Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 1 (10)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 1 (10)"

Transkriptio

1 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 1 (10) Vaikuttamistoimielimet Espoossa ja uusi kuntalaki Muistiossa arvioidaan, täyttävätkö Espoossa jo toimivat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto uuden kuntalain (410/2015) vaikuttamistoimielimiä koskevien pykälien tavoitteen ja tarkoituksen. Arvio pohjautuu lähinnä Espoon em. toimielinten toimintasääntöjen tarkasteluun eikä se sisällä toiminnan tai sen vaikuttavuuden laajempaa käytännön arviota. 1. Kuntalain 26, 27 ja 28 : yleistä Kuntalain tavoitteena on, että jatkossa kunnan toimielimistä säädetään ainoastaan kuntalaissa. Siksi uuteen lakiin siirrettiin vanhusneuvostoa (äldreråd; aikaisemmin laissa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012) ja vammaisneuvostoa (råd för personer med funktionsnedsättning; aikaisemmin laissa vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 380/1987) koskeva sääntely. Uudessa laissa on myös säännös nuorisovaltuustosta tai vastaavasta nuorten vaikuttajaryhmästä (ungdomsfullmäktige; påverkansgrupp för unga). Näistä toimielimistä käytetään uutta yhteisnimitystä vaikuttamistoimielin. Vanhusneuvosto on ollut pakollinen lukien. Vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto tulevat pakollisiksi kaikissa kunnissa alkavan valtuustokauden alussa. Tavoitteena on varmistaa ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden sekä nuorten vaikuttamismahdollisuudet. Kuntalain sääntely ja erityislainsäädäntö täydentävät toisiaan. Mm. nuorten vaikuttamista kunnan tulee edistää myös muilla keinoilla nuorisolain 8 :n mukaisesti. Vaikuttamistoimielimet eivät ole kuntalain 30 :ssä tarkoitettuja kunnan toimielimiä, vaan edustajiensa osallistumis- ja vaikuttamiskanava. Vaikuttamistoimielimille ei siten voida delegoida toimivaltaa eivätkä niiden jäsenet ole kuntalain 69 :ssä tarkoitettuja kunnan luottamushenkilöitä. Vaikuttamistoimielimet voivat toimia vapaammin menettelymuodoin eikä niiden kokoonpanoon sovelleta tasa-arvolain sukupuolikiintiötä. Tavoitteena on kuitenkin molempien sukupuolten mahdollisimman tasapuolinen edustus. Kunnan tulee huolehtia kaikkien em. vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että kunta osoittaa kokoustilan, huolehtii kokousten järjestämisestä, vastaa kokouksista aiheutuneista kustannuksista ja antaa tarvittaessa apua kokousasioiden valmisteluun ja kokouksen sihteerin tehtäviin. Toimintaan täytyy varata riittävät määrärahat ja myös erillinen määräraha talousarviossa on mahdollinen vaikuttamistoimielinten toiminnan tukemiseksi. Kokouspalkkioiden maksaminen on perusteltua. Kunnanhallitus voi esimerkiksi päättää, että jäsenten palkkioista tai muista korvauksista on soveltuvin osin voimassa, mitä hallintosäännössä määrätään lautakunnan jäsenten palkkioista ja korvauksista. Toimielinten tehtäviä käsitellään jäljempänä.

2 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 2 (10) 2. Nuorisovaltuusto 2.1 Kuntalaki Kuntalain 26 :n mukaan kunnanhallituksen tulee asettaa nuorisovaltuusto ja huolehtia sen toimintaedellytyksistä. Nuorisovaltuuston kokoonpano, valinta- ja toimintatavat ovat kunnan päätettävissä eikä niistä säädetä yksityiskohtaisemmin. Hallituksen esityksen perusteluissa tuodaan esiin mahdollisuuksia valintatavoiksi (esim. kouluissa toimitettavat vaalit), toimikaudeksi (esim. vuosi, kaksi vuotta) ja nuorisovaltuutettujen ikärajaksi (esim v), mutta kunta päättää näistä tarkemmin. Nuorisovaltuuston vaikuttamistehtävä on laaja ulottuen eri toimialoille, mutta 26 :ssä tehtävät on määritelty väljästi. Tämä jättää kunnille harkintavaltaa mm. toimintatapojen suhteen. Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa. Säännös on kirjoitettu ehdottomaan muotoon. Tavoitteena on, ettei nuorisovaltuuston toiminta rajoitu vain nuoriso-, opetus-, liikunta- ja kulttuuritoimen asioihin, koska kunnan toiminta koskettaa nuoria ja lapsia laajasti. Vaikuttamista tulisi olla eri valmisteluvaiheissa suunnittelusta seurantaan. Perusteluissa on esimerkkejä nuorisovaltuuston tehtäviksi ja toimintaan liittyen. Muun muassa nuorisovaltuuston edustajien läsnä- ja puheoikeutta kunnan eri toimielimissä on korostettu. Läsnäolo- ja puheoikeutta voidaan rajata, jos asian käsittelyyn liittyy salassa pidettäviä tietoja. Hallintosäännössä (90 ) annetaan tarpeelliset määräykset muiden kuin jäsenten läsnäolo- ja puheoikeudesta toimielinten kokouksissa. Perusteluissa on myös korostettu nuorisovaltuuston oma-aloitteista roolia sekä riittäviä edellytyksiä tehtävänsä hoitamiseksi: nuorisovaltuustolle tulee mm. antaa riittävästi tietoja hyvissä ajoin ja varata vaikuttamismahdollisuus päätösten valmistelussa. Kunta voi myös hyväksyä toimintasäännön nuorisovaltuustolle. Toimintasäännössä voitaisiin todeta esim. nuorisovaltuuston lakisääteiset ja muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokousten koollekutsuminen, puheenjohtajan valinta ja sihteerin tehtävien hoitaminen sekä toimintasuunnitelman laadinta ja toimintakertomuksen antaminen. Toimintasuunnitelman laadinta jämäköittäisi nuorisovaltuuston toimintaa.

3 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 3 (10) 2.2 Espoon nuorisovaltuusto Espoossa nuorisovaltuusto on toiminut vuodesta 1997 alkaen. Se valitaan kahden vuoden välein järjestettävissä nuorisovaltuustovaaleissa 1, joissa äänestää ja ehdolle voivat asettua kaikki vaalivuonna vuotta täyttävät espoolaiset. Nuorisovaltuuston koko on 42 valtuutettua. Kaupunginhallitus vahvistaa lopullisen vaalituloksen. Nuorisovaltuusto on hyväksynyt toimintaansa koskevat säännöt (vuosille ), joihin sisältyvät määräykset mm. valtuuston valintatavasta, äänioikeudesta, nuorisovaltuuston ja -valtuutetun määritelmä, määräykset valtuuston päätöksentekojärjestelmästä (mm.yleiskokous, hallitus), tiedotuksesta, vastuista ja lautakuntaedustajien valinnasta. Valtuuston tehtäväksi on kirjattu nuorten edun ajaminen kaupungissa ja sen organisaatioissa. Nuorisovaltuusto tekee vuosittain toimintasuunnitelman. Vuoden 2015 toimintasuunnitelmaan sisältyvät mm. nuorisovaltuuston toiminnan tavoite, vaikuttamisen tavoitteet kuluvalle vuodelle, nuorisovaltuuston toimintatavat ja -muodot (ml. läsnäolo- ja puheoikeudet), yhteistyötahot, viestintä ja viestintätavat, vuoden aikana järjestettävät tapahtumat ja tilaisuudet (mm. keskustelutilaisuudet päättäjille ja nuorille) sekä projektien toteuttamiseen kohdennettu Itse tehty-avustus. Espoossa nuorisovaltuuston edustajilla on oikeus osallistua KV:n kokouksiin sekä kaikkien kaupungin lautakuntien kokouksiin. Läsnäolo- ja puheoikeus on myös ohjelmien ohjausryhmissä. Kokouksista maksetaan kokouspalkkioita. Nuorisovaltuustolla on kattavat nettisivut, joilla kuvataan mm. nuorisovaltuuston valintatapoja, toimintamuotoja sekä vaikuttamisen tapoja ja tapahtumia. Nuorisovaltuustolla on pääsihteeri (viranhaltija), joka mm. toimii nuorisovaltuuston eri elinten kokousten järjestelijänä, toimittaa nuorisovaltuuston aloitteet ja kannanotot kaupungin viranhaltijoiden ja toimielinten käsittelyyn ja raportoi niiden etenemisestä sekä vastaa nuorisovaltuuston taloudenhoidosta, tiedottamisesta ja muusta nuorisovaltuuston toimintaa tukevasta toimistotyöstä. 3. Vanhusneuvosto 3.1 Kuntalaki Kuntalain 27 :n mukaan kunnanhallitus asettaa vanhusneuvoston ja huolehtii sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvoston kokoonpano ja valintatapa ovat kunnan harkinnassa. Lain perusteluissa korostetaan, että kokoonpanossa tulisi huomioida kunnassa toimivien vanhusjärjestöjen edustus. 1 Nuorisovaalit järjestettiin (äänestysprosentti suluissa) vuosina 1997 (26 %) ja 1999 (15 %) järjestettiin postivaalina, vuonna 2001 (11 %) posti-, internet- ja kännykkävaalin yhdistelmänä ja vuosina 2003 (43,7%), 2005 (45,1%), 2007 (56,6%), 2009 (42,7%), 2011 (47,9%). Vuonna 2013 nuorisovaltuustovaalissa ehdolle asettuneet 42 valittiin suoraan ilman vaalia.

4 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 4 (10) Vanhusneuvoston tehtävät on 27 :ssä määritelty väljästi, mikä jättää kunnille harkintavaltaa toimintatapojen ja yksityiskohtaisempien tehtävien suhteen ja paikallisten olosuhteiden mukaisesti. Vanhusneuvostolle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka palvelujen kannalta. Säännös on kirjoitettu ehdottomaan muotoon. Vanhusneuvosto tulee myös ottaa mukaan vanhuspalvelulain 5 :ssä suunnitelman (suunnitelma ikääntyneen väestön toimintakyvyn turvaamiseksi) ja 6 :ssä tarkoitettuun arviointiin (palvelujen riittävyyden ja laadun arviointi). Näistä tehtävistä säädetään vanhuspalvelulaissa. Neuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa, kun kerran valtuustokaudessa tarkistetaan suunnitelmaa ikääntyneen väestön tukemiseksi ja kun vuosittain arvioidaan ikääntyneiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyyttä ja laatua. Lain perusteluissa korostetaan vanhusneuvoston tehtäväkentän ulottumista kaikkiin niihin toimintoihin, joilla on ikääntyneen väestön kannalta merkitystä ja esitetään esimerkkejä vanhusneuvoston toimintatavoista (mm. aloitteet, kannanotot, lausunnot). Vanhusneuvoston oma-aloitteista roolia sekä edellytyksiä hoitaa vaikuttamistehtäväänsä korostetaan (riittävä ja oikea-aikainen tiedonsaanti ym.). Lain perusteluissa tuodaan esiin toimintasäännön ja toimintasuunnitelman laadinta kuten nuorisovaltuuston osalta. 3.2 Espoon vanhusneuvosto Espoossa on toiminut vanhusneuvosto vuodesta Vanhusneuvosto on toimikunta, joka nimetään 2 vuoden toimikaudeksi. Kaupunginhallitus valitsee neuvoston jäsenet. Siinä on 6-8 vanhusjärjestön ja 6-8 kaupunginhallituksen asettaman paikkajakotoimikunnan esittämää edustajaa (luottamushenkilöitä), joista kullakin on henkilökohtainen varajäsen. Kokouksiin osallistuu myös kaupunginhallituksen edustaja. Vanhusneuvostolla on käytettävissään asiantuntijasihteeri sosiaali- ja terveystoimesta. Neuvosto kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa ja kutsuu kerran vuodessa eläkeläisjärjestöjen edustajat yhteistyötilaisuuteen. Vanhusneuvostolla on vuonna 2013 voimaan tullut toimintasääntö, joka sisältää määräykset neuvoston tarkoituksesta, toimikaudesta, kokoonpanosta ja valinnasta, tehtävistä, kokouksista ja sihteerin tehtävistä. Vanhusneuvosto toimii espoolaisten vanhusten edunvalvojana ja puolestapuhujana kunnallisessa päätöksenteossa. Sen tavoitteena on tuoda kaupungin palveluihin ja kaupunkisuunnitteluun ikääntyvien espoolaisten näkökulma. Vanhusneuvoston tehtävinä on mm. - edistää viranomaisten, vanhusten ja vanhusjärjestöjen yhteistoimintaa kaupungissa, - seurata vanhusten tarpeiden kehitystä kaupungin alueella,

5 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 5 (10) - seurata kaupungin yleisiin oloihin vaikuttavaa kaupungin hallinnon päätöksentekoa vanhusten kannalta, - edistää vanhusten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa julkiseen päätöksentekoon, - edistää vanhusten selviytymistä yhteiskunnan eri toiminnoissa (mm. asuminen, sotepalvelut, sosiaaliturva, kulttuuri- ja harrastustoiminta, muut kunnalliset palvelut). - seurata kaupungin vanhuksille tuottamien palvelujen ja etuuksien kehitystä - tiedottaa hallintokuntien myötävaikutuksella vanhusjärjestöille vanhuksien palveluiden ja tukitoimien kehityksestä ja saatavuudesta - vaikuttaa ympäristön suunnitteluun ja toteutukseen siten, että julkiset tilat ja vastaavat soveltuvat myös niiden henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua, toimia ja suunnistautua on rajoittunut. - tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja kaupungin viranomaisille vanhuksia koskevissa asioissa. - huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta, - valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus ja hoitaa muut vanhusneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät. 4. Vammaisneuvosto 4.1 Kuntalaki Kuntalain 28 :n mukaan kunnanhallitus asettaa vammaisneuvoston ja huolehtii sen toimintaedellytyksistä. Kokoonpano ja valintatapa ovat kunnan harkinnassa. Lain perusteluissa kuitenkin todetaan, että vammaisneuvostossa tulisi olla riittävä edustus vammaisilla henkilöillä, heidän omaisillaan sekä järjestöillä. Erityistä huomiota on tarpeen kiinnittää vammaisten henkilöiden omaan osallistumiseen. Vammaisneuvoston tehtävät on 28 :ssä määritelty väljästi, mikä jättää kunnille harkintavaltaa toimintatapojen ja yksityiskohtaisempien tehtävien suhteen. Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. Säännös on kirjoitettu ehdottomaan muotoon. Lain perusteluissa korostetaan vanhusneuvoston tehtäväkentän ulottumista kaikkiin niihin toimintoihin, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden kannalta. Perusteluissa tuodaan esiin myös esimerkkejä neuvoston toimintamuodoista (mm. aloitteet, kannanotot, lausunnot). Oma-aloitteista roolia sekä edellytyksiä hoitaa vaikuttamistehtävää korostetaan (riittävä ja oikea-aikainen tiedonsaanti ym.). Lain perusteluissa tuodaan esiin toimintasäännön ja toimintasuunnitelman laadinta kuten nuorisovaltuuston osalta.

6 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 6 (10) 4.2 Espoon vammaisneuvosto Espoon vammaisneuvosto-niminen toimikunta on vammaisten henkilöiden, heidän omaistensa sekä kaupungin ja sen alueella toimivien vammais- ja potilasjärjestöjen yhteistoimintaelin. Vammaisneuvoston (handikappråd) toimintasääntö on hyväksytty vuonna 2002 ja se sisältää määräykset mm. neuvoston tarkoituksesta, toimikaudesta, kokoonpanosta ja valinnasta, tehtävistä, kokouksista ja sihteerin tehtävistä. Neuvoston tarkoitus on tuoda vammaisille espoolaisille tärkeitä asioita kaupungin suunnitteluun ja päätöksentekoon. Vammaisneuvoston asettaa kaupunginhallitus kahden vuoden toimikaudeksi. Vammaisneuvostossa on 11 jäsentä ja kullakin henkilökohtainen varajäsen. 6 jäsentä edustaa vammais- ja potilasjärjestöjä ja 5 hallintokuntia. Ennen toimikautensa päättymistä vammaisneuvosto tekee esityksen KH:lle uuden vammaisneuvoston jäsenistä. KH nimeää myös oman edustajansa vammaisneuvostoon. Vammaisneuvosto kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa. Sen toimintaa ohjaa ja seuraa vammaisneuvoston neuvottelukunta, jonka jäseniä ovat kaikki Espoossa toimivat vammais- ja pitkäaikaissairausjärjestöt. Tehtävänä on: - edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa kaupungissa; - seurata vammaisten tarpeiden kehitystä kaupungin alueella, - seurata kaupungin yleisiin oloihin vaikuttavaa kaupungin hallinnon päätöksentekoa vammaisten kannalta, - edistää vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon, - edistää vammaisten henkilöiden tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin (työ, koulutus, sotepalvelut, asuminen, kulttuuri- ja harrastustoiminta sekä muut kunnalliset palvelut jne. ). - seurata kaupungin tuottamien ja vammaisille henkilöille tarkoitettujen palvelujen, tukitoimien ja mm. etuuksien kehitystä ja - tiedottaa hallintokuntien myötävaikutuksella vammais- ja potilasjärjestöille vammaispalvelujen ja tukitoimien kehityksestä ja saatavuudesta. - vaikuttaa ympäristön suunnittelun ja toteutukseen siten, että mm. julkinen liikenne, asunnot ym. soveltuvat niiden henkilöiden käyttöön, joiden kyky mm liikkua ja toimia on rajoittunut. - tehdä aloitteita ja esityksiä ja antaa kaupungin viranomaisille lausuntoja vammaisia koskevissa asioissa, - huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta, - valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus ja hoitaa muut toimialaansa kuuluvat ja KH:n määräämät tehtävät. Vammaisneuvosto tekee vuosittain talousarvioon mm. esitykset määrärahoista toimintatukiavustuksiin, kuurojen ja näkövammaisten tiedonsaannin turvaamiseen, osallistumista haittaavien esteiden poistamiseen jne.

7 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 7 (10) Se voi käsitellä uusia asioita ja ehdotuksia, jotka tulevat esim. vammaisjärjestöiltä ja yksityishenkiöiltä. Se toimii yhteistyössä muiden alueen vammaisneuvostojen kanssa, osallistuu valtakunnallisiin ja läänikohtaisiin vammaisneuvostojen jäsenille tarkoitettuihin tilaisuuksiin. Vammaisneuvoston sihteerin tehtävät hoitaa vammaisasiamies tai hänen estyneenä ollessaan keskushallinnon nimeämä viranhaltija. 5. Johtopäätöksiä ja kehittämisehdotuksia Espoossa on jo ennen kuntalain voimaantuloa lain mukaiset vaikuttamistoimielimet. Lisäksi Espoossa on muita vastaavia nk. vaikuttamistoimielimiä kuten mm. monikulttuuriasiainneuvottelukunta, jonka kautta voidaan varmistaa maahanmuuttajaväestön näkemysten välittyminen kunnan päätöksentekoon. Kaupungissa toimii myös mm. päihdeasiainneuvottelukunta, veteraaniasiainneuvottelukunta sekä tasa-arvoasiainneuvottelukunta. Kuntalaki mahdollistaa kuntien yhteisten vaikuttamistoimielinten perustamisen sekä vanhus- ja vammaisneuvostojen yhdistämisen. Espoon kokoisessa kaupungissa tämä ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, sillä mahdollisuus koskee lähinnä tilanteita, jossa kunnassa tai alueella on esimerkiksi vähän vammais- tai vanhusalan järjestötoimintaa (vanhus- ja vammaisneuvostojen yhdistäminen) tai esimerkiksi vähän nuoria asukkaita (kuntien yhteinen vaikuttamistoimielin). Niin nuorisovaltuuston, vanhusneuvoston kuin vammaisneuvostonkin toimenkuva ja tehtävät on Espoossa määritelty laajasti ja niillä vaikuttaa olevan riittävän oma-aloitteinen rooli kuntalain tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti. Toimielinten toimintasäännöt ja - suunnitelmat konkretisoivat niiden toimintatapoja ja mm. nuorisovaltuuston vuosittainen toimintasuunnitelma kuluvan vuoden tavoitteita jättäen riittävää väljyyttä toiminnan suuntaamiseen vuositasolla. Toimielinten kokoonpanoa koskevat kuntalain tavoitteet on Espoon toimielinten asettamisessa jo otettu huomioon. Tarkastelun perusteella voidaan yleisesti todeta, että kaupunki on myös huolehtinut toimintaedellytyksistä osoittamalla mm. viranhaltijoita sihteerin tehtäviin tai muutoin avustamaan toimielinten toiminnassa sekä mm. tarjoamalla kokoustiloja ja vastaamalla toiminnasta aiheutuneista kustannuksista. Laajempaa tarkastelua tältä osin ei ole tässä mahdollista tehdä. Nuorisovaltuustolla on Espoossa läsnäolo- ja puheoikeuden kautta mahdollisuus osallistua ja saada tietoa oman toimintansa pohjaksi kaikilta toimialoilta sekä myös keskeisistä toimialarajat ylittävistä ohjelmista. Nuorisovaltuuston toimintasuunnitelmassa on kuvattu kattavasti toimintatapoja, mikä konkretisoi valtuuston ja yksittäisten nuorisovaltuutettujen käytössä olevia vaikuttamiskeinoja. Nuorisovaltuuston toimintaa on kattavasti kuvattu nettisivuilla ja mm. tämä antaa mahdollisuuden tutustua toimintaan myös niille nuorille, jotka eivät ole valtuuston jäseniä.

8 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 8 (10) Vanhusneuvoston toimintasäännössä on määritelty kokoonpanon, valinnan ja tehtävien sekä myös neuvoston toiminnan kannalta tarpeelliset tiedot, jotka mahdollistavat ja konkretisoivat ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet kunnan päätöksentekoon sen eri vaiheissa. Myös vanhusneuvoston tehtävät on määritelty kattavasti. Vammaisneuvoston toimintasäännössä on määritelty kokoonpanon, valinnan ja tehtävien sekä myös neuvoston toiminnan kannalta tarpeelliset tiedot, jotka mahdollistavat ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet kunnan päätöksentekoon sen eri vaiheissa ja konkretisoivat vaikuttamisen tapoja. Siinä on määritelty kattavasti vammaisneuvoston tehtävät. Edellä todetusta johtuen uusi kuntalaki ei aiheuta tarpeita laajempiin muutoksiin Espoon vaikuttamistoimielinten osalta. Seuraavassa esitetään harkittavaksi kehittämisehdotuksia: 5.1 Toimintasääntöihin liittyvät ehdotukset Kuntalain mukaan kunnanhallitus asettaa kaikki vaikuttamistoimielimet. Kunta voi myös hyväksyä vaikuttamistoimielimille toimintasäännön ja toimielimillä voi olla toimintasuunnitelmia. Vaikuttamistoimielimet eivät ole kuntalain 30 :n mukaisia toimielimiä, vaan edustajiensa osallistumis- ja vaikuttamiskanava. Niiden jäsenet eivät ole kunnan luottamushenkilöitä. Espoossa vanhus- ja vammaisneuvoston asettaa kaupunginhallitus. Vammais- ja vanhusneuvostolla on yhdenmukaiset, kevyet toimintasäännöt, joissa on määräykset neuvoston asettamisesta, tehtävistä sekä toiminnan kannalta oleellisista asioista. Nuorisovaltuusto valitaan vaaleilla ja kaupunginhallitus vahvistaa vaalien tuloksen. Nuorisovaltuusto on hyväksynyt toimintaansa ohjaavat säännöt. Kaikkien toimielinten tulee laatia toimintasuunnitelma. Espoon vaikuttamistoimielinten toimintasääntöjen päivitystä voisi harkita seuraavilta osin silloin, kun toimielimet seuraavan kerran asetetaan/valitaan. Kaikkien vaikuttamistoimielinten toimintasääntöjä voitaisiin tarkentaa mm. niiden tarkoituksen ja tehtävän osalta ja korostaa näissä uuden kuntalain vaikuttamistoimielimille asettamia tavoitteita. Vastaavasti voitaisiin tarkistaa toimielinten nimitys vastaamaan kuntalakia (vaikuttamistoimielin). Nuorisovaltuusto on hyväksynyt toimintasäännöt, joissa valtuuston tehtävä on määritelty yleisellä tasolla. Tehtäviä ja toimintatapoja konkretisoidaan vuosittaisessa toimintasuunnitelmassa. Nuorisovaltuuston asemaa ja roolia kaupungissa voisi vahvistaa se, että säännöissä olisi hieman laajempi kuvaus valtuuston tehtävistä ja se, että kaupunginhallitus vahvistaisi toimintasäännöt kuten mm. vammaisneuvostonkin osalta (mikäli KH ei ole toimintasääntöä jo vahvistanut). Tämä edistäi-

9 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 9 (10) si toiminnan jatkuvuutta ja kirkastaisi nuorisovaltuuston roolia osana kaupungin päätöksentekojärjestelmää. Vammais- ja vanhusneuvoston tehtävämuotoilu kaupungin tuottamien palveluiden seuraaminen tulisi muuttaa muotoon kaupungin järjestämien palveluiden seuraaminen. Espoossa palveluja tuottavat myös yksityinen ja kolmas sektori. Kuntalain tavoitteena on ollut, että osallistuminen ja vaikuttaminen koskisi laajasti kunnan toiminta Nettisivujen päivittämiseen liittyvät ehdotukset Kuntalain tavoitteena on ollut edistää sitä, että kuntalaisilla (ja päättäjillä) olisi kokonaiskuva kaikista osallistumisen ja vaikuttamisen tavoista, joita kussakin kunnassa on käytössä. Tavoitteena on myös edistää kokonaiskuvan syntymistä kunnan johtamisjärjestelmästä ja eri toimielimistä. Tavoitteena on edelleen edistää avointa hallintoa, tiedonsaantia ja päätöksentekoa. Espoossa nk. vaikuttamistoimielinten toiminnasta saa pääsääntöisesti hyvin tietoa espoo.fi-nettisivujen kautta. Nettisivuja voitaisiin kuitenkin päivittää sekä koota tarvittaessa lisätietoja seuraavasti: Espoossa nuorisovaltuustoa koskevat tiedot löytyvät espoo.fisivuilta kulttuuri- ja liikuntapalveluiden alta. Nuorisovaltuuston merkitystä kaupungissa ja yhdenmukaisuutta suhteessa muihin neuvostoihin korostaisi, jos tiedot siitä löytyisivät kulttuuri- ja liikuntapalveluiden alasivun lisäksi myös päätöksenteko-sivun valikosta. (Tehtäisiin uusi alasivu, jossa lyhyesti nuva osana koko kaupungin päätöksentekojärjestelmää sekä muutama lause nuvasta ja linkki nuvan varsinaisille sivuille) Nuorisovaltuuston toimintaa ohjaavat säännöt voitaisiin lisätä nettisivuille. Vanhusneuvoston toimintasääntö voitaisiin lisätä nettisivuille. Vammaisneuvoston nettisivuilla todetaan neuvoston toiminnan perustuvan vammaispalvelulakiin. Tämä voitaisiin päivittää. Samoin nettisivuilla on mainintana vammaisneuvostojen osallistuminen läänikohtaisiin vammaisneuvostojen jäsenille tarkoitettuihin tilaisuuksiin. Mikäli läänikohtaisia tilaisuuksia ei enää järjestetä (läänejä ei ole enää olemassa), nimitys voitaisiin päivittää Muut ehdotukset Kuntalaissa vammaisneuvoston ruotsinkielinen nimi muutettiin handikapprådista muotoon råd för personer med funktionsnedsättning. Tätä ruotsinkielistä muotoa suositellaan käytettäväksi jatkossa myös Espoossa. Huomiona voidaan todeta, että sote-uudistuksen edetessä on tarkennettava sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaavan tahon suhde vaikut-

10 Liite 1. Tarkastelu Espoon vaikuttamistoimielimistä 10 (10) tamistoimielimiä, erityisesti vanhusneuvostoa koskevaan kuntalain sääntelyyn. Tämä voi aiheuttaa tarkennustarpeita em. toimielinten tehtäviin.

Vaikuttamistoimielinten toimintaohjeet kh

Vaikuttamistoimielinten toimintaohjeet kh Ohje 1 / 5 Vaikuttamistoimielinten toimintaohjeet kh 23.10.2017 Alaotsikko Nuorisovaltuusto Vanhusneuvosto Vammaisneuvosto Lapsiperheraati Elinkeinoasioiden raati Kylä- ja kaupunginosaraati Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Maakunnallinen vanhusneuvosto

Maakunnallinen vanhusneuvosto Maakunnallinen vanhusneuvosto Pirkanmaan vanhusneuvostojen tapaaminen 13.10.2016 Lempäälä Raija Moilanen Tampereen vanhusneuvosto Maakunnan vaikuttamistoimielimet ( lausunnolla oleva Maakuntalaki 26 )

Lisätiedot

3.2 Vammaisneuvoston tehtävät

3.2 Vammaisneuvoston tehtävät 1 (5) Imatran kaupungin vanhusneuvoston ja Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven vammaisneuvoston toimintasääntö 1. Toimintasääntö ja sen soveltaminen 2. Neuvostojen toiminnan tarkoitus Toimintasääntöä noudatetaan

Lisätiedot

Lisätietojen antaja: hallintopäällikkö Matleena Mikkonen, puh tai sähköposti

Lisätietojen antaja: hallintopäällikkö Matleena Mikkonen, puh tai sähköposti Kaupunginhallitus 239 23.10.2017 Vammaisneuvoston asettaminen ja neuvoston jäsenistä päättäminen 184/00.00.01/2017 Kaupunginhallitus 23.10.2017 239 Esittelijä: kaupunginjohtaja Marko Järvenpää Lisätietojen

Lisätiedot

Hämeenlinnan vanhusneuvosto

Hämeenlinnan vanhusneuvosto Hämeenlinnan vanhusneuvosto 1 n toiminta lakisääteistä Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaalija terveyspalveluista, 28.12.2012/980 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (6) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (6) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2017 1 (6) 702 Vanhusneuvoston asettaminen ja jäsenten nimeäminen HEL 2017-006884 T 00 00 02 Päätös päätti asettaa ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien

Lisätiedot

Kunnalliset ja maakunnalliset vammaisneuvostot uudessa lainsäädännössä

Kunnalliset ja maakunnalliset vammaisneuvostot uudessa lainsäädännössä Kunnalliset ja maakunnalliset vammaisneuvostot uudessa lainsäädännössä Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 14.12.2017 Suvi Savolainen 1 15.12.2017 Etunimi Sukunimi Kunnalliset vammaisneuvostot 2 15.12.2017

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Vanhusneuvosto ESITYSLISTA Kokousaika 16.11.2017 klo 12.00- Kokouspaikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Saapuvilla olleen jäsenet Outi Kurkela pj Piia Juuso j Aimo Ahti j Ristenrauna Magga j Onni

Lisätiedot

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05.

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05. Nuorisolautakunta 3 5.03.07 Kunnanhallitus 5 7.03.07 Kunnanhallitus 55 0.05.07 Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 4/.05.00/07 Nuorisolautakunta 5.03.07 3 Kuntalaki (40/05) velvoittaa kuntia huolehtimaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (7) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (7) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2017 1 (7) 703 Vammaisneuvoston asettaminen ja jäsenten nimeäminen HEL 2017-006901 T 00 00 02 Päätös päätti asettaa vammaisten henkilöiden osallistumisja vaikutusmahdollisuuksien

Lisätiedot

Kunnanhallituksen kokoushuone

Kunnanhallituksen kokoushuone Kokouskutsu / Esityslista Nro 2/2018 1 (6) KOKOUSAIKA 15.3.2018 Klo 17.00 - KOKOUSPAIKKA KOKOUSAIKA Kunnanhallituksen kokoushuone SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Päivämäärä Vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasäännöt Kaupunginhallitus , asia jätettiin pöydälle

Päivämäärä Vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasäännöt Kaupunginhallitus , asia jätettiin pöydälle Oulun kaupunki Kaupunginhallitus 154 Dno Päätöshistoria Tiivistelmä Päivämäärä 22.05.2017 Vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasäännöt 1.6.2017 OUKA/4083/00.02.01/2017 Ote pöytäkirjasta 11/2017 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Uusi kuntalaki Demokratia ja osallistuminen

Uusi kuntalaki Demokratia ja osallistuminen Uusi kuntalaki 2015 - Demokratia ja osallistuminen Kuntamarkkinat 10- Mervi Kuittinen Laissa säädettäisiin: Kunnan asukkaiden osallistumisoikeutta koskeva luku (5. luku) kunnan asukkaiden äänioikeudesta

Lisätiedot

Vammaisneuvoston toimintaohje

Vammaisneuvoston toimintaohje 1 (5) Vammaisneuvoston toimintaohje 2 (5) Sisällysluettelo 1 Tarkoitus 3 2 Kokoonpano ja neuvoston nimeäminen... 3 3 Kokousasiat... 3 4 Tehtävät 4 5 Voimaantulo...5 3 (5) 1 Tarkoitus Vammaisneuvosto on

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA AKAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA AKAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA AKAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Kaupunginhallitus/valtuusto hyväksynyt 13.09.2006 Akaan kaupunki Sääntökokoelma NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminta ja uusi kuntalaki

Nuorisovaltuustotoiminta ja uusi kuntalaki Nuorisovaltuustotoiminta ja uusi kuntalaki Aleksi Koivisto, liittohallituksen jäsen, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry. 14.8.2014, Ilmajoki Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry. Vuonna 1998

Lisätiedot

Vanhusneuvosto Turussa

Vanhusneuvosto Turussa Vanhusneuvosto Turussa Eija Salmiosalo 16.1.2014 1.7.2013 voimaan tulleessa vanhuslaissa vanhusneuvostot tulivat lakisääteisiksi. Vanhusneuvosto on asetettava viimeistään 1.1.2014. Laki ei sinällään vaikuta

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TYÖKOKOUS Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti

VANHUSNEUVOSTON TYÖKOKOUS Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti VANHUSNEUVOSTON TYÖKOKOUS 4.5.2015 Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti Vanhuslaki 11 Vanhusneuvosto Sen lisäksi, mitä kuntalain 27 :ssä säädetään kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista,

Lisätiedot

LAIHIAN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

LAIHIAN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ LAIHIAN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty kunnanhallituksessa x.x.2018 x 1 Sisällys 1. NUORISOVALTUUSTON TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TOIMINTASÄÄNNÖN SOVELTAMINEN 2 3. NUORISOVALTUUSTON VALITSEMINEN

Lisätiedot

Vantaan vanhusneuvoston toimintasuunnitelma 2018

Vantaan vanhusneuvoston toimintasuunnitelma 2018 Vantaan vanhusneuvosto Hyväksytty 18.1.2018 Vantaan vanhusneuvoston toimintasuunnitelma 2018 Kuntalain 27 ja vanhuspalvelulaina 11 mukaan vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri

Lisätiedot

Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017)

Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017) Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017) 2018-2021 sääntöjen tarkoituspykälässä 1 valtuuston vastuu ov-keinoista 22 -aloiteoikeus 23 -kansanäänestysaloite 24-25 - vaikuttamiselimet (vanhusneuvosto)

Lisätiedot

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista ( alkaen asteittain voimaan)

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista ( alkaen asteittain voimaan) Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (1.7.2013 alkaen asteittain voimaan) Vanhuslain toimeenpano Espoossa Story 16.9.2014 5 Kunnan tulee laatia

Lisätiedot

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa Sakari Kela 14.9.2017 Kunnan olemassaolon tarkoitus? Edellytysten luominen kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumisen ja vaikuttamisen toteutumiselle.

Lisätiedot

Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen

Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen Perusturvalautakunta 9 0.03.07 Kunnanhallitus 00 0.03.07 Vanhusneuvosto 4 09.05.07 Kunnanhallitus 80 5.05.07 Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen.6.07 alkaen 786/00.0.0/06 Perusturvalautakunta

Lisätiedot

Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen

Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen Perusturvalautakunta 9 0.03.07 Vammaisneuvosto 3 5.04.07 Kunnanhallitus 79 5.05.07 Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen.6.07 alkaen 786/00.0.0/06 Perusturvalautakunta 0.03.07 9 Perusturvan

Lisätiedot

Uusi kuntalaki osallisuuden näkökulmasta

Uusi kuntalaki osallisuuden näkökulmasta Uusi kuntalaki osallisuuden näkökulmasta Kenen osallisuus?-seminaari 2.9.2014 Neuvotteleva virkamies Inga Nyholm Kuntalain valmisteluaikataulu Hallituksen esitysluonnos kuntalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kokous Multian Palvelukeskus Poukama maanantaina klo

Vanhusneuvoston kokous Multian Palvelukeskus Poukama maanantaina klo MULTIAN KUNTA 3/2017 PÖYTÄKIRJA n kokous Multian Palvelukeskus Poukama maanantaina 27.11.2017 klo 13.00 15.00 ASIAT 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 19 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 20 Työjärjestyksen

Lisätiedot

Katsaus maakuntien erityisryhmien vaikuttamistoimielinten oppaan suunnitteluun

Katsaus maakuntien erityisryhmien vaikuttamistoimielinten oppaan suunnitteluun Katsaus maakuntien erityisryhmien vaikuttamistoimielinten oppaan suunnitteluun Hankekoordinaattori Heli Väisänen II Järjestötyöpaja, Rauma 22.11.2017 Liittyy maakunta- ja sote-uudistukseen perustetaan

Lisätiedot

Keravan vanhusneuvosto

Keravan vanhusneuvosto Keravan vanhusneuvosto Iiris Laukkanen 14.12.2018 Vanhusneuvoston tehtävät ja toiminta Kuntalaki 27 Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on

Lisätiedot

Vanhusneuvostokysely 2012

Vanhusneuvostokysely 2012 Vanhusneuvostokysely 2012 Kysely numero 4/83/2012 Marraskuu 2012 Kunta Tässä kyselyssä vanhusneuvostolla tarkoitetaan vanhusneuvostoja, vastaavia muulla nimellä toimivia yhteistyöelimiä (esimerkiksi ikäihmisten

Lisätiedot

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Nuorisolautakunta 3 5.03.07 Kunnanhallitus 5 7.03.07 Kunnanhallitus 55 0.05.07 Kunnanvaltuusto 56 9.05.07 Nuorisovaltuuston perustaminen 4/.05.00/07 Nuorisolautakunta 5.03.07 3 Kuntalaki (40/05) velvoittaa

Lisätiedot

NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä

NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä 1.11.2017 Mikä on nuorisovaltuusto? Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Vanhusneuvosto PÖYTÄKIRJA Kokousaika 16.11.2017 klo 12.00-14.32 Kokouspaikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Saapuvilla olleen jäsenet Outi Kurkela pj Piia Juuso j Aimo Ahti j Ristenrauna Magga

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Loviisan nuorisovaltuusto 1 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite 2. Toimintasäännön soveltaminen 3. Nuorisovaltuuston valitseminen 4. Järjestäytyminen, tehtävät

Lisätiedot

Kuntalain uudistus Demokratiajaoston katsaus

Kuntalain uudistus Demokratiajaoston katsaus Kuntalain uudistus Demokratiajaoston katsaus Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto Kuntatalo 26.11.2013 Riitta Myllymäki Johtava lakimies, demokratiajaoston sihteeri 1 Demokratiajaoston asiakokonaisuudet

Lisätiedot

Perusturvakeskus, Turuntie 639, Riihikoski

Perusturvakeskus, Turuntie 639, Riihikoski PÖYTYÄN KUNTA VANHUSNEUVOSTO 24.10.2017 1. Aika: 24.10.2017 klo 9.00 10.00 Paikka: Paikalla: Perusturvakeskus, Turuntie 639, 21870 Riihikoski Veikko Rantala, Auranmaan kansalliset seniorit Seppo Eskola,

Lisätiedot

Lempäälän nuorisovaltuuston toimintasääntö

Lempäälän nuorisovaltuuston toimintasääntö Lempäälän nuorisovaltuuston toimintasääntö 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite Nuorisovaltuuston tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorison asemaa Lempäälän kunnassa. Nuorisovaltuusto edustaa nuoria

Lisätiedot

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen Kunnanhallitus 194 31.10.2016 Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen 497/00.01.01/2016 Kunnanhallitus 31.10.2016

Lisätiedot

Punkalaitumen Nuorisovaltuuston säännöt

Punkalaitumen Nuorisovaltuuston säännöt Punkalaitumen kunta Punkalaitumen Nuorisovaltuuston säännöt 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus, tavoite ja tehtävät Edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman poliittista tai uskonnollista sidonnaisuutta

Lisätiedot

Valtimon nuorisovaltuuston toimintasääntö 1. Nuorisovaltuustotoiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta.

Valtimon nuorisovaltuuston toimintasääntö 1. Nuorisovaltuustotoiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Kh 16.10.2017 162 Valtimon nuorisovaltuuston toimintasääntö 1. Nuorisovaltuustotoiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. 2. Nuorisovaltuuston tehtävät: edistää ja kehittää nuorten

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (1) 22 Asianro 3546/03.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (1) 22 Asianro 3546/03.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (1) 22 Asianro 3546/03.00/2014 Lausunnon antaminen kuntalain hallituksen esitysluonnoksesta Kuntalain kokonaisuudistuksen tavoitteena on uudistaa kuntalaki siten, että

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

ROVANIEMEN KAUPUNGIN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ 1 ROVANIEMEN KAUPUNGIN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ 1. Luku Yleiset määräykset 1 Toimintasäännön soveltaminen Toimintasäännössä määrätään Rovaniemen nuorisovaltuuston (myöhemmin nuorisovaltuusto) valitsemistavasta

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

1 Kirkkonummen vammaisneuvosto on Kirkkonummen kunnan sekä vammais- ja potilasjärjestöjen yhteistyöelin.

1 Kirkkonummen vammaisneuvosto on Kirkkonummen kunnan sekä vammais- ja potilasjärjestöjen yhteistyöelin. Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasääntö 1 Kirkkonummen vammaisneuvosto on Kirkkonummen kunnan sekä vammais- ja potilasjärjestöjen yhteistyöelin. 2 Kirkkonummen vammaisneuvoston tarkoituksena on 1)

Lisätiedot

PIHTIPUTAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

PIHTIPUTAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ PIHTIPUTAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Nuorisovaltuusto 13.9.2017 Sivistyslautakunta 24.10.2017 92 Kunnanhallitus 6.11.2017 279 Sisällysluettelo 1. Tavoite ja tarkoitus... 3 2. Valitseminen... 4

Lisätiedot

Vammaisneuvoston asettaminen toimikaudeksi /Länsi-Uudenmaan Näkövammaiset ry:n edustajan nimeäminen

Vammaisneuvoston asettaminen toimikaudeksi /Länsi-Uudenmaan Näkövammaiset ry:n edustajan nimeäminen Kaupunginhallitus 212 12.06.2017 Kaupunginhallitus 298 02.10.2017 Kaupunginhallitus 387 04.12.2017 Vammaisneuvoston asettaminen toimikaudeksi 1.6.2017-31.5.2021/Länsi-Uudenmaan Näkövammaiset ry:n edustajan

Lisätiedot

Demokratia ja osallistumisoikeudet maakuntalaissa

Demokratia ja osallistumisoikeudet maakuntalaissa Demokratia ja osallistumisoikeudet maakuntalaissa Demokratiapäivä 17.10.2017 Rinnakkaisseminaari 3: Maakunnat ja demokratia Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö 1 Maakuntavaalit Hallitusohjelman

Lisätiedot

Uuden kuntalain rakenne ja keskeiset periaatteet. Parlamentaarinen seurantaryhmä 10.9.2013

Uuden kuntalain rakenne ja keskeiset periaatteet. Parlamentaarinen seurantaryhmä 10.9.2013 Uuden kuntalain rakenne ja keskeiset periaatteet Parlamentaarinen seurantaryhmä 10.9.2013 Kuntalaisten kaupunkinäkymä Yksityinen palveluntuottaja Sairaanhoitopiiri Kuntayhtymät Maakunnat, seudut ym. yhteistyö

Lisätiedot

Parkanon Nuorisovaltuusto on kaupungin alueella asuvien nuorten yhteistyöelin, josta käytetään nimeä Parkanon Nuorisovaltuusto.

Parkanon Nuorisovaltuusto on kaupungin alueella asuvien nuorten yhteistyöelin, josta käytetään nimeä Parkanon Nuorisovaltuusto. PARKANON KAUPUNGIN NUORISOVALTUUSTON SÄÄNNÖT 1 Parkanon Nuorisovaltuusto Parkanon Nuorisovaltuusto on kaupungin alueella asuvien nuorten yhteistyöelin, josta käytetään nimeä Parkanon Nuorisovaltuusto.

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisoneuvoston toimintasääntö

Lapsi- ja nuorisoneuvoston toimintasääntö Liite 1 asukltk 17.5.2017 25 1 (2) Ylöjärven kaupunki Lapsi- ja nuorisoneuvoston toimintasääntö Ylöjärven kaupungin asukaslautakunta 17.5.2017 1 Toiminnan tarkoitus Ylöjärven lapsi- ja nuorisoneuvosto

Lisätiedot

Kuru neuvoston toimintasääntö

Kuru neuvoston toimintasääntö 1 (2) Ylöjärven kaupunki Kuru neuvoston toimintasääntö Ylöjärven kaupungin asukaslautakunta 17.5.2017 1 Toiminnan tarkoitus Ylöjärven Kuru-neuvosto on kaupungin ja Kurun kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin.

Lisätiedot

Loimaan kaupunki Liite: Kh Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio alkaen

Loimaan kaupunki Liite: Kh Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio alkaen 1 Loimaan kaupunki Liite: Kh 19.12.2016 Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio 1.6.2017 alkaen 1. Valmistelun ja päätöksenteon aikataulu 2. Toimielimet Toimielin- ja luottamushenkilöorganisaatio on

Lisätiedot

KH liite n:o 2/ VALT liite n:o 2/

KH liite n:o 2/ VALT liite n:o 2/ KH liite n:o 2/4.12.2012 VALT liite n:o 2/13.12.2012 Sivu 2 / 5 1 VALIOKUNNAT Pudasjärven kaupungin valiokunnat osallistuvat kaupungin päätöksien valmisteluun valtuustolle, kaupunginhallitukselle tai virkamiehille.

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

PELKOSENNIEMEN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ PELKOSENNIEMEN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty Khall Voimaantulo: 1.6.2017 Sisällys 1 Toiminnan tarkoitus... 3 2 Nuorisovaltuuston jäsenet ja niiden valinta... 3 3 Nuorisovaltuuston

Lisätiedot

Järvenpää Ote pöytäkirjasta 4/ (7) Kaupunginhallitus

Järvenpää Ote pöytäkirjasta 4/ (7) Kaupunginhallitus Järvenpää Ote pöytäkirjasta 4/2017 1 (7) 57 Vammaisneuvoston toiminta ja muodostaminen JARDno-2017-1125 Valmistelija / lisätiedot: Pekka Hippi pekka.hippi@jarvenpaa.fi kaupunginsihteeri Kuntalain 26, 27

Lisätiedot

Pelkosenniemen kunnan Nuorisovaltuuston toimintasääntö alkaen

Pelkosenniemen kunnan Nuorisovaltuuston toimintasääntö alkaen Pelkosenniemen kunnan Nuorisovaltuuston toimintasääntö 1.6.2017 alkaen 1 Toiminnan tarkoitus Nuorisovaltuusto on poliittisesti, uskonnollisesti sekä aatteellisesti sitoutumaton nuorten vaikuttajaryhmä,

Lisätiedot

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Oma tupa, oma lupa hanke/ Ulla Halonen 5.3.2014 Vanhuspalvelulain toimeenpanoa Keski-Suomessa tukee Oma tupa, oma lupa -hanke Hankkeen tavoitteita ovat: 1.

Lisätiedot

Luonnos uudeksi kuntalaiksi Asukkaiden osallistumisoikeudet

Luonnos uudeksi kuntalaiksi Asukkaiden osallistumisoikeudet Luonnos uudeksi kuntalaiksi Asukkaiden osallistumisoikeudet Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto Tampere 15.5.2014 Riitta Myllymäki johtava lakimies 1 Kuntalain valmisteluaikataulu Hallituksen esitysluonnos

Lisätiedot

Vanhusneuvoston rooli edunvalvojana *Lait ja ohjeet *Asettaminen * Toimiva neuvosto

Vanhusneuvoston rooli edunvalvojana *Lait ja ohjeet *Asettaminen * Toimiva neuvosto Seppo Mustonen, Eläkeliitto ry Vanhusneuvoston rooli edunvalvojana *Lait ja ohjeet *Asettaminen * Toimiva neuvosto Vaikuttaminen on viestintää, jonka tavoitteena on muuttaa viestin kohteena olevan henkilön

Lisätiedot

Luottamushenkilöjärjestelmän uudistamista valmistelleen työryhmän esitykset

Luottamushenkilöjärjestelmän uudistamista valmistelleen työryhmän esitykset Kouvolan kaupunki Luottamushenkilöjärjestelmätyöryhmä 11.6.2015 Luottamushenkilöjärjestelmän uudistamista valmistelleen työryhmän esitykset 1. Yleistä Kaupunginhallitus asetti 12.1.2015 työryhmän valmistelemaan

Lisätiedot

Toimiva vanhusneuvosto!

Toimiva vanhusneuvosto! Toimiva vanhusneuvosto! Seppo Mustonen, Eläkeliitto ry *Lait ja ohjeet *Asettaminen * Toimiva neuvosto Ikääntyneiden palveluja ohjaavat lait Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto

Siilinjärven kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto Siilinjärven kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto 2014-2016 Siilinjärven kunta Vanhus- ja vammaisneuvosto Käyntiosoite: Kasurilantie 1 Postitusosoite: PL 5, 71801 Siilinjärvi Puhelin: 017 401 111, faksi:

Lisätiedot

TOIVAKAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

TOIVAKAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ TOIVAKAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Sisältö: 1 Toiminta-ajatus 2 Tarkoitus 3 Kokoonpano ja valitseminen 4 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 5 Tehtävät ja toimenkuvat 6 Toimintasuunnitelma ja kertomus

Lisätiedot

Vanhusneuvoston toiminnan itt l esittelyä

Vanhusneuvoston toiminnan itt l esittelyä LIITE 1 Vanhusneuvoston toiminnan itt l esittelyä xx.xx.xxxx Mitä on vanhusneuvostotyö? Sosiaali ja terveysministeriö ja Suomen Kuntaliitto; Muistio lain toimeenpanon ja tulkinnan tueksi: Vanhusneuvosto

Lisätiedot

Pöytäkirja 1 (11) Tervon kunta Vanhus- ja vammaisneuvosto

Pöytäkirja 1 (11) Tervon kunta Vanhus- ja vammaisneuvosto 1 KOKOUSAIKA 7.9.2017 klo 15:02-15:58 KOKOUSPAIKKA Tervon kunnanvirasto, Hallituksen ja lautakuntien kokoushuone SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET MUUT SAAPUVILLA OLLEET LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS ASIAT :t

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 137. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 137. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 22.04.2013 Sivu 1 / 1 1882/00.00.00/2013 137 Nuorisovaltuustovaalien järjestäminen vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Nina Grönmark, puh. (09) 816 52280 Niina Ekstam, puh. (09) 816

Lisätiedot

KHALL 81 Hallintojohtaja

KHALL 81 Hallintojohtaja Kaupunginhallitus 81 26.02.2013 Kaupunginhallitus 209 07.05.2013 Kaupunginhallitus 269 25.06.2013 Kaupunginhallitus 328 09.09.2013 Kaupunginhallitus 384 28.10.2013 KUHMON VANHUSNEUVOSTON KOKOONPANON TÄSMENTÄMINEN

Lisätiedot

Varkauden seudun kuntarakenneselvitys

Varkauden seudun kuntarakenneselvitys Varkauden seudun kuntarakenneselvitys Demokratiatyöryhmän pohdintoja ja linjauksia 13.8.2014 9.10.2014 Page 1 Uudistuksen tavoitteita Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen Poliittisen johtamisen

Lisätiedot

Miten muissa Pohjoismaissa lailla edistetään kuntalaisten suoraa osallistumista?

Miten muissa Pohjoismaissa lailla edistetään kuntalaisten suoraa osallistumista? Miten muissa Pohjoismaissa lailla edistetään kuntalaisten suoraa osallistumista? Kuntalaki uudistuu seminaari 20.11.2013 Marianne Pekola-Sjöblom Tutkimuspäällikkö Kuntakehitys ja tutkimus Vaaliosallistumisesta

Lisätiedot

M a a k u n n a l l i s e n. Vanhusneuvoston toimintasääntö

M a a k u n n a l l i s e n. Vanhusneuvoston toimintasääntö M a a k u n n a l l i s e n Vanhusneuvoston toimintasääntö 1.12.2017 Maakunnallinen vanhusneuvosto 1 1 Maakunnallinen vanhusneuvosto on Soiten alueella toimivien kuntien ja niiden vanhusneuvostojen ja

Lisätiedot

Kuhmon vanhusneuvoston toimintasuunnitelma vuodelle 2014

Kuhmon vanhusneuvoston toimintasuunnitelma vuodelle 2014 1 Kuhmon vanhusneuvoston toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Vuoden 2014 alusta vanhusneuvostot ovat lakisääteisiä Kuhmon vanhusneuvoston toiminta on käynnistynyt vuonna 2002 eli vanhusneuvosto on toiminut

Lisätiedot

edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia

edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia 1 Vieremän nuorisovaltuusto TOIMINTASÄÄNTÖ 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia toimia nuorison äänenä lautakunnissa

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA 1 TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA Tuusulan nuorisovaltuuston toimintasääntö Kunnanhallitus 30.8.2010 383 Voimaan 7.9.2010 Kunnanhallitus 12.9.2011 363 Voimaan 1.10.2011 Kunnanhallitus xx.xx.2018 xxx Voimaan

Lisätiedot

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen Kunnanhallitus 194 31.10.2016 Valtuusto 39 14.11.2016 Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen 497/00.01.01/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

1 Yleistä. 2 Kokouspalkkiot LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

1 Yleistä. 2 Kokouspalkkiot LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Yleistä 2 Kokouspalkkiot Luottamushenkilöille suoritetaan tämän säännön mukaisesti palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista,

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 )

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 ) Tarkastussääntö 1 JOKIOISTEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ 2 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 2 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 2 Lautakunnan kokoonpano 2 3 Lautakunnan kokoukset 2 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta puheenjohtaja Kimi Uosukainen

Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta puheenjohtaja Kimi Uosukainen Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta 5.5.2017 puheenjohtaja Kimi Uosukainen YLEISTÄ Lausunnossa hallituksen esitystä maakuntalaiksi tarkastellaan

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki Nuorisovaltuuston toimintasääntö. Voimaan

Kouvolan kaupunki Nuorisovaltuuston toimintasääntö. Voimaan Kouvolan kaupunki Nuorisovaltuuston toimintasääntö Voimaan 1.1.2018 Sisällysluettelo 1. Toimintasäännön soveltaminen... 1 2. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite... 1 3. Nuorisovaltuuston valitseminen...

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISUUS KERSOJEN KAHVITTAMISTA VAI AITOA VUOROVAIKUTUSTA? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Riina Lumme, osallisuusasiantuntija

NUORTEN OSALLISUUS KERSOJEN KAHVITTAMISTA VAI AITOA VUOROVAIKUTUSTA? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Riina Lumme, osallisuusasiantuntija NUORTEN OSALLISUUS KERSOJEN KAHVITTAMISTA VAI AITOA VUOROVAIKUTUSTA? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Riina Lumme, osallisuusasiantuntija Mikä Nuva ry? Edustaa kaikkia Suomen nuorisovaltuustoja Nuorisovaltuutettujen

Lisätiedot

OUTOKUMMUN KAUPUNKI KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA. Julkaissut. Outokummun kaupunginkanslia

OUTOKUMMUN KAUPUNKI KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA. Julkaissut. Outokummun kaupunginkanslia OUTOKUMMUN KAUPUNKI KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA Julkaissut Outokummun kaupunginkanslia 2018 PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginhallitus 19.02.2018 26 Kaupunginvaltuusto 26.02.2018 9 Voimaantulo 1.4.2018

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET Käsitelty Lempäälän nuorisovaltuuston kokouksessa 18.3.2008 Käsitelty liikunta- ja nuorisojaoston kokouksessa 3.4.2008 1. Lempäälän Nuorisovaltuuston toiminta-ajatus

Lisätiedot

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän. TAIVALKOSKEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 15.11.1996 57 Voimaantulo 1.1.1997 1 luku Valvontajärjestelmä 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2014 Vanhusneuvoston ensimmäinen toiminta vuosi, uuden lain astuessa voimaan

TOIMINTAKERTOMUS 2014 Vanhusneuvoston ensimmäinen toiminta vuosi, uuden lain astuessa voimaan Naantalin vanhusneuvosto TOIMINTAKERTOMUS 2014 Vanhusneuvoston ensimmäinen toiminta vuosi, uuden lain astuessa voimaan Vanhuspalvelulaki voimaan 1.7.2013 - lain 11 säätää vanhusneuvostosta 1. VANHUSNEUVOSTO

Lisätiedot

Turun nuorisovaltuuston säännöt (Nuorisovaltuusto )

Turun nuorisovaltuuston säännöt (Nuorisovaltuusto ) Turun nuorisovaltuuston säännöt (Nuorisovaltuusto 28.1.2014 8) 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite Toiminta-ajatus Nuorisovaltuusto on nuorten edustaja ja asiantuntijaelin Turun kaupungissa. Se ajaa

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 1/ (5) Kaupunginhallitus

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 1/ (5) Kaupunginhallitus Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 1/2018 1 (5) 8 Vammaisneuvoston toimintasääntö 2017-2021 ROIDno-2018-53 Valmistelija / lisätiedot: Maarit Alikoski maarit.alikoski@rovaniemi.fi Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

Nuorisoneuvoston toimintaohje

Nuorisoneuvoston toimintaohje 1 (5) Nuorisoneuvoston toimintaohje 2 (5) Sisällysluettelo 1 Nuorisoneuvoston tarkoitus... 3 2 Nuorisoneuvoston kokoonpano... 3 3 Nuorisoneuvoston tehtävät... 3 4 Nuorisoneuvoston toimikausi ja ikäraja...virhe.

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Hallintosääntö Hangon kaupunki / Kvo-asia

Lisätiedot

Keskiviikko klo Kunnantalo, kokoushuone 2

Keskiviikko klo Kunnantalo, kokoushuone 2 Vapaa-aikalautakunta Keskiviikko 06.04.2016 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4 Asialistan hyväksyminen

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

Pauli Salonpää x Marjatta Suominen x. Marketta Rouvinen - Juhani Räihä Olavi Tuikkanen x * Hellevi Pekkarinen *poistui kokouksesta 15.

Pauli Salonpää x Marjatta Suominen x. Marketta Rouvinen - Juhani Räihä Olavi Tuikkanen x * Hellevi Pekkarinen *poistui kokouksesta 15. KINNULAN KUNTA Pöytäkirja Sivu 1 Kokousaika 21.9.2017 kello 15 16 Kokouspaikka Kunnanvirasto, neuvotteluhuone Saapuvilla olleet Jäsenet jäsenet (merkintä, kuka toimi puheenjohtajana) pj x = läsnä - = poissa

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Marjut Eskelinen marjut.eskelinen@avi.fi

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 15.11.2006 SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...3 1 ULKOINEN JA SISÄINEN VALVONTA...3 TARKASTUSLAUTAKUNTA...3 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Hyvinvointipalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 116 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 13 1.1.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa KIURUVEDEN KAUPUNKI VANHUSNEUVOSTO TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO VUOSI 2018 Tavoite Asia Toimenpide Toteutus Miten arvioidaan toteutuminen Arvioijat VAIKUTTAMINEN lle Kokoukset kokoontuu Asiakaspalaute

Lisätiedot

HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. III luku. Muut määräykset. VI luku. Nimenkirjoitus 1(6) ----

HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. III luku. Muut määräykset. VI luku. Nimenkirjoitus 1(6) ---- 1(6) HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET III luku Muut määräykset - 19 Asukkaiden aloitteet Aloiteoikeus ja aloitteen käsittely VI luku Nimenkirjoitus Kaupungin asukkaalla sekä kaupungissa toimivalla

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Kuntakenttä myllerryksessä - lähidemokratian tarve vain kasvaa

Kuntakenttä myllerryksessä - lähidemokratian tarve vain kasvaa Kuntakenttä myllerryksessä - lähidemokratian tarve vain kasvaa Suuri lähidemokratiailta 3.9.2014 Lohja, Laurentius sali erityisasiantuntija Päivi Kurikka Suomen Kuntaliitto Kuntalaki ja kuntalaisten osallistuminen

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, Joensuu (Ruokalan kabinetti) Sivu 1 Kokouksen avaus 3

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, Joensuu (Ruokalan kabinetti) Sivu 1 Kokouksen avaus 3 JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 Vanhusneuvosto Aika 16.01.2018 klo 10:00-12:13 Paikka Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, 80100 Joensuu (Ruokalan kabinetti) Käsitellyt asiat Sivu 1 Kokouksen

Lisätiedot