HTML-asiakirjojen näyttäminen Internet Explorerilla

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HTML-asiakirjojen näyttäminen Internet Explorerilla"

Transkriptio

1 HARJOITUS HTML-asiakirjojen näyttäminen Internet Explorerilla ARVIOITU AIKA 40 min. Opit tässä harjoituksessa kuinka: Microsoft Internet Explorerin objektimallia tutkitaan ohjelmasi sisältä katsotaan HTML-asiakirjoja käytetään Internet Explorer -tapahtumia. Opit harjoituksessa 19, kuinka tiedostoja imuroidaan Microsoft Visual Basic -ohjelmista Internet Transfer -kontrollin avulla. Voit imuroida tämän käytännöllisen työkalun avulla lähes minkä tyyppistä tietoa tahansa Internetistä, mukaan lukien tekstitiedostot, HTML-asiakirjat, suoritettavat tiedostot, pakatut tiedostot (kuten.ziptiedostot), laskentataulukot ja niin edelleen. Opit tässä harjoituksessa kuinka HTMLasiakirjoja näytetään ohjelmissasi Internet Explorer -objektin avulla. Objekti on ohjelmoitavissa oleva komponentti, joka sisältää ominaisuuksia, metodeja ja tapahtumia, jotka ovat kaikkien niiden tietokonejärjestelmien saavutettavissa, jotka sisältävät kopion Internet Explorer -ohjelmistosta. Kun tutkit Internet Explorerin objektimallia, opit, kuinka Internet Explorer -objekti lisätään Visual Basic -projekteihisi ja kuinka Internet Explorerin ominaisuuksia, metodeja ja tapahtumia käytetään näytettäessä HTML-asiakirjoja. Kuten näet pian, Internet Explorer sisältää objektimallin, joka on hyvin pitkälle samanlainen kuin Microsoft Office -ohjelmien objektit. Internet Explorerin avulla voidaan näyttää monimutkaisia HTML-asiakirjoja ja Web-sivuja ilman, että sinun tarvitsee kirjoittaa selainohjelmaa itse.

2 494 Visual Basic 6 Trainer Aloitetaan Internet Explorer -objektilla Microsoft Internet Explorer on yleiskäyttöinen selainohjelma, joka näyttää Internetissä tai kiintolevylläsi sijaitsevia HTML-asiakirjoja. Microsoft suunnitteli Internet Explorerin niin, että voit käyttää sitä joko yksittäisenä ohjelmana (käynnistetään Windowsin Käynnistä-valikosta) tai komponenttiobjektina omasta ohjelmastasi. Internet Explorer näyttää siis piirteensä kokoelmana objekteja, metodeja ja tapahtumia tunnistettavassa objektimallissa. Tätä objektimallia voidaan tutkia käyttämällä Visual Basicin Object Browseria ja sen piirteet voidaan laittaa toimimaan ohjelmissasi. Internet Explorer -objekti ei ole ActiveX-kontrolli, joka tulee Visual Basic Professional Editionin mukana. Se on sen sijaan objektikirjasto, joka sijaitsee kaikissa järjestelmissä, jotka sisältävät asennetun kopion Internet Explorerista. (Toisin sanoen Internet Explorerin täytyy olla järjestelmärekisterissä.) Koska Microsoft käyttää Internet Exploreria näyttäessään monien ohjelmien ohjetiedostoja (mukaan lukien Visual Basic 6), löydät Internet Explorerin objektikirjaston useimmissa järjestelmissä, jotka sisältävät Microsoftin ohjelmia. tärkeää Tässä harjoituksessa kuvattu Internet Explorerin versio on 4.0 (eli versio, joka tulee Visual Basic 6.0:n mukana). Internet Explorerin perusominaisuudet, metodit ja tapahtumat eivät ole merkittävästi muuttuneet versioiden välillä. Varmista kuitenkin mitä versiota Internet Explorerista käytät ennen kuin aloitat tämän harjoituksen. Jos sinulla on jokin muu versio kuin 4.0, käytä Object Browseria varmistaaksesi, että se sisältää ne ominaisuudet, metodit ja tapahtumat, joita suunnittelet käyttää. Kuten Microsoft Office -ohjelmien objektikirjastot, myös Internet Explorerin objektimalli päivitetään aina silloin tällöin. Tulevat versiot tulevat epäilemättä olemaan hieman erilaisia (ja laajempia mitä tulee piirteisiin). Microsoft Internet -kontrollien lisääminen ohjelmaasi Ensimmäinen askel käytettäessä Internet Explorer -objektia on tehdä viittaus objektikirjastoon ohjelmassasi. Tämä mahdollistetaan käyttämällä Visual Basicin Project-valikon References-komentoa, kuten nähdään seuraavassa harjoituksessa. Harjoittele viittauksen lisäämistä nyt, jos haluat, tai laita muistiin vaiheet myöhempää käyttöä varten. (Tässä harjoituksessa käytetty ohjelma sisältää jo viittauksen, mutta

3 Harjoitus 20 Internet Explorerilla 495 sinun kannattaa harjoitella sen lisäämistä nyt, jos haluat tutkia objektimallia myöhemmin tässä kappaleessa.) Lisää Internet Explorerin objekti projektiisi 1 Käynnistä Visual Basic ja avaa uusi perusprojekti. 2 Valitse Project-valikosta References-komento. 3 Vieritä viittaukseen Microsoft Internet Controls (shdocw.dll) ja napsauta viittauksen nimen vasemmalla puolella olevaa valintaruutua. Valintaikkunasi näyttää seuraavalta: 20 [G20x01.bmp] 4 Napsauta OK ja lisäät viittauksen projektiisi. Visual Basic lisää Internet Explorerin objektimallin projektiisi. Internet Explorerin objektimallin tutkiminen Ennen kuin voit käyttää Internet Explorer -objektia ohjelmassasi, tutki hetken aikaa sen ominaisuuksia, metodeja ja tapahtumia Visual Basicin Object Browserilla. Internet Explorer -objekti on tallennettu luokkaan nimeltä InternetExplorer, joka on kirjaston SHDocVw (viittaus Microsoft Internet Controls -kirjastoon, jonka juuri lisäsit projektiisi) jäsen. InternetExplorer-luokka sisältää ominaisuudet, metodit ja tapahtumat, joita voit käyttää näytettäessä HTML-asiakirjoja ohjelmassasi. Kuten opit harjoituksessa 14, Object Browser on paras tiedon lähde objektikirjastoon, jota ei toimiteta Visual Basicin mukana. Internet Explorerin objektikirjasto on hyvä esimerkki tästä.

4 496 Visual Basic 6 Trainer Käytä Object Browseria Object Browser -painike 1 Napsauta työkalurivillä olevaa Object Browser -painiketta, niin näet Object Browserin. Object Browser -apuohjelma ilmestyy ikkunaan. vihje F2 on näppäimistön pikanäppäin näytettäessä Object Browser. Voit myös avata Object Browserin valitsemalla View-valikon Object Browser -komento. 2 Valitse SHDocVw-kirjasto Project/Library-pudotusvalikosta. Classes ja Memebers -luetteloruudut näyttävät SHDocVw-kirjaston elementit (objektit, jotka liittyvät Microsoft Internet Controls -kirjastoon). 3 Vieritä alaspäin Classes-luetteloruudussa ja napsauta InternetExplorer-luokkaa. Object Browserisi tulee näyttämään samalta kuin seuraavassa kuvassa: [G20x02.bmp] InternetExplorer-luokan ominaisuudet, metodit ja tapahtumat tulevat näkyviin oikella puolella olevassa Members-luetteloruudussa. Voit napsauttaa mitä tahansa näistä jäsenistä nähdäksesi jokaisen yksilön syntaksin, joka ohjaa Internet Explorerin toimintaa, syntaksin (ja lyhyen kuvauksen). Yritä napsauttaa joitakin ominaisuuksia, metodeja ja tapahtumia nyt.

5 Harjoitus 20 Internet Explorerilla Napsauta Members-luetteloruudussa olevaa Navigate-metodia. Näet seuraavan syntaksin kuvauksen: [G20x03.bmp] 20 Navigatemetodi avaa URL-osoitteen. Navigate-metodi avaa määritetyn URL-osoitteen, joka voi olla joko Internet-osoite tai järjestelmässä sijaitseva HTML-asiakirja. Flags-argumentti määrittää lisätäänkö tämä URL Internet Explorerin Historia-listaan vai levyn välimuistiin. TargetFrameName, PostData ja Headers -argumentit esittävät tavan, jolla HTML-asiakirja pitäisi avata ja kuinka se tunnistetaan selainikkunassa. (Flags, TargetFrameName, PostData ja Header - argumentit ovat kaikki valinnaisia.) Vaikka metodi voi tuntua monimutkaiselta, Navigate-metodia on erittäin helppo käyttää. Monissa tapauksissa siinä on kaikki mitä tarvitaan silloin, kun HTML-asiakirjaa halutaan katsella ohjelmastasi. 5 Napsauta Members-luetteloruudun LocationURL-ominaisuutta. LocationURL-ominaisuus sisältää sen HTML-asiakirjan polkunimen, joka on sillä hetkellä avoimena Internet Explorer -selaimessa. Jos haluat pitää kirjaa kaikista Web-paikoista, joissa käyttäjä käy istunnon aikana, voit käyttää Navigatemetodia kopioimaan LocationURL-ominaisuuden merkkijonon tekstiruutuun tai yhdistelmäruutuun sen jälkeen, kun yhteys Web-sivulle on luotu onnistuneesti. 6 Napsauta Members-luetteloruudun NavigateComplete2-tapahtumaa. Internet Explorer -objekti suorittaa NavigateComplete2-tapahtuman sen jälkeen, kun Navigate-metodi on suoritettu onnistuneesti ja uusi HTML-asiakirja on ladattu selainikkunaan. Käytämme tätä tapahtumaa "Lisätietoja"-tehtävässä myöhemmin tässä harjoituksessa, kun luomme historialistan käydyistä Web-paikoista.

6 498 Visual Basic 6 Trainer vihje Kun Microsoft tekee parannuksia Internet Explorerin objektimalliin, se luo usein päivitettyjä versioita olemassa olevista ominaisuuksista, metodeista ja tapahtumista lisättynä uudella (lisätyllä) numerolla nimeensä. Kun tutkit näiden uusien jäsenien syntaksia ja kuvauksia, voit usein määrittää, mitä uusia argumentteja tai piirteitä ne tukevat. Tämä selittaa sen, miksi näet metodit Navigate ja Navigate2 Internet Explorer 4:n objektikirjastossa. 7 Tutki hetken aikaa Object Browserilla muita ominaisuuksia, metodeja ja tapahtumia, jotka tuntuvat kiinnostavilta. 8 Kun olet tutkinut objektimallia tarpeeksi, sulje Object Browser napsauttamalla Close-painiketta. Internet Explorer -objektilla vaatii vain muutaman ohjelmalauseen Visual Basic -ohjelmassa. Luot ensin ohjelmassa objektimuuttujan, joka edustaa Internet Explorer -objektia. Avaat sitten Internet Explorer -ohjelman asettamalla sen objektin Visible-ominaisuuden arvoksi True. Lataat seuraavaksi HTML-asiakirjan selaimeen suorittamalla Navigate-metodin argumenttina oikea URLosoite tai paikallinen polkunimi. Seuraavassa näet, miltä prosessi näyttää ohjelman lauseissa: Set Explorer = New SHDocVw.InternetExplorer Explorer.Visible = True Explorer.Navigate Loin tässä esimerkissä objektimuuttujan nimeltä Explorer, joka edustaa InternetExplorer-luokkaa shdocvw.dll-kirjastossa. Jos haluat käyttää tätä objektimuuttujaa lomakkeesi jokaisessa tapahtuma-aliohjelmassa, sinun täytyy määrittää se julkisena muuttujana Public-avainsanalla perusmoduulissa tai lomakkeen Declarations-osassa. Kun haluat nähdä, kuinka Internet Explorer -objekti toimii ohjelmassa, suorita ShowHTML-esimerkki, jonka loin tätä harjoitusta varten. ShowHTML käyttää yhdistelmäruutua esittämään listan Web-paikkasuosikeista käyttäjälle ja käyttää Internet Explorerin Navigate-metodia näyttämään minkä tahansa käyttäjän valitseman HTMLasiakirjan.

7 Harjoitus 20 Internet Explorerilla 499 Suorita ShowHTML-ohjelma Start-painike 1 Avaa ShowHTML-projekti kansiosta \Vb6Sbs\Less20. 2 Napsauta työkalurivin Start-painiketta suorittaen ohjelman. Lomakkeesi näyttää seuraavalta: [G20x04.bmp] 3 Napsauta lomakkeen yhdistelmäruudun nuoli alas -painiketta, niin näet listan, joka koostuu Web-paikkasuosikeista, jotka on tarkoitettu Visual Basic - ohjelmoijille. Näet seuraavan listan URL-osoitteita: 20 [G20x05.bmp] Kuten olet varmaan huomannut Internet-selaimessa, yhditelmäruutu voi olla kätevä kontrolli, jolla esitetään URL-osoitteet käyttäjälle. Yritän yleensä näyttää Web-ohjelmissani viisi tai kuusi URL-osoitetta valintaa varten, kun he käynnistävät Web-ohjelmiaan ja annan heille mahdollisuuden lisätä omia suosikkejaan, kun he käyvät muilla sivuilla. Internet-osoitteet, jotka olen lisännyt tässä, yhdistävät muutamille paikoille, jotka varmasti kiinnostavat Visual Basic -ohjelmoijia. Voit käyttää niitä vapaasti, mutta huomaa, että jokin näistä URL-osoitteista ei varmaan ole enää oikein muutaman vuoden päästä. (Nämä asiat muuttuvat nopeasti.)

8 500 Visual Basic 6 Trainer Seuraavassa taulukossa luetellaan esittämäni Web-paikat: Internet-osoite Kuvaus Microsoft-yhtiön kotisivu Microsoft Pressin kotisivu (sisältää linkkejä Visual Basic -kirjoihin) Microsoftin Visual Basic -ohjelmointisivu Fawcette Publications -yhtiön viitteitä Visual Basic -ohjelmoijille Carlin ja Garyn VB-kotisivu (erittäin hyvä, ei Microsoft-paikka) 4 Napsauta Microsoft Visual Basic Programming -kotisivua ( msdn.microsoft.com/vbasic/) yhdistelmäruudussa. 5 Napsauta painiketta Display HTML. Visual Basic avaa Internet Explorerin ja lataa Microsoft Visual Basic URLosoitteen selaimeen. Jos et ole sillä hetkellä verkossa, Internet Explorer pyytää sinulta Internet-palveluntarjoajan käyttäjätunnusta ja salasanaa kirjoittautumisvalintaikkunalla ja yhdistää sinut Internetiin. (Jos otat yhteyden Internetiin lähiverkon kautta, sinulla voi olla toisenlainen kirjoittautumisprosessi.) Näet hetken päästä Microsoft Visual Basicin kotisivun, joka näyttää samalta kuin seuraavassa kuvassa. (Sinun HTML-asiakirjasi sisältää ajankohtaisempaa tietoa.) [G20x06.bmp]

9 Harjoitus 20 Internet Explorerilla Suurenna Internet Explorerin ikkuna, jos se ei jo ole täydessä koossaan ja napsauta yhtä tai useampaa sinua kiinnostavaa linkkiä. Microsoft Visual Basic Programming -kotisivu on erinomainen tiedonlähde, joka sisältää tuoreinta tietoa ohjelmointityökaluista, vinkkejä, tietoa neuvotteluista, kirjoista ja muuta tietoa Visual Basicistä. 7 Sen jälkeen, kun olet lopettanut sivun katselun, sulje Internet Explorerin ikkuna. Jos sinulta kysytään, haluatko katkaista Internet-yhteyden, valitse No ja pysy verkossa. 8 Katso ShowHTML-lomaketta uudelleen. ShowHTML-ohjelma on edelleen käynnissä, vaikka se on varmaan sijoittunut muutaman muun avoimen ohjelman alle tässä vaiheessa. Jos et näe sitä, paina Alt+Tab nähdäksesi listan sillä hetkellä avoinna olevista ohjelmista ja napsauta Display HTML Document tuodaksesi ohjelman edustalle. 9 Valitse toinen Web-paikka yhdistelmäruudusta ja napsauta sitten uudelleen Display HTML. Sen jälkeen kun olet tutkinut valintojani, avaa muutama oma suosikkisi ohjelmalla. 10 Sijoita kohdistin ShowHTML-lomakkeen yhdistelmäruutuun, poista aktiivinen URL-osoite ja kirjoita oman valintasi URL. Napsauta sitten Display HTML avaten sen. Voit käyttää tätä työkalua lisäksi kiintolevyllä sijaitsevien HTML-asiakirjojen avaamiseen, jos haluat. 11 Kun olet katsellut kolmea tai neljää HTML-asiakirjaa, napsauta ShowHTMLohjelman otsikkopalkin Close-painiketta ja sulje kaikki Internet Explorerin avoimet ikkunat tehtäväpalkilta. Tutki nyt ShowHTML-ohjelman ohjelmalauseita, jotka käyttävät Internet Explorerin objektia. 20 Tutki ShowHTML:n Internet Explorer -ohjelmalauseita 1 Avaa lomakkeen Declarations-osa Code-ikkunassa. Näet seuraavat ohjelmalauseet. Explorer on julkinen muuttuja. Declare a variable for the current URL Public Explorer As SHDocVw.InternetExplorer ShowHTML-ohjelma alkaa julkisen objektimuuttujan nimeltä Explorer määrittämisellä. Objektimuuttuja helpottaa ohjelman yhteyden saamista Internet Explorerin objektikirjastoon. Määritys viittaa InternetExplorerluokkaan shdocvw.dll-kirjastossa, jonka täytyy olla mukana projektissasi käyttämällä Project-valikon References-komentoa.

10 502 Visual Basic 6 Trainer 2 Avaa Command1_Click -tapahtuma-aliohjelma Code-ikkunassa. Näet seuraavat ohjelmalauseet: Private Sub Command1_Click() On Error GoTo errorhandler Set Explorer = New SHDocVw.InternetExplorer Explorer.Visible = True Explorer.Navigate Combo1.Text Exit Sub errorhandler: MsgBox Error displaying file,, Err.Description End Sub Command1_Click -tapahtuma-aliohjelma suoritetaan joka kerta, kun käyttäjä napsauttaa lomakkeen Display HTML -painiketta. Tämä tapahtuma tarkoittaa sitä, että käyttäjä on joko tyytyväinen oletusvalintaan ( ja haluaa näyttää sen, tai on määrittänyt näytettäväksi toisen HTML-asiakirjan ohjelman yhdistelmäruudussa. Tapahtuma-aliohjelma määrittää vastaavasti virheenkäsittelijän, joka hoitaa odottamattomat yhteysvirheet ja luo sitten uuden Internet Explorer -objektin. Seuraavaksi se tekee Internet Explorer -ikkunan näkyväksi ja avaa asiakirjan selaimessa, joka vastaa käyttäjän valintaan yhdistelmäruudussa (arvo, joka on sillä hetkellä talletettu yhdistelmäruutuobjektin Text-ominaisuuteen). ShowHTML-ohjelma on tällä hetkellä käynnissä taustalla, kun käyttäjän huomio on nyt siirretty avoimeen Internet Explorer -ikkunaan, joka huolehtii yhteyden Internetiin (jos tarpeellista) ja antaa käyttäjän katsella valittua Web-paikkaa ja napsauttaa mitä tahansa sivun hyperlinkkiä. 3 Avaa Form_Load -tapahtuma-aliohjelma Code-ikkunassa. Näet seuraavat ohjelmalauseet: AU/Pub: Note change in Web address in comment. Private Sub Form_Load() Add a few useful Web sites to combo box at startup Microsoft Corp. home page Combo1.AddItem Microsoft Press home page Combo1.AddItem Microsoft Visual Basic Programming home page Combo1.AddItem Fawcette Publication s resources for VB programming Combo1.AddItem Carl and Gary s VB home page (non-microsoft) Combo1.AddItem End Sub

11 Harjoitus 20 Internet Explorerilla 503 Kun ShowHTML-ohjelma latautuu, käyttäjälle esitetään automaattisesti lista monista "suosikki" Web-paikoista. Nämä URL-osoitteet esitetään yhdistelmäruudussa, jonka määritin alustavasti Form_Load -tapahtumaaliohjelmassa käyttämällä AddItem-metodia. Voit vapaasti lisätä omia suosikki-url-osoitteita tähän listaan lisäämällä AddItem-lauseita - yhdistelmäruutuobjekti sisältää vierityspalkit (jos tarpeellista) ja se voi sisältää monia merkintöjä. Vastaaminen Internet Explorerin tapahtumiin 20 Olet tässä harjoituksessa käsitellyt Internet Explorer -objektin ominaisuuksia ja metodeja näytettäessä HTML-asiakirjoja ikkunassa. Voit myös tutustua laajemmin kontrollin selaintoimintoihin vastaamalla tapahtumiin, jotka tapahtuvat Internet Explorer -objektissa. Kuten varmaan muistat aikaisemmista oppitunneista, jokaisella Visual Basic -kontrollilla on kyky tuottaa ilmoituksia tilasta tai tapahtumista toiminnon säännöllisessä järjestyksessä. Nämä tapahtumat voivat sisältää mitä tahansa hiiren yksinkertaisesta liikkeestä ImageBox-kontrollissa (Drag-tapahtuma) ilmoitukseen siitä, että imurointitoiminto on valmis (Internet Transfer -kontrollin ResponseCompletetapahtuma). Internet Explorer -objekti tuottaa myös tapahtumia, joihin voit vastata ohjelmallisesti tapahtuma-aliohjelmilla. Näitä tapahtumia ovat NavigateComplete2, DownloadBegin, DownloadComplete, TitleChange, DocumentComplete ja OnQuit. Jos haluat käyttää Internet Explorer -tapahtumia ohjelmassasi, sinun täytyy ensin muuttaa ohjelmalausetta, joka määrittää Internet Explorer -objektimuuttujan. Ulkoisten ActiveX-komponenttien tuottamia tapahtumia ei luetella automaattisesti Code-ikkunan Object-pudotusvalikossa. Voit kuitenkin lisätä nämä tapahtumat käyttämällä WithEvents-avainsanaa silloin, kun teet objektin määrityksen. Muokkaat tässä harjoituksessa kehitettyä ShowHTML-ohjelmaa määritysosaa lomakkeella seuraavasti: Declare a variable for the current URL Public WithEvents Explorer As SHDocVw.InternetExplorer WithEvents lisää tapahtumia Code-ikkunaan Sen jälkeen, kun käytät WithEvents-avainsanaa, Explorer-objekti ilmestyy automaattisesti Code-ikkunan Object-pudotusvalikkoon. Kun valitset Explorerobjektin, sen tapahtumat ilmestyvät Procedure-pudotusvalikkoon. Voit sen jälkeen valita jokaisen tapahtuman, jota haluat hallita ja rakentaa tapahtuma-aliohjelman niille. Näet ShowHTML-ohjelmassa, kuinka tämä toimii.

12 504 Visual Basic 6 Trainer Käytä NavigateComplete2-tapahtumaa Kirjoitat tässä harjoituksessa tapahtuma-aliohjelman, joka lisää Internet Explorerissa olevan aktiivisen Web-paikan URL-osoitteen ShowHTML-ohjelman yhdistelmäruutuobjektiin. 1 Tallenna ShowHTML-lomake nimellä MyHtmlHist.frm ja tallenna sitten ShowHTML-projekti nimellä MyHtmlHist.vbp. 2 Avaa Code-ikkuna ja vieritä ohjelman Declarations-osaan, joka sijaitsee ohjelmalistauksen yläosassa. 3 Lisää WithEvents-avainsana Internet Explorerin objektimääritykseen Publicavainsanan jälkeen. Objektimäärityksesi pitäisi näyttää tältä: Public WithEvents Explorer As SHDocVw.InternetExplorer 4 Napsauta Code-ikkunan Object-pudotusvalikkoa ja valitse Explorer-objekti. 5 Napsauta Code-ikkunan Procedure-pudotusvalikkoa ja valitse NavigateComplete2-tapahtuma. Explorer_NavigateComplete2 -tapahtuma-aliohjelman parametrit ilmestyvät Code-ikkunaan. 6 Kirjoita seuraavat lauseet tapahtuma-aliohjelmaan: Combo1.AddItem Explorer.LocationURL Aliohjelmasi pitäisi näyttää seuraavalta: Private Sub Explorer_NavigateComplete2(ByVal pdisp _ As Object, URL As Variant) Combo1.AddItem Explorer.LocationURL End Sub Valmis HtmlHist.vbpprojekti sijaitsee levyllä kansiossa \Vb6Sbs\Less20. NavigateComplete2 -tapahtuma-aliohjelma tapahtuu silloin, kun Internet Explorer -objekti on ladannut onnistuneesti määrätyn asiakirjan selaimeen. Tämä tapahtuma tapahtuu vain silloin, kun asiakirja on ladattu onnistuneesti - väärä Web-sivu tai URL-osoite ei laukaise tapahtumaa. Tästä on tuloksena se, että NavigateComplete2-tapahtuman tarkkailu on kätevä tapa pitää kirjaa niistä Web-sivuista, jotka on viime aikoina ladattu. Jos käytät Explorer-objektin LocationURL-ominaisuutta, voit rakentaa oman listasi HTML-asiakirjoista. Olen tässä esimerkissä yksinkertaisesti lisännyt asiakirjan URL-osoitteen lomakkeen yhdistelmäruutuun, joten voit helposti palata takaisin sivulle pelkällä hiiren napsautuksella. Voit kuitenkin talletaa tämän tiedon pysyvästi kirjoittamalla URL-osoitteen tiedostoon tai tietokantaan.

13 Harjoitus 20 Internet Explorerilla 505 Start-painike [G20x07.bmp] 7 Napsauta työkalurivin Save-painiketta tallentaen muutokset. 8 Napsauta työkalurivin Start-painiketta käynnistäen ohjelman. 9 Napsauta yhtä yhdistelmäruudussa listattua Web-paikkaa ja napsauta Display HTML -painiketta. 10 Sen jälkeen, kun yhteys on luotu, napsauta muutamia paikassa olevia hyperlinkkejä hypäten muutamiin uusiin URL-osoitteisiin. 11 Napsauta Display HTML Document -ohjelman kuvakketta tehtäväpalkilla, ja napsauta yhdistelmäruutua uudelleen. Uudet paikat, joissa kävit, ilmestyvät listan alaosaan, kuten nähdään seuraavassa kuvassa: Kokeile NavigateComplete2-tapahtumalla käyden vielä muutamassa Web-paikassa ja lisäämällä ne yhdistelmäruutuun. 12 Kun olet valmis, sulje kaikki Internet Explorer -ikkunat, jotka ovat auki. Napsauta sitten HtmlHist-ohjelman otsikkopalkilla olevaa Close-painiketta. 20 HTML on käsitelty loppuun tässä harjoituksessa. Kiva homma! Jos haluat jatkaa seuraavaan harjoitukseen _ Pidä Visual Basic käynnissä ja siirry harjoitukseen 21. Jos haluat lopettaa Visual Basicin nyt _ Valitse File-valikosta Exit. Jos näet Save-valintaikkunan, valitse Yes. (Haluat tallentaa muutoksesi MyHtmlHist-projektiin, jonka juuri loit.)

14 506 Visual Basic 6 Trainer Harjoitus 20 Pikaopas Tehtävä Lisätä ohjelmaasi viittaus Internet Explorerin objektikirjastoon Tutkia Internet Explorerin objektimallia Käynnistää Internet Explorer ohjelmastasi Näyttää Web-paikka Internet Explorer -objektilla Ohje Valitse Project-valikon Referenceskomento ja merkitse rasti valintaruutuun, joka on Microsoft Internet Controls -kirjaston (shdocvw.dll) merkinnän vasemmalla puolella. Napsauta työkalurivin Object Browser -painiketta avaten Object Browserin, valitse SHDocVw-kirjasto Project/Library-pudotusvalikosta, valitse InternetExplorerluokka ja napsauta luokan yksittäisiä jäseniä, jos haluat lisää tietoa jokaisen ominaisuuden, metodin ja tapahtuman kieliopista. Määritä objektimuuttuja, joka on tyyppiä SHDocVw ja aseta sen Visible-ominaisuuden arvoksi True. Esimerkki: Set Explorer = New SHDocVw.InternetExplorer Explorer.Visible = True Käytä Navigate-metodia. Esimerkki: Explorer.Navigate Ulkoisen objektin (kuten Internet Explorer) tapahtumien saaminen käytettäväksi Määritä objekti käyttämällä WithEventsavainsanaa. Esimerkki: Public WithEvents Explorer As SHDocVw.InternetExplorer

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Visual Basicin toisella puolella: Windows API:n käyttö

Visual Basicin toisella puolella: Windows API:n käyttö HARJOITUS 457 18 Visual Basicin toisella puolella: Windows API:n käyttö ARVIOITU AIKA 40 min. Opit tässä harjoituksessa kuinka: ohjelmiasi laajennetaan kutsumalla Microsoft Windows API -funktioita API

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN Tämän ohjeen avulla lataat ja asennat CCleaner-ohjelman omalle tietokoneellesi. Ohje opastaa sinua vaihe vaiheelta eteenpäin, käytitpä sitten Internet Exploreria, Google

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10)

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) 1) Wordfast-ohjelman lataaminen Mene osoitteeseen www.wordfast.net, napsauta kohtia products ja download: Huom! Samasta paikasta saat myös mm. käsikirjan (reference

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut.

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut. Kotisivu ohje Kotisivu - ohjelmisto on webbipohjainen kotisivujen julkaisujärjestelmä jossa käyttäjä ei tarvitse erityistaitoja kyetäkseen julkaisemaan webbisivuja. Jos osaat käyttää Microsoft Word tekstinkäsittelyohjelmaa,

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB sivujen suunnittelu

VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB sivujen suunnittelu HAAGA HELIA/IltaTiko ICT2TD005: Ohjelmisto suunnittelutaito 1 VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB sivujen suunnittelu Tämä pikaopas opastaa käyttämään VisualStudion web sivujen suunnittelu ja toteutusominaisuuksia.

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

VIDA CONFIGURATION VIDA ALL-IN-ONE

VIDA CONFIGURATION VIDA ALL-IN-ONE VIDA ALL-IN-ONE SISÄLTÖ 1 VIDA CONFIGURATION... 3 1.1 Sijainti... 3 1.2 Välityspalvelimen asetukset... 4 1.2.1 Automaattinen konfiguraatio... 4 1.2.2 Välityspalvelin... 4 1.2.3 NTLM-todennus... 4 1.3 Apuvälineet...

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Harjoitus 3 Antti Hartikainen

Harjoitus 3 Antti Hartikainen Harjoitus 3 Antti Hartikainen s1300760 DP13S3A 2. Suunnitellaan ja asennetaan työasema yrityskäyttöön: a. Virtual Box guest additions (selvitä netistä mikä tämä on) b. Office työkalut (valitse itse sopivin

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus.

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tulospalvelu käynnistyy väärällä ohjelmalla Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tilastointi-nappia painaessa

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

Midland BTNext -päivityssovellus

Midland BTNext -päivityssovellus Midland BTNext -päivityssovellus Kun olet ladannut BTNext-päivityssovelluksen web-sivultamme, kaksoisnapsauta sitä ja seuraa asennusmenettelyä. BTNext-päivityssovellus asentuu automaattisesti "Program"-valikkoon,

Lisätiedot

Musiikin ja videon yhdistäminen Multimedia MCI -kontrollilla

Musiikin ja videon yhdistäminen Multimedia MCI -kontrollilla HARJOITUS 443 17 Musiikin ja videon yhdistäminen Multimedia MCI -kontrollilla ARVIOITU AIKA 40 min. Opit tässä harjoituksessa: soittamaan audio-aineistoa.wav-tiedostosta ohjelman käynnistyessä toistamaan

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Mikä on RSS-syöte? RSS -syötteen tilaaminen sähköpostiin

Mikä on RSS-syöte? RSS -syötteen tilaaminen sähköpostiin OHJE 1 (7) Mikä on RSS-syöte? RSS syötteen avulla voit saada sivuston uusimman sisällön valitsemaasi ohjelmaan automaattisesti, kun uutta sisältöä julkaistaan. Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka voit saada

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon.

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Kirjasto- ja tietopalvelut Theseus opas Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Pikaohje: 2 1. Aloita tallennus kun työsi on valmis ja ohjaava opettajasi on hyväksynyt

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Microsoft. Outlook Express 6

Microsoft. Outlook Express 6 Microsoft Outlook Express 6 Koulutuskeskus Salpaus/Tietojenkäsittely - Vesa Rinne, Taru Honkapää SISÄLLYSLUETTELO 1 KÄYNNISTÄMINEN JA NÄYTÖN ASETUKSET... 1 2 UUDEN VIESTIN LUOMINEN... 2 2.1 VASTAANOTTAJAN

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Ohjelmistojen eta ka ytto

Ohjelmistojen eta ka ytto 1 Ohjelmistojen eta ka ytto Sisältö Yleistä ohjelmistojen etäkäytöstä... 1... 2 Ongelmia ja ratkaisuja... 6 Citrix-asiakasohjelmiston oletusasetusten palautus... 10 Yleistä ohjelmistojen etäkäytöstä Citrix-asiakasohjelmiston

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO LIGHT AINEISTOJEN LÄHETYS

BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO LIGHT AINEISTOJEN LÄHETYS BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO LIGHT AINEISTOJEN LÄHETYS 20.4.2015 Kun haluat lähettää aineistoja Danke Bankiin Business Onlinen kautta, siirry Kansioluetteloon. Pääset Kansioluetteloon valitsemalla ylävalikosta

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot