Medialähetystyöstä riparilla

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Medialähetystyöstä riparilla"

Transkriptio

1 1 / 8 Medialähetystyöstä riparilla Powerpoint-esitys johon sisältyy 16 diaa sekä videot Medialla on merkitystä ja First Response Radio (suomeksi), mutta esitys toimii hyvin myös ilman videoita. Jos käytät videoita, varmista äänen kuuluminen salissa. Ohjeeksi kun käytät Powerpoint-ohjelmaa: Kopioi powerpoint-esitys ja siihen liittyvät videot sille koneelle, jolta aiot sen näyttää. Ilman videoita esityksen kesto on n minuuttia, videon kanssa tällaisenaan on n minuuttia. Tosin riippuu kysymysten pohtimiseen ja muuhun keskusteluun käytetystä ajasta. Jos käytät pdf-versiota, kopioi ainakin videot koneesi työpöydälle ja avaa ne ja paina heti Pause. Ensimmäisen dian jälkeen siirry videoruutuun ja paina Play. Samoin dian 13 jälkeen. DIA 1 Medialähetystyö vie toivoa miljoonille (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista) Kysymys riparilaisille: Mitä teille tulee mieleen lähetystyöstä? Miten luulette, että sitä tehdään? Oletettu vastaus on, että ei tiedetä tai että lähetystyöntekijöitä menee paikan päälle kertomaan. Siihen voi todeta että joo, mutta on myös toinen tapa tehdä lähetystyötä ja sitä käytetään erityisesti alueilla jonne ei voi mennä lähetystyöntekijänä. (mm. Iran) Suomen ev.-lut. kirkko tekee lähetystyötä lähetysjärjestöjen kautta. Niitä on seitsemän. Yksi niistä on nimeltään Hyvinkäällä eli lyhyesti Sansa. Sansa on alusta asti (vuodesta 1973) keskittynyt mediatyöhön. Alussa se oli vain radiotyötä. Myöhemmin mukaan tuli televisiotyö. Ja lopulta myös mobiilityö, jossa käytetään internetiä, sen kautta sosiaalista mediaa ja erilaisia mobiilisovelluksia. Ensin alkuun lyhyt videoesittely. DIA 2 Video Medialla on merkitystä kesto 1:50 DIA 3 Sansan missio eli mikä on tavoite Lähetystyö perustuu Jeesuksen antamaan lähetyskäskyyn Matt. 28:18-20, joku voisi lukea sen ääneen. Siihen aikaan sanomaa Jeesuksesta, Jumalan rakkaudesta, syntien anteeksiantamisesta ym. käytiin kertomassa livenä paikan päällä. Ja kun yhä useampi kuuli ja alkoi uskoa, he taas kertoivat muille. Jotkut kirjoittivat kirjeitä niitä on Uudessa testamentissakin. Mutta nekin piti kuljettaa paikasta toiseen. Niitä luettiin isommille joukoille kerrallaan. Muita tapoja viestittää ei ollut.

2 2 / 8 DIA 4 Ovatko kaikki jo kuulleet? (piirakkakaavio) Maailmassa kristittyjä 33 % ei-kristittyjä 67 % Tämän kuvan mukaan 33 % maailman ihmisistä on kristittyjä. On hyvä tietää, että siihen lasketaan esim. Suomesta kaikki kirkkoon kuuluvat 4 miljoonaa eli 73 prosenttia väestöstä. * * * * * Ennen seuraavaa diaa kysymys: Mitä medioita on nyt olemassa? (Sähköisiä sekä printtimedia.) DIA 5 Sansan toiminta-ajatus Välittää evankeliumia kustannustehokkaasti erityisesti sähköisten viestimien avulla kansoille, joita on muuten vaikea tavoittaa Kysymys: Mitä voisi tarkoittaa kustannustehokkuus? (Pieni hetki tähän.) Jos tarvitaan selitystä: Yksinkertaistaen: mitä medialähetystyölle annetulla eurolla saa? Oikeasti se on mahdotonta laskea, mutta ainakin tämän verran ymmärtää ihan maalaisjärjellä: Kun johonkin maahan mennyt lähetystyöntekijä alkaa työnsä, hänen pitää ensin opiskella kieltä ehkä vuosi. Sitten hän pääsee alkamaan työn. Hän voi kertoa evankeliumia vain niille ihmisille, jotka ovat jotenkin fyysisesti samassa paikassa kuin hän. Usein suuri osa työajasta on jotain muuta tärkeää, esimerkiksi lääkärin- tai hoitajan töitä, tai vaikka opettajan tai insinöörin hommia. Evankeliumin kertomiselle jäävä aika on melko pieni. Kolmen vuoden työkauden aikana työntekijä voi kohdata satoja ihmisiä. Jos käy hyvin, moni heistä tulee uskoon ja heistä voi kasvaa vuosien kuluessa vaikka evankelistoja. Entä sitten kun siellä maassa jo valmiiksi asuva ihminen, joka puhuu kieltä äidinkielenään, tekee radio-ohjelmaa? Ei voi tietää, kuinka moni löytää sen ohjelman. Mutta yhdellä ainoalla ohjelmalla voi olla tuhansia kuuntelijoita, jopa kymmeniä tuhansia. Ja kun ohjelma tulee vaikka kerran viikossa, kuuntelijoita voi olla esim. vuoden aikana todella paljon. Sen ihmisen palkkaan ja ohjelmien lähetyskuluihin vuodessa menee helposti vähemmän rahaa kuin lähetystyöntekijän vuoden palkkaym. kuluihin. Sitä on kustannustehokkuus. Samalla rahalla moninkertainen määrä ihmisiä kuulee evankeliumin. Esim. Intiassa on niin paljon kieliä, joilla ei ole mitään radio-ohjelmia. Joten kun sellainen löytyy, niin sana kiertää todella nopeasti. Ohjelmassa kerrotaan, mihin voi ottaa yhteyttä. Alkaa tulla palautteita ja siitä huomataan, missä kaikkialla kuunnellaan. Eikä useimmat ihmiset edes ikinä lähetä radioasemalle mitään palautetta.

3 3 / 8 DIA 6 Monimuotoista työtä Sansan työssä käytetään siis enimmäkseen sähköisiä medioita. Radio on monilla maailman alueilla edelleen todella tärkeä väline. Sansan kohdalla etenkin Intiassa ja kauempana Aasiassa. Kristillinen televisiotyö taas toimii radiota paremmin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Internet on olennainen osa kaikkea lähetystyötäkin nykyään. Tosin kaikilla maailmassa ei ole nettilaitteita eikä nettiyhteyksiä. Mobiili kuuluu tietysti osin yhteen internetin kanssa mutta ei kokonaan. Hanna-työ tarkoittaa kansainvälistä naisten työtä, Project Hannah. Puolet maailman väestöstä on naisia, mutta monissa maissa naisten tilanne on todella vaikea ja surullinen. Meillä Suomessa on maailman paras naisten asema. Hanna-työhön kuuluu radio-ohjelmia, jotka on naisten tekemiä naisille. Niissä on hengellisen asian lisäksi paljon sellaista käytännön tietoa, joka on meille itsestään selvää. Mutta sadoille miljoonille naisille ei ole koskaan kerrottu vaikkapa käsien peseminen merkityksestä vessakäynnin jälkeen. Tai että kannattaa syödä vitamiinipitoista ruokaa. Tai että naisen ei pidä alistua siihen, että mies lyö. Hanna-työssä puolustetaan vahvasti naisten oikeuksia. Nimittäin miljoonilla tytöillä ja naisilla ei yksinkertaisesti ole mitään oikeuksia omassa kulttuurissaan. Ei oikeutta omistaa mitään, tai valita puolisonsa, tai käydä koulua, tai edes puhua keiden kanssa tahtoo. Toinen Hanna-työn tärkeä alue on rukous. Eri puolilla maailmaa tuhannet naiset rukoilee joka päivä aina saman asian puolesta. Jokaiselle päivälle on oma lyhyt rukousaihe, joka liittyy naisten tilanteisiin jossain päin maailmaa. (Lisätiedoksi: Joka kuukausi ilmestyy uusi rukouskalenteri ja se käännetään eri maissa 125 kielelle. Näitä radio-ohjelmia tehdään jo 65 kielellä.) Sansalla on myös 9 lähetystyöntekijää eli lähettiä ja kaksi projektityöntekijää. DIA 7 Työntekijät ulkomailla 9 lähetystyöntekijää ja 2 projektityöntekijää. (Jos aikaa kertoa kaikki alla oleva, voi kertoa, jos ei, voi vain näyttää kuvaa hetken aikaa.) Lisätieto esittäjälle avuksi: kuvat ovat aakkosjärjestyksessä. Elina Braz de Almeida, Kroatiassa seurakuntatyössä, vihittiin siellä papiksi syksyllä (Miehensä Thiago Braz de Almeida toimii M18-järjestössä Kroatiassa.) Amarjit ja Marjut Chugh, projektityössä Intiassa syksystä HUOM: Chugheista ei saa sanoa, että he ovat lähetystyössä, vaan ovat projektityöntekijöinä tv-työssä. (Nimi äännetään amardzit tshug). David ja Marja-Liisa Ezzine, arabiankielisessä mediatyössä. David tekee ohjelmia arabiankieliselle SAT-7 -televisiokanavalle. Eila Murphy, FEBC:n työntekijä, asuu Suomessa, työ keskittyy tutkimukseen ja koulutukseen Aasiassa, jossa Eila käy pitemmillä matkoilla muutaman kerran vuodessa. (Miehensä Patrick jäänyt eläkkeelle Sansasta.) Sirpa Rissanen, Kyproksessa SAT-7 televisiojärjestön hankehallinnossa helmikuusta (Miehensä Roy Rissanen tekee Kyproksesta käsin konsultointitöitä.)

4 4 / 8 Raili Tapio, oli pitkään Kroatiassa seurakuntatyössä, nyt Sansan kotimaantyössä ja jäämässä piakkoin eläkkeelle. Mikael Tunér, farsinkielisen SAT-7 Pars -kanavan tv-ohjaaja Vaasassa. Ohjelmia kuvataan sekä Suomessa, Ranskassa että Kyproksessa, jossa SAT-7 Pars sijaitsee. (Olivat aiemmin perheenä Sansan lähetteinä Kyproksessa. Asuvat Vaasassa.) Jari ja Eeva Vähäsarja, TWR Europe -radiojärjestön työssä Itävallassa syksystä Jarilla teknisen alueen tehtäviä erityisesti Aasiaan suuntautuvan radiotyön parissa. Eeva on kansainvälisen Hanna-työn Euroopan-koordinaattori ja toimii Itävallasta käsin myös osana Sansan Hanna-tiimiä. DIA 8 Mistä kaikkialta Suomessa saa tietoa kristinuskosta? Millaisista lähteistä Suomessa voi kuulla Jeesuksesta? Saa huudella vastauksia tai tehdä parin kanssa hetken aikaa ja sitten huudella vastauksia. Seuraavassa diassa on sitten lueteltu nämä, mutta voivat mainita muitakin: Kirkossa esim. sunnuntaisin Koulussa Ylestä (sunnuntain jumis, aamuhartaudet) Raamatusta (saa ostaa kaupasta tai lainata kirjastosta tai etsiä netistä) netistä Kristillisestä lehdestä (joita on paljon, esim. Sana, Askel, Elämä) Kristilliseltä radiokanavalta Radio Dei Kristilliseltä tv-kanavalta TV 7 Riparilla DIA 9 Suomessa voi kuulla/lukea Jeesuksesta Edellisen kohdan luettelo Nämä (melkein) kaikkihan te sanoittekin. Sansa tekee medialähetystyötä esim. Intiassa, jossa tilanne on toisin. Samoin esim. Iranissa, jossa myös on hyvin toisenlainen tilanne. Kun sanotaan, että Sansa tekee medialähetystyötä jossain, se tarkoittaa, että siellä alueella joku tekee esim. radio-ohjelmia heidän kielellään. Hehän tuntevat oman maansa tilanteen parhaiten ja osaavat kielen. He toimivat aina jonkin järjestön puitteissa. Mutta näillä järjestöillä ei ole rahaa tehdä sitä, siksi esimerkiksi Suomesta lähetetään sinne rahaa. Sansan työ rahoitetaan yksityishenkilöiden lahjoituksilla ja seurakuntien budjettirahoista. * * * * * Ennen seuraavaa diaa kysymys: Voiko teidän mielestä kristittynä eläminen olla vaikeaa tai vaarallista? (Vain hetki tähän.) Sansa tukee järjestöä nimeltä SAT-7, joka lähettää satelliitin kautta kristillisiä tvohjelmia kolmella kielellä: arabiaksi, turkiksi ja farsin eli persian kielellä.

5 5 / 8 Kysymys: Kuka tietää, missä maassa puhutaan farsin- eli persian kieltä? (Iranissa) Puhutaan hetki Iranista. DIA 10 Satelliittilautasia katoilla Iran kuuluu niihin maihin, joissa ei ole uskonnonvapautta. Meillä Suomessa on. Kuka tahansa voi täällä uskoa mihin tahansa tai olla uskomatta. Iranilainen syntyy muslimiksi ja hänen pitää pysyä muslimina koko elämänsä, muuten tulee vaikeuksia. Jos siellä kerrotaan koulussa tai moskeijassa kristinuskosta mitään, niin se on vääristeltyä juttua. Sitten kun ihmiset saavat kuulla kristityiltä kristinuskosta, he tajuavat, että se onkin totta eikä se, mitä he siihen olivat kuulleet. Se muuten pitää paikkansa täällä Suomessakin nyt kun täällä on paljon Lähiidästä tulleita turvapaikanhakijoita. Joka puolella Suomea heitä on tullut uskoon, kun he ovat saaneet kuulla suomalaisilta uskovilta Jeesuksesta. Oikeasti kukaan ei tule uskoon sen takia, että joku puhuu hänelle Jeesuksesta. Ihminen tulee uskoon ainoastaan siksi, että Jumala sitoutuu sanaansa. Kun sitä Raamatun sanaa kerrotaan ihmiselle joko livenä tai vaikka telkkarissa, niin Jumala itse toimii sen sanansa välityksellä. (Opettajalle: Jos joku älyää sanoa tähän, että he voivat ryhtyä kristityksi, jotta saisivat oleskeluluvan, niin voit kertoa tämän: Suomessa uskoon tulleet entiset muslimit haluavat saada kristillisen kasteen, koska Raamattu opettaa niin. Se on niin suuri päätös koko elämänsä muslimina eläneelle, että sitä ei todellakaan tehdä kevyin perustein. He voivat sen päätöksen jälkeen joutua vaikeuksiin myös Suomessa toisten maanmiestensä taholta. Heille myös aina kerrotaan, että kristityksi kääntyminen ei millään tavalla vaikuta turvapaikkapäätökseen.) Medialähetyksen hienous on juuri siinä, että se ei käännytä ketään. Jokainenhan voi itse ihan vapaasti päättää, haluaako hän katsoa juuri sitä tv-kanavaa joka sattui kohdalle ja sattuu olemaan kristillinen kanava. Aina voi vaihtaa kanavaa, jos ei kiinnosta. Mutta meidän Raamattu on siitä ihmeellinen, että se oikeasti on Jumalan sanaa. Ja kun siitä puhutaan ja sitä kerrotaan vaikka elokuvan keinoin SAT-7 kanavalla, niin moni ihminen vain tajuaa sydämessään, että mä haluan tota. Iranilainen nuori nainen Mitra lähetti Telegram-sovelluksen kautta viestin: Haluan muistuttaa teille, että farsinkielinen kristillinen tv-kanava on erittäin tärkeä iranilaisille, jotka ovat aina saaneet vääristeltyä tietoa kristinuskosta. Minusta tuli kristitty, kun olin katsonut kanavaanne, ottanut teihin yhteyttä tämän Telegram-sovelluksen kautta ja sain sitä kautta jutella työntekijänne kanssa. Kun ihminen sitten tulee uskoon eli alkaa uskoa sydämessään Jeesukseen, niin hän voi tietysti olla siitä asiasta ihan hiljaa. Mutta jos ei ole, niin voi jopa omassa kodissa käydä niin kuin tälle iranilaiselle pojalle. Hän soitti SAT-7:n numeroon, joka näkyi tv-ruudussa ja kertoi:

6 6 / 8 Olen Milad. Kiitos paljon Raamatusta, jonka lähetitte. Se oli valtavan suuri siunaus. Mutta sitten vanhempani ottivat sen multa pois, sillä he eivät halua, että olen kristitty ja uskon Jeesukseen. Itse asiassa he kielsivät mua tulemasta enää kotiin. Joudun nukkumaan kavereiden luona tai puistoissa. Mutta se haittaa mua vähemmän kuin se, että mulla ei enää ole Raamattua. SAT-7:n työntekijä lähetti hänelle uuden Raamatun postilokero-osoitteeseen. * * * * * Seuraavaksi mennään taas hetkeksi toisella tavalla erilaisen maailman äärelle kuin missä itse elämme. Kysymys: Tiedättekö missä päin maailmaa asuu suurin osa ei-kristitystä väestöstä? Vastaus: Aasiassa Esimerkiksi Intiassa. Ja sitten kuullaan kristillisten radio-ohjelmien merkityksestä siellä. DIA 11 Faktoja Intiasta Väkiluku 1,32 miljardia (maailman toiseksi suurin valtio väestöltään, Kiina 1,38 mrd) Uskonnot: hindut 80 % muslimit 13 % (eli nuo kaksi yhteensä1,22 mrd) kristityt 2,3 % eli n. 30 milj. (muita sikhit, buddhalaiset, jainalaiset) Kieliä: 447 (siis pelkästään Intiassa näin monta) Voitte ehkä kuvitella, että ei ole ihme, ettei kaikilla noista kielistä ole minkäänlaisia radio-ohjelmia, tv-ohjelmista puhumattakaan. Kun ihminen kuulee yllättäen radiosta omaa kieltään, hän jää ilman muuta kuuntelemaan ainakin vähäksi aikaa. 68 % eli n. kaksi kolmasosaa asuu maaseudun kylissä. Intia on valtavan laaja maa ja siellä on paljon alueita todella kaukana ei mistään. Siitä kertoo esim. seuraava palaute Intian koillisosasta Jharkhandin osavaltiosta kirjoittaa mundarinkielisten ohjelmien kuuntelija: (palautteen voisi antaa ääneenluettavaksi riparilaiselle) DIA 12 Palautteen teksti diassa, kuvassa mies ja radio ja poika Kylämme nimi tarkoittaa pitkää vuorta, sillä kylä sijaitsee vuoren rinteellä. Täällä ei ole sähköä, ei koulua eikä kunnon teitä. Ympärillä on viidakkoa. Ainoa viihteemme on radio, jollainen joillakin kyläläisillä on, myös minulla. Kuuntelen siitä uutisia ja elokuvalauluja. Elin synnissä, en ollenkaan hyvää elämää. Eräänä iltana satuin ohjelmanne kohdalle. Kun aloin kuunnella säännöllisesti, Jumalan sana puhui minulle suoraan synneistäni. Ohjelman puheet koskettivat

7 7 / 8 minua. Tunnustin syntini ja pyysin niitä anteeksi. Vain Jumalan armon takia pelastuin ja olen nyt uskossa. Kiitos siitä, että toitte evankeliumin tänne syrjäkylälle. * * * * * Aasiassa erityisesti tapahtuu paljon luonnonkatastrofeja. Kysymys: Millaisia tulee mieleen? (maanjäristys, tulivuorenpurkaus, tsunami eli hyökyaalto, tulva, hirmumyrsky) Kun tapahtuu joku noista, niin usein jollain alueella tuhoutuu kaikki. Ei pelkästään ihmisten kodit ja omaisuus, tiet, junaradat ja sairaalat vaan myös radioasemat ja sähköverkko. Sansa tukee kristillistä järjestöä nimeltä First Response Radio jota kutsutaan suomeksi nimellä Kriisiradio. He ovat kehittäneet sellaisen radioaseman ja studiolaitteiston, joka sopii pariin matkalaukkuun ja kassiin. DIA 13 Kriisiradio kun katastrofi tapahtuu studio lähetin antenni generaattori koulutetut tiimit paikalla 72 tunnissa eli 3 vuorokaudessa Ja mukana on generaattori. Porukkaa näiden laitteiden kasaamiseen ja käyttämiseen on koulutettu tietysti etukäteen. Kun katastrofi tapahtuu, on liian myöhäistä alkaa kouluttaa. Sansan maksamina näitä laitteistoja on Indonesiassa kaksi settiä ja siellä on koulutettu tiimejä. (Yksi setti maksoi euroa.) Kun tilanne tapahtuu ja laitteistoja tarvitaan, ne saadaan paikalle enintään 3 vuorokauden aikana. On niitä Aasiassa useampiakin, mutta ne on maksanut joku muu. Katsotaan vielä lyhyt esittely tästä. (Siirry videodiaan ja klikkaa videon aluetta.) DIA 14 video: First Response Radio tuntia 72 sekunnissa (Voi olla, että joku osaa kysyä: miten tämä on lähetystyötä? Vastaus voisi mennä näillä linjoilla: Katastrofissa koko maailma haluaa yleensä auttaa. Mutta kellään muulla ei ole tätä valmiutta välittää elintärkeää tietoa melkein heti siellä paikan päällä ilmaiseksi. Kriisiradio on paikalla monta viikkoa ja tekee yhteistyötä monien tahojen kanssa. Vähitellen ihmiset alkavat kysellä, keitä te ootte ja miksi te teette tätä ilmaiseksi. Silloin on hyvä tilaisuus kertoa siitä, miten itse on koettu valtavan suurta Jumalan rakkautta ja mitä Raamattu siitä kertoo. Siitä se lähtee.) Sansasta olisi paljon kerrottavaa, mutta kerrotaan enää vain yksi juttu nykypäivän medialähetystyöstä mobiililaitteiden ja sovellusten käyttö.

8 8 / 8 DIA 15 Lähetystyö mobiilisti erityisesti Aasiassa Radio-ohjelmia tehdään siis koko ajan edelleen vaikkapa Thaimaan pääkaupungissa (Bangkok), Kambodžan pääkaupungissa (Phnom Penh) tai Mongolian Ulaanbaatarissa. Samoin Indonesian suurissa kaupungeissa. (kuva on Indonesian Jakartasta) Niissä toimii kristilliset paikallisradioasemat, joilla on tosi laaja kuuluvuusalue. Facebook, Twitter ja WhatsApp on keinoja, joilla kuuntelijat on yhteydessä radioasemien kanssa. Näissä maissa voi toimia myös lähetystyöntekijänä. Kaikissa näissä laajennutaan koko ajan digitaaliselle puolelle. Kysymys: Muistaako joku vielä suunnilleen paljonko Kiinassa on väkeä? (1,38 miljardia) Heistä 0-14 vuotiaita on 230 miljoonaa. Ja vuotiaita on 200 miljoonaa. Eli lapsia, nuoria ja opiskelijaikäisiä on yhteensä 430 miljoonaa! Erityisesti nämä valtavat määrät nuoria kiinalaisia haluaa vuorovaikutteisuutta eli ne haluaa voida olla yhteydessä radiossa olevien ihmisten kanssa. Kiinassa ei mitenkään voi olla lähetystyöntekijänä työssä. Myös kiinalaisilla kristityillä on vaikeaa. Valtio ei pidä siitä, että ihmisiä tulee kristityiksi. Facebook ja Twitter ei toimi siellä. Heidän suosituin somepalvelunsa on nyt WeChat. Kiinalainen nuori ei käytännössä voi saada kristinuskosta tietoa mistään muualta kuin netistä ja juuri heitä varten tehtyjen mobiilisovelluksien kautta. Niiden kautta saa myös nopeita vastauksia, kun herää kristinuskoa koskevia kysymyksiä. Sovellusten kautta voi myös olla yhteydessä toisten käyttäjien kanssa. DIA 16 Kertaus Miksi radio on tärkeä lähetystyön väline esim. Intiassa? Miksi televisio on tärkeä esim. Iranissa? Miksi some ja mobiilisovellukset on tärkeitä Aasiassa? Sansa-videoita löytyy osoitteesta Tai kirjoittamalla YouTuben omaan hakukenttään sanat Sansa tv. Sivulla on myös linkki Sansan arkisto.

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen Missio Rasti 1. Kirkon uusi lähetyksen peruslinjaus on nimeltään Yhteinen todistus. Kuinka monta lähetysjärjestöä kirkossamme toimii? A. Kaksi B. seitsemän C. yhdeksän Mene puhelimellasi osoitteeseen www.sakasti.evl.fi/yhteinentodistus

Lisätiedot

Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista)

Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista) 1 / 7 Sansan radiotyö Indonesiassa Powerpoint-esitys johon sisältyy 11 diaa ja video Indonesialaisen muslimimiehen kertomus (4:50) Ohjeeksi kun käytät Powerpoint-ohjelmaa: Kopioi powerpoint-esitys (jossa

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11)

Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11) Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta sille koneelle, jolta

Lisätiedot

Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40)

Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40) 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40) Ohjeeksi: Jos näytät esityksen Powerpoint-ohjelmasta (tiedostotunnus.pptx),

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1 (5) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1. Lähetysjärjestö kirkon lähetystyön toteuttajana 1a. Miten järjestönne ymmärtää asemansa kirkon virallisena lähetysjärjestönä?

Lisätiedot

Sanansaattajien radiotyö Intiassa

Sanansaattajien radiotyö Intiassa 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Intiassa (Tv-työstä on erillinen esitys.) PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kolme kuuntelijakertomusta Intiasta (4:50) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta

Lisätiedot

Kristillinen tv-työ Intiassa

Kristillinen tv-työ Intiassa Kristillinen tv-työ Intiassa PowerPoint -esitys (15 diaa) toukokuu 2014 Tutustuthan tekstiin ja powerpoint-dioihin hyvin ennen esityksen pitämistä. Ilman muuta voit muokata tekstiä paremmin omaan suuhun

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN Mikä on järjestönne visio ja toiminta-ajatus? Radiolähetysjärjestö Sanansaattajien (SANSA) tehtävä on viedä evankeliumi median

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Jumalan Sana: TOIMEKSIANNON Neljän Ohjelman Kautta TOIMEKSIANTONA SIUNATA KOKO

Jumalan Sana: TOIMEKSIANNON Neljän Ohjelman Kautta TOIMEKSIANTONA SIUNATA KOKO TOIMEKSIANTONA SIUNATA KOKO Meidän päivinämme Jumalan Sana on levittäytymässä maailmaan suurella nopeudella. Yhä useammat ihmiset ovat saamassa rajoittamattoman pääsyn Jumalan Sanan rikkaisiin opetuksiin

Lisätiedot

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Kiinan monet kasvot

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Kiinan monet kasvot Dia 1 1 Kiinan monet kasvot Vuositeemamateriaali 2019 Suomen Pipliaseura Dia 2 Mielikuvasi Kiinasta? Pysähdy hetkeksi miettimään mielikuviasi Kiinasta. Vastaavatko nämä nuoret naiset älykännyköineen kuvaasi

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

1. Oletko uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen??

1. Oletko uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen?? 1. Oletko uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen?? Vuosi KYLLÄ EN EN OSAA SANO A 1994 10 % 64 % 26 % 2002 8 % 69 % 23 % 2008 9 % 72 % 19 % 2018 9 % 79 % 12 % Lähde: gallup-tutkimukset

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

KRISTINUSKO AASIASSA. Luku 21 Ydinsisältö

KRISTINUSKO AASIASSA. Luku 21 Ydinsisältö KRISTINUSKO AASIASSA Luku 21 Ydinsisältö Ota kantaa! Kristinusko on aasialainen uskonto Lähi-itä Kristinusko syntyi Aasiassa, Palestiinassa, vanhimmat kirkot löytyvät Lähi-idästä. v.201 Edessan kuningas

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

50+ suomalaiset Mediakäyttö, mainonnan toimivuus & kuluttaminen

50+ suomalaiset Mediakäyttö, mainonnan toimivuus & kuluttaminen 50+ suomalaiset Mediakäyttö, mainonnan toimivuus & kuluttaminen M aikuiset - tutkimuksen toteutus SYVÄHAASTATTELUT MEDIAKÄYTÖSTÄ Huhtikuu N=6 Naiset n= 3 Miehet n= 3 SYVÄHAASTATTELUT MAINONNASTA Huhti-toukokuu

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2011 KYSELYYN. 1.1. Mitkä ovat järjestönne keskeisimmät tavoitteet lähetystyössä?

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2011 KYSELYYN. 1.1. Mitkä ovat järjestönne keskeisimmät tavoitteet lähetystyössä? 1 (6) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2011 KYSELYYN Helsingin seurakuntayhtymä Kolmas linja 22 00530 Helsinki Viite: Kysely Suomen ev. lut. kirkon virallisille lähetysjärjestöille

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

P. Tervonen 11/ 2018

P. Tervonen 11/ 2018 P. Tervonen 11/ 2018 Olen 50 vuotias puhdistuspalvelualan kouluttaja Minun tyttäreni on sairastunut psyykkisesti, hänen ikänsä on 14 v Minulla on mies ja kaksi muuta lasta, toinen heistä on muualla opiskelemassa

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28)

Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28) Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet)

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ ÄÄ ÄÄ SV: Niin, kertokaa minulle! Yleisö: Jokaisessa lahjoituksessa on siunauksensa. SV: Kyllä, mutta miksi tehdä lahjoitus? Yleisö: Lahjoittamista on,

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Suomen Pipliaseura ry STRATEGIA 2016 SUOMEN PIPLIASEURA. Vahvistettu hallituksen kokouksessa

Suomen Pipliaseura ry STRATEGIA 2016 SUOMEN PIPLIASEURA. Vahvistettu hallituksen kokouksessa SUOMEN PIPLIASEURA STRATEGIA 2016 2018 Vahvistettu hallituksen kokouksessa 20.1.2016 ARVOT MISSIO Usko ja lähimmäisenrakkaus Työmme lähtökohtana on Raamattu. Jumala rakastaa kaikkea luomaansa ja Raamattu

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone. Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista

Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone. Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista Vaalikoneeseen vastanneet, seurakuntavaaleissa 2018 valituiksi tulleet Valituiksi tulleista 3797 henkilöä

Lisätiedot

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa 2009-2013 Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa Suomalainen ajankäyttö Suomalainen viestintä ja käytöstavat Suomalainen elämäntapa Aikatauluja ja sovittuja tapaamisaikoja on hyvä noudattaa täsmällisesti.

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Trendikäs rekrytointi-ilmoittelu Rekrytoija 2010 Oulu. Tiina Laisi-Puheloinen

Trendikäs rekrytointi-ilmoittelu Rekrytoija 2010 Oulu. Tiina Laisi-Puheloinen Trendikäs rekrytointi-ilmoittelu Rekrytoija 2010 Oulu Tiina Laisi-Puheloinen Muutama sana Oikotiestä Oikotie.fi:n tavoitteena on olla suomalaisten tärkein asunto-, auto- ja työelämän palvelu. Tavoitamme

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti?

Lisätiedot

Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa

Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa 1972-2010 Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa,,ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu. (Mat 24:14)

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

Sansan suunta 2016 2020

Sansan suunta 2016 2020 Strategia, hyväksytty syyskokouksessa 14.11.2015 Sansan suunta 2016 2020 LÄHETYKSEN LAAJAKAISTA Evankeliumilla on maailmassa ennennäkemätön tilaus. Media vie evankeliumin perille perinteisiä keinoja nopeammin,

Lisätiedot

Raamattu tavoittaa kansat powerpointin tekstit

Raamattu tavoittaa kansat powerpointin tekstit 1 Raamattu tavoittaa kansat powerpointin tekstit Dia 1 Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat Suomen Pipliaseura (SPS) on yksi evankelis-luterilaisen kirkkomme seitsemästä lähetysjärjestöstä.

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Mediakysely melulaisille

Mediakysely melulaisille Mediakysely melulaisille Millaisia mediankäyttäjiä ja miten mediakriittisiä lukiolaiset ovat? 18.5.2009 Marianne Vuorela ja Milla Ylärakkola Kyselyn tavoitteet ja sisällöt Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot