Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40)"

Transkriptio

1 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40) Ohjeeksi: Jos näytät esityksen Powerpoint-ohjelmasta (tiedostotunnus.pptx), video näkyy suoraan diassa 11 kun klikkaat Play-kuvaketta. Jos käytät Adobe Acrobat versiota (tiedostotunnus.pdf), niin video ei tule näkyviin dian 11 kohdalla. Kopioi video etukäteen tikulta tai kotisivuilta (/sansa-tikku) tietokoneen työpöydälle, avaa video valmiiksi ja paina pause. Kun tulee videon aika, siirry siihen painamalla Alt+Tab ja sen jälkeen Play. Videon päätyttyä siirry takaisin pdf-tiedostoon painamalla Alt+Tab tai käyttämällä hiirtä. Varmista etukäteen, että tilaisuuden pitopaikassa projektorin kautta pidettävään esitykseen saa myös videon äänen kaiuttimista ulos tai vie jokin pieni mutta tehokas kaiutin mukanasi. Jos tilaisuuden muun ohjelman puolesta on mahdollista, laita DIA 1 valkokankaalle näkyviin valmiiksi odottamaan vuoroasi. Kun aloitat, vaihda näkyviin DIA 2. DIA 1 Sansan radiotyö Kambodžassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista) Siirretään ajatuksemme hetkeksi kauas Aasiaan. Lähetystyö on sitä pähkinänkuoressa että kristityt kertovat Jeesuksesta ihmisille, jotka eivät vielä ole hänestä kuulleet. Kristityt haluavat, että mahdollisimman moni voisi löytää saman ilon, rauhan ja toivon Jeesuksessa, jonka ovat itse saaneet lahjaksi. Kyse on siis sanoman välittämisestä. Medialähetystyössä on kyse samasta asiasta. Sama sanoma kerrotaan erilaisten sähköisten mediavälineiden kautta. Niitä ovat radio, televisio, internet ja nykyään myös erilaiset kännykkäsovellukset. DIA 2 Pastori Rhon Vanny ja kalastaja Julian Tässä kuvassa näette kaksi ihmistä, joille kristillinen radiotyö on merkinnyt pelastuksen löytämistä Jeesuksessa joko suoranaisesti tai epäsuorasti. Vasemmalla valkoisessa paidassa on kambodžalainen pastori Ron Vanny. Hän kuunteli 90-luvun puolivälissä Filippiineiltä lyhytaalloilla lähetettyjä kristillisiä ohjelmia omalla kielellään, joka on khmer. Hänestä tuli ohjelmien kautta kristitty. Hän kävi raamattukirjekursseja ja oppi kristinuskosta lisää ohjelmien kautta. Aikanaan hän perusti seurakunnan ja hänestä tuli seurakunnan pastori. Oikealla hymyilee kalastaja Julian. Hän tuli tuntemaan Jeesuksen pastori Vannyn kautta. Hänelle kristilliset radio-ohjelmat tarjoavat mahdollisuuden kasvaa

2 2 / 7 uskossaan. Hän ei voi työnsä vuoksi osallistua seurakunnan kokouksiin niin usein kuin haluaisi. Tästä on kysymys Sansan tekemässä medialähetystyössä: tuetaan medialähetystyötä maissa, joissa on vähän kristittyjä ja seurakuntia. Sansan näky on, että sielläkin ihmiset saisivat kuulla Jeesuksesta, vastaanottaa uskon Häneen ja kasvaa uskossaan. Sansa siis kanavoi suomalaisten tukijoiden antamia varoja ulkomailla tehtävään työhön. Työn ytimessä on evankeliumin julistaminen ja raamatun opettaminen. Jos täällä tänään on Sansan työn tukijoita, niin esimerkiksi tämä Julian sanoo nyt teille: sydämellinen kiitos tuestanne! Katsomme vähän ajan päästä lyhyen videon, jossa kambodžalainen nainen kertoo tarinaansa. Sansa tukee khmerin kielellä nimenomaan kahta naistenohjelmaa. Muutama sana Kambodžasta ensin, jotta tiedämme vähän, millaisesta paikasta on puhe. DIA 3 Kambodža (kaksi karttaa ja nuoli) (kolmen klikkauksen dia: 1. sijaitsee Kaakkois- Aasiassa ja kartta 2. Kambodžan kartta ja nuoli milj. asukasta, puolet alle 25-vuotiaita) Oikeanpuoleinen kartta on osa Kaakkois-Aasiaa. Kambodža on pieni maa Thaimaan ja Vietnamin välissä. 2. Vasemmalla on Kambodžan kartta. Maa on pinta-alaltaan vähän reilu puolet Suomen pinta-alasta, 3. mutta siellä on noin kolme kertaa enemmän ihmisiä. (Voit pitää ihan hienoisen tauon tässä, kun aihe vaihtuu ennen dian vaihtumista.) Viimeisen Suomessa tapahtuneen sodan päättymisestä on jo 70 vuotta. Silti meillä yhä elää ihmisiä, jotka kantavat mukanaan sodan haavoja, joko ruumiissaan tai sielussaan. DIA 4 Hetki Kambodžan lähihistoriaa (kuva kansanmurhan museosta Phnom Penhistä) Pol Potin Punaiset khmerit hirmuhallinto , sen jälkeen sisällissotaa vuosia tavoitteena täydellinen maaseutuyhteiskunta kaupungit lakkautettiin väestö pakkosiirrettiin maalle sivistyneistö tapettiin Kambodžalla on paljon lähempänä historiassaan hyvin synkkä vaihe, jonka kaikki nuoret keski-ikäisetkin muistavat. Tänään ei ole tarpeen paneutua siihen sen syvällisemmin kuin mitä tuohon diaan on kirjoitettu. (Jos joku alkaa kysy Pol Potin ajasta, voit vapaasti sanoa esim. En ole itsekään perehtynyt siihen tämän enempää ). Sana hirmuhallinto on se, mitä noista vuosista yleisesti maailmalla käytetään. Kansanmurha on toinen termi. Kukaan ei tiedä lukuja oikein edes suunnilleen, mutta joka tapauksessa noina muutamana vuotena kuoli valtavasti ihmisiä Punaisten khmerien julmuuksissa. Jotkut arvioivat, että jopa kolmasosa kansasta menehtyi.

3 3 / 7 Pol Potin aikakausi siis päättyi n. 35 vuotta sitten. Sitä seurasi vuosien sisällissota. Ne vaikuttavat koko yhteiskunnan tasolla yhä esim. siinä, että aikuisten koulutustaso on alhainen. Tähän palataan hetken päästä. (Kuva on pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitsevasta Kansanmurhan museosta.) DIA 5 Kambodžan uskonnot (kuva: buddhalainen alttari kadulla) buddhalaisia 96 % muslimeja 2 % kristittyjä 0,5 % (loput animisteja ja heimouskontojen seuraajia) Kristittyjä on 15 miljoonasta alle prosentti (virallisten tietojen mukaan). Ehkä se voisi rohkaista meitä siinä, että Kambodžassa tehtävää kristillistä mediatyötä kannattaa tukea. DIA 6 Kambodžalaisia kuuntelijoita (Kuvassa ihmisiä istumassa lattialla) Valkopaitainen mies kuvassa on herra Song, vieressä hänen vaimonsa, oikealla heidän poikansa ja miniänsä. Pikkutytöt ovat pojantyttäriä. Nämä ihmiset eivät ole vielä kristittyjä, mutta he kuuntelevat kristillistä radioasemaa. Herra Song on myös kalastaja, pääkaupunkihan sijaitsee Mekong-joen vieressä. Hän kuuntelee radioasemaa puhelimestaan työpäivän aikana. Hän kertoo: Minusta on mukavaa kuunnella radiota, ja yleensä kuuntelen useampaa radiokanavaa. Eräänä päivänä kuunnellessani löysin Krusa FM:n taajuuden. Erityisesti minua kiinnostivat ohjelmien sisältö ja laulut. Ohjelmien kautta perheemme on oppinut rakastamaan ja auttamaan toisiaan. Krusa FM on meille kuin vanhemmat, jotka antavat hyviä neuvoja ja opettavat meitä hyvään päivittäin. Kuunnellessani Krusa FM:ää minusta tuntuu erilaiselta. Tässä esityksessä olevat kuvat ovat pääosin Sansan työntekijän Eila Murphyn ottamia tänä vuonna (vuonna 2015). Myös Songin perheen kuva. DIA 7 Eila Murphy, mediatutkija FEBC:n työyhteydessä Suomesta käsin mediatutkimusta Aasiassa oikeat välineet ja kanavat Eila tutkii työkseen aasialaisten ihmisten tapoja käyttää eri mediamuotoja sekä heidän radionkuunteluaan. Hän asuu ja työskentelee Keski-Suomessa, ja matkustaa muutaman kerran vuodessa Aasiaan. Tutkimustulokset auttavat kristillisiä mediajärjestöjä tekemään tulevaisuuden suunnitelmia sen mukaan, miten median käyttö muuttuu. Työssä on osattava käyttää hyväkseen niitä välineitä, joita ihmiset käyttävät. Tärkeintähän on saada evankeliumin sanoma mahdollisimman monen kuuluville. (Lisätieto jos joku sattuu kysymään: Eilan mies Patrick Murphy on jäänyt eläkkeelle Sansasta muutama vuosi sitten.)

4 4 / 7 Hetki sitten kuulimme, että herra Song oli löytänyt radiostaan aseman nimeltä Krusa FM. DIA 8 Krusa FM kristillinen perheradio (kuvassa FEBC-Kambodzan johtaja Sopheary Hem Krusa FM:n edessä) (kahden klikkauksen dia) Krusa FM on osa suuren kansainvälisen kristillisen mediajärjestön FEBC:n radioasemaverkostoa Aasiassa. Sana krusa tarkoittaa perhettä. Phnom Penhissä toimivan Krusa FM:n kuuluvuusalueella asuu vähintään 5 miljoonaa, ehkä jopa 10 miljoonaa ihmistä. Se kuuluu noin 100 km:n päähän kaupungista eri suuntiin, aamuvarhaisesta iltamyöhään. Mainitsin jo, että aikuisten koulutustaso on alhainen luvun lopulla vallinnut hirmuhallinto ja sodan vuodet sen jälkeen tuhosivat koulutusjärjestelmän täysin ja paljon muutakin. Siellä ponnistellaan edelleen koulujen ja myös terveydenhuollon rakennusten rakentamiseksi. Niinpä siellä arvostetaan radioasemaa, joka tarjoaa hyödyllistä tietoa arkielämää varten, kuten Krusa FM. Valtio ei rajoita eikä määritä sitä, millaisia ohjelmia radioasemilla saa tai pitää olla. Mutta koska niin suuri osa kansasta on kärsinyt koulutuksen puutteesta, valtio toivoo, että myös radioasemat osallistuisivat kansanvalistustyöhön. (Toinen klikkaus tässä.) 2. Nimensä mukaisesti Krusa FM eli Perhe FM kantaa tässä kohden kortensa kekoon lähettämällä erityisesti lastenkasvatukseen, perheen asioihin ja terveydenhoitoon liittyviä ohjelmia. Hyvät ja hyödylliset opetusohjelmat saavat kuuntelijat luottamaan radioasemaan, mikä kävi ilmi hetki sitten herra Songin sanoistakin. Silloin heistä on turvallista kuunnella myös selkeästi kristillistä sisältöä. Sansa tukee radioasemalla erityisesti kahta juuri tähän kuvioon sopivaa ohjelmaa. Herra Song on saanut myös vaimonsa ja koko perheensä kuuntelemaan Krusa FM - kanavaa. Vaimo sanoo, että hänestä on mukavaa kuulla Jeesuksesta, ja verrata Jeesusta omaan jumalakuvaansa. Kun medialähetystyön puolesta pyydetään rukoilemaan, niin yksi rukousaihe on juuri se, että sanoma saisi vähitellen vaikuttaa kuuntelijan sydämessä esim. Songin perheenjäsenten sydämissä. Kuvassa radioaseman edessä sen johtaja Sopeary. DIA 9 Ketkä kuuntelevat perheradiota? (kuvat: tytöt Phnom Penhin kadulla, kalastajaveneitä Mekong-joen rannassa) Kaupungeissa nuori sukupolvi, opiskelijat ym. Maaseutualueilla kalastajat ja maanviljelijät. Aiemmin mainitun Eila Murphyn tutkimustyön tuloksena tiedämme Kambodžan ja perheradion eli Krusa FM:n osalta, että kaupungissa kuuntelijat ovat nuorta

5 5 / 7 sukupolvea kuten opiskelijoita. Maaseutualueilla taas enimmäkseen kalastajia ja maanviljelijöitä. Lisäksi noin puolet kuuntelijoista on kristittyjä ja puolet eikristittyjä, tasapuolisesti sekä miehiä että naisia. Sansan tukemia ohjelmia voi kuunnella muuallakin Kambodzassa joidenkin toisten paikallisradioiden kautta sekä lyhytaalloilla ja niistäkin lähetyksistä tulee kuuntelijapalautteita. DIA 10 Hanna-työ khmerin kielellä Krusa FM -asemalla (kahden klikkauksen dia 2. kuva) (Pidä käsillä tuorein Hanna-rukouskalenteri, jota voi näyttää kalenterista puhuessasi.) Hanna-työ on kansainvälinen naisten rukousliike. Se on osa Sansan suurimman yhteistyökumppanin TWR:n työtä. Sen perusasioita ovat kuukausittainen rukouskalenteri, jossa jokaiselle päivälle on oma rukousaihe. Jokaisella kuukaudella on jokin teema, esim. jokin maa tai alue, ja aiheet on saatu siltä alueelta. Rukouskalenterin aiheet ovat pääpiirteissään samat eri puolilla maailmaa. Hanna-työssä onkin meneillään jatkuva esirukouksen aalto maailman ympäri, sillä rukouskalenteria tehdään 120 kielellä, myös suomeksi. Hanna-työn toinen perusasia ovat Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelmat. Ne ovat naisten tekemiä naisille, vaikka yllättävän monelta mieheltäkin tulee palautetta. Ohjelmissa on sekä arjen elämää auttava käytännöllinen osuus (Elämääsi varten) että hengellinen osuus (Sieluasi varten). Hanna-työn nimi tulee Vanhasta testamentista, ensimmäisen Samuelin kirjan ensimmäisestä luvusta. Siinä kerrotaan, miten Hanna-niminen nainen vuodatti sydämensä tuskan temppelissä Jumalan eteen. Hän pyysi Jumalalta poikaa. Jumala vastasi hänen rukoukseensa. Moni nainen maailmassa kokee itsensä täysin arvottomaksi eikä usko, että voisi mitenkään vaikuttaa mihinkään. Hanna-työssä kerromme heille, että Jumala kuulee heidänkin rukouksensa. Hanna-työn radio-ohjelmat kertovat naisille lähes 70 kielellä, myös khmeriksi, että Jumala on luonut tytöt ja naiset yhtä arvokkaiksi kuin pojat ja miehetkin. Että Hän kuulee heitä ja näkee heidän tuskansa. Että Hänessä heillä on toivo. Sillä miljoonat naiset elävät arvottomina ja toivottomina, kodissaan halveksittuina ja nujerrettuina. Rukouskalenterit avaavat lukemattomille tällaisille naisille aivan toisenlaisen maailman. Elivätpä he miten rajattua tai alistettua elämää tahansa, jos he pääsevät mukaan Hanna-rukoilijoiksi, heidän näköpiirinsä laajenee valtavasti. Mikään omassa ympäristössä ei muutu. Mutta oman arvokkuuden tunne vahvistuu, kun tajuaa, että minäkin saan olla mukana maailmanlaajuisessa esirukoustyössä. Suomalaisille hannoille taas käy usein niin, että omat murheet ja vaikeudet ikään kuin kutistuvat rukouskalenterin vakavien asioiden äärellä. (Tuoreinta Hanna-rukouskalenteria on saatavana ilmaiseksi tilaisuuden jälkeen.)

6 6 / 7 2. Tämän näköinen nuori nainen nimeltä Mariane tekee khmerinkieliset Naiset toivon lähteellä -ohjelmat. Ohjelmat lähetetään Krusa FM:n kautta, ja Sansa kustantaa nämä ohjelmat. Katsomme nyt vajaan neljän minuutin mittaisen videon, jossa Lida kertoo tarinaansa. Hän kuuli kristillistä radio-ohjelmaa naapurin radiosta kulkiessaan naapurin talon ohi. Kanavalla soinut hengellinen laulu kosketti hänen kärsinyttä sieluaan. (Siirry seuraavaan diaan. Liikuta hiirtä vähän, niin näet vasemmalla Playpainikkeen, josta saat videon käyntiin. JOS käytät pdf-versiota, siirry erilliseen videotiedostoon esim. painamalla Alt+Tab. Videon loputtua paina taas Alt+Tab ja olet PP-esityksessä.) DIA 11 Video: Kambožalaisen Lidan tarina (3:40) Videon jälkeen: Lida on yksi naisista, joka on kokenut kovia. Kambodžassa kristillinen perheradio ei pelkästään tee ja lähetä ohjelmia radiossa. Kuten huomasimme videolta, Lidaa autettiin myös aivan konkreettisesti. (Ohjelmia ei toistaiseksi ole internetissä, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus olla.) Krusa FM -asemalla onkin erikseen työntekijä, jonka tehtävä on pitää yhteyttä niihin kuuntelijoihin, jotka ovat olleet jossain yhteydessä asemaan. Kun kuuntelijan elämäntilanne on niinkin vaikea kuin Lidalla oli, he haluavat osoittaa Jumalan rakkautta käytännössä. Lidaa autettiin pääsemään lääkäriin. Sanoin, että Sansa välittää suomalaisten uskovien rahoja nimenomaan mediatyöhön. Se ei kuitenkaan tarkoita, että työ siellä toisessa päässä olisi vain ohjelmien tekemistä ja radioimista. Käytännön apu ja huolenpito ovat toisten uskontojen edustajille valtavan voimakas todistus kristinuskon muuttavasta voimasta. Sansassa kuitenkin halutaan keskittyä siihen, että ohjelmia voidaan tehdä ja radioida. Niiden kautta paikallisille työntekijöille syntyy yhteys ihmisiin, joita ei muuten koskaan kohtaisi. Ja sen kautta rakkauden osoittaminenkin tulee mahdolliseksi. Emme koskaan saa tietää, kuinka moni ihminen eri puolilla maailmaa on kuullut evankeliumin radiosta, televisiosta tai internetistä. Suurin osa ei ole koskaan kertonut siitä ohjelmien tekijöille. Sansassa tärkeintä on saattaa evankeliumi mahdollisimman monen kuuluville. DIA 12 Toivon ilta Naiset toivon lähteellä -ohjelma radioidaan Krusa FM:n kanavalla perjantai-iltana ja sunnuntai-iltapäivällä. Ohjelmat on nauhoitettu etukäteen. Heti perjantaina lähetettävän ohjelman jälkeen tulee suora puhelinkontaktiohjelma. Sen nimi on

7 7 / 7 Toivon ilta. Kuuntelijat voivat soittaa suoraan lähetykseen ja esittää kysymyksiä, joita Naiset toivon lähteellä -ohjelma heissä herätti. Näin voidaan toisaalta vastata yksittäisiin kysymyksiin soittajalle. Monilla voi olla samoja kysymyksiä, ja näin moni saa samalla vastauksen. Sansa kustantaa myös nämä ohjelmat. Lisäksi koko Kambodžan alueella Naiset toivon lähteellä kuuluu lyhytaalloila maanantai- ja lauantai-iltaisin. DIA 13 Vie sinäkin toivoa ja iloa Kambodžan naisille! (lopetusdia) Kysy tilaisuuden jälkeen lisää: Kannattajajäsenyydestä Kuukausilahjoittamisesta Hanna-työstä Kiitos! * * * * * * * * Esitys päättyy tähän. Sansa-infoa, jos on aikaa kertoa (ota painotuotteiden mallit käsille, kun esittelet niitä): Sansan työstä saa lisätietoa Lähde-lehdestä. Lehti on jäsenille ilmainen. Kannattajajäsenyydestä ja kaikesta Sansan työstä saa tietoa Sansan kotisivuilta. Sansasta voi tilata etukäteen jaettavaksi ilmaismateriaalina esim. tuoreinta Lähdelehteä ja tuoreinta rukouskalenteria (ilmestyy 2x/v) Rukouskalenterissa on 31 Sansan työhön liittyvää rukousaihetta. Sansan vuosijuhla Medialähetyspäivät v järjestetään Raumalla ja vuonna 2016 kesäkuussa Lappeenrannassa. Sansa on tehnyt Hanna-työtä Suomessa 15 vuoden ajan, ja marraskuussa 2015 järjestetään kaksi Uskomaton nainen -konferenssia, la Turussa ja su Jyväskylässä. Pääpuhuja on Hanna-työn brasilialaissyntyinen perustaja, 70-vuotias Marli Spieker Yhdysvalloista. Hanna-työstä lisää -sivuilta ja Lähde-lehdestä. Hanna-työstä englanniksi

Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista)

Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista) 1 / 7 Sansan radiotyö Indonesiassa Powerpoint-esitys johon sisältyy 11 diaa ja video Indonesialaisen muslimimiehen kertomus (4:50) Ohjeeksi kun käytät Powerpoint-ohjelmaa: Kopioi powerpoint-esitys (jossa

Lisätiedot

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen Missio Rasti 1. Kirkon uusi lähetyksen peruslinjaus on nimeltään Yhteinen todistus. Kuinka monta lähetysjärjestöä kirkossamme toimii? A. Kaksi B. seitsemän C. yhdeksän Mene puhelimellasi osoitteeseen www.sakasti.evl.fi/yhteinentodistus

Lisätiedot

Sanansaattajien radiotyö Intiassa

Sanansaattajien radiotyö Intiassa 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Intiassa (Tv-työstä on erillinen esitys.) PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kolme kuuntelijakertomusta Intiasta (4:50) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11)

Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11) Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta sille koneelle, jolta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Medialähetystyöstä riparilla

Medialähetystyöstä riparilla 1 / 8 Medialähetystyöstä riparilla Powerpoint-esitys johon sisältyy 16 diaa sekä videot Medialla on merkitystä ja First Response Radio (suomeksi), mutta esitys toimii hyvin myös ilman videoita. Jos käytät

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal 1 FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal Kumppani FOCUS-Nepal Hankkeen kuvaus FOCUS on nepalilainen kansalaisjärjestö ja Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani, joka työskentelee erityisesti

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1 (5) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1. Lähetysjärjestö kirkon lähetystyön toteuttajana 1a. Miten järjestönne ymmärtää asemansa kirkon virallisena lähetysjärjestönä?

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta 1. Uskon puolustus Jyväskylän Vapaaseurakunta 2. Sisältö Klo 12-13.30 Timo K: 1) Katsaus ateismiin ja uusateismiin 2) Mitä meiltä kysytään? Mitä vastamme kysymyksiin? *Miksi on kärsimystä, jos Jumala on

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

NUORTENILLAN KYSELYKOOSTE

NUORTENILLAN KYSELYKOOSTE NUORTENILLAN KYSELYKOOSTE KYSELY TEHTY 1.3.2014 NUORTENILLASSA AIHE: SEURAKUNTA Johdanto: Alkusysäys tälle kyselylle tuli eräässä sunnuntaikokouksessa, jota ennen seurakunnan nuorisotyöntekijä oli pyytänyt

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Kristillinen tv-työ Intiassa

Kristillinen tv-työ Intiassa Kristillinen tv-työ Intiassa PowerPoint -esitys (15 diaa) toukokuu 2014 Tutustuthan tekstiin ja powerpoint-dioihin hyvin ennen esityksen pitämistä. Ilman muuta voit muokata tekstiä paremmin omaan suuhun

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen

Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen Riittämättömyys Se kääntyy usein itseämme ja läheisiämme vastaan En riitä heille He eivät riitä minulle Suorittaminen, vertailu

Lisätiedot

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategia vuoteen 2015 Kirkon strategia 2015 -työryhmän esitys kirkkohallitukselle KIRKON PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) Kirkon tehtävä on

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Perheen perusteet 1. osa

Perheen perusteet 1. osa Perheen perusteet 1. osa 1 opettaja rabbi J. Melamed 2013 talvi Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa, Bereshit, Jumala puhuu omassa sanassaan, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Vaikea sanoa, mitä suomenkielinen

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Seurakunta vaikeuksissa

Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa Lähetysnäkymme 2014-2018 Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa POHJOIS-KARJALAN HELLUNTAISEURAKUNTIEN LÄHETYSNÄKY 2014-2018 Seurakunnan lähetystyön näky ja tehtävä Näky: Sytyttää ja levittää

Lisätiedot

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky Näky Kuva: SXC/S. Braswell Kansanlähetys Yhteystiedot Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL) on vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena

Lisätiedot