Liite 3: Esimerkkilausekkeita vesihuoltolaitosten (myyjä) ja elintarvikkeita valmistavien

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liite 3: Esimerkkilausekkeita vesihuoltolaitosten (myyjä) ja elintarvikkeita valmistavien"

Transkriptio

1 Liite 3: Esimerkkilausekkeita vesihuoltolaitosten (myyjä) ja elintarvikkeita valmistavien toimijoiden (ostaja) vedentoimitus- ja hankintasopimuksiin sekä lausekkeita Suositukset koskevat vesihuoltolain soveltamisalan ulkopuolelle jääviä elintarvikkeita valmistavia toimijoita. Nämä toimijat ovat olleet hankkeen kohderyhmä. Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai A: Veden laatu A: Veden laatu A1: Myyjä toimittaa ostajalle kulloinkin voimassa olevan terveydensuojelulainsäädännön mukaiset talousveden laatuvaatimukset täyttävää talousvettä käytettäväksi mm. elintarvikkeiden valmistuksessa. Lisäksi voidaan sopia: i. Mikäli ostajan tarpeet edellyttävät terveydensuojelulainsäädännön talousvesivaatimuksista tai sopimuksesta poikkeavaa veden laatua vastaa ostaja tuotantonsa edellyttämästä vedenkäsittelystä. Sovituista veden toimitusehdoista voidaan poiketa ylivoimaisen esteen vuoksi. Tällainen tilanne voi syntyä esim. jos raakavesilähde joudutaan poistamaan käytöstä saastumisen tai kuivuuden seurauksena A2: Myyjä toimittaa ostajalle seuraavia laatukriteereitä täyttävää talousvettä: i Ostaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta vastaan sovitusta laadusta poikkeavaa talousvettä. [ esimerkiksi käsittelemätöntä pohjavettä tai klooripitoisuuden suhteen vakioitua vettä.] Huom! Tämän valinnan perusteella tulee sopimuksen muissa pykälissä viitata sovittuihin laatukriteereihin.

2 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai A: Veden laatu A: Veden laatu A: Veden laatu A3: Vastuu vedestä ja sen laadusta siirtyy myyjältä ostajalle vesijohtoverkoston liittämiskohdassa. Mikäli talousvesi jo liittämiskohtaan saapuessaan ei täytä talousveden laatuvaatimuksia, vastuu tästä laatuvirheestä jatkuu myös talousveden loppukäyttökohteeseen asti. Vahingonkorvausvastuista on sovittu erikseen vahingonkorvausvastuukohdassa. A4: Veden laatua tarkkaillaan yhteisesti sovitussa tarkkailupisteessä. A5: Kumpikin sopijapuoli huolehtii veden laadusta ja laadun tarkkailusta omalla vastuualueellaan. Sopimuksen toteuttamisen kannalta tarpeelliset tarkkailutulokset jaetaan puolin ja toisin toimintaohjeen [.] mukaisesti. i. Liittämiskohta yksilöidään sopimuksissa sanallisesta tai tämä merkitään rakennuslupa-asiakirjoihin ja sopimuksen liitteenä olevaan karttaan. Jos merkinnät poikkeavat tosistaan, sovelletaan sopimuksessa olevaa merkintää. i. Talousveden laadun tarkkailupiste ostajan kiinteistöllä tai lähellä liittämiskohtaa on määritelty. Tämä on merkitty sopimuksen liitteenä olevaan asiakirjaan (esimerkiksi rakennuspiirustukseen tai vastaavaan) (Lausekkeet on myös eritelty esimerkkilauseke D1 kohdalla) i. Myyjän toimittaman talousveden laatua tarkkaillaan vesihuoltolaitoksen valvontatutkimusohjelman mukaisesti. Valvontatutkimusohjelmaan sisältyy sekä viranomaisvalvonta että laitoksen suorittamaa omaa käyttötarkkailua. Ostaja tarkkailee sopimuksen mukaisen talousveden laatua omavalvontasuunnitelmansa mukaisesti. i Kumpikin osapuoli sitoutuu toimittamaan tietoja tarpeellisista tarkkailutuloksista sekä ilmoittamaan laatu- ja määräpoikkeamista (välittömästi) ja trendeistä (esimerkiksi säännöllisissä kokouksissa tai muutoin sovitulla tavalla). Sopimuksen toteuttamisen kannalta tarpeelliset tarkkailutulokset määritellään seuraavasti: [ ].

3 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai B: Veden määrä B: Veden määrä B: Veden määrä B: Veden määrä B1: Myyjä varautuu toimittamaan ostajalle talousvettä [ ]m 3 /pv ja [ ] m 3 /vuosi. Myyjän on sovittava ostajan kanssa etukäteen mahdollisista veden toimitusmäärien rajoituksista hyvissä ajoin [ esim. XX päivää/viikkoa], ellei syy ole ennalta arvaamaton ja ylivoimainen. Menettelytapaa on tarkennettu toimintaohjeessa. B2: Ostaja pitää vedenottonsa enintään tasolla [.] m 3 /pv ja [.] m 3 /vuosi sekä enintään [.]l/s. Ostajan on sovittava myyjän kanssa etukäteen [ esim. XX päivää/viikkoa], merkittävästi poikkeavasta vedenotosta, ellei syy ole ennalta arvaamaton tai ylivoimainen. Menettelytapaa on tarkennettu toimintaohjeessa. B3: Veden toimitus tapahtuu myyjän verkoston operoinnissa käyttämällä verkostopaineella. Maksimi- ja minimipainetasot ovat [ ] ja [.]. i. Ostaja pyrkii mahdollisimman tasaiseen vedenottoon ja myyjä pyrkii mahdollisimman tasaiseen veden toimittamiseen. Sovituista veden toimitusehdoista voidaan poiketa ylivoimaisen esteen vuoksi. Tällainen tilanne voi syntyä esim. jos raakavesilähde joudutaan poistamaan käytöstä saastumisen tai kuivuuden seurauksena. i. Ostaja pyrkii mahdollisimman tasaiseen vedenottoon ja myyjä pyrkii mahdollisimman tasaiseen veden toimittamiseen.

4 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai C: Riskien hallinta C: Riskien hallinta C1: Myyjä kartoittaa ja arvioi raakaveden hankintaan ja käsittelyyn sekä talousveden toimitukseen liittyvät a) talousveden laatuun ja määrään vaikuttavat välilliset ja välittömät riskit b) omasta toiminnastaan vedentoimitukselle syntyvät riskit c) tarvittavat riskienhallintatoimet Ostaja kartoittaa ja arvioi a) talousveden elintarvikekäyttöön liittyvät välilliset ja välittömät riskit b) omasta toiminnastaan vedentoimitukselle syntyvät riskit c) tarvittavat riskienhallintatoimet i. Riskienhallinta sisältää seuraavat osatekijät: vaarojen ja niiden mahdollisten seurausten kartoitus, vaaran toteutumisen todennäköisyyden ja riskin arviointi, toimenpiteet riskien toteutumisen välttämiseksi sekä toimenpiteet poikkeaman tapahtuessa.

5 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai C: Riskien hallinta C: Riskien hallinta C2: Sopijapuolet jakavat tietoa tunnistetuista riskeistä ja niiden mahdollisista vaikutuksista sekä riskienhallintatoimenpiteistä siten, että molemmat sopijapuolet voivat ottaa ne huomioon omassa toiminnassaan. Sopijapuolet käsittelevät tiedot luottamuksellisesti. TAI seuraavat 2 lauseketta C3: Ostaja jakaa säännöllisesti tietoa elintarvikkeiden valmistuksen ja muusta oman toimintansa vedentoimitukselle aiheuttamista riskeistä, riskienhallinnasta ja yhteistoiminnan kannalta olennaisista muutoksista, siten, että toinen sopijapuoli voi ottaa ne huomioon omassa toiminnassaan. Sopijapuolet käsittelevät tiedot luottamuksellisesti. C4: Myyjä jakaa säännöllisesti tietoa [ ] käyttämistään raakavesilähteistä, toimittamansa sopimuksen mukaisen talousveden laadusta ja toiminnan riskeistä, riskienhallinnasta ja yhteistoiminnan kannalta olennaisista muutoksista, siten, että toinen sopijapuoli voi huomioida ne omassa toiminnassaan. Sopijapuolet käsittelevät tiedot luottamuksellisesti. C5: Osapuolet suorittavat tarvittavat riskien hallintatoimenpiteet riittävissä määrin mahdollisten vahinkojen minimoimiseksi. i. Sopijapuolten yhteistyö talousveden toimitukseen liittyvässä riskienhallinnassa perustuu riskienhallinnan kannalta tarpeellisen tiedon avoimeen jakamiseen sopijapuolten kesken. Tämä riskienhallintaan liittyvä tieto on luottamuksellista ja osapuolet sitoutuvat sitä luottamuksellisena käsittelemään. Sopijapuolet vastaavat oman toimintansa riskienhallinnasta. i iv. Myyjä korostaa riskienhallintaa toiminnassaan talousveden hankinnassa ja toimituksessa ja informoi ostajaa talousveden toimitukseen liittyvistä riskeistä, jolloin ostaja voi niihin toiminnassaan varautua. Ostaja määrittelee, mitkä talousveden poikkeamat laadussa tai määrässä aiheuttavat elintarviketuotannolle tai tuotteille riskejä ja tiedottaa näistä myyjälle. Ostaja kartoittaa ja arvioi omasta toiminnastaan talousveden laadulle aiheutuvia riskejä, tiedottaa näistä myyjälle ja ryhtyy tarvittaessa riskienhallintatoimenpiteisiin, esimerkiksi erottaakseen talousvesiverkostonsa muista vesilähteistä tai muita nesteitä sisältävistä järjestelmistä rakentamismääräyskokoelman (D1) mukaisesti 1. v. Tietoja päivitetään erikseen sovitun aikataulun mukaisesti tai vähintään [ kerran vuodessa, muutosten yhteydessä] i. Mikäli ostajan tarpeet edellyttävät myyjän muiden asiakkaiden tarpeita tehokkaampaa riskienhallintaa talousveden/ sopimuksen mukaisen veden 1 D1 Suomen rakentamismääräyskokoelma. Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot, määräykset ja ohjeet Lähde:

6 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai D: Seurantatiedon jakaminen toimitushäiriöiden suhteen, sopijapuolet sopivat yhdessä tarvittavat ja kokonaistaloudellisesti edullisimmat riskienhallintakeinot sekä niiden toteuttamisen ja kustannusten vastuut. Lähtökohtaisesti talousveden toimitusvarmuus on sama kaikille myyjän asiakkaille ja tätä tehokkaampi riskienhallinta (esim. talousveden mikrobiologisen laadun varmentava desinfiointi ostajan kiinteistöllä) on ostajan vastuulla. D: Seurantatiedon jakaminen D1: Myyjä jakaa ostajalle talousveden laaduntarkkailun tulokset sekä ilmoittaa etukäteen tiedossaan olevista veden toimituksen olennaisista muutoksista ostajalle. Ostaja jakaa myyjälle käyttämänsä talousveden laaduntarkkailun tulokset sekä ilmoittaa etukäteen tiedossaan olevista veden käytön olennaisista muutoksista i. Sopimuksessa määritellään talousveden laadun tarkkailupiste ostajan kiinteistöllä tai lähellä liittämiskohtaa. Tämä on merkitty sopimuksen liitteenä olevaan esimerkiksi rakennuspiirustukseen tai vastaavaan asiakirjaan. (Lausekkeet on myös eritelty esimerkkilauseke A3 kohdalla) Sopimuksen toteuttamisen kannalta tarpeelliset talousveden laadun tarkkailutulokset määritellään seuraavasti: [ ]. Kumpikin osapuoli sitoutuu vaihtamaan tarkkailutietoja sekä ilmoittamaan laatu- ja määräpoikkeamista (välittömästi) ja trendeistä [esimerkiksi säännöllisissä kokouksissa tai muutoin sovitulla tavalla].

7 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai E: Muutoksista tiedottaminen E: Muutoksista tiedottaminen E1: Toiminnan muutoksista jaetaan tietoa liitteenä olevan toimintaohjeen mukaisesti. Varautuminen mahdollisiin muutoksiin sopimuksen mukaisessa veden laadussa ja määrässä tulee huomioida kukin omassa suunnitelmassaan. i. Ostaja ilmoittaa myyjälle erikseen seuraavista asioista [sähköpostilla/soitolla. kenelle] : Veden kulutustarpeeseen vaikuttavat muutokset tuotannossa Muutokset käytetyissä vaihtoehtoisissa vesilähteissä ja talousveden suojaus takaisinvirtaukselta Toiminnan laadun muutos ja sen arvioitu kesto Suunnitellut vesihuoltoon vaikuttavat huoltotoimet ja muutostyöt kiinteistöalueella. Muut olennaiset muutokset [ ] Yhteystietomuutokset Myyjä ilmoittaa ostajalle erikseen seuraavista asioista [sähköpostilla/ puhelimitse.kenelle]: Suunnitellut huoltotoimet ja muutostyöt, jotka vaikuttavat tai saattavat vaikuttaa ostajalle toimitettavan talousveden määrään tai laatuun Suunnitellun poikkeaman arvioitu kesto ja vaikutus veden laatuun sekä suositus menettelytavoista poikkeamatilanteessa (esim. seuranta, ohijuoksutus, käyttökielto) Muut olennaiset muutokset [ ] Yhteystietomuutokset

8 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai F: Säännöllinen yhteistoiminta F: Säännöllinen yhteistoiminta F1: Sopijapuolet käsittelevät [ muutosten yhteydessä/ säännöllisesti/ kerran vuodessa] veden toimittamiseen ja elintarvikkeiden valmistamiseen liittyviä asioita [kokouksessa/ puhelinneuvottelussa/ ] Käsiteltävistä asioista sovitaan tarkemmin sopimuksen liitteessä/toimintaohjeessa [ ] TAI F2: Myyjää järjestää toiminta-aluellaan säännöllisesti keskustelutilaisuuksia myyjän ja sen elintarvikeyritysasiakkaiden kesken (Avainasiakastilaisuus). TAI F3: Osapuolet ovat sopineet yhteisestä tiedonvaihtomenettelystä, joka sisältää päivitysprosessin ja tätä noudatetaan osapuolten välisessä tiedonjaossa 2. Huom! Tässä voidaan vaihtoehtoisesti joko tehdä erillinen toimintaohje tai sopimuksen liite (ks. oikeaa saraketta) tai soveltaa erillistä tarkempaa tiedonvaihtomenettelyä. i. Yhteisessä [kokouksessa/puhelinneuvottelussa] käsitellään [ o Katsaus sopijaosapuolten toimintaympäristön yleisiin tapahtumiin (kuntamuutokset, omistussuhteet, sääilmiöt, prosessimuutokset, verkosto ym.) o Laadunseurannan trendit o Varautuminen ja riskienhallinta Mahdollisesti tapahtuneet poikkeamat vedentoimituksissa Muutokset toiminnan tunnistetuissa riskeissä Riskienhallintatoimenpiteet ja muutokset näissä Varautumista erityistilanteisiin sekä häiriötilanteisiin Toimitusvarmuus, vesivarat ja varavesilähteet o Ennakoitavat muutokset toiminnassa Myyjän tulevia muutoksia, huoltotoimia ja kehityshankkeita Ostajan ennakoituja tuotannon muutoksia, seisokkeja ja kehityshankkeita Muutokset ostajan mahdollisesti suorittamissa talousveden jatkokäsittelyissä ennen käyttöä. Näitä ovat mm. pehmennys, kloorinpoisto, suolan poisto o Vastuuhenkilöiden ja yhteystietojen päivitystä ] 2 Tiedonvaihtomenettely voidaan sisällyttää osaksi vesihuoltolaitoksen valvontatutkimusohjelmaa ja elintarvikeyrityksen omavalvontasuunnitelmaa.

9 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai G: Erityistilannetoiminta G: Erityistilannetoiminta G1: Sopijapuolet ilmoittavat suoraan toisilleen välittömästi TAI Äkillisestä ennalta arvaamattomasta talousveden toimituksen häiriötilanteesta Häiriöepäilystä Tiedotustapa ja viestintäväline sekä tilanteet, joita tässä tarkoitetaan, on tarkemmin eritelty toimintaohjeessa [ ] Häiriötilanteissa viestin perillemeno on varmistettava. Ilmoitus tehdään sovitulla tavalla myös silloin, kun viestintävastuu siirtyy häiriötilanteessa viranomaisille G2: Sopijapuolet ovat sopineet yhteisestä erityistilanneviestintämenettelystä, jota noudatetaan osapuolten välisessä tiedonjaossa. Huom! Tässä voidaan vaihtoehtoisesti joko tehdä erillinen toimintaohje tai sopimuksen liite (ks. oikeaa saraketta) tai soveltaa erillistä tarkempaa tiedonvaihtomallia. i. Myyjä ilmoittaa ostajalle seuraavista laatuhäiriöistä välittömästi [kenelle viestintäväline] i iv. o Poikkeama lainsäädännön laatuvaatimuksista tai sopimuksessa sovitusta laadusta seuraavista laatuparametreistä [laatuparametrien listaus] sekä viimeisestä ajankohdasta, jolloin talousveden laatu on edellisen kerran luotettavasti todettu vaatimusten mukaiseksi elintarvikkeiden laaturiskien ja elintarvikehygieniariskien rajausta varten. o Epäilys mahdollisesta laatuhäiriöstä, joka määritellään [.] o Poikkeaman arvioitu kesto Myyjä ilmoittaa ostajalle seuraavista määrähäiriöistä välittömästi [kenelle viestintäväline] o Poikkeamasta veden toimituksessa, joka määritellään [.] o Poikkeaman arvioitu kesto ja vaikuttavuus veden määrään Ostaja ilmoittaa myyjälle seuraavista asioista välittömästi: kenelle viestintäväline] o Veden kulutustarpeeseen vaikuttavat äkilliset muutokset tuotannossa o Toiminnan laadun äkillinen muutos/ kulutuspoikkeamat, mukaan lukien seisokit o Havainnot laatupoikkeamista ja häiriöepäilyistä o Putkirikot omalla alueellaan [ ] o Muusta vesilähteestä peräisin olevan veden takaisinvirtaus tai epäily takaisinvirtauksesta talousvesiverkostoon o [ ] Sopijapuolet päättävät erityistilanteessa yhdessä parhaista

10 Aihealue Esimerkkilausekkeita sopimuksiin Esimerkkejä sopimuksen liitteisiin tai menettelytavoista (esim. seuranta, ohijuoksutus, erityiset käyttörajoitukset elintarvikeyrityksessä). Tämä ei kuitenkaan sulje pois kummankaan osapuolen, toimintansa kannalta tarpeellista, päätöksentekoa. G: Erityistilannetoiminta G3: Sopijapuolet ilmoittavat muille tahoille o erityistilanteista omien viestintäsuunnitelmiensa mukaan o häiriöepäilyissä yhdessä sovitun mukaisesti H: Vahingonkorvaukset H: Vahingonkorvaukset Huom! Osapuolten on syytä kiinnittää huomioita, miten toimittaisiin mahdollisessa vahingonkorvaustilanteessa (muun muassa huomioida vakuutusmahdollisuudet). i. Vahingonkorvauksista sovittaessa on huomioitava: vakuutettavissa olevat vahingot (omat vakuutukset) lainsäädännön merkitys vahingonkorvauksessa

VESIHUOLTOLAITOKSEN VÄLINEN TALOUSVESISOPIMUS? Vesihuolto 2018, Holiday Club Saimaa Henna Luukkonen, HSY

VESIHUOLTOLAITOKSEN VÄLINEN TALOUSVESISOPIMUS? Vesihuolto 2018, Holiday Club Saimaa Henna Luukkonen, HSY KUINKA LAATIA ELINTARVIKETEOLLISUUSYRITYKSEN JA VESIHUOLTOLAITOKSEN VÄLINEN TALOUSVESISOPIMUS? Vesihuolto 2018, Holiday Club Saimaa 22.5.2018 Henna Luukkonen, HSY ELINTARVIKETEOLLISUUSYRITYKSEN JA VESIHUOLTOLAITOKSEN

Lisätiedot

Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen vaatimukset vesihuoltolaitoksille

Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen vaatimukset vesihuoltolaitoksille Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen vaatimukset vesihuoltolaitoksille Puhdasvesi-risteily 2016 Häiriöttömän vesihuollon turvaaminen 22.9.2016 Erja Alanen, Lounais-Suomen aluehallintovirasto Terveydensuojelulaki

Lisätiedot

Vesihuollon häiriötilannesuunnitelman laatiminen. Vesa Arvonen

Vesihuollon häiriötilannesuunnitelman laatiminen. Vesa Arvonen Vesihuollon häiriötilannesuunnitelman laatiminen Vesa Arvonen Esityksen sisältö Vesihuollon häiriötilanne Häiriötilannesuunnitelma Mikä? Miksi? Miten? Häiriötilannesuunnitelman malli Vesihuollon häiriötilanne

Lisätiedot

Talousveden laadunvalvonta ja häiriötilanteisiin varautuminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Talousveden laadunvalvonta ja häiriötilanteisiin varautuminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Talousveden laadunvalvonta ja häiriötilanteisiin varautuminen Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Luennon sisältö Talousveden laadunvalvonta» Valvontanäytteet» Valvontatutkimusohjelma»

Lisätiedot

Talousvesiasetuksen ja talousveden radioaktiivisuuden valvonnan muutokset. Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö

Talousvesiasetuksen ja talousveden radioaktiivisuuden valvonnan muutokset. Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Talousvesiasetuksen ja talousveden radioaktiivisuuden valvonnan muutokset Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Talousvesiasetuksen (461/2000) muutos Ministerille allekirjoitettavaksi toukokuun

Lisätiedot

16.6.2014. Vesiosuuskuntien. Vastuut ja velvollisuudet 5.6.2014

16.6.2014. Vesiosuuskuntien. Vastuut ja velvollisuudet 5.6.2014 Vesiosuuskuntien Vastuut ja velvollisuudet 5.6.2014 Lähtökohta Talousvesi ei saa sisältää tekijöitä, joista voi aiheutua haittaa ihmisten terveydelle Kiinnostus kaivosta ja sen lähiympäristön kunnosta,

Lisätiedot

Vesiosuuskuntia koskeva lainsäädäntö ja velvoitteet. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesiosuuskuntia koskeva lainsäädäntö ja velvoitteet. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesiosuuskuntia koskeva lainsäädäntö ja velvoitteet Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Lainsäädännön velvoitteet Vesiosuuskunnan hallinto Vesihuoltolain velvoitteet

Lisätiedot

Vesihuollon häiriötilanne ja siihen varautuminen

Vesihuollon häiriötilanne ja siihen varautuminen Vesihuollon häiriötilanne ja siihen varautuminen SuoVe hanke 2017 Vesa Arvonen Esityksen sisältö Vesihuollon häiriötilanne Varautuminen vesihuollon häiriötilanteisiin Vesihuollon häiriötilanne Vesihuollon

Lisätiedot

1. Maskun kunta (myöh. Masku), Keskuskaari 3 21250 MASKU, itse ja perustettavan

1. Maskun kunta (myöh. Masku), Keskuskaari 3 21250 MASKU, itse ja perustettavan VEDENJOHTAMISSOPIMUSLUONNOS SOPIJAOSAPUOLET SOPIMUKSEN AIHE SOPIMUSEHDOT 1. Maskun kunta (myöh. Masku), Keskuskaari 3 21250 MASKU, itse ja perustettavan osakeyhtiön lukuun. 2. Nousiaisten kunta (myöh.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN TEKOPOHJAVESIJÄRJESTELMÄ VEDEN TOIMITTAMINEN PARAISTEN KAUPUNGILLE SOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET

TURUN SEUDUN TEKOPOHJAVESIJÄRJESTELMÄ VEDEN TOIMITTAMINEN PARAISTEN KAUPUNGILLE SOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET TURUN SEUDUN TEKOPOHJAVESIJÄRJESTELMÄ VEDEN TOIMITTAMINEN PARAISTEN KAUPUNGILLE SOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET Myyjä Ostaja Turun Seudun Vesi Oy Maariankatu 1 20100 TURKU Y-tunnus 0141915-3 Paraisten kaupunki

Lisätiedot

SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA

SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA 1 SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA 1 Sopijapuolet Polttoaineen myyjä, Metsänhoitoyhdistys Kalajokilaakso, seuraavassa myyjä ja polttoaineen ostaja, Pyhäjoen kunta, seuraavassa ostaja, ovat sopineet

Lisätiedot

Uusi talousvesiasetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 461/2000

Uusi talousvesiasetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 461/2000 Uusi talousvesiasetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 461/2000 (muutosasetus 442/2014) Ajankohtaista laboratoriorintamalla 2014 1 Muutoksia:

Lisätiedot

Vesihuoltolainsäädännön muutokset ja niiden vaikutukset VVY:n suosituksiin

Vesihuoltolainsäädännön muutokset ja niiden vaikutukset VVY:n suosituksiin Vesihuoltolainsäädännön muutokset ja niiden vaikutukset VVY:n suosituksiin POHJOIS-SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. -20.11. 2014 Oulu Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolain ja

Lisätiedot

Elintarviketeollisuusyrityksen ja vesihuoltolaitoksen talousveden toimitussopimuksen laadinta ja sopimusmallin esittely

Elintarviketeollisuusyrityksen ja vesihuoltolaitoksen talousveden toimitussopimuksen laadinta ja sopimusmallin esittely Elintarviketeollisuusyrityksen ja vesihuoltolaitoksen talousveden toimitussopimuksen laadinta ja sopimusmallin esittely VESIHUOLTO 2017 päivät Jyväskylässä 10.-11.5.2017 Lakiasiain päällikkö Anneli Tiainen,

Lisätiedot

1 Sopijapuolet. Juuan rengasvesiosuuskunta. 2 Kaupan kohde

1 Sopijapuolet. Juuan rengasvesiosuuskunta. 2 Kaupan kohde KAUPPAKIRJA LUONNOS 1 Sopijapuolet Myyjä: Ostaja: Juuan kunta Juuan rengasvesiosuuskunta 2 Kaupan kohde Kaupan kohteena on liiketoiminta (vesihuoltotoiminnan liikearvo) ja siihen liittyvä liitteen 1 kartassa

Lisätiedot

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Talousvettä koskeva lainsäädäntö Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Vesi- ja ympäristöalan 19.5.2008 TALOUSVEDEN VALVONTA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JA YMPÄRISTÖNSUOJELUN KOKONAISUUDESSA

Lisätiedot

Vesihuoltolain muutokset ja niiden vaikutukset vesihuolto-osuuskuntien toimintaan

Vesihuoltolain muutokset ja niiden vaikutukset vesihuolto-osuuskuntien toimintaan Vesihuoltolain muutokset ja niiden vaikutukset vesihuolto-osuuskuntien toimintaan Osuuskuntailta 17.11.2014 Ravintola Liisanpuisto Lainsäädännön muutokset Vesihuoltolain muutokset voimaan 1.9.2014 hallituksen

Lisätiedot

SOPIMUS IT- PALVELUSTA SOPIMUS NRO: MEDBIT Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa: Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg

SOPIMUS IT- PALVELUSTA SOPIMUS NRO: MEDBIT Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa: Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg Medbit Oy 1 SOPIMUS IT- PALVELUSTA SOPIMUS NRO: MEDBIT-12-2014 1 SOPIJAPUOLET Tilaaja: Raision sosiaali- ja terveyskeskus Y- tunnus: 0204428-5 Osoite: PL 100, 20201 RAISIO Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa:

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä Henkilötietojen käsittelyn ehdot Liite 7 1 (6) Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa PISA 2021 -palvelusopimusta (Dnro ), jäljempänä

Lisätiedot

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus 1 SUUN TERVEYDENHUOLLON ANESTESIAPALVELUN HANKINTA 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin terveyskeskus PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki ja xxxxxxx (jäljempänä

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

Esitys laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta (HE 124/2016)

Esitys laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta (HE 124/2016) Sosiaali- ja terveysvaliokunta 16.9.2016 Esitys laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta (HE 124/2016) Riina Liikanen Vesiasiain päällikkö, TkT 15.9.2016 1 Esiintyjän nimi Talousvesihuolto Suomessa Turvallisen

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAKI JA VESIHUOLTOLAITOSTEN YHDISTYMINEN

VESIHUOLTOLAKI JA VESIHUOLTOLAITOSTEN YHDISTYMINEN VESIHUOLTOLAKI JA VESIHUOLTOLAITOSTEN YHDISTYMINEN Suomen Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari 6.11.2013 Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys 1 KUNTARAKENNELAKI 1.7.2013 (ent.

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat ja julkinen sääntely

Vesiosuuskunnat ja julkinen sääntely Vesiosuuskunnat ja julkinen sääntely Ulvila 8.5.2014 Kari Nykänen 1 Vesiosuuskuntatoimintaa määrittävät keskeiset lait laki Osuuskuntalaki 1.1.2014 Vesihuolto- 1.9.2014 Vesiosuuskunnat OSUUSKUNTALAKI MÄÄRITTELEE

Lisätiedot

Häiriötilanteisiin varautuminen vesilaitoksilla

Häiriötilanteisiin varautuminen vesilaitoksilla STM:N VALMIUSSEMINAARI 27.5.2016 Häiriötilanteisiin varautuminen vesilaitoksilla Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT 26.5.2016 2 Vesihuoltolaitoksen jatkuvuudenhallinta Valmius toimia

Lisätiedot

Silloin kun muuta myöhemmin tehtyä käyttösopimusta ei ole voimassa, sovelletaan liittyjän ja laitoksen välistä käyttösopimusta.

Silloin kun muuta myöhemmin tehtyä käyttösopimusta ei ole voimassa, sovelletaan liittyjän ja laitoksen välistä käyttösopimusta. SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön haltijaa tai muuta osapuolta, joka on vesihuoltolaitoksen (jälj. laitos) sopijapuoli. Liittyjällä tarkoitetaan tässä sopimuksessa

Lisätiedot

PERTTULAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMITUSEHDOT

PERTTULAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMITUSEHDOT PERTTULAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMITUSEHDOT Määritelmät Vesilaitos on vesihuoltolaissa 3 :n 3 kohdassa tarkoitettu laitos, joka huolehtii toimintaalueensa vesihuollosta. Laitos toimittaa valvovien viranomaisten

Lisätiedot

KÖYLIÖN KUNNAN VESILAITOKSEN VALVONTATUTKIMUSOHJELMA VUOSILLE 2007-2011

KÖYLIÖN KUNNAN VESILAITOKSEN VALVONTATUTKIMUSOHJELMA VUOSILLE 2007-2011 KÖYLIÖN KUNNAN VESILAITOKSEN VALVONTATUTKIMUSOHJELMA VUOSILLE 2007-2011 1. YLEISTÄ Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen, 461/2000 talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista, mukaan kunnan

Lisätiedot

KONSULTTIPALVELUIDEN PUITESOPIMUSLUONNOS

KONSULTTIPALVELUIDEN PUITESOPIMUSLUONNOS KONSULTTIPALVELUIDEN PUITESOPIMUSLUOOS 2017-2018 1. Yleistä Puitesopimus edellyttää yhteistyötä, joka vaatii molemmilta osapuolilta käytännön tasolla ansaittua luottamusta, paneutumista toisen toimintaan,

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

Kuopion Vesi Liikelaitos Pöytäkirja 6/ (1) Kuopion Vesi Liikelaitoksen johtokunta Asianro 801/03.06.

Kuopion Vesi Liikelaitos Pöytäkirja 6/ (1) Kuopion Vesi Liikelaitoksen johtokunta Asianro 801/03.06. Kuopion Vesi Liikelaitos Pöytäkirja 6/2018 1 (1) 32 Asianro 801/03.06.02/2018 Oikaisuvaatimus/ Vahingonkorvaushakemus/ Veden laatuhäiriö/ Ikea Centers Oy Lakimies Mika Mäkäräinen Kaupunginkanslia Lakimies

Lisätiedot

JOENSUUN VESI LIIKELAITOKSEN JA KONTIOLAHDEN KUNNAN VÄLINEN VEDENTOIMITUSSOPIMUS. Luonnos

JOENSUUN VESI LIIKELAITOKSEN JA KONTIOLAHDEN KUNNAN VÄLINEN VEDENTOIMITUSSOPIMUS. Luonnos JOENSUUN VESI LIIKELAITOKSEN JA KONTIOLAHDEN KUNNAN VÄLINEN VEDENTOIMITUSSOPIMUS Luonnos 2.12.2015 2 Sopijapuolet Joensuun Vesi -liikelaitos Y-tunnus 0242746-2 Muuntamontie 5 80100 Joensuu Kontiolahden

Lisätiedot

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 1 TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 2 Sisällysluettelo 1. Sopimuksen tausta ja tavoitteet... 3 2. Sopijaosapuolet... 3 3. Kuntien konserniyhtiöiden projektiin osallistuminen... 5 4. Tietosuojavastaava

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä x päivänä x kuuta 2017

Lisätiedot

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Vesiosuuskuntien rakentaminen ja kehittäminen vesihuoltolain näkökulmasta Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Siilinjärvi Kunnonpaikka 24 25.10.2014 Jarmo Siekkinen

Lisätiedot

Linnala Setlementti ry (Linnala)

Linnala Setlementti ry (Linnala) 1 SOPIMUS HENKILÖSTÖPALVELUN MYYNNISTÄ 1. Sopijapuolet Savonlinnan kaupunki (kaupunki) yhteys/vastuuhenkilö Linnala Setlementti ry (Linnala) 2. Sopimuksen tarkoitus Tässä sopimuksessa määritellään sopijapuolten

Lisätiedot

IT2015 EKT-ehtojen käyttö

IT2015 EKT-ehtojen käyttö -ehtojen käyttö Erityisehtoja ohjelmistojen toimituksista ketterillä menetelmillä Näiden ohjeiden tavoitteena on helpottaa sopimista ketterien menetelmien käytöstä IT-alalla ja nostaa esiin keskeisiä sopimusta

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

SUONENJOEN VESI OY. Liittymis- ja käyttösopimusehdot alkaen

SUONENJOEN VESI OY. Liittymis- ja käyttösopimusehdot alkaen SUONENJOEN VESI OY Liittymis- ja käyttösopimusehdot 18.2.2003 alkaen SUONENJOEN VESI OY Liittymis- ja käyttösopimus SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön omistajaa,

Lisätiedot

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Soveltaminen... 2 1.2 Työmenetelmät... 2 2 TOIMITTAJAN VELVOLLISUUDET... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Tiedottaminen palvelun edistymisestä... 2 3 TILAAJAN

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAITOSTEN KRIITTISTEN ASIAKKAIDEN KARTOITUS JA HUOMIOIMINEN DI Ulla Koivisto 20.5.2015. Johdanto Kriittiset asiakkaat ja asiakastietokortit

VESIHUOLTOLAITOSTEN KRIITTISTEN ASIAKKAIDEN KARTOITUS JA HUOMIOIMINEN DI Ulla Koivisto 20.5.2015. Johdanto Kriittiset asiakkaat ja asiakastietokortit VESIHUOLTOLAITOSTEN KRIITTISTEN ASIAKKAIDEN KARTOITUS JA HUOMIOIMINEN DI Ulla Koivisto ESITYKSEN SISÄLTÖ Johdanto Kriittiset asiakkaat ja asiakastietokortit Kriittisten asiakkaiden kartoittaminen ja luokittelu

Lisätiedot

Liittymis- ja käyttösopimusehdot alkaen

Liittymis- ja käyttösopimusehdot alkaen Liittymis- ja käyttösopimusehdot 1.2.2017 alkaen SUONENJOEN VESI OY Liittymis- ja käyttösopimus SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön omistajaa, kiinteistön haltijaa

Lisätiedot

Liittymis- ja käyttösopimuksen. Toivakan vesihuoltolaitos. Voimassa alkaen

Liittymis- ja käyttösopimuksen. Toivakan vesihuoltolaitos. Voimassa alkaen Liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdot Toivakan vesihuoltolaitos Voimassa 1.10.2018 alkaen 2 SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön omistajaa, kiinteistön haltijaa

Lisätiedot

Vesihuoltolain keskeisimmät muutokset

Vesihuoltolain keskeisimmät muutokset Vesihuoltolakiopas 2015 Vesihuoltolain keskeisimmät muutokset Lain säätelyä riskien hallinnasta on tarkennettu Vesihuoltolaitoksen taloushallinto tulee jatkossa eriyttää muista toiminnoista riippumatta

Lisätiedot

HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYÄ KOSKEVA LIITE

HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYÄ KOSKEVA LIITE 1 (5) HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYÄ KOSKEVA LIITE 1 Johdanto 2 Käsiteltävät henkilötiedot Tämä henkilötietojen käsittelyä koskeva liite ( Liite ) on erottamaton osa Postin SmartShip-tilauskanavaa käyttävän

Lisätiedot

LAUSUNTO 14.3.2013 EHDOTUS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI VESIHUOLTOLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO 14.3.2013 EHDOTUS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI VESIHUOLTOLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTTAMISESTA Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@mmm.fi MMM039:00/2008 EHDOTUS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI VESIHUOLTOLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTTAMISESTA Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL) kiittää

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita vesihuoltolaista

Ajankohtaisia asioita vesihuoltolaista Ajankohtaisia asioita vesihuoltolaista Valtakunnalliset Vesiosuuskuntapäivät 29. 30.1.12.2016 Aulanko Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Ajankohtaista lainsäädännössä Vesihuoltolain

Lisätiedot

Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari Helsinki Vesihuoltolainsäädännön muutokset

Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari Helsinki Vesihuoltolainsäädännön muutokset Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari 6.11.2014 Helsinki Vesihuoltolainsäädännön muutokset Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Lainsäädännön muutoksen keskeiset tavoitteet (VHL,

Lisätiedot

WSP-työkalu talousveden riskien arviointiin ja hallintaan Yleisesittely SuoVe II -hanke 2018

WSP-työkalu talousveden riskien arviointiin ja hallintaan Yleisesittely SuoVe II -hanke 2018 WSP-työkalu talousveden riskien arviointiin ja hallintaan Yleisesittely SuoVe II -hanke 2018 WaterSafetyPlan WSP 24.10.2018 Suomen ympäristöopisto SYKLI Kuva STM/J Rapala Vedentuotantoketju 24.10.2018

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen toimintaalue. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesihuoltolaitoksen toimintaalue. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesihuoltolaitoksen toimintaalue Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Toiminta-alueen vahvistaminen Toiminta-alueen aiheuttamat velvoitteet Toiminta-alueen rajaamisen

Lisätiedot

Uudistetun vesihuoltolain vaikutukset vesiosuuskunnille - keskeiset muutokset

Uudistetun vesihuoltolain vaikutukset vesiosuuskunnille - keskeiset muutokset Uudistetun vesihuoltolain vaikutukset vesiosuuskunnille - keskeiset muutokset Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät 24. 25.10.2014 Siilinjärvi Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolainsäädännön

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Vesihuollon kehittämispäivä 14.3.2016, Kirkonkranni, Seinäjoki Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki 15 a (22.8.2014/681)

Lisätiedot

Liittymis- ja käyttösopimuksen. toiminta-alue 1 (taajama) alkaen

Liittymis- ja käyttösopimuksen. toiminta-alue 1 (taajama) alkaen Liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdot toiminta-alue 1 (taajama) 1.7.2019 alkaen Outokummun kaupunki vesi- ja viemärilaitos 2 SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön

Lisätiedot

Opas elintarviketeollisuusyrityksen ja vesihuoltolaitoksen välisen talousvesisopimuksen laatimiseen

Opas elintarviketeollisuusyrityksen ja vesihuoltolaitoksen välisen talousvesisopimuksen laatimiseen Opas elintarviketeollisuusyrityksen ja vesihuoltolaitoksen välisen talousvesisopimuksen laatimiseen 101005304-001 17.10.2017 2 ESIPUHE Tähän oppaaseen on koottu periaatteet elintarviketeollisuusyrityksen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto, Valvira

Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto, Valvira 6.11.2015 Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto, Valvira kirjaamo@valvira.fi Viite: 1.10.2015 päivätty lausuntopyyntö, 4507/06.10.01/2015 Lausunto talousvesiasetuksen soveltamisohjeesta Vesilaitosyhdistys

Lisätiedot

Jarkko Rapala Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen muutokset

Jarkko Rapala Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen muutokset Jarkko Rapala Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen muutokset 1 Tausta Juomavesidirektiivin (98/83/EY) liitteiden muutos Komission direktiivi (EU) 2015/1787 Muutokset saatettava kansallisesti voimaan

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen varautumisopas

Vesihuoltolaitoksen varautumisopas Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016 Mikkeli Vesihuoltolaitoksen varautumisopas Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki 15 a (22.8.2014/681) Vesihuoltolaitoksen palvelujen

Lisätiedot

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ 2 (7) Sisällys 1 SOPIMUSOSAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 AVOIN SÄHKÖNTOIMITUS... 3

Lisätiedot

Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli)

Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli) Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli) Tämä sopimus ei ole virallinen sopimus, vaan malli, jonka pohjalle rakentaa sellainen. Huomioita; Kulttuurimatkailun viitekehyksessä on

Lisätiedot

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Selvitys Keski Suomen alueella Nina Pimiä Projekti insinööri 29.1.2016 Mitä tutkittiin? Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarvetta

Lisätiedot

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Ylitarkastaja Jaana Kilponen, MMT Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira jaana.kilponen@valvira.fi 27.9.2013 1 Tilannejohtaminen

Lisätiedot

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/ Pöytäkirja 2/2019 14 Tekninen lautakunta Aika Paikka 02.05.2019 klo 18:00-19:30 Kunnanhallituksen kokoushuone Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Lisätiedot

Liite 15 / JaVe jk Liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdot Janakkalan Vesi

Liite 15 / JaVe jk Liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdot Janakkalan Vesi Liite 15 / JaVe jk 23.5.2019 20 Liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdot Janakkalan Vesi 2 SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön omistajaa, kiinteistön haltijaa

Lisätiedot

Kunnan ja vesihuoltolaitoksen välinen sopimus hulevesien viemäröinnistä (vesihuoltolain 17 a :n mukainen sopimus)

Kunnan ja vesihuoltolaitoksen välinen sopimus hulevesien viemäröinnistä (vesihuoltolain 17 a :n mukainen sopimus) Kunnan ja vesihuoltolaitoksen välinen sopimus hulevesien viemäröinnistä (vesihuoltolain 17 a :n mukainen sopimus) 1 Sopijapuolet Lempäälän kunta (kunta) Postiosoite: PL 36, 37501 Lempäälä Käyntiosoite:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (1) 22 Asianro 4291/14.05.00.01/2017 Karttulan vesiosuuskunnan vesi- ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

HIRVIHAARAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti

HIRVIHAARAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti 2(5) 1. LÄHTÖKOHDAT Hirvihaaran kylässä todettiin kiinteistökohtaiset vedenhankintaratkaisut ongelmaisiksi huonojen pohjavesivarojen johdosta.

Lisätiedot

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuoltolain velvoitteet Vesihuollon kehittäminen Vesihuollon järjestäminen Toiminta-alueen

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 5/ (6)

Ohje viranomaisille 5/ (6) Ohje viranomaisille 5/2011 1 (6) Kuntien ja aluehallintovirastojen terveydensuojeluviranomaiset Toksisten syanobakteerien valvonta ja toimenpiteet talousvettä toimittavilla laitoksilla Syanobakteereja

Lisätiedot

1 TASEHALLINNAN EHTOJEN SOVELTAMINEN MÄÄRITELMÄT MUUT EHDOT TASEVASTUU JA TASEPOIKKEAMIEN KÄSITTELY... 3

1 TASEHALLINNAN EHTOJEN SOVELTAMINEN MÄÄRITELMÄT MUUT EHDOT TASEVASTUU JA TASEPOIKKEAMIEN KÄSITTELY... 3 Tasehallinnan ehdot Tasehallinnan ehdot 2 (5) Sisällysluettelo 1 TASEHALLINNAN EHTOJEN SOVELTAMINEN... 3 2 MÄÄRITELMÄT... 3 3 MUUT EHDOT... 3 4 TASEVASTUU JA TASEPOIKKEAMIEN KÄSITTELY... 3 5 TIEDONVAIHTO

Lisätiedot

Muukko - Ilottulan vesihuoltohanke 27.3.2014

Muukko - Ilottulan vesihuoltohanke 27.3.2014 Muukko - Ilottulan vesihuoltohanke 27.3.2014 Taustaa Pohjaveden puolesta kansalaisaloite (2007) LrV esitys Lpr KH:lle toiminta-alueista 30.3.2010 Lpr Seudun Ympäristötoimen selvitys alueen vesihuollosta

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ IMS Business Solutions Oy, J Moisio 10/ 2016 2.10.2016 IMS Business Solutions Oy 2 ISO 9001:2015 PROSESSIEN AUDITOINTIKYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015

Lisätiedot

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli)

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) LIITE 5 1 KITEEN KAUPUNKI Sivistyskeskus OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) 1. Sopijapuolet Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kiteen kaupunki Sivistyskeskus Kiteentie 25 82500 KITEE Perusopetuksen

Lisätiedot

Vesi-isännöinti ratkaisuna pienehköjen laitosten resurssipulaan. Suomen Vesi-isännöinti. Puhdasvesi-risteily

Vesi-isännöinti ratkaisuna pienehköjen laitosten resurssipulaan. Suomen Vesi-isännöinti. Puhdasvesi-risteily Vesi-isännöinti ratkaisuna pienehköjen laitosten resurssipulaan Suomen Vesi-isännöinti Puhdasvesi-risteily 2016 22.-23.9.2016 Sisällysluettelo 1. Vesihuoltolaitosten käsitteistä 2. Vesihuoltolaitosten

Lisätiedot

Lainsäädäntöneuvos Luonnos Erja Werdi

Lainsäädäntöneuvos Luonnos Erja Werdi YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Lainsäädäntöneuvos Luonnos 6.3.2017 Erja Werdi EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI JUOMAVEDEN VALMISTAMISEEN TARKOITETUN PINTAVEDEN LAATUVAATIMUKSISTA JA TARKKAILUSTA

Lisätiedot

Sivu LIITE 2. Vesilahti. Verkoston sulkemissuunnitelma

Sivu LIITE 2. Vesilahti. Verkoston sulkemissuunnitelma Sivu 1 12.12.17 LIITE 2 Verkoston sulkemissuunnitelma Vastuutaho Vesilahti Tarkennus - Testauksessa havaittujen toimimattomien venttiilien korjaus Yli 10 v verkostosa olleiden vesimittarien vaihto Asiakassopimusten

Lisätiedot

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa Solo International OY:N KULKUVÄLINEIDEN VUOKRAUS- PALVELUIDEN EHDOT 1. OSAPUOLET JA SOVELTAMISALA Näitä sopimusehtoja sovelletaan Solo International Oy:n, jäljempänä Solo ja asiakkaan, jäljempänä Vuokralleottaja

Lisätiedot

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998.

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. 1 Urakkasopimus YSE 1998 RT 80260 RT 80260 1(5) URAKKASOPIMUS YSE 1998 Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. Hanke Numero Rakennuskohde Urakkasopimus PÄÄURAKKA 1

Lisätiedot

SOPIMUSMALLIN SELITYKSET. Sopimusmallin käyttö

SOPIMUSMALLIN SELITYKSET. Sopimusmallin käyttö VVY/AT Liite 2 MUISTIO 25.7.2006 SOPIMUSMALLIN SELITYKSET Sopimusmallin käyttö Vesihuoltolaitos voi käyttää apuna 25.7.2006 päivättyä sopimusmallia sopiessaan liittyjien kanssa kiinteistöjen yhteisen (tontti)

Lisätiedot

Linnala Setlementti ry (Linnala)

Linnala Setlementti ry (Linnala) 1 LUONNOS 6.8.2015 SOPIMUS HENKILÖSTÖPALVELUN MYYNNISTÄ 1. Sopijapuolet Savonlinnan kaupunki (kaupunki) yhteys/vastuuhenkilö Linnala Setlementti ry (Linnala) 2. Sopimuksen tarkoitus Tässä sopimuksessa

Lisätiedot

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen Puitesopimus Keski-Suomen työpajoilla tapahtuvaa nuorisoasteen koulutuksena toteutettavaa opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opintojaksojen suorittamista koskien Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

APOTTI ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖPALVELUIDEN HANKINTA

APOTTI ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖPALVELUIDEN HANKINTA APOTTI ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖPALVELUIDEN HANKINTA Liite 4 Listaus soveltuvuusvaatimuksista 1 Yrityksen nimi Yrityksen osoite Y-tunnus (tai vastaava) Yhteyshenkilön nimi Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Liittymis- ja käyttösopimuksen. Tunturi-Lapin Vesi Oy

Liittymis- ja käyttösopimuksen. Tunturi-Lapin Vesi Oy Liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdot Tunturi-Lapin Vesi Oy Vesilaitosyhdistyksen Julkaisusarja nro 64 Helsinki 2016 2 SOPIMUSEHDOT Yleistä 1 Asiakkaalla tarkoitetaan tässä sopimuksessa kiinteistön

Lisätiedot

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Vesihuolto 2015-2040 seminaari Pirkanmaan ELY-keskus 22.10.2015 Projekti-insinööri Henna Luukkonen Vesihuollon kehittämisvelvollisuus Kunnan on

Lisätiedot

Talousvesiasetuksen soveltamisohje Ylitarkastaja Jaana Kilponen, MMT

Talousvesiasetuksen soveltamisohje Ylitarkastaja Jaana Kilponen, MMT Talousvesiasetuksen soveltamisohje Ylitarkastaja Jaana Kilponen, MMT Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira jaana.kilponen@valvira.fi Aikatauluja Talousvesiasetuksen (1352/2015) soveltamisohje

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT Ruka. Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen edellyttämä vesilaitoksen riskinarviointi

POHJOIS-SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT Ruka. Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen edellyttämä vesilaitoksen riskinarviointi POHJOIS-SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 14.11.2018 Ruka Terveydensuojelulain ja talousvesiasetuksen edellyttämä vesilaitoksen riskinarviointi Vesiasiain päällikkö Riina Liikanen, TkT Vesilaitosyhdistys 1 Riina

Lisätiedot

Punkalaitumen kunta ja. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus. Valtori

Punkalaitumen kunta ja. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus. Valtori Palvelusopimus 1 / 6 PALVELUSOPIMUS Asiointitili-palvelusta Punkalaitumen kunta ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus www.valtori.fi VALTORI Palvelusopimus

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Lattiakaivot Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus lattiakaivojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Vesianalyysit saneerauksessa

Vesianalyysit saneerauksessa Vesianalyysit saneerauksessa Prosessi-insinööri Nina Leino Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Lainsäädäntö talousveden laatu Talousvesiasetusten soveltaminen vedenlaadun valvontaan Talousveden

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TELAKKAKADUN KOULUN OHUTPÄÄTTEISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ TELAKKAKADUN KOULUN OHUTPÄÄTTEISTÄ 1 (5) TARJOUSPYYNTÖ TELAKKAKADUN KOULUN OHUTPÄÄTTEISTÄ Äänekosken kaupunki pyytää tarjoustanne. Tuoteryhmä Tietokonepäätteet Tarjouspyynnön sisältö ja laajuus Hankintakausi Joulukuu 2012. Ohutpäätteiden

Lisätiedot

Uusi yhteispalvelulaki Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta 223/2007

Uusi yhteispalvelulaki Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta 223/2007 Uusi yhteispalvelulaki 1.4.2007 - Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta 223/2007 Lain tarkoitus Parannetaan julkisen hallinnon asiakaspalvelun saatavuutta toiminnan tehokkuutta 2 Soveltamisala valtion

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Vesihuolto 2015-2040 Haasteet Pirkanmaalla 22.10.2015, Pirkanmaan ELY-keskuksen auditorio Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki

Lisätiedot

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Selvitys Keski-Suomen alueella Nina Pimiä Projektipäällikkö 21.5.2015 Mitä tutkittiin? Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarvetta

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa kuljetuspalvelujen operaattoripalvelusopimusta

1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa kuljetuspalvelujen operaattoripalvelusopimusta Liite 1 Henkilötietojen käsittelyn ehtoihin Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa kuljetuspalvelujen operaattoripalvelusopimusta (Dnro

Lisätiedot

MARTTILAN KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti

MARTTILAN KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti MARTTILAN KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Työ: E25969.10 Turku, 22.11.2012 PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 400 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot:

Lisätiedot

Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6)

Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6) Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6) KULJETUSPALVELUT OSTOLIIKENTEEN EHDOT Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

Asetusluonnokseen on lisätty maininta vesilaitostarkastuksista osana viranomaisvalvontaa.

Asetusluonnokseen on lisätty maininta vesilaitostarkastuksista osana viranomaisvalvontaa. Terveydensuojelujaosto 64 23.08.2017 LUONNOS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUKSEKSI TALOUSVEDEN LAATUVAATIMUKSISTA JA VALVONTATUTKIMUKSISTA ANNETUN STM:N ASETUKSEN 1352/2015 MUUTTAMISEKSI, LAUSUNTO

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM) 1 SOPIMUS KAUKO- JA LÄHIJUNALIIKENTEEN OSTAMISESTA 1. OSAPUOLET Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM) VR-Yhtymä Oy (jäljempänä VR) 2. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA KOHDE LVM ostaa VR:ltä sopimuskauden

Lisätiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka

Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka Tavoite Riskienhallinta ja turvallisuustyö toiminnan jatkuvuuden, tehokkuuden ja häiriöttömyyden varmistajana. Riskienhallinta ja turvallisuustyö strategian mahdollistajana.

Lisätiedot