PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN KÄYTTÖSUUNNI- TELMA VUODELLE 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN KÄYTTÖSUUNNI- TELMA VUODELLE 2016"

Transkriptio

1 1 PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN KÄYTTÖSUUNNI- TELMA VUODELLE 2016 Asiakirjan lukuohje: Talousarvioasiakirjan tavoitteet ja mittarit (tulosalue) sinisessä laatikossa Käyttösuunnitelman tavoitteet ja mittarit (tulosyksikkö) punaisessa laatikossa (TÄMÄ OSUUS POISTETAAN VALTUUSTOTASON KÄYTTÖSUUNNITELMASTA) 1853 Yhteistoiminta-alueen perusturvapalvelut / Mustijoen perusturva Perusturvapalvelut / Mustijoen perusturva Tp 2014 Ta KsM Ta 2016 Ltk Ta 2016 Ks 2016 Toimintatuotot ulkoinen ulk./yht.toim.korv ulkoinen yht sisäinen Toimintamenot ulkoinen sisäinen Toimintakate Suunnitelmapoistot Laskennalliset erät: Korko Vyörytystuotot Vyörytystuotot hall.sis Vyörytysmenot Vyörytysmenot hall.sis Tilikauden tulos Pornainen yhteistoimintakorvaukset (ns. kuntaraha) Yhteistoimintakorvaukset Tp 2014 Ta KsM Ta 2016 Ltk Ta 2016 Ks 2016 Johto ja hallinto Lasten-, nuorten- ja perheiden palvelut Varhaiskasvatus Ikäihmisten palvelut (Hoito- ja hoiva) Perusterveyden-huolto Erikoissairaanhoito Yhteensä Toimielimen palveluajatus Mustijoen perusturvan tehtävänä on edistää ja tukea Mäntsälän ja Pornaisten kunnan asukkaiden elämänhallintaa, toimintakykyä ja terveyttä niin, että kuntien asukkaat voivat hyvin, ovat aikaisempaa terveempiä ja ottavat vastuun oman ja ympäristönsä hyvinvoinnista. Perusturva järjestää vaikuttavat ja oikea-aikaiset sosiaali- ja terveyspalvelut alueen väestölle ja vaikuttaa alueella hyvinvoinnin asiantuntijana.

2 2 Yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta Kuntastrategiassa palvelutoimialoille on asetettu kaksi strategista tavoitetta menestystekijöineen: 1. Kuntalaisten hyvinvointia edistetään asiakaslähtöisesti Osallistava ja yhteisvastuullinen toimintakulttuuri Perusturvapalveluissa osallistumista ja yhteisvastuullisuutta tuetaan mm. asiakkaan ja hänen lähiympäristönsä omaa vastuuta ja roolia vahvistamalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä. Hoito-, palvelu- ja kasvatussuunnitelmissa nämä tavoitteet konkretisoituvat asiakastasolla. Sähköinen asiointi tukee omalta osaltaan asiakkaan/kuntalaisen osallistumista. Hyvinvoinnin edellytysten vahvistaminen Perusturvapalveluissa tämä kuntastrategian tavoite velvoittaa perusturvapalveluja tukemaan ja vahvistamaan kuntalaisten omia voimavaroja ja/tai niiden edellytyksiä. Palvelutarpeiden ennalta ehkäiseminen Perusturvapalveluissa tässä kohdin asetetaan tavoitteita ennaltaehkäisyyn, varhaiseen tukeen ja matalan kynnyksen palveluihin liittyen (kokonaan palvelutarpeelta tai raskaammilta palveluilta välttyminen). 2. Toimiva ja osaava kunta varmistaa palvelujen tuloksellisen järjestämisen Monipuoliset ja tarkoituksenmukaiset palveluiden järjestämistavat Perusturvapalveluissa tähän sisältyy keskeisesti kumppanuusyhteistyöhän liittyvät tavoitteet sekä asiantuntijoina vaikuttaminen. Osallistava ja tuloksellinen johtaminen Palvelujen saatavuudesta, oikea-aikaisuudesta ja niiden kehittämisestä kertovat tavoitteet sisällytetään perusturvapalveluissa tähän. Tähän sisällytetään myös asiakaspalautteeseen ja palvelun vaikuttavuuteen liittyvät asiat. Henkilöstön työhyvinvointi ja osaaminen Asiakaslähtöiseen osaamisen kehittämiseen, työhyvinvoinnin ja oman työn kehittämiseen liittyvät tavoitteet asetetaan tässä. Palvelutarpeiden ennakointi Perusturvassa palvelutarpeiden ennakointi edellyttää mm. toimintaympäristön muutosten seuraamista sekä johtamisen ja päätöksenteon työvälineiden kehittämistä. Oikea ja ajantasainen tieto on edellytys tiedolla johtamiselle. Kuntalaisten hyvinvoinnista kertovan järjestelmän elementtiä kehitetään kuntatason yhteistyönä palveluiden ennakoinnin, suunnittelun, seurannan ja mittaamisen mahdollistamiseksi. Mittarina voi toimia esimerkiksi formuloitu hyvinvointitieto asiakkailta, kuntalaisilta, työntekijöiltä, kumppaneilta (hyvinvointiselvitykset, kyselyt, opinnäytetyöt). Asiakasprofiilit kertovat siitä, että keskeiset asiakkaat on tunnistettu ja painopistevalintoja voidaan tehdä. Toimialaa ja sen tavoitteita ohjaa kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen hyväksymät suunnitelmat ja ohjelmat, joista perusturvan näkökulmasta keskeisiä ovat mm. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, Ikäpoliittinen ohjelma, Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen linjaukset sekä osin Mäntsälän kunnan kiinteistöjen kehittämisohjelma ja

3 3 Asunto-ohjelma. Vuoden aikana toteutettiin ns. Tarve-projekti, jossa arvioitiin kunnan kehitysvammaisten tulevaisuuden asumisratkaisuja. Talousarviovuoden 2016 aikana on tarkoituksenmukaista käynnistää kotona asuvien kehitysvammaisten ja heidän perheidensä asumisvalmentaminen ja ryhmäasumisen korvaavat asumisen järjestelyt kunnan eri toimijoiden yhteistyössä. Tässä onnistuminen ja tulevaisuuden kustannuksilta välttyminen edellyttää suunnittelija/valmentaja-tyyppistä resursointia kuntaan. Tähän resurssiin ei perusturvapalveluiden talousarviossa ole varauduttu. Perusturvan toiminnallisia tavoitteita ohjaa myös sairaanhoitopiirin valtuustossa hyväksytty Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma. Toimintaa ohjaa omalta osaltaan operatiiviset ohjeet ja suunnitelmat, joista esimerkkejä ovat turvallisuussuunnitelmat, päihde- ja mielenterveyssuunnitelma, perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintaohjeet sekä potilasturvallisuussuunnitelma. Työllisyyden edistämisen toimenpideohjelma on kunnassa parhaillaan valmistelussa. Siellä asetetaan tavoitteita myös perusturvapalveluille. Ennakoitavissa olevat muutossuunnat vuoteen 2020: Kuntatalouden tiukkeneminen Kunta- ja palvelurakennemuutokset Ikäihmisten absoluuttisen määrän kasvu asumisratkaisut esteettömän asumisen tarpeen kasvu (ml. erityisryhmät)

4 Perusturvan johto ja hallinto -tulosalue Perusturvan johto ja hallinto Tp 2014 Ta KsM Ta 2016 Ltk Ta 2016 Ks 2016 Toimintatuotot ulkoinen ulk./yht.toim.korv ulkoinen yht sisäinen Toimintamenot ulkoinen sisäinen Toimintakate Suunnitelmapoistot Laskennalliset erät: Korko Vyörytystuotot Vyörytystuotot hall.sis Vyörytysmenot Vyörytysmenot hall.sis. Tilikauden tulos Tulosalueen palveluajatus Perusturvan johto ja hallintopalvelut ohjaavat, mahdollistavat ja tukevat toimialan perustehtävässä (= palveluajatus) onnistumista osana kuntaorganisaatiota. Toimialan hallinnon ja talouden tukipalveluiden tehtävänä on vastata perusturvan tukipalveluiden toimivuudesta siten, että perusturvan johtaminen, päätöksenteko, esimiestyö ja eri tulosalueiden ydintehtävät mahdollistuvat. Toimintaympäristön muutokset suunnitelmakaudella Suunnitelmakauden isoin muutos on valtakunnallinen ja seudullinen (Keski-Uusimaa) sote-uudistus. Terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaa koskevassa valtioneuvoston asetuksessa todetaan, että kuntien on sovittava tavoista toimia laaja-alaisessa yhteistyössä alueen väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toteuttamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa poikkihallinnollista tavoiteasetantaa kunnan eri toimialojen kesken, samoin kuin alueellisesti asetettuja tavoitteita yli kuntarajojen muihin kuntiin ja toimijoihin. Arvioiden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon vaikutus terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä on noin 15 % ja 85 % on seurausta toimintaympäristön muista ratkaisuista. Ratkaisevaa siis on sosiaali- ja terveydenhuollon kyky havaita keskeiset muutokset toimintaympäristössä sekä arvioida niiden vaikutus väestön terveyteen ja hyvinvointiin ja välittää tämä tieto kunnan päättäjille, kuntaorganisaation sisällä sekä verkostoyhteistyössä. STM:n terveydenedistämisen laatusuosituksen mukaan terveyttä ja hyvinvointia edistävien tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan terveyden edistämisen rakenteiden arviointia, johtamisen kehittämistä, voimavarojen suuntaamista ehkäisevään työhön, hyvinvointiosaamisen vahvistamista sekä toiminnan säännöllistä seurantaa ja arviointia. Tiukkeneva talous ja sitä kautta asiakastarpeeseen nähden niukkenevat resurssit lisäävät riskiä menettää osaavia työntekijöitä, kun työn hallittavuus vaikeutuu.

5 5 Tämä riski on kunnan sisällä edelleen tiedostettava kuntien keskeisessä kilpailutilanteessa osaavista työntekijöistä. Osaaminen on perustehtävässä onnistumisessa keskiössä. Toimiala on ollut mukana laatimassa kunnan työllisyyden edistämisen toimenpideohjelmaa Toimenpideohjelmaan sisältyy mm. ns. Motto-hanke, jossa kehitetään työllistymistä tukevia palvelu- ja toimintamalleja julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Hankkeeseen haetaan ulkopuolista rahoitusta. Kunnan työllisyyspalveluiden työnjako tulee selkeyttää ja kuntatasolla resursointi varmistaa. Perusturvapalveluiden vastuulla on ylläpitää henkilöiden toimintakykyä ja parantaa elämänhallintaa ja näin luoda edellytyksiä siirtymiselle välityömarkkinoille tai suoraan avoimille työmarkkinoille. Työttömyysongelmatiikkaan liittyen työhön kuntouttaminen kuvaa toimialan perustehtävää. Haasteellista on löytää jatkopolut työhön kuntoutuneille. Koko toimialaa ja sen toimintaympäristöä koskevia yleisiä muutoksia: Valtakunnalliset kunta- ja palvelurakenneuudistukset Kuntayhteistyötä koskevat muutokset palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa Varhaiskasvatuksen toimialaratkaisu Kumppanuuksien hallinnan merkityksen vahvistuminen Paljon palveluita tarvitsevien palveluprosessien haltuunotto ja kysynnän vähentäminen Kuntoutuksen oikea-aikaisuus ja vaikuttavuus Työttömyydestä aiheutuvat hyvinvointivajeet ja kustannukset ekannan kakkosvaiheen jatkuminen ja ekansan käynnistyminen Suunnitelmakaudella lisätään sähköisten palveluiden tarjontaa. Tällä nopeutetaan ja sujuvoitetaan asiakaspalvelua sekä tuetaan asiakkaiden kiinnostusta omasta hyvinvoinnista ja mahdollistetaan omien asioiden parempi seuranta. Merkittävät toiminnalliset muutokset talousarviovuonna 2016 Työllisyyteen liittyvien vastuiden täsmentäminen kuntatasolla ekannan kakkosvaiheen jatko ekansan käynnistyminen Seudulliseen sote-valmisteluun osallistuminen Toimenpiteet (sitovat tavoitteet) kuntastrategian toteuttamiseksi suunnitelmakaudella Yhteistyömallin luominen palveluja paljon tarvitseville samalla suurkuluttajaksi ajautumisen ehkäiseminen Yhteistyömallin kuvaus valitun/valittujen asiakassegmenttien osalta Kuntoutuksen oikea-aikaisuus ja sisällyttäminen palveluprosessiin varhain ja ennalta vaikuttaen Toteutuneen kuvaus

6 6 Käyttösuunnitelman tavoite ja seurantamittarit v Valtakunnalliseen ja seudulliseen sote-valmisteluun vaikuttaminen ja osallistuminen Toteutuneen kuvaus ekannan käyttöönoton laajentaminen ja ekansan käyttöönotto Käyttöönoton tilanne

7 7 Perusturvan johto ja hallinto, tukipalvelusuoritteita HALLINTO- JA TUKIPALVELUT / PERUSTURVA TP2013 TP2014 TP VARHAISKASVATUS Asiakasmaksupäätökset Yksityisen hoidon tukipäätökset Ostopalvelupäätökset sekä lasten kotihoidontuen kuntalisäpäätökset alk Lähetetyt asiakaslaskut Käsitellyt ostolaskut HOITO- JA HOIVAPALVELUT Kotihoidon, omaishoidontuen ja kotihoidon tukipalvelujen asiakasmaksupäätökset Laitoshoidon ja palveluasumisen asiakasmaksupäätökset Hoito- ja hoivapalveluiden asiakaslaskut Myönnetyt vapaakortit VAMMAISPALVELUT Henkilökohtaisten avustajien palkkojen ja kehitysvammaisten työosuusrahojen sekä perhehoidon kulukorvausten maksatus Käsitellyt ostolaskut n PERUSTERVEYDENHUOLTOPALVELUT Annetut maksusitoumukset Pyydetyt/saadut maksusitoumukset Vapaa valinta / kirjaukset Pegasokseen Tapaturmailmoitukset ja laskut vakuutusyhtiöille Käsitellyt ostolaskut n n n LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUT Maksujen kirjaukset ProConsonaan HALLINNON JA MUIDEN YKSIKÖIDEN PALVELUT Peruturvan yleislaskutuksen laskut 740 Kunta- ja kotikuntalaskutuksen laskut Hallinnon, ESH:n ja muiden yksiköiden käsitellyt ostolaskut POSTI Frankeeratut kirjeet Postijaon ajetut kilometrit 5402 km km VALMISTELUTYÖT SEKÄ MUUT TYÖT Perusturvalautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat Viranhaltijapäätösten valmistelu

8 Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -tulosalue Lasten, nuorten ja perheiden palvelut Tp 2014 Ta KsM Ta 2016 Ltk Ta 2016 Ks 2016 Toimintatuotot ulkoinen ulk./yht.toim.korv ulkoinen yht sisäinen Toimintamenot ulkoinen sisäinen Toimintamenot Suunnitelmapoistot Laskennalliset erät: Korko Vyörytystuotot Vyörytystuotot hall.sis Vyörytysmenot Vyörytysmenot hall.sis Tilikauden tulos Tulosalueen palveluajatus Tulosalueen tavoitteena on, että Mustijoen perusturvan alueen lapset, nuoret ja perheet voivat hyvin ja saavat oikeaan aikaan tarvitsemiaan hyvinvointia edistäviä ja tukevia palveluja. Tavoitteena on myös, että lapset, nuoret ja perheet osallistuvat oman ja lähiympäristönsä hyvinvoinnin kehittämiseen. Tulosalueen palveluja ovat: Perhepalvelut: Perheneuvola: Perheneuvola, Oppilashuolto Psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut Perheasiain sovittelu Lastensuojelun sosiaalityö Lastenvalvojan palvelut Avohuollon tukitoimenpiteet: Tukihenkilötoiminta, Tukiperhetoiminta, Taloudelliset tukitoimenpiteet, Loma- ja virkistystoiminta, Perhekuntoutus laitoksessa, Turvakotipalvelut, Ensikotipalvelut, Lastensuojelun kotipalvelu, Lastensuojelun hoito- ja terapiapalvelut, Lastensuojelun päihdepalvelut, Intensiivinen perhetyö Kodin ulkopuolelle sijoitetut: Perhehoito, Perhekotihoito, Laitoshoito Jälkihuolto: Tukihenkilötoiminta, Tukiperhetoiminta, Taloudelliset tukitoimenpiteet, Perhekuntoutus laitoksessa, Turvakotipalvelut, Ensikotipalvelut, Lastensuojelun kotipalvelu, Lastensuojelun hoito- ja terapiapalvelut, Lastensuojelun päihdepalvelut, Tukiasuntopalvelut, Jälkihuoltosijoitukset/ Perhehoito, Jälkihuoltosijoitukset/ Perhekotihoito, Jälkihuoltosijoitukset/ Laitoshoito Lastensuojelun perhetyö: Lastensuojelun perhetyön palvelut Sosiaalipäivystys Adoptiopalvelut, Adoptioneuvonta Puheterapia Aikuissosiaalityö ja työhön kuntoutuksen palvelut (toimintaympäristön edellyttämä uusi kokonaisuus): Aikuissosiaalityö

9 9 Kuntouttava työtoiminta Perhesosiaalityön palvelut Työmarkkinatuen kuntaosuus Toimeentulotukipalvelut: Perustoimeentulotuki, ehkäisevä toimeentulotuki, täydentävä toimeentulotuki, Kuntouttavan työtoiminnan tuet Hyvinvointineuvola: Äitiysneuvola Perhesuunnittelu Lastenneuvola Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Perhetyö: Perhetyö, Lapsiperheiden kotipalvelu (Arja, siirtyikö tämä Pian alle?) Aikuisten psykososiaaliset palvelut: Päihdehuolto: Laitoshoito, avohoito, ehkäisevä päihdetyö, A-klinikka, ylläpito- ja korvaushoito, katkaisuhoito, kuntoutushoito, asumispalvelut Mielenterveystyö: Psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut, asumispalvelut, muu mielenterveystyö, esim. avustukset Terveyskeskuspsykologi Vammaispalvelut: Vammaisneuvosto Asumispalvelut/ vammaispalvelut: VPL-asumispalvelut, asumisen muutostyöt ja laitteet Kuljetuspalvelut/ vammaispalvelut: VPL-kuljetuspalvelut Omaishoidon tuki/ vammaispalvelut Tulkkipalvelut ja viittomaopetus Apuvälineet ja laitteet/ vammaispalvelut Henkilökohtaiset avustajat/ vammaispalvelut Henkilökohtainen apu/ vammaispalvelut Vaikeavammaisten päivätoiminta Sosiaalityö, vammaispalvelut Muut avustukset, vammaispalvelut Kehitysvammapalvelut: Kotihoidon ohjaus, kehitysvammapalvelut Kehitysvammaisten avohoito/ Päivätoiminta Kehitysvammaisten avohoito/ Työtoiminta Kehitysvammaisten avohoito/ Omaishoidon tuki Kehitysvammaisten asumispalvelut: Tuettu asuminen, kehitysvammapalvelut, ohjattu asuminen, kehitysvammapalvelut, tehostettu asuminen, kehitysvammapalvelut, asumisvalmennus, kehitysvammapalvelut Kehitysvammaisten laitoshoito Kehitysvammaisten perhehoito Kehitysvammaisten iltapäivähoito Leiri- ja lomatoiminta, kehitysvammapalvelut Henkilökohtaiset avustajat, kehitysvammapalvelut Henkilökohtainen apu, kehitysvammapalvelut Toimintaympäristön muutokset suunnitelmakaudella Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle lukien. Kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta, jotka

10 10 edellyttävät pääsääntöisesti erityistä harkintaa. Rahoitusvastuu säilyy nykymuotoisena. Perustoimeentulotuen menoista vastaavat yhtä suurelta osin valtio ja kunnat. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt vammaisia henkilöitä koskevan sosiaalihuollon erityislainsäädännön uudistamista. Tavoitteena on yhdistää vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdeksi erityislaiksi. Uudistuksessa keskeistä on palvelun/tuen tarvelähtöisyys ja yksilöllinen palveluiden kokonaisuus. Laki olisi tulossa voimaan Voimaantulo on kuitenkin epävarmaa. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita. Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevista palveluista annettava erityislain voimaantulo on avoinna. Hallitusohjelman mukaan työvoimahallintoa uudistetaan työllistymistä tukevaksi ja samalla selvitetään työvoimapalveluiden siirto resursseineen vaikeimmin työllistyvien osalta kuntien vastuulle. Perhepalveluiden osalta hallitusohjelmassa korostetaan mm. varhaista tukea, ennaltaehkäisevää työotetta ja vaikuttavia asiakaslähtöisiä palveluketjuja yli hallinnon rajojen. Nuorten tukemisessa syvennetään julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä. Nuorten elämän hallintaa, työllistämistä tuetaan vahvistamalla sosiaali- ja terveyspalveluita osana nuorisotakuuta. Vanhemmuutta ja matalan kynnyksen palveluita vahvistetaan ja palvelut järjestetään lapsi- ja perhekohtaisesti hallintorajat ylittäen. Tulosalueella on jo investoitu ennaltaehkäisevään työhön, varhaiseen puuttumiseen/tukemiseen, vanhemmuuden tukemiseen sekä matalan kynnyksen palveluihin. Ennaltaehkäisevää työotetta on edelleen vahvistettu mm. siirtämällä toimintavuoden aikana korjaavasta lastensuojelusta kaksi sosiaalityöntekijän virkaa perhesosiaalityöhön. Tulosalueen yksikköjen välistä yhteistyötä yksilö- ja perhetasolla on entisestään tiivistetty (mm. yhteiset asiakassuunnitelmat, työparityöskentely). Poikkihallinnollista yhteistyötä on lisätty. Esimerkkinä on säännöllisesti kokoontuva kuntatason oppilashuollon ohjausryhmä, jossa edustettuna vakinaisesti sivistystoimen, varhaiskasvatuksen ja sosiaalipalveluiden esimiestaso. Asiantuntijoina on ollut edustettuna perusterveydenhuollon edustus. Tavoitteena on siilomaisesta työskentelystä siirtyminen entistä enemmän yhteisiin asiakasprosesseihin. Keväälle 2016 on suunniteltu perusopetuksen, vapaa-aikapalveluiden, varhaiskasvatuksen ja perhepalvelun yhteinen strategiaseminaari. Merkittävät toiminnalliset muutokset talousarviovuonna 2016 Uusi isyyslaki astuu voimaan , jolla helpotetaan isyyden tunnistamismenettelyä. Isyys on mahdollista tunnistaa neuvolakäyntien yhteydessä jo ennen lapsen syntymää. Noin 80 % ovat ns. selkeitä tapauksia, jotka voidaan tunnustaa neuvolassa. Isyyden selvityksiä on noin 100 vuodessa. Tulosalueen henkilöstösuunnitelmaan sisältyy uusina toisen asteen koulukuraattori, nimikemuutoksena koulupsykologin toimi ja sosiaaliohjaajan toimen muutos sosiaaliohjaajan viraksi (päätöksenteko edellyttää virkaa). Opiskelijaterveydenhuollon palvelut on järjestetty siten, että Mäntsälän lukio ja Keuda Mäntsälä hoidetaan kunnan omana palveluna. Opiskelijoita on yhteensä 600. Heidän käytettävissä on terveydenhoitajan palvelut neljänä päivänä viikossa. Keudan Saaren yksikössä on 500 opiskelijaa, joiden opiskelijaterveydenhuoltopalvelut on järjestetty

11 11 ostopalveluna 2 päivänä viikossa. Saaren yksikkö on organisoinut ostopalvelun ja kunta on toiminut maksajana. Kunnan tulee järjestää myös Saaren yksikön osalta kyseinen palvelu 2016 lukien joko omana tai ostopalveluna. Tarve-projektiin pohjautuva kehitysvammaisten asumispalvelumallin jatkoprojekti edellyttää määräaikaisen projektivetäjän palkkaamista. Tämä resurssi ei sisälly toimialan talousarvioesitykseen. Toimiala esittää tähän kunnan saaman perintörahan kohdentamista (talousarviopäätöksestä erillinen asia). Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Typ käynnistyy Työ - ja elinkeinotoimisto, kansaneläkelaitos ja kunta organisoisivat moniammatillista yhteistyötä tarvitsevien työttömien palvelut työllistymisen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakkaalle tarjotaan hänen palvelutarpeen mukaisia julkisia työvoimapalveluja sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja yhteisessä toimipisteessä. Te-toimisto on arvioinut omassa asiakaskartoituksessaan kuntakohtaisesti Typin asiakkaiden määrää. Te-toimiston ilmoituksen mukaan lukuihin tulee suhtautua varauksella, kuitenkin suuntaa antaen. Arvion mukaan Mäntsälässä olisi yhteensä 260 ja Pornaisissa yhteensä 41 Typ:iin kuuluvaa asiakasta. Kesäkuun työmarkkinalistalla oli 142 mäntsäläläistä ja 42 pornaislaista. Työmarkkinatuen kuntaosuuden edellyttämä määrärahavaraus kasvaa vuodesta Mäntsälässä eurolla. Varaus on nyt tulosalueen talousarviossa, mutta toimiala on esittänyt sen siirtämistä hallintopalveluihin osaksi työllisyyspalveluiden kokonaisuutta. Kuluvana vuonna on käynnistynyt Keski-Uudenmaan 2016 kuntakokeilu, jonka ydin on alueellinen Ohjaamo. Ohjaamo toimisi vastuutahona nuorisotakuun toteuttamisessa. Ohjaamoa mallinnetaan monialaisena ja moniammatillisena palvelukeskuksena, joka toimisi Typ-ajattelun mukaisena nuorten työvoiman palvelukeskuksena. Ohjaamossa painopiste on koulutuksellisten vaihtoehtojen ja ratkaisujen löytyminen. Toimintamallissa korostuvat uudet asiakkaat ja varhainen puuttuminen. Pitkäaikaista moniammatillista asiakkuutta tarvitsevat haastavat nuoret kuuluisivat tai siirtyisivät Typ-asiakkuuteen tai kunnan peruspalveluihin. Sosiaalityöstä nuorten sosiaalityöntekijä on kokeilussa ns. asiakasvastaavana. Tulosalueelle laaditaan edelleen yksikkökohtaiset sekä esimieskohtaiset tuloskortit. Tuloskorttien yhteisenä kriittisenä menestystekijänä on mm. aikuisten ja nuorten työhön kuntoutuksen palvelujen toimivuus, tuottavuuden ja vaikuttavuuden vahvistuminen, perheiden ja lasten hyvinvoinnin edistäminen mitattuna sijoitusten kestolla. Tulosalueen toimenpiteet (sitovat tavoitteet) kuntastrategian toteuttamiseksi suunnitelmakaudella Tulosalueen osaamisen johtamisen kehittäminen vaikuttavuuden ja tuottavuuden lisäämiseksi. Johtaminen ei ole ylhäältä alas tapahtuvaa vaan edellyttää myös työntekijän omaa aktiivisuutta. Kehittävä työote on osa asiakastyötä. 1. Henkilöstön osaaminen on kartoitettu 2. Koulutusohjelma on valmis 3. Henkilöstön ammatti- ja tehtävärakenne ja työnjako on päivitetty 4. Työntekijäaloitteet Tuetaan asiakkaiden osallistumista, omatoimisuutta ja vastuuta oman hyvinvointinsa edistämiseen. Palvelujen vaikuttavuuden lisääminen edellyttää myös asiakkaiden osallisuuden lisäämistä. Asiakaspalautteet, asiakasraadit

12 12 Kumppanuusyhteistyö on aktiivista ja tavoitteellista lisäten asiakkaiden hyvinvointia ja osallisuutta Kasvatuskumppanuuteen perustuva yhteistyö lastensuojelun yksityisten sijoituspalveluiden tuottajien kanssa on luotu (toteutunutta kuvataan laadullisesti ja sijoitusten kestolla) Perhepalvelut Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Kuvataan perheneuvolan ja nuorten tukipisteen palvelutuotteet (toiminnan vaikuttavuuden arviointi, asiakasnäkökulma, tarveperusteiset palvelut) Palvelutuotevalikoima valmis Laaditaan toisen asteen psykososiaalisten palvelujen (psykologi, kuraattori) suunnitelma 1. Psykososiaalisten opiskeluhuollon palvelujen suunnitelman valmistelun tilanne 2. Palaute koulujen oppilashuoltoryhmiltä koulun sosiaalityön toimivuudesta (kysely oppilashuoltoryhmille keväällä 2016) Selvitetään sähköisten palvelujen hyödyntämistä matalan kynnyksen palveluna lasten, nuorten, perheitten palvelualueella Sähköisten palveluiden selvityksen valmistelun tilanne Aikuissosiaalityö ja työhön kuntoutuksen palvelut Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Sosiaali- ja terveystoimen työhön kuntoutuksen palvelut toimivat kitkattomasti työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa 1. Päättyneet asiakkuudet 2. Työmarkkinalistan tilanne 2016/tammikuu ja 2017/tammikuu Hyvinvointineuvola Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Opiskelijan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 2. Kouluikäisen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 3. Alle kouluikäisen lapsen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 1. Opiskeluterveydenhuollon suunnitelma Kouluterveydenhuollon suunnitelman päivittäminen Voimaperhe-hanke jatkuu

13 13 4. Kannustava vuorovaikutus -hanke Aikuisten psykososiaaliset palvelut Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Päihde- ja mielenterveysyksikön tuottavuuden ja vaikuttavuuden lisääminen 1. Uusien asiakkaiden määrä toimintavuoden aikana 2. Päättyneet asiakkuudet toimintavuoden aikana Päihde- ja mielenterveyspalvelujen sähköisten palvelujen hyödyntäminen sekä nettipalvelujen kehittäminen matalan kynnyksen palveluna 1. Nettipalvelu käytössä 2. Sähköiset lähetteet Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Monipuolistaa kehitysvammaisten asumisratkaisuvaihtoehtoja Kehitysvammaisten asumiseen liittyvä hanke on käynnistynyt

14 14 Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen suoritteita LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUT/1 TP2013 TP2014 TP KS2016 PERHENEUVOLA Asiakkaat Käynnit KOULUPSYKOLOGIT Asiakkaat Käynnit NUORTEN VASTAANOTTO Asiakkaat Käynnit PUHETERAPIA Asiakkaat Käynnit LASTENSUOJELUN SOSIAALITYÖ, asiakkaat PERHESOSIAALITYÖ, asiakkaat 65 SOSIAALI PÄIVYSTYS, asiakkaat 250 PALVELUTARPEEN ARVIOINTI PERHESOSIAALITYÖSSÄ, asiakkaat 123 KODIN ULKOPUOLELLE SIJOITETUT /LASU Asiakkaat Hoitopäivät JÄLKIHUOLTO, asiakkaat LASTENVALVOJA, elatussopimukset AIKUISSOSIAALITYÖ Sosiaalityö, asiakasperheet Perustoimeentulotuki, asiakasperheet Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, asiakasperheet Välitystiliasiakkaat Työmarkkinatuki, asiakkaat Kuntouttava työtoiminta, asiakkaat HYVINVOINTINEUVOLA, MÄNTSÄLÄ Käynnit yhteensä Lastenneuvola, asiakkaat Lastenneuvola, käynnit lääkärillä Lastenneuvola, käynnit hoitajalla Äitiysneuvola, asiakkaat Äitiysneuvola, käynnit lääkärillä Äitiysneuvola, käynnit hoitajalla Perhesuunnitteluneuvola, asiakkaat Perhesuunnitteluneuvola, käynnit lääkärillä Perhesuunnitteluneuvola, käynnit hoitajalla

15 LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUT/2 TP2013 TP2014 TP KS2016 HYVINVOINTINEUVOLA, PORNAINEN Käynnit yhteensä Lastenneuvola, asiakkaat Lastenneuvola, käynnit lääkärillä Lastenneuvola, käynnit hoitajalla Äitiysneuvola, asiakkaat Äitiysneuvola, käynnit lääkärillä Äitiysneuvola, käynnit hoitajalla Perhesuunnitteluneuvola, asiakkaat Perhesuunnitteluneuvola, käynnit lääkärillä Perhesuunnitteluneuvola, käynnit hoitajalla KOULU- JA OPISKELIJATERVEYDENHUOLTO, MÄNTSÄLÄ Asiakkaat Käynnit lääkärillä Käynnit hoitajalla KOULU- JA OPISKELIJATERVEYDENHUOLTO, PORNAINEN Asiakkaat Käynnit lääkärillä Käynnit hoitajalla LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Asiakkaat Kodinhoitajakäynnit MIELENTERVEYSAVOPALVELUT JA KRIISIPÄIVYSTYS Asiakkaat Käynnit MIELENTERVEYSASUMISPALVELUT Asiakkaat Hoitopäivät MIELENTERVEYSPALVELUIDEN PSYKIATRINEN SAIRAANHOITAJA Asiakkaat Käynnit PÄIHDEHUOLLON AVOPALVELUT Asiakkaat Käynnit PÄIHDEHUOLLON LAITOSKUNTOUTUS Asiakkaat Hoitopäivät

16 LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUT/3 TP2013 TP2014 TP KS2016 VAMMAISTEN ASUMISPALVELUT Asiakkaat Hoitopäivät KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUASUMINEN Asiakkaat Hoitopäivät KEHITYSVAMMAISTEN LAITOSHOITO, MLÄ Asiakkaat Hoitopäivät KEHITYSVAMMAISTEN PERHEHOITO Asiakkaat Hoitopäivät

17 Hoito- ja hoivapalvelut -tulosalue Ikäihmisten palvelut (hoito- ja hoiva) Tp 2014 Ta KsM Ta 2016 Ltk Ta 2016 Ks 2016 Toimintatuotot ulkoinen ulk./yht.toim.korv ulkoinen yht sisäinen Toimintamenot ulkoinen sisäinen Toimintakate Suunnitelmapoistot Laskennalliset erät: Korko Vyörytystuotot Vyörytystuotot hall.sis Vyörytysmenot Vyörytysmenot hall.sis Tilikauden tulos Tulosalueen palveluajatus Hoito- ja hoivapalvelut edistävät kuntalaisten hyvinvointia, toimintakykyä ja omatoimisuutta vaikuttamalla ja järjestämällä kuntalaisten tarvitsemia kotiin annettavia palveluja ja lyhytaikaista hoitoa sekä ympärivuorokautista hoitoa. Painopisteenä on tukea kotona asumista viemällä riittävät palvelut kotiin oikea-aikaisesti. Hoito- ja hoivapalvelut palvelujen tilaajavastuullisena tuottaa palveluja ikäihmisille sekä toimii palveluntuottajana vammaispalvelulle, kehitysvammapalvelulle, mielenterveys-, päihde- ja perhepalveluille, joiden osalta tilaajavastuu on Lasten, nuorten ja perheiden palveluilla. Hoito- ja hoivapalvelut tilaavat asiakasryhmälleen sisäisesti palveluja mm. perusterveydenhuollosta. Hoito- ja hoivapalvelut myös ostavat asiakkailleen palveluja merkittävässä määrin ulkopuolisilta palveluntuottajilta (tehostettua palveluasumista). Tulosalueen palveluja ovat: Avopalvelut: ennaltaehkäisevät kotikäynnit kotihoito kotihoidon lääkeannosjakelu kotiutustiimin palvelut kotihoidon ryhmäasuminen kotiin vietävät ateriat kauppa- ja asiointipalvelut sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu turvapalvelun järjestäminen kunnan alueella kotona asuville veteraanien siivouspalvelut ikäihmisten päivätoiminta ja ikäihmisten ennalta ehkäisevä kerhotoiminta ikäihmisten terveysneuvonta ja -ohjaus muistihoito - muistipoliklinikka omaishoidon palkkio ja omaishoitajien tuki palveluohjaus tehostettu palveluasuminen (oma ja ostettu)

18 18 vuorohoito palvelualueen asiakkaiden vapaaehtoistoiminnan järjestäminen Laitospalvelut: akuutti vuodeosastohoito vuodeosaston saattohoito pitkäaikainen laitoshoito Toimintaympäristön muutokset suunnitelmakaudella Hoito- ja hoivapalvelujen järjestämisen taustalla ovat sosiaalihuoltolaki, vanhuspalvelulaki ja terveydenhuoltolaki. Pitkäaikaisen hoidon tarpeessa olevien kotikuntamuuttajien palvelujen järjestämistä ohjaa kotikuntalaki (1377/2010). Iäkkäiden henkilöiden palvelujen järjestämiseen liittyvien lakien uudistukset alkoivat voimaan tulleella terveydenhuoltolailla, vanhuspalvelulailla ja 1.4. sosiaalihuoltolailla. Seuraavaksi uudistetaan asiakasmaksulakia ja lakia itsemääräämisoikeudesta. Tulossa on muutoksia myös lakiin omaishoidontuesta ja mahdollisesti omaishoidon tuen hoitopalkkioiden maksatukseen liittyvästä järjestelystä. Näiden muutosten tarkoituksena on tukea ikääntyneen väestön toimintakyvyn edistämistä, oikea-aikaisia ja monipuolisien palvelujen tarpeen selvittämiseen perustuvia palveluja, palvelurakenteen muutosta, tarkoituksenmukaista henkilöstön määrää ja osaamista sekä johtamista. Iäkkäiden ihmisten osallisuuden vahvistaminen ja mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ilmenee kaikissa lakimuutoksissa. Vanhuspalvelulaki tuli voimaan Suurinta osaa pykälistä sovellettiin toimintaan heti lain tultua voimaan, osaa ja osa määräyksistä tuli voimaan 1.1. alkaen. Lain tavoitteena on: edistää ikääntyneiden hyvinvointia ja kaventaa hyvinvointieroja tukea ikääntyneiden osallisuutta ja voimavaroja edistää ikääntyneiden itsenäistä suoriutumista puuttumalla ajoissa toimintakyvyn heikkenemiseen ja sen riskitekijöihin turvata ikääntyneiden palvelutarpeen arviointiin pääsy ja määrältään ja laadultaan riittävät palvelut 1.1. voimaan tullut vanhuspalvelulain muutos täsmensi laitoshoidon kriteereitä siten, että se entistä paremmin toteuttaa lain tavoitetta kotiin annettavien palveluiden ensisijaisuudesta. Rakennemuutos vähentää kustannusten kasvua. Kunta voi vastata iäkkään henkilön palveluntarpeeseen pitkäaikaisella laitoshoidolla vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai asiakasturvallisuuteen tai potilasturvallisuuteen liittyvät perusteet (Vanhuspalvelulaki 14a). Uusi sosiaalihuoltolaki tuli voimaan Sen pykälät 46, 48 ja 49 tulevat voimaan Sosiaalihuoltolakia yleislakina sovelletaan myös iäkkäisiin henkilöihin. Vanhuspalvelulakia sovelletaan niissä tilanteissa, joissa iäkkäällä henkilöllä on oikeus sen mukaisiin palveluihin ja ne toteuttavat asiakkaan etua paremmin kuin sosiaalihuoltolaki. Muutoksia ja tarkennuksia: Liikkumisen tuen (Shl 23 ) laajentaminen pelkästä kuljetuspalvelusta koskemaan laajemmin kaikkia liikkumista tukevia toimia turvata osaltaan iäkkäiden henkilöiden suoriutumista, omatoimisuutta, osallisuutta sekä kotona asumista. Kunnan

19 19 Ikäpoliittinen ohjelma sisältää palveluliikenteen kehittämisen kunnassa. Tarpeeseen vastaaminen edellyttää eri hallintokuntien ja yritysten yhteistyötä. Tarjottava neuvontapalveluja sekä erityisesti riskiryhmiin kuuluville terveystarkastuksia, vastaanottoja, kotikäyntejä, joihin kuuluu monipuolinen neuvonta ja ohjaus varhainen ongelmien tunnistaminen ja tuki. Ennaltaehkäisevät kotikäynnit -hankkeessa 2016 luodaan toimintamallia ikäihmisten ennaltaehkäiseville kotikäynneille ja neuvontapalveluille osaltaan. Vanhuspalvelulain tuomia velvoitteita Kunnan käytettävissä on oltava ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemista sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalvelujen laadukasta järjestämistä varten riittävästi monipuolista asiantuntemusta. ( 10). Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan lisähenkilöstöä avoterveydenhoitoon ja kuntoutukseen sekä kotihoitoon ja kotiuttamistiimiin. Kunnan on nimettävä iäkkäälle henkilölle vastuutyöntekijä, jos hän tarvitsee apua palvelujen toteuttamiseen ja yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa. ( 17). Kotiuttamistiimin tai avoterveydenhoidon työntekijä toimii tilanteen mukaan tarvittaessa kotona asuvien ei-kotihoidon asiakkaiden vastuutyöntekijöinä. Ennuste väestön ikääntymisestä Mäntsälässä ja Pornaisissa tilastokeskuksen ennusteen mukaisesti: Mäntsälä tot > 75 yht Pornainen tot > 75 yht Hoito- ja hoivapalvelujen asiakaskunta koostuu ikääntyneistä ja monen ikäisistä päihde- ja mielenterveysasiakkaita sekä pitkäaikaissairaista. Ikäihmisten määrän kasvaessa tehostetun palveluasumisen tarve kasvaa. Ikäpoliittisessa ohjelmassa valtuusto on linjannut, että Mäntsälään rakennetaan uusi 40-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö vuoteen 2020 mennessä. Suunnitelman käynnistymiseen varaudutaan. Rakentamistarpeeseen vaikuttaa alueella tehtävät yksityisten toimijoiden ratkaisut. Kotihoidon käynnit / /

20 20 Käynnit yhteensä MLÄ POR Kotihoidon käyntimäärien kasvu edellyttää jatkossa henkilöstön määrän lisäämisen. Käyntimäärän lisääntyminen kuvaa asiakkaiden palvelutarpeen kasvun, sillä asiakasmäärä ei ole oleellisesti lisääntynyt. Kotona hoidetaan enemmän apua tarvitsevia henkilöitä. Toimialan talousarvioesitys sisältää kotihoidon ja kotiutustiimin vahvistamista. Merkittävät toiminnalliset muutokset talousarviovuonna 2016 Ikäpoliittinen ohjelma arvioidaan ja päivitetään kuntatasoisesti kaudelle (kunnanhallituksen päätös 143 / ) Ikäpoliittinen ohjelma hyväksyttiin valtuustossa Ohjelma päivitetään syksyllä. Päivityksen yhteydessä tehdyt linjaukset ja valtuustojen päätökset otetaan huomioon seuraavien vuosien talousarvioita laadittaessa. Vanhuspalvelulaissa edellytetään ikäihmisten asumisen ja elinympäristön kehittämistä. Mäntsälän ikäihmisille rakennetaan uusia ja entisen korvaavia vuokra-asuntoja Kivistöntie 16:ssa. Hoito- ja hoivapalvelut osallistuu asukkaiden valintaan, koska asukkaiden tarvitsemat palvelut järjestetään kunnallisen kotihoidon turvin. Rakennuksen asuntoja ja toimitiloja suunniteltaessa on otettu huomioon paljon apua tarvitsevien ikäihmisten tarpeet. Ensisijaisesti asukkaat muuttavat Osuustien ja Vanhan Porvoontien vanhustentaloista, joiden kunto ja turvallisuus eivät vastaa toimintarajoitteisten asukkaiden asumistarpeita. Kunnan investointisuunnitelmaan sisältyy myös Kotokartanon perusparannus. Mikäli hanke toteutuu, se edellyttää väistötilojen hankintaa ja mahdollisesti asumisen järjestämistä ostopalveluna joillekin asukkaille. Palvelurakenteen muutostarpeita selvitetään edelleen. Mikäli Kotokartanon peruskorjaushanke etenee, tulee hoivaosaston (38 laitospaikkaa) paikkojen muuttaminen palveluasumiseksi osittain tai kokonaan selvittää potilaiden hoidon ja kustannusvaikutusten osalta. Ikääntyvien omaehtoisen hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen -hanke alkaa 9/ jatkuen vuoden 2016 loppuun. Hankkeessa kokeillaan mm. ennaltaehkäisevien palvelujen kartoitusten ja neuvonnan ohjauksen malleja. Ennaltaehkäisevässä työssä tiivistetään yhteistyötä seurakunnan, yritysten ja järjestöjen kanssa. Palvelualueella kehitetään johtamista. Kotokartanon palveluasumisen ja hoivaosaston johtamisvastuu on siirretty yhden osastonhoitajan vastuulle 6/. Tavoitteena on asukkaiden yhdenvertainen hoidon ja hoivan laatu, henkilöstön joustava käyttö koko talossa ja henkilöstön osaamisen kehittäminen. Vanhuspalvelulain edellyttämä vastuutyöntekijämalli otetaan käyttöön. Kotihoidon toiminnan kehittäminen jatkuu. Käyttöön otettu (syksy ) kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmä vakiinnutetaan kotihoitoon. Toiminnanohjausjärjestelmän tavoitteena on lisätä asiakkaalla tehtävän välittömän työajan määrää optimoimalla henkilöstöresurssien käyttö. Toisena tavoitteena on tiedonkulun parantaminen mukana kannettavilla mobiililaitteilla. Palvelualue osallistuu Keski- ja Länsi -Uudenmaan Kotona kotoa kotiin -hankkeeseen. Hanke alkaa syksyllä. Hankkeessa kehitetään kotihoidon toimintatapoja.

21 21 Kotihoidon asiakkaiden lääkeannosjakelua laajennetaan koskemaan koko Mäntsälän keskustan aluetta. Kotihoidossa järjestetään valituille asiakkaille mahdollisuus kokeilla kotiateriapalvelua. Sillä tarjotaan kotona asuville ikäihmisille ateria-automaattipalvelun, jonka avulla he itse pystyvät lämmittämään päivittäiset ateriat heille sopivana ajankohtana. Kotiateriapalveluyritys täyttää ateria-automaatin valituilla valmiilla pakasteaterioilla, jossa on yhdistettynä pakastin ja kiertoilmauuni. Valtakunnallisessa muistiohjelmassa ( ) ohjataan kuntia järjestämään muistipotilaan hoitoprosessi, johon kuuluu muistipoliklinikan lisäksi potilaan jatkohoidon järjestäminen. Kunnan henkilöstösäästöpäätösten yhteydessä täyttämättä jätetty muistineuvojan vakanssin täyttäminen (syksy ) on edellytys em. tavoitteen toteuttamiselle. Toimenpiteet (sitovat tavoitteet) kuntastrategian toteuttamiseksi suunnitelmakaudella Valtakunnallisen palvelurakennesuosituksen mukaisessa palvelurakenteessa pysyminen 75 vuotta täyttäneiden osalta 1. Ikäryhmästä tehostetussa palveluasumisessa (tavoite 5 6 %, tavoite vuodelle 2017 on 6 7 %) 2. Ikäryhmästä pitkäaikaisessa laitoshoidossa (tavoite 2 3 %) 3. Ikäryhmästä säännöllisen kotihoidon piirissä (tavoite %) Ennaltaehkäisevän toiminnan kehittäminen Ikääntyvien omaehtoisen hyvinvoinnin ja terveyden lisäämisen -hankkeen (ennaltaehkäisevät kotikäynnit) toimeenpano ja sen tulokset Erikoissairaanhoidosta otetaan potilaat vastaan oikeaan aikaan Siirtoviivepäivät erikoissairaanhoidosta (tavoite 0) 1. Hoidon ja hoivan tarpeessa olevat asiakkaat hoidetaan oikealla hoitotasolla 2. Lain asettama velvoite toteutuu eli palvelu järjestetään 3 kk:n aikana tarpeen toteamisesta 1. Jonotusajat (palveluasuminen, vanhainkoti, kotihoito) 2. Hoidettavien hoitoisuus (Ravatar-mittaus 2 x vuosi) Avopalvelut Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Kotona asumisen tukeminen siten, että % 75 vuotta täyttäneistä kykenee asumaan kotona Kotona asuvien 75 vuotta täyttäneiden suhteellinen osuus ikäryhmästä Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto Kuvaus käyttöönoton toteumasta ja järjestelmän toiminnasta ja hyödyntämisestä

22 22 Ikääntyvien omaehtoisen hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen -hankkeessa kokeillaan ja kehitetään ennaltaehkäiseviä toimintamalleja jatkokäyttöön Kuvaus hankkeen toteumasta ja testatuista toimintamalleista ja jatkosuunnitelmasta pysyväisluonteiselle toiminnalle Laitospalvelut Tulosyksikön tavoitteet ja niiden seurantamittarit v Palvelurakenteen arviointi laitoshoidosta palveluasumiseksi Tuotettu selvitys muutoksen kustannusvaikutuksista ja hoidon järjestämisestä Seurataan ja arvioidaan terveyskeskuksen vuodeosaston ja pitkäaikaisyksikköjen (hoivaosasto ja Aurinkomäen vanhainkoti) hoitopaikkojen riittävyyttä Käyttöasteet (%) Toimintakykymittarin valinta ja testaus vuodeosastokäyttöön Testattu ja valittu toimintakykymittari Hoito- ja hoivapalvelujen suoritteita

23 HOITO- JA HOIVAPALVELUT TP2013 TP2014 TP KS2016 OMAISHOIDONTUKI, yli 65 v. Asiakkaat, Mäntsälä Asiakkaat, Pornainen KOTIHOITO, MÄNTSÄLÄ Asiakkaat Käynnit KOTIHOITO, PORNAINEN Asiakkaat Käynnit KOTISAIRAANHOIDON LÄÄKÄRIVASTAANOTTO Käynnit MUISTIPOLIKLINIKKA Asiakkaat lääkärillä Käynnit, lääkärillä Asiakkaat muistihoitajalla Käynnit muistihoitajalla TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN, HOITOPÄIVÄT Isokoto Kivistöntie Pellavakoti Ostettu palveluasuminen LAITOSHOITO, HOITOPÄIVÄT Terveyskeskuksen hoivaosasto Terveyskeskuksen vuodeosasto Aurinkomäki Ostopalvelut, Kiljava Osopalvelut, muut VUOROHOITO TEHOSTETUSSA ASUMISPALVELUSSA, Hoitopäivät

24 Perusterveydenhuolto -tulosalue Perusterveydenhuolto Tp 2014 Ta KsM Ta 2016 Ltk Ta 2016 Ks 2016 Toimintatuotot ulkoinen ulk./yht.toim.korv ulkoinen yht sisäinen Toimintamenot ulkoinen sisäinen Toimintakate Suunnitelmapoistot Laskennalliset erät: Korko Vyörytystuotot Vyörytystuotot hall.sis Vyörytysmenot Vyörytysmenot hall.sis Tilikauden tulos Tulosalueen palveluajatus Tarpeelliset perusterveydenhuollon palvelut järjestetään lainsäädännön edellyttämien aikarajojen mukaisesti kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä tukien. Tulosalueen palveluja ovat: vastaanottopalvelut päivystyspalvelut lääkäripalvelut muille tulosalueille järjestetään perusterveydenhuollosta (resurssivastuu) laboratoriopalvelut (HUS-osto) kuvantamispalvelut (HUS-osto) välinehuolto lääkekeskus kuntoutuspalvelut (fysioterapia, toimintaterapia, lääkinnällinen kuntoutus, apuvälinepalvelut) työterveyshuolto suun terveydenhuolto Toimintaympäristön muutokset suunnitelmakaudella Terveydenhuoltolain tuoma hoitopaikan vapaa valinta alkoi Hoitopaikan vapaa valinta velvoittaa tuotteistamaan palvelut. Palvelun tuotteistamisen myötä pystytään kuvaamaan, luokittelemaan sekä laskuttamaan palvelut ulkopaikkakuntalaisilta nykyistä kohdennetummin. Tuotteistusprosessi on optimaalista toteuttaa kuntatasolla sovitulla yhteisellä menetelmällä. earkistoinnin (ekanta) käyttöönotto alkoi toukokuussa Se muutti toimintaprosesseja ja edellyttää edelleen laajaa henkilöstön koulutusta ja työtapojen muutosta. Potilastietojärjestelmä muuttui lääkintälaitteeksi, mikä toi uusia lainsäädännön velvoitteita liittyen arkistointiin sekä ammattihenkilöiden pätevyyteen. Vuonna 2016 toteutetaan ekanta-palveluiden 2-vaihe, jossa mm. suun terveydenhuolto liittyy ekanta-palveluun ja vastaanoton ja potilaan palveluita laajennetaan.

25 25 Päivystysasetus astui voimaan Suun terveydenhuollon päivystyksen toteutuminen yhteispäivystyksen yhteydessä ei vielä toteudu täysin asetuksessa tarkoitetulla tavalla. Työterveyshuollon järjestämistapaan liittyvä selvitys on tehty. Uudesta järjestämistavasta tehtäneen päätös loppuvuodesta, jolloin muutoksen toimeenpano tapahtuisi vuoden 2016 kuluessa voimaan tulleessa kuntalain muutoksessa edellytettiin, että mikäli työterveyshuolto toimii kilpailluilla markkinoilla, työterveyshuollon sairaanhoito tulee yhtiöittää viimeistään 1.1. mennessä. Toukokuun alussa voimaan tulleessa kuntalaissa (410/) on yhtiöittämistä koskeva siirtymäsäännös 150, jonka mukaan kuntien on yhtiöitettävä työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut viimeistään vuoden 2016 loppuun mennessä. Apuvälinepalvelun alueelliseen järjestämiseen siirrytään vähitellen toimintakauden aikana. Sähköisesti tuotettavat terveydenhuollon palvelut lisääntyvät valtakunnallisesti (Sipilän hallitusohjelma). Tietojärjestelmien toimivuuteen liittyvät vaatimukset kasvavat vuosittain ja sähköinen asiointi lisääntyy. Sähköisten ja omatoimisuutta tukevien palveluiden vaatimusten kasvaminen aiheuttaa sen, että terveydenhuollon toimintaympäristössä ammattilaisen toimenkuva on yhä enemmän ohjaava ja tukeva. Lääkehoidon kokonaisarviointi otetaan käyttöön hallitusohjelman mukaisesti. Merkittävät toiminnalliset muutokset talousarviovuonna 2016 Työterveyshuollon suuntautuminen lakisääteiseen työterveyshuoltoon valtakunnallisesti: Krooniset sairaudet siirtyvät hoidettavaksi perusterveydenhuoltoon. Työterveyshuollon järjestämistavan muutos (seudullinen ratkaisu). Operatiivisia toimenpiteitä vähennetään ja vähennetään potilaan sairaalassa oloaikaa, mikä lisää avohoidon tarvetta. Vuoden 2016 aikana ekanta-palvelun 2-vaiheen toteutuminen. Koulutukseen varattava resurssia, 1-vaiheessa tehtyä työtä voidaan hyödyntää. KELA-korvauksien alentaminen lisää paineita terveyskeskushoitoon. Potilaiden oman vastuun korostamisella ja terveyden edistämisen keinoilla pyritään turvaamaan resurssien riittävyys. Terveyskeskuksen vastaanoton rakenneuudistusta toteutetaan vuonna ja toiminnan kehittäminen jatkuu kasvavasti vuonna Uusi typ-laki, joka asettaa uusia vaatimuksia pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusten toteuttamiselle alkaen. Tämä edellyttää toimivia hoito- ja palveluketjuja ja yhteistyön tiivistämistä aikuissosiaalityön kanssa. Mäntsälään rakennetaan uusia yksityisiä palvelutaloja, joihin muuttaa myös muista kunnista merkittäviä määriä vanhuksia, joiden hoito siirtyy Mäntsälän kunnan vastuulle. Potilaat ovat vanhuksia, eli ovat terveyspalveluita enemmän tarvitsevia ja lisäävät terveydenhuollon kuormitusta. Tämä on mm. peruste esitetylle lääkäriresurssin lisäämiselle. Ulkokuntalaisten hoidosta kunta laskuttaa vanhusten kotikuntia. Kuntoutuksen tämänhetkiset toimitilat eivät tue kuntoutuksen toimintaa vaan toimintoja joudutaan epätarkoituksenmukaisesti suunnittelemaan tilojen ehdoilla. Uusien tilojen suunnitteluprosessi on aloitettu vuonna. Kunnan investointisuunnitelma sisältää tällä hetkellä kuntoutuksen tilojen remontoinnin Kotokartanon kellaritiloihin. Toimiala on antanut tästä lausuntonsa eikä pidä kellariin rakentamista optimaalisena ratkaisuna.

Laitoshoidon ja palveluasumisen asiakasmaksupäätökset

Laitoshoidon ja palveluasumisen asiakasmaksupäätökset HALLINTO- JA TUKIPALVELUT / PERUSTURVA TP2013 TP2014 TP2015 Varhaiskasvatus Asiakasmaksupäätökset 1 762 2 145 1 644 Yksityisen hoidon tukipäätökset 314 252 278 Ostopalvelupäätökset sekä lasten kotihoidontuen

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN KÄYTTÖSUUNNI- TELMA VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN KÄYTTÖSUUNNI- TELMA VUODELLE 2016 1 PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN KÄYTTÖSUUNNI- TELMA VUODELLE 2016 Asiakirjan lukuohje: Talousarvioasiakirjan tavoitteet ja mittarit (tulosalue) sinisessä laatikossa Käyttösuunnitelman tavoitteet ja mittarit

Lisätiedot

PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA

PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA Mustijoen perusturva Perusturvapalvelukeskus Perusturvajohtaja Perusturvan johtoryhmä Kehittämis- ja hallintopalvelut Terveydenhuoltopalvelut PALVELU- ALUEET Lasten,

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna)

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YKSILÖJAOSTO HYVINVOINTIJAOSTO SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perusturva HALLINTO Perusturva Toimistopalvelut Talousasiat Terveyspalvelujen

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017 2018 SEKÄ KÄYT- TÖSUUNNITELMAN TAVOITTEET VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017 2018 SEKÄ KÄYT- TÖSUUNNITELMAN TAVOITTEET VUODELLE 2016 1 PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017 2018 SEKÄ KÄYT- TÖSUUNNITELMAN TAVOITTEET VUODELLE 2016 Asiakirjan lukuohje: Talousarvioasiakirjan tavoitteet ja mittarit

Lisätiedot

1853 Perusturvapalvelut

1853 Perusturvapalvelut 1 Mäntsälän kunta 1853 Perusturvapalvelut Toimialajohtajan katsaus Talousarvion 2016 täytäntöönpano-ohjeen mukaan ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan huhtikuun toteuman pohjalta. Toimintakulujen toteutuma

Lisätiedot

Budjetti + Budjetti Käyttö Käyttö Erotus muutos % eur Perusturvan hallinto

Budjetti + Budjetti Käyttö Käyttö Erotus muutos % eur Perusturvan hallinto Mäntyharjun kunta Sivu 1 004110 Perusturvan hallinto TOIMINTAKULUT -321 910-107 303-89 494 83,4-17 810 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -321 910-107 303-89 494 83,4-17 810 004111 Seutu-sote TOIMINTAKULUT -32 000-10

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

TP 2014 TP 2015 TA 2016 Huhtikuu

TP 2014 TP 2015 TA 2016 Huhtikuu JOENSUU Terveyspalvelut Vastaanotto Avohoito- / vastaanottoasiakkaat 35 565 35 043 39 740 18 570 KV kk kumulatiivinen lääkäriasiakkaat 24 341 26 548 12 112 kk kumulatiivinen hoitaja-asiakkaat 29 164 28

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2016-03 %:a Seija Heikkonen 2015 2016 2016-03 talousarviosta 2016 Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 72 60 44 + 73,33 % ei kiireellinen

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2016-06 %:a Seija Heikkonen 2015 2016 2016-06 talousarviosta 2016 Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 72 60 52 + 86,67 % ei kiireellinen

Lisätiedot

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 1.1.2014 Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki Väestö 34.570 Henkilöstö

Lisätiedot

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 Kotona tehtävä palvelutarpeen arviointi Kotiin vietävä psykososiaalinen tuki Palvelutarpeen arviointi (muu kuin kotona tehtävä) Aikuissosiaalityö (ennalta ehkäisevä sosiaalityö,

Lisätiedot

AIKUISTEN PSYKOSOSIAALISET PALVELUT

AIKUISTEN PSYKOSOSIAALISET PALVELUT AIKUISTEN PSYKOSOSIAALISET PALVELUT Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 52 90 60 67 ei kiireellinen jonotusaika (kk) kk / asiakas /asiakas -867-663 -883 133-45 066-59 635-52 977 89 145 351 291

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Leena Lahti talousarviosta 2017 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Leena Lahti talousarviosta 2017 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2017-03 %:a Seija Heikkonen 2016 2017 2017-03 talousarviosta 2017 Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat kpl 71 65 36 + 55,38 % ei

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Raisio Raisio Raisio Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Raisio Raisio Raisio Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuissosiaalityö Raisio Raisio Raisio Toteuma 2015-09 %:a Arja Iho 2014 2015 2015-09 talousarviosta 2015 Sosiaalityö Asiakasperheet 2 244 2 102 1 868 + 88,87 % / asiakasperhe /perhe -577-689 -483 + 70,14

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2016 Sisällys 1 Nettokustannukset... 1 2 Suoritteet... 5 3 Yksikköhinnat... 10 4 Jäsenkuntien maksuosuuslaskelmat... 12 4.1 Masku... 12 4.2

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma 2015-09 %:a Arja Iho 2014 2015 2015-09 talousarviosta 2015 Sosiaalityö Asiakasperheet 140 125 102 + 81,60 % / asiakasperhe /perhe -566-676 -701 + 103,80 % -79

Lisätiedot

SOTE- TIETOSISÄLLÖT Petri Matveinen ja Ari Virtanen, THL 1

SOTE- TIETOSISÄLLÖT Petri Matveinen ja Ari Virtanen, THL 1 SOTE- TIETOSISÄLLÖT 18.5.2018 Petri Matveinen ja Ari Virtanen, THL 1 MAAKUNTIEN JHS-PALVELULUOKAT / SOSIAALIPALVELUT JHS-palveluluokituksessa sosiaalihuollon palveluluokat ovat KANSA-yhteensopivia, mutta

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2015-06 %:a Seija Heikkonen 2014 2015 2015-06 talousarviosta 2015 Arja Iho Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 57 60 50 83 ei kiireellinen

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

TP Budjetti Budjetti Muutos % TOIMINTAKULUT ,5 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,5

TP Budjetti Budjetti Muutos % TOIMINTAKULUT ,5 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,5 Mäntyharjun kunta Sivu 1 004110 Perusturvan hallinto TOIMINTATUOTOT 2 400 TOIMINTAKULUT -363 239-391 770-401 630 2,5 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -360 839-391 770-401 630 2,5 LASKENNALLISET ERÄT 370 962 391 770

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet 24.2.2015 Rovaniemi Lakimies Timo Mutalahti Sininauhaliitto Asuminen ja päihteet Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10. Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.2016 1 Sosiaalihuoltoyksikön tehtävät ohjausta, yhteistyötä, lupahallintoa,

Lisätiedot

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT Vastaanottopalvelut + 0,9 me Hoitoonpääsy ja yhteydensaanti parantunut Tavoite 90 %:n vastausprosentti lokakuussa > tason ylläpitäminen ja parantaminen Siilaisen vastaanottotilojen

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

1853 Perusturvapalvelut

1853 Perusturvapalvelut 1 Mäntsälän kunta 1853 Perusturvapalvelut Toimialajohtajan katsaus Käyttötalous Toimintamenojen toteuma 31.8.2016 kirjaustilanteen 14.9.2016 mukaisesti on 63,24 % ja Pornaisten osalta 54,45 %. Laskennallinen

Lisätiedot

Oma erikoissairaanhoito /avohoitokäynti. Hoitopäivät / hoitopäivä /hoitopäivä Kulut Tuotot Netto

Oma erikoissairaanhoito /avohoitokäynti. Hoitopäivät / hoitopäivä /hoitopäivä Kulut Tuotot Netto Aikuisten psykososiaaliset palvelut Raisio Raisio Raisio Raisio Seija Heikkonen 2013 2014 2015 2015 / 2014 Arja Iho Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 468 581 481 83 ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI NIMISTÖT 2014 OSASTOKARTTA = A. 30 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI (Toimiala) 300 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA

JÄMSÄN KAUPUNKI NIMISTÖT 2014 OSASTOKARTTA = A. 30 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI (Toimiala) 300 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 1 30 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI (Toimiala) 300 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 3000 Sosiaali- ja terveystoimen hallinto 30000 Sosiaali- ja terveystoimen hallinto 30 000 Yhteiset talous- ja hallintopalvelut

Lisätiedot

Yhteiset toiminnot Asukasluku , , , , , ,

Yhteiset toiminnot Asukasluku , , , , , , Lasten, nuorten ja TP 2013 TA 2014 Menot ajalta 1.1-31.3.2014 TP 2014 arvio josta perheiden palvelut Yhteensä Yhteensä Yhteensä Yhteensä Vihti Karkkila Tuote Suorite Nettomenot Suor.lkm Y-hinta Nettomenot

Lisätiedot

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito,

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Vahanne, Iho -06 Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 474 341 506 107 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen

Lisätiedot

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1)

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTe perhepalveluiden palvelumalli Yhteisöpalvelut Yhteiset palvelut Monialainen kuntoutus Sosiaalipalvelut Sosiaaliasiamies

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Versio 2.0 Lokakuu 2017 11.10.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Keskeisiä käsitteitä Palvelutehtäväkohtainen palveluryhmä koostuu joukosta sosiaalipalveluja.

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2018

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2018 PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2018 Sisällys 1 Nettokustannukset... 2 2 Suoritteet... 6 3 Yksikköhinnat... 10 4 Jäsenkuntien maksuosuuslaskelmat... 11 4.1 Masku... 11 4.2

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho -03-03 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 52 90 29 32% asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito,

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Vahanne, Iho -06 Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 421 291 453 108 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho -09-09 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 52 90 51 57% asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit 6.4.2017 Sosisaalihuollon palvelutehtätäkohtaiset palveluprosessit / Niina Häkälä ja Antero Lehmuskoski 1 Sosiaalihuollon palveluprosessit Yleiset

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho, Vahanne -03-03 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 67 53 30 57 % Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Vanhuspalvelulaki Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012 - voimaan 1.7.2013 Kuntamarkkinat

Lisätiedot

JOENSUU. TP 2014 TA 2015 TA 2016 Raportointitaso. Hallinto- ja talouspalvelut. Terveyspalvelut MITTARIT. Vastaanotto

JOENSUU. TP 2014 TA 2015 TA 2016 Raportointitaso. Hallinto- ja talouspalvelut. Terveyspalvelut MITTARIT. Vastaanotto JOENSUU MITTARIT Hallinto- ja talouspalvelut Sosiaali- ja potilasasiamiesten yhteydenotot pl. ESH PKSSK 459 446 459 Velkaneuvonnan yhteydenotot 1 946 1 830 1 946 Terveyspalvelut Vastaanotto Avohoito- /

Lisätiedot

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito,

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 67 53 90 170 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika (kk)

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho, Hallikainen -09-09 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 67 53 68 128 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Tot Poikkeama Muutos 2015/16

Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Tot Poikkeama Muutos 2015/16 Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Kannonkoski Tot Poikkeama Muutos 2015/16 SOTEN JA SAARIKAN HALLINTO -22 083-28 839-28 839-13 932 48,3 14 907 8 151-36,9 Saarikan toimisto ja Yv, Yh, yks.joas,

Lisätiedot

Asiakas: Raisio Kunta: Tilaus: Raisio Toimiala: Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut. Asiakasryhmät: Toteuma %:a talousarviosta

Asiakas: Raisio Kunta: Tilaus: Raisio Toimiala: Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut. Asiakasryhmät: Toteuma %:a talousarviosta Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho -06-06 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 459 453 485 107 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne

Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne 21.9.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT YHTEENSÄ TP 2015 TA 2016 est Est 2016 LTK 2017 (ilman esh) Myyntituotot 1 526 837 1 347 234 1 347 234 1 388 029

Lisätiedot

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön SELVITYS TALOUSTOIMIKUNNALLE PERUSTURVAPALVELUT/Eeva-Sirkku Pöyhönen TOTEUTUNEET SÄÄSTÖT 2014 2015 Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti

Lisätiedot

SoTen talousarvion toteutuminen TP 2017 Kannonkoski

SoTen talousarvion toteutuminen TP 2017 Kannonkoski Kannonkoski SOTEN JA SAARIKAN HALLINTO -13 932-15 100-15 100-18 807 124,5-3 707-4 875 35,0 HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISEN PALVELUT -778 318-700 979-762 479-751 849 98,6 10 630 26 469-3,4 Neuvola-,

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström ETELÄ-SAVON SOTE Pertunmaa 19.2.2016 Hans Gärdström 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 2 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 3 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 4

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMAT 2018 Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue Sosiaali- ja terveyslautakunta 20.12.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN PALVELUALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMATAVOITTEET 2018 Terveyden edistäminen

Lisätiedot

Kokemuksia tiedolla johtamisesta Oulun kaupungissa

Kokemuksia tiedolla johtamisesta Oulun kaupungissa Kokemuksia tiedolla johtamisesta Oulun kaupungissa Sosiaalihuollon digiseminaari 8.2.2019 Suvi Nuutinen, vs. kehittämis- ja laatupäällikkö Hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki Toiminnan ja talouden tarkastelu

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10. VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.2013 Lain tarkoitus ( 1 ) IKÄÄNTYNYTTÄ VÄESTÖÄ KOSKEVAT TAVOITTEET

Lisätiedot

KUNNANVIRASTO Kunnanjohtaja

KUNNANVIRASTO Kunnanjohtaja KUNNANVIRASTO Kunnanjohtaja Hallinto Perusturva Sivistys Tekniset Tulosalueet Tulosalueet Tulosalueet Tulosalueet Yleishallinto Elinkeinotoimi Käyttöomaisuuden myynnit Maaseututoimi Maankäyttötoimi Johto

Lisätiedot

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Sosiaalityö Lähtötilanne Omaishoidon tuki T3 Veteraanipalvelut PTH Sairaala Klinikat Kotihoidon alue 1 SKY Kotihoidon alue 3 SAS Kotihoidon alue 4 Vammaispalvelut

Lisätiedot

Ulvila MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Ulvila MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde ja ennusteet 5, 5 ja 4 Väestöennuste Huoltosuhde ja ennusteet vuosille 5, 5 ja 4 6 4 9 8 7 65, 7,9 8,6 79,8 4 5 6 8 7 95 5 5 6 4 5 4 4 8 7

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta Raision kaupunki Pöytäkirjaote 1 (2) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 06.11. Kaupunginhallitus Asianro 462/02.02.02/ 215 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion toteutuminen 30.9.

Lisätiedot

Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2021

Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2021 Toimiala: Hyvät ja toimivat peruspalvelut Kotona asuvien yli 75-vuotiaiden määrä 90% 91% 91,50% 92% 92,50% 93% Laitoshoidossa olevien yli 75-vuotiaiden määrä 2,88% 2,50% 2,50% 2% 2% 1,50% Tehostetussa

Lisätiedot

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016 Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Kehitysvammaisten palvelujen organisointi Kärkihanke: Kehitysvammaisten asumispalveluiden avopainotteisuuden edistäminen Tuotantopuolen vastuuhenkilö: Sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta UUDENMAAN LANUPE- RYHMÄ 10.1.2018 TYÖRUKKASEN 3.1.2018 TUOTOKSET/NUMMIKOSKI, CANTELL-FORSBLOM, HEISKALA, IIVONEN, REPOKARI, RANTA, HOLMSTRÖM,

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015 Horisontti 14/2016 7 000 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 14/2016 ja 5 000 4 000 3 000 1 000 809 1 654 205 765 154 363 1 582 121 1 652 3 573 1 649 4 551 841 2 920 242 594

Lisätiedot

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Hyvä ikääntyminen mahdollisuuksien Seinäjoella seminaari, 6.9.2010 Peruspalveluministeri Paula Risikko TAVOITTEET

Lisätiedot

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT 2019 Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT S i v u 1 SOSIAALITOIMEN YLEISET TAVOITTEET VUODELLE 2019 Sosiaalilautakunnan tehtävänä on järjestää lakisääteiset sosiaalipalvelut ja kehittää

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN PERHE- JA SOSIAALIPALVELUJEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN PERHE- JA SOSIAALIPALVELUJEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen toimialan 2.2.2 1 (15) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN PERHE- JA SOSIAALIPALVELUJEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 21.12.2016 Voimaan 1.1.2017

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN STRATEGIAA TOTEUTETAAN TOTEUTTAMISOHJELMILLA JA TALOUSARVIOLLA Elämänkaarimallin mukaiset toteuttamisohjelmat 1. Lasten ja nuorten

Lisätiedot

KUNNANVIRASTO Kunnanjohtaja

KUNNANVIRASTO Kunnanjohtaja KUNNANVIRASTO Kunnanjohtaja Hallinto Perusturva Sivistys Tekniset Tulosalueet Tulosalueet Tulosalueet Tulosalueet Yleishallinto Elinkeinotoimi Käyttöomaisuuden myynnit Maaseututoimi Maankäyttötoimi Johto

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

Perusturvakeskus No Kustannuspaikka Asiatarkistus/varatarkastaja Tiliöijät/varatilijöijä Hyväksyjä/varahyväksyjä

Perusturvakeskus No Kustannuspaikka Asiatarkistus/varatarkastaja Tiliöijät/varatilijöijä Hyväksyjä/varahyväksyjä 5000 Lautakunta Marja Havukainen/Sari Nurmi Marja Havukainen/Sari Nurmi Markku Kipinä/Mervi Paddar 5010 Hallinto Sari Nurmi/Marja Havukainen Sari Nurmi/Marja Havukainen Markku Kipinä/Mervi Paddar 5020

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut keskeinen osa kuntien toimintaa

Sosiaali- ja terveyspalvelut keskeinen osa kuntien toimintaa Sosiaali- ja terveyspalvelut keskeinen osa kuntien toimintaa Pohjatietoa kuntavaaleihin Kaikki yhteen ääneen. 28.10.2012 Använd din röst. Kuntien järjestämisvastuu Kunnilla on vastuu palvelujen järjestämisestä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimiala Hallintopalvelut

Sosiaali- ja terveystoimiala Hallintopalvelut Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: Liisa Niiranen / / 63510000 HALLINTO Tuotot 5 357 8 977 0 25 000 0,0 278,5 Toimintakulut -920 337-875 474-908 323-1 109 773 122,2 126,8 Netto -914 980-866 497-908 323-1

Lisätiedot

SOPEUTTAMISTOIMENPITEET VUODELLE 2017 Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito

SOPEUTTAMISTOIMENPITEET VUODELLE 2017 Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito SOPEUTTAMISTOIMENPITEET VUODELLE 2017 Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito Palveluvaliokunta 20.6.2017 21.6.2017 Raija Inkala 1 Talouden toteuma: toukokuu 2017 (5kk) KOKO IKÄHOIVAN KOKONAISUUS/SISÄISET JA

Lisätiedot

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS 2010 20.5.2010 Neuvotteleva virkamies Onko informaatio-ohjauksella tulevaisuutta? Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Helena Vorma lääkintöneuvos

Helena Vorma lääkintöneuvos 12.6.2018 Lotta Hämeen-Anttila hallitusneuvos Helena Vorma lääkintöneuvos MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELULAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS LAINSÄÄDÄNNÖN RAKENNE Tuetaan sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota

Lisätiedot

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Ryhmän nimi: Sosiaali- ja terveyskeskus TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN 25.4.2016 1. Sujuvat arjen palvelut Kuntalaiset saavat lain edellyttämät sotepalvelut Palvelut

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA

KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA Peppi Saikku Kuntouttava työtoiminta tie osallisuuteen vai pakkotyötä? 20.10.2016 SSOS Kuntien lakisääteisiä palveluita ja muita velvoitteita työllisyydenhoidossa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä Eveliina Pöyhönen Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia reilusti vahvistaa

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14 Horisontti TP 7 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 2014 6 000 4 000 3 000 1 000 809 649 1 654 1 161 537 1 749 3 573 2 692 4 551 4 456 2 920 3 816 594 365 2 128 2 646 TP15 TP14

Lisätiedot

Kuntien toiminta ja ennakointi ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja elinympäristöjen kehittämisessä

Kuntien toiminta ja ennakointi ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja elinympäristöjen kehittämisessä Kuntien toiminta ja ennakointi ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja elinympäristöjen kehittämisessä 6.4.2017 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumisen

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä) SAVUKOSKI 2. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 1 103 28 % (317 hlöä) 986 943 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 315 (28 %) 453

Lisätiedot

Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito. Toimenpiteet ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi

Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito. Toimenpiteet ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito Toimenpiteet ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi Palveluvaliokunta R Inkala 10.2.2016 Tavoite vuodelle 2016: Tehostetun kotihoidon käynnistäminen kuntaan - yöpartiotoiminta=

Lisätiedot