Content Manager 2.0 CONTENT MANAGER -MANUAALI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Content Manager 2.0 CONTENT MANAGER -MANUAALI"

Transkriptio

1 Content Manager 2.0 CONTENT MANAGER -MANUAALI

2 CONTENT MANAGER -MANUAALI 2 (42) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO Yleistä Ominaisuudet Moduulit Laitevaatimukset 6 2 SISÄLLÖN JA VALIKOIDEN YLLÄPITO Yleistä Kansiorakenne Editori Työkalupalkki Tiedosto-painikkeet Dokumentti-painikkeet Toiminto-painikkeet Tekstin muotoilu ja käsittely -painikkeet Lisäyspainikkeet Lomakkeiden luominen 25 3 MODUULIT Uutiset ja tiedotteet Yleistä Uutisten lisääminen Uutisen muokkaaminen Uutisen poistaminen Uutisten vienti tietokannassa Kalenteriin sidotut tapahtumat Lomakkeiden vastaukset Suljetut sivut (Ekstra- ja intranetit) 33 4 TIEDOSTOJEN HALLINTA Yleistä Toiminnot 34 5 KÄYTTÄJIEN HALLINTA 36

3 CONTENT MANAGER -MANUAALI 3 (42) 5.1 Yleistä Käyttäjien lisääminen Käyttäjien muokkaaminen Ryhmän lisääminen Ryhmän muokkaaminen Oikeuksien jakaminen Käyttäjät Sivuston käyttäjäryhmät 41 6 ASIAKASTUKI 42

4 CONTENT MANAGER -MANUAALI 4 (42) 1 JOHDANTO 1.1 Yleistä Content Manager (tästä eteenpäin lyhyesti CM) on selainpohjainen päivitystyökalu Internet-sivustojen sisällönhallintaan. Sen on kehittänyt Nitro FX Oy, joka on erikoistunut digitaalisen kommunikaation ratkaisuiden kehittämiseen, tuottamiseen ja markkinointiin. Internet-sivuston ylläpitäminen jää helposti vähälle huomiolle. Sivusto on kuitenkin yritykselle tai yhteisölle tärkeä viestintäväline. Negatiivinen mielikuva syntyy, jos sivusto esimerkiksi sisältää vääriä yhteystietoja tai vanhentunutta informaatiota tuotteista tai palveluista. Yksi syy siihen, että sivustoja jätetään usein päivittämättä, on päivitystyön hankaluus. Sivustot toteutetaan useimmiten HTML-kielellä eikä sen opetteluun ole aina aikaa tai mahdollisuuksia. Tähän ongelmaan CM tarjoaa erinomaisen ratkaisun. Sivujen hallinnointi perustuu javascript-ohjelmointikielellä toteutettuun editoriin. Editorin selkeän käyttöliittymän avulla Internet-sivuston sisällön muokkaus on yksinkertaista. Mikäli sivuston päivittämisestä vastaa useampi henkilö, heidät voidaan jakaa erilaisiin käyttäjäryhmiin. Kullekin ryhmälle voidaan asettaa oikeudet eri sivuston osien muokkaamiseen. Tämän manuaalin tarkoituksena on opastaa ylläpitojärjestelmän käyttäjiä. Jokainen sivusto on räätälöity kokonaisuutensa, joten manuaalissa saattaa olla kohtia, jotka eivät toteudu jokaisessa ylläpitojärjestelmässä. TERVETULOA CONTENT MANAGERIN KÄYTTÄJÄKSI!

5 CONTENT MANAGER -MANUAALI 5 (42) 1.2 Ominaisuudet CM:n päätyökalu on sen helppokäyttöinen editori. Editorilla tehdään sivujen normaalit päivitystoimenpiteet, kuten tekstin muokkaus, kuvien lisäys sekä linkkien ja taulukoiden luonti. Editorin työkalupalkki on samankaltainen kuin Microsoft Windows -ympäristöstä tutuissa sovelluksissa kuten MS Word. Editoriin kuuluu lisäksi tiedostoikkuna, jolla hallitaan sivustoon kuuluvia sivuja, kuvia sekä muita dokumentteja. Editorin lisäksi CM sisältää erilaisia lisämoduuleita, jotka integroidaan osaksi CM:ia. Asiakas voi itse määritellä, mitkä moduulit hän haluaa ja tarvitsee. CM:iin on lisättävissä mm. uutis- ja keskustelupalsta-moduulit. Kuva 1. Content Managerin yleisnäkymä 1.3 Moduulit Moduulit ovat itsenäisiä toimintoja, jotka voidaan sulavasti liittää osaksi CM:ia. Ne näkyvät yleensä omina kohtinaan CM:n päävalikossa.

6 CONTENT MANAGER -MANUAALI 6 (42) CM on toteutettu moduuleilla, koska sitä käytetään hyvin erilaisten sivustojen ylläpitämiseen. Toisilla sivustoilla ei esimerkiksi ole lainkaan keskustelupalstaa, toisissa taas ei tarvita suljettuja osioita. Asiakkaan on siis turha hankkia sellaisia toimintoja, joita hän ei tarvitse. Moduulien avulla jokaiselle asiakkaalle voidaan luoda juuri sellainen työkalu, jonka avulla sivuston päivitys on nopeaa ja helppoa. Jos asiakkaan sivustolle tehdään myöhemmin muutoksia, voidaan vaadittava moduuli integroida kokonaisuuteen ilman koko työkalun päivittämistä. 1.4 Laitevaatimukset Content Manager asennetaan sille palvelimelle, jolla sivusto sijaitsee. Ennen asennusta palvelimella tulee olla asennettuna seuraavat ohjelmistot: Debian Linux (suositus) (http://www.debian.org) Apache HTTP Server (http://apache.org) PHP 5.14 tai uudempi (http://www.php.net) MySQL -tietokanta tai uudempi (http://www.mysql.com) Ylläpitojärjestelmän toimivuus on testattu Internet Explorer 6.0 ja Firefox 2.0 -selaimilla.

7 CONTENT MANAGER -MANUAALI 7 (42) 2 SISÄLLÖN JA VALIKOIDEN YLLÄPITO 2.1 Yleistä CM:n päätyökalu on editori. Editorilla tehdään pääosa varsinaisesta päivitystyöstä, kuten tekstin muokkaus, kuvien ja lomakkeiden lisäys sekä linkkien, taulukoiden ja listojen luominen. Kuva 2. Editorinäkymä Editorinäkymä muodostuu kansiorakenteesta ja editori-ikkunasta. Kansiorakenteen avulla ylläpidetään sivuston valikoita ja editorin avulla sivuston sisältöä. 2.2 Kansiorakenne Kansiorakenteessa näkyvät kaikki sivuston HTML-sivut. Rakenteesta valittu sivu avautuu muokkausikkunaan, jonka jälkeen sen sisältöä voidaan muokata.

8 CONTENT MANAGER -MANUAALI 8 (42) Kuva 3. Kansiorakennenäkymä Yksittäisen sivun kuvake on paperi. Kansio kuvaa sivua, jonka alla on toisia sivuja. Kansiorakenne määrää sivuston valikoiden rakenteen. Ole siis huolellinen tiedostojen nimeämisessä. Tiedostojen nimeä voit muokata editorin Nimikohdassa. Mikäli haluat tehdä kyseisestä sivusta myös kieliversion, voit nimetä tiedoston ylälaidan kieliversiota painettuasi samassa kohdassa. Olemassa olevat kieliversiot näkyvät tiedoston nimen lopussa hakasulkeiden sisällä. Mikäli tiedosto on luotu, mutta sitä ei ole nimetty, ei se myöskään näy valikkorakenteessa. Tiedoston voi myös piilottaa valikkorakenteesta editorinäkymän alapuolella olevan valintaruudun avulla. Kuva 4. Tiedoston nimen muokkaaminen. Kieliversion valinta. Jokainen kansio avaa sivustolla uuden valikon tason. Sivuston valikoiden päätasot on lukittu layoutiin, joten niiden muokkaaminen ei tule sivustolla näkyviin. Kuva 5. Tiedoston paikkaan ja oikeuksiin liittyvä dialogi

9 CONTENT MANAGER -MANUAALI 9 (42) Tiedoston ominaisuuksia muutetaan klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta tiedoston päällä, jolloin avautuu tiedoston ominaisuusvalikko. Valikon kautta voi luoda uusia tiedostoja (Add Node), poistaa kyseisen tiedoston (Delete Node) sekä siirtää tiedoston paikkaa ylös- tai alaspäin (Move Up, Move Down). Toiminnot näkyvät harmaina, mikäli niitä ei ole mahdollista toteuttaa. Myös tiedoston oikeuksia muokataan ko. kohdan kautta (Permissions). Oikeuksien merkityksestä on kerrottu enemmän kohdassa x.x. Kuva 6. Tiedostojen oikeudet -dialogi Oikeudet avautuvat omaan dialogiinsa, jonka kautta niitä on mahdollista muokata. Oikeuksilla määritellään, kenellä on oikeus muokata kyseistä tiedostoa sekä keille sivuston käyttäjistä kyseinen tiedosto näkyy. 2.3 Editori Kansiorakenteesta valittu sivu avautuu muokkausikkunaan, jonka jälkeen sen sisältöä voidaan muokata.

10 CONTENT MANAGER -MANUAALI 10 (42) Kuva 7. Editorin muokkausikkuna. Editorin työkalupalkista löytyvät painikkeet yleisimmille toiminnoille, esimerkiksi tiedoston luomiselle ja tallentamiselle sekä tekstin muotoilulle. Lisäksi työkalupalkista löytyvät painikkeet kuvien, linkkien, taulukoiden ja listojen luomiselle sekä lomakkeen lisäämiselle. Toiminnot on käyty tarkemmin läpi kohdassa 2.4. Eri kieliversioiden ylläpito onnistuu editorin yläpuolella olevasta välilehdestä valitsemalla.

11 CONTENT MANAGER -MANUAALI 11 (42) 2.4 Työkalupalkki Työkalupalkki on samankaltainen kuin Microsoft Windows -sovelluksissa. Painikkeiden ikonit ovat havainnollisia ja selkeitä, jotta oikean toiminnon löytäminen olisi mahdollisimman nopeaa. Kun hiiren kursorin vie painikkeen päälle, kursorin viereen ilmestyy työkaluvihje, joka kertoo painikkeen toiminnon Tiedosto-painikkeet Koodi Koodi-painikkeen avulla voidaan valita näkyviin kyseisen sivun lähdekoodi. Tässä näkymässä näytetään editoitavan sivun HTML-koodi, jolloin muutokset voidaan tehdä myös suoraan lähdekoodiin Dokumentti-painikkeet Tallenna Komento tallentaa kyseisen dokumentin. Esikatselu Komento avaa editoitavan sivun selaimeen. Sivua voidaan selata normaaliin tapaan. Pohjat Komento avaa Sivupohjat-dialogin. Sivupohjien kautta voit valita sivulle haluamasi valmiiksi luodun taittomallin. Taittomalli lisätään mahdollisesti jo tehdyn sisällön yläpuolelle. Versiohistoria Komento avaa versiohistoria-dialogin.

12 CONTENT MANAGER -MANUAALI 12 (42) Kuva 8. Versiohistoria-dialogi Versiohistorian avulla voi avata minkä tahansa aiemmin historiaan tallennetuista sivun versioista. Tallentaminen tapahtuu editorin alapuolella olevan valintaruudun avulla. Versioita voi esikatsella ja poistaa. Kyseisen version palauttaminen olemassa olevan päälle tapahtuu Palauta-komennolla. Kyseisen version palauttaminen tapahtuu Palauta-komennolla. Palautettaessa olemassa oleva versio tallennetaan ensin uutena versiona, joten palautettaessa ei hukata nykyisiä muutoksia edes vahingossa Toiminto-painikkeet Leikkaa Komennolla voi leikata maalatun sisällön esimerkiksi toiseen paikkaan siirrettäväksi. Alkuperäinen sisältö poistuu näkyvistä. Kopioi Komento kopioi maalatun sisällön toiseen paikkaan kopioitavaksi. Alkuperäinen sisältö jää näkyviin. Liitä Komento liittää leikatun tai kopioidun sisällön kursorin osoittamaan paikkana.

13 CONTENT MANAGER -MANUAALI 13 (42) Liitä tekstinä Komennon avulla voi liittää haluamansa tekstisisällön. Komennosta avautuu oma dialoginsa. Dialogin kautta kierrätetystä sisällöstä poistuu mahdolliset tekstissä olevat muotoilut. Tulosta Komennon avulla voi tulostaa kyseisen tiedoston sisällön. Kumoa Komento kumoaa viimeisimmäksi tehdyt muutokset. Toista Toista kumoaa kumoa-komennon. Etsi Komennolla voidaan etsiä haluttua sisältöä kyseisestä tiedostosta. Komento avaa oman dialoginsa. Korvaa Komennolla voidaan korvata tekstisisällön kohtia toisilla. Komento avaa oman dialoginsa. Kuva 9. Korvaa-dialogi Korvaa-toiminnolla voidaan korvata yksi esiintymä kerrallaan, Korvaa kaikki -toiminnolla kaikki kyseisen sanayhdistelmän esiintymät. Korvaa-toiminnolle voidaan määritellä ominaisuutena saman kirjainkoon säilyttäminen, tällöin korvaava teksti noudattaa alkuperäisen tekstin muotoiluasetuksia. Koko sana -asetus korvaa kirjaimet vain, jos ne esiintyvät yhtenä sanana, ei esimerkiksi yhdyssanan osana.

14 CONTENT MANAGER -MANUAALI 14 (42) Valitse kaikki Komennolla voidaan valita kaikki kyseisen tiedoston sisältö. Poista muotoilu Komento poistaa maalatun tekstin muotoilut Tekstin muotoilu ja käsittely -painikkeet Tekstin muotoilu -painikkeilla muokkaat sivun tekstien ulkonäköä. Painikkeen vaikutus alkaa sen painamisen jälkeen tai maalaamalla haluttu teksti ja paina painiketta. Kuva 10. Tekstin muotoilu Ylläpitojärjestelmään on luotu valmiiksi sivustolla käytettävät tekstityylit. Tyylit voi valita Muotoilu-valikon alta. Lihavoitu teksti Lihavoi valitun tekstin. Kursivoitu teksti Kursivoi valitun tekstin. Alleviivattu teksti Alleviivaa valitun tekstin.

15 CONTENT MANAGER -MANUAALI 15 (42) Yliviivattu teksti Yliviivaa valitun tekstin. Yläindeksi Nostaa valitun kohdan yläindeksiin, esim. m 2 Alaindeksi Laskee valitun kohdan alaindeksiin, esim. h 2 Tekstin tasaaminen Painikkeet asemoivat valitun tekstin vasemmalle, oikealle, molempiin reunoihn tai keskelle. Numeroitu lista ja lista Nappia painamalla muodostuu listan ensimmäinen kohta. Enteriä painamalla luodaan listan seuraava kohta. Listan voi luoda myös maalamalla haluamansa tekstin ja painamalla nappia jolloin jokaisesta rivistä tulee oma listan kohtansa. Lista lopetetaan painamalla enteriä tyhjässä listan kohdassa. Suurenna sisennystä Komento suurentaa tekstin sisennystä. Pienennä sisennystä Komento pienentää tekstin sisennystä Lisäyspainikkeet Lisää linkki/muokkaa linkkiä

16 CONTENT MANAGER -MANUAALI 16 (42) Muodostaa valitusta tekstistä linkin. Tekstin täytyy olla valittuna ennen painikkeen painamista. Painike avaa Linkki-dialogin. Kyseisessä dialogissa voidaan myös muokata linkin ominaisuuksia. Muokkaaminen tapahtuu viemällä kursori linkkinä olevan sanan kohdalle ja painamalla nappia. Kuva 11. Linkki-dialogi. Linkkityyppi-kohdasta valitaan tyypiksi osoite, ankkuri tai sähköposti. Osoite tarkoittaa protokolla-kohdan vaihtoehtoja. Protokolla-kohdasta valitaan linkin kohteen tyyppi. Vaihtoehtoina ovat: (Linkki www-sivuille) https:// (Linkki suojatuille www-sivuille) ftp:// (Linkki FTP-palvelimelle) news:// (Linkki uutispalvelimelle) <muu> (Content Managerin sisäiset linkit tai vapaa syöttö) Varsinainen osoite kirjoitetaan Osoite-kohdassa olevaan tekstikenttään.

17 CONTENT MANAGER -MANUAALI 17 (42) Kuva 12. Pop up -esimerkki linkin kohde -näkymästä. Kohde-näkymästä valitaan linkin käyttäytyminen. Vaihtoehtoina ovat: ei asetettu (Linkki avautuu selaimen asetusten mukaan) kehys (Frame-pohjaisilla sivustoilla voidaan määritellä haluttu kehys) Pop up -ikkuna (Linkki avautuu pop-up-ikkunaan. Ikkunan ominaisuuksia, kuten koko ja sijainti voidaan määritellä. ) Uusi ikkuna (Linkki avautuu uuteen selainikkunaan) Päällimäisin ikkuna (Linkki avautuu frame-pohjaisilla sivustoilla koko ikkunaan poistaen kehykset) Sama ikkuna (Linkin avautuu samaan selainikkunaan) Emoikkuna (Linkki avautuu frame-pohjaisilla sivustoilla emokehykseen) Linkin kohteena voi olla myös jokin sivuston sivuista tai liitteistä. Sivun tai tiedoston voi valita Kohde-toiminnossa avautuvasta listauksesta. Ankkurien merkitys on selitetty Lisää ankkuri -kohdassa.

18 CONTENT MANAGER -MANUAALI 18 (42) Kuva 13. Sähköposti-toiminto. Sähköposti-toiminto avaa linkistä käyttäjän oletussähköpostiohjelman. Määrityksiin kirjoitetaan vastaanottajan sähköpostiosoite. Useampi osoite erotellaan puolipisteellä toisistaan. Aihe-kenttä muodostaa sähköpostin otsikon ja viesti-kenttä mahdollisen pohjan sähköpostin viestille. Lisää ankkuri/muokkaa ankkuria Komento lisää ankkurin, eli kyseisen sivun sisäisen linkkikohdan sille kohdalle, missä kursori komentoa painettaessa oli. Komento avaa oman dialoginsa, jossa määritellään ankkurille nimi. Kyseissä dialogissa voidaan myös muokata ankkurin ominaisuuksia. Muokkaaminen tapahtuu viemällä kursori ankkurina olevan sanan kohdalle ja painamalla nappia. Ankkuriin voidaan linkittää Lisää linkki -kohdassa. Lisää kuva/muokkaa kuvaa Lisää kuvan dokumenttiin. Avaa Kuva -dialogin.

19 CONTENT MANAGER -MANUAALI 19 (42) Kuva 14. Lisää kuva -dialogi. Kyseissä dialogissa voidaan muokata kuvan ominaisuuksia. Kuvan ominaisuudet -dialogi avautuu myös viemällä kursori kuvan kohdalle ja painamalla nappia. Osoitekentän jälkeen olevasta painikkeesta painamalla voidaan selata kuvatiedostoja. Tiedoston voi myös ladata omalta tietokoneelta. Kuva ladataan painamalla ALL-tekstiä. Tiedostojen hallinnasta on kerrottu tarkemmin luvussa 5. Vaihtoehtoinen teksti -kenttään kirjoitetaan tekstikuvaus, joka näkyy, kun kursori viedään kuvan päälle tai jos kuva ei ole näkyvissä esim. selaimen asetusten vuoksi. Kuvan ominaisuuksia muokataan erilaisten muuttujien avulla. Kuvan leveys ja korkeus pikseleinä voidaan määritellä, mutta on suositeltavaa, että kuvia ei skaalattaisi. Pienen kuvan voimakas suurentaminen heikentää kuvan laatua ja suuren kuvan pienentäminen kuormittaa suotta palvelintilaa, koska kuvan fyysinen koko ei pienene. Kuvan kokoa voidaan skaalata myös editorinäkymässä kuvan ympärillä olevista reunoista. Raja-kentällä voidaan määritellä kuvan ympärille reunukset. Numero merkitsee reunuksen paksuutta pikseleinä. Vaaka- ja pystytila-määrityksillä merkitään, millainen tila kuvan ympärille pikseleinä jätetään. Kohdistus-valinnan avulla määritellään kuvan asettelu sivustolla. Esikatseluikkunassa voi katsoa kuvan asettumista osaksi sivua. Linkki-kohdan kautta kuvasta voidaan tehdä linkki toiseen tiedostoon tai sivuun.

20 CONTENT MANAGER -MANUAALI 20 (42) Lisää flash/muokkaa flashia Osoitekentän jälkeen olevasta painikkeesta painamalla voidaan selata flash-tiedostoja. Tiedoston voi myös ladata omalta tietokoneelta. Flash ladataan painamalla ALL-tekstiä. Tiedostojen hallinnasta on kerrottu tarkemmin luvussa 5. Kuva 15. Lisää flash -dialogi Flashin koko voidaan pakottaa tiettyyn kokoon korkeutta ja leveyttä säätämällä.

21 CONTENT MANAGER -MANUAALI 21 (42) Kuva 16. Flashin lisäominaisuudet -dialogi Lisäominaisuudet-kohdassa voidaan määritellä flashin ominaisuuksia: Automaattinen käynnistys -valinnalla flash käynnistyy automaattisesti heti käyttäjän saavuttua sivulle. Toisto-valinta toistaa flashia jatkuvasti ns. looppina. Näytä Flash-valikko -toiminto mahdollistaa flashin valikon näkymisen hiiren oikealla painikkeella painettaessa Lisää taulukko/muokkaa taulukkoa Kuva 17. Taulukon lisäys -dialogi. Taulukkoa lisättäessä voidaan määritellä, montako riviä ja saraketta taulukkoon tarvitaan. Muita määriteltäviä kohtia ovat rajan paksuus

22 CONTENT MANAGER -MANUAALI 22 (42) pikseleinä, taulukon sijoittelu ja kohdistus. Myös taulukon leveys ja korkeus pikseleinä sekä solujen väli ja sisennys on mahdollista määritellä. Otsikko-kenttään kirjoitettu teksti keskitetään taulukon otsikoksi. Yhteenveto-kenttään kirjoitettu sisältö on tarkoitettu esim. näkövammaisille selainten käyttäjille, tällöin syntetisaattori lukee taulukon kohdalta otsikon, ja sen jälkeen yhteenvedon. Taulukkoa voidaan muotoilla myös taulukon luomisen jälkeen editorinäkymässä. Taulukon kokoa voidaan skaalata taulukon ympärillä olevista reunoista vetämällä. Taulukon rakennetta voidaan muokata siirtämällä hiiren kursori taulukon päälle ja painamalla hiiren oikeaa painiketta. Tällöin avautuu taulukon valikko. Kuva 18. Taulukon oheisvalikko.

23 CONTENT MANAGER -MANUAALI 23 (42) Oheisvalikossa on seuraavat kohdat: Lisää rivi Taulukkoon lisätään uusi rivi. Rivi lisätään siihen kohtaan taulukkoa, jossa hiiren kursori oli ennen valikon avaamista. Poista rivi Valitut rivit ja niiden sisältö poistetaan taulukosta. Lisää sarake Taulukkoon lisätään uusi sarake. Poista sarake Valitut sarakkeet ja niiden sisältö poistetaan taulukosta. Lisää solu Taulukkoon lisätään uusi solu. Solu lisätään siihen kohtaan taulukkoa, jossa hiiren kursori oli ennen valikon avaamista. Poista solut Valitut solut ja niiden sisältö poistetaan taulukosta. Yhdistä solut Valitut solut yhdistetään yhdeksi soluksi. Jaa solut Valittu solu jaetaan. Poista taulu Koko taulu poistetaan.

24 CONTENT MANAGER -MANUAALI 24 (42) Solun ominaisuudet Komento avaa Solun ominaisuudet dialogin. Ominaisuuksia muokkaamalla voidaan säätää mm. solun kokoa, ulkoasua ja asettelua. Kuva 19. Solun ominaisuudet -dialogi. Taulu ominaisuudet Komento avaa kuvan 17 mukaisen Taulun ominaisuudet -dialogin. Ominaisuuksia muokkaamalla voidaan säätää mm. solun kokoa, ulkoasua ja asettelua. Lisää murtoviiva Komento lisää viivan kyseiseen dokumentin kohtaan. Lisää erikoismerkki Komento avaa erikoismerkkikirjaston, josta voi valita haluamansa erikoismerkin. Lisää sivunvaihto Komennolla voidaan tehdä sivunvaihto, joka tekee tulostettaessa komennon kohdalla sivunvaihdon. Universaali näppäimistö Komentaa avaa näppäimistökirjaston, josta voidaan valita eri kielien näppäimistöjä. Kieliä selataan reunoissa olevien nuolinäppäimien avulla.

25 CONTENT MANAGER -MANUAALI 25 (42) Lomakkeiden luominen Editorilla voidaan luoda esimerkiksi palaute- tai kyselylomakkeita. Kuva 20. Lomakekomennot Lomakkeen luominen aloitetaan painamalla Lomake-komentoa. Komento avaa dialogin, jossa lomakkeelle annetaan nimi, määritellään haluttaessa sähköpostiosoite, johon vastaukset lähetetään. Sähköpostiosoitteita voi olla myös useampia, jolloin ne erotellaan toisistaan puolipisteellä. Dialogissa määritellään myös Kiitos-sivun osoite. Sivu näytetään käyttäjän lähetettyä lomakkeen. Lomakkeen ominaisuuksia voidaan muokata myös lomakkeen luomisen jälkeen painamalla hiiren oikealla napilla lomakkeen päällä. Tällöin avautuu oheisvalikko, josta voidaan valita Lomakkeen ominaisuudet -kohta. Kuva 21. Lomakkeen ominaisuudet Lomakkeen sisältö luodaan lomaketoimintojen avulla. Jokainen toiminto avaa oman dialoginsa, jossa voidaan määritellä toimintojen ominaisuudet. Nimi: Nimi näkyy lomakkeen vastauksissa. Käyttäjälle näkyvä nimi kirjoitetaan toiminnon viereen editorissa. Arvo: Arvo näyttää vastauksissa kyseisen valinnan merkityksen (esimerkiksi kyllä, ei) Valittu: Mikäli tämä valitaan, on kyseinen kohta oletuksena valittuna lomakkeella, jolloin käyttäjän täytyy toimia kohdan poistamiseksi, ei täyttämiseksi Vaadittu: Käyttäjän on pakko täyttää tällä merkitty lomakkeen kohta.

26 CONTENT MANAGER -MANUAALI 26 (42) Valintaruutu Radiopainike Tekstikenttä Tekstikentälle voidaan määrittää sen leveys sekä korkein sallittu merkkimäärä. Tekstilaatikko Tekstilaatikolle voidaan määrittää sarakkeiden ja rivien määrä. Valintakenttä Valintakentällä voidaan tehdä listoja, joista tehdään valinta. Listan kohteita voidaan järjestää ja tietyt kohdat voidaan asettaa valmiiksi valituiksi. Salli usea valinta -komento sallii käyttäjän valita listasta useamman kohdan. Kuva 22. Valintakenttä-dialogi

27 CONTENT MANAGER -MANUAALI 27 (42) Painike Painike-toiminnolla voidaan luoda Lähetä- ja Tyhjennä-painikkeita. Tekstikenttään täytetään painikkeessa oleva teksti, ja Tyyppi-valikosta valitaan painikkeen toiminto. Kuvapainike Kuvapainike-toiminnolla voidaan luoda kuvasta lähetä-painike. Painikkeelle voidaan määritellä samat ominaisuudet kuin kuvan kohdalla. Piilokenttä Piilokentän sisältö ei näy sivustolla. Kenttään voidaan esimerkiksi lisätä tietoa ylläpitäjille kyseisen lomakkeen vastausten yhteyteen. FCK-editorista Komento avaa dialogin, jossa on kerrottu enemmän editorista ja sen ominaisuuksista.

28 CONTENT MANAGER -MANUAALI 28 (42) 3 MODUULIT 3.1 Uutiset ja tiedotteet Yleistä Uutismoduulilla lisätään uutisia sivustolle. Uutislista näyttää kymmenen uutista kerrallaan. Mikäli uutisia on enemmän, lista sivutetaan. Sivulta toiselle pääsee siirtymällä vastaavan sivun numeroa painamalla, sivunumerot ovat listan alalaidassa. Uutislista voidaan järjestää otsikon mukaan aakkosjärjestykseen tai julkaisupäivämäärän mukaiseen järjestykseen. Järjestäminen tapahtuu klikkaamalla hiiren vasemmalla painikkeella kyseistä otsikkoa (Otsikko tai Julkaisu pvm). Uutisista voi ottaa CSV-vedoksen painamalla CSV vedos - linkkiä. Uutisia voi myös hakea otsikon tai Id:n perusteella. Kuva 23. Uutiset-lista.

29 CONTENT MANAGER -MANUAALI 29 (42) Uutisten lisääminen Uutislistan Luo uusi -painikkeesta pääsee näkymään, josta voi lisätä uuden uutisen. Kuva 24. Uutisen lisäys -lomake. Uutiselle valitaan sen tila. Tila voi olla hold (ei näytetä wwwsivulla) tai ready (näytetään www-sivulla). Otsikko-kenttään tulee uutisen otsikko. Näkyvä pvm on päivämäärä, joka näkyy www-sivulla uutisen päivämääränä. Se kirjoitetaan kenttään halutussa muodossa, esim Ingressi-kenttään tulee uutisen ingressi, eli lyhyt johdantoteksti itse uutiseen. Teksti-kenttään syötetään koko uutisteksti. Kuva-kentän avulla voidaan uutiseen liittää CM:n tiedostojärjestelmässä oleva kuva. Kuva valitaan listasta, jonka saa esille painamalla Valitse-painiketta.

30 CONTENT MANAGER -MANUAALI 30 (42) Kuvan tasaus -valikosta valitaan kuvalle paikka (vasemmalla tai oikealla puolella tekstiä). Liitetiedosto-kentän avulla uutiseen voidaan liittää jokin CM:n tiedostojärjestelmässä oleva dokumentti tai muu liitetiedosto. Julkaisu pvm on uutisen julkaisupäivä. Ennen tätä päivämäärää uutinen ei näy www-sivulla. Arkistointi pvm on päivämäärä, jolloin uutinen vanhenee ja sen näyttäminen www-sivulla lopetetaan. Arkisto-valinnasta riippuen vanhentunut uutinen siirretään arkistoon (yes) tai poistetaan (no). Tallenna-painikkeella tallennetaan muutokset ja Takaisinpainikkeella palataan uutislistaan tallentamatta muutoksia Uutisen muokkaaminen Olemassa olevaa uutista pääsee muokkaamaan painamalla hiiren vasenta painiketta halutun uutisen otsikon päällä uutislistassa. Tästä avautuu samanlainen näkymä kuin luotaessa uutta uutista, mutta kentät on täytetty valitun uutisen tiedoilla. Muokkaaminen tapahtuu samalla tavalla kuin uutisen luominen Uutisen poistaminen Uutinen poistetaan valitsemalla uutislistasta halutun uutisen kohdalta Poista. Uutisen poisto varmistetaan, jottei vahingossa poistettaisi väärää uutista Uutisten vienti tietokannassa Uutislistassa olevat uutiset voi viedä nk. CSV-tiedostoon painamalla uutislistalla olevaa CSV vedos -linkkiä. CSV-tiedosto on tavallinen tekstitiedosto, jossa uutiset ovat omilla riveillään siten, että eri tiedot on erotettu puolipisteellä. Tiedosto voidaan sellaisenaan tuoda esimerkiksi MS Exceliin.

31 CONTENT MANAGER -MANUAALI 31 (42) 3.2 Kalenteriin sidotut tapahtumat Tapahtumat-kohdassa näytetään seuraavanlainen lista jo luoduista tapahtumista: Kuva 25. Tapahtumat-lista. Uuden tapahtuman voi lisätä Luo uusi -painikkeesta, josta avautuu seuraavanlainen lomake: Kuva 26. Tapahtuman lisäys -lomake.

32 CONTENT MANAGER -MANUAALI 32 (42) Tapahtuman muokkaaminen onnistuu painamalla halutun tapahtuman kohdalla hiiren vasenta nappia. Tällöin avautuu kuvan 26 näköinen lomake tapahtuman tiedoilla täytettynä. Tapahtuman poistaminen onnistuu painamalla Poista-painiketta halutun tapahtuman kohdalla. Poistamisesta kysytään vielä varmistus, jottei tapahtumaa poistettaisi vahingossa. 3.3 Lomakkeiden vastaukset Lomakelista, jolla saadaan näkyviin lomakkeesta tulleet vastaukset. Kuva 27. Lomakelista. CSV-linkistä voidaan vastauslomake tallentaa CSV-muotoon esimerkiksi Microsoft Exceliä varten. Painamalla Vastaukset-linkkiä halutun lomakkeen kohdalla, näytetään vastaukset seuraavanlaisesti: Kuva 28. Lomakkeen vastaukset -lista

33 CONTENT MANAGER -MANUAALI 33 (42) Vastauksia voi katsoa tarkemmin painamalla hiiren vasemmalla painikkeella halutun vastauksen kohdalla. Tällöin aukeaa lomakkeesta riippuen kuvan 28 kaltainen näkymä. Vastauksen tilan voi muuttaa uudesta luetuksi painamalla Muuta-painiketta. Kuva 29. Vastaus-näkymä. Painettaessa Palaa takaisin ja vaihda viestin tilaa -painiketta palataan takaisin vastauslistaan ja vaihdetaan vastauksen tilaa. Takaisinpainikkeesta palataan takaisin vaihtamatta vastauksen tilaa. 3.4 Suljetut sivut (Ekstra- ja intranetit) Joskus on tarpeen tehdä sivustoille suljettuja osioita, jonne on pääsy esimerkiksi vain asiakkailla. Tällaisen ekstranet-ratkaisun kautta asiakkaille voidaan helposti jakaa esimerkiksi päivityksiä, ohjeita ja esimerkkejä. Sivujen käyttäjät voidaan jakaa ryhmiin. Ryhmille voidaan määritellä oikeuksia eli pääsyjä tietyille sivuille. Käyttäjähallinta on kuvattu tarkasti luvussa 5, Käyttäjien hallinta.

34 CONTENT MANAGER -MANUAALI 34 (42) 4 TIEDOSTOJEN HALLINTA 4.1 Yleistä Content Manageriin voidaan siirtää helposti uusia tiedostoja, kuten kuvia, videoita ja dokumentteja. CM sisältää valmiiksi alikansiot kuville ja muille tiedostoille. Kuvat-osassa näytetään sivuston kuvatiedostot. CM tukee kaikkia yleisempiä kuvaformaatteja kuten JPG, GIF, PNG ja BMP. Tiedostot-osassa näytetään sivuston muut tiedostot, esimerkiksi PDF-, Word- ja Excel-dokumentit. Alikansioiden avulla tiedostot löytää nopeasti ja niiden ylläpitäminen on yksinkertaista. 4.2 Toiminnot Kuva 30. Tiedostojen hallinta. Tiedostojen siirto on jaettu kahteen osioon: kuviin ja dokumentteihin. Molemmat osiot näyttävät samanlaisilta ja toimivat samalla tavalla. Ainoana erona on siirrettävän tiedoston sijoituspaikka CM:n palvelimella: kuvatiedostot siirretään Kuvat-alikansioon, muut tiedostot Dokumentitalikansioon. Uuden kansion luominen Kansion nimi ei saa sisältää heittomerkkiä ('). 1. Valitaan Tiedostohallinta-valikosta se osio, johon uusi kansio halutaan luoda.

35 CONTENT MANAGER -MANUAALI 35 (42) 2. Jos kansio halutaan luoda olemassa olevan alikansion sisään, valitaan hakemiston sisällöstä se kansio, jonka sisään kansio halutaan luoda. Valinnan jälkeen hakemiston polku päivittyy. 3. Kun haluttu kansio on valittu, kirjoitetaan uuden kansion nimi Uusi kansio -kohtaan. Kansio luodaan Luo-painikkeella. Uusi kansio ilmestyy hakemiston sisältöön. Tiedoston siirtäminen 1. Valitaan Tiedostonhallinta-valikosta se osio, johon tiedosto halutaan siirtää. 2. Valitaan hakemiston sisällöstä se kansio, johon tiedosto halutaan siirtää. Jos tiedosto halutaan siirtää uuteen alikansioon, luodaan kansio ensin (ks. Uuden kansion luominen). 3. Siirrettävä tiedosto valitaan painamalla Selaa-painiketta. Tämä avaa Lisää tiedosto -dialogin. Kuva 31. Tiedostojen hallinta, siirrettävän tiedoston valinta. Dialogin avulla valitaan siirrettävä tiedosto. Tiedosto valitaan painamalla Avaa-painiketta. Tiedoston polku ilmestyy Lataa kansioon -kohtaan. Lataapainikkeella tiedosto siirretään valittuun kansioon CM:n palvelimelle. Onnistuneesti siirretty tiedosto tulee näkyviin hakemistosisältöön. Tiedostojen ja hakemistojen poistaminen Tiedostoja ja hakemistoja voidaan poistaa ikonin ja nimen vieressä olevasta rastipainikkeesta.

36 CONTENT MANAGER -MANUAALI 36 (42) 5 KÄYTTÄJIEN HALLINTA 5.1 Yleistä Käyttäjähallinta on jaettu kahteen kokonaisuuteen: käyttäjiin ja sivuston ryhmiin. Käyttäjillä tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka muokkaavat sivustoa ja ryhmillä niitä henkilöitä, jotka käyttävät CM:lla tuotettuja sivustoja. Käyttäjähallinta perustuu käyttäjien ryhmittelyyn ja ryhmille asetettuihin käyttöoikeuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kullakin määritellyllä käyttäjäryhmällä on oikeus käyttää tiettyjä osioita ja kukin käyttäjä kuuluu ainakin yhteen tällaiseen ryhmään. Valitsemalla valikosta Käyttäjähallintakohdan, avautuu sen alle Käyttäjähallinta-valikko. Valitsemalla Käyttäjätkohdan avautuu seuraavanlainen näkymä: Kuva 32. Käyttäjät-lista. Sivuston käyttäjiä voidaan myös hakea Sivuston käyttäjät -lomakkeen yläosassa olevasta Haku-kohdasta.

37 CONTENT MANAGER -MANUAALI 37 (42) Sivuston ryhmät -linkistä avautuu vastaavanlainen näkymä, jolla hallitaan muokattavan sivuston käyttäjiä. Kuva 33. Sivuston ryhmät -lista.

38 CONTENT MANAGER -MANUAALI 38 (42) 5.2 Käyttäjien lisääminen Käyttäjien lisäämiseen päästään painamalla käyttäjälistassa Lisää käyttäjä -linkkiä. Linkistä avautuu seuraavanlainen lomake: Kuva 34. Lisää käyttäjä -lomake.

39 CONTENT MANAGER -MANUAALI 39 (42) Käyttäjätunnus-kenttään syötetään haluttu käyttäjänimi. Käyttäjän salasana syötetään Salasana- ja Vahvista salasana -kenttiin. Salasana syötetään kahdesti, jotta voidaan olla varmoja oikeasta syöttämisestä. Salasana ei näy ruudulla, vaan tilalle tulostuu *-merkkejä. Mikäli kirjautumiseen valitaan LDAP-vaihtoehto, ei käyttäjätunnusta ja salasanaa tarvitse täyttää, koska ne tarkistetaan LDAP-protokollaa käyttäen. Ryhmät-listoista valitaan ne ryhmät, joihin luotava käyttäjä kuuluu. Ryhmiä tulee olla valittuna ainakin yksi, mutta niitä voi olla myös enemmän. Mikäli Käyttäjäryhmät-lista on tyhjä, on ensin luotava käyttäjäryhmiä. 5.3 Käyttäjien muokkaaminen Käyttäjän tietoja voidaan muokata painamalla käyttäjälistan linkkiä halutun käyttäjän kohdalla. Kentät ovat samat kuin käyttäjien lisäämisessä ja ne myös toimivat samalla tavalla. Peru-painike peruuttaa tehdyt muutokset ja palauttaa näkymän käyttäjälistaan. Muokattavan sivuston käyttäjien muokkaaminen tapahtuu samalla tavalla valitsemalla Edit-kohta sivustokäyttäjälistalta halutun käyttäjän kohdalta. Käyttäjä poistetaan painamalla käyttäjälistan Poista-linkkiä halutun käyttäjän kohdalla. Ennen poistoa kysytään varmistus, jottei vahingossa poistettaisi väärää käyttäjää. Root-käyttäjätunnusta ei voi poistaa, koska se on pääkäyttäjätunnus.

40 CONTENT MANAGER -MANUAALI 40 (42) 5.4 Ryhmän lisääminen Haluttuun ryhmälistaan siirrytään valitsemalla käyttäjähallintavalikosta joko Ryhmät- tai Sivuston ryhmät -kohta. Ryhmät-painikkeen kautta pääsee muokkaamaan CM:n käyttäjäryhmiä ja Sivuston ryhmät -linkin kautta muokattavan sivuston käyttäjäryhmiä. Kuva 35. Ryhmälista Kuva 36. Sivuston ryhmät -lista.

41 CONTENT MANAGER -MANUAALI 41 (42) Uusi ryhmä lisätään kirjoittamalla haluttu ryhmänimi sille varattuun kenttään ja painamalla Tallenna-painiketta. Lisätty ryhmä ilmestyy ryhmälistaan valitun isännän alle. 5.5 Ryhmän muokkaaminen Ryhmää pääsee muokkaamaan painamalla halutun ryhmän kohdalla Muokkaa-painiketta. Ryhmän nimi -kenttään kirjoitetaan haluttu ryhmän nimi ja muutos tallennetaan painamalla Tallenna-painiketta. Peru-painike peruuttaa muutoksen ja palauttaa takaisin ryhmälistanäkymään. Ryhmä poistetaan painamalla halutun ryhmän kohdalla olevaa Poistapainiketta. Poisto varmistetaan, jottei vahingossa poistettaisi väärää ryhmää. 5.6 Oikeuksien jakaminen Käyttäjät Ryhmien oikeudet periytyvät alaspäin, eli esim. SuperAdminilla on automaattisesti oikeudet alempien ryhmien tiedostoihin. Oikeudet määritellään editorinäkymässä jokaisen tiedoston kohdalla. Lomakkeiden oikeudet muodostavat sen mukaan, mille sivulle ne on liitetty Sivuston käyttäjäryhmät Sivuston ryhmien oikeudet periytyvät ylöspäin, eli esim. viestinnän keskustelupalsta kuuluu myös varsinaiseen keskustelupalstaan. Ryhmien näkyvyysoikeudet määritellään editorinäkymässä jokaisen tiedoston kohdalla sekä moduulien hallinnassa moduulien kohdalla.

42 CONTENT MANAGER -MANUAALI 42 (42) 6 ASIAKASTUKI Nitro FX Oy Hämeentie 155 B Helsinki Puh: Fax: Content Manager -tuotepäällikkö Sami Santalahti puhelin sähköposti Content Manager -tekninen vastaava Tuukka Vesala puhelin sähköposti Content Manager -koulutusvastaava Ville Aaltonen puhelin sähköposti

PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN

PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT s. 1/7 PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN RAKENNE Paikallisjärjestöjen omille sivuille pääsee suoralla osoitteella, joka on muotoa www.sak-paikalliset.fi/paikkakunta

Lisätiedot

Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI

Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI CONTENT MANAGER MANUAALI 2 (66) TABLE OF CONTENTS 1 JOHDANTO 4 1.1 Yleistä 4 1.2 Ominaisuudet 5 1.3 Moduulit 5 1.4 Laitevaatimukset 5 2 EDITORI 6 2.1 Yleistä 6

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Sisällysluettelo Kirjautuminen ja ylläpito...3 Kirjautuminen sivustolle...3 Ylläpitovalikko...3 Artikkeleiden muokkaaminen...4 Artikkelin asetukset...4

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE MUOKKAUSTILA Muokkaustilaan siirtyminen Siirry muokkaustilaan klikkaamalla copyright ( )- merkkiä omalla sivustollasi (esim. seurannimi.sporttisaitti.com). Merkki löytyy sivun alareunasta. Kirjoita käyttäjätunnus

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Bioenergia.fi VERKKOPALVELUKOHTAINEN OHJE 03.09.2009

Bioenergia.fi VERKKOPALVELUKOHTAINEN OHJE 03.09.2009 Bioenergia.fi VERKKOPALVELUKOHTAINEN OHJE 03.09.2009 Osoite Puhelin Fax Pankkiyhteys 1/19 Sisällysluettelo Yleistä...3 Ilmoitetut tapahtumat ja uutiset...3 Ilmoita tapahtuma ja Ilmoita uutinen sivujen

Lisätiedot

SiteAdmin. www.visualweb.fi

SiteAdmin. www.visualweb.fi 1. Sisäänkirjautuminen...3 2. Käyttöliittymä...3 2.1 Valikot...3 2.1.1 Tiedosto-valikko...3 2.1.2 Muokkaa-valikko...3 2.1.3 Lisää-valikko...3 2.2 Työkalupalkki...3 2.2.1 Lukutila...3 2.2.1.1 Sivun muokkaus...3

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Internet-projekti, nettisivujen päivitysohjeet

Internet-projekti, nettisivujen päivitysohjeet Internet-projekti, nettisivujen päivitysohjeet Unionin nettisivut ovat osoitteessa http://www.soroptimistit.fi. 28.11.2008 / Taina Rytkönen-Suontausta Klubien nettisivut ovat osoitteessa http://www.soroptimistit.fi/clubs/klubinnimi,

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

PERUSOSIEN MUOKKAUS 1 Sivuston asetukset 1 Etusivun muokkaus 1

PERUSOSIEN MUOKKAUS 1 Sivuston asetukset 1 Etusivun muokkaus 1 SAITIN KÄYTTÖOHJE SAITIN KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ PERUSOSIEN MUOKKAUS 1 Sivuston asetukset 1 Etusivun muokkaus 1 OMIEN SIVUJEN MUOKKAUS 1 Uuden sivun lisäys 2 Uuden alasivun lisäys 2 Sivun muokkaus 2 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa.

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa. Internet-projekti Jäsenalue / Sähköinen toimisto Syksyllä 2009 unioni on rakentanut uudistettua jäsenaluetta tai sähköistä toimistoa. Jäsenalueelle pääsee unionin nettisivujen vasemmasta palstasta, Kirjaudu

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon

Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon JPP-Soft Oy 2(13) Sisällys Tervetuloa emedia CMS verkkopalveluiden käyttäjäksi... 3 Sivuston graafinen ilme ja rakenne... 4 Sivuston ilme ja tyyli... 5 Sivupohjat...

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Ambientia Content Manager TM

Ambientia Content Manager TM Ambientia Content Manager TM ESIMERKKIOHJE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (16) ESIMERKKIOHJE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 1.1 SIVUN MUOKKAUS...3

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje Editorin käyttö TaikaTapahtumat -käyttöohje Yleistä ohjelmasta etaika-järjestelmän HTML-moduuli sisältää tekstieditorin, joka on monipuolinen apuväline tehtäessä materiaalia sivustolle (esim. tapahtumakohtaiset

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ Gospel Flight ry Versio 1.0 Hyväksytty Tekijä 1.11.2005 Tarkastanut 1.11.2005 Hyväksynyt Juha Huttunen 3.11.2005 Helia UTIFLEET-TIETOJÄRJESTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖOIKEUDET

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Ambientia Content Manager TM

Ambientia Content Manager TM Ambientia Content Manager TM Bulletin Manager 2.0 KÄYTTÖOHJE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (17) KÄYTTÖOHJE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Julkaisualustan aloitusopas. bonsait.fi

Julkaisualustan aloitusopas. bonsait.fi Julkaisualustan aloitusopas bonsait.fi Sisältö Tervetuloa!... 3 Käsitteet... 4 1. Sivukartta... 5 1.1 Uuden sivun luonti... 6 1.2 Sivun poistaminen... 6 1.3 Sivun uudelleen nimeäminen... 7 1.4 Sivukartan

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET Suomen partiolaiset Finlands scouter ry 04/2013, muokattu 02/2015 Tämä ohje on tarkoitettu Suomen Partiolaisten hallinnoimien projektisivustojen sisällöntuottajille

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT KÄYTTÄJÄN OPAS, VERSIO 1.8 7.5.2010 JULKISET SIVUT http://www.sak-paikalliset.fi/ Username: Password: YLLÄPITO http://www.sak-paikalliset.fi/adm Username: Password:

Lisätiedot