Taide elävöittää elämää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taide elävöittää elämää"

Transkriptio

1 Kuvataiteilija Pia Feinik Keräilymessut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

2 Taiteen vaikuttavuutta on Suomessa tutkittu paljon mm.opetusministeriön ja taiteen keskustoimikunnan toimesta. Nykyisin onkin jo yleisesti tunnustettu taiteen monitahoinen vaikuttavuus niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan taide virkistää, aktivoi, rauhoittaa ja hoitaa. = Taide sopii jokaiseen kotiin ja työpaikkaan!

3 Taidetta hankkiakseen ei tarvitse olla asiantuntija! Tutustu taiteeseen ennakkoluulottomasti. Katso, koe ja uskalla innostua. Ennakkoluulot estävät elämyksen! Tiedosta asioita jotka puhuttelevat Sinua. Minkälaisista asioista taiteessa Sinä pidät: teema, väri, muoto Mieti miksi pidät juuri näistä tietyistä asioista? Kyseenalaista omia taidekäsityksiäsi. Mieti miksi et pidä jostain taidemuodosta. Ole rehellinen itsellesi; onko kielteisen asenteen takana perusteeton ennakkoluulo tai tunnetko itsesi epävarmaksi sen äärellä? Hanki tietoa ja tutustu taiteeseen kautta linjan, tällöin on mahdollista tehdä hienoja oivalluksia ja kokea outojakin asioita läheisemmiksi. Uskalla kysyä. Monet taiteilijat kertovat mielellään teoksistaan ja työskentelytavoistaan, joista myös ammattitaitoinen galleristi osaa kertoa. Osallistu. Mene rohkeasti mukaan erilaisiin taidetapahtumiin. Osallistu näyttelyiden avajaisiin, muista käydä katsomassa näyttelyitä monipuolisesti, oman mukavuusalueenkin ulkopuolelta. Mitä enemmän tietää, sitä paremmin oivaltaa omia taidemieltymyksiään.

4 Haluatko hankkia taiteilijalta tilaustyön? Ota yhteyttä taiteilijaan tai taiteilijaseuraan. Taiteilijat toteuttavat mitä moninaisempia tilaustöitä perinteisistä muotokuvista sisustuksellisiin ratkaisuihin ja julkisiin teoksiin. Muista että aina taiteen ei tarvitse olla jotain mikä ripustetaan seinälle tai nostetaan jalustalle: Performanssi piristää työpäivää! Ilahduta ystävää ympäristöteoksella tai tilaa juhliin vaikka performanssi!

5 Taiteilijoihin ja heidän tuotantoonsa voi tutustua monella tapaa: - Käy katsomassa taidenäyttelyitä. Ilmoita halustasi liittyä gallerioiden kutsuvieraslistalle. - Seuraa sanomalehtien kulttuurisivujen näyttelyjuttuja. - Tutustu paikallisen taiteilijaseuran kotisivuihin: - Tutustu kuvataiteilijamatrikkeliin: - Tutustu taiteilijoiden omiin kotisivuihin. - Myös tietoa taiteilijoista ja heidän teoksistaan ja toiminnastaan mm.

6 Taidetta voi hankkia monilla eri tavoin: Suoraan taiteilijalta. Ota rohkeasti yhteyttä! Monet taiteilijat esittelevät mielellään töitään vaikkapa ateljeessaan. Monilla taiteilijoilla on omat kotisivut joissa voi myös tutustua tuotantoon. Taiteilijaseurojen taidelainaamoista. Suurimmat taiteilijaseurat ylläpitävät jäsentaiteilijoidensa taidelainaamotoimintaa. Taidelainaamoista voi hankkia taideteoksia korottomalla osamaksulla. Taiteilijaliittojen omista myyntigallerioista ja taidevälitystilaisuuksista. Liittojen omissa myyntitilaisuuksissa on runsas valioima alan ammattilaisten teoksia. Taidenäyttelyistä ja taidegallerioista. Taidenäyttelyissä ja gallerioissa teokset ovat luonnollisesti myytävänä.

7 Taiteen hankkimiseen on saatavilla tarvittaessa myös apua: Älä hylkää teosta sen kehysten perusteella! Kehykset voi vaihtaa mieleisiksi ja omaan tyyliin sopiviksi. Asiantunteva kehystäjä osaa auttaa oikeanlaisten kehysten valinnassa. Mieti tarkkaan kenen mielipidettä kuuntelet taidehankinnoissasi! Harkitse onko naapurin tai ystävän mielipide todella se oikea Sinun kotiisi liittyvissä hankinnoissa. Uskalla siis luottaa omaan makuusi! Anna oma persoonasi näkyä myös taidehankinnoissa! Jos haluat asiantuntijan mielipiteen, ota yhteyttä taiteilijaseuraan tai ammattitaitoiseen taidegalleristiin, joilta löytyy näkemystä ja ammattitaitoa taidehankintoihin sekä valmiiksi hyvät yhteydet taiteilijoihin. Pyydä teos kotisovitukseen! Taidetta ei tarvitse hankkia kuin sikaa säkissä. Monet ammattitaitoiset taidegalleristit tekevät kotikäyntejä, ja taiteilijaseuroistakin teoksen saa vuokrattua kuukaudeksi kerrallaan. Monet taiteilijat luovuttavat myös suoraan teoksiaan kotiin sovitettaviksi. Hanki tietoa taiteesta! Oma maku jalostuu ja monipuolistuu tiedon karttuessa. Avoin mieli mahdollistaa taiteen kokemisen.

8 Käytä teosten ripustuksessakin luovuutta! Yhdistele rohkeasti erilaisia tyylejä ja tekniikoita samaan ympäristöön. Erilaisuus auttaa teoksia erottumaan toisistaan ja ympäristöstään ja samalla luomaan erilaisia tunnelmia. Ryhmittele teosryhmien ripustuksia, rakenna sekä tiiviitä että väljempiä kokonaisuuksia. Uskalla muuttaa kokonaisuuksia. Hanki kokoelmaan uusia teoksia ja anna sen elää ja mukautua. Ripusta teoksia yllättäviin paikkoihin. Huomioi kodissasi jännittävät paikat, hae tietoisesti niihin sopivaa teosta. Luonnonvalo on taiteelle parasta, mutta kotioloissakin voi käyttää taidegalleriatyyppistä teosten kohdevalaisua jolloin on helppo luoda erilaisia tunnelmia. Teosten valaisemisessa noudata kuitenkin varovaisuutta, liiallinen valo haurastuttaa teosta ja syö ajan myötä värit.

9 Älä ripusta teoksia. Suoraan auringonvaloon. Lämpöpattereiden ja ilmalämpöpumppujen läheisyyteen. Kosteiden tilojen välittömään läheisyyteen. Kulkuväylille. = Liiallinen valo, liian matala tai korkea ilmankosteus sekä koskettelu tuhoavat teoksia! Vältä kehysten pyyhkimistä kostealla, se mm.tuhoaa kultauksen Hellävarainen imurointi tai pölyhuiskulla sipaisu ovat parhaat tavat puhdistaa taidetta. Tee tämä säännöllisesti. Lika ja pöly tuhoavat ajan myötä teoksen. Vie lasin alla olevat teokset noin kymmenen vuoden välein kehystäjälle puhdistettavaksi, muutoin pienhiukkaset tekevät teoksessa tuhojaan.

10 Opettele tunnistamaan uusia ja perinteisiä kuvataiteen menetelmiä! Taidegrafiikan menetelmät ja merkinnät. Yleisimmät menetelmät tunnistamalla ymmärrät paremmin taidegrafiikan luonnetta. Opi tunnistamaan myös tavallisimmat vedosmerkinnät, sillä niistä selviää mm. vedosten kokonaismäärä sekä vedostaja. Maalaustaiteen menetelmät. Maalaustaiteessa on käytössä runsaasti eri menetelmiä, mutta yleisimmät menetelmät ovat öljy-, akryyli- ja akvarellimaalaus. Kuvanveiston menetelmät. Kuvanveistossa käytettävien materiaalien ja menetelmien kirjo on laaja. Opi kuitenkin tunnistamaan metalli- ja kipsivalut sekä kivi- ja puuveistokset.

11 Tekniikoista ja menetelmistä saa tietoa mm. taiteilijajärjestöjen kotisivuilta: Taidegraafikot Taidemaalariliitto Kuvanveistäjäliitto Valokuvataiteilijoidenliitto

12 Tutustu myös kokeellisiin taiteenaloihin kuten media-, video-, valo- ja äänitaiteeseen, uusiin esittäviin taiteisiin kuten performanssiin sekä tanssi-, teatteri- ja äänitaiteiteisiin, käsite- ja ympäristötaiteeseen.

13 Ajankohtaisista taidetapahtumista saat tietoa mm.

14 Tämän esityksen voit katsella uudelleen ja halutessasi printata osoitteessa Ota mukaasi sommittelutyökalu! Kalvolle printatun kaavion avulla voit sommitella teoksia kotona ja toimistossa kultaiseen leikkaukseen perustuen. Saman työkalun avulla voit tutustua taideteoksiin, niissä ilmeneviin kultaisen leikkauksen tapahtumiin.

Taiteen markkinatutkimus

Taiteen markkinatutkimus Taiteen markkinatutkimus Raportti kuvataiteen ja taidekäsityön markkinoista Suomessa 01 Johdanto Johdanto Suomessa tehdään kauniita, mielenkiintoisia ja vaikuttavia kuvataideteoksia ja taidekäsityötuotteita.

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin.

MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. Vihkossa on myös vinkkejä siihen, miten omaa hyvinvointia voi edistää.

Lisätiedot

Johdanto...1 Mitä ja miten tutkittiin?... 2. Taidetta koteihin... 4 Ostoprosessi tiedonhausta ripustukseen... 12 Kehitysajatuksia kuluttajilta...

Johdanto...1 Mitä ja miten tutkittiin?... 2. Taidetta koteihin... 4 Ostoprosessi tiedonhausta ripustukseen... 12 Kehitysajatuksia kuluttajilta... Raportti kuvataiteen ja taidekäsityön markkinoista Suomessa 2014 Sisällys Johdanto Johdanto...1 Mitä ja miten tutkittiin?... 2 Osa 1: Kuluttajat ja taide Taidetta koteihin... 4 Ostoprosessi tiedonhausta

Lisätiedot

YLÖS-HANKKEEN TUTUSTUMISMATKA PARIISIN ALUEEN AMMATTITEATTEREIDEN YLEISÖTYÖHÖN 24.5. 27.5.2010

YLÖS-HANKKEEN TUTUSTUMISMATKA PARIISIN ALUEEN AMMATTITEATTEREIDEN YLEISÖTYÖHÖN 24.5. 27.5.2010 YLÖS-HANKKEEN TUTUSTUMISMATKA PARIISIN ALUEEN AMMATTITEATTEREIDEN YLEISÖTYÖHÖN 24.5. 27.5.2010 Katri Malte-Colliard, projektiassistentti Tutkivan teatterityön keskus 33014 Tampereen yliopisto p. 040 190

Lisätiedot

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä Tämä on Täydellisen ympyrän 19. julkaisuvuosi. Lehti on järjestyksessä kahdeskymmeneskahdeksas. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Julkaisija Tampereen Taiteilijaseura

Lisätiedot

Suunnittelen omaa elämääni

Suunnittelen omaa elämääni Suunnittelen omaa elämääni Mitä tämä vihko sisältää? 1. Mitä elämänsuunnittelu tarkoittaa? 5 2. Miten valmistaudun oman elämäni suunnitteluun? 7 3. Mitä asioita minun on otettava huomioon oman elämäni

Lisätiedot

Artisteria. kuvataiteen yhteistyömahdollisuuksia.

Artisteria. kuvataiteen yhteistyömahdollisuuksia. Artisteria. kuvataiteen yhteistyömahdollisuuksia. Taide on yritykselle kumppani s. 6 Rantakalliolla odottamassa hissiä s. 12 Hiekkaveistos huomataan s. 13 Taidetta tiloihin taidelainaamosta s. 16 Pienien

Lisätiedot

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Sami Vesamo - Voimatiimi Voimatiimi.fi Sivu 1 Sisällysluettelo Alkusanat... 3 Miksi yrityksen kannattaa markkinoida Facebookissa?... 4 Mikä on Facebook?... 4 Menestyvän

Lisätiedot

Viestinnässä on voimaa

Viestinnässä on voimaa Viestinnässä on voimaa Viestinnässä on voimaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n viestintäopas 2010 www.jhl.fi JHL:n ydinviestit Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvointialan suurin

Lisätiedot

M u i s t i s a i r a at ja museot

M u i s t i s a i r a at ja museot M u i s t i s a i r a at ja museot Sisällys 1. Tämän aineiston tavoitteet ja käyttö 2. Muistipolku-hankkeen tausta, tavoitteet ja toteutus 3. Miksi museoon? Mitä iloa opastetusta museokäynnistä voi olla

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun lukeminen ja kirjoittaminen on vaikeaa. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun lukeminen ja kirjoittaminen on vaikeaa. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun lukeminen ja kirjoittaminen on vaikeaa Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille OPETUSMATERIAALI OPETUSMATERIAALI susilähettiläille petolähettiläille Lukijalle Tämä on Luonto-Liiton susiryhmän opetuspaketti, joka on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 7 9-luokkalaisille ja lukiolaisten

Lisätiedot

Lifeplus mahdollisuuksien maailma

Lifeplus mahdollisuuksien maailma Lifeplus mahdollisuuksien maailma Lifeplusia voi kuvailla yhdellä sanalla, joka on mahdollisuus. Lifeplus tarjoaa kaikille mahdollisuuden terveyteen ja elämäntapaan sekä siihen, että on tyytyväinen itseensä

Lisätiedot

Ohjeita kuvien käyttöön matkailumarkkinoinnissa

Ohjeita kuvien käyttöön matkailumarkkinoinnissa Ohjeita kuvien käyttöön matkailumarkkinoinnissa Hyvä valokuva Hyvä kuva tukee viestiäsi. Yksi kuva voi johtaa harhaan enemmän kuin tuhat sanaa. Usein asiasta jää mieleen juuri kuvat, ja jos kuvitus ei

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura täydellinen ympyrä.

tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura täydellinen ympyrä. tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura tampereen taiteilijaseura täydellinen ympyrä. 1 2012 täydellinen ympyrä. Tämä on Täydellisen ympyrän 17. julkaisuvuosi. Lehti

Lisätiedot

herkutella muullakin kuin ruoalla...

herkutella muullakin kuin ruoalla... Kodinkalustemaailman asiantuntija jo vuodesta 1989 www.euro-keittio.fi kotona voisi herkutella muullakin kuin ruoalla... nyt maistuu! esittelyssä Euro Keittiön kodinkaluste- ja laiteherkut Valo on elämys

Lisätiedot

Ryhmän ohjaajan käsikirja

Ryhmän ohjaajan käsikirja Ryhmän ohjaajan käsikirja KIITOKSET Tuulia Aho Atte Airaksinen Katja Danska-Honkala Sirpa Erkkilä-Häkkinen Minna Flyktman Kristiina Hannula Helsingin Maalariammattikoulu Heikki Hujanen JAO / Hyvinvointi

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

TULITAUKOJA PAPERISODISSA MITÄ MERKITYKSIÄ TAIDEAKTIVITEETEILLA ON YRITYKSEN HENKILÖSTÖN HYVINVOINNILLE?

TULITAUKOJA PAPERISODISSA MITÄ MERKITYKSIÄ TAIDEAKTIVITEETEILLA ON YRITYKSEN HENKILÖSTÖN HYVINVOINNILLE? TULITAUKOJA PAPERISODISSA MITÄ MERKITYKSIÄ TAIDEAKTIVITEETEILLA ON YRITYKSEN HENKILÖSTÖN HYVINVOINNILLE? Piritta Kantojärvi Taidekasvatusseminaaritutkielma Taideteollinen Korkeakoulu 2003 Ohjaaja: Inkeri

Lisätiedot

ELÄMYKSEN TAITAJAT. kulttuuriopas pienten lasten vanhemmille. Johanna Mäkelä

ELÄMYKSEN TAITAJAT. kulttuuriopas pienten lasten vanhemmille. Johanna Mäkelä ELÄMYKSEN TAITAJAT kulttuuriopas pienten lasten vanhemmille Johanna Mäkelä 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 4. ESIPUHE 6. KULTTUURIKOHDEVIERAILUT 7. LASTEN KANSSA TAIDENÄYTTELYSSÄ Taiteen katsomisessa ei ole sääntöjä!

Lisätiedot

TULITAUKOJA PAPERISODISSA MITÄ MERKITYKSIÄ TAIDEAKTIVITEETEILLA ON YRITYKSEN HENKILÖSTÖN HYVINVOINNILLE? Piritta Kantojärvi Taidekasvatusseminaaritutkielma Taideteollinen Korkeakoulu 2003 Ohjaaja: Inkeri

Lisätiedot

Hyvä kunnallisvaaliehdokas!

Hyvä kunnallisvaaliehdokas! Hyvä kunnallisvaaliehdokas! Olen helsinkiläinen taidemaalari, Helsingin taiteilijaseuran jäsen ja etsin itselleni ja samalla muille helsinkiläisille taiteilijoille kunnallisvaaliehdokkaita. Voisitteko

Lisätiedot

Osaava kerhonohjaaja

Osaava kerhonohjaaja KERHO Osaava kerhonohjaaja KERHONOHJAAJAN TOP10 1. Ole innostunut tekemästäsi asiasta ja perehdy kerhokerran aiheeseen huolella etukäteen. 2. Pidä lupauksesi ja ole kerholaisia kohtaan mahdollisimman tasapuolinen.

Lisätiedot

Living Collection. Kotihissit Aritco 4000, Aritco 6000

Living Collection. Kotihissit Aritco 4000, Aritco 6000 Living Collection Kotihissit Aritco 4000, Aritco 6000 2014 6 Sisällys 6 26 2 Sisällys...2-3 Harkitsetko hissiä?...4-5 Hissi älykäs valinta...6-7 9 Hissi helppo valinta...6-7 Hissi tyylikäs valinta... 10-11

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot

HomCare KUTSUMYYNTI. Avain Jälleenmyyjän menestykseen. HomCare Finland Oy

HomCare KUTSUMYYNTI. Avain Jälleenmyyjän menestykseen. HomCare Finland Oy HomCare KUTSUMYYNTI Avain Jälleenmyyjän menestykseen HomCare Finland Oy 1/17 KUTSUMYYNTI 1. YLEISTÄ Kutsumyynti on HomCare-järjestelmässä menestymisen yksi ehdoton edellytys. Tulosi eivät kasva, ellet

Lisätiedot

Teesejä kokoelmanhoidosta

Teesejä kokoelmanhoidosta Teesejä kokoelmanhoidosta Konservaattorin näkökulma MUSEOTYÖNTEKIJÄN KÄSIKIRJA 5 TAIDEMUSEOALAN KEHITTÄMISYKSIKKÖ KEHYS JA KONSERVOINTILAITOS VALTION TAIDEMUSEO 2007 Teesejä kokoelmanhoidosta: Konservaattorin

Lisätiedot