Visby, Gotlanti. Rakennusrestaurointialan työssäoppiminen, Irja Uosukainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5.3. 25.5.2012 Visby, Gotlanti. Rakennusrestaurointialan työssäoppiminen, Irja Uosukainen"

Transkriptio

1 Visby, Gotlanti Rakennusrestaurointialan työssäoppiminen, Irja Uosukainen

2 Matkustus Matka päämäärään (ja takaisin) meni seuraavasti: Junalla Tampereelta Turun satamaan Laivalla Turusta Tukholmaan Viking Linen satamasta bussilla Tukholman City Terminaaliin City Terminaalista yhteysbussilla Nynäshamnin satamaan Destination Gotland laivalla Nynäshamnista Visbyyhyn. Aikaa kului noin yksi vuorokausi. Visbyssä on myös lentokenttä, mutta itse matkustin mieluummin laivalla. Visbyn satamaa. Meno- tai paluumatkaa voi käyttää hyödyksi, jos tahtoo tutustua Tukholmaan.

3 Visby, Gotlanti, Ruotsi Asukasluku Ruotsissa 9,4 milj., Gotlannissa , Visbyssä Visby on vanha hansakaupunki ja muurien sisäinen Innerstaden on UNESCO:n maailmanperintökohde. Ajan saatossa Gotlanti on kuulunut Ruotsin lisäksi Tanskalle ja hetken aikaa myös Venäjälle. Itämeren helmeksi kutsuttu Gotlanti on kalkkikivisaari. Siellä on paljon vanhoja rakennuksia, keskiaikaisia kivikirkkoja, kaunista luontoa, merenrantaa, taiteilijoita, lampaita, lehmiä ja hevosia sekä erilaisia aitoja. Saari on hyvin tasainen maastoltaan, siellä on meriilmasto ja paljon poutapäiviä. Kevät saapuu sinne aikaisemmin kuin Suomeen, mutta tuuli viilentää ilmaa. Syksyn puolestaan pitäisi olla lämpimämpi pidempään. Visbyn Innerstaden. Punatiiliset rakennukset, meri ja rauniot hallitsevat näkymiä. Kuvan etualalla rakennus, jossa sain asua työssäoppimiseni ajan.

4 Almedalenin puisto. Ilmojen lämmitessä suosittu vapaaajan viettopaikka etenkin nuorison kesken. Keskiajalla satama sijaitsi kyseisen puiston kohdalla, nykyään satama sijaitsee hieman etelämpänä. Kehämuuri. Kenties parhaiten Euroopassa säilynyt kehämuuri. Pituutta 3,6 kilometriä.

5 Työpaikka Yritys nimeltä Byggnadshyttan på Gotland. Perustettu Koostuu vajaasta 30 työntekijästä; muurareita, kirvesmiehiä, konservaattoreita, tavarankuljettajia, työnjohtajia.. Pääkohteena saaren keskiaikaisten kivikirkkojen restaurointi ja konservointi, mutta asiakkaina on myös yksityisiä ihmisiä. Tekee paljon yhteistyötä mm. museon ja paikallisen korkeakoulun kanssa. Gotlannin lisäksi ovat työskennelleet myös mantereen puolella. Yritys valmistaa omaa kalkkia ja kalkkimaalia. Suurimman osan ajasta työskentelin Hejnumin kirkossa, jossa olin mukana korjaamassa tornin kattoa. Lisäksi sain mm. rapata, rakentaa tornin sisälle meneviä tikkaita, tasanteita ja kaiteita, auttaa konservoijia kivitöissä kirkon sisällä sekä olla mukana korkeakoulun kurssilla veistämässä spiraa. Kerran sain myös auttaa Gotlannin museon työntekijöitä, kun tornin kivistä etsittiin riimukirjoituksia. Työturvallisuus huomioitiin yrityksessä hyvin. Jokapäiväisiin varusteisiin (normaalien työvaatteiden lisäksi) kuului huomiotakki/ -liivi, kypärä ja turvakengät. Telineiden turvallisuuteen kiinnitettiin paljon huomiota. Työilmapiiri oli rento, mutta asiallinen. Yrittäjyydestä en oppinut oikeastaan mitään. Luulen sen johtuvan yrityksen suuresta koosta; opin olemaan työntekijä, en yrittäjä. Muille aloille voisin sanoa, että näin (Gotlannissa) ainakin koruntekijöitä (metalli, kivi, lasi), (lampaan)nahkatöiden tekijöitä, saviruukkujen valmistajia, puuseppiä, lasinpuhaltamon, verhoomon ja metallipajan. Tosin en tiedä niiden kokoa, toimitapoja ja kiinnostusta harjoittelijoita kohtaan. Netin kautta voi löytää enemmän tietoa, etsi ruotsin kielellä!

6 Hejnumin kirkko. Työmaalla oli töissä mm. kaksi konservaattoria konservoimassa sisällä olevia maalauksia, kaksi kirvesmiestä rakentamassa tornin kattoa ja pari-kolme muuraria kunnostamassa sisä- ja ulkoseiniä. Oikella olevassa kuvassa valmis, tervattu katto.

7 Korkeakoulun kurssilla yksi työkohde oli spiran valmistus. Spira on kirkon tornin huippupaalu. Takaalalla valmis kappale, etualalla oleva on vielä työn alla. Kalkkikivien polttouuni. Yhteen polttokertaan kuluu katoksen alla oleva puumäärä. Päivän mittainen piikkausretki Buttlen kirkossa. Pää täynnä suojavarusteita!

8 Kieli ja kulttuuri Matkan aikana en kokenut mitään suurta kulttuurishokkia; pääpiirteissään sanoisin kulttuurin olevan lähellä suomalaista, mutta ainahan erojakin löytyy. Eroja löytyi monesti pienistä arkipäivän asioista. Elo Gotlannissa tuntui rauhalliselta ja maanläheiseltä. Kuulin kerran sanottavan, että Gotlanti elää kymmenen vuotta muuta Ruotsia jäljessä. Englannin kielellä pärjää Ruotsissa mielestäni pitkälle, mutta enemmän matkasta saa irti, kun ymmärtää/puhuu ruotsia. Gotlannissa on oma murteensa, jota paikalliset saattavat käyttää hyvinkin paljon. Työpaikallani osa osasi hyvin englantia, mutta muutamat eivät juuri ollenkaan. Yllätykseksi siellä oli töissä myös yksi suomesta kotoisin oleva henkilö. Gotlanti on talvikaudella melko hiljainen, mutta kesällä sinne matkustaa paljon turisteja. Tämä vaikuttaa paljon aukioloaikoihin; monet paikat saattavat olla auki vain kesä-, heinä- ja elokuussa. Gotlantilaisia ruokia ovat mm. lammas, saffranspankaka eli sahramipannukakku, salmbär eli sinivatukka, kajpkeitto ja gotlandsdricka. Kahta viimeistä en valitettavasti päässyt maistamaan.. Eräs eroavaisuus kulttuurissa oli kehuminen. Minua ei ole ikinä kehuttu niin paljon kuin tuolla kehuttiin. Kenties osa aiheesta, mutta osa varmasti oli myös kulttuurillisista syistä; siellä myös hyvät asiat sanottiin ääneen. Rahana toimii Ruotsin kruunu. Hintataso oli lähellä suomalaista. Visbyssä ravintoloiden ja asuntojen hinnat saattoivat olla hyvinkin korkeat. Opiskelija-alennuksia sain muun muassa laivamatkaan, mutta joihinkin paikkoihin alennus annettiin vain Gotlannissa opiskeleville. Ilmojen lämmitessä siellä täällä alkoi olemaan loppiksia, eli (piha-) kirpputoreja. Joskus tuntui, että tärkeintä ei ollut tavaroiden myyminen, vaan toisten kanssa seurustelu. Tarjolla saattoi olla myös ruokaa ja musiikkia.

9 Visbyn erikoisuuksiin kuului pääsiäismarssi Österportilta Almedalenille. Kuukauden hiljaiselon jälkeen ihmettelin, mistä nuo kaikki ihmiset tupsahtivat! Gotlannissa pääsiäisen ja juhannuksen sijaan kokkoa poltettiin vappuna. Olin työkavereiden ja niiden perheen kanssa Bläsessä (Bläse Kalkbruksmuseum). Juhlaan kuuli puhe, kokon sytyttäminen ja pientä ruokailua. Ennen juhlan alkua pidimme suomalaisen piknikin siman ja tippaleipien kera. Sima oli menestys ja sen reseptiä jaettiin muutamalle eteenpäin. :)

10 Vapaa-aika Viikonloppuisin kiertelin ympäri Gotlantia: Bussilla. Niitä kulkee, mutta ei niin usein eikä sinne minne minä halusin. Vuokra-autoilla. Visbyssä on pari-kolme vuokra-autofirmaa. Melko edullista; noin 27 euroa + bensat, vapailla kilometreillä, vuorokaudeksi. Pääsee sinne minne itse haluaa, silloin kun itse haluaa. Pyörällä. Sain työkaverilta lainaan, mutta niitä myös vuokrataan kun kesä lähestyy. Mainio tapa kierrellä lähiympäristäöä. Jos tykkää oikein kovasti pyöräillä, voi kiertää koko saaren ympäri merkattua reittiä pitkin. Nähtävyyksiin kuuluu paljon luontokohteita ja vanhoja rakennuksia (myös omista mielenkiinnoista johtuen). Joskus kivihaudat voi sijaita keskellä eläinten laitumia ja museoitu talo on asuttu. Vietin aikaa työkavereiden ja kämppisten kanssa. Otin muutaman kerran osaa paikallisen imrovisaatioteatterin kurssille. Tapahtumia kannattaa katsoa vaikka lehdistä ja ilmoitustauluilta. Aika monesti oli kaikkea pientä tapahtumaa tarjolla. Suomeen pidin yhteyttä puhelimella ja sähköpostilla. Itselläni ei ollut tietokonetta, joten kävin kirjastossa netissä. Siellä taisi olla myös ilmainen nettiyhteys heille, joilla oli oma kone. Puhelimeen hommasin pre paid-liittymän eli kontantkortin.

11 Jungfrun. Gotlannin korkein rauk, eli vuosituhansia vanha kalkkikivimuodostelma. Garda kyrka. Päiväretki työkavereiden kanssa. Kirkossa on keskiaikaisia maalauksia (kuten monessa muussakin kirkossa) ja erikoisuutena alkuperäinen katto, joka on säilytetty uuden katon alapuolelle.

12 Summa summarum Työssäoppiminen ulkomailla on mainio tapa tutustua ulkomaihin syvemmin kuin pelkkänä turistina. Näe vaivaa hyvän työpaikan löytämiseen. Koordinaattorit ovat erinomainen apu, mutta itsekin saatat löytää paikkoja, joista heillä ei ole vielä mitään tietoa. Muista, että voit itse olla yhteydessä työpaikkaa jo ennen matkaa. Yritä opetella kieltä ennen matkaa ja sen aikana. Aluksi kaikki voi kuullostaa siansaksalta, mutta pikkuhiljaa sitä oppii edes vähän. Ahaa!- elämykset kielenymmärryksessä ruokkivat hirmuisesti mieltä! Elämä ei välttämättä ole koko ajan onnen hekumaa; ikävä painaa, kieli takkuaa, ruoka on pahaa ja säätkin on ihan huonoja. Älä silti lannistu, nuo tuntemukset kuuluvat olennaisena elämään. Keksi puuhaa, ole joustava ja muista, että jopa kolme kuukautta on lyhyt aika. Ota yhteyttä rohkeasti paikallisiin. Heidän kauttaa voit saada paljon tietoa nopeasti. Tosin muista kotipaikkasokeus; joskus paikalliset eivät tunne/muista kotiseutujaan, koska se on liian lähellä. Älä vaivu kukaan ei ymmärrä minua/ kukaan ei huomaa minua -koomaan. Paikalliset saattavat puhua keskenään enenmmän kuin sinun kanssasi, mutta se on heidän arkipäivää ja ehkä heitäkin ujostuttaa olla sinun seurassasi. Ole itsekin aktiivinen. Ota aina mukaan pyyhe, ihan pienikin riittää. Helpottaa kummasti elämää, jos et mene perheeseen asumaan. Oli matka onnistunut tai ei, voit kokea uusia asioita myös Suomesta matkan aikana tai kun palaat takaisin; kieli voi kuullostaa hetken aikaa erilaiselta, ympäristö on voinut muuttua tai ehkä arvostat nyt enemmän joitain, mitä ennen pidit niin päivänselvänä asiana.

13 Rantamaisema Visbystä.

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 Heippa, minä olen Samuli Vitikka, neljännen vuoden talotekniikan opiskelija, olin 6 kuukautta vaihto-opiskelijana Japanissa. Opiskelupaikkani oli Kitamin

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Vaihtoraportti: Puola, Krakova, AGH University of Science and Technology

Vaihtoraportti: Puola, Krakova, AGH University of Science and Technology Vaihtoraportti: Puola, Krakova, AGH University of Science and Technology Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus 1.10.2013-28.2.2014 Puola, Krakova, AGH University of Science and Technology

Lisätiedot

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Heikki Huotari Oulun yliopisto Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Kesäharjoittelu Telêmaco Borbassa Klabinin paperitehtaalla oli minulle henkilökohtaisesti todella antoisa kokemus. Kirjoittelen

Lisätiedot

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Pidät nyt käsissäsi seitsemännettä koostetta Vaasan yliopiston vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksista. Kirjaseen on koottu akateemisen vuoden 2003 2004 vaihtokertomuksia,

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Loppuraportti OPET-projekti

Loppuraportti OPET-projekti Loppuraportti OPET-projekti HENKILÖTIEDOT Johanna Jussila Omnia, Lakelan toimipiste Tel: 046-8515142 email: johanna.jussila(a)omnia.fi TYÖYKSIKKÖ Hotelli Libyan Princess Main Street, Paleochora 73001,

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti Opiskelija 239347. Uppsala kevät 2013

Matkaraportti Opiskelija 239347. Uppsala kevät 2013 Uppsala kevät 2013 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon... 3 2. Matkustaminen ja saapuminen... 3 3. Yleistä Uppsalasta... 4 4. Kurssit... 4 4.1 International Marketing (15 ECTS)... 5 4.2 Marketing,

Lisätiedot

Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa

Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa Otavan Opiston lehtiprojektin tuotos Toukokuu 2015 - nro 7 Tässä lehdessä mm. 99maahanmuuttaja suomessa 99elämänohjeita opiskelijoille 99henkilöhaastatteluja 99harrastuksia 99leirikoulu Lontoossa /2015

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629

VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629 VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629 Montreal kaupunkina Montreal on mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunki Kanadassa, tai pikemminkin Québecissä, jossa itse vietin kevään 2013 ESG

Lisätiedot

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa.

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Elie Kopaly Sähkötekniikka Mines ParisTech 1.9.2013-6.6.2014 Erasmus Kurssit ranskaksi Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Hakuprosessi

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Nimi: Arto Teräs Sähköposti: ajt@iki.fi Postiosoite: Vanha Viertotie 14 A 4, 00350 Helsinki Koulutusohjelma: Tietotekniikka Kohdeyliopisto: Kanazawa University,

Lisätiedot

PÄÄTOIMITTAJA. Hanne Haapakoski. paatoimittaja@copsapolitan.net TOIMITUS. Hanne Haapakoski. Niina Tampio Sanni Aho Hanna Tenkula

PÄÄTOIMITTAJA. Hanne Haapakoski. paatoimittaja@copsapolitan.net TOIMITUS. Hanne Haapakoski. Niina Tampio Sanni Aho Hanna Tenkula PÄÄTOIMITTAJA Hanne Haapakoski paatoimittaja@copsapolitan.net TOIMITUS Hanne Haapakoski Niina Tampio Sanni Aho Hanna Tenkula LAYOUT/TAITTO Mika Karikko Suurin pelko ihmisillä on kuulemma esiintymisenpelko.

Lisätiedot

Vaihtooppilasohjelmat

Vaihtooppilasohjelmat Vaihtooppilasohjelmat Lukuvuonna 2014 2015 sinulle 14 18-vuotias 20 Valitse yli kohdemaasta unohtumaton kokemus vaihtooppilaana! Vastuu Turvallisuus Laatu VUODEsta 1958 WWW.sts.fi Sisältö 2014/2015 Tervetuloa

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu Vreasy Corporation, laskentatoimi ja rahoitus Barcelona, Espanja

Kansainvälinen harjoittelu Vreasy Corporation, laskentatoimi ja rahoitus Barcelona, Espanja School of Business 30.12.2014 Kansainvälinen harjoittelu Vreasy Corporation, laskentatoimi ja rahoitus Barcelona, Espanja Syksy 2014 Anni Kuittinen d0359738 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 ALUN VALMISTELUT...

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias Kreeta 2011 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Kreetan lomalta. Matkan ajankohta oli 7.8. 14.8.2011. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Kreetalla Plataniaksessa

Lisätiedot

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin!

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Asiakkaille haluan sanoa suuren kiitoksen kun olet löytänyt kiireisestä kalenteristasi aikaa saapua paikalle ja kuunnella tämän tovin Mary Kay yrityksestä

Lisätiedot

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Kysyimme kevään 2013 kurssilaisilta (Supermaster ja Winner) mielipiteitä heidän opiskelupaikkakunnastaan ja koulustaan. Saimme palautetta runsaasti. Yllätyimme

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Matkaraportti Universität zu Köln

Matkaraportti Universität zu Köln Matkaraportti Universität zu Köln Kevät/kesä 2012 KTM-vaihto k240828 1. Valmistautuminen vaihtoon Ennen lähtöä Kölinin yliopiston kansainvälisten asioiden toimistosta (ZIB WiSo) otettiin yhteyttä hyvissä

Lisätiedot

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Hain työssäoppimaan ulkomaille jo aikaisin keväällä 2011. Kiina oli ensimmäinen vaihtoehtoni listassa jota seurasivat Englanti ja Kreikka. Tarkoituksena oli ensiksi,

Lisätiedot

Kohtaamisia maailmalla

Kohtaamisia maailmalla Timo Havimo Kohtaamisia maailmalla Seis, lintuja näkyvissä! Kohtaamisia maailmalla Seis, lintuja näkyvissä! Timo Havimo Kuvat: T. Havimo Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta 2011 ISBN 978 952 235-382-5

Lisätiedot

vie maailmalle Reilaten maailman ääriin! Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla Au pair saa kodin ulkomailta

vie maailmalle Reilaten maailman ääriin! Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla Au pair saa kodin ulkomailta Matkalla Au pair saa kodin ulkomailta Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla vie maailmalle Kielitaidotonkin voi matkustaa! Reilaten maailman ääriin! Mutta mistä aloittaa? 1 Sisälmys 4. Noviisireilaajan

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011 Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) Työssäoppimassa Suzhoussa, Kiinassa, syyslukukaudella 2010 Tausta Ensivaikutelma En vuosi sitten osannut edes kuvitella, että kirjoittaisin nyt, vuotta myöhemmin,

Lisätiedot

Katsaus oppaaseen. Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä.

Katsaus oppaaseen. Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä. Katsaus oppaaseen Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä. Halusin antaa mahdollisimman selkeitä ohjeita, joiden avulla voit oikeasti muuttaa asioita elämässäsi.

Lisätiedot

Työharjoittelu Kiinassa

Työharjoittelu Kiinassa Kiina, Suzhou 5.3. 27.5.2011 Johanna Niemelä Työharjoittelu Kiinassa Olen päässyt tekemään työharjoittelua Kiinaan, Marriott hotelliketjuun, Suzhoun kaupunkiin. Kiinan matkani on ollut mahtava monella

Lisätiedot