SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2017"

Transkriptio

1 SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2017

2 Aivoliiton liikuntaa 1/2017 Aivoliiton liikuntaa 1Aivoliiton liikuntaa 1/2017/ Kohderyhmät: Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneet ja heidän omaisensa sekä perheet, joissa on todettu lapsen tai nuoren kielellistä erityisvaikeutta (SLI). - Yhdistyksissä on noin 60 liikunnan yhteyshenkilöä, joille menee kirjallinen liikuntaposti 2 kertaa vuodessa, sisältäen muun muassa Soveli-lehden kansainvälinen AVH-päivä, joka on AVH:n ennaltaehkäisyn päivä -- > yhdistyksissä mm. liikutaan. Samalla vietetään Unelmien liikuntapäivää -> yhdistykset liikkeellä erilaisin tempauksin.

3 Aivoliiton liikuntaa 2/ Elämyksiä luonnosta -lomat ja yhdistysten tuettua lomatoimintaa yhteistyössä lomajärjestöjen kanssa. - Materiaali: Liikunta aivoverenkiertohäiriön jälkeen, Suosittelen sinulle liikuntaa -kortti, Liikuntaneuvojan vastaanotolla -kirja. - Jäsenistölle koulutusta ja liikuntatapahtumia tarvelähtöisesti. Koulutusyhteistyössä mm. Reumaliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto. - Ajankohtaiset asiat liikunnasta, koulutuksista ja tapahtumista: kirjallinen yhdistysposti 8 kertaa vuodessa, sähköposti, nettisivut. Yhdistysväelle suunnattu materiaali ja koulutukset on keskitetty extranet-palveluun. - Boccia-mestaruuskisat vuosittain.

4 Aivoliiton liikuntaa 3/ Yksi elämä -talkoot -> Yhdistysten liikunnan tukeminen yhdessä Diabetes- ja Sydänliiton kanssa: koulutuksia, materiaali (mm. videot). -> Aivovoimaa-liikuntaneuvonnan työkaluja: Tuetun keskustelun materiaalia liikuntaneuvonnan tueksi (liikunnan puheeksi oton kortti sekä Liikuntaneuvojan vastaanotolla -kirja). Lisäksi Liikkuva Skidi, jossa valmistuu varhaiskasvatuksen ja liikunnan ammattilaisille vinkkimateriaalia niiden lasten liikuttamiseen, joilla on kielellinen erityisvaikeus. - Lisätiedot: Virpi Lumimäki, puh virpi.lumimaki@aivoliitto.fi

5 Allergia- ja astmaliiton liikuntaa 1/ Paikalliset yhdistyksemme toteuttavat runsaasti liikuntatapahtumia ja monipuolista liikuntatoimintaa joko itsenäisesti tai yhteistyössä muiden liikunta-alan toimijoiden kanssa. - Olemme mukana Kuntoutussäätiön organisoimassa Liikunta ja osallisuus -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää paikallistason liikuntatoimintaa ja luoda yhteistyöverkostoja. Hanke Seinäjoella, Mikkelissä, Porissa ja Vaasassa. - Yhdistyksissämme on liikuntavastaavat, jotka organisoivat yhdistysten liikuntatoimintaa. - Joillakin paikkakunnilla liikuntaa organisoi joko yhdistyksen työntekijä tai työntekijä ja hallitus yhdessä.

6 Allergia- ja Astmaliiton liikuntaa 2/ Liikunta tuodaan joka taholla esiin tärkeänä astman omahoitomuotona. - Tärkein liikunta-aiheinen teemapäivämme on Maailman astmapäivä, jolloin pyrimme kannustamaan erityisesti ikäihmisiä liikkumaan teemalla Harmaapantterit Liikkeelle! Liiton liikuntatoiminnasta vastaa aluepäällikkö Hannele Kiviranta, lansisuomi@allergia.fi tai

7 Epilepsialiiton liikuntaa 1/ Tavoitteena epilepsiaa sairastavien tasavertainen osallistuminen harraste- ja terveysliikuntaan oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. - Kohderyhmänä epilepsiaa sairastavat ja heidän läheisensä. - Alueellisia ja valtakunnallisia liikuntatapahtumia eri-ikäisille. - Luontoliikuntalomia neurologisesti sairaille ja vammautuneille yhteistyössä neurologisten vammaisjärjestöjen kanssa.

8 Epilepsialiiton liikuntaa 2/2017 Valtakunnalliset tapahtumat - Valtakunnalliset kesäkisat Mikkelissä - Liikuntavastaavien koulutus Keski-Suomessa - Alueelliset tapahtumat ja liikuntakerhot - Paikalliset epilepsiayhdistykset järjestävät mm. keilakerhoja, kuntosalitoimintaa, vesijumppaa, bocciaa ja lentopalloa Tule rohkeasti mukaan ja tuo kaverisikin!

9 Epilepsialiiton liikuntaa 3/2017 Lisätietoja valtakunnallisista ja alueellisista tapahtumista: - Epilepsia-lehdestä Lisätietoja luontoliikuntalomista: -

10 Hengitysliiton liikuntaa 1/ Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. - Kohderyhmät: Hengityssairaat ja heidän läheisensä - Hengitysliiton liikuntatoiminta täyttää 30 vuotta ja järjestää monipuolista liikuntatoimintaa eri-ikäisille ihmisille. Juhlavuoden kampanja Suomi liikkuu 100 lasissa! on hyväksytty Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. - Kannustamme suomalaisia liikkumaan 100:ssa paikallisessa Hengitysliiton ja hengitysyhdistysten sekä yhteistyökumppaneiden liikuntatapahtumassa eri puolilla Suomea. Osana tapahtumia järjestetään Arkiliikunnan SM-kisat sekä innostetaan suomalaisia keppijumppaan. Kaksi eri keppijumppaohjelmaa suunnitellaan yhdessä Happiliikkuja-konseptin sekä Voimisteluliiton kanssa paikallisten hengitysyhdistysten ja voimisteluseurojen yhteistyön lisäämiseksi. Yhteistyökumppanina on mm. Suomen Apteekkariliitto jäsenapteekkeineen.

11 Hengitysliiton liikuntaa 2/ Toimintavuonna Hengitysliiton kaikki valtakunnalliset teemapäivät, kuten Harvinaisten sairauksien päivä, Kansallinen uniapneapäivä, Maailman astmapäivä, Sisäilmasta sairastuneiden päivä, Lisäaikaa liikunnalle -viikonloppu ja Maailman keuhkoahtaumatautipäivä, kannustavat hengityssairaita ja kaikkia hengitysterveydestään kiinnostuneita liikkumaan terveytensä kannalta riittävästi. - Hengityssairauksia sairastaa miljoona suomalaista ja hengitysterveys koskettaa meitä kaikkia. - Paikallisissa hengitysyhdistyksissä on säännöllisiä liikuntaryhmiä, -tapahtumia, -tempauksia ja -leirejä ja liitto kouluttaa ammatti- ja vertaisliikunnanohjaajia.

12 Hengitysliiton liikuntaa 3/ Jäsenistölle ajankohtaista tiedottamista liikunta-asioissa, muun muassa Hengitys-lehden välityksellä. - Yhteistyössä muiden järjestöjen, kuntien, yritysten ja oppilaitosten kanssa. - Mukana verkostoissa: Liikkujan Apteekki, KKI-ohjelma, Liikkuva koulu -ohjelma, Voimaa vanhuuteen -ohjelma, Liikkujan polussa valtakunnallisen perheliikuntaverkoston kuljettaja ym. - Hengitä ja hengästy -hanke (OKM): Liikunta mukaan hoitoketjuihin ja -polkuihin, hengityssairaan liikkumispolkuja poikkisektoraalisella yhteistyöllä.

13 Hengitysliiton liikuntaa 4/2017 Lisätietoja hengityssairaan liikunnasta: Lisätiedot: Janne Haarala, puh , s-posti Veera Farin, puh , s-posti

14 Lihastautiliiton liikuntaa 1/2017 Vuonna 2017 keskitytään Lihaksista viis Liikkumaan siis -hankkeen ( ) aikana laadittujen toimintatapojen ja hyvien käytäntöjen juurruttamiseen: järjestetään vertaistukitapaaminen yhdistyksien liikuntavastaaville tehdään seurantakysely yhdistyksien liikuntavastaaville uuden hankkeen valmistelun pohjaksi järjestetään liikunnasta kuulemistilaisuus Turussa 17.5.

15 Lihastautiliiton liikuntaa 2/2017 aloitetaan Liikuntapostin julkaiseminen kaksi kertaa vuodessa yhdistysten liikuntavastaaville, yhteistyöverkostoille, kunnille ja muille sidosryhmille jatketaan Lihaksista viis Liikkumaan siis käsikirjan markkinointia Lihastautiliiton verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa jaetaan Lihaksista viis Liikkumaan siis -käsikirja valikoituihin kirjastoihin ympäri Suomen

16 Lihastautiliiton liikuntaa 3/2017 Lihastautipäivillä Rovaniemellä luontoliikunta on näkyvästi esillä yhteistyössä SoveLi ry:n kanssa tuodaan liikunta-asioita esille järjestettävällä Tunne itsesi tunne kehosi -liikuntaleirillä Ikaalisten kylpylässä (hakuaika päättyy 8.3), valtakunnallisella Lihastautiviikolla (viikko 35) sekä alueellisessa kesäpäivässä (Yli-Kaitalan Lomamökit, Iitti) tarjotaan lihastautia sairastaville neuvontaa ja ohjausta liikunta-asioissa esimerkiksi liikuntavastaavan Kysy liikunnasta -tunnilla kerran kuukaudessa.

17 Mielenterveyden keskusliiton liikuntaa Päätavoitteena on lisätä liikettä jäseniin ja siten edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. - Paikallisissa mielenterveysyhdistyksissä toimii liikuntaryhmiä. - Liikuntaryhmän ohjaajana on joko vertaisohjaaja tai liikunnanohjaaja. - Lajivalikoima laaja (suosituimpia ovat: kävely, kuntosali, vesiliikunta). - Yhdistykset järjestävät myös liikuntatapahtumia paikallisten yhteistyötahojensa kanssa. - MTKL järjestää koulutusta uusille liikuntavastaaville. - Liikuntaa on mukana myös liiton muissa tapahtumissa ja koulutuksissa (esim. ryhmänohjaajien ideapäivillä ja järjestöpäivillä).

18 Mielenterveyden keskusliiton liikuntaa 2/ Liikunta- ja kulttuurityöryhmä kokoontuu säännöllisesti suunnittelemaan liikuntatoimintaa. - Liikunnan viestintä jäsenlehti Revanssin, jäsenkirjeen, internetin ja sosiaalisen median avulla (liikuntavastaavilla oma Facebook-ryhmä). - Valtakunnalliset liikuntatapahtumat: Mestaruusturnaus Tampereella Lajeina salibandy, futsal ja lentopallo. Komiasti yhyres Kulttuuri- ja yleisurheilupäivät Seinäjoella. Lisätiedot: Liikuntasihteeri Kati Rantonen, p , kati.rantonen@mtkl.fi

19 Munuais- ja maksaliiton liikuntaa

20 Neuroliiton liikuntaa 1/ Neuroliiton liikunnan kohderyhminä ovat MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavat sekä heidän läheisensä. Tavoitteena on heidän soveltavan liikuntaharrastuksensa edistäminen ja sitä kautta heidän terveydentilansa ja jaksamisensa tukeminen ja henkisen ja sosiaalisen kestävyytensä vahvistaminen. - Neuroliitossa toimii alueellisesti 24 yhdistystä ja 100 paikallista kerhoa. Jokaisessa yhdistyksessä on nimetty liikuntavastaava, jonka tehtävänä on olla linkki liittoon ja jäseniin, kuntaan ym. - Yhdistykset/kerhot järjestävät paikallisia ja alueellisia liikuntatapahtumia ja -toimintaa yksin tai yhteistyössä muiden yhdistysten ja liikuntatoimijoiden kanssa.

21 Neuroliiton liikuntaa 2/2017 Yhteistyö, vaikuttaminen - Kuntoutussäätiön järjestöjen välisen yhteistoiminnan tehostaminen paikallistasolla pitkäaikaissairaiden osallisuuden edistämiseksi -hankkeessa yhteistyökumppanina sekä soveltavan liikunnan asiantuntijana hankkeen tukiryhmässä ja työpajoissa. - Solia soveltavan liikunnan apuvälinetoiminnan ohjausryhmässä. - Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla -hankkeen soveltavan liikunnan työryhmässä Invalidiliiton Esteettömyyden yhteistyöfoorumin jäsenenä. - Ruotsinkielisten saaristokuntien soveltavan liikunnan aktivointiin tähtäävän kehittämishankkeen luomisessa konsulttina. - Metsähallituksen hallinnoimassa ja SoveLin kanssa yhteistyössä toteuttavassa Rohkeasti luontoon -hankkeessa yhteistyökumppanina ja ohjausryhmässä. Hankkeelle on haettu jatkoa vuosille

22 Neuroliiton liikuntaa 3/2017 Jäsenistön liikuntamahdollisuuksien lisääminen - Pilotoidaan UKK-instituutin kanssa tuotettua Liikuntaneuvojan muistilistaa: MS-tautia sairastava asiakas -dokumenttia. Muistilista on myös osa UKK-instituutin omaa verkkokoulutusta. - Tuotetaan ja julkaistaan liikunnan Neurolaji-opassarja, jota on kehitetty yhteistyössä jäsenistön kokemusten pohjalta. Mitä ohjaajan tulee ottaa huomioon? Mitä jäsenen tulee kertoa ohjaajalle? Oppaat julkaistaan sähköisenä. - Jatketaan geokätköilyä edistävää NeuroGeo-projektia. Koulutetaan ns. Geogummeja yhdistyksiin, jotka eivät ole käyneet NeuroGeo-koulutusta. - Neuroliitto oli aktiivinen Neuroliikkuja toteutuneessa hankkeessa, jota hallinnoi Turun ammattikorkeakoulu. Jatkossa kerrotaan Neuroliikkuja-hankkeen tuloksista ja toimitaan asiantuntijana kunnille ja muille järjestöille.

23 Neuroliiton liikuntaa 4/ Jatketaan yhteistyötä kuntien liikunta- ja terveystoimijoiden, lajiliittojen ja paikallisten yhdistysten, seurojen sekä muiden liikunnan toimijoiden kanssa, jotta jäsenistö saa jatkossakin mahdollisuuden osallistua monipuolisesti uusiin harrastusmuotoihin. Ohjaus, neuvonta ja koulutus - Liikunnan erikoissuunnittelija antaa neuvontaa yksittäisille jäsenille, heidän läheisilleen sekä ammattilaisille ja opiskelijoille jäsenten liikunnan järjestämiseen ja harrastamiseen liittyvissä kysymyksissä. - Tehostetaan yhdistysten ja kerhojen neuvontaa liikunta-avustusten hakemisessa. Avustuskäytäntöjä kirjataan, jotta tietoa niistä voidaan kierrättää. Tämän lisäksi jäsenyhdistyksiä ohjataan järjestämään liikunta- ja lajikokeilutapahtumia sekä kannustetaan sairastuneita ja heidän läheisiään osallistumaan eri liikuntatapahtumiin. - Koulutetaan yhdistysten liikuntavastaavia ja muita yhdistystoimijoita liikuntasuunnitelman tekemiseen ja opastetaan hyödyntämään ITE-itsearviointia liikuntatoiminnan kehittämisessä.

24 Neuroliiton liikuntaa 5/2017 Liikuntatilaisuudet Vuonna 2017 liitto järjestää yhdessä muiden toimijoiden kanssa muun muassa seuraavia liikuntatilaisuuksia: Melontaretki, aiemmin meloneet Ratsastuskurssi, aiemmin ratsastaneet Melonta-ratsastuskurssi, uudet tai vähän harrastaneet Ammuntakurssi Tanssikurssi Uintileiri Lisätietoja: erikoissuunnittelija Riitta Samstén, p ,

25 Psoriasisliitto Psoriasisförbundetin liikuntaa 1/ Liikunnan iloa iho- ja/ tai nivelpsoriasista sairastaville ja heidän perheilleen. - Psoriasisliiton koulutuksissa, tapahtumissa ja sopeutumisvalmennuskursseilla ohjelmaan kuuluu nivelille ystävällistä liikuntaa. - Psoriasisyhdistyksissä on 36 koulutettua liikuntavastaavaa. Tavoite on saada liikuntavastaava jokaiseen yhdistykseen (43 yhdistystä). Liikuntavastaavien tehtävänä on liikuntamahdollisuuksien organisointi ja yhteistyö muiden järjestöjen kanssa yhdistyksen alueella. - Liikuntavertaisohjaajat ohjaavat liikuntahetkiä vertaisryhmissä, yhdistysten tilaisuuksissa sekä vetävät vesijumpparyhmiä. - Liikkeelle-peruskoulutus yhteistyössä SoveLin kanssa

26 Psoriasisliitto Psoriasisförbundetin liikuntaa 2/ Psoriasisliiton sivuilla psoriasisliitto.fi kerrotaan nivelille ystävällisestä liikunnasta. Liikunnan yhteyshenkilö Anne Savuoja, järjestösuunnittelija Pohjois-Suomen aluetoimisto Kansankatu 53, Oulu tai anne.savuoja(at)psori.fi

27 Selkäliiton liikuntaa 1/ Kohderyhmät: selkäoireiset, selkäleikkauksen läpikäyneet tai kipuja ennaltaehkäisemään pyrkivät henkilöt. - Selkäyhdistyksissä järjestetään säännöllisesti liikuntaryhmiä: selkäjumppa, vesivoimistelu, kuntosali, erilaiset tanssiryhmät, pilates ja jooga. - Ryhmiä ohjaa liikunnan asiantuntija, yleisimmin fysioterapeutti. - Selkävoimistelun tavoitteena on monipuolinen vatsa-, selkä- ja alaraajojen lihasten harjoittelu alku- ja loppuvenyttelyineen. - Liikunnan lisäksi ryhmissä saa tukea toisilta vertaisilta. - Liikuntavastaavat yhdistyksissä toimivat liikunta-asioiden koordinoijina.

28 Selkäliiton liikuntaa 2/ Vuoden 2017 liikuntateema on Tosimiehen selkätreeni. Osassa yhdistyksiä järjestetään omia liikuntaryhmiä miehille. - Selkäviikko : erilaisia liikuntatapahtumia ja lajikokeiluja selkäyhdistyksissä. - Maailman Selkäpäivä : toimintaa ja tapahtumia selkäyhdistyksissä. - Selkäyhdistysten yhteystiedot: - Jumppaohjeita: - Liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen, puh , hanna.kaariainen@selkaliitto.fi

29 Suomen CP-liiton liikuntaa 1/ Suomen CP-liitto ry on valtakunnallinen vammais- ja erityisliikuntajärjestö, jonka liikuntatoiminnan tavoitteena on edistää jäsenistön liikunta-aktiivisuutta. - Liikunnalla on erityisen tärkeä merkitys niin henkisen, fyysisen kuin sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. - Tavoitteena on, että yhä useammalla CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisella on mahdollisuus osallistua liikuntatoimintaan ja että harrastusmahdollisuudet olisivat yhdenvertaiset eri puolilla maata. - CP-liitto huomioi liikuntatoiminnassaan eri ikäryhmät ja vammaisuuden eri asteet. Pääpaino on terveysliikunnassa, mutta liitto tukee myös kilpa- ja huippu-urheilua.

30 Suomen CP-liiton liikuntaa 2/ Suomen CP-liitto järjestää valtakunnallisia liikuntatapahtumia ja -leirejä sekä tuottaa materiaaleja soveltavan liikunnan tueksi. - Liitto toimii yhteistyössä muiden soveltavan liikunnan toimijoiden kanssa. - Tavoitteena on, että liikuntavammaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen eri puolilla maata. - Suomen CP-liitolla on 20 paikallisyhdistystä, joita se tukee, kannustaa ja kouluttaa säännöllisen liikuntatoiminnan järjestämiseen. Melkein jokaisella yhdistyksellä on oma liikuntavastaava, joka organisoi yhdistyksen liikuntatoimintaa. Joillakin paikkakunnilla liikuntaa organisoi yhdistyksen puheenjohtaja.

31 Suomen CP-liiton liikuntaa 3/ Liikuntalajeja on paljon, vaikka osanottajamäärät ovat vähäisiä. - Selkeimmin ykkösharrastus on Boccian pelaaminen, jossa parhaimmat ovat kilpaurheilun puolella maamme kärkeä. Seuraavina tulevat uinti, keilailu, ratsastus ja talviliikuntaharrasteet. Sisäliikuntalajeista ovat nousseet uusina pyörätuolitanssi ja pyörätuolisähly. - CP-vammaisten liikunnan tavoitteena on tukea normaalia kehitystä ja estää väärien liikemallien syntymistä. Monipuolisella liikuntatottumuksella pyritään lisäämään omaehtoista liikkumista. Kokeilujen avulla pystytään löytämään oikeat lajit. Monille lapsena tai nuoruudessa löydetty harrastus säilyy koko elämän antaen tekemisen iloa, virkistystä, yhteistoimintaa ja ystäviä. - Tekemisen riemu ja onnistuminen parantavat itsetuntoa ja näin vaikuttavat vammaisen elämän tilanteeseen. Kokemukset ovat osoittaneet, että vammaisliikunta ei tunne rajoja, vaan melkein kaikki lajit ovat mahdollisia toteuttaa. - CP-liitto on sidoksissa moniin yhteistyötahoihin jo pelkästään tiedon ja toteutumisen kannalta.

32 Suomen CP-liiton liikuntaa 4/ Tuloksellinen kilpaurheilu vaatii hyviä edellytyksiä, olosuhteita ja asiantuntevaa ohjausta sekä apuvälineitä. Osa CP-yhdistyksistä on Suomen vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:n jäseniä ja tällä tavoin saa parasta ohjausta ja tarvittavaa avustusta. Huippu- ja kilpaurheilun järjestäminen ja rahoittaminen tapahtuvat VAUn kautta. - Hyötyliikunnan pääasiallisena tavoitteena on tuottaa liikkujalle iloa ja virkistystä. Niitä tarjoavat luonto, päivittäiset toiminnat ja omatoiminen liikunta. Hyötyliikunta lisää kokemuksia, antaa elämyksiä ja voi muuttua harrastustoiminnaksi. - Harrastusliikunta on liitetty terveyteen. Mitä enemmän jaksat harrastaa, sitä helpompi on selviytyä jokapäiväisistä askareista. Säännöllinen harrastus vähentää ongelmia ja on hyvä ryhmäkäyttäytymisen ja oman mielen tasapainottaja. - Elämän laadun kohottajana liikunta on monipuolinen väline. Silloin kun CP-liikunta lisää vammaisten ihmisten elämän laatua, on liikunta valittu oikein ja tarpeitten mukaisesti.

33 Suomen CP-liiton liikuntaa 5/2017 Tulevia tapahtumia: - Luonto Liikuttaa -kampanja 2017 kannustaa tänä vuonna osallistumaan Luonnonpäivät tapahtumiin. Luonnon päivät ohjelmanhanketta koordinoi ja Luonnonpaivat.fi -verkkopalvelua ylläpitää Metsähallituksen Luontopalvelut vuotiaiden hyvinvointiviikonloppu Pajulahti. - Boccia-mestaruuskilpailut Hämeenlinna.

34 Suomen Diabetesliiton liikuntaa 1/ Kohderyhmät: diabeetikot, sairastumisriskissä olevat sekä heidän läheisensä. - Yhdistyksissä toimii n. 45 nimettyä liikuntavastaavaa. - Diabetesyhdistysten toteuttamina erilaisia liikuntatapahtumia eri kohderyhmille, paikallisesti ja alueellisesti muun muassa: perheiden liikuntapäiviä, liikunnan teemapäiviä, luontoretkiä, osallistumisia erilaisiin yleisiin liikuntatapahtumiin. - Ajankohtaisista liikuntatapahtumista tiedottamista ja yhteistyötä SoveLin, KKI:n ja Liikkujan polku -verkoston kanssa.

35 Suomen Diabetesliiton liikuntaa 2/2017 Yksi elämä -hanke vuosina > Yhdistysten liikuntatoiminnan kehittäminen osana hankekokonaisuutta: koulutukset ja materiaalin tuottaminen yhdessä Aivoliiton ja Sydänliiton kanssa: - Yhteisiä Voimaa ja tasapainoa -koulutuksia diabetesyhdistysten liikuntavastaaville. - Yhteisiä Liikkeelle tuolilla -tuolijumppaohjaajakoulutuksia, mukana yhteistyössä myös Reumaliitto. - Liikunnallisten videovinkkien tuotto yhdistysten liikuntatoiminnan tueksi, teemoina mm. voima ja tasapaino. - Lisätiedot: Terhi Kvick, puh , terhi.kvick@diabetes.fi

36 Suomen Luustoliiton liikuntaa 1/ Kohderyhmät: osteoporoosia sairastavat ja muut luustokuntoutujat. - Luusto- ja osteoporoosiyhdistyksissä ympäri Suomen järjestetään viikoittain liikuntaryhmiä. Osa yhdistyksistä tarjoaa useita erilaisia liikuntavaihtoehtoja. Luustoyhdistykset ovatkin usein omalla toiminta-alueellaan ainoa luustokuntoutujalle räätälöityä liikuntaa tarjoava taho. Liikuntaryhmät ovat yleisin yhdistysten toimintamuoto, ja tarjonta on monipuolista: jumppa, tuolijumppa, tasapainojumppa, vesivoimistelu, kuntosali, tanssiryhmät jne. - Liikunta on olennainen osa luustoterveyden ylläpitoa ja osteoporoosin omahoitoa. - Liikunnan tarkoituksena ovat lihaskunnon, tasapainon ja liikkuvuuden ylläpito ja kehittäminen. Tavoitteena on estää kaatumisia ja luunmurtumia. Liikunnan lisäksi ryhmissä saa tukea omahoitoon toisilta vertaisilta.

37 Suomen Luustoliiton liikuntaa 2/ Ryhmiä ohjaavat liikunnan asiantuntijat ja toisinaan myös vertaisliikunnanohjaajat, jotka lisäksi voivat vetää yhdistyksissä taukojumppaa. - Vertaisliikunnan ohjaajien lisäksi yhdistyksessä voi olla liikuntavastaavia, jotka toimivat yhdistyksen liikunta-asioiden koordinoijina. - Jäsenyhdistysten liikunnan vertaisohjaajille järjestetään koulutusta yhteistyössä Eläkeliiton kanssa (Murtumatta mukana -toiminta) sekä yhdistyksen Luustoliitolta tilaamana tilauskoulutuksena (Ikäinstituutin nk. VertaisVeturi-koulutus). - Luustoviikkoa vietetään ja kansainvälistä Osteoporoosipäivää Viikon aikana jäsenyhdistyksissä on monenlaisia tapahtumia mukaan lukien monet liikuntatapahtumat.

38 Suomen Luustoliiton liikuntaa 3/ Liikuntamateriaalin osalta on tarjolla kolmet eri tasoiset kotiliikuntaohjeet joko painotuotteena tai sähköisenä versiona sekä suomen että ruotsin kielellä. - Lisäksi tarjolla ovat luuliikuntaohjeet lapsille ja nuorille, aikuisille, ikääntyneille ja osteoporoosia sairastaville: - Järjestösuunnittelija Jenni Tuomela on liikunnan yhteyshenkilö, jenni.tuomela@luustoliitto.fi, puh

39 Suomen Mielenterveysseuran liikuntaa 1/2017 Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyttä sekä ehkäistä mielenterveyden ongelmia. - Liikunta- ja hyvinvointitoimintaa koordinoivien ja toteuttavien henkilöiden vuosittaiset koulutukset ja vertaistapaamiset. - Paikalliset mielenterveysseurat toteuttavat ryhmätoimintaa ja erilaisia yleisötilaisuuksia, mm. metsäkävelyjä. Paikallisseuroissa toteutettiin v liikuntaryhmää. Koirakkotoiminnassa liikuttiin koirien kanssa ryhmissä. - Projektit: Mielenterveyskuntoutujien liikunnan kehittämishankkeet , Perheliikuntahanke , Mielenterveysalan liikunnan koordinointi- ja kehittämishanke

40 Suomen Mielenterveysseuran liikuntaa 2/ Toiminta erilaisissa yhteistyöhankkeissa ja verkostoissa mm. perheliikuntaverkosto, perheliikuntahanke, liikunta ja osallisuus -hanke, Liikkeellä voimaa vuosiin. - Liikuntatyöryhmä on kokoontunut (1980->) ja organisoinut liikunta- ja mielenterveysseminaareja. - Liiku Mieli Hyväksi -verkosto (2013 ->) suunnattu kaikille aihepiiristä kiinnostuneille -> ajankohtaisista asioista tiedotusta.

41 Suomen Mielenterveysseuran liikuntaa 3/ Materiaaleja: Hyvinvoinnin lähteillä -artikkelikokoelma, Moto-taituriksi -opas, Perheliikuntakortti, Perheliikunnan vinkkikortit, Mielenterveysalan liikunnan kehittämishankkeiden loppuraportit, Liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjaukset, Seniori hyvinvointitreenit Hyvää mieltä ja oloa ryhmästä -opas ohjaajalle, Nuorten mieli vahvaksi! -kortit ohjaajille ja valmentajille, Voimaa urheiluun hyvästä mielestä -opas, Mental Health Art Week -raportit, Mun mieli -sovellus ja Nestori Nurjamieli ja Hyvän Mielen Konkarit -lautapeli. - Materiaaleja: ja - Lisätiedot: Sinikka Kähkönen, sinikka.kahkonen@mielenterveysseura.fi

42 Suomen Nivelyhdistyksen liikuntaa Osa Suomen Nivelyhdistyksen alaosastoista, nivelpiireistä, järjestää nivelystävällistä vesiliikuntaa, kuntosalitoimintaa, jumppaa ja ulkoilua. - Eri paikkakuntien liikuntatiedot löytyvät paikallistoiminnan nettisivuilta:

43 Suomen Parkinson-liiton liikuntaa 1/ Kohderyhmät: liikehäiriösairauksia kuten Parkinsonin tautia, dystoniaa, Huntingtonin tautia sekä harvinaisia liikehäiriöitä sairastavat ja heidän läheisensä. - Vuoden teemana ovat ohjaus ja neuvonta, ohjaus ja neuvontatoiminnan kehittäminen. Iso osa tästä liittyy liikuntaan. - Alueellisia Parkinson-yhdistyksiä on 17 sekä valtakunnalliset Dystonia- ja Huntington-yhdistys, paikalliskerhoja on Yhdistyksissä alueellisen liikunnan asiantuntijoina toimivat liikuntavastaavat ja paikallistasolla kerhonliikuttajat, jotka järjestävät monipuolista ryhmäliikuntaa omilla alueillaan. Liikunnallisissa turnauksissa ja -kilpailuissa lajeina ovat mm. pelkkis, pukka, boccia, keilailu, mölkky, tikanheitto ja golf.

44 Suomen Parkinson-liiton liikuntaa 2/ Valtakunnallinen Parkinson-viikko Maailman Parkinson-päivää vietetään Finlandia -talolla , jolloin myös yhdistykset ja kerhot alueillaan ovat liikkeellä monipuolisin tapahtumin. - Kerhonvetäjien ja liikunnan vapaaehtoistoimijoiden yhteiset koulutuspäivät ovat (Viking Gabriella). - Suomen Parkinson-liiton keilailumestaruuskisat jäsenistölle Kupittaan keilahalli, Turku. - Geokätköilyn alkeiden ohjausta jäsenistölle Suvituulen ympäristössä (ryhmille). - Jäsenistöä kannustetaan ja ohjataan osallistumaan Suomi juhlii 100 vuotta -tapahtumiin alueillaan (tanssi, luontoliikunta).

45 Suomen Parkinson-liiton liikuntaa 3/ Yksilöllistä ja ryhmämuotoista liikuntatestausta ja liikuntaneuvontaa jäsenistölle Erityisosaamiskeskus Suvituulessa sekä ryhmämuotoisena alueilla. - Kenttäpostissa ja sähköisessä uutiskirjeessä (4 vuodessa) tiedotetaan ajankohtaisista liikunta-asioista. Liikunnan vapaaehtoistoimijoita tiedotetaan lisäksi tarvittaessa omilla tiedotteilla. - Soveli-lehti postitetaan kaksi kertaa vuodessa yhdistyksiin, liittohallituksen ja liikuntatoimikunnan jäsenille. Lisätiedot: fysioterapeutti/liikuntasuunnittelija Taina Piittisjärvi, puh , taina.piittisjarvi@parkinson.fi

46 Suomen Reumaliiton liikuntaa 1/ Kohderyhmät: Reumasairauksia ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavat sekä heidän omaisensa ja perheet. - Yhdistyksissä on yli 200 liikuntavastaavaa (reumatraineria) mahdollistamassa liikunnasta nauttiminen osana elämää. - Yhdistyksissä toimii lähes 500 mm. vesiliikunta-, kuntosali-, voimistelu-, ulkoliikunta ja peliryhmää. - Vuonna 2017 Reumaliitto täyttää 70 vuotta ja toimintateemana on Mielekästä elämää. - Liikunta- ja tule-terveystyötä tehostetaan kehittämällä uusia hankkeita ja/tai toimintamuotoja mm. saunajooga ja häntä-jumpat.

47 Suomen Reumaliiton liikuntaa 2/ Tarkoituksena on kannustaa tule-oireisia ja -sairaita liikkumaan monipuolisesti hyvinvointinsa lisäämiseksi. - Liikuntavastaavien Lisää laatua liikuntaan -koulutus yhteistyössä SoveLin kanssa. - Tuolijumpan ohjaajakoulutuksia Liikkeelle tuolilla, yhteistyössä Yksi elämä -terveystalkoot. - Saunajoogan vertaisohjaajakoulutuksia - Lisäksi: Keltaisen Nauhan päivä Reumapäivä ja Reumaviikko (vko 42) - Lisätietoja: Tinja Saarela , tinja.saarela@reumaliitto.fi

48 Suomen Sydänliiton liikuntaa 1/ Kohderyhmät: sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia sairastavat, koko väestö. - Jäseniä , sydänyhdistyksiä 226 ja niissä monipuolista liikuntaa; kävelyä, sauvakävelyä, vesijumppaa, Mindfulnessia, kuntosaliharjoittelua, liikuntatapahtumia - Valtakunnallisia jäsenyhdistyksiä kolme. - Yhdistyksissä noin 200 liikuntavastaavaa, jotka saavat Liikuntaviestin 2 x vuodessa. - Sydänpiirit (16) aktiivisia liikuntatoimijoita.

49 Suomen Sydänliiton liikuntaa 2/ liikuntajulkaisua tulossa; sydanliitto.fi/ammattilaisnetti. - Sepelvaltimotauti ja liikunta- ja ravitsemustietoutta Personal trainereille. - Sepelvaltimotautia sairastavan liikuntapolun vahvistaminen. - Sydän tekee hyvää -liikuntakonsepti mm. KOL:in ja Suomen Voimisteluliiton kanssa. - Luonnon päivät.

50 Suomen Sydänliiton liikuntaa 3/ Sydänviikko Tunne arvosi -teemalla. - Liiku terveemmäksi -päivä Maailman sydänpäivänä Pukeudu punaiseen /yhdistyksillä erilaisia liikuntatapahtumia. - Koulutusta: Neuvokas perhe- ja OTA-ohjauskartta -menetelmät, TOTA - terveyden oma tilannearvio -menetelmä sekä Sepelvaltimotauti ja liikunta -koulutus.

51 Suomen Sydänliiton liikuntaa 4/ Paljon liikuntamateriaalia sekä liikuntaohjausmateriaalia elintapamuutoksen tueksi. - sydanliitto.fi/ammattilaisnetti Lisätiedot: Annukka Alapappila, puh annukka.alapappila@sydanliitto.fi

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015 SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015 Aivoliiton liikuntaa 1/2015 - Kohderyhmät: Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneet ja heidän omaisensa sekä perheet, joissa on todettu lapsen tai nuoren kielellistä

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015 SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015 Aivoliiton liikuntaa 1/2015 - Kohderyhmät: Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneet ja heidän omaisensa sekä perheet, joissa on todettu lapsen tai nuoren kielellistä

Lisätiedot

Jäsenjärjestöjen liikuntaa Koonnut Heidi Hölsömäki / SoveLi

Jäsenjärjestöjen liikuntaa Koonnut Heidi Hölsömäki / SoveLi Jäsenjärjestöjen liikuntaa 2018 Koonnut Heidi Hölsömäki / SoveLi Aivoliitto 2018 Kohderyhmät: Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneet ja heidän omaisensa sekä perheet, joissa on todettu lapsen tai nuoren

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014. Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014.

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014. Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014. SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014 Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014. SoveLin jäsenjärjestöt 2014 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014. Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014.

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014. Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014. SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014 Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014. SoveLin jäsenjärjestöt 2014 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija, ft (AMK), liikunnanohjaaja.

Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija, ft (AMK), liikunnanohjaaja. Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija, ft (AMK), liikunnanohjaaja Mikko Vähäniitty Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii SoveLi 20 vuotta - Liiku

Lisätiedot

Henkeä liikuntatoimintaan! Helin kesä Veera Farin, suunnittelija Janne Haarala, liikunnan suunnittelija Hengitysliitto

Henkeä liikuntatoimintaan! Helin kesä Veera Farin, suunnittelija Janne Haarala, liikunnan suunnittelija Hengitysliitto Henkeä liikuntatoimintaan! Helin kesä 16. -18.6.2017 Veera Farin, suunnittelija Janne Haarala, liikunnan suunnittelija Hengitysliitto Liikunnan puolesta 30 vuotta Liikuntatoiminnan yleisavustus, OKM, 1988

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2016

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2016 SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2016 Aivoliiton liikuntaa 1/2016 - Kohderyhmät: Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneet ja heidän omaisensa sekä perheet, joissa on todettu lapsen tai nuoren kielellistä

Lisätiedot

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry 9.11.2015 Suomalaiset liikuntajärjestöt Suomalaisia valtakunnallisia

Lisätiedot

Järjestöjen ja kuntien yhteistyö. Tommi Yläkangas Soveltava Liikunta SoveLi ry

Järjestöjen ja kuntien yhteistyö. Tommi Yläkangas Soveltava Liikunta SoveLi ry Järjestöjen ja kuntien yhteistyö Tommi Yläkangas Soveltava Liikunta SoveLi ry Esitys - SoveLi ry:n esittely - Järjestöjen soveltava liikunta - Kuntien soveltava liikunta - Järjestöjen ja kuntien yhteistyö

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina Soveltavan liikunnan julkaisuja 8 1 Lukijalle Tervetuloa tutustumaan kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen

Lisätiedot

Palveluketju paperilla ja käytännössä. Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry

Palveluketju paperilla ja käytännössä. Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry Palveluketju paperilla ja käytännössä Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry Hengitysliitto Edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan

Lisätiedot

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen!

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Aluesihteeri Veijo Kivistö Aivoliitto ry p. 040 5430 009 sp. veijo.kivisto@aivoliitto.fi Aivoliitto ry Suomen Parkinson-liitto ry Suomen Parkinson-liitto

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Konsultointi- ja kehittämisprojekti 2013 2015 Liikunta kuuluu kaikille myös neurologista sairautta sairastavalle Liikunnan on todettu

Lisätiedot

Soveltava Liikunta SoveLi ry:n selvitystyö 10.3.2011 Erityisliikunnan jaoston nimeämälle inkluusion arviointityöryhmälle

Soveltava Liikunta SoveLi ry:n selvitystyö 10.3.2011 Erityisliikunnan jaoston nimeämälle inkluusion arviointityöryhmälle 1 Soveltava Liikunta SoveLi ry:n selvitystyö 10.3.2011 Erityisliikunnan jaoston nimeämälle inkluusion arviointityöryhmälle 2 Sisällysluettelo 1. Selvitystyön tehtävänanto 2 2. Taustaa 2 3. Kyselyn tulokset

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla

Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla Johanna Friman 21.8.2018 Anu Oittinen: Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla Anu Oittinen: Rajattomasti liikuntaa Turun

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia. SoveLin strategia vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia. SoveLin strategia vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia SoveLin strategia vuosille 2016 2018 1 Sisältö Johdanto...4 Käsitteet ja arvot...6 Valittu suunta: Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia...8 Missio ja perustehtävä...

Lisätiedot

Opas harvinaistoiminnasta

Opas harvinaistoiminnasta Opas harvinaistoiminnasta Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 2 Harvinaiset Hengitysliiton harvinaistoiminta Hengitysliiton harvinaistoiminta edistää

Lisätiedot

Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla

Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla Kati Multanen, Kokemustoimintaverkoston ohjausryhmän varapuheenjohtaja (Järjestösuunnittelija, Suomen Diabetesliitto ry) Kokemustoimintaverkostossa

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia. SoveLin strategia vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia. SoveLin strategia vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia SoveLin strategia vuosille 2016 2018 1 Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia SoveLin strategia vuosille 2016 2018 Soveltavan liikunnan julkaisuja 7 ISSN 2341-619X

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Anne Taulu, Toiminnanjohtaja, FT, TtM, sh (AMK) Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1.

Lisätiedot

Laatua ja asiantuntemusta soveltavaan liikuntaan

Laatua ja asiantuntemusta soveltavaan liikuntaan Laatua ja asiantuntemusta soveltavaan liikuntaan Soveltava Liikunta SoveLin strategia 2013 2015 Laatua ja asiantuntemusta soveltavaan liikuntaan 2 Laatua ja asiantuntemusta soveltavaan liikuntaan Soveltava

Lisätiedot

Valtakunnallisten liikuntajärjestöjen järjestöpäivät 6-7.9.2003

Valtakunnallisten liikuntajärjestöjen järjestöpäivät 6-7.9.2003 Suomen Mielenterveysseura Valtakunnallisten liikuntajärjestöjen järjestöpäivät 6-7.9.2003 Järjestöjen tietoiskut Mielenterveysseuran liikuntatoiminta ja Liiku Mieli Hyväksi - hanke Suomen Mielenterveysseura

Lisätiedot

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila 28.10.2016 Sydänliiton kuntoutus Voimavarojen tukeminen -ideologia kautta linjan Vertaistuki, kokemuskouluttajat Verkkokuntoutus, pilotti 2015 SOPE 80-100 kurssia

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Erityisen hyvää liikuntaa

Erityisen hyvää liikuntaa Erityisen hyvää liikuntaa Saku Rikala KKI-Päivät 16.-17.3.2016 Soveltava Liikunta SoveLi ry Valtakunnallinen liikuntajärjestö Tavoitteena parantaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten mahdollisuuksia liikuntaan

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016 2021 Laatua ja asiantuntemusta soveltavaan liikuntaan Suositukset on tarkoitettu päätöksentekijöille, kunnille,

Lisätiedot

PIENI PALVELUOPAS 2011

PIENI PALVELUOPAS 2011 PIENI PALVELUOPAS 2011 Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki Puh. 09-5407540, fax. 09-54075460 toimisto@cp-liitto.fi AIKUISTOIMINTA Aikuistoiminnan tarkoituksena on kehittää vammaisille aikuisille toimintoja

Lisätiedot

Kokemuskouluttaja teorian täydentäjänä

Kokemuskouluttaja teorian täydentäjänä Kokemuskouluttaja teorian täydentäjänä Kokemusten äärellä koulutusta kokemustoimijuuteen Anna-Liisa Kemi, aluesuunnittelija Suomen Nivelyhdistys ry, Kokemustoimintaverkoston ohjausryhmän jäsen www.kokemustoimintaverkosto.fi

Lisätiedot

LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja

LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja yhteistyökumppaneille 2009 Webropol sähköpostikysely tehtiin kesä- ja elokuussa 2009 NK vastaukset 53 % (N=38, n=20) YTK vastaukset 30 % (N=57, n=17) Asiaa kannatetaan

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa. Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti

Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa. Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti Al Valtakunnalliset järjestökumppanit 2017-1. Aivoliitto ry 2. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan vastuualue, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan vastuualue, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto Avustusmahdollisuuksia soveltavaan luontoliikuntaan OKM:n liikuntatoimen hallinnonalalla Soveltavan luontoliikunnan verkostotilaisuus 28.9.2018, Tarvaspää Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Suunnittelija Laura Sormunen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Itä-Suomen Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 6.5.2014 Toimenpideohjelman taustat Terveytensä kannalta

Lisätiedot

KKI-hanketuki seurojen näkökulmasta. Lisätietoa

KKI-hanketuki seurojen näkökulmasta. Lisätietoa KKI-hanketuki seurojen näkökulmasta Lisätietoa http://www.kkiohjelma.fi/hanketuki KKI-hanketuki Taloudellinen tuki paikallisille toimijoille työikäisten liikuttamiseksi Tahoille, jotka järjestävät aloittelijoille

Lisätiedot

Kokemustoimintaverkosto 2016 Lauri Honkala, suunnittelija, Kokemustoimintaverkosto Kokemustoimintaverkostossa mukana 36 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä 17 alueellista ohjausryhmää eri

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

VOIMAA VANHUUTEEN -KEHITTÄMISSUUNNITELMA

VOIMAA VANHUUTEEN -KEHITTÄMISSUUNNITELMA VOIMAA VANHUUTEEN -KEHITTÄMISSUUNNITELMA KUNTA: Leppävirta PVM: 12.1.2017 LUONNOS YHTEISTYÖRYHMÄN JÄSENET Satu Portimo, personal trainer Terho Happonen, Leppävirran Viri Riitta Räisänen, Varkauden seudun

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2017 yhteensä 12 kuntaa (Kuvio 1), joissa 75 vuotta täyttäneitä ihmisiä on 25 901 (Sotkanet 2016). Heistä

Lisätiedot

Lapin liikuntastrategiaa läpileikkaavat asiat

Lapin liikuntastrategiaa läpileikkaavat asiat Lapin liikuntastrategiaa läpileikkaavat asiat SEURATOIMINTA LAPSET JA NUORET AIKUISET HUIPPU-URHEILU LIIKUNNAN ARVOMAAILMA LIIKUNTALAKI INFRA Tavoite Lappi on maailman kiinnostavin hyvinvointiympäristö

Lisätiedot

LUUSTOASIALLA YHDESSÄ -koulutus- ja verkostoitumispäivä Tampere

LUUSTOASIALLA YHDESSÄ -koulutus- ja verkostoitumispäivä Tampere LUUSTOASIALLA YHDESSÄ -koulutus- ja verkostoitumispäivä 19.5.2015 Tampere AJANKOHTAISET TERVEISET LUUSTOLIITOSTA Luustoliitto Ammattilaisille hyödynnettäväksi Ajankohtaista Pauliina Tamminen Luustoneuvoja-projektipäällikkö

Lisätiedot

Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2015

Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2015 Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2015 Lisäykset, korjaukset ja päivityspyynnöt: katja.reinikainen@kansalaisareena.fi Lähteet: asianomaiset järjestöt,

Lisätiedot

ME-kävely - kannustiko liikkumaan enemmän?

ME-kävely - kannustiko liikkumaan enemmän? ME-kävely - kannustiko liikkumaan enemmän? Hyvän hoidon puolesta maailmanennätyskävely oli Suomen Reumaliiton ja Roche Oy:n yhteinen hanke Hanke koostui Suomen Reumaliiton paikallisyhdistysten liikuntavastaavien

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY Etelä-Savon ADHD-, Autismi- ja Dysfasiayhdistys ry Etelä-Savon Aivovammayhdistys ry Etelä-Savon CP-yhdistys ry Etelä-Savon Meniere-yhdistys ry Etelä-Savon

Lisätiedot

Liikkeestä hyvinvointia Motion för välbefinnande

Liikkeestä hyvinvointia Motion för välbefinnande 1 Liikkeestä hyvinvointia Motion för välbefinnande Reumaliiton toimintateema on vuosina 2015 ja 2016 Liikkeestä hyvinvointia Motion för välbefinnande, joten liikunta/liikkuminen on vuosina 2015 ja 2016

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja,

LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014 Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, Syyskauden toiminta on alkamassa helteisistä keleistä huolimatta, joten on tullut aika tiedottaa loppuvuoden tapahtumista!

Lisätiedot

Tervetuloa! Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Helsinki, Kuopio ja Oulu

Tervetuloa! Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Helsinki, Kuopio ja Oulu Tervetuloa! Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät 19.1.2019 Helsinki, Kuopio ja Oulu Ohjelma: 09.45-11.15 Tervetuloa! Skype-yhteydet avataan Päivän ohjelma ja esittäytymiset Ikkuna tulevaan: Epilepsialiitto

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA 5.9.2017 VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut Liikuntatoimen rooli elintapaohjauksessa Liikuntalaki määrittää kunnan tehtävät

Lisätiedot

Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja

Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja Miksi Voimaa vanhuuteen -ohjelma? Tiedetään, että Liikkumiskyvyn ongelmat, muistisairaudet, alakulo ja yksinäisyys jouduttavat koti- tai laitoshoitoon siirtymistä

Lisätiedot

Mitä pohtii potilas ja hänen läheisensä?

Mitä pohtii potilas ja hänen läheisensä? Bioetiikkaseminaari: Tietojen ja näytteiden luovuttaminen lääketieteelliseen tutkimuskäyttöön: Hyvää tekemässä vai peräti velvollisuus? Mitä pohtii potilas ja hänen läheisensä? Turun yliopisto 11.11.2016

Lisätiedot

FYYSINEN TERVEYS JA HYVINVOINTI UUDESSA KOTIMAASSA

FYYSINEN TERVEYS JA HYVINVOINTI UUDESSA KOTIMAASSA FYYSINEN TERVEYS JA HYVINVOINTI UUDESSA KOTIMAASSA 29.9.2014 Eva Rönkkö Eläkeläiset ry Monikulttuurisen työn tavoitteet: - Tukea ikääntyneiden maahanmuuttajien arkea, auttaa heitä löytämään mielekästä

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 VISIO 1 + 2 Jokaisella koululaisella on mahdollisuus liikkua monipuolisesti koulupäivän

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus toimintasuunnitelmaan 2018

Ajankohtaiskatsaus toimintasuunnitelmaan 2018 Ajankohtaiskatsaus toimintasuunnitelmaan 2018 Toimintalinjaukset vuoteen 2020 Yhteisö välittää Vapaaehtoistoiminnan tuki ja kehittäminen Vaikuttamis- ja tiedotustoiminta Kokemustiedon ja vertaisyhteisön

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen - iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Liikuntaryhmän laatukriteerit

Voimaa vanhuuteen - iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Liikuntaryhmän laatukriteerit Voimaa vanhuuteen - iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Liikuntaryhmän laatukriteerit Voimaa vanhuuteen -ohjelma 2012: Liikuntaryhmän laatukriteerit Liikuntaryhmän laatukriteerit Laatukriteerit on tarkoitettu

Lisätiedot

UUDENMAAN MUNUAIS-JA MAKSAYHDISTYS UUMU RY NJUR- OCH LEVERFÖRENINGEN I NYLAND RF

UUDENMAAN MUNUAIS-JA MAKSAYHDISTYS UUMU RY NJUR- OCH LEVERFÖRENINGEN I NYLAND RF 1 UUDENMAAN MUNUAIS-JA MAKSAYHDISTYS UUMU RY NJUR- OCH LEVERFÖRENINGEN I NYLAND RF TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTAVUODEN YLEISNÄKYMÄT JA -TAVOITTEET Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Liikunta ja osallisuus -hanke. Tukiryhmän kokous

Liikunta ja osallisuus -hanke. Tukiryhmän kokous Liikunta ja osallisuus -hanke Tukiryhmän kokous 16.12.2016 Kuulumiskierros Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet tukiryhmän kokouksen 7.6. jälkeen Liikunta ja osallisuus -hankkeen keskeisimmät toimenpiteet

Lisätiedot

Kevä tkäusi 2015. Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä.

Kevä tkäusi 2015. Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä. Kevä tkäusi 2015 Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä. 2015 Kevätkausi alkaa 5.1.2015 Tammikuun viides päivä polkaistaan käyntiin kaupungin ohjatut liikuntaryhmät. Tarjolla

Lisätiedot

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Pauli Rintala Erityisliikunnan professori Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos ERITYISLIIKUNNAN HISTORIA Ennen v. 1900: Lääketieteellinen voimistelu

Lisätiedot

Terveysliikuntahankkeita ja liikunnan olosuhteiden edistäjä palkittiin

Terveysliikuntahankkeita ja liikunnan olosuhteiden edistäjä palkittiin Terveysliikuntahankkeita ja liikunnan olosuhteiden edistäjä palkittiin 15.4.2016 10.30 Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma palkitsi tänä vuonna Kajaanin ammattikorkeakoulun Liiku Myötätuulta

Lisätiedot

LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010. Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat!

LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010. Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat! LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010 Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat! Tiedoksi kaikille, että Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema esitys uudesta liikuntalaista on siirtymässä

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin hanke. (Terveyden edistämisen määräraha-avustus, )

Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin hanke. (Terveyden edistämisen määräraha-avustus, ) Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin hanke (Terveyden edistämisen määräraha-avustus, 2017-18) Al Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin Mielipakista elämänvoimaa!

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2014

Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2014 Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2014 Listaa päivitetään! Lisäykset, korjaukset ja päivityspyynnöt: tero.ipatti@kansalaisareena.fi Lähteet: asianomaiset

Lisätiedot

Suokadun toimintakeskus / askartelu syksy 2015 kevät 2016

Suokadun toimintakeskus / askartelu syksy 2015 kevät 2016 Suokadun toimintakeskus / askartelu 14 17 MAALAUSRYHMÄ Vertaisohjattu 17 19 KUVATAIDERYHMÄ Kuopion Varhaiseläkkeensaajat ry 050 367 4946 TIISTAI 9 12 TIISTAIN KÄSITYÖKERHO Vertaisohjattu /avoin 13 14 KOKOPÄIVÄRYHMÄN

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Jyväskylässä Virpi Tarkiainen

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Jyväskylässä Virpi Tarkiainen Vapaaehtoistoiminnan suunnittelupäivät Jyväskylässä 6.-7.10.2017 Virpi Tarkiainen Tervetuloa! Tavoitteena on vapaaehtoistoimijoiden tukeminen eri tehtävissä, työkalujen tarjoaminen ja yhteisen kuvan luominen

Lisätiedot

Hengitysliitto houkutusta ja koukutusta

Hengitysliitto houkutusta ja koukutusta Järjestötoiminnan vuosikatsaus 2017 Vuosi 2017 lukuina Hengitysliitto 2020 - houkutusta ja koukutusta 2020 vuosikymmentä kohti mennään jatkuvasti kehittyvien digitaalisten palveluiden kanssa: Mobiilijäsenpalvelu

Lisätiedot

IKÄINSTITUUTIN VOIMAA VANHUUTEEN Ohjelmatyö Voimaa Vanhuuteen ohjelmatyö Hämeenlinnassa

IKÄINSTITUUTIN VOIMAA VANHUUTEEN Ohjelmatyö Voimaa Vanhuuteen ohjelmatyö Hämeenlinnassa IKÄINSTITUUTIN VOIMAA VANHUUTEEN Ohjelmatyö 2005-2014 Voimaa Vanhuuteen ohjelmatyö Hämeenlinnassa 2010-2014 Pirkko Mattila Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö VOIMAA VANHUUTEEN HÄMEENLINNASSA HÄMEENLINNA

Lisätiedot

RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN SEUDULLA

RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN SEUDULLA RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN Seudullisella yhteistyöllä tasapuolisempaa, laadukkaampaa ja tehokkaammin tuotettua liikuntapalvelua Anu Oittinen KUNTIEN TULEVAISUUSFOORUMI Ti 10.4.2018 Kuntatalo, Helsinki

Lisätiedot

Ohjelmasisällössä huomioidaan kohderyhmä esim. yrittäjät, työttömät, eri ammattiryhmät.

Ohjelmasisällössä huomioidaan kohderyhmä esim. yrittäjät, työttömät, eri ammattiryhmät. MTLH:N HYVINVOINTILOMAN 2017 MALLIOHJELMA Ohjelmasisällössä huomioidaan kohderyhmä esim. yrittäjät, työttömät, eri ammattiryhmät. Tavoitteena on, että työikäinen lomalainen aktivoituu oman hyvinvointinsa

Lisätiedot

Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita

Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten asiantuntemuksen yhdistäminen Jaana Tuomela 16.1.2019 Harjavalta Satakunnan yhteisökeskus www.yhteisokeskus.fi

Lisätiedot

Hengitä ja hengästy Pirkanmaalla

Hengitä ja hengästy Pirkanmaalla Hengitä ja hengästy Pirkanmaalla Liikunnan palveluketju vahvaksi suunnitelmasta toiminnaksi 26.5.2015 Hengitä ja hengästy - liikuntahanke (2014-2106) Janne Haarala, liikunnan suunnittelija, Hengitysliitto

Lisätiedot

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs. 2.10.2018 r LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Seniorihanke Lpr:n liikuntatoimessa Kärkikuntana 1.8.2017 lähtien. Liikuntatoimeen palkattiin liikunnanohjaaja

Lisätiedot

Liikunta ja osallisuus -hanke, Seinäjoen työpaja I, 4.12.2015

Liikunta ja osallisuus -hanke, Seinäjoen työpaja I, 4.12.2015 1 Liikunta ja osallisuus -hanke, Seinäjoen työpaja I, 4.12.2015 Tehtävä 1: Miten Seinäjoen liikunta- ja vapaa-ajan toimijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä voitaisiin edistää? Mitä haluaisitte tehdä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010

TOIMINTASUUNNITELMA 2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Luonnos 14.10.09 Pohjois-Suomen Munuais- ja maksayhdistys ry toimii alueellisena kansanterveys- ja potilasjärjestönä eri-ikäisten pitkäaikaisia ja vaikeita munuais- ja maksasairauksia

Lisätiedot

TerveysInfo. tasapaino

TerveysInfo. tasapaino TerveysInfo tasapaino 55+ kuntosaliharjoittelu : lisää voimaa, liikettä ja kehon hallintaa 55+ kuntosaliharjoittelu on liikkumiskykyä edistävä harjoitusohjelma kuntosalilaitteilla. Tavoitteena on kehittää

Lisätiedot

Selkäyhdistysten liikuntaryhmien toiminnan periaatteet. Liikuntavastaavan tehtävät

Selkäyhdistysten liikuntaryhmien toiminnan periaatteet. Liikuntavastaavan tehtävät Selkäyhdistysten liikuntaryhmien toiminnan periaatteet Liikuntavastaavan tehtävät 2 1. LIIKUNNAN MERKITYS SELKÄKIVUN HOIDOSSA LIIKUNTA JA SELKÄ Liikunta on tärkeää selälle. Sopivasti annosteltu liikunta

Lisätiedot

Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset. Semppi-piste

Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset. Semppi-piste Helsinki 21.-22.4.2015 Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset Semppi-piste - Liikuntaneuvonta Terveysliikunta Ikääntyminen ja tasapaino

Lisätiedot

Työkalupakki ikäihmisten liikuntaan. Heli Starck (TtM, ft) ja Annele Urtamo (TtM, ft) 5.11.2015

Työkalupakki ikäihmisten liikuntaan. Heli Starck (TtM, ft) ja Annele Urtamo (TtM, ft) 5.11.2015 Työkalupakki ikäihmisten liikuntaan Heli Starck (TtM, ft) ja Annele Urtamo (TtM, ft) 5.11.2015 6.11.2015 Al Ikäinstituutin motto: Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Päämäärä on edistää hyvää

Lisätiedot

Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry TOIMINTALINJA

Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry TOIMINTALINJA Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry TOIMINTALINJA 2016-2017 UVL:n organisaatio Ohjaajat ja Valmentajat Valmentajatiimi Jumppakummit Nuorisoklubi Kilta Johtokunta UVL:n toiminta Nuorten liikunta Lasten harrastajaryhmät

Lisätiedot

Epilepsialiiton toiminta ja kurssityön käytännöt. Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät Tanja Vihriälä-Määttä

Epilepsialiiton toiminta ja kurssityön käytännöt. Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät Tanja Vihriälä-Määttä Epilepsialiiton toiminta ja kurssityön käytännöt Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät 30. 31.3.2019 Tanja Vihriälä-Määttä Epilepsialiitto ry Valtakunnallinen potilasjärjestö Perustettu v. 1969 -> tänä vuonna

Lisätiedot

Soveltavan liikunnan aineistoluettelo

Soveltavan liikunnan aineistoluettelo Soveltavan liikunnan aineistoluettelo Aineistoja liikunnasta, terveydestä ja liikunnan soveltamisesta Aivoliitto Allergia- ja Astmaliitto Epilepsialiitto Hengitysliitto Lihastautiliitto Mielenterveyden

Lisätiedot

TUL ry:n strategia

TUL ry:n strategia TUL ry:n strategia 2016-2022 Valtuuston päätös 23.5.2015 Johdanto Suomen Työväen Urheiluliitto osallistuu aktiivisesti suomalaisen liikunta- ja kansalaistoimintakulttuurin kehittämiseen. Näin on tapahtunut

Lisätiedot

Suomi 100. VNK: Urheiluyhteisö:

Suomi 100. VNK:  Urheiluyhteisö: Suomi 100 Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta Valo-Olympiakomitea toimii vnk:n yhteystahona ja kumppanina Suomi 100 -ohjelmaan voi päästä mukaan

Lisätiedot

Urheiluseura liikunnallisen elämäntavan edistäjänä. KKI-päivät Eerika Laalo-Häikiö

Urheiluseura liikunnallisen elämäntavan edistäjänä. KKI-päivät Eerika Laalo-Häikiö Urheiluseura liikunnallisen elämäntavan edistäjänä KKI-päivät 22.3.2017 Eerika Laalo-Häikiö Uintiurheilu ja vesiliikunta lukuina HARRASTAJAMÄÄRÄT Yli 90 000 harrastajaa (jäsenet, lisenssiurheilijat, muut

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Kohti yhteistä liikuntaa. Soveltava liikunta SoveLin strategia

Kohti yhteistä liikuntaa. Soveltava liikunta SoveLin strategia Kohti yhteistä liikuntaa Soveltava liikunta SoveLin strategia Kohti yhteistä liikuntaa SoveLin strategia 2009 2012 Soveltava Liikunta SoveLi ry Työryhmä Heidi Hölsömäki (toim.) leena Jokinen Sari Kivimäki

Lisätiedot

OKM:n seuratuen haku

OKM:n seuratuen haku Seuratuen 2018 haku Haku päättyy 15.12.2017 klo 16.15. Hakemus täytetään sähköisesti www.seuraverkko.fi Seuralla pitää olla päätös hakemiselle Kysy liiton toimistolta lisätietoja, vinkkejä ja apua Lähetä

Lisätiedot

Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2016

Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2016 Vapaaehtois-, vertais- ja omaehtoiseen toimintaan liittyviä teemaviikkoja ja - päiviä 2016 Lisäykset, korjaukset ja päivityspyynnöt: katja.reinikainen(at)kansalaisareena.fi Lähteet: asianomaiset järjestöt,

Lisätiedot

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Projektin vaihteet - sopimukset - tiedottaminen 7. Seuranta 1. Käynnistyminen - hankevalmistelut - tiedottaminen

Lisätiedot

TUETUT LOMAT KRUUNUPUISTOSSA VUONNA 2018

TUETUT LOMAT KRUUNUPUISTOSSA VUONNA 2018 TUETUT LOMAT KRUUNUPUISTOSSA VUONNA 2018 MAASEUDUN TERVEYS- JA LOMAHUOLTO RY (www.mtlh.fi) Omaishoitaja-hoidettava yhdessä loma Omaishoitajat ja Läheiset -liitto ry, 23.-28.4.2018 Etelä-Karjalan Omaishoitajat

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot