Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy SASTAMALAN KAUPUNKI ASEMAKATU 11, ULVION TALO RAKENNUSINVENTOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy SASTAMALAN KAUPUNKI ASEMAKATU 11, ULVION TALO RAKENNUSINVENTOINTI"

Transkriptio

1 Kulttuuriympäristöpalvelut SASTAMALAN KAUPUNKI ASEMAKATU 11, ULVION TALO RAKENNUSINVENTOINTI

2 Kulttuuriympäristöpalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto Asemakatu rakennettuna ympäristönä vuonna Historia Asemakadun ja Pappilan alueen historiaa Ulvion talon historiaa Inventoidut rakennukset ja pihapiiri Asuinrakennus: julkisivut Asuinrakennus: sisätilat Talousrakennus Yhteenveto ja kulttuurihistorialliset arvot Ulvion talo Tyrvään pitäjässä ja Asemakadun varrella Kulttuurihistorialliset arvot Suositukset Lähteet: Raportin valokuvat: Jari Heiskanen, Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Historialliset valokuvat ja mainokset : Sastamalan seudun museon arkisto

3 Kulttuuriympäristöpalvelut

4 Kulttuuriympäristöpalvelut 1 (28) 1 Johdanto Sastamalan Asemakadulla sijaitsevan ns. Ulvion talon ja tontin inventointi on tehty Sastamalan kaupungin tilauksesta tontin asemakaavamuutosta varten. Kaavamuutos koskee Ulvion tonttia (8-10-1), sen pohjoispuolelle sijoittuvaa, nykyisin rakentamatonta tonttia ja seuraavaa teollisuusrakennuksen tonttia. Asemakaavamuutoksessa Ulvion tontti ja kaksi muuta tonttia muutetaan kerrostalotonteiksi. Tavoitteena on lisätä Vammalan asemaseudun asuntotuotantoa ja ns. pendelöintiliikennettä. Tämä raportti on laadittu Ulvion tontin kaavamuutoksen taustaselvitykseksi. Työssä on kartoitettu Ulvion tontin rakennuskanta ja arvioitu sen kulttuurihistoriallisista merkitystä. Inventoinnin ja raportin on laatinut Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy:n Jari Heiskanen. Maastotyöt tehtiin ja Inventoitu tontti Sastamalan kaupunkirakenteessa Pohjakartta MML2016. Ulvion tontilla on 1900-luvun alkupuolella rakennettu asuinrakennus ja talousrakennus sekä 1980-luvulla rakennettu puutarhamyymälä. Tontilla on harjoitettu pienteollisuus-, kauppa- tai yritystoimintaa yli sadan vuoden ajan. Nykyisin tontilla toimii puutarhaliike ja asuinrakennuksessa on vuokralaisia. Tontti ja rakennukset ovat yksityisessä omistuksessa. Inventoinnissa on huomioitu tontti rakennuksineen sekä sen laajempi rakennettu ympäristö. Ulvion taloa on peilattu sen rooliin ja näkyvyyteen koko katumaisemassa ja taajamassa. Lähdeaineistona on käytetty maastokäyntejä, aikaisempia inventointeja, historiallisia karttoja, kirjallisuutta ja Sastamalan seudun museon aineistoja.

5 Kulttuuriympäristöpalvelut 2 (28) Aikaisemmat inventoinnit: Ulvion talo vuoden 2004 inventoinnissa Ulvion talo on mainittu yhtenä kohteena vuonna 2004 Vammalan keskustan yleiskaavan taustaksi laaditussa rakennusinventoinnissa. Selvityksen teki Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikkö kaupungin tilauksesta. Maastotyöt ja raportoinnin teki rakennustutkija Jari Heiskanen. Ulvion rakennukset luokiteltiin tällöin luokkaan 2, mikä viittaa kohteen säilyttämistarpeeseen. Luokittelu oli kolmiosainen; luokka 1 edustaa hyvin säilynyttä, merkittävää rakennuskokonaisuutta, joka tulee säilyttää. Luokkaan 2 on sijoitettu merkittävät kohteet, jossa säilyttäminen kohdistuu lähinnä keskeisiin rakennuksiin. Ulvion tapauksessa alkuperäinen kokonaisuus oli supistunut vesitehtaan purkamisen ja puutarhaliikkeen rakentamisen seurauksena, jolloin sen luokitukseksi tuli 2. Toimenpidesuosituksessa suositellaan alkuperäisten osien, asuinrakennuksen ja talousrakennuksen, säilyttämistä. Tämä inventointi päivittää tiedot, täsmentää kohteen kulttuurihistoriallisia arvoja ja tuo esiin rakennuksen huomioitavat ominaispiirteet. Inventointi ja lähteet Ulvion talon asemakaavatason inventoinnissa on rakennusten lisäksi tarkasteltu niiden liittymistä paikkakunnan historiaan ja lähiympäristöön. Kadun, ympäristön ja rakennuksen historia on esitelty kappaleessa 2. Rakennuksen inventointikuvaus on kappaleessa 3. Rakennuksen kulttuuriympäristön arvot ja toimenpidesuositukset löytyvät kappaleesta 4. Rakennuksen alkuperäisiä piirustuksia ei ole säilynyt. Työssä katsottiin kohteen vanhimmat kaavapiirustukset sekä historialliset yleiskartat. Historiakirjojen ohella työssä on käytetty hyväksi aikaisemmin tehtyjä inventointeja sekä Sastamalan seudun museon ja kirjaston kotiseutukokoelman aineistoja.

6 Kulttuuriympäristöpalvelut 3 (28) 1.1 Asemakatu rakennettuna ympäristönä vuonna 2016 Inventoitu tontti ja rakennus sijaitsevat Sastamalan kaupunkitaajaman vanhoihin pääväyliin kuuluvan Asemakadun varrella. Asemakadun alku, aina Tyrvään/Vammalan rautatieasemalle saakka, muodosti 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla Tyrvään pitäjän hallinnon, palveluiden ja yritystoiminnan pääkadun, joka yhdistyi Vammaskosken sillan kautta Vammalan kauppalaan. Vammalan kauppala erotettiin Tyrvään pitäjästä Asemakatu, Tyrvään rautatieasema ja sen ympäristö liitettiin Vammalan kauppalaan Ulvion talo rakennettiin alkujaan Tyrvään pappilalta vuokratulle tontille 1900-luvun alkupuolella. Punainen rengas = Ulvion talo. Kiilamainen, kolme tonttia käsittävä kortteli sijoittuu Asemakadun ja Varikonkadun risteykseen. Vammalan rautatieasema ja vaneritehdas näkyvät kartan vasemmassa laidassa. Vanhat asemakylät, Nälkälä ja Raivio näkyvät asema-alueen pohjois- ja länsipuolella. Pohjakartta MML Vammaskosken siltaa ja Vammalan rautatieasemaa yhdistävän Asemakadun varrella on hyvin eri-ikäistä ja -tyyppistä rakennuskantaa. Rakentamattomien, kasvillisuuden peittämien tonttien ohella rakennettua katukuvaa leimaavat ja 1950-luvuilla sekä luvuilla rakennetut 1-3-kerroksiset liike- ja asuintalot sekä yksittäiset kerrostalot luvun laman jälkeisinä vuosina rakennettiin muutamia rivitaloja ja yksi liikerakennus. Rakentaminen elpyi 2000-luvulla, mistä todisteena kadun alkupäähän, Vammaskosken rantaan, rakennettu kerrostaloalue. Katumaisema on ajallisten kerrostumineen, puistoalueineen ja metsittyneine tontteineen rakenteellisesti epäyhtenäinen, rikkonainen ja väljä. Kadun vanhinta kerrostumaa edustanut puurakentaminen on suurelta osin väistynyt. Vanhan asemakylän, Raivion, rakennuksia on purettu, katuvarren tontit ovat metsittyneet tai niihin on rakennettu rivitaloja. Vanhempaa liikerakentamista edustavat rautatieaseman päässä Kino Tyrvään liike- ja asuinrakennus, Shellin ja Gulfin huoltamorakennukset ja 1940-luvuilta sekä kauppa- ja asuinrakennus 1950-luvulta.

7 Kulttuuriympäristöpalvelut 4 (28) Kunnallisia palveluita edustavat Ulvion vieressä sijaitsevat Uosson terveystalo 1930-luvulta sekä kauempana katulinjasta Tyrvään pappilan 1890-luvun kivinavettaan 1950-luvulla perustettu Sastamalan seudun museo. Asemakadun varrella, pienen puiston takana, ovat Nuupalan kylän kantatalo ja Tyrvään pitäjän kunnantalona toiminut Jaatsi 1890-luvulta. Kadun alkupäähän valmistui puistoalueelle Vammalan kirjasto 1990-luvulla(?). Vanhan pääkadun rakennettuna päätepisteenä ovat 1900-luvun vaihteessa rakennettu rautatieasema, sitä vastapäätä Liekorannan kestikievari ja majatalo sekä vaneritehdas. Aseman jälkeen tiemaisemassa aukeavat entisen Vaunusuon peltovainiot ja Nuupalan kylän kantatalot ja kansakoulu. Ajallisesti katumaiseman painopiste rakennuksineen ja katuparkkeineen on 1960-luvun jälkeiseen aikaan sijoittuva. Tämän autoistumisen ajan liikerakennukset ja kerrostalot on vedetty irti katulinjasta ja välialueisiin on sijoitettu parkkipaikkoja tai vihervyöhyke. Tiiviimmin katulinjaan sijoittuvat 1940-luvulla tai aikaisemmin rakennetut Ulvion talo, Kino Tyrvää ja Uosson terveystalo. Kadun rakennusten julkisivumateriaalien kirjo on laaja. Rakennus- ja julkisivumateriaaleina on käytetty poltettua tiiltä, rappausta, julkisivulevyä ja erilaisia elementtejä. Pappilan navetta on luonnonkiveä, pienempää mittakaavaa ja puurakentamista edustavat rautatieasema, Liekorannan kestikievari, Gulfin entinen huoltamo ja Ulvion talo. Tyylillinen vaihtelu on suurta, kadun varrella on 1900-luvun vaihteen kertaustyylejä, ja 1950-lukujen modernismia, 1960-luvun virtaviivaisia liikerakennuksia, 1970-luvun elementtirakennuksia ja 1980-luvun postmodernismia edustavia rakennuksia. Katumaisema on pitkästä rakennusajasta johtuen epäyhtenäinen ja kadun varrella on myös rakentamattomia tontteja.

8 Kulttuuriympäristöpalvelut 5 (28) Ulvion talon rakennukset ja lähiympäristö Ulvion tontti ja rakennukset: 1 asuinrakennus, 2 talousrakennus 3 puutarhamyymälä, 4 kaivo. Lähiympäristön muodostavat uudistuvaa, kerrostalovaltaistuvaa taajamarakentamista edustavat 1930-, 1960-, ja 1980-luvun liike- ja asuinrakennukset. Kauppalaa ja taajamaa edeltävää aikaa edustaa pappilan entinen kivinavetta, joka jää 1970-luvulla rakennetun Jaatsintien varteen. Vanhempaa pienasutusta on lisäksi Ulvion luoteispuolella olevan tyhjän tontin pohjoiskulmalla. Pohjakartta MML2016. Kuva: Oikealla 1900-luvun alkua edustava Ulvion talo, vasemmalla 1960-luvun jälkeisen ajan liike-ja asuinrakennuksia parkkialueineen. Kuva on otettu Ulvion eteläpuolelta, Asemakadun ja Jaatsinkadun risteyksestä.

9 Kulttuuriympäristöpalvelut 6 (28) Asemakadun kerrostumia Ulvion talon ympäristössä, 1960-, 1900-, ja 1930/50-luvut Asemakadun 1950-, ja 1960-lukua. Asemakadun 1940-, 1960-, ja 1980-lukua, vasemmalla näkyvä entinen Kino Tyrvään liikerakennus valmistui 1941 ja sen irti katutilasta vedetty asuinsiipi 1963.

10 Kulttuuriympäristöpalvelut 7 (28) 2 Historia 2.1 Asemakadun ja Pappilan alueen historiaa Kokemäenjoen rantoja seuraava historiallinen Laidetie yhdisti Ylä- ja Ala-Satakuntaa jo keskiajalla. Rautaveden pohjoisrannalla kulkenut tie ylitti vesistön Vammaskoskella ja siirtyi kulkemaan Kokemäenjoenvesistön eteläpuolella. Vanha tielinja näkyy edelleen Sastamalankadun linjauksessa. Tietä ja vesistöä seurasi vanhojen ryhmäkylien ketju. Tiemaisemaan liittyivät Vammaskosken tuntumassa mm. Tyrvään vanha ja 1800-luvun lopulta alkaen uusi pappila. Koskiosuudet olivat arvokkaita kalastuksen ja myllyjen vuoksi. Tyrväällä Vammaskosken pohjoispuoli kuului oman kylän muodostavalle Tyrvään pappilalle. Vammaskosken pohjoisrannalla yleisestä tiestä erkani viimeistään 1700-luvulla Kiikkaan ja Vaunusuon latvoille vienyt paikallistie, jonka pohjalta muodostui nykyinen Asemakatu rautatien valmistumisen jälkeen. Vaunutienä tai Tyrvään takatienä tunnettu tie oli 1800-luvulla varsin huonokuntoinen. Tielinja poikkesi osin nykyisestä, ja siinä oli vielä 1700-luvulla suuri mutka vaneritehtaan paikalla sijainneeseen Nuupalan ryhmäkylään. Kylän siirryttyä ylemmäksi 1800-luvulla, isojaon jälkeen ja rautatien valmistuttua, tielinja, nykyinen Asemakatu sai nykyisen linjauksensa. Tämän vanhan paikallistien merkitys vahvistui 1890-luvulla, kun rautatie ja Tyrvään asema linjattiin ja rakennettiin Nuupalan kylän maille. Rautatieasema ja tie vetivät puoleensa teollisuutta ja asutusta, jotka keskittyivät Nuupalan kylän puolelle sen isäntien myydessä tontteja aseman ympäristöstä. Aseman pohjoispuolella, omatekoisen ruutukaavan jo 1900-luvun alkupuolella saanut asemakylä, sai nimen Nälkälä ja radan eteläpuoli Raivio. Asemakadun alkupään maat kuuluivat Pappilan maihin, joiden rakentamisessa pappilalla ei ollut mitään kiirettä. Pappilan maiden ja Asemakadun alkupään rakentaminen siirtyikin pitkälle 1900-luvun alkupuolelle ja toteutui hitaasti vasta kaavoituksen alkaessa Tyrvään pitäjässä luvulla. Pappilan maille rakentui yksittäisiä rakennuksia Asemakadun ja vanhan maantien varteen. Vielä 1930-luvulla tielinja tunnettiin Aseman tienä, nykyinen nimi vakiintui toisen maailmansodan jälkeen, kun Tyrvään aseman ympäristön asutus- ja teollisuusalueet liitettiin Tyrväästä Vammalan kauppalaan. Aseman nimeksi vaihtui tällöin Vammala. Vasemmalla ote 1840-luvun pitäjänkartasta. Karttaa on päivitetty 1890-luvulla, ja siihen on lisätty mm. Porin rata ja Tyrvään asema. Vanhat tielinjat, kaksoisviivalla merkitty Laidetie ja katkoviivalla Kiikkaan vievä maantie näkyvät hyvin kartalla. Vaunutien vanha linjaus, eli aseman jälkeen näkyvä suuri mutka Nuupalan vanhaan kylään, on vielä näkyvissä. Lähde: Pitäjänkartta 1840/1890-l, digitaaliarkisto, KA.

11 Kulttuuriympäristöpalvelut 8 (28) Senaatinkartta 1908 Punainen rengas= Ulvion talo. Ulvion talon paikkeille on merkitty rakennuksia jo v kartassa. Kartan perusteella Ulvion talo olisi Liekorannan kestikievarin, rautatieaseman, Raivion työväenasutusalueen, pappilan ja Jaatsin ohella ensimmäisiä rakennuksia Asemakadun varrella luvulla rakennetut pappila ja Jaatsi edustavat vanhaa maatalousaikaa ja niiden talot ovat kauempana tielinjasta. Vammalan kauppalan pääteiksi muodostuivat vanhat maantiet, koillisesta tuleva ja Vammaskosken ylittänyt vanha Laidetie ja Liekoveden pohjoisrantaa seurannut Vaunutie, Äetsään ja Kiikkaan johtanut tielinja, joka oikaistiin 1800-luvun lopulla Asemakaduksi. Näiden risteyksen tuntumaan, pappilalta vuokratulle tontille rakennettiin Ulvion talo 1900-luvun alkuvuosina. Asemakadun varsi oli tällöin vielä rakentamaton. Yhtenäisemmän taajamarakentamisen piirteitä näkyy jo tulevan kauppalan puolella sekä aseman ympäristössä. Kauppa keskittyi varsin pienialaiseen Vammalan kauppalaan ja teollisuus Tyrvään pitäjän puolelle, jossa rautatie, asema ja vesistö muodostivat hyvät lähtökohdat teollistumiselle. Karttalähde: Senaatinkartasto 1908, KA.

12 Kulttuuriympäristöpalvelut 9 (28) Pitäjänkartta, 1940-luku Punainen rengas= Ulvion talo tai 1940-luvun yleispiirteiseen pitäjänkarttaan Ulvion taloa ei ole merkitty. Katkoviivalla merkittyine kylärajoineen kartta antaa kuitenkin hyvän kuvan pappilan maiden hitaasta rakentamisesta. Rakentaminen keskittyi Nuupalaan ja kauppalan puolelle. Pappilan alueelle syntyi asutusta ja liikerakentamista lähinnä vanhan tien varteen luvulla Nuupalan puoli, Nälkälä ja Asemakatuun rajautuva Raivio, oli jo tiheästi ja hyvin järjestyneesti rakennettu, ja asutus rajautui tiukasti pappilan rajaan. Aseman ympäristöön syntyi sahan ja tiilitehtaan lisäksi runsaasti pienteollisuutta, jota myös Liekorannan Limonaditehdas /Ulvion vesitehdas edustivat. Nykyiset suuryksiköt, kumitehdas, vaneritehdas ja asevarikko aloittivat aseman ympäristössä ja 1950-luvulla. Asemakadun eteläpuolella olivat Tyrvään pitäjän keskeiset hallintorakennukset, Jaatsin kantataloon sijoitettu kunnantalo ja pappila. Uusia, nykypäiviin säilyneitä palveluita ja rakennuksia kartan valmistumisen aikaan edustivat Uosson terveystalo (1938/1949,1952) ja Kino Tyrvää (1941) sekä Shellin huoltoasema (1934). Gulfin huoltamoksi suunniteltu pieni rakennus valmistui Liekorannan viereen, mutta ei koskaan toiminut huoltoasemana. Aseman lähelle sijoittui mm. osuuskauppa, mutta se on myöhemmin purettu.

13 Kulttuuriympäristöpalvelut 10 (28) Pappilan maiden rakennussuunnitelma 1936 Ote Tyrvään pappilan rakennusjärjestyksestä v Suunnitelmassa Ulvion kortteli oli nro 7 ja sen tontti 1. Ulvion talon nykyinen kortteli- ja tonttijako on vuodelta Ainoastaan tontin luoteissivua rajaava Kaivokatu on nykyisin kevyen liikenteen väylä. Asemakaavoitusta varten laaditussa suunnitelmassa näkyvät Ulvion 1900-luvun alkupuolella rakennetut rakennukset, asuinrakennus katulinjassa ja tontin perällä oleva vinkkelirakennus, joka menee osin rakennusrajan ulkopuolelle. Tonttien väliin jätettiin kaupunkimaiseen tapaan paloturvallisuussyistä rakentamaton vyöhyke, palokuja. Suunnitelmassa Pappilan omakotialueen päätieksi suunniteltiin uusi, vanhasta risteyksestä alkava ja suunnitelmassa Pappilan kaduksi nimetty tielinjaus (nyk. Varikonkatu), jonka varrelle omakotitalokorttelit, leikkikenttä, koulu ja rukoushuone sijoitettiin. Korttelirakenne on pääosin toteutunut, joskin päätepisteeksi tien mutkaan/risteykseen suunniteltua rukoushuonetta ei rakennettu. Muutoksia suunnitelmaan tehtiin 1940-luvulla ja sotien jälkeen suunnitelmiin tuli myös suurempia asuin- ja liikerakennuksia. Vuoden 1936 suunnitelma ei huomioinut edes risteyksen julkista rakentamista edustavaa terveystaloa, joka valmistui 1938 Lähde: Tyrvään pappilan omakotialueen rakennussuunnitelma 1936, Sastamalan kaupungin arkisto.

14 Kulttuuriympäristöpalvelut 11 (28) Peruskartta 1961 Kartta: Peruskartta Asemakadun varsi rakentui varsin hitaasti, erityisesti eteläsivu säilyi pitkään rakentamattomana. Myös pappilan alueella oli Asemankadun takana runsaasti tyhjiä tontteja. Kadun eteläpuolella, Liekorannan ranta-alueella, näkyy vielä vanha maatalousmaisemaa pieninä peltoina. Sotien jälkeisen teollistumisen tuomaa mittakaavan muutosta edustavat aseman tuntumaan sijoittuneet vaneritehdas, kumitehdas ja asevarikko.

15 Kulttuuriympäristöpalvelut 12 (28) Peruskartta 1979 Mittakaavaltaan suurempaa ja tiilirakentamista kadun varressa edustavat toisen maailmansodan vaiheilla rakennetut Uosson terveystalo, Kino Tyrvää ja kaupparakennus. Katukuva ja -tila muuttuivat ja 1970-luvulla nopeasti, kun uudentyyppiset liike- ja asuinrakennukset sekä kerrostalot valmistuivat tien varteen ja ympäristöön. Asemakadun ja uuden Jaatsinkadun väliin rakentui tällöin pieni kerrostaloalue. Kirkon muuttuneesta tilantarpeesta kertoo navetan viereen rakennettu seurakuntatalo. Ulvion talon takana oleva, Pappilankadun varteen jäävä tontti oli edelleen rakentamaton. Kartta: Peruskartta v

16 Kulttuuriympäristöpalvelut 13 (28) Peruskartta 2016 Rakentaminen väheni 1980-luvun lopulla Suomen joutuessa lamaan. Myös Ulvion tontin rakennuskannan uudistaminen kaatui laman vaikutuksiin. Asemakadun alkupään puistoalueelle valmistui Sastamalan pääkirjasto Laman jälkeen rakentaminen elpyi vuosituhannen vaihteessa, ja 2000-luvulla valmistui uusi kerrostaloalue pappilan ja Asemakadun väliselle alueelle.

17 Kulttuuriympäristöpalvelut 14 (28) 2.2 Ulvion talon historiaa Rautatien ja Tyrvään aseman (1895) rakentaminen sekä kauppalan perustaminen (1907) Vammaskosken maisemaan vetivät puoleensa asutusta, teollisuutta ja taloudellista toimintaa. Alueen kehitys oli alkanut jo 1850-luvulla, kun Tyrvään pitäjän uusi kirkko rakennettiin kosken partaalle ja sen ympärille alkoi muodostua uusi kirkonkylä. Uuteen kauppalaan ja erityisesti aseman ympäristöön, Nuupalan kylän maille, perustettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella saha, pienteollisuutta, vaneritehdas, kumitehdas ja armeijan varikko. Ulvion talona tunnetun tontin rakennusten rakennuttajaa ei tunneta. Ulvion omistukseen rakennukset tulivat Uusi aika uudisti elinkeinot ja maiseman. Käsityöläinen ja tunnettuun sorvarisukuun kuulunut sorvari Herman Ullven tuli Kiikasta Tyrväälle 1900-luvun vaihteessa, kun perinteisten rukkien kysyntä väheni teollisten kankaiden ja lankojen vallatessa markkinoita. Sorvaus jatkui, mutta Herman Ullvenista tuli kievarinpitäjä, ja jonkin alan kuluttua, limonaditehtailija. Herman Ullven piti vuosina Nuupalan kestikievaria, jolle hän rakennutti uuden rakennuksen lähelle rautatieasemaa luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Herman perusti Liekorannan limonaditehtaan. Uuden tehtaan laitteet hankittiin kunnallisen kieltolain ja painostuksen vuoksi konkurssiin ajaantuneelta Tyrvään panimolta. Ullvenin poika Uuno Ullvèn jatkoi työtä perustamalla Ullvénin vesitehtaan 1920-luvun alkupuolella. Uunon vesitehdas aloitti osoitteessa Asemakatu 11, josta Uuno osti oman muistelun mukaan asuinrakennuksen. Rakennukseen kuului jo tällöin kauppatila. Siitä tuli hänen vaimon muotiliikkeen ensimmäinen toimitila. Uuno ja Bertta Ullvèn, suomensivat sukunimensä 1930-luvulla Ulvioksi. Tehtaan nimi vaihtui Ulvion vesitehtaaksi, ja se toimi tontilla olleessa piharakennuksessa 1920-luvulta 1950-luvulle. Muistitiedon mukaan vesi saatiin aluksi pappilan kaivosta ilman korvausta. Myöhemmin vesimaksujen neuvottelu johti suuren kaivon rakentamiseen Ulvion tontille. Uunon vaimo, Bertta, oli aloittanut hattujen tekemisen kotonaan ja varsinainen Bertan muotiliike perustettiin Bertta Ulvion muotiliike siirtyi kauppalaan Puistokadun varrelle vuonna 1938, lähemmäksi kauppalan rouvia. Kuva: Ulvion talo mahdollisesti ja 1950-lukujen välisellä ajalla. Asemakatu on vielä päällystämätön ja Ulvion talossa on peltikatto. Väritys on vaalea ja listoitus aavistuksen tummempi. Lähde: Sastamalan seudun museo. Uuno Ulvio jatkoi aktiivista yritystoimintaa aina 1970-luvulle saakka. Vesitehtaan jälkeen piharakennuksessa valmistettiin savikiekkoja ja siellä toimi yleinen mankeli. Ulvioiden aikana asemakadun tontilla oli myös kioski ja omenatarha. Myöhemmin Ulvion talon kauppaosassa on toiminut mm. divari. Bertta lopetti paikkakunnalla hyvin tunnetuksi tulleen Bertan muotiliikkeen vuonna Muotiliikkeen pitämistä jatkoi Puistokadulla aina vuoteen 2005 saakka Raija Mäkinen (Muotiliike Raija Mäkinen).

18 Kulttuuriympäristöpalvelut 15 (28) Ulvioiden jälkeen tontin omisti 1970-luvulta alkaen kuorma-autoilija Lauri Uusitalo, joka säilytti kuorma-autoa vesitehtaan osassa. Nykyiselle omistajalle tontti siirtyi Hänen suunnitelmissaan oli rakennusten purkaminen ja uuden liikerakennuksen rakennuttaminen tontille. Nykyinen kevytrakenteinen puutarhaliike oli tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi ennen varsinaisen kukkakaupan ja muita liiketiloja sisältävän rakennuksen valmistumista. Suunnitelma jäi kuitenkin piirustusten asteelle, kun 1980-luvun lama alkoi. Nykyinen puutarhaliike rakennettiin Ulvion omenatarhan ja vesitehtaan paikalle. Kuvat: Vesitehtaan mainos vuodelta 1921 ja muotiliikkeen vuodelta Lähde: Tyrvään sanomat, Sastamalan seudun museon arkisto.

19 Kulttuuriympäristöpalvelut 16 (28) 3 Inventoidut rakennukset ja pihapiiri 1 asuin- ja kaupparakennus (n ), 2 talousrakennus (1900-l alkup.) 3 puutarhaliike (1988) 4 kaivo (1920/30-l?) Vasemmalla Ulvion tontti v pappilan rakennussuunnitelmakartassa. Asuinrakennus on tällöin rakennettu nykymittaansa, ja talousrakennuksessa näkyy etelään suuntautunut siipi, jossa toimi vesitehdas. Karttaan on ilmeisesti merkitty myös pihan kaivo ympyrällä. Ulvion talon kiilamainen tontti, rek , sijoittuu Asemakadun alkupäähän. Keltaiseksi maalattu asuinrakennus on kadun suuntaisesti tontin eteläsivulla. Pohjoisreunalla pihaa rajaa punaiseksi maalattu talousrakennus. Kokonaisuus on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Kaakkoiskulmalla pihaa rajaa puutarhamyymälä, joka valmistui Asuinrakennusta suojaa kadun suunnassa orapihlaja-aita, joka rajaa myös asuinrakennukseen kuuluneen kauppaosan sisäänkäyntiä. Asuinrakennuksen katuseinustalla on hevoskastanja, luoteiskulmalla pihlaja ja pihan puolella tammi ja vaahtera. Puutarhaliikkeen edustalla on kolme 1900-luvun lopun taajamarakentamisessa yleistynyttä pylväshaapaa. Pihaan kuului aikaisemmin kaakkoiskulmalla ollut omenatarha, joka kaadettiin puutarhamyymälän tieltä. Aikaisemmasta omenatarhasta on säilynyt yksinäinen omenapuu puutarhaliikkeen länsisivulla.

20 Kulttuuriympäristöpalvelut 17 (28) Rakennukset Asuinrakennus pihan puolelta, taustalla näkyy pappilan navetta. Talousrakennus pihan puolelta Taimitori Asemakadun puolelta. Kevytrakenteinen, väliaikaiseksi aiottu rakennus käsittää oikealla näkyvän seinällisen tilan ja siihen liittyvät katokset.

21 Kulttuuriympäristöpalvelut 18 (28) 3.1 Asuinrakennus: julkisivut Ulvion talossa, n. 17 x 8 m., on lounaispäässä, sekä rakennuksessa että kuistissa, yhtenäinen, lohkotuista kivistä tehty kivijalka, kaakkoispäädyssä rakennus on lohkottujen nurkkakivien varassa. Muistitiedon mukaan, rakennus on rakennettu kahdessa, ehkä kolmessa vaiheessa 1900-luvun alkupuolella. Vanhempi osa on hirsirunkoinen, kaakkoispää kauppatiloineen on nuorempi ja rankarakenteinen. Nuorempi osa on mahdollisesti 1920-luvulta. Rakennuksessa on 1900-luvun alkupuolelle tyypillinen uusrenessanssia edustava vuoraus, jossa seinäpinta on paneloitu kolmiosaisesti, pysty-vaaka-pystysuuntaisella paneelilla. Paneeli on keskikentässä keilapontattua ja alhaalla ja ylhäällä helmiponttipaneelia. Paneeli ja nurkka- ja välilistat on maalattu keltaiseksi. Ikkunoiden vuorilaudat ovat valkoiset. Kuva: Rakennuksen länsikulma Ikkunat ovat vanhat, 6-ruutuiset, vinttikerroksessa on käytetty 9-ruutuisia ikkunoita. Lasi on pääosin vanhaa, puhallettua tai vedettyä. Rakennuksen kaakkoispäässä kauppakäyttö näkyy eteläkulmaan sijoittuvassa sisäänkäynnissä, jota reunustavat kookkaat, jugend-jakoon viittaavat ikkunat. Kuva: päädyn ikkuna, lasi, helat ja saranat ovat 1900-luvun alun tyyppiä. Yksi ruutu on tehty avattavaksi, se on nk. terveysikkuna. Rakennuksessa ja kuistissa on avoräystäät, satulakatto on katettu betonitiilellä. Vanhin kate on päre, jota on nähtävissä vielä vinttitiloissa. Vanhan valokuvan mukaan päreen päälle laitettiin ensin peltikate ja ilmeisesti sotien jälkeen nykyinen betonitiili.

22 Kulttuuriympäristöpalvelut 19 (28) Kuva: Rakennuksen pihanpuoleiset sisäänkäynnit. Alkuperäinen umpikuisti ja vasemmalla pienen katoksen suojaama toinen sisäänkäynti, joka on todennäköisesti rakennettu 1900-luvun puolivälin vaiheilla. Betonista valetut portaat, putkikaiteet, metallikatos, tiilikate ja pihan liuskekivet ovat sotien jälkeisiä muutoksia, jotka istuvat hyvin rakennuksen asuun. Rakennus on kokonaisuutena säilyttänyt hyvin 1900-luvun alkupuolelle tyypilliset julkisivumateriaalit, jäsentelyn ja ikkunat. Nuoremmat, vanhempaan hyvin istuvat detaljit ja rakennusosat ovat pääosin 1950-luvulta, jolloin rakennus todennäköisesti sai nykyisen yksivärisen ylimaalauksen. Kattomateriaali, portaat, kaiteet ja pihakiveys eli betonikattotiilet, betoniportaat, rautaputkikaiteet, metallikate ja portaiden liuskekiveys edustavat sotien jälkeistä kerrostumaa. Alkuperäisen tai vastaavan värityksen palauttaminen toisi esiin paremmin julkisivun rikkaan listoihin ja panelointeihin perustuvan jäsentelyn. Julkisivupanelointi voi olla peräisin 1920-luvulta, jolloin väritys on voinut olla vaalea, eikä niin vahva ja monivärinen kuin 1800-luvun lopun uusrenessanssirakennuksissa. Vanha valokuva viittaa tähän vaaleaan versioon. Näkyviä vaurioita Rakennus, kivijalka ja kattoharja ovat silmämääräisesti katsottuna suorassa ja hyvässä kunnossa. Vuoraus on pieniä vaurioita luukunottamatta ehjä, joskin maali on useista paikoista hilseillyt ja puu harmaantunut. Selkeitä lahovaurioita on kaakkoispään ulkoverhouksen alaosassa sekä sisäpihalla pienemmän sisäänkäynnin kohdalla alimmissa hirsissä. Jälkimmäisessä vaurion on todennäköisesti aiheuttanut sisäänkäynnin katos, jossa räystään kaato on ollut seinän puolelle, joko tukkeutumisen tai jonkun muun syyn vuoksi. Ikkunat ovat pääosin ehjät, joskin huoltomaalauksen tarpeessa. Kuva: Hirsirungon lahovaurioita nuoremman sisäänkäynnin porrastasanteen alapuolella.

23 Kulttuuriympäristöpalvelut 20 (28) Ulvion talon katujulkisivua, etualalla kauppatilan sisäänkäynti. Kauppa- ja yksityisempi asuinpääty on rajattu julkisivun istutuksilla. Kaupan sisäänkäyntiä korostaa katujulkisivun poikkipääty, jossa on tympanonkoriste. Siihen kuulunut harjasalko on poistettu. Rakennuksen pääty, kauppaosa ja sen vinttihuone on rakennettu ilmeisesti 1920-luvulla, viimeistään ennen vuotta Kaupan sisäänkäynnin kookkaat, puitejaoltaan poikkeavat ikkunat on todennäköisesti siirretty vanhemmasta rakennuksesta.

24 Kulttuuriympäristöpalvelut 21 (28) 3.2 Asuinrakennus: sisätilat Sisätilat on nykyisin jaettu kahdeksi asunnoksi, joilla ovat omat sisäänkäynnit pihan puolella. Molemmissa asunnoissa on kaksi huonetta ja keittiö sekä ylhäällä vinttihuone. Vintillä on asuinhuoneiden välissä kylmää varastotilaa. Kuva: Suuntaa antava käsivarapiirros Ulvion talon alakerrasta. Ei mittatarkka.

25 Kulttuuriympäristöpalvelut 22 (28) Kaakkoispään asuintila/entinen kauppatila Asunnossa on nykyisin kaksi huonetta ja keittiö sekä käynti vintillä olevaan huoneeseen. Tiloissa on säilynyt vanhasta sisustuksesta kaksi pönttöuunia, kaakeli/rautahella sekä yläkertaan vievä portaikko ja peiliovia. Huonejakoa on luvulla muokattu, mm. kauppatilasta on erotettu pieni makuuhuone. Kaupan sisäänkäynti on sisätiloissa peitetty. Myös toiseen asuntoon johtava ovi on suljettu. Vasemmalla kiinteän sisutuksen osia, kaksi pönttöuunia, peiliovi ja vintin portaikko. Oikealla keittiön kaakeli/rautahella. Portaikon vieressä oleva peiliovi on suljettu toiselta puolelta kiintokaapeilla. Luoteispään asuintilat Asunto käsittää kaksi huonetta ja keittiön. Eteisestä on kulku vintille, jossa on kesähuone aulatiloineen. Sisätiloissa on säilynyt kaakeliuuni, eteisen peiliovet ja vintinportaat kaiteineen. Seinät ja vinttitilat on levytetty lastulevyllä 1970-luvulla. Kuvat: Vasemmalla olohuoneen kaakeliuuni ja vasikallinen peiliovi, oikealla eteisen vintinportaat.

26 Kulttuuriympäristöpalvelut 23 (28) 3.3 Talousrakennus Talousrakennus on rakennettu matalien nurkkakivien päälle. Rakennuksen länsipäädyssä on hirsirakenteinen osa, jossa oli talon sauna. Muuten rankorakenteisessa rakennuksessa oli talli- ja varastotilaa sekä ulkohuone. Peltikattoisen rakennuksen etelään suuntautuvassa siivessä oli aikaisemmin Ulvion vesitehdas. Siipiosa purettiin 1988 puutarhaliikkeen tieltä. Punaiseksi maalattu talousrakennus on säilyttänyt perinteisen asun, ovet ja ikkunat ovat pääosin alkuperäisiä. Itäpäädyn aukon liukuovi on myöhempi lisäys.

27 Kulttuuriympäristöpalvelut 24 (28) 4 Yhteenveto ja kulttuurihistorialliset arvot 4.1 Ulvion talo Tyrvään pitäjässä ja Asemakadun varrella Tyrvään maatalouspitäjän vanhan keskustan, kirkonkylän, muodosti suuri Kallialan ryhmäkylä, jonka tuntumassa oli jo keskiajalta alkaen Pyhän Olavin kirkko ja pappila. Liikenteen solmukohdan, merkittävän mylly- ja kalakosken muodosti kirkosta länteen sijaitseva Vammaskoski, jonka pohjoisranta kuului Tyrvään pappilalle. Kosken ja sillan kautta kulki jo keskiajalla Ylä- ja Ala-Satakuntaa yhdistänyt yleinen maantie, Laidetie. Kosken tuntumassa maantiestä erkani viimeistään 1700-luvulla vanha kylätie ja paikallistie Nuupalan kylään ja edelleen Kiikkaan ns. Vaunutie. Vammaskosken ympäristöstä alkoi kehittyä Tyrvään uusi kirkonkylä 1850-luvulta alkaen, jolloin uusi kirkko kohosi kosken etelärannalle ja hieman myöhemmin uusi pappila pohjoisrannalle. Pitäjän uuden keskustan kehitystä vauhditti 1895 rakennettu Porin rata, johon kuuluva asema rakennettiin läheisen Nuupalan kylän puolelle. Kosken eteläpuoli erotettiin Vammalan kauppalaksi Tyrväästä Perinteinen maatalousmaisema alkoi muuttua kaupan, teollisuuden ja liikenteen maisemaksi. Kauppa keskittyi Vammalan kauppalaan ja teollisuus Tyrvään puolelle, rautatien ja aseman ympäristöön. Nuupalaan rakentuivat ilman kaavoitusta, joskin hyvin järjestäytyneeseen muotoon, Nälkälän ja Raivion asemakylät. Rautatieasemaa, Vammaskoskea, vanhaa maantietä ja kauppalaa yhdistämään rakentui Asemakatu. Vanhaan kylätiehen osin pohjautuneesta aseman tiestä kehittyi Tyrvään pitäjän pääkatu 1900-luvun alkupuolella. Asemakadun varrelle keskittyy rakennuksia, jotka edustavat kunnan ja rakentamisen historian eri vaiheita. Kauppalaa ja asemaa edeltänyttä agraariaikaa edustavat ajan mahtitalot, 1800-luvun lopun pappila ja kunnantalona toiminut Jaatsin kantatalo. Uutta aikaa, Tyrvään rautatieaseman tuomaa muutosta edustavat 1900-luvun vaihteessa rakennetut Ulvion talo sekä Liekorannan kestikievari/majatalo. Kadun varrella 1930-luvun uudistuvaa yhteiskuntaa ja rakentamista kuvaavat hyvin Uosson terveystalo, Shellin ja Gulfin huoltamot sekä Kino-Tyrvää. Sotien jälkeen nopea elintason nousu toi 1960-luvulla leveän katutilan, parkkipaikat, katulinjasta irti olevat virtaviivaiset liike- ja asuinrakennukset, elementtikerrostalot sekä teolliset rakennusmateriaalit luvun jälkeen yleinen perinteiden palaaminen näkyi historiallisina lainoina ja punatiilenä. Puurakentaminen on väistynyt katutilasta 1930-luvulta alkaen. Vanhan tielinjan varteen 1900-luvun alkupuolella Herman Ullvènin ja hänen poikansa Uuno Ulvion toimesta rakennettu asuin- ja kauppatalo talousrakennuksineen edustaa vanhan Tyrvään asemakylän ja alkavan kauppalan rakennuskantaa. Tontin pienteollisuus- ja kauppakäyttö alkoi jo 1900-luvun alkupuolella. Asuinrakennuksen rakennustyyppi ja uusrenessanssia edustava vuoraus edustavat selkeästi varhaista, Sastamalassa vähemmän säilynyttä kauppala / taajamarakentamista. Ulvion talon nykyinen kortteli- ja tonttijako näkyy pappilan ensimmäisessä, vuonna 1936 laaditussa kaavasuunnitelmassa. Pappilan alue oli ensimmäisiä kaavoitettuja alueita Tyrvään pitäjässä. Pappilan alue suunniteltiin omakotialueeksi, joskin kerrostalojen rakentaminen pääkadun varrelle mahdollistui varsin pian.

28 Kulttuuriympäristöpalvelut 25 (28) Ulvion talolla on maisemallista ja historiallista merkitystä Tyrvään vanhan pääkadun varrella. Vammalan vuoden 1918 sotatapahtumissa tapahtunut tuhoutumisen ja sotien jälkeisen nopean kasvun ja uudistumisen vuoksi vanhempi, maatalousaikainen tai kauppalan alkuvaiheen puurakentaminen on käynyt harvinaiseksi taajama-alueilla. Taajaman historiallisiin pääväyliin kuuluvan Asemakadun varrella vanhempaa, tai yleensä puurakentamista, edustavat asemarakennuksen lisäksi enää Liekorannan majatalo, Gulfin huoltamoksi tarkoitettu pieni rakennus ja Ulvion asuinrakennus. Rakennuksista majatalon ulkoasu on 1980-luvulta. Ulvion tontilla on toiminut ennen nykyistä puutarhaliikettä useita yrityksiä, mm. Ulvion vesitehdas ( ), savikiekkotehdas, mankeli, hattukauppa ja kioski, jotka henkilöhistoriallisesti liittyvät Ulvion sukuun. Vesitehtaan osa talousrakennuksesta purettiin 1980-luvulla. Asuinrakennuksessa näkyy edelleen Uuno Ulvion ( ) puolison Bertta Ulvion ( ) vesitehtaan kanssa samaan aikaan aloittaman hattukaupan/muotiliikkeen sisäänkäynti. Tyrvään asema veti puoleensa ja synnytti monenlaista teollisuutta. Suurten kumi- ja vaneritehtaan sekä asevarikon ohella Tyrvään puolelle syntyi pienteollisuutta ja kauppoja, josta Ulvion vesitehtaan asuin- ja kaupparakennus on hyvä esimerkki 1900-luvun alun rakentamisesta yhdyskunnan entisen pääkadun varrella.

29 Kulttuuriympäristöpalvelut 26 (28) 4.2 Kulttuurihistorialliset arvot Ulvion talo, Tyrvään pitäjän pääkatu, historialliset kerrostumat: Asemakatu oli Tyrvään pitäjän pääkatu 1900-luvun alkupuolelta 1950-luvulle. Sen keskeinen ominaisuus ja kulttuurihistoriallinen arvo ovat sen eri-ikäiset kerrostumat, jotka monipuolisesti edustavat eri aikakausien rakentamista, materiaaleja ja mittakaavaa pitäjän ja taajaman pääkadun varrella. Kadun varrella on nähtävissä maatalouden, hallinnon, kaupan ja liikenteen rakennuksia ja ympäristöjä 1890-luvulta aina nykypäivään saakka. Ulvion talo, Asemakadun ja kauppalan 1900-luvun alku: Ulvion 1900-luvun alun pihapiiri rakennuksineen on sekä historiallisesti että rakennushistoriallisesti merkittävä aikakauden tyypillisenä pihapiirinä, jossa alkuperäiset ominaispiirteet ovat säilyneet hyvin. Asuin- ja kauppatiloja sisältävällä rakennuksella on vahvoja maisemallisia ja historiallisia arvoja osana Asemakadun rakennushistoriaa. Rakennukset muodostavat yhdessä pappilan navetan, kunnantalona toimineen Jaatsin, Tyrvään asemarakennuksen ja Liekorannan kievarin kanssa vanhan Tyrvään pitäjän pääkadun vanhimman, 1900-luvun vaihteen rakennuskerrostuman. Kauppalan tuhoutuminen v tapahtumissa ja sotien jälkeisen voimakkaan kasvun vuoksi Ulvion talo kuuluu koko taajaman vanhimpaan, Tyrvään asemakylän ja alkavan kauppalan ensimmäiseen rakennuskerrostumaan. Rakennukset ja tontti ovat edelleen osa kolmiomaista korttelia, joka suunniteltiin Tyrvään kaavoituksen alkua edustavassa pappilan rakennussuunnitelmassa vuodelta Ulvion talo, rakennustyyppi: Ulvion julkisivuiltaan uusrenessanssia edustava talo on tyypillinen 1900-luvun alkupuolen uudistuvan kirkonkylän asuin- ja kauppatiloja sisältävä rakennus. Edustava rakennus kertoo nousevasta keskiluokasta ja poikkeaa selkeästi ajan maatalousrakentamisesta. Rakennus on säilyttänyt hyvin julkisivunsa ominaispiirteet ja materiaalit, sisätiloissa ovat säilynyt mm. vintin portaikot, kaakeliluuni, pönttöuunit ja sisäovia. Ulvion talo, kauppa-, teollisuus- ja henkilöhistoriaa: Rakennukseen liittyy merkittävää paikallista henkilöhistoriaa, sen pitkäaikaiset omistajat Uuno ja Bertta Ulvio olivat vuosikymmeniä paikkakunnalla tunnettuja henkilöitä ja yrittäjiä, Uuno vesitehtailijana ja Bertta hattu- ja muotiliikkeen omistajana. Vaikka vesitehtaan osa on purettu 1980-luvulla, on rakennuksilla historiallista merkitystä.

30 Kulttuuriympäristöpalvelut 27 (28) 4.3 Suositukset Asuinrakennuksen ja talousrakennuksen säilyminen osana katukuvaa olisi hyvä turvata rakennuskohtaisilla merkinnöillä. Pihan rakenne, jossa vastakkaiset asuinja talousrakennus rajaavat tonttia ja pihaa, tulisi säilyttää. Asuinrakennuksen kaavaselostuksessa tulisi huomioida rakennuksen julkisivujen 1900-luvun alkupuolelle ominaiset ja säilytettävät piirteet: uusrenessanssin julkisivujäsentely, panelointi, listoitus sekä umpikuisti, 6- ja 9-ruutuiset ikkunat sekä kaupan ikkunat ja sisäänkäynti. Vanhat julkisivumateriaalit tulisi säilyttää ja kunnostaa. Tontin kasvillisuuden, asuinrakennusta ympäröivän puuston karsiminen toisi rakennuksen paremmin esiin katukuvassa ja parantaisi rakennuksen säilymistä mm. vähentämällä lehtien kertymistä katolle ja räystäskouruihin. Kasvillisuuden kaupan julkisivua rajaava elementti tulisi pyrkiä säilyttämään.

31 Kulttuuriympäristöpalvelut 28 (28) Lähteet: Inventoinnit ja selvitykset: Jari Heiskanen, Vammalan keskustan osayleiskaava-alueen rakennusinventointi, Pirkanmaan maakuntamuseo 2004 Kirjalliset lähteet: Sastamalan historia , Ulvio, Kievarinpoika muistelee, Tampere 1975 Uuno Ulvion leikekansio, Sastamalan kirjaston kotiseutukokoelma Kartat, piirustukset ja valokuvat: Tyrvään pitäjänkartta 1840-/1890-l, KA Senaatinkartta 1908, digitaaliarkisto, KA Pappilan rakennussuunnitelma 1936, laajennussuunnitelma 1942, laajennus ja muutossuunnitelma 1952 Vammalan kaupungin arkisto Peruskartat 1961, 1979, 1988, Vanhatpainetutkartat.fi, MML2016 Pohjakartta, MML2016 Sastamalan seudun museon arkisto Ulvion talon valokuva, s. 14 Uuno Ulvion haastattelu 1986 Informantit: omistaja Juhani Riutta, haastattelut ja

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin.

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. ARVOALUE: ASEMAN SEUTU Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. Kuvaus Arvoalueeksi on rajattu aseman seudulta alue, johon kuuluu Vammalan rautatieaseman

Lisätiedot

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 Uusikaupunki (895) Vohdensaari (472) Koivuranta 895-472-0007-0003 1 001 Talonpoikaistalo 002 Navetta 003 Sauna 004 Vaja Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET Page 1 of 2 kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto Hailuodon rakennusinventointi HAILUOTO KIRKONKYLÄ RUONALA Ruonalan porakivinavetta on komealla paikalla Rantatien

Lisätiedot

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia Karttaliite Alueen historia Salon kauppala 1943 Vuoden 1943 kartassa Anjalankadun (Anjalantie) varrella on rakennuksia, jotka sijoittuvat katulinjaan. Tontin takaosassa on talousrakennuksia. Terhinkadun

Lisätiedot

TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS. Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014

TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS. Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014 TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014 SISÄLLYS JOHDANTO Kohde Yllä näkymä tontilta. Etualalla toimistorakennus, takana huoltamorakennus.

Lisätiedot

Kalliola /10

Kalliola /10 Kalliola- 1/10 Uusikaupunki (895) Kuivarauma (482) Kalliola 1 001 Muu asuinrakennus 002 Kellari, kellarivaja 003 Navetta 004 Muu karjarakennus 005 Sauna Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys 30.10.2017 Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys Kulttuuriympäristöselvitys on laadittu yleiskaavatasoisena selvityksenä alueen paikallisesti arvokkaiden rakennuskohteiden ja kulttuuriympäristöjen

Lisätiedot

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS Liite 2. Otteet Vammalan keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventoinnista 2004 Pirkanmaan maakuntamuseo

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS Liite 2. Otteet Vammalan keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventoinnista 2004 Pirkanmaan maakuntamuseo RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS Liite 2 Otteet Vammalan keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventoinnista 2004 Pirkanmaan maakuntamuseo Znventoidrrt kohteet Nuupalan kylan maisemallisesti ja historiallisesti

Lisätiedot

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus 5 2015 Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus Historiaa Tammelan korjausrakentamiskeskuksen nykyinen päärakennus on alunperin rakennettu useita huoneistoja käsittäväksi asuinrakennukseksi.

Lisätiedot

https://museosiiri.tampere.fi/objectspecifichtmlreport.do?uri=http://tampere.fi/kyy/12...

https://museosiiri.tampere.fi/objectspecifichtmlreport.do?uri=http://tampere.fi/kyy/12... Sivu 1/7 Rakennetun ympäristön kohde Punainen tukkitie ( kohteella ei ole virallista osoitetta), 2009/0113, 2012/0046 Punaisen tukkitien uomaa Pispalan valtatieltä etelään. Miia Hinnerichsen 18.5.2009

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Kohderaportti Länsi-Suomen ympäristökeskus n keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Säntintien varrella koivukuja Pihapiirin ulkopuolella sijaitsee riihikartano karjarakennus maakellari hirsirunkoinen

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

Vesilahti Koskenkylän ympäristön osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventoinnin v. 2011 osuus: vanha tielinja Timo Jussila

Vesilahti Koskenkylän ympäristön osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventoinnin v. 2011 osuus: vanha tielinja Timo Jussila 1 Vesilahti Koskenkylän ympäristön osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventoinnin v. 2011 osuus: vanha tielinja Timo Jussila Kustantaja: Vesilahden kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Vanha tielinja...

Lisätiedot

2. Kohde Iisalmen sairaalan asuinrivitalo, R2. 5. Kohdetyyppi

2. Kohde Iisalmen sairaalan asuinrivitalo, R2. 5. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Kunta Iisalmi 4. Kiinteistötunnus 140-1-36-1-3 6. Koordinaatit 7. Osoite 9. RAKENNUKSEN KUVAUS Riistakatu 23 2. Kohde Iisalmen

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

LIITE 6 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS. Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015

LIITE 6 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS. Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS LIITE 6 Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015 1. Maakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema Suunnittelualue ja sitä Laviantien

Lisätiedot

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje Liite 6 Bilaga 6 Asemakaava 517 Tarmolankatu 2 Rakennustapaohje Rakennettuympäristö alueella edustaa eri aikakausia ja rakennustyylejä. Tällä rakennustapaohjeella pyritään luomaan sen luonteeseen sopivat

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnan kaupunki KEINUSAAREN KULTTUURIYMPÄRISTÖT 2017 Keinusaari Kruunun, teollisuuden ja kulttuurin maisemia ja kerrostumia LIITE 3: HISTORIA NYKYMAISEMASSA, OMINAISPIIRTEITÄ JA KERROSTUMIA KEINUSAAREN JA VERKATEHTAAN

Lisätiedot

ARVOJEN TIIVISTELMÄ. Hiedanranta - kulttuurihistoriallisten aikakausien kerrostumat HIEDANRANNAN IDEAKILPAILU 2016

ARVOJEN TIIVISTELMÄ. Hiedanranta - kulttuurihistoriallisten aikakausien kerrostumat HIEDANRANNAN IDEAKILPAILU 2016 HIEDANRANNAN IDEAKILPAILU 2016 Hiedanranta - kulttuurihistoriallisten aikakausien kerrostumat ARVOJEN TIIVISTELMÄ Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön kehittäminen, 15.4.2016 Hiedanranta - keskeisimmät

Lisätiedot

Hakija vastaa asemakaavoituksen esittämiin perusteluihin ja selvittää punaisen tukkitien sijaintia sekä leveyttä korttelissa 1088.

Hakija vastaa asemakaavoituksen esittämiin perusteluihin ja selvittää punaisen tukkitien sijaintia sekä leveyttä korttelissa 1088. YHDEN ASUNNON TALON JA TALOUSRAKENNUKSEN RAKENTAMINEN PULKKASAARENKATU 14, ALA-PISPALA 837-218-1088-0014 POIKKEAMISPÄÄTÖSHAKEMUKSEN PERUSTELUT ASUINRAKENNUKSEN JA TALOUSRAKENNUKSEN SIJOITTELUUN TONTILLA

Lisätiedot

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi 18.10.2011 / Esko Puijola Kalasataman nykyinen rakennuskanta vv verkkovaja 14 km kalamaja 2 pääasiallinen runkorakenne rakentamisvuodet harmaa hirsi

Lisätiedot

Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta

Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta GRANKULLA GRANKULLA KAUNIAINEN 1900-1910 (KAUNIAINEN) 1900-luvun alku - noin 1920-luvulle Thurmanin puistotie

Lisätiedot

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: AIRIX Ympäristö 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta ja ilmakuva... 4 Kartta 1788...

Lisätiedot

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri 1 VALTAALAN, ORISMALAN JA NAPUENKYLÄN VANHAN RAKENNUSKANNAN ARVOTUSLUONNOS v. 2002 RAKENNUSKANNAN ARVOTUS/ KAJ HÖGLUND, POHJANMAAN MUSEO JA TIINA LEHTISAARI, INVENTOIJA 29.05.2007 määrä 1 1953 1+1 Jälleenrakennusajan

Lisätiedot

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus 3 LÄHTÖKOHDAT 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 3.1.1 Alueen yleiskuvaus Suunnittelualue sijaitsee Ilmajoen keskustassa rajautuen Ilkantiehen, Keskustiehen ja Kyrönjokeen. Suunnittelualueen pinta-ala

Lisätiedot

Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem

Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem 895-483-0001-0051 1 001 Torppa 002 Vaja Postinumero: Postitoimipaikka: Historia ja ympäristö Aluetyyppi: Historiallinen tilatyyppi: Asutushistoria: Lähiympäristö:

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen RAAHE 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 20.11.2007 FG Suunnittelukeskus Oy Raahen 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys 1 Säilyneisyyden

Lisätiedot

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla.

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla. RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013 Hangon kantakaupungin kortteli 518 Johanna Laaksonen Korttelin 518 sijainti opaskartalla. 1 2 16 15 4 11 12 5 7 17 18 20 19 14 13 Korttelin 518 nykyinen tonttijako kantakartalla.

Lisätiedot

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö Varkauden rakennettu kulttuuriperintö 2005/2007 inventoinnit Kangaslammin kirkonkylä Inventointinumero: Manttu 261 Kohteen nimi: Maatila Lumpeela 262 Maatila Kivenlahti 263 Pappila 264 pajaharju, museo

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Liite raporttiin Turtosen tilan inventointi Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Turtosen pihapiirissä on tällä hetkellä viisi rakennusta - päärakennus - aittarakennus - entinen sikala - kalustovaja

Lisätiedot

Tampere Härmälä Entisen lentokonetehtaan alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Tampere Härmälä Entisen lentokonetehtaan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Tampere Härmälä Entisen lentokonetehtaan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Tampereen kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Vanha

Lisätiedot

KOHTEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kiinteistö Oy Rauman Burger, Hesburger Hampurilaisravintola

KOHTEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kiinteistö Oy Rauman Burger, Hesburger Hampurilaisravintola KOHTEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kiinteistö Oy Rauman Burger, Hesburger Hampurilaisravintola Kunta: Rauma Kylä/kosa: (Tarvonsaari) Sijainti: Nortamonkatu 3, Tallikedonkatu 1, 26100 RAUMA Kohdetyyppi: liike-elämä

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS

HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Jari Heiskanen, Anna Lyyra-Seppänen Hämeenlinnan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen

Lisätiedot

Hämeenkyrö Vt. 3:n parannusalueen Hämeenkyrön liittymän tienoon muinaisjäännösinventointi 2011

Hämeenkyrö Vt. 3:n parannusalueen Hämeenkyrön liittymän tienoon muinaisjäännösinventointi 2011 1 Hämeenkyrö Vt. 3:n parannusalueen Hämeenkyrön liittymän tienoon muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Ramboll Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Vanhat

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE. asemakaava nro 8445 XI Kyttälä. koskee korttelin 168 tonttia no.1 YLA: 4.2.2014

RAKENTAMISTAPAOHJE. asemakaava nro 8445 XI Kyttälä. koskee korttelin 168 tonttia no.1 YLA: 4.2.2014 RAKENTAMISTAPAOHJE asemakaava nro 8445 XI Kyttälä koskee korttelin 168 tonttia no.1 YLA: 4.2.2014 Maankäytön suunnittelu I. Laakkonen 24.6.2013 tark. 13.1.2014 PERUSTIEDOT Rakentamistapaohjeen käyttö Rakentamistapaohjetta

Lisätiedot

Kaavahankkeen yleiskuvaus:

Kaavahankkeen yleiskuvaus: Kaavahankkeen yleiskuvaus: Rakennushanke käsittää 2 kadunvarteen sijoittuvaa, 6-kerroksista asuinrakennusta. Hippoksenkadun ja Kissanmaankadun kulmaan sijoittuvan rakennuksen 1.kerrokseen on varattu liiketilaa

Lisätiedot

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 PAJAKATU 2 Rakennushistoriaselvitys Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 1 Pajakatu 2 rakennushistoriaselvitys Inventointi Yleistiedot osoite Pajakatu

Lisätiedot

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI)

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) Ympa 31.10.2002 Ympa liite VIHDIN KUNTA NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) RAKENTAMISOHJE KORTTELEILLE 417 JA 457 TEKNINEN JA YMPÄRISTÖKESKUS 31.10.2002

Lisätiedot

Rakennuskannan arvottaminen

Rakennuskannan arvottaminen 12.1.2017 (luonnos) YKK62267 12.1.2017 2 (13) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KARTTATARKASTELU... 3 3 KOHTEET... 4 3.1 Osa-alue 1... 4 3.2 Osa-alue 2... 7 3.3 Osa-alue 3... 9 3.4 Osa-alue 4... 10 3.5 Virtaniemi...

Lisätiedot

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia.

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia. PAIKALLISESTI ARVOKKAAT RAKENNUSKULTTUURIKOHTEET Liite 8 Numerointi osayleiskaavan mukainen, suluissa inventointinumero (Lapin kulttuuriympäristöt tutuiksi hankkeen inventointitulokset, Lapin ympäristökeskus,

Lisätiedot

Uusikaarlepyy Munsalan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Uusikaarlepyy Munsalan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 1 Uusikaarlepyy Munsalan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Uudenkaarlepyyn kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Munsala

Lisätiedot

laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO

laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO 12/4/2018 Pohjois-Pohjanmaan liitto laaja kohderaportti laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO Idän puoleinen pääty ja julkisivu Ouluntielle. (Kuva: Kaisa

Lisätiedot

Rakennus on viimeksi ollut päiväkotikäytössä ja sen käyttötarkoitus on v. 2007 muutettu päiväkodiksi.

Rakennus on viimeksi ollut päiväkotikäytössä ja sen käyttötarkoitus on v. 2007 muutettu päiväkodiksi. Kiinteistö 1025/5, Olantie 3, 05200 Rajamäki Tontti Tontti sijaitsee Rajamäen Tykkitorninmäen asemakaava-alueella. Asemakaavamerkintä on AO-15, erillispientalojen korttelialue. Tontille saa rakentaa yhden

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNTA K Y R Ö N T A A J A M A KYRÖN ASEMANSEUDUN ASEMA- KAAVAN MUUTOS Selvitys Kyrön rautatieaseman alueen liikennejärjestelyistä selvitys liikennejärjestelyistä, sivu 1 SELVITYKSEN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

Ylöjärventie (LAMMINPÄÄ)-2020-(7) (HYHKY)-4:485 ja 4:486 Alueen kehityshistoriallinen tarkastelu AK 8574

Ylöjärventie (LAMMINPÄÄ)-2020-(7) (HYHKY)-4:485 ja 4:486 Alueen kehityshistoriallinen tarkastelu AK 8574 Ylöjärventie 27 837-225(LAMMINPÄÄ)-2020-(7) 837-601(HYHKY)-4:485 ja 4:486 Alueen kehityshistoriallinen tarkastelu AK 8574 Elmar Baderman 1988: Lamminpään yhdyskunta syntyi 1900-luvun alussa Lamminkankaalle

Lisätiedot

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Kunta Iisalmi 2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO 3. Numero 204 4. Kiinteistötunnus 140-407-18-339

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 356 Isojakokartat 1800-luvun pitäjänkartat 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 357 Kihniö Virrat YLÖJÄRVI Mutalan kulttuurimaisema Parkano Mänttä-Vilppula Ruovesi Ikaalinen Ylöjärvi Juupajoki

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA (KAAVA-ALUEEN RAJAUS) JA ILMAKUVA 1 UUSIKYKÄ III A ASEMAKAAVAN MUUTOS Kohde Asemakaavamuutok-sen tarkoitus Kaavoitus tilanne Asemakaava ja asemakaavan muutos: Uusikylä III A:

Lisätiedot

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 YMPÄRISTÖPALVELUT Kaavoitus Lausuntopyyntö 7.11.2016 Pohjois-Pohjanmaan museo Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 Kempeleen

Lisätiedot

RAKUUNANTIE 19 PALKKIYHTYMÄ OY

RAKUUNANTIE 19 PALKKIYHTYMÄ OY Tontti sijaitsee Huopalahdentien ja Rakuunantien risteyksessä, kahden eriluonteisen kaupunkirakenteen rajapinnassa. Rajakohtaa korostaa ja sen osaltaan muodostaa Huopalahdentien ylittävä kävelysilta, jolla

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kirkonseudun kortteleiden 65, 66 ja 68 alueen sekä Nuutin alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila

Hämeenkyrö Kirkonseudun kortteleiden 65, 66 ja 68 alueen sekä Nuutin alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila 1 Hämeenkyrö Kirkonseudun kortteleiden 65, 66 ja 68 alueen sekä Nuutin alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Hämeenkyrön kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia...

Lisätiedot

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PAIKALLISESTI ARVOKKAIDEN RAKENNUSKOHTEIDEN TARKISTUSINVENTOINTI 2018 Arvoluokitus Suositusten värikoodit R = rakennushistoriallinen = Suositellaan suojeltavan kaavassa

Lisätiedot

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Kumppanuushaun kaavalliset lähtökohdat ja alueen käytön tavoitteet Nahkurintorin alue sijaitsee Lohjan kaupunkikeskustan kaupallisella ydinalueella. Kehittämisalue

Lisätiedot

KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET Korttelit 2001, 2005, 2064, 2066 KOUVOLAN KAUPUNKI Kaava 124:2 KUNTATEKNIIKAN TOIMIALA KAUPUNKISUUNNITTELU 22.11.2007 Nro 0020002 1 MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

Lisätiedot

Tykköön kylän ympäristökatselmus. Jämijärvi

Tykköön kylän ympäristökatselmus. Jämijärvi Tykköön kylän ympäristökatselmus Jämijärvi 6.2.2014 Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus Tykköön kylän ympäristökatselmus Katselmus suoritettiin 6.2.2014. Kartasta yksi nähdään tuulivoimapuiston sijoittuminen

Lisätiedot

HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA

HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA LIITE 2 HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA 20.2.2019 Osayleiskaavan alueella ei ole valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä rakennetun kulttuuriympäristön alueita tai yksittäisiä rakennuksia. Osayleiskaava-alueen

Lisätiedot

PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET

PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET INFOTILAISUUS TONTIN SAAJILLE 9.6.2011 PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET Aila Virtanen Kaavoitus JAETUT TONTIT KEVÄÄLLÄ 2011 Kevään 2011 tonttijaossa olleet tontit on väritetty punaisiksi. Muut

Lisätiedot

Sipoo Hangelby-Box mt. 170:n parantamisalueen muinaisjäännösinventointi 2012

Sipoo Hangelby-Box mt. 170:n parantamisalueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Sipoo Hangelby-Box mt. 170:n parantamisalueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: FINNMAP Infra Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4 Vanhat

Lisätiedot

Asuinpinta-ala 170 m2 (200 m2). Alakerran tilat n. 100 m2, yläkerrassa asuintilaa n. 70 m2. Lisäksi pesutilat, tekninen tila ja lasitettu terassi.

Asuinpinta-ala 170 m2 (200 m2). Alakerran tilat n. 100 m2, yläkerrassa asuintilaa n. 70 m2. Lisäksi pesutilat, tekninen tila ja lasitettu terassi. 1 (8) LIIKE- / ASUINTILA 170 m2 Sääksniemi, Sydänmaantie 1147, 61170 Sääksniemi, Alavus Yläkerta keittiö, olohuone / makuuhuone Alakerta oleskelutila, keittiö, pesuhuone, wc, aula Rakennusvuosi aloitettu

Lisätiedot

Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Sastamalan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Valokuvia... 4 Maastokartat...

Lisätiedot

Sarkkirannan lähikaupan asemakaavamuutoshankkeen edellytykset

Sarkkirannan lähikaupan asemakaavamuutoshankkeen edellytykset YMPÄRISTÖPALVELUT Kaavoitus 16.8.2016 Lausuntopyyntö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan museo Kempeleen seurakunta Viite Suomen Lähikauppa Oy:n aloite uuden lähikaupan

Lisätiedot

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen

Lisätiedot

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Vietin elämäni ensimmäisen vuosikymmenen Elisenvaaran asemanseudulla. Ensimmäisessä osassa kerroin Elisenvaaran kylästä ja lapsuuteni maisemista ennen sotia. Toisessa

Lisätiedot

Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Raporttisarja osa 4, OSAYLEISKAAVA Suunnittelukeskus Oy

Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Raporttisarja osa 4, OSAYLEISKAAVA Suunnittelukeskus Oy Kittilän kunta Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Suunnittelukeskus Oy 25.2.2008 SR-7 3418282, 7538753 Hanhivaara 4:17 1930-l Alkuperäinen, pieteetillä entisöity päärakennus

Lisätiedot

Härmälä, Pilotinkatu 17

Härmälä, Pilotinkatu 17 Härmälä, Pilotinkatu 17 Alueellinen selvitys Asemakaava nro 8713 28.5.2018 Lentoasema Ote Tampereen kaupungin asemakartasta v. 1926 735 912 Lentoasema Ilmakuva v. 1946 - pientaloalue on rakentunut etelä-lounaisia

Lisätiedot

SELVITYS HISSIEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDESTA OLYMPIAKYLÄN KAAVA-ALUEELLA

SELVITYS HISSIEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDESTA OLYMPIAKYLÄN KAAVA-ALUEELLA SELVITYS HISSIEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDESTA OLYMPIAKYLÄN KAAVA-ALUEELLA Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 2015 Riitta Salastie, Janne Prokkola, Marjaana Yläjääski ja Hertta Ahvenainen Olympiakylän

Lisätiedot

PUROLAN RAKENTAMISTAPAOHJEET KEVÄÄN 2010 PIENTALOTONTTIJAKO

PUROLAN RAKENTAMISTAPAOHJEET KEVÄÄN 2010 PIENTALOTONTTIJAKO PUROLAN RAKENTAMISTAPAOHJEET KEVÄÄN 2010 PIENTALOTONTTIJAKO Infotilaisuus tontinsaajille 31.8.2010 Lisäys 3.9.2010 Aila Virtanen RAKENTAMISTAPAOHJEET selittävät ja täydentävät asemakaavaa erityisesti tontin

Lisätiedot

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 6441-6443 ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, pääasiassa Koronniityntien länsipuolella.

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442 Page 1 of 3 Rauman Lyseo, 684-2-203-1 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen Raahen 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 4465-4288 Raahe 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriaselvitys. Suunnittelukeskus Oy 1 Säilyneisyyden kriteerit

Lisätiedot

LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN RAKENTAMISTAPAOHJE

LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN RAKENTAMISTAPAOHJE LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN RAKENTAMISTAPAOHJE HURUSLAHDENRANNAN HAVAINNEKUVA 08.12.2003 LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN rennustapaohje kaavartta - ALUE 1 kortteli 1009, tontit 12, 18, 19 ja 21 31.08.2004

Lisätiedot

Kulttuuriympäristön maastokäynti

Kulttuuriympäristön maastokäynti FCG Finnish Consulting Group Oy Laukon kartano LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA Kulttuuriympäristön maastokäynti 303461-15872 26.10.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Kulttuuriympäristön

Lisätiedot

Reittiopas. Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Rauno Huikari

Reittiopas. Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Rauno Huikari Reittiopas Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun Rauno Huikari Alkusanat Reittioppaan tarkoituksena on esittää ymmärrettävässä ja helposti luettavassa muodossa Hämeen Härkätien reitti valmistusajankohdan kartoilla.

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS M O N N A N U M M I R A K E N T A M I S T A P A O H J E E T RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS 8.10.2002 Lähtökohdat Monnanummen alue sijaitsee kaupunki- ja maalaismaiseman rajavyöhykkeellä. Se rajautuu pohjoisessa

Lisätiedot

4. Historialliset tiet

4. Historialliset tiet 4. Historialliset tiet Muinaisten huomattavien kulkuteiden jäännökset ovat muinaismuistolain suojaamia kiinteitä muinaisjäännöksiä (Muinaismuistolaki 2 ). Lain tarkoittamien teiden lähtökohtana pidetään

Lisätiedot

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet 1 Virttaan asemakaava Liite 2 Kyläalueen kuvaus Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet Sr- ja/tai /s-merkityt kohteet ovat luokitukseltaan paikallisesti

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 330 Isojakokartat 1800-luvun pitäjänkartat 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 331 Sastamala Kihniö Parkano Ikaalinen Hämeenkyrö Nokia Virrat Mänttä-Vilppula

Lisätiedot

KOHDEINVENTOINTI, kohde 29

KOHDEINVENTOINTI, kohde 29 KOHDEINVENTOINTI, kohde 29 Kylä Häijää Kiinteistötunnus 790-555-1-77 / Mäkipää Kunta Sastamala Omistaja Osoite Kylänraitti 74 Rakennusten lukumäärä Aluetyyppi Taajama Hist. tilatyyppi Kohdetyyppi Asuinrakennus

Lisätiedot

Sivu 1/6 TARKASTUSRAPORTTI Tampere, Pursikatu 4, Pursikatu 4, rakennetun ympäristön kohde Pursikatu 4 kadulta. Käynnin päivämäärä 17.07.2014 Kävijän nimi Käynnin tyyppi Miinu Mäkelä neuvonta Muistioteksti

Lisätiedot

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ Rakennushistoriaselvitys 10.10.2013 Arkkitehtitoimisto Pia Krogius Sisällys 1. JOHDANTO 4 Kohde 4 Tehtävä 4 Perustiedot 6 2. TAUSTAA 7 Osuusliike Salla 7

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu... Sivu 1/7 PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / ALUEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kreulanrannan inventointialue Merjalan rakennushistoriallisesti, maisemallisesti ja elinkeinohistoriallisesti merkittävä tontti jokirannassa

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI. Maankäytön suunnittelu

FORSSAN KAUPUNKI. Maankäytön suunnittelu FORSSAN KAUPUNKI Maankäytön suunnittelu LAMMINRANTA III C - INVENTOINTI Sirkka Köykkä 2011 LAMMINRANNAN ALUEEN 1. KERROSTUMA: La 1900-LUVUN ALKU - PERINTEINEN RAKENTAMINEN i nk mm at u No tko kat u 331

Lisätiedot

PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE

PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE Dokumentti on tehty tulostettavaksi A4-kokoon kaksipuoleisena 30.9.2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen Tilaaja: Master Yhtiöt PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE RAKENNUS- JA KULTTUURIHISTORIALLINEN SELVITYS

Lisätiedot

AO-tonttien rakentamistapaohje ( , täydennetty ) Immulan uusi asuinalue, Lohja

AO-tonttien rakentamistapaohje ( , täydennetty ) Immulan uusi asuinalue, Lohja AO-tonttien rakentamistapaohje (25.01.2007, täydennetty 12.6.2017) Immulan uusi asuinalue, Lohja AO-59 kortteleissa 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13 ja 14 AP-9 korttelissa 8 AKR-2 korttelissa 5 Rakentamistapaohjeen

Lisätiedot

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E InventointiNro: M200 Sava Kylä / Kaup Osa, Rek Nro: 789-40-0002 Koordinaatit: P: 6737425 Postiosoite Katu: Muurolantie 85A Kohteen kuvaus: Yhteisökodin asuinrivitalo ja hoitolaitos Asuinrakennus / hoitolaitos

Lisätiedot

Soturikylä Rakennettiin lahjoitusvaroin 1941-45 ruotsinkielisille sotainvalideille 18 pientä omakotitaloa: 1 upseerinasunto 1 yhteistila: kirjasto, sauna 14 tyyppitaloa Metsäkoto2 7,2 x 8,4 m 60,5 km²

Lisätiedot

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 5 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

Lisätiedot

LAUKON KARTANON ALUE. KULTTUURIYMPÄRISTÖN JA RAKENNUSPERINNÖN HOIDON SEMINAARI VAPRIIKKI Leena Lahtinen aluearkkitehti Vesilahden kunta

LAUKON KARTANON ALUE. KULTTUURIYMPÄRISTÖN JA RAKENNUSPERINNÖN HOIDON SEMINAARI VAPRIIKKI Leena Lahtinen aluearkkitehti Vesilahden kunta LAUKON KARTANON ALUE Laukon rakennuksia 1840-luvulta. Osasuurennos J.Knutsonin piirroksesta kirjasta 'Finland framstäldt i teckningar' vuodelta 1845-52 KULTTUURIYMPÄRISTÖN JA RAKENNUSPERINNÖN HOIDON SEMINAARI

Lisätiedot

Hämeenkyrö Ahrolantien asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi v. 2010

Hämeenkyrö Ahrolantien asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi v. 2010 1 Hämeenkyrö Ahrolantien asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi v. 2010 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Timo Jussila Kustantaja: Hämeenkyrön kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännös...

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 7 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

NOSTE SISÄÄNTULO JYVÄSKYLÄÄN HÄMEENKADUN ALUEEN KUTSUKILPAILU SISÄÄNTULONÄKYMÄ ETELÄSTÄ

NOSTE SISÄÄNTULO JYVÄSKYLÄÄN HÄMEENKADUN ALUEEN KUTSUKILPAILU SISÄÄNTULONÄKYMÄ ETELÄSTÄ SISÄÄNTULONÄKYMÄ ETELÄSTÄ MAANALAINEN PYSÄKÖINTI (ALUE B) 1:1000 N HAVAINNEKUVA 1:1000 Suunnitelma muodostaa Jyväskylän ruutukaavakaupungin lounaiskulmaan selkeän päätteen ja uuden vetovoimaisen saapumisnäkymän

Lisätiedot

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos)

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Kaavaluonnoksesta saadut huomautukset ja niihin laaditut vastineet

Lisätiedot

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen KYLÄKÄVELYRAPORTTI 2013 Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin Kalhonkylä, Hartola Kyläajelu 13.6.2013 Auli hirvonen Kalhon kyläajelu toteutettiin 13.6.2013. Ajelulle oli ennakkoilmoittautuminen. Mukaan mahtui

Lisätiedot

Ikaalinen Mt , Jyllintie parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ikaalinen Mt , Jyllintie parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ikaalinen Mt. 13523, Jyllintie parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Pirkanmaan ELY-keskus 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4

Lisätiedot