Ihmisillä on ummetusta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ihmisillä on ummetusta"

Transkriptio

1

2 Ihmisillä on ummetusta Ummetus on yleinen ongelma, vaikka sen vallitsevuuden arviot vaihtelevat laajasti, koska ummetukselle ei ole yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Perinteisen lääketieteen mukaan ummetuksen määritelmä on suolen toiminta kerran 2-3 päivän välein. Jos olet sitä mieltä, että suolen pitäisi toimia 2-3 kertaa päivässä optimaalisen terveyden saavuttamiseksi, monilla ihmisillä on ummetusta, eivätkä he huomaa sitä. Mielenkiintoista on, että lääketieteen kirjat 193-luvun puolesta välistä selittävät, että hyvän terveydentilan säilyttämiseksi suolen on tärkeää toimia vähintään kerran päivässä. Tämä on paljon parempi kuvaus sille, mitä terveellisen suolen toiminnan pitäisi olla.

3 Mitä ummetus on? Perinteisen lääketieteen mukaan ummetus määritetään tiukasti suolen toimintakertojen perusteella. Mutta ummetuksesta kärsivät kuvaavat usein vaivansa hieman eri tavalla: kuiva, kova tai kokkareinen uloste ulostetta täytyy ponnistella ulos epätäydellinen tyhjentyminen tai tunne siitä, että täytyy ulostaa lisää ulostaminen tuntuu vaikealta Luonnollinen tai holistinen mielipide on, että ummetus on kysymyksessä, jos suoli toimii vähemmän kuin 2 tai 3 kertaa päivässä. Siksi monilla ihmisillä on ummetusta, mutta he eivät huomaa sitä. Suolen toiminnan pitäisi olla suhteessa 24 tunnin aikana syötyjen aterioiden määrään. Jos suoli ei toimi suhteessa päivän aikana nautittujen aterioiden määrään, paksusuolessa on paljon tavaraa jäljellä. Vauvat ja eläimet ovat hy viä esimerkkejä kunnollisesta suolen toiminnasta. Ruoka menee sisään, jäte tulee ulos.

4 Ummetuksen vahingolliset vaikutukset Paksusuolen syövän mahdollisuuden kasvaminen (Watanabe et al., 2004). Rintasyövän kehittyminen on 4 kertaa todennäköisempää (Petrakis & King, 1981). Paineen aiheuttaminen suolistossa, mikä voi stimuloida syöpäsolujen kasvamista (Walsh et al., 2004). Psyykkisen ahdingon, ahdistuksen, masennuksen, unettomuuden ja seksuaalitoimintojen häiriöiden aiheutuminen (Tan et al., 2003). Itsemyrkytyksen aiheuttaminen (kun myrkyllisiä aineita imeytyy suolesta verenkiertoon). Itsemyrkytyksestä on syytetty suurta määrää terveysongelmia, mukaan lukien masennus ja iho-ongelmat (Person & Bernhard, 1986).

5 Ummetuksen aiheuttajat Monet erilaiset tekijät voivat aiheuttaa ummetusta. Yleensä se on yhdistelmä epäterveellisiä elämäntapavalintoja. HUONO RUOKAVALIO kahvi jalostettu sokeri ja hiilihydraatti alkoholi käsitelty ruoka KUIDUN PUUTE Päivittäin tarvitaan noin grammaa kuitua. Kuitenkin monet ihmiset saavat vain 15 grammaa tai tätä vähemmän. Kun kuituja nautitaan vuosien ajan liian vähän, paksusuolen lihakset surkastuvat VEDEN PUUTE Suuri osa ummetuksesta kärsivistä ihmisistä kärsii nestehukasta. Vesi imeytyy paksusuolessa. Jos et juo riittävästi vettä, sitä ei ole tarpeeksi ulosteen pehmittämiseen. Massasta paksusuolessa tulee kovaa, mikä johtaa ummetukseen.

6 Ummetuksen aiheuttajat KUNTOILUN PUUTE Kuntoilu stimuloi imukudoksen virtausta, mikä voi auttaa normaalin peristaltiikan luomisessa (lihasten liike ohutsuolessa/paksusuolessa). Lymfa on pumputon järjestelmä, joka vaatii elimistön liikettä kiertääkseen Tämä on tärkeää, jotta suoli toimisi 3 kertaa päivässä. Valitettavasti monet ihmiset eivät kuntoile riittävästi Saksassa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että ummetuksen oireet vähenivät niillä naisilla, jotka osallistuivat säännöllisesti fyysiseen toimintaan (Blanke et al, 2001). Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kävely ruuasta saadun kuidun kanssa auttoi ylläpitämään säännöllistä suolen toimintaa (Nakaji et al., 2002). LÄÄKKEET Monet lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, mukaan lukien seuraavat: masennuslääkkeet kolesterolilääkkeet kipulääkkeet antibiootit tappavat huonot ja hyvät bakteerit antasidit Suolistossa täytyy olla hyviä bakteereja, jotta diureetit ympäristö on suosiollinen.

7 Ummetuksen aiheuttajat MUUTOKSET RUTIINISSA Kun normaali päivittäinen rutiini muuttuu, tämä voi aiheuttaa ummetusta (esim. tiheä matkustelu, sairaus, jne.). EI TARPEEKSI AIKAA Saattaa kuulostaa oudolta, mutta monet ihmiset eivät varaa tarpeeksi aikaa, jotta suoli voisi toimia säännöllisesti. Monet meistä nousevat ylös, ottavat kupillisen kahvia ja kiirehtivät ovesta ulos töihin. Joskus he tuntevat pienoista tarvetta asioida vessassa, mutta tämä menee ohi, koska heillä on liian kiire toimia sen perusteella. Ajan mittaan luonnollinen tarve ulostaa vähenee ja harvenee.

8 Miksi ummetus on ongelma? Hidastaa ruuan siirtymisaikaa Siirtymisaika on aika, joka ruualta kestää kulkea suusta ja jätteiden poistua peräsuolen kautta. Siirtoajan pitäisi olla tuntia. Jos se on hitaampi, mädäntynyt massa pysyy suolistossa, fermentoituu ja luo myrkkyjä, jotka tuhoavat ohutsuolen limakalvon. Johtaa vuotavaan suolistoon Terve limakalvo (suusta peräsuoleen, noin 7,6-9,1 m pitkä) toimii suodattimena ohutsuolen ja verenkierron välillä. Se päästää kunnolla sulatetut ravinteet sisään ja pitää myrkyt ja bakteerit ulkona. Kun limakalvosta tulee liian huokoinen, myrkyt, bakteerit ja sulattamattomat proteiinit tihkuvat verenkiertoon.

9 Miksi ummetus on ongelma? Johtaa itsemyrkytykseen Myrkyt, jotka pääsevät elimistöön huokoisen limakalvon kautta, voivat pasta verenkiertoon ja imukudokseen. Ne siirtyvät muille elimistön alueilla, asettuvat kudoksiin ja aiheuttavat sairauksia, mukaan lukien autoimmuunisairaudet. Renew Life -yhtiön perustaja Brenda Watson ja monet muut holistisen terveydenhuollon harjoittajat esimerkiksi uskovat, että fibromyalgia on suoraan yhteydessä vuotavaan suolistoon. Naiset, joilla on ummetusta, saavat rintasyövän 4 kertaa todennäköisemmin (Lähde: The Lancet, British Medical Journal). Laiska suoli synnyttää laiskan maksan. Laiska maksa ei voi tehdä työtään kuten elimistön myrkkyjen poistamista. Yleisiin oireisiin kuuluvat päänsäryt, kognitiiviset ongelmat, masennus, krooninen väsymys, ylipaino, divertikkeli, hormonaalinen epätasapaino, pahanhajuinen hengitys, ilmavaivat, turpoaminen, reuma, elimistön haju, jne.

10 Miksi ummetus on ongelma? Ravintoaineiden imeytymishäiriöt Monilla ihmisillä voi olla 2,1-13,6 kg sulattamatonta jätettä suolistossaan. Sulattamattoman jätteen ja myrkkyjen kertyminen ruuansulatuskanavan seinämiin estää tai vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Tämä tarkoittaa, että et saa suurinta osaa ruuasta ja korkealaatuisista lisäravinteista, joita nautit. Monet ravintoaineet menevät hukkaan eikä niitä koskaan imeytetä. Luontaistuotekaupan asiakkaat saattavat olla tyytymättömiä ostoksiinsa, jos he eivät saa täyttää etua tuotteistaan. Painonpudotuksen vaikeus Painonpudotus on vaikeaa, kun aineenvaihdunta hidastuu heikon ravintoaineiden imeytymisen ja heikon detoksifikaation vuoksi.

11 2-3 suolentyhjennyksen saavuttaminen Edistä peristaltiikkaa / nesteytys Jotta saavutettaisiin 2-3 suolentyhjennystä päivässä, suolen peristaltiikan täytyy olla säännöllinen. Peristaltiikka on paksusuolen luonnollinen lihasliike. Kun ruuansulatusjärjestelmä toimii normaalisti, peristaltiikka siirtää ruuan ruuansulatuselimistön läpi alle 24 tunnissa. Ummetus on usein nestehukan aiheuttama. Avain paksusuolen nesteytykseen on juoda paljon vettä. Jotkut ihmiset tarvitsevat ylimääräistä tukea, ja voivat silloin käyttää nesteyttäviä mineraaleja, kuten magnesiumhydroksidi. Vaikka monissa luonnontuotteissa käytetään kasviperäisiä laksatiivejä (kuten cascara sagrada ja senna), nämä ovat purgatiivisia yrttejä, jotka voivat olla vaarallisia, jos niitä käytetään pitkiä aikoja. Vaikka niiden käyttö on parempi kuin ummetus, ne voivat olla riippuvuutta aiheuttavia eivätkä ne palauta suoliston itsenäistä kykyä toimia kunnolla. Cascara sagrada, senna ja muut purgatiiviset yrtit toimivat ärsyttämällä paksusuolta ja saavat sen tyhjentämään sisältönsä. Paksusuolen nesteyttäminen ja hellävaraisten yrttien käyttö, jotka edistävät peristaltiikan tapahtumista luonnollisesti (kuten kap aloe ja raparperi) on parempi ratkaisu.

12 2-3 suolentyhjennyksen saavuttaminen Lisää massaa Paksusuoli tarvitsee massaa toimiakseen 2-3 kertaa päivässä. Optimaalinen nautittava kuitujen määrä pitäisi olla grammaa päivässä. On kuitenkin kriittistä, että kuitu on oikeantyyppistä. Kuituja on kahdenlaisia: liukeneva ja liukenematon kuitu. Liukenemattomilla kuiduilla on puhdistava vaikutus (kuten hankaava harja). Se poistaa myrkkyjä ja vanhaa, kovettunutta massaa suoliston seinämistä raaputtamalla niitä, kun se kulkee niiden ohi. Se myös kiinteyttää suolistoa. Liukeneva kuitu toimii myös imemällä itseensä myrkkyjä (sienen tapaan)ja liuottamalla niitä kulkiessaan niiden ohi. Molemmanlaisia kuituja tarvitaan ummetuksen voittamiseen. Suuri osa markkinoilla olevista kuituvalmisteista on psylliumpohjaisia. Kummankinlaisia psyllium on erittäin liukeneva kuitu, joka voi aiheuttaa ummetusta joillekin ihmisille. Psyllium voi imeyttää suurimman osan suolistossa olevasta vapaasta vedestä, mikä aiheuttaa suolistoon nestehukan. Tämän vuoksi monet kärsivät ummetuksesta käyttäessään psylliumpohjaisia kuituvalmisteita. Kun käytetään pellavansiemeniin pohjautuvaa kuitua, saadaan tasapainoisempi kuitujen muoto. Näin saadaan sekä liukenevien että liukenemattomien kuitujen hyödyt; Myrkkyjen imeyttäminen ja kunnollisen massa luominen paksusuoleen tapahtuu ilman, että sille aiheutetaan nestehukka.

13 2-3 suolentyhjennyksen saavuttaminen Voitele asianmukaisesti Jotta voidaan saavuttaa 2-3 suolentyhjennystä päivässä, paksusuolen voitelu on kriittinen sujuvan ja hellävaraisen ulostuksen aikaansaamiseksi. Elimistö voitelee paksusuolen välttämättömillä rasvahapoilla (EFA). EFA:t ovat välttämättömiä elimistön eri toiminnoille, mukaan lukien seuraavat: elimistön solunseinämien valmistus pehmeän ja terveen ihon luominen (ei vain ulkoinen iho vain myös suoliston seinämien iho ) Jos et syö raakoja pähkinöitä tai siemeniä tai kylmän veden kaloja joka päivä, saatat tarvita EFA-lisäravinnetta.

14 Peristaltiikan ja nesteyttämisen edistäminen - Pure Cleanse Pure Cleanse Morning -tuotteen ainesosat Yrtit maksalle Sappinesteen virtauksen edistäminen maksassa: ar tisokka, takiaisöljy, voikukka, kurkuma Yrtit, jotka suojaavat maksasoluja: voikukka, kurkuma, artisokka, lehtijuurikas, jänönputki, chlorella Yrtit suolistolle Yrtit, jotka stimuloivat suolistoa olematta laksatiivisia: takiaisöljy Yrtit keuhkoille Yrtit, jotka avustavat hengitysteiden limakalvojen tyhjentymistä: tulikukka, puna-apila, kurkuma Yrtit, jotka pehmentävät limakalvoa: tulikukka Yrtit imujärjestelmälle Yrtit, jotka stimuloivat imukudoksen virtausta: puna-apila Yrtit, jotka säätelevät immuunijärjestelmää: lehtikuusi

15 Peristaltiikan ja nesteyttämisen edistäminen - Pure Cleanse Pure Cleanse Morning -tuotteen ainesosat Yrtit munuaisille Yrtit, jotka lisäävät virtsan virtausta: ar tisokka, takiaisöljy, maissisilkki Diureettiset yrtit: edistävät virtsateiden eritystä: voikukka Yrtit iholle Ihoa parantavat yrtit (kun myrkyt poistetaan ihon kautta, mietoa ärsytystä voi esiintyä): takiaisöljy, puna-apila Yrtit verenkierrolle Ver ta puhdistavat yr tit: artisokka, chlorella, puna-apila, kurkuma Yrtit lisämunuaiselle Yrtit, jotka edistävät lisämunuaisten toimintaa: jänönputket

16 Peristaltiikan ja nesteyttämisen edistäminen - Pure Cleanse Pure Cleanse Night -tuotteen ainesosat Yrtit suolistolle Mineraalit, jotka lisäävät suoliston nesteytystä: magnesium (-hydroksidi ja - oksidi) Yrtit, jotka stimuloivat peristaltiikkaa (paksusuolen lihasten liike): triphala (sekoitus kolmea intialaista ayurvedistä yrttiä: amlaa, haritakai ja bibhitakia) Suolistoa kiinteyt tävät ja vahvistavat yr tit: triphala Kuitulähteet: omenan kuitu, luumun kuitu Suoliston seinämää pehmentävät yrtit: rohtosalkoruusun juuri, punajalavankuori Expectorant-yrttisekoitus (irrottaa lima suolistosta) rohtosalkoruusun juuri Ruuansulatuksen avut Inkiväärinjuuri, fenkoli

17 Jatkuva huolto 30-päiväisen puhdistuksen jälkeen suositellaan otettavaksi kuitua kunnollisen suoliston toiminnan ylläpitämiseksi. Kuitu ylläpitää suoliston säännöllisyyttä ja vahvistaa ruuansulatuskanavaa. CleanseMORE-tuotetta, täysin luonnollista paksusuolta tukevaa ainetta suositellaan, jos suolisto tarvitsee ylimääräistä tukea puhdistuksen jälkeen.

18 Mikä on CleanseMORE? CleanseMORE on täysin luonnollinen paksusuolen tukivalmiste, joka helpottaa tilapäistä ummetusta.

19 Kuinka CleanseMORE toimii? CleanseMORE stimuloi paksusuolen normaaleja toimintoja. Se nesteyttää suolistoa magnesiumilla (-hydroksidi ja -oksidi) ja stimuloi peristaltiikkaa yrteillä ilman rajuja laksatiiveja. Se ei aiheuta riippuvuutta ja sitä voidaan ottaa tarvittaessa ummetuksen parantamiseksi. Se ei sisällä laksatiivisia yrttejä, kuten sagrada tai senna, jotka voivat olla riippuvuutta aiheuttavia.

20 Kuinka CleanseMORE-tuotetta käytetään? Tarvittaessa 1-2 kapselia illalla 250 ml:n vesimäärän kanssa tyhjään vatsaan. Vettä pitäisi juoda enemmän elimistön nesteyttämiseksi. Pure Cleanse -tuotetta ei pitäisi ottaa liikaa, koska magnesium voi aiheuttaa ripulia.

21 CleanseMORE-tuotteen kohdemarkkinat Kehitetty erityisesti ummetuksesta kärsiville ihmisille. Tämä sisältää myös ärtyvän suolen oireyhtymän (I.B.S.), Crohnin tauti tai Colitis. Sopii täydellisesti niille, jotka tarvitsevat lisätukea Pure Cleanse - ohjelman suorittamisen jälkeen tai niille, jotka eivät halua suorittaa koko elimistön puhdistusta. Sitä voidaan käyttää myös First Cleanse -ohjelman yhteydessä tukena herkille puhdistusta suorittaville.

22 Kuinka CleanseMORE-tuotetta voi myydä? Kysy asiakkailtasi seuraavat kysymykset: 1. Toimiiko suolesi vähemmän kuin kerran päivässä? 2. Juotko vettä vähemmän kuin 8 lasillista päivässä? 3. Juotko yli 2 kupillista kofeiinipitoisia juomia (kahvi, tee, coca cola) päivässä? 4. Syötkö alle grammaa kuituja päivässä? (esim. 1 omena = 1 gramma kuitua) 5. Täytyykö sinun ponnistella ulostaessasi? 6. Onko ulosteesi kuivaa, kovaa tai kokkareista? 7. Onko sinulla ulostuksen jälkeen tunne, että sinun täytyisi ulostaa enemmän? Jos vastasit kyllä näihin kysymyksiin, saata kärsiä ummetuksesta.

23 CleanseMORE-ainesosat Yrtit suolistolle Mineraalit, jotka lisäävät suoliston nesteytystä: magnesium (-hydroksidi ja -oksidi) Yrtit, jotka stimuloivat peristaltiikkaa (paksusuolen lihasten liike): triphala (sekoitus kolmea intialaista ayurvedistä yrttiä: amlaa, haritakai ja bibhitakia) Suolistoa kiinteyttävät ja vahvistavat yrtit: triphala Kuitulähteet: omenan kuitu, luumun kuitu Suoliston seinämää pehmentävät yrtit: rohtosalkoruusun juuri, punajalavankuori Expectorant-yrttisekoitus (irrottaa lima suolistosta) rohtosalkoruusun juuri

24 Jatkuva huolto Asianmukainen ulostusasento Nykyaikaiset vessanpöntöt eivät tue ulostusta kunnolla. Ihmisten luonnollinen ja anatomisesti oikea ulostusasento on kyyristyneempi asento. Jos seuraat vielä vaipoissa olevia lapsia, näet heidän kyyristyvän, kun he ulostavat. Tästä luonnollisesta toiminnosta opitaan kuitenkin pois noin kahden vuoden iässä pottakoulutuksen yhteydessä. Sopimaton asento ulostuksen aikana voi aiheuttaa ajan kuluessa seuraavia ongelmia: Epätäydellinen suoliston tyhjennys Paksuolen sairaus Ulostemassan liikkumattomuus/käyminen Heikko yleisterveys Itsemyrkytys Vaikka suurin osa maailman ihmisistä (kaksi kolmannesta väestöstä)yhä kyyristyy ulostaessaan, läntinen maailma istuu ulostaessaan. Läntisessä maailmassa on eniten suolistoon/paksusuoleen liittyviä sairauksia, mukaan lukien: Peräpukamat Umpisuolen puhkeaminen Ärty vä suolen oireyhtymä-{}- Diver tikkeli Kolorektaalisyöpä Ummetus Käytä jakkaraa tai puhelinluetteloa vessassa, jotta olet paremmassa ulostusasennossa.

25 Hyödyllisiä vihjeitä ummetuksen välttämiseksi Muuta ruokavaliotasi hitaasti. Hedelmien ja kasvisten lisääminen (orgaanisia aina kun mahdollista). Vähennä jalostettujen hiilihydraattien, sokerin ja käsiteltyjen ruokien määrää ruokavaliossasi. Ota ruuansulatusentsyymejä aterioiden yhteydessä. Ota probiootteja (PureBiotic). Kuntoile! - Vähintään 3 kertaa viikossa 30 minuutin ajan. Kun matkustat, yritä ylläpitää normaali ruokavalio ja säännöllinen unirytmi. Järjestä aikaa vessassa käyntiin aamulla. Vaikka tämä tarkoittaisi aikaisempaa sängystä nousemista. Huolehdi oikeasta asennosta vessapöntöllä. Pidä jalat korkeammalla jakkaralla tai puhelinluettelon paella, jotta olet oikeassa ulostusasennossa (polvet vyötärön yläpuolella). Tee puhdistus kahdesti vuodessa Pure Cleanse -tuotteen avulla, joka on suunniteltu tukemaan koko elimistön ja suoliston detoksifikaatiota. Käy paksusuolen vesipesussa.

26

Heikkenevä terveydentilamme

Heikkenevä terveydentilamme Heikkenevä terveydentilamme Tämän päivän nopeatahtisessa yhteiskunnassa on helppoa unohtaa huolehtia terveydestään. Monet meistä aloittavat säteilevän terveinä, mutta 30 vuoden ikään mennessä alkaa kehittyä

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Kuinka entsyymit toimivat?

Kuinka entsyymit toimivat? Mitä ovat entsyymit? Entsyymit ovat proteiineja, jotka toimivat kemiallisten reaktioiden katalysaattorina elimistössä. Niitä voidaan verrata liekin puhaltamiseen tulen sytyttämiseksi. Jos liekkeihin ei

Lisätiedot

Vahva suolisto vahva vastustuskyky. Matti Vire 7.9.2013

Vahva suolisto vahva vastustuskyky. Matti Vire 7.9.2013 Ihmisen ruuansulatuksen muodostavat: Suu Mahalaukku Maksa (sappi) Haima Ohutsuoli Paksusuoli Peräsuoli Suun tehtävät: Pureskelu Syljen eritys Entsyymien eritys Mahalaukun tehtävät: Suolahapon eritys Pepsiinin

Lisätiedot

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI sen k u t e m m u Ohjeita hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Mitä on ummetus? Ummetuksella tarkoitetaan harventunutta suolen toimintaa, johon liittyy ulostamisvaikeuksia. Se on hyvin yleinen

Lisätiedot

Vähän tietoja Renew Life -yhtiöstä

Vähän tietoja Renew Life -yhtiöstä Vähän tietoja Renew Life -yhtiöstä Jos halutaan tietää, miksi Renew Life on erityinen yhtiö, on tunnettava Renew Lifen vuonna 1997 perustaneen Brenda Watsonin tarina. Brenda kärsi huonosta terveydestä

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

VETERINARY. Ruuansulatushäiriöt

VETERINARY. Ruuansulatushäiriöt VETERINARY EXCLUSIVE Ruuansulatushäiriöt Ruuansulatushäiriöt Kuvaus: Ruuansulatushäiriöt ovat yleisiä niin pennuilla kuin aikuisilla koirilla ja kissoilla. Häiriöihin voi olla useita eri syitä, kuten huono

Lisätiedot

Mitä ovat probiootit?

Mitä ovat probiootit? Mitä ovat probiootit? Termi probioottinen merkitsee elämän puolesta. Whole Health -organisaation määritelmän mukaan probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka riittävissä määrissä ylläpidettyinä hyödyntävät

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

VIIKKO 3. Ruuansulatus

VIIKKO 3. Ruuansulatus VIIKKO Ruuansulatus VIIKON SISÄLTÖ Video Alkusanat ja anatomia Ruuansulatusnesteet ja suolisto Mistä ruuansulatus muodostuu. 4 Bakteerit hyviä vai huonoja? Syöminen käytännössä Korjaavia toimenpiteitä

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Ihmiskeho. Ruoansulatus. Jaana Ohtonen Kielikoulu/Språkskolan Haparanda. söndag 16 februari 14

Ihmiskeho. Ruoansulatus. Jaana Ohtonen Kielikoulu/Språkskolan Haparanda. söndag 16 februari 14 Ihmiskeho Ruoansulatus Ruoansulatus Keho voi ottaa talteen ja käyttää hyvin pieniä molekyylejä. Useimmat ravintoaineet ovat suuria molekyllejä. Ravintoaineet on hajotettava pieniksi osasiksi ennen kuin

Lisätiedot

Pellavansiemenen. 6/2009 Hyvinvointia pellavasta -hanke

Pellavansiemenen. 6/2009 Hyvinvointia pellavasta -hanke Pellavansiemenen terveysvaikutukset Kooste Lähteenä käytetty artikkelia TarpilaA, WennbergT. TarpilaS: Flaxseedas a functionalfood. Current Topics in Neutraceutical Research 2005 (3);3:167-188 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan.

Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan. Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan! Tärkeintä painonhallinnassa on tasapaino

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus (yksi kappale) Materiaali (joko tiedostona tai linkkinä) Lähde

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus (yksi kappale) Materiaali (joko tiedostona tai linkkinä) Lähde Materiaalin nimi Mitä ruualle tapahtuu kehossa? Kohderyhmä 3 6 vuotiaat Materiaalin laatu Työohje Materiaalin sisältö Ruuansulatus Kuvaus (yksi kappale) Tässä työohjeessa tarkastellaan ruuan matkaa kehossa

Lisätiedot

Tehokas kehosi puhdistaja

Tehokas kehosi puhdistaja Tehokas kehosi puhdistaja Myrkkyjä on kaikkialla. TOIMI HETI! - TÄHTIEN TEKIJÄ - Terve keho voi hyvin Väsymys, eloton iho, hidas ruoansulatus jne. ovat merkkejä siitä, että keho maksa, munuaiset, suolisto,

Lisätiedot

Ruoansulatus ja suolisto

Ruoansulatus ja suolisto Ruoansulatus ja suolisto Suoliston ja suolistoflooran terveys on hyvän terveyden ja hyvinvoinnin lähtökohta. Kun suolisto voi huonosti, myös ihminen voi huonosti. Se ei ole ihme, sillä suoliston limakalvo

Lisätiedot

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info Valmistautuminen maratonille www.janakkalanjana.info Viikko ennen H-hetkeä Harjoittelu vähenee. Muista, viimeisen viikon harjoittelulla ei rakenneta, vaan tuhotaan kuntoa! Tankkaus: Lihakset täytetään

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Jonna Kekäläinen, terveydenhoitaja yamk 14.03.2019 Mitä on hyvä ja salliva syöminen? Terveyttä edistävää + Hyvää vireystilaa ylläpitävää + Sosiaalista

Lisätiedot

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi Laxabon Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Suomi Laxabon kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Vastaukset perustuvat Laxabon-oraaliliuosjauheen pakkausselosteeseen, päiväys 26.3.2010. Ota

Lisätiedot

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat Lääkkeen vaikutukset Johanna Holmbom Farmaseutti Onni apteekki Lääkemuodot ja antotavat Tabletti Depottabletti Resoribletti Poretabletti Imeskelytabletti Kapseli Annosjauhe Oraaliliuos Tippa Peräpuikko

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

Lataa Herkän vatsan valinnat - Reijo Laatikainen. Lataa

Lataa Herkän vatsan valinnat - Reijo Laatikainen. Lataa Lataa Herkän vatsan valinnat - Reijo Laatikainen Lataa Kirjailija: Reijo Laatikainen ISBN: 9789522882615 Sivumäärä: 126 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.94 Mb Lähes miljoona suomalaista kärsii herkästä

Lisätiedot

RASKAUSAJAN UMMETUS JA KUIDUN MERKITYS. Mainos

RASKAUSAJAN UMMETUS JA KUIDUN MERKITYS. Mainos RASKAUSAJAN UMMETUS JA KUIDUN MERKITYS Mainos Ummetus on raskauden aikana yleistä Lähes puolet raskaana olevista naisista kärsii ummetuksesta jossain raskauden vaiheessa. Ummetuksen ilmaantumiseen vaikuttavat

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

Linomix. Pellava ja marjat tukevat vatsan toimintaa

Linomix. Pellava ja marjat tukevat vatsan toimintaa Pellava ja marjat tukevat vatsan toimintaa Linomix Suomalainen ravitsemusasiantuntijoiden suunnittelema ravintolisä, joka sisältää pellavarouheen lisäksi 24 % marjoja (mustikkaa, tyrniä, karpaloa ja ruusunmarjaa)

Lisätiedot

7. MAKSA JA MUNUAISET

7. MAKSA JA MUNUAISET 7. MAKSA JA MUNUAISET 7.1. Maksa myrkkyjentuhoaja SIJAINTI: Vatsaontelon yläosassa, oikealla puolella, välittömästi pallean alla Painaa reilun kilon RAKENNE: KAKSI LOHKOA: VASEN JA OIKEA (suurempi), VÄLISSÄ

Lisätiedot

Ravitsemus ja mielenterveys. Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Kognitiivinen lyhytterapeutti

Ravitsemus ja mielenterveys. Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Kognitiivinen lyhytterapeutti Ravitsemus ja mielenterveys Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Kognitiivinen lyhytterapeutti Mieti hetki parin kanssa Mikä on tärkeää mielenterveyskuntoutujan ravitsemusohjauksessa? Mitä

Lisätiedot

Luonnonmukaisesti vaikuttava kuitulisä raskaudenaikaiseen ummetukseen ja kuidunsaannin lisäämiseen

Luonnonmukaisesti vaikuttava kuitulisä raskaudenaikaiseen ummetukseen ja kuidunsaannin lisäämiseen Luonnonmukaisesti vaikuttava kuitulisä raskaudenaikaiseen ummetukseen ja kuidunsaannin lisäämiseen Ummetus on raskauden aikana yleistä Lähes puolet raskaana olevista naisista kärsii ummetuksesta jossain

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Lähes Kaikilla Ihmisillä On Magnesiumin Puute

Lähes Kaikilla Ihmisillä On Magnesiumin Puute Lähes Kaikilla Ihmisillä On Magnesiumin Puute Mitä magnesium tarkalleen ottaen on? Magnesium on elämä. Se on kehon neljänneksi rikkain mineraali, rikin lisäksi (mikä on aivan yhtä tärkeä.) Magnesium ei

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Tasapainoinen Ravitsemus

Tasapainoinen Ravitsemus Tasapainoinen Ravitsemus Juha ja Sari Eriksson Itsenäiset Jälleenmyyjät Omat taustat ja kokemukset Juha Eriksson 50v.. Perhe: Vaimo Sari, 4 lasta Samuli 17v, Krista 19v, Niklas 22v, ja Sami 24 v Ammatti:

Lisätiedot

PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ. ATeamSuomi.com merenheimo@gmail.com 1

PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ. ATeamSuomi.com merenheimo@gmail.com 1 PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ merenheimo@gmail.com 1 PUHDISTAA KEHOA Tehokas yhdistelmä ravintoaineita tehostavat suoliston toimintaa ja tukevat suolistossa jo olevia hyödyllisiä

Lisätiedot

Terveysilta Aiheena rasvanpoltto, laihduttaminen, säästöliekki

Terveysilta Aiheena rasvanpoltto, laihduttaminen, säästöliekki + Terveysilta 26.10 Aiheena rasvanpoltto, laihduttaminen, säästöliekki + MITÄ SINULLE MERKITSEE HYVÄ TERVEYS? n Mitä tarkoitetaan hyvällä vastustuskyvyllä? ( kuinka usein sairastat flunssaa, vatsatautia,

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE

RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE LIITE 2. Ravitsemusopas avanne- ja IPAA-leikatuille RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE Hyvä avanne- tai IPAA-leikattu Ravinto on elämälle ja terveydelle välttämätöntä. Avanneleikkaus saattaa muuttaa

Lisätiedot

Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit. #Ruuansulatus. Viikko 3 / Moduuli 3

Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit. #Ruuansulatus. Viikko 3 / Moduuli 3 Viikko 3 Ruuansulatus 2 Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit Viikko 3 / Moduuli 3 #Ruuansulatus Materiaalien tarkoitus on toimia tiivistelmänä. Nostamme niissä olennaiset asiat esiin. Ne toimivat videoiden

Lisätiedot

Ravitsemus. HIV-ravitsemus.indd 1 12.12.2012 10.20

Ravitsemus. HIV-ravitsemus.indd 1 12.12.2012 10.20 Ravitsemus HIV-ravitsemus.indd 1 12.12.2012 10.20 Jokainen meistä tarvitsee ruoasta energiaa. Jokaisen energiantarve on yksilöllinen ja siihen vaikuttavat esimerkiksi ikä, sukupuoli ja liikunnan määrä.

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia eli maitosokeria. Lehmänmaidossa on n. 4,8 % maitosokeria

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Tasapainoisesti toimiva vatsa.

Tasapainoisesti toimiva vatsa. Tasapainoisesti toimiva vatsa. Kun elämä ja vatsa vaativat. APUA LUONNONKUITUVALMISTEESTA Suurin osa suomalaisista kärsii ajoittain tai jatkuvasti vatsa- ja suolistovaivoista. Ummetus vaivaa jopa viittä

Lisätiedot

VATSA KUNTOON. - verkkovalmennus. Biohacker Center BHC Oy Materiaalin luvaton kopioiminen, käyttö ja sen jakaminen on kielletty.

VATSA KUNTOON. - verkkovalmennus. Biohacker Center BHC Oy Materiaalin luvaton kopioiminen, käyttö ja sen jakaminen on kielletty. VATSA KUNTOON - verkkovalmennus 1 VALMENNUKSEN RAKENNE 1. viikko: Tyypillisimmät suolistoa ärsyttävät ruoka-aineet (antiravinteet) Maito monien suomalaisten vatsaongelmien aiheuttaja Miksi niin moni suomalaisista

Lisätiedot

Hyvän elämän eväät. Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM

Hyvän elämän eväät. Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Hyvän elämän eväät Anette Palssa Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM www.anettepalssa.com Pätevyys ja sidonnaisuudet Luento- ja asiantuntijapalkkioita lääke- ja elintarvikeyrityksiltä Sitoutunut asiakastyöhön

Lisätiedot

Aliravitsemus Kotisairaanhoidossa jopa 90 % on aliravittuja tai aliravitsemusriskissä Yksipuolinen ruokavalio Yksinäisyys, ruokaa yhdelle?

Aliravitsemus Kotisairaanhoidossa jopa 90 % on aliravittuja tai aliravitsemusriskissä Yksipuolinen ruokavalio Yksinäisyys, ruokaa yhdelle? Ikääntyminen Senioreilla noin kolmasosalla jonkin asteinen mahalaukun limakalvon surkastuminen, joka voi vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen Makuaisti ja hajuaisti heikkenevät Huonot hampaat, sopimaton

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Suomen vanhin urheilujuoma, joka kehitettiin 80-luvulla. Alun perin Suomen suurimman virvoitusjuomien

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat

URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 45 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Sokeri Sokerit sisältävät vain tyhjää

Lisätiedot

Sinulle, joka haluat lisätietoa inkontinenssista

Sinulle, joka haluat lisätietoa inkontinenssista Sinulle, joka haluat lisätietoa inkontinenssista Teksti: Inkontinenscentrum i Västra Götaland Kuvat: Kajsa Lundberg Layout: Svensk Information Pidätysvaikeuksia? Lirahtiko? Karkaileeko virtsa? Oletko pidätyskyvytön?

Lisätiedot

Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito

Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito FIDULAC150078/07.2015 Tiesitkö tämän ummetuksesta? Suoli tyhjenee normaalisti 8 72 tunnin välein. Ummetuksessa ulostuskerrat vähenevät ja ulostaminen vaikeutuu. Ummetusta

Lisätiedot

PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS (KOLONOSKOPIA)

PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS (KOLONOSKOPIA) 1 PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS (KOLONOSKOPIA) TUTKIMUKSEN SUORITUS Paksusuolen tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä, joka viedään peräaukon kautta paksusuoleen. Paksusuolen tähystyksessä pyritään katsomaan

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO MITÄ ON LAKTOOSI? Laktoosi on maitosokeria. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia. lehmänmaidossa n. 4,8

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Erikoistutkija Susanna Rokka Luonnonvarakeskus Suomalaiset ravitsemussuositukset Tutkimusten mukaan runsas kasvisten

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maidon luonnollinen hiilihydraatti, jota kutsutaan myös maitosokeriksi. Äidinmaidossa laktoosia n. 7 g/100 g, lehmänmaidossa n. 4,8 g/100

Lisätiedot

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä

Lisätiedot

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Hellävarainen vallankumous IBD-tautien hoidossa Sisältö Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön

Lisätiedot

Paksusuolen CT-tutkimus (tietokonetomografiatutkimus), kaasutäyttö

Paksusuolen CT-tutkimus (tietokonetomografiatutkimus), kaasutäyttö Paksusuolen CT-tutkimus (tietokonetomografiatutkimus), kaasutäyttö Sinulle on varattu aika / 20 klo paksusuolen CTtutkimukseen. Tietokonetomografia (lyhenne CT tai TT) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan

Lisätiedot

Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille

Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille www.e-imd.org Mikä on ureakierron häiriö/orgaanishappovirtsaisuus? Kehomme hajottaa syömämme ruoan tuhansien kemiallisten reaktioiden avulla ja

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus Iäkkään ummetus 1 Perustieto Ummetuksen määritelmä Ummetuksen yleisyys Ummetuksen merkitys Ummetuksen hoito Syventävä tieto Ummetuksen jaottelu ja syyt Ummetuksen tutkimukset Ummetuksen lääkehoito TPA:

Lisätiedot

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Uutisia Parkinson maailmasta Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Kaksi aihetta Parkinsonin taudin suolisto-oireet ja bakteerimuutokstet

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A.

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Copyright 2012 Sleeping Well, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Zquiet on Sleeping Well, LLC -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus Iäkkään ummetus 1 Perustieto Ummetuksen määritelmä Ummetuksen yleisyys Ummetuksen merkitys Ummetuksen hoito Syventävä tieto Ummetuksen jaottelu ja syyt Ummetuksen tutkimukset Ummetuksen lääkehoito TPA:

Lisätiedot

VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA

VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA TAUSTA Vitamin Well on perustettu vuonna 2006 Ruotsissa. Tarkoituksena oli kehittää skandinaaviseen makuun sopiva vitamiinijuoma, joka samalla olisi hyvä ja moderni

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin. Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin. Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin Ravintoasioissa urheilijoilla on usein eniten parantamisen varaa. Erityisesti arkisyömiseen tulisi panostaa Urheilijan fyysinen kehitys tapahtuu arkisen

Lisätiedot

Holistic Food For Dogs

Holistic Food For Dogs Holistic Food ForFor Dogs Dogs Holistic Food Holistic Food For Dogs 100% GUARANTEED TASTE & NUTRITION E arthborn Holistic on pitkälle kehitetty luonnonmukainen ravinto koirille. Earthborn Holistic -ruuan

Lisätiedot

Täysrehut pieneläimille

Täysrehut pieneläimille is the place for your Headline Page 1 Täysrehut pieneläimille JR FARM FARMI TÄYSREHU www.tujoma.fi is the place for your Headline Page 2 Sisältää ainulaatuisen Farm food koostumuksen jossa on mm. inuliiniä

Lisätiedot

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä LT Marja Aira Helsinki 19.9.2013 Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä reseptilääkettä Vuonna 2011 65 84-vuotiaista

Lisätiedot

Toiminnallisten vatsavaivojen ruokavaliohoito

Toiminnallisten vatsavaivojen ruokavaliohoito Toiminnallisten vatsavaivojen ruokavaliohoito Katri Peuhkuri Laillistettu ravitsemusterapeutti Helsingin Sosiaali- ja terveystoimi Sisätautien poliklinikka Kontulan terveysasema Ravitsemusterapeuttien

Lisätiedot

Iäkkäiden ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito

Iäkkäiden ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito Iäkkäiden ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito FIDULAC140077/09.2014 Tiesitkö tämän ummetuksesta? Suoli tyhjenee normaalisti 8 72 tunnin välein. Ummetuksessa ulostuskerrat vähenevät ja ulostaminen vaikeutuu.

Lisätiedot

Muutoksia valmisteyhteenvedon merkittäviin kohtiin ja pakkausselosteisiin

Muutoksia valmisteyhteenvedon merkittäviin kohtiin ja pakkausselosteisiin Liite III Muutoksia valmisteyhteenvedon merkittäviin kohtiin ja pakkausselosteisiin Huom.: Nämä muutokset valmisteyhteenvetoon, pakkausmerkintöihin ja pakkausselosteeseen saatetaan päivittää myöhemmin

Lisätiedot

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänystävällinen, terveellinen ravinto 12.9.2017 Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänliiton ravitsemussuositus Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa

Lisätiedot

Ravitsemuksen erityispiirteet 30.3.2007

Ravitsemuksen erityispiirteet 30.3.2007 Ravitsemuksen erityispiirteet 30.3.2007 Ravitsemussuositukset Lautasmalli, ruokapyramidi Urheilijoilla 2-3 kertainen energiankulutus energian kulutuksen korvaaminen, korvaa myös muiden ravintoaineiden

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Nuoren liikkujan ruokavalio

Nuoren liikkujan ruokavalio Nuoren liikkujan ruokavalio Rakenna ruokavaliosi hyvälle pohjalle Valitse monipuolisen ruokavalion pohjaksi ruoka-aineita kolmion alaosasta ja täydennä päivittäin seuraavista kerroksista. Huipun sattumat

Lisätiedot

PRO PERUNA RY -perunavoimaa

PRO PERUNA RY -perunavoimaa PRO PERUNA RY -perunavoimaa Pro Peruna Ry Perustettu vuonna 2008 Toimii perunan menekinedistäjä Projektiluonteista toimintaa kuluttajalähtöisesti v. 2012 Kasvata omat perunasi kampanja Kuluttajatutkimus

Lisätiedot

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus JUDOKAN RAVINTO-OPAS 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen Joen Yawara ry Valmennus SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIETOA...1 2 RAVINTOAINEET...1 2.1 Hiilihydraatit...1 2.2 Proteiinit...2

Lisätiedot

Allergiavaroitus! silmät vuotaa. aivastelua. tip tip. Nenä tukossa

Allergiavaroitus! silmät vuotaa. aivastelua. tip tip. Nenä tukossa Allergiavaroitus! aivastelua silmät vuotaa Nenä tukossa tip tip Allergia on hyvin yleinen mutta silti vakava sairaus. Monet aliarvioivat sairautensa ja luulevat kärsivänsä usein vilustumisesta. Nuha, nenän

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi. Munuaiset toimivat suodattimena.

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi.

Lisätiedot

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg NivelTeho Liiku nivelet lempeästi kuntoon. Kuuden tutkitun aktiiviaineen yhdistelmä: MSM, inkivääriuute, glukosamiini, hainrusto, kupari ja C-vitamiini. 120 kaps. 32,90 411,25 e/kg (ovh. 40,70) Luontainen

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot