BIOENERGIA JA PUUKULJETUSTEN TULEVAISUUS Kemi. Kari Palojärvi Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BIOENERGIA JA PUUKULJETUSTEN TULEVAISUUS. 27.10.2010. Kemi. Kari Palojärvi Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry"

Transkriptio

1 BIOENERGIA JA PUUKULJETUSTEN TULEVAISUUS Kemi Kari Palojärvi Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry

2 HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ Työpaikat ja koulutusmäärät olleet liian pitkään epätasapainossa: - Maanteiden tavaraliikenteessä toimii reilut palkkasuhteista ja yrittäjäkuljettajaa - Tarve vuosikymmenen alkupuoliskolla noin 2000 uutta kuljettajaa vuodessa - Vuosittain on koulutettu vain noin 1000 uutta ammattikuljettajaa aikuiskoulutuskeskusten (11 kpl) ja ammattioppilaitosten (37 kpl) toimesta - Autokoulujen antama C-luokan ajo-opetus supistunut (?). - Puolustusvoimat kouluttavat C- ja CE luokkien kuljettajia, myös jatkossa! - Puutavara-auton kuljettajia koulutetaan vuodessa noin 65 kappaletta. Tarve olisi tällä hetkellä noin 250 ja vuonna 2015 arviolta noin Hakkurien kuljettajakoulutus????

3 KUORMA-AUTONKULJETTAJIEN AMMATTI- PÄTEVYYSKOULUTUS (lainsäädäntö voimaan ) Perustaso Jatkokoulutus Henkilöliikenne Tavaraliikenne 35 tuntia viidessä vuodessa Normaali 280 tuntia tai nopeutettu 140 tuntia TAVARALIIKENNE: Perustason koulutusvaatimus voimaan vuotias voi normaalin perustason koulutuksen käytyään ajaa C ja CE luokkiin kuuluvia ajoneuvoja 18-vuotias voi nopeutetun koulutuksen käytyään ajaa C1 ja C1E luokkiin kuuluvia ajoneuvoja 21-vuotias voi nopeutetun koulutuksen käytyään ajaa C ja CE luokkiin kuuluvia ajoneuvoja Jatkokoulutus käynnistyi Jatkokoulutus oltava suoritettuna kaikilla, joilla on vapautus perustason ammattipätevyyskoulutuksesta mennessä käynnistyy uusi viisivuotisjakso (5 x 7 tuntia)

4 KULJETTAJIEN OSAAMISEN TARPEET Osaamisvaatimukset ja arvostus olleet liian pitkään epätasapainossa: - Puutavara-auton kuljettaja erikoisammattimies, jota kuvaa mm. nosturin käyttö lisä palkkaan +5% - Virallinen koulutusputki tuottaa kuljettajaraakileita ja yrittäjän vastuulla (tuottavuus ja vahingot) on jatkokoulutus, jonka kesto on noin 2 vuotta. - Hakkurin kuljettajan oltava moniosaaja: auton käsittely, haketuspaikan operatiivinen suunnittelu, nosturin käyttö, kenttähuollon tekeminen jne. - Lainsäädännön hallinta kuljettajan arkipäivää. Poliisisetä valvoo ja rankaisee.

5 ESIMERKKI LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

6 HAASTEITA! -Tehottomuus metsäenergian hankintaketjussa; mobiilihakkurin käyttöaste jopa alle 50% koneet ja autot vajaakapasiteetilla vuositasolla - Tehottomuus voimaloiden vastaanotossa ja varastoinnissa; autot jonottavat jopa tunteja purkua varastokentät ja tilat lapsellisia - Kausi ja markkinatilanne vaihtelut

7 KAUSIVAIHTELU? MW Sähkön hankinnan aikavaihtelu viikko Ydinvoima Yhteistuotanto kaukolämpö Yhteistuotanto, teollisuus Erillistuotanto Vesivoima Nettotuonti

8 MARKKINATILANNE VAIHTELU METSÄSTÄ ENERGIAA? TUET, - investoinnit - tekeminen HIILIDIOKSIDI- TONNIN HINTA Metsäyhtiöt, sahat ym. Kone- ja autoyrittäjät ym. ENERGIAYHTIÖIDEN KYSYNTÄ: Hinnan ja määrän muodostus RAAKA-AINEEN TARJONTA: SÄHKÖN TUONTI HAKKEEN TUONTI Vaihtoehtoiset polttoaineet: Kaasu, kivihiili, turve, öljy Mh yhdistykset Biowatti, Vapo ym.

9 KYSYMYKSIÄ? Kuinka saada hyvin koulutettu ammattitaitoinen tehokas sitoutunut yksintyöskentelyyn kykenevä työntekijä alalle, joka on kausiluontoista epävarmaa (työnantajien sopimukset!) olosuhteiltaan vaativaa urakkatyötahtista ja teollisuustyöhön nähden huonommin palkattua. VASTAUS EI SAA OLLA ULKOMAINEN VUOKRATYÖVOIMA, JOTA PYÖRITETÄÄN HARMAA TALOUDEN KEINOIN!

10 VASTAUKSIA! Ennusteiden mukaan 2025 tarvitaan nykytasoon verrattuna - noin 150 energiapuuautoa lisää - noin 100 hakeautoa lisää - noin 50 hakkuria lisää Lisää kuljettajia (melkoisen poistuman lisäksi) tarvitaan yli 500 henkeä. Nykymenolla ja nykyisillä systeemeillä tulossa vaikea kuljettajapula! Kehittämällä ja tehostamalla toimintoja ja luomalla yrittäjille kunnolliset työntekijän palkkausmahdollisuudet kuljettajapula koskee vain yksittäisiä yrityksiä.

11 VASTAUKSIA! Ajossa olleet puutavara-autot Metlan mukaan KPL tammi.06 heinä.06 tammi.07 heinä.07 tammi.08 heinä.08 tammi.09 heinä.09 tammi.10 heinä.10