Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista)"

Transkriptio

1 1 / 7 Sansan radiotyö Indonesiassa Powerpoint-esitys johon sisältyy 11 diaa ja video Indonesialaisen muslimimiehen kertomus (4:50) Ohjeeksi kun käytät Powerpoint-ohjelmaa: Kopioi powerpoint-esitys (jossa on video sisällä) muistitikulta sille koneelle, jolta aiot sen näyttää. Videon kanssa esityksen kesto tällaisenaan on n minuuttia. Diassa 9 on video ja se käynnistyy klikkaamalla Jos käytät pdf-versiota, kopioi ainakin video koneesi työpöydälle ja avaa se ja paina heti Pause. Dian 9 kohdalla siirry (Alt-Tab) videoruutuun ja paina Play. Jos tilaisuuden muun ohjelman puolesta on mahdollista, laita DIA 1 valkokankaalle näkyviin valmiiksi odottamaan vuoroasi. Kun aloitat, vaihda näkyviin DIA 2. Voit aloittaa esityksesi esim. lukemalla suoraan paperista alun katsojakertomuksen. DIA 1 DIA 2 Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista) Sansan radiotyö Indonesiassa pähkinänkuoressa (tekstidia, jossa ehkä joku pieni kuvakin) Tästä puhutaan tänään: Naiset toivon lähteellä indonesia jaava Sansa tukee kahdeksalla kielellä tehtäviä Naiset toivon lähteellä -ohjelmia. Kaksi niistä kuuluvat Indonesiassa TWR:n kautta, indonesian ja jaavan kieliset. (Toinen klikkaus) Paikallisradiotyö FEBC:n kautta bali madura Lisäksi Sansa tukee FEBC-nimisen järjestön kautta paikallisradiotyötä balin ja maduran kielillä. (Kolmas klikkaus) FEBC ja TWR ovat Sansan suurimmat yhteistyökumppanit Nuo kirjainlyhenteet FEBC ja TWR tarkoittavat kahta maailman suurinta kristillistä mediajärjestöä. Ne ovat myös Sansan suurimmat yhteistyökumppanit. (Neljäs klikkaus) Kriisiradiotyö on nimenomaan Indonesian-työn erikoisuus. Kaikista näistä vähän lisää tässä esityksessä. Lisäksi katsomme vähän ajan päästä lyhyen videon, jossa muslimista kristityksi kääntynyt mies kertoo elämästään. (Lisätieto: muut Sansan tukemat Hanna-työn kielet ovat Intiassa gujarat, hindi, odija ja tamil, Kambodžassa khmer sekä turkin kieli. Järjestöjen koko nimet ovat Far East Broadcasting Company ja Trans World Radio.) DIA 3 Kuva (nainen Yogyakartan torilla, palaute Naiset toivon lähteellä -ohjelmaan) Näin kirjoittaa indonesialainen nainen:

2 2 / 7 Kuuntelin mielenkiinnolla ohjelmanne sisäisestä kauneudesta. Luulin ennen, että kauneus tarkoitti kauniita kasvoja, sileää ja valkoista ihoa. Käytin paljon rahaa kalliiseen kosmetiikkaan tullakseni kauniiksi. Halusin ihmisten ihailevan ja kunnioittavan minua, koska olin kaunis. Ohjelmastanne ymmärsin, että Jumalan edessä ulkonainen kauneus ei merkitse mitään. Herra katsoo ihmisen sisälle. Opin, että sisäinen kauneus tarkoittaa sydäntä. Tajusin, että minulla ei ole sisäistä kauneutta, koska en pysty rakastamaan toisia. Oli vaikea antaa anteeksi ja helppo vihata. Ymmärsin, että Jumala ei ollut tyytyväinen sydämeni tilaan. Nyt opettelen antamaan anteeksi ja huolehtimaan toisista. Haluan näyttää Herralle, että olen sisäisesti kaunis. Kun puhutaan medialähetystyöstä, niin puhutaan siitä, että radion kuuntelija tai television katsoja saa kuulla omalla äidinkielellään puhetta kristinuskon Jumalasta. Monesti kristinusko on kuuntelijalle uusi asia. Tämän palautteen kirjoittaja on jo kristitty, mutta hän saa ohjelmien kautta sellaista opetusta, jota ei muuten voisi saada. Indonesiassa nimittäin kristityt ovat pieni vähemmistö. Nyt seuraa vähän prosentteja ja miljoonia. DIA 4 Indonesian kartta o maailman suurin muslimiväestö, noin 215 milj. o kristittyjä yli 10 milj. o maailman suurin saarivaltio paljon paikallisradioasemia o suuri alttius luonnonkatastrofeille, esim. 150 toimivaa tulivuorta Kokonaisväestö 250 miljoonaa, joista muslimeja noin 215 miljoonaa. Pieni osa on hinduja, erityisesti Balin saarella. Kristittyjä on noin 23 miljoonaa eli vajaa 10 %, luterilaisiakin on enemmän kuin Suomessa. Yli saarta. (Väkiluku täältä: Kartassa viivalla merkityn alueen sisällä ovat Jaavan ja Balin saaret, sekä Maduran saari, joka on niin pieni, että sitä ei ole erikseen merkitty. (Esittäjälle tiedoksi: Se on Surabaya-nimen alla.) Yli puolet Indonesian väestöstä asuu näillä saarilla, Madurallakin lähes 4 miljoonaa. Kristittyjen suurimmat keskittymät taas ovat muilla saarilla. Siksi Sansa on keskittynyt tukemaan juuri tälle alueelle suunnattua radiotyötä. Balin, jaavan ja maduran puhujat asuvat juuri tuolla alueella. Jaavan saari on muuten maailman tiheimmin asuttu saari. Indonesian kielellä lähetettäviä Naiset toivon lähteellä -ohjelmia ymmärretään laajalti koko maassa. Koska se on maan virallinen kieli, sitä puhuu toisena kielenään n. 150 miljoonaa ihmistä.

3 3 / 7 Luonnonkatastrofit on mainittu tuossa siksi, että Indonesia kuuluu niihin maihin maailmassa, joissa luonnonkatastrofeja tapahtuu toistuvasti. Tähän palaamme myöhemmin tässä esityksessä, kun puhumme Kriisiradiotyöstä. Nyt lopetamme puhumisen miljoonista ja prosenteista! DIA 5 Hanna-työ Indonesiassa Maailmanlaaja Hanna-työ on aiemmin mainitun TWR:n yksi työmuoto, englanniksi Project Hannah. Työn peruspilarit ovat rukous ja radio. Rukouksen toteuttamisessa auttaa joka kuukausi ilmestyvä rukouskalenteri, jossa on jokaiselle päivälle yksi naisiin liittyvä aihe jostain päin maailmaa. Kalenteria tehdään myös suomeksi, ja sitä on saatavana tilaisuuden jälkeen. Hanna-työn radio-ohjelmia radioidaan noin 70 kielellä. Ne kohtaavat naisen useassa maassa, myös Indonesiassa, usein hyvin karussa arjessa. Ohjelmien nimi, Naiset toivon lähteellä, kertoo siitä, mihin ne tähtäävät. Kristinusko tarjoaa ainutlaatuisen toivon Jeesuksessa kaikille maailman ihmisille. Kristillinen lähetystyö levittää tätä toivoa siellä missä sitä tehdään. Monissa paikoissa ei voi välittää toivon sanomaa mitenkään muuten kuin sähköisesti. Maailmassa on satoja miljoonia nimenomaan naisia, joilla ei ole mahdollisuutta kuulla Jeesuksesta muutoin kuin joko radion tai television kautta. Arki on täynnä kovaa työtä. Toisaalta ympäristö ja kulttuuri saattavat sulkea naisen perinteiden mukaisesti kotiin mutta se ei estä radio- tai televisio-ohjelmia kuulumasta ja näkymästä. Naiset toivon lähteellä -ohjelmissa annetaan kristillisen opetuksen lisäksi perustietoa naisen arkeen liittyvistä asioista. Seuraavaksi mennään Balin saarelle, jossa moni suomalainenkin on käynyt lomallaan. DIA 6 Paikallisradiotyö Heartline FM Perheen parhaaksi - bali kuuntelijat enimmäkseen hinduja valmistaa tietä kristillisten ohjelmien kuuntelemiseen (toinen klikkaus) terveys- ja perhetietoutta hyviä asiantuntijoita saa soittaa suoraan lähetykseen paljon kuuntelijoiden yhteydenottoja -> kontakteja

4 4 / 7 Indonesiassa kristityt ovat vähemmistö, kuten totesin aiemmin. Suuri enemmistö on muslimeja, mutta Balin saarella enemmistö ihmisistä kasvaa hindulaisuuteen. Tässä kuvassakin on kadulla oleva hindu-uskonnon alttari. FEBC on toivonut Indonesian radiotyöhönsä tukea myös ohjelmille, jotka eivät ole suoraan kristillisiä vaan ovat kuuntelijoille hyvin hyödyllisiä asiaohjelmia. Sansa tukee ohjelmaa nimeltä Perheen parhaaksi. Se on suora lähetys kristilliseltä Heartline FM:ltä. Kun kristilliseltä radioasemalta tulee kuuntelijoille erittäin hyödyllistä asiaohjelmaa, valmistaa se heitä kuuntelemaan myös iltaisin lähetettävää kristillistä sisältöä. Nimittäin valtio on määritellyt eri uskontokuntien uskonnollisille ohjelmille tietyt kellonajat paikallisradioissa. Kristillisten ohjelmien aika on illalla klo (Toinen klikkaus) Viranomaistahot tietävät, että Heartline FM:llä on paljon kuuntelijoita. Niinpä he lähettävät mielellään asiantuntijoitaan studioon haastateltaviksi ja vastaamaan kuuntelijoiden kysymyksiin. Näin moni, jolla olisi sama kysymys, saa vastauksen. Aiheet vaihtelevat allergioista munuaisongelmiin, käsihygieniasta oikeaan jätteiden käsittelyyn, raskaus- ja synnytysasioista murrosikäisen kanssa toimimiseen. Perinteinen lääketiede, oikea ja väärä ravitsemus, ja esim. perheen raha-asiat ovat myös aihepiirien joukossa. Nimenomaan terveys-, perhe- ja raha-asioiden hoitamisesta tarvitaan eniten tietoa. Radioasema pitää jälkikäteen yhteyttä jokaiseen soittajaan tai sähköpostin lähettäjään. Jos henkilöllä on esim. vakava terveysongelma tai perhetilanne, häneltä kysytään, saako hänen puolestaan rukoilla. Vaikka kuuntelijat ovat hinduja, yleensä he ilahtuvat tästä ehdotuksesta. Hyvin tehty yleishyödyllinen radio-ohjelma herättää luottamusta ja saa kuuntelijat sekä kuuntelemaan aina uudelleen että ottamaan yhteyttä. Sitä kautta siis syntyy kontakteja ei-kristittyihin. Heartline FM:n työntekijät jatkavat yhteydenpitoa kuuntelijoiden kanssa ja luottamus lujittuu. Sitä kautta kuuntelija on usein valmis kuuntelemaan myös ilta-aikaan lähetettäviä selkeästi kristillisiä ohjelmia. Ohjelmissa käytetään myös paikallista balilaista musiikkia, josta kuuntelijat pitävät. DIA 7 Madurankielinen työ (kuva Bali pääkaupungista Denpasarista) Radiotyötä tehdään madurankielisellä alueella, mutta siitä ei voi juurikaan puhua. Ohjelmat tukevat lähityötä, jota tekevät islamista salaa kristityksi kääntyneet paikalliset henkilöt usein henkensä kaupalla. Ohjelmien kuuntelija sanoi ohjelmien tekijöille: En ole ylpeä menneisyydestäni, mutta tänään olen muuttunut mies. Jumala käytti näitä ohjelmia auttaakseen minua ymmärtämään, missä kulkee suora tie. Nyt opiskelen Jumalan pyhiä kirjoituksia. Kiitos, että julistatte totuuden sanomaa.

5 5 / 7 Totesin aiemmin, että Indonesia on erittäin altis luonnonkatastrofeille. Saarivaltiossa on esim. n. 150 toimivaa tulivuorta. Ennen videon katsomista kerron vielä vähän kriisiradiotyöstä. DIA 8 Kriisiradiotyö (kahden klikkauksen dia) maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, hirmumyrskyt tarvitaan tietoa siitä, mistä on saatavilla apua vettä, ruokaa, huopia, ensipua jne. toimimaan 72 tunnin sisällä ihmisiä koulutetaan etukäteen Sansan toinen suuri yhteistyökumppani FEBC toimii erityisesti Aasiassa. Mannerlaattojen liikkeiden vuoksi alueella on toistuvasti esim. maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Niistä voi aiheutua muta- ja laavavyöryjä ja tsunameja. Lisäksi Tyynellä valtamerellä syntyy hirmumyrskyjä, jotka tuottavat tuhoa. Kun tapahtuu luonnonmullistus, se koskettaa usein kymmeniä- tai satojatuhansia ihmisiä, ehkä miljoonia ihmisiä tietyllä alueella. Silloin apua tarvitaan nopeasti. Olennainen osa avustustyötä on tiedon jakaminen. Usein sähköyhteydet ovat poikki ja radioasematkin toimintakyvyttömiä. (toinen klikkaus) Sansan yhteistyökumppani FEBC on kehittänyt radioaseman ja siihen liittyvän studion, jotka sopivat kahteen matkalaukkuun. Niihin liittyy generaattori, jolla tuotetaan laitteiden tarvitsema virta. Sansan tuella on hankittu Indonesiaan kaksi kriisiradiopakettia. Samoin Sansan tuella on koulutettu useita tiimejä. Kun katastrofi iskee, ei ole aikaa alkaa kouluttaa. Koulutus on sisältänyt sekä laitteiden asentamisen että teknisen käytön. Lisäksi on opetettu suoran lähetyksen tekemistä, koska siitä suurimmaksi osaksi on kysymys. Tärkeää on myös ollut opettaa sitä, miten kriisiradiotyöntekijät voivat verkostoitua eri tahojen kanssa. Tärkeimpiä ovat viranomaiset sekä paikalle tulleet avustusjärjestöt. Apu on tarjolla heillä, tieto avun lajista ja sijainnista saadaan leviämään radion kautta. Kriisiradiopakettiin kuuluu myös veiviradioita, joita toimitetaan kyliin. Veiviradio ei tarvitse verkkovirtaa eivätkä sen paristot kulu loppuun, koska ne ladataan veivillä. Tämä oli lyhyt esitys siitä, mitä Sansa tekee Indonesiassa. Ja nyt siirrymme vajaan 5 minuutin videoon. DIA 9 Video: Indonesialaisen miehen kertomus (Diassa on valkoinen videoruutu, jonka aikana voit puhua seuraavat rivit) Tällä videolla muslimiksi syntynyt ja muslimina elänyt aikuinen indonesialainen mies kertoo jotain siitä, miten ja miksi hän on nyt kristitty. Ja mikä osuus radiolla oli.

6 6 / 7 Hän on sellaiselta alueelta, jossa islamin hylkäämisestä voi olla todella vakavia seurauksia. Siksi emme näe hänen kasvojaan selvästi. Emme myöskään muiden, jotka ovat hänen vieressään. Kun katsotte tätä videota, ajatelkaa, mikä ihmeellinen voima on pelkästään radion kautta kuullulla Jumalan sanalla. Tämä video vie meidät aivan medialähetystyön ytimeen. NÄYTÄ VIDEO (Liikuta hiirtä vähän, niin näet vasemmalla Play-painikkeen, josta saat videon käyntiin. JOS käytät pdf-versiota, siirry erilliseen videotiedostoon esim. painamalla Alt+Tab. Videon loputtua paina taas Alt+Tab ja olet PPesityksessä.) (Videon loputtua jää näkyviin musta ruutu. Voit puhua sen aikana seuraavan koosteen videon sanomasta.) Hän selasi radiokanavia. Yksi kuulosti hyvältä. Siinä luettiin Jumalan sanaa. Hän piti siitä. Tässä juuri on medialähetystyön ydin. Joku kuulee radiosta tai televisiosta Jumalan sanaa. Se sana koskettaa ihmistä kysymättä häneltä siihen lupaa. Tämä mies oli ollut ihan tosissaan muslimi. Radiossa kuultu Raamatun sana vaivasi häntä niin paljon, että hän soitti radioasemalle. Siellä osattiin puhua hänelle kristinuskon vaikeista kohdista sellaisella tavalla, jota hän kykeni ymmärtämään. Hän jatkoi saman radioaseman kuuntelemista. Hän totesi siitä: Se oli kuin perhe olisi ollut koolla. Ja pian tuo mies oli valmis kertomaan kristinuskon totuuksista muillekin. Jopa opettamaan. Hänelle se on suuri ilo. DIA 10 Pidetään lähetys käynnissä (kuvassa indonesialainen nainen ja radio) - rukous - Ristiaalloilla-tiedote, maksuton - kannattajajäsenyys (45 e/kk, opisk./eläk. 30e) - kuukausilahjoittajakiitos tuestasi! Tällaisia yksilöitä varten Sansa tekee medialähetystyötä kuin tuon videon mies tai tämän kuvan nainen. Jotta mahdollisimman moni olisi kerran taivaassa ylistämässä Jumalaa. (Toinen klikkaus) rukous Rukous on oikeasti tärkeää. Jos haluat rukoilla työn puolesta, voit pyytää Jumalan läsnäoloa vaikkapa erityisesti kaikille niille kuuntelijoille, jotka ovat vaihtaneet toisesta uskonnosta kristinuskoon. Heidän elämässään on sen vuoksi monenlaisia vaikeuksia. Joka päivä jotkut kuulevat medialähetystyön kautta sanoman Jeesuksesta sillä tavalla, että se koskettaa sydäntä.

7 7 / 7 Jos haluat rukouskohteen lähempää, voit rukoilla Sanansaattajien hallituksen ja työntekijöiden puolesta. Maailma muuttuu kovaa vauhtia. Siis se ympäristö muuttuu, jossa teemme työtä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Työssä tarvitaan viisautta pysyä muutoksissa mukana ja samalla säilyttää se, mikä ei muutu: Jumalan sanan eli evankeliumin välittäminen kirkkaasti. (Kolmas klikkaus) Ristiaalloilla -tiedote, ilmainen Aivan ilmaiseksi voit tilata sähköpostiisi tai paperina kotiisi Ristiaalloilla - tiedotteen. Se ilmestyy 5 kertaa vuodessa. (Neljäs klikkaus) - kannattajajäsenyys (45 e/kk, opisk./eläk. 30e) Jotta lähetys sekä lähetystyö että radio- ja tv-lähetykset pysyvät käynnissä, voit liittyä tukijoiden joukkoon. Yksi mahdollisuus on kannattajajäsenyys. Se maksaa 45 euroa vuodessa ja jäsenetuna saat Lähde-lehden vuosikerran eli 6 kertaa vuodessa. Opiskelijoille ja eläkeläisille maksu on 30 euroa vuodessa. (Viides klikkaus) kuukausilahjoittaja Kiitos tuestasi! Tai voi tulla kuukausilahjoittajaksi. Eri vaihtoehdoista saa tietoa kotisivuiltamme. DIA 11 Kiitos! (kuvassa indonesialainen perhe) * * * * Esitys päättyi tähän. Jos mahdollista, jätä viimeinen dia näkyviin esim. kysymysten tai keskustelun ajaksi. Lisätietoja ja tapahtumia: Ilmaismateriaalia on saatavana tuolla pöydällä... Lähde-lehtiä, Hanna-rukouskalenteria, Sansan rukouskalenteria, Sansa nyt, Ristiaalloilla jne. Hanna-työn Uskomaton nainen -konferenssit ja samalla Hanna-työ Suomessa 15 v -juhlat järjestetään Turussa (Varissuon kirkko) ja Jyväskylässä (Kuokkalan Pyhä kirkko). Lisätietoa Medialähetyspäivät 2016 järjestetään Lappeenrannassa Sansa-videoita löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/user/sansatv Tai kirjoittamalla YouTuben omaan hakukenttään sanat Sansa tv. Sivulla on myös linkki Sansan arkisto sekä Medialähetyspäivät.