusjoukkueissa pelaisi mahdollisimman paljon omia kasvatteja. Laadukkaalla -henki seurassa.,,. Maskun Palloseuran toiminnassa on yli 500 pelaajaa eri lasten, nuorten ja aikuisten panostaan harrastustoiminnan jokaiselle seuramme pelaajalle. Lasten ja nuorten kiinnittyminen, sekä menestystavoitteita omalla peliurallaan. Maskun Palloseura on luon todellisuudessakin olla mukana eri harrastusmotiivein. harrastamiseen nappulatoiminnasta alkaen aina aikuisikään asti. Maskun Palloseura haastaa jokaisen pelaajan ja vanhemman, toiminnan toteuttamiseen.! :

4 4/ Tavoitteet ja tulevaisuus Tavoitteena kasvattajaseura, ja antaa tilaa niin harrastelijoille kuin kovemmin jalkapalloon panostaville. Nuorten,, an n edustusjoukkueiden ja junioritoiminnan v kealla sarjatasolla, jotta se motivoi omia junioreita. harjoittelulla,, -henk rikkaus toiminnallemme. Maskun Palloseura haluaa olla tasapuolinen, laadukas ja, s maanlaajuisesti. Maskun Palloseura pyrkii luomaan monipuolisen ja eri harrastemotiiveja palvelevan toimintamallin. en, 1.2 Toiminnan arvopohja suuntaavat toimintaa sovittuja arvoja ovat:, Maskun Palloseuran yhdessä sovittuja Laatu Avoimuus ja selkeys Iloisuus Turvallisuus Tasa-arvoisuus Yhteisöllisyys uvaitsevaisuus Tavoitteellisuus Urheilullisuus Laatu - Kaikki pelaajat, valmentajat, muut toimihenkilöt, sekä vanhemmat tuntevat ja toimivat Maskun Palloseuran toimintalinjan mukaisesti. Avoimuus ja selkeys kunnan, koulujen, muiden seurojen ja palloliiton kanssa on avointa. Koko seurassa pyritään kaikessa toiminnassa selkeyteen ja johdonmukaisuuteen. Iloisuus Toiminnan pitää olla hauskaa, vaikka tavoitteet olisivatkin korkealla. Turvallisuus Kaikki toiminnassa mukana olevat aikuiset pitävät parhaansa mukaan huolta pelaajien turvallisuudesta. Tasa-arvoisuus Kaikkia pelaajia kohdellaan tasapuolisesti taitotasosta riippumatta.

5 5/33 Yhteisöllisyys Maskun Palloseura pyrkii omalla toiminnallaan ehkäisemään syrjäytymistä ja luomaan seuran, johon kuulumalla jokainen voi tuntea yhteisöllisyyttä. uvaitsevaisuus uvaitsevaisuus ja kunnioitus vastustajia, tuomareita, toimihenkilöitä, sekä kaikkia kanssapelaajia kohtaan, ovat itsestäänselvyyksiä Maskun Palloseuran toiminnassa. Hyvät tavat Jalkapallon ohella hyvät tavat ja kasvatuksellisuus pyritään ottamaan osaksi jokapäiväistä toimintaa. Tavoitteellisuus uunni kaikkien toimijoiden oikeus, samoin kuin jokaisella pelaajalla on oikeus pelata jalkapalloa omien tavoitteidensa pohjalta. Urheilullisuus Terveitä elämäntapoja, oikeita ruokailutottumuksia ja läpi elämän jatkuvan liikunnan merkitystä korostetaan kaikessa toiminnassa. Maskun Palloseura noudattaa toiminnassaan uomen Palloliiton ja Turun piirin sääntöjä ja ohjeistuksia. Lisäksi Maskun Palloseura kuuluu WU-yhteistyöhankkeeseen. monipuolista harraste- ja kilpatoimintaa. toimintasuunnitelmiin. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikessa toiminnassa pelaajat ovat tärkeimpiä. - 2 ORGANIAATIO JA TOIMINTAUUNNITELMAT Hallinto enten tehtävänä on kehittää Maskun Palloseuran toimintaa tasapuolisesti llisesti, kokouksen koollekutsujana toimii seuran puheenjohtaja. Hallituksen kokousten valmistelijana toimii toiminnanjohtaja, hallituksen antamien suuntaviivojen mukaisesti. eurassa toimii kolme jaostoa: Aikuisjaosto, juniorijaosto ja nappulajaosto. Jaostojen tehtävänä on kehittää edustamiensa joukkueiden toimintaa ja tehdä esityksiä hallitukselle toiminnan eteenpäin viemiseksi. Eri joukkueet hallitus, toiminnanjohtaja, sekä Talous euran taloussuunnitelmat päätetään vuosittain syyskokouksessa. Jokainen joukkue hoitaa talouttaan itsenäisesti. Kaikkien joukkueiden rahat ovat kuitenkin yhdistyslain mukaisesti seuran rahoja.

6 6/33 Kilpailutoiminta eura osallistuu uomen Palloliiton ja Turun piirin virallisiin sarjoihin, sekä järjestää omaa nappulaliiga- ja talvisarjatoimintaa. Miesten edustusjoukkue osallistuu Palloliiton Miesten Kakkoseen vuonna Naisten edustusjoukkue pelaa Naisten Kakkosta - juniorit voivat osallistua piirin taitokilpailuihin, taitokoulu-, kykykoulu-, sek piirijoukkuetoimintaan. Valmennus kouluttaa valmentajia. Valmennuksen laatu varmistetaan hyvien valmentajien rekrytoinnilla, valmentajien kouluttamisella, ik, valmennustoimintaa seuran valmentajien ja hallituksen antamien suuntaviivojen mukaisesti. en välillä kokonaisvaltaisesti. kasvatti pelaisi tulevaisuudessa seuran edustusjoukkueissa. pelaajia pyritään saamaan - en id seuran oma vuotiaiden kilpa- ja -, eura tekee parhaansa vähentääkseen drop out -ilmiötä kaikissa ikäluokissa. 3 VALMENNU euran nuorisotoiminnassa siten,,. Vastuualueet jaetaan erilliset sopimukset seuran kanssa. Valmentajat ova - sitouttaminen vahvemmin seuran toimintaan. Näin seura ei koo vaan kaikki tuntisivat olevansa osa vahvaa kokonaisuutta - seuraa mä ovat n valmennustoimintaan.

7 7/ Valmen on vähintään Uefa B-valmentajatutkinto. aitoniiden valmennuksen. Taito- ja kykykoulutoiminta valmistaa pelaajia piirijoukkuetoimintaan. valmennuksen toiminnasta. Hän järjestää valmentajille koulutusta. Valmentajien kanssa laaditaan toiminta- ja harjoitussuunnitelmat kausikohtaisesti, toteutumista. Valmennuspäällikkö vastaa ja päättä seuran sisäisistä junioripelaajasiirroista (esim. ikäluokkien välillä) yhdessä ko. joukkueiden vastuuvalmentajien ja pelaajan, sekä hänen vanhempiensa kanssa., keskustelee uusien valmentajaehdokkaiden kanssa. Valmennuspäällikkö järjestää valmentajien te lat ja tiedottaa ajankohtaiset asiat valmentajille. toiminnanjohtajan kanssa. Teh 3.2 Valmentajat ulkomaille. yhdessä tavoitteet. Toiminta on alusta alkaen seuran tavoitteiden mukaista - Valmennuspäällikkö, sekä auttaa tavoitteiden toteuttamisessa. Maskun Palloseuran joukkueet huomioivat taidolliset ja toiminnalliset painopis : - LeikkiMaailma F5-E11: Kaikki - - simman pian D-koulutuksen mahdollisimman monta D-tason valmentajaa. Jokaisen i (F7-E11) vastuuvalmentajan, ja m, - - valmentajatapahtumiin, sek muutenki :

8 8/33 KaveriMaailma D12-C14: n oltava - -C-tason valmentajia. Kaikkien ohjaajien/valmentajien tulee osallistua, muutenkin Näissä ikäluokissa olisi suotavaa, että joukkueissa olisi jo maalivahtivalmentaja. TulevaisuusMaailma C15-: n oltava - ovat - - entajatapahtumiin, muutenkin a. Näissä ikäluokissa joukkueissa on oltava myös maalivahtivalmentaja. Miehet, naiset ja A-juniorit: -tason valmentaja. Maalivahtivalmentajat : 3.3 Vastuuvalmentajat tasapuolisesti ja siten parantaa joukkueen peliä johtaminen, otteluiden johtaminen, pelaajien johtaminen, ohjaaminen kuuluvat vastuuvalmentajien tehtäviin. Vastuuvalmentajan vastuulla on se, että jokaisessa tapahtumassa on paikalla vähintään yksi valmentaja. Vastuuvalmentaja toimii yhteistyössä joukkueen muiden toimihenkilöiden kanssa. Apuvalmentajat avustavat vastuuvalmentajaa harjoitus T he Maalivahtivalmentaja vastaa maalivahtien harjoituksista, henk esimerkiksi voima- tai nopeusharjoituksiin., kuten

9 9/33 4 EURAN PELIAANNOT - n erikseen pelaajien, palautetaan sovitusti 4.1 Kaikki Maskun Palloseuran, kanssa ennen toimintakauden alkua. s pelaajien vanhemmilla tulee Kiroileminen harjoitusten ja ottelujen aikana ei Maskun Palloseura Aikataulut Harjoituksiin ja otteluihin tullaan aina ajoissa valmennuksen ohjeistuksen mukaisesti. uotavaa olisi saapua kuitenkin sitäkin aikaisemmin jo ja mahdollista. Jokainen joukkue pitää tapahtumistaan selkeää tapahtumakalenteria ilmoittautumisineen esim. Nimenhuudossa tai euramapissa. Harjoitusvaatteet Maskun Palloseuran varusteiden pitää lähtien Kaverimaailmasta Pelivarusteet Vihreä-valkoraidallinen pelipaita mustine shortseineen ja vihreä-valkoraidallisine sukkineen on seuran peliasu (Nappulaliigajoukkueilla omat peliasut) Käytettävien sukkateippien pitää olla Palloliiton ohjeistuksen mukaiset. Korujen ym. vaarallisten asioiden käyttö myös harjoituksissa on kielletty.

10 10/33 Muut varusteet uojat, vesipullo, sekä Pelaajat/vanhemmat huolehtivat säänmukaisesta varustuksesta harjoituksissa ja peleissä. Edustusasut Liikuttaessa turnauksissa kotimaassa tai ulkomailla jotka joukkueenjohto on ilmoittanut. uissa, Hygienia Joukkueiden pelaaj Tankkaus ja lepo at ruokailutavat, ot at intotietoutta huoltajien toimesta.. Miten pelaajat seuraa edustettaessa pukeudutaan seuran varusteisiin tullaan ajoissa tapahtumiin ja tasapuolisesti kannustetaan pelaajia hyviin suorituksiin ei arvostella erotuomarien/pelinohjaajien toimintaa /pelinohjaajat Vanhemmat annetaan ainoastaan positiivista palautetta pelaajille ei huudella asiattomuuksia ei arvostella erotuomareita ei arvostella valmentajaa pelaajien kuullen KKK (kuljeta, kustanna, kannusta)

11 11/33 Pelaajat pukeudutaan aina seuran asusteisiin joukkueen/seuran tapahtumissa kiroileminen kent ei arvostella erotuomaria (kapteeni on ainoa pelaaja, joka voi puhutella erotuomaria) vastustajan pelaajia, kanssapelaajia ka ottelu olisikin ollut kiivas kunnioitetaan kaikkia pelaajia ja toimihenkilöitä, sekä kentän ulkopuolella 4.2 Ohjeistus pakollista leikki- ja kaverimaailman (alle 11.v ja v) joukkueilla ja suositus tulevaisuusmaailman joukkueilla (16-19.v). huolella. 1) tekoon. 2) äännöistä olisi hyvä olla kopio näkyvillä myös esim. Nimenhuudossa. 3) Huolella la sopimuskulttuuria. : alueella joukkue. siihen piiriin, jonka jokaisen pelaajan kotiin. aan allekirjoitettuna

12 12/ ) Lapset ja ohjaat / valmentajat 2) Lasten vanhemmat ja ohjaajat/ valmentajat periaatteista aikuiset sopivat toimintatavoista, joita itse sitoutuvat noudattamaan esti siihen piiriin, jonka alueella joukkue toimii.. uositeltavia keskustelun aiheita ovat mm:?? port.fi ivustolta Pelaajien ja joukkueenjohdon Nuorisotoimintalinjaan. Pelaajien ja joukkueenjohdon kesken keskustelkaa ainakin seuraavista: Miten Puolen Pelin Takuun toteutuminen varmistetaan joukkueemme toiminnassa? Miten suhtaudumme joukkueen pelaajien muihin harrastuksiin? tapahtumia? sta pelaajasta mukavia - ja pelitapahtumissa? - ja pelimatkoilla?

13 13/ Miten peliaikaa jaetaan joukkueen eri pelaajien kesken? Montako Miten varmistamme joukkueen pelaajien, Miten suhtaudumme joukkueemme pelaajien muihin harrastuksiin? - ja pelitapahtumissa? rjoitus- ja pelimatkoilla? - port.fi sivuilta linjan pohjalta. Kannattaa tutustua uomen Palloliiton Nuorisotoimintalinjaan. seuraavista: Miten Puolen Pelin Takuun toteutuminen varmistetaan joukkueemme toiminnassa? toimint - ja harjoittelurauhan? Miten varmistamme lasten toiminnan leikinomaisuuden? - nalta? - ja pelimatkoilla? Miten peliaikaa jaetaan joukkueen eri pelaajien kesken? - Miten varmistamme joukkueen pelaajien, vanhempien ja ta harjoittelurauhan? Millainen kielen - ja - ja pelimatkoilla?

14 14/33 port.fi sivuilta. - t. Tukimateriaalia joukkueenne p 4.3 Mahdolliset ongelmatilanteet ja niiden ratkaiseminen Tämän seurakäsikirjan tarkoitus on yrittää ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti jo etukäteen mahdollisia ongelmatilanteita ja ristiriitoja. Mikäli kuitenkin käy niin, että asioista tulee kiistaa, on hyvä muistaa, että kaikilla Maskun Palloseurassa toimivilla on sama yhteinen päämäärä jalkapallon pelaaminen. Mikäli joku kuitenkin kokee tulleensa väärin kohdelluksi, on asian ratkaisemiseksi kaksi eri polkua: Yleiset ongelmatilanteet Yleiset ongelmatilanteet (esim. häiriökäyttäytyminen, kiusaaminen, ym.) pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti joukkueen sisäisesti. Ensisijainen yhteyshenkilö ongelmatilanteissa on joukkueenjohtaja (tai muu joukkueen toimihenkilö). Tarvittaessa voi ottaa myös yhteyttä ko. joukkueen jaostoon, mikäli ongelmaa ei joukkueen sisällä saada ratkaistua. Tärkeää on kuulla tasapuolisesti kaikkia osapuolia. Viime kädessä asia voidaan viedä johtokunnan käsittelyyn Jalkapallolliset ongelmatilanteet Jalkapallolliset ongelmatilanteet (esim. peluuttaminen, ikäluokasta toiseen siirtyminen, tasoryhmät, ym.) pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti joukkueen sisäisesti. Ensisijainen yhteyshenkilö ongelmatilanteissa on joukkueen valmentaja (tai muu joukkueen toimihenkilö). Mikäli ongelmaa ei joukkueen sisällä saada ratkaistua, voidaan ottaa yhteyttä valmennuspäällikköön. Tärkeää on kuulla tasapuolisesti kaikkia osapuolia. Viime kädessä asia voidaan viedä johtokunnan käsittelyyn. 5 VANHEMPIEN ROOLI JA TOIMIHENKILÖT Vanhempien rooli jalkapallojoukkueessa on kaan toimia tavoitteidensa mukaan. Joukkueen to Palloseuran valmennusjohto valmennuspäällikön johdolla Maskun valmentaja ja avustavia valmentajia. maalivahtivalmentaja, fyysinen Joukkueen kauden toiminta taloudellisten sitoumusten osalta ratkaistaan nappula- ja juniorijoukkueiden osalta vanhempien kokouksissa, joi an

15 15/ Jouk Joukkueenjohtaja toimii vastuuvalmentajan apuna hoitaen yhteydenpidon vanhempiin ja seuran suuntaan (vähintään kerran vuodessa) Otteluissa on aina paikalla huoltaja tai vastaavat huoltotaidot omaava henkilö. Otteluissa ja harjoituksissa on mukana huoltolaukku hallituksen määräämällä tavalla. euran joukkueenjohtajat kokoontuvat tarvittaessa käsittelemään ajankohtaisia asioita. : toimii joukkueen vanhempien toi (esim. talkoot) vastaa joukkueen tiedotustoiminnasta ilmoittaa joukkueen sarjoihin ja turnauksiin (jotka sovittu vastuuvalmentajan kanssa) hoitaa leirivaraukset ja huolehtii eluihin, leireille ja matkoille hoitaa vahinko- ja tapaturmavakuutusilmoitukset edustaa joukkuetta yh huolehtii joukkueen velvoitteiden hoitamisesta auttaa valmennusjohtoa joukkueen toimintasuunnitelman toteuttamisessa huolehtii joukkueen talousarvion laadinnasta ja talo rahastonhoitajan kanssa. valvoo joukkueen pankkit tilien ja talouden hoidosta yh varmistaa joukkueen rahastonhoitajan tekemien n ja tositteiden toimittamisen ideoi ja toteuttaa joukk vanhempien kanssa joukkuekohtaista varainhankintaa huolehtii että joukkueessa on huolehtii joukkueen pelaajaluett, sekä huolehtii oman joukkueensa osalta seuran jäsenrekisterin ylläpidosta (euramappi) valitsee tarvittaessa itselleen sijaisen huolehtii että pelaajien edustus- ja pelioikeudet ja vakuutukset ovat kunnossa solmii joukkueenjohtajasopimuksen seuran kanssa (piirisarjajoukkueet) 5.2 Huoltajat Huoltajien ensisijainen juomapullot, liivit, huolto varusteistaan. on huolehtia pelaajista ja joukkueen varusteista esim. huolehtimaan omista Huoltaja luo toiminnallaan positiivista ja kannustavaa loukkaantumistilanteissa.. Huoltaja osa

16 16/33 Otteluissa on aina paikalla huoltaja tai vastaavat huoltotaidot omaava henkilö. Ott ei lopu. K olosuhteissa huoltaja varmistaa, vaatetta eura tarvittaessa urheilupainotteista ensiapukoulutusta, ravitsemuskoulutusta ja vuosittain piirin huoltajakoulutusta huoltajille. Joukkueenjohdon ja vanhempien tulee huolehtia siitä, että huoltajilla on aina ajantasainen tieto pelaajien sairauksista, allergioista ym. terveyteen liittyvistä asioista. Lääkkeiden antamiseen on oltava aina vanhempien lupa ja ohjeet. 5.3 Rahastonhoitajat menoarvion laatimista, - ja muista maksuliikenteeseen kuuluvista maksuista. Joukkueen rahastonhoitaja toimittaa kaksi kertaa vuodessa, sovittuina ajankohtina, joukkueen kirjanpitomateriaalin pyydetysti eriteltynä. 5.4 Vanhempien rooli KKK Kuljeta, kannusta, kustanna. 6 MAKUN PALLOEURAN YLEINEN VALMENNULINJA Maskun Palloseuran valmennus ett mitkä ovat ikäluokkakohtaiset tavoitteet. yhtenäistetään. Tavoitteena on, muut toimihenkilöt et suunnitelmat ja tavoitteet, sekä auttaa tavoitteiden toteuttamisessa. Maskun Palloseuran valmennuslinjassa huomioidaan : toimintalinjan mukaisesti. Kaiken perustana on hyvin suunniteltu ja toteutettu harjoittelu, tasapuolisuus, Kokonaisvaltaise jokaisess,, sekä muistettava ne - :

17 17/ Maskun Palloseuran pelaajapolku nappuloista aikuisjoukkueisiin Tavoitteena on laatia Maskun Palloseuran selkeä pelaajapolku nappulaikäisistä aikuisjoukkueisiin asti. Pelaajapolun tarkoitus on selkeyttää toimintaa ja antaa kaikille toiminnassa mukana oleville käsitys pelaajan etenemisestä ikäluokasta toiseen. Maskun Palloseura tarjoaa myös vielä nuoremmille Prinsessa- ja Ritarifutis-toimintaa. 6.2 Eri ikäluokkien valmentamisen päälinjauksia F6 (-08) aloitus keväällä Vanhempia rekrytoidaan mukaan valmentajiksi ja muiksi toimihenkilöiksi. 1 tapahtuma / vko plus nappulaliigan pelit. Pelimuoto peleissä 4v4 Harjoittelu alkaa maalis-huhtikuussa ja on -tapahtumat maaliskuussa euran jalkapallokoulu (3 pv) Yleistaitavuus 25%, taito 25%, pienpelit 50% (2v2, 3v3, 4v4) Pelimuoto harjoituksissa 3 v 3 - käytä palloj P, toimihenkilöille : minen, aikataulut, pukeutuminen kaikki valmentajat mahdollisimman pian E-valmentajakoulutukseen Talvella mahdollisuus yhteen viikoittaiseen on Taponkedon hallissa Pelaajien lainaaminen muista saman ikäluokan joukkueista sallittua mikäli joukkue muuten joutuisi pelaamaan vajaalla Tavoitteena on saada mahdollisimman moni lapsi (50-70 pelaajaa) vanhempineen kiinnostumaan Maskun Palloseuran tarjoamasta nappulaliigatoiminnasta. Pelaajat jaetaan asuinpaikkojensa mukaisiin kyläjoukkueisiin. Kaikki pelit pelataan Kurittula Parkin kentällä. Toiminta maksaa n. kokeilu/ilmainen (omalla vastuulla -> vakuutus). - periaatteella eli seura hoitaa peleissä viivojen vedot, pelinohjaajat jne. Puffettivuorot peleissä joukkueet hoitavat itse, kukin vuorollaan. Puffetista saatavat tuotot jäävät joukkueelle (miinus pelinohjaajat) F7 (-07) Ensimmäinen kokonainen toimintavuosi 1-2 tapahtuma / vko plus pelit (nappulaliiga ja talvisarja) ja harjoittelu on yleistaitavuus 25%, taito 25%, pienpelit 50% (2v2, 3v3, 4v4) pelimuoto 5 v 5 ja lma kaikki valmentajat viimeistään nyt E-valmentajakoulutukseen ja heti kun mahdollista D-koulutukseen treeneissä, Talvella osallistuminen Maskun Palloseuran talvisarjaan

18 18/33 Kesällä osallistuminen kyläjoukkueilla nappulaliigaan Peleissä tavoitteena antaa kaikille mahdollisimman paljon peliaikaa (joukkueiden koko tarpeeksi pieni) Talvella mahdollisuus yhteen viikottaiseen on Taponkedon hallissa llä (3 pv) Mahdollisuus osallistua piirisarjaan Pelaajien lainaaminen muista saman ikäluokan joukkueista sallittua mikäli joukkue muuten joutuisi pelaamaan vajaalla. Kaikki pelaavat omina joukkueinaan Kurittula Parkissa. Toiminta maksaa n.150 e/vuosi. Vanhemmille kerrotaan Maskun Palloseuran Vanhempia rekrytoidaan edelleen mukaan joukkueen ja seuran toimintaan. Puffettivuorot peleissä joukkueet hoitavat itse, kukin vuorollaan. Puffettivuoroon sisältyy nappulaliigan peli-iltoina kentän viivojen vetäminen ja pelinohjaajien varmistaminen. Puffetista saatavat tuotot jäävät joukkueelle (miinus pelinohjaajat).

19 19/ F8 (-06) Nappulaliigaa ja taitokoulu sekä taitokisat alkavat Vanhemmille kerrataan Maskun Palloseuran m tuovat t odotetaan. vanhemmilta harjoitustapahtumaa / vko ja pelit (nappulaliiga ja talvisarja). yleistaitavuus 25%, taito 25%, pienpelit 50% (2v2, 3v3, 4v4) pelimuoto 5 vs 5 (suositellaan timanttimuodostelmaa 1-2-1) Kaikki valmentajat D-tason kursseille turnauksissa. Talvella osallistuminen talvisarjaan Kesällä osallistuminen nappulaliigaan Lisäksi on suositeltavaa osallistua joukkueittain muutamaan lähialueen turnaukseen Talvella yksi viikottainen harjoitusvuoro Taponkedon hallissa Taitokoulu ja maalivahtikoulu innokkaimmille alkaa Taitokilpailulajien harjoittelu alkaa : - ja taitavuusharjoitteita (pallon kanssa) Mahdollisuus osallistua piirisarjaan Pelaajien lainaaminen muista saman ikäluokan joukkueista sallittua mikäli joukkue muuten joutuisi pelaamaan vajaalla. Kaikki harjoittelevat edelleen omien kyläjoukkueidensa kanssa. Toiminta maksaa n. 200e/vuosi. Puffettivuorot peleissä joukkueet hoitavat itse, kukin vuorollaan. Puffettivuoroon sisältyy nappulaliigan peli-iltoina kentän viivojen vetäminen ja pelinohjaajien varmistaminen. Puffetista saatavat tuotot jäävät joukkueelle (miinus pelinohjaajat) F9 (-05) Nappulaliigaa ja piirisarjaa 2-3 tapahtumaa / vko plus pelit, suhde 2 harjoitusta 1 peli yleistaitavuus 25%, taito 25%, pienpelit 50% (2v2, 3v3, 4v4) Osallistuminen piirisarjaan, nappulaliiga ja talvisarja jatkuu pelimuoto 5 vs 5 (suositus timanttimuodostelma 1-2-1) Kaksi viikoittaista vuoroa Taponkedon hallissa (Nappulaliigalla yksi) D-tason kursseja uusille mukaan tulleille valmentajille, C-valmennuskursseja suositellaan kaikille pelivarusteista huolehtiminen ja hygienia

20 20/33 -iltojen ruokailusta, harjoituksissa juomisesta ja nesteytysrytmi ( tse urheilu- tai palautusjuomia) Taitokilpailulajien harjoittelu jatkuu; pomputtelu, pujottelu, laukau yksyllä seuran ja piirin taitokisoihin (väh. n. 10 pelaajaa) I : onssi. Piirin taitokisakoulu 1 pv : ito- ja taitavuusharjoitteita (pallon kanssa) Kyky- ja taitokoulu sekä maalivahtikoulu innokkaimmille ja taidollisesti kehittyneimmille E10 (-04) piirinsarjaa ja taitokisat 2-3 tapahtumaa / vko (plus pelit), suhde 3 harjoitusta 1 peli - -, C-junioreiden koulutus jo aluillaan Talvella osallistuminen talvisarjaan pelimuoto 7 v 7 (2-3-1 tai 3-2-1) harjoittamiseen : n puhutaan ruutuajan rajoittamisesta. : aito- ja taitavuusharjotteita : ja 15% pronssimerkki. taitokilpailut. Kannustaminen omatoimiseen jalkapalloharjoitteluun eu Taitokoulu jatkuu kerran viikossa syys-huhtikuu E11 (-03) piirinsarjaa ja taitokisat 2-3 tapahtumaa / vko (plus pelit), suhde 3 harjoitusta 1 peli - - -junioreiden koulutus jo aluillaan Talvella osallistuminen talvisarjaan pelimuoto 7 v 7 (2-3-1)

21 21/33 sti jok pallotaitojen harjoittamiseen : puhutaan ruutuajan rajoittamisesta. : aito- ja taitavuusharjotteita : imerkki. Kannustaminen omatoimiseen jalkapalloharjoitteluun Taitokoulu jatkuu kerran viikossa syys-huhtikuu D (-02, -01) -juniorit 3-4 tapahtumaa / vko, suhde 3 harjoitusta / 1 peli. - -taso. Pelimuoto 9 v 9 (esim tai joskus). 1 v 1 harjoitteita. Valmentajan ja pelaajan, sekä perheen välinen vuorovaikutus tärkeää (avoimuus). Taitokilpailulajien harjoittelu oheisharjoitteluna jatkuu; pompu : hopea ja 15% pronssimerkki. MaP:n omaan taitokisaa - ja tämän lisäksi kehityksen seurannan kannalta 1-2 taitotestiä oman joukkueen sisällä. : - ja taitavuusharjotteita (harjoitteet pelinomaisia). uositellaan - Omatoimiseen harjoitteluun (ja niiden seuranta). Talvella osallistuminen talvisarjaan uositellaan 1 talviturnaus Y Kykykoulu kerran viikossa ja piirin kykykouluturnaukset. euran jalkapallokoulu kesällä ja kykykoulu syksy-kevät Piirin Haavitapahtumat

22 22/33 Pelaajien kehityskeskustelut / tavoitteiden asettaminen yksilöllisesti. Kilpa- / haasteryhmien kartoitus. D13 aluesarjat alkavat (etelä-länsi-alueliiga). Yksilöiden kehittäminen joukkueessa. Pelaajien liikkuminen joukkueiden välillä C (-00, -99) -juniorit 3-5 tapahtumaa / vko suositellaan vastuuvalmentajat B-tason valmentajakoulutus. Pelimuoto 11 v 11 (ja piiri antaa mahdollisuuden 7 v 7) Valmentajan, pelaajan ja perheen välinen vuorovaikutus tärkeää (avoimuus) Talvella Taponkedon talvisarja Taitokilpailulajien harjoittelu oheisharjoitteluna ajien kehittymisen mukaisesti : kkueessa, 4 tapahtumaa / vko (vrt. kilpa / harrasteryhmä) C-14 alkaen kun aloitetaan 11 v 11) Pienpelit, ylivoimapelit, osajoukkuepelit... Pelipaikkakohtaiset harjoitteet: puolustus, keskikenttä elin jatkuvan kierron : : minen, rakentelu, murtautuminen N - nopea tilanteenvaihto puolust =>H - maalinteko, -keskitykset : - erikoistilanteet Joukkueena liikkuminen P jien kehittymisen mukaisesti O itteiden mukaan P tarkempaa tietoa ravinnosta ja eri ravintoaineista, ruokailu omatoimisen Pel Tavoitteena mahdollisimman monen pelaajan saaminen (3-5) piirin valmennusrenkaaseen Kilparyhmältä vaaditaan: Laadukkaita suorituksia, sitoutumista, keskittymistä

23 23/ B-pojat (-98-97). 4-5 tapahtumaa / vko. Pelimuoto 11 v 11 ohtaisten tavoitteiden mukaan ja vastuunottamiseen lihashuolloista ja muista harjoituksista, joita vo omatoimisesti. Annetaa tteet voi asettaa sen mukaan. Pelaaminen omalla tasolla inen arjapaikka periytyy ylimmässä sarjassa Yksi kilpajoukkue ja toinen haastejoukkue A-juniorit (95-96) /miesten edustusjoukkue / naisten edustusjoukkue pelaaminen omalla tasolla pel -jun, A-jun ja seuran edustusjoukkueiden kanssa 5 tapahtumaa / vko (riippuen tavoitteista/sarjatasosta) arjataso-

24 24/33 Maskun Palloseuran ARJATAOT 2014 Pojat ynt. Liiton sarjat Piirinsarjat Turnaukset Talvisarjat Miehet ed. Kakkonen M35 79 ja vanh. M35 alalohko A A.2.divisioona B B.2.divisioona B-pojat 7 v 7 C15 99 C15 Alueliiga Talvisarja C14 00 C15 ykkönen Talvisarja D13 01 D13 ykkönen Talvisarja&Kykykoulusarja D12 02 D12 Liiga D12 ykkönen Talvisarja&Kykykoulusarja E11 03 E11 Liiga (2) E11 ykkönen Talvisarja&Taitokoulusarja E10 04 E10 Liiga E10 ykkönen Talvisarja&Taitokoulusarja F9 05 F9 Liiga F9 ykkönen Talvisarja F8 06 Nappulaliiga Talvisarja F7 07 Nappulaliiga F6 08 Nappulaliiga 09/10 P&R Futis Naiset ed. N35 B-ja C-tytöt Kakkonen N7v7 B2. divisioona C15 alueliiga C14 alueliiga Talvisarja E10 7v7 Nappulaliiga (2) Talvisarja (2) 07 Nappulaliiga 08 Nappulaliiga 09/10 P&R Futis

25 25/ Pelaajahaastattelut Pelaajat haastatellaan vähintään seuraavista aiheista. dotat tulevalta harjoittelulta levalta kaudelta onko kausi vastannut odotuksia toteuttamaan suunnitelmat olosuhteiden puolesta ja onko pelaajien kehitys vastannut odotuksia. 6.4 Ottelutapahtumien tilastointi (vapaaehtoinen) tuoda esille pelaajien suoritukset. Vastuuvalmentaja ei tilastoi otteluissa, vaan maalivahtien torjunnat ja pelaajien peliminuutit. katkot : 6.5 Testaukset (suositeltavaa yli 12-vuotiaille) Fyysinen valmentaja kertoo valmentajille, miten joukkueharjoituksia voidaan tehostaa. Valmentajille jaetaan fyysisen valmennuksen opas, jota joukkueet ja pelaajat toteuttavat. en. -C junnuissa ovat nopeus, ketteryys, alustava voimaharjoit -kevennyshyppy testimatolla ketteryysrata? Optimaalinen testaussuunnitelma sis loka-marraskuun vaihteessa, huhtikuussa ja esim. n tekonurmi alustalla, nappula mahdollisimman pelinomaiset testit. : Testiajankohdat ovat ta saadaan

26 26/ Peluuttaminen Vastuuvalment pelaajiensa peliminuuteista, - (vanhempien avustuksella) kaikkien joukkueenjohdolle, Nuorimpien junioreiden p, lapsia ja nuoria kiinnostavaa oheistoimintaa ohjattuna tai itse kokeilua v : ~25% haastavia, omaa perustasoa kovempia vastustajia. Jotta joukkueiden taustat voivat pohtia osallistumista erilaisiin turnauksiin ja sarjoihin, Kun turnaus on iso tai halutaan paremmin varmistaa eri kilpailuissa sopivan tasa 1. sen mukaan. 2. Laste suomeksi ja ruotsiksi. - - mukaisesti: Palloliiton nuorisotoiminnan linjauksista.

27 27/33 : : I-taso = piirin parhaassa kolmanneksessa, II-taso = piirin keskitasoa, III-taso = pelaajat osaamiseltaan hyvinkin eritasoisia. 6.7 Taitokoulu- ja kykykoulutoiminta - -D13 : niin, ettei pelaajien omien joukkueiden toimint Maskun Palloseuran : F9 Taitokoulu F10-E11 Taitokoulu D12-D13 Kykykoulu C14-B17 Extra Taitokoulutoimintaa j -D-junnuille. Talentti valmennuspäällikön ja tarvittavat muutokset ryhmiin. tahdostaan talenttivalmennukseen ja s kanssa. mukana ja pelaajan/vanhempien

28 28/33 7 MAKUN PALLOEURAN VALMENNULINJA JA KEKEIIA UOITUKIA Toiminta on suunniteltua ja kaikkia osallistujia aktivoivaa tässä iässä luodaan rakkaus lajiin! : o o Opetellaan lajin perustaitoja ohjatusti ja omalla ajalla o : -liike o haltuunotot/1.kosketus, laukaukset, puskun alkeet Pelataan paljon!!! 1 +1, 2v2+1, 3v3+1, 4v4+1 eli ylivoimalla on helpompi pelata kuin tasalukuisena. 6-8-vuotiaat: pelattavaksi liikkuminen, 1v1- puolustuksellisesti, pallonriisto ja p - - : -tilanne, 2vs1 tilanne, kommunikointi, viimeistely. Puolu puolustaminen, sijoittuminen maalin puolelle, katkot ja riistot ja kommunikointi avulla -toiminta : kojen pelien ja leikkien J - toiminnan painopisteet:. Virallisina pelimuotoina ovat 4v4- ja 5v5-pelit. Toiminta on hauskaa ja aktivoi mielikuvitusta. maisuus ja runsas pelaaminen. Jokaisella pelaajalla on pallo, paljon itavuutta ja pallonhallintaa. anmuutokset ja pallonriistot htia tai maalivahdin kanssa).

29 29/33 Valmentaja Edesaut a, -peli. a. Ole rohkea ja muuta harjoitetta, jos se ei toimi. aljon muita ohjaajia apunasi. autetta: o kannusta o o t o - - : Virallisina pelimuotoina ovat 5v5-pelit. - alia.! Pelaajat jatkavat tutustumistaan palloon ja peliin. (F8) - pallonhallinta. -ylivoiman alkeita - kanssa). Pelataan my. (F9) Useimpien pelaajien tulisi hallita ponnauttelu auttavasti. (F9) Jalkapallotaidot voivat (F9) Harjoitellaan paljon 2v1-ylivoimaa Pelataan harjoituksissa edelleen pal - Valmentaja: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: tee huolellinen kausisuunnitelma. Innosta omatoimiseen harjoitteluu tavoitteese palj

30 30/33 Ole rohkea ja muuta harjoitetta, jos se ei toimi. aljon muita ohjaajia apunasi. (oppimisen : t - (F9) Vinkki: Esimerki pelinomaisemmin kuin yksin. (F9) ota tapaasi antaa palautetta: o kannusta o ot o t o harjoitteessa aisessa E10 - nan painopisteet:. Virallinen pelimuoto on 7v7. Tilanteenvaihtojen tulisi olla nopeita. Maalinteon tulisi olla monipuolista. Osumia ilmassa pelikaverin kanssa). - - ja 3v2-ylivoimaa. Valmentaja: - Arvioi oman joukkueesi ja pelaajiesi osaamista. uunnittele harjoitt edistym : -

Jalkapallon toimintakäsikirja 2011 [Kirjoita asiakirjan alaotsikko]

Jalkapallon toimintakäsikirja 2011 [Kirjoita asiakirjan alaotsikko] Jalkapallon toimintakäsikirja 2011 [Kirjoita asiakirjan alaotsikko] Äänekosken Huiman jalkapallon toimintakäsikirjassa selvitetään Huiman Jalkapallon tulevaa toimintaa ja visiota v.2015 saakka. Markku

Lisätiedot

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja PELI-ILO Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja 2 Fortum Tutor Miten jalkapalloileva lapsi kehittyy Lapsesi kehittyminen jalkapalloilijaksi perustuu iloon ja haluun pelata jalkapalloa. Fortum Tutor on

Lisätiedot

LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI. Viihtyminen. Ilo ja leikki. Tasavertaisuus. Palautteen antaminen

LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI. Viihtyminen. Ilo ja leikki. Tasavertaisuus. Palautteen antaminen SISÄLLYS LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI Viihtyminen Ilo ja leikki Tasavertaisuus Palautteen antaminen TOIMINTATAVAT Yksilökeskeisyys ja yhteisöllisyys

Lisätiedot

KARHULAN VEIKOT JUNIORIT RY KORIPALLOJAOSTON TOIMINTAKÄSIKIRJA

KARHULAN VEIKOT JUNIORIT RY KORIPALLOJAOSTON TOIMINTAKÄSIKIRJA KARHULAN VEIKOT JUNIORIT RY KORIPALLOJAOSTON TOIMINTAKÄSIKIRJA 15.1.2015 1 1 KORIPALLOJAOSTON TOIMINTA 1.1 Toiminta-ajatus Koripallojaoston luo mahdollisuuden koripallon harrastamiseen turvallisessa ja

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS

YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS 1. Lapsen ja nuoren parhaaksi 2. Kannustava ilmapiiri 3. Yhdessä tekemisen kulttuuri S E U R A: Seuran johto on tietoinen kasvatusvastuustaan Arvot, kasvatukselliset periaatteet

Lisätiedot

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014. Voittoja joka päivä

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014. Voittoja joka päivä KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014 Voittoja joka päivä Jalkapallon Leikkimaailma 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat Jalkapallon Leikkimaailmassa jokaisella tytöllä ja pojalla on oikeus monipuoliseen ja

Lisätiedot

URHEILUSEURAN TOIMINTALINJA

URHEILUSEURAN TOIMINTALINJA URHEILUSEURAN TOIMINTALINJA URHEILUSEURAN TOIMINTALINJA Tämän työvihon tarkoituksena on auttaa urheiluseuroja laatimaan omalle urheiluseuralle seuran toimintalinja. Seuran toimintalinja selkiyttää seuran

Lisätiedot

Loisto lippukuntien laatutyökalu Lippukunnan ohje

Loisto lippukuntien laatutyökalu Lippukunnan ohje Loisto lippukuntien laatutyökalu Lippukunnan ohje Hämeen Partiopiiri ry Maaliskuu 2013 Kysymykset & kommentit: loistolippukunta@hp.partio.fi Tässä ohjeessa kerrotaan, mitä Loisto-laatutyökalu lippukunnalle

Lisätiedot

VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT 2. KOTKAN NAPPULOIDEN TOIMINTALINJA. Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin.

VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT 2. KOTKAN NAPPULOIDEN TOIMINTALINJA. Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin. VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin. Yhteisöllisyys Joukkueesta riippumatta kaikki olemme Kotkan Nappuloita. Tasa-arvoisuus Jokaisella mahdollisuus

Lisätiedot

11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi. Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi

11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi. Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi 11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi Opas kiekkokoulun järjestämiseksi SISÄLLYSLUETTELO 2 Tämän oppaan pohjamateriaalina on käytetty Suomen Jääkiekkoliiton

Lisätiedot

Lentopallon Sinettiseurakriteerien eri tasot

Lentopallon Sinettiseurakriteerien eri tasot Lentopallon Sinettiseurakriteerien eri tasot 1 YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS 1. Lapsen ja nuoren parhaaksi 2. Kannustava ilmapiiri 3. Yhdessä tekemisen kulttuuri Seuran johto on tietoinen kasvatusvastuustaan

Lisätiedot

Kuopion Reippaan Voimistelijat ry. Toimintasuunnitelma

Kuopion Reippaan Voimistelijat ry. Toimintasuunnitelma Kuopion Reippaan Voimistelijat ry. Toimintasuunnitelma 1.8.2014 31.7.2015 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Yleinen... 3 2. Hallinto... 4 3. Toiminta... 5 3.1 Lasten harrasteryhmät ja perheliikunta...

Lisätiedot

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA PERUSTETAAN LIPPUKUNTA SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MITÄ PARTIO ON?... 4 3. LIPPUKUNNAN PERUSTAMINEN... 6 4. LIPPUKUNNAN SÄÄNNÖT...17 5. LIPPUKUNNAN TOIMINTA...19 6. TIEDOTETAAN TOIMINNASTA...29 7. EVÄITÄ

Lisätiedot

OPERAATIO URHEILULLINEN ELÄMÄNTAPA. Suomen Jääkiekkoliiton terveyden edistämisohjelma TuTo ry juniorijääkiekon toiminnassa

OPERAATIO URHEILULLINEN ELÄMÄNTAPA. Suomen Jääkiekkoliiton terveyden edistämisohjelma TuTo ry juniorijääkiekon toiminnassa OPERAATIO URHEILULLINEN ELÄMÄNTAPA Suomen Jääkiekkoliiton terveyden edistämisohjelma TuTo ry juniorijääkiekon toiminnassa Operaatio Urheilullinen Elämä ntapa Operaatio Urheilullinen Elämäntapa on Suomen

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA 1 Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA 2 Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA Sisällys...2 Johdanto...3 Sukupuolten välinen tasa-arvo...3

Lisätiedot

[Kirjoita teksti] Salibandyseuran Hyvä Hallinto

[Kirjoita teksti] Salibandyseuran Hyvä Hallinto [Kirjoita teksti] Salibandyseuran Hyvä Hallinto 2 Sisältö LUKIJALLE... 4 SEURAN HYVÄ HALLINTO... 5 1 Mikä on seura?... 5 1.1 Peruskäsitteitä... 5 1.2 Seuran tarkoitus... 6 1.3 Yhdistyksen säännöt... 6

Lisätiedot

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLFvanhempien opas Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 1. Golf harrastuksena 1. GOLF HARRASTUKSENA Golf on usein koko perheen yhteinen harrastus, mutta enenevässä määrin lapset ja nuoret innostuvat lajista

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen

Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen Kylässä koulussa Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen Kylässä koulussa -oppaan työstämiseen osallistuneet järjestöt: Suomen YK-liitto Kepa ry Plan Suomi Säätiö Amnesty International

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

Hyvä esimiestyö. Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS

Hyvä esimiestyö. Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS 2 Hyvä esimiestyö Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS 3 Tätä opasta voit vapaasti hyödyntää koulutuksessa ja esimiestyössä. Voit tulostaa sen käyttöösi maksutta internet-osoitteista:

Lisätiedot

FC WILD RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015

FC WILD RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015 FC WILD RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015 02880 VEIKKOLA Yhd.rek.tunnus 200075 1( 7) 1. TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAYMPÄRISTÖ FC WILD ry on Kirkkonummen kunnan alueella toimiva jalkapallon erikoisseura. Seuran

Lisätiedot

FJT GUSTU ALOITETTIIN LOHJALTA KANSALLINEN GOLFVIIKKO. Paikallissäännöt Esko Eronen 24 vuotta golfia Lohjalla Huippugolfari aloitti prona

FJT GUSTU ALOITETTIIN LOHJALTA KANSALLINEN GOLFVIIKKO. Paikallissäännöt Esko Eronen 24 vuotta golfia Lohjalla Huippugolfari aloitti prona St. Laurence Golfin sidosryhmälehti 1/2015 GUSTU HILJAINEN, MUTTA AHKERA PUURTAJA Paikallissäännöt Esko Eronen 24 vuotta golfia Lohjalla Huippugolfari aloitti prona FJT ALOITETTIIN LOHJALTA KANSALLINEN

Lisätiedot

On Juhlan aika TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2008. Tarinagolf ry 25v. ja VanhaTarina 20v. 18.6.2008

On Juhlan aika TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2008. Tarinagolf ry 25v. ja VanhaTarina 20v. 18.6.2008 TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2008 Kuva: Jussi Peltola / Savon Sanomat On Juhlan aika Tarinagolf ry 25v. ja VanhaTarina 20v. 18.6.2008 Tällainen oli tilanne Kuopion seutukunnan golfissa 17.5.1983. Kuvassa

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön 2007 Yhteistyöryhmässä ovat olleet mukana: Krisse Hannén (Utbildningsstyrelsen), Martti Hellström (Auroran koulu,

Lisätiedot

ARJEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS 2015

ARJEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS 2015 HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla - miten toimimme arjen käytännöissä PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KALLION VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAAN LIITTYVÄ ARJEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS 2015 Työryhmä: Täydennykset 2015:

Lisätiedot

F-IKÄISET. Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY

F-IKÄISET. Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY F-IKÄISET Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY 1 Sisällysluettelo Turnaustapahtumat: F-ikäisten toimintatapa 3 Joukkueorganisaatio ja tehtävät turnauksessa 4 Järjestä laadukas turnaustapahtuma 5

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot