SITAN KYYDISSÄ. jätteen matka jatkuu... s kuplamuovista. kammaksi. Keräämme ja kierrätämme kestävästi!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SITAN KYYDISSÄ. jätteen matka jatkuu... s.6. ...kuplamuovista. kammaksi. Keräämme ja kierrätämme kestävästi!"

Transkriptio

1 SITAN KYYDISSÄ jätteen matka jatkuu......laskulomakkeesta lehtipaperiksi s....kuplamuovista kammaksi s....mehupullosta moottoritieksi s....kertakäyttömukista keskuslämmöksi s. BIOJÄTE METALLIPAKKAUKSET SEKAVÄRINEN LASI KERÄYSPAPERI TOIMISTOPAPERI KIRKKAAT KALVOMUOVIT ENERGIAJAE 8 PAHVI 9 KARTONKI 0 RAKENNUSJÄTE PUUJÄTE KAATOPAIKKAJÄTE

2 BIOJÄTE. Tyhjennys ja keräily biojäteautolla Biojäte noudetaan biojätteen erilliskeräykseen sopivalla autolla. Laitoskäsittely Biojäte kuljetetaan keräilyn jälkeen kompostointilaitokselle. On muitakin tapoja käsitellä biojätettä, kuten mädätys, etanolituotanto ja biokaasutuotanto. Yleisin tapa tällä hetkellä Suomessa on kompostointi. Laitoksella biojäte seulotaan ja siihen lisätään rakennetta parantavaa ainetta. Hapellisissa oloissa biojäte muuttuu hiilidioksidiksi, vedeksi ja mullaksi. Tämän jälkeen massa siirretään aumoihin jälkikompostointia varten.. Biojäte Biojäte on orgaanisesti hajoavaa, esim. ruoka- tai puutarhajätettä. Biojätteen voit kerätä erillis astiaan tai kompostoida itse.. Ruskeakantinen erilliskeräysastia Voit pakata erillisastiaan kerättävän biojätteen sanomalehtipaperiin tai biohajoavaan pussiin. Paikalliset jätehuoltomääräykset kertovat kuinka usein biojäteastia on tyhjennettävä.. Jälkikypsytys Jälkikypsytys tehdään ulkotiloissa aumoissa. Jälkikypsytyksen aikana aumoja ilmastetaan ja käännetään mullan laadun parantamiseksi.. Seulonta Valmis multa seulotaan, jotta siitä poistettua siihen kuulumattomat, maatumattomat ainekset, kuten lusikat, korut, yms.. Multaa Lopputuotetta voidaan käyttää maanrakennukseen ja viherrakentamiseen.

3 METALLI- PAKKAUKSET. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Metalliastia tyhjennetään pakkaavalla jäteautolla sopimuksen mukaisesti.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Metallipakkaukset kuljetetaan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitokselle, missä ne jälleenkuormataan ja kuljetetaan jatkohyödynnettäväksi tehtaalle.. Murskaus tehtaalla Metallipakkaukset murskataan tasakokoiseksi massaksi.. Sulatus Metallimurska sulatetaan ja siitä tehdään metalliharkkoja.. Metallipakkaukset. Harmaakantinen keräysastia Paikalliset jätehuoltomääräykset velvoittavat tietynkokoiset taloyhtiöt metallin erilliskeräykseen. Vapaaehtoisesti metallia voi kerätä, jos alueella on järjestetty metallinkeräystä.. Käyttövalmista metallia Metalliharkoista voidaan valmistaa uusia metallituotteita.

4 SEKAVÄRINEN LASI. Keräily sinikantiseen astiaan Joillain alueilla paikalliset jätehuoltomääräykset velvoittavat tietyn kokoiset taloyhtiöt lasin erilliskeräykseen. Vapaaehtoisesti lasia voi kerätä jos alueella on järjestetty erilliskeräys.. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Sekavärinen lasi tyhjennetään pakkaavalla jäteautolla sopimuksen mukaisesti.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Käsittelylaitoksella lasi jälleenkuormataan ja kuljetetaan suurissa erissä jatkokäsittelyyn.. Murskaus lasitehtaalla Lasitehtaalla sekavärinen lasi murskataan tasakokoiseksi massaksi.. Sekavärinen lasi Sekaväriseen lasiin kuuluu Vihreä lasi Kirkas lasi Ruskea lasi Ei posliinia, keramiikkaa, lämpökäsiteltyä lasia (Pyrex) eikä turvalasia. Pulloissa ja purkeissa saa olla etiketit ja sulkimet.. Lasimurskan käyttö raaka-aineena tuotannossa Osa murskasta käytetään teollisuudessa uusien lasituotteiden raaka-aineena.. Kierrätyslasista tuotteita Kierrätyslasista tehdään lasivillaa, uusia lasipulloja ja -purkkeja, osa lasimurskasta hyödynnetään sellaisenaan esim. tienrakennuksen pohjatöissä.

5 8 KERÄYS- PAPERI. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Keräyspaperi erilliskerätään sopimuksen mukaisesti. Keräyspaperi tyhjennetään veloituksetta.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Keräyspaperi kuljetetaan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitokselle, jossa se jälleenkuormataan.. Kuljetus paperitehtaalle Keräyspaperi kuljetetaan suurissa erissä paperitehtaalle.. Siistaus paperitehtaalla Keräyspaperimassa siistataan eli siitä poistetaan painomuste.. Keräyspaperi. Keräys vihreäkantisella astialla Keräyspaperin keräys on tuottajavastuun alaista ja sikäli maksutonta asiakkaalle, keräysastian vuokra- tai hankintahintaa lukuun ottamatta.. Paperin valmistus Massasta valmistetaan paperia. 8. Kierrätyspaperia Kierrätyspaperista tehtyä uutta paperia voidaan käyttää esimerkiksi sanomalehtipaperina.

6 9 TOIMISTOPAPERI 8. Tietosuojapaperin murskaus Tietosuojapaperi murskataan lukitussa ja valvotussa tilassa. Syntyvä paperimurska on lukukelvotonta.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Toimistopaperi sekä tietosuojasta syntynyt paperimurska paalataan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitoksella.. Kuljetus tehtaalle Paalit kuljetetaan suurissa erissä paperitehtaalle.. Paperitehdas Paalit avataan tehtaalla ja tarvittaessa varastoidaan ennen käsittelyä.. Toimistopaperi Samat lajitteluohjeet koskevat myös tietosuojapaperia. Tietosuojapaperia on sellaista materiaalia, joka sisältää luottamuksellisia tietoja. Tietosuojapaperi kerätään aina lukittavaan astiaan.. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Toimistopaperi tyhjennetään sopimuksen mukaisesti pakkaavalla jäteautolla. Tietosuojapaperiastia vaihdetaan lukittuna tyhjään ja kuljetetaan kaappiautolla murskattavaksi.. Siistaus Toimisto- ja tietosuojapaperimassa siistataan eli niistä poistetaan painomuste. 8. Pehmopaperin valmistus Tehtaalla valmistetaan pehmopaperia. 9. Uusia tuotteita Kierrätetystä toimisto- ja tietosuojapaperista valmistetaan mm. wc-paperia, talouspaperia ja nenäliinoja eli pehmopaperia.

7 KIRKKAAT KALVOMUOVIT. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla tai kaappiautolla Kirkkaat kalvomuovit noudetaan joko säkeissä tai paaleina asiakkaalta.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Kirkkaat kalvomuovit paalataan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitoksella tehdaspaalikokoon.. Kuljetus merikonteilla tehtaalle Paalit lastataan merikontteihin ja kuljetetaan tehtaalle jatkokäsittelyyn.. Käsittely tehtaalla Keräysmuovista valmistetaan muovigranulaattia, josta valmistetaan uusia muovituotteita.. Kirkkaat kalvomuovit. Keräys säkkitelineeseen Kirkkaat kalvomuovit kerätään yrityksiltä.. Uudet muovituotteet Granulaateista valmistettavia muovituotteita ovat mm. kammat, henkarit, autonosat, cd-kotelot.

8 ENERGIAJAE. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Energiajae erilliskerätään pakkaavalla jäteautolla.. Laitoskäsittely Energiajakeen saapuessa laitokselle sen laatu tarkastetaan ja sen jälkeen energiajae murskataan.. Kuljetus energiahyödynnettäväksi Murskauksen jälkeen energiajae kuljetetaan suurissa erissä hyödynnettäväksi.. Energiajätteen poltto ja sähkön tuotanto Energiajae poltetaan rinnakkaispolttolaitoksissa, joissa siitä syntyy sähköä ja lämpöä.. Energiajäte Poltettavat jätejakeet, joita ei voida muuten hyödyntää, kuuluvat energiajakeeseen.. Sähköä ja lämpöä Energiajakeesta saatava sähkö ja lämpö voidaan hyödyntää teollisuudessa.. Oranssikantinen erilliskeräysastia Energiajakeen erilliskeräys vaihtelee paikkakuntakohtaisesti.

9 PAHVIPAKKAUKSET. Tyhjennys vaihtolava-autolla Vaihtolava-auto noutaa puristimen ja tyhjentää sen Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitokselle.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Pahvit paalataan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitoksella.. Kuljetus tehtaalle Pahvipaalit kuljetetaan suurissa erissä jatkohyödynnettäväksi kartonkitehtaalle.. Kartonkitehdas Kartonkitehtaassa pahvista poistetaan esikäsittelyssä vieraat materiaalit, kuten teipit, niitit yms. Tämän jälkeen siitä valmistetaan massaa, josta puolestaan tehdään kierrätyspahvia.. Pahvipakkaukset. Puristin Pahvit kerätään yrityksistä puristimilla, rullakoilla tai paalattuna.. Uusia pahvituotteita Kierrätyspahvista valmistetaan mm. hylsyrullia ja aaltopahvia.

10 KERÄYSKARTONKI. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Kartonkiastiat tyhjennetään sopimuksen mukaisesti.. Laitoskäsittely Kartonki kuljetetaan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitokselle, jossa se paalataan.. Kuljetus tehtaalle Keräyskartonki kuljetetaan tehtaalle isoissa erissä, paaleina.. Kartonkitehdas Tehtaalla kartonki esikäsitellään, jonka jälkeen se siistataan. Siistauksessa kartonkimassasta poistetaan väriaineet.. Uudet tuotteet Kierrätetystä kartongista valmistetaan mm. hylsyrullia.. Keräyskartonki Litistä kartonkipakkaukset ja huuhtele rasiat ennen jäteastiaan laittamista.. Keräys sinikantiseen astiaan Kartonki erilliskerätään sinikantiseen keräysastiaan. Paikalliset jätehuoltomääräykset velvoittavat tietynkokoiset taloyhtiöt erilliskeräämään kartonki. Vapaaehtoisesti kartonkiastian voi ottaa kuka vain, jos erilliskeräys on järjestetty alueella.

11 RAKENNUSJÄTE 8. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitoksella otetaan vastaan työmailla syntyvät rakennusjätteet ja ne välivarastoidaan erillään.. Lajittelu Rakennusjätteestä lajitellaan hyödynnettävät materiaalit erilleen.. Energiajae Energiajae murskataan ja hyödynnetään sähkönä ja lämpönä.. Metalli Metalli toimitetaan jatkokäsittelyyn.. Rakennusjäte Rakennusjäte kerätään vaihtolavoilla. Rakennustyömailla voi olla myös useita vaihtolavoja, jolloin lajittelu on tarkempaa.. Nouto vaihtolava-autolla Rakennusjäte noudetaan vaihtolava-autolla ja kuljetetaan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitokselle.. Rejekti Rakennusjätteen lajittelusta syntyy myös rejektiä, jota ei voi hyödyntää sellaisenaan. Rejekti toimitetaan jatkokäsittelyyn, jossa se murskataan ja seulotaan. Tämän jälkeen sitä hyödynnetään maanrakennusaineena. 8. Puu Puu haketetaan ja poltetaan lämmöksi sekä energiaksi.

12 PUUJÄTE. Puujäte. Keräily vaihtolavoilla Puujäte kerätään mm. rakennustyömailta vaihtolavoilla sopimuksen mukaisesti.. Kuljetus vaihtolava-autolla Puulavat kuljetetaan vaihtolava-autoilla Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitokselle.. Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitos Puujätekuorma tarkastetaan ja välivarastoidaan Suomen Hyötykeskuksen käsittelylaitoksella.. Murskaus Puu murskataan hakkeeksi ja kuljetetaan suurissa erissä polttolaitokselle.. Rinnakkaispolttolaitos Puuhake poltetaan rinnakkaispolttolaitoksessa ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä.

13 KAATOPAIKKA- JÄTE. Tyhjennys pakkaavalla jäteautolla Kaatopaikkajäte kerätään paikallisten jätehuoltomääräysten puitteissa pakkaavalla keräysautolla.. Kaatopaikka Kaatopaikkajäte loppusijoitetaan kaatopaikalle. Kaatopaikkajäte voidaan myös massapolttaa, mikäli alueella on polttolaitos.. Kasvihuonepäästöt Kaatopaikalla jäte tuottaa kasvihuonekaasuja, kuten hiilidioksidia ja metaania, jotka vuorostaan nopeuttavat ilmastonmuutosta.. Kaatopaikkajäte Kaatopaikkajätettä ovat hyötykäyttöön soveltumattomat jätteet. Kaatopaikkajätteeseen ei saa laittaa ongelmajätettä.. Harmaakantinen keräysastia Kaatopaikkajäte pakataan esimerkiksi normaaleihin kaupan muovikasseihin.

14 SITA FINLAND OY TEL +8 (0) 0 00