Mitä ovat probiootit?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mitä ovat probiootit?"

Transkriptio

1

2 Mitä ovat probiootit? Termi probioottinen merkitsee elämän puolesta. Whole Health -organisaation määritelmän mukaan probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka riittävissä määrissä ylläpidettyinä hyödyntävät isäntää. Tri Ferdinand Cohn oli ensimmäinen, joka muodosti bakteerien luokittelun. Bakteerit luokitellaan lajeihin, sukuihin ja kantoihin. Esimerkki: Lactobacillus, Acidophilus, HA-122 Tai Bifidobacterium, bifidum, Bb-02

3 Fermentoidut ruuat ovat tärkeitä Fermentoidut ruuat ovat olleet olemassa tuhansia vuosia. Luonnollisesti hapatetut tai maitohappobakteerin avulla käytetyt ruuat sisältävät entsyymejä ja bakteereja, jotka sulattavat ruokaa ja poistavat jätettä. Muutamia esimerkkejä luonnollisesti fermentoiduista ruuista ovat hapatetut maitotuotteet, kuten piimä, jogurtti, kefiiri ja juusto, hapankaali, etikkasäilyke, kreikkalaiset oliivit ja kimchi. Valitettavasti suurin osa meistä ei syö riittävästi näitä ruokia tai ne ovat tulleet niin käsitellyiksi, että lisäravinteita tarvitaan.

4 Ihmisen suolistobakteerit Keskimääräinen ihmisen elimistö sisältää noin 10 triljoonaa solua ja 10 kertaa suurempi määrä mikro-organismeja suolistossa (100 triljoonaa). Suolistossa elää erilaista bakteerilajia. Jotkut tutkijat näyttävät nyt, että tuo numero tarkoittaa useita tuhansia eri lajeja. Bakteeri muodostaa noin % kuivasta ulostemassasta. Suolistossa on noin 1,3-1,8 kg bakteereja. Tämä on suunnilleen tiilen koko ja paino.

5 Jakautuminen aikuisissa Suu bakteeria Vatsa - lähes nolla bakteeria. Ylempi ohutsuoli bakteeria. Alempi ohutsuoli triljoona bakteeria. Paksusuoli miljardia - 99 triljoonaa bakteeria. Huom.: per ml mahanestettä tai g ulostetta

6 Hankkiminen vauvoina Sikiön suolisto on steriili eikä se sisällä bakteereita. Vauva altistuu synnytyksessä monille bakteerikannoille. Luonnollista reittiä syntyvillä vauvoilla suoliston bakteerikanta luodaan tavallisesti kuukauden sisällä syntymästä. Keisarinleikkauksella syntyneet vauvat eivät altistu samantyyppisille bakteereille kuin luonnollista tietä syntyneet vauvat. Suolistofloora voi häiriintyä niin, että se ei ole vielä vakiintunut edes 6 kuukauden kuluttua keisarinleikkauksesta.

7 Emme ole kaikki samanlaisia Suolistobakteerien koostumus perustuu ympäristöösi, kokemuksiisi ja altistumiseesi. Bakteerit, jotka luodaan ruuansulatuskanavaan kahden ensimmäisen elinvuoden aikana, ovat siellä aikuisena. Tätä kutsutaan mikrobiologiseksi jalanjäljeksi. Tämä voi sanella eron henkilön hyvän ja huonon suoliston terveyden välillä.

8 Mitä probiootit tekevät? Vitamiinien valmistus Suolistobakteerit auttavat valmistamaan B-vitamiineja, erityisesti B-12-vitamiinia. Ne tuottavat myös K-vitamiinia. Ravinteiden sulamisen tukeminen Jotkut bakteerit tuottavat entsyymejä, joita elimistö sitten käyttää pilkkoakseen ruuan hiukkasi ja salliakseen ravinteiden imeytymisen. Bakteerit ovat erityisen hyödyllisiä ruuansulatuksessa ja hiilihydraattien, kuitujen ja sokerien imeyttämisessä. Bakteerit tuottavat myös laktaasia, joka sulattaa maitotaloustuotteissa olevaa laktoosia. On olemassa myös näyttöä siitä, että bakteerit tehostavat lipidien imeytymistä ja varastoimista.

9 Mitä probiootit tekevät? Lyhytketjuisten rasvahappojen tuottaminen Bakteerit muuttavat liukenevan kuidun (inuliini, ar tisokka, FOS)lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi (SCFA) käymisen kautta. Näitä lyhytketjuisia rasvahappoja - butyraatti, valeraatti ja propionaatti - käytetään paksusuolen terveen bakteerikannan tuottamiseen energianlähteenä. Lyhytketjuiset rasvahapot lisäävät myös suoliston veden imeytymistä, alentavat vahingollisia bakteereita ja rohkaisevat hyvien bakteerien kasvua. Milloin käyminen on liiallista? - Silloin kun se aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja.

10 Mitä probiootit tekevät? Immuniteetin tukeminen % immuunijärjestelmästä löytyy suolistostasi. Tämä tarkoittaa, että suolisto on elimistön ensisijainen puolustaja. Ajattele esimerkiksi virusta. Hyvät bakteerit taistelevat tätä virusta vastaan kolmella eri tasolla. Taso 1 - Kun virus on vielä suolistossasi, hyvät bakteerit ympäröivät ja neutralisoivat viruksen. Taso 2 - Hyvät bakteerit muodostavat esteen suoliston seinämiin ja estävät viruksia kulkemasta verenkiertoon. Taso 3 - Hyvät bakteerit kommunikoivat itse asiassa elimistösi kanssa ja tuottavat aineita, jotka neutralisoivat viruksen ennen kuin tämä aiheuttaa vaurioita.

11 Mitä probiootit tekevät? Patogeenejä vastaan suojaaminen Kunnollinen määrä hyödyllisiä bakteereita toimii auttamalla ravinteita kiinnittymään muiden ravinteiden sijasta epiteelikudoksen kiinnityskohtiin. Haitalliset bakteerit joutuvat sitten kilpailemaan liikaa, jotta ne voisivat kukoistaa. Syntyperäiset suoliston bakteerit tuottavat myös bakteriosiineja, jotka estävät haitallisten mikrobien kasvua ja tappavat niitä. Tulehduksen vähentäminen Hyödyllisillä bakteereilla on kyky estää kemiallisia polkuja, jotka ovat vastuussa elimistön inflammatorisista prosesseista. Ne ovat erityisen hyödyllisiä tulehduksen hallinnassa, mitkä aiheuttavat melkein kaikki sairaudet.

12 Mitä probiootit tekevät? Suolistoesteen toiminnon ylläpitäminen Suolistoeste suojaa ihmisiä patogeenisiltä organismeilta sekä estää parasiittejä ja ei-haluttuja proteiineja menemästä verenkiertoon ja aiheuttaa näin immuunitoiminnon. Terveen ja tiukan esteen ylläpitäminen on kriittistä. Probiootit parantavat suoliston limakalvon esteen toimintaa stimuloimalla tiettyjen proteiinien ja kemikaalien tuotantoa, jotka ovat vastuussa suolistosolujen kasvusta ja tämän esteen vahvuudesta. Probioottiset bakteerit estävät suoliston limakalvon vahingoittumista ja auttavat limakalvon ja IgAvasta-aineiden tuotannossa. Detoksifikaatio Paksusuolen bakteerit ottavat toksiset metallit ja poistavat ne suolen kautta. Toksisten metallien määrän mittaaminen on hy vä suorittaa ulosteesta. Runsaasti liukenemattomia ja liukenevia kuituja sisältävä ruokavalio sekä nesteytys ovat hy vin tärkeitä tekijöitä elimistön detoksifikaatiossa.

13 Mitä probiootit tekevät? Neurotiede Suolistobakteerit kommunikoivat suoraan keskushermoston kanssa vagaalisten sensoristen hermosolujen ja perifeerisen immuunijärjestelmän kautta. Pienet määrät mikrobeja ruuansulatuselimistössä (tasot, jotka eivät laukaise immuunireaktiota) saattavat vaikuttaa aivojen seuraaviin osiin: hypotalamus, mantelitumake ja stria terminalis. Nämä kolme aluetta ovat tekemisissä ahdistukseen ja mielialaan liittyvien tunteiden käsittelyssä. Muutokset ruuansulatuselimistön mikrobien muodostuksessa johtuvat stressistä ja pelosta.

14 Mitä probiootit tekevät? Biofilmit Bakteerit (hyvät ja huonot) muodostavat ja kapseloituvat kalvoon tai matriisiin voidakseen kiinnittyä paremmin pintoihin. Limainen matriisi suojaa soluja sen sisällä ja auttaa kommunikointia niiden kesken biokemiallisten signaalien kautta. Biofilmi mahdollistaa solujen muuttumisen vastustuskykyisemmäksi kaikille ulkoisille vaikutteille, kuten antibiootit. Biofilmien on nyt havaittu olevan mukana useissa erilaisissa elimistön mikrobisissa infektioissa. Infektiot, kuten poskiontelontulehdus, virtatiehyen tulehdukset, korvatulehdukset, vaginoosit, hengitystiehyeiden tulehdukset ja hiivasienitulehdukset. Candidan biofilmien on osoitettu olevan vastustuskykyisiä kliinisesti tärkeille sienilääkkeille. Candidan hävittäminen tapahtuu fibrolyyttisillä entsyymeillä, probiooteilla, sienilääkkeillä ja antibiooteilla.

15 Mitä probiootit tekevät? Dysbioosi Hyödyllisten mikro-organismien väheneminen ja patogeenisten bakteerien vastaava lisääntyminen on nimeltään dysbioosi. Dysbioosin aiheuttajat Antiobiootit/vesi/ruoka Stressi Suoliston krooninen sairaus Ikääntyminen Ruokavalioon liittyvät tekijät (sokeri, alkoholi, yksinkertaiset hiilihydraatit) Ulosteviljely on testi, jonka avulla hyödylliset ja patogeeniset bakteerit voidaan havaita ja tunnistaa. Dysbioosin pitkäaikaiset vaikutukset Suolitulehdus - johtaa vuotavaan suoleen Ruoka-allergiat Hormonaalinen epätasapaino - Liiallinen estrogeenien määrä Keliakia Krooninen ummetus Ärtyvä suolen oireyhtymä Candidan liikakasvu Maksan vajaatoiminta (Alkoholin käytöstä riippumaton rasvamaksa) j a NASH (Alkoholin käytöstä riippumaton steatohepatiitti)

16 Mikä on ratkaisu? Hyvä uutinen on se, että voimme lisätä ystävällisten bakteerien määrää elimistössämme lisäämällä ruokavalioon tiettyjä ruokia, kuten jogurtti, piimä, kefiiri, miso, tempeh, hapankaali ja muut käytetyt ruuat, tai voimme käyttää probiootteja lisäravinteina. Probiootteja ostaessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: 1. Viljelyn määrä 2. Bifidobacteriumin ja laktobasillin useat kannat 3. Kuljetusjärjestelmä 4. Potenssi vanhenemishetkellä

17 Paikalliset tai vaeltavat kannat Sekä paikalliset että vaeltavat kannat ovat hyödyllisiä ruuansulatuskanavan terveyden edistämisessä. Paikalliset kannat ovat kantoja, jotka elävät ruuansulatuskanavassa suurimmalla osasta ihmisiä. Paikalliset kannat löytyvät ihmisen ruuansulatuskanavan ulkopuolella, mutta ovat erittäin hyödyllisiä sen terveyden ylläpitämisessä. Paikalliset kannat elävät symbioottisesti kasveissa, mukaan lukien monet kasvikset (jos torjunta-aineet eivät ole tuhonneet niitä). Ne eivät synny uudelleen ruuansulatuskanavaan, minkä vuoksi on tärkeää kuluttaa ne ensin joko syömällä orgaanisia kasviksia tai nauttimalla probioottisia lisäravinteita.

18 L- ja b-kirjaimet Laktobasillit ovat bakteereita, jotka elävät mielellään ohutsuolessa. Bifidobakteerit ovat bakteereita, jotka elävät mielellään paksusuolessa. Probiootit, joiden bifidomäärä on suuri, ovat hyvin hyödyllisiä ihmisille, joilla onummetusta ja inflammatoorisia suolen sairauksia, kuten Crohnin tauti ja Colitis.

19 Milloin probiootit pitäisi ottaa? Vaikka probiootit voidaan ottaa milloin tahansa, on olemassa erilaisia mielipiteitä siitä, milloin on paras aika ottaa ne. Monet viranomaiset ehdottavat, että probiootit otetaan aterioiden jälkeen tai suuren vesilasillisen kanssa, jotta vesi laimentaa vatsahappoja. Jos probiootti otetaan kuljetusaineen kanssa (kuten Bio-Tract tai enteropäällyste), se voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa ilman ruokaa tai ruuan kanssa.

20 Enteropäällyste Monet bakteerit eivät selviydy vatsan korkeahappoisesta ympäristöstä. Enteropäällyste levitetään suun kautta nautittaviin lisäravinteisiin. Se sinetöi kapselin ja säätelee sitä, missä osassa ruuansulatusjärjestelmää se imeytyy. Suurin osa enteropäällysteistä toimii muodostamalla pinnan, joka on vakaa vatsasta löytyvissä erittäin happamissa ph-arvoissa, mutta pilkkoutuu nopeasti vähemmän happamissa ph-arvoissa. Kapseli ei esimerkiksi liukene happamissa mahanesteissä (ph ~3), mutta liukenee emäksisessä (ph 7-9) ohutsuolen ympäristössä.

21 Pure Biotic Mikä se on? Pure Biotic on 6 miljardia bakteeria 6 kannasta sisältävä probioottinen tuote, joka auttaa varmistamaan ruuansulatuskanavan ja paksusuolen terveellisen mikrobakteerisen ympäristön. Pure Biotic käyttää Bio-tract -kuljetusteknologiaa, edistynyttä kuljetusainetta, joka on erityisesti kehitetty mikro-organismeille probioottien kuljettamista varten niiden optimaaliseen paikkaan ruuansulatuskanavassa. Se on sekoitus probiootteja, jotka on muotoiltu tuottamaan ystävällisiä bakteereita ruuansulatuskanavassa ja paksusuolessa. Pure Biotic -tuotteen Bio-tract -pinnoite tekee siitä vakaamman, jotta se voidaan säilyttää huoneenlämmössä ja sen ominaisuudet huononevat mahdollisimman vähän.

22 Pure Biotic Kuinka se toimii? Pure Biotic käyttää Bio-tract -kuljetusteknologiaa, joka kuljettaa probiootit vatsan rajun ympäristön kautta ruuansulatuskanavaan, jossa se voidaan hyödyntää. Kun Pure Biotic -puriste on nielaistu, tablettia ympäröivä suojaava geelikerros erottaa probiootit tehokkaasti vähentääkseen haitallista vuorovaikutusta vatsan happaman ympäristön kanssa. Kun tabletti kulkee vatsan läpi, se vapauttaa probiootteja hallitulla tavalla vähitellen. Se kuljettaa eläviä bakteereja ohutsuoleen, jotta se voi asettua eri puolille ruuansulatuskanavaa.

23 Pure Biotic Kuinka ottaa sitä? 1 tabletti päivässä aterian yhteydessä. Enintään kolme tablettia päivässä tarvittaessa päivän pääaterioiden välillä. Kohdemarkkinat? Asiakkaat, jotka haluavat säilyttää optimaalisen suoliston terveyden. Asiakkaille, jotka ovat syöneet antibioottikuurin. Asiakkaille, jotka käyttävät ehkäisypillereitä ja steroideja (esim. astmapiiput) päivittäin. Asiakkaille, joilla on Crohnin sairaus, Colitis tai ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Asiakkaille, joilla on lieviä ongelmia candida, hiivan tai sienen kanssa. Asiakkaille, jotka matkustavat.

24 Pure Biotic Kuinka myydä sitä? Pyydä asiakkailta, ovatko he käyttäneet antibiootteja. Antibiootit tappavat hyvät bakteerit, joten niiden korvaaminen on tärkeää. Kysy asiakkailtasi, onko heillä sairauksia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), Crohnin sairaus tai Colitis, tai onko heillä ollut Candidaa tai parasiitteja. Ihmisillä, joilla on näitä sairauksia, on hyvien bakteerien epätasapaino suolistossaan. Probiootit auttavat parantamaan tasapainoa. Kysy asiakkailtasi, käyttävätkö he ehkäisypillereitä tai astmapiippuja säännöllisesti. Nämä lääkkeet tappavat hyvät bakteerit ja sallivat huonojen bakteerien liikakasvun.

25 Pure Biotic -ainesosat Pysyvät kannat Lactobacillus acidophilus Vallitseva ystävällinen bakteeri ruuansulatuskanavan yläosassa. Se auttaa vähentämään haitallisten bakteerien ja hiivojen määrää ohutsuolessa. Se auttaa myös tuottamaan laktaasia, joka on maidon sulatuksessa tärkeä entsyymi. Acidophilus on mukana B-vitamiinien tuotannossa (niasiini, foolihappo ja pyridoksiini) ruuansulatusprosessin aikana. Tämä on vallitsevin kanta elimistössä. Bifidobacterium bifidum Se on tärkeä B-vitamiinien tuotannon kannalta, ja myös erityisen hyvä elimistön immuunivasteen parantamisessa. Tämä on seuraavaksi vallitsevin kanta elimistössä. Bifidobacterium longum Se auttaa happojen ja maitohapon sekä pienien muurahaishappomäärien muodostamisessa. Nämä hapot alentavat suoliston ph-arvoa ja tekevät alueesta näin ei-haluttavaa haitallisten bakteerien kannalta. Se on myös B-vitamiinien merkittävä tuottaja. Lactobacillus salivarius Se on hyödyllinen haitallisten patogeenisten bakteerien kasvun ja aktiviteetin haittaamisessa, mukaan lukien H. pylori ja salmonella. Se auttaa myös sulamattomien proteiinien pilkkomisessa ja proteiinin mädäntymisen synnyttämisen myrkkyjen irrottamisessa.

26 Pure Biotic -ainesosat Liikkuvat kannat Lactobacillus casei Se estää E-coli-bakteerin kasvua ja ehkäisee tehokkaasti virtsatiehyeen tulehduksia. Lactobacillus rhamnosus Se on hyödyllinen emättimen ja virtsatiehyeen tulehdusten estämisessä. Se auttaa elimistöä vastustamaan patogeenisia bakteereita ja viruksia sekä ehkäisemään rotoviruksen tai Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamaa ripulia.

27

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva 29. laitos THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuvitus Taru Castren Taitto ja sivunvalmistus Hanna Tennilä, Textop Oy ISBN 978-952-245-256-6

Lisätiedot

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT REHEVÖITYMISESTÄ ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT Elokuvantekijä ja freelance-toimittaja Folke Rydén ja valokuvaaja

Lisätiedot

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Johdanto Julkaisija: Alko Oy Tekstit: Alko sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toimitus: Leena Sokolowski, Alko Oy Kuvitus: Kimi Issakainen

Lisätiedot

TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA

TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA Toimitus Ulla-Marja Urho Marraskuu 2007 13. uudistettu painos Julkaisija Maito ja Terveys ry LUKIJALLE Kansalliset ravitsemussuositukset antavat suuntaviivat maan ravitsemus-

Lisätiedot

HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS

HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS Laatineet Matti Tolonen ja Pentti Raaste PÄIVITETTY PAINOS 1/2010 Sokeritauti (Diabetes mellitus) on monimutkainen tautikokonaisuus, jonka syyt ovat vielä suureksi osaksi tuntemattomia.

Lisätiedot

Käsihygienia tietous uutiset

Käsihygienia tietous uutiset Käsihygienia tietous uutiset Tietoja Torkilta käsihygienian ja terveyden parantamiseen päiväkodeissa ja kouluissa Leikkimielinen koulutus parantaa terveyttä Totuus bakteereista Pese ja laula yhdessä Pekka

Lisätiedot

Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon

Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon ETT Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ikääntyminen Ikääntyneet käyttävät muita ikäryhmiä enemmän lääkkeitä,

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Diabeetikon ruokavaliosuositus

Diabeetikon ruokavaliosuositus Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Suomen Diabetesliitto ry:n liittohallituksen nimeämä ruokavaliosuositustyöryhmä PUHEENJOHTAJA: Suvi Virtanen Professori, LT, ETM Tampereen yliopisto, Terveystieteen

Lisätiedot

Suunnitelmalliseen suolenhallintaan. Ohje Peristeen suolihuuhtelun käyttäjälle

Suunnitelmalliseen suolenhallintaan. Ohje Peristeen suolihuuhtelun käyttäjälle Suunnitelmalliseen suolenhallintaan Ohje Peristeen suolihuuhtelun käyttäjälle Opas Peristeen suolihuuhtelulaitteen käyttöön Sisältö Esittely 1 Suoliston anatomia 2 Suolentoimintahäiriö 3 Peristeen 4 Vastauksia

Lisätiedot

Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen

Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen 1 Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen ravinto-oppiin yrittäen epätoivoisesti kontrolloida

Lisätiedot

Tarkkaile ettet syö liian paljon proteiiniä tai liian vähän rasvaa. Älä pelkää rasvaa!

Tarkkaile ettet syö liian paljon proteiiniä tai liian vähän rasvaa. Älä pelkää rasvaa! EIKÖ PAINO PUTOA? Se voi johtua useasta syystä. Joihinkin voi vaikuttaa muuttamalla käytöstään tai elämäntapaansa. Esimerkiksi jos syöt liikaa, voit oppia kohtuullistamaan annokset. Jos et harrasta liikuntaa,

Lisätiedot

Raskausajan ravitsemusopas

Raskausajan ravitsemusopas Raskausajan ravitsemusopas Haaga-Helia amk, Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma Jemina Yli-Lahti 2013 Sisällysluettelo Lukijalle... 3 Ravitsemus ennen raskautta... 4 Odottavan äidin ravitsemus... 5

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 Suositusten valmistelutyöryhmä: Mikael Fogelholm (puh.joht.) Ravitsemustieteen

Lisätiedot

NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ

NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ Lätti Sinikka Väänänen Riikka Opinnäytetyö Kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu Pieksämäen yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat?

Tiedätkö mitä haukkaat? Vinkkejä parempiin valintoihin Valitse tuoteryhmistä tuotteita seuraavien kriteereiden mukaisesti: Maito ja piimä rasvaton Jogurtti, viili- ja rahka rasvaton vähärasvainen, enintään 1 % hiilihydraatteja

Lisätiedot

Kissanomistajan opas

Kissanomistajan opas Kissanomistajan opas Nyt räätälöity ruokavalio jokaiselle leikatulle kissalle STERILISED Health Nutrition. Kunnossa läpi elämän. 6-12 kk ikäisille 1-7 -vuotiaille Sterilaatioleikkaus muuttaa pysyvästi

Lisätiedot

Miten akuutti porfyria periytyy?

Miten akuutti porfyria periytyy? For patients and families Print PDF File Print Akuutti porfyria Tällä sivulla on informaatiota potilaille, joilla on akuutti ajoittainen porfyria, porphyria variegata tai perinnöllinen koproporfyria, ja

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Rehut. Hevosen ruokinnassa käytettävien rehujen tulee HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA III. 2015. FT Elena Autio

Rehut. Hevosen ruokinnassa käytettävien rehujen tulee HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA III. 2015. FT Elena Autio HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA III. 2015 Rehut Suomen Hevostietokeskus ry, Hevosten terveydeksi -hanke FT Elena Autio Hevostietokeskuksen ruokintakoulun kolmas osa käsittelee hevosen ruokavalion koostumusta

Lisätiedot

Sokerilla on monta tehtävää

Sokerilla on monta tehtävää Sokerilla on monta tehtävää Erilaisten sokerituotteiden valikoima on nykyään laaja, ja sokeria voidaankin käyttää monissa eri elintarvikkeissa. Sokerilla on useita ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka joko

Lisätiedot

w Tässä tiedotteessa on perustietoa munuais- ja Mitä tällaiset kivet ovat? Perustietoja munuais- ja virtsanjohdinkivistä Tietoja potilaille -hanke

w Tässä tiedotteessa on perustietoa munuais- ja Mitä tällaiset kivet ovat? Perustietoja munuais- ja virtsanjohdinkivistä Tietoja potilaille -hanke Tietoja potilaille -hanke Suomen Kieli Perustietoja munuais- ja virtsanjohdinkivistä Alleviivatut sanat löytyvät sanastosta. Mitä tällaiset kivet ovat? Kiveksi kutsutaan kovaa, kiinteää massaa, joka voi

Lisätiedot

LISÄ- JA VIERASAINEET. alkoholijuomissa sekä yliherkkyys

LISÄ- JA VIERASAINEET. alkoholijuomissa sekä yliherkkyys LISÄ- JA VIERASAINEET alkoholijuomissa sekä yliherkkyys Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 LISÄAINEET, VIERASAINEET JA APUAINEET... 4 LAINSÄÄDÄNTÖ... 5 TERVEYSRISKIN ARVIOINTI... 6 NUMEROTUNNUS (E-koodi)...

Lisätiedot

C 2 H 5 OH eli tiukkaa faktaa alkoholista

C 2 H 5 OH eli tiukkaa faktaa alkoholista C 2 H 5 OH eli tiukkaa faktaa alkoholista Tilastotietoa... 2 Alkoholi luonnossa... 2 Alkoholin valmistus... 3 Alkoholi elimistössä... 3 Alkoholin imeytyminen... 4 Veren alkoholipitoisuus... 4 Alkoholin

Lisätiedot