Mitä ovat probiootit?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mitä ovat probiootit?"

Transkriptio

1

2 Mitä ovat probiootit? Termi probioottinen merkitsee elämän puolesta. Whole Health -organisaation määritelmän mukaan probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka riittävissä määrissä ylläpidettyinä hyödyntävät isäntää. Tri Ferdinand Cohn oli ensimmäinen, joka muodosti bakteerien luokittelun. Bakteerit luokitellaan lajeihin, sukuihin ja kantoihin. Esimerkki: Lactobacillus, Acidophilus, HA-122 Tai Bifidobacterium, bifidum, Bb-02

3 Fermentoidut ruuat ovat tärkeitä Fermentoidut ruuat ovat olleet olemassa tuhansia vuosia. Luonnollisesti hapatetut tai maitohappobakteerin avulla käytetyt ruuat sisältävät entsyymejä ja bakteereja, jotka sulattavat ruokaa ja poistavat jätettä. Muutamia esimerkkejä luonnollisesti fermentoiduista ruuista ovat hapatetut maitotuotteet, kuten piimä, jogurtti, kefiiri ja juusto, hapankaali, etikkasäilyke, kreikkalaiset oliivit ja kimchi. Valitettavasti suurin osa meistä ei syö riittävästi näitä ruokia tai ne ovat tulleet niin käsitellyiksi, että lisäravinteita tarvitaan.

4 Ihmisen suolistobakteerit Keskimääräinen ihmisen elimistö sisältää noin 10 triljoonaa solua ja 10 kertaa suurempi määrä mikro-organismeja suolistossa (100 triljoonaa). Suolistossa elää erilaista bakteerilajia. Jotkut tutkijat näyttävät nyt, että tuo numero tarkoittaa useita tuhansia eri lajeja. Bakteeri muodostaa noin % kuivasta ulostemassasta. Suolistossa on noin 1,3-1,8 kg bakteereja. Tämä on suunnilleen tiilen koko ja paino.

5 Jakautuminen aikuisissa Suu bakteeria Vatsa - lähes nolla bakteeria. Ylempi ohutsuoli bakteeria. Alempi ohutsuoli triljoona bakteeria. Paksusuoli miljardia - 99 triljoonaa bakteeria. Huom.: per ml mahanestettä tai g ulostetta

6 Hankkiminen vauvoina Sikiön suolisto on steriili eikä se sisällä bakteereita. Vauva altistuu synnytyksessä monille bakteerikannoille. Luonnollista reittiä syntyvillä vauvoilla suoliston bakteerikanta luodaan tavallisesti kuukauden sisällä syntymästä. Keisarinleikkauksella syntyneet vauvat eivät altistu samantyyppisille bakteereille kuin luonnollista tietä syntyneet vauvat. Suolistofloora voi häiriintyä niin, että se ei ole vielä vakiintunut edes 6 kuukauden kuluttua keisarinleikkauksesta.

7 Emme ole kaikki samanlaisia Suolistobakteerien koostumus perustuu ympäristöösi, kokemuksiisi ja altistumiseesi. Bakteerit, jotka luodaan ruuansulatuskanavaan kahden ensimmäisen elinvuoden aikana, ovat siellä aikuisena. Tätä kutsutaan mikrobiologiseksi jalanjäljeksi. Tämä voi sanella eron henkilön hyvän ja huonon suoliston terveyden välillä.

8 Mitä probiootit tekevät? Vitamiinien valmistus Suolistobakteerit auttavat valmistamaan B-vitamiineja, erityisesti B-12-vitamiinia. Ne tuottavat myös K-vitamiinia. Ravinteiden sulamisen tukeminen Jotkut bakteerit tuottavat entsyymejä, joita elimistö sitten käyttää pilkkoakseen ruuan hiukkasi ja salliakseen ravinteiden imeytymisen. Bakteerit ovat erityisen hyödyllisiä ruuansulatuksessa ja hiilihydraattien, kuitujen ja sokerien imeyttämisessä. Bakteerit tuottavat myös laktaasia, joka sulattaa maitotaloustuotteissa olevaa laktoosia. On olemassa myös näyttöä siitä, että bakteerit tehostavat lipidien imeytymistä ja varastoimista.

9 Mitä probiootit tekevät? Lyhytketjuisten rasvahappojen tuottaminen Bakteerit muuttavat liukenevan kuidun (inuliini, ar tisokka, FOS)lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi (SCFA) käymisen kautta. Näitä lyhytketjuisia rasvahappoja - butyraatti, valeraatti ja propionaatti - käytetään paksusuolen terveen bakteerikannan tuottamiseen energianlähteenä. Lyhytketjuiset rasvahapot lisäävät myös suoliston veden imeytymistä, alentavat vahingollisia bakteereita ja rohkaisevat hyvien bakteerien kasvua. Milloin käyminen on liiallista? - Silloin kun se aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja.

10 Mitä probiootit tekevät? Immuniteetin tukeminen % immuunijärjestelmästä löytyy suolistostasi. Tämä tarkoittaa, että suolisto on elimistön ensisijainen puolustaja. Ajattele esimerkiksi virusta. Hyvät bakteerit taistelevat tätä virusta vastaan kolmella eri tasolla. Taso 1 - Kun virus on vielä suolistossasi, hyvät bakteerit ympäröivät ja neutralisoivat viruksen. Taso 2 - Hyvät bakteerit muodostavat esteen suoliston seinämiin ja estävät viruksia kulkemasta verenkiertoon. Taso 3 - Hyvät bakteerit kommunikoivat itse asiassa elimistösi kanssa ja tuottavat aineita, jotka neutralisoivat viruksen ennen kuin tämä aiheuttaa vaurioita.

11 Mitä probiootit tekevät? Patogeenejä vastaan suojaaminen Kunnollinen määrä hyödyllisiä bakteereita toimii auttamalla ravinteita kiinnittymään muiden ravinteiden sijasta epiteelikudoksen kiinnityskohtiin. Haitalliset bakteerit joutuvat sitten kilpailemaan liikaa, jotta ne voisivat kukoistaa. Syntyperäiset suoliston bakteerit tuottavat myös bakteriosiineja, jotka estävät haitallisten mikrobien kasvua ja tappavat niitä. Tulehduksen vähentäminen Hyödyllisillä bakteereilla on kyky estää kemiallisia polkuja, jotka ovat vastuussa elimistön inflammatorisista prosesseista. Ne ovat erityisen hyödyllisiä tulehduksen hallinnassa, mitkä aiheuttavat melkein kaikki sairaudet.

12 Mitä probiootit tekevät? Suolistoesteen toiminnon ylläpitäminen Suolistoeste suojaa ihmisiä patogeenisiltä organismeilta sekä estää parasiittejä ja ei-haluttuja proteiineja menemästä verenkiertoon ja aiheuttaa näin immuunitoiminnon. Terveen ja tiukan esteen ylläpitäminen on kriittistä. Probiootit parantavat suoliston limakalvon esteen toimintaa stimuloimalla tiettyjen proteiinien ja kemikaalien tuotantoa, jotka ovat vastuussa suolistosolujen kasvusta ja tämän esteen vahvuudesta. Probioottiset bakteerit estävät suoliston limakalvon vahingoittumista ja auttavat limakalvon ja IgAvasta-aineiden tuotannossa. Detoksifikaatio Paksusuolen bakteerit ottavat toksiset metallit ja poistavat ne suolen kautta. Toksisten metallien määrän mittaaminen on hy vä suorittaa ulosteesta. Runsaasti liukenemattomia ja liukenevia kuituja sisältävä ruokavalio sekä nesteytys ovat hy vin tärkeitä tekijöitä elimistön detoksifikaatiossa.

13 Mitä probiootit tekevät? Neurotiede Suolistobakteerit kommunikoivat suoraan keskushermoston kanssa vagaalisten sensoristen hermosolujen ja perifeerisen immuunijärjestelmän kautta. Pienet määrät mikrobeja ruuansulatuselimistössä (tasot, jotka eivät laukaise immuunireaktiota) saattavat vaikuttaa aivojen seuraaviin osiin: hypotalamus, mantelitumake ja stria terminalis. Nämä kolme aluetta ovat tekemisissä ahdistukseen ja mielialaan liittyvien tunteiden käsittelyssä. Muutokset ruuansulatuselimistön mikrobien muodostuksessa johtuvat stressistä ja pelosta.

14 Mitä probiootit tekevät? Biofilmit Bakteerit (hyvät ja huonot) muodostavat ja kapseloituvat kalvoon tai matriisiin voidakseen kiinnittyä paremmin pintoihin. Limainen matriisi suojaa soluja sen sisällä ja auttaa kommunikointia niiden kesken biokemiallisten signaalien kautta. Biofilmi mahdollistaa solujen muuttumisen vastustuskykyisemmäksi kaikille ulkoisille vaikutteille, kuten antibiootit. Biofilmien on nyt havaittu olevan mukana useissa erilaisissa elimistön mikrobisissa infektioissa. Infektiot, kuten poskiontelontulehdus, virtatiehyen tulehdukset, korvatulehdukset, vaginoosit, hengitystiehyeiden tulehdukset ja hiivasienitulehdukset. Candidan biofilmien on osoitettu olevan vastustuskykyisiä kliinisesti tärkeille sienilääkkeille. Candidan hävittäminen tapahtuu fibrolyyttisillä entsyymeillä, probiooteilla, sienilääkkeillä ja antibiooteilla.

15 Mitä probiootit tekevät? Dysbioosi Hyödyllisten mikro-organismien väheneminen ja patogeenisten bakteerien vastaava lisääntyminen on nimeltään dysbioosi. Dysbioosin aiheuttajat Antiobiootit/vesi/ruoka Stressi Suoliston krooninen sairaus Ikääntyminen Ruokavalioon liittyvät tekijät (sokeri, alkoholi, yksinkertaiset hiilihydraatit) Ulosteviljely on testi, jonka avulla hyödylliset ja patogeeniset bakteerit voidaan havaita ja tunnistaa. Dysbioosin pitkäaikaiset vaikutukset Suolitulehdus - johtaa vuotavaan suoleen Ruoka-allergiat Hormonaalinen epätasapaino - Liiallinen estrogeenien määrä Keliakia Krooninen ummetus Ärtyvä suolen oireyhtymä Candidan liikakasvu Maksan vajaatoiminta (Alkoholin käytöstä riippumaton rasvamaksa) j a NASH (Alkoholin käytöstä riippumaton steatohepatiitti)

16 Mikä on ratkaisu? Hyvä uutinen on se, että voimme lisätä ystävällisten bakteerien määrää elimistössämme lisäämällä ruokavalioon tiettyjä ruokia, kuten jogurtti, piimä, kefiiri, miso, tempeh, hapankaali ja muut käytetyt ruuat, tai voimme käyttää probiootteja lisäravinteina. Probiootteja ostaessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: 1. Viljelyn määrä 2. Bifidobacteriumin ja laktobasillin useat kannat 3. Kuljetusjärjestelmä 4. Potenssi vanhenemishetkellä

17 Paikalliset tai vaeltavat kannat Sekä paikalliset että vaeltavat kannat ovat hyödyllisiä ruuansulatuskanavan terveyden edistämisessä. Paikalliset kannat ovat kantoja, jotka elävät ruuansulatuskanavassa suurimmalla osasta ihmisiä. Paikalliset kannat löytyvät ihmisen ruuansulatuskanavan ulkopuolella, mutta ovat erittäin hyödyllisiä sen terveyden ylläpitämisessä. Paikalliset kannat elävät symbioottisesti kasveissa, mukaan lukien monet kasvikset (jos torjunta-aineet eivät ole tuhonneet niitä). Ne eivät synny uudelleen ruuansulatuskanavaan, minkä vuoksi on tärkeää kuluttaa ne ensin joko syömällä orgaanisia kasviksia tai nauttimalla probioottisia lisäravinteita.

18 L- ja b-kirjaimet Laktobasillit ovat bakteereita, jotka elävät mielellään ohutsuolessa. Bifidobakteerit ovat bakteereita, jotka elävät mielellään paksusuolessa. Probiootit, joiden bifidomäärä on suuri, ovat hyvin hyödyllisiä ihmisille, joilla onummetusta ja inflammatoorisia suolen sairauksia, kuten Crohnin tauti ja Colitis.

19 Milloin probiootit pitäisi ottaa? Vaikka probiootit voidaan ottaa milloin tahansa, on olemassa erilaisia mielipiteitä siitä, milloin on paras aika ottaa ne. Monet viranomaiset ehdottavat, että probiootit otetaan aterioiden jälkeen tai suuren vesilasillisen kanssa, jotta vesi laimentaa vatsahappoja. Jos probiootti otetaan kuljetusaineen kanssa (kuten Bio-Tract tai enteropäällyste), se voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa ilman ruokaa tai ruuan kanssa.

20 Enteropäällyste Monet bakteerit eivät selviydy vatsan korkeahappoisesta ympäristöstä. Enteropäällyste levitetään suun kautta nautittaviin lisäravinteisiin. Se sinetöi kapselin ja säätelee sitä, missä osassa ruuansulatusjärjestelmää se imeytyy. Suurin osa enteropäällysteistä toimii muodostamalla pinnan, joka on vakaa vatsasta löytyvissä erittäin happamissa ph-arvoissa, mutta pilkkoutuu nopeasti vähemmän happamissa ph-arvoissa. Kapseli ei esimerkiksi liukene happamissa mahanesteissä (ph ~3), mutta liukenee emäksisessä (ph 7-9) ohutsuolen ympäristössä.

21 Pure Biotic Mikä se on? Pure Biotic on 6 miljardia bakteeria 6 kannasta sisältävä probioottinen tuote, joka auttaa varmistamaan ruuansulatuskanavan ja paksusuolen terveellisen mikrobakteerisen ympäristön. Pure Biotic käyttää Bio-tract -kuljetusteknologiaa, edistynyttä kuljetusainetta, joka on erityisesti kehitetty mikro-organismeille probioottien kuljettamista varten niiden optimaaliseen paikkaan ruuansulatuskanavassa. Se on sekoitus probiootteja, jotka on muotoiltu tuottamaan ystävällisiä bakteereita ruuansulatuskanavassa ja paksusuolessa. Pure Biotic -tuotteen Bio-tract -pinnoite tekee siitä vakaamman, jotta se voidaan säilyttää huoneenlämmössä ja sen ominaisuudet huononevat mahdollisimman vähän.

22 Pure Biotic Kuinka se toimii? Pure Biotic käyttää Bio-tract -kuljetusteknologiaa, joka kuljettaa probiootit vatsan rajun ympäristön kautta ruuansulatuskanavaan, jossa se voidaan hyödyntää. Kun Pure Biotic -puriste on nielaistu, tablettia ympäröivä suojaava geelikerros erottaa probiootit tehokkaasti vähentääkseen haitallista vuorovaikutusta vatsan happaman ympäristön kanssa. Kun tabletti kulkee vatsan läpi, se vapauttaa probiootteja hallitulla tavalla vähitellen. Se kuljettaa eläviä bakteereja ohutsuoleen, jotta se voi asettua eri puolille ruuansulatuskanavaa.

23 Pure Biotic Kuinka ottaa sitä? 1 tabletti päivässä aterian yhteydessä. Enintään kolme tablettia päivässä tarvittaessa päivän pääaterioiden välillä. Kohdemarkkinat? Asiakkaat, jotka haluavat säilyttää optimaalisen suoliston terveyden. Asiakkaille, jotka ovat syöneet antibioottikuurin. Asiakkaille, jotka käyttävät ehkäisypillereitä ja steroideja (esim. astmapiiput) päivittäin. Asiakkaille, joilla on Crohnin sairaus, Colitis tai ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Asiakkaille, joilla on lieviä ongelmia candida, hiivan tai sienen kanssa. Asiakkaille, jotka matkustavat.

24 Pure Biotic Kuinka myydä sitä? Pyydä asiakkailta, ovatko he käyttäneet antibiootteja. Antibiootit tappavat hyvät bakteerit, joten niiden korvaaminen on tärkeää. Kysy asiakkailtasi, onko heillä sairauksia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), Crohnin sairaus tai Colitis, tai onko heillä ollut Candidaa tai parasiitteja. Ihmisillä, joilla on näitä sairauksia, on hyvien bakteerien epätasapaino suolistossaan. Probiootit auttavat parantamaan tasapainoa. Kysy asiakkailtasi, käyttävätkö he ehkäisypillereitä tai astmapiippuja säännöllisesti. Nämä lääkkeet tappavat hyvät bakteerit ja sallivat huonojen bakteerien liikakasvun.

25 Pure Biotic -ainesosat Pysyvät kannat Lactobacillus acidophilus Vallitseva ystävällinen bakteeri ruuansulatuskanavan yläosassa. Se auttaa vähentämään haitallisten bakteerien ja hiivojen määrää ohutsuolessa. Se auttaa myös tuottamaan laktaasia, joka on maidon sulatuksessa tärkeä entsyymi. Acidophilus on mukana B-vitamiinien tuotannossa (niasiini, foolihappo ja pyridoksiini) ruuansulatusprosessin aikana. Tämä on vallitsevin kanta elimistössä. Bifidobacterium bifidum Se on tärkeä B-vitamiinien tuotannon kannalta, ja myös erityisen hyvä elimistön immuunivasteen parantamisessa. Tämä on seuraavaksi vallitsevin kanta elimistössä. Bifidobacterium longum Se auttaa happojen ja maitohapon sekä pienien muurahaishappomäärien muodostamisessa. Nämä hapot alentavat suoliston ph-arvoa ja tekevät alueesta näin ei-haluttavaa haitallisten bakteerien kannalta. Se on myös B-vitamiinien merkittävä tuottaja. Lactobacillus salivarius Se on hyödyllinen haitallisten patogeenisten bakteerien kasvun ja aktiviteetin haittaamisessa, mukaan lukien H. pylori ja salmonella. Se auttaa myös sulamattomien proteiinien pilkkomisessa ja proteiinin mädäntymisen synnyttämisen myrkkyjen irrottamisessa.

26 Pure Biotic -ainesosat Liikkuvat kannat Lactobacillus casei Se estää E-coli-bakteerin kasvua ja ehkäisee tehokkaasti virtsatiehyeen tulehduksia. Lactobacillus rhamnosus Se on hyödyllinen emättimen ja virtsatiehyeen tulehdusten estämisessä. Se auttaa elimistöä vastustamaan patogeenisia bakteereita ja viruksia sekä ehkäisemään rotoviruksen tai Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamaa ripulia.

27

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

Vahva suolisto vahva vastustuskyky. Matti Vire 7.9.2013

Vahva suolisto vahva vastustuskyky. Matti Vire 7.9.2013 Ihmisen ruuansulatuksen muodostavat: Suu Mahalaukku Maksa (sappi) Haima Ohutsuoli Paksusuoli Peräsuoli Suun tehtävät: Pureskelu Syljen eritys Entsyymien eritys Mahalaukun tehtävät: Suolahapon eritys Pepsiinin

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Kuinka entsyymit toimivat?

Kuinka entsyymit toimivat? Mitä ovat entsyymit? Entsyymit ovat proteiineja, jotka toimivat kemiallisten reaktioiden katalysaattorina elimistössä. Niitä voidaan verrata liekin puhaltamiseen tulen sytyttämiseksi. Jos liekkeihin ei

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

Tilannekatsaus probiootteihin

Tilannekatsaus probiootteihin Tilannekatsaus probiootteihin 29.11.2016 Maria Saarela VTT Technical Research Centre of Finland Ltd. 2 Probioottien historiaa Ilja Metschikoff v. 1907 elävät maitohappobakteerit teoria: mädättävien bakteerien

Lisätiedot

Maitohappobakteerivalmisteet ja Saccharomyces boulardii -tarvitaanko aikuispotilailla?

Maitohappobakteerivalmisteet ja Saccharomyces boulardii -tarvitaanko aikuispotilailla? Maitohappobakteerivalmisteet ja Saccharomyces boulardii -tarvitaanko aikuispotilailla? Niina Kerttula infektiolääkäri OYS 29.9.2017 Alueellinen koulutus Yleistä suoliston mikrobistosta Noin 1000 bakteerilajia

Lisätiedot

Probiotic 12. PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ

Probiotic 12. PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ Probiotic 12 PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ Probiotic 12 Mitä ovat probiootit? MITÄ OVAT PROBIOOTIT? Ihmisen suolistossa on miljoonittain bakteereja Nämä bakteerit

Lisätiedot

VIIKKO 3. Ruuansulatus

VIIKKO 3. Ruuansulatus VIIKKO Ruuansulatus VIIKON SISÄLTÖ Video Alkusanat ja anatomia Ruuansulatusnesteet ja suolisto Mistä ruuansulatus muodostuu. 4 Bakteerit hyviä vai huonoja? Syöminen käytännössä Korjaavia toimenpiteitä

Lisätiedot

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO MITÄ ON LAKTOOSI? Laktoosi on maitosokeria. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia. lehmänmaidossa n. 4,8

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maidon luonnollinen hiilihydraatti, jota kutsutaan myös maitosokeriksi. Äidinmaidossa laktoosia n. 7 g/100 g, lehmänmaidossa n. 4,8 g/100

Lisätiedot

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Suurin osa mikrobeista on haitattomia ja niitä hyödynnetään elintarviketeollisuudessa Mikrobiologia Haitalliset mikrobit pilaavat elintarvikkeita

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia eli maitosokeria. Lehmänmaidossa on n. 4,8 % maitosokeria

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

Ruoansulatus ja suolisto

Ruoansulatus ja suolisto Ruoansulatus ja suolisto Suoliston ja suolistoflooran terveys on hyvän terveyden ja hyvinvoinnin lähtökohta. Kun suolisto voi huonosti, myös ihminen voi huonosti. Se ei ole ihme, sillä suoliston limakalvo

Lisätiedot

Keski-Suomen Hyvinvoinnin Osaamiskeskittymä KeHO PF

Keski-Suomen Hyvinvoinnin Osaamiskeskittymä KeHO PF Keski-Suomen Hyvinvoinnin Osaamiskeskittymä KeHO PF 17.9.2018 2 Jyväskylän yliopisto Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Keski-Suomen liitto Jyväskylän

Lisätiedot

Vähän tietoja Renew Life -yhtiöstä

Vähän tietoja Renew Life -yhtiöstä Vähän tietoja Renew Life -yhtiöstä Jos halutaan tietää, miksi Renew Life on erityinen yhtiö, on tunnettava Renew Lifen vuonna 1997 perustaneen Brenda Watsonin tarina. Brenda kärsi huonosta terveydestä

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Ihmiskeho. Ruoansulatus. Jaana Ohtonen Kielikoulu/Språkskolan Haparanda. söndag 16 februari 14

Ihmiskeho. Ruoansulatus. Jaana Ohtonen Kielikoulu/Språkskolan Haparanda. söndag 16 februari 14 Ihmiskeho Ruoansulatus Ruoansulatus Keho voi ottaa talteen ja käyttää hyvin pieniä molekyylejä. Useimmat ravintoaineet ovat suuria molekyllejä. Ravintoaineet on hajotettava pieniksi osasiksi ennen kuin

Lisätiedot

Hyvän elämän eväät. Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM

Hyvän elämän eväät. Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Hyvän elämän eväät Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM www.anettepalssa.com Pätevyys ja sidonnaisuudet Luento- ja asiantuntijapalkkioita lääke- ja elintarvikeyrityksiltä Sitoutunut asiakastyöhön

Lisätiedot

Pienen vatsan ystävä. Sanotaan, että hyvä olo tuntuu ihan vatsanpohjas sa asti. Hyvinvointi lähtee vatsasta myös perheen pienimmillä.

Pienen vatsan ystävä. Sanotaan, että hyvä olo tuntuu ihan vatsanpohjas sa asti. Hyvinvointi lähtee vatsasta myös perheen pienimmillä. Vatsan ystävä Pienen vatsan ystävä Sanotaan, että hyvä olo tuntuu ihan vatsanpohjas sa asti. Hyvinvointi lähtee vatsasta myös perheen pienimmillä. Reladrops on vauvan oma maito happobakteerivalmiste. Sen

Lisätiedot

VATSA KUNTOON. - verkkovalmennus. Biohacker Center BHC Oy Materiaalin luvaton kopioiminen, käyttö ja sen jakaminen on kielletty.

VATSA KUNTOON. - verkkovalmennus. Biohacker Center BHC Oy Materiaalin luvaton kopioiminen, käyttö ja sen jakaminen on kielletty. VATSA KUNTOON - verkkovalmennus 1 VALMENNUKSEN RAKENNE 1. viikko: Tyypillisimmät suolistoa ärsyttävät ruoka-aineet (antiravinteet) Maito monien suomalaisten vatsaongelmien aiheuttaja Miksi niin moni suomalaisista

Lisätiedot

VETERINARY. Ruuansulatushäiriöt

VETERINARY. Ruuansulatushäiriöt VETERINARY EXCLUSIVE Ruuansulatushäiriöt Ruuansulatushäiriöt Kuvaus: Ruuansulatushäiriöt ovat yleisiä niin pennuilla kuin aikuisilla koirilla ja kissoilla. Häiriöihin voi olla useita eri syitä, kuten huono

Lisätiedot

Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille

Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille www.e-imd.org Mikä on ureakierron häiriö/orgaanishappovirtsaisuus? Kehomme hajottaa syömämme ruoan tuhansien kemiallisten reaktioiden avulla ja

Lisätiedot

Ihmisillä on ummetusta

Ihmisillä on ummetusta Ihmisillä on ummetusta Ummetus on yleinen ongelma, vaikka sen vallitsevuuden arviot vaihtelevat laajasti, koska ummetukselle ei ole yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Perinteisen lääketieteen mukaan ummetuksen

Lisätiedot

VATSA KUNTOON. - verkkovalmennus. Biohacker Center BHC Oy Materiaalin luvaton kopioiminen, käyttö ja sen jakaminen on kielletty.

VATSA KUNTOON. - verkkovalmennus. Biohacker Center BHC Oy Materiaalin luvaton kopioiminen, käyttö ja sen jakaminen on kielletty. VATSA KUNTOON - verkkovalmennus 1 VALMENNUKSEN RAKENNE 1. viikko: Tyypillisimmät suolistoa ärsyttävät ruoka-aineet (antiravinteet) Maito monien suomalaisten vatsaongelmien aiheuttaja Miksi niin moni suomalaisista

Lisätiedot

Potkua aineenvaihduntaan Molkosan Vitality

Potkua aineenvaihduntaan Molkosan Vitality Potkua aineenvaihduntaan Molkosan Vitality Tunnistatko itsessäsi:. Väsymystä ja elinvoiman puutetta. Turvotusta. Ilmavaivoja. Huonoa vastustuskykyä. Hiivatulehduksia. Sienitulehduksia Tiesitkö että perinteisellä

Lisätiedot

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Vitamiinit A-vitamiini Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Välttämätön näköaistimuksen syntyyn hämärässä, solujen kasvuun ja erilaistumiseen sekä ihmisen lisääntymiseen.

Lisätiedot

Probiootit. Ovatko probiootit huijausta?

Probiootit. Ovatko probiootit huijausta? Probiootit Näkökulma: Probiootit vahvistavat mikrobiomin hyvää bakteerikantaa. Suoliston pinta-alaltaan lähes kahden tenniskentän kokoisella alueella elää arviolta yli 100 miljardin mikro-organismin muodostama

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

Juusto ravitsemuksessa

Juusto ravitsemuksessa Juusto ravitsemuksessa Juusto ravitsemuksessa Rakennusaineita luustolle Hammasystävällistä Sopii erityisruokavalioihin Juustojen koostumus vaihtelee Tuorejuusto valmistustavan mukaan Kypsytetty juusto

Lisätiedot

Tulehdusta vähentävä ruokavalio. Marja Vanhala FT, laillistettu ravitsemusterapeutti, ODL Liikuntaklinikka

Tulehdusta vähentävä ruokavalio. Marja Vanhala FT, laillistettu ravitsemusterapeutti, ODL Liikuntaklinikka Tulehdusta vähentävä ruokavalio Marja Vanhala FT, laillistettu ravitsemusterapeutti, ODL Liikuntaklinikka Esityksen sisältöä Tulehdus, sen yhteys sairauksiin ja tunnistaminen Tulehdusta vähentävä ruokavalio

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit. #Ruuansulatus. Viikko 3 / Moduuli 3

Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit. #Ruuansulatus. Viikko 3 / Moduuli 3 Viikko 3 Ruuansulatus 2 Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit Viikko 3 / Moduuli 3 #Ruuansulatus Materiaalien tarkoitus on toimia tiivistelmänä. Nostamme niissä olennaiset asiat esiin. Ne toimivat videoiden

Lisätiedot

Bakteeri onkin kaveri - ja luonto kiittää -

Bakteeri onkin kaveri - ja luonto kiittää - Bakteeri onkin kaveri - ja luonto kiittää - Perustietoa bakteereista ja probioottibakteerien hyödyistä Panu Villanen 2016 1. Maapallolla on käynnissä ihmisen aiheuttamia mittavia ympäristömuutoksia Ilmastonmuutos

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Kerta-annos tulisi niellä yhdellä kertaa eikä sitä tulisi pitää suussa kovin pitkään.

VALMISTEYHTEENVETO. Kerta-annos tulisi niellä yhdellä kertaa eikä sitä tulisi pitää suussa kovin pitkään. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI DUPHALAC 667 mg/ml oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi millilitra Duphalac-oraaliliuosta sisältää 667 mg laktuloosia. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet. Raija Tahvonen

Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet. Raija Tahvonen Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet Raija Tahvonen Terveellinen ruokavalio on kasvivoittoinen Runsaasti: Kasviksia, marjoja ja hedelmiä Viljatuotteet pääosin täysjyväviljaa Kalaa ja

Lisätiedot

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS RAVINTO JA HAMMASTERVEYS HYVÄN HAMMASTERVEYDEN PERUSTEET Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Erikoistutkija Susanna Rokka Luonnonvarakeskus Suomalaiset ravitsemussuositukset Tutkimusten mukaan runsas kasvisten

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg NivelTeho Liiku nivelet lempeästi kuntoon. Kuuden tutkitun aktiiviaineen yhdistelmä: MSM, inkivääriuute, glukosamiini, hainrusto, kupari ja C-vitamiini. 120 kaps. 32,90 411,25 e/kg (ovh. 40,70) Luontainen

Lisätiedot

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna?

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Yrittäjälääkäri Ville Pöntynen 22.1.2015 Lupauksen toiminta-ajatukset Hoidamme ja ennaltaehkäisemme sairauksia sekä työ- ja toimintakyvyn laskua lääketieteen,

Lisätiedot

Ravinto ja hammasterveys

Ravinto ja hammasterveys Ravinto ja hammasterveys Hyvän hammasterveyden perusteet Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Kaurasta uusia innovaatioita Elintarvikeyritysten ajankohtaisseminaari 4.3.2015, Huittinen Satafood

Kaurasta uusia innovaatioita Elintarvikeyritysten ajankohtaisseminaari 4.3.2015, Huittinen Satafood Kaurasta uusia innovaatioita Elintarvikeyritysten ajankohtaisseminaari 4.3.2015, Huittinen Satafood Otto Kaukonen Tuotekehityspäällikkö Raisio Group Kotimainen kaura on superruokaa Kauran terveysvaikutukset

Lisätiedot

SUOLISTOBAKTEEREISTA JA PROBIOOTTIHOIDOISTA

SUOLISTOBAKTEEREISTA JA PROBIOOTTIHOIDOISTA SUOLISTOBAKTEEREISTA JA PROBIOOTTIHOIDOISTA Yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Mäkeläinen Lyhennelmä luennosta Circlum Farmasian Oy:n 10-vuotisjuhlassa Tampereella 17.03.2007 Copyright: Violet Light

Lisätiedot

Vaihda suun huonot bakteerit hyviin.

Vaihda suun huonot bakteerit hyviin. Vaihda suun huonot bakteerit hyviin. Ien- ja hammasvaivojen taustalla epätasapainoinen mikrobisto kk Annika Mäyrä I annika.mayra@versofinland.fi I +358 40 549 7114 Maailmanlaajuisesti 2.43 miljardia ihmistä

Lisätiedot

ANALYYTIT JA ANALYYSIN KUVAUS CDSA 2.0 ANALYYTIT

ANALYYTIT JA ANALYYSIN KUVAUS CDSA 2.0 ANALYYTIT MDD Terveyspalvelut Oy Postiosoite: Salomonkatu 17 B 4. krs PL 27, 00101 Helsinki 00100 Helsinki S-posti: info@mdd.fi Puh. (09) 622 4424 www.mdd.fi ANALYYTIT JA ANALYYSIN KUVAUS CDSA 2.0 Ruuansulatusvaivat

Lisätiedot

Pellavansiemenen. 6/2009 Hyvinvointia pellavasta -hanke

Pellavansiemenen. 6/2009 Hyvinvointia pellavasta -hanke Pellavansiemenen terveysvaikutukset Kooste Lähteenä käytetty artikkelia TarpilaA, WennbergT. TarpilaS: Flaxseedas a functionalfood. Current Topics in Neutraceutical Research 2005 (3);3:167-188 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Pötsin hyvinvointiin. Version 1

Pötsin hyvinvointiin. Version 1 Pötsin hyvinvointiin Version 1 - Pötsin ph ja ph:n vaihteluihin vaikuttavat tekijät - Pötsihäiriöt ja niiden taustaa - Biorumin: koostumus, eri raaka-aineiden vaikutukset ja käyttö Pötsin normaali ph:

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013 Stressi = ympäristön yksilöön kohdistava uhka tai vahingollinen vaikutus sympaattinen hermojärjestelmä ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen aktivoituvat Akuutissa stressissä sydämen syke nousee, hengitys

Lisätiedot

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Eesti mesinike suvine teabepäev Koht ja aeg: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli ruumides, 11.07.2015.a.

Lisätiedot

Pesässä on aina yli 20 C ja sikiöinnin aikana yli 30 C, suhteellinen kosteus sikiöalalla on yli 90 %

Pesässä on aina yli 20 C ja sikiöinnin aikana yli 30 C, suhteellinen kosteus sikiöalalla on yli 90 % Mehiläiset ja taudit Mehiläispesässä on runsaasti hiilihydraatteja, valkuaisia ja rasvoja Lisäksi siellä on suuri joukko tiiviissä kosketuksessa toisiinsa olevia toukkia ja aikuisia mehiläisiä Sama hengitysilma

Lisätiedot

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus (yksi kappale) Materiaali (joko tiedostona tai linkkinä) Lähde

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus (yksi kappale) Materiaali (joko tiedostona tai linkkinä) Lähde Materiaalin nimi Mitä ruualle tapahtuu kehossa? Kohderyhmä 3 6 vuotiaat Materiaalin laatu Työohje Materiaalin sisältö Ruuansulatus Kuvaus (yksi kappale) Tässä työohjeessa tarkastellaan ruuan matkaa kehossa

Lisätiedot

SILOMIX REHUNSÄILÖNTÄKONSEPTI

SILOMIX REHUNSÄILÖNTÄKONSEPTI SILOMIX REHUNSÄILÖNTÄKONSEPTI TARKEMPAA REHUNSÄILÖNTÄÄ MAIDON KESKITUOTOS KG/LEHMÄ/UOSI 2015 9700 9200 8700 8200 7700 9361 9321 8709 8639 8634 7200 6700 6898 Tanska Pohjois-Italia Ruotsi iro Suomi EU keskiarvo

Lisätiedot

Normaalimikrobiston uusi tuleminen

Normaalimikrobiston uusi tuleminen PEOPLE ARE NOT JUST PEOPLE. THEY ARE AN AWFUL LOT MICROBES, TOO (The Economist 2012) Normaalimikrobiston uusi tuleminen FM Eveliina Munukka Projektitutkija 3.10.2014 Lee & Mazmanian, Science 2010 NORMAALIMIKROBISTON

Lisätiedot

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota!

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! www.margariini.fi Kiva, että rasvat kiinnostavat! Rasvoja tarvitaan, sehän on selvä. Niin monet meistä nauttivat kuitenkin edelleen liikaa ikäviä kovia

Lisätiedot

2 x Ilu MHB-KARP. (maitohappobakteerikäymisellä kypsytetty erittäin vähähiilihydraattinen koiranruoka)

2 x Ilu MHB-KARP. (maitohappobakteerikäymisellä kypsytetty erittäin vähähiilihydraattinen koiranruoka) 2 x Ilu MHB-KARP (maitohappobakteerikäymisellä kypsytetty erittäin vähähiilihydraattinen koiranruoka) Viisi vuotta seurusteltuani maitohappobakteerien kanssa, niin että osa niistä tervehti minua ja osa

Lisätiedot

VIIKKO 2. Immuniteetti ja palautuminen

VIIKKO 2. Immuniteetti ja palautuminen 1 VIIKKO 2 Immuniteetti ja palautuminen IMMUNITEETTI 2 KOKONAISKUORMITUS RAVINTO 1 - treenin ja levon suhde 4 - energiansaanti, nesteytys dieetit - treenikausi vs. kisakausi - ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet

Lisätiedot

Gluteeniallergia ja -yliherkkyys

Gluteeniallergia ja -yliherkkyys Gluteeniallergia ja -yliherkkyys Miten voi reagoida gluteeniin/vehnään? Gluteeniallergia - keliakia Neuropeptidit Vehnäallergia Gluteeniyliherkkyys Autoimmuunisairaus. Markkerit: Anti-gliadin vastaaineet

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Immunologia Luonnollinen ja hankittu immuniteetti IMMUNOLOGIA Ihmisen immuniteetti pohjautuu luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. Immunologiasta vastaa lymfaattiset

Lisätiedot

ANALYYTIT. 1. Kymotrypsiini (Chymotrypsin)

ANALYYTIT. 1. Kymotrypsiini (Chymotrypsin) MDD Terveyspalvelut Oy Postiosoite: Salomonkatu 17 B 4. krs PL 27, 00101 Helsinki 00100 Helsinki S-posti: info@mdd.fi Puh. (09) 622 4424 www.mdd.fi ANALYYTIT JA ANALYYSIN KUVAUS CDSA Tämä testi analysoi

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

Oluen valmistuksen mikrobiologiaa ja kontaminaatioiden hallinta

Oluen valmistuksen mikrobiologiaa ja kontaminaatioiden hallinta Oluen valmistuksen mikrobiologiaa ja kontaminaatioiden hallinta 13.2.2018 Mikrobiologia - termejä mikrobi, mikro-organismi = mikroskooppisen pieni organismi/eliö, jotka kuuluvat ryhmiin alkueläimet, arkit,

Lisätiedot

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI sen k u t e m m u Ohjeita hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Mitä on ummetus? Ummetuksella tarkoitetaan harventunutta suolen toimintaa, johon liittyy ulostamisvaikeuksia. Se on hyvin yleinen

Lisätiedot

Hevoset käyttävät luonnon- ja laidunolosuhteissa

Hevoset käyttävät luonnon- ja laidunolosuhteissa HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA I. 2015 Hevosen ruuansulatuselimistön rakenne ja toiminta Suomen Hevostietokeskus ry, Hevosten terveydeksi -hanke FT Elena Autio Hevostietokeskuksen ruokintakoulun ensimmäisessä

Lisätiedot

11. Elimistö puolustautuu

11. Elimistö puolustautuu 11. Elimistö puolustautuu Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin

Lisätiedot

BIOHIT OYJ. globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys

BIOHIT OYJ. globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys BIOHIT OYJ globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys 1 Biohit lyhyesti Biohit Oyj on globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Biohitin missio on "Innovating

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan.

Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan. Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan! Tärkeintä painonhallinnassa on tasapaino

Lisätiedot

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Leivän ABC Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Kiinnostaako leipä? Leipää on monenlaista; tummaa, vaaleaa, rapeaa, pehmeää, juuresta valmistettua ja padassa paistettua. Mutta mitkä ovat

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

Kotijuusto kefiiristä

Kotijuusto kefiiristä Kotijuusto kefiiristä Kefiirijuusto on kotijuusto, jota voi valmistaa itse ilman ostojuoksutteita tai -hapatteita. Tekemällä kotijuustoa välttyy ostamasta muovi- tai metallipakkauksia, ja saa syödä aitoa

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

MIKÄ KUVIA YHDISTÄÄ? Apetta aivoille avaimia aivoterveyteen -hanke

MIKÄ KUVIA YHDISTÄÄ? Apetta aivoille avaimia aivoterveyteen -hanke MIKÄ KUVIA YHDISTÄÄ? LÄHTEET Pusa Tuija 2017. Kuitu monipuolisen ruuan osana. https://sydan.fi/ruoka-ja-liikunta/kuitu-monipuolisen-ruuan-osana Pusa Tuija 2017. Suolaa vain kohtuudella. https://sydan.fi/ruoka-ja-liikunta/suolaa-vain-kohtuudella

Lisätiedot

BIOLÄÄKETIETEEN LÄPIMURROT

BIOLÄÄKETIETEEN LÄPIMURROT BIOLÄÄKETIETEEN LÄPIMURROT Jussi Huttunen Tampere 20.4.2016 LÄÄKETIETEEN MEGATRENDIT Väestö vanhenee ja sairauskirjo muuttuu Teknologia kehittyy - HOITOTEKNOLOGIA - tietoteknologia Hoito yksilöllistyy

Lisätiedot

Lataa Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla - Kaarlo Jaakkola. Lataa

Lataa Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla - Kaarlo Jaakkola. Lataa Lataa Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla - Kaarlo Jaakkola Lataa Kirjailija: Kaarlo Jaakkola ISBN: 9789526861401 Sivumäärä: 396 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.80 Mb Kärsitkö hengitysteiden sairauksista,

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

Suolistosairauksien laaja kirjo

Suolistosairauksien laaja kirjo Suolistosairauksien laaja kirjo Yhä yleisempien suolistosairauksien, Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolitulehduksen, lisäksi puhutaan myös mikroskooppisesta koliitista, lyhytsuolisyndroomasta ja kloridiripulista.

Lisätiedot

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä E Seleeni 7000 plex Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä KOOSTUMUS E-vitamiini 7 000 mg/kg B6-vitamiini B12-vitamiini C-vitamiini Sinkki (Zn) Seleeni (Se) 60 % natriumseleniittinä 40 % orgaanisena

Lisätiedot

Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle!

Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle! Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle! Megaklinikan suun bakteeri-infektion hallintaohjelma odottavalle perheelle. (HLLTimo Heinonen, HLL Kimmo Kaihovaara, HLL Jan Pettersson, HLL Omar Al.Soufi,

Lisätiedot

Sisältö Etiologia. Oireet. Erotusdiagnostiikka. Hälytysmerkit. Esitiedot. Kliininen arvio. Nestetarve & kuivuman korjaus

Sisältö Etiologia. Oireet. Erotusdiagnostiikka. Hälytysmerkit. Esitiedot. Kliininen arvio. Nestetarve & kuivuman korjaus Sisältö Etiologia Oireet Erotusdiagnostiikka Hälytysmerkit Esitiedot Kliininen arvio Nestetarve & kuivuman korjaus Hoitopaikan valinta Yhteenveto 1 Etiologia Yleisiä Valtaosa virustauteja Adeno, noro,

Lisätiedot

Elivo Ravintolisät. www.elivo.fi. Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe,

Elivo Ravintolisät. www.elivo.fi. Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe, Elivo Ravintolisät Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe, joka on kehitetty kotimaisten eri alojen asiantuntijoiden kanssa huomioiden suomalaisten kuluttajien tarpeet. Elivo-tuotteet löydät apteekista

Lisätiedot

Ruoka- ja ravintoaineet 12

Ruoka- ja ravintoaineet 12 Sisällys Johdanto (Anna-Maija Tiainen) 9 1 Ruoka- ja ravintoaineet 12 Energia ja energiaravintoaineet (Senja Arffman) 13 Hiilihydraatit 14 Proteiinit 16 Rasvat 17 omega-3 ja -6 -rasvahapot 19 Alkoholi

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot