Ihmisillä on ummetusta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ihmisillä on ummetusta"

Transkriptio

1

2 Ihmisillä on ummetusta Ummetus on yleinen ongelma, vaikka sen vallitsevuuden arviot vaihtelevat laajasti, koska ummetukselle ei ole yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Perinteisen lääketieteen mukaan ummetuksen määritelmä on suolen toiminta kerran 2-3 päivän välein. Jos olet sitä mieltä, että suolen pitäisi toimia 2-3 kertaa päivässä optimaalisen terveyden saavuttamiseksi, monilla ihmisillä on ummetusta, eivätkä he huomaa sitä. Mielenkiintoista on, että lääketieteen kirjat 193-luvun puolesta välistä selittävät, että hyvän terveydentilan säilyttämiseksi suolen on tärkeää toimia vähintään kerran päivässä. Tämä on paljon parempi kuvaus sille, mitä terveellisen suolen toiminnan pitäisi olla.

3 Mitä ummetus on? Perinteisen lääketieteen mukaan ummetus määritetään tiukasti suolen toimintakertojen perusteella. Mutta ummetuksesta kärsivät kuvaavat usein vaivansa hieman eri tavalla: kuiva, kova tai kokkareinen uloste ulostetta täytyy ponnistella ulos epätäydellinen tyhjentyminen tai tunne siitä, että täytyy ulostaa lisää ulostaminen tuntuu vaikealta Luonnollinen tai holistinen mielipide on, että ummetus on kysymyksessä, jos suoli toimii vähemmän kuin 2 tai 3 kertaa päivässä. Siksi monilla ihmisillä on ummetusta, mutta he eivät huomaa sitä. Suolen toiminnan pitäisi olla suhteessa 24 tunnin aikana syötyjen aterioiden määrään. Jos suoli ei toimi suhteessa päivän aikana nautittujen aterioiden määrään, paksusuolessa on paljon tavaraa jäljellä. Vauvat ja eläimet ovat hy viä esimerkkejä kunnollisesta suolen toiminnasta. Ruoka menee sisään, jäte tulee ulos.

4 Ummetuksen vahingolliset vaikutukset Paksusuolen syövän mahdollisuuden kasvaminen (Watanabe et al., 2004). Rintasyövän kehittyminen on 4 kertaa todennäköisempää (Petrakis & King, 1981). Paineen aiheuttaminen suolistossa, mikä voi stimuloida syöpäsolujen kasvamista (Walsh et al., 2004). Psyykkisen ahdingon, ahdistuksen, masennuksen, unettomuuden ja seksuaalitoimintojen häiriöiden aiheutuminen (Tan et al., 2003). Itsemyrkytyksen aiheuttaminen (kun myrkyllisiä aineita imeytyy suolesta verenkiertoon). Itsemyrkytyksestä on syytetty suurta määrää terveysongelmia, mukaan lukien masennus ja iho-ongelmat (Person & Bernhard, 1986).

5 Ummetuksen aiheuttajat Monet erilaiset tekijät voivat aiheuttaa ummetusta. Yleensä se on yhdistelmä epäterveellisiä elämäntapavalintoja. HUONO RUOKAVALIO kahvi jalostettu sokeri ja hiilihydraatti alkoholi käsitelty ruoka KUIDUN PUUTE Päivittäin tarvitaan noin grammaa kuitua. Kuitenkin monet ihmiset saavat vain 15 grammaa tai tätä vähemmän. Kun kuituja nautitaan vuosien ajan liian vähän, paksusuolen lihakset surkastuvat VEDEN PUUTE Suuri osa ummetuksesta kärsivistä ihmisistä kärsii nestehukasta. Vesi imeytyy paksusuolessa. Jos et juo riittävästi vettä, sitä ei ole tarpeeksi ulosteen pehmittämiseen. Massasta paksusuolessa tulee kovaa, mikä johtaa ummetukseen.

6 Ummetuksen aiheuttajat KUNTOILUN PUUTE Kuntoilu stimuloi imukudoksen virtausta, mikä voi auttaa normaalin peristaltiikan luomisessa (lihasten liike ohutsuolessa/paksusuolessa). Lymfa on pumputon järjestelmä, joka vaatii elimistön liikettä kiertääkseen Tämä on tärkeää, jotta suoli toimisi 3 kertaa päivässä. Valitettavasti monet ihmiset eivät kuntoile riittävästi Saksassa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että ummetuksen oireet vähenivät niillä naisilla, jotka osallistuivat säännöllisesti fyysiseen toimintaan (Blanke et al, 2001). Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kävely ruuasta saadun kuidun kanssa auttoi ylläpitämään säännöllistä suolen toimintaa (Nakaji et al., 2002). LÄÄKKEET Monet lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, mukaan lukien seuraavat: masennuslääkkeet kolesterolilääkkeet kipulääkkeet antibiootit tappavat huonot ja hyvät bakteerit antasidit Suolistossa täytyy olla hyviä bakteereja, jotta diureetit ympäristö on suosiollinen.

7 Ummetuksen aiheuttajat MUUTOKSET RUTIINISSA Kun normaali päivittäinen rutiini muuttuu, tämä voi aiheuttaa ummetusta (esim. tiheä matkustelu, sairaus, jne.). EI TARPEEKSI AIKAA Saattaa kuulostaa oudolta, mutta monet ihmiset eivät varaa tarpeeksi aikaa, jotta suoli voisi toimia säännöllisesti. Monet meistä nousevat ylös, ottavat kupillisen kahvia ja kiirehtivät ovesta ulos töihin. Joskus he tuntevat pienoista tarvetta asioida vessassa, mutta tämä menee ohi, koska heillä on liian kiire toimia sen perusteella. Ajan mittaan luonnollinen tarve ulostaa vähenee ja harvenee.

8 Miksi ummetus on ongelma? Hidastaa ruuan siirtymisaikaa Siirtymisaika on aika, joka ruualta kestää kulkea suusta ja jätteiden poistua peräsuolen kautta. Siirtoajan pitäisi olla tuntia. Jos se on hitaampi, mädäntynyt massa pysyy suolistossa, fermentoituu ja luo myrkkyjä, jotka tuhoavat ohutsuolen limakalvon. Johtaa vuotavaan suolistoon Terve limakalvo (suusta peräsuoleen, noin 7,6-9,1 m pitkä) toimii suodattimena ohutsuolen ja verenkierron välillä. Se päästää kunnolla sulatetut ravinteet sisään ja pitää myrkyt ja bakteerit ulkona. Kun limakalvosta tulee liian huokoinen, myrkyt, bakteerit ja sulattamattomat proteiinit tihkuvat verenkiertoon.

9 Miksi ummetus on ongelma? Johtaa itsemyrkytykseen Myrkyt, jotka pääsevät elimistöön huokoisen limakalvon kautta, voivat pasta verenkiertoon ja imukudokseen. Ne siirtyvät muille elimistön alueilla, asettuvat kudoksiin ja aiheuttavat sairauksia, mukaan lukien autoimmuunisairaudet. Renew Life -yhtiön perustaja Brenda Watson ja monet muut holistisen terveydenhuollon harjoittajat esimerkiksi uskovat, että fibromyalgia on suoraan yhteydessä vuotavaan suolistoon. Naiset, joilla on ummetusta, saavat rintasyövän 4 kertaa todennäköisemmin (Lähde: The Lancet, British Medical Journal). Laiska suoli synnyttää laiskan maksan. Laiska maksa ei voi tehdä työtään kuten elimistön myrkkyjen poistamista. Yleisiin oireisiin kuuluvat päänsäryt, kognitiiviset ongelmat, masennus, krooninen väsymys, ylipaino, divertikkeli, hormonaalinen epätasapaino, pahanhajuinen hengitys, ilmavaivat, turpoaminen, reuma, elimistön haju, jne.

10 Miksi ummetus on ongelma? Ravintoaineiden imeytymishäiriöt Monilla ihmisillä voi olla 2,1-13,6 kg sulattamatonta jätettä suolistossaan. Sulattamattoman jätteen ja myrkkyjen kertyminen ruuansulatuskanavan seinämiin estää tai vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Tämä tarkoittaa, että et saa suurinta osaa ruuasta ja korkealaatuisista lisäravinteista, joita nautit. Monet ravintoaineet menevät hukkaan eikä niitä koskaan imeytetä. Luontaistuotekaupan asiakkaat saattavat olla tyytymättömiä ostoksiinsa, jos he eivät saa täyttää etua tuotteistaan. Painonpudotuksen vaikeus Painonpudotus on vaikeaa, kun aineenvaihdunta hidastuu heikon ravintoaineiden imeytymisen ja heikon detoksifikaation vuoksi.

11 2-3 suolentyhjennyksen saavuttaminen Edistä peristaltiikkaa / nesteytys Jotta saavutettaisiin 2-3 suolentyhjennystä päivässä, suolen peristaltiikan täytyy olla säännöllinen. Peristaltiikka on paksusuolen luonnollinen lihasliike. Kun ruuansulatusjärjestelmä toimii normaalisti, peristaltiikka siirtää ruuan ruuansulatuselimistön läpi alle 24 tunnissa. Ummetus on usein nestehukan aiheuttama. Avain paksusuolen nesteytykseen on juoda paljon vettä. Jotkut ihmiset tarvitsevat ylimääräistä tukea, ja voivat silloin käyttää nesteyttäviä mineraaleja, kuten magnesiumhydroksidi. Vaikka monissa luonnontuotteissa käytetään kasviperäisiä laksatiivejä (kuten cascara sagrada ja senna), nämä ovat purgatiivisia yrttejä, jotka voivat olla vaarallisia, jos niitä käytetään pitkiä aikoja. Vaikka niiden käyttö on parempi kuin ummetus, ne voivat olla riippuvuutta aiheuttavia eivätkä ne palauta suoliston itsenäistä kykyä toimia kunnolla. Cascara sagrada, senna ja muut purgatiiviset yrtit toimivat ärsyttämällä paksusuolta ja saavat sen tyhjentämään sisältönsä. Paksusuolen nesteyttäminen ja hellävaraisten yrttien käyttö, jotka edistävät peristaltiikan tapahtumista luonnollisesti (kuten kap aloe ja raparperi) on parempi ratkaisu.

12 2-3 suolentyhjennyksen saavuttaminen Lisää massaa Paksusuoli tarvitsee massaa toimiakseen 2-3 kertaa päivässä. Optimaalinen nautittava kuitujen määrä pitäisi olla grammaa päivässä. On kuitenkin kriittistä, että kuitu on oikeantyyppistä. Kuituja on kahdenlaisia: liukeneva ja liukenematon kuitu. Liukenemattomilla kuiduilla on puhdistava vaikutus (kuten hankaava harja). Se poistaa myrkkyjä ja vanhaa, kovettunutta massaa suoliston seinämistä raaputtamalla niitä, kun se kulkee niiden ohi. Se myös kiinteyttää suolistoa. Liukeneva kuitu toimii myös imemällä itseensä myrkkyjä (sienen tapaan)ja liuottamalla niitä kulkiessaan niiden ohi. Molemmanlaisia kuituja tarvitaan ummetuksen voittamiseen. Suuri osa markkinoilla olevista kuituvalmisteista on psylliumpohjaisia. Kummankinlaisia psyllium on erittäin liukeneva kuitu, joka voi aiheuttaa ummetusta joillekin ihmisille. Psyllium voi imeyttää suurimman osan suolistossa olevasta vapaasta vedestä, mikä aiheuttaa suolistoon nestehukan. Tämän vuoksi monet kärsivät ummetuksesta käyttäessään psylliumpohjaisia kuituvalmisteita. Kun käytetään pellavansiemeniin pohjautuvaa kuitua, saadaan tasapainoisempi kuitujen muoto. Näin saadaan sekä liukenevien että liukenemattomien kuitujen hyödyt; Myrkkyjen imeyttäminen ja kunnollisen massa luominen paksusuoleen tapahtuu ilman, että sille aiheutetaan nestehukka.

13 2-3 suolentyhjennyksen saavuttaminen Voitele asianmukaisesti Jotta voidaan saavuttaa 2-3 suolentyhjennystä päivässä, paksusuolen voitelu on kriittinen sujuvan ja hellävaraisen ulostuksen aikaansaamiseksi. Elimistö voitelee paksusuolen välttämättömillä rasvahapoilla (EFA). EFA:t ovat välttämättömiä elimistön eri toiminnoille, mukaan lukien seuraavat: elimistön solunseinämien valmistus pehmeän ja terveen ihon luominen (ei vain ulkoinen iho vain myös suoliston seinämien iho ) Jos et syö raakoja pähkinöitä tai siemeniä tai kylmän veden kaloja joka päivä, saatat tarvita EFA-lisäravinnetta.

14 Peristaltiikan ja nesteyttämisen edistäminen - Pure Cleanse Pure Cleanse Morning -tuotteen ainesosat Yrtit maksalle Sappinesteen virtauksen edistäminen maksassa: ar tisokka, takiaisöljy, voikukka, kurkuma Yrtit, jotka suojaavat maksasoluja: voikukka, kurkuma, artisokka, lehtijuurikas, jänönputki, chlorella Yrtit suolistolle Yrtit, jotka stimuloivat suolistoa olematta laksatiivisia: takiaisöljy Yrtit keuhkoille Yrtit, jotka avustavat hengitysteiden limakalvojen tyhjentymistä: tulikukka, puna-apila, kurkuma Yrtit, jotka pehmentävät limakalvoa: tulikukka Yrtit imujärjestelmälle Yrtit, jotka stimuloivat imukudoksen virtausta: puna-apila Yrtit, jotka säätelevät immuunijärjestelmää: lehtikuusi

15 Peristaltiikan ja nesteyttämisen edistäminen - Pure Cleanse Pure Cleanse Morning -tuotteen ainesosat Yrtit munuaisille Yrtit, jotka lisäävät virtsan virtausta: ar tisokka, takiaisöljy, maissisilkki Diureettiset yrtit: edistävät virtsateiden eritystä: voikukka Yrtit iholle Ihoa parantavat yrtit (kun myrkyt poistetaan ihon kautta, mietoa ärsytystä voi esiintyä): takiaisöljy, puna-apila Yrtit verenkierrolle Ver ta puhdistavat yr tit: artisokka, chlorella, puna-apila, kurkuma Yrtit lisämunuaiselle Yrtit, jotka edistävät lisämunuaisten toimintaa: jänönputket

16 Peristaltiikan ja nesteyttämisen edistäminen - Pure Cleanse Pure Cleanse Night -tuotteen ainesosat Yrtit suolistolle Mineraalit, jotka lisäävät suoliston nesteytystä: magnesium (-hydroksidi ja - oksidi) Yrtit, jotka stimuloivat peristaltiikkaa (paksusuolen lihasten liike): triphala (sekoitus kolmea intialaista ayurvedistä yrttiä: amlaa, haritakai ja bibhitakia) Suolistoa kiinteyt tävät ja vahvistavat yr tit: triphala Kuitulähteet: omenan kuitu, luumun kuitu Suoliston seinämää pehmentävät yrtit: rohtosalkoruusun juuri, punajalavankuori Expectorant-yrttisekoitus (irrottaa lima suolistosta) rohtosalkoruusun juuri Ruuansulatuksen avut Inkiväärinjuuri, fenkoli

17 Jatkuva huolto 30-päiväisen puhdistuksen jälkeen suositellaan otettavaksi kuitua kunnollisen suoliston toiminnan ylläpitämiseksi. Kuitu ylläpitää suoliston säännöllisyyttä ja vahvistaa ruuansulatuskanavaa. CleanseMORE-tuotetta, täysin luonnollista paksusuolta tukevaa ainetta suositellaan, jos suolisto tarvitsee ylimääräistä tukea puhdistuksen jälkeen.

18 Mikä on CleanseMORE? CleanseMORE on täysin luonnollinen paksusuolen tukivalmiste, joka helpottaa tilapäistä ummetusta.

19 Kuinka CleanseMORE toimii? CleanseMORE stimuloi paksusuolen normaaleja toimintoja. Se nesteyttää suolistoa magnesiumilla (-hydroksidi ja -oksidi) ja stimuloi peristaltiikkaa yrteillä ilman rajuja laksatiiveja. Se ei aiheuta riippuvuutta ja sitä voidaan ottaa tarvittaessa ummetuksen parantamiseksi. Se ei sisällä laksatiivisia yrttejä, kuten sagrada tai senna, jotka voivat olla riippuvuutta aiheuttavia.

20 Kuinka CleanseMORE-tuotetta käytetään? Tarvittaessa 1-2 kapselia illalla 250 ml:n vesimäärän kanssa tyhjään vatsaan. Vettä pitäisi juoda enemmän elimistön nesteyttämiseksi. Pure Cleanse -tuotetta ei pitäisi ottaa liikaa, koska magnesium voi aiheuttaa ripulia.

21 CleanseMORE-tuotteen kohdemarkkinat Kehitetty erityisesti ummetuksesta kärsiville ihmisille. Tämä sisältää myös ärtyvän suolen oireyhtymän (I.B.S.), Crohnin tauti tai Colitis. Sopii täydellisesti niille, jotka tarvitsevat lisätukea Pure Cleanse - ohjelman suorittamisen jälkeen tai niille, jotka eivät halua suorittaa koko elimistön puhdistusta. Sitä voidaan käyttää myös First Cleanse -ohjelman yhteydessä tukena herkille puhdistusta suorittaville.

22 Kuinka CleanseMORE-tuotetta voi myydä? Kysy asiakkailtasi seuraavat kysymykset: 1. Toimiiko suolesi vähemmän kuin kerran päivässä? 2. Juotko vettä vähemmän kuin 8 lasillista päivässä? 3. Juotko yli 2 kupillista kofeiinipitoisia juomia (kahvi, tee, coca cola) päivässä? 4. Syötkö alle grammaa kuituja päivässä? (esim. 1 omena = 1 gramma kuitua) 5. Täytyykö sinun ponnistella ulostaessasi? 6. Onko ulosteesi kuivaa, kovaa tai kokkareista? 7. Onko sinulla ulostuksen jälkeen tunne, että sinun täytyisi ulostaa enemmän? Jos vastasit kyllä näihin kysymyksiin, saata kärsiä ummetuksesta.

23 CleanseMORE-ainesosat Yrtit suolistolle Mineraalit, jotka lisäävät suoliston nesteytystä: magnesium (-hydroksidi ja -oksidi) Yrtit, jotka stimuloivat peristaltiikkaa (paksusuolen lihasten liike): triphala (sekoitus kolmea intialaista ayurvedistä yrttiä: amlaa, haritakai ja bibhitakia) Suolistoa kiinteyttävät ja vahvistavat yrtit: triphala Kuitulähteet: omenan kuitu, luumun kuitu Suoliston seinämää pehmentävät yrtit: rohtosalkoruusun juuri, punajalavankuori Expectorant-yrttisekoitus (irrottaa lima suolistosta) rohtosalkoruusun juuri

24 Jatkuva huolto Asianmukainen ulostusasento Nykyaikaiset vessanpöntöt eivät tue ulostusta kunnolla. Ihmisten luonnollinen ja anatomisesti oikea ulostusasento on kyyristyneempi asento. Jos seuraat vielä vaipoissa olevia lapsia, näet heidän kyyristyvän, kun he ulostavat. Tästä luonnollisesta toiminnosta opitaan kuitenkin pois noin kahden vuoden iässä pottakoulutuksen yhteydessä. Sopimaton asento ulostuksen aikana voi aiheuttaa ajan kuluessa seuraavia ongelmia: Epätäydellinen suoliston tyhjennys Paksuolen sairaus Ulostemassan liikkumattomuus/käyminen Heikko yleisterveys Itsemyrkytys Vaikka suurin osa maailman ihmisistä (kaksi kolmannesta väestöstä)yhä kyyristyy ulostaessaan, läntinen maailma istuu ulostaessaan. Läntisessä maailmassa on eniten suolistoon/paksusuoleen liittyviä sairauksia, mukaan lukien: Peräpukamat Umpisuolen puhkeaminen Ärty vä suolen oireyhtymä-{}- Diver tikkeli Kolorektaalisyöpä Ummetus Käytä jakkaraa tai puhelinluetteloa vessassa, jotta olet paremmassa ulostusasennossa.

25 Hyödyllisiä vihjeitä ummetuksen välttämiseksi Muuta ruokavaliotasi hitaasti. Hedelmien ja kasvisten lisääminen (orgaanisia aina kun mahdollista). Vähennä jalostettujen hiilihydraattien, sokerin ja käsiteltyjen ruokien määrää ruokavaliossasi. Ota ruuansulatusentsyymejä aterioiden yhteydessä. Ota probiootteja (PureBiotic). Kuntoile! - Vähintään 3 kertaa viikossa 30 minuutin ajan. Kun matkustat, yritä ylläpitää normaali ruokavalio ja säännöllinen unirytmi. Järjestä aikaa vessassa käyntiin aamulla. Vaikka tämä tarkoittaisi aikaisempaa sängystä nousemista. Huolehdi oikeasta asennosta vessapöntöllä. Pidä jalat korkeammalla jakkaralla tai puhelinluettelon paella, jotta olet oikeassa ulostusasennossa (polvet vyötärön yläpuolella). Tee puhdistus kahdesti vuodessa Pure Cleanse -tuotteen avulla, joka on suunniteltu tukemaan koko elimistön ja suoliston detoksifikaatiota. Käy paksusuolen vesipesussa.

26

FortiCare. Ravitsemusopas syöpää sairastaville

FortiCare. Ravitsemusopas syöpää sairastaville FortiCare Ravitsemusopas syöpää sairastaville Sisältö Miksi ravitsemus on niin tärkeää? 3 Miten syöpä vaikuttaa ravitsemukseen? 3 Syö usein 4 Mitä hyvä ruokavalio sisältää? 4 Apua täydennysravintovalmisteista

Lisätiedot

Suunnitelmalliseen suolenhallintaan. Ohje Peristeen suolihuuhtelun käyttäjälle

Suunnitelmalliseen suolenhallintaan. Ohje Peristeen suolihuuhtelun käyttäjälle Suunnitelmalliseen suolenhallintaan Ohje Peristeen suolihuuhtelun käyttäjälle Opas Peristeen suolihuuhtelulaitteen käyttöön Sisältö Esittely 1 Suoliston anatomia 2 Suolentoimintahäiriö 3 Peristeen 4 Vastauksia

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

Ammattilaisvinkit onnistuneisiin

Ammattilaisvinkit onnistuneisiin Nr 07 Heinäkuu 2012 UUDET IHONHOITOTUOTTEET Ihon puhdistaminen ja kuorinta ASIAKASKERTOMUS Cathrine sai sileämmän ihon kollageenilla EQ-KESÄSALAATTI Toimistomme lounasresepti käyttöösi Ammattilaisvinkit

Lisätiedot

MITÄ SISÄELIMET OVAT JA MITÄ NE TEKEVÄT

MITÄ SISÄELIMET OVAT JA MITÄ NE TEKEVÄT MITÄ SISÄELIMET OVAT JA MITÄ NE TEKEVÄT MAHALAUKKU Mahalaukun limakalvo on täynnä rauhasia, jotka erittävät limaa, suolahappoa ja pepsinogeenia. Ne muodostavat yhdessä happaman mahanesteen. Mahaneste sekoittuu

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi -esitteen avulla voit perehtyä tekijöihin, jotka vaikuttavat omaan sydänterveyteesi. Uskomme, että sinun kannattaa tutustua näihin eri tekijöihin ja samalla miettiä,

Lisätiedot

Kulunut kevät oli vaalikevät. Apteekki on APTEEKKI! Kuulumme Yhteistyöapteekit-ketjuun

Kulunut kevät oli vaalikevät. Apteekki on APTEEKKI! Kuulumme Yhteistyöapteekit-ketjuun Apteekki on APTEEKKI! saamaan oman osansa. Apteekkitoimintaa tullaan entisestään terävöittämään. Ja hyvä niin, aina on parantamisen varaa. Onneksi demokratiassamme kuullaan myös asiantuntijoita eikä päätöksiä

Lisätiedot

INTIALAINEN LÄÄKETIEDE AYURVEDA OPAS

INTIALAINEN LÄÄKETIEDE AYURVEDA OPAS INTIALAINEN LÄÄKETIEDE AYURVEDA OPAS LYHENNETTY PAINOS KURSSIMATERIAALI Kalevi Lehtonen ISBN 978-952-92-7650-9 X-COPY TURKU 2010 INTIALAINEN LÄÄKETIEDE AYURVEDA OPAS SISÄLLYS KURSSIMATERIAALI LYHENNETTY

Lisätiedot

Kaksi maailman huippubrändiä yhdistää voimansa

Kaksi maailman huippubrändiä yhdistää voimansa X Numero 44 Syksy/Talvi 2010 Kaksi maailman huippubrändiä yhdistää voimansa Eväitä parempaan elämään. *Lue lisää sivulta 28 Oppaasi terveellisempiin, aktiivisempiin elämäntapoihin 2 Herbalifen terveellinen

Lisätiedot

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY -opas POTILAAN 2012... JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos JUHA HÄNNINEN ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY Saattohoito POTILAAN JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos 2012...

Lisätiedot

Sisältö Nutriance. Nutriancen tarina FI 2006.09

Sisältö Nutriance. Nutriancen tarina FI 2006.09 Nutriance FI Sisältö Nutriance Nutriancen tarina...2 Ihosi ja Nutrianc...6 Johdanto Nutriance-pikaoppaaaseen...10 Refreshing Facial Cleanser ja Foaming Gel Cleanser...11 Purifying Facial Scrub...13 Refining

Lisätiedot

Ph-tasapaino ja hyvinvointi. Muistatko miltä tuntui... Ruokavalion aiheuttamat ongelmat. Vitamiinien ongelmat

Ph-tasapaino ja hyvinvointi. Muistatko miltä tuntui... Ruokavalion aiheuttamat ongelmat. Vitamiinien ongelmat Ph-tasapaino ja hyvinvointi Muistatko miltä tuntui... Juosta täysiä koko päivä. Mennä päiväunille sen takia, että äiti käski, eikä sen takia että olisit itse halunnut. Lapsena tuntui, että energia ei koskaan

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Soukan apteekki. Kauklahden sivuapteekki. Kuivaako suuta? Päivitä lääkekaappisi kesäksi. Miksi koira on ihmisen paras ystävä?

Soukan apteekki. Kauklahden sivuapteekki. Kuivaako suuta? Päivitä lääkekaappisi kesäksi. Miksi koira on ihmisen paras ystävä? Soukan apteekki Kauklahden sivuapteekki Yläkartanontie 28, 02360 Espoo puh. (09) 801 6166 ma-pe 8.30-18.00 la 9.00-14.00 (kesä-elokuu) Kauppamäki 3, 02780 Espoo puh. (09) 811 464 ma-pe 9.00-17.00 (25.6.-15.8.2012)

Lisätiedot

Saattohoito. Saattohoito ei tarjoa hyvää kuolemaa elävälle, vaan hyvää elämää kuolevalle. Käytännön tietoa potilaalle ja omaiselle

Saattohoito. Saattohoito ei tarjoa hyvää kuolemaa elävälle, vaan hyvää elämää kuolevalle. Käytännön tietoa potilaalle ja omaiselle Saattohoito Käytännön tietoa potilaalle ja omaiselle Saattohoito ei tarjoa hyvää kuolemaa elävälle, vaan hyvää elämää kuolevalle. Nokian terveyskeskuksen saattohoitotyöryhmä Sisällys Lukijalle...1 Mitä

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE NAISEN TERVEYS

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE NAISEN TERVEYS ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Nuoret naiset Moni ongelma johtuu suolistovaivoista Jalkojen terveys Terveet jalat kantavat sinut pitkälle Vaihdevuodet Uusi elämänvaihe

Lisätiedot

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva 29. laitos THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuvitus Taru Castren Taitto ja sivunvalmistus Hanna Tennilä, Textop Oy ISBN 978-952-245-256-6

Lisätiedot

elintärkeää toimintaa Maksako vaivaa? OPAS MAKSASAIRAUKSISTA www.musili.fi

elintärkeää toimintaa Maksako vaivaa? OPAS MAKSASAIRAUKSISTA www.musili.fi www.musili.fi Maksako vaivaa? OPAS MAKSASAIRAUKSISTA Sisällys JOHDANTO.................................................... 3 MAKSAN TOIMINTA.......................................... 4 Maksan rakenne...............................................

Lisätiedot

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Johdanto Julkaisija: Alko Oy Tekstit: Alko sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toimitus: Leena Sokolowski, Alko Oy Kuvitus: Kimi Issakainen

Lisätiedot

Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti

Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Hyvä Uni SISÄLTÖLUETTELO Uniuutiset ja yhteystiedot... 2 Lukijalle, Mitä uni on... 3 Unen huolto,

Lisätiedot

Tarkkaile ettet syö liian paljon proteiiniä tai liian vähän rasvaa. Älä pelkää rasvaa!

Tarkkaile ettet syö liian paljon proteiiniä tai liian vähän rasvaa. Älä pelkää rasvaa! EIKÖ PAINO PUTOA? Se voi johtua useasta syystä. Joihinkin voi vaikuttaa muuttamalla käytöstään tai elämäntapaansa. Esimerkiksi jos syöt liikaa, voit oppia kohtuullistamaan annokset. Jos et harrasta liikuntaa,

Lisätiedot

Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa

Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa Tarja Järvinen Munuaispotilaan hoidon asiantuntijasairaanhoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala, Dialyysiosasto, Marraskuu 2011 SISÄLLYS 1. Sinulle, joka odotat

Lisätiedot

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin kehitys Lähde: Peto ym.

Lisätiedot

INL NO. A6242. PROJECT Medtronic. DESCRIPTION interstim patient bowel brochure A4 FI

INL NO. A6242. PROJECT Medtronic. DESCRIPTION interstim patient bowel brochure A4 FI INL NO. A6242 PROJECT Medtronic DESCRIPTION interstim patient bowel brochure A4 FI InterStim -hoito ULOSTEENKARKAILUONGELMIIN TAI UMMETUKSEEN Potilasohje Tiesitkö, että InterStim hoidolla voidaan hoitaa

Lisätiedot

Potilasohjeet Pradaxa -lääkkeen käytöstä eteisvärinässä (flimmerissä) ja aivoinfarktin ehkäisyssä. Sinulle, jolle on määrätty Pradaxa -hoito

Potilasohjeet Pradaxa -lääkkeen käytöstä eteisvärinässä (flimmerissä) ja aivoinfarktin ehkäisyssä. Sinulle, jolle on määrätty Pradaxa -hoito Potilasohjeet Pradaxa -lääkkeen käytöstä eteisvärinässä (flimmerissä) ja aivoinfarktin ehkäisyssä Sinulle, jolle on määrätty Pradaxa -hoito Hoitava lääkärisi on määrännyt sinulle Pradaxa -nimistä lääkettä.

Lisätiedot

NÄKÖKULMA toiminnalliseen lääketieteeseen

NÄKÖKULMA toiminnalliseen lääketieteeseen NÄKÖKULMA toiminnalliseen lääketieteeseen 2011-2012 Professori Olle Ljungqvist on huolissaan aliravitsemuksesta s.8 ESPEN-kuulumisia s.6 Sisko Helsti Minulla on uusi elämä s.4 Suomalaiset avustavat Ghanassa

Lisätiedot

Luonto, paras. kaunistaja. Anna Puu ja kauniin elämän sävelet. Mikä on Paula Heinosen energian salaisuus? Varpu Tavi: Ota vaihdevuodet huumorilla

Luonto, paras. kaunistaja. Anna Puu ja kauniin elämän sävelet. Mikä on Paula Heinosen energian salaisuus? Varpu Tavi: Ota vaihdevuodet huumorilla Luonto, paras kaunistaja Anna Puu ja kauniin elämän sävelet Mikä on Paula Heinosen energian salaisuus? Varpu Tavi: Ota vaihdevuodet huumorilla 1 Luonto puhaltaa, ihminen sädehtii! Luonto antaa meille kaiken

Lisätiedot