LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja,"

Transkriptio

1 LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014 Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, Syyskauden toiminta on alkamassa helteisistä keleistä huolimatta, joten on tullut aika tiedottaa loppuvuoden tapahtumista! Olen koonnut niitä tähän kirjeeseen ja toivon, että voit välittää tietoa edelleen yhdistyksen hallitukseen ja jäsentapaamisiin. Ehkäpä joukostanne löytyy myös muita liikunnasta kiinnostuneita henkilöitä. Voisitte yhdessä pohtia, miten liikunta toiminnassanne jo näkyy, onko siinä kehittämistarpeita ja voisiko sen avulla houkutella mukaan uusia jäseniä? Tulevissa koulutuksissamme pureudutaan myös näihin asioihin. Pienikin liikuntatuokio esimerkiksi kerhotapaamisessa muistuttaa liikunnan tärkeydestä. Se ylläpitää toimintakykyä, edistää terveyttä ja tuo hyvää mieltä päivään. Liikuntavinkiksi laitan Ikäinsituutin voima- ja tasapainojumpan. Ota se mukaasi jäsentapaamiseen ja pitäkää pieni liikuntatuokio! Liikkeitä voi soveltaa niin, että niitä pystyy tekemään myös istuen. Yksi elämä yhteystyössä toteutettiin keväällä liikuntakysely. Kyselyn tuloksista on kirjoitus AVH-lehdessä 2/2014. Tulokset ohjaavat meitä kehittämään yhdistyksille suunnattuja tukitoimia, kuten materiaalin tuottoa ja koulutuksia tuleville vuosille. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Postitan tällä kertaa liikuntatiedotteen myös yhdistysten puheenjohtajille. Puheenjohtajille tuleva posti on pääsääntöisesti sähköisessä muodossa. Tammikuussa ja elokuussa lähtevä tiedote poistitetaan yleensä liikunnan yhteyshenkilöille/ liikuntavastaaville maapostitse. Jos yhdistyksessänne tai kerhossanne ei vielä ole nimettyä liikunnan yhteyshenkilöä, niin nyt on hyvä aika nimetä sellainen. Hän saa jatkossa liikuntatiedotteen kahdesti vuodessa. Toivon, että olet yhteydessä matalalla kynnyksellä yhdistysten liikuntaan liittyvissä asioissa! Annan mielelläni lisätietoja koulutuksista ja muista tiedotteessa esitellyistä asioista. Parhain terveisin Virpi Lumimäki Aivoliitto ry Yksi elämä -hankkeet liikuntasuunnittelija Korkalonkatu 18 B, Rovaniemi p

2 1. Yksi elämä liikkuu ja liikuttaa yhdessä! Tulevia koulutuksia: Syksyn 2014 koulutukset: Liikkeelle peruskoulutus Imatralla Liikkeelle peruskoulutus Rovaniemellä Liikkeelle peruskoulutus Kuopiossa Liikkeelle ITE kehittämispäivä Mikkelissä Liikkeelle ITE kehittämispäivä Kemissä Vuoden 2015 koulutukset: Liikkeelle peruskoulutus Kuortaneella Liikkeelle-peruskoulutus Vuokatissa Liikkeelle-peruskoulutus Jyväskylässä Liikkeelle ITE -kehittämispäivä Porissa Liikkeelle ITE -kehittämispäivä Hämeenlinnassa Liikkeellle-peruskoulutus Mikkelissä Liikkeelle-peruskoulutus Turussa Liikkeelle-peruskoulutus Kokkolassa Koulutuksista saat lisätietoa Aivoliiton verkkosivuilta (koulutuskalenteri tai liikuntaaiheiset koulutukset -kohdasta) ja allekirjoittaneelta. Liikunnan puheeksiottokortti: Aivovoimaa-liikuntaneuvonnan työkaluja on Aivoliiton Yksi elämä -hanke, joka tuottaa selkeää teksti- ja kuvamateriaalia liikuntaneuvonnan tueksi. Keväällä valmistui liikunnan puheeksiottokortti, jonka avulla terveydenhuollon ammattilainen voi suositella asiakastaan liikuntaneuvojan vastaanotolle. Jos tiedät, että omassa kunnassasi on mahdollisuus saada liikuntaneuvontaa, niin ole yhteydessä allekirjoittaneeseen. Voin lähestyä kuntien henkilökuntaa s-postitse ja välittää tietoa kortista ja sen käyttötarkoituksesta. Kortin avulla pyritään vaikuttamaan siihen, että afaattiset henkilöt ohjautuisivat tarvittaessa liikuntaneuvojan vastaanotolle. Kortti on tämän tiedotteen liitteenä. Korttiin voi tutustua myös Aivoliiton nettisivuilla:

3 Muut asiat: v tuotamme videoklippejä voima- ja tasapainoharjoituksista. Niistä yhdistykset saavat vinkkejä näiden ominaisuuksien harjoittamiseen. Valmistelemme yhdistysten liikuntavastaavien käsikirjaa. Tarkoituksena on tuottaa opas, joka sisältää työkaluja liikuntatoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen yhdistyksissä ja antaa myös tietoa terveysliikunnasta. Pyrimme saamaan materiaalin yhdistyksille ensi vuoden alussa. Yksi elämä osallistuu SuomiMies rekkakiertueelle. Haastamme ihmisiä osallistumaan leikkimieliseen kisaan kuntopyörillä. Osa yhdistyksistä on mukana organisoimassa haastekisaa. Kannattaa käydä tutustumassa, mikäli rekka saapuu omalle paikkakunnallesi! Lisätietoa ja tapahtumien paikkakunnat löytyvät verkkosivuilta 2. Soveli-infosta ja lehdestä poimittua: SoveLi-info ilmestyy nykyään sähköpostimuotoisena. Voit tilata sen omaan s- postiisi laittamalla viestiä osoitteeseen SoveLi toteutti toistamiseen soveltavan liikunnan seutufoorumin Turussa Foorumin lähtökohtana oli tuoda ajankohtainen valtakunnallinen tieto alueellisille ja paikallisille toimijoille sekä luoda parhaat mahdolliset edellytykset soveltavan liikunnan kehittämiselle, toteuttamiselle ja yhteistyölle alue- ja paikallistasolla. Palaute toteutetusta päivästä oli erittäin hyvä. SoveLi tuleekin jatkossa levittämään hyväksi todettua ja hyvällä yhteistyöllä kehitettyä mallia valtakunnallisesti eri alueille. Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi liikuntajärjestöiltä lausuntoja uudesta liikuntalakiesityksestä. Myös SoveLin hallitus jätti oman lausuntonsa. Se pitää lakiesitystä onnistuneena esimerkiksi siinä, että yhdeksi avustuskriteeriksi on nostettu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen. Lakiuudistus tukee järjestöjen valtionavustusten uudelleenarviointia. Valtionavustuksen piiriin hyväksymistä ja valtionavustuksen saamisen perusteita uudistetaan tänä vuonna. Soveli-lehden Motivaation lähteillä jutussa kolme liikkujaa kertoo, mikä heitä innostaa. Ähtärissä on hyvä porukka sydän-, diabetes- ja AVH yhdistyten yhteisessä liikuntaryhmässä. Lue sivulta 16 Eila Niinimäen (77) ajatuksia. Näistä yllä mainituista asioista sekä paljon muustakin saat lisätietoa Sovelilehdestä ja Soveli-infosta, jotka ovat kokonaisuudessa luettavissa sivuilta

4 3. Tiedoksi Ikäinstituutin materiaalia, koulutusta ja yhteistyötämme: Kunnon eväät kortit auttavat jumppatuokion suunnittelussa. Korttipakettiin (52 korttia) kuuluu erilaisia voimaa ja tasapainoa kehittäviä liikkeitä. Korttien koko on 17,6 cm x 25 cm ja ne on painettu tavallista paksummalle paperille. Paketin mukana tulee käyttöopas, joka sisältää ohjeet 11 peliin sekä valmiiksi suunniteltuja jumppaohjelmia. Hinta: 14 + postitus-ja käsittelykulut. Suosittelen! Ikäinstituutti on julkaissut Ikäihmisten liikunta ja ravitsemus oppaan. Opas sisältää tietoa liikunnan ja ravitsemuksen merkityksestä ikäihmisten liikkumisja toimintakyvylle, terveydelle sekä hyvinvoinnille. Tietoa annetaan ikäihmisten liikuntasuosituksista ja liikuntaneuvonnan periaatteista. Lisäksi oppaassa kerrotaan ikääntyneiden ravitsemussuosituksista, ravitsemuksen perusperiaatteista sekä siitä, miten ravitsemus tulee huomioida ikääntyneiden voimaharjoittelun yhteydessä. Ravitsemuksen ja liikunnan merkityksestä muistisairauteen on oma luku. Hinta: 18 + postitus- ja käsittelykulut Ikäinstituutin materiaalitilaukset: Voimaa vanhuuteen ohjelman verkkosivuilta (www.voimaavanhuuteen.fi) löydät tietoa ikäihmisen liikuntaneuvonnasta, voima- ja tasapainoharjoittelusta sekä ulkoilusta. Sivuilta löytyy myös paljon tulostettavia ja tilattavia materiaaleja mm. liikunnan ohjaukseen, ulkoiluun, kotivoimisteluun ja musiikkiliikuntaan. Yhdistysten vapaaehtois- ja vertaisohjaajille suunnattu koulutus: VoiTas tavata-virikepäivä Tampere. Päivän tavoitteena on antaa uusia ideoita iäkkäiden liikunnanohjaukseen. Päivän aikana osallistujat pääsevät kokeilemaan monia ihastuttavia harjoitteita, joita voi helposti soveltaa omassa ohjaustyössä. Koulutus on maksuton kahdelle Aivoliiton jäsenelle. Koulutusmateriaali ja kurssikahvit ovat omakustanteiset. Koulutukseen suositellaan työpareina osallistumista. Ilmoittautuminen Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita (Terveiset järjestäjälle kohdassa), että kyseessä on sopimuskumppani-koulutus. Lisätietoja saat tarvittaessa allekirjoittaneelta. Ryhmävoimaa! hankkeen toimintamallia kehitetään edelleen yhteistyössä Ikäinsituutin ja Suomen Parkinson liiton kanssa. Tarkoituksenamme on tuottaa valmis ohjausmateriaali ryhmämuotoiseen liikuntaneuvontaan. Materiaali valmistuu keväällä Aivoliiton edustajina työryhmässä ovat järjestösuunnittelija Veijo Kivistö ja liikuntasuunnittelija Virpi Lumimäki.

5 4. Ajankohtaista Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelmasta SuomiMies seikkailee rekkakiertue: Rekkaan rakennettu kuntotestiasema kiertää elo-lokakuussa seitsemän viikon ajan Suomea pysähtyen 36 paikkakunnalla. Suurin osa paikkakunnista on sellaisia, joilla rekkakiertue ei ole aiemmin vieraillut. Rekan testiasemalla miehet pääsevät testauttamaan kuntonsa maksutta kolmella kuntotestillä helposti ja hikoilematta arkivaatteissa. Tapahtumissa on mukana Yksi elämä hankkeen haastekisa, josta mainittiinkin jo aikaisemmin tässä tiedotteessa. KKI myöntää koulutustukea vertaisohjaajien liikuntakoulutukseen ja liikuntaneuvontaa edistävään koulutukseen. Näitä ovat muun muassa Liikkeelle peruskoulutukset ja Liikkeelle ITE -kehittämispäivät. Yhdistykset voivat saada näihin koulutuksiin taloudellista tukea, jonka suuruus on enintään puolet kokonaiskustannuksista. Tuki tulee hakea noin kuukausi ennen koulutusta. Koulutustuki on tulostettavissa verkkosivuilta Lisätietoja antaa hankevalmistelija Anna Jämsèn: tai puh KKI-hanketuki: Kunnossa kaiken ikää -ohjelma kannustaa yhdistyksiä paikalliseen yhteistyöhön yhdistysten, seurojen, kunnan liikunta- ja terveystoimen, liikunnan aluejärjestöjen ja apteekkien kanssa. KKI innostaa yhdistyksiä hakemaan hanketukea paikallisiin verkostohankkeisiin, joissa on useampi toimija ja pitkäjänteinen suunnitelma. Hanketukea jaetaan kaksi kertaa vuodessa. Sen viimeiset hakupäivät ovat ja Lisätietolinkki: Iloista ja liikunnallista syyskautta!

Yhdistysposti 2/2012. TEKIJÄT: Järjestösuunnittelija Veijo Kivistö veijo.kivisto@aivoliitto.fi, p. 040 5430 009

Yhdistysposti 2/2012. TEKIJÄT: Järjestösuunnittelija Veijo Kivistö veijo.kivisto@aivoliitto.fi, p. 040 5430 009 2 Toiminnanjohtajan terveiset 3 Ajankohtaista toimenpiteitä varten 3 Yhdistysväen tapaamiset 4 Tukea yhdistysten vertaistukitoimintaan 5 Suvipäivä Suvituulessa 5 Yhdistysten internet-sivut 6 Tue Aivoliittoa

Lisätiedot

Yhdistysposti 1/2013. JAKELU: Jäsenyhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit Liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsenet

Yhdistysposti 1/2013. JAKELU: Jäsenyhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit Liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsenet 2 Toiminnanjohtajan terveiset 3 Liittovaltuusto kokoontuu 3 Puheenjohtajapäivät 3 Liittohallitus 2014 2015 3 Yhteystietolomakkeet 4 Kansainvälinen AVH-päivä 10. toukokuuta 5 Liiku terveemmäksi -päivä 5

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014

Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014 Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014 KKI-ohjelma ja UKK-instituutti järjestävät yhdessä Liikunnan aluejärjestöjen kanssa liikuntaneuvonnan koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on vahvistaa liikuntaneuvonnan

Lisätiedot

Laivalla varattu myös inva-hyttejä, muista mainita varauksen yhteydessä.

Laivalla varattu myös inva-hyttejä, muista mainita varauksen yhteydessä. 4.6.2015 Parkinson-liiton jäsenristeily 7. 8.10.2015 Turku-Tukholma- Turku Baltic Princesillä Lähde virkistäytymään Parkinson-liiton jäsenristeilylle Turusta Tukholmaan. Alustava ohjelma Keskiviikko 7.10.

Lisätiedot

Liikunta ja ikääntyminen. liikkeellä voimaa vuosiin

Liikunta ja ikääntyminen. liikkeellä voimaa vuosiin Liikunta ja ikääntyminen liikkeellä voimaa vuosiin VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2013:5 1 LIIKUNNAN MONET HYÖDYT: Hidastaa lihasvoiman vähenemistä Ylläpitää tasapainoa, liikkuvuutta, notkeutta ja

Lisätiedot

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 JÄSENKIRJE 2/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 2.10.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Aika haastaa Olen viime aikoina osallistunut useampaankin

Lisätiedot

PAUKUISTA PEUKKUIHIN Järjestelmä yhdistysten vapaaehtoistoiminnan sosiaalisen hyödyn mittaamiseen

PAUKUISTA PEUKKUIHIN Järjestelmä yhdistysten vapaaehtoistoiminnan sosiaalisen hyödyn mittaamiseen PAUKUISTA PEUKKUIHIN Järjestelmä yhdistysten vapaaehtoistoiminnan sosiaalisen hyödyn mittaamiseen OK-opintokeskus ja Suomen Parkinson-liitto ry 2012-2013 1 PAUKUISTA PEUKKUIHIN -MALLI Paukuista peukkuihin

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikun. nta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikun. nta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikun nta ja Urheilu ry TOIMINTA- JA A TALOUSSUUNNITELM MA 2012 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 2 Hallinto ja toimisto 3 Liikunnan ja urheilun edunvalvonta 3 Lasten ja nuorten liikunta 4 Kouluyhteistyö

Lisätiedot

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 36 TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 1 Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi Vertaisohjauksen hyvät käytännöt

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta

Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta 1 2006 Usein ulkona Kipinät 1 2006 Usein ulkona Maakuntaretket syyskuussa 2006 Kuopion rollaattorireitit 4 26 3 Ulkona liikkuminen terveyttä edistävän liikunnan

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUS-

TOIMINTA- JA TALOUS- Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA 2013 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 2 SEURATOIMINNAN LAADUN KEHITTÄMINEN 3 Valmentaja- ja ohjaajakoulutus 3 Seurakohtainen kehittämistyö

Lisätiedot

SUOMEN PARKINSON-LIITTO RY FINLANDS PARKINSON-FÖRBUND RF

SUOMEN PARKINSON-LIITTO RY FINLANDS PARKINSON-FÖRBUND RF 1 SUOMEN PARKINSON-LIITTO RY FINLANDS PARKINSON-FÖRBUND RF 15.2.2013 Muutoksia Parkinson-liiton keskustoimistossa Kelan päätös jättää ostamatta liitolta kuntoutusta on pakottanut Parkinson-liiton tekemään

Lisätiedot

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN Sisältö: Liitteet: Mikä on vanhempainyhdistys? Rekisteröity vai rekisteröimätön vanhempainyhdistys? VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMINEN 1. Perustava kokous 2. Vanhempainyhdistyksen

Lisätiedot

LIIKUNTATUUTOROINTI & KORKEAKOULULII-

LIIKUNTATUUTOROINTI & KORKEAKOULULII- 5.10.2012 LIITE 1. hankehakemukseen Liikuntatuutorointi & korkeakoululiikunnan ja opiskeluterveydenhuollon välinen palveluketju Kahden toimivaksi osoittautuneen terveysliikuntamallin levitystyö 2012-2014

Lisätiedot

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA PERUSTETAAN LIPPUKUNTA SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MITÄ PARTIO ON?... 4 3. LIPPUKUNNAN PERUSTAMINEN... 6 4. LIPPUKUNNAN SÄÄNNÖT...17 5. LIPPUKUNNAN TOIMINTA...19 6. TIEDOTETAAN TOIMINNASTA...29 7. EVÄITÄ

Lisätiedot

Liikuntatutorin käsikirja 2013

Liikuntatutorin käsikirja 2013 Liikuntatutorin käsikirja 2013 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - METKA 2012 Toimittanut: Kiira Kallio METKA Bulevardi 29 b 00180 HELSINKI www.metkaweb.fi Sisältö 1 Johdanto... 1 2 Mitä on

Lisätiedot

Jäsenlehti. Yli 800 vuodessa! Edullista ruokaa, uusia kauppoja, työpaikkoja, ja Bonusta tilille. TÄSSÄ NUMEROSSA: Arina.fi

Jäsenlehti. Yli 800 vuodessa! Edullista ruokaa, uusia kauppoja, työpaikkoja, ja Bonusta tilille. TÄSSÄ NUMEROSSA: Arina.fi SDFXFGXGDG Jäsenlehti OULUN INVALIDIEN YHDISTYS RY HUHTIKUU 1/2014 TÄSSÄ NUMEROSSA: Caritas on aidosti oululainen... sivu 7 Avustajakoirasta on paljon hyötyä... sivu 14 Osuuskaupassa omistetaan ja jaetaan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Omaishoitajien jaksamisen tukeminen (AK4) toiminnanohjaajat Sari Tuikkanen ja Marjo Salmi Sisällysluettelo 1 TAUSTAA... 1 2 KOHDE JA

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA HENKILÖ KOHTAISTAMISEEN

NÄKÖKULMIA HENKILÖ KOHTAISTAMISEEN NÄKÖKULMIA HENKILÖ KOHTAISTAMISEEN Onnistumisen edellytyksiä ja hyviä käytäntöjä Oppaat ja käsikirjat 2014:7 Opetushallitus ja tekijät Oppaat ja käsikirjat 2014:7 ISBN 978-952-13-5835-7 (nid.) ISBN 978-952-13-5836-4

Lisätiedot

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012 Soolibooli 1/12 27.1.2012 Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 Sisällys >>> 3 Tutkimuksesta potkua opettajankoulutukseen Pääkirjoitus. 4 Mennen tullen Ajankohtaisia

Lisätiedot

Oma Oppilaskunta osaa

Oma Oppilaskunta osaa Oma Oppilaskunta osaa Opas oppilaskuntatoimintaan Sisällysluettelo 1. Kohti keskustelevampaa peruskoulua s. 3 2. Oppilaskunta - peruskoulun dream team s. 4 3. Kokoustamisen jalo taito s. 6 4. Oppilaskunnan

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

MEDIAA VAIKUTTAVASTI KÄSIKIRJA NUORTEN MEDIAVAIKUTTAMISEEN

MEDIAA VAIKUTTAVASTI KÄSIKIRJA NUORTEN MEDIAVAIKUTTAMISEEN MEDIAA VAIKUTTAVASTI KÄSIKIRJA NUORTEN MEDIAVAIKUTTAMISEEN Sisällysluettelo 1. Mikä käsikirja?... 4 2. Mediavaikuttaminen... 6 3. Digitarina...11 4. Lyhytelokuva...14 5. Fotopikajuoksu...20 6. Lehtityö...22

Lisätiedot

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 Yhteisjulkaisu LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa Kati Lehtonen (toim.) NUORTEN HARRASTELIIKUNNAN KEHITTÄMINEN 1999 2011 1 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen

Lisätiedot

LÄHTÖTELINEISSÄ. Kohti liikunnallisempaa varhaiskasvatusta. Outi Arvola & Anja Kuukasjärvi (toim.) OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA 198

LÄHTÖTELINEISSÄ. Kohti liikunnallisempaa varhaiskasvatusta. Outi Arvola & Anja Kuukasjärvi (toim.) OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA 198 OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA 198 TUTKIMUKSIA Outi Arvola & Anja Kuukasjärvi (toim.) LÄHTÖTELINEISSÄ Kohti liikunnallisempaa varhaiskasvatusta Turun ammattikorkeakoulun raportteja 198 Turun

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Porin kaupungin henkilöstölehti 3 2011

Porin kaupungin henkilöstölehti 3 2011 Porin kaupungin henkilöstölehti 3 2011 Jämpti homma Työn ääniä Juuret Porissa Henkilöstötyössä lähivuosina suunnataan katseet voimavaroihin, työhyvinvointiin ja osaamiseen. Porilaisten 450-vuotislahja

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 2017

Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 2017 Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 2017 Kemiönsaaren kunnan ikääntymispoliittinen ohjelma Peruspalveluosasto, Kemiönsaaren kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Hyvinvointi... 3 2.1

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA 1 Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA 2 Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA Sisällys...2 Johdanto...3 Sukupuolten välinen tasa-arvo...3

Lisätiedot