KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Saarenmaan suomalaisten kulttuuri- ja taideyhdistys ry Pihtla Saarenmaa, pj. Mirja Väre

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Saarenmaan suomalaisten kulttuuri- ja taideyhdistys ry Pihtla 94123 Saarenmaa, pj. Mirja Väre +372-5188445"

Transkriptio

1 KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAAPSALUUN JA VORMSILLE Haapsalu- Vormsin saaren matka toteutui Lähdimme Kuressaaresta 8.00 paikkeilla Tallinnan katu 21 edestä ja ajoimme kohti Kuivastun satamaa. Virtsusta kulkikin lautta vasta suunniteltua myöhemmin, joten kuljettaja ehdotti, että poikkeaisimme tutustumaan pikaisesti uuteen Konstantinopolin alaiseen ortodoksikirkkoon. Kirkko on nimeltään Püha Eelkäija Skiita Reomäel. PÜHA EELKÄIJÄ SKIITA REOMÄEL Luostari sijaitsee Kuivastuun menevän tien varrella n. 10 km Kuresaaresta tultaessa vasemmalla puolella. Paikan osoite on Reo küla, Pihtla vald, Saaremaa. Meitä vastassa oli kaksi nunnaa, joista toinen opasti meitä kirkkoon mennessämme ja kertoi naisluostarin valmistuneen vuonna Kävimme Apostoli Andreaksen kirkon sisällä ja kuuntelimme oppaamme esitystä kirkon ikoneista. Meillä oli vain puolisen tuntia aikaa, joten muistiinpanoja ei pahemmin tehty. Tarkoitusta varten ajateltiin järjestää myöhemmin sinne vierailu, joko syksymmällä tai ensi vuonna ja ilmoittaa myös luostarin yhteystiedot jäsenille. Kuva 1. Apostoli Andreaksen kirkko Kuva 2. Ap. Andreaksen kirkon ikonostaasi (C.N) Kävimme myös luostarin toimistolla, jossa meille tarjottiin virkistävää vettä ja pientä purtavaa. Kiitimme nunnia ystävällisestä vastaanotosta ja saimme luostarin yhteystiedot. Jatkoimme matkaa Kuivastun lautalle, jossa olimme ajoissa ja pääsimme lautalla Virtsuun ja sieltä edelleen kohti Haapsalua. Matkalla Haapsaluun katsoimme filmiä rantaruotsalaisen vormsilaisen kansantanssiryhmän esityksiä dvd:ltä, joka oli tehty kuvaamaan aikaa ennen II-maailmansotaa. Jüri kertoi matkan aikana vielä rantaruotsalaisten paosta meren yli Ruotsiin sodan aikana ja virolaisten karkotuksista Siperiaan sodan jälkeen. Ajoimme Kongo-hotellille, jonne saavuimme aikataulun mukaisesti ennen yhtätoista. Saimme huoneet käyttöömme ja virkistäydyimme huoneissamme kuuman päivän aiheuttamaa hellettä pakoillen. Kokoonnuimme kello jälkeen aulaan ja oppaaksemme saapui terveysterapeutti Riitta Piper, joka kehotti meitä juomaan paljon mineraalivettä. Ilma oli ulkona todella kuumaa ja me teimme kaupunkikierroksen bussilla päivällä ja illemmalla jatkoimme kävelykierrosta Haapsalun kävelykaduilla.

2 Kuva 3. Oppaamme Ritta Piper ja Jüri Kuva 4. II-maailmansodan lentokenttä Haapsalussa Ajettiin keskustan katuja pitkin ja ohitettiin hautausmaa, joka oli poispäin keskustasta. Katariina Suuri muutatti määräyksellään hautausmaat kaupunkien ulkopuolelle suurina ruttovuosina. Hautausmaille on haudattu kaikenuskoisia vainajia, joten hautausmailla on monenlaisia ristejä ja hautoja. Ajettiin ohi vanhan rautatieaseman ja Suomen sotakorvaustalojen ohi, joita oli toimitettu tänne II-maailmansodan jälkeen. Alueella asuu venäläisiä sotaveteraaneja, jotka asuvat alueella venäläisellä sotilaspassilla. II-MAAILMANSODAN AIKAINEN LENTOKENTTÄ HAAPSALUSSA Ensimmäinen kohteemme oli II-maailmansodan aikainen Neuvostoliiton lentokenttä, josta hyökättiin myös Helsinkiin. Lentokentän lähellä asui n. 800 neuvostosotilasta. Lentokenttä on kolmatta kilometriä pitkä ja 40 m leveä ja betonia on kentän alla kaksi metriä. Sodan aikana lentokentällä oli 24 bunkkeria, joissa oli tilat 40 lentokoneelle. Koneet oli sijoitettu vierekkäin, sillä ne olivat taittuvasiipisiä taaksepäin kääntyviä. Bunkkerien ovet olivat suuria ja raskaita metalliovia, jotka olivat täynnä soraa ja hiekkaa. Ovet kääntyivät sähkömoottorin voimalla. Lentokentällä oli linnan rauniot, joka oli kopio Pietarissa olleesta linnasta. Linna tuhoutui tulipalossa, joka syttyi koneen törmättyä linnan torniin. Eestissä oli melkein 1200 Neuvostoliiton tukikohtaa sodan jälkeen. Kentän alla olevat polttoainesäiliöt ovat puhki ruostuneita ja saastuttaneet lentokentän alueen perusteellisesti. Lentokenttää on käytetty monenlaisiin tapahtumiin, kuten kiihdytysajoihin ja ralleihin. Tielaitos on myös vuokrannut muutaman bunkkerin suolan varastoimiseksi talvikäyttöön teiden sulattamiseksi luvulla oli jo ensimmäisiä mielenosoituksia armeijan tukikohdassa, mutta Haapsalun komendantti oli ymmärtäväinen mies ja laittoi marssimusiikin soimaan, jotta sotilaat eivät kuulisi mielenosoittajia. Haapsalussa ja Eestissä on vielä venäläisiä veteraaneja ja heidän sukulaisiaan. Haapsalussa venäläisillä on alueellaan omat kaupat. Ajettiin sitten alueella olevaan mäntymetsään, jossa on kävelyteitä, levähdyspaikkoja ja polkuja runsaasti. Meren rannan tuntumassa on myös kylpylä Fra Mare, jonka lähellä on myös ravintola ja uimaranta. Metsässä kasvaa mäntyä, jonkun verran leppää ja pähkinäpuita. Rannalla saa myös ottaa ihan ilmaisia mutakylpyjä kylkeä kääntämällä.

3 RAUTATIEASEMA ja MUSEO KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Rautatieasemalla on rautatiemuseo, maailman pisin puinen rautatieasema ja höyryvetureita. Rautatie ja asemarakennus valmistuivat 1905 keisari Nikolai II käskystä. Vallankumous alkoi ja suunniteltuja avausjuhlallisuuksia ei tullut. Vuonna 1914 alkoi I-maailmansota ja Eesti sai itsenäisyyden vuonna II-maailmansota mullisti taas tilanteen ja Neuvostoliitto alkoi saada jalansijaa Eestissä. Vuonna 1944 alkoivat rantaruotsalaiset paeta Ruotsiin ja se mullisti monen rantaruotsalaisen ja virolaisen elämän. Haapsalussa rantaruotsalaisten alue oli kahdella kapealla niemellä ja siellä oli paljon heidän talojaan. Tulvat ovat koetelleet myös Haapsalua 2000-luvun alussa ja pahimmillaan vesi on noussut metrin verran pihoille ja 70 cm rakennuksiin melkein parin korttelin alueelle rannasta Kuva 5, Vetureita Haapsalussa (C.N) Kuva 6. Haapsalun rautatiemuseo Kuva 7. Asemalaituri Haapsalussa Kuva 8. Haapsalun tuomiokirkko Haapsalusssa on myös vammaisten kuntoutuslaitos meren rannan lähellä promenadialueella. Suomalaiset omistavat paljon taloja kaupungissa. Kaupungin tuomiokirkko on säilynyt, mutta Piispanlinna ei. Kuresaaressa on käynyt päinvastoin eli tuomiokirkko on hävitetty, mutta piispanlinna on säilynyt.

4 PIISPANLINNA JA TUOMIOKIRKKO KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Virossa oli 1200-luvulla paljon pakanauskontoja harrastavia ihmisiä, jotka katolisen kirkon edustajat Roomassa halusivat käännyttää kristinuskoon ja siksi Viro valloitettiin saksalaisten ristiritareiden avulla 1300-luvulla. Alue jaettiin kahteen hiippakuntaan Tarton ja Saare-Lääne hiippakuntiin. Haapsalun vanha kaupunki on piispanlinnan ympäristössä ja kaupunki sai alkunsa tällä alueella. Pärnu hävitettiin maan tasalle 1260-luvulla liettualaisten toimesta ja piispa muutti Haapsaluun, jossa linna oli valmistunut. Haapsalu sai kaupunkioikeudet 1279 ja tänä vuonna juhlitaan kaupungin 735-vuotispäivää elokuussa. Historiassa tapahtui paljon noina vuosisatoina ja omistajat vaihtuivat sotien takia monesti. Ruton seurauksena Haapsalu tyhjeni ja koiran haukuntaakaan ei kuulunut. Pietari Suuri räjäytti piispanlinnan tornit 1715, yhtä tornia lukuun ottamatta ja linna on edelleen siinä kunnossa. Kuva 9. Valkean Daamin ikkuna Kuva 10. Piispanlinnan tykkitorni (C.N) Linnan ruutivarasto on jäljellä tykkitornin juurella. Linnan pinta-ala on neljä hehtaaria. Aateliset ja palvelijat asuivat omissa tiloissaan. Viimeinen piispa Münchausen myi linnan tanskalaisille ennen poistumistaan. Tuomiokirkkoa on korjattu Eestin vapautumisen jälkeen EU-rahoilla. Tuomiokirkkoon pääsee sisälle museon kautta. Kävimme katsomassa Eestin kuuluisinta ikkunaa, jossa Valkea Daami näyttäytyy tiettyinä aikoina kerran vuodessa. Tarinaan liittyy kauniin tytön ja kirkkoherran rakkaustarina. Lopussa nuori neito muurattiin linnan muuriin elävänä. Joka vuosi esitetään Valkean daamin salaisuus-näytelmää Piispanlinnassa. Kappeli on nimetty Neitsyt Marian kirkoksi. Tarina on varmaan keksitty ja ikkunan paikka on tarkoin harkittu kuun aiheuttaman varjon aikaansaamiseksi.

5 ILONI IMEDEMAA Museo on perustettu Astrid Lindgrenin kirjojen ja eestiläisen piirtäjän Ilon Wiklandin yhteistyön kunniaksi. Ilon Wiklandin museo oli sijoitettu aiemmin raatihuoneen tiloihin, mutta kun kaikki teokset (800 kpl) saapuivat, todettiin tilat liian pieniksi ja nykyinen rakennus saatiin uusiksi tiloiksi. Järjestettiin suuri nimikilpailu museon nimen keksimiseksi, jonka voitti lasten keksimä nimi Iloni imedemaa (Ilonin ihmeiden maa). Talossa on paljon näyttelytilaa joka on kokonaisuudessaan museon käytössä. Toisessa kerroksessa on tilaa elokuvaesityksille ja vintillä on myös leikkitilaa lapsille. Ensimmäisessä kerroksessa on myös videotilaa, jossa Ilonin elämästä kertovaa videota voi katsella usealla kielellä, myös suomeksi. Pihalla on lisää leikkitilaa ja sivurakennus. Pihalla on kaivo, josta voi kuunnella erilaisia satuja. Harrastajateatteri esittää myös satuja tilanteen mukaan. Lapset viettävät syntymäpäiviään paljon täällä ja sieltä saa myös lihapullia. Kuva 11. Iloni imedemaa (Talo kulmassa) Kuva 12. Iloni imedemaassa Ilonin ihmemaassa käynnin jälkeen palattiin KONGO-hotellille huoneisiimme virkistäytymään. Ruoka maistuikin sitten kello alkaen hotellin ravintolassa, jossa meille oli katettu kabinettiin illallinen. ILTAKÄVELYLLÄ Oppaamme tuli hakemaan meitä iltakävelylle rantapromenadille, jonne kävelimme hotellilta vanhan kaupungin läpi. Ohitimme mm. uuden ruman urheiluhallin ja monia koulurakennuksia, sekä kauniita asuinrakennuksia matkallamme kohti meren rannalla olevaa kävelykatua. Oppaamme kertoi, että Haapsalussa on asukasta tällä hetkellä. Haapsalun nimi on syntynyt sanoista haap(io) ja lahti (viroksi salu). Ohitettiin kirjailija Widemanin syntymäkoti. Kaikki kadut kulkevat kohti toria, joten taloista tuli katujen suuntaisia ja muotoisia vanhassa kaupungissa. Kävelykatu on pituudeltaan n. 2 km. Rantakadun varteen oli myyty istumapenkkejä 400 euron hinnalla ja sillä tavoin olikin saatu kävelykadun varrelle monta nimikkopenkkiä. Istuimme mm. P.I. Tsaikovskin penkillä kuuntelemassa hänen musiikkiaan VI.sinfoniasta. Penkki on ollut paikalla jo kauan. Rantakadulla nähtiin ravintoloita ja rannasta merelle päin on pystytetty Läänemere Linnud -veistos, jonka on veistänyt kuvanveistäjä Jaak Soans vuonna Käveltiin ohi Haapsalun merimutakylpyjen aloittajan tohtori Kahunniuksen patsaan. Ohitettiin kaksi ravintolaa rannan tuntumassa. Paljon oli nähtävää ja oppaalla riitti kerrottavaa iltaan asti.

6 Kuva 13. Tsaikovskin tuolilla tauolla (C.N) Kuva 14. Tsaikovskia kuuntelemassa.(c:n) Kylpylähotelleja oli kaupungissa monta, mutta varsinainen kylpylä oli kävelykadun varrella ja sinne tultiin kaikista hotelleista mutakylpyihin. Mutakerros on rannalla noin 1.5 m paksu ja sitä nostettiin pumpuilla varastoon. Hanko on Haapsalun ystävyyskaupunki Suomessa ja kesäisin pidetään vuorotellen regatta. Lähtö tapahtuu siten, että vuorovuosina lähdetään Hangosta ja Haapsalusta. Tänä vuonna on paljon tapahtumia: 735-vuotisjuhla, Valkean daamin salaisuus ensi viikolla ym. Kävelyretken päätteeksi menimme tutustumaan hänen luontaistuotekauppaansa Ökopood Allikas (www.poodallikas.ee), joka sijaitsee osoitteessa Karja 17. Kauppojakin tuli tehtyä ja terveys on taas taattua. Kiitimme opasta mainiosta opastuksesta, sillä hän kehui suomalaisia turisteja parhaiksi opastettaviksi. Hotelliin palasimme sitten kävelyretken jälkeen. RANTARUOTSALAISTEN MUSEO Keskiviikkoaamuna ajettiin rantaruotsalaisten museoon (Rannarootsi muuseum, Åibolands museum) ja paikkaan tutustuttiin oppaan avulla. Hän kertoi meille aluksi yleistä museosta ja rantaruotsalaisten historiasta, joka muuttui paljon II-maailmansodan aikana vuonna Silloin rantaruotsalaiset pakenivat alueelta suurin joukoin omilla kalastusveneillään ja kahdella Punaisen Ristin sairaalalaivalla Ruotsiin. Kuva 15. Rantaruotsalaisten museo Kuva 16. Oppaamme museossa Ruotsalaiset kalastajat ja hylkeenpyytäjät olivat purjehtineet paljon Viron vesillä jo rautakaudelta lähtien, ja heillä oli luultavasti alueella pysyviä asutuksia. Saksalainen ritarikunta ja Tanskan valtio valloittivat Viron vuoteen 1227 mennessä.!200-luvun loppupuolella rakennettiin Haapsaluun piispanlinna, joka toimi Saare-Läänen hiippakunnan piispan virka-asuntona. Tällä alueella asui

7 tähän aikaan eniten ruotsalaisia, jotka mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1294 Haapsalun kaupunkilaissa. Neuvostoliitto oli ottanut sodan aikana 400 ruotsinvirolaista pakko-otolla armeijaansa ja heidät karkotettiin sodan jälkeen Siperiaan. Vain 100 sinne lähetettyä palasi Siperiasta takaisin. Loppuosan kohtaloista ei tiedetty mitään, mutta heidän vaimonsa ja tyttöystävänsä eivät paenneet alueelta, vaan jäivät näitä odottamaan. Kuva 17. Museoon sisään tulossa (C.N) Kuva 18. Museon ulkoalue Museossa on paljon kalastukseen liittyviä veneitä ja kalastusvälineitä. Muhulaisista veneistä on rakennettu pienoismalleja museoon ja niitä oli museossa monia tyyppejä. Rantaruotsalaisilla oli ollut paljon yhteyksiä Suomeen ja paikalla rakennetuilla jaaloilla kuljetettiin puuta ja perunaa Helsinkiin. Laivat myytiin yleensä Suomeen ja kalastajat palasivat muilla keinoin takaisin. Kaikki tekivät paljon töitä ja naiset askartelivat käsitöitä ja lapset tekivät mitä osasivat. Laiskoja ei katsottu hyvällä. Museossa on paljon esineitä ja historiaa eri saarilta, sillä he olivat asuttaneet monia saaria ja myös mantereen puolella heillä oli asutusta myös Haapsalussa ja muualla mantereen rantaalueilla. Sodat ja sairaudet vaikuttivat paljon alueen historiaan ja omistajat vaihtuivat alueella usein. Saksa, Tanska, Ruotsi, Puola ja Venäjä on mainittu usein alueen historiassa. Kesäapuna ollut suomenkielinen oppaamme kertoi mielenkiintoisa asioita eri saarilta ja niiden historiasta. Paldiskin alueellakin on vielä paljon ruotsalaisasutiusta. Ruotsinkieliset koulut lakkautettiin neuvostoaikana oppilaspulankin takia. Paljon yksityiskohtaista tietoa on museossa nähtävillä ja se on paras paikka tutustua rantaruotsalaisten historiaan ja perinteisiin. Katariina Suuren aikana siirrettiin noin 1200 mantereella asunutta ruotsalaista Ukrainan alueelle. Matkalla kuoli osa siirretyistä, mutta hengissä selvinneillä on edelleen jälkeläisiä Ukrainassa Krimin alueella. He eivät osaa enää ruotsia, sillä heillä on vain ukrainankielisiä kouluja. Lauluja lauletaan vielä ruotsiksi. Puna-armeija käytti jotakin saarta lentäjien maalitauluna ja alueella on vielä paljon räjähtämättömiä ammuksia. Vormsin saari on ruotsinkieliseltä nimeltä Ormsö l. käärmeidensaari. Kiitimme opastamme mielenkiintoisesta esittelystä ja ostimme myös muutamia vanhoja kirjoja ja muuta rekvisiittaa museon kioskista ja kirjavarastosta. Museosta jatkoimme Rohukülan satamaan odottamaan laivaa Vormsille.

8 VORMSIN SAARI KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Jüri kertoi matkalla satamaan syntyneensä saarella ja kertoi saarella olevasta kolhoosista ja sodan jälkeen saarelle muuttaneista virolaisista ja kolhoosin asukkaista. Saarella oli myös paljon venäläisiä ja muualta tullutta väkeä. Paikalla oli rajavartiosto ja pieni lautta toimi silloin ainoana kulkuvälineenä mantereelle. Saarella oli vain yksi auto eikä saarella ollut poliiseja, joten kuljettaja oli aina juovuksissa. Saari oli ollut ennen sotia upeassa kunnossa, kaikki alueet olivat aukeita niittyjä, sillä saarella oli paljon lampaita ja lehmiä. Kaikki niityt oli niitetty karjan rehuksi ja saarella oli oma kauppa ja meijeri, sillä asukkaita oli ennen II-maailmansotaa yli kolme tuhatta. Kolhoosi ja kartanot ovat kadonneet ja metsät umpeenkasvaneet hoitamattomuudesta johtuen. Vormsille menevä lautta REET saapui aikataulun mukaisesti saarelle meneviä hakemaan ja 12 km matkaan kului aikaa noin 45 minuuttia. Saarella on nykyään 14 kylää ja joka kylässä on oma kapakka. Kuva 19. Vormsin saarelle tulo Kuva 20. Hullon kylässä, museo takana Vormsi on noussut merestä noin 3000 vuotta sitten ja nykyään saaren pinta-ala on n. 92 km² ja pituus noin 16 km ja leveys vaihtelee 4,3 km 10 km välillä. Saari on Viron saarista neljänneksi suurin ja sijaitsee mantereen ja Hiidenmaan välissä. Saaren asuttivat ruotsalaiset ainakin luvulta lähtien. Legendan mukaan Vormsin saarelle Tanskan kuningas Valdemar II rakennutti Pyhän Olavin kirkon vuonna Nykyisin paikalla olevan kirkon vanhin osa on rakennettu vuonna 1400, mutta sen alta oli löydetty merkkejä paikalla olleesta puukirkosta. Lisäksi kirkkotarhassa on säilynyt 1200-luvulta peräisin olevia rengasristejä. Ajoimme saarella ensin Svibyn kylän läpi ja Jüri kertoi matkalla saaren tapahtumista ja historiasta. Nykyisin umpeenkasvaneet metsät olivat ennen laitumia. Elämä oli kyläkeskeistä ja paljon rikkaampaa ennen. Saarella oli parhaimmillaan 3300 asukasta, joista 300 oli virolaisia. Ruotsalaiset pakenivat Ruotsiin ja Suomeen vuonna Sodan jälkeen miinoja ajautui rantaan todella paljon ja ne olivat todellinen vaara rantaan ajautuessaan ja räjähtäessään. Nykyään joka kylässä on jäteasiat hoidettu yhteisellä jäteasemalla kylien keskustoissa. Norrbyssä taloja on säilynyt aika paljon alkuperäisessä asussaan. Kalastus oli pääelinkeinona kylässä. Metsien umpeen kasvaminen on pilannut koko saaren. Kylässä on koulurakennus säilynyt. Vuonna 1864 rakennettiin Saxbyn majakka. Ajoimme reittiä: Sviby-Söderby-Norrby-Diby-Rälby-Hullo-Kersleti-Saxby, Saxbyssä ajoimme uimarannan parkkipaikalle ja kävelin rantaa pitkin Saxbyn majakalle ottamaan siitä kuvaa. Alue on aidattu ja alueella oli rakennuksia aidan sisäpuolella. Kävelin sieltä autolle tietä pitkin. Uimarannalta käsin jatkoimme matkaa Saxbystä Förbyhyn, Suuremôisaan, Rumpoon ja Hulloon, jossa kävimme kaupassa ja museossa. Infokeskusta vastapäätä, tien toisella puolella, on ainoa Vormsin koulu.

9 Kuva 21.Saxbyn majakka Kuva 22. Muinaisluomuksia majakalta näkötornille päin. Neuvostomiehityksen aikana Vormsi oli suljettua raja-aluetta, jonne pääsi vain hallituksen luvalla ja silloin oli jyrkästi kiellettyä lähteä merelle, vaikka olisi ollut paikallinen kalastaja. Kuva 23. Vormsin koulu Hullossa kuva 24. Hullon kauppa Jürin vanhempineen muuttivat Vormsille vuonna He muuttivat Rumpon kylään ja isä joutui kalastajaksi kolhoosin laivastoon. Sitten myöhemmin oli mahdollisuus hakea Ruotsiin vietyjä veneitä takaisin Viroon. Jokaisen ehdokkaan piti täyttää 8-sivuinen lomake, jossa kyseltiin kaikenlaisia asioita mm. kuuluiko Viron suojelujoukkoihin ja isä oli vastannut kysymykseen kyllä. Hänet pidätettiin heti ja tuomiona oli vankilaa 10 vuotta. Jüri asui äitinsä kanssa Vormsilla vuoteen 1949 asti ja saivat kuulla, että kyyditys Siperiaan oli tulossa jolloin äiti meni naapurikylään piiloon. Hän oli piilossa monta kuukautta sillä epävarmuus oli suuri neuvostovallan aikana. Lapsia kävelytettiin katua pitkin ja vanhemmat tulivat piiloistaan esiin, kun eivät halunneet lähettää lapsia yksin Siperiaan. Jüri oli nelivuotias ja liian nuori siirrettäväksi. He muuttivat äidin kanssa mantereelle piiloon kyydityksiä. Rumpon kylä on upeassa kunnossa tällä hetkellä. Saavuttiin Vormsin kirkolle ja hautausmaalla on vanhoja hautoja, jossa käydään katsomassa rengasristejä. Niitä on ollut 440 kappaletta

10 parhaimmillaan. Neuvostoaikana kirkko toimi viljavarastona. Kirkon pihalla on kolmen ruotsalaisen sotilaan muistomerkki, joka on säilynyt vandaalimaisesta neuvostoajasta huolimatta. Kuva 25. Kapakassa 14 Krog syömässä (C:N) Kuva 26. Juri, Salme Ain, Rut ja Eija (C:N) Kävimme syömässä Kapakka 14 Krogissa, jossa meille oli katettu ruokapöydät sisätiloihin ja ruokaa oli katettu riittävästi ja se oli täyttävää ja syötävää. Ruokailun jälkeen lähdettiin vielä tutustumaan Pyhän Olavin kirkkoon sisälle. Kirkossa oli konsertti menossa ja penkit olivat täynnä kuulijoita. Mekin asetuimme penkeille istumaan ja kuuntelimme konserttia puolisen tuntia. Tuli nauhoitettuakin esitystä sekä nauhurille, että videolle. Paikalla oli paljon viranomaisia ja kunnan edustajia konserttia kuuntelemassa, mm. Ruotsin suurlähettiläs, entinen piispa ja kirkkoherra. Kuva 27. Pyhän Olavin kirkko (C.N) Kuva 28. Konsertoijat kirkossa (C:N)

11 s Kuva 29.Vormsin saaren kartta Konsertin jälkeen menimme hautausmaalle katsomaan ja kuvaamaan kuuluisia ja ainutlaatuisia rengasristejä. Vormsin hautausmaa on ainoa hautausmaa Virossa, jossa rengasristejä on säilynyt meidän päiviimme asti. Ajettiin takaisin saaren halki kohti Svibyn satamaa, mistä laiva vei meidät takaisin Rohukylän satamaan, ajettiin kohti Virtsua lautalle ja Kuivastun jälkeen jatkettiin Kuresaareen takaisin. Keskusteltiin myös tulevan vuoden matkasuunnitelmista ja yksi matka on jo päätetty. Menemme kirkkokierrokselle Hiidenmaalle ensi heinäkuussa. Ruhnun matkakin on vielä tekemättä, vaikka sitä on suunniteltukin. Nunnaluostarissa käynninkin voi toteuttaa joko tänä syksynä tai tulevana vuotena. Matkalla olivat: Jüri ja Ruth Aus, Salme Rinne, Silja Klubb ja tyttärentytär Siiri, Kauko ja Marjatta Salmi ja tyttärentytär Christina Nourou, Matti ja Maija-Liisa Seppä, Simo ja Eija Järvinen, Sirkka ja Pentti Kuula, Tuire ja Matti Koskinen, Sinikka ja Matti Suominen ja kuljettajamme Ain Rand. Helsingissä Matti Suominen teksti, kuvat Matti Suominen ja Christina Nourou Sihteeri ja tiedottaja

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011

Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011 Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011 Aamulla seitsemältä lähdimme liikkeelle Espoosta, ensimmäinen kohde oli Säkylän Myllylähde, josta saa alkunsa Säkylän Pyhäjoki, joka puolestaan luovuttaa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla Historiallinen päivä Käräjäkalliolla 26.5.2012 Käräjäkallio Puruvedellä on historiallisesti tärkeä monien rajojen kiinnekohtana ainakin 1500luvulta, mahdollisesti jo vuodesta 1323 lähtien. Siitä on muodostunut

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Suomen Pantheonissa on saanut viimeisen leposijansa mm. Kaarina Maununtytär. Vuosisadasta vuosisataan herättää

Suomen Pantheonissa on saanut viimeisen leposijansa mm. Kaarina Maununtytär. Vuosisadasta vuosisataan herättää TURKU Näköala tuomiokirkon tornista. Valok. c;. Wdin. Suomen vanhaan pääkaupunkiin Turkuun ja sitä ympäröivään maakuntaan, Varsinais-Suomeen, liittyvät maamme Ruotsinvallan ajan keskeisimmät muistot. Siksi

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Yhteinen seurakuntatyö NÄKÖVAMMAISTYÖ Kesäohjelma 2016 Helsingin Seurakuntayhtymä Näkövammaistyö Seurakuntien talo, 4 krs. Kolmas linja 22, 00530 Helsinki Toimisto 09-2340 2538

Lisätiedot

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla Thaimaa 2015 Hyvä päivä Koh Sametilla Yksi maailmanmatkailumme ehdottomista tavoitteista on varpaistelu eli kävely vaalealla, hienohiekkaisella rannalla. Olimme saaneet siitä esimakua parina päivänä Koh

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Suomen sotaa käytiin 200 vuotta sitten tähän aikaan kesästä eri puolilla Suomea. Torstaina 5.6. näyteltiin perimätietojen mukaan ainakin yksi sodan episodi Pieksämäellä.

Lisätiedot

Toinen jakso oli , johon osallistui myös neljä opiskelijaa ja yksi opettaja, joka oli koko ajan mukana.

Toinen jakso oli , johon osallistui myös neljä opiskelijaa ja yksi opettaja, joka oli koko ajan mukana. Ammattiopisto Tavastian Hotelli-, ravintola-, catering- ja elintarvikeosaston opiskelijat (8) ja opettajat (2) osallistuivat Vana-Vigalan Tehnika ja Teeninduskoolin hallinnoimaan Nordplus junior Vocational

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

TEKNINEN OPAS. Liakan tempo

TEKNINEN OPAS. Liakan tempo TEKNINEN OPAS Liakan tempo 2.7.2011 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Kilpailun toimihenkilöt 2. Ohjeita kilpailijoille ja huoltajille 3. Kilpailu 4. Liitteet - kartat - kilpailunumeron kiinnittäminen - lähtöluettelot

Lisätiedot

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Kulkiessaan Masalantieltä polun ensimmäiseltä etapilta Framnäsin puistotietä pitkin luoteeseen huomaa kävelytien vievän ylös puistomaiselle

Lisätiedot

Hyvä Pasman sukuseuran jäsen! Jäsenkirje 2007

Hyvä Pasman sukuseuran jäsen! Jäsenkirje 2007 Hyvä Pasman sukuseuran jäsen! Jäsenkirje 2007 Sukuseura valmistautuu vireään kesään 2007, jolloin järjestetään 6. sukujuhlat 30.6. 1.7. Kolarin Nuottavaarassa sekä julkaistaan uusi, täydennetty ja korjattu

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

SIIRTOLAPUUTARHA LIEKSAAN LOPPUSEMINAARI 3.6.2009 LEENA PAAVILAINEN

SIIRTOLAPUUTARHA LIEKSAAN LOPPUSEMINAARI 3.6.2009 LEENA PAAVILAINEN SIIRTOLAPUUTARHA LIEKSAAN LOPPUSEMINAARI 3.6.2009 LEENA PAAVILAINEN ENSIMMÄINEN YHTEISOHJAUS Nauhat Ruudut Viuhkat Saaret ENSIMMÄINEN YHTEISOHJAUS Nauhat Ruudut Viuhkat Saaret TOINEN YHTEISOHJAUS SIIRTOLAPUUTARHA-ALUE

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Lähettänyt Markku Havu 18.06.2008 Viimeksi päivitetty 14.11.2010 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 18 hengen ryhmä, jossa oli osallistujia mm. Karstulasta, Jyväskylästä,

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen 1) Maan muodon selvittäminen Nykyään on helppo sanoa, että maa on pallon muotoinen olet todennäköisesti itsekin nähnyt kuvia maasta avaruudesta kuvattuna. Mutta onko maapallomme täydellinen pallo? Tutki

Lisätiedot

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 KESÄTEATTERI KIINNOSTI Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Rauhalahdessa esitettiin kuluneena kesänä täysille katsomoille musikaalia Solistina Olavi Virta.

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012 Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi 2.5.2012 Keskustastrategian rakennemallivaihtoehdot 3 kpl maankäytön

Lisätiedot

Kuva 1. Kirkon parkkipaikalla kirkkokierrokselle lähdössä Laurentius-kirkon takana.

Kuva 1. Kirkon parkkipaikalla kirkkokierrokselle lähdössä Laurentius-kirkon takana. KIRKKOKIERROS 8.7.2016 Kokoonnuimme aamulla 8.7.2016 Laurentius-kirkon parkkipaikalle klo 7.15. Tarkoituksenamme oli lähteä Länsi-viron kirkkoja katsomaan. Paikalle oli kokoontunut Kulttuurista kiinnostuneita

Lisätiedot

"KORKI" Näyttelyvaihto Ars-Häme, Hämeenlinna/ PskovART, Pihkova

KORKI Näyttelyvaihto Ars-Häme, Hämeenlinna/ PskovART, Pihkova "KORKI" Näyttelyvaihto Ars-Häme, Hämeenlinna/ PskovART, Pihkova 2014-2015 "Dom na Nabereznoi"- PskovArt yhdistyksen galleria ja ateljeetilat Pihkovassa Riitta Kopra ja Pilvi Ojala osallistuivat Ars-Häme

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Taru-Kalusteen Tarja Siivonen toiminut yrittäjänä 40 vuotta Nummelan Kenttälässä toimivan Taru-Kalusteen yrittäjä Tarja Siivoselle on kertynyt yrittäjyysvuosia

Lisätiedot

03. Nissnikun tila. Nissniku, Brita Lönnberg 1917, Reprokuva Kirkkonummen kunta, kulttuuripalvelut, kuvaaja tuntematon

03. Nissnikun tila. Nissniku, Brita Lönnberg 1917, Reprokuva Kirkkonummen kunta, kulttuuripalvelut, kuvaaja tuntematon 03. Nissnikun tila Nissnikun tilan varhaisimpia merkintöjä on löydetty vuodelta 1557, kun Nissnikun maakirjassa mainitaan henkilö nimeltä Gregorius Nilsson. 1600-luvun alussa mainitaan Matz Nilsson Nissebystä.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin.

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. ARVOALUE: ASEMAN SEUTU Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. Kuvaus Arvoalueeksi on rajattu aseman seudulta alue, johon kuuluu Vammalan rautatieaseman

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PÄÄSIÄISAAMUNA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus oli kuollut ja haudattu

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2013 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Sähkönkäyttö talviaikana Talvisäilytys ja pukkiaitaus Talvisäilytysmaksut

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

LAHDENPERÄN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ

LAHDENPERÄN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ LAHDENPERÄN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ EU:n Leader-tuella tehtyjä maitolaitureita on Lahdenperän kyläreitin varrella viisi kappaletta. 2013 Lahdenperän kartta 16 kilometrin Lahdenperänlenkki kulkee Lemmetynperäntien

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Mauri Liekola ja Helena Troger 7.4.2016 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Johdanto JEDU on ollut mukana valtakunnallisessa ammatillisten

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Mooses, Aaron ja Mirjam sekä Aaronin poika, Eleasar

c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Mooses, Aaron ja Mirjam sekä Aaronin poika, Eleasar Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VASKIKÄÄRME 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - Siinain erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Sen 40 vuoden aikana,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

LIITE 1 Kuva 1. Mustiaisen Kuoliosaari. Saaren hiekanotossa tuhoutunutta keskiosaa. Kuvattu Kuivasmäelle johtavalta kylätieltä itäkoilliseen. Kuva 2. Mustiaisen Kuoliosaari. Saaren hiekanotossa tuhoutunutta

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen KYLÄKÄVELYRAPORTTI 2013 Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin Kalhonkylä, Hartola Kyläajelu 13.6.2013 Auli hirvonen Kalhon kyläajelu toteutettiin 13.6.2013. Ajelulle oli ennakkoilmoittautuminen. Mukaan mahtui

Lisätiedot