IHANA PIHA. Viherklubi. Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! RIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IHANA PIHA. Viherklubi. Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! RIA"

Transkriptio

1 Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/2014 IHANA PIHA Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! Kevään upea uutuus: Kestävät Royalalppiruusut RIA makeita mansikoita koko kesän! Viherklubi Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Asiantuntevaa palvelua puutarhasi parhaaksi

2 2 Asiantuntevaa palvelua a lähellä läh hellä Sinua PUUTARHURISI VALITSEMA suosikit nyt superedullisesti! Hurmaava vaaleanpunainen kukkapilvi KEVÄTSUUDELMA (Prunus Accolade ) norm. 29,90/39,00 (n. 150 cm astiataimet) Talvenkestävä, Talvenkestävä herkullinen keltaluumu LAATOKAN HELMI (Prunus domestica Onega ) Tarjous on voimassa saakka niissä Viherrinki-myymälöissä, joiden valikoimaan tuotteet kuuluvat. Varaa pian omasi, sillä tarjoushintaisia tuotteita on rajoitettu erä/myymälä. Viherrinki-KAUPPIAASI Forssa Puutarhakeskus Jaakkola Hamina TaimiHaka Hämeenlinna Jukolan Kukkatalo Imatra Tarun Pihapuu Janakkala Harvialan Taimimyymälä Joensuu Monosen Puutarha Jyväskylä Viherlandia Kajaani Kainuun Taimi ja Tarvike Kokkola Taimitaikurit Kotka Onnenpensas Kouvola Kuusankosken Viherpiste Lahti Vihertalo Varpula Pori Paratiisin Taimitarha Rauma Viherkäine Riihimäki Puutarhatalo Sydänmaa Ruovesi Kukkapaikka Sastamala Kukkatalo Riutta Säkylä Kukka- ja puutarhakauppa Lillukka Turku Kauppilan Puutarhakeskus Vääksy Vääksyn Viherkukka Olemme yksityisiä, ammattitaitoisia ja palvelevia puutarhakauppoja. Valitse lähin Viherrinki-myymäläsi ja tule tutustumaan omaan puutarhuriisi! Lisätietoja ja tarkemmat yhteystiedot löydät nettisivuiltamme viherrinki.fi.

3 Aurinkoinen tervehdys lukijalle 3 Uusi upea PUUTARHAKAUSI ON ALKANUT Kädessäsi on Ihana Piha Viherringin perinteikäs asiakaslehti. Haluamme tarjota Sinulle iloa, ideoita ja onnistumista puutarhaharrastukseesi. Lehdessämme esittelemme myös Viherringin ainutlaatuiset Puutarhurisi valitsema -tuotteet. Tutustu tämän kevään kiehtovaan taimivalikoimaan ja tule valitsemaan uutta puutarhaasi. PILARIKUUSI s.14 Sanna Elo, Paratiisin Taimitarha, Pori Kotimaisten havupuiden erikoismuodot ovat kestäviä Suomen karussa ilmastossa ja niillä saadaan puutarhan kasvimuotoihin hienoa vaihtelua. Taimet on lisätty huolella valituista säännöllisen pilarimaisista emopuista. Pilarikuusi ei varjosta liikaa pienelläkään pihalla. Kauneimmillaan se on muutaman puun ryhmänä. Esittelyssä kauppiaidemme omat suosikit PUUTARHURISI VALITSEMA TUOTTEISTA. s. 8 9 ROYAL-ALPPIRUUSUT Jukka Söderholm, Onnenpensas, Kotka "Miä piän niist", sanoo hortonomi Jukka Söderholm Onnenpensaas- ta. Perinteisiin alppiruusuihin ver- rattuna Royal-lajikkeiden kukinta on näyttävämpää, värikkäämpää ja runsaampaa. Talvenkestävyys on vertaansa vailla, kaikki lajik- keet kestävät yli 30 asteen pakka- set. Taimet ovat laadukkaita, run- saasti haaroittuneita ja isoissa 5 L astioissa kasvatettuja. SILOPOSKI-OMENAT s. 6 Matti Jaakkola, Puutarhakeskus Jaakkola, Forssa Siloposki-omenalajikkeet on kehitetty, jotta Sinullakin olisi mahdollisuus saada kauniita ja herkullisia omenoita puutarhastasi ilman myrkkyjä. Suosittelen lämpimästi näitä terveitä ja vastuskykyisiä lajikkeita kotipuutarhureiden iloksi. Siloposkia on niin kesä-, syys-, kuin talviomeniakin, eli helppohoitoisia herkkuhedelmiä joka makuun. Sirkku Reko, Kukka- ja puutarhakauppa Lillukka, Säkylä Tässä Sinulle herkullinen uutuuslajike, joka jatkaa makeaa mansikkakesääsi pitkälle syksyyn. Ria mansikkaa voit kasvattaa sekä avomaalla että amppeleissa aurinkoisella paikalla. Jatkuvasatoisena se on myös näyttävä koristekasvi, koska siinä on samanaikaisesti runsaasti kukkia ja marjoja. 'RIA' JATKUVASATOINEN MANSIKKA s.18 Parasta PUUTARHAASI! PUUTARHURISI VALITSEMA on Viherringin oma tuoteperhe. Etsimme jatkuvasti asiantuntevien yhteistyökumppaneiden kanssa mielenkiintoisia uutuuksia ja nostamme esiin myös erinomaisia tuttuja lajeja, joiden käytön toivoisimme lisääntyvän. PUUTARHURISI VALITSEMA on Sinulle merkki ammattitaidosta. Tuoteperheemme täydentyy ja uudistuu vuosittain. PUUTARHURISI VALITSEMA -tuotteet kasvatetaan yhteistyössä luotettavien ja osaavien viljelijöiden kanssa. Näille laatutaimille annamme 45 päivän kasvuunlähtötakuun. Oikeilla istutus- ja hoito-ohjeilla haluamme auttaa Sinua onnistumaan puutarhassasi.

4 4 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Fotolia.com Koristepuutarha ja hyötykasvit sointuvat Miksi suotta piilottaa upeasti kukkivia hedelmäpuita erilliseen hyötykasvitarhaan istutetaan ne pihan paraatipaikalle koristekasvien seuraan. Ympäri vuoden koristeelliset kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut mahtuvat pienikokoisina ahtaillekin tonteille. Pilariomenapuu kasvaa jopa ruukussa! Hedelmäpuut Puutarhan monikäyttöisimmät puut ILOA JOKA AISTILLE Hedelmäpuut hellivät kaikkia aisteja: keväällä makeasti tuoksuvissa kukissa surisevat kimalaiset. Kesällä tuuli havisee lehdistössä, joka leimahtaa syksyllä punaisen ja keltaisen sävyissä ilakoivaan ruskaan. Kirkkaimmalla ruska-asulla koreilevat yleensä kirsikat ja luumut. Syyskesällä oksilla notkuvat kypsät hedelmät, joiden tuoksukin nostattaa veden kielelle. NÄIN ONNISTUT Hedelmiä ei kehity ilman onnistuneesti pölyttyneitä kukkia. Aurinkoinen mutta tuulensuojainen paikka takaa varmimmin runsaan kukinnan ja sadon. Istuta kutakin hedelmäpuulajia vähintään kahta eri lajiketta, jolloin ne pölyttävät toisensa. Ristiin pölyttyneet puut tuottavat selvästi enemmän ja parempilaatuista satoa kuin yksinäiset puut. Hedelmäpuut pitävät kasvupaikasta, missä niiden juuristo ei seiso pitkiä aikoja vedessä. Istuta taimet ainakin 30 senttiä korkeaan kohopenkkiin. Varaa puulle rikkakasvitonta, peruslannoitettua ja -kalkittua multaa vähintään 60 senttiä syvä ja metrin leveä kerros. HOITO HELPOKSI Kirsikoita ja luumuja ei tarvitse juurikaan leikata. Vain vioittuneet oksat poistetaan ja tarpeen mukaan latvuksesta harvennetaan liian tiheässä kasvavia oksia. Omena- ja päärynäpuiden leikkaus on yksinkertaisinta, kun niitä kasvatetaan samaan tapaan kuin koristepuita. Puiden annetaan varttua vapaasti, mutta tiheitä latvoja harvennetaan varhain keväällä. Voimakkaasti ylöspäin kasvavia oksia taivutetaan, jotta kasvuvauhti tasaantuu. Taivutuksen ansiosta puu alkaa tuottaa hedelmiä nuorempana. Kasvinsuojeluun kuluu vähän aikaa, kun suosit taudinkestäviä lajikkeita. Puutarhurisi valitsemia taudinkestäviä omenia ei tarvitse ruiskuttaa ruventorjunta-aineilla, minkä vuoksi siloposkiset omenalajikkeet kelpaavat jopa luonnonmukaiseen viljelyyn. Hedelmäpuun juuristo voi hyvin 30 cm korkeassa kohopenkissä.

5 kauniisti samaan tilaan 55 LÖYDÄ LUUMUPUUN TAIKA: Tarjoushintaan toukokuun ajan norm. 29,90 Keltaluumu LAATOKAN HELMI Prunus domestica Onega Herkullisia hedelmiä jo nuoresta puusta. Ainutlaatuisen kaunis, kapealatvainen puu mahtuu pieneenkin pihaan ja kestää talvet erinomaisesti Joensuun korkeudella saakka. Kukkii toukokuussa kuin valkoinen poutapilvi. Itsepölytteinen. Vähäinen leikkaustarve; leikataan syyskesällä. Hedelmä: makea, aurinkoisen keltainen, poimintakypsä elokuussa. Kasvupaikka: aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, kalkittu. Korkeus: 3 4 m Vyöhykkeet I IV Herkkuluumu PIETARIN LAHJA Prunus cerasifera Podarok St. Petersburg Kapeakasvuinen pikkupuu, jonka valkoinen kukkapilvi varhain keväällä hurmaa vaativammankin kasviharrastajan. Erittäin runsas sato kullankeltaisia, mehukkaita hedelmiä. Lajike on osittain itsepölytteinen, mutta parhaan sadon saat, jos istutat myös toisen herkkuluumulajikkeen pihapiiriisi. Hedelmä: pyöreä, kullankeltainen, makea ja mehukas, kypsyy elokuussa. Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, kosteutta läpäisevä maa. Korkeus: 2 4 m Vyöhykkeet I III (IV) 90 Herkkuluumu PUNAINEN PARONI Prunus cerasifera Matjyun Vaaleanpunainen kukkapilvi jo ennen lehtien puhkeamista. Siro kasvutapa ja purppuranpunertava lehdistö. Myös hedelmien väri syvenee kypsyessään purppuranpunaiseksi. Viehättävä koristepuu ja sadonantaja. Osittain itsepölytteinen, mutta runsaan sadon varmistamiseksi suosittelemme pölyttäjäksi esimerkiksi Pietarin Lahjaa. Hedelmä: purppuranpunainen, mehukas ja makea, kypsyy yy elokuun lopulla. Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, maa hyvin vettä läpäisevä. Korkeus: 2 4 m Vyöhykkeet I III (IV) Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavilla rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

6 Haluamme auttaa Sinua onnistumaan puutarhassasi 6 Olemme nimenneet Siloposkiksi terveitä ja satoisia, Suomessa kasvatettuja uutuuslajikkeita. Ne ovat huomattavasti vastustuskykyisempiä omenarupea ja muumiotautia vastaan kuin perinteiset lajikkeet. Siloposket sopivat siis erinomaisesti myös luomuviljelyyn. Saat vähällä vaivalla terveitä ja raikkaita hedelmiä omasta puutarhastasi. SILOPOSKET KAUNIIT HERKKUHEDELMÄT Siloposkiomenapuut 2990 SILOPOSKEN AIKAINEN SILOPOSKEN NAUTINTO Krasnoje Ranneje Uslada Erittäin aikaisin kypsyvä herkullinen kesälajike. Hedelmän pohjaväri keltainen, peiteväri leveäviiruisen punainen. Maku aromikas ja makeanhappoinen. Suositellaan kotipuutarhan ensiomenaksi. Talvenkestävä vyöhykkeillä I III(IV). Myöhäinen syysomena. Hedelmät suurehkoja, pohjaväri on vihertävän keltainen ja peiteväri kirkkaanpunaista. Maku herkullisen vadelma-arominen. Tulee aikaisin satoikään ja on runsassatoinen. Talvenkestävyys erinomainen, suositellaan vyöhykkeille I IV. SILOPOSKEN AURINKOINEN SILOPOSKEN KAUNOTAR Solnyshko Myöhäinen syysomena, jonka suuret hedelmät säilyvät joulukuulle. Hedelmät väriltään lähes kokonaan vadelmanpunaiset ja mehukkaat, maku kypsänä herkullinen makeanhappoinen. Suositellaan vyöhykkeille I IV. Afrodita Aikainen talvilajike, omenat säilyvät varastossa tammikuulle saakka. Hedelmät kookkaat ja vadelmanpunalaikkuiset, maku happoisenmakea. Runsassatoinen ja voimakaskasvuinen lajike. Talvenkestävyys hyvä, suositellaan Etelä- ja Keski-Suomeen vyöhykkeille I III.

7 SOPIVAT PIENEENKIN PIHAAN! Pilariomenapuu on aivan oikea, herkullista satoa tuottava omenapuu ja samalla ihastuttava pihan koristekasvi. svi. Sille on helppoa keksiä monta käyttötapaa tapaa puutarhassa. Puu on pysty ja kapea, sillä latvus kehittyy vain noin metrin levyiseksi. Pilariomenapuu onkin helppo yhdistää kasviryhmiin. Säännöllisellä leikkauksella varmistetaan kapean pilarimainen kasvutapa, tanakat oksat, runsas kukinta ja suurin mahdollinen sato. Pilariomenapuu tuottaa hedelmiä hyvin varhain, jopa kaksivuotiaana. Pilariomenapuut MEDOC Myöhäinen kesälajike, omenat säilyvät noin kuukauden. Maku erityisen makea ja hunaja-arominen. Väri: keltainen Vyöhykkeille I III PRESIDENT Myöhäinen kesälajike, hedelmät säilyvät puolitoista kuukautta. Hyvä ruvenkestävyys. Väri: keltainen, ei peiteväriä. Vyöhykkeille I III (IV) SENATOR Aikainen syysomena. Hyvä ruvenkestävyys. Erittäin herkullinen maku. Väri: voimakkaan punainen, valkopilkkuinen. Vyöhykkeille I II (III) OSERELIE MOSKOVSKOJE Aikainen talviomena, jonka hedelmät säilyvät tammikuulle saakka. Hyvä ruvenkesto. Väri: punakeltainen. Vyöhykkeille I III Lisätietoa Siloposkista ja pilariomenapuista löydät nettisivuiltamme viherrinki.fi

8 8 Teksti: Lauri Sydänmaa Kuvat: Antti Kauppila, Ella Räty Kuninkaallista KOREUTTA Alkukesällä alppiruusujen loistelias kukinta lähes salpaa hengityksen. Erikokoisten ja -muotoisten kukkien värikirjo kattaa miltei kaiken mahdollisen valkoisesta hehkuviin punaisen, keltaisen ja oranssin sävyihin. Vaaleat ja tummat liilat tai siniset kukat hohtavat viileää eleganssia. Terälehtien täplissä ja viiruissakin riittää ihmeteltävää. Rhododendronit eli alppiruusut ovat maapallomme hienoimpia ja vanhimpia kasveja. Ne olivat olemassa jo 50 miljoonaa vuotta sitten. Kautta aikain rhodot ovat olleet tutkimusmatkailijoiden ja kasvinjalostajien intohimoisen kiinnostuksen kohde. Vain mielikuvitus on rajana rhodojen väreissä, muodoissa ja koossa. Jotkut ovat maanmyötäisiä varpuja, toiset erikokoisia pensaita tai jopa yli 30-metrisiä puita. Muutamat kasvavat epifyytteinä puiden rungoilla trooppisissa sademetsissä. IHANAT IKIVIHREÄT Alppiruusut eivät ole koskaan tylsiä. Nämä alkukesän uljaat kukkijat tarjoilevat iloa silmälle koko kasvukauden ajan. Kun toiset kasvit ovat jo painuneet talvilepoon, rehevä ikivihreä lehdistö viheriöi aina vaan. Pihan kukkiva kuningas piristää mieltämme vuoden jokaisena päivänä. Poista kuihtuneet kukat. Näin joudutat uusien versojen ja nuppujen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa. KASVUPAIKKA JA HOITOVINKIT Alppiruusut palkitsevat Sinut ylellisellä kukinnallaan, kun istutat ne sopivaan paikkaan ja hallitset muutaman helpon kasvatusniksin. 1. Sijoita alppiruusut ryhmiin tai muiden kasvien joukkoon. Ne eivät viihdy yksittäiskasveina. Alppiruusut menestyvät myös syväjuuristen puiden alla, esimerkiksi harvassa mäntymetsässä. 2. Puolivarjo on ihanteellinen alppiruusuille. Vältä varjoisimpia paikkoja, missä valonpuute vähentää kukintaa. 3. Kasvualusta on hapan (ph 4,5 5,5), turvepitoinen, kosteahko ja puolisen metriä syvä. Kasvualustan pitää olla niin kuohkea, että sitä pystyy sekoittamaan pelkällä kädellä kyynärpäätä myöten. 4. Kata kasvualusta puunkuorikkeella tai maanpeitekasveilla. Alppiruusun juuret ovat lähellä maanpintaa ja kate suojaa liialta lämmöltä ja kuivumiselta. 5. Kastele ja lannoita runsaasti keväällä heti roudan sulamisen jälkeen. Alppiruusujen erikoisravinteet sopivat tietenkin hyvin, mutta voit myös käyttää erilaisia perunanviljelyyn tarkoitettuja lannoitteita. 6. Kastele kesän kuivina aikoina. Kerralla annetaan vettä runsaasti, litraa pensasta kohden. 7. Huolehdi talvisuojauksesta. Haravoi syksyllä paksu kerros lehtiä juuriston suojaksi. Suojaa pensas myös kevättalven tuulilta, mutta älä rakenna telttakatosta, joka estää suojaavan lumen kertymisen pensaan tyvelle. 8. Poista painava nuoskalumi, jotta oksat eivät repeile ja painu maahan.

9 Uutuus Viherrinki-myymälöissä keväällä 2014! ROYAL RHODODENDRONS Alppiruusu ROYAL LILAC (Hellikki x Rasputin) Voimakkaan violetit suuret kukat, joissa on hento ruskea silmä. Tiivis kasvutapa. Korkeus 1,5 2 m. TALVENKESTÄVÄT JA UPEASTI KUKKIVAT Uusi loistava alppiruusulajikkeisto on huippuasiantuntijoiden monivuotisen jalostus- ja valintatyön tulos. Royal-alppiruusujen jalostukseen on käytetty suomalaisia lajikkeita, jotka kuuluvat maailman talvenkestävimpiin alppiruusuihin. Tavoitteena oli säilyttää erinomainen talvenkestävyys (yli -30 C) ja luoda pensaita, joilla on tiivis kasvutapa, kauniit lehdet, hyvä taudinkestävyys ja erityisesti näyttävä kukinta. Royal-alppiruusut täyttävät kirkkaasti kaikki jalostuksen tavoitteet! Olemme poimineet lajikeryhmästä neljä kaunotarta Puutarhurisi valitsema -tuotteiksi. Alppiruusu ROYAL VIOLET (Rasputin x Helsinki University) Hyvin suuret ja avoimet vaaleanliilat kukat, joissa on valkoinen keskus ja vaaleanruskea nielu. Kiiltävä lehdistö. Voimakas- ja tiiviskasvuinen, korkeus 1,5 2 m 2190 Alppiruusu ROYAL SCARLET (Cardinal x Helsinki University) Näyttävät punaiset kukat, joissa ruskeankeltainen silmä. Tummanvihreä kaunis lehdistö. Korkeus 1,5 2 m. Alppiruusu ROYAL BUTTERFLY (Haaga x Kabarett) Vaaleanpunainen kukinto, jossa on iso ruskeanpunainen silmä. Runsas kukinta ja tiivis kasvutapa. Kukkii usein uudelleen syksyllä. Korkeus 1,5 2 m cm 5 L at 9

10 10 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Antti Kauppila, Fotolia.com, scanstockphoto.com KÄRHÖJEN KÄYTTÖTAPOJA tukipilarissa perenna- ja kesäkukkaryhmissä ruukuissa parvekkeella ja terassilla puiden rungoilla ja oksilla pensaiden ja ruusujen oksilla muurien, aitojen ja isojen kivien päällä tukikaaressa sisäänkäynnin päällä seinustalla köynnöskehikossa maanpeittäjänä Kärhöt viihtyvät lähes kaikkien kasvien seurassa, ja niitä voi kasvattaa myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Eri kärhöjä istuttamalla kukinta kestää keväästä syksyyn. Sirojen köynnösten ihanuudesta voi nauttia koko Suomessa, kun taimet istutetaan riittävän syvälle maahan tai talvetetaan viileässä. Kärhöt SOPIVAT KAIKKIALLE KÄTEVÄT RUUKKUKÄRHÖT Ruukkuihin istutettuja kärhöjä voi siirtää mielensä mukaan vaikkapa sinne missä kulloinkin oleskellaan. Viileällä kevätsäällä kärhöruukku saa olla lasitetulla parvekkeella ja kun ilmat lämpenevät, se siirretään puutarhaan terassille. Mikä tahansa kärhö sopii 20 litran ruukkuun, mutta eniten iloa saa lajikkeista, jotka kukkivat kauan ja varhain. Tällaisia ovat isokukkaiset aikaiset kärhöt, kuten Doctor Ruppel, Marie Boisselot ja Multi Blue. Jos niiden kukkasilmut ovat talvehtineet, ne puhkeavat kukkaan jo kesäkuun alkupuolella. Muutoin ne kasvattavat uudet nuput ja kukkivat heinäkuun puolivälistä syyskesään. TÄYDELLISIÄ PAREJA Kärhöille löytyy aina sopivia kumppaneita. Perennojen ja kesäkukkien joukkoon voi pystyttää kärhöpilarin. Alle metrin korkuiset, jäykkäversoiset jalo- ja tertturuusut saavat oivan kumppanin hennoista ja matalista

11 Kukat ovat kuin kauniita koruja, niitä ei voi ollla liikaa. 11 LUMOAVAT Ruukuissa voit kärhöjä sijoittaa paikkoihin, missä ei ole lainkaan istutuskelpoista maata, kuten kallion päälle, rappusille ja laatoitetuille alueille. CLEMATIS PATENS- JA JACKMANII-LAJIKKEET Kärhöistä suurikukkaisimmat tuovat väriä puutarhaan keväästä syksyyn. Myös Pohjois- Suomessa, kun ne istutetaan sentin syvyyteen pakkasten ulottumattomiin. Ne viihtyvät auringossa tai puolivarjossa, runsasravinteisessa, hikevässä maassa. BLEKITNY ANIOL (Blue Angel) Väriltään harvinaiset, isohkot kukat avautuvat jo toukokuussa, kun köynnös kasvaa ruukussa lasitetulla parvekkeella. Sopii varmana ja helppohoitoisena aloittelevalle puutarhurille. Kukinta: 8 12 cm leveät kukat kesä elokuussa. Korkeus: 3 5 m. Vyöhykkeet I V COMTESSE DE BOUCHAUD Ranskalainen kärhökreivitär on hurmannut puutarhurit jo yli sadan vuoden ajan. Keskikorkea loistokärhö sopii myös kokemattomalle kärhöharrastajalle. Kukinta: cm leveät kukat heinä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I IV DOCTOR RUPPEL Aikainen isokukkainen Dr. Ruppel soveltuu hyvin ruukkukasvatukseen parvekkeella. Toisinaan osa kukista on puolikerrannaisia. Kukinta: vadelmanpuna-roosat, cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I VI kello-, tiuku- ja pensaskärhöistä. Voimakaskasvuiset kärhöt saavat kiipeillä isojen pensaiden ja puiden rungoilla ja oksissa. Tällaisia ovat keskikesästä syyspakkasiin kukkivat kiinankeltakärhö ja viinikärhöt. Ne menestyvät myös maanpeittäjinä rinteissä, kivikossa sekä puiden ja pensaiden juurella. Puutarhassa voi päästää valloilleen meissä kaikissa uinuvan taiteilijan. Jokainen osaa sommitella väriyhdistelmiä kukista, ja kärhöt tarjoavat siihen loputtomasti vaihtoehtoja. Yhdistelmiä voi tehdä samanaikaisesti kukkivista kasveista, vaikkapa sinisestä alppikärhöstä ja valkoisesta siperiankärhöstä. Anna niiden kietoutua punaviolettikukkaisen kevätatsalean oksille, jolloin syntyy klassinen sini-valko-roosa värikimara. Kasviyhdistelmän voi sommitella myös niin, että lajit kukkivat eri aikaan. Jo huhtikuun lopulla keltaisena kukkiva onnenpensas näyttää jälleen kiinnostavalta loppukesällä, kun sen oksista tukea ottavat viini- ja loistokärhöt puhkeavat kukkaan. KARDYNAL WYSZYNSKI Erityisen suuret kukat loistavat yhtä punaisina kuin kardinaalin viitta. Kansainvälinen kärhöseura suosittelee tätä lajiketta myös kotipuutarhureille, joilla on vähän kokemusta kärhöistä. Kukinta: cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 3 5 m. Vyöhykkeet I IV MULTI BLUE Suosittu aikainen lajike viihtyy hyvin isossa parvekeruukussa. Kukkii kauan sekä uusilla että edellisen kesän versoilla. Kukinta: 8 13 cm kokoiset kerrannaiskukat touko elokuussa. Korkeus 2 3 m. Vyöhykkeet I IV MARIE BOISSELOT Klassinen ranskatar 1800-luvulta kukkii aikaisin ja soveltuu ruukkukasvatukseen parvekkeella. Kukinta: cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I III

12 Kauniin nurmikon Mistä on kauniit nurmikot tehty? 1. Perusta nurmikko hyvin huolellisesti. 2. Valitse oikea ja käyttötarkoituksen mukainen siemenseos. 3. Lannoita säännöllisesti, jotta kasvualusta pysyy ravinteikkaana. 4. Hävitä rikkakasvit, sillä ne vievät elintilaa ja ravinteita nurmikolta. salaisuus Siemen-nurmikkosarjasta löydät aina oikean siemenseoksen juuri sinun tarpeisiisi; hillittykasvuista, kulutusta kestävää nurmikkoa, varjoisille ja kuiville kasvupaikoille, luonnontilaisille niityille ja jopa vähämultaisille pihoille. Trim hoitaa ja ylläpitää nurmikkosi elinvoimaa Bayer Garden sarjasta löytyy erinomaiset tuotteet nurmikon hoitoon. Trim-voikukkahävitteellä pääset eroon nurmikolla kasvavista rikkakasveista vahingoittamatta nurmikkoa! Saman sarjan Trim-nurmikkolannoite on kehitetty erityisesti nurmikkoa varten! Trim-lannoitteen ravinnekoostumus edistää vahvan ja syvän juuriston muodostumista sekä vähentää sammaleen ja rikkakasvien kasvua. Ei vahingoita nurmikkoa! koa! Myynti: Puutarhamyymälät, garden centerit, rautakaupat ja alan myymälät.

13 Uutuus Viherrinki-myymälöissä keväällä 2014! 13 HURMAAVAT KUKINNALLAAN Kevään uutuus Starlet patioköynnösruusu on kuin perinteisten isojen köynnösruusujen pikkusisko. Uudessa lajikeryhmässä on neljä verrattain matalaa (korkeus 1,5 2 m), omajuurista ja kestävää miniköynnösruusua. Versojen kasvu on nopeaa ja runsasta. Kerrannaiset kukat ovat halkaisijaltaan 5 6 cm. RUNSAUTTA RUUKKUPUUTARHAAN Patioköynnösruusut ovat parhaimmillaan ruukuissa terasseilla ja parvekkeilla. Istuta taimet vähintään 20 litran astiaan ja sijoita ne lämpimään ja valoisaan paikkaan. Runsautta ja monipuolisuutta istutuksiin saat yhdistämällä ruusujen kaveriksi vaikkapa kärhöjä ja matalia kesäkukkia. Lannoita ruusuasi viikoittain, niin tuoksuvat kerrotut kukat ilahduttavat sinua koko kesän. Voit myös istuttaa ruusut puutarhaasi aurinkoiselle paikalle suoraan maahan. Köynnösruusut menestyvät parhaiten kuohkeassa, runsasravinteisessa mullassa, valoisalla ja lämpimällä paikalla. Liian kuivaa ja paahteista paikkaa tulee välttää. Komeaan kukintaan ja rehevään kasvuun tarvitaan runsaasti vettä ja ravinteita. Patioköynnösruusut ovat omajuurisia ja kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväällä voit huoletta leikata kaikki kuivuneet versot pois. ROSA STARLET CARMEN ROSA STARLET EVA ROSA STARLET LUISA Starlet Patioköynnösruusut 2 L astiataimet ROSA STARLET MELINA Ilahduta LAHJAKORTILLA! Viherrinki -lahjakortti on varmasti mieluisa lahja jokaiselle viherpeukalolle ja pihapuuhaajalle. Lahjakortilla päivänsankari voi valita vaikkapa juhlapuun istutettavaksi merkkipäivänsä kunniaksi. Määrität itse lahjakortin arvon ja se käy maksuvälineeksi kaikissa Viherrinki-myymälöissämme vuoden lunastuspäivästä eteenpäin.

14 14 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Vastavalo Ilahduta Viherrinki-lahjakortillartilla Rakkaimmat pihapuut on usein istutettu u kotitalon tua tai uuden perheenjäsenen syntymän n kunniaksi. Suuret valmistut- muistopuut jatkavat ikivanhaa pyhien puiden perinnettä. Pihapuu voi olla vaikkapa Puutarhurisi valitsema japaninsiipipähkinä tai pilarikuusi kaksi erilaista kuin yö ja päivä, mutta yhtä vaikuttavia. Siipipähkinän leveän latvuksen alle pääsee suojaan auringon porotukselta ja sateelta. Pilarikuusi kohoaa korkeuksiin kuin majakka, joka johdattaa kulkijan kodin turvaan. Kotipihan MAAMERKIT PUIDEN ISTUTUS Puulle varataan vähintään 80 cm syvä ja metrin leveä kasvualusta, joka on peruslannoitettua ja kalkittua, rikkakasvitonta puutarhamultaa. Puut istutetaan entiseen kasvusyvyyteen ja mieluiten loivasti kohoavaan kumpuun. Puun alle tulee nurmikon sijasta kate, jolloin runko ei kolhiinnu ruohoa leikatessa. Tukikepit ja jyrsijöiltä suojaavat suojat ovat aina tarpeen. JUHLAVA PILARIKUUSI Pilarikuusi on kotimaisen metsäkuusen erikoismuoto. Jopa metrinen havupuu on vastine suuresti arvostetuille Välimeren seudun sypresseille, mutta pilarikuusi kestää talvet Etelä-Lappia myöten. Lapin kynttiläkuusten tavoin sen latva ei hevin taitu jäisen lumikuorman alla, vaan lumi luistaa sutjakasti maahan. Kapeus johtuu lähes rungonmyötäisesti alaspäin kasvavista oksista, joiden mukaan puu on saanut Pendula-lajikenimen. Pilarikuusen vanha nimi surukuusi viittaa myös riippuviin oksiin. Vanhanakin kapea pilarikuusi sopii vaikka rivitalotontille eikä juurikaan varjosta pihaa. Se vihertää ympäri vuoden, sietää varjoa ja pärjää ilman hoitoa. Riittää että puu istutetaan sille sopivaan keskiravinteiseen, lievästi happamaan kasvualustaan. Pilarikuusi menestyy Oulun korkeudella saakka vyöhykkeillä I V. EKSOOTTINEN JAPANINSIIPIPÄHKINÄ Jos haluat puutarhaasi eteläistä tunnelmaa ja tila riittää, leveälatvainen japaninsiipipähkinä täyttää toiveet. Noin 8 12 metriä korkeaksi kasvava lehtipuu on täysikasvuisena lähes yhtä leveä kuin korkea. Japaninsiipipähkinä kukkii touko kesäkuun vaihteessa. Vihreistä kukinnoista kehittyy loppukesään mennessä cm pitkät, riippuvat, vaaleanvihreät hedelmänorkot, jotka säilyvät oksilla pitkälle talveen. Lehdetkin ovat valtavat, parhaimmillaan 40 cm pitkät. Ne koostuvat paristakymmenestä lehdykästä, jotka saavat keltaisen syysvärin. Siipipähkinä kehittyy komeimmaksi aurinkoisella paikalla runsasravinteisessa ja hikevässä maassa. Se menestyy Keski-Suomen tienoilla saakka vyöhykkeillä I III (IV). Katseet vangitsevaa puuta halajava voi istuttaa myös upeasti kukkivan hevoskastanjan tai suurilehtisen amerikanjalopähkinän. Viherringin myymälöistä saa taimia, jotka on kasvatettu kotimaisesta siemenlähteestä. Se takaa että näiden eksoottisten puiden talvenkestävyys on paras mahdollinen. Muistopuut jatkavat ikivanhaa pyhien puiden perinnettä.

15 Yks-kaks-kaunista Viherringistä 5 Luomu TAIMIMULTA GroBioottiTM 20 l UUTUUS Unohtumattomia lahjapuita Ainutlaatuinen innovaatio sisältää luonnonmukaisia GroBiootti-hyötymikrobeja, jotka parantavat huomattavasti kasvin kasvua. PÄIVÄNSANKAREILLE Luomu Muruinen KUORIKALKKI 8 kg UUTUUS 100 % suomalainen kierrätyskalkki! Pölyämätön mururae, helppo levittää. Kesäkukkamulta 30 l Korkealaatuinen erikoismulta kesäkukille ja ryhmäkasveille at cm PILARIKUUSI (surukuusi) Puutarhan kesä 1 kg Aito ja alkuperäinen, vaaleanpunainen, veteen sekoitettava kastelulannoite. Picea abies f. pendula COOPER kasteluaine muurahaisille 4500 at cm JAPANINSIIPIPÄHKINÄ Pterocarya rhoifolia Muurahaisten ja muiden ryömivien hyönteisten torjuntaan ulkotiloista ja rakennusten välittömästä läheisyydestä. tä. TOXAN nurmikon voikukkahävite spray Valikoiva rikkakasviaine, yksittäisten leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan nurmikosta, mm. voikukka ja piharatamo.

16 16 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Helmi Salmiheimo Atsaleat YLLÄTTÄVÄT HELPPOHOITOISUUDELLAAN Atsalean kukkien tuoksu ja värien yltäkylläisyys viettelevät kokeneenkin puutarhurin. Kun on istuttanut yhdenkin pensaan, on vaikea kuvitella kevätkesää ilman atsalean kukintaa. Väri-ilo toistuu syksyllä lehtien liekehtiessä tulen väreissä. Mikä parasta: satumaisen kauniit atsaleat menestyvät jopa Keski-Suomen korkeudella ja pärjäävät hämmästyttävän vähäisellä hoidolla. Atsaleat sopivat yhtä hyvin aurinkoiseen kivikkoon kuin hämyisään metsäpuutarhaan. Ne ovat 10 vuoden kuluttua istutuksesta noin metrin korkeita ja leveitä, joten taimia kannattaa istuttaa vähintään kolmen ryhmiin, jotta sommitelma näyttää upealta alusta lähtien. Hillitysti kasvavat atsaleat ovat ihanteellisia kasviryhmissä, sillä ne eivät jyrää alleen pieniäkään kasveja. Ne päinvastoin voivat paremmin ryhmissä, missä kasvit suojaavat toinen toistaan tuulelta, auringon porotukselta ja kylmyydeltä. KESTÄVIÄ JA HELPPOJA Kasvupaikalleen juurtuneet atsaleat viihtyvät jopa kuumassa auringon porotuksessa, kun ne on istutettu vähintään 50 senttiä syvään runsashumuksiseen turvemaahan, joka sitoo sopivasti kosteutta ja ravinteita. Kasvualustan tulee olla ilmava, sillä atsalea ei pidä tiiviistä, hapettomasta ja läpimärästä maasta. Taimi kastellaan säännöllisesti juurtumisaikana, mutta myöhemmin pensas kaipaa kastelua vain pitkinä hellejaksoina. Atsaleat kuuluvat samaan sukuun kuin alppiruusut ja pitävät niiden tavoin happamasta maasta. Niille ei siis levitetä kalkkia. Atsaleoja ei tarvitse varjostaa kevättalvella, sillä lehdet varisevat syksyllä eikä pensas haihduta vettä ja kuivu kevättalven tuulessa ja auringon paisteessa. Atsaleoja ei tarvitse myöskään leikata vuosittain, ja kuihtuneet kukat varisevat itsekseen. HEHKUVA SYKSY Lehdet puhkeavat keväällä vähän ennen kuin atsaleojen kukkanuput raottuvat ja kasvavat täysikokoisiksi kukinnan hiivuttua. Tuoreet lehdet ovat lajikkeesta riippuen vaaleanvihreät tai punaruskeat, jopa tumman viininpunaiset. Kesällä lehdistön väri tasaantuu ruohonvihreäksi. Syysmyöhällä pensaat loistavat lähes uskomattoman voimakkaissa punaisen ja keltaisen vivahteissa aivan kuin ne kukkisivat toistamiseen. Atsaleat loistavat upeissa syysväreissä aivan kuin kukkisivat uudelleen.

17 Nautitaan kevään tuoksuista ja väreistä 17 JALOSTETTU KESTÄMÄÄN TALVEN KYLMYYS! Revontuliatsaleat (Rhododendron Lights-Ryhmä) kukkivat kevyessä varjossa kesäkuun viikon aikana. Auringossa kukinta voi alkaa jo toukokuun lopussa. Ne viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, missä maa on tuore, runsasravinteinen ja hapan. Noin 100 cm korkeat pensaat menestyvät vyöhykkeillä I III (IV). Kukkanuput kestävä yli -30 asteen pakkasia. Revontuliatsaleat at 2 L MANDARIN LIGHTS Oranssit, appelsiinin väriset, cm kukinnot ovat miedosti tuoksuvia. Lehdistö on syksyllä tyypillisesti purppuranpunainen. ROSY LIGHTS Tämän erittäin kestävän lajikkeen kukkanuput sietävät jopa -43 asteen pakkasen. Liilanpunaiset, oranssitäpläiset, cm kukinnot. Leveähkön pensaan lehdistö liekehtii syksyllä punaisena. GOLDEN LIGHTS Voimakkaasti tuoksuvat, cm kullankeltaiset kukinnot. Lehdet hohtavat syysvärissään pronssinpunaisina. NORTHERN HI-LIGHTS Tuoksuvat, kelta-valkoiset kukinnot erottuvat vaalean värinsä ansiosta hyvin myös varjossa. Lehdistö hehkuu ruska-aikaan tulen- tai viininpunaisena. Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavilla rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Luonnonmukainen puutarhanhoito LUONNONMUKAISET TORJUNTA-AINEET FINALSAN PLUS RIKKAKASVIEN TORJUNTA-AINE 750 ml ja 3 l sumute, heti käyttövalmis Luonnonmukainen torjuntaaine rikkakasveille. Poistaa rikkakasvit nopeasti ja tarkasti. Tehoaa kaikkiin puutarhassa yleisimmin esiintyviin rikkakasveihin myös vuohenputkiin ja peltokortteisiin. UUTUUS! SPRUZIT TUHOHYÖNTEISTEN TORJUNTA-AINE 500 ml sumute, heti käyttövalmis ja 250 ml tiiviste Tehokas, uuden sukupolven luonnonmukainen torjunta-aine haitallisten tuhohyönteisten torjuntaan, sisällä ja ulkona. Hyväksytty luomuviljelyyn! Spruzit on tarkoitettu sekä sisällä oleville viherkasveille että kaikille kasveille ulkona ja kasvihuoneessa. Sopii myös koristepuille, hedelmäpuille ja vihanneksille! Hävittää rikkakasvit juurineen Tehoaa myös toukkiin ja muniin sekä villakilpikirvoihin! FINALSAN SAMMALTUHO 1 l tiiviste Luonnonmukainen vaikutusaine. Vaikuttaa vuorokaudessa! Poistaa sammalen nurmikolta nopeasti ja ympäristöystävällisesti. Käsiteltyjä alueita voivat käyttää myös kotieläimet ja lemmikit heti aineen kuivumisen jälkeen! Sammaltuhosta ei jää esim. kivetyksille minkäänlaisia ruosteenpunaisia läikkiä. Ei saa käyttää muovilaattoihin. MUURAHAISTEN TORJUNTAAN LOXIRAN MUURAHAISPUFFETTI 2 puffettia ja 20 ml houkutinliuosta + 8 lisätäyttöä Täytettävä muurahaisrasia, varustettuna luonnonmukaisella syötillä muurahaisten torjuntaan keittiössä, sisätiloissa, terassilla ja parvekkeella. Vaaraton lemmikkieläimille. Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan! LOXIRAN MUURAHAISSYÖTTI 2 rasiaa Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan kuten Loxiran Muurahaispuffetti, mutta tehoaine spinosadi on kiinteässä muodossa, jonka vuoksi syöttirasiat voidaan kiinnittää esim seiniin tai kattoon. Täysin myrkytön lapsille ja lemmikeille. LOXIRAN MUURAHAISSIROTE 500 g Luonnonmukainen ja tehokas sirote muurahaisia vastaan. Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan, tarkoitettu ulkokäyttöön. Sopii sekä sirotteluun että kasteluveteen liuotettuna. LOXIRAN MUURAHAISSPRAY 400 ml ja 750 ml Muurahaisten torjuntaan sisätiloissa, kivetyksillä, terasseilla ja viljelemättömillä mailla. Käyttövalmis spray. ETANOIDEN TORJUNTAAN FERRAMOL ETANASYÖTTI 200 g ja 500 g Etanoiden ympäristöystävälliseen ja tehokkaaseen torjuntaan avomaalla ja kasvihuoneissa. Hyväksytty luomuviljelyyn. Ferramol ei vahingoita siilejä, kastematoja, mehiläisiä eikä muita hyödyllisiä eliöitä eikä lemmikkieläimiä. Maahantuoja: Esbau Oy Bio-Garden Tähdenlennontie 7, Espoo p. (09) ,

18 18 Puutarhurisi valitsema Ria on huikea uutuus mansikkamaalle. Se on jatkuvasatoinen lajike, joka tuottaa marjoja koko kesän. Ja mikä hienointa, se jatkaa kukintaa ja marjomista aina syyspakkasiin saakka. Ria -mansikan satotaimet JATKUVASATOINEN MANSIKKA RIA Erittäin aromikkaat, suuret ja kiinteät marjat sopivat mainiosti sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Kovapintainen marja kestää hyvin myös syksyn sateita. Ria -mansikkaa kasvatetaan ja hoidetaan kuten perinteisiä mansikkalajikkeita. Koko kesän kukoistava Ria sopii mainiosti myös ruukkuun tai amppeliin vaikkapa parvekkeelle. Puutarhurisi on valinnut sinulle huolella parhaat mansikantaimet. Ne ovat tietenkin kotimaassa kasvatettuja ja taatusti vapaita taudeista ja tuholaisista. Istuttamalla kookkaita satotaimia pääset herkuttelemaan omilla mansikoilla jo tänä kesänä. Kokeile ja ihastu! Uusi pakkaus, tuttu teho! GTi tuotteilla nurmikko sammalettomaksi ja katto puhtaaksi, helposti! design 1/2 ILMOITUS Sammalen tuho MOSS GT i TAK GT i

19 Todellinen lähiruoka kasvaa omalla pihallasi 19 POIMI PUUTARHASTASI RUNGOLLISET HERUKAT Koristeellinen rungollinen marjapensas on oikea tilaihme, joka mahtuu hyvin pieneenkin pihaan. Perinteinen herukka voi siis olla myös kaunis pikkupuu, jonka voi yhdistää mainiosti erilaisiin kasviryhmiin. Rungollisesta herukkapuusta satoa pääsee poimimaan vaivattomasti noin metrin korkeudelta. Tässäpä hieno tuliainen tai lahja! Rungolliset herukat MARJASINIKUUSAMA Tämä erinomainen herkkumarja tunnetaan myös hunajamarjana. Marjasinikuusama on todellinen terveyspommi, joka sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia. Sato kypsyy aikaisin: hunajaisen makeita marjoja pääsee maistelemaan jo heinäkuun puolivälissä. Laji menestyy Pohjois-Suomea myöten. Viherrinki-myymälöiden valikoimassa ovat nyt entistä isomarjaisemmat ja maukkaammat lajikkeet, kuten Amphora, Morena ja Nimfa. Marjasinikuusama Rajoitettu erä 1 2 L at 7 90 VIINIKÖYNNÖS ZILGA Oletko jo kokeillut viiniköynnöksen kasvatusta? Viininviljely kotipuutarhassa on trendikäs harrastus. Istuta Zilga aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle ja pääset nauttimaan oman viinitarhasi tummansinisistä ja makeista rypäleistä. Rehevälehtinen köynnös kasvaa ja peittää nopeasti, joten se sopii erinomaisesti myös koristekasviksi. Erittäin talvenkestävä Zilga sietää yli 40 asteen pakkaset! Viiniköynnös ZILGA Erä kotimaisia taimia huippuedullisesti 7 90 Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavana rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Varmista pölytys ja sato hyötytarhassasi. si. HANKI KOTI PUUTARHASI PIKKUPUUHAAJILLE! Kuvat: Wildlife Garden hyönteishotelli ja perhostalo

20 20 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Fotolia.com, Jukka Söderholm Luonto valmistaa parhaat vitamiinit Supermarjaksi ylistetty tyrni on tutkimusten mukaan yksi maailman vitamiinipitoisimmista marjapensaista. Lisäksi se on pitkäikäinen, terve ja helppohoitoinen koristekasvi. Tyrni POHJOLAN MEHUKAS SUPERMARJA Pertsik ei piikittele todistaa Matti. KAUNIS TERVEYSPOMMI Tyrnistä kehittyy vapaasti kasvaessaan kauniin mutkarunkoinen pikkupuu, jonka oksarakenne ja runko pääsevät oikeuksiinsa erityisesti talvella. Kesällä lehdistö hohtaa hopeisena ja erottuu jo kaukaa vihreästä maisemasta. Syksyllä oksat notkuvat punakeltaisten marjojen painosta. Tyrni on yleinen ainesosa terveyden- ja kauneudenhoitoaineissa. Esimerkiksi Tytti -tyrnin marjat sisältävät C-vitamiinia noin 300 mg / 100 g eli kuusi kertaa enemmän kuin appelsiini. Tyrnin B-12 vitamiini on erittäin tärkeä laihduttajille ja kasvissyöjille, koska sitä saa muutoin vain lihasta. E-vitamiinia on enemmän kuin missään muussa marjassa. Tyrniöljy sisältää mm. palmetoliinia, linoliöljyjä ja flavonoideja. SITKEÄ PIONEERIPENSAS Luonnostaan valoisilla merenrannoilla kasvava tyrni viihtyy yhtä hyvin sisämaassa ja jopa Etelä-Lapissa VI-vyöhykkeellä saakka. Se pitää vain istuttaa aurinkoon, jos mielii saada runsaan sadon sekä tuuhean ja hopealehtisen pensaan. Muutoin laji on vaatimaton kasvupaikan ja hoidon suhteen. Jos maa on ravinneköyhää, tyrnille annetaan PK-lannoitteita. Typen tyrni ottaa maasta itse juurinystyröillään. Kalkkia saa antaa runsaasti, sillä tyrni viihtyy ilmavassa maassa, jonka ph on 6 7. EI KAIPAA LEIKKAUSTA Tyrnin oksia ei ole pakko leikata etenkään koristepensaaksi kasvatettuna. Isoimmista lajikkeista tulee kuitenkin noin kolme metriä korkeita vuodessa. Jotta marjat saa poimittua vaivatta, latvan voi katkaista noin kahden metrin korkeudelta varhain keväällä. Enintään 2-metrisiä lajikkeita, kuten Tytti ja Pertsik, ei tarvitse latvoa. TYTTÖJÄ JA POIKIA Tyrnin emi- ja hedekukat ovat eri pensaissa. Niinpä emi- eli tyttötyrniin kehittyy marjoja vain kun poikatyrni pölyttää sen kukat. Yhtä poikatyrniä kohden istutetaan noin 3 tyttöpensasta. Mukavimpia hoitaa ja poimia ovat emipensaat, joilla on hyvin vähän piikkejä. Tällaisia ovat muun muassa Pertsik ja Tytti. Nouda omat terveyskasvisi VIHERRINKI-MYYMÄLÄSTÄ Tyrni Hippophae rhamnoides Emilajikkeet eli tyttötyrnit Pertsik ja Tytti Pölyttäjä eli poikatyrni Rudolf Rajoitettu erä, 2 L at 14 90

21 Teksti: Mari Kaartokallio Kuvat: Kekkilän kuva-arkisto Mullalla on väliä! Multa on luonnontuote, elävää materiaalia täynnä pieneliöitä ja kasvua tukevia rakenteita. Kasvit kasvavat jotenkuten missä tahansa mullassa, mutta laadukkaan ja käyttötarkoitukseen sopivan mullan avulla kasvattaminen on vaivattomampaa ja lopputulos palkitsee ahertajan. Multien välillä on eroja, sillä niiden tuotekehityksessä on haettu parasta mahdollista kasvutulosta eri kasviryhmille. Raaka-aineet valitaan eri turvelaaduista, kivennäismaalajeista ja puhtaista kypsistä komposteista. Multaan lisätään kalkkia ja lannoitetta, joka riittää istutettujen taimien kasvuunlähtöön. Lannoittaminen on hyvä aloittaa pian istuttamisen jälkeen, sillä kasvit tarvitsevat ravinteita. Onnistu kerralla Käytä multa mahdollisimman pian, sillä ajan kuluessa ravinnesuhteet muuttuvat ja multa kuivuu ja menettää vedenimukykyään. Myös kasveille tärkeä mullan pieneliötoiminta hiipuu ajan kanssa. Käytä riittävästi multaa. Kun istutuskuopat kaivetaan riittävän isoiksi, kasvit juurtuvat ja kasvavat nopeammin. Lisää monivuotisten kasvien juurelle uutta multaa katteeksi. Vaihda ruukkuihin ja laatikoihin uusi multa vuosittain. Kun kasvit istutettaan tilaviin astioihin, juurilla on tilaa kasvaa ja olot pysyvät tasaisempina riittävän vesitilan ansiosta. Sopiva kastelu on tärkeää. Liikakastelu hukuttaa, kuivahtaminen taas rasittaa kasveja. Lannoita pian istuttamisen jälkeen, sillä mullan ravinteet riittävät kasvuunlähtöön. Monivuotisille kukkiville kasveille Happamassa maassa viihtyville kasveille Kevyt ja ilmava erikoismulta kesäkukille PERENNA- JA RUUSUMULTA Kekkilä Perenna- ja ruusumulta sopii moni vuotisten kukkien, ruusujen ja kärhöjen istuttamiseen. Se säilyttää ilmavan rakenteensa ja pidättää hyvin vettä ja ravinteita. Istutuskuopan multaan voi sekoittaa kolmasosan pohjamaata ja reilusti Kekkilä Puutarhakalkkia. Kalkki vähentää maan happamuutta, ja sen ansiosta ravinteet ovat helpommin kasvien käytettävissä. HAVU- JA RODOMULTA Kekkilä Havu- ja rodomulta on erikoismulta happamassa maassa viihtyville kasveille, kuten pensasmustikoille, alppiruusuille, atsaleoille, hortensioille ja havukasveille. Mullan ilmava ja kosteutta pidättävä rakenne parantaa esimerkiksi ikivihreiden kasvien talvehtimista. Alppiruusujen ja atsaleoiden juurelle voi lisätä ohuen kerroksen multaa vuosittain. KESÄKUKKAMULTA Kesäkukkien halutaan kasvavan nopeasti ja kukkivan runsaasti kesän aikana. Kekkilä Kesäkukkamullan ilmava rakenne tukee juuriston hyvinvointia. Multaan lisätty pitkä vaikutteinen lannoite turvaa peruskasvua ja kastelukiteet pitävät mullan tasaisesti kosteana. Kesäkukkien lannoittaminen aloitetaan heti istuttamisen jälkeen Kekkilä Kesäkukkalannoitteella.

22 22 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Antti Kauppila Kukkivilla Istuta pieniä puita, kun haluat pieneen tilaan näyttävästi kasveja useaan kerrokseen. Puiden alla viihtyvät niin sipuli- ja kesäkukat kuin pensaat ja perennat. Kun valitset 3 5 eri aikaan kukkivaa Puutarhurisi valitsemaa pikkupuuta, saat nauttia kukkien tuoksuista ja väreistä varhaisesta keväästä sydänkesään. pikkupuilla ILMETTÄ PIHALLE PIKKUPUIDEN KUKINTAKALENTERI HUHTI TOUKOKUU Koristekirsikka Kevätsuudelma Herkkuluumu Pietarin Lahja Herkkuluumu Punainen Paroni TOUKOKUU Keltaluumu Laatokan Helmi TOUKO KESÄKUU Pilariomenapuut Siloposki-omenapuut KESÄKUU Jalosyreeni Moskovan Kaunotar Puistosyreeni Tammelan Kaunotar HEINÄKUU Likusterisyreeni Syyshortensia (kukkii syyskuuhun) VAALEANPUNAINEN KUKKAPILVI Puutarhurisi valitsema Kevätsuudelma on yksi maailman suosituimmista koristekirsikoista. Vaaleanpunaiset kukat puhkeavat aikaisina keväinä jo huhtikuun lopussa. Kukinta kestää parhaimmillaan kaksi viikkoa. Terälehtien pinkki väri vain korostuu, kun myös tuoreet punertavat lehdet työntyvät ulos silmuista. Syksyllä latvus liekehtii tulenpunaisena. Kevätsuudelma menestyy Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I II lämpimillä paikoilla. Pohjoisempana taimi kannattaa hankkia pensaana, joka on helppo suojata pakkasilta. HERKKUA MYÖS SILMILLE Maukkaita hedelmiä tuottavat kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut kukkivat yhtä upeasti kuin kauneimmat koristepuut. Esimerkiksi herkkuluumu Punainen Paroni ihastuttaa vaaleanpunaisilla kukillaan ja purppuraisilla lehdillään. Hedelmäpuut kukkivat eri aikaan: kirsikoiden ja luumujen terälehtien varistua kukintavuoron saavat valkokukkaiset pilariomenapuut ja siloposkiset rupiresistentit omenat. Pian niiden jälkeen kukkaan puhkeavat kerrannaiset jalosyreenit. KAKSI KAUNOTARTA Puutarhurisi valitsema jalosyreeni Moskovan Kaunotar sulattaa sydämet taivaallisen ihanasti tuoksuvilla kukillaan. Nuppuisina ne punertavat hennosti. Moskovan Kaunotar menestyy Keski-Suomessa saakka vyöhykkeillä I III (IV). Puistosyreeni Tammelan Kaunotar puhkeaa kukkaan noin viikon jalosyreenejä myöhemmin. Myös tämän hämäläisen lajikkeen nuput ovat vaaleanpunaiset. Se kestää talvet Rovaniemen korkeudella asti eli vyöhykkeillä I VI (VII). TUOKSUA KESÄILTOIHIN Jopa 6 metriä korkea likusterisyreeni kukkii muita syreenejä myöhemmin vasta heinäkuussa. Vaikka hunajalle tuoksuva kukinto voi olla 30-senttinen, se näyttää harsomaisen keveältä. Keltaiseen vivahtava kukinto pysyy kauniina pitkään kukinnan jälkeenkin. Laji menestyy vielä Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä. Ihanasti kukkivia puita koristavat usein syksyllä värikkäät hedelmät ja loistavat ruskavärit.

23 Viherklubi Asiantuntevaa 3990 si rhasi parhaak palvelua puuta

Hyvä asiakkaamme, Toivotamme kaikille asiakkaillemme onnistumisen iloa ja mukavia hetkiä kasvien ihmeellisessä maailmassa. Kodin Kukkien väki

Hyvä asiakkaamme, Toivotamme kaikille asiakkaillemme onnistumisen iloa ja mukavia hetkiä kasvien ihmeellisessä maailmassa. Kodin Kukkien väki Kasvatusohjeet 1 Hyvä asiakkaamme, pitelet käsissäsi Kodin Kukat Kasvatusohjeet -ohjevihkoa. Ohjevihko on kirjoitettu asiakkaidemme opastukseksi ja ohjeistukseksi, ja toivomme, että tämän ohjevihkon avulla

Lisätiedot

KEVÄTKUVASTO 2013. Tilaa helposti netistä www.kauppila.fi

KEVÄTKUVASTO 2013. Tilaa helposti netistä www.kauppila.fi KEVÄTKUVASTO 2013 Myrttilinnunruoho sivulla 13. Tilaa helposti netistä www.kauppila.fi Tämän kuvaston tuotteet toimitetaan viikoilla 11-15. Tämän kuvaston tilauksia ei voi yhdistää Taimikuvaston tilauksiin.

Lisätiedot

2,95 SYNTTÄRITARJOUKSET S. 28-29 UUTUUDET 2015. Synttäritarjous ahkeraliisa 2 KPL + miljoonakello can-can rosies red rose s. 18

2,95 SYNTTÄRITARJOUKSET S. 28-29 UUTUUDET 2015. Synttäritarjous ahkeraliisa 2 KPL + miljoonakello can-can rosies red rose s. 18 SYNTTÄRITARJOUKSET S. 28-29 UUTUUDET maksaruoho blue pearl s. 6 miljoonakello can-can rosies red rose s. 18 Mesisilkkiyrtti Green Parrot s. 4 Synttäritarjous ahkeraliisa 2 KPL + POUTAPILVI 2 KPL 2,95 valkotähtilobelia

Lisätiedot

KEVÄTKUVASTO 2013. Tilaa helposti netistä www.kauppila.fi

KEVÄTKUVASTO 2013. Tilaa helposti netistä www.kauppila.fi KEVÄTKUVASTO 2013 Myrttilinnunruoho sivulla 13. Tilaa helposti netistä www.kauppila.fi Tämän kuvaston tuotteet toimitetaan viikoilla 11-15. Tämän kuvaston tilauksia ei voi yhdistää Taimikuvaston tilauksiin.

Lisätiedot

Uutuus! Huonokuntoiset havut ja rhodot elinvoimaisiksi sivut 2 3. Myyntimenestys Euroopassa! torjunta-aine sivulla 6.

Uutuus! Huonokuntoiset havut ja rhodot elinvoimaisiksi sivut 2 3. Myyntimenestys Euroopassa! torjunta-aine sivulla 6. Uutuus! Huonokuntoiset havut ja rhodot elinvoimaisiksi sivut 2 3. Myyntimenestys Euroopassa! Luonnonmukainen Ferramoletanasyötti. Uusi tehokas etanoiden torjunta-aine sivulla 6. Hyvä kotipuutarhuri Esbau

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Seuraa meitä Facebookissa facebook.com/biolansuomi. Havukasvit ja alppiruusut tarvitsevat happaman maan 16

Sisällysluettelo. Seuraa meitä Facebookissa facebook.com/biolansuomi. Havukasvit ja alppiruusut tarvitsevat happaman maan 16 PUUTARHAOPAS Sisällysluettelo Kesäkukilla väriloistoa parvekelaatikoihin ja piharuukkuihin 4 Hyväkuntoinen nurmikko on pihan ylpeydenaihe 6 Marjapensaissa kypsyy aromikas ja terveellinen sato 8 Hedelmäpuut

Lisätiedot

Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet

Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet 1 Hyvä asiakkaamme, olemme koonneet tähän vihkoseen yleisimpien joulukukkien ja -kasvien hoito- ja kasvatusohjeet. Haluamme toivottaa kaikille asiakkaillemme lämmintä

Lisätiedot

Hinnasto kevät & kesä 2015

Hinnasto kevät & kesä 2015 Hinnasto kevät & kesä 2015 Puutarhatie 23 85180 Rahja, Kalajoki Puhelin 010 321 1430 puutarha@siiponpuutarha.fi Hei! On taas se aika vuodesta kun on aika siistiä pihat ja istutukset kevätkuntoon ja istuttaa

Lisätiedot

Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa

Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa TAINA KOIVUNEN Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa LUKUNÄYTE GUMMERUS LUKUNÄYTE Kiitän Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahalautakuntaa saamastani apurahasta. Lämpimät kiitokset kaikille, joiden

Lisätiedot

TUOTELUETTELO 2014 SISÄLLYSLUETTELO

TUOTELUETTELO 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 1 TUOTELUETTELO 2014 SISÄLLYSLUETTELO Kasvien menestymisvyöhykkeet 2 Merkkien selitykset 2 Aitataimet 3 Alppiruusut 4 Havut 6 Hedelmäpuut 12 Omenat 12 Kirsikat 14 Makeakirsikat 15 Luumut 15 Kirsikkaluumut

Lisätiedot

Synttäritarjous PIONITULPPAANI BLUE WOW. 2,95 / 5 kpl (ovh 7,50) Tilaa s. 11

Synttäritarjous PIONITULPPAANI BLUE WOW. 2,95 / 5 kpl (ovh 7,50) Tilaa s. 11 Synttäritarjous PIONITULPPAANI BLUE WOW 2,95 / 5 kpl (ovh 7,50) Tilaa s. 11 SYYSKUVASTO 2015 Silmut ja siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa Hyvä puutarhaystäväni Poikkeuksellisen viileä kevät ja

Lisätiedot

...ja maailmasi kasvaa HEINÄ- JA ELOKUU 2014 KESÄ JATKUU!

...ja maailmasi kasvaa HEINÄ- JA ELOKUU 2014 KESÄ JATKUU! VIHERLASSILAN ASIAKASLEHTI Kannattaa säästää hyödyt vinkeistä ja tarjouksista koko kesän! JA ELOKUU 2014 KESÄ JATKUU! Viherlassilan taimitarjoukset rönsyilevät TUTUSTU KESÄN INSPIROIVIIN IDEOIHIN! Hae

Lisätiedot

s u n e n m et säp tarha

s u n e n m et säp tarha Ella Räty Hanna Marttinen metsäpuutarha w e r n e r söde r s t r ö m osake y h t i ö h e l s i n k i Tekijät ja WSOY 2014 Teksti ja piirrokset Ella Räty Valokuvat Hanna Marttinen/Studio Kiiltomato ja Ella

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Numero 11 JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT 8. 3. 2013 Jyväskylän Puutarhaseura ry. 117. toimintavuosi Atsaleat loistavat keväällä Ilo irti puutarhassa on vuoden 2013 valtakunnallinen puutarhateema. Valtaosa

Lisätiedot

Taimikuvasto 2012. myynti@kauppila.fi. www.kauppila.fi. Tilaa kätevästi www.kauppila.fi nettikaupastamme: Uutuus

Taimikuvasto 2012. myynti@kauppila.fi. www.kauppila.fi. Tilaa kätevästi www.kauppila.fi nettikaupastamme: Uutuus Tään kuvaston tuotteet toiitetaan viikoilla 17-24. Tään kuvaston tilauksia ei voi yhdistää Kevätkuvaston tilauksiin. Kuvaston tarjoukset voiassa 31.5. saakka tai niin kauan kuin tavaraerät riittävät. Tuotteet

Lisätiedot

Tuoteluettelo 2016. www.bayergarden.fi

Tuoteluettelo 2016. www.bayergarden.fi uoteluettelo 2016 www.bayergarden.fi SISÄLÖ On jälleen aika valmistautua uuteen puutarhakauteen ja kädessäsi on uusi Bayer Garden -esite, jossa kerromme kauden 2015 tuotevalikoiman lisäksi asioista, jotka

Lisätiedot

HALUATKO SAADA KAUNIIN PIHAN MAHDOLLISIMMAN HELPOSTI?

HALUATKO SAADA KAUNIIN PIHAN MAHDOLLISIMMAN HELPOSTI? KEVÄT 0 HUIPPUTARJOUS! juurakkoa SYYSLEIMU 'MISS PEPPER' (Phlox paniculata) tuotenro. 044 heinä-elokuu 80-00 cm 9 (Norm. 4,9) HALUATKO SAADA KAUNIIN PIHAN MAHDOLLISIMMAN HELPOSTI? Osallistu kevätkampanjaamme

Lisätiedot

KEVÄT HUIPPUTARJOUS! (norm. 11,95) 20 mukulaa KÄÄPIÖMIEKKALILJA 'CHARM' tuotenro. 10271 n. 50 cm. (Gladiolus nanus)

KEVÄT HUIPPUTARJOUS! (norm. 11,95) 20 mukulaa KÄÄPIÖMIEKKALILJA 'CHARM' tuotenro. 10271 n. 50 cm. (Gladiolus nanus) KEVÄT 201 HUIPPUTARJOUS! 20 mukulaa KÄÄPIÖMIEKKALILJA 'CHARM' tuotenro. 10271 n. 50 cm (Gladiolus nanus) 5 95 (norm. 11,95) TILAA HETI JA HYÖDYNNÄ HUIKEAT EDUT! ETU 1 Tilaa 85 eurolla, saat bonuskortin

Lisätiedot

Esikasvatettavat taimet 2014

Esikasvatettavat taimet 2014 Esikasvatettavat taimet SUPER Petunia Crazytunia Mandeville Tilaa s. 3 3 kpl 4 7,50 (ovh. 410,50) Erittäin helppohoitoinen 2 1 2 1 Amppelibambu Green Twist Amppelibambu Green Twist Sydämellistä vehreyttä!

Lisätiedot

Harrastajatuotteet. 2013 Suomi

Harrastajatuotteet. 2013 Suomi Harrastajatuotteet 2013 Suomi Vihreä koti ympäri vuoden Kesä on lyhyt niin meillä Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Tästä huolimatta suomalaisten kiinnostus koristepuutarhan hoitoa ja hyötyviljelyä

Lisätiedot

, hie. Uusi Provado Care tuholaisten torjuntaan sivu 5. Muurahaisia? Nopea apu sivu 7. Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi?

, hie. Uusi Provado Care tuholaisten torjuntaan sivu 5. Muurahaisia? Nopea apu sivu 7. Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi? isk, hie ille Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi? Muurahaisia? Nopea apu sivu 7 kkakäytä v i l l e! Kauniin nurmikon salaisuus! Lue lisää sivu 4 NATRIA 100 % ORGAANISTA JYRSIJÄT apihoille, auto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Numero 13 6. 3. 2015 JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Jyväskylän Puutarhaseura ry. 119. toimintavuosi Loisteliaat magnoliat Vuoden 2015 valtakunnallinen puutarhateema on Esteetön puutarha, Puutarhanhoidola

Lisätiedot

Helpon pihanlaiton kuvasto

Helpon pihanlaiton kuvasto Vuoden 2011 pihakuvasto Säilytä tämä! Helpon pihanlaiton kuvasto puutarhamulta plus 88 00 /650 kg 10 vuotta! Siisti Piha tuo ja vie helppoa ja kätevää! Toimitamme mullat, katteet, pihakivet ja muut perustuotteet

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN PUUTARHASANOMAT. Omatarveviljelyä vuonna 2009. Jyväskylän Puutarhaseura ry. 113. toimintavuosi. Omatarveviljely 5. 3.

JYVÄSKYLÄN PUUTARHASANOMAT. Omatarveviljelyä vuonna 2009. Jyväskylän Puutarhaseura ry. 113. toimintavuosi. Omatarveviljely 5. 3. Numero 7 JYVÄSKYLÄN 5. 3. 2009 PUUTARHASANOMAT Jyväskylän Puutarhaseura ry. 113. toimintavuosi Omatarveviljelyä vuonna 2009 Kuva Marjatta Uosukainen Kevät koittaa ja lama-suomessa kaivataan mielekästä

Lisätiedot

Piharakentamisen opas peltotontille

Piharakentamisen opas peltotontille Piharakentamisen opas peltotontille Sisältö Sisältö...2 1 Yleistä...2 2 Kasvillisuus...3 Kasvillisuuden merkitys pihapiirissä...3 Puut...4 Pensaat...6 Pensasaidat...7 Perennat...7 Nurmialueet...8 Suositeltavia

Lisätiedot

HARJANEILIKKA. Dianthus barbatus L. Yksi-, kaksi- tai monivuotinen, avomaa. Viljely. Sato. Lajikkeet. Käyttö

HARJANEILIKKA. Dianthus barbatus L. Yksi-, kaksi- tai monivuotinen, avomaa. Viljely. Sato. Lajikkeet. Käyttö HARJANEILIKKA Dianthus barbatus L. Yksi-, kaksi- tai monivuotinen, avomaa Harjaneilikasta tulee 30-45 cm korkea ja yhtä leveä. Se on talvenkestävä ja kukkii kesä-heinäkuussa. Sitä voidaan viljellä yksi-,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT

JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Numero 12 14. 3. 2014 JYVÄSKYLÄN PIHA JA PUUTARHASANOMAT Jyväskylän Puutarhaseura ry. 118. toimintavuosi Superkasvi Puolukka Vuoden 2014 valtakunnallinen puutarhateema on Voimaa puutarhasta puutarhavoimaa

Lisätiedot

PIONIEN KOTI. Pioniviikot 21.5. 11.7. TAIVASSALON PUUTARHAPALVELU KY MAGICAL MYSTERY TOUR. GOING BANANAS ITOH -HYBRIDEJÄ s. 20-21 YANKEE DOODLE DANDY

PIONIEN KOTI. Pioniviikot 21.5. 11.7. TAIVASSALON PUUTARHAPALVELU KY MAGICAL MYSTERY TOUR. GOING BANANAS ITOH -HYBRIDEJÄ s. 20-21 YANKEE DOODLE DANDY TAIVASSALON PUUTARHAPALVELU KY PIONIEN KOTI Pioniviikot 21.5. 11.7. 2010 MAGICAL MYSTERY TOUR GOING BANANAS ITOH -HYBRIDEJÄ s. 20-21 YANKEE DOODLE DANDY KOPPER KETTLE Kerrottu tillipioni Plena sivu 17

Lisätiedot

Maatiainen - Det lantliga kulturarvet ry

Maatiainen - Det lantliga kulturarvet ry Siemenluettelo 2007 Maatiainen - Det lantliga kulturarvet ry Maatiainen ry on perustettu vuonna 1989. Yhdistys pyrkii säilyttämään vanhat viljelyja koristekasvit eli maatiaiskasvit sekä alkuperäiset kotieläinrodut

Lisätiedot

EXOTIC GARDEN. Kasvata oma unelmapuutarhasi. Siemenluettelo 2015. www.exoticgarden.fi

EXOTIC GARDEN. Kasvata oma unelmapuutarhasi. Siemenluettelo 2015. www.exoticgarden.fi Kasvata oma unelmapuutarhasi Siemenluettelo EXOTIC GARDEN Siemenet, sipulit ja tarvikkeet toimitetaan sinulle luotettavasti www.exoticgarden.fi Tervetuloa Exotic Gardeniin! Iloitsemme siitä, että pääsemme

Lisätiedot