KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Saarenmaan suomalaisten kulttuuri- ja taideyhdistys ry Pihtla Saarenmaa, pj. Mirja Väre

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Saarenmaan suomalaisten kulttuuri- ja taideyhdistys ry Pihtla 94123 Saarenmaa, pj. Mirja Väre +372-5188445"

Transkriptio

1 KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAAPSALUUN JA VORMSILLE Haapsalu- Vormsin saaren matka toteutui Lähdimme Kuressaaresta 8.00 paikkeilla Tallinnan katu 21 edestä ja ajoimme kohti Kuivastun satamaa. Virtsusta kulkikin lautta vasta suunniteltua myöhemmin, joten kuljettaja ehdotti, että poikkeaisimme tutustumaan pikaisesti uuteen Konstantinopolin alaiseen ortodoksikirkkoon. Kirkko on nimeltään Püha Eelkäija Skiita Reomäel. PÜHA EELKÄIJÄ SKIITA REOMÄEL Luostari sijaitsee Kuivastuun menevän tien varrella n. 10 km Kuresaaresta tultaessa vasemmalla puolella. Paikan osoite on Reo küla, Pihtla vald, Saaremaa. Meitä vastassa oli kaksi nunnaa, joista toinen opasti meitä kirkkoon mennessämme ja kertoi naisluostarin valmistuneen vuonna Kävimme Apostoli Andreaksen kirkon sisällä ja kuuntelimme oppaamme esitystä kirkon ikoneista. Meillä oli vain puolisen tuntia aikaa, joten muistiinpanoja ei pahemmin tehty. Tarkoitusta varten ajateltiin järjestää myöhemmin sinne vierailu, joko syksymmällä tai ensi vuonna ja ilmoittaa myös luostarin yhteystiedot jäsenille. Kuva 1. Apostoli Andreaksen kirkko Kuva 2. Ap. Andreaksen kirkon ikonostaasi (C.N) Kävimme myös luostarin toimistolla, jossa meille tarjottiin virkistävää vettä ja pientä purtavaa. Kiitimme nunnia ystävällisestä vastaanotosta ja saimme luostarin yhteystiedot. Jatkoimme matkaa Kuivastun lautalle, jossa olimme ajoissa ja pääsimme lautalla Virtsuun ja sieltä edelleen kohti Haapsalua. Matkalla Haapsaluun katsoimme filmiä rantaruotsalaisen vormsilaisen kansantanssiryhmän esityksiä dvd:ltä, joka oli tehty kuvaamaan aikaa ennen II-maailmansotaa. Jüri kertoi matkan aikana vielä rantaruotsalaisten paosta meren yli Ruotsiin sodan aikana ja virolaisten karkotuksista Siperiaan sodan jälkeen. Ajoimme Kongo-hotellille, jonne saavuimme aikataulun mukaisesti ennen yhtätoista. Saimme huoneet käyttöömme ja virkistäydyimme huoneissamme kuuman päivän aiheuttamaa hellettä pakoillen. Kokoonnuimme kello jälkeen aulaan ja oppaaksemme saapui terveysterapeutti Riitta Piper, joka kehotti meitä juomaan paljon mineraalivettä. Ilma oli ulkona todella kuumaa ja me teimme kaupunkikierroksen bussilla päivällä ja illemmalla jatkoimme kävelykierrosta Haapsalun kävelykaduilla.

2 Kuva 3. Oppaamme Ritta Piper ja Jüri Kuva 4. II-maailmansodan lentokenttä Haapsalussa Ajettiin keskustan katuja pitkin ja ohitettiin hautausmaa, joka oli poispäin keskustasta. Katariina Suuri muutatti määräyksellään hautausmaat kaupunkien ulkopuolelle suurina ruttovuosina. Hautausmaille on haudattu kaikenuskoisia vainajia, joten hautausmailla on monenlaisia ristejä ja hautoja. Ajettiin ohi vanhan rautatieaseman ja Suomen sotakorvaustalojen ohi, joita oli toimitettu tänne II-maailmansodan jälkeen. Alueella asuu venäläisiä sotaveteraaneja, jotka asuvat alueella venäläisellä sotilaspassilla. II-MAAILMANSODAN AIKAINEN LENTOKENTTÄ HAAPSALUSSA Ensimmäinen kohteemme oli II-maailmansodan aikainen Neuvostoliiton lentokenttä, josta hyökättiin myös Helsinkiin. Lentokentän lähellä asui n. 800 neuvostosotilasta. Lentokenttä on kolmatta kilometriä pitkä ja 40 m leveä ja betonia on kentän alla kaksi metriä. Sodan aikana lentokentällä oli 24 bunkkeria, joissa oli tilat 40 lentokoneelle. Koneet oli sijoitettu vierekkäin, sillä ne olivat taittuvasiipisiä taaksepäin kääntyviä. Bunkkerien ovet olivat suuria ja raskaita metalliovia, jotka olivat täynnä soraa ja hiekkaa. Ovet kääntyivät sähkömoottorin voimalla. Lentokentällä oli linnan rauniot, joka oli kopio Pietarissa olleesta linnasta. Linna tuhoutui tulipalossa, joka syttyi koneen törmättyä linnan torniin. Eestissä oli melkein 1200 Neuvostoliiton tukikohtaa sodan jälkeen. Kentän alla olevat polttoainesäiliöt ovat puhki ruostuneita ja saastuttaneet lentokentän alueen perusteellisesti. Lentokenttää on käytetty monenlaisiin tapahtumiin, kuten kiihdytysajoihin ja ralleihin. Tielaitos on myös vuokrannut muutaman bunkkerin suolan varastoimiseksi talvikäyttöön teiden sulattamiseksi luvulla oli jo ensimmäisiä mielenosoituksia armeijan tukikohdassa, mutta Haapsalun komendantti oli ymmärtäväinen mies ja laittoi marssimusiikin soimaan, jotta sotilaat eivät kuulisi mielenosoittajia. Haapsalussa ja Eestissä on vielä venäläisiä veteraaneja ja heidän sukulaisiaan. Haapsalussa venäläisillä on alueellaan omat kaupat. Ajettiin sitten alueella olevaan mäntymetsään, jossa on kävelyteitä, levähdyspaikkoja ja polkuja runsaasti. Meren rannan tuntumassa on myös kylpylä Fra Mare, jonka lähellä on myös ravintola ja uimaranta. Metsässä kasvaa mäntyä, jonkun verran leppää ja pähkinäpuita. Rannalla saa myös ottaa ihan ilmaisia mutakylpyjä kylkeä kääntämällä.

3 RAUTATIEASEMA ja MUSEO KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Rautatieasemalla on rautatiemuseo, maailman pisin puinen rautatieasema ja höyryvetureita. Rautatie ja asemarakennus valmistuivat 1905 keisari Nikolai II käskystä. Vallankumous alkoi ja suunniteltuja avausjuhlallisuuksia ei tullut. Vuonna 1914 alkoi I-maailmansota ja Eesti sai itsenäisyyden vuonna II-maailmansota mullisti taas tilanteen ja Neuvostoliitto alkoi saada jalansijaa Eestissä. Vuonna 1944 alkoivat rantaruotsalaiset paeta Ruotsiin ja se mullisti monen rantaruotsalaisen ja virolaisen elämän. Haapsalussa rantaruotsalaisten alue oli kahdella kapealla niemellä ja siellä oli paljon heidän talojaan. Tulvat ovat koetelleet myös Haapsalua 2000-luvun alussa ja pahimmillaan vesi on noussut metrin verran pihoille ja 70 cm rakennuksiin melkein parin korttelin alueelle rannasta Kuva 5, Vetureita Haapsalussa (C.N) Kuva 6. Haapsalun rautatiemuseo Kuva 7. Asemalaituri Haapsalussa Kuva 8. Haapsalun tuomiokirkko Haapsalusssa on myös vammaisten kuntoutuslaitos meren rannan lähellä promenadialueella. Suomalaiset omistavat paljon taloja kaupungissa. Kaupungin tuomiokirkko on säilynyt, mutta Piispanlinna ei. Kuresaaressa on käynyt päinvastoin eli tuomiokirkko on hävitetty, mutta piispanlinna on säilynyt.

4 PIISPANLINNA JA TUOMIOKIRKKO KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Virossa oli 1200-luvulla paljon pakanauskontoja harrastavia ihmisiä, jotka katolisen kirkon edustajat Roomassa halusivat käännyttää kristinuskoon ja siksi Viro valloitettiin saksalaisten ristiritareiden avulla 1300-luvulla. Alue jaettiin kahteen hiippakuntaan Tarton ja Saare-Lääne hiippakuntiin. Haapsalun vanha kaupunki on piispanlinnan ympäristössä ja kaupunki sai alkunsa tällä alueella. Pärnu hävitettiin maan tasalle 1260-luvulla liettualaisten toimesta ja piispa muutti Haapsaluun, jossa linna oli valmistunut. Haapsalu sai kaupunkioikeudet 1279 ja tänä vuonna juhlitaan kaupungin 735-vuotispäivää elokuussa. Historiassa tapahtui paljon noina vuosisatoina ja omistajat vaihtuivat sotien takia monesti. Ruton seurauksena Haapsalu tyhjeni ja koiran haukuntaakaan ei kuulunut. Pietari Suuri räjäytti piispanlinnan tornit 1715, yhtä tornia lukuun ottamatta ja linna on edelleen siinä kunnossa. Kuva 9. Valkean Daamin ikkuna Kuva 10. Piispanlinnan tykkitorni (C.N) Linnan ruutivarasto on jäljellä tykkitornin juurella. Linnan pinta-ala on neljä hehtaaria. Aateliset ja palvelijat asuivat omissa tiloissaan. Viimeinen piispa Münchausen myi linnan tanskalaisille ennen poistumistaan. Tuomiokirkkoa on korjattu Eestin vapautumisen jälkeen EU-rahoilla. Tuomiokirkkoon pääsee sisälle museon kautta. Kävimme katsomassa Eestin kuuluisinta ikkunaa, jossa Valkea Daami näyttäytyy tiettyinä aikoina kerran vuodessa. Tarinaan liittyy kauniin tytön ja kirkkoherran rakkaustarina. Lopussa nuori neito muurattiin linnan muuriin elävänä. Joka vuosi esitetään Valkean daamin salaisuus-näytelmää Piispanlinnassa. Kappeli on nimetty Neitsyt Marian kirkoksi. Tarina on varmaan keksitty ja ikkunan paikka on tarkoin harkittu kuun aiheuttaman varjon aikaansaamiseksi.

5 ILONI IMEDEMAA Museo on perustettu Astrid Lindgrenin kirjojen ja eestiläisen piirtäjän Ilon Wiklandin yhteistyön kunniaksi. Ilon Wiklandin museo oli sijoitettu aiemmin raatihuoneen tiloihin, mutta kun kaikki teokset (800 kpl) saapuivat, todettiin tilat liian pieniksi ja nykyinen rakennus saatiin uusiksi tiloiksi. Järjestettiin suuri nimikilpailu museon nimen keksimiseksi, jonka voitti lasten keksimä nimi Iloni imedemaa (Ilonin ihmeiden maa). Talossa on paljon näyttelytilaa joka on kokonaisuudessaan museon käytössä. Toisessa kerroksessa on tilaa elokuvaesityksille ja vintillä on myös leikkitilaa lapsille. Ensimmäisessä kerroksessa on myös videotilaa, jossa Ilonin elämästä kertovaa videota voi katsella usealla kielellä, myös suomeksi. Pihalla on lisää leikkitilaa ja sivurakennus. Pihalla on kaivo, josta voi kuunnella erilaisia satuja. Harrastajateatteri esittää myös satuja tilanteen mukaan. Lapset viettävät syntymäpäiviään paljon täällä ja sieltä saa myös lihapullia. Kuva 11. Iloni imedemaa (Talo kulmassa) Kuva 12. Iloni imedemaassa Ilonin ihmemaassa käynnin jälkeen palattiin KONGO-hotellille huoneisiimme virkistäytymään. Ruoka maistuikin sitten kello alkaen hotellin ravintolassa, jossa meille oli katettu kabinettiin illallinen. ILTAKÄVELYLLÄ Oppaamme tuli hakemaan meitä iltakävelylle rantapromenadille, jonne kävelimme hotellilta vanhan kaupungin läpi. Ohitimme mm. uuden ruman urheiluhallin ja monia koulurakennuksia, sekä kauniita asuinrakennuksia matkallamme kohti meren rannalla olevaa kävelykatua. Oppaamme kertoi, että Haapsalussa on asukasta tällä hetkellä. Haapsalun nimi on syntynyt sanoista haap(io) ja lahti (viroksi salu). Ohitettiin kirjailija Widemanin syntymäkoti. Kaikki kadut kulkevat kohti toria, joten taloista tuli katujen suuntaisia ja muotoisia vanhassa kaupungissa. Kävelykatu on pituudeltaan n. 2 km. Rantakadun varteen oli myyty istumapenkkejä 400 euron hinnalla ja sillä tavoin olikin saatu kävelykadun varrelle monta nimikkopenkkiä. Istuimme mm. P.I. Tsaikovskin penkillä kuuntelemassa hänen musiikkiaan VI.sinfoniasta. Penkki on ollut paikalla jo kauan. Rantakadulla nähtiin ravintoloita ja rannasta merelle päin on pystytetty Läänemere Linnud -veistos, jonka on veistänyt kuvanveistäjä Jaak Soans vuonna Käveltiin ohi Haapsalun merimutakylpyjen aloittajan tohtori Kahunniuksen patsaan. Ohitettiin kaksi ravintolaa rannan tuntumassa. Paljon oli nähtävää ja oppaalla riitti kerrottavaa iltaan asti.

6 Kuva 13. Tsaikovskin tuolilla tauolla (C.N) Kuva 14. Tsaikovskia kuuntelemassa.(c:n) Kylpylähotelleja oli kaupungissa monta, mutta varsinainen kylpylä oli kävelykadun varrella ja sinne tultiin kaikista hotelleista mutakylpyihin. Mutakerros on rannalla noin 1.5 m paksu ja sitä nostettiin pumpuilla varastoon. Hanko on Haapsalun ystävyyskaupunki Suomessa ja kesäisin pidetään vuorotellen regatta. Lähtö tapahtuu siten, että vuorovuosina lähdetään Hangosta ja Haapsalusta. Tänä vuonna on paljon tapahtumia: 735-vuotisjuhla, Valkean daamin salaisuus ensi viikolla ym. Kävelyretken päätteeksi menimme tutustumaan hänen luontaistuotekauppaansa Ökopood Allikas (www.poodallikas.ee), joka sijaitsee osoitteessa Karja 17. Kauppojakin tuli tehtyä ja terveys on taas taattua. Kiitimme opasta mainiosta opastuksesta, sillä hän kehui suomalaisia turisteja parhaiksi opastettaviksi. Hotelliin palasimme sitten kävelyretken jälkeen. RANTARUOTSALAISTEN MUSEO Keskiviikkoaamuna ajettiin rantaruotsalaisten museoon (Rannarootsi muuseum, Åibolands museum) ja paikkaan tutustuttiin oppaan avulla. Hän kertoi meille aluksi yleistä museosta ja rantaruotsalaisten historiasta, joka muuttui paljon II-maailmansodan aikana vuonna Silloin rantaruotsalaiset pakenivat alueelta suurin joukoin omilla kalastusveneillään ja kahdella Punaisen Ristin sairaalalaivalla Ruotsiin. Kuva 15. Rantaruotsalaisten museo Kuva 16. Oppaamme museossa Ruotsalaiset kalastajat ja hylkeenpyytäjät olivat purjehtineet paljon Viron vesillä jo rautakaudelta lähtien, ja heillä oli luultavasti alueella pysyviä asutuksia. Saksalainen ritarikunta ja Tanskan valtio valloittivat Viron vuoteen 1227 mennessä.!200-luvun loppupuolella rakennettiin Haapsaluun piispanlinna, joka toimi Saare-Läänen hiippakunnan piispan virka-asuntona. Tällä alueella asui

7 tähän aikaan eniten ruotsalaisia, jotka mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1294 Haapsalun kaupunkilaissa. Neuvostoliitto oli ottanut sodan aikana 400 ruotsinvirolaista pakko-otolla armeijaansa ja heidät karkotettiin sodan jälkeen Siperiaan. Vain 100 sinne lähetettyä palasi Siperiasta takaisin. Loppuosan kohtaloista ei tiedetty mitään, mutta heidän vaimonsa ja tyttöystävänsä eivät paenneet alueelta, vaan jäivät näitä odottamaan. Kuva 17. Museoon sisään tulossa (C.N) Kuva 18. Museon ulkoalue Museossa on paljon kalastukseen liittyviä veneitä ja kalastusvälineitä. Muhulaisista veneistä on rakennettu pienoismalleja museoon ja niitä oli museossa monia tyyppejä. Rantaruotsalaisilla oli ollut paljon yhteyksiä Suomeen ja paikalla rakennetuilla jaaloilla kuljetettiin puuta ja perunaa Helsinkiin. Laivat myytiin yleensä Suomeen ja kalastajat palasivat muilla keinoin takaisin. Kaikki tekivät paljon töitä ja naiset askartelivat käsitöitä ja lapset tekivät mitä osasivat. Laiskoja ei katsottu hyvällä. Museossa on paljon esineitä ja historiaa eri saarilta, sillä he olivat asuttaneet monia saaria ja myös mantereen puolella heillä oli asutusta myös Haapsalussa ja muualla mantereen rantaalueilla. Sodat ja sairaudet vaikuttivat paljon alueen historiaan ja omistajat vaihtuivat alueella usein. Saksa, Tanska, Ruotsi, Puola ja Venäjä on mainittu usein alueen historiassa. Kesäapuna ollut suomenkielinen oppaamme kertoi mielenkiintoisa asioita eri saarilta ja niiden historiasta. Paldiskin alueellakin on vielä paljon ruotsalaisasutiusta. Ruotsinkieliset koulut lakkautettiin neuvostoaikana oppilaspulankin takia. Paljon yksityiskohtaista tietoa on museossa nähtävillä ja se on paras paikka tutustua rantaruotsalaisten historiaan ja perinteisiin. Katariina Suuren aikana siirrettiin noin 1200 mantereella asunutta ruotsalaista Ukrainan alueelle. Matkalla kuoli osa siirretyistä, mutta hengissä selvinneillä on edelleen jälkeläisiä Ukrainassa Krimin alueella. He eivät osaa enää ruotsia, sillä heillä on vain ukrainankielisiä kouluja. Lauluja lauletaan vielä ruotsiksi. Puna-armeija käytti jotakin saarta lentäjien maalitauluna ja alueella on vielä paljon räjähtämättömiä ammuksia. Vormsin saari on ruotsinkieliseltä nimeltä Ormsö l. käärmeidensaari. Kiitimme opastamme mielenkiintoisesta esittelystä ja ostimme myös muutamia vanhoja kirjoja ja muuta rekvisiittaa museon kioskista ja kirjavarastosta. Museosta jatkoimme Rohukülan satamaan odottamaan laivaa Vormsille.

8 VORMSIN SAARI KULTTUURIVENE RY (www.kulttuurivene.eu) Jüri kertoi matkalla satamaan syntyneensä saarella ja kertoi saarella olevasta kolhoosista ja sodan jälkeen saarelle muuttaneista virolaisista ja kolhoosin asukkaista. Saarella oli myös paljon venäläisiä ja muualta tullutta väkeä. Paikalla oli rajavartiosto ja pieni lautta toimi silloin ainoana kulkuvälineenä mantereelle. Saarella oli vain yksi auto eikä saarella ollut poliiseja, joten kuljettaja oli aina juovuksissa. Saari oli ollut ennen sotia upeassa kunnossa, kaikki alueet olivat aukeita niittyjä, sillä saarella oli paljon lampaita ja lehmiä. Kaikki niityt oli niitetty karjan rehuksi ja saarella oli oma kauppa ja meijeri, sillä asukkaita oli ennen II-maailmansotaa yli kolme tuhatta. Kolhoosi ja kartanot ovat kadonneet ja metsät umpeenkasvaneet hoitamattomuudesta johtuen. Vormsille menevä lautta REET saapui aikataulun mukaisesti saarelle meneviä hakemaan ja 12 km matkaan kului aikaa noin 45 minuuttia. Saarella on nykyään 14 kylää ja joka kylässä on oma kapakka. Kuva 19. Vormsin saarelle tulo Kuva 20. Hullon kylässä, museo takana Vormsi on noussut merestä noin 3000 vuotta sitten ja nykyään saaren pinta-ala on n. 92 km² ja pituus noin 16 km ja leveys vaihtelee 4,3 km 10 km välillä. Saari on Viron saarista neljänneksi suurin ja sijaitsee mantereen ja Hiidenmaan välissä. Saaren asuttivat ruotsalaiset ainakin luvulta lähtien. Legendan mukaan Vormsin saarelle Tanskan kuningas Valdemar II rakennutti Pyhän Olavin kirkon vuonna Nykyisin paikalla olevan kirkon vanhin osa on rakennettu vuonna 1400, mutta sen alta oli löydetty merkkejä paikalla olleesta puukirkosta. Lisäksi kirkkotarhassa on säilynyt 1200-luvulta peräisin olevia rengasristejä. Ajoimme saarella ensin Svibyn kylän läpi ja Jüri kertoi matkalla saaren tapahtumista ja historiasta. Nykyisin umpeenkasvaneet metsät olivat ennen laitumia. Elämä oli kyläkeskeistä ja paljon rikkaampaa ennen. Saarella oli parhaimmillaan 3300 asukasta, joista 300 oli virolaisia. Ruotsalaiset pakenivat Ruotsiin ja Suomeen vuonna Sodan jälkeen miinoja ajautui rantaan todella paljon ja ne olivat todellinen vaara rantaan ajautuessaan ja räjähtäessään. Nykyään joka kylässä on jäteasiat hoidettu yhteisellä jäteasemalla kylien keskustoissa. Norrbyssä taloja on säilynyt aika paljon alkuperäisessä asussaan. Kalastus oli pääelinkeinona kylässä. Metsien umpeen kasvaminen on pilannut koko saaren. Kylässä on koulurakennus säilynyt. Vuonna 1864 rakennettiin Saxbyn majakka. Ajoimme reittiä: Sviby-Söderby-Norrby-Diby-Rälby-Hullo-Kersleti-Saxby, Saxbyssä ajoimme uimarannan parkkipaikalle ja kävelin rantaa pitkin Saxbyn majakalle ottamaan siitä kuvaa. Alue on aidattu ja alueella oli rakennuksia aidan sisäpuolella. Kävelin sieltä autolle tietä pitkin. Uimarannalta käsin jatkoimme matkaa Saxbystä Förbyhyn, Suuremôisaan, Rumpoon ja Hulloon, jossa kävimme kaupassa ja museossa. Infokeskusta vastapäätä, tien toisella puolella, on ainoa Vormsin koulu.

9 Kuva 21.Saxbyn majakka Kuva 22. Muinaisluomuksia majakalta näkötornille päin. Neuvostomiehityksen aikana Vormsi oli suljettua raja-aluetta, jonne pääsi vain hallituksen luvalla ja silloin oli jyrkästi kiellettyä lähteä merelle, vaikka olisi ollut paikallinen kalastaja. Kuva 23. Vormsin koulu Hullossa kuva 24. Hullon kauppa Jürin vanhempineen muuttivat Vormsille vuonna He muuttivat Rumpon kylään ja isä joutui kalastajaksi kolhoosin laivastoon. Sitten myöhemmin oli mahdollisuus hakea Ruotsiin vietyjä veneitä takaisin Viroon. Jokaisen ehdokkaan piti täyttää 8-sivuinen lomake, jossa kyseltiin kaikenlaisia asioita mm. kuuluiko Viron suojelujoukkoihin ja isä oli vastannut kysymykseen kyllä. Hänet pidätettiin heti ja tuomiona oli vankilaa 10 vuotta. Jüri asui äitinsä kanssa Vormsilla vuoteen 1949 asti ja saivat kuulla, että kyyditys Siperiaan oli tulossa jolloin äiti meni naapurikylään piiloon. Hän oli piilossa monta kuukautta sillä epävarmuus oli suuri neuvostovallan aikana. Lapsia kävelytettiin katua pitkin ja vanhemmat tulivat piiloistaan esiin, kun eivät halunneet lähettää lapsia yksin Siperiaan. Jüri oli nelivuotias ja liian nuori siirrettäväksi. He muuttivat äidin kanssa mantereelle piiloon kyydityksiä. Rumpon kylä on upeassa kunnossa tällä hetkellä. Saavuttiin Vormsin kirkolle ja hautausmaalla on vanhoja hautoja, jossa käydään katsomassa rengasristejä. Niitä on ollut 440 kappaletta

10 parhaimmillaan. Neuvostoaikana kirkko toimi viljavarastona. Kirkon pihalla on kolmen ruotsalaisen sotilaan muistomerkki, joka on säilynyt vandaalimaisesta neuvostoajasta huolimatta. Kuva 25. Kapakassa 14 Krog syömässä (C:N) Kuva 26. Juri, Salme Ain, Rut ja Eija (C:N) Kävimme syömässä Kapakka 14 Krogissa, jossa meille oli katettu ruokapöydät sisätiloihin ja ruokaa oli katettu riittävästi ja se oli täyttävää ja syötävää. Ruokailun jälkeen lähdettiin vielä tutustumaan Pyhän Olavin kirkkoon sisälle. Kirkossa oli konsertti menossa ja penkit olivat täynnä kuulijoita. Mekin asetuimme penkeille istumaan ja kuuntelimme konserttia puolisen tuntia. Tuli nauhoitettuakin esitystä sekä nauhurille, että videolle. Paikalla oli paljon viranomaisia ja kunnan edustajia konserttia kuuntelemassa, mm. Ruotsin suurlähettiläs, entinen piispa ja kirkkoherra. Kuva 27. Pyhän Olavin kirkko (C.N) Kuva 28. Konsertoijat kirkossa (C:N)

11 s Kuva 29.Vormsin saaren kartta Konsertin jälkeen menimme hautausmaalle katsomaan ja kuvaamaan kuuluisia ja ainutlaatuisia rengasristejä. Vormsin hautausmaa on ainoa hautausmaa Virossa, jossa rengasristejä on säilynyt meidän päiviimme asti. Ajettiin takaisin saaren halki kohti Svibyn satamaa, mistä laiva vei meidät takaisin Rohukylän satamaan, ajettiin kohti Virtsua lautalle ja Kuivastun jälkeen jatkettiin Kuresaareen takaisin. Keskusteltiin myös tulevan vuoden matkasuunnitelmista ja yksi matka on jo päätetty. Menemme kirkkokierrokselle Hiidenmaalle ensi heinäkuussa. Ruhnun matkakin on vielä tekemättä, vaikka sitä on suunniteltukin. Nunnaluostarissa käynninkin voi toteuttaa joko tänä syksynä tai tulevana vuotena. Matkalla olivat: Jüri ja Ruth Aus, Salme Rinne, Silja Klubb ja tyttärentytär Siiri, Kauko ja Marjatta Salmi ja tyttärentytär Christina Nourou, Matti ja Maija-Liisa Seppä, Simo ja Eija Järvinen, Sirkka ja Pentti Kuula, Tuire ja Matti Koskinen, Sinikka ja Matti Suominen ja kuljettajamme Ain Rand. Helsingissä Matti Suominen teksti, kuvat Matti Suominen ja Christina Nourou Sihteeri ja tiedottaja

Ensimmäisen päivän aikana tutustuimme omin avuin saareen ja kävimme katsomassa Liise-talon lähistöllä olevia rakennuksia ja luontoa.

Ensimmäisen päivän aikana tutustuimme omin avuin saareen ja kävimme katsomassa Liise-talon lähistöllä olevia rakennuksia ja luontoa. KULTTUURIVENE RY MATKALLA RUHNULLE 30.6.-1.7.2015 Kaksitoista kulttuuriveneläistä kokoontui Roomassaaren satamaan 30.6.2015 kello 9.30. Paikalla olivat Maija-Liisa ja Matti Seppä, Marjatta ja Kauko Salmi,

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

REONIRÄTKÄT 2014 - Kymmenvuotiskekkerit

REONIRÄTKÄT 2014 - Kymmenvuotiskekkerit REONIRÄTKÄT 2014 - Kymmenvuotiskekkerit 25.6.2014/jp Tässä on taas lopullinen ohjelma eli näillä mennään! Lomakausi on siellä pahimmillaan ja väkeä on liikkeellä paljon Muutaman päivän reissu Eestinmaan

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

3. Paikallista, missä on nykyinen Laivanrakentajien muistomerkki! b. T:mi Matti Tolvanen ja K:ni, Viljam Holopainen. c. 1920-1936 Keskus Hotelli

3. Paikallista, missä on nykyinen Laivanrakentajien muistomerkki! b. T:mi Matti Tolvanen ja K:ni, Viljam Holopainen. c. 1920-1936 Keskus Hotelli Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Taulumäen ja Leunanmäen alueet (vastaukset) Tehtäviä alakoulun 5.-6. luokkalaisille Johdantokuva 1. Etsi kuvasta nykyinen Teatteritalo. 2. Päättele,

Lisätiedot

Savonlinnassa 1987. Sarin ja Pentin kotiin saapui vierailulle hyvä uskonystävä Anne. Illan mittaan keskustelu kääntyi uniin ja ilmestyksiin.

Savonlinnassa 1987. Sarin ja Pentin kotiin saapui vierailulle hyvä uskonystävä Anne. Illan mittaan keskustelu kääntyi uniin ja ilmestyksiin. Savonlinnassa 1987 Sarin ja Pentin kotiin saapui vierailulle hyvä uskonystävä Anne. Illan mittaan keskustelu kääntyi uniin ja ilmestyksiin. Pentti kertoi, kuinka jo vuosia hän oli unissa käynyt aina samassa

Lisätiedot

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013.

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Torstai 16.5. klo 6.30 lähtö Lahdesta, kuljetuksista vastaan tuttu Reissu-Ruoti ja luottokuskimme Jukka Ruoti klo 9.15 laiva lähtee. Matkalla meribrunssi (kuuluu matkan hintaan)

Lisätiedot

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna YSTÄVYYS JA YHTEISTYÖSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUS KAMENNOGORSKIN KAUPUNGIN, VIIPURIN PIIRIN, LENINGRADIN ALUEEN, ANTREAN JA VUOKSENRANNAN SÄÄTIÖN SEKÄ KIRVU SÄÄTIÖN KANSSA. VIIPURIN ALUEHALLINNON KABINETISSA,

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi TARTON RETKI 12.- 14.9.2017 Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi Sadehan tietää onnea, mutta tässä sateessa oli sitä jo hiukan liikaakin. Laiva oli satamassa odottamassa innokkaita matkustajia

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6.

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6. Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta Tehtäviä alakoulun 5.-6. -luokkalaisille Voima-asema 1. Mitä koneita tai työvälineitä näet kuvassa? 2.

Lisätiedot

TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti)

TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti) TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti) Matkalle lähdettiin torstai-iltana mukavasti Kauppatorin laidalta Taivassalon auton bussilla. Kuljettajina

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Drottningholmin linna

Drottningholmin linna 1 Drottningholmin linna Drottninholmin linnan puiston puolelta Drottningholmin linna (ruots. Drottningholms slott) on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Se sijaitsee Ekerön kunnan Drottningholmissa,

Lisätiedot

Kesäinen Balttia ja Minsk Hollolan kansallisten seniorien matkakohteena heinäkuussa 2014

Kesäinen Balttia ja Minsk Hollolan kansallisten seniorien matkakohteena heinäkuussa 2014 Kesäinen Balttia ja Minsk Hollolan kansallisten seniorien matkakohteena heinäkuussa 2014 Pieni kuvakertomus matkastamme. Hollolan kansallisten seniorien onnistunut kesäretki suuntautui heinäkuussa Baltian

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Kajaanin Matkailuoppaat - avaa oven Kajaaniin

Kajaanin Matkailuoppaat - avaa oven Kajaaniin Kajaanin Matkailuoppaat - avaa oven Kajaaniin Opastustoimintaa jo vuodesta 1976 Uusia oppaita valmistui 16.3.2013 Esittelyssä muistomerkit rakennukset nähtävyydet merkkihenkilöt historia tulevaisuus Historiaa

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla Thaimaa 2015 Hyvä päivä Koh Sametilla Yksi maailmanmatkailumme ehdottomista tavoitteista on varpaistelu eli kävely vaalealla, hienohiekkaisella rannalla. Olimme saaneet siitä esimakua parina päivänä Koh

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011

Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011 Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011 Aamulla seitsemältä lähdimme liikkeelle Espoosta, ensimmäinen kohde oli Säkylän Myllylähde, josta saa alkunsa Säkylän Pyhäjoki, joka puolestaan luovuttaa

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

MATEMATIIKKAKILPAILU

MATEMATIIKKAKILPAILU Tekniikan Opettajat TOP ry Teknologiateollisuuden Kustannusosakeyhtiö Opetushallitus 100-vuotissäätiö Otava AMMATIKKA top 14.11.2013 Toisen asteen ammattillisen koulutuksen kaikkien alojen yhteinen MATEMATIIKKAKILPAILU

Lisätiedot

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro.

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro. Työssäoppiminen Virossa 13.8.2017-22.10.2017 Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, 10151 Tallinna, Viro. Www.iluteeninduskool.ee Työpaikka Työtehtävinämme oli jalkahoidot,

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Yhteinen seurakuntatyö NÄKÖVAMMAISTYÖ Kesäohjelma 2016 Helsingin Seurakuntayhtymä Näkövammaistyö Seurakuntien talo, 4 krs. Kolmas linja 22, 00530 Helsinki Toimisto 09-2340 2538

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

PAMAUSSEURAN KEVÄTRETKI 2007 PIETARIIN JA KARJALANKANNAKSELLE

PAMAUSSEURAN KEVÄTRETKI 2007 PIETARIIN JA KARJALANKANNAKSELLE PAMAUSSEURAN KEVÄTRETKI 2007 PIETARIIN JA KARJALANKANNAKSELLE Koonnut: Pentti Korkka Pamausseuran kevätretki 2007 tehtiin toukokuun 3 5 päivinä Pietariin, Pähkinäsaareen ja Karjalankannakselle. Matkan

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa

Lisätiedot

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Sijainti: Helsinki Omistaja: Helsingin yliopisto Aukioloajat: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna toukokuusta

Lisätiedot

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012 Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 28 eläkeläisopettajaa (osa ystäviä) oli liikunnallisella virkistyslomalla Hotelli Kajaanissa. Matkat taitettiin rautateitse, invavaunut

Lisätiedot

Suomen Pantheonissa on saanut viimeisen leposijansa mm. Kaarina Maununtytär. Vuosisadasta vuosisataan herättää

Suomen Pantheonissa on saanut viimeisen leposijansa mm. Kaarina Maununtytär. Vuosisadasta vuosisataan herättää TURKU Näköala tuomiokirkon tornista. Valok. c;. Wdin. Suomen vanhaan pääkaupunkiin Turkuun ja sitä ympäröivään maakuntaan, Varsinais-Suomeen, liittyvät maamme Ruotsinvallan ajan keskeisimmät muistot. Siksi

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Kalustonkuljetus Sea Catissa.

Kalustonkuljetus Sea Catissa. 1 / 6 25.9.2009 13:32 Los DEMENTITOS mopedistin matkakertomus Virosta Pappamopolla Viron rannikolla Kuvia ja tarinaa Viron moporeissulta 6. 8.5 2004 Reissu onnistui upeesti ja papitsu vm-62 kesti koko

Lisätiedot

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla Historiallinen päivä Käräjäkalliolla 26.5.2012 Käräjäkallio Puruvedellä on historiallisesti tärkeä monien rajojen kiinnekohtana ainakin 1500luvulta, mahdollisesti jo vuodesta 1323 lähtien. Siitä on muodostunut

Lisätiedot

Salon Seudun Suomi-Viro seura ry TOIMINTAKERTOMUS 01.01. 31.12.2014 JÄSENET HALLITUS

Salon Seudun Suomi-Viro seura ry TOIMINTAKERTOMUS 01.01. 31.12.2014 JÄSENET HALLITUS Salon Seudun Suomi-Viro seura ry TOIMINTAKERTOMUS 01.01. 31.12.2014 JÄSENET Yhdistyksellä oli vuonna 2014 jäsenmaksun maksaneita jäseniä 182. Edelleen toivotaan lisää virolaisperäisiä henkilöitä mukaan

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Vierailulla Vellamossa

Vierailulla Vellamossa Merikeskus Vellamo panostaa hyvään saavutettavuuteen ja viihtyisään ympäristöön 2009 sivu 2 / 13 Sisällys Johdanto...3 Viestintä ja saapuminen...3 Opasteet ja seinätekstit...5 Lainattavia apuvälineitä...7

Lisätiedot

Tallinna-Naissaaren matka Kadriorg-puisto

Tallinna-Naissaaren matka Kadriorg-puisto Tallinna-Naissaaren matka 29.-30.6.2016 Kokoonnuimme Tallinna kadulle linja-autoaseman kohdalle tuttuun lähtöpaikkaamme 29.6.2016 klo 7.15. Meillä oli hiukan tiukennettu aikataulu lauttayhteyksien takia.

Lisätiedot

2.12.2011. Titta Hänninen

2.12.2011. Titta Hänninen 2.12.2011 Titta Hänninen Kotitehtävätekstit! Palauta viimeistään, viimeistään, viimeistään ensi viikolla (koska meillä on viimeinen tunti)! OHJE JEŠTĔ JEDNOU: 1. Etsi internetistä jokin suomenkielinen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Kuva 1. Kirkon parkkipaikalla kirkkokierrokselle lähdössä Laurentius-kirkon takana.

Kuva 1. Kirkon parkkipaikalla kirkkokierrokselle lähdössä Laurentius-kirkon takana. KIRKKOKIERROS 8.7.2016 Kokoonnuimme aamulla 8.7.2016 Laurentius-kirkon parkkipaikalle klo 7.15. Tarkoituksenamme oli lähteä Länsi-viron kirkkoja katsomaan. Paikalle oli kokoontunut Kulttuurista kiinnostuneita

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010. Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu

Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010. Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010 Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu TAMRUn senioreilla oli onnistunut tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy:n toimintaan ja tiloihin Härmälässä.

Lisätiedot

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen Velkaperää ennen ja nyt Opaskurssi 2005 Velkaperää ennen ja nyt Arkkitehti Birger Brunilan piirtämän ja vuonna 1930 vahvistetun asemakaavan mukaan kaupungin osiin XII XIV kaavoitettiin uusia omakotitontteja.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen.

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011. Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 1(56) Kuvat, photos Jorma A.

Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011. Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 1(56) Kuvat, photos Jorma A. 1(56) Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011 Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 Kuvat, photos Jorma A. Vesterinen Sukuseuramme lippu liehui Korholan kartanon lippusalossa koko kesätapahtumamme

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Heti kun saavuimme Rantakylään, eräs mummo tuli ilmoittamaan meille, että sitä bingon pelluuta pitää sitte olla! Asukkaille oli tiedotettu etukäteen tulostamme,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä Terijoen hautausmaat Jaakko Mäkelä 12.3.2016 Terijoen hautausmaat Perustettu Nykyinen käyttö Muistomerkki Vanha hautausmaa 1905 metsittynyt 2002 Kuokkalan hautausmaa 1912 hautausmaana 2005 Uusi hautausmaa

Lisätiedot

NORRVIK Info 2015. Saari-isäntä (v. 2015) Veli-Matti Laakso +358 500 486 538

NORRVIK Info 2015. Saari-isäntä (v. 2015) Veli-Matti Laakso +358 500 486 538 NORRVIK Info 2015 Saari-isäntä (v. 2015) Veli-Matti Laakso +358 500 486 538 T E R V E T U L O A Lohjan Laivureiden Norrvikin saaritukikohtaan Ole ystävällinen ja merkitse yöpymisesi saunatuvassa olevaan

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot