IHANA PIHA. Viherklubi. Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! RIA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IHANA PIHA. Viherklubi. Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! RIA"

Transkriptio

1 Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/2014 IHANA PIHA Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! Kevään upea uutuus: Kestävät Royalalppiruusut RIA makeita mansikoita koko kesän! Viherklubi Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Asiantuntevaa palvelua puutarhasi parhaaksi

2 2 Asiantuntevaa palvelua a lähellä läh hellä Sinua PUUTARHURISI VALITSEMA suosikit nyt superedullisesti! Hurmaava vaaleanpunainen kukkapilvi KEVÄTSUUDELMA (Prunus Accolade ) norm. 29,90/39,00 (n. 150 cm astiataimet) Talvenkestävä, Talvenkestävä herkullinen keltaluumu LAATOKAN HELMI (Prunus domestica Onega ) Tarjous on voimassa saakka niissä Viherrinki-myymälöissä, joiden valikoimaan tuotteet kuuluvat. Varaa pian omasi, sillä tarjoushintaisia tuotteita on rajoitettu erä/myymälä. Viherrinki-KAUPPIAASI Forssa Puutarhakeskus Jaakkola Hamina TaimiHaka Hämeenlinna Jukolan Kukkatalo Imatra Tarun Pihapuu Janakkala Harvialan Taimimyymälä Joensuu Monosen Puutarha Jyväskylä Viherlandia Kajaani Kainuun Taimi ja Tarvike Kokkola Taimitaikurit Kotka Onnenpensas Kouvola Kuusankosken Viherpiste Lahti Vihertalo Varpula Pori Paratiisin Taimitarha Rauma Viherkäine Riihimäki Puutarhatalo Sydänmaa Ruovesi Kukkapaikka Sastamala Kukkatalo Riutta Säkylä Kukka- ja puutarhakauppa Lillukka Turku Kauppilan Puutarhakeskus Vääksy Vääksyn Viherkukka Olemme yksityisiä, ammattitaitoisia ja palvelevia puutarhakauppoja. Valitse lähin Viherrinki-myymäläsi ja tule tutustumaan omaan puutarhuriisi! Lisätietoja ja tarkemmat yhteystiedot löydät nettisivuiltamme viherrinki.fi.

3 Aurinkoinen tervehdys lukijalle 3 Uusi upea PUUTARHAKAUSI ON ALKANUT Kädessäsi on Ihana Piha Viherringin perinteikäs asiakaslehti. Haluamme tarjota Sinulle iloa, ideoita ja onnistumista puutarhaharrastukseesi. Lehdessämme esittelemme myös Viherringin ainutlaatuiset Puutarhurisi valitsema -tuotteet. Tutustu tämän kevään kiehtovaan taimivalikoimaan ja tule valitsemaan uutta puutarhaasi. PILARIKUUSI s.14 Sanna Elo, Paratiisin Taimitarha, Pori Kotimaisten havupuiden erikoismuodot ovat kestäviä Suomen karussa ilmastossa ja niillä saadaan puutarhan kasvimuotoihin hienoa vaihtelua. Taimet on lisätty huolella valituista säännöllisen pilarimaisista emopuista. Pilarikuusi ei varjosta liikaa pienelläkään pihalla. Kauneimmillaan se on muutaman puun ryhmänä. Esittelyssä kauppiaidemme omat suosikit PUUTARHURISI VALITSEMA TUOTTEISTA. s. 8 9 ROYAL-ALPPIRUUSUT Jukka Söderholm, Onnenpensas, Kotka "Miä piän niist", sanoo hortonomi Jukka Söderholm Onnenpensaas- ta. Perinteisiin alppiruusuihin ver- rattuna Royal-lajikkeiden kukinta on näyttävämpää, värikkäämpää ja runsaampaa. Talvenkestävyys on vertaansa vailla, kaikki lajik- keet kestävät yli 30 asteen pakka- set. Taimet ovat laadukkaita, run- saasti haaroittuneita ja isoissa 5 L astioissa kasvatettuja. SILOPOSKI-OMENAT s. 6 Matti Jaakkola, Puutarhakeskus Jaakkola, Forssa Siloposki-omenalajikkeet on kehitetty, jotta Sinullakin olisi mahdollisuus saada kauniita ja herkullisia omenoita puutarhastasi ilman myrkkyjä. Suosittelen lämpimästi näitä terveitä ja vastuskykyisiä lajikkeita kotipuutarhureiden iloksi. Siloposkia on niin kesä-, syys-, kuin talviomeniakin, eli helppohoitoisia herkkuhedelmiä joka makuun. Sirkku Reko, Kukka- ja puutarhakauppa Lillukka, Säkylä Tässä Sinulle herkullinen uutuuslajike, joka jatkaa makeaa mansikkakesääsi pitkälle syksyyn. Ria mansikkaa voit kasvattaa sekä avomaalla että amppeleissa aurinkoisella paikalla. Jatkuvasatoisena se on myös näyttävä koristekasvi, koska siinä on samanaikaisesti runsaasti kukkia ja marjoja. 'RIA' JATKUVASATOINEN MANSIKKA s.18 Parasta PUUTARHAASI! PUUTARHURISI VALITSEMA on Viherringin oma tuoteperhe. Etsimme jatkuvasti asiantuntevien yhteistyökumppaneiden kanssa mielenkiintoisia uutuuksia ja nostamme esiin myös erinomaisia tuttuja lajeja, joiden käytön toivoisimme lisääntyvän. PUUTARHURISI VALITSEMA on Sinulle merkki ammattitaidosta. Tuoteperheemme täydentyy ja uudistuu vuosittain. PUUTARHURISI VALITSEMA -tuotteet kasvatetaan yhteistyössä luotettavien ja osaavien viljelijöiden kanssa. Näille laatutaimille annamme 45 päivän kasvuunlähtötakuun. Oikeilla istutus- ja hoito-ohjeilla haluamme auttaa Sinua onnistumaan puutarhassasi.

4 4 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Fotolia.com Koristepuutarha ja hyötykasvit sointuvat Miksi suotta piilottaa upeasti kukkivia hedelmäpuita erilliseen hyötykasvitarhaan istutetaan ne pihan paraatipaikalle koristekasvien seuraan. Ympäri vuoden koristeelliset kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut mahtuvat pienikokoisina ahtaillekin tonteille. Pilariomenapuu kasvaa jopa ruukussa! Hedelmäpuut Puutarhan monikäyttöisimmät puut ILOA JOKA AISTILLE Hedelmäpuut hellivät kaikkia aisteja: keväällä makeasti tuoksuvissa kukissa surisevat kimalaiset. Kesällä tuuli havisee lehdistössä, joka leimahtaa syksyllä punaisen ja keltaisen sävyissä ilakoivaan ruskaan. Kirkkaimmalla ruska-asulla koreilevat yleensä kirsikat ja luumut. Syyskesällä oksilla notkuvat kypsät hedelmät, joiden tuoksukin nostattaa veden kielelle. NÄIN ONNISTUT Hedelmiä ei kehity ilman onnistuneesti pölyttyneitä kukkia. Aurinkoinen mutta tuulensuojainen paikka takaa varmimmin runsaan kukinnan ja sadon. Istuta kutakin hedelmäpuulajia vähintään kahta eri lajiketta, jolloin ne pölyttävät toisensa. Ristiin pölyttyneet puut tuottavat selvästi enemmän ja parempilaatuista satoa kuin yksinäiset puut. Hedelmäpuut pitävät kasvupaikasta, missä niiden juuristo ei seiso pitkiä aikoja vedessä. Istuta taimet ainakin 30 senttiä korkeaan kohopenkkiin. Varaa puulle rikkakasvitonta, peruslannoitettua ja -kalkittua multaa vähintään 60 senttiä syvä ja metrin leveä kerros. HOITO HELPOKSI Kirsikoita ja luumuja ei tarvitse juurikaan leikata. Vain vioittuneet oksat poistetaan ja tarpeen mukaan latvuksesta harvennetaan liian tiheässä kasvavia oksia. Omena- ja päärynäpuiden leikkaus on yksinkertaisinta, kun niitä kasvatetaan samaan tapaan kuin koristepuita. Puiden annetaan varttua vapaasti, mutta tiheitä latvoja harvennetaan varhain keväällä. Voimakkaasti ylöspäin kasvavia oksia taivutetaan, jotta kasvuvauhti tasaantuu. Taivutuksen ansiosta puu alkaa tuottaa hedelmiä nuorempana. Kasvinsuojeluun kuluu vähän aikaa, kun suosit taudinkestäviä lajikkeita. Puutarhurisi valitsemia taudinkestäviä omenia ei tarvitse ruiskuttaa ruventorjunta-aineilla, minkä vuoksi siloposkiset omenalajikkeet kelpaavat jopa luonnonmukaiseen viljelyyn. Hedelmäpuun juuristo voi hyvin 30 cm korkeassa kohopenkissä.

5 kauniisti samaan tilaan 55 LÖYDÄ LUUMUPUUN TAIKA: Tarjoushintaan toukokuun ajan norm. 29,90 Keltaluumu LAATOKAN HELMI Prunus domestica Onega Herkullisia hedelmiä jo nuoresta puusta. Ainutlaatuisen kaunis, kapealatvainen puu mahtuu pieneenkin pihaan ja kestää talvet erinomaisesti Joensuun korkeudella saakka. Kukkii toukokuussa kuin valkoinen poutapilvi. Itsepölytteinen. Vähäinen leikkaustarve; leikataan syyskesällä. Hedelmä: makea, aurinkoisen keltainen, poimintakypsä elokuussa. Kasvupaikka: aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, kalkittu. Korkeus: 3 4 m Vyöhykkeet I IV Herkkuluumu PIETARIN LAHJA Prunus cerasifera Podarok St. Petersburg Kapeakasvuinen pikkupuu, jonka valkoinen kukkapilvi varhain keväällä hurmaa vaativammankin kasviharrastajan. Erittäin runsas sato kullankeltaisia, mehukkaita hedelmiä. Lajike on osittain itsepölytteinen, mutta parhaan sadon saat, jos istutat myös toisen herkkuluumulajikkeen pihapiiriisi. Hedelmä: pyöreä, kullankeltainen, makea ja mehukas, kypsyy elokuussa. Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, kosteutta läpäisevä maa. Korkeus: 2 4 m Vyöhykkeet I III (IV) 90 Herkkuluumu PUNAINEN PARONI Prunus cerasifera Matjyun Vaaleanpunainen kukkapilvi jo ennen lehtien puhkeamista. Siro kasvutapa ja purppuranpunertava lehdistö. Myös hedelmien väri syvenee kypsyessään purppuranpunaiseksi. Viehättävä koristepuu ja sadonantaja. Osittain itsepölytteinen, mutta runsaan sadon varmistamiseksi suosittelemme pölyttäjäksi esimerkiksi Pietarin Lahjaa. Hedelmä: purppuranpunainen, mehukas ja makea, kypsyy yy elokuun lopulla. Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, maa hyvin vettä läpäisevä. Korkeus: 2 4 m Vyöhykkeet I III (IV) Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavilla rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

6 Haluamme auttaa Sinua onnistumaan puutarhassasi 6 Olemme nimenneet Siloposkiksi terveitä ja satoisia, Suomessa kasvatettuja uutuuslajikkeita. Ne ovat huomattavasti vastustuskykyisempiä omenarupea ja muumiotautia vastaan kuin perinteiset lajikkeet. Siloposket sopivat siis erinomaisesti myös luomuviljelyyn. Saat vähällä vaivalla terveitä ja raikkaita hedelmiä omasta puutarhastasi. SILOPOSKET KAUNIIT HERKKUHEDELMÄT Siloposkiomenapuut 2990 SILOPOSKEN AIKAINEN SILOPOSKEN NAUTINTO Krasnoje Ranneje Uslada Erittäin aikaisin kypsyvä herkullinen kesälajike. Hedelmän pohjaväri keltainen, peiteväri leveäviiruisen punainen. Maku aromikas ja makeanhappoinen. Suositellaan kotipuutarhan ensiomenaksi. Talvenkestävä vyöhykkeillä I III(IV). Myöhäinen syysomena. Hedelmät suurehkoja, pohjaväri on vihertävän keltainen ja peiteväri kirkkaanpunaista. Maku herkullisen vadelma-arominen. Tulee aikaisin satoikään ja on runsassatoinen. Talvenkestävyys erinomainen, suositellaan vyöhykkeille I IV. SILOPOSKEN AURINKOINEN SILOPOSKEN KAUNOTAR Solnyshko Myöhäinen syysomena, jonka suuret hedelmät säilyvät joulukuulle. Hedelmät väriltään lähes kokonaan vadelmanpunaiset ja mehukkaat, maku kypsänä herkullinen makeanhappoinen. Suositellaan vyöhykkeille I IV. Afrodita Aikainen talvilajike, omenat säilyvät varastossa tammikuulle saakka. Hedelmät kookkaat ja vadelmanpunalaikkuiset, maku happoisenmakea. Runsassatoinen ja voimakaskasvuinen lajike. Talvenkestävyys hyvä, suositellaan Etelä- ja Keski-Suomeen vyöhykkeille I III.

7 SOPIVAT PIENEENKIN PIHAAN! Pilariomenapuu on aivan oikea, herkullista satoa tuottava omenapuu ja samalla ihastuttava pihan koristekasvi. svi. Sille on helppoa keksiä monta käyttötapaa tapaa puutarhassa. Puu on pysty ja kapea, sillä latvus kehittyy vain noin metrin levyiseksi. Pilariomenapuu onkin helppo yhdistää kasviryhmiin. Säännöllisellä leikkauksella varmistetaan kapean pilarimainen kasvutapa, tanakat oksat, runsas kukinta ja suurin mahdollinen sato. Pilariomenapuu tuottaa hedelmiä hyvin varhain, jopa kaksivuotiaana. Pilariomenapuut MEDOC Myöhäinen kesälajike, omenat säilyvät noin kuukauden. Maku erityisen makea ja hunaja-arominen. Väri: keltainen Vyöhykkeille I III PRESIDENT Myöhäinen kesälajike, hedelmät säilyvät puolitoista kuukautta. Hyvä ruvenkestävyys. Väri: keltainen, ei peiteväriä. Vyöhykkeille I III (IV) SENATOR Aikainen syysomena. Hyvä ruvenkestävyys. Erittäin herkullinen maku. Väri: voimakkaan punainen, valkopilkkuinen. Vyöhykkeille I II (III) OSERELIE MOSKOVSKOJE Aikainen talviomena, jonka hedelmät säilyvät tammikuulle saakka. Hyvä ruvenkesto. Väri: punakeltainen. Vyöhykkeille I III Lisätietoa Siloposkista ja pilariomenapuista löydät nettisivuiltamme viherrinki.fi

8 8 Teksti: Lauri Sydänmaa Kuvat: Antti Kauppila, Ella Räty Kuninkaallista KOREUTTA Alkukesällä alppiruusujen loistelias kukinta lähes salpaa hengityksen. Erikokoisten ja -muotoisten kukkien värikirjo kattaa miltei kaiken mahdollisen valkoisesta hehkuviin punaisen, keltaisen ja oranssin sävyihin. Vaaleat ja tummat liilat tai siniset kukat hohtavat viileää eleganssia. Terälehtien täplissä ja viiruissakin riittää ihmeteltävää. Rhododendronit eli alppiruusut ovat maapallomme hienoimpia ja vanhimpia kasveja. Ne olivat olemassa jo 50 miljoonaa vuotta sitten. Kautta aikain rhodot ovat olleet tutkimusmatkailijoiden ja kasvinjalostajien intohimoisen kiinnostuksen kohde. Vain mielikuvitus on rajana rhodojen väreissä, muodoissa ja koossa. Jotkut ovat maanmyötäisiä varpuja, toiset erikokoisia pensaita tai jopa yli 30-metrisiä puita. Muutamat kasvavat epifyytteinä puiden rungoilla trooppisissa sademetsissä. IHANAT IKIVIHREÄT Alppiruusut eivät ole koskaan tylsiä. Nämä alkukesän uljaat kukkijat tarjoilevat iloa silmälle koko kasvukauden ajan. Kun toiset kasvit ovat jo painuneet talvilepoon, rehevä ikivihreä lehdistö viheriöi aina vaan. Pihan kukkiva kuningas piristää mieltämme vuoden jokaisena päivänä. Poista kuihtuneet kukat. Näin joudutat uusien versojen ja nuppujen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa. KASVUPAIKKA JA HOITOVINKIT Alppiruusut palkitsevat Sinut ylellisellä kukinnallaan, kun istutat ne sopivaan paikkaan ja hallitset muutaman helpon kasvatusniksin. 1. Sijoita alppiruusut ryhmiin tai muiden kasvien joukkoon. Ne eivät viihdy yksittäiskasveina. Alppiruusut menestyvät myös syväjuuristen puiden alla, esimerkiksi harvassa mäntymetsässä. 2. Puolivarjo on ihanteellinen alppiruusuille. Vältä varjoisimpia paikkoja, missä valonpuute vähentää kukintaa. 3. Kasvualusta on hapan (ph 4,5 5,5), turvepitoinen, kosteahko ja puolisen metriä syvä. Kasvualustan pitää olla niin kuohkea, että sitä pystyy sekoittamaan pelkällä kädellä kyynärpäätä myöten. 4. Kata kasvualusta puunkuorikkeella tai maanpeitekasveilla. Alppiruusun juuret ovat lähellä maanpintaa ja kate suojaa liialta lämmöltä ja kuivumiselta. 5. Kastele ja lannoita runsaasti keväällä heti roudan sulamisen jälkeen. Alppiruusujen erikoisravinteet sopivat tietenkin hyvin, mutta voit myös käyttää erilaisia perunanviljelyyn tarkoitettuja lannoitteita. 6. Kastele kesän kuivina aikoina. Kerralla annetaan vettä runsaasti, litraa pensasta kohden. 7. Huolehdi talvisuojauksesta. Haravoi syksyllä paksu kerros lehtiä juuriston suojaksi. Suojaa pensas myös kevättalven tuulilta, mutta älä rakenna telttakatosta, joka estää suojaavan lumen kertymisen pensaan tyvelle. 8. Poista painava nuoskalumi, jotta oksat eivät repeile ja painu maahan.

9 Uutuus Viherrinki-myymälöissä keväällä 2014! ROYAL RHODODENDRONS Alppiruusu ROYAL LILAC (Hellikki x Rasputin) Voimakkaan violetit suuret kukat, joissa on hento ruskea silmä. Tiivis kasvutapa. Korkeus 1,5 2 m. TALVENKESTÄVÄT JA UPEASTI KUKKIVAT Uusi loistava alppiruusulajikkeisto on huippuasiantuntijoiden monivuotisen jalostus- ja valintatyön tulos. Royal-alppiruusujen jalostukseen on käytetty suomalaisia lajikkeita, jotka kuuluvat maailman talvenkestävimpiin alppiruusuihin. Tavoitteena oli säilyttää erinomainen talvenkestävyys (yli -30 C) ja luoda pensaita, joilla on tiivis kasvutapa, kauniit lehdet, hyvä taudinkestävyys ja erityisesti näyttävä kukinta. Royal-alppiruusut täyttävät kirkkaasti kaikki jalostuksen tavoitteet! Olemme poimineet lajikeryhmästä neljä kaunotarta Puutarhurisi valitsema -tuotteiksi. Alppiruusu ROYAL VIOLET (Rasputin x Helsinki University) Hyvin suuret ja avoimet vaaleanliilat kukat, joissa on valkoinen keskus ja vaaleanruskea nielu. Kiiltävä lehdistö. Voimakas- ja tiiviskasvuinen, korkeus 1,5 2 m 2190 Alppiruusu ROYAL SCARLET (Cardinal x Helsinki University) Näyttävät punaiset kukat, joissa ruskeankeltainen silmä. Tummanvihreä kaunis lehdistö. Korkeus 1,5 2 m. Alppiruusu ROYAL BUTTERFLY (Haaga x Kabarett) Vaaleanpunainen kukinto, jossa on iso ruskeanpunainen silmä. Runsas kukinta ja tiivis kasvutapa. Kukkii usein uudelleen syksyllä. Korkeus 1,5 2 m cm 5 L at 9

10 10 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Antti Kauppila, Fotolia.com, scanstockphoto.com KÄRHÖJEN KÄYTTÖTAPOJA tukipilarissa perenna- ja kesäkukkaryhmissä ruukuissa parvekkeella ja terassilla puiden rungoilla ja oksilla pensaiden ja ruusujen oksilla muurien, aitojen ja isojen kivien päällä tukikaaressa sisäänkäynnin päällä seinustalla köynnöskehikossa maanpeittäjänä Kärhöt viihtyvät lähes kaikkien kasvien seurassa, ja niitä voi kasvattaa myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Eri kärhöjä istuttamalla kukinta kestää keväästä syksyyn. Sirojen köynnösten ihanuudesta voi nauttia koko Suomessa, kun taimet istutetaan riittävän syvälle maahan tai talvetetaan viileässä. Kärhöt SOPIVAT KAIKKIALLE KÄTEVÄT RUUKKUKÄRHÖT Ruukkuihin istutettuja kärhöjä voi siirtää mielensä mukaan vaikkapa sinne missä kulloinkin oleskellaan. Viileällä kevätsäällä kärhöruukku saa olla lasitetulla parvekkeella ja kun ilmat lämpenevät, se siirretään puutarhaan terassille. Mikä tahansa kärhö sopii 20 litran ruukkuun, mutta eniten iloa saa lajikkeista, jotka kukkivat kauan ja varhain. Tällaisia ovat isokukkaiset aikaiset kärhöt, kuten Doctor Ruppel, Marie Boisselot ja Multi Blue. Jos niiden kukkasilmut ovat talvehtineet, ne puhkeavat kukkaan jo kesäkuun alkupuolella. Muutoin ne kasvattavat uudet nuput ja kukkivat heinäkuun puolivälistä syyskesään. TÄYDELLISIÄ PAREJA Kärhöille löytyy aina sopivia kumppaneita. Perennojen ja kesäkukkien joukkoon voi pystyttää kärhöpilarin. Alle metrin korkuiset, jäykkäversoiset jalo- ja tertturuusut saavat oivan kumppanin hennoista ja matalista

11 Kukat ovat kuin kauniita koruja, niitä ei voi ollla liikaa. 11 LUMOAVAT Ruukuissa voit kärhöjä sijoittaa paikkoihin, missä ei ole lainkaan istutuskelpoista maata, kuten kallion päälle, rappusille ja laatoitetuille alueille. CLEMATIS PATENS- JA JACKMANII-LAJIKKEET Kärhöistä suurikukkaisimmat tuovat väriä puutarhaan keväästä syksyyn. Myös Pohjois- Suomessa, kun ne istutetaan sentin syvyyteen pakkasten ulottumattomiin. Ne viihtyvät auringossa tai puolivarjossa, runsasravinteisessa, hikevässä maassa. BLEKITNY ANIOL (Blue Angel) Väriltään harvinaiset, isohkot kukat avautuvat jo toukokuussa, kun köynnös kasvaa ruukussa lasitetulla parvekkeella. Sopii varmana ja helppohoitoisena aloittelevalle puutarhurille. Kukinta: 8 12 cm leveät kukat kesä elokuussa. Korkeus: 3 5 m. Vyöhykkeet I V COMTESSE DE BOUCHAUD Ranskalainen kärhökreivitär on hurmannut puutarhurit jo yli sadan vuoden ajan. Keskikorkea loistokärhö sopii myös kokemattomalle kärhöharrastajalle. Kukinta: cm leveät kukat heinä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I IV DOCTOR RUPPEL Aikainen isokukkainen Dr. Ruppel soveltuu hyvin ruukkukasvatukseen parvekkeella. Toisinaan osa kukista on puolikerrannaisia. Kukinta: vadelmanpuna-roosat, cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I VI kello-, tiuku- ja pensaskärhöistä. Voimakaskasvuiset kärhöt saavat kiipeillä isojen pensaiden ja puiden rungoilla ja oksissa. Tällaisia ovat keskikesästä syyspakkasiin kukkivat kiinankeltakärhö ja viinikärhöt. Ne menestyvät myös maanpeittäjinä rinteissä, kivikossa sekä puiden ja pensaiden juurella. Puutarhassa voi päästää valloilleen meissä kaikissa uinuvan taiteilijan. Jokainen osaa sommitella väriyhdistelmiä kukista, ja kärhöt tarjoavat siihen loputtomasti vaihtoehtoja. Yhdistelmiä voi tehdä samanaikaisesti kukkivista kasveista, vaikkapa sinisestä alppikärhöstä ja valkoisesta siperiankärhöstä. Anna niiden kietoutua punaviolettikukkaisen kevätatsalean oksille, jolloin syntyy klassinen sini-valko-roosa värikimara. Kasviyhdistelmän voi sommitella myös niin, että lajit kukkivat eri aikaan. Jo huhtikuun lopulla keltaisena kukkiva onnenpensas näyttää jälleen kiinnostavalta loppukesällä, kun sen oksista tukea ottavat viini- ja loistokärhöt puhkeavat kukkaan. KARDYNAL WYSZYNSKI Erityisen suuret kukat loistavat yhtä punaisina kuin kardinaalin viitta. Kansainvälinen kärhöseura suosittelee tätä lajiketta myös kotipuutarhureille, joilla on vähän kokemusta kärhöistä. Kukinta: cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 3 5 m. Vyöhykkeet I IV MULTI BLUE Suosittu aikainen lajike viihtyy hyvin isossa parvekeruukussa. Kukkii kauan sekä uusilla että edellisen kesän versoilla. Kukinta: 8 13 cm kokoiset kerrannaiskukat touko elokuussa. Korkeus 2 3 m. Vyöhykkeet I IV MARIE BOISSELOT Klassinen ranskatar 1800-luvulta kukkii aikaisin ja soveltuu ruukkukasvatukseen parvekkeella. Kukinta: cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I III

12 Kauniin nurmikon Mistä on kauniit nurmikot tehty? 1. Perusta nurmikko hyvin huolellisesti. 2. Valitse oikea ja käyttötarkoituksen mukainen siemenseos. 3. Lannoita säännöllisesti, jotta kasvualusta pysyy ravinteikkaana. 4. Hävitä rikkakasvit, sillä ne vievät elintilaa ja ravinteita nurmikolta. salaisuus Siemen-nurmikkosarjasta löydät aina oikean siemenseoksen juuri sinun tarpeisiisi; hillittykasvuista, kulutusta kestävää nurmikkoa, varjoisille ja kuiville kasvupaikoille, luonnontilaisille niityille ja jopa vähämultaisille pihoille. Trim hoitaa ja ylläpitää nurmikkosi elinvoimaa Bayer Garden sarjasta löytyy erinomaiset tuotteet nurmikon hoitoon. Trim-voikukkahävitteellä pääset eroon nurmikolla kasvavista rikkakasveista vahingoittamatta nurmikkoa! Saman sarjan Trim-nurmikkolannoite on kehitetty erityisesti nurmikkoa varten! Trim-lannoitteen ravinnekoostumus edistää vahvan ja syvän juuriston muodostumista sekä vähentää sammaleen ja rikkakasvien kasvua. Ei vahingoita nurmikkoa! koa! Myynti: Puutarhamyymälät, garden centerit, rautakaupat ja alan myymälät.

13 Uutuus Viherrinki-myymälöissä keväällä 2014! 13 HURMAAVAT KUKINNALLAAN Kevään uutuus Starlet patioköynnösruusu on kuin perinteisten isojen köynnösruusujen pikkusisko. Uudessa lajikeryhmässä on neljä verrattain matalaa (korkeus 1,5 2 m), omajuurista ja kestävää miniköynnösruusua. Versojen kasvu on nopeaa ja runsasta. Kerrannaiset kukat ovat halkaisijaltaan 5 6 cm. RUNSAUTTA RUUKKUPUUTARHAAN Patioköynnösruusut ovat parhaimmillaan ruukuissa terasseilla ja parvekkeilla. Istuta taimet vähintään 20 litran astiaan ja sijoita ne lämpimään ja valoisaan paikkaan. Runsautta ja monipuolisuutta istutuksiin saat yhdistämällä ruusujen kaveriksi vaikkapa kärhöjä ja matalia kesäkukkia. Lannoita ruusuasi viikoittain, niin tuoksuvat kerrotut kukat ilahduttavat sinua koko kesän. Voit myös istuttaa ruusut puutarhaasi aurinkoiselle paikalle suoraan maahan. Köynnösruusut menestyvät parhaiten kuohkeassa, runsasravinteisessa mullassa, valoisalla ja lämpimällä paikalla. Liian kuivaa ja paahteista paikkaa tulee välttää. Komeaan kukintaan ja rehevään kasvuun tarvitaan runsaasti vettä ja ravinteita. Patioköynnösruusut ovat omajuurisia ja kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväällä voit huoletta leikata kaikki kuivuneet versot pois. ROSA STARLET CARMEN ROSA STARLET EVA ROSA STARLET LUISA Starlet Patioköynnösruusut 2 L astiataimet ROSA STARLET MELINA Ilahduta LAHJAKORTILLA! Viherrinki -lahjakortti on varmasti mieluisa lahja jokaiselle viherpeukalolle ja pihapuuhaajalle. Lahjakortilla päivänsankari voi valita vaikkapa juhlapuun istutettavaksi merkkipäivänsä kunniaksi. Määrität itse lahjakortin arvon ja se käy maksuvälineeksi kaikissa Viherrinki-myymälöissämme vuoden lunastuspäivästä eteenpäin.

14 14 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Vastavalo Ilahduta Viherrinki-lahjakortillartilla Rakkaimmat pihapuut on usein istutettu u kotitalon tua tai uuden perheenjäsenen syntymän n kunniaksi. Suuret valmistut- muistopuut jatkavat ikivanhaa pyhien puiden perinnettä. Pihapuu voi olla vaikkapa Puutarhurisi valitsema japaninsiipipähkinä tai pilarikuusi kaksi erilaista kuin yö ja päivä, mutta yhtä vaikuttavia. Siipipähkinän leveän latvuksen alle pääsee suojaan auringon porotukselta ja sateelta. Pilarikuusi kohoaa korkeuksiin kuin majakka, joka johdattaa kulkijan kodin turvaan. Kotipihan MAAMERKIT PUIDEN ISTUTUS Puulle varataan vähintään 80 cm syvä ja metrin leveä kasvualusta, joka on peruslannoitettua ja kalkittua, rikkakasvitonta puutarhamultaa. Puut istutetaan entiseen kasvusyvyyteen ja mieluiten loivasti kohoavaan kumpuun. Puun alle tulee nurmikon sijasta kate, jolloin runko ei kolhiinnu ruohoa leikatessa. Tukikepit ja jyrsijöiltä suojaavat suojat ovat aina tarpeen. JUHLAVA PILARIKUUSI Pilarikuusi on kotimaisen metsäkuusen erikoismuoto. Jopa metrinen havupuu on vastine suuresti arvostetuille Välimeren seudun sypresseille, mutta pilarikuusi kestää talvet Etelä-Lappia myöten. Lapin kynttiläkuusten tavoin sen latva ei hevin taitu jäisen lumikuorman alla, vaan lumi luistaa sutjakasti maahan. Kapeus johtuu lähes rungonmyötäisesti alaspäin kasvavista oksista, joiden mukaan puu on saanut Pendula-lajikenimen. Pilarikuusen vanha nimi surukuusi viittaa myös riippuviin oksiin. Vanhanakin kapea pilarikuusi sopii vaikka rivitalotontille eikä juurikaan varjosta pihaa. Se vihertää ympäri vuoden, sietää varjoa ja pärjää ilman hoitoa. Riittää että puu istutetaan sille sopivaan keskiravinteiseen, lievästi happamaan kasvualustaan. Pilarikuusi menestyy Oulun korkeudella saakka vyöhykkeillä I V. EKSOOTTINEN JAPANINSIIPIPÄHKINÄ Jos haluat puutarhaasi eteläistä tunnelmaa ja tila riittää, leveälatvainen japaninsiipipähkinä täyttää toiveet. Noin 8 12 metriä korkeaksi kasvava lehtipuu on täysikasvuisena lähes yhtä leveä kuin korkea. Japaninsiipipähkinä kukkii touko kesäkuun vaihteessa. Vihreistä kukinnoista kehittyy loppukesään mennessä cm pitkät, riippuvat, vaaleanvihreät hedelmänorkot, jotka säilyvät oksilla pitkälle talveen. Lehdetkin ovat valtavat, parhaimmillaan 40 cm pitkät. Ne koostuvat paristakymmenestä lehdykästä, jotka saavat keltaisen syysvärin. Siipipähkinä kehittyy komeimmaksi aurinkoisella paikalla runsasravinteisessa ja hikevässä maassa. Se menestyy Keski-Suomen tienoilla saakka vyöhykkeillä I III (IV). Katseet vangitsevaa puuta halajava voi istuttaa myös upeasti kukkivan hevoskastanjan tai suurilehtisen amerikanjalopähkinän. Viherringin myymälöistä saa taimia, jotka on kasvatettu kotimaisesta siemenlähteestä. Se takaa että näiden eksoottisten puiden talvenkestävyys on paras mahdollinen. Muistopuut jatkavat ikivanhaa pyhien puiden perinnettä.

15 Yks-kaks-kaunista Viherringistä 5 Luomu TAIMIMULTA GroBioottiTM 20 l UUTUUS Unohtumattomia lahjapuita Ainutlaatuinen innovaatio sisältää luonnonmukaisia GroBiootti-hyötymikrobeja, jotka parantavat huomattavasti kasvin kasvua. PÄIVÄNSANKAREILLE Luomu Muruinen KUORIKALKKI 8 kg UUTUUS 100 % suomalainen kierrätyskalkki! Pölyämätön mururae, helppo levittää. Kesäkukkamulta 30 l Korkealaatuinen erikoismulta kesäkukille ja ryhmäkasveille at cm PILARIKUUSI (surukuusi) Puutarhan kesä 1 kg Aito ja alkuperäinen, vaaleanpunainen, veteen sekoitettava kastelulannoite. Picea abies f. pendula COOPER kasteluaine muurahaisille 4500 at cm JAPANINSIIPIPÄHKINÄ Pterocarya rhoifolia Muurahaisten ja muiden ryömivien hyönteisten torjuntaan ulkotiloista ja rakennusten välittömästä läheisyydestä. tä. TOXAN nurmikon voikukkahävite spray Valikoiva rikkakasviaine, yksittäisten leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan nurmikosta, mm. voikukka ja piharatamo.

16 16 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Helmi Salmiheimo Atsaleat YLLÄTTÄVÄT HELPPOHOITOISUUDELLAAN Atsalean kukkien tuoksu ja värien yltäkylläisyys viettelevät kokeneenkin puutarhurin. Kun on istuttanut yhdenkin pensaan, on vaikea kuvitella kevätkesää ilman atsalean kukintaa. Väri-ilo toistuu syksyllä lehtien liekehtiessä tulen väreissä. Mikä parasta: satumaisen kauniit atsaleat menestyvät jopa Keski-Suomen korkeudella ja pärjäävät hämmästyttävän vähäisellä hoidolla. Atsaleat sopivat yhtä hyvin aurinkoiseen kivikkoon kuin hämyisään metsäpuutarhaan. Ne ovat 10 vuoden kuluttua istutuksesta noin metrin korkeita ja leveitä, joten taimia kannattaa istuttaa vähintään kolmen ryhmiin, jotta sommitelma näyttää upealta alusta lähtien. Hillitysti kasvavat atsaleat ovat ihanteellisia kasviryhmissä, sillä ne eivät jyrää alleen pieniäkään kasveja. Ne päinvastoin voivat paremmin ryhmissä, missä kasvit suojaavat toinen toistaan tuulelta, auringon porotukselta ja kylmyydeltä. KESTÄVIÄ JA HELPPOJA Kasvupaikalleen juurtuneet atsaleat viihtyvät jopa kuumassa auringon porotuksessa, kun ne on istutettu vähintään 50 senttiä syvään runsashumuksiseen turvemaahan, joka sitoo sopivasti kosteutta ja ravinteita. Kasvualustan tulee olla ilmava, sillä atsalea ei pidä tiiviistä, hapettomasta ja läpimärästä maasta. Taimi kastellaan säännöllisesti juurtumisaikana, mutta myöhemmin pensas kaipaa kastelua vain pitkinä hellejaksoina. Atsaleat kuuluvat samaan sukuun kuin alppiruusut ja pitävät niiden tavoin happamasta maasta. Niille ei siis levitetä kalkkia. Atsaleoja ei tarvitse varjostaa kevättalvella, sillä lehdet varisevat syksyllä eikä pensas haihduta vettä ja kuivu kevättalven tuulessa ja auringon paisteessa. Atsaleoja ei tarvitse myöskään leikata vuosittain, ja kuihtuneet kukat varisevat itsekseen. HEHKUVA SYKSY Lehdet puhkeavat keväällä vähän ennen kuin atsaleojen kukkanuput raottuvat ja kasvavat täysikokoisiksi kukinnan hiivuttua. Tuoreet lehdet ovat lajikkeesta riippuen vaaleanvihreät tai punaruskeat, jopa tumman viininpunaiset. Kesällä lehdistön väri tasaantuu ruohonvihreäksi. Syysmyöhällä pensaat loistavat lähes uskomattoman voimakkaissa punaisen ja keltaisen vivahteissa aivan kuin ne kukkisivat toistamiseen. Atsaleat loistavat upeissa syysväreissä aivan kuin kukkisivat uudelleen.

17 Nautitaan kevään tuoksuista ja väreistä 17 JALOSTETTU KESTÄMÄÄN TALVEN KYLMYYS! Revontuliatsaleat (Rhododendron Lights-Ryhmä) kukkivat kevyessä varjossa kesäkuun viikon aikana. Auringossa kukinta voi alkaa jo toukokuun lopussa. Ne viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, missä maa on tuore, runsasravinteinen ja hapan. Noin 100 cm korkeat pensaat menestyvät vyöhykkeillä I III (IV). Kukkanuput kestävä yli -30 asteen pakkasia. Revontuliatsaleat at 2 L MANDARIN LIGHTS Oranssit, appelsiinin väriset, cm kukinnot ovat miedosti tuoksuvia. Lehdistö on syksyllä tyypillisesti purppuranpunainen. ROSY LIGHTS Tämän erittäin kestävän lajikkeen kukkanuput sietävät jopa -43 asteen pakkasen. Liilanpunaiset, oranssitäpläiset, cm kukinnot. Leveähkön pensaan lehdistö liekehtii syksyllä punaisena. GOLDEN LIGHTS Voimakkaasti tuoksuvat, cm kullankeltaiset kukinnot. Lehdet hohtavat syysvärissään pronssinpunaisina. NORTHERN HI-LIGHTS Tuoksuvat, kelta-valkoiset kukinnot erottuvat vaalean värinsä ansiosta hyvin myös varjossa. Lehdistö hehkuu ruska-aikaan tulen- tai viininpunaisena. Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavilla rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Luonnonmukainen puutarhanhoito LUONNONMUKAISET TORJUNTA-AINEET FINALSAN PLUS RIKKAKASVIEN TORJUNTA-AINE 750 ml ja 3 l sumute, heti käyttövalmis Luonnonmukainen torjuntaaine rikkakasveille. Poistaa rikkakasvit nopeasti ja tarkasti. Tehoaa kaikkiin puutarhassa yleisimmin esiintyviin rikkakasveihin myös vuohenputkiin ja peltokortteisiin. UUTUUS! SPRUZIT TUHOHYÖNTEISTEN TORJUNTA-AINE 500 ml sumute, heti käyttövalmis ja 250 ml tiiviste Tehokas, uuden sukupolven luonnonmukainen torjunta-aine haitallisten tuhohyönteisten torjuntaan, sisällä ja ulkona. Hyväksytty luomuviljelyyn! Spruzit on tarkoitettu sekä sisällä oleville viherkasveille että kaikille kasveille ulkona ja kasvihuoneessa. Sopii myös koristepuille, hedelmäpuille ja vihanneksille! Hävittää rikkakasvit juurineen Tehoaa myös toukkiin ja muniin sekä villakilpikirvoihin! FINALSAN SAMMALTUHO 1 l tiiviste Luonnonmukainen vaikutusaine. Vaikuttaa vuorokaudessa! Poistaa sammalen nurmikolta nopeasti ja ympäristöystävällisesti. Käsiteltyjä alueita voivat käyttää myös kotieläimet ja lemmikit heti aineen kuivumisen jälkeen! Sammaltuhosta ei jää esim. kivetyksille minkäänlaisia ruosteenpunaisia läikkiä. Ei saa käyttää muovilaattoihin. MUURAHAISTEN TORJUNTAAN LOXIRAN MUURAHAISPUFFETTI 2 puffettia ja 20 ml houkutinliuosta + 8 lisätäyttöä Täytettävä muurahaisrasia, varustettuna luonnonmukaisella syötillä muurahaisten torjuntaan keittiössä, sisätiloissa, terassilla ja parvekkeella. Vaaraton lemmikkieläimille. Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan! LOXIRAN MUURAHAISSYÖTTI 2 rasiaa Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan kuten Loxiran Muurahaispuffetti, mutta tehoaine spinosadi on kiinteässä muodossa, jonka vuoksi syöttirasiat voidaan kiinnittää esim seiniin tai kattoon. Täysin myrkytön lapsille ja lemmikeille. LOXIRAN MUURAHAISSIROTE 500 g Luonnonmukainen ja tehokas sirote muurahaisia vastaan. Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan, tarkoitettu ulkokäyttöön. Sopii sekä sirotteluun että kasteluveteen liuotettuna. LOXIRAN MUURAHAISSPRAY 400 ml ja 750 ml Muurahaisten torjuntaan sisätiloissa, kivetyksillä, terasseilla ja viljelemättömillä mailla. Käyttövalmis spray. ETANOIDEN TORJUNTAAN FERRAMOL ETANASYÖTTI 200 g ja 500 g Etanoiden ympäristöystävälliseen ja tehokkaaseen torjuntaan avomaalla ja kasvihuoneissa. Hyväksytty luomuviljelyyn. Ferramol ei vahingoita siilejä, kastematoja, mehiläisiä eikä muita hyödyllisiä eliöitä eikä lemmikkieläimiä. Maahantuoja: Esbau Oy Bio-Garden Tähdenlennontie 7, Espoo p. (09) ,

18 18 Puutarhurisi valitsema Ria on huikea uutuus mansikkamaalle. Se on jatkuvasatoinen lajike, joka tuottaa marjoja koko kesän. Ja mikä hienointa, se jatkaa kukintaa ja marjomista aina syyspakkasiin saakka. Ria -mansikan satotaimet JATKUVASATOINEN MANSIKKA RIA Erittäin aromikkaat, suuret ja kiinteät marjat sopivat mainiosti sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Kovapintainen marja kestää hyvin myös syksyn sateita. Ria -mansikkaa kasvatetaan ja hoidetaan kuten perinteisiä mansikkalajikkeita. Koko kesän kukoistava Ria sopii mainiosti myös ruukkuun tai amppeliin vaikkapa parvekkeelle. Puutarhurisi on valinnut sinulle huolella parhaat mansikantaimet. Ne ovat tietenkin kotimaassa kasvatettuja ja taatusti vapaita taudeista ja tuholaisista. Istuttamalla kookkaita satotaimia pääset herkuttelemaan omilla mansikoilla jo tänä kesänä. Kokeile ja ihastu! Uusi pakkaus, tuttu teho! GTi tuotteilla nurmikko sammalettomaksi ja katto puhtaaksi, helposti! design 1/2 ILMOITUS Sammalen tuho MOSS GT i TAK GT i

19 Todellinen lähiruoka kasvaa omalla pihallasi 19 POIMI PUUTARHASTASI RUNGOLLISET HERUKAT Koristeellinen rungollinen marjapensas on oikea tilaihme, joka mahtuu hyvin pieneenkin pihaan. Perinteinen herukka voi siis olla myös kaunis pikkupuu, jonka voi yhdistää mainiosti erilaisiin kasviryhmiin. Rungollisesta herukkapuusta satoa pääsee poimimaan vaivattomasti noin metrin korkeudelta. Tässäpä hieno tuliainen tai lahja! Rungolliset herukat MARJASINIKUUSAMA Tämä erinomainen herkkumarja tunnetaan myös hunajamarjana. Marjasinikuusama on todellinen terveyspommi, joka sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia. Sato kypsyy aikaisin: hunajaisen makeita marjoja pääsee maistelemaan jo heinäkuun puolivälissä. Laji menestyy Pohjois-Suomea myöten. Viherrinki-myymälöiden valikoimassa ovat nyt entistä isomarjaisemmat ja maukkaammat lajikkeet, kuten Amphora, Morena ja Nimfa. Marjasinikuusama Rajoitettu erä 1 2 L at 7 90 VIINIKÖYNNÖS ZILGA Oletko jo kokeillut viiniköynnöksen kasvatusta? Viininviljely kotipuutarhassa on trendikäs harrastus. Istuta Zilga aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle ja pääset nauttimaan oman viinitarhasi tummansinisistä ja makeista rypäleistä. Rehevälehtinen köynnös kasvaa ja peittää nopeasti, joten se sopii erinomaisesti myös koristekasviksi. Erittäin talvenkestävä Zilga sietää yli 40 asteen pakkaset! Viiniköynnös ZILGA Erä kotimaisia taimia huippuedullisesti 7 90 Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavana rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Varmista pölytys ja sato hyötytarhassasi. si. HANKI KOTI PUUTARHASI PIKKUPUUHAAJILLE! Kuvat: Wildlife Garden hyönteishotelli ja perhostalo

20 20 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Fotolia.com, Jukka Söderholm Luonto valmistaa parhaat vitamiinit Supermarjaksi ylistetty tyrni on tutkimusten mukaan yksi maailman vitamiinipitoisimmista marjapensaista. Lisäksi se on pitkäikäinen, terve ja helppohoitoinen koristekasvi. Tyrni POHJOLAN MEHUKAS SUPERMARJA Pertsik ei piikittele todistaa Matti. KAUNIS TERVEYSPOMMI Tyrnistä kehittyy vapaasti kasvaessaan kauniin mutkarunkoinen pikkupuu, jonka oksarakenne ja runko pääsevät oikeuksiinsa erityisesti talvella. Kesällä lehdistö hohtaa hopeisena ja erottuu jo kaukaa vihreästä maisemasta. Syksyllä oksat notkuvat punakeltaisten marjojen painosta. Tyrni on yleinen ainesosa terveyden- ja kauneudenhoitoaineissa. Esimerkiksi Tytti -tyrnin marjat sisältävät C-vitamiinia noin 300 mg / 100 g eli kuusi kertaa enemmän kuin appelsiini. Tyrnin B-12 vitamiini on erittäin tärkeä laihduttajille ja kasvissyöjille, koska sitä saa muutoin vain lihasta. E-vitamiinia on enemmän kuin missään muussa marjassa. Tyrniöljy sisältää mm. palmetoliinia, linoliöljyjä ja flavonoideja. SITKEÄ PIONEERIPENSAS Luonnostaan valoisilla merenrannoilla kasvava tyrni viihtyy yhtä hyvin sisämaassa ja jopa Etelä-Lapissa VI-vyöhykkeellä saakka. Se pitää vain istuttaa aurinkoon, jos mielii saada runsaan sadon sekä tuuhean ja hopealehtisen pensaan. Muutoin laji on vaatimaton kasvupaikan ja hoidon suhteen. Jos maa on ravinneköyhää, tyrnille annetaan PK-lannoitteita. Typen tyrni ottaa maasta itse juurinystyröillään. Kalkkia saa antaa runsaasti, sillä tyrni viihtyy ilmavassa maassa, jonka ph on 6 7. EI KAIPAA LEIKKAUSTA Tyrnin oksia ei ole pakko leikata etenkään koristepensaaksi kasvatettuna. Isoimmista lajikkeista tulee kuitenkin noin kolme metriä korkeita vuodessa. Jotta marjat saa poimittua vaivatta, latvan voi katkaista noin kahden metrin korkeudelta varhain keväällä. Enintään 2-metrisiä lajikkeita, kuten Tytti ja Pertsik, ei tarvitse latvoa. TYTTÖJÄ JA POIKIA Tyrnin emi- ja hedekukat ovat eri pensaissa. Niinpä emi- eli tyttötyrniin kehittyy marjoja vain kun poikatyrni pölyttää sen kukat. Yhtä poikatyrniä kohden istutetaan noin 3 tyttöpensasta. Mukavimpia hoitaa ja poimia ovat emipensaat, joilla on hyvin vähän piikkejä. Tällaisia ovat muun muassa Pertsik ja Tytti. Nouda omat terveyskasvisi VIHERRINKI-MYYMÄLÄSTÄ Tyrni Hippophae rhamnoides Emilajikkeet eli tyttötyrnit Pertsik ja Tytti Pölyttäjä eli poikatyrni Rudolf Rajoitettu erä, 2 L at 14 90

21 Teksti: Mari Kaartokallio Kuvat: Kekkilän kuva-arkisto Mullalla on väliä! Multa on luonnontuote, elävää materiaalia täynnä pieneliöitä ja kasvua tukevia rakenteita. Kasvit kasvavat jotenkuten missä tahansa mullassa, mutta laadukkaan ja käyttötarkoitukseen sopivan mullan avulla kasvattaminen on vaivattomampaa ja lopputulos palkitsee ahertajan. Multien välillä on eroja, sillä niiden tuotekehityksessä on haettu parasta mahdollista kasvutulosta eri kasviryhmille. Raaka-aineet valitaan eri turvelaaduista, kivennäismaalajeista ja puhtaista kypsistä komposteista. Multaan lisätään kalkkia ja lannoitetta, joka riittää istutettujen taimien kasvuunlähtöön. Lannoittaminen on hyvä aloittaa pian istuttamisen jälkeen, sillä kasvit tarvitsevat ravinteita. Onnistu kerralla Käytä multa mahdollisimman pian, sillä ajan kuluessa ravinnesuhteet muuttuvat ja multa kuivuu ja menettää vedenimukykyään. Myös kasveille tärkeä mullan pieneliötoiminta hiipuu ajan kanssa. Käytä riittävästi multaa. Kun istutuskuopat kaivetaan riittävän isoiksi, kasvit juurtuvat ja kasvavat nopeammin. Lisää monivuotisten kasvien juurelle uutta multaa katteeksi. Vaihda ruukkuihin ja laatikoihin uusi multa vuosittain. Kun kasvit istutettaan tilaviin astioihin, juurilla on tilaa kasvaa ja olot pysyvät tasaisempina riittävän vesitilan ansiosta. Sopiva kastelu on tärkeää. Liikakastelu hukuttaa, kuivahtaminen taas rasittaa kasveja. Lannoita pian istuttamisen jälkeen, sillä mullan ravinteet riittävät kasvuunlähtöön. Monivuotisille kukkiville kasveille Happamassa maassa viihtyville kasveille Kevyt ja ilmava erikoismulta kesäkukille PERENNA- JA RUUSUMULTA Kekkilä Perenna- ja ruusumulta sopii moni vuotisten kukkien, ruusujen ja kärhöjen istuttamiseen. Se säilyttää ilmavan rakenteensa ja pidättää hyvin vettä ja ravinteita. Istutuskuopan multaan voi sekoittaa kolmasosan pohjamaata ja reilusti Kekkilä Puutarhakalkkia. Kalkki vähentää maan happamuutta, ja sen ansiosta ravinteet ovat helpommin kasvien käytettävissä. HAVU- JA RODOMULTA Kekkilä Havu- ja rodomulta on erikoismulta happamassa maassa viihtyville kasveille, kuten pensasmustikoille, alppiruusuille, atsaleoille, hortensioille ja havukasveille. Mullan ilmava ja kosteutta pidättävä rakenne parantaa esimerkiksi ikivihreiden kasvien talvehtimista. Alppiruusujen ja atsaleoiden juurelle voi lisätä ohuen kerroksen multaa vuosittain. KESÄKUKKAMULTA Kesäkukkien halutaan kasvavan nopeasti ja kukkivan runsaasti kesän aikana. Kekkilä Kesäkukkamullan ilmava rakenne tukee juuriston hyvinvointia. Multaan lisätty pitkä vaikutteinen lannoite turvaa peruskasvua ja kastelukiteet pitävät mullan tasaisesti kosteana. Kesäkukkien lannoittaminen aloitetaan heti istuttamisen jälkeen Kekkilä Kesäkukkalannoitteella.

22 22 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Antti Kauppila Kukkivilla Istuta pieniä puita, kun haluat pieneen tilaan näyttävästi kasveja useaan kerrokseen. Puiden alla viihtyvät niin sipuli- ja kesäkukat kuin pensaat ja perennat. Kun valitset 3 5 eri aikaan kukkivaa Puutarhurisi valitsemaa pikkupuuta, saat nauttia kukkien tuoksuista ja väreistä varhaisesta keväästä sydänkesään. pikkupuilla ILMETTÄ PIHALLE PIKKUPUIDEN KUKINTAKALENTERI HUHTI TOUKOKUU Koristekirsikka Kevätsuudelma Herkkuluumu Pietarin Lahja Herkkuluumu Punainen Paroni TOUKOKUU Keltaluumu Laatokan Helmi TOUKO KESÄKUU Pilariomenapuut Siloposki-omenapuut KESÄKUU Jalosyreeni Moskovan Kaunotar Puistosyreeni Tammelan Kaunotar HEINÄKUU Likusterisyreeni Syyshortensia (kukkii syyskuuhun) VAALEANPUNAINEN KUKKAPILVI Puutarhurisi valitsema Kevätsuudelma on yksi maailman suosituimmista koristekirsikoista. Vaaleanpunaiset kukat puhkeavat aikaisina keväinä jo huhtikuun lopussa. Kukinta kestää parhaimmillaan kaksi viikkoa. Terälehtien pinkki väri vain korostuu, kun myös tuoreet punertavat lehdet työntyvät ulos silmuista. Syksyllä latvus liekehtii tulenpunaisena. Kevätsuudelma menestyy Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I II lämpimillä paikoilla. Pohjoisempana taimi kannattaa hankkia pensaana, joka on helppo suojata pakkasilta. HERKKUA MYÖS SILMILLE Maukkaita hedelmiä tuottavat kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut kukkivat yhtä upeasti kuin kauneimmat koristepuut. Esimerkiksi herkkuluumu Punainen Paroni ihastuttaa vaaleanpunaisilla kukillaan ja purppuraisilla lehdillään. Hedelmäpuut kukkivat eri aikaan: kirsikoiden ja luumujen terälehtien varistua kukintavuoron saavat valkokukkaiset pilariomenapuut ja siloposkiset rupiresistentit omenat. Pian niiden jälkeen kukkaan puhkeavat kerrannaiset jalosyreenit. KAKSI KAUNOTARTA Puutarhurisi valitsema jalosyreeni Moskovan Kaunotar sulattaa sydämet taivaallisen ihanasti tuoksuvilla kukillaan. Nuppuisina ne punertavat hennosti. Moskovan Kaunotar menestyy Keski-Suomessa saakka vyöhykkeillä I III (IV). Puistosyreeni Tammelan Kaunotar puhkeaa kukkaan noin viikon jalosyreenejä myöhemmin. Myös tämän hämäläisen lajikkeen nuput ovat vaaleanpunaiset. Se kestää talvet Rovaniemen korkeudella asti eli vyöhykkeillä I VI (VII). TUOKSUA KESÄILTOIHIN Jopa 6 metriä korkea likusterisyreeni kukkii muita syreenejä myöhemmin vasta heinäkuussa. Vaikka hunajalle tuoksuva kukinto voi olla 30-senttinen, se näyttää harsomaisen keveältä. Keltaiseen vivahtava kukinto pysyy kauniina pitkään kukinnan jälkeenkin. Laji menestyy vielä Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä. Ihanasti kukkivia puita koristavat usein syksyllä värikkäät hedelmät ja loistavat ruskavärit.

23 Viherklubi Asiantuntevaa 3990 si rhasi parhaak palvelua puuta

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V Atsaleat Violetta kanadanatsalea FinE I V Yksi talvenkestävimmistä lajikkeistamme. Aurinkoisella paikalla kauniin pyöreäksi kehittyvä pensas on erittäin hento ja tuuhea. Kukkii sinivioletein, perhosmaisin

Lisätiedot

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII !"#$%&'"(')*+,,& Marjaomenapuu I VII Malus baccata Leveälatvuksinen pikkupuu. Lehdistö on vaaleanvihreä. Nuput ovat vaaleanpunaiset, valkoiset tai punertavat. Valkoiset kukat halk. n. 5 cm. Hedelmät punaiset

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE AMPPELIPETUNIA (Surfinia) Suosittu amppelikukka, joka kukkii ahkerasti koko kesän. Sopii puolivarjoon tai aurinkoon. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Käytetään myös parvekelaatikoissa ja maanpeittokasvina.

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

Alppiruusut ja atsaleat

Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut kaipaavat hapanta maata, tuulilta suojatun, puolivarjoisan tai varjoi- san kasvupaikan. Heikkojuurisina ne hyö- tyvät katteen käytöstä, joka tasaa koste- us-olosuhteita

Lisätiedot

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI LOBELIA Sopii kaikenlaisiin istutuksiin, myös amppeliin. Viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa. On parhaimmillaan itseään voimakkaamman kasvin reunakasvina. Riippuva kasvutapa, voidaan istuttaa

Lisätiedot

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista

Lisätiedot

Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011

Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011 Painokelpoiset kuvat ladattavissa: Substral-aineistopankki http://holvi.artstudio.fi/transmeri/ Käyttätunnus ja salasana Transmerin kuluttajaneuvonnasta 0800 922

Lisätiedot

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2012 UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 on kaljuuntuneen, jääpoltteen tai muuten vahingoittuneen nurmikon

Lisätiedot

!""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-&

!#$%&'()**+*&((,-(./#0/.-& !""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-& Pyrus communis PÄÄRYNÄT Aunen Päärynä (IV) Hedelmä keskikokoinen, pitkänomainen, peiteväri punaruskea. Maultaan miedohkon makea. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Säilyy poiminnan

Lisätiedot

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO Isokukkaiset kärhöt ovat monien mielestä kauneimpia meillä kasvatetuista köynnöksistä. Pelkäämme turhaan kärhöjen talvehtimista, sillä oikein istutettuina ja hoidettuina ne talvehtivat suojaisessa paikassa

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

A `St. Michel (Mikkeli) `Haaga`

A `St. Michel (Mikkeli)  `Haaga` A `St. Michel (Mikkeli) Kukka on nuppuasteella vaaleanpunainen, auetessaan lähes valkoinen, vaaleanvihreä pilkkuinen. Lajike on kotimaisista alppiruusuista talvenkestävin ja se kukkii kotimaista alppiruusuista

Lisätiedot

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi IMELÄKIRSIKAT FANAL I-II Saksa Melko voimakaskasvuinen puu. Leveä ja melko tiivis latvus, hieman riippuvat oksat. Aikainen ja runsas sato. Hedelmä keskisuuri, litteänpyöreä ja tumma violetinpunainen. Malto

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

KOTIPIHAN PERENNAOHJE

KOTIPIHAN PERENNAOHJE KOTIPIHAN PERENNAOHJE Miten rakennetaan perennaryhmiä erilaisille kasvupaikoille: auringosta varjoon, kuivasta kosteaan? Tässä työohjeessa on monivuotisten kukkien istutusohjeita ja hoitoa helpottavia

Lisätiedot

Macy s Pride. High Voltage. Pinktopia. Champagne Wishes. All The Rage

Macy s Pride. High Voltage. Pinktopia. Champagne Wishes. All The Rage Easy Elegance Ruusut Easy Elegance -pensasruusuvalikoiman ruusut ovat jatkuvakukintaisia, helppohoitoisia ja kauniita. Pitkän jalostustyön tuloksena on syntynyt erittäin talven- ja taudinkestäviä lajikkeita.

Lisätiedot

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Matti Lahtinen 7.3.2013 PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Osa puuvartisista kasveista kukkii vasta toisen vuoden versoille. Esimerkki; jos norjanangervo ja syreeni leikataan lyhyeksi keväällä, ne eivät kuki

Lisätiedot

IHANA PIHA. Laatutaimia suomalaisille pihoille! SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT. Kevään uutuudet Pensaskirsikka Pohjolan Helmi

IHANA PIHA. Laatutaimia suomalaisille pihoille! SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT. Kevään uutuudet Pensaskirsikka Pohjolan Helmi Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/2015 SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT IHANA PIHA Kevään uutuudet Pensaskirsikka Pohjolan Helmi Herkulliset Makuisapäärynät Alppiruusujen aatelia Royal Amaranth Laatutaimia

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit 1,95. Nyt on aika... istuttaa kukkasipulit päivittää pihat ja parvekkeet syyskuntoon nauttia syksystä ja sisustaa kotia 10,-

Puutarha Nikkarit 1,95. Nyt on aika... istuttaa kukkasipulit päivittää pihat ja parvekkeet syyskuntoon nauttia syksystä ja sisustaa kotia 10,- Puutarha Nikkarit SYKSY 2015 Pieni pala paratiisia Kotimainen Pallokrysanteemi Ø n. 30cm 2 kpl 10,- (6,90 kpl) Pallotuija Tiny tim 3 kpl 10,- 10,- (15,-) Tarhasyysvuokko Kaunis syksyllä pitkään kukkiva

Lisätiedot

Taimien istutusohjeet

Taimien istutusohjeet Taimien istutusohjeet Kärhöjen istutus Kasvupaikka: Aurinkoinen Kasvualusta: Tasaisen hikevä, runsasravinteinen, kalkittu ja salaojitettu kasvualusta. Kasvin tyvellä maan tulisi olla hiekkapitoista, mikä

Lisätiedot

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle A-betoni, istutusastia TORI Tori on suorakaiteenmuotoinen sileä- tai rouhepintainen istutusastia. Leveys on 400 mm, pituus 1000 mm ja korkeus 400 mm. Paino 220 kg. Tori ja Puisto sarjojen istutusastioita

Lisätiedot

KOTIPIHAN ISTUTUSOHJE

KOTIPIHAN ISTUTUSOHJE KOTIPIHAN ISTUTUSOHJE Istutus on helppoa, kun opit perusasiat. Tästä työohjeesta saat tietoa, kuinka istutat puutarhan monivuotiset kasvit: pensaat, puut, perennat ja köynnökset. Sisältää: Ensin paikat

Lisätiedot

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m.

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m. Havupuut Abies concolor III Harmaapihta. Leveä kartiomainen kasvutapa, korkeus 10 20 m. Säännölliset vaakasuorat oksat ja isot siniharmaat, litteät, pehmeät neulaset. Viihtyy aurinkoisella tai osan päivää

Lisätiedot

KEVÄT 2013SANOMAT. Onnistumisen iloa! 8 kpl. Pieni pala TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT

KEVÄT 2013SANOMAT. Onnistumisen iloa! 8 kpl. Pieni pala TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT Pieni pala paratiisia TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin KEVÄT 2013SANOMAT Tässä lehdessä: Mummolan makuja s.2 Helppo yrttitarha s.3 Puutarhan kevät tuunaus s.5 Kevään kukkaloisto s.6 Kiitolliset

Lisätiedot

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 2. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 2. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 2 Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Moskovskoje Zimneje (Moskovan Talvi) 1/2 Risteytys: Wealthy X Antonovka Obuknovennaja Jalostettu Moskovan

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit 4, 90. 10,- 3,95/kpl 15,- Istuta ihanat syyskukat nyt. Pieni pala paratiisia. Kartiovalkokuusi (40-50 cm) Syysasteri.

Puutarha Nikkarit 4, 90. 10,- 3,95/kpl 15,- Istuta ihanat syyskukat nyt. Pieni pala paratiisia. Kartiovalkokuusi (40-50 cm) Syysasteri. 10 cm (4 ) Puutarha Nikkarit SYYSSANOMAT 2014 Pieni pala paratiisia 8 711805 057589 ation: www.inspirationflowerbulbs.com www.kapiteyn.nl puutarhanikkarit.fi Product of KAPITEYN BREEZAND HOLLAND 34768

Lisätiedot

MARJANVILJELY KASVUALUSTAT JA LANNOITTEET VIHANNEKSET, MARJAT JA YRTIT

MARJANVILJELY KASVUALUSTAT JA LANNOITTEET VIHANNEKSET, MARJAT JA YRTIT MARJANVILJELY KASVUALUSTAT JA LANNOITTEET VIHANNEKSET, MARJAT JA YRTIT Kotimaiset kasvualustat marjoille Mansikat Vadelmat Karhunvatukat Pensasmustikat Ratkaisut terveeseen kasvuun Turvepohjaiset kasvualustat

Lisätiedot

PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin.

PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. -30% 1 Helmililjan sipulit 1 10 Kerrotut aikaiset TULPPAANIN SIPULIT Peach Blossom 0 1 00 3 Ihanat ikivihreät havupuut! Asteri tai Hopealanka TAIMIA OY Espoonkeskus: Viskaalinkuja 5 Espoonlahti: Espoonlahdenranta

Lisätiedot

IHANA PIHA. Laatutaimia suomalaisille pihoille! Helpot jokapihan kasvit TIUKU- ja. päärynät Marjapihlajat jp j SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT

IHANA PIHA. Laatutaimia suomalaisille pihoille! Helpot jokapihan kasvit TIUKU- ja. päärynät Marjapihlajat jp j SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/2016 SULOISESTI TUOKSUVAT Siemenetön SYREENIPUUT viinirypäle Somerset Kevään Seedless uutuudet Pensaskirsikka Pohjolan Helmi IHANA PIHA Herkulliset Makuisa- Uusia

Lisätiedot

Tässä Ihanassa Pihassa

Tässä Ihanassa Pihassa Tässä Ihanassa Pihassa Forssa Puutarhakeskus Jaakkola Hakapellontie 85 (03) 4246 2500 www.jaakkola.fi Sinun Viherrinki-kauppiaasi Lue lisää www.viherrinki.fi Lahti Vihertalo Varpula Rajakatu 2 (03) 782

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO 2015. Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit. on valittu vuod

TUOTEKUVASTO 2015. Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit. on valittu vuod TUOTEKUVASTO 2015 Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit Tapio Koivula n Puutarha K on valittu vuod en 2014 Suomen kukk apuutarhaksi y Riippupetunia Amppelit Helppo hoitoinen, kukkien väreissä

Lisätiedot

Omenat Kesälajikkeet Borgovskoje Esteri Junost Norland Pirja

Omenat Kesälajikkeet Borgovskoje Esteri Junost Norland Pirja Omenat Kesälajikkeet Borgovskoje, V (VI), kesä (Peltosalmen imelä) Venäläistä alkuperää. Ehdottomasti talvenkestävimpiä kesälajikkeitamme. Hedelmä keskikokoinen, usein pitkulainen, kypsänä keltainen ja

Lisätiedot

Kotimaiset Alppiruusut

Kotimaiset Alppiruusut Kotimaiset Alppiruusut Kookkaat lajikkeet ovat täysikasvuisina yli kahden metrin korkuisia. Ne ovat parhaita puistojen ja puistometsien lajikkeita. Kookkailla lajikkeilla talvenkestävyys on erityisen tärkeää,

Lisätiedot

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Saatavana myös viljelmäkohtaiset seokset. www.novarbo.fi ikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Kuivikkeet Kevytruukutusmulta on ilmava kasvualustaseos, joka

Lisätiedot

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen biologiaa Amaryllis kuuluu amarylliskasvien (Amaryllidaceae)

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

ale 1 /kpl Upeat, edulliset Callunat ja kanervat -70% PuutarhaNikkarin -50% 15 kpl/pss. 15 kpl Pieni pala Kevättähti paratiisia www.taimia.

ale 1 /kpl Upeat, edulliset Callunat ja kanervat -70% PuutarhaNikkarin -50% 15 kpl/pss. 15 kpl Pieni pala Kevättähti paratiisia www.taimia. jj Pieni pala paratiisia www.taimia.fi jjjj jjjj TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin syys 2013SANOMAT j Nyt on aika istuttaa! Nyt on aika päivittää piha ja parveke syyskuntoon! Runsas valikoima

Lisätiedot

Kasvualustat ammattiviljelyyn

Kasvualustat ammattiviljelyyn Kasvualustat ammattiviljelyyn Saatavana myös viljelmäkohtaiset seokset. www.novarbo.fi Kasvualustaseokset Kevytruukutusmulta on ilmava kasvualustaseos, joka soveltuu myös heikkojuuristen kasvien viljelyyn.

Lisätiedot

Syysuutuuksia 2015. Esittelyssä 24 erilaista syyssipuliuutuutta ja 3 uutta valkosipulilajiketta eli 27 hyvää syytä istuttaa syksyllä sipuleita!

Syysuutuuksia 2015. Esittelyssä 24 erilaista syyssipuliuutuutta ja 3 uutta valkosipulilajiketta eli 27 hyvää syytä istuttaa syksyllä sipuleita! 2015, Exotic Garden Syysuutuuksia 2015 Esittelyssä 24 erilaista syyssipuliuutuutta ja 3 uutta valkosipulilajiketta eli 27 hyvää syytä istuttaa syksyllä sipuleita! Darwin-tulppaanit ovat vankkoja, upeita,

Lisätiedot

Omenapuupuistoon istutettiin yhteensä 14 eri lajiketta. Jokaiselle kuukaudelle tuli oma nimikkolajikkeensa:

Omenapuupuistoon istutettiin yhteensä 14 eri lajiketta. Jokaiselle kuukaudelle tuli oma nimikkolajikkeensa: Vuonna 2001 valmistui kaikkien imatralaisten käyttöön Vuoksen kauniille rantamaille vanhan rautatiesillan kupeeseen Omenapuupuisto. Puistossa kasvaa lähes 300 omenapuuta - henkilökohtaisesti nimettynä

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus)

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Mustikka on yleinen koko Suomessa. 6-8 mm Lehdet ovat

Lisätiedot

, hie. Uusi Provado Care tuholaisten torjuntaan sivu 5. Muurahaisia? Nopea apu sivu 7. Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi?

, hie. Uusi Provado Care tuholaisten torjuntaan sivu 5. Muurahaisia? Nopea apu sivu 7. Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi? isk, hie ille Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi? Muurahaisia? Nopea apu sivu 7 kkakäytä v i l l e! Kauniin nurmikon salaisuus! Lue lisää sivu 4 NATRIA 100 % ORGAANISTA JYRSIJÄT apihoille, auto

Lisätiedot

1kpl KEVÄT 2011SANOMAT. 3 kpl TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT. Tarjous Kestävä vanhanajan pelargoni Mårbacka. Tarjous. Terassin kevätsiivoukseen

1kpl KEVÄT 2011SANOMAT. 3 kpl TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT. Tarjous Kestävä vanhanajan pelargoni Mårbacka. Tarjous. Terassin kevätsiivoukseen Pieni pala paratiisia www.taimia.fi TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin KEVÄT 2011SANOMAT Kestävä vanhanajan pelargoni Mårbacka 4 Kylmää kestävät sipulikukat, lemmikit ja kaunokaiset a 3, 3

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit. Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi 16,90. Puuliljat! Kotimaiset luomuyrtit. Puistoalppiruusu KEVÄTSANOMAT 2014

Puutarha Nikkarit. Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi 16,90. Puuliljat! Kotimaiset luomuyrtit. Puistoalppiruusu KEVÄTSANOMAT 2014 Puutarha Nikkarit KEVÄTSANOMAT 2014 Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi Uusi myymälä avataan 12.4. Herttoniemeen Abraham Wetterintie 3 Tervetuloa! UUTTA Puuliljat! 10,- Lue lisää s. 2 Kotimaiset

Lisätiedot

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Saaristo-omena Toimitamme omenaa noin 40:tä viljelijältä Ahvenanmaan saaristosta. Viljelyllä on pitkät perinteet ja on osaavien viljelijöiden käsissä. Omenat kehittyvät suotuisasti

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET 1 (7) VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET KEVÄT HOITO Lannoita puut ja pensaat kevätlannoitteella (Kemiran puutarhan yleislannos 1 dl / pensas (5-10 kg / aari) tai Biolanin lannoiteaineet 20 30 l/ aari) annosteluohjeet

Lisätiedot

Herukat säiden armoilla

Herukat säiden armoilla Liite 18.10.2004 61. vuosikerta Numero 3 Sivu 5 Herukat säiden armoilla Marja Aaltonen, MTT Laadukas hedelmä- ja marjasato saadaan jo pienestä määrästä kukkia. Herukan raakileita varisi kuitenkin tänä

Lisätiedot

Ihana Piha. 3 hyvää. Keltaluumu: Laatokan Helmi. Kasvata metsämarjoja. kasteluniksiä. Kultasateen raikkaus hurmaa 1/ 2012

Ihana Piha. 3 hyvää. Keltaluumu: Laatokan Helmi. Kasvata metsämarjoja. kasteluniksiä. Kultasateen raikkaus hurmaa 1/ 2012 Ihana Piha Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/ 2012 Kasvata metsämarjoja Keltaluumu: Laatokan Helmi 3 hyvää kasteluniksiä Kultasateen raikkaus hurmaa Tässä Ihanassa Pihassa Sinun Viherrinkikauppiaasi

Lisätiedot

Taimikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa

Taimikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa PUUTARHAOPAS Taimikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa Helposti alkuun Kylvä kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin siemenet toukokuun alussa. 1. Kylvä aina puhtaisiin ruukkuihin tai lokerikkoihin. 2. Paras

Lisätiedot

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 1. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 1. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 1 Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Aape (Venäläinen nimi ei tiedossa) Valkovenäläinen risteytys, Lobo X Prima Venäjällä ilmeisesti numerolajike

Lisätiedot

ESBAU LUONNONMUKAISET PUUTARHATUOTTEET

ESBAU LUONNONMUKAISET PUUTARHATUOTTEET ESBAU LUONNONMUKAISET PUUTARHATUOTTEET TORJUNTA-AINEET 1. FERRAMOL ETANASYÖTTI sivu 1(9) Etanoiden ympäristöystävälliseen ja tehokkaaseen torjuntaan avomaalla ja kasvihuoneissa. Sopii vihanneksille, juureksille,

Lisätiedot

Uksein kesäkukat. tervetuloa edullisille ja laadukkaille kukkaostoksille!

Uksein kesäkukat. tervetuloa edullisille ja laadukkaille kukkaostoksille! 1 Uksein kesäkukat Hei. Olemme uusi kesäkukkatarha TornioN PIRKKIÖSSÄ. Olemme aloittaneet pienestä ja laajennamme toimintaamme pikkuhiljaa. toimipaikassamme on myös kesäkahvila, vanhassa navetassa. Joka

Lisätiedot

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Rintamamiestalon puutarhan kunnostus Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Kohde Vuonna 1947 rakennetun rintamamiestalon puutarhan kunnostustyöt

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Kasvata hyötypuutarhassa. ympäri vuoden! Luminum Oy Ratastie 5, 03100 NUMMELA 044 588 5021 www.luminum.fi

Kasvata hyötypuutarhassa. ympäri vuoden! Luminum Oy Ratastie 5, 03100 NUMMELA 044 588 5021 www.luminum.fi Kasvata hyötypuutarhassa ympäri vuoden! Luminum Green -tuotteilla omaa satoa Helposti Hyödynnä kaupan ruukkuyrttien ja -salaattien tarjonta ja jatkokasvata lisäsatoa Luminum Green -tuoteperheen avulla.

Lisätiedot

Vihervi sikko Oy Koristekivet & koristesorat

Vihervi sikko Oy  Koristekivet & koristesorat Viherviisikko Oy Koristekivet & koristesorat 0 S i v u Koristekivet: Rantakivi Rantakivi on veden hioma luonnonkivi, jossa on paljon kauniita värisävyjä. Rantakiveä voi käyttää monipuolisesti kaikkialla

Lisätiedot

SISUSTA SILKKIKASVEILLA

SISUSTA SILKKIKASVEILLA SISUSTA SILKKIKASVEILLA Kaikkea puutarhaan ja kotiin jo 65 vuoden kokemuksella Sisältö Siemen Flora Oy... 2 Valitse silkkikasvi silloin kun aidot kasvit eivät menesty... 3 Silkkikasvit ja puut... 4 Vihersisustajan

Lisätiedot

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Sanna Kauppinen, MTT Mikkeli sanna.kauppinen@mtt.fi, 040 183 4845 Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja 29.10.2013 Luomuinstituutti Orlovim This project is co-funded

Lisätiedot

Novarbo luomulannoitteet

Novarbo luomulannoitteet et Lannoitteet Kuivikkeet www.novarbo.fi Novarbo luomulannoitteet Luomulannoitteet alan osaajalta. Kasvihuonetekniikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Uusi luonnonmukainen lannoiteperhe Tuotevalikoimamme

Lisätiedot

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo Herukkalajikkeet Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula MTT Sotkamo Hanke: Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois-Suomeen 2 Rahoittajat: EU:n maaseuturahasto / Kainuun

Lisätiedot

^Jr A. Joulukuusikauppa. uudufuuiiifiauppcm io uuade&ta 797C. ifedutehtd

^Jr A. Joulukuusikauppa. uudufuuiiifiauppcm io uuade&ta 797C. ifedutehtd 0 > I OB V1 ^Jr A > * ' I# > LJ 9 Joulukuusikauppa ifedutehtd ^ uudufuuiiifiauppcm io uuade&ta 797C Joulun paras yrityslahja Helppo ja mukava joululahja yrityksenne työntekijöille ja asiakkaille? Kotimainen

Lisätiedot

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Suomeksi HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Vaivatonta sisäviljelyä Tregren tarjoaa ratkaisut helppoon ja vaivattomaan sisäviljelyyn. Herbie

Lisätiedot

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Luonnonmukainen tuotanto Kasvuturve B2 Organic on luonnonmukaisesti lannoitettua vaaleaa rahkaturvetta. Turve on kalkittu ja lannoitukseen on käytetty kompostoitua

Lisätiedot

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen!

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! YOUNG PEOPLE FOR YOUNG PEOPLE -hankkeen toiminnan ytimenä on nuorten ideoiden kuuleminen. Minipuutarha-info aloittelevalle kotipuutarhurille on esimerkki nuorten

Lisätiedot

Omat pihakuvat kevät-syksy 2012

Omat pihakuvat kevät-syksy 2012 1 / 57 Krookukset heräävät keväällä ensimmäisinä lähes jäisestä maasta. Vuohenjuuri on joka keväinen väriläikkä pihan reunamilla. 2 / 57 Esikot rehottavat vielä, mutta jäävät pian nousevien ruusujen varjoon.

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

Bayer Garden 2011 UU U T U U T U U D U E D T E

Bayer Garden 2011 UU U T U U T U U D U E D T E Bayer Garden 2011 UUTUUDET Uutuuksia 2011: Trim-nurmikon voikukkahävite Trim-tiiviste ja -käyttövalmis spray Rikkakasvien torjuntaan nurmikoilta 500 ml tiivistettä riittää 250 m²:lle 1 litra sprayta riittää

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT Alppiruusu tarvitsee erittäin kuohkean ja happaman maan, joka ph-arvo on 4,5-5. Luonnossa se kasvaa usein puiden alustoilla. Maa parannetaan turpeella, karkealla hiekalla ja mullalla

Lisätiedot

Ecopulp Taimitassu. Taimitassu sisältää esilannoituksen, n.10 % lannoitetuhkaa sekä booria.

Ecopulp Taimitassu. Taimitassu sisältää esilannoituksen, n.10 % lannoitetuhkaa sekä booria. Ecopulp Taimitassu Ecopulp Taimitassu, suojaa tehokkaasti kaikentyyppisiä puuntaimia, pensaita sekä taimikkoja sen ensimmäisinä vuosina. Taimitassu säästää paljon vaivaa, aikaa sekä rahaa. Lisäksi se parantaa

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes

Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes Marttaliitto ry Miksi papuja kannattaa kasvattaa? Papujen kasvatus on ekoteko: palkokasvit ylläpitävät maan kasvukuntoa, parantavat maan rakennetta ja sitovat

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Satoa ruukusta ja laatikosta

Satoa ruukusta ja laatikosta PUUTARHAMARTTOJEN POP UP Satoa ruukusta ja laatikosta SATOA RUUKUSTA JA LAATIKOSTA Hyötykasvit viihtyvät ja tuottavat satoa, kun ne saavat riittävästi valoa. Suoran valon on osuttava kasveihin vähintään

Lisätiedot

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus 1 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi Liitetään kaivulupaan VIHERTYÖOHJE NURMIKOT Rakennustyöaikainen suojaus Säilytettävä nurmikko suojataan rakentamalla tukeva aita (korkeus 1,5 m) nurmikkoalueen ympärille,

Lisätiedot

Novarbo luomulannoitteet

Novarbo luomulannoitteet www.novarbo.fi tatuotteet Lannoitteet Kuivikkeet Viherrakentaminen Novarbo luomulannoitteet Luomulannoitteet alan osaajalta. Kasvihuonetekniikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Kuiv Luonnonmukainen lannoiteperhe

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

Omenakalenteri 2013. suomalaisia maatiaislajikkeita. o m e n a k a l e n t e r i esittelee kuukausittain kotimaisen

Omenakalenteri 2013. suomalaisia maatiaislajikkeita. o m e n a k a l e n t e r i esittelee kuukausittain kotimaisen Omenakalenteri 2013 suomalaisia maatiaislajikkeita o m e n a k a l e n t e r i esittelee kuukausittain kotimaisen maatiaisomenalajikkeen, jonka tuore- tai varastosadon hyödyntämisen aika tuolloin on. Kotimaisen

Lisätiedot

Tarjous. 4 kpl. Monivuotinen Karpaattien kello. Tarjous. 3 kpl. Tarjous. kpl. Lisää ruusutarjouksia s.4

Tarjous. 4 kpl. Monivuotinen Karpaattien kello. Tarjous. 3 kpl. Tarjous. kpl. Lisää ruusutarjouksia s.4 Pieni pala paratiisia www.taimia.fi Nyt on aika istuttaa! TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin KEVÄT 2012SANOMAT Euroopan ykköstrendi Hieno valikoima Daalian juurakoita 1 Lue lisää s. 7 30vuotta

Lisätiedot

Ihana piha. Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2011. Upea uutuus Magnolia. www.viherrinki.fi. Sinikämmen. sivulla 8. Sinun Viherrinki-kauppiaasi:

Ihana piha. Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2011. Upea uutuus Magnolia. www.viherrinki.fi. Sinikämmen. sivulla 8. Sinun Viherrinki-kauppiaasi: Ihana piha Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2011 Sinikämmen s. 22 Sinun Viherrinki-kauppiaasi: Upea uutuus Magnolia sivulla 8 www.viherrinki.fi IHANAPIHA 1 Muista kasvuunlähtötakuu! Puutarhurisi valitsema

Lisätiedot

OMENAT. ANANASKANELI I-III Venäjä. ANTONOVKA I-V Ukraina. AMOROSA I-III Ruotsi, Balsgård Ingrid Marie x Filippa

OMENAT. ANANASKANELI I-III Venäjä. ANTONOVKA I-V Ukraina. AMOROSA I-III Ruotsi, Balsgård Ingrid Marie x Filippa OMENAT ANANASKANELI I-III Venäjä Voimakaskasvuinen, ilmava ja pystykasvuinen latvus. Vanhin ja kestävin kanelilajike. Aikainen kukinta. Keskikokoinen, litteänpyöreä hedelmä. Keltainen pohjaväri, oranssinpunainen

Lisätiedot

MARJAOSAAMISKESKUS. Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009

MARJAOSAAMISKESKUS. Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009 MARJAOSAAMISKESKUS Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009 AIKAISET LAJIKKEET... 2 Zumba (FF 06-01 )...

Lisätiedot

Magnoliat. Magnolia Galaxy I Magnolia, roosa, Mahonia aquifolium IV Mahonia. Ikivihreät, kiiltävät, terävän hammaslaitaiset

Magnoliat. Magnolia Galaxy I Magnolia, roosa, Mahonia aquifolium IV Mahonia. Ikivihreät, kiiltävät, terävän hammaslaitaiset Magnoliat Magnolia kobus IV Japanin magnolia Mustilan kanta! Puutarhan kauneimpia kukkijoita, joka hätkähdyttää aikaisin keväällä lehdettömänä avautuvilla suurilla puhtaanvalkoisilla kukillaan. Kukkii

Lisätiedot

Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kun omenapuun paikkaa valitaan, on kiinnitettävä huomiota maan kosteuteen, tuulisuuteen,

Lisätiedot

Perennat hautausmaalla

Perennat hautausmaalla Perennat hautausmaalla Kesällä 2012 perustettu vanhojen hautareunakivien rajaama uusi perennapenkki, josta löytyy myös muutama harvinaisuus, esim Cimicifugan lännenkimikin punalehtinen muoto Brunette.

Lisätiedot

15.2.-21.3.2016. kukkien kevät! luovaa, värikästä ja tuoksuvaa

15.2.-21.3.2016. kukkien kevät! luovaa, värikästä ja tuoksuvaa 15.2.-21.3.2016 kukkien kevät! luovaa, värikästä ja tuoksuvaa sitruunaruoho sitruunainen ja raikas vastaleikattu sitruunaruoho ja tuoksuva kielo yhdistyvät aistilliseen myskiin luoden todella eksoottisen

Lisätiedot

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT Alppiruusu tarvitsee erittäin kuohkean ja happaman maan, joka ph-arvo on 4,5-5. Luonnossa se kasvaa usein puiden alustoilla. Maa parannetaan turpeella, karkealla hiekalla ja mullalla

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

LIIKELAHJAT Kevät 2015

LIIKELAHJAT Kevät 2015 LIIKELAHJAT Kevät 2015 1 Monta hyvää syytä valita Aarikka-lahja Tervetuloa tekemään onnistuneita lahjavalintoja! Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Sirpa Grev sirpa.grev@aarikka.com p. 040 544 4212 Paula Heinikangas

Lisätiedot

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 Asunto-osakeyhtiö Mäkärän tontin puut kuntoarvioitiin marraskuussa 2014. Kuntoarvioinnissa puista tutkittiin silmämääräisesti puun tyven, rungon ja latvuksen kunto. Lisäksi

Lisätiedot

LEHMON PUUTARHATILA OY Hinnasto 2012 Kukkakauppa ruukkukukat viherkasvit leikkokukat sidontatyöt lahjatavarat Taimitarha koristepuut ja -pensaat hedelmäpuut, marjakasvit perennat, kesäkukat lannoitteet,

Lisätiedot