KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE VARHAISKASVATUKSELLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE VARHAISKASVATUKSELLE"

Transkriptio

1 KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE VARHAISKASVATUKSELLE 0

2 1 SISÄLLYSLUETTELO VAIHE 4 VAIHE 3 VAIHE 2 VAIHE 1 Tablettien käyttöönotto (edellyttää verkkoyhteyttä)... 2 SIM-kortin asennus 4G-laitteeseen... 2 Käyttämättömän laitteen alkuasennus... 2 GAFE-tilin lisääminen jo käytössä olevaan laitteeseen... 2 Tablettien liittäminen laitehallintajärjestelmään (edellyttää verkkoyhteyttä)... 3 Luodaan laitetilien salasanat ja vaihdetaan pääkäyttäjän oletussalasana (tietokoneella)... 3 Ladataan KNOX EMM -sovellus tablettiin ja kirjaudutaan siihen... 5 Varmistetaan laitteiden liittämisen onnistuminen (tietokoneella)... 5 Laitetilien tekeminen lisälaitteille (tietokoneella)... 6 Suositeltavat toimenpiteet KNOX -laitehallinnasta (edellyttää verkkoyhteyttä)... 7 Roolin tekeminen sääntöjen testausta varten... 7 Sääntökokoelman, jolla estetään laitteen irrottaminen järjestelmästä, tekeminen... 8 Ohjelman (automaattinen) asentaminen tableteille KNOX -laitehallinnan avulla... 9 Sovellusehdotuksia Linkkejä: Verkkoyhteyden jakaminen 4G -laitteesta Tilit Google -tili (GAFE-tili): Googlen palvelut otetaan käyttöön tämän tilin avulla (esim. Tilitiedot on lähetetty sähköpostitse kuhunkin toimintayksikköön. Välttämätön. Samsung -tili: Laitevalmistaja Samsungin oma tili, jonka avulla otetaan käyttöön Samsungin tarjoamat palvelut, joihin kuuluvat mm. sovelluskauppa, pilvitallennuspalvelu pilvitoistopalvelu. Tarpeeton (voi ohittaa asennuksen yhteydessä). DropBox -tili: Google Driven ja Microsoft OneDriven kaltainen pilvitallennuspalvelu. Tarpeeton (voi ohittaa asennuksen yhteydessä). KNOX EMM -laitetili: laitekohtainen tili, jolla tablet-laitteet liitetään osaksi KNOX EMM laitehallintajärjestelmää. Kullekin laitteelle. on luotu sen GAFE-tunnuksen pohjalta oma käyttäjä KNOX -laitehallintajärjestelmään (esim. Tilin salasana on itse asetettava laitehallintajärjestelmästä. Välttämätön. KNOX EMM pääkäyttäjän tili: KNOX EMM laitehallintajärjestelmän pääkäyttäjän tili. Käytetään tablet-laitteiden etähallintaan tietokoneelta (esim. Oletussalasana on P4ssW0rd, tämä on vaihdettava ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Välttämätön. Päivitys 9/2015: Samsung on vaihtanut KNOX EMM tuotteen nimen CellWe EMM:ksi. Nimenmuutos on kosmeettinen eikä vaikuta ohjelmien ja palvelujen käyttöön mitenkään. Play-kaupasta ladattavan sovelluksen nimi on vain vaihtunut. Hallintapalveluun kirjaudutaan edelleen osoitteessa emm3.samsungknox.com/manage. Mikä KNOX EMM on? KNOX EMM on laitteiden etähallintajärjestelmä, jota käytetään internetselaimella KNOX EMM -pääkäyttäjän tunnuksilla. Kun laitteeseen ladataan KNOX EMM -sovellus ja sovellukseen kirjaudutaan KNOX EMM - laitetunnuksilla, laite kirjautuu hallintajärjestelmään, ja sitä voidaan internetpalvelun kautta hallinnoida.

3 2 Tablettien käyttöönotto (edellyttää verkkoyhteyttä) SIM-kortin asennus 4G-laitteeseen 1. Iirrota SIM-kortti muovialustastaan kokonaan (kupariosan ympärille jää ainoastaan millin verran muovia näkyviin) ja työnnä se laitteen ylälaidassa keskellä olevaan SIM-korttipaikkaan lovi alaspäin ja kuparipuoli laitteen takaosaa kohden (paina kynnellä kunnes kortti lukittuu naksahtaen paikalleen) 2. Käynnistyessään laite kysyy SIM-kortin PIN-koodia. Se on Käyttämättömän laitteen alkuasennus (WiFi ja 4G -laitteet poikkeavat toisistaan hieman, älkää säikähtäkö vaikka alla oleva ohje ei olisi aivan tarkka) 1. Valitse laitteen käyttökieli 2. Liitä 4G-laite matkapuhelinverkkoon antamalla SIM-kortin PIN-koodi (ohita WiFi-verkkoon yhdistäminen), tai liitä WiFi- laite kaupungin tablet-verkkoon (verkon nimi: "Vantaa Tablet ja salausavain: "Vantaa2015Hankinta"), tai liitä WiFi-laite 4G-laitteella luotuun omaan Wifi-verkkoon, (verkon nimen ja salasanan voi tarkistaa ja vaihtaa 4G -laitteen asetuksista; Asetukset>Yhteydet>Yhteyden jakaminen>siirrettävä Wi-Fi-tukiasema) 3. Ymmärretään ja hyväksytään käyttöehdot 4. Kerrotaan, että Google -tili on 5. Hyväksytään, että Google voi tarkistaa asennetut sovellukset 6. Kirjaudutaan aiemmin sähköpostitse lähetetyillä GAFE-tunnuksilla 7. Ei päivitetä Google plussaan 8. Ei tehdä varmuuskopiointia googlen palvelimille, jottei laite toistuvasti valita synkronointivirheestä. Sijaintitiedot voi antaa. 9. Ei käytetä Googlen Viihde -palvelua 10. Laitteen omistajaksi merkataan päiväkodin nimi ja tabletin numero GAFE-tunnuksen mukaisesti. esim. etunimi: Husaaritien toimintayksikkö, sukunimi: tablet Seuraavaksi annetaan Googlelle lupa sijaintitoimintojen käyttöön 12. Ohitetaan Samsung-tilin tekeminen 13. Ohitetaan DropBox-tilin tekeminen 14. Nimetään laite, esim. Ilolan pk tablet Alkuasennnus on valmis GAFE-tilin lisääminen jo käytössä olevaan laitteeseen 1. Poista muut Google-tilit (henkilökohtaiset, tai koulutuksessa luodut testitilit), mikäli niitä laitteessa on "Asetukset>Yleiset>Tilit>Google -valikosta tilin sähköpostiosoitetta klikkaamalla ja valitsemalla sitten Poista tili näytön oikeasta ylälaidasta. 2. Lisää GAFE-tili valitsemalla Asetukset>Yleiset>Tilit>Lisää tili>google ja kirjautumalla aiemmin sähköpostitse lähetetyillä GAFE-tunnuksilla olemassa olevaa tiliä käyttäen (ei siis tehdä uutta tiliä) 3. hyväksytään Googlen käyttöehdot 4. ei päivitetä Google plussaan 5. ei tehdä varmuuskopiointia googlen palvelimille (jottei laite toistuvasti valita synkronointivirheestä) 6. ei lisätä maksutietoja 7. tilin lisääminen valmis

4 Tablettien liittäminen laitehallintajärjestelmään (edellyttää verkkoyhteyttä) 3 Luodaan laitetilien salasanat ja vaihdetaan pääkäyttäjän oletussalasana tietokoneella (koska palvelun käyttäminen tabletilla on hidasta ja hankalaa) 1. kirjaudu Samsungin KNOX -järjestelmään tietokoneella (kaikki selaimet toimivat, mutta Google Chrome lienee sujuvin) osoitteessa emm3.samsungknox.com käyttäen toimintayksikkönne pääkäyttäjän tunnusta (jossa xxxx = toimintayksikön nimi+ty, esim. husaaritienty) ja salasanaa P4ssW0rd (ellet salasanaa ole vielä vaihtanut). Käyttätunnuksessa ei ole ääkkösiä ja oletussalasanan kolmanneksi viimeinen merkki on nolla. 2. Sulje sivulle avautuva "Add devices" -ikkuna. 3. Vaihda (oletus)salasana, mikäli et ole sitä tehnyt ja kirjoita uusi salasana ylös jonnekin ja/tai lähetä se sähköpostilla itsellesi KNOX -laitehallintajärjestelmän oletussalasanan vaihtaminen Salasanan vaihtaminen: Klikkaa Account ja sitten Change Password ja syötä avautuvaan ikkunaan vanha salasanasi (P4ssW0rd) ja uusi itse keksimäsi salasana kahdesti. Klikkaa lopuksi Save. Salasana on nyt vaihdettu. Päivitys 9/2015 Palvelun nimenvaihdoksen yhteydessä laitehallintajärjestelmän ulkoasua on muutettu ja joitakin toimintoja yhdenmukaistettu. Esimerkiksi käyttäjäja laitetilien toiminnot ovat edelleen samassa paikassa, mutta erillisen Actions -painikkeen alla. Katso kuva.

5 4 4. Laitehallinnan pääkäyttäjän salasanan vaihdon jälkeen aseta kaikille hallinnoimallesi laitteelle itse keksimäsi salasana Admin Portalin Users -valikosta. Laitteilla on järjestelmässä laitteen GAFEtunnuksesta johdettu käyttäjätunnus, jonka salasana tässä asetetaan, ja jota käyttämällä yksittäiset tabletit laitehallintajärjestelmään liitetään (esim. GAFE-tunnuksella -varustettu laite valitaan KNOXissa käyttäjäksi nimeltä ja sille asetetaan salasanaksi vaikkapa h2+e=bkntab001, käyttäjän salasanaksi voi laittaa sitten vaikka h2+e=bkntab002 jne.) Laitetilien salasanan asettaminen Salasanan asettaminen laitteille: Klikkaa Admin Portal ja sitten Users ja valitse käyttäjä, jonka salasanan haluat asettaa klikkaamalla käyttäjän nimeä. Avautuvasta käyttäjätietosivusta klikkaa User Management ja Set Password ja syötä ikkunaan uusi itse keksimäsi salasana kahteen kertaan. Käyttäjätietosivulta kannattanee valita myös Password never expires. Klikkaa lopuksi Save.

6 Ladataan KNOX EMM -sovellus tablettiin ja kirjaudutaan siihen 5 5. lataa ja asenna kaikkiin hallinnoimiisi tabletteihin Samsungin valmistama "KNOX EMM"-niminen sovellus Googlen Play -kaupasta (Käynnistä Play -kauppa tabletin kotisivulta, hae KNOX EMM - sovellusta kauppaikkunan oikeassa ylälaidassa olevan hakutoiminnon avulla, asenna sovellus ja hyväksy sen käyttöehdot) (Päivitys 9/2015: ladattava sovellus on vaihtanut nimeään, ja on nykyään: CellWe EMM) 6. käynnistä tablettiin äsken asentamasi KNOX EMM -sovellus suoraan sen kauppasivulta valitsemalla "Avaa" tai tabletin kotisivulta KNOX EMM -kuvakkeesta ja kirjaudu sovellukseen 3.-vaiheessa määrittämälläsi salasanalla ja sitä vastaavalla käyttäjätunnuksella. 7. Kirjautumisen jälkeen avautuvasta ponnahdusikkunasta valitse Aktivoi ja vahvista sitten sekä käyttäjäehdot, että Tietosuojakäytäntö 8. Laitehallintajärjestelmä tunnistaa laitteen ja liittää sen osaksi järjestelmää. 9. Voit poistua sovelluksesta. 10. Liitä kaikki hallinoimasi tablet-laitteet laitehallintajärjestelmään, toistamalla kullakin tabletilla vaiheet 5-8 Varmistetaan laitteiden liittämisen onnistuminen 11. Varmista tietokoneella laitehallintajärjestelmästä, että lisäämäsi laitteet näkyvät järjestelmässä Devices -valikossa. (HUOM! mikäli laitteen tila tässä laitelistassa on Unenrolled, seuraa alla olevaa ohjetta.) 12. Iloitse, pakollinen osuus on suoritettu. 13. Vedä henkeä ja tee vielä suositellut asetukset laitehallinnan puolelta tietokoneella. Unenrolled -laitteen korjaaminen Mikäli tabletilla KNOX EMM -sovellukseen kirjauduttaessa on jäänyt jokin dialogi-ikkuna hyväksymättä, tai verkkoyhteydessä on ilmennyt ongelma, kun laite on yrittänyt ladata laitetiliin määriteltyjä sääntöjä, laitteen tilaksi muuttuu unenrolled tai jopa Unreachable Ongelman korjaamiseksi käynnistä KNOX EMM -sovellus kyseisessä laitteessa ja täppää refresh nappia, joka sijaitsee EMM Agentin käyttöliittymän oikeassa yläkulmassa. Tämä päivittää tilan ja suorittaa kesken jääneet operaatiot loppuun.

7 Laitetilien tekeminen (lisälaitteille) 6 Varhaiskasvatuspäälliköiden tekemän arvion perusteella osaan päiväkodeista on kevään 2015 aikana jaettu lisää tablet -laitteita. Näille ei KNOX -laitehallintajärjestelmässä ole valmiita laitetilejä, vaan ne on tehtävä itse seuraavalla tavalla: 1. Kirjaudu laitehallintajärjestelmään tietokoneella 2. Valitse Add User käyttäjävalikosta ja syötä uuden tilin tiedot. Käyttäjänimeksi aseta uuden laitteen GAFE-tunnusta vastaava käyttäjänimi (esim. Husaaritielle toimitettiin kaksi uutta laitetta viiden aiemmin toimitetun lisäksi, näiden laitteiden GAFE-tunnukset ovat ja ja näiden käyttäjänimiksi asetetaan tablet006 ja tablet007). Sähköpostiosoitteeksi syötä sama osoite kuin muillakin käyttäjillä. Keksi itse tilille salasana. Poista valinta "Require password change at next login (recommended)". Kirjoita näyttönimeksi jotain (esim. Husaaritien toimintayksikkö tablet 006). Ja klikka lopuksi sivun alalaidasta "Create User". 3. Kirjaudu tabletin KNOX EMM -sovellukseen edellä luoduilla tunnuksilla. Uuden laitetilin luominen: Klikkaa ensin Admin Portal ja sitten Users ja vielä Add User. Avautuvaan uuden käyttäjän tietosivuun syötä tarvittavat tiedot (yllä esimerkit) ja klikkaa lopuksi Create User.

8 Suositeltavat toimenpiteet KNOX -laitehallinnasta (edellyttää verkkoyhteyttä) Roolin tekeminen sääntöjen testausta varten 1. Tee järjestelmään sääntöjen testaamista varten testaus-rooli ja lisää jokin laite(tili) luotuun rooliin jäseneksi. (Voit tehdä testausroolin lisäksi kaikkia laitteitasi varten tuotantoroolin, jonka jäseninä kaikki laitteesi ovat) Roolin tekeminen ja jäsenien lisääminen rooliin 7 Roolin luominen: Klikkaa ensin Roles,sitten Add Role ja syötä avautuvaan ikkunaan lisättävän roolin nimi ja kuvaus. Kannattaa nimetä rooli selkeästi ja kuvata se tarkasti, jotta muut käyttäjät ymmärtävät mistä on kyse. Tiedot syötettyäsi klikkaa OK, ja rooli ilmestyy roolilistaan. Jäsenien lisääminen rooliin: Klikkaa muokattavan roolin nimeä roolilistassa ja valitse avautuvasta roolitietoikkunasta Members ja sitten Edit. Avautuvasta ikkunasta valitse lisättävät jäsenet vasemmalta ja siirrä ne oikealle keskellä olevien nuolien avulla. Lopuksi klikkaa Save.

9 8 Sääntökokoelman (Policy Set), jolla estetään laitteen irrottaminen KNOX EMM - järjestelmästä, tekeminen 1. Tee sääntökokoelma (Policy Set), joka estää laitteen irrottamisen laitehallinnasta laitteessa olevan KNOX EMM -sovelluksen kautta. Tässä sääntökokoelmassa on siis vain yksi sääntö. Sääntökokoelman (Policy Set) luominen Sääntökokoelman luominen, jolla estetään käyttäjien(laitteiden) omatoiminen irrottautuminen laitehallinnasta: Klikkaa ensin Policies,sitten Add Policy Set ja syötä avautuvaan sivuun lisättävän sääntökokoelman nimi ja kuvaus. Kannattaa nimetä ja kuvata tarkasti, jotta muut tai myöhemmät laitehallinnan käyttäjät ymmärtävät mitä sääntökokoelmassa säädetään. Valitse myös mihin rooliin sääntökokoelma kohdistetaan (voi olla hyvä testata muutokset edellisessä vaiheessa luodun testiroolin avulla). Hae sitten Mobile Device Policies Common Mobile Settings Restriction Settings ja valitse Permit user to unenroll devices "No". Tarkista seuraavaksi Summarystä, että sääntökokoelmassa on vain tuo yksi tehty muutos, ja klikkaa lopuksi Save. (Säännön voi myös lisätä rooliin Everybody, kunhan on varmistanut, että sääntö toimii oikein. Voit tarkastaa asian tabletilla olevan KNOX EMM -sovelluksen vasemman ylänurkan valikosta valitsemalla Setup Restriction Policies, ja toteamalla onko "Allow Device Unenroll" Disabled asetettu, vai ei. Muista, että muutokset sääntöihin eivät tule voimaan heti. Policies Push Policy -napilla voi nopeuttaa sääntöjen voimaan tuloa. Jos taas aikoo tehdä paljon sääntökokoelmia, voi olla suotavaa tehdä omille laitteille vielä oma tuotantoroolinsa esim. "OmatLaitteet", jonka jäseniksi liittää kaikki hallitsemansa laitteet, ja johon sitten kohdistaa tekemänsä ja testiroolilaitteella testaamansa säännöt.)

10 Ohjelman (automaattinen) asentaminen tableteille KNOX -laitehallinnan avulla 9 1. Asenna Ekapeli Alku -sovellus järjestelmän avulla (sovellusta ei löydy Play -kaupasta, ja sen asentaminen järjestelmän avulla säästää huomattavasti aikaa). (Sovellus on nykyään Play -kaupassa, joten tämä osio on vielä mukana kuriositeettina innokkaampien testaajien iloksi.) HUOM! Sovellusten automaattinen asentaminen Play-kaupasta KNOXin avulla ei onnistu, ainakaan ilman ylimääräistä ja mahdollisesti Googlen käyttöehtoja rikkovaa säätämistä. Sen sijaan järjestelmä tarjoaa tabletilla olevan KNOX EMM -sovelluksen "Mobile Apps" listaan suoran linkin kaupassa olevaan sovellukseen, joten käyttäjä säästyy kaupan hakutoiminnon käyttämiseltä. Sovellus on siis kuitenkin itse ladattava kaupasta normaaliin tapaan. Sovelluksen asentaminen Ohjelman (ekapeli-alku) asentaminen järjestelmän avulla (1): HUOM! Ekapeli Alku -sovellus kannattaa ladata Play -kaupasta, jotta saa uusimman version käyttöönsä. Jos järjestelmän testaaminen sovellusten pakotettuun asentamiseen kiinnostaa, voi testiä varten ladata Ekapelin vanhan version osoitteesta goo.gl/so0jpy (edellyttää eduvantaa -tunnuksilla kirjautumista). Ladattavan tiedoston nimi on Ekapeli_Alku_7.apk. Knox järjestelmässä valitse sitten Apps ja Add Mobile App ja avautuvasta ikkunasta valitse Add Custom App ja sitten Androin In- House - Add, vahvista sitten haluavasi lisätä sovelluksen vastaamalla Yes. Ohjelman (ekapeli-alku) asentaminen järjestelmän avulla (2): Järjestelmä avaa automaattisesti lisätyn sovelluksen ominaisuudet muokattavaksi. Valitaan Application Settings APK File ja Upload, ja haetaan avautuvan "tiedoston valintaikkunan" avulla aiemmin ladattu Ekapeli_Alku_7.apk -tiedosto ja klikataan "Avaa". Odotetaan, että tiedosto tulee ladatuksi KNOX -palvelimelle. Jos järjestelmä pyytää välillä tallentamaan, tee se.

11 10 Ohjelman (ekapeli-alku) asentaminen järjestelmän avulla (3): Kun sovellus on onnistuneesti ladattu palvelimelle, valitaan KNOX installation options valikosta Install to device only. Seuraavaksi lisää ohjelman nimi ja kuvaus Description valikkoon. Lopuksi valitse User Access -valikosta roolit joille haluat ohjelman asentuvan.

12 11 Sovellusehdotuksia Tablet-tietokoneella käytettävät sovellukset ladataan Googlen Play -kaupasta. Kaupassa on todella paljon sovelluksia, ja niiden perusteellinen läpikäyminen on käytännössä mahdotonta. Alle on eri lähteistä koottu ehdotuksia päiväkotikäyttöön sopivista sovelluksista. Näiden avulla pääsee ainakin sovellusten osalta alkuun. Maksullisten ohjelmien hankkiminen Google Play-kaupasta Google Play -kaupan latauslahjakortit hankitaan Expertiltä. Ajankohtainen ohje löytyy osoitteesta tai suoraan PDF-ohjeesta (Lahjakorttien ostoohje päivitetty ) Huomatkaa, että lahjakortti lunastetaan yhdelle Google -tilille, joten jos haluaa ostaa jonkin sovelluksen kaikille laitteille, on lahjakortteja hankittava kullekin laitteelle erikseen. Valokuvaussovelluksia Samsungin oma kamera riittää peruskuvaukseen ihan hyvin (myös videoiden osalta). Cartoon Camera piirrosmaisten valokuvien ottamiseen. Photo Warp, kuvien venyttelyyn ja pyörittelyyn hauskalla tavalla. Autodesk Pixlr - Photo editor, kuvien käsittelyä, tarrojen ja tekstin yhdistämistä kuviin. Videoeditointi- ja animaatiosovelluksia Video Pad Video Editor Free, helppokäyttöinen ja melko monipuolinen videoiden editointiohjelma. Ilmaisessa versiossa efektejä on rajoitetummin käytettävissä. Reverse Movie FX - Magic Video, voi luoda videoita ja toistaa niitä takaperin.

13 12 Slow Motion Video FX, voi luoda hidastettuja videoita. Clayframes Lite - stop motion, stop motion -animaatioiden tekemiseen, rajoituksen kaksi projektia, jolloin Omat tiedostot clayframes -kansiosta poistettava projektit, jotta voi tehdä uusia. Stoppola, stop motion animaatioiden tekemiseen. FlipaClip - Cartoon animation, piirrosanimaatioiden tekemiseen. Flip Boom Draw, piirrosanimaatioiden tekemiseen. I, Animator, nukkeanimaatioiden tekemiseen (reaaliaikainen; kerro ja tallenna tarinaa samalla kun liikuttelet hahmoja). Musiikkisovelluksia Walk Band, monipuolinen musiikkisovellus, useita soittimia valmiina ja lisää ladattavissa Play-kaupasta (mm. sello ja saksofoni). LoopStation, moniraitatallennin. Voi tallentaa laitteen mikrofonilla useita maksimissaan kolmen minuutin mittaisia ääniraitoja ja koostaa niistä sitten kappaleen. Sketch-a-Song, moniraitasyntetisaattori lapsekkaalla käyttöliittymällä.

14 Piirtosovelluksia SketchBook Express, monipuolinen ilmainen piirtosovellus. Ei mainoksia. 13 Magic Doodle, kaleidoskooppimaisten kuvien piirtelyyn. ArtFlow Paint & Sketchbook, hyvä piirtosovellus, osa toiminnoista maksullisia. Sketcher FREE, hauska luonnostelusovellus. Sketch Guru - Handy Sketch Pad, monipuolinen luonnostelusovellus. Zebra Paint Coloring App, värityskuvasovellus. Monipuolisia sovelluksia Lola-sovellukset: Lolan aakkosjuna, Lolan matikkajuna, Lolan ABC-juhlat, Lolan hedelmäsudoku, Lola löytöretkellä, Lola rannalla -palapeli, viihdyttäviä suomenkielisiä opetuspelejä, saatavilla ilmaiset testiversiot The Lego Groupin pelit: Lego Duplo Zoo, Train, Forest, Food, Jäätelö, Circus yms. peruslaadukkaita pelejä tarinankerrontaan ja leikkiin, pelit itsessään ovat LEGO:n mainoksia, mutta mitään muuta mainontaa niissä ei ole. Muistipelit esim: Lapsille: KIDS match'em (12/30 korttia) Eläimet muistipeli lapsille (6/12/20 korttia), Prinsessa muisti peli lapsille (6/12/20 korttia), Hedelmät muistipeli lapsille (6/12/20), Muistipeli lapsille Ilmainen (4-28 korttia) Pepi Tree Lite, Pepi Bath Lite, minipelejä (ötököiden metsästämistä, käsien pesua) ilmaisversioissa muutamia kenttiä pelistä avattu. Ei häiritsevää mainontaa.

15 Kapun Metsä, hauskoja pikkupelejä (lajittelua, sokkeloita eläinten ruokkimista) päiväkoti-ikäiselle. Ei mainoksia. 14 Pikku kakkonen, monipuolinen kattaus pikkupelejä (vaatii verkkoyhteyden). Nuottiniitty, Yleisradion maalaus- ja musiikkisovellus pienemmille, yhdistää sormilla värittämisen musiikkiin. Dinosaur Games for Kids, erilaisia minipelejä, ilmaisversiossa kolme avattu. Äidinkielen sovelluksia Ekapeli alku, hyvä peli kirjain-äänneyhdistelmien opetteluun. Tenkka-Poo R, Tenkka-Poo S, maksullinen (4,99 ) sovellus R- ja S -äänteiden opetteluun. Molla ABC, kirjainten ja numeroiden piirtämisen harjoitteluun. SanaPeli, sanojen etsimistä ruudukosta (3x3 alkaen) Puheen harjoitus Ilmainen 4-7 (Story Free), kuvien asettamista järjestykseen siten, että niistä muodostuu tarina. Book Creator Free, ekirjojen teko-ohjelma, mukaan voi lisätä ääntä ja kuvaa. Ilmaisversiossa voi tehdä vain yhden kirjan (kerrallaan).

16 Wonder Bunny: Aakkoset, kirjaimien tunnistamista. Oikein vastaamalla pupu juoksee kisassa kovempaa. Ilmaisversioissa on muutama vaikeustaso avoinna. Lisätasot kalliita. 15 Leikkisovellukset My PlayHome Lite - Doll House, nukkekoti -peli. Toca Kitchen, Toca Kitchen 2, kerronta. Dr. Pandan Bussikuski: Joulu, bussilla ajeleskelua ja pysähtelyä pysäkeille ja suojateiden eteen. Creative Kids, asetellaan piirroshahmoja erilaisiin ympäristöihin. Matematiikka- ja päättelysovelluksia Numbers and Math FREE, peruslaskutoimituksia, laskemista, suurimman ja pienimmän tunnistamista kuvien kanssa. Ei häiritsevää mainontaa. Matikkakunkku Juniori Ilmainen, hyvä sovellus eskarimatematiikan harjoitteluun. Ei häiritsevää mainontaa. Tap It Quick, numeroiden naputtelua suurimmasta pienimpään. Feed apina, laskemisen opettelua yhdestä kahteenkymmennen.

17 Wonder Bunny -pelit: Wonder Bunny Matikka: Esikoulu (tai luokka), peruslaskutoimituksia, yhteenlasku pienillä numeroilla ilmainen (peruskoulun laskuja Wonder Bunny Matikka: luokka). Oikein vastaamalla pupu juoksee kisassa kovempaa. Ilmaisversioissa on muutama vaikeustaso avoinna. Lisätasot kalliita. 16 Lightbot - One Hour Coding '14, loogista ajattelua ja ohjelmoinnin perusteita harjoittava sovellus. Muita pelejä Where's My Water? Free, pulmapeli. Tangram, Tangram HD, geometristä hahmottamista. Pair Up Free - Brain Teaser, päättelypeli, englanniksi. Logiikka ilmaiset lasten pelit, Logiikkamaa-seikkailu Ilmainen, Hedgehog Academyn kelvollisia ilmaisia päättelypelejä, valmistajan peleissä välillä hieman häiritsevät mainokset. Hampurilainen, hampurilaisten valmistusta ohjeen mukaan. Dr. Panda s Restaurant: Asia, sushin valmistamista ohjeen mukaan, kuten Hampurilainen -pelissä. Body Boggle, otusten ruumiinosien mittasuhteiden muokkailua, kuten Googlen Androidify kankeammalla käyttöliittymällä. Androidify, androidin logo-hahmon pukemista ja ruumiin mittasuhteiden muuttelua.

18 17 Pelejä pienemmille Sound Touch Lite - Flash cards, äänipeli pienemmille lapsille. Peekaboo Farm HD, englanninkielinen äänipeli pienemmille lapsille. Bubbles, luo saippuakuplia ja pamauta niitä. Animal Mix and Match Puzzle, muotojen yhdistämistä pienemmille. Linkkejä: https://www.facebook.com/vantaanverkkopedagogiikka https://verkkopedagogi.wordpress.com/tablettilaitteet/ https://sites.google.com/site/androidopetuksessa

19 18 Verkkoyhteyden jakaminen 4G -laitteesta Vantaalle hankitut tablet -laitteet ovat pääsääntöisesti WiFi -yhteydellä varustettuja, jolloin niiden verkkoyhteys edellyttää WiFi -yhteyspisteen olemassa oloa. Tämä ei ole ongelma kouluilla, jotka kuuluvat Vantaan langattoman tablet -verkon piiriin, mutta on ongelma päiväkodeissa, jotka eivät pääsääntöisesti verkon kantoalueelle kuulu. Ongelma on ratkaistu hankkimalla kuhunkin päiväkotiin WiFi -tablettien lisäksi yksi matkapuhelinverkkoa käyttävä 4G -tablet, joka voi tarvittaessa sitten toimia Wi- Fi -yhteyspisteenä ja jakaa matkapuhelinverkkoyhteytensä WiFi -laitteille. Myös päiväkodin työntekijöiden omat älypuhelimet voivat verkkoyhteytensä jakaa. Yhteyden jakaminen onnistuu laitteen asetuksista seuraavalla tavalla: 1) Mene asetuksiin Asetukset>Yhteydet>Yhteyden jakaminen ja mobiilitukiasema (HUOM! tekstit vaihtelevat hieman Androidin versiosta riippuen) ja 2) ota siirrettävä WiFi- / mobiilitukiasema käyttöön vetämällä liukukytkin vihreäksi.

20 19 Yhteyspisteen nimen ja salasanan voi tarkistaa ja vaihtaa (suositeltavaa) klikkaamalla Siirrettävä WiFi -tukiasema tai Mobiilitukiasema -tekstiä liukukytkimen vasemmalta puolelta ja valitsemalla sitten ylälaitaan ilmestyvästä rattaasta tukiaseman asetukset. Verkon nimeksi kannattaa vaihtaa esim. päiväkodin nimi+4g, jotta verkon tunnistaa helposti, ja salasanaksi jotain riittävän helposti muistettavaa (toisin kuin alla olevassa kuvassa käyttäkää salasanassa isojen ja pienten kirjaimien lisäksi myös numeroita).

21 20 Yhteyden jakaminen Lumia puhelimista onnistuu ottamalla Internet-jakaminen käyttöön asetuksista. Kun verkkoyhteyden jakamisen on ottanut käyttöön, verkon asetukset näkee välittömästi liukukytkimen alapuolelta. Yhteyden asetukset voi vaihtaa haluamikseen määritä asetukset -nappia klikkaamalla.

22 21

23

24

KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE VARHAISKASVATUKSELLE

KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE VARHAISKASVATUKSELLE KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE VARHAISKASVATUKSELLE 0 1 SISÄLLYSLUETTELO VAIHE 4 VAIHE 3 VAIHE 2 VAIHE 1 Tablettien käyttöönotto (edellyttää verkkoyhteyttä)... 2 SIM-kortin asennus 4G -laitteeseen... 2 Käyttämättömän

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot

FreeAgent GoFlex Home Käyttöopas

FreeAgent GoFlex Home Käyttöopas FreeAgent GoFlex Home Käyttöopas FreeAgent GoFlex Home -käyttöopas 2011 Seagate Technology LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Seagate, Seagate Technology, aaltologo ja FreeAgent ovat Seagate Technology LLC:n

Lisätiedot

Optima Peruskäyttäjän opas

Optima Peruskäyttäjän opas Optima Peruskäyttäjän opas Sisällysluettelo 1. TERVETULOA OPTIMAAN... 1 1.1. Mikä Optima on?... 1 1.2. Laitteistovaatimukset... 1 2. OPTIMAN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 3. TYÖSKENTELY OPTIMAN TYÖTILASSA... 5 3.1.

Lisätiedot

www.med.helsinki.fi /ipad-hanke

www.med.helsinki.fi /ipad-hanke Helsingin yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta ipad - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS Teemu Masalin www.med.helsinki.fi /ipad-hanke PAINIKKEET TUTUKSI Virtapainike - Laite käynnistetään painamalla

Lisätiedot

Tiedostot jakoon. 5 10 minuuttia. Tiedostot saa jaettua vaivatta kotiverkkoon liitettyjen koneiden kesken sekä XP:ssä, Vistassa että Windows 7:ssä.

Tiedostot jakoon. 5 10 minuuttia. Tiedostot saa jaettua vaivatta kotiverkkoon liitettyjen koneiden kesken sekä XP:ssä, Vistassa että Windows 7:ssä. JAA KAIKKI Tässä artikkelisarjassa esitellään parhaat ja helpoimmat keinot tiedostojen, tulostimien ja internetyhteyden jakamiseen sekä kotiverkossa että internetin välityksellä. kotona Opettele jakamaan

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

PORSCHE DESIGN P'9983 Smartphone. Käyttöopas. Versio: 10.3.1

PORSCHE DESIGN P'9983 Smartphone. Käyttöopas. Versio: 10.3.1 PORSCHE DESIGN P'9983 Smartphone Käyttöopas Versio: 10.3.1 Julkaistu: 2015-03-18 SWD-20150318091028858 Sisältö Määritys ja perustiedot... 5 Uutta tässä julkaisussa...5 Johdatus BlackBerry-älypuhelimeen...8

Lisätiedot

Tee verkkobootti yllä olevan ohjeen mukaan valitsemalla F12:Network.

Tee verkkobootti yllä olevan ohjeen mukaan valitsemalla F12:Network. ICT1TN002 1/18 Työasemat ja tietoverkot Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2 ICT1TN002 Windows 7 asennusharjoitus 2.1 Labran käyttö Tässä harjoituksessa asennetaan Windows 7 käyttöjärjestelmä Pasilan labroissa

Lisätiedot

Käyttöohje. Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353

Käyttöohje. Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353 Käyttöohje Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353 Sisältö Aloittaminen... 6 Tietoja tästä käyttöoppaasta... 6 Yleiskatsaus... 6 Kokoaminen...7 Laitteen ensimmäinen käynnistyskerta...8 Miksi Google -tili tarvitaan?...

Lisätiedot

Käyttöohje. Xperia M2 Aqua D2403/D2406

Käyttöohje. Xperia M2 Aqua D2403/D2406 Käyttöohje Xperia M2 Aqua D2403/D2406 Sisältö Aloittaminen...6 Tietoja tästä käyttöoppaasta...6 Yleiskatsaus...6 Kokoaminen...7 Laitteen ensimmäinen käynnistyskerta...8 Miksi Google -tili tarvitaan?...9

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.0

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.0 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.0 Sisällys: Yleistä Juniorista... 4 Navigointi ja liikkuminen... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Luokka- ja työtila... 5 Etusivun Päävalikko... 5 Työtilan aloitussivu... 5 Oma työpöytä...

Lisätiedot

PORSCHE DESIGN P'9982 Smartphone. Käyttöopas. Versio: 10.2.1

PORSCHE DESIGN P'9982 Smartphone. Käyttöopas. Versio: 10.2.1 PORSCHE DESIGN P'9982 Smartphone Käyttöopas Versio: 10.2.1 Julkaistu: 2014-05-16 SWD-20140516171441342 Sisältö Määritys ja perustiedot... 7 Uutta tässä julkaisussa...7 Laitteen esittely...9 BlackBerry

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Sivu 1

Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 Vastuut... 2 Lisenssi- ja selainvaatimukset... 2 Termistöä... 3 Palveluun kirjautuminen... 3 Omat tiedot- välilehti... 4 Käyttäjän tiedot... 4 Salasanan

Lisätiedot

Huomaathan lukiessasi!

Huomaathan lukiessasi! Huomaathan lukiessasi! Jos teet suurempia muutoksia, muista ottaa varmuuskopio järjestelmästä ennen ja jälkeen muutosten. Tämä tapahtuu muutamalla napin painalluksella, ja kopion tallentaminen omalle koneelle

Lisätiedot

GT-P7500. Käyttöopas

GT-P7500. Käyttöopas GT-P7500 Käyttöopas Tämän oppaan käyttäminen Onnittelut Samsung P7500 -laitteen hankinnan johdosta. Tämä tehokas, helposti mukana kulkeva laite tarjoaa sinulle parhaan Internet- ja mobiilitietokonekokemuksen

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Käyttöohje. Xperia Z3 Compact D5803/D5833

Käyttöohje. Xperia Z3 Compact D5803/D5833 Käyttöohje Xperia Z3 Compact D5803/D5833 Sisältö Aloittaminen... 7 Tietoja tästä käyttöoppaasta... 7 Yleiskuvaus... 7 Kokoaminen...8 Laitteen ensimmäinen käynnistyskerta...10 Miksi Google -tili tarvitaan?...

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

WD My Cloud Mirror. Henkilökohtainen pilvitallennuslaite Käyttöopas

WD My Cloud Mirror. Henkilökohtainen pilvitallennuslaite Käyttöopas WD My Cloud Mirror Henkilökohtainen pilvitallennuslaite Käyttöopas WD:n toimittama palvelu ja tuki Jos tuotteen kanssa on vaikeuksia, anna meille tilaisuus käsitellä tilanne ennen tuotteen palauttamista.

Lisätiedot

BlackBerry Z30 Smartphone. Versio: 10.2.1. Käyttöopas

BlackBerry Z30 Smartphone. Versio: 10.2.1. Käyttöopas BlackBerry Z30 Smartphone Versio: 10.2.1 Käyttöopas Julkaistu: 2014-05-12 SWD-20140512134013062 Sisältö Määritys ja perustiedot...7 Uutta tässä julkaisussa...7 Laitteen esittely... 9 Johdatus BlackBerry-älypuhelimeen...

Lisätiedot

Langattomalla tai kiinteällä yhteydellä varustettu IP -Valvontakamera. Käyttöohje

Langattomalla tai kiinteällä yhteydellä varustettu IP -Valvontakamera. Käyttöohje Langattomalla tai kiinteällä yhteydellä varustettu IP -Valvontakamera SÄÄNKESTÄVÄ Käyttöohje APM-J2033 SISÄLLYS 1 TERVETULOA KÄYTTÄJÄKSI... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 OMINAISUUDET... 3 PAKKAUKSEN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Mobile Phone. Yleistä huomioitavaa... 2 Vastuun vapautus... 2 Pakkauksen sisältö... 2

Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Mobile Phone. Yleistä huomioitavaa... 2 Vastuun vapautus... 2 Pakkauksen sisältö... 2 Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Mobile Phone English Sisällysluettelo Yleistä huomioitavaa... 2 Vastuun vapautus... 2 Pakkauksen sisältö... 2 1.0 Laitteen perusominaisuudet... 3 1.1 Painikkeet ja

Lisätiedot

Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014 Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014 Sisältö Perusasiat Asetukset Surffaus Lukeminen Tiedostojen jakaminen Valokuvaus Kirjoittaminen Filmaaminen Äänittäminen ipadissa olevia muita työvälineitä Perusasiat

Lisätiedot

Sinulla on nyt loistava tilaisuus

Sinulla on nyt loistava tilaisuus . osa esittäydy netissä simplesiten avulla: Uudet kotisivut tietoja Voit perustaa ilmaiseksi omat kotisivut, jos olet KotiMikron tilaaja. Sivuilla voit pitää esimerkiksi valokuva-albumia, päiväkirjaa,

Lisätiedot

Käyttöohje. Xperia V. LT25i

Käyttöohje. Xperia V. LT25i Käyttöohje Xperia V LT25i Sisältö Xperia V Käyttöohje...6 Aloittaminen...7 Tämä käyttöohje...7 Android mitä ja miksi?...7 Puhelimen yleiskuvaus...7 Kokoaminen...8 Laitteen kytkeminen päälle ja sammuttaminen...10

Lisätiedot

Toimistotyökalut pilveen - Office 365 käytännön tasolla. Sami Lavikko

Toimistotyökalut pilveen - Office 365 käytännön tasolla. Sami Lavikko Toimistotyökalut pilveen - Office 365 käytännön tasolla Sami Lavikko Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO... 1 MIKSI LUKISIT TÄMÄN OPPAAN?... 2 MIKÄ ON OFFICE 365?... 2 MITEN HYÖDYN OFFICE 365:STÄ?... 3 MINKÄ

Lisätiedot