MILLESPAKAN UUTISLEHTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MILLESPAKAN UUTISLEHTI"

Transkriptio

1 MILLESPAKAN UUTISLEHTI Millespakka Oy:n asiakaslehti 1/2008 u Reisjärvi ja Lestijärvi liittyivät Millespakkaan Omistajakuntia nyt 10, asukkaita yli u Kuntien keskustaajamiin syväkeräysastiat u Ekopisteiden väärinkäyttö tehovalvontaan

2 Millespakka Oy Asiakaslehden sisältö Liittyminen järjestettyyn jätehuoltoon, Ekopisteiden väärinkäyttö... 2 Omistajakunnat ja sijaintitiedot... 3 Jätteiden lajittelun tavoite, jätteistä tuotteita... 4 Jäte on tuotetta, materiaalia ja energiaa... 5 Kysymyksiä ja vastauksia jätehuollosta... 6 Ruokajäte pois sekajätteestä, ruokajätteen kompostointi... 7 Millespakan ja jäsenkuntien Hyötyjäteasemien aukioloajat ja yhteystiedot... 8 Asiakaslehti 2008 Julkaisuvastaava: Kari Toivola Suunnittelu: Millespakka Oy:n henkilökunta Kuvat: Kari Toivola Millespakka Oy vastaa omistajakuntien puolesta jätelain perusteella asumisessa syntyneestä ja ominaisuudeltaan, koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavasta valtion ja seurakunnan sekä julkisyhteisöjen hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyneestä jätteestä, ei näiden ongelmajätteestä. Millespakka vastaa edelleen asumisessa ja maa- ja metsätaloudessa syntyneestä ongelmajätteestä ellei kysymys ole kohtuuttomasta määrästä. Liittyminen järjestettyyn jätehuoltoon Jätelain perusteella liittyminen järjestettyyn jätehuoltoon koskee kaikkia kiinteistöjä myös vapaa-ajan asutusta eikä vapautuksia enää myönnetä. Jätehuoltopalvelut tulee järjestää kaikille alueella asumisen jätteitä tuottaville. Vaikka kaikki eivät katso tarvitsevansa kunnan jätehuoltopalveluja, on järjestelmän oltava valmiina ottamaan vastaan syntyviä jätteitä. Tästä johtuen niin vakinainen kuin vapaa-ajan asukaskin ja kiinteistön omistaja, jonka kiinteistöllä mahdollisesti voi syntyä jätteitä, on velvollinen osallistumaan jätehuoltoa palvelevien investointien pääoma- ja käyttökustannuksiin maksamalla siitä kohtuulliseksi katsottavaa jätemaksua. Ekopisteiden väärinkäyttö ja sotkeminen lopetettava Muutamia Ekopisteitä sotketaan jatkuvasti ja niitä joudutaan siivoamaan päivittäin. Ekopisteille tuodaan wc-istuimia, käsienpesualtaita, sekajätettä ja ruokajätettä, serromua ym. Nyt tällainen sotkeminen on lopetettava, Millespakan henkilökunta ja jäteyrittäjät pyytävät Ekopisteiden naapureissa asuvia ja lähistöllä liikkuvia apuun sotkijoiden kiinnisaamiseksi. Millespakka on valmis maksamaan Ekopisteen väärinkäyttäjän kiinnisaamisesta palkkion.

3 Lestijärvi ja Reisjärvi liittyivät osakkaiksi Lestijärven ja Reisjärven kunnat liittyvät Millespakka Oy:n omistajiksi ja kuntien asukkaat saavat jatkossa jätehuoltopalvelut Millespakka Oy:n toimesta. Palveluiden tuottaminen em. kunnissa on jo alkanut, mutta täydellisinä palvelut saadaan toimimaan kesään mennessä. Lestijärvelle on valmistunut hyötyjäteasema, Reisjärven hyötyjäteasema toimii talvikauden väliaikaisessa paikassa, kesällä kunnan keskustaajamaan rakennetaan uusi asema, jolloin sen käyttö kuntalaisille helpottuu. Molempiin kuntiin rakennetaan lisää myös Ekopisteitä, joissa vastaanotetaan: lasia, metallia, muovia ja paperia, isot erät on vietävä kuitenkin Hyötyjäteasemalle. Millespakka Oy on perustettu vuonna 1996 Millespakka Oy on perustettu vuonna 1996 hoitamaan kuntien jätehuoltoa, kuntien yhteinen jätteenkäsittelyasema on valmistunut vuonna Millespakka Oy:n alueeseen kuuluu kymmenen kuntaa: Alajärvi, Halsua, Kyyjärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Soini ja Vimpeli. Millespakan jätteenkäsittelyasema Kyyjärventie 1054, ALAJÄRVI Millespakan jätteenkäsittelyasema sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Halsua, Lestijärvi ja Reisjärvi ovat etäisimmät kunnat. Jätteenkäsittelyaseman sijainnilla ei ole suurta merkitystä, palvelut ovat asukkaille samat kunnan sijainnista riippumatta. Asukkaan ei tarvitse itse asioida Millespakassa.

4 Jätteiden lajittelun tavoite Jätteiden lajittelu Kotitalouksien, laitoksien sekä yritysten vuotuisissa jätehuoltokustannuksissa säästetään huomattavasti ns. syntypaikkalajittelulla. Jotta kaatopaikalle päätyisi mahdollisimman vähän jätettä, pitää koko jätehuollon ketjun toimia tehokkaasti. Ketjun ensimmäinen lenkki on kodin roskien tarkka lajittelu. JÄTTEISTÄ TUOTTEITA q Biojätteestä saadaan multaa ja maanparannusainetta q Kotikeräyspaperista tehdään uusia sanomalehtiä q Metalli kiertää metalliteollisuuden raaka-aineeksi q Lasia hyödynnetään maanrakennuksessa hiekan korvikkeena q Ongelmajätteet käsitellään turvallisesti ongelmajätelaitoksessa q Keräysmuovista valmistetaan kierrätyspolttoainetta q Sähkö- ja elektroniikkaromusta tehdään uusia kodinkoneita Lajittele jätteesi oikein säästä luontoa pidä ympäristö siistinä. Akut, paristot, loisteputket, pienloisteputket, maalit, liimat, lakat, jäteöljyt, öljynsuodattimet, kemikaalit, myrkyt. Ongelmajätehuolto on arkipäivää Millespakka Oy on järjestänyt jokaiseen osakaskuntaan ongelmajätteiden vastaanoton. Ongelmajätteitä vastaanotetaan jokaisen kunnan hyötyjäteasemalla kahtena päivänä viikossa. Hyötyjäteasemien aukioloajat selviävät takakannessa olevasta luettelosta. Hyötyjäteasemilla on kotitalouksien ongelmajätteitä vastaanottamassa koulutuksen saanut henkilö, joka varmistaa, että ongelmajäte päätyy oikeaan keräysastiaan. Ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään ja ne tulee tuoda keräyspisteeseen alkuperäisessä pakkauksessa. Ongelmajätteen tuoja on vastuussa astiansa sisällöstä. Ongelmajätteet noudetaan säännöllisesti asianomaisen luvan omaavan yrityksen toimesta, joka on valittu hoitamaan ongelmajätteiden kuljetuksen käsiteltäväksi. Ongelmajätteet vastaanotetaan kotitalouksilta vuotuista ekomaksua vastaan, joten ongelmajätteet kannattaa viedä pois kotoa heti, kun niitä ei enää tarvita. Vanhat lääkkeet viedään kuntien apteekkeihin, Reisjärvellä ja Lestijärvellä terveyskeskuksiin.

5 Jäte on materiaalia ja energiaa Jätteet voidaan toimittaa Millespakan jätteenkäsittelyasemalle ja osakaskuntien Hyötyjäteasemille sekä Ekopisteisiin. Ennen jätteiden sijoittamista tulee selvittää mihin kukin jätejae kuuluu, tämän jälkeen jätehuolto on helppoa ja kohtuuhintaista. Mikäli kaikki jätteet laitetaan kiinteistön sekajäteastiaan on hinta myös sen mukainen, ruokajätettä ei saa edes laittaa enää sekajäteastiaan vaan se tulee kompostoida tai sitten on liityttävä ruokajätteen erilliskeräykseen. JÄTTEET OIKEAAN OSOITTEESEEN Jätelajike Paperi, lehdet, mainokset Metallipakkaukset, purkit, metalliset työkalut Lasipullot, purkit Paristot Poltettava jäte, muovi, pahvi Biojäte Kaatopaikkajäte Ongelmajäte Sähkö- ja elektroniikkaromu, jääkaapit, pakastimet, liedet, atk-laitteet, kodinkoneet, televisiot, radiot, soittimet Muut jätteet Minne viedään Ekopisteen paperinkeräysastiaan Ekopisteen metallinkeräysastiaan, isot metallit hyötyjäteasemalle Ekopisteen lasinkeräysastiaan, pantilliset kauppaan Paristonkeräysastiaan tai hyötyjäteasemalle Isot erät Millespakkaan Omaan kompostiin tai biojätteen erilliskeräysastiaan Kiinteistön sekajäteastiaan Hyötyjäteasemalle Kuntien hyötyjäteasemille Kysy meiltä Käsittely ja hyödyntäminen Tehdään uusia paperituotteita Paperinkeräys Oy Tehdään uusiometallia, keräyksestä vastaa Jylhän Metalliromu Oy, Lapua Mahdollisuus tehdä uusiolasia ja lasituotteita, murskataan maarakentamiseen Ongelmajätteiden käsittelyyn Oy Ekokem Riihimäki Pelletöitäväksi jätepolttoaineeksi Oy Ewapowerille Ab, Pietarsaari Mullaksi omaan puutarhaan, erilliskerätty biojäte menee biokaasulaitokselle Kuljetusliike toimittaa Millespakkaan jätetäyttöön loppusijoitettavaksi Ongelmajätelaitokselle Uusiokäyttöön raaka-aineeksi Jäteyhtiön toimisto puh. (06) Toimitusjohtaja Jätehuoltomestari LAJITTELEMALLA JÄTTEET OIKEIN, SÄÄSTÄT JÄTEHUOLLON KUSTANNUKSISSA MERKITTÄVÄSTI EKOPISTEIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ AIHEUTTAA TARPEETONTA SIIVOUSTA JA KUSTANNUKSIA, JOIHIN ME KAIKKI JOUDUMME OSALLISTUMAAN.

6 Kysymyksiä ja vastauksia Minne vien hiuslakkapullot? Vastaus: Kaikki suihkepullot hiuslakka, deodorantti, hyönteismyrkky, maali ovat ongelmajätteitä ja ne on vietävä hyötyjäteasemalle. Mihin laitetaan valaisimen loisteputket? Vastaus: Lamput ovat ongelmajätteitä ja viedään hyötyjäteasemalle. Hehkulamput laitetaan sekajätteeseen. Minne vien metalliromun? Vastaus: Metalliromu viedään hyötyjäteaseman metallikonttiin. Jos esineessä on myös vaikka muovia tai puuta metalli kuitenkin ohjaa romun lajittelua. Pienemmät metalliesineet voi viedä ekopisteeseen. Missä on ongelmajätteiden vastaanotto? Vastaus: Pidä kaikki ongelmajätteet erillään. Autotalleista ja vajoista löytyviä ongelmajätteitä voivat olla mm. liuottimet, hapot, akut, tinneri, tärpätti, maalit, jäteöljy, lakka, ruostesuoja-aineet ja silikonituubit. Säilytä ongelmajäte alkuperäispakkauksessaan. Jos maalipurkki on ihan kuiva, sen voi laittaa ekopisteen metallinkeräykseen. Kaikki ongelmajätteet viedään hyötyjäteasemille. Kuka vastaanottaa autonrenkaat? Vastaus: Autonrenkaat voit viedä huoltoasemalle, josta ostit uudet renkaat, koska maksoit uusien renkaiden kaupassa vanhojen renkaiden kierrätysmaksun. Alajärven hyötyjäteasemalla on renkaiden kierrätyskontti, johon voi myös renkaat viedä. Muilla hyötyjäteasemilla ei ole renkaiden vastaanottoa. Mihin laitetaan muovit, styroxit, muovimatot ja pvc-putket? Vastaus: Muovit ja pienet styrox-laatikot voi laittaa Ekopisteen muovikeräysastiaan. Muovimatot ja pvc-putket ovat kaatopaikkatavaraa. Isot erät muovia kuten isot maatalousmuovierät toimitetaan Hyötyjäteasemalle tai Millespakkaan. Minne vien puutarhajätteen? Vastaus: Puutarhajätettä voi tuoda Millespakkaan, lisäksi osakaskunnilla on vastaanottopisteitä, joita kannattaa kysyä teknisestä toimistosta. Minne laitan vanhat vaatteet? Vastaus: Vanhat vaatteet voit viedä puhtaina kuntasi kirpputorille. Jäteyhtiö ei ole järjestänyt vanhojen vaatteiden vastaanottoa, mutta vaatteet yleensä kelpaavat kirpputoreille, mikäli ovat ehjiä. Muutoin ne ovat sekajätettä. Minne vien roskat, kun siivoan varastoa? Vastaus: Suurin osa on varmaan kierrätyskelpoisia materiaaleja, jotka voi viedä hyötyjäteasemalle kuten metallit, muovit, paperit, pahvit, ongelmajätteet. Muut laitetaan kiinteistön sekajäteastiaan. Mitä teen ruokajätteelle? Vastaus: Ruokajätettä ei saa laittaa sekajäteastiaan vaan se tulee kompostoida tai ohjata erilliskeräykseen, joka on kylläkin tarkoitettu isommille yksiköille ja on varsin kallista, joten kompostoi ja tee siitä multaa. PIDÄ EKOPISTE SIISTINÄ, LAJITTELE JÄTTEET OIKEIN. KYSY MEILTÄ, JOS ET OSAA LAJITELLA JÄTTEITÄ!

7 Ruokajäte pois sekajätteestä, biohajoava kaatopaikalta Ruokajätettä ei ole saanut laittaa alkaen enää kiinteistön sekajätteeseen. Määräys on ehdoton, koska Millespakan ympäristölupa kieltää jatkossa biojätteen sijoittamisen Millespakan jätetäyttöön. Biojätteellä tarkoitetaan tässä lähinnä ruokajätettä, mutta myös muun biohajoavan jätteen päätyminen Millespakan jätetäyttöön tulee jatkossa ehkäistä. Biohajoavaa jätettä ovat mm. paperit, muovit, puutavara, pahvit ja pakkausmateriaalit sekä yleensä kaikki jäte, joka hajoaa luonnossa. Ruokajäte Ruokajätettä ovat ruuantähteet, juuresten ja hedelmien kuoret, pilaantuneet elintarvikkeet, lihan- ja kalan perkuujätteet, kananmunien kuoret, pahviset munakennot, teepussit, kahvinporot, suodatinpussit, talouspaperit, lautasliinat. Kompostointi ei ole sitä, että ruokajäte keitinvesineen heitetään kompostoriin, hajut ja kärpäset pyörivät nurkilla ja pian into kompostointiin laantuu. Kompostorin oikeasta hoidosta saa tietoja mm:ssa jäteyhtiön kotisivuilta: ja jokaisen jäsenkunnan teknisistä toimistoista saa kompostointioppaita. Ennen kompostoinnin aloittamista tulee hankkia oikean kokoinen lämpöeristetty kompostori ja tutustua kompostointiin käytännössä. Kompostoinnin aloittamisesta tulee ilmoittaa kunnan ympäristöviranomaiselle. Lämpökompostori on paras ja halvin ruokajätteen käsittelijä. Alajärven ekopisteen syväkräysastiat.

8 Millespakka Oy Kyyjärventie 1054, ALAJÄRVI puhelin (06) , telefax (06) Toimitusjohtaja: Kari Toivola gsm Laskutus ja toimistopalvelut: Mari Kuoppala p. (06) MILLESPAKAN JÄTTEENKÄSITTELYASEMA Kyyjärventie 1054, ALAJÄRVI Maanantai, keskiviikko, perjantai Tiistai, torstai Jätteenkäsittelyaseman hoito: Aulis Penttilä Neuvonta ja kenttätoiminnot: Jätehuoltomestari Heikki Murtomäki gsm HYÖTYJÄTEASEMAT Alajärvi Halsua Kyyjärvi Lappajärvi ti ti ke ti to la la to ns. Keppo-halli teollisuusalue teollisuusalue jätevesipuhdistamo Rengastie 29 Ilmarisentie 3 Syrjäläntie 9 Kankaantie Lehtimäki Perho Soini Vimpeli ti ti ke ke pe to la la kunnan keskusvarasto lämpökeskuksen vieressä Soinin Puhtaanapito Puutyön liittymästä Peräläntie 17 Teollisuustie 12 Möksyntie 78 Lähdetie Lestijärvi Reisjärvi ti ti to la Sikosaarentie Ylilestintie 578 Jätevesipuhdistamo Sähköposti: