Content Manager 2.0 CONTENT MANAGER -MANUAALI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Content Manager 2.0 CONTENT MANAGER -MANUAALI"

Transkriptio

1 Content Manager 2.0 CONTENT MANAGER -MANUAALI

2 CONTENT MANAGER -MANUAALI 2 (42) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO Yleistä Ominaisuudet Moduulit Laitevaatimukset 6 2 SISÄLLÖN JA VALIKOIDEN YLLÄPITO Yleistä Kansiorakenne Editori Työkalupalkki Tiedosto-painikkeet Dokumentti-painikkeet Toiminto-painikkeet Tekstin muotoilu ja käsittely -painikkeet Lisäyspainikkeet Lomakkeiden luominen 25 3 MODUULIT Uutiset ja tiedotteet Yleistä Uutisten lisääminen Uutisen muokkaaminen Uutisen poistaminen Uutisten vienti tietokannassa Kalenteriin sidotut tapahtumat Lomakkeiden vastaukset Suljetut sivut (Ekstra- ja intranetit) 33 4 TIEDOSTOJEN HALLINTA Yleistä Toiminnot 34 5 KÄYTTÄJIEN HALLINTA 36

3 CONTENT MANAGER -MANUAALI 3 (42) 5.1 Yleistä Käyttäjien lisääminen Käyttäjien muokkaaminen Ryhmän lisääminen Ryhmän muokkaaminen Oikeuksien jakaminen Käyttäjät Sivuston käyttäjäryhmät 41 6 ASIAKASTUKI 42

4 CONTENT MANAGER -MANUAALI 4 (42) 1 JOHDANTO 1.1 Yleistä Content Manager (tästä eteenpäin lyhyesti CM) on selainpohjainen päivitystyökalu Internet-sivustojen sisällönhallintaan. Sen on kehittänyt Nitro FX Oy, joka on erikoistunut digitaalisen kommunikaation ratkaisuiden kehittämiseen, tuottamiseen ja markkinointiin. Internet-sivuston ylläpitäminen jää helposti vähälle huomiolle. Sivusto on kuitenkin yritykselle tai yhteisölle tärkeä viestintäväline. Negatiivinen mielikuva syntyy, jos sivusto esimerkiksi sisältää vääriä yhteystietoja tai vanhentunutta informaatiota tuotteista tai palveluista. Yksi syy siihen, että sivustoja jätetään usein päivittämättä, on päivitystyön hankaluus. Sivustot toteutetaan useimmiten HTML-kielellä eikä sen opetteluun ole aina aikaa tai mahdollisuuksia. Tähän ongelmaan CM tarjoaa erinomaisen ratkaisun. Sivujen hallinnointi perustuu javascript-ohjelmointikielellä toteutettuun editoriin. Editorin selkeän käyttöliittymän avulla Internet-sivuston sisällön muokkaus on yksinkertaista. Mikäli sivuston päivittämisestä vastaa useampi henkilö, heidät voidaan jakaa erilaisiin käyttäjäryhmiin. Kullekin ryhmälle voidaan asettaa oikeudet eri sivuston osien muokkaamiseen. Tämän manuaalin tarkoituksena on opastaa ylläpitojärjestelmän käyttäjiä. Jokainen sivusto on räätälöity kokonaisuutensa, joten manuaalissa saattaa olla kohtia, jotka eivät toteudu jokaisessa ylläpitojärjestelmässä. TERVETULOA CONTENT MANAGERIN KÄYTTÄJÄKSI!

5 CONTENT MANAGER -MANUAALI 5 (42) 1.2 Ominaisuudet CM:n päätyökalu on sen helppokäyttöinen editori. Editorilla tehdään sivujen normaalit päivitystoimenpiteet, kuten tekstin muokkaus, kuvien lisäys sekä linkkien ja taulukoiden luonti. Editorin työkalupalkki on samankaltainen kuin Microsoft Windows -ympäristöstä tutuissa sovelluksissa kuten MS Word. Editoriin kuuluu lisäksi tiedostoikkuna, jolla hallitaan sivustoon kuuluvia sivuja, kuvia sekä muita dokumentteja. Editorin lisäksi CM sisältää erilaisia lisämoduuleita, jotka integroidaan osaksi CM:ia. Asiakas voi itse määritellä, mitkä moduulit hän haluaa ja tarvitsee. CM:iin on lisättävissä mm. uutis- ja keskustelupalsta-moduulit. Kuva 1. Content Managerin yleisnäkymä 1.3 Moduulit Moduulit ovat itsenäisiä toimintoja, jotka voidaan sulavasti liittää osaksi CM:ia. Ne näkyvät yleensä omina kohtinaan CM:n päävalikossa.

6 CONTENT MANAGER -MANUAALI 6 (42) CM on toteutettu moduuleilla, koska sitä käytetään hyvin erilaisten sivustojen ylläpitämiseen. Toisilla sivustoilla ei esimerkiksi ole lainkaan keskustelupalstaa, toisissa taas ei tarvita suljettuja osioita. Asiakkaan on siis turha hankkia sellaisia toimintoja, joita hän ei tarvitse. Moduulien avulla jokaiselle asiakkaalle voidaan luoda juuri sellainen työkalu, jonka avulla sivuston päivitys on nopeaa ja helppoa. Jos asiakkaan sivustolle tehdään myöhemmin muutoksia, voidaan vaadittava moduuli integroida kokonaisuuteen ilman koko työkalun päivittämistä. 1.4 Laitevaatimukset Content Manager asennetaan sille palvelimelle, jolla sivusto sijaitsee. Ennen asennusta palvelimella tulee olla asennettuna seuraavat ohjelmistot: Debian Linux (suositus) (http://www.debian.org) Apache HTTP Server (http://apache.org) PHP 5.14 tai uudempi (http://www.php.net) MySQL -tietokanta tai uudempi (http://www.mysql.com) Ylläpitojärjestelmän toimivuus on testattu Internet Explorer 6.0 ja Firefox 2.0 -selaimilla.

7 CONTENT MANAGER -MANUAALI 7 (42) 2 SISÄLLÖN JA VALIKOIDEN YLLÄPITO 2.1 Yleistä CM:n päätyökalu on editori. Editorilla tehdään pääosa varsinaisesta päivitystyöstä, kuten tekstin muokkaus, kuvien ja lomakkeiden lisäys sekä linkkien, taulukoiden ja listojen luominen. Kuva 2. Editorinäkymä Editorinäkymä muodostuu kansiorakenteesta ja editori-ikkunasta. Kansiorakenteen avulla ylläpidetään sivuston valikoita ja editorin avulla sivuston sisältöä. 2.2 Kansiorakenne Kansiorakenteessa näkyvät kaikki sivuston HTML-sivut. Rakenteesta valittu sivu avautuu muokkausikkunaan, jonka jälkeen sen sisältöä voidaan muokata.

8 CONTENT MANAGER -MANUAALI 8 (42) Kuva 3. Kansiorakennenäkymä Yksittäisen sivun kuvake on paperi. Kansio kuvaa sivua, jonka alla on toisia sivuja. Kansiorakenne määrää sivuston valikoiden rakenteen. Ole siis huolellinen tiedostojen nimeämisessä. Tiedostojen nimeä voit muokata editorin Nimikohdassa. Mikäli haluat tehdä kyseisestä sivusta myös kieliversion, voit nimetä tiedoston ylälaidan kieliversiota painettuasi samassa kohdassa. Olemassa olevat kieliversiot näkyvät tiedoston nimen lopussa hakasulkeiden sisällä. Mikäli tiedosto on luotu, mutta sitä ei ole nimetty, ei se myöskään näy valikkorakenteessa. Tiedoston voi myös piilottaa valikkorakenteesta editorinäkymän alapuolella olevan valintaruudun avulla. Kuva 4. Tiedoston nimen muokkaaminen. Kieliversion valinta. Jokainen kansio avaa sivustolla uuden valikon tason. Sivuston valikoiden päätasot on lukittu layoutiin, joten niiden muokkaaminen ei tule sivustolla näkyviin. Kuva 5. Tiedoston paikkaan ja oikeuksiin liittyvä dialogi

9 CONTENT MANAGER -MANUAALI 9 (42) Tiedoston ominaisuuksia muutetaan klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta tiedoston päällä, jolloin avautuu tiedoston ominaisuusvalikko. Valikon kautta voi luoda uusia tiedostoja (Add Node), poistaa kyseisen tiedoston (Delete Node) sekä siirtää tiedoston paikkaa ylös- tai alaspäin (Move Up, Move Down). Toiminnot näkyvät harmaina, mikäli niitä ei ole mahdollista toteuttaa. Myös tiedoston oikeuksia muokataan ko. kohdan kautta (Permissions). Oikeuksien merkityksestä on kerrottu enemmän kohdassa x.x. Kuva 6. Tiedostojen oikeudet -dialogi Oikeudet avautuvat omaan dialogiinsa, jonka kautta niitä on mahdollista muokata. Oikeuksilla määritellään, kenellä on oikeus muokata kyseistä tiedostoa sekä keille sivuston käyttäjistä kyseinen tiedosto näkyy. 2.3 Editori Kansiorakenteesta valittu sivu avautuu muokkausikkunaan, jonka jälkeen sen sisältöä voidaan muokata.

10 CONTENT MANAGER -MANUAALI 10 (42) Kuva 7. Editorin muokkausikkuna. Editorin työkalupalkista löytyvät painikkeet yleisimmille toiminnoille, esimerkiksi tiedoston luomiselle ja tallentamiselle sekä tekstin muotoilulle. Lisäksi työkalupalkista löytyvät painikkeet kuvien, linkkien, taulukoiden ja listojen luomiselle sekä lomakkeen lisäämiselle. Toiminnot on käyty tarkemmin läpi kohdassa 2.4. Eri kieliversioiden ylläpito onnistuu editorin yläpuolella olevasta välilehdestä valitsemalla.

11 CONTENT MANAGER -MANUAALI 11 (42) 2.4 Työkalupalkki Työkalupalkki on samankaltainen kuin Microsoft Windows -sovelluksissa. Painikkeiden ikonit ovat havainnollisia ja selkeitä, jotta oikean toiminnon löytäminen olisi mahdollisimman nopeaa. Kun hiiren kursorin vie painikkeen päälle, kursorin viereen ilmestyy työkaluvihje, joka kertoo painikkeen toiminnon Tiedosto-painikkeet Koodi Koodi-painikkeen avulla voidaan valita näkyviin kyseisen sivun lähdekoodi. Tässä näkymässä näytetään editoitavan sivun HTML-koodi, jolloin muutokset voidaan tehdä myös suoraan lähdekoodiin Dokumentti-painikkeet Tallenna Komento tallentaa kyseisen dokumentin. Esikatselu Komento avaa editoitavan sivun selaimeen. Sivua voidaan selata normaaliin tapaan. Pohjat Komento avaa Sivupohjat-dialogin. Sivupohjien kautta voit valita sivulle haluamasi valmiiksi luodun taittomallin. Taittomalli lisätään mahdollisesti jo tehdyn sisällön yläpuolelle. Versiohistoria Komento avaa versiohistoria-dialogin.

12 CONTENT MANAGER -MANUAALI 12 (42) Kuva 8. Versiohistoria-dialogi Versiohistorian avulla voi avata minkä tahansa aiemmin historiaan tallennetuista sivun versioista. Tallentaminen tapahtuu editorin alapuolella olevan valintaruudun avulla. Versioita voi esikatsella ja poistaa. Kyseisen version palauttaminen olemassa olevan päälle tapahtuu Palauta-komennolla. Kyseisen version palauttaminen tapahtuu Palauta-komennolla. Palautettaessa olemassa oleva versio tallennetaan ensin uutena versiona, joten palautettaessa ei hukata nykyisiä muutoksia edes vahingossa Toiminto-painikkeet Leikkaa Komennolla voi leikata maalatun sisällön esimerkiksi toiseen paikkaan siirrettäväksi. Alkuperäinen sisältö poistuu näkyvistä. Kopioi Komento kopioi maalatun sisällön toiseen paikkaan kopioitavaksi. Alkuperäinen sisältö jää näkyviin. Liitä Komento liittää leikatun tai kopioidun sisällön kursorin osoittamaan paikkana.

13 CONTENT MANAGER -MANUAALI 13 (42) Liitä tekstinä Komennon avulla voi liittää haluamansa tekstisisällön. Komennosta avautuu oma dialoginsa. Dialogin kautta kierrätetystä sisällöstä poistuu mahdolliset tekstissä olevat muotoilut. Tulosta Komennon avulla voi tulostaa kyseisen tiedoston sisällön. Kumoa Komento kumoaa viimeisimmäksi tehdyt muutokset. Toista Toista kumoaa kumoa-komennon. Etsi Komennolla voidaan etsiä haluttua sisältöä kyseisestä tiedostosta. Komento avaa oman dialoginsa. Korvaa Komennolla voidaan korvata tekstisisällön kohtia toisilla. Komento avaa oman dialoginsa. Kuva 9. Korvaa-dialogi Korvaa-toiminnolla voidaan korvata yksi esiintymä kerrallaan, Korvaa kaikki -toiminnolla kaikki kyseisen sanayhdistelmän esiintymät. Korvaa-toiminnolle voidaan määritellä ominaisuutena saman kirjainkoon säilyttäminen, tällöin korvaava teksti noudattaa alkuperäisen tekstin muotoiluasetuksia. Koko sana -asetus korvaa kirjaimet vain, jos ne esiintyvät yhtenä sanana, ei esimerkiksi yhdyssanan osana.

14 CONTENT MANAGER -MANUAALI 14 (42) Valitse kaikki Komennolla voidaan valita kaikki kyseisen tiedoston sisältö. Poista muotoilu Komento poistaa maalatun tekstin muotoilut Tekstin muotoilu ja käsittely -painikkeet Tekstin muotoilu -painikkeilla muokkaat sivun tekstien ulkonäköä. Painikkeen vaikutus alkaa sen painamisen jälkeen tai maalaamalla haluttu teksti ja paina painiketta. Kuva 10. Tekstin muotoilu Ylläpitojärjestelmään on luotu valmiiksi sivustolla käytettävät tekstityylit. Tyylit voi valita Muotoilu-valikon alta. Lihavoitu teksti Lihavoi valitun tekstin. Kursivoitu teksti Kursivoi valitun tekstin. Alleviivattu teksti Alleviivaa valitun tekstin.

15 CONTENT MANAGER -MANUAALI 15 (42) Yliviivattu teksti Yliviivaa valitun tekstin. Yläindeksi Nostaa valitun kohdan yläindeksiin, esim. m 2 Alaindeksi Laskee valitun kohdan alaindeksiin, esim. h 2 Tekstin tasaaminen Painikkeet asemoivat valitun tekstin vasemmalle, oikealle, molempiin reunoihn tai keskelle. Numeroitu lista ja lista Nappia painamalla muodostuu listan ensimmäinen kohta. Enteriä painamalla luodaan listan seuraava kohta. Listan voi luoda myös maalamalla haluamansa tekstin ja painamalla nappia jolloin jokaisesta rivistä tulee oma listan kohtansa. Lista lopetetaan painamalla enteriä tyhjässä listan kohdassa. Suurenna sisennystä Komento suurentaa tekstin sisennystä. Pienennä sisennystä Komento pienentää tekstin sisennystä Lisäyspainikkeet Lisää linkki/muokkaa linkkiä

16 CONTENT MANAGER -MANUAALI 16 (42) Muodostaa valitusta tekstistä linkin. Tekstin täytyy olla valittuna ennen painikkeen painamista. Painike avaa Linkki-dialogin. Kyseisessä dialogissa voidaan myös muokata linkin ominaisuuksia. Muokkaaminen tapahtuu viemällä kursori linkkinä olevan sanan kohdalle ja painamalla nappia. Kuva 11. Linkki-dialogi. Linkkityyppi-kohdasta valitaan tyypiksi osoite, ankkuri tai sähköposti. Osoite tarkoittaa protokolla-kohdan vaihtoehtoja. Protokolla-kohdasta valitaan linkin kohteen tyyppi. Vaihtoehtoina ovat: (Linkki www-sivuille) https:// (Linkki suojatuille www-sivuille) ftp:// (Linkki FTP-palvelimelle) news:// (Linkki uutispalvelimelle) <muu> (Content Managerin sisäiset linkit tai vapaa syöttö) Varsinainen osoite kirjoitetaan Osoite-kohdassa olevaan tekstikenttään.

17 CONTENT MANAGER -MANUAALI 17 (42) Kuva 12. Pop up -esimerkki linkin kohde -näkymästä. Kohde-näkymästä valitaan linkin käyttäytyminen. Vaihtoehtoina ovat: ei asetettu (Linkki avautuu selaimen asetusten mukaan) kehys (Frame-pohjaisilla sivustoilla voidaan määritellä haluttu kehys) Pop up -ikkuna (Linkki avautuu pop-up-ikkunaan. Ikkunan ominaisuuksia, kuten koko ja sijainti voidaan määritellä. ) Uusi ikkuna (Linkki avautuu uuteen selainikkunaan) Päällimäisin ikkuna (Linkki avautuu frame-pohjaisilla sivustoilla koko ikkunaan poistaen kehykset) Sama ikkuna (Linkin avautuu samaan selainikkunaan) Emoikkuna (Linkki avautuu frame-pohjaisilla sivustoilla emokehykseen) Linkin kohteena voi olla myös jokin sivuston sivuista tai liitteistä. Sivun tai tiedoston voi valita Kohde-toiminnossa avautuvasta listauksesta. Ankkurien merkitys on selitetty Lisää ankkuri -kohdassa.

18 CONTENT MANAGER -MANUAALI 18 (42) Kuva 13. Sähköposti-toiminto. Sähköposti-toiminto avaa linkistä käyttäjän oletussähköpostiohjelman. Määrityksiin kirjoitetaan vastaanottajan sähköpostiosoite. Useampi osoite erotellaan puolipisteellä toisistaan. Aihe-kenttä muodostaa sähköpostin otsikon ja viesti-kenttä mahdollisen pohjan sähköpostin viestille. Lisää ankkuri/muokkaa ankkuria Komento lisää ankkurin, eli kyseisen sivun sisäisen linkkikohdan sille kohdalle, missä kursori komentoa painettaessa oli. Komento avaa oman dialoginsa, jossa määritellään ankkurille nimi. Kyseissä dialogissa voidaan myös muokata ankkurin ominaisuuksia. Muokkaaminen tapahtuu viemällä kursori ankkurina olevan sanan kohdalle ja painamalla nappia. Ankkuriin voidaan linkittää Lisää linkki -kohdassa. Lisää kuva/muokkaa kuvaa Lisää kuvan dokumenttiin. Avaa Kuva -dialogin.

19 CONTENT MANAGER -MANUAALI 19 (42) Kuva 14. Lisää kuva -dialogi. Kyseissä dialogissa voidaan muokata kuvan ominaisuuksia. Kuvan ominaisuudet -dialogi avautuu myös viemällä kursori kuvan kohdalle ja painamalla nappia. Osoitekentän jälkeen olevasta painikkeesta painamalla voidaan selata kuvatiedostoja. Tiedoston voi myös ladata omalta tietokoneelta. Kuva ladataan painamalla ALL-tekstiä. Tiedostojen hallinnasta on kerrottu tarkemmin luvussa 5. Vaihtoehtoinen teksti -kenttään kirjoitetaan tekstikuvaus, joka näkyy, kun kursori viedään kuvan päälle tai jos kuva ei ole näkyvissä esim. selaimen asetusten vuoksi. Kuvan ominaisuuksia muokataan erilaisten muuttujien avulla. Kuvan leveys ja korkeus pikseleinä voidaan määritellä, mutta on suositeltavaa, että kuvia ei skaalattaisi. Pienen kuvan voimakas suurentaminen heikentää kuvan laatua ja suuren kuvan pienentäminen kuormittaa suotta palvelintilaa, koska kuvan fyysinen koko ei pienene. Kuvan kokoa voidaan skaalata myös editorinäkymässä kuvan ympärillä olevista reunoista. Raja-kentällä voidaan määritellä kuvan ympärille reunukset. Numero merkitsee reunuksen paksuutta pikseleinä. Vaaka- ja pystytila-määrityksillä merkitään, millainen tila kuvan ympärille pikseleinä jätetään. Kohdistus-valinnan avulla määritellään kuvan asettelu sivustolla. Esikatseluikkunassa voi katsoa kuvan asettumista osaksi sivua. Linkki-kohdan kautta kuvasta voidaan tehdä linkki toiseen tiedostoon tai sivuun.

20 CONTENT MANAGER -MANUAALI 20 (42) Lisää flash/muokkaa flashia Osoitekentän jälkeen olevasta painikkeesta painamalla voidaan selata flash-tiedostoja. Tiedoston voi myös ladata omalta tietokoneelta. Flash ladataan painamalla ALL-tekstiä. Tiedostojen hallinnasta on kerrottu tarkemmin luvussa 5. Kuva 15. Lisää flash -dialogi Flashin koko voidaan pakottaa tiettyyn kokoon korkeutta ja leveyttä säätämällä.

21 CONTENT MANAGER -MANUAALI 21 (42) Kuva 16. Flashin lisäominaisuudet -dialogi Lisäominaisuudet-kohdassa voidaan määritellä flashin ominaisuuksia: Automaattinen käynnistys -valinnalla flash käynnistyy automaattisesti heti käyttäjän saavuttua sivulle. Toisto-valinta toistaa flashia jatkuvasti ns. looppina. Näytä Flash-valikko -toiminto mahdollistaa flashin valikon näkymisen hiiren oikealla painikkeella painettaessa Lisää taulukko/muokkaa taulukkoa Kuva 17. Taulukon lisäys -dialogi. Taulukkoa lisättäessä voidaan määritellä, montako riviä ja saraketta taulukkoon tarvitaan. Muita määriteltäviä kohtia ovat rajan paksuus

22 CONTENT MANAGER -MANUAALI 22 (42) pikseleinä, taulukon sijoittelu ja kohdistus. Myös taulukon leveys ja korkeus pikseleinä sekä solujen väli ja sisennys on mahdollista määritellä. Otsikko-kenttään kirjoitettu teksti keskitetään taulukon otsikoksi. Yhteenveto-kenttään kirjoitettu sisältö on tarkoitettu esim. näkövammaisille selainten käyttäjille, tällöin syntetisaattori lukee taulukon kohdalta otsikon, ja sen jälkeen yhteenvedon. Taulukkoa voidaan muotoilla myös taulukon luomisen jälkeen editorinäkymässä. Taulukon kokoa voidaan skaalata taulukon ympärillä olevista reunoista vetämällä. Taulukon rakennetta voidaan muokata siirtämällä hiiren kursori taulukon päälle ja painamalla hiiren oikeaa painiketta. Tällöin avautuu taulukon valikko. Kuva 18. Taulukon oheisvalikko.

23 CONTENT MANAGER -MANUAALI 23 (42) Oheisvalikossa on seuraavat kohdat: Lisää rivi Taulukkoon lisätään uusi rivi. Rivi lisätään siihen kohtaan taulukkoa, jossa hiiren kursori oli ennen valikon avaamista. Poista rivi Valitut rivit ja niiden sisältö poistetaan taulukosta. Lisää sarake Taulukkoon lisätään uusi sarake. Poista sarake Valitut sarakkeet ja niiden sisältö poistetaan taulukosta. Lisää solu Taulukkoon lisätään uusi solu. Solu lisätään siihen kohtaan taulukkoa, jossa hiiren kursori oli ennen valikon avaamista. Poista solut Valitut solut ja niiden sisältö poistetaan taulukosta. Yhdistä solut Valitut solut yhdistetään yhdeksi soluksi. Jaa solut Valittu solu jaetaan. Poista taulu Koko taulu poistetaan.

24 CONTENT MANAGER -MANUAALI 24 (42) Solun ominaisuudet Komento avaa Solun ominaisuudet dialogin. Ominaisuuksia muokkaamalla voidaan säätää mm. solun kokoa, ulkoasua ja asettelua. Kuva 19. Solun ominaisuudet -dialogi. Taulu ominaisuudet Komento avaa kuvan 17 mukaisen Taulun ominaisuudet -dialogin. Ominaisuuksia muokkaamalla voidaan säätää mm. solun kokoa, ulkoasua ja asettelua. Lisää murtoviiva Komento lisää viivan kyseiseen dokumentin kohtaan. Lisää erikoismerkki Komento avaa erikoismerkkikirjaston, josta voi valita haluamansa erikoismerkin. Lisää sivunvaihto Komennolla voidaan tehdä sivunvaihto, joka tekee tulostettaessa komennon kohdalla sivunvaihdon. Universaali näppäimistö Komentaa avaa näppäimistökirjaston, josta voidaan valita eri kielien näppäimistöjä. Kieliä selataan reunoissa olevien nuolinäppäimien avulla.

25 CONTENT MANAGER -MANUAALI 25 (42) Lomakkeiden luominen Editorilla voidaan luoda esimerkiksi palaute- tai kyselylomakkeita. Kuva 20. Lomakekomennot Lomakkeen luominen aloitetaan painamalla Lomake-komentoa. Komento avaa dialogin, jossa lomakkeelle annetaan nimi, määritellään haluttaessa sähköpostiosoite, johon vastaukset lähetetään. Sähköpostiosoitteita voi olla myös useampia, jolloin ne erotellaan toisistaan puolipisteellä. Dialogissa määritellään myös Kiitos-sivun osoite. Sivu näytetään käyttäjän lähetettyä lomakkeen. Lomakkeen ominaisuuksia voidaan muokata myös lomakkeen luomisen jälkeen painamalla hiiren oikealla napilla lomakkeen päällä. Tällöin avautuu oheisvalikko, josta voidaan valita Lomakkeen ominaisuudet -kohta. Kuva 21. Lomakkeen ominaisuudet Lomakkeen sisältö luodaan lomaketoimintojen avulla. Jokainen toiminto avaa oman dialoginsa, jossa voidaan määritellä toimintojen ominaisuudet. Nimi: Nimi näkyy lomakkeen vastauksissa. Käyttäjälle näkyvä nimi kirjoitetaan toiminnon viereen editorissa. Arvo: Arvo näyttää vastauksissa kyseisen valinnan merkityksen (esimerkiksi kyllä, ei) Valittu: Mikäli tämä valitaan, on kyseinen kohta oletuksena valittuna lomakkeella, jolloin käyttäjän täytyy toimia kohdan poistamiseksi, ei täyttämiseksi Vaadittu: Käyttäjän on pakko täyttää tällä merkitty lomakkeen kohta.

26 CONTENT MANAGER -MANUAALI 26 (42) Valintaruutu Radiopainike Tekstikenttä Tekstikentälle voidaan määrittää sen leveys sekä korkein sallittu merkkimäärä. Tekstilaatikko Tekstilaatikolle voidaan määrittää sarakkeiden ja rivien määrä. Valintakenttä Valintakentällä voidaan tehdä listoja, joista tehdään valinta. Listan kohteita voidaan järjestää ja tietyt kohdat voidaan asettaa valmiiksi valituiksi. Salli usea valinta -komento sallii käyttäjän valita listasta useamman kohdan. Kuva 22. Valintakenttä-dialogi

27 CONTENT MANAGER -MANUAALI 27 (42) Painike Painike-toiminnolla voidaan luoda Lähetä- ja Tyhjennä-painikkeita. Tekstikenttään täytetään painikkeessa oleva teksti, ja Tyyppi-valikosta valitaan painikkeen toiminto. Kuvapainike Kuvapainike-toiminnolla voidaan luoda kuvasta lähetä-painike. Painikkeelle voidaan määritellä samat ominaisuudet kuin kuvan kohdalla. Piilokenttä Piilokentän sisältö ei näy sivustolla. Kenttään voidaan esimerkiksi lisätä tietoa ylläpitäjille kyseisen lomakkeen vastausten yhteyteen. FCK-editorista Komento avaa dialogin, jossa on kerrottu enemmän editorista ja sen ominaisuuksista.

28 CONTENT MANAGER -MANUAALI 28 (42) 3 MODUULIT 3.1 Uutiset ja tiedotteet Yleistä Uutismoduulilla lisätään uutisia sivustolle. Uutislista näyttää kymmenen uutista kerrallaan. Mikäli uutisia on enemmän, lista sivutetaan. Sivulta toiselle pääsee siirtymällä vastaavan sivun numeroa painamalla, sivunumerot ovat listan alalaidassa. Uutislista voidaan järjestää otsikon mukaan aakkosjärjestykseen tai julkaisupäivämäärän mukaiseen järjestykseen. Järjestäminen tapahtuu klikkaamalla hiiren vasemmalla painikkeella kyseistä otsikkoa (Otsikko tai Julkaisu pvm). Uutisista voi ottaa CSV-vedoksen painamalla CSV vedos - linkkiä. Uutisia voi myös hakea otsikon tai Id:n perusteella. Kuva 23. Uutiset-lista.

29 CONTENT MANAGER -MANUAALI 29 (42) Uutisten lisääminen Uutislistan Luo uusi -painikkeesta pääsee näkymään, josta voi lisätä uuden uutisen. Kuva 24. Uutisen lisäys -lomake. Uutiselle valitaan sen tila. Tila voi olla hold (ei näytetä wwwsivulla) tai ready (näytetään www-sivulla). Otsikko-kenttään tulee uutisen otsikko. Näkyvä pvm on päivämäärä, joka näkyy www-sivulla uutisen päivämääränä. Se kirjoitetaan kenttään halutussa muodossa, esim Ingressi-kenttään tulee uutisen ingressi, eli lyhyt johdantoteksti itse uutiseen. Teksti-kenttään syötetään koko uutisteksti. Kuva-kentän avulla voidaan uutiseen liittää CM:n tiedostojärjestelmässä oleva kuva. Kuva valitaan listasta, jonka saa esille painamalla Valitse-painiketta.

30 CONTENT MANAGER -MANUAALI 30 (42) Kuvan tasaus -valikosta valitaan kuvalle paikka (vasemmalla tai oikealla puolella tekstiä). Liitetiedosto-kentän avulla uutiseen voidaan liittää jokin CM:n tiedostojärjestelmässä oleva dokumentti tai muu liitetiedosto. Julkaisu pvm on uutisen julkaisupäivä. Ennen tätä päivämäärää uutinen ei näy www-sivulla. Arkistointi pvm on päivämäärä, jolloin uutinen vanhenee ja sen näyttäminen www-sivulla lopetetaan. Arkisto-valinnasta riippuen vanhentunut uutinen siirretään arkistoon (yes) tai poistetaan (no). Tallenna-painikkeella tallennetaan muutokset ja Takaisinpainikkeella palataan uutislistaan tallentamatta muutoksia Uutisen muokkaaminen Olemassa olevaa uutista pääsee muokkaamaan painamalla hiiren vasenta painiketta halutun uutisen otsikon päällä uutislistassa. Tästä avautuu samanlainen näkymä kuin luotaessa uutta uutista, mutta kentät on täytetty valitun uutisen tiedoilla. Muokkaaminen tapahtuu samalla tavalla kuin uutisen luominen Uutisen poistaminen Uutinen poistetaan valitsemalla uutislistasta halutun uutisen kohdalta Poista. Uutisen poisto varmistetaan, jottei vahingossa poistettaisi väärää uutista Uutisten vienti tietokannassa Uutislistassa olevat uutiset voi viedä nk. CSV-tiedostoon painamalla uutislistalla olevaa CSV vedos -linkkiä. CSV-tiedosto on tavallinen tekstitiedosto, jossa uutiset ovat omilla riveillään siten, että eri tiedot on erotettu puolipisteellä. Tiedosto voidaan sellaisenaan tuoda esimerkiksi MS Exceliin.

31 CONTENT MANAGER -MANUAALI 31 (42) 3.2 Kalenteriin sidotut tapahtumat Tapahtumat-kohdassa näytetään seuraavanlainen lista jo luoduista tapahtumista: Kuva 25. Tapahtumat-lista. Uuden tapahtuman voi lisätä Luo uusi -painikkeesta, josta avautuu seuraavanlainen lomake: Kuva 26. Tapahtuman lisäys -lomake.

32 CONTENT MANAGER -MANUAALI 32 (42) Tapahtuman muokkaaminen onnistuu painamalla halutun tapahtuman kohdalla hiiren vasenta nappia. Tällöin avautuu kuvan 26 näköinen lomake tapahtuman tiedoilla täytettynä. Tapahtuman poistaminen onnistuu painamalla Poista-painiketta halutun tapahtuman kohdalla. Poistamisesta kysytään vielä varmistus, jottei tapahtumaa poistettaisi vahingossa. 3.3 Lomakkeiden vastaukset Lomakelista, jolla saadaan näkyviin lomakkeesta tulleet vastaukset. Kuva 27. Lomakelista. CSV-linkistä voidaan vastauslomake tallentaa CSV-muotoon esimerkiksi Microsoft Exceliä varten. Painamalla Vastaukset-linkkiä halutun lomakkeen kohdalla, näytetään vastaukset seuraavanlaisesti: Kuva 28. Lomakkeen vastaukset -lista

33 CONTENT MANAGER -MANUAALI 33 (42) Vastauksia voi katsoa tarkemmin painamalla hiiren vasemmalla painikkeella halutun vastauksen kohdalla. Tällöin aukeaa lomakkeesta riippuen kuvan 28 kaltainen näkymä. Vastauksen tilan voi muuttaa uudesta luetuksi painamalla Muuta-painiketta. Kuva 29. Vastaus-näkymä. Painettaessa Palaa takaisin ja vaihda viestin tilaa -painiketta palataan takaisin vastauslistaan ja vaihdetaan vastauksen tilaa. Takaisinpainikkeesta palataan takaisin vaihtamatta vastauksen tilaa. 3.4 Suljetut sivut (Ekstra- ja intranetit) Joskus on tarpeen tehdä sivustoille suljettuja osioita, jonne on pääsy esimerkiksi vain asiakkailla. Tällaisen ekstranet-ratkaisun kautta asiakkaille voidaan helposti jakaa esimerkiksi päivityksiä, ohjeita ja esimerkkejä. Sivujen käyttäjät voidaan jakaa ryhmiin. Ryhmille voidaan määritellä oikeuksia eli pääsyjä tietyille sivuille. Käyttäjähallinta on kuvattu tarkasti luvussa 5, Käyttäjien hallinta.

34 CONTENT MANAGER -MANUAALI 34 (42) 4 TIEDOSTOJEN HALLINTA 4.1 Yleistä Content Manageriin voidaan siirtää helposti uusia tiedostoja, kuten kuvia, videoita ja dokumentteja. CM sisältää valmiiksi alikansiot kuville ja muille tiedostoille. Kuvat-osassa näytetään sivuston kuvatiedostot. CM tukee kaikkia yleisempiä kuvaformaatteja kuten JPG, GIF, PNG ja BMP. Tiedostot-osassa näytetään sivuston muut tiedostot, esimerkiksi PDF-, Word- ja Excel-dokumentit. Alikansioiden avulla tiedostot löytää nopeasti ja niiden ylläpitäminen on yksinkertaista. 4.2 Toiminnot Kuva 30. Tiedostojen hallinta. Tiedostojen siirto on jaettu kahteen osioon: kuviin ja dokumentteihin. Molemmat osiot näyttävät samanlaisilta ja toimivat samalla tavalla. Ainoana erona on siirrettävän tiedoston sijoituspaikka CM:n palvelimella: kuvatiedostot siirretään Kuvat-alikansioon, muut tiedostot Dokumentitalikansioon. Uuden kansion luominen Kansion nimi ei saa sisältää heittomerkkiä ('). 1. Valitaan Tiedostohallinta-valikosta se osio, johon uusi kansio halutaan luoda.

35 CONTENT MANAGER -MANUAALI 35 (42) 2. Jos kansio halutaan luoda olemassa olevan alikansion sisään, valitaan hakemiston sisällöstä se kansio, jonka sisään kansio halutaan luoda. Valinnan jälkeen hakemiston polku päivittyy. 3. Kun haluttu kansio on valittu, kirjoitetaan uuden kansion nimi Uusi kansio -kohtaan. Kansio luodaan Luo-painikkeella. Uusi kansio ilmestyy hakemiston sisältöön. Tiedoston siirtäminen 1. Valitaan Tiedostonhallinta-valikosta se osio, johon tiedosto halutaan siirtää. 2. Valitaan hakemiston sisällöstä se kansio, johon tiedosto halutaan siirtää. Jos tiedosto halutaan siirtää uuteen alikansioon, luodaan kansio ensin (ks. Uuden kansion luominen). 3. Siirrettävä tiedosto valitaan painamalla Selaa-painiketta. Tämä avaa Lisää tiedosto -dialogin. Kuva 31. Tiedostojen hallinta, siirrettävän tiedoston valinta. Dialogin avulla valitaan siirrettävä tiedosto. Tiedosto valitaan painamalla Avaa-painiketta. Tiedoston polku ilmestyy Lataa kansioon -kohtaan. Lataapainikkeella tiedosto siirretään valittuun kansioon CM:n palvelimelle. Onnistuneesti siirretty tiedosto tulee näkyviin hakemistosisältöön. Tiedostojen ja hakemistojen poistaminen Tiedostoja ja hakemistoja voidaan poistaa ikonin ja nimen vieressä olevasta rastipainikkeesta.

36 CONTENT MANAGER -MANUAALI 36 (42) 5 KÄYTTÄJIEN HALLINTA 5.1 Yleistä Käyttäjähallinta on jaettu kahteen kokonaisuuteen: käyttäjiin ja sivuston ryhmiin. Käyttäjillä tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka muokkaavat sivustoa ja ryhmillä niitä henkilöitä, jotka käyttävät CM:lla tuotettuja sivustoja. Käyttäjähallinta perustuu käyttäjien ryhmittelyyn ja ryhmille asetettuihin käyttöoikeuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kullakin määritellyllä käyttäjäryhmällä on oikeus käyttää tiettyjä osioita ja kukin käyttäjä kuuluu ainakin yhteen tällaiseen ryhmään. Valitsemalla valikosta Käyttäjähallintakohdan, avautuu sen alle Käyttäjähallinta-valikko. Valitsemalla Käyttäjätkohdan avautuu seuraavanlainen näkymä: Kuva 32. Käyttäjät-lista. Sivuston käyttäjiä voidaan myös hakea Sivuston käyttäjät -lomakkeen yläosassa olevasta Haku-kohdasta.

37 CONTENT MANAGER -MANUAALI 37 (42) Sivuston ryhmät -linkistä avautuu vastaavanlainen näkymä, jolla hallitaan muokattavan sivuston käyttäjiä. Kuva 33. Sivuston ryhmät -lista.

38 CONTENT MANAGER -MANUAALI 38 (42) 5.2 Käyttäjien lisääminen Käyttäjien lisäämiseen päästään painamalla käyttäjälistassa Lisää käyttäjä -linkkiä. Linkistä avautuu seuraavanlainen lomake: Kuva 34. Lisää käyttäjä -lomake.

39 CONTENT MANAGER -MANUAALI 39 (42) Käyttäjätunnus-kenttään syötetään haluttu käyttäjänimi. Käyttäjän salasana syötetään Salasana- ja Vahvista salasana -kenttiin. Salasana syötetään kahdesti, jotta voidaan olla varmoja oikeasta syöttämisestä. Salasana ei näy ruudulla, vaan tilalle tulostuu *-merkkejä. Mikäli kirjautumiseen valitaan LDAP-vaihtoehto, ei käyttäjätunnusta ja salasanaa tarvitse täyttää, koska ne tarkistetaan LDAP-protokollaa käyttäen. Ryhmät-listoista valitaan ne ryhmät, joihin luotava käyttäjä kuuluu. Ryhmiä tulee olla valittuna ainakin yksi, mutta niitä voi olla myös enemmän. Mikäli Käyttäjäryhmät-lista on tyhjä, on ensin luotava käyttäjäryhmiä. 5.3 Käyttäjien muokkaaminen Käyttäjän tietoja voidaan muokata painamalla käyttäjälistan linkkiä halutun käyttäjän kohdalla. Kentät ovat samat kuin käyttäjien lisäämisessä ja ne myös toimivat samalla tavalla. Peru-painike peruuttaa tehdyt muutokset ja palauttaa näkymän käyttäjälistaan. Muokattavan sivuston käyttäjien muokkaaminen tapahtuu samalla tavalla valitsemalla Edit-kohta sivustokäyttäjälistalta halutun käyttäjän kohdalta. Käyttäjä poistetaan painamalla käyttäjälistan Poista-linkkiä halutun käyttäjän kohdalla. Ennen poistoa kysytään varmistus, jottei vahingossa poistettaisi väärää käyttäjää. Root-käyttäjätunnusta ei voi poistaa, koska se on pääkäyttäjätunnus.

40 CONTENT MANAGER -MANUAALI 40 (42) 5.4 Ryhmän lisääminen Haluttuun ryhmälistaan siirrytään valitsemalla käyttäjähallintavalikosta joko Ryhmät- tai Sivuston ryhmät -kohta. Ryhmät-painikkeen kautta pääsee muokkaamaan CM:n käyttäjäryhmiä ja Sivuston ryhmät -linkin kautta muokattavan sivuston käyttäjäryhmiä. Kuva 35. Ryhmälista Kuva 36. Sivuston ryhmät -lista.

41 CONTENT MANAGER -MANUAALI 41 (42) Uusi ryhmä lisätään kirjoittamalla haluttu ryhmänimi sille varattuun kenttään ja painamalla Tallenna-painiketta. Lisätty ryhmä ilmestyy ryhmälistaan valitun isännän alle. 5.5 Ryhmän muokkaaminen Ryhmää pääsee muokkaamaan painamalla halutun ryhmän kohdalla Muokkaa-painiketta. Ryhmän nimi -kenttään kirjoitetaan haluttu ryhmän nimi ja muutos tallennetaan painamalla Tallenna-painiketta. Peru-painike peruuttaa muutoksen ja palauttaa takaisin ryhmälistanäkymään. Ryhmä poistetaan painamalla halutun ryhmän kohdalla olevaa Poistapainiketta. Poisto varmistetaan, jottei vahingossa poistettaisi väärää ryhmää. 5.6 Oikeuksien jakaminen Käyttäjät Ryhmien oikeudet periytyvät alaspäin, eli esim. SuperAdminilla on automaattisesti oikeudet alempien ryhmien tiedostoihin. Oikeudet määritellään editorinäkymässä jokaisen tiedoston kohdalla. Lomakkeiden oikeudet muodostavat sen mukaan, mille sivulle ne on liitetty Sivuston käyttäjäryhmät Sivuston ryhmien oikeudet periytyvät ylöspäin, eli esim. viestinnän keskustelupalsta kuuluu myös varsinaiseen keskustelupalstaan. Ryhmien näkyvyysoikeudet määritellään editorinäkymässä jokaisen tiedoston kohdalla sekä moduulien hallinnassa moduulien kohdalla.

42 CONTENT MANAGER -MANUAALI 42 (42) 6 ASIAKASTUKI Nitro FX Oy Hämeentie 155 B Helsinki Puh: Fax: Content Manager -tuotepäällikkö Sami Santalahti puhelin sähköposti Content Manager -tekninen vastaava Tuukka Vesala puhelin sähköposti Content Manager -koulutusvastaava Ville Aaltonen puhelin sähköposti