Kim Vuorela TIVE Linux-järjestelmät 1(12)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kim Vuorela TIVE09 0901342 Linux-järjestelmät 1(12)"

Transkriptio

1 Kim Vuorela TIVE Linux-järjestelmät 1(12)

2 Sisällys 2(12) 1 Johdanto 3 2 Käsitteitä 4 3 Yleistä 5 4 Historia 6 5 Jakeluversiot Kubuntu Edubuntu Xubuntu Lubuntu Ubuntu Studio Mythbuntu 7 6 Versiot ja julkaisunumerot 8 7 Laitteistovaatimukset ja vertailu 9 8 Suosio ja vastaanotto 10 9 Miksi Ubuntu? 11 Lähteet

3 3(12) Johdanto Tässä työssä minun on tarkoitus esittää mahdollisimman selvästi Debian-Linux jakeluun perustuvan Ubuntun perusominaisuudet, historia, sekä erilaiset jakeluversiot, jotka pohjautuvat Ubuntuun. Aion myös kertoa mitä vaaditaan Ubuntun toimivuuden takaamiseksi, sekä mitkä ovat sen keinot pärjätä jatkuvasti kovenevassa käyttöjärjestelmiä koskevassa kilpailussa. Kerron millainen on ollut Ubuntun suosi sekä vastaanotto ympäri maailmaa, ja mikä on johtanut niihin seikkoihin että Ubuntu on ollut vuodesta 2005 ylivoimaisesti suosituin Linux jakelu. Esittelen työssäni myös kuvia ja kaavioita, jotka selventävät ja havainnollistavat esitystäni, kuten mm. taulukon, jossa vertaan suosituimman käyttöjärjestelmän, Windowsin, sekä Ubuntun eroja ja yhtäläisyyksiä. Lopuksi listaan Ubuntun kehittäjien laatimat 10 tärkeintä syytä, joiden perusteella Ubuntun pitäisi olla jokaisella käytettävyyden helppoutta sekä käyttömukavuutta etsivällä tietokonekäyttäjällä. Tässä työssä paneudun Ubuntuun eniten yleisellä käyttäjätasolla.

4 Käsitteitä 4(12) Käyttöjärjestelmä. Keskeinen ohjelmisto tietokoneessa, joka mahdollistaa muiden ohjelmien käytettävyyden. Hallinnoi tietokoneen resursseja. GNOME. Työpöytäympäristö, jota käytetään Unix:n kaltaisissa käyttöjärjestelmissä. Unix. Laitteistoriippumaton käyttöjärjestelmä. LTS. Kahden vuoden välein julkaistavalla versiolla, jotka on varustettu erinäisillä tuilla KDE. Avoimen lähdekoodin yhteisö. LXDE. Avoimen lähdekoodin monikielinen työpöytäympäristö. OEM. Alkuperäinen laitevalmistaja. (Original equipment manufacturer) LibreOffice. Avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen toimisto-ohjelmisto. Avoin lähdekoodi. Tietokoneohjelmien menetelmiä, jotka tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden muokata ohjelmiaan omien tarpeidensa mukaisesti.

5 Yleistä 5(12) Ubuntu on ainoastaan tietokoneille tarkoitettu käyttöjärjestelmä, joka perustuu ns. Debian-Linux jakeluun. Se toimitetaan käyttäjälle aina avoimen lähdekoodin vapaana ohjelmistona ja siihen on saatavilla myös jonkin verran rajoitettua ohjelmistoa. Se sisältää myös kaikki peruskäyttöön vaadittavat ohjelmat, kuten taulukkolaskennan ja nettiselaimen. Lisäksi siihen on helppo asentaa uusia ohjelmia helppokäyttöisellä asennustyökalulla. Ubuntu pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen käyttöjärjestelmän, joka keskittyy käytettävyyden helppouteen, ajan tasalla olemiseen, ns. keskivertokäyttäjälle suunnatun vakaan ohjelmistojärjestelmän. Ubuntusta julkaistaan uusi versio säännöllisesti kuuden kuukauden välein, huhtikuussa ja lokakuussa. Tällä Ubuntu haluaa taata käyttäjilleen aina uusimmat ja parhaat ajan hermolle olevat ohjelmat. Lisäksi jokaista Ubuntun päivitystä tuetaan vähintään 18:sta kuukauden ajan, ja pitkäaikaisen tuen (LTS) versiota muutaman vuoden ajan. Ubuntu on aina ollut, ja tulee aina olemaan maksuton käyttöjärjestelmä, jonka voi ladata ilmaiseksi Ubuntun kotisivuilta. Aikaisemmin Ubuntun asennuslevykkeen pystyi tilaamaan ilmaiseksi suoraan kotiin, mutta tästä menetelmästä luovuttiin ns. image-tiedostojen yleistyttyä. Ubuntua rahoittaa kehitystä ja toimintaa Eteläafrikkalaisen yrittäjä Mark Shuttleworthin perustama Canonical Ltd, sekä vastikään perustettu 10 miljoonan dollarin Ubuntu-säätiö. Näillä halutaan varmistaa Ubuntun jatkuva kehitys. Ubuntu työpöytänäkymä.

6 Historia 6(12) Alun perin Ubuntu-ryhmän oli tarkoitus luoda työpöytäkäyttöön suunnattu käyttöjärjestelmä josta julkaistaisiin aina uusi versio puolen vuoden välein. Tämä tavoite toteutuessaan tarkoittaisi Ubuntun olevan useimmiten päivitetty käyttöjärjestelmä. Ensimmäinen Ubuntu julkaistiin 20. lokakuuta 2004 versio 4.10, nimeltään Warty Warthog. Siinä oli tuki x86, x86-64, sekä PowerPC suoritinarkkitehtuureille. ShipIt palvelu otettiin käyttöön, sekä GNOME2.8 näki päivänvalon Ubuntun työpöytäympäristönä. Siitä päivästä lähtien uusi Ubuntu on julkaistu puolen vuoden välein. Canonical Ltd sitoutui toimittamaan erilaisia päivityksiä, kuten turvallisuuteen ja pahoihin ongelmiin liittyviä korjauksia. Silloin päätettiin, että joka neljäs julkaisu olisi ns. LTS (Long Term Support) julkaisu, eli pitkään tuettuna oleva julkaisu. Uusin LTS julkaisu on Ubuntu (Lucid Lynx), ja tavallinen versio (Natty Narwhal)

7 Jakeluversiot 7(12) Kubuntu. Ubuntu-käyttöjärjestelmän rinnakkaisversio, oletustyöpöytäympäristö on KDE, ja se on saatavilla x86-, ja AMD64 suoritintyypeille. Sen ensimmäinen versio (Hoary Hedgehog) julkaistiin 8. huhtikuuta 2005, ja Ubuntun tavoin sen tavoite on käyttäjämukavuus, helppokäyttöisyys, ja tuki erilaisille laitteistoille. Edubuntu. Käyttöjärjestelmä, joka on tarkoitettu erityisesti kouluille. Se tarjoaa sovelluksia nuorille ja lapsille, erilaisia hallintatyökaluja, sekä sisäänrakennetun päätepalvelimen. Xubuntu. Rinnakkaisversio, joka käyttöö XFCE4 työpöytäympäristöä, joka on GNOMEa kevyempi, ja nopeampi. Xubuntu soveltuu erityisesti myös vanhoille tietokoneille, joilla keskusmuistia on vähemmän kuin 256 megatavua. Viimeisin versio Xubuntusta julkaistiin 13. lokakuuta 2011, ja se kantaa nimeä Oneric Ocelot. Lubuntu. Ubuntun johdannainen, jonka tarkoituksena on olla erittäin kevyt, ja nopea Linux-jakelu. Sisältää LXDE työpöydän, joka käyttää OpenBox manageria. Tämän tavoitteena on taata nopea ja tehokas käyttö, sekä hyvin alhaiset järjestelmävaatimukset toimivuuden takaamiseksi vanhemmilla PC:llä, erilaisilla mobiililaitteilla sekä minikannettavilla. Arvostelut osoittavat että Lubuntu käyttää muistia puolet vähemmän kuin Xubuntu. Ubuntu Studio. Ubuntuun perustuva Linux, jossa on runsaasti kuvankäsittelyyn ja ääneen liittyviä ohjelmia, kuten Agave ja Blender. Mythbuntu. Ainoastaan MythTV:hen käyttöön tarkoitettu jakelu.

8 Versiot ja julkaisunumerot 8(12) Ubuntusta julkaistaan kuuden kuukauden välein vakaa versio. Näin on tehty Ubuntun ensimmäisestä julkaisusta lähtien, eli vuodesta Julkaisutahti ajoitetaan näin ollen noin kuukauden verran GNOME:n julkaisun perään, jotta jokaisella uudella Ubuntulla olisi aina uusin GNOME käytössään. Jokaisella julkaisulla on ns. koodinimi sekä versionumero, joista ilmenevät julkaisuvuosi-, sekä kuukausi. Koodinimi on kaksiosainen ja se koostuu adjektiivista, sekä sitä seuraavalla kirjaimella alkavasta eläinlajin nimestä. Seuraava kuva esittää 7 edellisen version versionumeron, käyttöympäristön, sekä ajanjakson jona se on tuettu. g Uusi Ubuntujulkaisu sisältää aina päivitettyä materiaalia sekä ohjelmia. Käyttöympäristöä muovataan jatkuvasti helppokäyttöisemmäksi ja käyttäjäystävällisemmäksi. Ubuntu, versio 10.10, joka julkaistiin 10. lokakuuta 2010, lupaa, että koneesta riippuen käynnistettyä koneen työpöytä avautuu maksimissaan 7 sekunnissa, ja kaikki ohjelmat ovat heti saatavilla ilman latausten odottelua.

9 Laitteistovaatimukset & Vertailu 9(12) Alla olevat laitteistovaatimukset täsmäävät Ubuntun LTS versioon Tavallinen Ubuntu on suunnattu PC-koneille, joten se hieman poikkeaa alla olevista. Kuten taulukko osoittaa, voidaan sanoa että Ubuntu pyörii hitaammallakin PC:llä. Nykyään mistään ei saa prosessoreita, jotka toimisivat yllä olevilla kellotaajuuksilla. Vertailun vuoksi tässä vielä Microsoft Windows 7:n laitteistovaatimukset.

10 Suosio & Vastaanotto 10(12) Heti ensimmäisen Ubuntun julkistamisen jälkeen sitä on kohdannut valtava suosio. DistroWatch.Com sivuston mukaan Ubuntu on ollut ylivoimaisesti suosituin Linuxjakelu vuosina 2005, 2006, 2007, 2008, ja On kuitenkin mahdotonta tietää Ubuntun tarkkaa käyttäjämäärää, koska tuote on ilmainen, ja ilmaisuus tarkoittaa sitä, että kukaan käyttäjä ei rekisteröidy Ubuntua käyttäessään mihinkään. Kävijämääristä on vuosien saatossa liikkunut useita erilaisia arvioita, ja viimeisimmän arvion mukaan, joka suoritettiin vuonna 2010, Ubuntulla on käyttäjiä noin 12 miljoonaa. Arviota pidetään kuitenkin varsin varovaisena, ja laajalti uskotaankin, että käyttäjiä on huomattavasti enemmän, ja käyttäjämäärien uskotaan kasvavan jatkuvasti. Kotikäyttäjät eivät ole ainoita, jotka ovat huomanneet Ubuntun tehokkuuden, nopeuden ja helppokäyttöisyyden, sillä useat julkisen sektorin toimijat ovat vaihtaneet käyttöjärjestelmänsä Ubuntuun. Näistä mainittakoon suurimpana esimerkkinä koko Ranskan parlamentti, joka siirtyi käyttämään Ubuntua vuonna Lisäksi Saksassa liittotasavallan ulkoasiainministeriö siirtyy jatkuvasti enenevissä määrin Ubuntun käyttöön. Ubuntun kehittäjiä ei valtaisa suosio ole kuitenkaan yllättänyt. Omien sanojensa mukaan he halusivat luoda käyttöjärjestelmän, joka sopii jokaiselle, ja on todella nopea ja helppo käyttää. Ubuntu haluaakin tarjota pääasiassa vapaista ohjelmistoista koostuvan käyttöjärjestelmän vaihtoehdon Windowseille. Taulukko Kuten kuvasta voi todeta, nauttii Windows reilusta ylivoimasta käyttöjärjestelmämarkkinoilla. Linux jakelut tulevat vielä kaukaa takana, eikä yleisesti uskota Linuxien koskaan saavuttavan yhtä suurta suosiota kuin Windowsit.

11 Miksi Ubuntu? 11(12) Ubuntun kehittäjien 10 tärkeintä syytä miksi Ubuntu on paras käyttöjärjestelmä kenelle tahansa. Ei sitoutumispakkoa. Ubuntun voi asentaa minkä tahansa käyttöjärjestelmän rinnalle. Jos se ei miellytä, sen voi poistaa ilman, että se haittaa toisen käyttöjärjestelmän käyttöä. Nopeus. Lupaus käynnistymisestä maksimissaan 7 sekunnissa. Turvallisuus. Todella turvallisia verrattaessa Windowsiin ja MAC OS X:ään. Vähäinen käyttäjämäärä takaa, että haittaohjelmia tehdään huomattavasti vähemmän. Sosiaalisuus. Yhteisö-valikon avulla helposti yhteys Facebookiin tai Twitteriin. Ubuntu One. Pilvipalvelu, jonka avulla tiedostot helposti nettiin, ja ne ovat saatavilla missä tahansa, milloin tahansa. Sovellukset. Asennuksen yhteydessä Ubuntu asentaa useita sovelluksia, jotka helpottavat käyttöjärjestelmän käyttöönottoa. Ei tarvitse etsiä, ja erikseen hakea ohjelmia, eikä lisenssimaksuja ole. Monikosketus. Miniläppäreille tarkoitettu Ubuntu Netbook Editionia voi käyttää sormen ele-ohjauksella. Yhteensopivuus. Käynnistyy millä tahansa koneella. Asentuu mille tahansa koneelle. Ulkoasu. Helppokäyttöinen ja selkeä. Näyttää hyvältä. Hinta. Ilmainen, ei mitään maksuja.

12 Lähteet 12(12)

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux Jouko Nielsen Ubuntu Linux 19.4.2017 SISÄLLYS 1 UBUNTU... 3 2 LUETTELO VERSIOISTA... 4 3 OMINAISUUDET... 4 4 ASENNUS... 5 5 UBUNTU SERVER... 9 LÄHTEET... 10 3 1 UBUNTU Ubuntu on debian pohjainen Linux

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Ubuntu Yukun Zhou 2014 Yukun Zhou Harjoitustyö 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. JULKAISUT... 3 3. SUOSIO... 4 4. ASENNUS... 4 5. TURVALLISUUS... 4 6. PAKETTIENHALLINTA...

Lisätiedot

Historiaa. Unix kirjoitettiin kokonaan uudestaan C-kielellä 1973. Unix jakautui myöhemmin System V ja BSDnimisiin. Kuutti, Rantala: Linux

Historiaa. Unix kirjoitettiin kokonaan uudestaan C-kielellä 1973. Unix jakautui myöhemmin System V ja BSDnimisiin. Kuutti, Rantala: Linux Historiaa Linux on Unix-yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Unixin perusta luotiin 1964 MIT:ssa aloitetussa MULTICS-projektissa (http://www.cs.helsinki.fi/u/kerola/tkhist/k2000/alustukset/unix_hist/unix_historia.htm)

Lisätiedot

Linuxissa uusi elämä 1

Linuxissa uusi elämä 1 17.06.19 Linuxissa uusi elämä 1 Linux on hyvä vaihtoehto Windowsille Uusiin tai vanhempiin tietokoneisiin Miksi käyttäisin Linuxia Tekniikan Maailman Linux vinkki Siirtyisinkö Linuxiin? 17.06.19 Linuxissa

Lisätiedot

SISÄLLYS 1 YLEISTÄ VERSIOT Tukiaika Variaatiot OHJELMISTO Paketinhallinta Komentorivisyntaksi

SISÄLLYS 1 YLEISTÄ VERSIOT Tukiaika Variaatiot OHJELMISTO Paketinhallinta Komentorivisyntaksi Niko Junnila (1501883 TI15SPELI) Ubuntu Seminaarikooste Linux-järjestelmät Marraskuu 2016 SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 3 2 VERSIOT... 3 2.1 Tukiaika... 3 2.2 Variaatiot... 4 3 OHJELMISTO...4 3.1 Paketinhallinta...4

Lisätiedot

LINUX LINUX. Viisi hyvää syytä käyttää Linuxia MUISTA! GNU Free Documentation License

LINUX LINUX. Viisi hyvää syytä käyttää Linuxia MUISTA! GNU Free Documentation License GNU Free Documentation License LINUX Lähde: http://www.ubuntufi.org/ LINUX Linux-käyttöjärjestelmäydin on saanut alkunsa suomalaisen Linus Torvaldsin ansiosta Linux (GNU+Linux) on levinnyt maailmalla nopeasti

Lisätiedot

Demo 13. Aihe: Linux. Opettaja: Antti Ekonoja. Tekijä: Heini Puuska

Demo 13. Aihe: Linux. Opettaja: Antti Ekonoja. Tekijä: Heini Puuska Demo 13 Aihe: Linux Opettaja: Antti Ekonoja Tekijä: Heini Puuska Päiväys: 30.5.2011 Sisällys 1 Linux... 1 2 Jakelupaketit... 1 2.1 Debian... 1 2.2 Ubuntu... 1 2.3 Red Hat... 1 2.4 Fedora... 2 2.5 SUSE...

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Linux pohjaiset pilvipalvelut Linux järjestelmät TI 11/12 TIVE Santeri Kangaskolkka TI 12 Janne Enroos TI 12 Mikä on

Lisätiedot

Samu Leppänen Juuso Lehtonen GNOME JA KDE. Kirjallinen osa Tietotekniikan ko. / Tietoverkkotekniikka

Samu Leppänen Juuso Lehtonen GNOME JA KDE. Kirjallinen osa Tietotekniikan ko. / Tietoverkkotekniikka Samu Leppänen Juuso Lehtonen GNOME JA KDE Kirjallinen osa Tietotekniikan ko. / Tietoverkkotekniikka Huhtikuu 2015 SISÄLLYS 1 TYÖPÖYTÄYMPÄRISTÖ... 3 1.1 Määritelmä... 3 1.2 Suosituimmat työpöytäympäristöt

Lisätiedot

GNU/Linux kotikäytössä

GNU/Linux kotikäytössä GNU/Linux kotikäytössä Perttu Ahola Kempeleen Lukio harjoitustutkielma Syksy 2006 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Käyttöjärjestelmä 2.1. Käyttöjärjestelmän vaatimukset työpöytäkäytössä 3. Linux 3.1. Historia

Lisätiedot

Raspberry Pi. Yhden piirilevyn tietokone. Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja. sen toiminnoista.

Raspberry Pi. Yhden piirilevyn tietokone. Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja. sen toiminnoista. Yhden piirilevyn tietokone Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja sen toiminnoista. Sisällys Raspberry Pi Yleistä... 2 Teknistä... 2 Käyttöjärjestelmät... 4 Pelaaminen

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Kristopher Vuorela UBUNTUN ASENNUS JA ALKEET 206101312 Linux järjestelmät Lukukausi: Kevät 2015 Työ valmistui: 15.04.2015

Lisätiedot

UBUNTU Distribuutio. Mika Rantonen

UBUNTU Distribuutio. Mika Rantonen UBUNTU Distribuuti Mika Rantnen Esittely Avimesta lähdekdista kstuva hjelmakknaisuus Ubuntu perustuu Linux-ytimen ympärille ja Debian-prjektin tekemä työhön Se perustuu ajatuksille Ohjelmistjen pitää lla

Lisätiedot

Linux ylläpitäjän opas. Tärkeimmät komennot, logit ja muuta hömppä *^_^* by Hannu Laitinen ETA14KT

Linux ylläpitäjän opas. Tärkeimmät komennot, logit ja muuta hömppä *^_^* by Hannu Laitinen ETA14KT Linux ylläpitäjän opas Tärkeimmät komennot, logit ja muuta hömppä *^_^* by Hannu Laitinen ETA14KT Lyhyesti - Linux on eräs versio Unix käyttöjärjestelmästä jonka kehitys alkoi jo vuonna 1969 AT&T labroratorioissa

Lisätiedot

Mikä on WordPress? itse ylläpidettävä (self-hosted) WordPress.com: ilmainen 3. osapuolen ylläpitämä pilvipalvelu (Cloud-hosted)

Mikä on WordPress? itse ylläpidettävä (self-hosted) WordPress.com: ilmainen 3. osapuolen ylläpitämä pilvipalvelu (Cloud-hosted) WordPress.com Mikä on WordPress? Tällä hetkellä maailman suosituin ns. julkaisujärjestelmä (CMS) Rakennettu blogialustaksi, nykyään myös muussa käytössä ilmainen ns. avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä

Lisätiedot

Linux rakenne. Linux-järjestelmä koostuu useasta erillisestä osasta. Eräs jaottelu: Ydin Komentotulkki X-ikkunointijärjestelmä Sovellusohjelmat

Linux rakenne. Linux-järjestelmä koostuu useasta erillisestä osasta. Eräs jaottelu: Ydin Komentotulkki X-ikkunointijärjestelmä Sovellusohjelmat Linux rakenne Linux-järjestelmä koostuu useasta erillisestä osasta. Eräs jaottelu: Ydin Komentotulkki X-ikkunointijärjestelmä Sovellusohjelmat Linux ydin Ytimen (kernel) päätehtävä on tarjota rajapinta

Lisätiedot

Älypuhelimet. Sisällysluettelo

Älypuhelimet. Sisällysluettelo Älypuhelimet Jussi Huhtala Sisällysluettelo Älypuhelimen määritelmä Historia Laitteistoarkkitehtuuri Käyttöjörjestelmät Android Symbian ios Yhteenveto 1 Älypuhelin Puhelin joka sisältää normaalit puhelimen

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi?

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Internetin hyödyt ja vaarat Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Linkit Chrome https://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/ Firefox http://www.mozilla.org/fi/ Opera http://www.opera.com/fi Vertailu

Lisätiedot

Ubuntu. 1. Yleistä. 2. Versiot. 3. Rinnakkaisjulkaisut. 4. Mukana tulevat ohjelmistot. 5. Root-käyttäjä ja sudo. 6. Pakettienhallinta. 7.

Ubuntu. 1. Yleistä. 2. Versiot. 3. Rinnakkaisjulkaisut. 4. Mukana tulevat ohjelmistot. 5. Root-käyttäjä ja sudo. 6. Pakettienhallinta. 7. Sauli Uusitalo 12.12.2012 1/12 Ubuntu 1. Yleistä 2. Versiot 3. Rinnakkaisjulkaisut 4. Mukana tulevat ohjelmistot 5. Root-käyttäjä ja sudo 6. Pakettienhallinta 7. Loppusanat 8. Lähteet Sauli Uusitalo 12.12.2012

Lisätiedot

WINE API ja Virtualisointiohjelmistot

WINE API ja Virtualisointiohjelmistot WINE API ja Virtualisointiohjelmistot Yleistä Winestä Ohjelmisto, joka mahdollistaa Windows -pohjaisten ohjelmien käytön kuissa käyttöjärjestelmissä Toimii yhteensopivuuskerroksena ohjelman ja käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110

ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110 ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110 Ilona IT lyhyesti Vahva asema IT-ratkaisujen toimittajana (B2B, EDU) Painopiste mobiili

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Avoimen ohjelmistoliiketoimintaverkoston ja -yhteistyön koordinoija Ilkka Lehtinen Matti Saastamoinen Avoimuus ja vapaus - Pieni tulipalo v. 1492 mahdollisti

Lisätiedot

UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS

UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS 24.4.2008 Marko Kaartinen 2008 Tässä oppaassa käyn läpi kuinka asennetaan Ubuntu 8.04 LTS. Oppaan on tarkoitus olla mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä. Kaikki kysymykset asennuksesta

Lisätiedot

SQLite selvitysraportti. Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen. Maaliskuu 2010

SQLite selvitysraportti. Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen. Maaliskuu 2010 SQLite selvitysraportti Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen Maaliskuu 2010 Opinnäytetyö Kuukausi Vuosi 1 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ SQLITE:STA... 2 2. HISTORIA... 2 3. SQLITEN KÄYTTÖ... 3 3.1 SQLiten asennus

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

TUTUSTUMINEN LINUX-KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄN

TUTUSTUMINEN LINUX-KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄN TUTUSTUMINEN LINUX-KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄN Linux, taikka GNU/Linux, on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä. Tässä dokumentissa esitellään Linuxin perusteita ja tutustutaan Ubuntun, yhteen Linuxin

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

Mikko Huovila 12.10.2006

Mikko Huovila 12.10.2006 ALKUUN UBUNTUN KANSSA Mikko Huovila 12.10.2006 ALKUUN UBUNTUN KANSSA 1) Johdatus Linuxiin 2) Mikä on Ubuntu? 3) Kokeileminen ja asentaminen 4) Yleisimmät ohjelmat Ubuntussa 5) Ohjelmien asentaminen 6)

Lisätiedot

Kemin peruskoulut ja Lukio käyttävät Linux-järjestelmää. Antti Turunen ICT-asiantuntija

Kemin peruskoulut ja Lukio käyttävät Linux-järjestelmää. Antti Turunen ICT-asiantuntija Kemin peruskoulut ja Lukio käyttävät Linux-järjestelmää Antti Turunen ICT-asiantuntija Perustietoa Peruskouluja 6 Toimipisteitä 7 Lukio Oppilasmäärät Perusopetuksessa n.1900 oppilasta Lukiossa n. 470 opiskelijaa

Lisätiedot

TYPO3 - Open Source Enterprise CMS

TYPO3 - Open Source Enterprise CMS TYPO3 - Open Source Enterprise CMS TYPO3 on yritysten tarpeisiin suunniteltu avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Verkkopalvelutoteutusten lisäksi TYPO3 toimii skaalautuvana web-sovellusten kehitysalustana.

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Kunnanhallitus 261 27.10.2014

Kunnanhallitus 261 27.10.2014 Kunnanhallitus 261 27.10.2014 VALTUUSTOALOITE / VAPAAN JA AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJEN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUKSIEN SELVITTÄMISEKSI JA AVOIMEN TOIMISTO-OHJELMISTON KÄYTTÖÖNOTTAMISEKSI KEMPELEESSÄ /

Lisätiedot

Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU 1 Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka SUSE LINUX Seminaarityö 2012 SISÄLLYS 2 1 JOHDANTO 3 2 KEHITYS JA HITORIA 3 3 VERSIOT 5 4 OMINAISUUDET 6 5 ASENNUS

Lisätiedot

Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät

Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Oskar Paakkarinen 0398391 Outi Tikkala 103126 Petri Keronen 0398320 Tero Thil 0398443 Topi Ranta 0398401 Riikka Pitkälä 0383089 Windows= Microsoftin

Lisätiedot

Linux. 00 Keskeiset piirteet. Unix ja Linux Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Vesa Ollikainen (muokannut M.Mäki-Uuro) Kysymyksiä

Linux. 00 Keskeiset piirteet. Unix ja Linux Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Vesa Ollikainen (muokannut M.Mäki-Uuro) Kysymyksiä Linux 00 Keskeiset piirteet Tux-pingviinin kuva: Larry Ewing, Simon Budig ja Anja Gerwinski Kysymyksiä 1. Mikä Linux on? 2. Kuinka Linux syntyi ja kehittyy? 3. Mitkä ovat Linuxin vahvuudet? 2 1 Linux on

Lisätiedot

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla 29.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Luennon materiaali PDF-tiedostona: opi.opisto.hel.fi/mikko PortableApps.com Mahdollistaa ilmaisohjelmien

Lisätiedot

Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi.

Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi. Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi. vtoasp -palvelu 1) Huolehtii yrityksesi tietojärjestelmän

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 WWW-PALVELIMEN TOIMINTA 4 3 OMINAISUUDET

Lisätiedot

Asennuslevyn tekeminen. UBUNTU asentaminen. Asentaminen. Asennusprosessi. Järjestelmävaatimukset. Ennen asentamista tulee hankkia asennuslevy

Asennuslevyn tekeminen. UBUNTU asentaminen. Asentaminen. Asennusprosessi. Järjestelmävaatimukset. Ennen asentamista tulee hankkia asennuslevy UBUNTU asentaminen Järjestelmävaatimukset Gnome-työpöytäympäristön sujuva käyttö vaatii vähintään 128 megatavua keskusmuistia Suositeltava vähimmäismuistimäärä on 256 megatavua Mitä enemmän muistia koneessa

Lisätiedot

Palvelukuvaus Datatalkkari 19.5.2016 LOUNEA DATATALKKARI PALVELUKUVAUS. www.lounea.fi

Palvelukuvaus Datatalkkari 19.5.2016 LOUNEA DATATALKKARI PALVELUKUVAUS. www.lounea.fi Palvelukuvaus Datatalkkari 19.5.2016 1 LOUNEA DATATALKKARI PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1. YLEISKUVAUS... 3 2. PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1. Käyttöönotto ja opastus... 3 2.2. Huolto ja asennus... 3

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Kattava tietoturva kerralla

Kattava tietoturva kerralla Kattava tietoturva kerralla PROTECTION SERVICE FOR BUSINESS Tietoturvan on oltava kunnossa Haittaohjelmahyökkäyksen tai tietoturvan vaarantumisen seuraukset voivat olla vakavia ja aiheuttaa merkittäviä

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti sivulta; https://www.fingo.fi/meista/fingon-kokoukset/fingon-kevatkokous-2019 olevalla lomakkeella mielellään 18.4.2019

Lisätiedot

Johdanto. Olet rekisteröitynyt cined.eu -esitysalustalle ja käyttäjätilisi onaktivoitu.

Johdanto. Olet rekisteröitynyt cined.eu -esitysalustalle ja käyttäjätilisi onaktivoitu. CinEd-käyttöopas Johdanto Olet rekisteröitynyt cined.eu -esitysalustalle ja käyttäjätilisi onaktivoitu. Tämän käyttäjätilin avulla voit katsoa ja ladata elokuvia, jotka ovat saatavilla kotimaassasi ja

Lisätiedot

Felipe Ballester TI07

Felipe Ballester TI07 Felipe Ballester TI07 Työpöytäympäristöllä tarkoitetaan ohjelmistokokonaisuutta, joka antaa käyttöjärjestelmälle graafisen ilmeen ja hallinnointiominaisuuksia Työpöytäympäristön komponentteja ovat mm:

Lisätiedot

VISUAALINEN TIETOTURVASUUNNITELMA PENTTI LIIKANEN

VISUAALINEN TIETOTURVASUUNNITELMA PENTTI LIIKANEN VISUAALINEN TIETOTURVASUUNNITELMA PENTTI LIIKANEN TYÖASEMAN TURVAAMINEN ERI TAVOIN Omissa koneissani tärkeimmät tiedot ovat korvaamattomia Omat tiedostot: kuvat, videot, tekstit, opiskelutehtävien vastaukset.

Lisätiedot

Linuxin asennus kannettavaan

Linuxin asennus kannettavaan Linuxin asennus kannettavaan Asennus on nopeimmillaan 15 minuutin juttu, mutta asentamiseen saattaa kulua tuntejakin. Kattava valmistelutyö varmistaa, että Linuxin asennus onnistuu ripeästi: Ota tiedostot

Lisätiedot

Qt kaikkialla? 9.4.2010

Qt kaikkialla? 9.4.2010 Qt kaikkialla? Helsinki Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Tel. 09 431 551 Tampere Satakunnankatu 18, 33210 Tampere, Tel. 03 315 861 Turku Lemminkäisenkatu 32 A, 20520 Turku, Tel. 02 263 571 Qt Qton C++

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Linux Mint vaihtoehtona Windowsille

Linux Mint vaihtoehtona Windowsille Linux Mint vaihtoehtona Windowsille Jari Könönen Opinnäytetyö.. 1 SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Tekniikan Koulutusohjelma Tietotekniikan koulutusohjelma Työn tekijä(t)

Lisätiedot

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Paikka Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto Pohjolankatu 4 6, Savonlinna Hinta 80 euroa/osallistuja, sisältää 20 h Koulutuspäivän kesto 5 tuntia, klo 10:00 15:00 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

Ubuntu Linux käyttäjän pikaopas

Ubuntu Linux käyttäjän pikaopas Ubuntu Linux käyttäjän pikaopas Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi. Teos

Lisätiedot

Jatkuvasta muutoksesta Tekniikkaa ja kulttuuria

Jatkuvasta muutoksesta Tekniikkaa ja kulttuuria Jatkuvasta muutoksesta Tekniikkaa ja kulttuuria Tommi Nieminen (ISY) KäTu XI, 12.13.4.2013 Turku Liikkuvat maalitolpat ja miten tähdätä niiden väliin pääkysymykseni kuuluvat: Miten kääntäjän voi ja miten

Lisätiedot

UBUNTU. UBUNTU - Peruskäyttö. Työpöytä. GNU Free Documentation License. Sisäänkirjautuminen. Yläpaneelissa on kolme valikkoa. Paneelit ja valikot

UBUNTU. UBUNTU - Peruskäyttö. Työpöytä. GNU Free Documentation License. Sisäänkirjautuminen. Yläpaneelissa on kolme valikkoa. Paneelit ja valikot UBUNTU GNU Free Documentation License UBUNTU - Peruskäyttö Sisäänkirjautuminen Tietokoneen käynnistymisen jälkeen avautuu ensimmäisenä näkyville sisäänkirjautumisruutu. Kirjaudu sisään järjestelmään syöttämällä

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joonas Rosenblad. SteamOS-käyttöjärjestelmä

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joonas Rosenblad. SteamOS-käyttöjärjestelmä KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Joonas Rosenblad SteamOS-käyttöjärjestelmä Harjoitustyö 2014 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Asennusohje

UCOT-Sovellusprojekti. Asennusohje UCOT-Sovellusprojekti Asennusohje Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 1.00 Julkinen 15. joulukuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Purot.net Wiki Tutkielma Paavo Räisänen Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Sisällysluettelo 1: Esittely 2: Perustaminen 3: Uuden sivun luonti 4: Kuvien lisääminen 5: Linkin lisääminen 6: Lopuksi 1:

Lisätiedot

Tarjous sidonnaisuuspalvelusta

Tarjous sidonnaisuuspalvelusta 2017 Tarjous sidonnaisuuspalvelusta Jyrki Autio 2 Tarjous Sidonnaisuuspalvelu.fi TARJOUS SIDONNAISUUSPALVELUSTA Tarjous Kuntalain 810/2015, 84 S:n tarkoittaman sidonnaisuusrekisterin ylläpidosta. 1. ASIAKKAAN

Lisätiedot

SteamOS testaus- ja käyttöraportti

SteamOS testaus- ja käyttöraportti 1 Lauri Aho SteamOS testaus- ja käyttöraportti Raportti Linux-järjestelmät Marraskuu 2016 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 STEAMOS... 4 3 STEAMOS:N TAUSTAT... 5 4 ASENNUS... 6 5 KÄYTTÖKOKEMUS... 8 6 LOPPUSANAT...

Lisätiedot

Nokia Nseries PC Suite painos

Nokia Nseries PC Suite painos Nokia Nseries PC Suite 2.1 1. painos 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Nokia tune on Nokia

Lisätiedot

LINUXIN ASENTAMINEN WINDOWSIN RINNALLE

LINUXIN ASENTAMINEN WINDOWSIN RINNALLE LINUXIN ASENTAMINEN WINDOWSIN RINNALLE Ubuntu-linux Gparted-ohjelma Tämän kerran aiheena on Linuxin asentaminen koneeseen. Koska laitteessa on jo Windows-käyttöjärjestelmä asennetuna siten, että se käyttää

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2019 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

TIETOTURVA. Miten suojaudun haittaohjelmilta

TIETOTURVA. Miten suojaudun haittaohjelmilta TIETOTURVA Miten suojaudun haittaohjelmilta TIETOVERKON RAKENNE Koti Reititin tai modeemi Internet Palvelimet - Pankki - S-posti - Lehdet - Tv / elokuvat - Sosiaaliset mediat - Ym. Roisto PARI HYÖKKÄYKSTÄ

Lisätiedot

LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin

LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin SIVU 1 LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin SIVU 2 Päivän ohjelma Mikä on LinkedIn palvelu? Ketkä palvelua käyttävät? Miten palvelu

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa. Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614

VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa. Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614 VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614 Mikä ihmeen VALO? VALO = Vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Kyse on siis Open Sourcesta eli avoimesta

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Client Management- ja Mobile Printing -hallintaratkaisut. Asiakirjan osanumero:

Client Management- ja Mobile Printing -hallintaratkaisut. Asiakirjan osanumero: Client Management- ja Mobile Printing -hallintaratkaisut Asiakirjan osanumero: 410173-351 Tammikuu 2006 Sisällysluettelo 1 Client Management -hallintaratkaisut Kokoonpanon määrittäminen ja käyttöönotto........

Lisätiedot

Linuxin lokalisointi

Linuxin lokalisointi Linuxin lokalisointi Marko Grönroos Linux-Aktivaattori ry Lokalisointityöryhmä Sisällys Johdanto - miksi suomennetaan? Lokalisointityöryhmä Linuxin suomennoksen tilanne Työpöytäympäristöt

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

ATK Team Tomerat TARJOUS 1 (5)

ATK Team Tomerat TARJOUS 1 (5) ATK Team Tomerat TARJOUS 1 (5) Herätys Yrityksemme ATK Team Tomerat Toiminnanohjausjärjestelmä TomeraERP Yrityksemme on perustettu vuonna 2000 ja siitä lähtien on yrityksessämme tuotettu toiminnanohjausjärjestelmiä

Lisätiedot

MagiCAD Toimintaympäristö ja yhteensopivuus MagiCAD AutoCADille ja MagiCAD Revitille

MagiCAD Toimintaympäristö ja yhteensopivuus MagiCAD AutoCADille ja MagiCAD Revitille Toimintaympäristö ja yhteensopivuus MagiCAD AutoCADille ja MagiCAD Revitille MAGICAD AUTOCADILLE (AutoCAD), kehittänyt Progman Oy Sovellukset: Circuit Designer, Electrical, Heating & Piping, Room, Sprinkler

Lisätiedot

Perussurffaajat: Tiia Tirkkonen, Teppo Porkka, Janne Tuomisto. Verkkopalvelun arviointisuunnitelma Spotify

Perussurffaajat: Tiia Tirkkonen, Teppo Porkka, Janne Tuomisto. Verkkopalvelun arviointisuunnitelma Spotify Perussurffaajat: Tiia Tirkkonen, Teppo Porkka, Janne Tuomisto Verkkopalvelun arviointisuunnitelma Spotify Tampereen teknillinen yliopisto Hypermedia MATHM- 00000 Hypermedian opintojakso 30.9.2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin

LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin SIVU 1 LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy SIVU 2 Päivän ohjelma Mikä on LinkedIn palvelu? Ketkä

Lisätiedot

ENTER ry N Ziessler 12/2016

ENTER ry N Ziessler 12/2016 Yhteenveto: Opastusaiheet marraskuussa 2016 Opastusaiheiden seuranta toteutettiin marraskuussa 2016. Kyselyyn vastasi yhteensä 49 opastajaa, jotka raportoivat yhteensä 223 opastusksesta. Suurin osa opastuksista

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämä tieto- ja viestintätekniikan oppikirja on päivitetty versio vuonna 2007 julkaisemastani Tieto- ja viestintätekniikka -oppikirjasta. Päivityksessä kirjan sisällöt on ajantasaistettu ja samalla

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston käyttöohje

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston käyttöohje Sisällysluettelo ERASMARTCARD erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston käyttöohje ERASMARTCARDIN PERUSTOIMINNOT Käyttäjän tunnistaminen Sähköinen allekirjoitus ERASMARTCARDIN ASETUSVALIKON TOIMINNOT erasmartcard-ohjelman

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Ti LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi. X Window System. Jukka Lankinen

Ti LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi. X Window System. Jukka Lankinen Ti5316800 LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi X Window System Jukka Lankinen 2007-2008 Sisällys Esitys vastaa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on X Window System? Minkälainen X on? Mistä sen saa? Miten X:ää käytetään?

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Hallintatyökaluja Fujitsu-työasemille

Hallintatyökaluja Fujitsu-työasemille Hallintatyökaluja Fujitsu-työasemille O-P Perasto Fujitsu Finland Systems Specialist Product Business Unit Copyright 2017 2019 FUJITSU Hallintatyökalut 1. DeskView Client 2. DeskUpdate 3. DeskUpdate Manager

Lisätiedot

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen ILMAINEN Lukimat-verkkopalvelun (www.lukimat.fi) kautta saatava tietokonepeli EKAPELI-MATIKKA Ekapeli-Matikka on tarkoitettu

Lisätiedot

Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009

Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009 Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009 2009-01-12 Yleistä Luennot Luennoija hannu.p.parviainen@helsinki.fi Aikataulu Observatoriolla Maanantaisin 10.00-12.00 Ohjattua harjoittelua maanantaisin 9.00-10.00

Lisätiedot

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen CVS Versionhallintajärjestelmä Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen Käytetään komentoriviltä, myös graafisia käyttöliittymiä saatavilla CVS Kaikki tiedostot

Lisätiedot

PPG esittelee uuden PaintManager version 4.0

PPG esittelee uuden PaintManager version 4.0 PPG esittelee uuden PaintManager version 4.0 Tärkeimmät uudet toiminnot Liikennevalot värimittarin hauissa Värimittarilla haettujen kaavojen säätäminen Värimittarin hakujen merkittävä nopeutuminen Kiinto-

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1. Itkonen Jonne (saapui 9.25) Santanen Jukka Pekka (saapui 9.35)

Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1. Itkonen Jonne (saapui 9.25) Santanen Jukka Pekka (saapui 9.35) 3. PROJEKTIPALAVERI, Aika: Tiistai 17.2.2004 klo 8:30 9:40 Paikka: Läsnäolijat: Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1 Aarniovuori Timo (puheenjohtaja) Alasalmi Teija (sihteeri) Hyvärinen

Lisätiedot