IHANA PIHA. Viherklubi. Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! RIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IHANA PIHA. Viherklubi. Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! RIA"

Transkriptio

1 Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/2014 IHANA PIHA Lumoavat kärhöt sopivat kaikkialle! Kevään upea uutuus: Kestävät Royalalppiruusut RIA makeita mansikoita koko kesän! Viherklubi Liity Viherklubiin nauti kasvavista eduista! Asiantuntevaa palvelua puutarhasi parhaaksi

2 2 Asiantuntevaa palvelua a lähellä läh hellä Sinua PUUTARHURISI VALITSEMA suosikit nyt superedullisesti! Hurmaava vaaleanpunainen kukkapilvi KEVÄTSUUDELMA (Prunus Accolade ) norm. 29,90/39,00 (n. 150 cm astiataimet) Talvenkestävä, Talvenkestävä herkullinen keltaluumu LAATOKAN HELMI (Prunus domestica Onega ) Tarjous on voimassa saakka niissä Viherrinki-myymälöissä, joiden valikoimaan tuotteet kuuluvat. Varaa pian omasi, sillä tarjoushintaisia tuotteita on rajoitettu erä/myymälä. Viherrinki-KAUPPIAASI Forssa Puutarhakeskus Jaakkola Hamina TaimiHaka Hämeenlinna Jukolan Kukkatalo Imatra Tarun Pihapuu Janakkala Harvialan Taimimyymälä Joensuu Monosen Puutarha Jyväskylä Viherlandia Kajaani Kainuun Taimi ja Tarvike Kokkola Taimitaikurit Kotka Onnenpensas Kouvola Kuusankosken Viherpiste Lahti Vihertalo Varpula Pori Paratiisin Taimitarha Rauma Viherkäine Riihimäki Puutarhatalo Sydänmaa Ruovesi Kukkapaikka Sastamala Kukkatalo Riutta Säkylä Kukka- ja puutarhakauppa Lillukka Turku Kauppilan Puutarhakeskus Vääksy Vääksyn Viherkukka Olemme yksityisiä, ammattitaitoisia ja palvelevia puutarhakauppoja. Valitse lähin Viherrinki-myymäläsi ja tule tutustumaan omaan puutarhuriisi! Lisätietoja ja tarkemmat yhteystiedot löydät nettisivuiltamme viherrinki.fi.

3 Aurinkoinen tervehdys lukijalle 3 Uusi upea PUUTARHAKAUSI ON ALKANUT Kädessäsi on Ihana Piha Viherringin perinteikäs asiakaslehti. Haluamme tarjota Sinulle iloa, ideoita ja onnistumista puutarhaharrastukseesi. Lehdessämme esittelemme myös Viherringin ainutlaatuiset Puutarhurisi valitsema -tuotteet. Tutustu tämän kevään kiehtovaan taimivalikoimaan ja tule valitsemaan uutta puutarhaasi. PILARIKUUSI s.14 Sanna Elo, Paratiisin Taimitarha, Pori Kotimaisten havupuiden erikoismuodot ovat kestäviä Suomen karussa ilmastossa ja niillä saadaan puutarhan kasvimuotoihin hienoa vaihtelua. Taimet on lisätty huolella valituista säännöllisen pilarimaisista emopuista. Pilarikuusi ei varjosta liikaa pienelläkään pihalla. Kauneimmillaan se on muutaman puun ryhmänä. Esittelyssä kauppiaidemme omat suosikit PUUTARHURISI VALITSEMA TUOTTEISTA. s. 8 9 ROYAL-ALPPIRUUSUT Jukka Söderholm, Onnenpensas, Kotka "Miä piän niist", sanoo hortonomi Jukka Söderholm Onnenpensaas- ta. Perinteisiin alppiruusuihin ver- rattuna Royal-lajikkeiden kukinta on näyttävämpää, värikkäämpää ja runsaampaa. Talvenkestävyys on vertaansa vailla, kaikki lajik- keet kestävät yli 30 asteen pakka- set. Taimet ovat laadukkaita, run- saasti haaroittuneita ja isoissa 5 L astioissa kasvatettuja. SILOPOSKI-OMENAT s. 6 Matti Jaakkola, Puutarhakeskus Jaakkola, Forssa Siloposki-omenalajikkeet on kehitetty, jotta Sinullakin olisi mahdollisuus saada kauniita ja herkullisia omenoita puutarhastasi ilman myrkkyjä. Suosittelen lämpimästi näitä terveitä ja vastuskykyisiä lajikkeita kotipuutarhureiden iloksi. Siloposkia on niin kesä-, syys-, kuin talviomeniakin, eli helppohoitoisia herkkuhedelmiä joka makuun. Sirkku Reko, Kukka- ja puutarhakauppa Lillukka, Säkylä Tässä Sinulle herkullinen uutuuslajike, joka jatkaa makeaa mansikkakesääsi pitkälle syksyyn. Ria mansikkaa voit kasvattaa sekä avomaalla että amppeleissa aurinkoisella paikalla. Jatkuvasatoisena se on myös näyttävä koristekasvi, koska siinä on samanaikaisesti runsaasti kukkia ja marjoja. 'RIA' JATKUVASATOINEN MANSIKKA s.18 Parasta PUUTARHAASI! PUUTARHURISI VALITSEMA on Viherringin oma tuoteperhe. Etsimme jatkuvasti asiantuntevien yhteistyökumppaneiden kanssa mielenkiintoisia uutuuksia ja nostamme esiin myös erinomaisia tuttuja lajeja, joiden käytön toivoisimme lisääntyvän. PUUTARHURISI VALITSEMA on Sinulle merkki ammattitaidosta. Tuoteperheemme täydentyy ja uudistuu vuosittain. PUUTARHURISI VALITSEMA -tuotteet kasvatetaan yhteistyössä luotettavien ja osaavien viljelijöiden kanssa. Näille laatutaimille annamme 45 päivän kasvuunlähtötakuun. Oikeilla istutus- ja hoito-ohjeilla haluamme auttaa Sinua onnistumaan puutarhassasi.

4 4 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Fotolia.com Koristepuutarha ja hyötykasvit sointuvat Miksi suotta piilottaa upeasti kukkivia hedelmäpuita erilliseen hyötykasvitarhaan istutetaan ne pihan paraatipaikalle koristekasvien seuraan. Ympäri vuoden koristeelliset kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut mahtuvat pienikokoisina ahtaillekin tonteille. Pilariomenapuu kasvaa jopa ruukussa! Hedelmäpuut Puutarhan monikäyttöisimmät puut ILOA JOKA AISTILLE Hedelmäpuut hellivät kaikkia aisteja: keväällä makeasti tuoksuvissa kukissa surisevat kimalaiset. Kesällä tuuli havisee lehdistössä, joka leimahtaa syksyllä punaisen ja keltaisen sävyissä ilakoivaan ruskaan. Kirkkaimmalla ruska-asulla koreilevat yleensä kirsikat ja luumut. Syyskesällä oksilla notkuvat kypsät hedelmät, joiden tuoksukin nostattaa veden kielelle. NÄIN ONNISTUT Hedelmiä ei kehity ilman onnistuneesti pölyttyneitä kukkia. Aurinkoinen mutta tuulensuojainen paikka takaa varmimmin runsaan kukinnan ja sadon. Istuta kutakin hedelmäpuulajia vähintään kahta eri lajiketta, jolloin ne pölyttävät toisensa. Ristiin pölyttyneet puut tuottavat selvästi enemmän ja parempilaatuista satoa kuin yksinäiset puut. Hedelmäpuut pitävät kasvupaikasta, missä niiden juuristo ei seiso pitkiä aikoja vedessä. Istuta taimet ainakin 30 senttiä korkeaan kohopenkkiin. Varaa puulle rikkakasvitonta, peruslannoitettua ja -kalkittua multaa vähintään 60 senttiä syvä ja metrin leveä kerros. HOITO HELPOKSI Kirsikoita ja luumuja ei tarvitse juurikaan leikata. Vain vioittuneet oksat poistetaan ja tarpeen mukaan latvuksesta harvennetaan liian tiheässä kasvavia oksia. Omena- ja päärynäpuiden leikkaus on yksinkertaisinta, kun niitä kasvatetaan samaan tapaan kuin koristepuita. Puiden annetaan varttua vapaasti, mutta tiheitä latvoja harvennetaan varhain keväällä. Voimakkaasti ylöspäin kasvavia oksia taivutetaan, jotta kasvuvauhti tasaantuu. Taivutuksen ansiosta puu alkaa tuottaa hedelmiä nuorempana. Kasvinsuojeluun kuluu vähän aikaa, kun suosit taudinkestäviä lajikkeita. Puutarhurisi valitsemia taudinkestäviä omenia ei tarvitse ruiskuttaa ruventorjunta-aineilla, minkä vuoksi siloposkiset omenalajikkeet kelpaavat jopa luonnonmukaiseen viljelyyn. Hedelmäpuun juuristo voi hyvin 30 cm korkeassa kohopenkissä.

5 kauniisti samaan tilaan 55 LÖYDÄ LUUMUPUUN TAIKA: Tarjoushintaan toukokuun ajan norm. 29,90 Keltaluumu LAATOKAN HELMI Prunus domestica Onega Herkullisia hedelmiä jo nuoresta puusta. Ainutlaatuisen kaunis, kapealatvainen puu mahtuu pieneenkin pihaan ja kestää talvet erinomaisesti Joensuun korkeudella saakka. Kukkii toukokuussa kuin valkoinen poutapilvi. Itsepölytteinen. Vähäinen leikkaustarve; leikataan syyskesällä. Hedelmä: makea, aurinkoisen keltainen, poimintakypsä elokuussa. Kasvupaikka: aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, kalkittu. Korkeus: 3 4 m Vyöhykkeet I IV Herkkuluumu PIETARIN LAHJA Prunus cerasifera Podarok St. Petersburg Kapeakasvuinen pikkupuu, jonka valkoinen kukkapilvi varhain keväällä hurmaa vaativammankin kasviharrastajan. Erittäin runsas sato kullankeltaisia, mehukkaita hedelmiä. Lajike on osittain itsepölytteinen, mutta parhaan sadon saat, jos istutat myös toisen herkkuluumulajikkeen pihapiiriisi. Hedelmä: pyöreä, kullankeltainen, makea ja mehukas, kypsyy elokuussa. Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, kosteutta läpäisevä maa. Korkeus: 2 4 m Vyöhykkeet I III (IV) 90 Herkkuluumu PUNAINEN PARONI Prunus cerasifera Matjyun Vaaleanpunainen kukkapilvi jo ennen lehtien puhkeamista. Siro kasvutapa ja purppuranpunertava lehdistö. Myös hedelmien väri syvenee kypsyessään purppuranpunaiseksi. Viehättävä koristepuu ja sadonantaja. Osittain itsepölytteinen, mutta runsaan sadon varmistamiseksi suosittelemme pölyttäjäksi esimerkiksi Pietarin Lahjaa. Hedelmä: purppuranpunainen, mehukas ja makea, kypsyy yy elokuun lopulla. Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, maa hyvin vettä läpäisevä. Korkeus: 2 4 m Vyöhykkeet I III (IV) Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavilla rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

6 Haluamme auttaa Sinua onnistumaan puutarhassasi 6 Olemme nimenneet Siloposkiksi terveitä ja satoisia, Suomessa kasvatettuja uutuuslajikkeita. Ne ovat huomattavasti vastustuskykyisempiä omenarupea ja muumiotautia vastaan kuin perinteiset lajikkeet. Siloposket sopivat siis erinomaisesti myös luomuviljelyyn. Saat vähällä vaivalla terveitä ja raikkaita hedelmiä omasta puutarhastasi. SILOPOSKET KAUNIIT HERKKUHEDELMÄT Siloposkiomenapuut 2990 SILOPOSKEN AIKAINEN SILOPOSKEN NAUTINTO Krasnoje Ranneje Uslada Erittäin aikaisin kypsyvä herkullinen kesälajike. Hedelmän pohjaväri keltainen, peiteväri leveäviiruisen punainen. Maku aromikas ja makeanhappoinen. Suositellaan kotipuutarhan ensiomenaksi. Talvenkestävä vyöhykkeillä I III(IV). Myöhäinen syysomena. Hedelmät suurehkoja, pohjaväri on vihertävän keltainen ja peiteväri kirkkaanpunaista. Maku herkullisen vadelma-arominen. Tulee aikaisin satoikään ja on runsassatoinen. Talvenkestävyys erinomainen, suositellaan vyöhykkeille I IV. SILOPOSKEN AURINKOINEN SILOPOSKEN KAUNOTAR Solnyshko Myöhäinen syysomena, jonka suuret hedelmät säilyvät joulukuulle. Hedelmät väriltään lähes kokonaan vadelmanpunaiset ja mehukkaat, maku kypsänä herkullinen makeanhappoinen. Suositellaan vyöhykkeille I IV. Afrodita Aikainen talvilajike, omenat säilyvät varastossa tammikuulle saakka. Hedelmät kookkaat ja vadelmanpunalaikkuiset, maku happoisenmakea. Runsassatoinen ja voimakaskasvuinen lajike. Talvenkestävyys hyvä, suositellaan Etelä- ja Keski-Suomeen vyöhykkeille I III.

7 SOPIVAT PIENEENKIN PIHAAN! Pilariomenapuu on aivan oikea, herkullista satoa tuottava omenapuu ja samalla ihastuttava pihan koristekasvi. svi. Sille on helppoa keksiä monta käyttötapaa tapaa puutarhassa. Puu on pysty ja kapea, sillä latvus kehittyy vain noin metrin levyiseksi. Pilariomenapuu onkin helppo yhdistää kasviryhmiin. Säännöllisellä leikkauksella varmistetaan kapean pilarimainen kasvutapa, tanakat oksat, runsas kukinta ja suurin mahdollinen sato. Pilariomenapuu tuottaa hedelmiä hyvin varhain, jopa kaksivuotiaana. Pilariomenapuut MEDOC Myöhäinen kesälajike, omenat säilyvät noin kuukauden. Maku erityisen makea ja hunaja-arominen. Väri: keltainen Vyöhykkeille I III PRESIDENT Myöhäinen kesälajike, hedelmät säilyvät puolitoista kuukautta. Hyvä ruvenkestävyys. Väri: keltainen, ei peiteväriä. Vyöhykkeille I III (IV) SENATOR Aikainen syysomena. Hyvä ruvenkestävyys. Erittäin herkullinen maku. Väri: voimakkaan punainen, valkopilkkuinen. Vyöhykkeille I II (III) OSERELIE MOSKOVSKOJE Aikainen talviomena, jonka hedelmät säilyvät tammikuulle saakka. Hyvä ruvenkesto. Väri: punakeltainen. Vyöhykkeille I III Lisätietoa Siloposkista ja pilariomenapuista löydät nettisivuiltamme viherrinki.fi

8 8 Teksti: Lauri Sydänmaa Kuvat: Antti Kauppila, Ella Räty Kuninkaallista KOREUTTA Alkukesällä alppiruusujen loistelias kukinta lähes salpaa hengityksen. Erikokoisten ja -muotoisten kukkien värikirjo kattaa miltei kaiken mahdollisen valkoisesta hehkuviin punaisen, keltaisen ja oranssin sävyihin. Vaaleat ja tummat liilat tai siniset kukat hohtavat viileää eleganssia. Terälehtien täplissä ja viiruissakin riittää ihmeteltävää. Rhododendronit eli alppiruusut ovat maapallomme hienoimpia ja vanhimpia kasveja. Ne olivat olemassa jo 50 miljoonaa vuotta sitten. Kautta aikain rhodot ovat olleet tutkimusmatkailijoiden ja kasvinjalostajien intohimoisen kiinnostuksen kohde. Vain mielikuvitus on rajana rhodojen väreissä, muodoissa ja koossa. Jotkut ovat maanmyötäisiä varpuja, toiset erikokoisia pensaita tai jopa yli 30-metrisiä puita. Muutamat kasvavat epifyytteinä puiden rungoilla trooppisissa sademetsissä. IHANAT IKIVIHREÄT Alppiruusut eivät ole koskaan tylsiä. Nämä alkukesän uljaat kukkijat tarjoilevat iloa silmälle koko kasvukauden ajan. Kun toiset kasvit ovat jo painuneet talvilepoon, rehevä ikivihreä lehdistö viheriöi aina vaan. Pihan kukkiva kuningas piristää mieltämme vuoden jokaisena päivänä. Poista kuihtuneet kukat. Näin joudutat uusien versojen ja nuppujen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa. KASVUPAIKKA JA HOITOVINKIT Alppiruusut palkitsevat Sinut ylellisellä kukinnallaan, kun istutat ne sopivaan paikkaan ja hallitset muutaman helpon kasvatusniksin. 1. Sijoita alppiruusut ryhmiin tai muiden kasvien joukkoon. Ne eivät viihdy yksittäiskasveina. Alppiruusut menestyvät myös syväjuuristen puiden alla, esimerkiksi harvassa mäntymetsässä. 2. Puolivarjo on ihanteellinen alppiruusuille. Vältä varjoisimpia paikkoja, missä valonpuute vähentää kukintaa. 3. Kasvualusta on hapan (ph 4,5 5,5), turvepitoinen, kosteahko ja puolisen metriä syvä. Kasvualustan pitää olla niin kuohkea, että sitä pystyy sekoittamaan pelkällä kädellä kyynärpäätä myöten. 4. Kata kasvualusta puunkuorikkeella tai maanpeitekasveilla. Alppiruusun juuret ovat lähellä maanpintaa ja kate suojaa liialta lämmöltä ja kuivumiselta. 5. Kastele ja lannoita runsaasti keväällä heti roudan sulamisen jälkeen. Alppiruusujen erikoisravinteet sopivat tietenkin hyvin, mutta voit myös käyttää erilaisia perunanviljelyyn tarkoitettuja lannoitteita. 6. Kastele kesän kuivina aikoina. Kerralla annetaan vettä runsaasti, litraa pensasta kohden. 7. Huolehdi talvisuojauksesta. Haravoi syksyllä paksu kerros lehtiä juuriston suojaksi. Suojaa pensas myös kevättalven tuulilta, mutta älä rakenna telttakatosta, joka estää suojaavan lumen kertymisen pensaan tyvelle. 8. Poista painava nuoskalumi, jotta oksat eivät repeile ja painu maahan.

9 Uutuus Viherrinki-myymälöissä keväällä 2014! ROYAL RHODODENDRONS Alppiruusu ROYAL LILAC (Hellikki x Rasputin) Voimakkaan violetit suuret kukat, joissa on hento ruskea silmä. Tiivis kasvutapa. Korkeus 1,5 2 m. TALVENKESTÄVÄT JA UPEASTI KUKKIVAT Uusi loistava alppiruusulajikkeisto on huippuasiantuntijoiden monivuotisen jalostus- ja valintatyön tulos. Royal-alppiruusujen jalostukseen on käytetty suomalaisia lajikkeita, jotka kuuluvat maailman talvenkestävimpiin alppiruusuihin. Tavoitteena oli säilyttää erinomainen talvenkestävyys (yli -30 C) ja luoda pensaita, joilla on tiivis kasvutapa, kauniit lehdet, hyvä taudinkestävyys ja erityisesti näyttävä kukinta. Royal-alppiruusut täyttävät kirkkaasti kaikki jalostuksen tavoitteet! Olemme poimineet lajikeryhmästä neljä kaunotarta Puutarhurisi valitsema -tuotteiksi. Alppiruusu ROYAL VIOLET (Rasputin x Helsinki University) Hyvin suuret ja avoimet vaaleanliilat kukat, joissa on valkoinen keskus ja vaaleanruskea nielu. Kiiltävä lehdistö. Voimakas- ja tiiviskasvuinen, korkeus 1,5 2 m 2190 Alppiruusu ROYAL SCARLET (Cardinal x Helsinki University) Näyttävät punaiset kukat, joissa ruskeankeltainen silmä. Tummanvihreä kaunis lehdistö. Korkeus 1,5 2 m. Alppiruusu ROYAL BUTTERFLY (Haaga x Kabarett) Vaaleanpunainen kukinto, jossa on iso ruskeanpunainen silmä. Runsas kukinta ja tiivis kasvutapa. Kukkii usein uudelleen syksyllä. Korkeus 1,5 2 m cm 5 L at 9

10 10 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Antti Kauppila, Fotolia.com, scanstockphoto.com KÄRHÖJEN KÄYTTÖTAPOJA tukipilarissa perenna- ja kesäkukkaryhmissä ruukuissa parvekkeella ja terassilla puiden rungoilla ja oksilla pensaiden ja ruusujen oksilla muurien, aitojen ja isojen kivien päällä tukikaaressa sisäänkäynnin päällä seinustalla köynnöskehikossa maanpeittäjänä Kärhöt viihtyvät lähes kaikkien kasvien seurassa, ja niitä voi kasvattaa myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Eri kärhöjä istuttamalla kukinta kestää keväästä syksyyn. Sirojen köynnösten ihanuudesta voi nauttia koko Suomessa, kun taimet istutetaan riittävän syvälle maahan tai talvetetaan viileässä. Kärhöt SOPIVAT KAIKKIALLE KÄTEVÄT RUUKKUKÄRHÖT Ruukkuihin istutettuja kärhöjä voi siirtää mielensä mukaan vaikkapa sinne missä kulloinkin oleskellaan. Viileällä kevätsäällä kärhöruukku saa olla lasitetulla parvekkeella ja kun ilmat lämpenevät, se siirretään puutarhaan terassille. Mikä tahansa kärhö sopii 20 litran ruukkuun, mutta eniten iloa saa lajikkeista, jotka kukkivat kauan ja varhain. Tällaisia ovat isokukkaiset aikaiset kärhöt, kuten Doctor Ruppel, Marie Boisselot ja Multi Blue. Jos niiden kukkasilmut ovat talvehtineet, ne puhkeavat kukkaan jo kesäkuun alkupuolella. Muutoin ne kasvattavat uudet nuput ja kukkivat heinäkuun puolivälistä syyskesään. TÄYDELLISIÄ PAREJA Kärhöille löytyy aina sopivia kumppaneita. Perennojen ja kesäkukkien joukkoon voi pystyttää kärhöpilarin. Alle metrin korkuiset, jäykkäversoiset jalo- ja tertturuusut saavat oivan kumppanin hennoista ja matalista

11 Kukat ovat kuin kauniita koruja, niitä ei voi ollla liikaa. 11 LUMOAVAT Ruukuissa voit kärhöjä sijoittaa paikkoihin, missä ei ole lainkaan istutuskelpoista maata, kuten kallion päälle, rappusille ja laatoitetuille alueille. CLEMATIS PATENS- JA JACKMANII-LAJIKKEET Kärhöistä suurikukkaisimmat tuovat väriä puutarhaan keväästä syksyyn. Myös Pohjois- Suomessa, kun ne istutetaan sentin syvyyteen pakkasten ulottumattomiin. Ne viihtyvät auringossa tai puolivarjossa, runsasravinteisessa, hikevässä maassa. BLEKITNY ANIOL (Blue Angel) Väriltään harvinaiset, isohkot kukat avautuvat jo toukokuussa, kun köynnös kasvaa ruukussa lasitetulla parvekkeella. Sopii varmana ja helppohoitoisena aloittelevalle puutarhurille. Kukinta: 8 12 cm leveät kukat kesä elokuussa. Korkeus: 3 5 m. Vyöhykkeet I V COMTESSE DE BOUCHAUD Ranskalainen kärhökreivitär on hurmannut puutarhurit jo yli sadan vuoden ajan. Keskikorkea loistokärhö sopii myös kokemattomalle kärhöharrastajalle. Kukinta: cm leveät kukat heinä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I IV DOCTOR RUPPEL Aikainen isokukkainen Dr. Ruppel soveltuu hyvin ruukkukasvatukseen parvekkeella. Toisinaan osa kukista on puolikerrannaisia. Kukinta: vadelmanpuna-roosat, cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I VI kello-, tiuku- ja pensaskärhöistä. Voimakaskasvuiset kärhöt saavat kiipeillä isojen pensaiden ja puiden rungoilla ja oksissa. Tällaisia ovat keskikesästä syyspakkasiin kukkivat kiinankeltakärhö ja viinikärhöt. Ne menestyvät myös maanpeittäjinä rinteissä, kivikossa sekä puiden ja pensaiden juurella. Puutarhassa voi päästää valloilleen meissä kaikissa uinuvan taiteilijan. Jokainen osaa sommitella väriyhdistelmiä kukista, ja kärhöt tarjoavat siihen loputtomasti vaihtoehtoja. Yhdistelmiä voi tehdä samanaikaisesti kukkivista kasveista, vaikkapa sinisestä alppikärhöstä ja valkoisesta siperiankärhöstä. Anna niiden kietoutua punaviolettikukkaisen kevätatsalean oksille, jolloin syntyy klassinen sini-valko-roosa värikimara. Kasviyhdistelmän voi sommitella myös niin, että lajit kukkivat eri aikaan. Jo huhtikuun lopulla keltaisena kukkiva onnenpensas näyttää jälleen kiinnostavalta loppukesällä, kun sen oksista tukea ottavat viini- ja loistokärhöt puhkeavat kukkaan. KARDYNAL WYSZYNSKI Erityisen suuret kukat loistavat yhtä punaisina kuin kardinaalin viitta. Kansainvälinen kärhöseura suosittelee tätä lajiketta myös kotipuutarhureille, joilla on vähän kokemusta kärhöistä. Kukinta: cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 3 5 m. Vyöhykkeet I IV MULTI BLUE Suosittu aikainen lajike viihtyy hyvin isossa parvekeruukussa. Kukkii kauan sekä uusilla että edellisen kesän versoilla. Kukinta: 8 13 cm kokoiset kerrannaiskukat touko elokuussa. Korkeus 2 3 m. Vyöhykkeet I IV MARIE BOISSELOT Klassinen ranskatar 1800-luvulta kukkii aikaisin ja soveltuu ruukkukasvatukseen parvekkeella. Kukinta: cm leveät kukat kesä syyskuussa. Korkeus: 2 3 m. Vyöhykkeet I III

12 Kauniin nurmikon Mistä on kauniit nurmikot tehty? 1. Perusta nurmikko hyvin huolellisesti. 2. Valitse oikea ja käyttötarkoituksen mukainen siemenseos. 3. Lannoita säännöllisesti, jotta kasvualusta pysyy ravinteikkaana. 4. Hävitä rikkakasvit, sillä ne vievät elintilaa ja ravinteita nurmikolta. salaisuus Siemen-nurmikkosarjasta löydät aina oikean siemenseoksen juuri sinun tarpeisiisi; hillittykasvuista, kulutusta kestävää nurmikkoa, varjoisille ja kuiville kasvupaikoille, luonnontilaisille niityille ja jopa vähämultaisille pihoille. Trim hoitaa ja ylläpitää nurmikkosi elinvoimaa Bayer Garden sarjasta löytyy erinomaiset tuotteet nurmikon hoitoon. Trim-voikukkahävitteellä pääset eroon nurmikolla kasvavista rikkakasveista vahingoittamatta nurmikkoa! Saman sarjan Trim-nurmikkolannoite on kehitetty erityisesti nurmikkoa varten! Trim-lannoitteen ravinnekoostumus edistää vahvan ja syvän juuriston muodostumista sekä vähentää sammaleen ja rikkakasvien kasvua. Ei vahingoita nurmikkoa! koa! Myynti: Puutarhamyymälät, garden centerit, rautakaupat ja alan myymälät.

13 Uutuus Viherrinki-myymälöissä keväällä 2014! 13 HURMAAVAT KUKINNALLAAN Kevään uutuus Starlet patioköynnösruusu on kuin perinteisten isojen köynnösruusujen pikkusisko. Uudessa lajikeryhmässä on neljä verrattain matalaa (korkeus 1,5 2 m), omajuurista ja kestävää miniköynnösruusua. Versojen kasvu on nopeaa ja runsasta. Kerrannaiset kukat ovat halkaisijaltaan 5 6 cm. RUNSAUTTA RUUKKUPUUTARHAAN Patioköynnösruusut ovat parhaimmillaan ruukuissa terasseilla ja parvekkeilla. Istuta taimet vähintään 20 litran astiaan ja sijoita ne lämpimään ja valoisaan paikkaan. Runsautta ja monipuolisuutta istutuksiin saat yhdistämällä ruusujen kaveriksi vaikkapa kärhöjä ja matalia kesäkukkia. Lannoita ruusuasi viikoittain, niin tuoksuvat kerrotut kukat ilahduttavat sinua koko kesän. Voit myös istuttaa ruusut puutarhaasi aurinkoiselle paikalle suoraan maahan. Köynnösruusut menestyvät parhaiten kuohkeassa, runsasravinteisessa mullassa, valoisalla ja lämpimällä paikalla. Liian kuivaa ja paahteista paikkaa tulee välttää. Komeaan kukintaan ja rehevään kasvuun tarvitaan runsaasti vettä ja ravinteita. Patioköynnösruusut ovat omajuurisia ja kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväällä voit huoletta leikata kaikki kuivuneet versot pois. ROSA STARLET CARMEN ROSA STARLET EVA ROSA STARLET LUISA Starlet Patioköynnösruusut 2 L astiataimet ROSA STARLET MELINA Ilahduta LAHJAKORTILLA! Viherrinki -lahjakortti on varmasti mieluisa lahja jokaiselle viherpeukalolle ja pihapuuhaajalle. Lahjakortilla päivänsankari voi valita vaikkapa juhlapuun istutettavaksi merkkipäivänsä kunniaksi. Määrität itse lahjakortin arvon ja se käy maksuvälineeksi kaikissa Viherrinki-myymälöissämme vuoden lunastuspäivästä eteenpäin.

14 14 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Vastavalo Ilahduta Viherrinki-lahjakortillartilla Rakkaimmat pihapuut on usein istutettu u kotitalon tua tai uuden perheenjäsenen syntymän n kunniaksi. Suuret valmistut- muistopuut jatkavat ikivanhaa pyhien puiden perinnettä. Pihapuu voi olla vaikkapa Puutarhurisi valitsema japaninsiipipähkinä tai pilarikuusi kaksi erilaista kuin yö ja päivä, mutta yhtä vaikuttavia. Siipipähkinän leveän latvuksen alle pääsee suojaan auringon porotukselta ja sateelta. Pilarikuusi kohoaa korkeuksiin kuin majakka, joka johdattaa kulkijan kodin turvaan. Kotipihan MAAMERKIT PUIDEN ISTUTUS Puulle varataan vähintään 80 cm syvä ja metrin leveä kasvualusta, joka on peruslannoitettua ja kalkittua, rikkakasvitonta puutarhamultaa. Puut istutetaan entiseen kasvusyvyyteen ja mieluiten loivasti kohoavaan kumpuun. Puun alle tulee nurmikon sijasta kate, jolloin runko ei kolhiinnu ruohoa leikatessa. Tukikepit ja jyrsijöiltä suojaavat suojat ovat aina tarpeen. JUHLAVA PILARIKUUSI Pilarikuusi on kotimaisen metsäkuusen erikoismuoto. Jopa metrinen havupuu on vastine suuresti arvostetuille Välimeren seudun sypresseille, mutta pilarikuusi kestää talvet Etelä-Lappia myöten. Lapin kynttiläkuusten tavoin sen latva ei hevin taitu jäisen lumikuorman alla, vaan lumi luistaa sutjakasti maahan. Kapeus johtuu lähes rungonmyötäisesti alaspäin kasvavista oksista, joiden mukaan puu on saanut Pendula-lajikenimen. Pilarikuusen vanha nimi surukuusi viittaa myös riippuviin oksiin. Vanhanakin kapea pilarikuusi sopii vaikka rivitalotontille eikä juurikaan varjosta pihaa. Se vihertää ympäri vuoden, sietää varjoa ja pärjää ilman hoitoa. Riittää että puu istutetaan sille sopivaan keskiravinteiseen, lievästi happamaan kasvualustaan. Pilarikuusi menestyy Oulun korkeudella saakka vyöhykkeillä I V. EKSOOTTINEN JAPANINSIIPIPÄHKINÄ Jos haluat puutarhaasi eteläistä tunnelmaa ja tila riittää, leveälatvainen japaninsiipipähkinä täyttää toiveet. Noin 8 12 metriä korkeaksi kasvava lehtipuu on täysikasvuisena lähes yhtä leveä kuin korkea. Japaninsiipipähkinä kukkii touko kesäkuun vaihteessa. Vihreistä kukinnoista kehittyy loppukesään mennessä cm pitkät, riippuvat, vaaleanvihreät hedelmänorkot, jotka säilyvät oksilla pitkälle talveen. Lehdetkin ovat valtavat, parhaimmillaan 40 cm pitkät. Ne koostuvat paristakymmenestä lehdykästä, jotka saavat keltaisen syysvärin. Siipipähkinä kehittyy komeimmaksi aurinkoisella paikalla runsasravinteisessa ja hikevässä maassa. Se menestyy Keski-Suomen tienoilla saakka vyöhykkeillä I III (IV). Katseet vangitsevaa puuta halajava voi istuttaa myös upeasti kukkivan hevoskastanjan tai suurilehtisen amerikanjalopähkinän. Viherringin myymälöistä saa taimia, jotka on kasvatettu kotimaisesta siemenlähteestä. Se takaa että näiden eksoottisten puiden talvenkestävyys on paras mahdollinen. Muistopuut jatkavat ikivanhaa pyhien puiden perinnettä.

15 Yks-kaks-kaunista Viherringistä 5 Luomu TAIMIMULTA GroBioottiTM 20 l UUTUUS Unohtumattomia lahjapuita Ainutlaatuinen innovaatio sisältää luonnonmukaisia GroBiootti-hyötymikrobeja, jotka parantavat huomattavasti kasvin kasvua. PÄIVÄNSANKAREILLE Luomu Muruinen KUORIKALKKI 8 kg UUTUUS 100 % suomalainen kierrätyskalkki! Pölyämätön mururae, helppo levittää. Kesäkukkamulta 30 l Korkealaatuinen erikoismulta kesäkukille ja ryhmäkasveille at cm PILARIKUUSI (surukuusi) Puutarhan kesä 1 kg Aito ja alkuperäinen, vaaleanpunainen, veteen sekoitettava kastelulannoite. Picea abies f. pendula COOPER kasteluaine muurahaisille 4500 at cm JAPANINSIIPIPÄHKINÄ Pterocarya rhoifolia Muurahaisten ja muiden ryömivien hyönteisten torjuntaan ulkotiloista ja rakennusten välittömästä läheisyydestä. tä. TOXAN nurmikon voikukkahävite spray Valikoiva rikkakasviaine, yksittäisten leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan nurmikosta, mm. voikukka ja piharatamo.

16 16 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Helmi Salmiheimo Atsaleat YLLÄTTÄVÄT HELPPOHOITOISUUDELLAAN Atsalean kukkien tuoksu ja värien yltäkylläisyys viettelevät kokeneenkin puutarhurin. Kun on istuttanut yhdenkin pensaan, on vaikea kuvitella kevätkesää ilman atsalean kukintaa. Väri-ilo toistuu syksyllä lehtien liekehtiessä tulen väreissä. Mikä parasta: satumaisen kauniit atsaleat menestyvät jopa Keski-Suomen korkeudella ja pärjäävät hämmästyttävän vähäisellä hoidolla. Atsaleat sopivat yhtä hyvin aurinkoiseen kivikkoon kuin hämyisään metsäpuutarhaan. Ne ovat 10 vuoden kuluttua istutuksesta noin metrin korkeita ja leveitä, joten taimia kannattaa istuttaa vähintään kolmen ryhmiin, jotta sommitelma näyttää upealta alusta lähtien. Hillitysti kasvavat atsaleat ovat ihanteellisia kasviryhmissä, sillä ne eivät jyrää alleen pieniäkään kasveja. Ne päinvastoin voivat paremmin ryhmissä, missä kasvit suojaavat toinen toistaan tuulelta, auringon porotukselta ja kylmyydeltä. KESTÄVIÄ JA HELPPOJA Kasvupaikalleen juurtuneet atsaleat viihtyvät jopa kuumassa auringon porotuksessa, kun ne on istutettu vähintään 50 senttiä syvään runsashumuksiseen turvemaahan, joka sitoo sopivasti kosteutta ja ravinteita. Kasvualustan tulee olla ilmava, sillä atsalea ei pidä tiiviistä, hapettomasta ja läpimärästä maasta. Taimi kastellaan säännöllisesti juurtumisaikana, mutta myöhemmin pensas kaipaa kastelua vain pitkinä hellejaksoina. Atsaleat kuuluvat samaan sukuun kuin alppiruusut ja pitävät niiden tavoin happamasta maasta. Niille ei siis levitetä kalkkia. Atsaleoja ei tarvitse varjostaa kevättalvella, sillä lehdet varisevat syksyllä eikä pensas haihduta vettä ja kuivu kevättalven tuulessa ja auringon paisteessa. Atsaleoja ei tarvitse myöskään leikata vuosittain, ja kuihtuneet kukat varisevat itsekseen. HEHKUVA SYKSY Lehdet puhkeavat keväällä vähän ennen kuin atsaleojen kukkanuput raottuvat ja kasvavat täysikokoisiksi kukinnan hiivuttua. Tuoreet lehdet ovat lajikkeesta riippuen vaaleanvihreät tai punaruskeat, jopa tumman viininpunaiset. Kesällä lehdistön väri tasaantuu ruohonvihreäksi. Syysmyöhällä pensaat loistavat lähes uskomattoman voimakkaissa punaisen ja keltaisen vivahteissa aivan kuin ne kukkisivat toistamiseen. Atsaleat loistavat upeissa syysväreissä aivan kuin kukkisivat uudelleen.

17 Nautitaan kevään tuoksuista ja väreistä 17 JALOSTETTU KESTÄMÄÄN TALVEN KYLMYYS! Revontuliatsaleat (Rhododendron Lights-Ryhmä) kukkivat kevyessä varjossa kesäkuun viikon aikana. Auringossa kukinta voi alkaa jo toukokuun lopussa. Ne viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, missä maa on tuore, runsasravinteinen ja hapan. Noin 100 cm korkeat pensaat menestyvät vyöhykkeillä I III (IV). Kukkanuput kestävä yli -30 asteen pakkasia. Revontuliatsaleat at 2 L MANDARIN LIGHTS Oranssit, appelsiinin väriset, cm kukinnot ovat miedosti tuoksuvia. Lehdistö on syksyllä tyypillisesti purppuranpunainen. ROSY LIGHTS Tämän erittäin kestävän lajikkeen kukkanuput sietävät jopa -43 asteen pakkasen. Liilanpunaiset, oranssitäpläiset, cm kukinnot. Leveähkön pensaan lehdistö liekehtii syksyllä punaisena. GOLDEN LIGHTS Voimakkaasti tuoksuvat, cm kullankeltaiset kukinnot. Lehdet hohtavat syysvärissään pronssinpunaisina. NORTHERN HI-LIGHTS Tuoksuvat, kelta-valkoiset kukinnot erottuvat vaalean värinsä ansiosta hyvin myös varjossa. Lehdistö hehkuu ruska-aikaan tulen- tai viininpunaisena. Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavilla rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Luonnonmukainen puutarhanhoito LUONNONMUKAISET TORJUNTA-AINEET FINALSAN PLUS RIKKAKASVIEN TORJUNTA-AINE 750 ml ja 3 l sumute, heti käyttövalmis Luonnonmukainen torjuntaaine rikkakasveille. Poistaa rikkakasvit nopeasti ja tarkasti. Tehoaa kaikkiin puutarhassa yleisimmin esiintyviin rikkakasveihin myös vuohenputkiin ja peltokortteisiin. UUTUUS! SPRUZIT TUHOHYÖNTEISTEN TORJUNTA-AINE 500 ml sumute, heti käyttövalmis ja 250 ml tiiviste Tehokas, uuden sukupolven luonnonmukainen torjunta-aine haitallisten tuhohyönteisten torjuntaan, sisällä ja ulkona. Hyväksytty luomuviljelyyn! Spruzit on tarkoitettu sekä sisällä oleville viherkasveille että kaikille kasveille ulkona ja kasvihuoneessa. Sopii myös koristepuille, hedelmäpuille ja vihanneksille! Hävittää rikkakasvit juurineen Tehoaa myös toukkiin ja muniin sekä villakilpikirvoihin! FINALSAN SAMMALTUHO 1 l tiiviste Luonnonmukainen vaikutusaine. Vaikuttaa vuorokaudessa! Poistaa sammalen nurmikolta nopeasti ja ympäristöystävällisesti. Käsiteltyjä alueita voivat käyttää myös kotieläimet ja lemmikit heti aineen kuivumisen jälkeen! Sammaltuhosta ei jää esim. kivetyksille minkäänlaisia ruosteenpunaisia läikkiä. Ei saa käyttää muovilaattoihin. MUURAHAISTEN TORJUNTAAN LOXIRAN MUURAHAISPUFFETTI 2 puffettia ja 20 ml houkutinliuosta + 8 lisätäyttöä Täytettävä muurahaisrasia, varustettuna luonnonmukaisella syötillä muurahaisten torjuntaan keittiössä, sisätiloissa, terassilla ja parvekkeella. Vaaraton lemmikkieläimille. Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan! LOXIRAN MUURAHAISSYÖTTI 2 rasiaa Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan kuten Loxiran Muurahaispuffetti, mutta tehoaine spinosadi on kiinteässä muodossa, jonka vuoksi syöttirasiat voidaan kiinnittää esim seiniin tai kattoon. Täysin myrkytön lapsille ja lemmikeille. LOXIRAN MUURAHAISSIROTE 500 g Luonnonmukainen ja tehokas sirote muurahaisia vastaan. Tuhoaa koko muurahaisyhteiskunnan, tarkoitettu ulkokäyttöön. Sopii sekä sirotteluun että kasteluveteen liuotettuna. LOXIRAN MUURAHAISSPRAY 400 ml ja 750 ml Muurahaisten torjuntaan sisätiloissa, kivetyksillä, terasseilla ja viljelemättömillä mailla. Käyttövalmis spray. ETANOIDEN TORJUNTAAN FERRAMOL ETANASYÖTTI 200 g ja 500 g Etanoiden ympäristöystävälliseen ja tehokkaaseen torjuntaan avomaalla ja kasvihuoneissa. Hyväksytty luomuviljelyyn. Ferramol ei vahingoita siilejä, kastematoja, mehiläisiä eikä muita hyödyllisiä eliöitä eikä lemmikkieläimiä. Maahantuoja: Esbau Oy Bio-Garden Tähdenlennontie 7, Espoo p. (09) ,

18 18 Puutarhurisi valitsema Ria on huikea uutuus mansikkamaalle. Se on jatkuvasatoinen lajike, joka tuottaa marjoja koko kesän. Ja mikä hienointa, se jatkaa kukintaa ja marjomista aina syyspakkasiin saakka. Ria -mansikan satotaimet JATKUVASATOINEN MANSIKKA RIA Erittäin aromikkaat, suuret ja kiinteät marjat sopivat mainiosti sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Kovapintainen marja kestää hyvin myös syksyn sateita. Ria -mansikkaa kasvatetaan ja hoidetaan kuten perinteisiä mansikkalajikkeita. Koko kesän kukoistava Ria sopii mainiosti myös ruukkuun tai amppeliin vaikkapa parvekkeelle. Puutarhurisi on valinnut sinulle huolella parhaat mansikantaimet. Ne ovat tietenkin kotimaassa kasvatettuja ja taatusti vapaita taudeista ja tuholaisista. Istuttamalla kookkaita satotaimia pääset herkuttelemaan omilla mansikoilla jo tänä kesänä. Kokeile ja ihastu! Uusi pakkaus, tuttu teho! GTi tuotteilla nurmikko sammalettomaksi ja katto puhtaaksi, helposti! design 1/2 ILMOITUS Sammalen tuho MOSS GT i TAK GT i

19 Todellinen lähiruoka kasvaa omalla pihallasi 19 POIMI PUUTARHASTASI RUNGOLLISET HERUKAT Koristeellinen rungollinen marjapensas on oikea tilaihme, joka mahtuu hyvin pieneenkin pihaan. Perinteinen herukka voi siis olla myös kaunis pikkupuu, jonka voi yhdistää mainiosti erilaisiin kasviryhmiin. Rungollisesta herukkapuusta satoa pääsee poimimaan vaivattomasti noin metrin korkeudelta. Tässäpä hieno tuliainen tai lahja! Rungolliset herukat MARJASINIKUUSAMA Tämä erinomainen herkkumarja tunnetaan myös hunajamarjana. Marjasinikuusama on todellinen terveyspommi, joka sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia. Sato kypsyy aikaisin: hunajaisen makeita marjoja pääsee maistelemaan jo heinäkuun puolivälissä. Laji menestyy Pohjois-Suomea myöten. Viherrinki-myymälöiden valikoimassa ovat nyt entistä isomarjaisemmat ja maukkaammat lajikkeet, kuten Amphora, Morena ja Nimfa. Marjasinikuusama Rajoitettu erä 1 2 L at 7 90 VIINIKÖYNNÖS ZILGA Oletko jo kokeillut viiniköynnöksen kasvatusta? Viininviljely kotipuutarhassa on trendikäs harrastus. Istuta Zilga aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle ja pääset nauttimaan oman viinitarhasi tummansinisistä ja makeista rypäleistä. Rehevälehtinen köynnös kasvaa ja peittää nopeasti, joten se sopii erinomaisesti myös koristekasviksi. Erittäin talvenkestävä Zilga sietää yli 40 asteen pakkaset! Viiniköynnös ZILGA Erä kotimaisia taimia huippuedullisesti 7 90 Tarjouksissa mainittuja tuotteita on saatavana rajoitetusti. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Varmista pölytys ja sato hyötytarhassasi. si. HANKI KOTI PUUTARHASI PIKKUPUUHAAJILLE! Kuvat: Wildlife Garden hyönteishotelli ja perhostalo

20 20 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Fotolia.com, Jukka Söderholm Luonto valmistaa parhaat vitamiinit Supermarjaksi ylistetty tyrni on tutkimusten mukaan yksi maailman vitamiinipitoisimmista marjapensaista. Lisäksi se on pitkäikäinen, terve ja helppohoitoinen koristekasvi. Tyrni POHJOLAN MEHUKAS SUPERMARJA Pertsik ei piikittele todistaa Matti. KAUNIS TERVEYSPOMMI Tyrnistä kehittyy vapaasti kasvaessaan kauniin mutkarunkoinen pikkupuu, jonka oksarakenne ja runko pääsevät oikeuksiinsa erityisesti talvella. Kesällä lehdistö hohtaa hopeisena ja erottuu jo kaukaa vihreästä maisemasta. Syksyllä oksat notkuvat punakeltaisten marjojen painosta. Tyrni on yleinen ainesosa terveyden- ja kauneudenhoitoaineissa. Esimerkiksi Tytti -tyrnin marjat sisältävät C-vitamiinia noin 300 mg / 100 g eli kuusi kertaa enemmän kuin appelsiini. Tyrnin B-12 vitamiini on erittäin tärkeä laihduttajille ja kasvissyöjille, koska sitä saa muutoin vain lihasta. E-vitamiinia on enemmän kuin missään muussa marjassa. Tyrniöljy sisältää mm. palmetoliinia, linoliöljyjä ja flavonoideja. SITKEÄ PIONEERIPENSAS Luonnostaan valoisilla merenrannoilla kasvava tyrni viihtyy yhtä hyvin sisämaassa ja jopa Etelä-Lapissa VI-vyöhykkeellä saakka. Se pitää vain istuttaa aurinkoon, jos mielii saada runsaan sadon sekä tuuhean ja hopealehtisen pensaan. Muutoin laji on vaatimaton kasvupaikan ja hoidon suhteen. Jos maa on ravinneköyhää, tyrnille annetaan PK-lannoitteita. Typen tyrni ottaa maasta itse juurinystyröillään. Kalkkia saa antaa runsaasti, sillä tyrni viihtyy ilmavassa maassa, jonka ph on 6 7. EI KAIPAA LEIKKAUSTA Tyrnin oksia ei ole pakko leikata etenkään koristepensaaksi kasvatettuna. Isoimmista lajikkeista tulee kuitenkin noin kolme metriä korkeita vuodessa. Jotta marjat saa poimittua vaivatta, latvan voi katkaista noin kahden metrin korkeudelta varhain keväällä. Enintään 2-metrisiä lajikkeita, kuten Tytti ja Pertsik, ei tarvitse latvoa. TYTTÖJÄ JA POIKIA Tyrnin emi- ja hedekukat ovat eri pensaissa. Niinpä emi- eli tyttötyrniin kehittyy marjoja vain kun poikatyrni pölyttää sen kukat. Yhtä poikatyrniä kohden istutetaan noin 3 tyttöpensasta. Mukavimpia hoitaa ja poimia ovat emipensaat, joilla on hyvin vähän piikkejä. Tällaisia ovat muun muassa Pertsik ja Tytti. Nouda omat terveyskasvisi VIHERRINKI-MYYMÄLÄSTÄ Tyrni Hippophae rhamnoides Emilajikkeet eli tyttötyrnit Pertsik ja Tytti Pölyttäjä eli poikatyrni Rudolf Rajoitettu erä, 2 L at 14 90

21 Teksti: Mari Kaartokallio Kuvat: Kekkilän kuva-arkisto Mullalla on väliä! Multa on luonnontuote, elävää materiaalia täynnä pieneliöitä ja kasvua tukevia rakenteita. Kasvit kasvavat jotenkuten missä tahansa mullassa, mutta laadukkaan ja käyttötarkoitukseen sopivan mullan avulla kasvattaminen on vaivattomampaa ja lopputulos palkitsee ahertajan. Multien välillä on eroja, sillä niiden tuotekehityksessä on haettu parasta mahdollista kasvutulosta eri kasviryhmille. Raaka-aineet valitaan eri turvelaaduista, kivennäismaalajeista ja puhtaista kypsistä komposteista. Multaan lisätään kalkkia ja lannoitetta, joka riittää istutettujen taimien kasvuunlähtöön. Lannoittaminen on hyvä aloittaa pian istuttamisen jälkeen, sillä kasvit tarvitsevat ravinteita. Onnistu kerralla Käytä multa mahdollisimman pian, sillä ajan kuluessa ravinnesuhteet muuttuvat ja multa kuivuu ja menettää vedenimukykyään. Myös kasveille tärkeä mullan pieneliötoiminta hiipuu ajan kanssa. Käytä riittävästi multaa. Kun istutuskuopat kaivetaan riittävän isoiksi, kasvit juurtuvat ja kasvavat nopeammin. Lisää monivuotisten kasvien juurelle uutta multaa katteeksi. Vaihda ruukkuihin ja laatikoihin uusi multa vuosittain. Kun kasvit istutettaan tilaviin astioihin, juurilla on tilaa kasvaa ja olot pysyvät tasaisempina riittävän vesitilan ansiosta. Sopiva kastelu on tärkeää. Liikakastelu hukuttaa, kuivahtaminen taas rasittaa kasveja. Lannoita pian istuttamisen jälkeen, sillä mullan ravinteet riittävät kasvuunlähtöön. Monivuotisille kukkiville kasveille Happamassa maassa viihtyville kasveille Kevyt ja ilmava erikoismulta kesäkukille PERENNA- JA RUUSUMULTA Kekkilä Perenna- ja ruusumulta sopii moni vuotisten kukkien, ruusujen ja kärhöjen istuttamiseen. Se säilyttää ilmavan rakenteensa ja pidättää hyvin vettä ja ravinteita. Istutuskuopan multaan voi sekoittaa kolmasosan pohjamaata ja reilusti Kekkilä Puutarhakalkkia. Kalkki vähentää maan happamuutta, ja sen ansiosta ravinteet ovat helpommin kasvien käytettävissä. HAVU- JA RODOMULTA Kekkilä Havu- ja rodomulta on erikoismulta happamassa maassa viihtyville kasveille, kuten pensasmustikoille, alppiruusuille, atsaleoille, hortensioille ja havukasveille. Mullan ilmava ja kosteutta pidättävä rakenne parantaa esimerkiksi ikivihreiden kasvien talvehtimista. Alppiruusujen ja atsaleoiden juurelle voi lisätä ohuen kerroksen multaa vuosittain. KESÄKUKKAMULTA Kesäkukkien halutaan kasvavan nopeasti ja kukkivan runsaasti kesän aikana. Kekkilä Kesäkukkamullan ilmava rakenne tukee juuriston hyvinvointia. Multaan lisätty pitkä vaikutteinen lannoite turvaa peruskasvua ja kastelukiteet pitävät mullan tasaisesti kosteana. Kesäkukkien lannoittaminen aloitetaan heti istuttamisen jälkeen Kekkilä Kesäkukkalannoitteella.

22 22 Teksti: Ella Räty Kuvat: Ella Räty, Antti Kauppila Kukkivilla Istuta pieniä puita, kun haluat pieneen tilaan näyttävästi kasveja useaan kerrokseen. Puiden alla viihtyvät niin sipuli- ja kesäkukat kuin pensaat ja perennat. Kun valitset 3 5 eri aikaan kukkivaa Puutarhurisi valitsemaa pikkupuuta, saat nauttia kukkien tuoksuista ja väreistä varhaisesta keväästä sydänkesään. pikkupuilla ILMETTÄ PIHALLE PIKKUPUIDEN KUKINTAKALENTERI HUHTI TOUKOKUU Koristekirsikka Kevätsuudelma Herkkuluumu Pietarin Lahja Herkkuluumu Punainen Paroni TOUKOKUU Keltaluumu Laatokan Helmi TOUKO KESÄKUU Pilariomenapuut Siloposki-omenapuut KESÄKUU Jalosyreeni Moskovan Kaunotar Puistosyreeni Tammelan Kaunotar HEINÄKUU Likusterisyreeni Syyshortensia (kukkii syyskuuhun) VAALEANPUNAINEN KUKKAPILVI Puutarhurisi valitsema Kevätsuudelma on yksi maailman suosituimmista koristekirsikoista. Vaaleanpunaiset kukat puhkeavat aikaisina keväinä jo huhtikuun lopussa. Kukinta kestää parhaimmillaan kaksi viikkoa. Terälehtien pinkki väri vain korostuu, kun myös tuoreet punertavat lehdet työntyvät ulos silmuista. Syksyllä latvus liekehtii tulenpunaisena. Kevätsuudelma menestyy Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I II lämpimillä paikoilla. Pohjoisempana taimi kannattaa hankkia pensaana, joka on helppo suojata pakkasilta. HERKKUA MYÖS SILMILLE Maukkaita hedelmiä tuottavat kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut kukkivat yhtä upeasti kuin kauneimmat koristepuut. Esimerkiksi herkkuluumu Punainen Paroni ihastuttaa vaaleanpunaisilla kukillaan ja purppuraisilla lehdillään. Hedelmäpuut kukkivat eri aikaan: kirsikoiden ja luumujen terälehtien varistua kukintavuoron saavat valkokukkaiset pilariomenapuut ja siloposkiset rupiresistentit omenat. Pian niiden jälkeen kukkaan puhkeavat kerrannaiset jalosyreenit. KAKSI KAUNOTARTA Puutarhurisi valitsema jalosyreeni Moskovan Kaunotar sulattaa sydämet taivaallisen ihanasti tuoksuvilla kukillaan. Nuppuisina ne punertavat hennosti. Moskovan Kaunotar menestyy Keski-Suomessa saakka vyöhykkeillä I III (IV). Puistosyreeni Tammelan Kaunotar puhkeaa kukkaan noin viikon jalosyreenejä myöhemmin. Myös tämän hämäläisen lajikkeen nuput ovat vaaleanpunaiset. Se kestää talvet Rovaniemen korkeudella asti eli vyöhykkeillä I VI (VII). TUOKSUA KESÄILTOIHIN Jopa 6 metriä korkea likusterisyreeni kukkii muita syreenejä myöhemmin vasta heinäkuussa. Vaikka hunajalle tuoksuva kukinto voi olla 30-senttinen, se näyttää harsomaisen keveältä. Keltaiseen vivahtava kukinto pysyy kauniina pitkään kukinnan jälkeenkin. Laji menestyy vielä Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä. Ihanasti kukkivia puita koristavat usein syksyllä värikkäät hedelmät ja loistavat ruskavärit.

23 Viherklubi Asiantuntevaa 3990 si rhasi parhaak palvelua puuta

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

KOTIPIHAN PERENNAOHJE

KOTIPIHAN PERENNAOHJE KOTIPIHAN PERENNAOHJE Miten rakennetaan perennaryhmiä erilaisille kasvupaikoille: auringosta varjoon, kuivasta kosteaan? Tässä työohjeessa on monivuotisten kukkien istutusohjeita ja hoitoa helpottavia

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit 1,95. Nyt on aika... istuttaa kukkasipulit päivittää pihat ja parvekkeet syyskuntoon nauttia syksystä ja sisustaa kotia 10,-

Puutarha Nikkarit 1,95. Nyt on aika... istuttaa kukkasipulit päivittää pihat ja parvekkeet syyskuntoon nauttia syksystä ja sisustaa kotia 10,- Puutarha Nikkarit SYKSY 2015 Pieni pala paratiisia Kotimainen Pallokrysanteemi Ø n. 30cm 2 kpl 10,- (6,90 kpl) Pallotuija Tiny tim 3 kpl 10,- 10,- (15,-) Tarhasyysvuokko Kaunis syksyllä pitkään kukkiva

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

KEVÄT 2013SANOMAT. Onnistumisen iloa! 8 kpl. Pieni pala TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT

KEVÄT 2013SANOMAT. Onnistumisen iloa! 8 kpl. Pieni pala TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT Pieni pala paratiisia TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin KEVÄT 2013SANOMAT Tässä lehdessä: Mummolan makuja s.2 Helppo yrttitarha s.3 Puutarhan kevät tuunaus s.5 Kevään kukkaloisto s.6 Kiitolliset

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit 4, 90. 10,- 3,95/kpl 15,- Istuta ihanat syyskukat nyt. Pieni pala paratiisia. Kartiovalkokuusi (40-50 cm) Syysasteri.

Puutarha Nikkarit 4, 90. 10,- 3,95/kpl 15,- Istuta ihanat syyskukat nyt. Pieni pala paratiisia. Kartiovalkokuusi (40-50 cm) Syysasteri. 10 cm (4 ) Puutarha Nikkarit SYYSSANOMAT 2014 Pieni pala paratiisia 8 711805 057589 ation: www.inspirationflowerbulbs.com www.kapiteyn.nl puutarhanikkarit.fi Product of KAPITEYN BREEZAND HOLLAND 34768

Lisätiedot

PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin.

PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. PuutarhaNikkarin. -30% 1 Helmililjan sipulit 1 10 Kerrotut aikaiset TULPPAANIN SIPULIT Peach Blossom 0 1 00 3 Ihanat ikivihreät havupuut! Asteri tai Hopealanka TAIMIA OY Espoonkeskus: Viskaalinkuja 5 Espoonlahti: Espoonlahdenranta

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

IHANA PIHA. Laatutaimia suomalaisille pihoille! Helpot jokapihan kasvit TIUKU- ja. päärynät Marjapihlajat jp j SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT

IHANA PIHA. Laatutaimia suomalaisille pihoille! Helpot jokapihan kasvit TIUKU- ja. päärynät Marjapihlajat jp j SULOISESTI TUOKSUVAT SYREENIPUUT Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 1/2016 SULOISESTI TUOKSUVAT Siemenetön SYREENIPUUT viinirypäle Somerset Kevään Seedless uutuudet Pensaskirsikka Pohjolan Helmi IHANA PIHA Herkulliset Makuisa- Uusia

Lisätiedot

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus)

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Mustikka on yleinen koko Suomessa. 6-8 mm Lehdet ovat

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO 2015. Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit. on valittu vuod

TUOTEKUVASTO 2015. Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit. on valittu vuod TUOTEKUVASTO 2015 Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit Tapio Koivula n Puutarha K on valittu vuod en 2014 Suomen kukk apuutarhaksi y Riippupetunia Amppelit Helppo hoitoinen, kukkien väreissä

Lisätiedot

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen biologiaa Amaryllis kuuluu amarylliskasvien (Amaryllidaceae)

Lisätiedot

ale 1 /kpl Upeat, edulliset Callunat ja kanervat -70% PuutarhaNikkarin -50% 15 kpl/pss. 15 kpl Pieni pala Kevättähti paratiisia www.taimia.

ale 1 /kpl Upeat, edulliset Callunat ja kanervat -70% PuutarhaNikkarin -50% 15 kpl/pss. 15 kpl Pieni pala Kevättähti paratiisia www.taimia. jj Pieni pala paratiisia www.taimia.fi jjjj jjjj TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin syys 2013SANOMAT j Nyt on aika istuttaa! Nyt on aika päivittää piha ja parveke syyskuntoon! Runsas valikoima

Lisätiedot

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Suomeksi HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Vaivatonta sisäviljelyä Tregren tarjoaa ratkaisut helppoon ja vaivattomaan sisäviljelyyn. Herbie

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit. Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi 16,90. Puuliljat! Kotimaiset luomuyrtit. Puistoalppiruusu KEVÄTSANOMAT 2014

Puutarha Nikkarit. Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi 16,90. Puuliljat! Kotimaiset luomuyrtit. Puistoalppiruusu KEVÄTSANOMAT 2014 Puutarha Nikkarit KEVÄTSANOMAT 2014 Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi Uusi myymälä avataan 12.4. Herttoniemeen Abraham Wetterintie 3 Tervetuloa! UUTTA Puuliljat! 10,- Lue lisää s. 2 Kotimaiset

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen!

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! YOUNG PEOPLE FOR YOUNG PEOPLE -hankkeen toiminnan ytimenä on nuorten ideoiden kuuleminen. Minipuutarha-info aloittelevalle kotipuutarhurille on esimerkki nuorten

Lisätiedot

Uksein kesäkukat. tervetuloa edullisille ja laadukkaille kukkaostoksille!

Uksein kesäkukat. tervetuloa edullisille ja laadukkaille kukkaostoksille! 1 Uksein kesäkukat Hei. Olemme uusi kesäkukkatarha TornioN PIRKKIÖSSÄ. Olemme aloittaneet pienestä ja laajennamme toimintaamme pikkuhiljaa. toimipaikassamme on myös kesäkahvila, vanhassa navetassa. Joka

Lisätiedot

Taimikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa

Taimikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa PUUTARHAOPAS Taimikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa Helposti alkuun Kylvä kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin siemenet toukokuun alussa. 1. Kylvä aina puhtaisiin ruukkuihin tai lokerikkoihin. 2. Paras

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo Herukkalajikkeet Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula MTT Sotkamo Hanke: Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois-Suomeen 2 Rahoittajat: EU:n maaseuturahasto / Kainuun

Lisätiedot

Omat pihakuvat kevät-syksy 2012

Omat pihakuvat kevät-syksy 2012 1 / 57 Krookukset heräävät keväällä ensimmäisinä lähes jäisestä maasta. Vuohenjuuri on joka keväinen väriläikkä pihan reunamilla. 2 / 57 Esikot rehottavat vielä, mutta jäävät pian nousevien ruusujen varjoon.

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

15.2.-21.3.2016. kukkien kevät! luovaa, värikästä ja tuoksuvaa

15.2.-21.3.2016. kukkien kevät! luovaa, värikästä ja tuoksuvaa 15.2.-21.3.2016 kukkien kevät! luovaa, värikästä ja tuoksuvaa sitruunaruoho sitruunainen ja raikas vastaleikattu sitruunaruoho ja tuoksuva kielo yhdistyvät aistilliseen myskiin luoden todella eksoottisen

Lisätiedot

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Luonnonmukainen tuotanto Kasvuturve B2 Organic on luonnonmukaisesti lannoitettua vaaleaa rahkaturvetta. Turve on kalkittu ja lannoitukseen on käytetty kompostoitua

Lisätiedot

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 Asunto-osakeyhtiö Mäkärän tontin puut kuntoarvioitiin marraskuussa 2014. Kuntoarvioinnissa puista tutkittiin silmämääräisesti puun tyven, rungon ja latvuksen kunto. Lisäksi

Lisätiedot

BASILIKA (Ocimum basilikum) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) TIMJAMI TARHA-AJURUOHO (Thymus vulgaris) PIPARMINTTU (Mentha piperita)

BASILIKA (Ocimum basilikum) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) TIMJAMI TARHA-AJURUOHO (Thymus vulgaris) PIPARMINTTU (Mentha piperita) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) Monivuotinen, helppo kasvattaa. Istuta lämpimälle suojaisalle kasvupaikalle tai ruukkuun. Sopii suolaisiin tai makeisiin ruokiin. Antaa hyvän maun erilaisiin juomiin.

Lisätiedot

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT Alppiruusu tarvitsee erittäin kuohkean ja happaman maan, joka ph-arvo on 4,5-5. Luonnossa se kasvaa usein puiden alustoilla. Maa parannetaan turpeella, karkealla hiekalla ja mullalla

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

Puutarhainfopäivät Kuusamossa 7.6. 8.6.2013

Puutarhainfopäivät Kuusamossa 7.6. 8.6.2013 Puutarhainfopäivät Kuusamossa 7.6. 8.6.2013 YmpäristöAgro infopiste Puutarhapäivä yhteistyössä Puutteenkylän Puutarha, KTK ja Kuusamon palstaviljelijät, ProAgria Oulun hallinnoima YmpäristöAgro hanke Koillismaan

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Syysrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Syysrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Syysrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Syysrypsi Iso siemen Korkea öljypitoisuus Satoisa Menestyy jopa IV-viljelyvyöhykkeellä 2 Miksi syysrypsiä? 1/2 Satoisampi vaihtoehto kuin

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit. Jaloruusut `Tom Tom ja `Peace 5 kpl. 3 kpl 10,- 19,50 kpl. 3 kpl. Pensasmustikka. 4 kpl. Isot kotimaiset Orvokit

Puutarha Nikkarit. Jaloruusut `Tom Tom ja `Peace 5 kpl. 3 kpl 10,- 19,50 kpl. 3 kpl. Pensasmustikka. 4 kpl. Isot kotimaiset Orvokit Puutarha Nikkarit KEVÄT 1/2016 Pieni pala paratiisia (3,90) Jaloruusut `Tom Tom ja `Peace 5 kpl Jouluruusu, monivuotinen perenna Alk. Kotimaiset luomuyrtit 4 kpl (2,95) Tutustu Minipuutarha - harrastukseen

Lisätiedot

Täydellinen aurinkosuoja terassille

Täydellinen aurinkosuoja terassille Täydellinen aurinkosuoja terassille Kaikille on tuttu tilanne, jolloin tulisi nauttia kesästä mutta ainut toiveesi on päästä varjoon. Sateen yllättäessä on taas pakko vetäytyä sisätiloihin. Satoi tai paistoi,

Lisätiedot

VIHREÄN VOIMALLA. 62 deko. 3/16

VIHREÄN VOIMALLA. 62 deko. 3/16 VIHREÄN VOIMALLA 62 deko. 3/16 RYHMITTELE JA YHDISTELE Yksittäinen pieni kasvi ei juuri kerää katseita, mutta kokeile yhdistää monta pientä ryhmäksi. Eri muotoisiin ja kokoisiin lasiastioihin aseteltuina

Lisätiedot

Stora Enso Effex an Eye for Wood

Stora Enso Effex an Eye for Wood EnsoEffex Stora g tu p l Stora Enso Effex an Eye for Wood Stora Enso Effex an Eye for Wood Lähtökohtana luonnonmukaisuus Effex toistaa luonnon muotokieltä. Effex on: Aitoa puuta Luonnon inspiroima Luonnollinen

Lisätiedot

Käytetyt heinälajit ja lajikkeet

Käytetyt heinälajit ja lajikkeet Käytetyt heinälajit ja lajikkeet Porin Golfkerho ry Golfkentän eri nurmi alueilla käytetyt lajit ja lajikkeet valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Viheriöillä tarvitaan matalaa leikkuuta kestäviä lajeja.

Lisätiedot

Kompostien käyttö viherrakentamisessa. Katja Börjesson 2015

Kompostien käyttö viherrakentamisessa. Katja Börjesson 2015 Kompostien käyttö viherrakentamisessa Katja Börjesson 2015 Historia & perusfilosofia Pitkä kokemus; puutarha-alalla 90 vuotta ja viherrakentamistuotteitta 30 vuotta Perusfilosofia Mikko Jortikan ajoista

Lisätiedot

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka Opi tunnistamaan syötävän hyvät LUONNON- MARJAT mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka 2 mukaan! Marjaretkelle Sanko tai muu sinun marjaretkelle sopivan kokoinen astia. Luonnossa retkieväät

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

METSÄTAIMITARHAPÄIVÄT 2016 KEKKILÄ PROFESSIONAL

METSÄTAIMITARHAPÄIVÄT 2016 KEKKILÄ PROFESSIONAL METSÄTAIMITARHAPÄIVÄT 2016 KEKKILÄ PROFESSIONAL Superex - kastelulannoitteet Vesiliukoiset Superex lannoitteet Puhtaita ja täysin vesiliukoisia ph 4,5-4,8 Kastelusuuttimet pysyvät auki Voidaan sekoittaa

Lisätiedot

Tehtävät Lukuun 21. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä. Kirjoita oikeat sanat aukkoihin.

Tehtävät Lukuun 21. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä. Kirjoita oikeat sanat aukkoihin. Tehtävät Lukuun 21. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä Kirjoita oikeat sanat aukkoihin. Sanikkaisten lisäksi itiökasveja ovat maakasveista alkeellisimmat eli. Ne jaetaan kahteen ryhmään: maksa- ja lehtisammaliin.

Lisätiedot

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi:

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi: Nimeni: Metsänrajat Tarkkailutehtävä linja-automatkalle Jos tulet Inariin etelästä, aloita tarkkailu Vuotsosta:Jos tulet Inariin pohjoisesta, aloita tarkkailu lähtöpaikastasi: Käytä värikyniä, jotta saat

Lisätiedot

Apua! Minne vihreä takkini on kadonnut? Haluan sen heti takaisin. Autathan minua. löytämää sen?

Apua! Minne vihreä takkini on kadonnut? Haluan sen heti takaisin. Autathan minua. löytämää sen? Minkähän värinen Viehko Vadelman uusi mekko mahtaa olla? Sininen se ei ole, eikä punainen, mutta olisiko mekko näiden värien sekoitus? Tiedätkö sinä värin nimen? Hih, hih! Huomasikohan Pate Puolukka, että

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot

PIONIEN KOTI

PIONIEN KOTI Seuraavat kuvat on otettu ennen kiinanpionien kukinta-aikaa. Puutarhalla kannattaa vierailla jo toukokuun loppupuolella. Useat luonnonlajit kukkivat normaalisti silloin. 1. Puutarhan varhaisin pionilaji

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi...

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi... Tervetuloa kouluun... 4 1. Kouluvuosi alkaa...6 2. Hyvä yhteishenki on kaikkien vastuulla...8 3. Liikenne on yhteispeliä...10 4. Polkupyörä on ajoneuvo...12 Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16 5. Maitohorsma

Lisätiedot

24.-26.4.2015. Lahden messukeskus. Kesän parhaat pihahankinnat! Vinkit ja ideat omaan viljelyyn! IHANA KEVÄT alkaa Pihapiiristä

24.-26.4.2015. Lahden messukeskus. Kesän parhaat pihahankinnat! Vinkit ja ideat omaan viljelyyn! IHANA KEVÄT alkaa Pihapiiristä 24.-26.4.2015 Lahden messukeskus Kesän parhaat pihahankinnat! Vinkit ja ideat omaan viljelyyn! IHANA KEVÄT alkaa Pihapiiristä 2 INFO Ihana kevät alkaa Pihapiiri-messuilta! Pihapiiri on jokavuotinen odotettu

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

SYYSKAUSI ON AVATTU VIHERLASSILASSA

SYYSKAUSI ON AVATTU VIHERLASSILASSA LA 29.8. PERHOSPUUTARHA Perhoset pölyttävät kasvillisuutta ja tuovat iloa olemassaolollaan. Tule hakemaan vinkit ja ideat oman perhospuutarhan perustamiseen sekä askartelemaan oma perhosbaari. Lapsille

Lisätiedot

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia.

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia. 112. Quercus robur 112. Quercus robur 75 cm syvä onkalo vähän alaviistoon, 54 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 70,7 cm keskimäärin 45 % Kaivettu juuristoalueella. Suuri onkalo sensorien 4 ja

Lisätiedot

LA VIE EST BELLE L EAU DE TOILETTE FLORALE

LA VIE EST BELLE L EAU DE TOILETTE FLORALE Lehdistötiedote helmikuu 2016 LA VIE EST BELLE L EAU DE TOILETTE FLORALE [1] Elämän ja iloisuuden filosofia tai universaali ylistys elämän kauneudelle. [2] Eau de Toilette Florale, jonka hurmaavan luonnonraikkaan

Lisätiedot

CLOETTA FAZERIN UUTUUDET TAMMIKUULLE Fazerin Sininen ja valkoinen suomalaista suomalaisille

CLOETTA FAZERIN UUTUUDET TAMMIKUULLE Fazerin Sininen ja valkoinen suomalaista suomalaisille CLOETTA FAZERIN UUTUUDET TAMMIKUULLE 2007 Fazerin Sininen ja valkoinen suomalaista suomalaisille Fazer juhlistaa 90-vuotiasta itsenäistä Suomea tuomalla markkinoille Karl Fazer Sininen ja valkoinen suklaapatukan.

Lisätiedot

KESKIKESÄ PartyLiten kanssa!

KESKIKESÄ PartyLiten kanssa! ASIAKKAILLE 1.-16.6.2014 KESKIKESÄ PartyLiten kanssa! Rajoitettu erä! Kata pöytä kesän juhliin kauniilla ja kesäisillä tuotteilla! Keskikesän juhlat! P90797 - Luovuuskynttilätarjotin Korkeus 5 cm, halkaisija

Lisätiedot

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa.

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa. Nimeni: Eliöt ja lumi Vastaukset löydät seuraavista paikoista: tammikuu: karhun vuosi karhunpesä hangen suojassa marraskuu: lumisateet lumimuodostumat joulukuu: selviytyminen kylmyydestä Lumi on hyvä lämmöneriste,

Lisätiedot

Target marketing based on weather

Target marketing based on weather Target marketing based on weather Mainonta muuttuu automatisoidummaksi, kohdistamisen mahdollisuus kasvaa ja mainonnan sisällön merkitys korostuu. TUOTE SÄÄ SIJAINTI Kaupassa keskitytään perinteisesti

Lisätiedot

Prevexor Jyrsijöiden torjuntaan navetassa

Prevexor Jyrsijöiden torjuntaan navetassa Prevexor Jyrsijöiden torjuntaan navetassa Tehokas jyrsijöiden torjunta Jyrsijät voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä tilalla. Ne voivat vahingoittaa mm. rakenteita, kaapeleita ja muita

Lisätiedot

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Kevätrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 30.11.2009 Rypsi kukassa Kuva Reijo Käki 2 2009 Reijo Käki Kevätrypsin viljely Luomurypsi Rypsi on elintarvikeöljyn ja eläinten valkuaisrehun

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

SYKSY/JOULU ScentGlowtuoksulyhty. jokaiseen... Tyyliin! Mielialaan! Huoneeseen!

SYKSY/JOULU ScentGlowtuoksulyhty. jokaiseen... Tyyliin! Mielialaan! Huoneeseen! SYKSY/JOULU 2013 ScentGlowtuoksulyhty jokaiseen... Tyyliin! Mielialaan! Huoneeseen! ScentGlow-tuoksulyhdyt & Scent Plus Melts tuoksuvahat personoivat kodin jokaisen huoneen. Ainutlaatuinen lämpömalja takaa

Lisätiedot

Herukat: Taimet ja lajikkeet

Herukat: Taimet ja lajikkeet Herukat: Taimet ja lajikkeet Kalle Hoppula Kati Hoppula 23.1.2017 Herukoiden taimityypit Juurtumaton lepotilainen pistokas viljelijä juurruttaa itse Hintataso 30-75 snt/kpl, lisenssimaksu määrittää hintaa.

Lisätiedot

Lehdistötiedote huhtikuu

Lehdistötiedote huhtikuu Lehdistötiedote huhtikuu LIP MAESTRO DRAMA COLLECTION HEHKUVAA VÄRIÄ HUULILLE Giorgio Armani Beautyn tähtituotteesta, LIP MAESTRO -huulilakasta, lanseerataan uusia, hehkuvia sävyjä. LIP MAESTRO DRAMA COLLECTION

Lisätiedot

KAIHDIN UUTISET AJATTOMAT SÄLEKAIHTIMET YLLÄTTÄVÄT RULLAKAIHTIMET MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN LAMELLIT SUOJAAVAT MARKIISIT TAKUULLA KOTIMAINEN!

KAIHDIN UUTISET AJATTOMAT SÄLEKAIHTIMET YLLÄTTÄVÄT RULLAKAIHTIMET MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN LAMELLIT SUOJAAVAT MARKIISIT TAKUULLA KOTIMAINEN! ULVILAN KAIHDIN OY TIEDOTUSLEHTI KESÄ 2016 www.ulvilankaihdin.fi AJATTOMAT SÄLEKAIHTIMET YLLÄTTÄVÄT RULLAKAIHTIMET MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN LAMELLIT SUOJAAVAT MARKIISIT TAKUULLA KOTIMAINEN! SÄLEKAIHTIMET

Lisätiedot

KORISTEKASVIEN KASVUNSÄÄTÖ. Kasvihuonetyöskentely/Tuula Tiirikainen, Mäntsälä, Saari

KORISTEKASVIEN KASVUNSÄÄTÖ. Kasvihuonetyöskentely/Tuula Tiirikainen, Mäntsälä, Saari KORISTEKASVIEN KASVUNSÄÄTÖ Miksi kasvua säädellään? Rajoitetaan liikaa pituuskasvua tukevoitetaan kasvua edistetään kasvien haaroittumista KASVUNSÄÄTÖMENETELMÄT VILJELYTEKNIIKKA Valo - lisävalo - tila

Lisätiedot

Varjoa ja suojaa ulkopuolisille terasseille ja ruokailualueille

Varjoa ja suojaa ulkopuolisille terasseille ja ruokailualueille Varjoa ja suojaa ulkopuolisille terasseille ja ruokailualueille Luo ympäristöösi hyvinvointia edistävä keidas Apollo Xline terassimarkiisilla. Talvipuutarha on jokaisen talon helmi;. keidas ihmisille,

Lisätiedot

Kohti riistarikkaita reunoja - vaihettumisvyöhykkeiden hoito

Kohti riistarikkaita reunoja - vaihettumisvyöhykkeiden hoito Kohti riistarikkaita reunoja - vaihettumisvyöhykkeiden hoito Piirroakuvat: Jari Kostet ja Tom Björklund. Valokuvat: Sami Tossavainen Vaihettumisvyöhykkeet Tarkoitetaan kahden erilaisen ekosysteemin reuna-

Lisätiedot

Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia.

Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. VAPO YMPÄRISTÖ Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. Imukykyinen ja monikäyttöinen vaalea rahkaturve on ylivoimainen kuivike nesteiden, ravinteiden ja hajujen sitomisessa. Se sopii

Lisätiedot

Istuta ajatus kyläkoulusi puolesta

Istuta ajatus kyläkoulusi puolesta Istuta ajatus kyläkoulusi puolesta OTH reative Design gency Osallistumisohjeet: www.both.fi tai www.vanhempainliitto.fi Tämä on haaste istuta ajatus kyläkoulusi puolesta Olet tärkeä! istutuskampanja on

Lisätiedot

SORAJALOSTEIDEN MYYNTI

SORAJALOSTEIDEN MYYNTI SORAJALOSTEIDEN MYYNTI puh. 010 327 2220 asiakaspalvelu@ykkosmyynti.fi Hinnasto 1.3.2014 Hinnat sis. alv 24% * Tarjoushinnat alueella Kerava, Järvenpää, Tuusula (Hyrylä, Kellokoski), Sipoo (Nikkilä, Linnanpelto),

Lisätiedot

Sahatavara. Laatutavaraa suomalaisesta kuusesta ja männystä

Sahatavara. Laatutavaraa suomalaisesta kuusesta ja männystä TIMBER Sahatavara Laatutavaraa suomalaisesta kuusesta ja männystä SUOMALAINEN PUU MONIMUOTOINEN RAKENNUS- JA SISUSTUSMATERIAALI Suomalainen havupuu on miellyttävä, lämmin ja kaunis materiaali, joka mukautuu

Lisätiedot

Ruukkuatsalen viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto, Mäntsälä Saari

Ruukkuatsalen viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto, Mäntsälä Saari Ruukkuatsalen viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto, Mäntsälä Saari Ruukkuatsalean biologiaa Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-Ryhmä) kuuluu kanervakasvien

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

PUUTARHANHOITO-OPAS. Muurahaisia? Baition auttaa nopeasti ja tehokkaasti sivu 7. Torju ötökät luonnonmukaisesti sivu 3

PUUTARHANHOITO-OPAS. Muurahaisia? Baition auttaa nopeasti ja tehokkaasti sivu 7. Torju ötökät luonnonmukaisesti sivu 3 PUUTARHANHOITO-OPAS 1 NATRIA 100 % ORGAANISTA Muurahaisia? Baition auttaa nopeasti ja tehokkaasti sivu 7 TYYTYVÄISYYSTAKUULLA! Haluatko rikkaruohoista eroon koko kesäksi? Puutarhasi parhaaksi Torju ötökät

Lisätiedot

Yliopiston puistoalueet

Yliopiston puistoalueet Yliopiston puistoalueet Kasvitieteellinen puutarha Tanja Koskela, intendentti tanja.koskela@jyu.fi Jyväskylän yliopiston museo, luonnontieteellinen osasto www.jyu.fi/erillis/museo/ Kuvat: Tapani Kahila

Lisätiedot

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Mansikan viljely tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Tavoitteet Sadon ajoitus pääsatokauden ulkopuolelle Hyvälaatuinen sato Lajikkeet, jotka eivät menesty

Lisätiedot

Metsänistutuksen omavalvontaohje

Metsänistutuksen omavalvontaohje Metsänistutuksen omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin 1. Johdanto a) TAIMIEN VARASTOINTI Pakkasvarastoidut taimet Hyvä varastointipaikka on varjoinen Kun taimet tuodaan välivarastolle:

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

MARKKINAT. Valiorakettilajitelma, 8 kpl/pkt. Voimassa 27..31.12.2015 tai niin kauan kuin tuotteita riittää.

MARKKINAT. Valiorakettilajitelma, 8 kpl/pkt. Voimassa 27..31.12.2015 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Voimassa 27..31.12.2015 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. RAKETTI MARKKINAT Valiorakettilajitelma, 8 kpl/pkt Neljä erilaista, upeaa ja värikästä tähtikuviota. Tuhti avauspanos, isot tähtikuviot. 14

Lisätiedot

www.startskiwax.com Maastohiihdon voiteluopas kuntoilijoille ja ulkoilijoille

www.startskiwax.com Maastohiihdon voiteluopas kuntoilijoille ja ulkoilijoille www.startskiwax.com Maastohiihdon voiteluopas kuntoilijoille ja ulkoilijoille Helpoin tapa. Start Easy -pikavoiteet Uudet Start Easy tuotteet ovat turvallisia ja helppoja käyttää. Easy -sarjaan kuuluu

Lisätiedot

ISO KESÄALE - II 19,90. Asiakkaille. Kesäale jatkuu... jotakin jokaiselle! Tuoksuja ja somisteita kesään, syksyyn ja jouluun! Vain.

ISO KESÄALE - II 19,90. Asiakkaille. Kesäale jatkuu... jotakin jokaiselle! Tuoksuja ja somisteita kesään, syksyyn ja jouluun! Vain. 16.-31.7.2013 Asiakkaille ISO KESÄALE - II Vain / 3 kpl:n setti P90851 Metsämaa-somistetrio Tuikkiville Leveys 14-15 cm, pituus 9-13 cm /3 kpl:n setti (Hinta ennen 37,90 ) Kesäale jatkuu... jotakin jokaiselle!

Lisätiedot

JAKSO MITEN MATKA ALKAA?

JAKSO MITEN MATKA ALKAA? Otavan asiakaspalvelu Puh. 0800 17117 asiakaspalvelu@otava.fi Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh. 010 345 1520 Faksi 010 345 1454 kvtilaus@kirjavalitys.fi 1. painos 2015 Kati Aavikko, Satu Arjanne, Sanna Halivaara

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet

Rehumaissin viljelyohjeet Rehumaissin viljelyohjeet MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä. Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen Activate

Lisätiedot

15. FESCOTOP-LATTIASIROTTEET

15. FESCOTOP-LATTIASIROTTEET Tulostettu 9.7.2016 1 / 9 15. FESCOTOP-LATTIASIROTTEET Fescotop F10 2 Fescotop F45K 5 Jälkihoitoaine 8 Fescotop F10 2 / 9 FESCOTOP F10 Tuotekuvaus Fescotop F10 on sementtipohjainen lattiakovete, joka levitetään

Lisätiedot

Puutarhan hyvinvointivaikutukset. Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos

Puutarhan hyvinvointivaikutukset. Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos Puutarhan hyvinvointivaikutukset Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos Miksi viljelet puutarhapalstaa? juuret maatalossa ruumiillinen työ palstalla ylläpitää kuntoa ja

Lisätiedot

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE NAANTALI, KERROSTALO 3h+kt+s+ph/khh+wc+vh+las.terassi+v+ak, 84 m, 314 000 Vastaava välittäjä Johanna Willberg MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, LKV, PARTNER, KAUPANVAHVISTAJA 040 041 048

Lisätiedot

Puustoisten perinneympäristöjen kasvillisuudesta

Puustoisten perinneympäristöjen kasvillisuudesta Puustoisten perinneympäristöjen kasvillisuudesta Esko Vuorinen, Silvestris luontoselvitys oy "Puustoisten perinneympäristöjen monimuotoisuuden ja monikäytön turvaaminen" maastoseminaari 31.8.-1.9.2010

Lisätiedot

Korulipas kätkee rakkaimmat aarteet

Korulipas kätkee rakkaimmat aarteet Ihana oma koti toivottaa tervetulleeksi! Finlaysonin kevään ja kesän 2013 mallisto luo kotiin vaihtuvia tunnelmia Finlaysonin kevään ja kesän 2013 tekstiilimallisto houkuttelee sisustamaan omasta kodista

Lisätiedot

SÄHKÖTERASSILÄMMITTIMET

SÄHKÖTERASSILÄMMITTIMET TERASSILÄMMITTIMET 2016-2017 SÄHKÖTERASSILÄMMITTIMET REBEL HANG TERASSILÄMMITIN Kattoon asennettava helppokäyttöinen terassilämmitin! Lämmitin on ihanteellinen lämmönlähde pöytäryhmän päälle katetuille

Lisätiedot

POISTUVAT TUOTTEET. Poistotuotteita myydään niin kauan, kuin tavaraa riittää!

POISTUVAT TUOTTEET. Poistotuotteita myydään niin kauan, kuin tavaraa riittää! POISTUVAT TUOTTEET Poistotuotteita myydään niin kauan, kuin tavaraa riittää! Päivitetty 4.4.2010 0 Poistotuotteet Pannat... 2 Hihnat... 3 Korut, rusetit ja muut lisukkeet... 3 Koiran asut... 5 Tilauslomake...

Lisätiedot

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7 22.1.20L7 Taimet /. Käytetään 2-vuotisia avojuurisia "knip"taimia jossa on 5-8 sivuversoa.. Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a Latva/ohtoverso Tuotanto-oksat lkkuna I Alaoksat/pöytä

Lisätiedot

tripla maisema - materiaalikirjasto

tripla maisema - materiaalikirjasto tripla maisema - materiaalikirjasto 14.9.2016 - materiaalikirjaston lähtökohdat 1. Itä-länsisuunnan korostaminen Maisemasuunnittelun pääelementeissä vahva, dynaaminen itä-länsisuunta. Toissijainen suunta

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Ravinteita viljelyyn ja viherrakentamiseen

Ravinteita viljelyyn ja viherrakentamiseen Ravinteita viljelyyn ja viherrakentamiseen Hevosenlannan, kompostin ja mädätysjäännöksen ravinteiden hyödyntäminen ja siinä huomioitavat asiat. Helmet Pirtti, Jyväskylä 24.1.2017 Pentti Seuri Tutkija,

Lisätiedot

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ).

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ). ESPOO / ÅMINNE KORTTELISUUNNITELMA JA RAKENNUSTAPAOHJEET Korttelit 45085, 45087, 45088 ja 45089 Yleistä Korttelisuunnitelma käsittää rakentamistapaohjeet ja korttelisuunnitelmakartan. Korttelisuunnitelmalla

Lisätiedot

Kansi-istutukset ja kustannuksia säästävät altakastelujärjestelmät!

Kansi-istutukset ja kustannuksia säästävät altakastelujärjestelmät! Kansi-istutukset ja kustannuksia säästävät altakastelujärjestelmät! Sami Nieminen Schetelig Oy Kuvat Elina Vuori / Puutarha&Kauppa Mona Plant System Miten säästät vettä, aikaa ja rahaa? Ja mistä kustannustehokkuus

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa SISÄLLYS: Askel 1: Hoidetaan hyvin maaperää 4 Askel 2: Hoidetaan

Lisätiedot

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016 PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille Päivä 2 / 27.04.2016 Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat PKMO ry PKMO on yli 1000 pääkaupunkiseudulla asuvan metsänomistajan yhteinen

Lisätiedot

KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI

KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI Klaffituoli, pehmustettu 1 Vuokrahinta. KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI TELTAT KALUSTEET KATSOMOT KALUSTE- VUOKRAUS STOPTELTAT ON DESIGN! Nimekkäiden suunnittelijoiden kalusteet. Valaisimet. Käsinsolmitut

Lisätiedot