SYN tutustui matkallaan niin hotelli-, tekstiili- kuin urheiluliikeosaamiseen, ja hurmaantui myös ympäristöön.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SYN tutustui matkallaan niin hotelli-, tekstiili- kuin urheiluliikeosaamiseen, ja hurmaantui myös ympäristöön."

Transkriptio

1 Teksti ja kuvat: Heli Järvinen Yrittäjänaiset selvittivät matkallaan Onko Italia pitsaa, sirkusta vai tiukkaa bisnestä? Mielikuvamme Italiasta on selkeä: pitsaa, pastaa ja Berlusconi, holtitonta taloudenpitoa, velkaa, historiaa ja jalkapalloa. Yrittäjänaisille selvisi jäsenmatkalla Milanoon ja Gardajärvelle, että ennakkovaikutelma on turhan yksipuolinen. Toinen puoli totuutta on se, että pelkästään Milanon ympärille levittyvän Lombardian bruttokansantuote on suurempi kuin koko Espanjan. Vaikka koko maa on velkaantunut reilusti Suomea enemmän, velka on otettu pääasiassa kotimarkkinoilta, eli tavalliset italialaiset ovat sijoittaneet valtion arvopapereihin, kun taas Italian ulkomainen velka on vähäistä. Myös kotitaloudet ovat selkeästi suomalaisia perheitä varakkaampia. Kun Suomessa kotitaloudella on velkaa keskimäärin euroa, on Italiassa vastaava luku vain Finpron Milanon toimiston päällikkö Marjaana Karjalainen pitää vähintään yhtä tärkeänä asiana sitä, että Italiassa vilpittömästi arvostetaan yrittäjyyttä. SYN tutustui matkallaan niin hotelli-, tekstiili- kuin urheiluliikeosaamiseen, ja hurmaantui myös ympäristöön. Yrittäjänaisten jäsenmatkalaisia hellivät niin monipuolinen ohjelma, maittava ruoka kuin aurinkoinen sääkin.

2 Finpron Marjaana Karjalainen ravistelee suomalaisten käsityksiä Italiasta. Italiassa yrittäjyys on positiivinen arvo Suomalaisten ja italialaisten käsitys yrittäjyydestä on hyvin erilainen. -Suomessa tuntuu joskus, että yrittäjäksi ryhdytään vasta, kun muita töitä ei saa. Täällä jokainen itseään kunnioittava ihminen ryhtyy yrittäjäksi. Lombardiassa on jo nyt 3,8 miljoonaa yritystä, ja uusia syntyy päivässä enemmän kuin lapsia, kertoo Marjaana Karjalainen Finprosta. Karjalainen korjaa virhekäsityksiä myös laajemmin. -Harva tietää, että Italia on maailman toiseksi suurin valmistajamaa esimerkiksi robotiikan ja työstökoneiden osalta. Myös avaruusteknologiaosaaminen on vahvaa. Finpron tehtävänä on hakea suomalaisia tuotteita Italian markkinoille sekä auttaa suomalaisia yrityksiä löytämään luotettavia kauppakumppaneita. -Italialaiset arvostavat laatuamme, mutta joskus täkäläisessä ajattelussa esimerkiksi suomalainen design katsotaan paremmin sopivaksi tunturimajaan kuin milanolaiseen kotiin, hän vertaa. Finpron Milanon toimiston päällikkö Marjaana Karjalainen haluaa oikoa suomalaisten Italia-käsityksiä. -Moni tuntee pitsan, jalkapallon ja Berlusconin, mutta harva tietää, että Italia on maailman toiseksi suurin valmistajamaa esimerkiksi robotiikan ja työstökoneiden osalta. Myös avaruusteknologiaosaaminen on vahvaa, hän muistuttaa.

3 Yrittäjänaisilta löytyy Italiassa vahvaa tahtoa Suomalaiset yrittäjänaiset olivat vaikuttuneita kollegoidensa toiminnasta Italiassa. Vaikka heillä ei siellä vastaavaa omaa organisaatiota olekaan, löytyy naisista tiukkaa bisnesajattelua ja tinkimätöntä työhalua. Jaana Nakari on luonut oman uransa hotellinpitäjänä. Aiemmin matkailualalla toiminut nainen sai elämänsä tilaisuuden yrittäjänä, kun hänen miehensä ihastui vanhaan taloon, joka oli ollut 60 vuotta tyhjillään. Kahdeksan vuoden uskomattoman ahkeroinnin seurauksena paikka on kuin paratiisi, joka on myös monelle suomalaiselle tuttu. -Yrittäjyys on ollut hyvin erilaista, mitä alussa kuvittelin. Ensin olin työntekijöille pehmeä johtaja, enemmän kuten kaveri, mutta siitä ei tullut mitään. Vähitellen opin, että italialaiset vaativat johtajalta napakkuutta ja auktoriteettia. Nykyään pidän paljon enemmän kuria, ja silti työntekijät viihtyvät, hän kertoo kokemuksistaan. Hotellitoiminta on Italiassa täyden arvonlisäveron alaista. Vuoden vaihteessa vero on nousemassa 21:stä 22 prosenttiin. Vain majoitustoimintaan pätee 10 prosentin vero. Nakari on lähtenyt omassa toiminnassaan mahdollisimman suuresta omavaraisuudesta. Arcadion tilalla kasvavat tomaatit, salaatit, yrtit ja hedelmät. Yrittäjänaisten jäsenmatkalaiset hurmaantuivat paikkaan ikihyvikseen. Viinirypäleitä sai syödä suoraan ruokapation katossa olevasta köynnöksestä ja viikunoita poimia puusta. Nakari pitääkin kiinni siitä, että kunkin vuodenajan tuotteita käytetään mahdollisimman tuoreena eikä turhaan säilötä niiden vitamiineja odottamaan. Tällä kertaa periaate toteutui muun muassa alkuruokana tarjotussa suussa sulavassa kurpitsakakkusessa, jota ympäröi taivaallinen juustokeitto. Villa Argadion lounas oli koostettu tuoreista tilan vihanneksista. Lounaan kruunasi upeat näköalat Garda-järvelle.

4 Matolla pitkä lento maailmalle Kristiina Lassuksen mattostudio tarjosi kansainvälisen tuulahduksen, sillä hänen tuotteensa ovat levinneet moneen maahan. Mattoja esitellyt Nina Lindfors kertoi yhden maton kutomisen vievän aikaa kuukausia. Alusta loppuun täysin käsin kudottavat matot edistyvät kutojansa käsissä päivässä vain noin 8 senttiä. Materiaaleina ovat pellava, silkki ja villa, ja tyylinä pelkistetty skandinaavisuus, jota italialaiset Lindforsin mukaan arvostavat. Kristiina Lassuksen luonnonmateriaaleista kudotut matot ihastuttivat yrittäjänaisia, jotka olivat vaikuttuneita etenkin yrityksen kansainvälisyydestä. Urheiluliikkeen vahvuutena on erikoistuminen Marja Suonto lähti nuorena naisena Italiaan matkaoppaaksi, mutta vuoden työnteon jälkeen kävi kuten niin monelle ja hän rakastui italialaiseen mieheen. Koska kyseessä oli olympiatason purjehtija, alkoi ajan myötä oman vesiurheiluun keskittyvän urheilukaupan perustaminen olla luonnollinen valinta. Suonto myöntää kuitenkin käyneensä asiaankuuluvat keskustelut miehensä suvun kanssa. -Aikani appivanhempien ja bisneksen välissä pyörittyäni tein miehelleni selväksi, että hänen on valittava, kehittääkö ja jatkaako liikettä hänen vaimonsa vai äitinsä. Niin erilaiset näkemyksemme olivat. Ja niin sitten kävi, että mies valitsi minut, vaikka anoppi asiasta aikansa vihoittelikin. Myös Suonto vahvistaa tiukan johtajuuden vaatimuksen. -Välillä tuntuu, että moraalin taso on täällä huono. En olisi uskonut, että joudun sanomaan työntekijälle, että jos vessapaperi loppuu, ota vanha rulla pois ja pistä roskiin ja ota kaapista uusi tilalle ja asenna se paikalleen, mutta niinkin olen tehnyt. Välillä olen myös joutunut sanomaan, että menepä viikoksi kotiin miettimään, haluatko tulla tänne takaisin tekemään töitä.

5 Oman erikoisosaamisensa takia liike on kuitenkin menestynyt hyvin ja laajentanut myyntiään myös nettiin. Urheilukauppaa vetävä Marja Suonto on tottunut johtamaan yritystään italialaisella topakkuudella. -Välillä olen joutunut sanomaan, että menepä viikoksi kotiin miettimään, haluatko tulla tänne takaisin tekemään töitä. Kävelemisestä tuli ammatti Liikunnallisella Tiina Arrankoskella on ehkä kaikkein poikkeuksellisin ura. Hän on onnistunut tekemään sauvakävelystä itselleen ammatin ja menestyvän bisneksen. Hänen yhdessä miehensä kanssa omistama yritys on kouluttanut Italiaan tuhatkunta sauvakävelyn ohjaajaa. Nykyään Arrankoski kouluttaa jo ohjaajien ohjaajia, mutta vetää samalla myös omia ryhmiä. -Silti kaikkien kohdalla lähdetään liikkeelle ihan perusteista. Vaikka moni sanoo harrastavansa sauvakävelyä, turhan monella on kyse pelkästä sauvojen ulkoilutuksesta. Oikealla tekniikalla harrastukseen saa paljon lisää tehoja ja sekä koko kehon hyvinvointia. Yksi Yrittäjänaisten seurueesta lähti tutustumistilaisuuden jälkeen Arrankosken matkaan vuorille ja sai kokea unohtumattoman elämyksen Gardan upeissa maisemissa täydessä auringonpaahteessa. Uutta matkaa suunnitellessa 20-henkinen seurue oli tyytyväinen matkaan antiin. Ohjelma oli monipuolinen, ruokatarjoilu ennakko-odotukset ylittävä, ja maisemat huimaavat. Aikataulun pitävyydestä huolehti viehättävä paikallisoppaamme Leena Volpe. Vaikka ohjelmaa oli paljon, ehti moni hankkia matkalaukun täytteeksi myös kenkiä, laukkuja, vaatteita, viiniä, pastaa ja juustoja.

6 -Lisää tätä, sanoivat monet, ja ensi vuoden matkakohteeksi ehdoteltiin jo Sloveniaa ja Dubaita. Otamme vinkkejä vastaan toiveista, sillä syksyllä 2014 starttaamme uudelle jäsenmatkalle johonkin päin maailmaa tutustumaan yrittäjänaisten toisenlaiseen arkeen. Ohjeita neuvotteluun Italiassa: -osallistu sinnikkäästi: kun suomalainen on tottunut sanomaan lauseen ja odottamaan vastausta, italialainen ajattelee ääneen eri näkökulmista ja puhuu päälle. -kysy syistä, älä määristä: suomalainen on tottunut kysymään ensimmäisenä eri lukuja: mitä maksaa ja kuinka paljon pystytään tuottamaan, kun italialainen haluaa tietää, miten kuljetus onnistuu ja mitä hyötyä yhteistyöstä voisi olla. Siis numerokysymysten sijaan muista kysyä miten ja miksi!

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin!

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Asiakkaille haluan sanoa suuren kiitoksen kun olet löytänyt kiireisestä kalenteristasi aikaa saapua paikalle ja kuunnella tämän tovin Mary Kay yrityksestä

Lisätiedot

LAUANTAI 2.6.2012 VIIKKO 18 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Nuorten ääni kuuluviin areenan muodossa

LAUANTAI 2.6.2012 VIIKKO 18 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Nuorten ääni kuuluviin areenan muodossa P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 2.6.2012 VIIKKO 18 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Nuorten ääni kuuluviin areenan muodossa ELLA ENO Pyhäjoen keskuskoulun piha-alueella seisoessa olo on kuin Tex Willerillä

Lisätiedot

Pääkirjoitus Salli Rantanen. Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää. Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja

Pääkirjoitus Salli Rantanen. Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää. Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja 1 3 Pääkirjoitus Salli Rantanen Wirike 2/2012 4 6 7 11 14 17 18 19 21 24 28 31 35 38 2 Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja Gallup- näitä matkakohteita Katkolaiset

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa SILENT REPORTAGE Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa Saksalaisten matkailijoiden haastatteluja Berliinissä ja Düsseldorfissa huhtikuussa 2011 ISBN 978-952- 6632-00- 1 (nid.) ISBN 978-952- 6632-01-

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

9.12.2014 ja 11.12.2014 WWW.ISKELMA.FI- SIVUSTON HAASTATTELUSSA PÄIVI KASKIMÄKI

9.12.2014 ja 11.12.2014 WWW.ISKELMA.FI- SIVUSTON HAASTATTELUSSA PÄIVI KASKIMÄKI 9.12.2014 ja 11.12.2014 WWW.ISKELMA.FI- SIVUSTON HAASTATTELUSSA PÄIVI KASKIMÄKI Kuva ja teksti Anna Poikkimäki Juttu myös tässä linkissä : http://www.iskelma.fi/viihde/kahden-yrityksen-toimitusjohtajastaselvanakijaksi-konkurssi-ja-avioero-muuttivat-paivi-kaskimaenelaman/2/10461

Lisätiedot

Hyvä lukija! Puumedi-lehti 5/2014 (1)

Hyvä lukija! Puumedi-lehti 5/2014 (1) Hyvä lukija! Puumedi juhlii tänä vuonna 10-vuotispäiväänsä. Jos tunnet ketään kymmenvuotiasta, niin millainen hän on? Ilmeisesti hiukan utelias, melko rohkea, ja ihan varmasti hänellä on oma mielipiteensä

Lisätiedot

Isona minusta tulee iso!

Isona minusta tulee iso! I n s i n ö ö r i t o i m i s t o C o m a t e c O y : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 1 1 Isona minusta tulee iso! S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 4-9 10 12 14 16 18 20 22 Comatecin historiaa Tämä on

Lisätiedot

Maahanmuuttaja. kärsii yksinäisyydestä

Maahanmuuttaja. kärsii yksinäisyydestä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Diakoniakeskus 30.9.2009 Lue lisää Pauline Ngarasta ja muista Afrileideistä sivulta Päihde - omaiset tukevat toisiaan Sivu Arkkipiispa: Maksu kyky ei mittaa ihmisen kelvollisuutta

Lisätiedot

Aalto-yliopisto. Pafos Tulenkantajat. Miten Pafos on vaikuttanut seminaarille osallistuneiden Tulenkantajatstipendiaattien.

Aalto-yliopisto. Pafos Tulenkantajat. Miten Pafos on vaikuttanut seminaarille osallistuneiden Tulenkantajatstipendiaattien. Aalto-yliopisto Pafos Tulenkantajat Miten Pafos on vaikuttanut seminaarille osallistuneiden Tulenkantajatstipendiaattien elämään? Laura Korhonen 11.11.2013 Pafos. Ilman sinua en olisi tässä. Kiitos. [Tekstistä

Lisätiedot

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula Teksti: Kristiina Harjula Kun jämsäläinen maatalon tyttö, Anja Seppälä lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia, suunnitelmat olivat selvät: Hän ryhtyy toimittajaksi eikä mene naimisiin ennen

Lisätiedot

Kohtaamisia: Samuli Moilanen Kulttuuria maaseudun rauhassa

Kohtaamisia: Samuli Moilanen Kulttuuria maaseudun rauhassa kohtaamisia TUIJA MONONEN Kohtaamisia: Samuli Moilanen Kulttuuria maaseudun rauhassa Rural at the Edge -konferenssin päätöstilaisuudessa esiintynyt Samuli Moilanen on nuoresta iästään huolimatta kokenut

Lisätiedot

Anna-Kaisa Ikonen haluaa kaupungin ja seurakunnan hyvän yhteistyön jatkuvan

Anna-Kaisa Ikonen haluaa kaupungin ja seurakunnan hyvän yhteistyön jatkuvan 3 2012 Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön ajankohtaislehti Tampereella Anna-Kaisa Ikonen haluaa kaupungin ja seurakunnan hyvän yhteistyön jatkuvan Yrittäjät tärkeä lenkki yhteiskunnan rakentajina sisältö

Lisätiedot

2/10 HAAGA-HELIA SIGNALS. HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun sidosryhmälehti

2/10 HAAGA-HELIA SIGNALS. HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun sidosryhmälehti 2/10 HAAGA-HELIA SIGNALS HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun sidosryhmälehti KOLUMNI Biblo on viestinnän ammattilaisille ja muille viestintää työkseen tekeville suunniteltu uusi verkkopalvelu ja kasvualusta

Lisätiedot

ILVES Sanomat. IceGirls. Ilves. edistää markkinointia tyylillä. Vesa Toskala on jättänyt stressit nuoremmille. Helmikuu 2012

ILVES Sanomat. IceGirls. Ilves. edistää markkinointia tyylillä. Vesa Toskala on jättänyt stressit nuoremmille. Helmikuu 2012 Liigapomo Jukka-Pekka Vuorinen koventaisi rangaistuksia Vesa Toskala on jättänyt stressit nuoremmille Kitaristi Kankkis työstää Ilveksen radiomainoksia ILVES Sanomat Helmikuu 2012 Ilves IceGirls edistää

Lisätiedot

Salli Suorsa Pertti Vilander. Pentuneuvola WSOY

Salli Suorsa Pertti Vilander. Pentuneuvola WSOY Salli Suorsa Pertti Vilander Pentuneuvola WSOY Pertti Vilander Salli Suorsa Pentuneuvola Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Pertti Vilander ja Salli Suorsa ja WSOY 2013 Piirrokset s. 58 ja 59 Kaisa

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

kilpailu Taiteile omannäköinen teksti Tiimiydy projektiporukkaan Yritys Hyvä 30 vuotta! näytelmä tai kuvaa dokumentti!

kilpailu Taiteile omannäköinen teksti Tiimiydy projektiporukkaan Yritys Hyvä 30 vuotta! näytelmä tai kuvaa dokumentti! 2015 Peruskouluun ja toiselle asteelle kilpailu Yritys Hyvä 30 vuotta! Tarjolla luovan kirjoittamisen ja projektioppimisen työpajoja Taiteile omannäköinen teksti Tiimiydy projektiporukkaan Toteuta näytelmä

Lisätiedot

kilpailu Taiteile omannäköinen teksti Tiimiydy projektiporukkaan Yritys Hyvä 30 vuotta! näytelmä tai kuvaa dokumentti!

kilpailu Taiteile omannäköinen teksti Tiimiydy projektiporukkaan Yritys Hyvä 30 vuotta! näytelmä tai kuvaa dokumentti! 2015 Peruskouluun ja toiselle asteelle kilpailu Yritys Hyvä 30 vuotta! Tarjolla luovan kirjoittamisen ja projektioppimisen työpajoja Taiteile omannäköinen teksti Tiimiydy projektiporukkaan Toteuta näytelmä

Lisätiedot

Nivalasta löytyy maauskoa ja kehittämisen halua

Nivalasta löytyy maauskoa ja kehittämisen halua MAATALOUS Marraskuu 2007 Riitta ja Mauri Isoniemi rakentavat uutta robottinavettaa Jokikylälle, ja pojat aikovat jatkaa tilanpitoa...s.3 Markku Tölli suunnittelee 120-paikkaista pihattoa Karvoskylälle...s.4

Lisätiedot

Positiivarit kysyi, kansa vastasi: Lisää koulutusta työpaikoille

Positiivarit kysyi, kansa vastasi: Lisää koulutusta työpaikoille Positiivarit kysyi, kansa vastasi: Lisää koulutusta työpaikoille Tuore työelämän kyselytutkimuksemme osoittaa ihmisten tarpeiden ja koulutuksen kohtaavan liian harvoin. Tuloksissa on merkityksellisiä,

Lisätiedot

PRiME news. kestävän muutoksen asialla! PRIME Coaching & Consulting Oy:n asiakaslehti 2014. PrIme NEWS 2014 1

PRiME news. kestävän muutoksen asialla! PRIME Coaching & Consulting Oy:n asiakaslehti 2014. PrIme NEWS 2014 1 PrIme NEWS 2014 1 PRiME news PRIME Coaching & Consulting Oy:n asiakaslehti 2014 kestävän muutoksen asialla! 2 PrIme NEWS 2014 Tämä kirja on kirjoitettu kaikille niille, jotka haluavat kasvaa yhä korkeammalle

Lisätiedot

EI RAHASTA VAAN RAKKAUDESTA. Asuntoasioiden tarina ensimmäisten 24 vuoden ajalta. Toimittanut ja kirjoittanut Sirpa Hynninen

EI RAHASTA VAAN RAKKAUDESTA. Asuntoasioiden tarina ensimmäisten 24 vuoden ajalta. Toimittanut ja kirjoittanut Sirpa Hynninen EI RAHASTA VAAN RAKKAUDESTA Asuntoasioiden tarina ensimmäisten 24 vuoden ajalta Toimittanut ja kirjoittanut Sirpa Hynninen Alkusanat Kuultuani tyttäreni Sirpan kirjoittavan yritystarinaa eräälle yritykselle,

Lisätiedot

14 Opetusta. 7 Jokaisesta. 4 Oppisopimuksella. Av-viestinnän ammattilainen hallitsee monta mediaa s. 8. koneasentajaksi.

14 Opetusta. 7 Jokaisesta. 4 Oppisopimuksella. Av-viestinnän ammattilainen hallitsee monta mediaa s. 8. koneasentajaksi. vengi KOULUTUSKESKUS SALPAUKSEN ASIAKASLEHTI 2/2010 Av-viestinnän ammattilainen hallitsee monta mediaa s. 8 4 Oppisopimuksella koneasentajaksi 7 Jokaisesta löytyy yrittäjä 14 Opetusta virtuaalisesti Salpauksen

Lisätiedot

Tekniikka on loistava ala naisille

Tekniikka on loistava ala naisille Leena Korpinen, professori, LT, TkT Tampereen teknillinen yliopisto Sähkötekniikka ja terveys -laboratorio Tekniikka on loistava ala naisille Naisten osuus tekniikan alalla ja varsinkin johtoportaassa

Lisätiedot

Yrittäjänpäivä TÄNÄÄN. Yrittäjyyden monet polut. uutta työpaikkaa syntynyt pk-yrityksiin. Hyvinvoinnista jaksamista arkeen

Yrittäjänpäivä TÄNÄÄN. Yrittäjyyden monet polut. uutta työpaikkaa syntynyt pk-yrityksiin. Hyvinvoinnista jaksamista arkeen N:o 3 Keskiviikko 5. syyskuuta 2012 77 000 uutta työpaikkaa syntynyt pk-yrityksiin Hyvinvoinnista jaksamista arkeen Yrittäjyyden monet polut 4 5 6 7 TÄNÄÄN 5.9. Yrittäjänpäivä Imatran seudun, Rautjärven

Lisätiedot

Hiv-positiiviset työelämässä

Hiv-positiiviset työelämässä Hiv-positiiviset työelämässä Kyselytutkimus henkilöstöhallinnossa työskenteleville ja hiv-positiivisille Positiiviset ry HILL & KNOWLTON FINLAND OY Sisällys 1. Taustaa... 2 2. Hiv-tartunta ja työelämä...

Lisätiedot