Pirjo Vehkamäki Luentotiivistelmä oikeustieteen kandidaatti, kouluneuvos emerita. Hyvä hallinto taiteen perusopetuksessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pirjo Vehkamäki Luentotiivistelmä 15.11.2010 oikeustieteen kandidaatti, kouluneuvos emerita. Hyvä hallinto taiteen perusopetuksessa"

Transkriptio

1 Pirjo Vehkamäki Luentotiivistelmä oikeustieteen kandidaatti, kouluneuvos emerita Hyvä hallinto taiteen perusopetuksessa

2 2 Mitä hallinto on? Yhteiskunnan toiminta Yksityisen ja julkisen sektorin välinen raja määräytyy viime kädessä voimassa olevan lainsäädännön perusteella. Tehtäviä siirretään yksityiseltä julkiselle sektorille lailla. Julkinen sektori (valtio, kunnat, muut julkisyhteisöt, vrt. välillinen julkishallinto*) Yksityinen sektori (yksityiselämä, järjestöt, yritykset) Lainsäädäntö (Lagstiftning) - lakien, asetusten ja muiden oikeussääntöjen antaminen (lagar, förordningar, rättsnormer) - eduskunta, TP, VN, ministeriöt Säädösten (författningar) (yleisnormien) soveltaminen yksityistapauksiin Lainkäyttö (Rättskipning) Hallinto (Förvaltning) -rikosasiat (brottmål) -riita-asiat (tvistemål) (yksityinen yksityinen) - hallintoasiat (förvaltningsärenden) (julkinen yksityinen) - tuomioistuimet (domstolar) - hallintoviranomaiset (KO, HO, KKO) (förvaltningsmyndigheter) (keskus alue paikallis) Paroni Charles-Louis de Secondat de Montesquieun ( ) oppi valtiovallan kolmijaosta. Julkishallinnon organisointi Valtionhallinto Kunnallishallinto - molemmissa voi varsinaisten viranomaisten lisäksi olla itsenäisiä julkisoikeudellisia laitoksia (esim. KELA, SP,, kunnallinen työmarkkinalaitos) Välillinen julkishallinto (organisatorisesti ja toimivallaltaan erittäin epäyhtenäinen)* - julkisoikeudellisia yhdistyksiä (SPR, RAY, kauppakamarit, ylioppilaskunnat) - yksityisiä yhtiöitä, säätiöitä tai rahastoja (ajoneuvojen katsastusosakeyhtiöt, yksityiset oppilaitokset) - yksityisiä henkilöitä (vartija, järjestyksenvalvoja, kalastuksenvalvoja, eläinsuojeluvalvoja). Taiteen perusopetusta järjestää sekä julkinen sektori (kunnat, kuntayhtymät, valtio) että välillinen julkishallinto (yksityiset yhteisöt ja säätiöt).

3 3 Hallintoviranomaisten toimintatavat 1. Hallintoasiat Hallintopäätökset (förvaltningsbeslut): Hallintopäätös on yksittäisessä hallintoasiassa tehty sitova ja lopullinen ratkaisu, jolla on oikeudellisia vaikutuksia hallinnon ulkopuolelle. Se sisältää käskyn, kiellon tai luvan Päätöstyyppejä esim. - oikeuksia luovat (tavaramerkin rekisteröinti) - edunsuovat (hallinnollinen lupa, oppilaaksi ottaminen, valtionosuuden myöntäminen) - velvoittavat (luvan peruuttaminen LTP 3.3, maksuvelvollisuus, kielto, rajoitus) - status-päätökset (virkaan nimittäminen, kansalaistaminen) Hallintoasiat liittyvät jonkin hallinnollisen ratkaisun tekemiseen. Hallintopäätösten lisäksi näitä voivat olla esimerkiksi esitykset, lausunnot, suunnitelmat sekä viraston sisäiset työjärjestykset. 2. Tosiasiallinen hallintotoiminta, julkisten palvelujen tuottaminen (faktisk förvaltningsverksamhet) - opetus - hoito - rakentaminen - tietojenkäsittely - informaation antaminen - asiakaspalvelu - jne. 3. Yksityisoikeudelliset toimet (privatsrättslig verksamhet) - vuokraus - kaupankäynti - työsopimukset - jne Laki taiteen perusopetuksesta (633/1998) on taiteen perusopetuksen järjestämistä koskeva sisällöllinen laki. Siinä on vain muutama pykälä menettelyistä (lähinnä muutoksenhausta). Menettelyihin sovelletaan sen vuoksi hyvää hallintoa koskevia yleislakeja (seuraavan otsikon alla kohdat 2 ja 3.), sillä lex specialis derogat legi generali erityissäännös syrjäyttää yleissäännökset.

4 4 Oikeus hyvään hallintoon on perusoikeus Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa viranomaisessa (PL 21.1 ). Käsittelyn julkisuus sekä oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu päätös ja hakea muutosta samoin kuin muut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeet turvataan lailla (21.2 ). 1. Eri hallinnonalojen menettelysäännökset (-stadgandena), esim. LTP Kuntalaki (365/1995) 3. Hallintolaki (434/2003; muutettu 1408/2009 sekä 581/2010, jolla on mm. tarkennettu oikaisuvaatimusmenettelyä koskevia säännöksiä) ) Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja asetus viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja hyvästä tiedonhallintatavasta (621/1999 ja 1030/1999) Kielilaki (423/2003) ja Saamen kielilaki (1086/2003) Määräaikalaki (150/1930) Laki ja asetus julkisista kuulutuksista (34 ja 36/1925) Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) Laki vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä allekirjoituksista (617/2009) Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta (223/2007) Hallintolainkäyttölaki (HLL, 586/1996) muutoksenhausta hallinnossa Hyvin toimiva hallinto kuuluu kehittyneen yhteiskunnan perusrakenteeseen. Terveys ja hallinto ovat samanlaisia. Niiden merkitys ja tärkeys huomataan vasta sitten, kun ne on menetetty. Hallintolaki (förvaltningslag), asian käsittely Hallintolaki antaa kattavan yleiskuvan hyvän hallinnon lakisääteisistä perusteista, määrittelee hyvän hallinnon laadullisen perustason. Sääntely on varsin yleisluonteista. Palveluja tuottavaan ja jakavaan hallintoon byrokraattinen organisaatiomalli soveltuu erityisen huonosti. Esimerkiksi opetukseen tai terveydenhoitoon sisältyy niukasti kirjallista menettelyä ja suoranaista julkisen vallan käyttöä. Välttämätöntä joustavuutta ja ihmiskeskeisyyttä on vaikea toteuttaa byrokraattisessa mallissa: sairaala tai oppilaitos ei yksinkertaisesti voi toimia virastona. (Olli Mäenpää: Hallinto-oikeus 4. laitos, s. 21, WSOY Lakitieto, Porvoo 2003) Hallintolain tarkoituksena on toteuttaa ja edistää hyvää hallintoa ja oikeusturvaa sekä edistää hallinnon palvelujen laatua ja tuloksellisuutta (1 ). Sitä on myös tulkittava tämän tarkoituksen mukaisesti. Laki on kuin runo: jokainen sana on merkitsevä.

5 5 Hallintolaissa säädetään (1) hyvän hallinnon perusteista (2 luku) ja (2) hallintoasiassa noudatettavasta menettelystä eli hallintoasian käsittelyn vaiheista. Hallintoasiat (förvaltningsärenden) liittyvät hallinnollisen ratkaisun tekemiseen. Ratkaisu (avgörande) voi olla paitsi nimenomainen hallintopäätös (förvaltningsbeslut), myös esitys, lausunto, suunnitelma tms. taikka sisäinen asia kuten työjärjestyksen hyväksyminen ja hankinnoista päättäminen. (3) Hallintolakia sovelletaan soveltuvin osin kaikkeen hallintoelinten toimintaan, siis myös julkisten palveluiden toteuttamiseen ja muihin tosiasiallisiin toimiin (faktisk förvaltningsverksamhet). Toisen luvun hyvän hallinnon perusteiden lisäksi tärkeitä tosiasiallisessa toiminnassa ovat esim. viivytyksettömyys, asian selvittäminen, mielipiteiden esittämismahdollisuus ja perusteleminen. Valtion ja kunnan viranomaisten lisäksi hallintolaki koskee myös yksityisiä (välillinen julkishallinto) niiden hoitaessa lailla niille annettuja julkisia hallintotehtäviä, esim. taiteen perusopetuksen järjestämistä. (i offentliga förvaltningsuppgifter) (2 ). Hyvän hallinnon perusteet (grunderna för god förvaltning), HL 2 luku 1. Hallinnon oikeusperiaatteet Tasapuolisuus (Jämlikhet) Tarkoitussidonnaisuus (Ändamålsbundenhet) Puolueettomuus (Objektivitet - Opartiskhet) Suhteellisuus (Proportionalitet) Luottamuksensuoja (Tillitsskydd) Kohtuullisuus (Skälighet) ei ole yleinen oikeusperiaate. Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti. Asioiville turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet hoitaa asioita hallinnossa (ks. myös LTP 6.1 ). Yhdenvertaisuus on perusoikeus: Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä (PL 6.1 ). Ns. positiivinen erityiskohtelu (sairaat, vanhukset) on mahdollista. Viranomaisen on käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin (ei väärin motiivein). Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia (ks. erityisesti esteellisyys-, perusteluja lahjomasäännökset). Viranomaisen toimien on oltava oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden.

6 6 Viranomaisen toimien on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Ihmisten on voitava luottaa siihen, että viranomaisen päätökset ovat pysyviä ja että sen toiminta on johdonmukaista. Luottamuksensuoja rajoittaa edunsuovien päätösten peruuttamista taannehtivasti. Lupaukset, neuvot ja pelkät odotukset eivät perusta luottamuksensuojaa, mutta virheelliset neuvot voivat aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden virkamiehelle. Luottamuksensuoja merkitsee yksilölle suojaa julkista valtaa vastaan Laki on laki, vaikka se on kova. Lainsäätäjä oikeuttaa kuitenkin toisinaan lain säännöksessä viranomaisen kohtuullistamaan ratkaisujaan yksittäisessä tapauksessa ottamalla huomioon tapauksen ominaispiirteet. Sairausvakuutuslain (1224/2004) mukainen korvaus tai etuus voidaan myöntää kokonaan tai osittain, vaikka sitä ei olisi haettu säädetyssä määräajassa, jos korvauksen tai etuuden epääminen myöhästymisen vuoksi olisi kohtuutonta (15 luvun 7 ). Viranomainen ei saa korjata päätöksessään olevaa selvää kirjoitus- tai laskuvirhettä, jos korjaaminen johtaa asianosaiselle kohtuuttomaan tulokseen (HL 51 ). Toiminnalliset laatuvaatimukset 2. Palvelu Asiointi on järjestettävä siten, että asioiva saa asianmukaisesti palveluita (adekvat service) ja että viranomainen voi suorittaa tehtävänsä tuloksellisesti (7 ). Asioinnin tulee olla molempien kannalta nopeaa, joustavaa ja yksinkertaista. On saatava aikaan aito vuorovaikutus. Asiakkaalle pyritään antamaan kokonaiskäsitys asian hoidosta. 3. Neuvonta Viranomainen on velvollinen neuvomaan (skyldighet att ge råd, svara på frågor och hänvisa kunden till den behöriga myndigheten) hallintoasian hoitamiseen liittyvissä menettelykysymyksissä niin, että asioivalle syntyy selkeä käsitys hänen menettelyllisistä oikeuksistaan (8 ). Yksittäiseen asiaan liittyvän neuvonnan tulee olla maksutonta. Sisällöllisen neuvonnan suhteen on oltava pidättyväinen, mutta viraston noudattamasta vakiintuneesta käytännöstä on tehtävä selkoa. Toimialalle kuuluviin tiedusteluihin on vastattava ja asiakasta on opastettava kääntymään toisellekin toimialalle kuuluvan viranomaisen puoleen. 4. Hyvä kielenkäyttö Viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä (gott språkbruk) (9 ) sekä kirjallisessa että suullisessa menettelyssä.

7 7 5. Viranomaisten yhteistyö Viranomaisen on avustettava toista hallintotehtävän hoitamisessa ja pyrittävä edistämään viranomaisten yhteistyötä (samarbete) (10 ). Yhteistyön tarkoituksena on välittää asiantuntemusta. Samanlaisia asioita käsittelevien virastojen on seurattava toistensa käytäntöjä. Hallintoasian käsittely (pykälät, joihin viitataan, ovat hallintolain pykäliä) Asianosainen on yleensä se, jonka nimiin päätös tehdään (oppilas) (11 ) - kuulemisvelvollisuus koskee vain häntä - vain hän voi valittaa päätöksestä - saa itseään koskevat sivullisilta salassa pidettävät tiedot Asianosainen voi monesti käyttää asiamiestä tai avustajaa (12 ) - henkilökohtainen paikallaolo, kun se on tarpeen asian selvittämiseksi - asiamies tarvitsee yleensä valtakirjan Puhevalta (hakemuksen tekeminen ja suostumuksen antaminen) (14-15 ) - alle 18 v: raha-asioissa huoltajat v: joko nuori tai huoltajat henkilökohtaisissa asioissa; toista on kuultava, jos se on nuoren edun tai asian selvittämisen vuoksi tarpeen (35 ) - alle 15 v: puhevaltaa käyttävät huoltajat Tulkitsemis- ja kääntämisvelvollisuus (26 ) - vain asioissa, jotka viranomainen panee alulle Esteellisyys: liian läheinen virkamies ei saa käsitellä asiaa (27-30 ) - oman lapsen arviointi virkamiehen esteellisyyteen vaikuttavat seuraavat neljä tekijää: asian laatu, asian arvo, virkamiehen harkintavallan laajuus sekä hallinnon tehokkuusvaatimus asian arvo ymmärretään siihen liittyvän intressin suuruutena. Tätä kuvaavana esimerkkinä on usein mainittu, ettei peruskoulun opettaja ole esteellinen antamaan lapselleen todistusnumeroa, mutta yliopiston opettaja sen sijaan on jäävi antamaan lapselleen yliopistollista arvosanaa. (Ahti Rihto Salme Kandolin Jarmo Vuorinen: Ehdotus hallintomenettelylaiksi. Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston julkaisu 1/1979, Helsinki 1979) Asia (hakemus) käsitellään kirjallisesti - hakemus (19 ), selvitykset (muut kuin kirjalliset selvitykset on kirjattava, 42 ), päätös (43 ) Asiakirjat toimitetaan viranomaiselle lähettäjän vastuulla (17 ). Asia on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä ja käsittelyvaiheista on pyynnöstä annettava tietoja (23 ).

8 8 Väärään paikkaan tullut asiakirja on siirrettävä oikeaan paikkaan (21 ). Puutteellisiin asiakirjoihin on pyydettävä täydennystä ja ilmoitettava, miten niitä on täydennettävä. Allekirjoitusta ei tarvitse pyytää, jos asiakirjan alkuperäisyyttä ja eheyttä ei ole syytä epäillä (22 ). Asia on selvitettävä, esitetyt väitteet ja ilmoitukset on näytettävä todeksi (31-33 ). Asianosaiselle on varattava tilaisuus tutustua hankittuihin selvityksiin ja esittää oma näkemyksensä asiasta (kuuleminen), erityisen tarkkaan negatiivisissa päätöksissä (esim. järjestämisluvan peruuttaminen) (34 ). Päätöksissä on mainittava laissa vaaditut seikat ja ne on perusteltava (44-45 ). Tiedoksianto voidaan toimittaa tavallisella kirjeellä paitsi pääsisällöltään velvoittavien päätösten todisteellisesti (59-61 ).

9 9 Muutoksenhaku ja muu oikeussuoja 1. Valitus eli säännöllinen muutoksenhaku, ks. hallintolainkäyttölaki (586/1996) Kun hallintopäätös on tehty, siitä saa Suomen perustuslain 21.1 :n mukaan valittaa virastoa ylemmälle taholle. Oikeus valittaa on perusoikeus. - yleensä vain hallintopäätöksestä saa valittaa - vain asianosainen saa pääsäännön mukaan valittaa - yleensä 30 päivässä (oppilaaksi ottamisesta 14 päivässä, LTP 10.2 ) - virasto hallinto-oikeus (oppilaaksi ottamisesta Avi, LTP 10.1 ) KHO 2. Valitusoikeuden rajoittaminen vaatii lain säännöksen. Rajoituksia on kolme ryhmää. 2.1.Valituskielto (esim. LTP 10.3 ) 2.2.Valituslupa 2.3.Oikaisuvaatimukseen perustuva itseoikaisu (esim. rahoituslain (1705/2009) 60.1 ) (menettelystä tämän ns. lakisääteisen itseoikaisun tekemisessä ks. HL 49a-49g, /581) - vrt. oikaisun hakeminen suoritusten arvioinnista (LTP 10.3 ja ATP 3 ) 3. Ylimääräinen muutoksenhaku on tarkoitettu poikkeuksellisesti lainvoiman saaneen päätöksen muuttamiseen. Lainvoimainen on päätös, josta ei enää voi valittaa. Olojen vakaus vaatii, että lainvoimaiset päätökset pysyvät, joten ylimääräinen muutoksenhaku on sallittu vain painavista syistä laissa mainituin edellytyksin yksilön voimakkaan oikeusturvan toteuttamiseksi tai julkisen edun vaatimuksesta. Kysymys on intressipunninnasta näiden ja päätöksen pysyvyyden välillä. 4. Virheen korjaaminen (itseoikaisu) Päätöksen tehnyt viranomainen voi itse korjata virheen hallintolain :issä mainituin edellytyksin. Itseoikaisu on tarkoitettu selvien virheiden korjaamiseen Asiavirheen korjaaminen 4.2. Teknisen virheen korjaaminen 5. Hallintokantelu On ylemmälle tasolle (ylimpänä OKa ja EOA) tehty ilmoitus siitä, että virkamies on tehnyt virheen (oikeussuoja- ja hyvityskeino erityisesti tosiasiallisissa toimissa). Onko virhe tapahtunut? Saako virkamies rapsut?

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN PÄÄTÖKSENTEKO JA SIIHEN LIITTYVÄT PROSESSIT

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN PÄÄTÖKSENTEKO JA SIIHEN LIITTYVÄT PROSESSIT SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN PÄÄTÖKSENTEKO JA SIIHEN LIITTYVÄT PROSESSIT 11.10.2018 AA JANI VUOTI ASIANAJOTOIMISTO LAPSIASIAIN LAKITALO OY TAUSTALLA VAIKUTTAVA LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki 21 Jokaisella on

Lisätiedot

NASSTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistuus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011

NASSTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistuus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011 NASTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.20111 Sisällysluettelo Keskeiset periaatteet viranhaltijoille....... 2 Asianomaisasema.

Lisätiedot

Hallintolaki. 28.1.2013 Kaupunginlakimies Pekka Lemmetty

Hallintolaki. 28.1.2013 Kaupunginlakimies Pekka Lemmetty Hallintolaki 28.1.2013 Kaupunginlakimies Pekka Lemmetty Hallintolaki Tuli voimaan 1.1.2004 Sovelletaan voimaantulon jälkeen vireille tulleisiin asioihin Samalla kumottiin hallintomenettelylaki (598/1982)

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HYVÄN HALLINNON PERIAATTEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HYVÄN HALLINNON PERIAATTEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HYVÄN HALLINNON PERIAATTEET Nakkilan kunta Kunnanhallitus Voimaantulo 4.11.2005 SISÄLLYSLUETTELO HYVÄN HALLINNON PERIAATTEET... 2 0. JOHDANTO... 2 1. YHDENVERTAISUUS... 3 2.

Lisätiedot

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2003 vp Hallituksen esitys eräiden oikeusministeriön ja sisäasiainministeriön hallinnonalan lakien viittaussäännösten muuttamisesta viittauksiksi hallintolakiin Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

Hyvä tietää hallintomenettelystä. Työelämätoimikuntien webinaari ja Sanna Haanpää Lakimies

Hyvä tietää hallintomenettelystä. Työelämätoimikuntien webinaari ja Sanna Haanpää Lakimies Hyvä tietää hallintomenettelystä Työelämätoimikuntien webinaari 30.1.2019 ja 7.2.2019 Sanna Haanpää Lakimies Työelämätoimikunnat Opetushallitus asettaa ja nimittää kuhunkin enintään yhdeksän jäsentä Työelämätoimikunnat

Lisätiedot

Julkisoikeus Valtiotieteellinen tiedekunta

Julkisoikeus Valtiotieteellinen tiedekunta Julkisoikeus Valtiotieteellinen tiedekunta 10.10.2012 Hallintoasian käsittely Anni Tuomela Hallintoasian käsittely: miten päätös tulee tehdä? Asian vireillepano ja vireilletulo Määräajat Asiakirjan siirtäminen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta. OTM, VT Kaisa Post

Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta. OTM, VT Kaisa Post Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta OTM, VT Kaisa Post 8.2.2016 Hyvä hallinto Perusteet PL 21 :ssä: Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja

Lisätiedot

Esteellisyys ja muutoksenhaku

Esteellisyys ja muutoksenhaku Esteellisyys ja muutoksenhaku Rakennus- ja ympäristölautakuntien tehtävät Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus Leena Salmelainen, Turun kristillinen opisto, 5.9.2017 Esteellisyys Esteellisyys

Lisätiedot

HALLINTOMENETTELYN PERUSTEET

HALLINTOMENETTELYN PERUSTEET Heikki Kulla HALLINTOMENETTELYN PERUSTEET Talentum Helsinki 2012 Kahdeksas, uudistettu painos Juridica-kirjasarjan 1. teos Copyright 2012 Talentum Media Oy ja tekijä ISBN 978-952-14-1769-6 ISSN 1459-7535

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Helsingin oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Yleisesti

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusohjeen liittäminen työsopimussuhteisen lomautusilmoitukseen

Oikaisuvaatimusohjeen liittäminen työsopimussuhteisen lomautusilmoitukseen ANONYMISOITU PÄÄTÖS 14.10.2014 Dnro OKV/595/1/2013 1/5 ASIA Oikaisuvaatimusohjeen liittäminen työsopimussuhteisen lomautusilmoitukseen KANTELU A on kantelussaan 8.4.2013 arvostellut aikuisopiston rehtorin

Lisätiedot

Perustietoa hallinnon lainsäädännöstä

Perustietoa hallinnon lainsäädännöstä Perustietoa hallinnon lainsäädännöstä 14.10.2008 Pirjo Vehkamäki oikeustieteen kandidaatti, kouluneuvos emerita Yleiskieli Kirjakieli ja sitä lähellä oleva puhekieli Mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen

Lisätiedot

Hyvän hallinnon oikeudelliset takeet Heikki Paajanen

Hyvän hallinnon oikeudelliset takeet Heikki Paajanen Hyvän hallinnon oikeudelliset takeet 1. Tasapuolisuusperiaate 2. Tarkoitussidonnaisuusperiaate 3. Puolueettomuusperiaate 4. Suhteellisuusperiaate 5. Luottamuksensuojaperiaate 6. Palveluperiaate 7. Tuloksellisuusperiaate

Lisätiedot

Heikki Kulla HALLINTOMENETTELYN PERUSTEET

Heikki Kulla HALLINTOMENETTELYN PERUSTEET Heikki Kulla HALLINTOMENETTELYN PERUSTEET Talentum Pro Helsinki 2015 9., uudistettu painos Juridica-kirjasarjan 1. teos Copyright 2015 Talentum Media Oy ja tekijä Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

Hallintolaista (434/2003) päätöksen valmistelulle tulevia vaatimuksia. Alustus koulutusiltapäivää varten

Hallintolaista (434/2003) päätöksen valmistelulle tulevia vaatimuksia. Alustus koulutusiltapäivää varten Hallintolaista (434/2003) päätöksen valmistelulle tulevia vaatimuksia Alustus 10.3.2015 koulutusiltapäivää varten Pohjois-Savon ELY-keskus, Juha Perho 11.3.2015 1 Alustuksen tavoitteet Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Hallinto, päätöksenteko ja muutoksenhaku

Hallinto, päätöksenteko ja muutoksenhaku Hallinto, päätöksenteko ja muutoksenhaku Yhdyskuntajärjestelmien ja -suunnittelun oikeudelliset perusteet, RYM-C1002 Kanerva Sunila, tohtorikoulutettava, OTM Luennon rakenne Yleistä hallinto-oikeudesta

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Muutosten yleiset perusteet 1.1.2016 Hallinnollinen muutoksenhaku ollut helppo

Lisätiedot

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto Helsinki 29.3.2017 29.3.2017 1 Varhaiskasvatus Suomessa Lapset ja huoltajat Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Lakimiesliitto Finlands Juristförbund ry Lausunto 19.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Veronmaksajain Keskusliitto ry Lausunto 12.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

Kunnan päätöksentekoprosessista kunnat.net. Hakusessa päivät , Jaana

Kunnan päätöksentekoprosessista kunnat.net. Hakusessa päivät , Jaana Kunnan päätöksentekoprosessista kunnat.net Hakusessa päivät 26-27.3, Jaana Säädöspohja Julkisen hallinnon päätöksenteon perusteet kirjattu Suomen perustuslakiin Vaikuttavia säännöksiä: 2 Oikeusvaltioperiaate

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

TUTKINTOTOIMIKUNNAN TYÖSKENTELYSTÄ

TUTKINTOTOIMIKUNNAN TYÖSKENTELYSTÄ TUTKINTOTOIMIKUNNAN TYÖSKENTELYSTÄ Vanhustyön tutkintotoimikunta 2011 TUTKINTOTOIMIKUNNAN ASEMA Lakisääteisiä luottamushenkilöelimiä Julkinen tehtävä Virkavastuu Jäsenet toimivat toimikunnassa oman toimensa

Lisätiedot

Sisällys. 1 Hyvän hallinnon oikeudelliset perusteet 1

Sisällys. 1 Hyvän hallinnon oikeudelliset perusteet 1 1 Hyvän hallinnon oikeudelliset perusteet 1 1 Perusoikeus hyvään hallintoon 1 1.1 Menettelylliset perusoikeudet 1 1.2 Hyvän hallinnon takeet 2 1.3 Hyvän hallinnon merkitys perusoikeutena 4 1.4 Hyvän hallinnon

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Lausunto 05.06.2017 Evira/2293/0004/2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle metsälainsäädännön eräiden viittaussäännösten tarkistamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan teknisesti muutettaviksi metsänhoitoyhdistyksistä annetun

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maahanmuuttovirasto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Ehdotuksessa

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUN OPETTAJA OLI ESTEELLINEN ARVOSTELEMAAN LAPSENSA TENTTISUORITUKSIA

AMMATTIKORKEAKOULUN OPETTAJA OLI ESTEELLINEN ARVOSTELEMAAN LAPSENSA TENTTISUORITUKSIA 25.2.2009 Dnro 2730/4/07 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt Esittelijä: Esittelijäneuvos Jorma Kuopus AMMATTIKORKEAKOULUN OPETTAJA OLI ESTEELLINEN ARVOSTELEMAAN LAPSENSA TENTTISUORITUKSIA

Lisätiedot

Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille

Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille 6.2.2015 päätösvalmistelupäällikkö Tiina Kyöttilä-Vettenranta 1 9.2.2015 Kokouksen julkisuus - Valtuuston kokoukset ovat julkisia,

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi PohjoisSavon oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA

KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA ANONYMISOITU PÄÄTÖS 10.06.2016 Dnro OKV/572/1/2015 1/5 KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA Kirjoituksessaan 10.4.2015 oikeuskanslerille kantelija arvostelee peruspalvelukuntayhtymän (jatkossa kuntayhtymä)

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Kunnanjohtajan lyhyt koonti hyvän hallinnon periaatteista. Helmikuun 2013 luottamushenkilökoulutuksesta

Kunnanjohtajan lyhyt koonti hyvän hallinnon periaatteista. Helmikuun 2013 luottamushenkilökoulutuksesta Kunnanjohtajan lyhyt koonti hyvän hallinnon periaatteista Helmikuun 2013 luottamushenkilökoulutuksesta Hyvän hallinnon periaatteet YHDENVERTAISUUSPERIAATE Tasapuolinen kohtelu ei tasapäistävä! Viranomainen

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunta 30.11.2016 Valtiovarainministeriö Valli-Lintu, Kuittinen Ehdotuksen tavoitteet ja lähtökohdat Ehdotusten

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Joensuun kaupunki Lausunto 06.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeusministeriö

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 23.05.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeudenkäyntiavustajalautakunnalla

Lisätiedot

POSTI- JA TELEHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. Nro 59 Kiertokirje hallintomenettelylaista. Hallintomenettelylaki

POSTI- JA TELEHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. Nro 59 Kiertokirje hallintomenettelylaista. Hallintomenettelylaki POSTI- JA TELEHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1982 Nro 59 Nro 59 Kiertokirje hallintomenettelylaista Säädöskokoelmassa on julkaistu seuraava laki (598/82): Hallintomenettelylaki Annettu Naantalissa 6 päivänä

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pipsa Korkolainen Kuluttajaturvallisuuden valvontakeinot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pipsa Korkolainen Kuluttajaturvallisuuden valvontakeinot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pipsa Korkolainen 13.-14.5.2014 Kuluttajaturvallisuuden valvontakeinot Lähtökohtia Valvontakeinoilla puututaan kohteen oikeuksiin. (omaisuuden suoja, elinkeinovapaus)

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Tietopyynnön käsittelyssä noudatettava menettely

Tietopyynnön käsittelyssä noudatettava menettely ANONYMISOITU PÄÄTÖS 30.06.2015 Dnro OKV/1873/1/2014 1/5 ASIA Tietopyynnön käsittelyssä noudatettava menettely KANTELU Kirjoituksessaan 1.11.2014 oikeuskanslerille A on kertonut pyytäneensä lapsiasiavaltuutetulle

Lisätiedot

KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET

KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET TOIMITUSVIRHEIDEN OIKAISEMINEN Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät Maaoikeusinsinööri Sakari Haulos 1 KIINTEISTÖTOIMITUSVIRHEET TOIMITUSVIRHEIDEN OIKAISEMINEN Kiinteistörekisterinhoitajien

Lisätiedot

MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ

MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ 1/6 Pääsihteeri Kimmo Kääriä KY MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ Taustaa Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta on valmistelemassa mahdollista omaisuutensa

Lisätiedot

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118 LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Laadukasta varhaiskasvatusta yksityisesti Yksityisen varhaiskasvatuksen hyvät ohjauksen ja valvonnan käytännöt Jyväskylä 25.10.2016 Seinäjoki 3.11.2016

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annettua lakia. Lakiin tehtäisiin

Lisätiedot

KANSANELÄKELAITOKSEN TOIMEENTULOASIAKKUUDEN PALJASTUMINEN

KANSANELÄKELAITOKSEN TOIMEENTULOASIAKKUUDEN PALJASTUMINEN 22.7.2019 EOAK 4582/2018 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja Esittelijä: Esittelijäneuvos Tapio Räty KANSANELÄKELAITOKSEN TOIMEENTULOASIAKKUUDEN PALJASTUMINEN 1 KANTELU Kantelija arvosteli

Lisätiedot

HE 55/2019 vp. Lakien on tarkoitus tulla voimaan

HE 55/2019 vp. Lakien on tarkoitus tulla voimaan Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden valtiovarainministeriön hallinnonalan erityislaeissa olevien viittausten muuttamiseksi viittauksiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin ESITYKSEN

Lisätiedot

1.2.2010. Dnro 3741/4/08. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Henrik Åström

1.2.2010. Dnro 3741/4/08. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Henrik Åström 1.2.2010 Dnro 3741/4/08 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Henrik Åström KIRKKOHERRAN TOIMINTA TURVAPAIKKA-ASIOISSA 1 KIRJOITUS Kantelija osoitti

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö Dnro 2135/03/2016 '15.8.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi aikuistenperusopetus@minedu.fi Lausuntopyyntö ehdotuksesta hallituksen esitykseksi perusopetuslain 46 :n muuttamisesta Pyysitte

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiden sosiaali- ja terveydenhuollon lakien viittaussäännösten muuttamisesta viittauksiksi hallintolakiin Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi eräissä sosiaali-

Lisätiedot

Aluehallintoviraston keinot sisäilmaongelmien ratkaisuissa. Opetus- ja kulttuuritoimi

Aluehallintoviraston keinot sisäilmaongelmien ratkaisuissa. Opetus- ja kulttuuritoimi Aluehallintoviraston keinot sisäilmaongelmien ratkaisuissa Opetus- ja kulttuuritoimi 13.11.2015 1 Aluehallintovirastossa käsitellään koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmia Työsuojeluvastuualue Oikeusturva

Lisätiedot

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät 8.11.2018 Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä Mikä on julkinen hallintotehtävä ja mitä vaatimuksia sen hoitamiseen liittyy? Julkinen

Lisätiedot

Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus

Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus Olli Mäenpää, Helsingin yliopisto Kuntalaki uudistuu Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus Kuntatalo 21.5.2013 Esityksen painopisteet 1. Julkishallinnon arvot ja

Lisätiedot

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013 Riidanratkaisumenettelyt asuntoosakeyhtiössä ja hyvä hallintotapa Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA 1 Hyvä hallintotapa Yhdenvertaisuusperiaate Läpinäkyvyys Ennakointi Ei vielä erillistä suositusta

Lisätiedot

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2006 vp Hallituksen esitys laiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi työttömyysturvalain

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Kiinteistöliitto ry Lausunto 31.05.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Pääministeri

Lisätiedot

SOSIAALIOIKEUS: YLEINEN OSA. Itä-Suomen yliopisto, oikeustieteiden laitos sl 2014

SOSIAALIOIKEUS: YLEINEN OSA. Itä-Suomen yliopisto, oikeustieteiden laitos sl 2014 SOSIAALIOIKEUS: YLEINEN OSA Itä-Suomen yliopisto, oikeustieteiden laitos sl 2014 III Luento: Sosiaalioikeuden normijärjestelmä Sosiaalioikeuden lähteet Kansainväliset ihmisoikeussopimukset EU-oikeus Perustuslaki

Lisätiedot

asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli

asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista kutsutaan lyhyesti asiakaslaiksi.

Lisätiedot

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999, jäljempänä julkisuuslaki) 14 :ssä on säännökset asiakirjan antamisesta päättämisestä.

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999, jäljempänä julkisuuslaki) 14 :ssä on säännökset asiakirjan antamisesta päättämisestä. PÄÄTÖS 12.06.2012 Dnro OKV/488/1/2012 Petri Sajari Helsingin Sanomat 1/5 ASIA Valtiovarainministeriön menettely asiakirjapyyntöön vastaamisessa KANTELU Arvostelette 26.3.2012 päivätyssä kantelussanne oikeuskanslerille

Lisätiedot

Palveluhallinta Suomi.fi- palveluissa. KaPA- info Janne Viskari

Palveluhallinta Suomi.fi- palveluissa. KaPA- info Janne Viskari Palveluhallinta Suomi.fi- palveluissa KaPA- info 16.6.2016 Janne Viskari Suomi.fi- palveluiden käyttöönotto Suomi.fi- palveluiden tarjoaminen ja asiakkaiden hyväksyminen lakisääteinen tehtävä Asiakkaiden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Dnro 1529/5/12. Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö (VM037:00/2012) Lausuntonani esitän kohteliaimmin seuraavan.

Dnro 1529/5/12. Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö (VM037:00/2012) Lausuntonani esitän kohteliaimmin seuraavan. EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES 8.5.2012 Dnro 1529/5/12 Valtiovarainministeriö valtiovarainministeriö@vm.fi Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö 30.3.2012 (VM037:00/2012) LAUSUNTO AUKIOLOSASETUKSEN

Lisätiedot

Kirjaamo on kuitannut vastaanotetuiksi kaikki kantelijan lähettämät sähköpostiviestit.

Kirjaamo on kuitannut vastaanotetuiksi kaikki kantelijan lähettämät sähköpostiviestit. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 15.05.2017 Dnro OKV/945/1/2016 1/5 ASIA Julkisuuslain ja hallintolain mukainen menettely KANTELU Kantelija on kantelussaan 29.6.2016 arvostellut Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96)

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 23.8.2018. Muutoksenhakukielto ( 92, 93, 98-101) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Valviran asiantuntijan juridinen asema ja vastuu. Valviran asiantuntijasymposium 16.4.2013 Biomedicum Olli Mäenpää, Helsingin yliopisto

Valviran asiantuntijan juridinen asema ja vastuu. Valviran asiantuntijasymposium 16.4.2013 Biomedicum Olli Mäenpää, Helsingin yliopisto Valviran asiantuntijan juridinen asema ja vastuu Valviran asiantuntijasymposium 16.4.2013 Biomedicum Olli Mäenpää, Helsingin yliopisto Valviran asiantuntijat (ValviraL 5 ; ValviraA 8 ) 1. Pysyvät asiantuntijat

Lisätiedot

Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten pysyvyys

Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten pysyvyys Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten Voiko kunta muuttaa mieltään? Kuntamarkkinat, 12.9.2018 Kai Ketelimäki päätöksen edellyttää sen lainvoimaisuutta päätös voidaan yleensä panna täytäntöön

Lisätiedot

9 KOULUTUKSEN ARVIOINTI JÄRJESTELMÄ 330

9 KOULUTUKSEN ARVIOINTI JÄRJESTELMÄ 330 5 SISÄLLYS Esipuhe 11 1 KOULUTUKSEN LAINSÄÄDÄNNÖN LÄHTÖKOHDAT 19 1.1 Koulutuksen sääntelyjärjestelmän kehitys 1960-luvulta 19 1.2 Yhteiskunnalliset muutokset 21 1.3 Kansainvälistyminen 26 1.4 Koulutusasioiden

Lisätiedot

Luottamushenkilön asema. Reino Hintsa

Luottamushenkilön asema. Reino Hintsa Luottamushenkilön asema kunnallis- ja hallinto-oikeuden oikeuden näkökulmasta Kunnan jäsenyys kunnan asukas yhteisö, laitos, säätiö, jolla on kotipaikka kunnassa se, joka omistaa kiinteistön kunnassa 2

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan:

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN HALLITUS Kokouspäivä 21.9.2015 Pykälät 102-108 Sivut 1-21 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Rautalammin kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 5) Tekninen johtaja Muut päätökset

Rautalammin kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 5) Tekninen johtaja Muut päätökset Rautalammin kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 5) RauDno-2019-172 Rautalammin haja- asutusalueen viemärilinjojen suunnittelu Rautalammin kunnan tekninen osasto on pyytänyt tarjouksia Rautalammin haja- asutusalueen

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Tämä laki ei koske asevelvollisuuslain nojalla puolustuslaitoksen palveluksessa olevaa henkilöä. (10.6.1988/526)

Tämä laki ei koske asevelvollisuuslain nojalla puolustuslaitoksen palveluksessa olevaa henkilöä. (10.6.1988/526) 1 of 5 21/03/2011 11:41 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 1967» 29.12.1967/656 29.12.1967/656 Seurattu SDK 203/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Laki oikeudesta

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Laki. verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä annetun lain muuttamisesta

Laki. verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä annetun lain muuttamisesta Laki verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä annetun lain

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Vammaispalveluiden neuvottelupäivät 19.1.2017 Liisa Murto Kynnys ry Itsemääräämisoikeus Perustuu perus- ja ihmisoikeuksiin Itsemääräämisoikeus lähtee jokaisen

Lisätiedot

OPPIMISTEHTÄVÄT Tavoitteena hyvä hallinto

OPPIMISTEHTÄVÄT Tavoitteena hyvä hallinto OPPIMISTEHTÄVÄT Tavoitteena hyvä hallinto 2-4 hengen ryhmissä. Myös yksilötyö on mahdollista. Tehtävät ovat kaikille yhteisiä (etä ja lähiopiskelijat). 1. SÄÄDÖSKARTTA TAI SÄÄDÖSLISTA - Tavoitteena hahmottaa

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , )

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , ) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 11.9.2018. Muutoksenhakukielto ( 102-103, 105-111) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 17.4.2019 46-55 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n

Lisätiedot

ASIA KANTELU SELVITYS

ASIA KANTELU SELVITYS ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.01.2015 Dnro OKV/4/1/2014 1/5 ASIA Maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Oulun poliisilaitoksen menettely Oulujärven

Lisätiedot

Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus Korkein hallinto-oikeus Korkeimman hallinto-oikeuden toimiala on erittäin laaja. Korkeimman hallinto-oikeuden ja yleisesti hallintotuomioistuinten yhteiskunnallinen tehtävä ulottuu kaikille yhteiskuntaelämän

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Kuntaliitto ry Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Kuntaliitto

Lisätiedot

Lastensuojeluasioiden valmistelu hallinto-oikeuteen

Lastensuojeluasioiden valmistelu hallinto-oikeuteen 1 Lastensuojeluasioiden valmistelu hallinto-oikeuteen 20.5.2008 Lakimies Tuomas Möttönen Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Johdon tukipalvelut - 2008 Hallinto-oikeuden toimivalta lastensuojeluasioissa

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Pirkanmaan käräjäoikeus Lausunto 09.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Ehdotusta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kulttuuri- ja liikuntalautakunta

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kulttuuri- ja liikuntalautakunta Kulttuuri- ja liikuntalautakunta 24.4.2013 23 MUUTOKSENHAKUOHJEET Muutoksenhakukielto 34 37, 39-41 Kiellon peruste Kiellon peruste Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91

Lisätiedot

Webinaarin sisällöt

Webinaarin sisällöt 1 Webinaarin 14.6.2019 sisällöt Tiedonhallintalain ja digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain sääntelykohteet Tiedonhallintalain vaikutukset digitaalisiin palveluihin 2 Keskeinen sääntely Tiedonhallintalaki:

Lisätiedot

Asiakirjojen julkisuus

Asiakirjojen julkisuus Leader työn ajankohtaispäivät 21.11.2017 Lakimies Makasiini n:o - Asiakirjojen julkisuus, erityisesti - Valintapisteet - sähköpostit Asiakirjojen säilytys - Ohjelmakausi 2014-2020 - Ohjelmakausi 2007-2013

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Asiat 32,33,34,35,36,43 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

Kuka kantaa virkavastuuta? Tanja Mansikka, VT, OTL Kuntamarkkinat 9.9.2015

Kuka kantaa virkavastuuta? Tanja Mansikka, VT, OTL Kuntamarkkinat 9.9.2015 Kuka kantaa virkavastuuta? Tanja Mansikka, VT, OTL Kuntamarkkinat 9.9.2015 Väärinkäytösten ehkäisy kunnallishallinnossa Vaalikelpoisuusrajoitukset valtuuston ja toimielimiin Esteellisyyssäännökset Kuntalaki

Lisätiedot

Riitta Manninen Jaoston tehtävistä

Riitta Manninen Jaoston tehtävistä Riitta Manninen 3.5.2013 Jaoston tehtävistä Lautakunta ja jaosto sosiaalihuoltolain 6 mukaisesti Sosiaalihuollon toimeenpanoon tämän lain mukaan kuuluvista tehtävistä sekä niistä tehtävistä, jotka muussa

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonta

Lastensuojelun edunvalvonta Lastensuojelun edunvalvonta Lastensuojelun edunvalvontahanke 2005-2011 Pelastakaa lasten, Ensi- ja turvakotien liiton, Nuorten ystävien ja soslapsikylien yhteishanke, jota RAY rahoittaa Lapselle tulee

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös:

Lisätiedot

UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26

UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26 UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26 Asiat 73, 74, 75, 76, 78, 79 ja 81 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

2. Ehdotetut muutokset

2. Ehdotetut muutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiden maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan lakien viittaussäännösten muuttamisesta viittauksiksi hallintolakiin ja kielilakiin Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot