VERKKOYHTEISÖT 2. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu Tampere

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VERKKOYHTEISÖT 2. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi"

Transkriptio

1 VERKKOYHTEISÖT 2 HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu Tampere

2 1 Facebook Facebook on internetissä toimiva yhteisöpalvelu. Sinne voi liittyä maksutta, ja luoda itselleen käyttäjäprofiilin. Facebookin pääasiallinen tarkoitus on yhteydenpito ystävien kesken. Facebook (suom. naamakirja ) on kaupallinen hanke, ja sen omistaa samanniminen yhdysvaltalainen yritys. Kaupallisuus näkyy esimerkiksi mainosten muodossa. Facebook on valtavan suuri yhteisö, sillä on yli 200 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Palvelu on varsin moniulotteinen, siihen syventyminen ja käytön opettelu vie jonkin verran aikaa. Facebookissa luodaan aluksi itselle profiili, johon laitetaan joitakin tietoja itsestä ja tavallisesti oma valokuva, onhan kyseessä naamakirja. Sitten voidaan lisätä omalle kaverilistalle ystäviä ja tuttavia, joilla myös on Facebook profiilit. Toisten profiileja ei pääse katsomaan, ellei ole itse rekisteröitynyt käyttäjäksi. Jokainen käyttäjä voi määritellä, keille oma profiili näkyy. Profiilin näkyvyyttä voi rajoittaa ja siten piiloutua tuntemattomilta ihmisiltä. Kaverilistalle ei tarvitse hyväksyä ihmisiä, joita ei sinne halua. Facebook kuitenkin pidättää oikeuden käyttää ihmisten yhteystietoja ja esimerkiksi valokuvia omiin tarkoituksiinsa, Yhdysvaltain lainsäädännön mukaisesti. Facebook on monien mielestä mullistava yhteydenpitoväline. Siellä on hyvin paljon myös suomalaisia käyttäjiä. Sen kautta löytyy helposti esimerkiksi vanhoja koulutovereita vuosien takaa. Facebookin avulla voi vaikkapa kertoa kuulumisiaan, kutsua ihmisiä juhliinsa, jakaa valokuviaan ja liittyä erilaisiin kannatusryhmiin. Tarjolla on myös monenlaisia lisäohjelmia, niin kutsuttuja sovelluksia, joiden käyttötarkoitus on yleensä puhtaasti viihteellinen. Facebook-profiili voidaan ajatella eräänlaisena henkilön virtuaalisena jatkeena Internetissä. Vastaavasti Facebook-yhteisö voidaan nähdä vapaa-ajan tilana, jossa tavataan tuttuja, keskustellaan ja vietetään aikaa viihdesovellusten parissa. Facebook on todella suosittu palvelu, ja profiileja on monenlaisilla eri-ikäisillä ihmisillä. Yli 1,6 miljoonaa suomalaista käyttää Facebookia. Sen perusteella voidaan ajatella, että yhteisö sopii kaikille. Alaikäraja liittymiselle on 13 vuotta. Viime aikoina Facebookiin on liittynyt paljon suomalaisia nuoria, aiemmin se oli selkeämmin aikuisten verkkoyhteisö. Palvelu vaatii jonkin verran perehtymistä ja syventymistä, eli vähintään internetin käytön perustaitoja.

3 2 Twitter Twitter on yhteisöpalvelu, jossa lähetetään ja luetaan lyhyitä, ajankohtaisia viestejä. Twitteriä sanotaan mikroblogipalveluksi, sillä siellä on tarkoitus vastata lyhyesti kysymykseen: mitä teet? Twitteriin lähetettävien viestien enimmäispituus on 140 merkkiä. Palveluun perustetaan käyttäjätili ja lähetetään päivityksiä internetistä tai vaikkapa matkapuhelimesta tekstiviestillä. Palvelussa voi ryhtyä seuraamaan haluamiaan henkilöitä, jolloin näiden päivitykset näkyvät omalla Twitter-etusivulla. Omat päivitykset puolestaan näkyvät oman etusivun lisäksi niille, ketkä ovat ryhtyneet seuraajiksesi. Omien päivitysten eli tweetien julkisuuden voi säätää näkymään vain seuraajilleen, tai kaikille Twitterin käyttäjille. Palvelussa voi lähettää myös yksityisviestejä toisille käyttäjille. Twitter on toiminut tiedonvälittäjänä poliittisissa selkkauksissa. Näin tapahtui muun muassa kesällä 2009 Iranin vaalien jälkeisissä verisissä tapahtumissa, kun maan hallitus sulki tiedonvälityskanavat. Twitter -viestien kulkua ei pystytty estämään, ja niiden kautta tiedot maan tapahtumista levisivät ympäri maailmaa, myös kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Twitterissä voi seurata seurattaviensa tekemisiä ja kuulumisia tiivistetymmin kuin muissa yhteisöpalveluissa. Palvelu on esimerkiksi Facebookiin verrattuna yksinkertainen ja pelkistetty, sekä luonteeltaan nopeatempoisempi. Sitä on verrattu Facebookin lisäksi ryhmätekstiviesteihin. Twitter-päivitysten vastaanottaminen omaan matkapuhelimeen ei vielä Suomessa onnistu, lähettäminen sen sijaan on mahdollista. Twitterin huono puoli on, että siellä on vielä aika vähän suomalaisia käyttäjiä. Palvelusta ei toistaiseksi ole saatavilla suomenkielistä versiota. Toisaalta Twitterissä voi ryhtyä seuraamaan kiinnostavia julkisuuden henkilöitä kuten Barack Obamaa. Sieltä voi löytää myös suosikkibändinsä, tai brändinsä: esimerkiksi poliittiset puolueet tai ruokaravintolat voivat perustaa Twitter tilin, saada asiakkaitaan seuraajikseen ja siten tiedottaa nopeasti kohderyhmälleen mm. tapahtumista. Palvelu on melko simppeli ja käyttöliittymä yksinkertainen. Niistä selviää, vaikkei osaisikaan englantia virtuoosimaisesti. Twitter on ympäröivästä maailmasta ja sen tapahtumista kiinnostuneiden aikuisten palvelu.

4 3 YouTube YouTube on videopalvelu, jossa voi katsella sinne ladattuja videopätkiä ja lisätä omia videoita katsottavaksi. Palvelu toimii suoratoistona, materiaalia ei ladata omalle koneelle ennen katselua. Internetissä on muitakin vastaavia palveluita, joista YouTube on suosituin. Sen kuuluisimpia videoita on katsottu miljoonia kertoja. Palvelun omistaa suuryhtiö Google. Palvelu on kaikille avoin, kuka tahansa voi rekisteröityä ja lisätä sivustolle materiaalia. Videoita voi katsella rekisteröitymättäkin, ja niitä on helppo etsiä hakukentän avulla. Sivustolla on mahdollista myös kommentoida videoita ja keskustella niistä. YouTuben ongelmana ovat alusta asti olleet tekijänoikeudet. Sivustolta löytyy runsaasti materiaalia, joka on julkaistu tekijänoikeuksista piittaamatta. Tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia poistetaankin palvelusta runsaasti päivittäin, mutta sitä tulee koko ajan lisää. Videoiden tallentaminen omalle koneelle Youtubesta on kiellettyä, mutta mahdollista ja varsin yleistäkin. Jotkin maat ja laitokset ovat estäneet pääsyn YouTubeen sen sisältämän loukkaavaksi koetun materiaalin takia. Esimerkiksi Thaimaa toimi näin, koska sivustolla oli maan kuningasta loukkaavaa materiaalia. YouTubea käytetään etupäässä viihdetarkoituksiin ja sieltä katsellaan esimerkiksi musiikkivideoita tai pätkiä menneistä tv-ohjelmista. Mutta avoimuutensa takia YouTube on erittäin hyvä väline myös vaikuttamiseen. Siellä on käsitelty muun muassa yhteiskunnallisia ongelmia, ja sitä on käytetty poliittisen kampanjoinnin ja propagandanvälineenä. Ytimekäs videopätkä voi saada helposti miljoonia katsojia. Palvelussa on niin monipuolista materiaalia, että sieltä löytyy viihdykettä jokaiselle. Vaikka YouTube on englanninkielinen, videopätkien löytäminen ja katselu on varsin helppoa, eikä vaadi aikaa vievää perehtymistä.

5 4 Last.fm Last.fm on internet-radiopalvelu ja musiikkiin keskittyvä yhteisösivusto. Palveluun voi rekisteröityä ja luoda oman profiilin. Last.fm kerää tietoa käyttäjiensä tietokoneiden mediatoisto-ohjelmilla kuunnellusta musiikista. Lähettyjen tietojen avulla se voi tarjota musiikkiehdotuksia, tehdä tilastoja ja löytää käyttäjän musiikilliset naapurit eli käyttäjät, jotka kuuntelevat samanlaista musiikkia. Last.fm radiosta käyttäjä voi kuunnella musiikkia erilaisten kriteerien pohjalta, radiota voi esimerkiksi pyytää suosittelemaan samankaltaisia artisteja. Nykyään kuunnellaan paljon musiikkia tietokoneen kautta. Mp3-soittimet ja sitä myöten digitaalisessa muodossa oleva musiikki on yleistynyt, cd-levyt ovat käymässä vanhanaikaisiksi. Monet ovatkin kopioineet cd-levyjensä sisällön tietokoneelle jonka kautta musiikin kuuntelu on helpompaa, ja kappaleet ovat siirrettävissä myös mp3-soittimeen. Musiikin kuunteluun käytetään mediatoisto-ohjelmia, joita puolestaan Last.fm hyödyntää. Osa Last.fm sivuston palveluista on nykyisin maksullisia. Tekijänoikeuksien vuoksi myös suuri osa palvelussa olevista musiikkikappaleista on nykyään 30 sekunnin pituisia näytteitä. Musiikin kuuntelua aktiivisesti harrastava voi saada palvelusta monenlaista huvia ja lisäarvoa harrastukseensa. Aiemmin lähinnä yksin, kodin seinien sisäpuolella suoritettu kuunteluharrastus voi laajeta yhteisölliseksi toiminnaksi, jossa jaetaan omia kokemuksia ja mielipiteitä keskustellen muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Palvelun käyttäjät voivat lisätä toisiaan ystäviksi ja perustaa ryhmiä, sekä suositella musiikkia toisilleen. Sivustolla on mahdollista myös kommentoida musiikkia ja pitää blogia, jonka merkintöihin voi linkittää artisteja tai kappaleita, jolloin omat blogimerkinnät näkyvät ko. artistin last.fm -sivuilla. Sivustolle voi syöttää konserttitietoja. Kyseisten tietojen avulla sivusto suosittelee käyttäjille konsertteja ja festivaaleja heidän musiikkimaustaan ja asuinpaikastaan riippuen. Musiikin harrastajille. Palvelu on englanninkielinen.

6 5 Verkkoyhteisöjen käyttäjäksi REKISTERÖITYMINEN tarkoittaa liittymistä verkkoyhteisön jäseneksi. Rekisteröidyttäessä luovutetaan henkilötietoja palvelun tarjoajalle. Sitten valitaan käyttäjätunnus tai nimimerkki sekä salasana, joilla päästään jatkossa kirjautumaan palveluun. Rekisteröityminen suoritetaan kuhunkin palveluun vain yhden kerran. Jokaiseen palveluun täytyy rekisteröityä erikseen. Esimerkiksi Suomi24:n hankitut tunnukset eivät toimi Twitterissä, vaan sinne täytyy rekisteröityä Twitterin sivuilla. Rekisteröitymiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta sähköpostiosoite. Joitakin palveluja voi käyttää myös rekisteröitymättä, ja joihinkin rekisteröityminen saattaa olla maksullista. KÄYTTÄJÄTUNNUS on samalla nimimerkki esimerkiksi keskustelupalstalla tai irc-galleriassa. Sen ja salasanan avulla palveluntarjoaja voi tunnistaa, kuka nimimerkin takana kirjoittelee. Tämä helpottaa valvontaa, ja keskustelupalstalla on mukavampaa, kun käyttäjät tuntevat toisensa nimimerkkien perusteella. Samaa käyttäjätunnusta voi käyttää monessa eri palvelussa, mutta samassa palvelussa ei voi olla kahta samanlaista tunnusta. Jos joku on jo varannut haluamasi nimimerkin, sinun täytyy valita toinen. SALASANA on kirjain- ja numeroyhdistelmä, jonka avulla päästään kirjautumaan palveluun. Salasanan tulee olla vain omassa tiedossa. Käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmällä palvelu tunnistaa, kuka pyrkii sisään, ja osaa avata käyttäjälle juuri hänen käyttäjätilinsä. Hyvä salasana ei ole mikään oikea sana, vaan kirjaimia ja numeroita, joissa on hyvä olla jokin muistisääntö. Salasanaksi voi vaikkapa valita pätkän jostakin laulusta tai runosta, jonka sanojen ensimmäisistä kirjaimista salasana muodostuu: kello löi jo viisi, lapset herätkää muodostaisi täten salasanan: KLJ5LH. KIRJAUTUMINEN tarkoittaa käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjoittamista niille tarkoitettuihin kenttiin. Kirjautumisen jälkeen nähdään oma käyttäjätili, ja voidaan toimia palvelun sisällä. Palveluun tulee kirjautua joka kerta uudestaan, ellei salasanojen tallennus ole päällä tietokoneessa. Lähtiessä tulee muistaa myös kirjautua ulos, ettei oma käyttäjätili jää tietokoneelle avoimeksi.

7 6 Sanastoa ja nettislangia Admin Avatar, ava Bannata, antaa banaania Bloggaaja Blogi Blogistania, blogosfääri Bugi Chat, sätti, tsättäily Dataa EVT EVVK Floodaus Foorumi, palsta, lauta Galleria, galtsu Heruttaa Ihq, ihku, ihkudaa! IMHO IMO Irc, irkki IRL Koodaa Lame LOL Mese Mesettää Miitti, meet Moderaattori, mode Nick, nikki Noob, nyyppä OMG Ownata, owned Peelo Reps Spoilata Thread, triidi tai treedi Topikki, topic Trolli Typo Wanha Warettaa Whinettää, vinetä WTF Yksäri Ylläpitäjä (verkkoyhteisön tai keskustelupalstan) Käyttäjän kuvake tai kuvallinen hahmo Internetissä Sulkea joku keskustelun ulkopuolelle määräajaksi esim. häiriköinnin vuoksi Blogin kirjoittaja Internet-päiväkirja tai julkaisu, jota päivitetään säännöllisesti Internetin blogiyhteisö Tietokoneen tai tietokoneohjelman ohjelmavirhe Juttelu, Internetissä reaaliaikainen kirjoitusviestintä Koneella oleminen, surffailu, pelailu Ei Voi Tietää Ei Voisi Vähempää Kiinnostaa Turhan tiedon tulva, esim. joku lähettää palvelimelle useita viestejä peräkkäin Keskustelupalsta Internetissä Irc-galleria Hakea esim. vastakkaisen sukupuolen huomiota tai vain saada jotakin Ihanaa! In My Honest/Humble Opinion, rehellinen/nöyrä mielipiteeni In My Opinion, mielipiteeni Internet Relay Chat, reaaliaikainen keskustelujärjestelmä In Real Life, tosielämässä ks. dataa Negatiivinen adjektiivi: typerä, huono, vajaa Lots Of Laugh, nauraa ääneen MSN Messenger, tai muu Messenger ohjelma Keskustella Messenger -ohjelman välityksellä, chattailla Mesessä Verkkoyhteisön jäsenten tapaaminen Keskustelupalstan valvoja Nimimerkki esim. chatissa tai keskustelupalstalla Newbie: aloittelija, keltanokka Oh My God, herran jestas Päteä, voittaa, nöyryyttää Huonosti käyttäytyvä, netikettiä hallitsematon henkilö. Myös: aloittelija Repesin, halkesin eli revetä nauruun Paljastaa esim. tv-sarjan tai elokuvan juoni etukäteen Keskustelun säie keskustelupalstalla Aihe, keskustelun otsikko Tarkoituksella ärsyttävä/provosoiva viesti, tai henkilö joka kirjoittaa tällaisia Lyöntivirhe, typing error Kommentti linkkiin, jonka sisältö on jo nähty, tai aikansa elänyt asia Ladata laittomasti elokuvia/musiikkia/pelejä ym. vertaisverkosta Valittaa, mankua What The Fuck, mitä hittoa Yksityisviesti esim. keskustelupalstalla Etsitkö jotakin slangisanaa? urbaanisanakirja.com

Sosiaalinen media vertaisohjauksessa kartoitus Kesäkuu 2011

Sosiaalinen media vertaisohjauksessa kartoitus Kesäkuu 2011 Sosiaalinen media vertaisohjauksessa kartoitus Kesäkuu 2011 Varustamo-hanke Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta Tampereen ammattikorkeakoulu Tekijät: VOV1-vertaisohjaajat Sisällys Facebook... 2 Mindomo...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Rohkeasti nuorten kanssa nettiin! Nettiopas nuorten kanssa toimiville aikuisille sopii myös aloittelijoille

Rohkeasti nuorten kanssa nettiin! Nettiopas nuorten kanssa toimiville aikuisille sopii myös aloittelijoille 9.5.2010 Rohkeasti nuorten kanssa nettiin! Nettiopas nuorten kanssa toimiville aikuisille sopii myös aloittelijoille Teksti Auri Lyly ja Minna Ahola Tämän oppaan tarkoitus on avata internetin pelien ja

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

ENSIASKELEET SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMAAN

ENSIASKELEET SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMAAN ENSIASKELEET SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMAAN johdanto ja raportti sosiaalisen median pikastarteista pk-yrityksille Facebook Google+ Instagram LinkedIn YouTube Twitter Sari Hanka ja Eveliina Toivonen ALUKSI

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd Katri Kantola & Laura Kauppinen SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Tammikuu 2010 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Tietoa medioista ja nettipalveluista aikuisille nuorten näkökulmasta...

Tietoa medioista ja nettipalveluista aikuisille nuorten näkökulmasta... Tietoa medioista ja nettipalveluista aikuisille nuorten näkökulmasta... Tätä opasta on ollut ideoimassa ja suunnittelemassa Vihtavuoren yläkoululaisista koostuva nuortenryhmä, johon on kuulunut yhteensä

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittely Tietojärjestelmät 2010 Jussi-Matti Korpela SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Case Markkinointitoimisto ÖÖÖ Oy OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö markkinointikeinona Turun keskustan ravintoloissa

Sosiaalisen median käyttö markkinointikeinona Turun keskustan ravintoloissa Sosiaalisen median käyttö markkinointikeinona Turun keskustan ravintoloissa Fager, Tuomas 2012 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Sosiaalisen median käyttö markkinointikeinona Turun keskustan

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Oppituntipaketti 8. 9.-luokkalaisille

Laki, nuoret ja netti. Oppituntipaketti 8. 9.-luokkalaisille Laki, nuoret ja netti Oppituntipaketti 8. 9.-luokkalaisille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Oppituntipaketti 8. 9.-luokkalaisille

Laki, nuoret ja netti. Oppituntipaketti 8. 9.-luokkalaisille Laki, nuoret ja netti Oppituntipaketti 8. 9.-luokkalaisille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä NUORET, PELIT & NETTI Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä Nuoret, pelit ja netti 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2 2. Internet 3 a. Internet ennen 4 b. Internet

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN JA INTERNETIN HYÖDYNTÄMINEN YRITYKSESSÄ

SOSIAALISEN MEDIAN JA INTERNETIN HYÖDYNTÄMINEN YRITYKSESSÄ Janne Väinämö Punkari SOSIAALISEN MEDIAN JA INTERNETIN HYÖDYNTÄMINEN YRITYKSESSÄ CASE Take it Easy Liiketalous ja matkailu 2014 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Nettielämää. Sosiaalisen median maailmat

Nettielämää. Sosiaalisen median maailmat Nettielämää Sosiaalisen median maailmat Tuija Aalto & Marylka Yoe Uusisaari Nettielämää Sosiaalisen median maailmat BTJ Kustannus Kansikuva ja kuvituskuvat (s. 15, 47, 57 ja 111): Jouko Nuora Tekijät

Lisätiedot

Viisaasti verkossa. Opas tukioppilastoimintaan

Viisaasti verkossa. Opas tukioppilastoimintaan Viisaasti verkossa Opas tukioppilastoimintaan Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ LAPSET & INTERNET: OPAS VANHEMMILLE. Johanna Palolampi

AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ LAPSET & INTERNET: OPAS VANHEMMILLE. Johanna Palolampi T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ LAPSET & INTERNET: OPAS VANHEMMILLE Johanna Palolampi Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Toukokuu 2007 Työn ohjaaja: Paula Hietala T AMPERE 2007 T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA ORGANISAATION YLEISÖVIESTINNÄSSÄ. Yhteisillä vesillä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry

SOSIAALINEN MEDIA ORGANISAATION YLEISÖVIESTINNÄSSÄ. Yhteisillä vesillä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry SOSIAALINEN MEDIA ORGANISAATION YLEISÖVIESTINNÄSSÄ Yhteisillä vesillä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Henna Ryömä Pyhäjärvi-isntituutti 25.6.2015 Sosiaalisen median ja internet-viestinnän

Lisätiedot

Muuttoliikkeitä ja kaverisuhteita

Muuttoliikkeitä ja kaverisuhteita Merja Drake, Taru-Lotta Gumse ja Raisa Koivusalo Muuttoliikkeitä ja kaverisuhteita Nuoret aikuiset sosiaalisessa mediassa Haaga-Helia tutkimuksia 2/2013 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu http://shop.haaga-helia.com

Lisätiedot

Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa?

Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Ahonen, Atso Hepolehto, Iida 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Ahonen,

Lisätiedot

Turvallisuusviestinnän kohderyhmät sosiaalisessa mediassa. Janne Leinonen

Turvallisuusviestinnän kohderyhmät sosiaalisessa mediassa. Janne Leinonen Turvallisuusviestinnän kohderyhmät sosiaalisessa mediassa Janne Leinonen Tampereen yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö Vuorovaikutteinen teknologia Pro gradu -tutkielma Ohjaaja: Saila Ovaska Elokuu

Lisätiedot

Johdanto... 3 MITÄ ETWINNING ON?... 4. etwinning-verkostoon liittyminen... 5. etwinning-portaali: työkalujen käyttö... 7

Johdanto... 3 MITÄ ETWINNING ON?... 4. etwinning-verkostoon liittyminen... 5. etwinning-portaali: työkalujen käyttö... 7 YLEISOPAS SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 MITÄ ETWINNING ON?... 4 etwinning-verkostoon liittyminen... 5 etwinning-portaali: työkalujen käyttö... 7 Lähde mukaan etwinning-projektiin... 21 TwinSpace: oppilaat

Lisätiedot

Pieni julkaisu- opas

Pieni julkaisu- opas Pieni julkaisuopas Sisällys Julkisuus opetuksen käyttövoimaksi... 3 Mikä julkisuus?... 5 Mediatöiden ohjaus... 8 Teko ja julkistaminen verkossa... 10 Arviointi... 18 Kysymyksiä ja vastauksia... 21 Esimerkkejä

Lisätiedot

Yliopisto-opiskelijoiden sosiaalisen media käyttö, sosiaalinen verkostoituminen ja stereotypiat eri koulutusohjelmien opiskelijoista

Yliopisto-opiskelijoiden sosiaalisen media käyttö, sosiaalinen verkostoituminen ja stereotypiat eri koulutusohjelmien opiskelijoista Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknistaloudellinen tiedekunta Tietotekniikka Yliopisto-opiskelijoiden sosiaalisen media käyttö, sosiaalinen verkostoituminen ja stereotypiat eri koulutusohjelmien opiskelijoista

Lisätiedot

Nuorisotyö bloggaa. Nuorisotyö bloggaa. Verke. Blogit ja bloggaaminen I 1

Nuorisotyö bloggaa. Nuorisotyö bloggaa. Verke. Blogit ja bloggaaminen I 1 Nuorisotyö bloggaa Verke Blogit ja bloggaaminen I 1 Nuorisotyö bloggaa Verke Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus Toimittajat: Tero Huttunen, Heikki Lauha, Henna Middeke & Veera Säilä Kansi

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

1 Groupwise-sähköpostiohjelma

1 Groupwise-sähköpostiohjelma Sisältö 1 Groupwise-sähköpostiohjelma... 2 1.1 Lukeminen ja lähettäminen... 3 1.2 Osoitekirja... 5 1.3 Liitetiedostot... 8 1.4 Viestien hallinta... 8 1.4.1 Viestien tuhoaminen... 8 1.4.2 Omat kansiot...

Lisätiedot

Moodle ja Facebook kansalaisopistossa

Moodle ja Facebook kansalaisopistossa Moodle ja Facebook kansalaisopistossa Olli Ruohomäki 16.4.2012 Sisällys ALKUSANAT... 4 EI AIVAN LYHYT JOHDANTO... 5 PERUSIDEOITA... 6 TIETTYÄ AVOIMUUTTA... 6 ERILAISIA OPETUSMUOTOJA... 8 AVOIMET OPPIMATERIAALIT...

Lisätiedot

Facebook-sivun ylläpitäjän opas

Facebook-sivun ylläpitäjän opas 1/214 2/214 Facebook-sivun ylläpitäjän opas Marraskuu 2014 Jari Juslén 3/214 Kirjoittaja Jari Juslén, Akatemia 24/7 Oy Tämän oppaan on kirjoittanut KTM, MBA Jari Juslén. Jari Juslén on kokenut markkinoinnin

Lisätiedot