Ajankohtaista lainsäädännössä Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien yhteistyöpäivä Markku Markkula Maanmittauslaitos

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajankohtaista lainsäädännössä Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien yhteistyöpäivä Markku Markkula Maanmittauslaitos"

Transkriptio

1 Ajankohtaista lainsäädännössä Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien yhteistyöpäivä Markku Markkula Maanmittauslaitos

2 Ajankohtaista lainsäädännössä Toteutuneita muutoksia Laki kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta annetun lain 7 :n muuttamisesta Kiinteistökaupan verkkopalvelu (622/2013) HE 43/2013 vp Vireillä olevia muutoksia HE Maanmittaushallintoa koskeva laki ja asetus* HE 68/2013 vp. Kiinteistötoimitusmaksu-uudistus (Tomutus)* Kiinteistötunnusuudistus (UTU)* Kolmiulotteinen kiinteistöjärjestelmä (3D)* Toimitusinsinöörin kelpoisuus (TOIKELPO) Kaavojen pohjakarttojen hyväksyminen siirtyy kuntiin Maaoikeuksien tuomiopiirijako, OM 2014, VN:n asetus * Erilliset alustukset

3 KTJ -lain 7 :n momentin muutos, voimaan Tietojen luovuttamisen maksuttomuutta sähköisessä palvelussa laajennettiin. Tavoitteena hallinnon tehostaminen. Maksuttomuus ulottuu koko julkishallintoon eikä pelkästään oikeushallinnon viranomaisiin ja kiinteistötietojärjestelmän ylläpitäjiin. Julkishallinnon sisäiset kiinteistötietojärjestelmän tietojen vakiomuotoiset luovutukset ovat maksuttomia, kun luovutus tehdään teknisen käyttöyhteyden kautta viranomaistoimintaa varten. KTJ -tietojen hankkimiseksi viranomaiset voivat siten käyttää maksutta esimerkiksi Maanmittauslaitoksen rajapintapalveluja tai verkkopalvelusovellusta.

4 KTJ-lain 7 :n momentin muutos, voimaan Maksuttomuuden toteuttaminen käytännössä Käyttäjien on haettava ja saatava käyttötarkoitusvaatimusten toteamiseksi Maanmittauslaitoksen myöntämä käyttölupa. Poikkeuksena oikeushallinnon viranomaiset, aluehallintovirasto, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, kunta, Verohallinto, esitutkintaviranomainen (poliisi), kiinteistönmuodostamis-tehtäviä hoitava viranomainen, väestökirjahallinnon viranomainen ja kaupanvahvistaja. (KTJ-lain 6 ) lain nojalla, ei tarvita lupaa Maanmittauslaitoksen verkkopalvelun käyttöön saaminen edellyttää kaikilta käyttäjiltä sopimuksen tekemistä.

5 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi, eduskunnassa HE 68/2013 vp. Uusi Maanmittauslaitosta koskeva laki ja asetus Maanmittauslaitoksen toimintaa johtaa pääjohtajan johdolla keskushallinto, jonka hallintopaikka on Helsinki. Keskushallinnon alaisia toimintayksiköitä ovat tuotantotoiminta, tukipalvelut ja yleishallinto. Yksiköiden toimialueena on koko maa Maanmittauslaitos vastaisi jatkossa maanmittaustoimiston lakisääteisistä tehtävistä Maanmittauslaitoksen lakisääteisten tehtävien sisältö säilyisi entisenä. Maanmittauslaitoksen palvelupisteiden määrä tai tarjottavat palvelut eivät lain voimaan tullessa muuttuisi.

6 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Muuhun lainsäädäntöön (31 lakia) tehdään pääasiallisesti hallinto- ja toimialuerakenneuudistuksesta johtuvat muutosehdotukset Merkittävimmät muutosehdotukset kohdistuisivat kaupanvahvistajalakiin, maakaareen ja kiinteistönmuodostamislakiin Muutosten vaikutukset maanmittaustoimitusten tai kirjaamisasioiden ratkaisemisen perusteisiin ovat vähäiset. Perukirjatiedot toimitusinsinöörille tiedottamista varten (uusi KML mom.)

7 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Kiinteistönmuodostamislaki ja maakaari Maaoikeudelle osoitetut valitusasiakirjat suoraan maaoikeuteen Valitukset maanmittaustoimituksista ja kirjaamisratkaisuista, kiinteistörekisterin pitäjän päätöksistä sekä tielautakunnan toimituksista toimitettaisiin suoraan valituksen käsittelevään maaoikeuteen (KML 234 ) Maaoikeuden tulisi viipymättä antaa tieto kiinteistörekisterin pitäjälle siitä, onko toimituksesta, kirjaamispäätöksestä tai kiinteistörekisterin pitäjän päätöksestä valitettu ja valituksen sisällöstä. Tuomiovirhekantelua koskevat kirjelmät asianosaisen olisi - kuten tähänkin asti - toimitettava suoraan maaoikeudelle. Virheelliseen paikkaan toimitetut valitukset ja kantelut Maanmittauslaitoksen olisi toimitettava viipymättä oikealle tuomioistuimelle tai muulle viranomaiselle. Hallintolaki 21 : Siirrettäessä asiakirja, joka on toimitettava viranomaiselle määräajassa, määräaikaa katsotaan noudatetun, jos toimivaltainen viranomainen saa asiakirjan määräajan kuluessa.

8 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Kiinteistönmuodostamislaki ja maakaari KKO:lle osoitetut valitusasiakirjat jätetään maaoikeuteen Muutoksenhakukirjelmä, johon on sisällytettävä lupahakemus ja valitus, olisi yhdessä maaoikeuden ratkaisun kanssa toimitettava maaoikeuteen 60 päivän kuluessa siitä, kun maaoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Maaoikeuden olisi toimitettava sille toimitetut muutoksenhakuasiakirjat ja toimitusasiakirjat korkeimmalle oikeudelle muutoksenhaulle säädetyn määräajan päätyttyä. Jos muutoksenhakemus on selvästi tehty myöhään, muutoksenhaku-asiakirjat lähetetään toimitusasiakirjoja toimittamatta. Maaoikeuden olisi toimitettava tieto muutoksenhausta asianomaiselle kiinteistörekisterin pitäjälle. (Maanmittauslaitos + 78 kuntaa)

9 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Kiinteistönmuodostamislaki Toimitusmääräyksen antamatta jättämistä koskevasta päätöksestä valittaminen, KML 285 harvinainen tilanne; esim. ns. lainhuutolohkominen tulee itsestään vireille Maanmittauslaitoksen tai kunnan kiinteistönrekisterin pitäjän päätöksestä, jolla toimitusmääräys on evätty, tehdään oikaisuvaatimus Maanmittauslaitoksen keskushallintoon Keskushallinnon ratkaisusta valitetaan hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen Valituksen KHO voisi tehdä vain valitusluvalla, jonka myöntämisen perusteet on säännelty hallintolainkäyttölain 13 :ssä

10 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Valituslupa on myönnettävä, jos: 1) lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä saattaa asia korkeimman hallintooikeuden ratkaistavaksi; 2) asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi; tai 3) valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.

11 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle 68/2013 Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Kiinteistönmuodostamislaki Kiinteistötoimituksen uskotun miehen tapaturman korvaaminen Lakiin lisättäisiin säännös uskotulle miehelle tehtävässään sattuvan tapaturman tai aiheutuvan ammattitaudin korvaamisesta (KML 10 a ) Uskottu mies vastaavaan asemaan kuin käräjäoikeuden lautamiehet, joiden osalta on jo erityissäännös olemassa Korvaus valtion varoista samojen perusteiden mukaan kuin tapaturmavakuutuslaissa

12 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle 68/2013 Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Toissijainen: Korvataan siltä osalta kuin vahingoittuneella ei ole oikeutta tapaturmavakuutuslaissa tarkoitettuun korvaukseen muun lain nojalla Korvaukset maksaisi Valtiokonttori suoraan lain perusteella Vahinkoilmoitukset tekisi Maanmittauslaitos Uskotun miehen tehtävän piiriin luetaan osallistuminen kiinteistötoimitukseen ja siinä tapahtuvaan oikeudelliseen päätöksentekoon toimituskokouksessa ja katselmuksissa. Korvataan mm. matkalla asunnosta toimituskokoukseen tai takaisin sattuneet tapaturmat. Ei koske toimitusmiesten kutsumia KML 13 :ssä tarkoitettuja avustajia.

13 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Maakaari Kirjaamisasiat Kirjaamisviranomaisena toimii Maanmittauslaitos Maanmittauslaitoksella on valtakunnallinen toimialue Kirjaamishakemuksen (myös toimitushakemuksen) voi jättää mihin tahansa Maanmittauslaitoksen palvelupisteeseen Maanmittauslaitoksen asiakirjojen ja arkistotietovarastojen julkisuus määräytyy viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) nojalla, mukaan lukien käräjäoikeuksista siirretyt asiakirjat.

14 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Kirjaamisen julkisuusvaikutus: Jos lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin pitäminen tai käyttäminen estyy muutoin kuin tilapäisesti, Maanmittauslaitoksen keskushallinto voi päätöksellään pidentää aikaa, jonka kuluessa lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin merkinnän katsotaan tulleen asianomaisten tietoon

15 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Laki kaupanvahvistajista annetun lain muuttamisesta Kysymys on julkisen tehtävän hoitamisesta Virka-asemaan perustuva kaupanvahvistajan tehtävä Suoraan lain nojalla Maanmittauslaitoksen virkamiehet ja kunnan viranhaltijat, jotka voivat kiinteistönmuodostamislain (554/1995) 5 :n mukaan toimia toimitusinsinöörinä ym.

16 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Laki kaupanvahvistajista annetun lain muuttamisesta Kysymys on julkisen tehtävän hoitamisesta Erikseen määrättävä Maanmittauslaitoksen palveluksessa oleva, erikseen määrätty virkamies voi lisäksi määrätä tarvittaessa alaisensa virkamiehen kaupanvahvistajaksi. Virkamiehen on hallittava tehtävän hoitamiseksi tarvittavat tiedot Kirjaamisasioita ratkaisevaa virkamiestä ei voi määrätä kaupanvahvistajaksi.

17 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Laki kaupanvahvistajista annetun lain muuttamisesta Hakemuksen perusteella määrätty kaupanvahvistaja Kaupanvahvistajan määrää ja määräyksen peruuttaa Maanmittauslaitos. Päätös on maksullinen. Asian ratkaisee Maanmittauslaitoksen palveluksessa oleva erikseen määrätty kirjaamislakimies tai muu virkamies. Määräys oikeuttaa jatkossakin vahvistamaan kauppoja koko Suomen alueella Määräys olisi edelleen voimassa toistaiseksi ja päättyisi ilman eri määräystä kun kaupanvahvistaja täyttää 65 vuotta Määräys voidaan peruuttaa: tehtävien laiminlyönti tai muutoin sopimaton tehtävään, olosuhteissa tapahtunut muutos (kaupanvahvistaja palveluiden saatavuus). Muutoksenhakuforum: kaupanvahvistajamääräystä hakevan kotipaikan mukaan siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään.

18 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Laki kaupanvahvistajista annetun lain muuttamisesta Kaikki kaupanvahvistajat toimivat virkavastuulla, siitä riippumatta, perustuuko kaupanvahvistajan tehtävä virka-asemaan, työsuhteeseen vai maanmittausviranomaisen antamaan määräykseen. Maanmittauslaitos valvoo kaupanvahvistajien toimintaa. Valvontatehtävä kattaa kaikki kaupanvahvistajat, mukaan lukien eri virastoissa toimivat virkamiehet Määrätyn kaupanvahvistajan tekemien virheiden ja laiminlyöntien osalta Maanmittauslaitoksen tulisi ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi. Toimenpiteet: Ilmoitus asianomaiselle viranomaiselle, kehotus, kaupanvahvistajan määräyksen peruuttaminen

19 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Laki kaupanvahvistajista annetun lain muuttamisesta Luovutuksesta vahvistamisesta ilmoittaminen Kaupanvahvistajan on ilmoitettava viipymättä luovutuksen vahvistamisesta Maanmittauslaitokselle ja kullekin kunnalle, jonka alueella luovutuksen kohteita sijaitsee. Kaupanvahvistajailmoitukseen kirjaamisviranomaiselle tulee liittää jäljennös tai muu tallenne luovutuskirjasta. MK 12:1,1:ssa on velvoite alkuperäisen saantokirjan esittämisvelvoitteesta lainhuudatusta haettaessa. Sekä kaupanvahvistajan että kirjaamisviranomaisen oikeaksi todistama jäljennös on rinnastettu alkuperäisen saantokirjan esittämiseen lainhuudatuksessa jo nyt MK 12:1:ssä. Muutoksella edistettäisiin lainhuutomenettelyssä kaupanvahvistajan oikeaksi todistaman usein sähköisen luovutuskirjajäljennöksen liittämistä alkuperäisluovutuskirjan sijaan lainhuutohakemukseen Jäljennöksen tai tallenteen toimittaminen kunnalle joustavoittaa lisäksi etuostooikeudesta päättämistä kuntaorganisaatiossa.

20 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys 68/2013 Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Laki yksityisistä teistä annetun lain muuttamisesta Yksityistierekisteri tulisi osaksi kiinteistötietojärjestelmää KTJ:ää, tietojen luovutus KTJ -lain 6 :ssä säädettynä tietopalveluna Maanmittauslaitos olisi jatkossa yksityistierekisterin pitäjä Kiinteistötietojärjestelmään merkitään lain 51 a :ssä luetellut tiedot niistä yksityisistä teistä, joita koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta. Rekisteriin merkitään mm. tiekunnan nimi, tunnus, kunta, jonka alueella tie sijaitsee sekä tien sijainti ja leveys; toimitsijamiehen tai hoitokunnan puheenjohtajan nimi, henkilötunnus sekä yhteystiedot sekä näitä tietoja koskevat muutokset Tietojen käsittelyyn sovelletaan henkilötietolakia Tiedot säilytetään pysyvästi

21 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle Maanmittaushallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Maanmittauslaitos saisi luovuttaa tietoja yksityistierekisteristä sähköisessä muodossa hyväksyttävää tarkoitusta varten. Tarkoituksen hyväksyttävyyttä arvioitaisiin rekisterin käyttötarkoituksen perusteella. Säännös rekisterin käyttötarkoituksesta: 1) mahdollistaa kiinteistöön kohdistuvien tiekunnan osakkaiden hyväksi perustettujen tieoikeuksien ja muiden käyttöoikeuksien kirjaaminen oikeuksien vahvistamiseksi sekä sivullisten etujen turvaamiseksi; 2) edistää yksityisteistä annetussa laissa tarkoitettujen toimitusten, kiinteistötoimitusten ja muiden yksityistieasioiden käsittelyä; sekä 3) varmistaa tiekuntien tieoikeuksia ja muita käyttöoikeuksia koskevan tiedon saatavuus kiinteistöjä ja tiekuntien hallinnoimia yksityisteitä koskevien oikeustoimien ja hankkeiden valmistelua, tekemistä ja valvontaa sekä tuomioistuin- että viranomaistoimintaa varten

22 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset HE -luonnos : Erillisten vesijättöjen lakkaaminen syntyneet järvenlaskuissa ennen Nykyinen sääntely erillisiä vesijättöjä koskien ei ole riittävä Vieläkin on mahdollista, että entisen järvenlaskun työhön osallistunut vaatii osuutta tai omistusoikeutta erilliseen vesijättöön, joka on joko kiinteistöjärjestelmän ulkopuolinen kiinteistö(alue) tai kiinteistö, joka on merkitty erillisenä vesijättönä kiinteistörekisteriin (KRL 2 :n 1 momentin 8 kohta) mennessä erillisen vesijätön osakkaan on tehtävä vaatimus omistusoikeudestaan kiinteistötoimituksessa (tai alioikeudessa) Päämääränä on sisällyttää erilliset vesijätöt kattavasti kiinteistöjärjestelmän piiriin, jolloin erilliset vesijätöt KRL:n 2 :n 1 momentin 8 kohdassa tarkoitettuna kiinteistölaatuna voidaan poistaa

23 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Erillisten vesijättöjen lakkaaminen syntynyt järvenlaskussa ennen Vesijätöt lakkaisivat lain nojalla ja siirtyvät pääsäännön mukaan viereisen yhteisen vesi- tai vesijättöalueen osaksi ilman eri toimitusta vuoden 2018 alusta Erillinen vesijättö liitettäisiin suoraan lain nojalla (ks. ojalaki ) Vain tarvittaessa suoritettaisiin erillinen kiinteistönmääritystoimitus Jos asiassa on epäselvyyttä tai riitoja, epäselvyyksien ja riitojen ratkaisemiseksi suoritettaisiin valtion varoin erillinen kiinteistönmääritystoimitus Päämääränä on tehdä entisistä erillisistä vesijätöistä kiinteistöjärjestelmän osia eli lainhuudatuskelpoisia tiloja tai kiinteistöjen yhteisiä alueita Korvaustoimitus olisi ajanjakson aikana mahdollinen

24 Onkivesi, Lapinlahti, Maaninka. Tällä kohtaa erillinen vesijättö on jaettua ja sen voisi ehkä muodostaa tilaksi. Erillisen vesijätön ympärillä on tavallista vesijättöä. Valtaosalla järveä erillisen vesijätön ja tavallisen vesijätön raja ei näy rekisterikartalla. Maastossa raja on vaikea hahmottaa.

25 Kaislanen Kiuruvedellä. Selvähköt omistukset on jo muodostettu tiloiksi. Jäljelle jääville lienee mahdotonta löytää omistaja. Varsinkin joki olisi syytä antaa osakaskunnalle. Pitäisikö tehdä tilusvaihtoja mosaiikin estämiseksi?

26 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Muutoksia asiakaspalvelussa Valitusten vastaanoton siirtäminen maanmittaustoimistoilta ja kaupunkien kiinteistörekisterin pitäjiltä maaoikeuksina toimiviin käräjäoikeuksiin Maakaaren ja KML:n muutoksella Kirjaamisasioissa siirtyminen pääosin sähköiseen ja postitse tapahtuvaan asiointiin Tiedottaminen kirjaamisasioissa siitä, että lainhuudatusta ei ole syytä jättää 6 kuukauden määräajan viimeisille päiville, jolloin uhkana on varainsiirtoveron korotus Maanmittauslaitos osallistuu (usein kunnallisten) yhteispalvelupisteiden toteuttamiseen etäpalvelun kautta (= ASPA2014 -hanke) sopimusperusteisesti, contact center

27 Sähköinen kiinteistönvaihdanta Kiinteistökaupan verkkopalvelu otetaan käyttöön lukien. Maakaaren muutos (96/2011)on annettu (HE 146/2010 vp.) Voimaanpanolaki on annettu säädöskokoelman numerolla 622/2013 (HE 43/2013 vp.) Sähköinen kiinteistön luovutus ja sähköinen kiinnittäminen on teknisesti ja lainsäädännöllisesti mahdollista alkaen Järjestelmään on tulossa lisää ominaisuuksia lukien

28 Sähköistä kiinteistönvaihdantaa (KVP)koskeva lainsäädäntö annettu , voimaantulo ja Maakaaren, perintökaaren, ulosottokaaren, etuostolain ja avioliittolain muutoksilla on tarkoitus tehdä mahdolliseksi - sähköinen kiinteistönvaihdanta Internetissä ilman kaupanvahvistajaa ja - sähköinen panttaus (=kiinnitys) Internetissä, jolloin nykyiset paperille tulostetut panttikirjat ajan mittaan jäisivät pois. - sisällytetty myös kiinteistön vuokraoikeuden siirtäminen - koskee kiinteistöä, sen määräalaa tai murto-osaa - Ei sisällytetty kiinteistön omistusoikeuden siirtoja tai maanvuokraoikeuden siirtämistä perhe- ja jäämistöoikeudellisin perustein. Sähköisen kiinteistönvaihdannan käyttöönoton ajankohta on aikaistunut aluksi arvioidusta 2015 vuodesta Aiheesta julkaistu artikkeli Viisarissa

29 KVP:a koskevien asetusten ym. valmistelu VN:n asetus sähköisistä suostumuksista ja kiinnitysten muutosasioista (MK 9a luku 15 ja 19 ) mennessä MML:n ohjeistus allekirjoitus- ja tunnistamismenetelmistä MK 9a luku 1 1 mom (MMM:n ja Viestintäviraston kuuleminen), annetaan syksyllä 2013 MML:n vahvistuspäätös koskien SIKKEn sähköistä lomaketta (MK 9a luku 4 1 mom), ann. syksyllä 2013 KVP:n maksuasetus MMM:n asetuksen 1057/2012 muutoksena, MMM:össä, voimaan Kauppahintarekisteriasetus(?)

30 Vireillä olevat lainsäädäntömuutokset Laillisuusvalvonta (HE 50/2013 vp.) Hallintokantelut (säännelty hallintolaissa) VM:n Kantelutyöryhmän loppuraportti 11/2012 Esitys: Hallintolakiin uudet säännökset hallintokantelumenettelystä: kanteluiden tekemisestä, käsittelystä ja seuraamuksista Tavoite: Lisätä laillisuusvalvonnan kokonaisvaikuttavuutta ja käsittelyn joustavuutta Käyttää ja suunnata nykyistä paremmin viranomaisten valvontaresursseja Ottaa käyttöön summaarinen käsittely ja yleinen kahden vuoden vanhentumisaika, josta yksittäistapauksessa on mahdollisuus poiketa

31 Laillisuusvalvonta, nykytilanne Hallintokantelun käsittely Kuka tahansa voi tehdä ei tarvitse olla asianosainen! Tehdään ylemmälle tai valvovalle viranomaiselle Samasta asiasta voi kannella useammalle viranomaiselle Hyvän hallinnon vaatimukset, kuuleminen, vastauksista ei valitusoikeutta Ei muutoksenhakukeino: Ei voida puuttua toimitusinsinöörin tai kirjaamisviranomaisen ratkaisun materiaaliseen sisältöön Vastaus kanteluun on kannanotto siihen, onko asiassa menetelty lainvastaisesti tai laiminlyöty velvollisuuksia Kohteena voi myös olla ns. laatupoikkeama prosessiohjeissa tai yksittäistapauksessa

32 Esimerkkejä kanteluiden aiheista Toimitustuotanto ja rekisteritiedot: Tenojoen kalakorvausten maksaminen, Ahvenanmaan paikannimet (MARApros.) Tiedottaminen, toimitusinsinöörin puolueettomuus Kiinteistötietojärjestelmän rasite-, pinta-ala- tai rajan paikkaa koskevat tiedot Ns. ojalaista johtuvat epäselvyydet, vastoin tahtoa tehdyt tilusjärjestelyt, halkominen Uskotun miehen kutsuminen toimitukseen (esim. kutsuja ei kaikille valituille) Kirjaamisasiat: Käsittelyaika, kielilainsäädännön noudattaminen, käytetty virkakieli Vaadittu selvitys, asian vireille saattaminen, kirjaamismaksut Tietopalvelu: Annettu neuvo tai saadut tiedot Käräjäoikeuksien toimintaa kirjaamisviranomaisena koskevat kantelut siirretään oikeusministeriölle. Maaoikeuden ja korkeimman oikeuden toimintaa ja ratkaisua koskevia väitteitä ei käsitellä MML:n toimivaltaan kuulumattomina.

33 Vastaukset vahingonkorvausvaatimuksiin - nykytilanne Vastaukset vahingonkorvausvaatimuksiin ovat MML:n yksityisoikeudellisia kannanottoja, aina kannemahdollisuus käräjäoikeuteen Vuosittain vaatimuksia Maanmittauslaitokselle on noin 30 kpl ja korvausvaatimukset vaihtelevat 40 eurosta yli 4 miljoonaan euroon Vuosittain korvauksia maksetaan noin tapauksessa, yhteensä noin euroa Vahingonkorvausvaatimukset sisältävät usein myös hallintolaissa tarkoitetun hallintokantelun

34 Vastaukset vahingonkorvausvaatimuksiin - nykytilanne Sovellettavat säännökset Maakaaren ja kiinteistörekisterilain ankaran vastuun säännökset sekä vahingonkorvauslain standardisäännös ym. julkisen vallan käyttöön liittyvät korvauspykälät (VahL 3 luku) Vahingonkorvausasian käsittely Jos käräjäoikeus on toiminut kirjaamisviranomaisena, kun asia ratkaistiin, oikeusministeriötä kuullaan. Maanmittauslaitoksen keskushallinto myöntää vahingonkorvauksen sekä edustaa Suomen valtiota. Oikeusministeriö maksaa vahingonkorvauksen (säännökset maakaaressa).

35 Esimerkkejä vahingonkorvausvaatimuksista Toimitustuotanto Pinta-alan pienentymisen seurauksena liikaa maksettu kauppahinta, rakennusoikeuden menetys tai vesijätön lunastuskorvaus Toimituksen viivästymisestä johtunut lunastuskorvauksen nousu, Talousveden ottaminen ja johtaminen, tie- tai muusta rasitteesta aiheutuva kiinteistön arvon alentuminen sekä elinkeinotoiminnalle aiheutunut haitta ja saamatta jäänyt voitto Luvattomasti hakattujen puiden kaatamisesta aiheutuva kiinteistön arvon alentuminen ja puiden arvo

36 Esimerkkejä vahingonkorvausvaatimuksista Kirjaamisasiat Lainhuutomaksun määrä, kiinteistörekisteriotteen maksu, kaupanvahvistuksesta peritty maksu, kiinteistötoimitusmaksu tai varainsiirtoveron korotus Ylimääräiset toimituskustannukset, omat tai vastapuolelle korvatut oikeudenkäyntikulut ja edunvalvontakulut Pyykin vioittaman kaapelin korjaamisesta aiheutuneet kulut Tietopalvelut Mielipaha (epämieluisasta toimitus- tai maaoikeusratkaisusta) Turhien asiakirjatilausten maksut

37 Toimitusinsinöörin kelpoisuus (TOIKELPO) Koskee kiinteistötoimituksen suorittavaa toimitusinsinööriä Ei koske kiinteistörekisterin pitäjän kelpoisuutta "Se tekee, joka osaa" Pelkkä Diplomi-insinöörin tutkinto (maanmittaus) ei yksin enää antaisi yleispätevyyttä kaikkien kiinteistötoimitusten suorittamiseen (vrt. OTM ja lainhuudatus) Lainsäädäntöön tulossa muutoksia?

38 Tulevaisuuden toimitusinsinööri Soveltuva maanmittausalan koulutus MML:n tai kunnan palveluksessa virkamiehenä MML:een uusi kelpoisuusjärjestelmä, jolla osaaminen varmistetaan Tutkinto Sisäinen ja ulkoinen täydennyskouluttautuminen Tehtäväkierto -> käytännön toimituskokemus

39 Kiinteistötoimitukset Tavanomaiset toimitukset, laaja osaaminen Harvoin tehtävät toimitukset Nopea toiminta Keskittäminen Toimialueista riippumattomuus Erikoistuneet toimitusinsinöörit

40 Toimitusinsinöörien kelpoisuusjärjestelmä Eri vaikeustasoisten toimitusten tunnusmerkistö Olennaiset osaamisvaatimukset eri vaikeusasteen toimituksille Millainen tutkinto tarvitaan? Toimitusinsinöörien kelpoisuusjärjestelmän toteuttaminen Tulosten hyödynnettävyys myöhemmässä koulutuskokonaisuuksien suunnittelussa

41 Maastotietojärjestelmää koskeva laki Esiselvitysvaiheessa, MML, GL, MMM MML:n maastotietojärjestelmä rinnastetaan ns. julkishallinnon tietohallintolaissa, 634/2011 :ssä 10 perusrekistereihin Maastotietoaineisto ja ilmakuva-aineisto on avattu lukien Uudella lailla muun ohella edistettäisiin verovaroin kerätyn maastotietoaineiston käyttöä julkishallinnossa ja kunnissa Ns. karttalait ovat jo olemassa useissa maissa

42 Kaavan pohjakartan hyväksymisasia MRL 206 :n 3 momenttia on esitetty kumottavaksi lukien (HE 68/2013 vp.) Maanmittauslaitos on luopumassa tehtävistä, jotka liittyvät asemakaavan pohjakartan tarkastamiseen ja hyväksymiseen Kartan luotettavuuteen liittyvät seikat ja karttojen hyväksyminen jäävät kuntien itsensä vastattaviksi Ympäristöministeriössä valmisteltu varsinainen hallituksen esitys on käännettävänä ja laintarkastuksessa, hallitussihteeri Maija Neva hoitaa asiaa Maanmittauslaitoksen näkökulmasta asiassa ei ongelmia

43 Kiinteistötunnusta koskeva uudistus (UTU projekti) Kiinteistölle kuntaliitoksesta ym. kuntajaon muutoksesta riippumatta pysyvä kiinteistötunnus (4-osainen nrosarja) Sijaintikunta käy ilmi ominaisuustietona kuten esim. kiinteistötunnuksen pinta-ala, rasitteet ynnä muut vastaavat tiedot Muutoksia tulossa kiinteistönmuodostamislakiin, kiinteistörekisterilakiin sekä kiinteistörekisteriasetukseen Maaoikeudellisen, vesioikeudellisen ja rekisterikylien käsitteiden merkitys on vähentynyt, kun KR:n perusparannus on edennyt ja yhteisalueiden osakasluetteloita on vahvistettu lainvoimaisesti.

44 Kolmiulotteinen kiinteistöjärjestelmä (3D) Eduskunnan talousvaliokunta kaivoslakimietinnössä 2011: 3Dkiinteistöjärjestelmän edut ja haitat tulee tarkastella jatkoselvityksissä 3D-kiinteistönmuodostamisesta on MMM:n johdolla tehty työryhmämuistio MMM 2008:1 Pekka Halmeen johdolla. Maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettu maanalaisia tiloja varten laadittava asemakaava (MRL 56 ) joko erillisenä tai muun asemakaavan yhteydessä 3D -kiinteistön muodostamisen edellytyksenä Säädösvalmistelu on aloitettu MMM:n aloitteesta ->2016

45 D- Maanpinnalla oleva kiinteistö 3D-päällekkäisyys: Alapuolella: (3D-Maanpinnan alapuolinen kiinteistö) (3D-Maanpinnan alapuolinen kiinteistö) (3D-Maanpinnan alapuolinen kiinteistö) Yläpuolella: (3D-Maanpinnan yläpuolinen kiinteistö) (3D: Maan pinnan yläpuolella) (3D: Maan pinnan yläpuolella) (2D: Maanpinnalla) (2D: Maanpinnalla) 2D-Maanpinnalla oleva kiinteistö (3D: Maanpinnan alla) (3D: Maanpinnan alla) (3D: Maan pinnan alla)

46 Kiinteistöt horisontaalitasossa 46 Maanpinnan alapuolella sijaitseva Maanpinnan yläpuolella sijaitseva

47 Tomutus uudistus - vireillä Entistä enemmän siirrytään kiinteistötoimitusmaksuissa kiinteähintaisiin toimituksiin Toimitusmenojen käsitteestä ollaan luopumassa. Toimitusmenoeriä vyörytetään osaksi kiinteistötoimitusmaksua, mm. rajapyykkien kustannukset. Lohkomisen toimituskustannusten ositteleminen esim. jakosopimustilanteessa myös emäkiinteistölle sekä rajankäynnin osalta rajanaapurille Säädösvalmistelua on aloitettu, päämääränä järjestelmän yksinkertaistaminen HE-luonnos nyt MMM:össä

48 Asetusmuutoksia tulossa vuonna 2014 Kiinteistötoimitusmaksuasetus Kiinteistönmuodostamisasetus Kiinteistörekisteriasetus Yhteismetsäasetus Yksityistieasetus (LVM) Kaupanvahvistaja-asetus Uusjakojen tukemisasetus Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriasetus (OM) Kauppahintarekisteriasetus (kokonaan uusi asetus?)

49 Kiitokset mielenkiinnosta!

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1057/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1057/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1057/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja

Lisätiedot

Lainsäädäntökatsaus. Kuntapäivä Markku Markkula VT, maanmittausneuvos Maanmittauslaitos, keskushallinto

Lainsäädäntökatsaus. Kuntapäivä Markku Markkula VT, maanmittausneuvos Maanmittauslaitos, keskushallinto Lainsäädäntökatsaus Kuntapäivä 9.9.2015 Markku Markkula VT, maanmittausneuvos Maanmittauslaitos, keskushallinto Esityksen sisältö I. Toteutuneita lainsäädäntömuutoksia 1.1.2015 lukien II. Vireillä olevia

Lisätiedot

Virheiden korjaaminen. Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät

Virheiden korjaaminen. Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät Virheiden korjaaminen Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät 29.9.2010 Arja Lankinen Etelä-Suomen maanmittaustoimisto 1 Virheiden korjaaminen Päätös Toimitus Kiinteistönmääritys toimituksen rekisteröinnin

Lisätiedot

Kirjaamisasioiden siirtämisen yhteydessä säädetyistä 1.1.2010 voimaantulevista muutoksista

Kirjaamisasioiden siirtämisen yhteydessä säädetyistä 1.1.2010 voimaantulevista muutoksista Liite Suomen Kuntaliiton yleiskirjeeseen 27/80/2009 1 (8) Kirjaamisasioiden siirtämisen yhteydessä säädetyistä 1.1.2010 voimaantulevista muutoksista Laki kirjaamisasioiden siirtämistä koskevan lainsäädännön

Lisätiedot

HE 212/2013 vp. 65 vuodesta 68 vuoteen. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman

HE 212/2013 vp. 65 vuodesta 68 vuoteen. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman HE 212/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kaupanvahvistajista annetun lain 1 ja 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kaupanvahvistajista annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Ajankohtaista lainsäädännössä

Ajankohtaista lainsäädännössä Ajankohtaista lainsäädännössä Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien koulutuspäivä 9.9.2014 Maanmittausneuvos Markku Markkula Ajankohtaista lainsäädännössä Jo toteutuneita muutoksia - Organisaatiomuutokseen

Lisätiedot

1994 vp - HE 121 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 121 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 121 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maakaaren 1 luvun 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maakaarta siten, että luettelo julkisista

Lisätiedot

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä HE 151/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta annetun lain 7 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

Lisätiedot

3 ERILLISEN ALUEEN TILAKSI MUODOSTAMINEN JA KIINTEISTÖÖN LIITTÄMINEN

3 ERILLISEN ALUEEN TILAKSI MUODOSTAMINEN JA KIINTEISTÖÖN LIITTÄMINEN 1 (5) 3 ERILLISEN ALUEEN TILAKSI MUODOSTAMINEN JA KIINTEISTÖÖN LIITTÄMINEN 3.1 Yleistä... 2 3.2 Toimituksen vireilletulo... 2 3.3 Toimitusmiehet... 2 3.4 Asianosaiset... 2 3.5 Toimitusmenettely... 2 3.5.1

Lisätiedot

Yksityistielain muutokset kunnan tehtäviin v. 2019

Yksityistielain muutokset kunnan tehtäviin v. 2019 Yksityistielain muutokset kunnan tehtäviin v. 2019 Laki https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180560 LVM Yksityistielain voimaantulon infotilaisuus 9.10.2018 https://www.youtube.com/watch?v=xuqcpwwuors

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

Laki maakaaren muuttamisesta

Laki maakaaren muuttamisesta LUONNOS 5.10.2015 Rinnakkaistekstit Laki maakaaren muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan maakaaren (540/1995) 6 luvun :n 2 momentti, 9 a luvun 10 :n 2 momentti ja 15 :n 1 momentti, 15

Lisätiedot

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118 LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET

KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET TOIMITUSVIRHEIDEN OIKAISEMINEN Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät Maaoikeusinsinööri Sakari Haulos 1 KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET TOIMITUSVIRHEIDEN OIKAISEMINEN Kiinteistörekisterinhoitajien

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut osakaskunnalle. Kotka Merikeskus Vellamo 26.10.2010 Ursula Seppä-Nieminen Kaakkois-Suomen maanmittaustoimisto

Maanmittauslaitoksen palvelut osakaskunnalle. Kotka Merikeskus Vellamo 26.10.2010 Ursula Seppä-Nieminen Kaakkois-Suomen maanmittaustoimisto Maanmittauslaitoksen palvelut osakaskunnalle Kotka Merikeskus Vellamo 26.10.2010 Ursula Seppä-Nieminen Kaakkois-Suomen maanmittaustoimisto 1 Maanmittauslaitoksen tehtävät kiinteistönmuodostamis- ja tilusjärjestelytoiminta

Lisätiedot

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain, ajoneuvoverolain 50 ja 53 :n ja polttoainemaksusta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan autoverolakia,

Lisätiedot

Yksityistietoimitus. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivät 19.-20.5.2011 Mikko Kuoppala Johtava asiantuntija Maanmittauslaitos

Yksityistietoimitus. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivät 19.-20.5.2011 Mikko Kuoppala Johtava asiantuntija Maanmittauslaitos Yksityistietoimitus Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivät 19.-20.5.2011 Mikko Kuoppala Johtava asiantuntija Maanmittauslaitos 1 Yksityinen tie Yksityinen tie: Ei ole julkisin varoin ylläpidetty Sitä voivat

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja korvauksista Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään valtion

Lisätiedot

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT Milloin kysymys on ennestään olevasta tiestä (= tarkoitetaan yksityistä tietä, johon muulla kuin rasitetun kiinteistön omistajalla tai haltijalla on pysyvä käyttöoikeus /KKO

Lisätiedot

KIINTEISTÖTOIMITUSMAKSUTAKSA

KIINTEISTÖTOIMITUSMAKSUTAKSA TAKSAESITYS KIINTEISTÖTOIMITUSMAKSUTAKSA jonka mukaan kunnalle suoritetaan maksu kiinteistötoimitusmaksulain (558/95) 1 :ssä tarkoitetuista toimituksista, toimenpiteistä ja tehtävistä. KIINTEISTÖTOIMITUKSET

Lisätiedot

Lunastustoimitus länsimetroa varten

Lunastustoimitus länsimetroa varten Lunastustoimitus länsimetroa varten Espoossa 9.7.2019 Mikael Still Maanmittauslaitos 2 Yleistä Maanalaisen tilan omistuksen on vakiintuneesti katsottu kuuluvan pintakiinteistön omistajalle Ulkopuolinen

Lisätiedot

Kiinteistötoimitukset, rajat ym. ProAgrian Vältä lakitupa sopimustietoa maatalousyrittäjille -koulutus 22.11.2011

Kiinteistötoimitukset, rajat ym. ProAgrian Vältä lakitupa sopimustietoa maatalousyrittäjille -koulutus 22.11.2011 Kiinteistötoimitukset, rajat ym. ProAgrian Vältä lakitupa sopimustietoa maatalousyrittäjille -koulutus 22.11.2011 Arviointipäällikkö Mika Summala Pohjois-Karjalan maanmittaustoimisto 1 MAANMITTAUSLAITOS

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Luonnos 8.10 2014 Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja korvauksista Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2014 Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

SISÄLLYS. voimaansaattamisesta ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. annetun lain voimaantulosta...

SISÄLLYS. voimaansaattamisesta ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. annetun lain voimaantulosta... SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä kesäkuuta 2005 N:o 471 476 SISÄLLYS N:o Sivu 471 Laki etuostolain muuttamisesta... 2583 472 Jerseyn kanssa säästötulojen verottamisesta tehdyn

Lisätiedot

KUNNAN TIELAUTAKUNTA

KUNNAN TIELAUTAKUNTA Kunnan tielautakunnan ja Maanmittauslaitoksen toimitukset yksityisteillä KUNNAN TIELAUTAKUNTA Yks.TL 6a : Tässä laissa tarkoitettuja tehtäviä varten kunnassa tulee olla tielautakunta tai kunnan määräämä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä syyskuuta /2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä syyskuuta /2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä syyskuuta 2011 1042/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus kiinteistötoimitusmaksusta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

OmavastL LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

OmavastL LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

o Kempeleen kunta o klo copyright Yt isännöinti Oy

o Kempeleen kunta o klo copyright Yt isännöinti Oy o Kempeleen kunta o 13.3.2019 klo 18.00-21.00 Suomen tieverkko voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään 1. Maantiet ovat valtion ylläpitämiä teitä -> tienpitäjänä valtio 2. Kadut ovat asemakaava-alueiden

Lisätiedot

HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn 1.6.2017 HE:n pääasiallinen sisältö Valituslupajärjestelmän soveltamisalaa laajennettaisiin ympäristöasioissa

Lisätiedot

ASEMAKAAVOISTA JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT (MRL 59 ) hinta

ASEMAKAAVOISTA JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT (MRL 59 ) hinta Voimaantulo 1.1.2014 ASEMAKAAVOISTA JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT (MRL 59 ) hinta I luokka II luokka III luokka IV luokka V luokka Kielteinen Vähäinen muutos (yhtä tonttia koskeva tai muu

Lisätiedot

lain kumoamisesta Laki yhteismetsälain muuttamisesta

lain kumoamisesta Laki yhteismetsälain muuttamisesta EV 221/1996 vp- HE 205/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi yhteismetsälain muuttamisesta ja yhteismetsäosuuksien lunastamisesta annetun lain kumoamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Toimitusinsinööri päätti suorittaa pyydetyn toimituksen.

Toimitusinsinööri päätti suorittaa pyydetyn toimituksen. Toimitusnumero 2018-580160 1(5) Kiinteistönmääritys (KML 283 ) Kohde: Yhteinen vesi-alue 753-876-14-0 Kunta: Sipoo Aika: 29.11.2018 kello 10:00 Paikka: Kunnanhallituksen kokoushuone (Iso kylätie 18, 04131

Lisätiedot

Laki. alusrekisterilain muuttamisesta

Laki. alusrekisterilain muuttamisesta Laki alusrekisterilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan alusrekisterilain (512/1993) 4, 11 ja 35, 45 :n 2 momentti ja 46, sellaisena kuin niistä on 4 osaksi laeissa 486/2004 ja 1292/2009,

Lisätiedot

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala Laki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa annetaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräysmenettelyn käyttöön

Lisätiedot

KIRJAAMISPROSESSIN MUUTOKSET. Janne Murtoniemi

KIRJAAMISPROSESSIN MUUTOKSET. Janne Murtoniemi KIRJAAMISPROSESSIN MUUTOKSET Janne Murtoniemi 12.4.2018 KIRJAAMISEN YLEISET TAVOITTEET Automaattinen kirjaaminen Pienin askelin Yhteinen asiakasprosessi Kiinteistökirjaamisen suhde huoneistojen kirjaamiseen

Lisätiedot

HE kansallisen turvallisuuden huomioon ottamista alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 253/2018 vp.

HE kansallisen turvallisuuden huomioon ottamista alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 253/2018 vp. HE kansallisen turvallisuuden huomioon ottamista alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 253/2018 vp.) Ympäristövaliokunta 29.1.2019 Hallitussihteeri Perttu Wasenius

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. Kiinteistötoimitustaksa ja mittaustoimen taksa. Kv

SÄÄDÖSKOKOELMA. Kiinteistötoimitustaksa ja mittaustoimen taksa. Kv SÄÄDÖSKOKOELMA Kiinteistötoimitustaksa ja mittaustoimen taksa Kv 15.4.2019 39 Hämeenlinnan kaupunki Sivu 1 / 5 Taksan mukaan Hämeenlinnan kaupungille peritään maksu kiinteistötoimitusmaksulain (12.4.1995/558)

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 1 (9) 20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 20.1 YLEISTÄ... 2 20.1.1 Sovellettavat säädökset... 2 20.1.2 Moottorikelkkailureitti, ulkoilureitti...

Lisätiedot

Kiuruveden kaupungintalo, valtuustosali, Harjukatu 2, Kiuruvesi

Kiuruveden kaupungintalo, valtuustosali, Harjukatu 2, Kiuruvesi Toimitusnumero 2017-547776 1(6) Maanmittaustoimitus, kiinteistönmääritys (KML 283 ) Kohde Kaislasen erilliset vesijätöt: 263-872-3-2, 263-872-3-3, 263-872-3-5, 263-872-3-8, 263-872-3-11, 263-872-3-12,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus. holhousasioiden rekisteristä

Valtioneuvoston asetus. holhousasioiden rekisteristä 1(8) LUONNOS 13.9.2019 1. holhousasioiden rekisteristä säädetään Digi- ja väestötietoviraston eräistä henkilörekistereistä annetun lain ( / ) 9 :n nojalla: 1 Edunvalvontavaltuutuksesta tallennettavat lisätiedot

Lisätiedot

Kauppahintarekisteristä annettavista otteista ja muista rekisterin suoritteista perittäisiin maksuja noudattaen, mitä valtion maksuperustelaissa

Kauppahintarekisteristä annettavista otteista ja muista rekisterin suoritteista perittäisiin maksuja noudattaen, mitä valtion maksuperustelaissa 1994 vp - HE 141 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöjen kauppahintarekisteristä ja kauppahintatilastosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Laki. kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta

Laki. kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta EV 222/996 vp - HE 95/996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 95/996 vp laiksi kiinteistönmuodostamislain

Lisätiedot

HE 305/2010 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 17 :n ja vakuutusoikeuslain

HE 305/2010 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 17 :n ja vakuutusoikeuslain HE 305/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 17 :n ja vakuutusoikeuslain 21 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

4. Osuudet yhteisiin alueisiin Lohkokiinteistö ei saa osuutta yhteisiin alueisiin, koska emäkiinteistöllä ei niitä ole.

4. Osuudet yhteisiin alueisiin Lohkokiinteistö ei saa osuutta yhteisiin alueisiin, koska emäkiinteistöllä ei niitä ole. Pöytäkirja Toimitusnumero 2018-595976 2(3) Toimituksessa käydään seuraavat rajat: Rajamerkki 15 ja 14 ovat hävinnet kaivauksissa. Rajaa käydään pyykistä 29-15-70-14 kartan osoittamalla tavalla Mäntylä

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut

Maanmittauslaitoksen palvelut Maanmittauslaitoksen palvelut ASREK info 26.10.2018 Liisa Kallela/ASREK-hankkeen käyttöönottoprojekti Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

KUNTANÄKÖKULMA LAHDESTA KIRJAAMISASIOIDEN KÄSITTELYYN

KUNTANÄKÖKULMA LAHDESTA KIRJAAMISASIOIDEN KÄSITTELYYN Mika Järvelä, Lahden kaupunki Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien koulutuspäivä 21.9.2010 KUNTANÄKÖKULMA LAHDESTA KIRJAAMISASIOIDEN KÄSITTELYYN KUNNAN TOIMITUSTUOTANTO JA KIRJAAMISASIAT

Lisätiedot

Ajankohtaiset lakiasiat

Ajankohtaiset lakiasiat Ajankohtaiset lakiasiat Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien koulutuspäivä 20.9.2011 Johtava lakimies Maija-Liisa Niskala 1 Eräitä lakihankkeita KML-paketin lisäksi Sähköistä kiinteistönvaihdantaa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 243/2010 vp. Hallituksen esitys sähköistä kiinteistön kauppaa, panttausta ja kirjaamismenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 243/2010 vp. Hallituksen esitys sähköistä kiinteistön kauppaa, panttausta ja kirjaamismenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi EDUSKUNNAN VASTAUS 243/2010 vp Hallituksen esitys sähköistä kiinteistön kauppaa, panttausta ja kirjaamismenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä sähköistä

Lisätiedot

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2003 vp Hallituksen esitys eräiden oikeusministeriön ja sisäasiainministeriön hallinnonalan lakien viittaussäännösten muuttamisesta viittauksiksi hallintolakiin Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus kiinteistötoimitusmaksusta vuosina 2016 ja 2017 Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kiinteistötoimitusmaksusta annetun lain (558/1995) 4

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan:

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN HALLITUS Kokouspäivä 21.9.2015 Pykälät 102-108 Sivut 1-21 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 72/2009 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 72/2009 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 72/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi Valtakunnanvoudinvirastosta, ulosottokaaren eräiden säännösten voimaantulosta ja ulosottokaaren muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta. OTM, VT Kaisa Post

Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta. OTM, VT Kaisa Post Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta OTM, VT Kaisa Post 8.2.2016 Hyvä hallinto Perusteet PL 21 :ssä: Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja

Lisätiedot

Yksityistielain vaikutukset kunnan tehtäviin

Yksityistielain vaikutukset kunnan tehtäviin Yksityistielain vaikutukset kunnan tehtäviin Johanna Vilkuna ja Minna Mättö, Kuntaliitto Tielautakuntien tehtävät lakkaavat Tielautakuntien yksityistielain mukaiset tehtävät lakkaavat 31.12.2019. Tielautakunnat:»

Lisätiedot

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulkomaalaislain (301/2004) 200 a, sellaisena kuin se on laissa 674/2015, muutetaan 172, 192, 196, 198 b ja 199 202, sellaisina

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Kiinteistön edustalla oleva vesijättö voidaan liittää sen kohdalla olevaan kiinteistöön laissa säädetyin edellytyksin täyttä korvausta vastaan.

Kiinteistön edustalla oleva vesijättö voidaan liittää sen kohdalla olevaan kiinteistöön laissa säädetyin edellytyksin täyttä korvausta vastaan. Vesijätön lunastus Kari Tuppurainen kari.tuppurainen@maanmittauslaitos.fi 0400-719023 28.4.2015, Pohjois-Savon Kalatalouskeskus ry:n vuosikokous Hotelli Iso Valkeinen, Kuopio Kiinteistön edustalla oleva

Lisätiedot

Laki. kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta

Laki. kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta EV 23/1998 vp- HE 232/1997 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi kiinteistönmuodostamislain ja kiinteistörekisterilain muuttamisesta Eduskunnalle on vuoden 1997 valtiopäivillä annettu hallituksen

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

1991 vp - HE 38. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 38. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 38 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että mielenterveyslakia muutettaisiin siten, että mielenterveystyön

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 70/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 70/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 70/2008 vp Hallituksen esitys laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen

Lisätiedot

Yhteismetsän hallinto

Yhteismetsän hallinto LAAJENEVAT JA KEHITTYVÄT YHTEISMETSÄT Koulutusprojekti 2012-2014 PEREHDYTYSAINEISTO 1/2013 Yhteismetsän hallinto Perehdytysaineisto yhteismetsien avainhenkilöille 14.2.2014 Kemijärven, Kuusamon, Posion

Lisätiedot

Lapinlahden kunnantalo, valtuustosali, Asematie 4, Lapinlahti

Lapinlahden kunnantalo, valtuustosali, Asematie 4, Lapinlahti Toimitusnumero 2017-547783 1(5) Maanmittaustoimitus, kiinteistönmääritys (KML 283 ) Kohde Ylä-Pitkän erilliset vesijätöt: 402-872-1-1 I, 402-872-1-2 II, 402-872-1-9 IX, 402-872-1-11 XI, 402-872-1-12 XII,

Lisätiedot

Yhteismetsistä. Tero Laitinen ,

Yhteismetsistä. Tero Laitinen , Yhteismetsistä Tero Laitinen 040-8017886, tero.laitinen@maanmittauslaitos.fi Metsäkiinteistöt perinnönjaossa ja kiinteistötoimituksissa (vaihtoehdot) Omistus ja metsätilat halutaan pitää ennallaan (ei

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

Tällä luovutuskirjalla toteutetaan edellä mainituin tavoin yhtymäkokouksen tekemän päätöksen mukaisesti kiinteistöjen luovutus peruskunnille.

Tällä luovutuskirjalla toteutetaan edellä mainituin tavoin yhtymäkokouksen tekemän päätöksen mukaisesti kiinteistöjen luovutus peruskunnille. 1 Luovutuskirja Luovuttaja Raision Naantalin Vesilaitos -kuntayhtymä (Y- 0204419-7) Luovutuksensaajat Raision kaupunki (Y- 0204428-5) Naantalin kaupunki (Y- 0135457-2) Luovutuksen tausta Raision Naantalin

Lisätiedot

Kirjaamisprosessi tilannekatsaus. Kaisa Haaksiluoto kehityspäällikkö

Kirjaamisprosessi tilannekatsaus. Kaisa Haaksiluoto kehityspäällikkö Kirjaamisprosessi tilannekatsaus Kaisa Haaksiluoto kehityspäällikkö 9.9.2014 Uudistuksia kirjaamisprosessissa Kaupanvahvistajista annetun lain muutos: Kaupanvahvistajan tulee liittää kiinteistönluovutusilmoitukseen

Lisätiedot

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Kunnallishallinnossa voidaan päätöksenteon jälkeen tutkia päätökseen ja päätöksentekoon liittyviä erimielisyyksiä ja virheellisyyksiä monin tavoin. Yleensä päätökseen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutoksenhaku yliopiston päätöksiin ohjattavaksi siihen hallinto-oikeuteen, jonka tuomiopiirissä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa. Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 Oikaisuohje ja valitusosoitus ( 39) Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste Espoon kaupunki 1. Rekisterin nimi Asiakasrekisteri kaavavalmistelun osallisten yhteystiedot 2. Rekisterinpitäjä Espoon kaupunki 3. Rekisterin vastuuhenkilö Torsti

Lisätiedot

Tammisaaren luontokeskus, Rantapuistikko, Tammisaari (Raasepori) Metsähallitus Harri Korkeamäki Hans-Erik Nyman

Tammisaaren luontokeskus, Rantapuistikko, Tammisaari (Raasepori) Metsähallitus Harri Korkeamäki Hans-Erik Nyman Toimitusnumero 2016-532655 1(5) Hankeuusjako Kohde: Aika: 29.3.2017 kello 12.00 Paikka: Toimitusinsinööri: Uskotut miehet: Läsnäolijat: 710-413-1-14 Stor-Jussarö, 710-413-1-25 Gaddarna, 710-413-1-30 Valtionalue,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutoksenhaku yliopiston päätöksiin ohjattavaksi siihen hallinto-oikeuteen, jonka

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain (223/2007) 2 8, 10 ja 10 a, sellaisina kuin

Lisätiedot

Hinnasto Kiinteistötoimitukset

Hinnasto Kiinteistötoimitukset Hinnasto Kiinteistötoimitukset 2015 Kiinteistötoimitusmaksu muodostuu keskimäärin seuraavasti: n. 20 % toimituksen valmistelu ja arkistotutkimukset n. 30 % toimituskokoukset ja maastotyöt n. 50 % asiakirjojen

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 Rasitetoimitus Tunnukset 91-91- Asemakaava: Tonttijako: Aika: Paikka: Toimitusinsinööri: Toimitusmääräys: Hakijat: Läsnä olleet: XXXXX / pp.kk.vvvv XXXXX / pp.kk.vvvv pp.kk.20vv

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Perusparannustilanne

Perusparannustilanne 1 Perusparannustilanne Kiinteistörekisteri ja Lainhuutorekisteri Heikki Lind ja Janne Murtoniemi 6.9.2017 Kuntien ja Maanmittauslaitoksen yhteinen kiinteistötehtävien koulutuspäivä Tieoikeuksien perusparantaminen

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut

Maanmittauslaitoksen palvelut Maanmittauslaitoksen palvelut ASREK info 31.10.2018 Liisa Kallela/ASREK-hankkeen käyttöönottoprojekti Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan maakunnan maakunnanvoudinvirastosta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki Ahvenanmaan maakunnan maakunnanvoudinvirastosta

Lisätiedot

LUNASTUSTOIMITUS 1. LUNASTUSTOIMITUKSEN KÄYTTÖALA 2. LUNASTUSTOIMITUSMENETTELY 3. LUNASTUSTOIMITUKSESSA RATKAISTAVAT ASIAT 4. HALTUUNOTTOKATSELMUS

LUNASTUSTOIMITUS 1. LUNASTUSTOIMITUKSEN KÄYTTÖALA 2. LUNASTUSTOIMITUSMENETTELY 3. LUNASTUSTOIMITUKSESSA RATKAISTAVAT ASIAT 4. HALTUUNOTTOKATSELMUS LUNASTUSTOIMITUS 1. LUNASTUSTOIMITUKSEN KÄYTTÖALA 2. LUNASTUSTOIMITUSMENETTELY 3. LUNASTUSTOIMITUKSESSA RATKAISTAVAT ASIAT 4. HALTUUNOTTOKATSELMUS 5. KOHTEEN VAHVISTAMINEN 6. KORVAUKSET JA KUSTANNUKSET

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Päätös. Laki. hovioikeuslain muuttamisesta

Päätös. Laki. hovioikeuslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi hovioikeuslain ja hallinto-oikeuslain 1 ja 2 :n sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. ASREK-hanke / Liisa Kallela, MML

Huoneistotietojärjestelmä. ASREK-hanke / Liisa Kallela, MML Huoneistotietojärjestelmä ASREK-hanke / 7.1.2019 Liisa Kallela, MML Lainsäädäntö Sisällys Huoneistotietojärjestelmän sisältö Siirtymävaiheet Käyttöönotto Tuki Uudet yhtiöt ja RS-menettely Vaihdanta ja

Lisätiedot

NASSTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistuus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011

NASSTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistuus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011 NASTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.20111 Sisällysluettelo Keskeiset periaatteet viranhaltijoille....... 2 Asianomaisasema.

Lisätiedot

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 118/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi rekisterihallintolain ja eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot