TTY forum 2013 Hulluna teknologiaan Tampere-talo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TTY forum 2013 Hulluna teknologiaan Tampere-talo 12.11.2013"

Transkriptio

1 TTY forum 2013 Hulluna teknologiaan Tampere-talo Radikaalit teknologiat ja Suomi 2.0 Risto Linturi, Sovelto Oyj Arvoisa rehtori, hyvät seminaarin kuulijat, Taisin haaveilla filosofin urasta tai fyysikon, mutta sitten innostuin teknologiasta. Törmäsin 1970-luvulla mikrotietokoneisiin ja Mooren lakiin. Laskin itsekseni, mitä kaikkea voisi tehdä mikrotietokoneilla, jos kehitys jatkuisi vuoteen Ymmärsin, että maailma muuttuisi. Minua kiehtoo teknologiassa kuinka paljon hyvää ja pahaa se voi ihmisille tuoda. Teknologia on nykyajan rajaseutu. Pioneerien maa. Isoisäni meni kaupunkiin kouluun veljiensä kanssa. He ottivat lehmän mukaansa. Elämä oli erilaista. Lehmä kulki siihen aikaan helpommin mukana kuin maito. Teknologiaan hullaantuneita oli silloinkin. Satusetä Topelius, jonka joulusatu perheessämme on luettu isoisäni lapsuudesta alkaen, kirjoitti 1800-luvun lopulla satujen lisäksi tiedemaailmaa järkyttäneistä Michelson-Morley kokeista. Topelius ei keksinyt suhteellisuusteoriaa, mutta hänen sivistykseensä kuului tuntea tieteen viimeiset tulokset. Humanismin ja teknologian kuilu ei vielä ollut revennyt. Meillä on nyt hallitus, joka tuoreessa tulevaisuusselonteossa viittaa vain yleisellä tasolla teknologiaan. Nykyistä teknologista kehitystä selvityksen näkökulmasta digitalisoitumista pidetään tärkeänä, mutta ei innostuta, ei eritellä, eikä oteta kantaa eri teknologioiden tärkeyteen. Muut asiat saavat yksityiskohtaisempaa huomiota. Selonteon keskeisin teknologiasisältö on sivulla 23, jossa luetellaan otsikkoaiheiden nimiä Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan teettämästä raportista: Suomen sata uutta mahdollisuutta. Tämä esitykseni perustuu tuohon minun, Osmo Kuusen ja Toni Ahlqvistin Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle kirjoittamaan raporttiin ja osin Soveltossa tehtyyn Suomi 2.0 työhön. Teknologiat on myös pantu Suomen kannalta tärkeysjärjestykseen ja monet raportoidut teknologiat ovat todella mullistavia.

2 Suomessa ropelipäitä on riittänyt teollisuusjohtajiksi asti. Lentämistä kokeiltiin ensimmäisten joukossa. Puhelimia kehiteltiin ja itsenäisiä puhelinyhdistyksiä alkoi syntyä heti Bellin saatua puhelimelleen patentin. Hyvältä ystävältäni sain lehtori Samuli Suomalaisen Suomen oloihin 1885 toimittaman kirjan Suuret keksinnöt. Kirja on laaja-alaisuudessaan ja yksityiskohtaisuudessaan hämmästyttävä. Se kattoi aikansa uusimmat teknologiset ratkaisut aina puhelimesta teollisiin prosesseihin ja tykeistä ompelukoneisiin, kuvaten useimmat yksityiskohtaisen tarkasti. Nyt muistamme Suomen tietoliikenteen kärkimaana. Siihen 90-luvun saavutukseen meillä oli hyvät edellytykset. Puhelinten luvattu maa olimme olleet jo sata vuotta. Laaja-alainen tietotekniikan ja tietoliikenteen yliopistokoulutus alkoi 60-luvulla. Maailman ensimmäisen kaupallisen mikrotietokoneen rakensi Digelius Elektroniikka Teleoperaattorit varautuivat digitaalisiin puhelinkeskuksiin saman vuosikymmenen lopulla. Samaan aikaan poliitikot ja teollisuusjohtajat puhuivat television keskusteluohjelmissa, kuinka Suomen tulisi suhtautua tietotekniikan aiheuttamaan edessä olevaan teollisen rakenteen murrokseen. 90-luvulla Suomi oli maailman näyteikkuna omaksuttuaan muita nopeammin internetin ja mobiilin teknologian varhaisen käytön. Presidentti Martti Ahtisaari käsitteli puheissaan internetin mahdollisuuksia ja edisti eurooppalaisen GSMstandardin vakiintumista. Lukuisat ministerit perustivat ryhmiä ja tietotekniikan mahdollisuudet olivat kaikkien niistä kiinnostuneiden tietoisuudessa luvun alun olemme kylpeneet menneessä loisteessa. Teknologiaa kehitetään vientiyrityksissä, mutta yhteiskunta ei usko teknologian meitä auttavan. Menestyksen huumassa näkökulma teknologiaan on kaventunut. Emme ole huomanneet, kuinka nopeasti teknologinen kehitys edelleen etenee maailman eri kolkissa. Suomi on nyt pudotuksessa. Vientiyrityksemme ovat jatkuvasti menettäneet markkinaosuuksiaan ja olemme jääneet kelkasta monilla teknologian osa-alueilla. Kotimarkkinoilla tehokkuutta lisäävät lähinnä ulkomaiset yritykset verkkokaupan ja muun edistyksellisen teknologian avulla. Otetaan aluksi pari esimerkkiä niistä muutoksista, joita teknologia tarjoaa. Ekonomistit ja poliitikot tuskailevat pohtiessaa, kuinka Suomessa säästetään yksi miljardi. Palveluna tarjottu robottiliikenne säästäisi suoraan kymmenen miljardia vuodessa ja vapauttaisi sadan miljardin pääomat. Tampereen yliopisto monien muiden kanssa osallistui keväällä tehtyyn Automaattisen liikenteen metropolivisio selvitykseen. Nämä mahdollisuudet ovat edessä seuraavalla vaalikaudella. Japani, USA ja monet muut maat ovat jo sallineet robottiautojen kokeilut yleisillä teillä.

3 Googlen robottiautot ovat ajaneet Kalifornian kaupungeissa ja moottoriteillä jo lähes miljoona kilometriä ilman ainoatakaan robotin aiheuttamaa onnettomuutta. Nissanin, Mercedeksen ja Audin johtajat ovat ilmoittaneet täysin autonomisten autojen olevan sarjatuotannossa vuonna Google lupaa kahta vuotta nopeampaa aikataulua. Kuvitelkaa maailma, jossa kuka tahansa saa auton ovelleen viidessä minuutissa, auto vie perille tai joukkoliikenteen ääreen. Parkkipaikkaa ei tarvitse etsiä, autosta ei tarvitse huolehtia. Tähän riittää miljoona autoa nykyisten kolmen miljoonan sijaan. Autoilun kustannukset puoliintuvat ja ratinpidosta vapautuu noin miljardi tuntia vuosittain. Parkkiluolat, autotallit ja tienvarret vapautuvat, ja nyt kannattaa keskittyä: kahden miljoonan auton pääomat voidaan käyttää hyödyllisempiin koneisiin. Otetaan toinen konkreettinen esimerkki. Tyhjiöputkeen laitettu maglev-sukkula voisi laskelmien mukaan saavuttaa kilometrin tuntinopeuden. Tuolla vauhdilla etäisyys Tampereelta Pariisiin taittuisi kahdessakymmenessä minuutissa ja matka Pekingiin veisi tunnin. Tyhjiöputkessa on vielä haasteita. Huomattavasti käytännöllisempi on Teslan, Paypalin ja SpaceX n perustajan, Elon Muskin tukema Hyperloop. Nopeus on 1200 kilometriä tunnissa. Investointikustannus jää puoleen moottoritien kustannuksista ja käyttökustannukset ovat olemattomat. Matka Tampereelta Helsinkiin taittuisi kymmenessä minuutissa, samassa ajassa pääsee pääkaupunkiseudun parkkiluolasta maanpinnalle. Jos Tampere, Turku ja Helsinki yhdistettäisiin Hyperloopilla, niistä syntyisi yksi metropoli, ja Suomen kansantuote kasvaisi kymmenen prosenttia. Muskin kaskelmia soveltaen Olkiluoto 3:n hinnalla mahtuisivat mukaan vielä Lahti, Jyväskylä, Kuopio ja Oulu. Katsotaan hieman tuon ydinvoiman suuntaan. Englannissa valtio päätti juuri taata uudelle 10 vuoden kuluttua valmistuvalle ydinvoimahankkeelle kaksinkertaisen sähkön hinnan nykyiseen markkinahintaan verrattuna. Tällaisia päätöksiä tekevät kamreerit, jotka eivät ole teknologian kehityksestä hullaantuneet. Saksalla on päinvastainen suunta. Luotan saksalaisten laskutaitoon englantilaisia enemmän. Asennetun aurinkosähkön hinta on laskenut 7% vuodessa viimeiset 30 vuotta. USAn energiaviranomaisen arvion mukaan keskimääräinen aurinkoenergian kustannus 2018 valmistuvissa laitoksissa on vain hieman ydinvoimalan tuottamaa sähköä kalliimpi. Nykytahdilla aurinkosähkön hinta puoliintuu kymmenen vuoden välein. Siihen mennessä, kun Olkiluodon pitäisi olla maksettu, aurinkosähkö maksaa kymmenesosan nykyisestä. Ruukki onneksi jo aurinkopaneloi kattoja ja seiniä.

4 Tuulivoimaan kehitellään lentäviä siipiä. Meidän koiramme painoinen kahdeksanmetrinen siipi tuottaa testeissä 20 kilowattia sähköä lentäessään puolen kilometrin korkeudella. Meluisia torneja ei tarvita, ja ylhäällä tuulee melkein aina. 20 kilowattia on tarpeeksi kymmenelle sähkölämmitteiselle omakotitalolle. Googlen ostama yhtiö lupaa laitteiden tuottaman sähkön kilpailevan hinnalla hiilivoiman kanssa. Tätä leijaenergiaa kehitellään ympäri maailmaa, myös Suomessa. Tiesittekö, että sähköä saa tuulesta myös ilman liikkuvia osia. Jos vesi ionisoidaan ja tuuli puhaltaa sen pois, syntyy sähkövirtaa. Tämä on äänetön, kaupunkiin sopiva tapa. Aurinkoenergiaan ja tuulivoimaan ei Suomessa uskota, koska talvella aurinko ei paista ja tyyntäkin on välillä. Ajatuksessa on virheitä. Jos sähkö muualla halpuu,sähköä paljon tarvitseva teollisuus siirtyy sinne. Kotitaloudet lisäksi ottavat sähkönsä omalta katoltaan silloin, kun se sieltä on halvempaa, ja töpselistä sitten talvella. Energian varastointiin panostetaan tulevaisuudessa myös nykyistä enemmän, kun halvan energian saatavuus vaihtelee. Rekan konttiin saadaan varastoitua jo kuusi megawattituntia. Vuorokausivaihtelun tasaavat akut eivät pian maksa säätövoimaa enempää ja hinta laskee jatkuvasti. Aurinkolämpöä keräävät paneelit ovat jo todella tehokkaita. Jokaiselle neliömetrille lankeaa kilowatin verran tehoa keskipäivällä ja se saadaan lähes kokonaan talteen. Jos se varastoidaan eristettyihin rakennuksen perustuksiin tai porakaivoihin, saadaan kesän lämpö varastoitua talvikäyttöön selvästi yli 50% hyötysuhteella. Talven lämpö saadaan kesällä katolta talteen. Uusia keinoja on paljon, mutta lähes aina päätökset perustuvat vanhoihin, ja niiden kannattavuus lasketaan teknologian kehitys unohtaen. Palataan hetkeksi Suomen tilaan. Meidän huoltosuhteemme on historiallisen hyvä. Yksi työllinen elättää 1.1 muuta. Vuoteen 2030 mennessä työllisen reppuun laitetaan 50% lisää kuormaa. Yksi työllinen elättää tuolloin jo 1.6 muuta. Muutos on valtavan nopea. Suomi on Euroopan ikääntymislaboratorio. Samaan aikaan BRIC maat, Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina kasvattavat talouttaan. Niiden pelkkä kasvu tulee vuoteen 2030 mennessä olemaan suurempi kuin, mikä on G7-maiden nykyinen koko. Maapallon rajallisiin resursseihin tulee kohdistumaan kaksinkertainen kysyntä ja meidän suhteellinen ostovoimamme putoaa puoleen. Päädymme maksamaan vähemmästä paljon enemmän. Sovelton Suomi 2.0 ohjelmassa suoritimme karkeita laskelmia tästä haasteesta. Me selviämme kurjistumatta, jos henkilötyön tuottavuus kasvaa 4% vuodessa vuoteen 2030 saakka. Pitkäaikaisen kasvun voi tarjota vain teknologinen kehitys.

5 Vuoteen 2030 mennessä tuottavuus nousee vaaditulla tahdilla kaksinkertaiseksi. Kaikki nykyiset työtehtävät tulee tehdä miljoonaa työntekijää vähemmällä. Työvoima vähenee noin 200 tuhannella hengellä. Saman verran työllistyy huolimatta nopeasti kasvavalla sote-sektorilla tehostamisesta huolimatta. 600 tuhannelle tulisi löytää uusi työmaa. Mikäli tämä ei onnistu, olemme Kreikan tiellä, kakku pitää jakaa entistä pienempiin palasiin. Katsotaan ensin tehostamista ja sitten uusia tehtäväalueita. Terveydenhuolto on yksi suurimpia kansallisia kustannuseriä. Teknologia kehittyy nyt nopeasti lisäten kustannuksia yhä arvokkaampien hoitojen suuntaan, mutta ennakkoluulottomalla etenemisellä kustannukset voivat myös radikaalisti laskea. Tiedätte uutisista kuinka astronomit havaitsevat satojen valovuosien etäisyydellä, minkälaista sokeria kaasupilvessä on, tai mihin muotoon hiiliatomit ovat järjestyneet. Elektroniikka ja optiikka halventuvat ja nopeutuvat jatkuvasti. Femtolaserin, terahertsiaaltojen ja spektroskopian avulla nähdään, mitä lääkkeitä ihminen on syönyt. Ihmisen keho piirtyy mikrometrin tarkkuudella. Jokainen aine jättää oman sormenjälkensä. Poliisi Yhdysvalloissa kertoo hankkivansa laitteita, joilla kadun vastapuolella olevista ihmisistä näkee, mitä huumeita he ovat käyttäneet. Siellä kännykkä lisälaitteineen on jo hyväksytty lääketieteelliseksi laitteeksi. Ihmisen genomin lukeminen maksoi 12 vuotta sitten sata miljoonaa dollaria. Kuusi vuotta sitten hinta laski 10 miljoonaan. Nyt perimän lukeminen maksaa tuhat euroa. Näköpiirissä on taskukokoinen laite, jolla ohikulkijan perimän lukee 30 solusta. Laitteen monimutkaisuus vastaa kamerakännykkää, ja kuviakin niillä saa aikaan. Perimä määrää kasvonpiirteet,kuten kaikki tiedämme. Sama laite siis piirtää soluista naamakuvan. Taiteilijat käyttävät jo nyt tätä tekniikkaa kasvojen tuottamiseen. X-prize säätiö on luvannut 10 miljoonan dollarin palkinnon sille, joka vuoteen 2015 mennessä kehittää parhaan kannettavan diagnostiikkalaitteen. Minimivaatimus on, että laite tunnistaa maallikon käsissä 15 erilaista tautia lääkäriä paremmin. Kisaan on ilmoittautunut yli 300 tutkimusryhmää, joista meitä lähimmät Tukholmassa ja Pietarissa. Edellinen X-prize palkinnon voittaja, Elon Muskin SpaceX sai voittonsa jälkeen 400 miljoonan dollarin tilauksen ja käynnisti kaupallisen avaruustoiminnan. Tulevaisuudessa yhä useampi tauti voidaan tunnistaa luotettavasti jo kotona, mutta lääketiede kehittyy monella muullakin tavalla. Maksa ja perna on valmistettu kantasoluista 3D-tulostimella. Aivot on kasvatettu elatusmaljassa. Robotit suorittavat leikkauksia ja rollaattorin tai pyörätuolin saa heittää nurkkaan, jos ostaa robottijalat. Niitä myydään ja vuokrataan Japanissa. Suomessa vanhuksille kelpaa rollaattori.

6 Palataan Tulevaisuusvaliokunnalle tehtyyn Suomen sata uutta mahdollisuutta raporttiin. Sanoin, että raportti uskaltautui laittamaan teknologiat tärkeysjärjestykseen. Tätä pidin vielä vuosi sitten mahdottomana tehtävänä. Keräsimme mahdollisimman monesta lähteestä teknologisia uudisteita. Listalle pääsy edellytti tieteellistä julkaistua läpimurtoa tai tieteellisiltä perusteiltaan tunnettua prototyyppiä, mutta jo markkinaleviämisen alkaneet ratkaisut kelpasivat joukkoon, jos niiden leviämisen tai hintakehityksen uskottiin johtavan laajoihin radikaaleihin seuraamuksiin vuoteen 2030 mennessä. Nämä koottiin sataan ryhmään lähinnä sovellusten tai ratkaisutavan mukaan. Kukin näistä sadasta arvioitiin sitten 25 eri kriteerillä usean henkilön toimesta. Potentiaalista arvoa tarkasteltiin 20 eri arvonluontiverkostossa, joiden dynamiikkaa raportissa on analysoitu. Arvonluontiverkostot kattavat ihmisen tarpeet ravinnon, terveyden, liikkumisen, asumisen, logistiikan, turvallisuuden, oppimisen, havainnoinnin, taloudellisen organisoitumisen, tavaroiden ja palveluiden tuottamisen, energian, viihteen, vaikuttamisen, identiteetin luonnin ja demokratian alueilla. Näiden muutospotentiaalien lisäksi arvioitiin kunkin teknologian kehitykseen liittyviä epävarmuuksia ja Suomessa jo valmiiksi olevaa osaamista. Tarkastellaan tämän perusteella vielä muutamia nopean muutoksen alueita. Grafeeni ja nanosellu ovat materiaalitekniikan kuumia aiheita. Grafeeni on erityisen kiivaan patenttikilpailun kohteena juuri nyt. Akateemisen tutkimuksen lisäksi monet kaupalliset toimijat, kuten IBM, Samsung ja Nokia tutkivat eri sovelluksia. Esimerkiksi EU rahoittaa tätä tutkimusta miljardilla eurolla. Yhdeksän vuoden takaisen keksimisen jälkeen grafeeni on osoittautunut supermateriaaliksi jo kahdenkymmenen eri ominaisuuden vuoksi. Tutkijat kaatoivat grafeenipulloon olutta. Vesi valui ulos, alkoholi jäi sisään. Suolan ja bakteerien suodattaminen vedestä on yksi tutkimuskohteista. Sopivasti reijitetty grafeeni erottelee heliumin eri isotoopit toisistaan. Anturiteknologia saa grafeenista paljon potkua. Vähäinen määrä grafeenia tekee kuparista ja nikkelistä teräksenlujaa. Hiilinanoputkista punottu köysi kantaa oman painonsa maan kiertoradalle asti. Styroksia lujuudeltaan vastaava aerografiitti painaa neljäsosan ilman painosta. Reijitetty grafeeni on voimakkaasti piezosähköinen. Kosketusnäyttöjen, haptisten pintojen ja energiakeräinten sovellukset ovat ilmeisiä. Akut ja suurtehokondensaattorit, femtolasersovellukset, uudet lujitemuovit, erotustekniikan suotimet, piiperustaista tiheämpi digitaalitekniikka, optinen manipulaatio, kvanttilaskenta! Ei tunnu olevan aluetta, johon nanohiilillä ei olisi vaikutusta.

7 Nanosellu on sekin ihmeellinen aine. Selluloosaa pilkkominen tuotetaan materiaali, joka lujuudeltaan ja sitkeydeltään vastaa kevlaria. Nanosellu on läpinäkyvää, haluttaessa hyvin huokoista, optisesti ja sähköisesti aktiivista. Sitä tuotetaan jo tonneittain ja käytetään sellaisenaan tai seoksina muissa materiaaleissa. Suomi on hyvin asemoitunut VTT:n, StoraEnson ja UPM:n aktiivisuuden vuoksi. Nämä ja muut uudet materiaalit uudistavat teollisuutta ja sen tuotteita raudan tai muovien tavoin. Materiaalien lisäksi myös valmistustavat ovat muuttumassa. Jeremy Rifkin puhuu kolmannesta teollisesta vallankumouksesta. Hän näkee muutoksen syntyvän paikallisen uusiutuvan energian lisäksi lähivalmistuksen uusista työkaluista. Näistä puhuu myös presidentti Obama. Robotiikka, joustavat tuotantolinjat ja erityisesti 3D-tulostimet vähentävät suuruuden ekonomiaa. Tulostin muutamia kännykän kuoria ja lataustelineitä noin tuhannen euron hintaisella laitteella. Kännykän kuori ja latausteline maksavat Stockmanilla 57 euroa. Netistä löysin hetkessä kymmenittäin malleja. Bussilipun hinnalla sain molemmat tulostettua kauppareissua nopeammin. Omaa aikaa meni noin viisi minuuttia koneen raksuttaessa pari tuntia. Kuukaudessa saisin kymppitonnin laitteilla tulostettua viisi tuhatta yksilöllistä kännykänkuorta. Huomatkaa! Samalla kymppitonnilla saa vaihdettua perinteisen muovituotelinjan puristusmuotin. Suuruuden ekonomia ei toimi robotiikan kansanomaistuessa, teollisuus hajoaa pala palalta. Valmistus tulee siirtymään ostokeskuksiin, kerhotiloihin, huoltoliikkeisiin ja jakelukeskuksiin. Nyt olemme vasta alussa, mutta 2020-luvulla 3D-tulostus on jo yhtä suurta liiketoimintaa kuin 2D-tulostimet ja kopiokoneet. Ala kasvaa 20 vuoden sisällä autoteollisuuden kokoon. Jos katsotaan riittävän kauas, muuta ei jää jäljelle. Nyt tulostetaan jo koruja, kenkiä, muotivaatteita, kuulokojeita, silmälasinkehyksiä, varjostimia, robottien, autojen, lentokoneiden ja rakettien osia, rakennusten sisäverhoilua ja kokeillaan kokonaisten rakennusten tulostamista. Toimiva pieni maksa ja perna on jo onnistuttu myös tulostamaan sekä paljon erilaisia proteeseja. Stradivarius-viulu tulostettiin kokeeksi muutama vuosi sitten, ja se soi paljon omaa viuluani paremmin, vaikka oli lajinsa ensimmäinen. Mutta siirrytään nyt oppimiseen. Yhä useammin me haemme verkosta tarpeen mukaan sen, mitä tarvitsemme. Emme useinkaan tarvitse sitä, mitä koulussa opimme. Koulu opettaa pääosin niitä asioita, joita opettajille ja heidän opettajilleen opetettiin jo sukupolvia sitten. Uusia asioita opettaa tietoverkko.

8 Khan Academy on hyvä oppimisen malli. Luennot katsotaan kotona, kotitehtävät tehdään koneen avulla koulussa. Opettaja näkee ruudultaan kunkin oppilaan etenemisen ja voi kiinnittää huomiota niihin, jotka sitä tarvitsevat. Sal Khan on yksin tehnyt matematiikan, kemian ja fysiikan peruskurssien luennot ja niitä on katsottu jo satoja miljoonia kertoja. Kyse ei tässä tekniikassa siis ole kustannuksista. Oppimiseen tai pikemmin osaamisen siirtoon liittyy myös laajennettu todellisuus. Googlen laseissa on kamera, paikannin, mikrofoni, kuuloke, nettiyhteys ja silmäprojektori. Lasit voivat tunnistaa käyttäjän näkökentässä olevia tavaroita tai ihmisiä ja nimetä heitä. Käyttäjä voi myös kilauttaa kaverille. Kumpikin näkee lasien edessä olevan näkymän ja kaveri voi neuvoa. Huoltomies voi esimerkiksi kilauttaa asiantuntijalle ja asiantuntijan tai opetusohjelman haamukädet näyttävät huoltomiehelle, mihin omat kädet tai työkalu tulee laittaa. Googlen lisäksi laajennetun todellisuuden laseja kehittävät nyt myös Microsoft ja Samsung. Maailmaa muuttaa jatkuvasti myös pilvilaskenta, yhä avoimemmaksi ja massiivisemmaksi muuuttuvat datavarastot, joukkorahoitus, yhteiskunnan ja elämän pelillistäminen, etätyö ja avatar-robotit, anarkistinen verkkoraha, uudenlaiset käyttöliittymät, reaaliaikainen 3D mallinnus. Jatkossa myös linssitön kuvantaminen, eliniän pidentäminen, radioaaltojen laittaminen kierteelle, sarjavalmisteiset pienet ydinvoimalat, ajatusten lukeminen, emotionaaliset robotit, nanosatelliitit, keinotekoiset lihakset, ruiskutettavat vaatteet, keinotekoiset lehdet, DNA-muisti, nanoradio, led-radio, kyberhyönteiset ja suurteholaserit. Näistä pari poimintaa. Oletteko koskaan ihmetelleet, miksi suomalaiset kauko-ohjaavat nostureita Suomessa, kun kiinalaiset tekisivät sen edullisemmin? Avatar-robotin avulla ihmisen ei tarvitse siirtyä sinne, missä hänen työkalunsa ovat. Verkkoraha mahdollistaa maksut valtioiden huomaamatta. Jatkuvasti ilmassa lentävät laitteet ja nanosatelliitit auttavat etsimään ja valvomaan töitä globaalisti ilman valtioiden lupia. Joku kai pysyy muuuttumatta meille on opetettu, että radioaallot ovat rajallinen luonnonvara tutkijat huomasivat, että näin ei taida olla. Ilmiö on saanut nimen Vortex beam. Kun radioaalto laitetaan kierteelle, samalle taajuuskaistalle saadaan päällekäin useita lähetyksiä ja ne voidaan vastaanotettaessa erottaa toisistaan. Samat aaltoalueet voidaan käyttää teoriassa rajattoman monta kertaa erottelutarkkuudesta riippuen. Taajuushuutokaupassa Suomessa maksettiin juuri sata miljoonaa melko heikosta taajuuskaistasta. Toivottavasti LVM ja Nokia ovat perillä näistä uusista asioista, lehdistö ei ole. Vortex-beam koe on toistettu ja saatu 2.5 terabittiä sekunnissa siirrettyä kaistalla, johon sen ei olisi pitänyt teorian mukaan mahtua.

9 Palataan takaisin näiden sadan teknologian järjestykseen. Olin itse aluksi hieman hämmästynyt, kun eliniän radikaali pidentäminen ei noussut listalla kovin korkealle, vaikka teknologia näyttäisi kypsyvän 2020-luvulle mentäessä. Esimerkiksi materiaalitutka nousi sijoituksissa selvästi korkeammalle. Elinaika on meille tärkeä asia, mutta vaikka ihmiset lakkaisivat kuolemasta vuonna 2020, sillä ei vielä 2030 mennessä olisi suurta vaikutusta maailman rakenteeseen. Materiaalitutka muuttaisi toisaalta hyvien monien arvonluontiverkostojen prosesseja jonkin verran. Raportissa kehitetty nelitasomalli nostaa esiin sellaiset teknologiset ratkaisut, jotka muuttavat yhteiskunnan rakenteita, ja joihin eduskunnan ja yritysmaailman tulisi kiinnittää huomiota laajasti. Maailmaa mullistanut internet ei esimerkiksi ole kovin tärkeä minkään arvonluontiverkoston kannalta, mutta netti auttaa kaikkia vähän. Tällaiset poikkialaiset teknologiat muuuttavat vertikaaleja horisontaaleiksi. Miksi osa meistä ei oikeasti innostu teknologiasta eikä näe mahdollisuuksia? Jungin filosofiaan perustuva Mayers-Briggs tyypitys selittää tämän asian. Kemianteollisuuden piirissä tehty laaja Rainmaker-tutkimus selvitti, kuinka hyvin kehitysjohto tunnistaa hyviä tuoteideoita. Kaikki tutkitut saivat saman koulutuksen ja käyttivät samoja metodeja. Insinöörityyppi osoittautui parhaaksi. NT-arvoilla paras kolmannnes tunnisti keskimäärin sata kertaa kannattavampia liikeideoita kuin alin kolmannes. Toimitusjohtajat eivät yleensä ole NT-tyyppiä. Lautasia on helppo pyörittää, kun huomio kiinnittyy tiukasti nykytilaan. Johtaja ei hullaannu haaveista. Ne vaikeuttavat manageroitia ja horjuttavat valtasuhteita. Tehostamiseen suhtaudutaan Suomessa nyt kielteisesti. Kehruujenny palaa mieleen. Robottien puhutaan vähentävän työtä. Kysymys on monimutkainen. Kreikassa tai kehitysmaissa voimme tutustua siihen, minkälaista elämä on, kun automaatio kehittyy hitaasti. Meidän hyvinvointimme perustuu korkeaan teknologiaan. Ilman teknologiaa eläisimme kivikautta. Mutta aivan näin yksinkertainen asia ei tietysti ole. Nopea muutos aiheuttaa paineita rakenteisiin. Vahvat rakenteet lisäävät eriarvoisuutta, ja automaatio on perinteisesti tuottanut suuruuden ekonomiaa, kasvattanut hierarkioita ja luonut voittaja saa kaiken tyyppisiä rakenteita. Nyt kuvaamani teknologiat muistuttavat luonteeltaan mikrotietokoneita. Halpeneva, hajautettu robotiikka ja moni muu itseorganisoituvuutta ja hajautusta tukeva kehitys kasvattaa osaamisen merkitystä. Valtarakenteisiin perustuva ansainta heikkenee. Kehitys lisää mahdollisuuksia mielekkääseen työhön, jos osaamista vain on.

10 Työ ei lopu niin kauan, kun tiet ovat kuoppaisia, koulut homeessa ja vanhukset sidotaan sänkyihinsä, kun heidän hoitamiseensa ei ole aikaa. Työ ei siis ole loppumassa Suomesta. Kilpailukyky saattaa loppua, jos emme ryhdistäydy riittävän suuriin teknologialoikkiin tai, jos työkalut ja niiden käyttöoikeudet ajautuvat liian harvoihin käsiin. Meidän pitää oppia puolustamaan teknologista näkemystä kamreeriajattelua vastaan, mutta samalla veitsi pitää ottaa käteen oikein päin. Esimerkiksi kaupungeille teknologia tarjoaa valtavat mahdollisuudet. Kaupunki voi tuottaa itse tarvitsemansa energian saasteettomasti, tavarat voidaan valmistaa luonnollisin menettelyin huoneenlämmössä, materiaalit voivat olla loistavia ja kestäviä. Kaupungit voivat myös tuottaa kaiken tarvitsemansa ruoan. Maaseutu voidaan muuttaa luonnonpuistoksi. Sairaudet voidaan karkoittaa, tervettä elinikää jatkaa ja jokaiselle voidaan luoda merkityksellinen elämä teknologia ei näytä asettavan rajoja, teknologian mahdollisuudet sivuuttava ahdistunut ihminen luo rajat. Mutta puhuakseni totta meneillään on ongelmien ja ratkaisujen kilpajuoksu. Meidän pitää hullaantua teknologiasta samalla viisaalla tavalla, jolla presidentti Ahtisaari ja monet johtavat ministerit hullaantuivat 90-luvun puolivälissä internetistä ja kännyköistä. Teknologian hyödyt tulee maalata voimakkain värein. Suomen on palattava nopeaksi omaksujaksi. Jos emme itse käytä uusinta teknologiaa täydestä sydämestämme, kuinka voimme myydä sitä muille? Hullaantukaamme siis uudesta osaamisesta, joka on teknologian syvin olemus. Omaksukaamme se nopeasti ja auttakaamme siinä muita. Hyvinvointivaltiomme perustuu siihen, että tuotamme enemmän arvoa muulle maailmalle kuin muu maailma meille. Perässäkulkija ei ansaitse meidän nykyistä palkkatasoamme. Näytän vielä jonkun demon, jotta uskoisitte paremmin. Kiitos tarkkaavaisuudesta.

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SEMINAARI Kuopio 12.-13.11.2013. Tulevaisuuden muuttuva työelämä ja oppimisen uudet keinot Risto Linturi, Sovelto Oyj

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SEMINAARI Kuopio 12.-13.11.2013. Tulevaisuuden muuttuva työelämä ja oppimisen uudet keinot Risto Linturi, Sovelto Oyj AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SEMINAARI Kuopio 12.-13.11.2013 Suomi 2.0: Tulevaisuuden muuttuva työelämä ja oppimisen uudet keinot Risto Linturi, Sovelto Oyj Arvoisa seminaarin kuulijat, Puhun usein maailman

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian kehitys Ympäristöpolitiikan kehitys 19.4.2010 2 Globaali

Lisätiedot

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian

Lisätiedot

Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta

Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta Ennakointi ja sosiotekninen muutos 2014 -seminaari 10.10.2014, klo 12.30-18.00 Paasitorni Toni Ahlqvist, johtava tutkija, dosentti

Lisätiedot

Kilpailukyky ja Helsinki 2030 Radikaalin teknologian mahdollisuudet. Risto Linturi

Kilpailukyky ja Helsinki 2030 Radikaalin teknologian mahdollisuudet. Risto Linturi Kilpailukyky ja Helsinki 2030 Radikaalin teknologian mahdollisuudet Risto Linturi Globaali kilpailu ja huoltosuhde 2030 BRIC-maat (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina) ostavat 2030 rajallisista luonnonvaroista

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Suomi palkkatyön yhteiskuntana Harri Melin Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Nopea muutos Tekninen muutos Globalisaatio Työmarkkinoiden joustot Globalisaatio ja demografinen muutos Jälkiteollisesta

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE. Ilmainen palvelu, jota hyödyntävät helposti sekä käyttäjät että järjestöt

LEHDISTÖTIEDOTE. Ilmainen palvelu, jota hyödyntävät helposti sekä käyttäjät että järjestöt 1 LEHDISTÖTIEDOTE Mistä kaikki alkoi? https://www.helpfreely.org/fi Helpfreely.org on Help Freely Foundationin ensimmäinen projekti: solidaarinen aloite, joka on syntynyt sen perustajan, Guillaume Renaultin,

Lisätiedot

Kokemuksia keksimisestä, yrittäjyydestä ja verkostoitumisen tärkeydestä. Aulis Kärkkäinen Technopolis Business Breakfast 22.8.2013

Kokemuksia keksimisestä, yrittäjyydestä ja verkostoitumisen tärkeydestä. Aulis Kärkkäinen Technopolis Business Breakfast 22.8.2013 Kokemuksia keksimisestä, yrittäjyydestä ja verkostoitumisen tärkeydestä Aulis Kärkkäinen Technopolis Business Breakfast 22.8.2013 Vastantekoa sarjatuotantona pakollinen työharjoittelujakso kesällä 1962

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Suomen kansantalouden haasteet 1) Syvä taantuma jonka yli on vain elettävä 2) Kansantalouden rakennemuutos syventää taantumaa ja hidastaa

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 Susanna Anglé PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 I Toiveikkuuden määritelmästä ja merkityksestä Mitä toiveikkuus, toivo, on? Miksi toivo on tärkeää? II Toiveikkuuden ylläpitämisestä

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Kemira DesinFix. Innovatiivista veden desinfiointia

Kemira DesinFix. Innovatiivista veden desinfiointia Kemira DesinFix Innovatiivista veden desinfiointia Kemira - kemian alan huippuosaamista, tuotteita ja vedenkäsittelyteknologiaa maailmanlaajuisesti Vuoteen 2050 mennessä maapallon väestö kasvaa arviolta

Lisätiedot

Nanoturvallisuus ja Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskuksen toiminta Kai Savolainen, Roundtable-tilaisuus, 10.2.2015

Nanoturvallisuus ja Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskuksen toiminta Kai Savolainen, Roundtable-tilaisuus, 10.2.2015 Nanoturvallisuus ja Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskuksen toiminta Kai Savolainen, Roundtable-tilaisuus, 10.2.2015 Miksi Nanoturvallisuus-teema? Teollisten nanomateriaalien tekniikkapotentiaali

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Kurkistus tulevaisuuden osaamiseen

Kurkistus tulevaisuuden osaamiseen Kurkistus tulevaisuuden osaamiseen Kasvutalkoot 25.4.2014 - Pasi Leh;niemi Var$ tunnista 2 Suomen 2la Lähde: Val;ovarainministeriö 3 4 Organisaa(ot eivät kaadu siihen e3ä tekevät vääriä asioita. Ne kaatuvat

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Kuopio 1.11.2017 TODENNÄKÖISYYS 1. Vetovoimaisuus -teesi: Vuonna 2025 useampi kuopiolainen käy töissä seutukunnissa, kuin sieltä käydään töissä Kuopiossa.

Lisätiedot

Parhaat. vehkeet. Goodspeed mullistaa ulkomaan nettiyhteydet. Tuleeko yksityiskoneesta jokaisen kulkupeli?

Parhaat. vehkeet. Goodspeed mullistaa ulkomaan nettiyhteydet. Tuleeko yksityiskoneesta jokaisen kulkupeli? Parhaat vehkeet 16 Tammikuuta 2013 Goodspeed mullistaa ulkomaan nettiyhteydet Tuleeko yksityiskoneesta jokaisen kulkupeli? Nokialta vihdoinkin kaikkien suosima lippulaivapuhelin Kannen Kuva: Beechcraft

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

AURINKOVOIMALA ILMAN INVESTOINTIA. Timo Huolman,

AURINKOVOIMALA ILMAN INVESTOINTIA. Timo Huolman, AURINKOVOIMALA ILMAN INVESTOINTIA Timo Huolman, 12.4.2017 Esityksen sisältö Helen Oy Helenin aurinkovoimalat Aurinkovoimala ilman investointia 12.4.2017 LUOTTAMUKSELLINEN HELEN OY 4/12/2017 3 Helen Oy

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Turvallisuus kehittyy joko johtajuuden tai kriisin kautta

Turvallisuus kehittyy joko johtajuuden tai kriisin kautta Turvallisuus kehittyy joko johtajuuden tai kriisin kautta 20.4.2016 Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Kyberturvallisuusjohtaja, Insta Group Oy. Sotatieteiden tohtori, VTM, Kapteeni

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

TeliaSonera Oyj, Yritysesittely. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 29.11.2012

TeliaSonera Oyj, Yritysesittely. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 29.11.2012 TeliaSonera Oyj, Yritysesittely Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 29.11.2012 Kaikki tässä esityksessä sekä myös puheessani olevat viittaukset tulevaisuuteen ovat vain minun omia mielipiteitäni.

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

tekniikan avulla vai ehdoilla

tekniikan avulla vai ehdoilla Terveyttä ja hyvinvointia tekniikan avulla vai ehdoilla Esitys Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Pentti Malaska seminaarissa Teknologia ihmisen maailmassa 2040 Tiedekeskus Heureka, Vantaa, 21.3.2015 Tutkimusprofessori

Lisätiedot

Busy in Business. Juha Lehtonen 26.4.2012

Busy in Business. Juha Lehtonen 26.4.2012 Busy in Business Juha Lehtonen 26.4.2012 Markkinan kehityksen trendejä Markkinan kehityksen trendejä Globaali työjako muuttuu ja toiminta siirtyy maailmanlaajuisiin verkostoihin. Muutos haastaa paikallisen

Lisätiedot

Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj

Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj Käyttövarmuuspäivä Finlandia-talo 26.11.2008 2 Kantaverkkoyhtiön tehtävät Voimansiirtojärjestelmän

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

Hannele Ikäheimo www.opperi.fi 1(3)

Hannele Ikäheimo www.opperi.fi 1(3) Hannele Ikäheimo www.opperi.fi 1(3) Junnauskoe 0 20 A ja B Opettajan ohje Tarkoitus: Tavoite: Testaus: Junnauskokeen 0-20 avulla saadaan selville oppilaiden käyttämät käyttämät laskustrategiat sekä yhteen-

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

Maailmantalouden kehitystrendit [Tilastokeskus 3.10.2007] Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos

Maailmantalouden kehitystrendit [Tilastokeskus 3.10.2007] Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Maailmantalouden kehitystrendit [Tilastokeskus 3.10.2007] Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Maailmantalouden kehitystrendit! Lyhyen ajan muutokset Talouden suhdanteet Makrotalouden epätasapainot!

Lisätiedot

Suomen digitaalinen tilannekuva. 1.6.2015 Jukka Viitasaari

Suomen digitaalinen tilannekuva. 1.6.2015 Jukka Viitasaari Suomen digitaalinen tilannekuva 1.6.2015 Jukka Viitasaari Suomella ei mene hyvin Suomen talouskasvu on pysähtynyt, koska työn tuottavuus ei kasva 3 Tuottavuuden kasvu ei ole koskaan ennen pysähtynyt rauhan

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

FINNSIGHT 2016 TULEVAISUUDEN OSAAVA JA SIVISTYNYT SUOMI Seminaari

FINNSIGHT 2016 TULEVAISUUDEN OSAAVA JA SIVISTYNYT SUOMI Seminaari FINNSIGHT 2016 TULEVAISUUDEN OSAAVA JA SIVISTYNYT SUOMI Seminaari 13.9.2016 MIKÄ OSAAMISESSA JA SIVISTYKSESSÄ ON MUUTTUNUT? Lukutaidot: medialukutaito, informaatiolukutaito, teknologialukutaito. 21st Century

Lisätiedot

Fotoniikan matkassa 2100-luvulle

Fotoniikan matkassa 2100-luvulle Fotoniikan matkassa 2100-luvulle Tulevaisuusvaliokunta, Helsinki, 30.11.2016 Professori Jyrki Saarinen, fotoniikan sovellukset ja kaupallistaminen 1800-luku: Höyrykone 1900-luku - elektroniikka: Elektronit

Lisätiedot

Megatrendit Miltä maailma saattaisi näyttää 5 vuoden päästä?

Megatrendit Miltä maailma saattaisi näyttää 5 vuoden päästä? Megatrendit Miltä maailma saattaisi näyttää 5 vuoden päästä? 30.8.2017 Orientaatiopäivät, Syksy 2017 KTT Ari Sivula Ari.Sivula@uva.fi Esityksen pohja Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu vuodelta

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Varmana pidetyt asiat, yhteiskunta

Varmana pidetyt asiat, yhteiskunta Varmana pidetyt asiat, yhteiskunta maatalouden merkitys kasvaa ja työ organisoituu uudelleen - alkutuotantoyrittäjät tämän vuosisadan ammateista 80 % on nykyisin tuntemattomia - koulutus globaaleja pullonkaula-ammatteja

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Orion Oyj, Yritysesittely. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 25.10.2012

Orion Oyj, Yritysesittely. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 25.10.2012 Orion Oyj, Yritysesittely Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 25.10.2012 Kaikki tässä esityksessä sekä myös puheessani olevat viittaukset tulevaisuuteen ovat vain minun omia mielipiteitäni.

Lisätiedot

Vacon puhtaan teknologian puolesta

Vacon puhtaan teknologian puolesta Vacon puhtaan teknologian puolesta Vesa Laisi, toimitusjohtaja, Vacon Oyj 16.11.2011 11/21/2011 1 Vacon - Driven by drives Vacon on globaali taajuusmuuttajavalmistaja. Yhtiö on perustettu vuonna 1993 Vaasassa.

Lisätiedot

Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä

Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Oy Olli Tuomivaara Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa työpaja 25.8.2014. Aurinkoenergian globaali läpimurto 160000

Lisätiedot

m u o v i t o N m a a i l m a

m u o v i t o N m a a i l m a muoviton maailma Putket, kaivot, säiliöt, pullot - muovi kuljettaa puhdasta vettä sinne, missä sitä tarvitaan. Muovi antaa suojaa eikä petä vaativissakaan olosuhteissa, samalla vesi säilyy puhtaana ja

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu..013 Ratkaisuita 1. Eräs kirjakauppa myy pokkareita yhdeksällä eurolla kappale, ja siellä on meneillään mainoskampanja, jossa seitsemän sellaista ostettuaan

Lisätiedot

Suomalaiset Virossa 2017

Suomalaiset Virossa 2017 Suomalaiset Virossa 2017 - Suomalaisten matkailu ja kulutus Virossa Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu

työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu LIIKKEENJOHDON SUURIN HAASTE Modernin yrityksen on muutoksen kyydissä pysyäkseen suunniteltava tehokas strategia ja seurattava sitä. Siinä piilee kuitenkin

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen ESITYKSEN AGENDA Osa I: Kenestä oikein puhutaan Osa II: Työpaikkaa etsimässä, mielikuva rakentuu

Lisätiedot

3D:n Liiketoimintamahdollisuudet 28.2.2013

3D:n Liiketoimintamahdollisuudet 28.2.2013 3D:n Liiketoimintamahdollisuudet 28.2.2013 3D Internetin liiketoimintamalli evocons Eero Tervo Kuittaus, kiitos 3D Internet Kolmiulotteinen internet = 3D sisällön katselu tehty helpoksi Vuorovaikutteisuus

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27%

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27% Kaikki vastaajat (N=819) % 30 20 10 0 25% 26% 22% 27% 29% 36% 7. 8. 9. 34% 52% % 52 50 48 48% 46 Tyttö Poika Aloittelija: minulla ei ole kokemusta ipadin käytöstä Noviisi: minulla on ipadin peruskäyttökokemusta,

Lisätiedot

Maanrakennusalan arki rallattamaan MaaRaksan avulla!

Maanrakennusalan arki rallattamaan MaaRaksan avulla! Maanrakennusalan arki rallattamaan MaaRaksan avulla! MaaRaksa auttaa yritystä: Parantamaan kannattavuutta tuomalla tehdyt työt ja tarvikkeet laskutukseen Säästämään aikaa poistamalla moneen kertaan samojen

Lisätiedot

MUUTTUVA MARKKINA ja MAAILMA 17.3.2011 Aluepäällikkö Päivi Myllykangas, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK

MUUTTUVA MARKKINA ja MAAILMA 17.3.2011 Aluepäällikkö Päivi Myllykangas, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK Lisää tähän otsikko MUUTTUVA MARKKINA ja MAAILMA 17.3.2011 Aluepäällikkö Päivi Myllykangas, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK KANSANTALOUS VÄESTÖKEHITYS JA TUOTTAVUUS Kestävyysvaje aiempaakin suurempi:

Lisätiedot

Kuinka selität NANOTEKNIIKKA?

Kuinka selität NANOTEKNIIKKA? Kuinka selität mitä on NANOTEKNIIKKA? Kai muistat, että kaikki muodostuu atomeista? Kivi, kynä, videopeli, televisio ja koira koostuvat kaikki atomeista, ja niin myös sinä itse. Atomeista muodostuu molekyylejä

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Miksi tukipalveluiden tulevaisuus on vahvoissa keskuksissa?

Miksi tukipalveluiden tulevaisuus on vahvoissa keskuksissa? Miksi tukipalveluiden tulevaisuus on vahvoissa keskuksissa? KuntaPro päivät 5.9.2013 / Pasi Leh=niemi Var$ tunnista Pasi Leh4niemi Senior- konsul$, liiketoimintajohtamisen palvelut. 15+ vuoden kokemus

Lisätiedot

Tulevaisuuden kevätpolku

Tulevaisuuden kevätpolku Tulevaisuuden kevätpolku Tervetuloa! Erityisasiantuntija, VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku Ohjelma 13:00 The Naked Approach pohjoismainen näkökulma hyperkytkeytyneeseen yhteiskuntaan - Toiminnanjohtaja Tuuli

Lisätiedot

Suomalaiset luovuttaisivat useimmat rutiinityöt roboteille enemmistö ei usko pitkäaikaisten työsuhteiden häviävän

Suomalaiset luovuttaisivat useimmat rutiinityöt roboteille enemmistö ei usko pitkäaikaisten työsuhteiden häviävän TUTKIMUSOSIO Suomalaiset luovuttaisivat useimmat rutiinityöt roboteille enemmistö ei usko pitkäaikaisten työsuhteiden häviävän Automaation, keinoälyn ja robottien kehittymisen uskotaan vievän tulevaisuudessa

Lisätiedot

1. Yhteystiedot * Etunimi. Sukunimi. Matkapuhelin. Sähköposti. Postitoimipaikka. Organisaatio. Kunta

1. Yhteystiedot * Etunimi. Sukunimi. Matkapuhelin. Sähköposti. Postitoimipaikka. Organisaatio. Kunta Koulujen tietotekniikkakartoitus 2013 Koulujen tietotekniikkakartoitus 2013 on osa laajempaa kunnille ja kuntayhtymille lähetettävää tietotekniikkakartoitusta. Kysely koskee kunnallisia perusopetuksen

Lisätiedot

dosentti Olli Niemi, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Tampereen teknillinen yliopisto

dosentti Olli Niemi, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Tampereen teknillinen yliopisto Tekesin Rakennettu ympäristö (2009-2014) tulosseminaarista 3.10.2014 Kierros 3: TEOLLINEN KORJAAMINEN JA KANSAINVÄLISYYS Kampusalueiden uudistaminen kansainvälisesti vetovoimaisiksi ympäristöiksi korjaamalla

Lisätiedot

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti Aurinkosähköä Satakunnasta 2 Uusiutuvien energiamuotojen kasvua ajavat voimat Vuosittainen

Lisätiedot

TkT Mikko Juntunen 2.10.2014

TkT Mikko Juntunen 2.10.2014 TkT Mikko Juntunen 2.10.2014 Naps Solar Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI-00390 Helsinki / Finland www.napssystems.com / +358 20 7545 666 / +358 20 7545 660 Naps Solar Systems Oy Naps Solar Systems on kotimainen

Lisätiedot

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Tulevaisuuden peruskoulu Kehittämiskouluverkoston Kick Off -seminaari 12.9.2014 klo

Lisätiedot

HYBRIDIEN INVAASIO. Tutkimus Euroopan liikkuvan työvoiman laitevalinnoista

HYBRIDIEN INVAASIO. Tutkimus Euroopan liikkuvan työvoiman laitevalinnoista HYBRIDIEN INVAASIO Tutkimus Euroopan liikkuvan työvoiman laitevalinnoista Hybridit horjuttavat kannettavien tietokoneiden valta-asemaa Euroopassa Tablet-laitteisiin kohdistuneista odotuksista huolimatta

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Muuttuva opettajuus 3 pointtia

Muuttuva opettajuus 3 pointtia Muuttuva opettajuus 3 pointtia Toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry @LempinenPetri #ammatillinenkoulutus #amke www.amke.fi 1. Ympäristön muuttuessa koulutus uudistuu

Lisätiedot

Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari

Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari 1 Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari Hilton Helsinki Airport, Vantaa, 2.10.2014 Sähkömarkkinoiden mullistukset 2020-2050 Risto Linturi, tulevaisuudentutkija, muutosjohtaja, Sovelto Oyj Arvoisa yleisö,

Lisätiedot

Tieteellisiä havaintoja kännykällä

Tieteellisiä havaintoja kännykällä Tieteellisiä havaintoja kännykällä Havainto Arkipäivässäkin voi tehdä tieteellisiä havaintoja erilaisista luonnonilmiöistä. Tieteellisiin havaintoihin kuuluu havainnon dokumentointi ja erilaisten mittausten

Lisätiedot

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä 10/3/2017 Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä Kuningaskuluttaja yle.fi Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä JULKAISTU 31.01.2017 07:45. Kymmeniä

Lisätiedot

2 + = 10 0 + = 10 10 3 = 10 5 = + 4 = 10 + 9 = 10 10 8 = 10 1 = 7 + = 10 5 + = 10 10 6 = 10 10 =

2 + = 10 0 + = 10 10 3 = 10 5 = + 4 = 10 + 9 = 10 10 8 = 10 1 = 7 + = 10 5 + = 10 10 6 = 10 10 = Traggelprov 0 20 A Namn: 2 + = 10 0 + = 10 10 3 = 10 5 = + 4 = 10 + 9 = 10 10 8 = 10 1 = 7 + = 10 5 + = 10 10 6 = 10 10 = Dubbelt + Dubbelt 4 + 4 = 6 + 6 = 8 4 = 14 7 = 9 + 9 = 3 + 3 = 18 9 = 20 10 = 7

Lisätiedot

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Elämänkatsomustieto Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen Sisällys Opettajalle...4 Oppilaalle...5 Työtavoista...6 Elämänkatsomustieto oppiaineena...6 1. HYVÄ ELÄMÄ...8

Lisätiedot

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko, ehtymätön energialähde Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko energianlähteenä Maapallolle tuleva säteilyteho 170 000 TW! Teho on noin 20.000 kertaa koko maapallon teollisuuden ja lämmityksen

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA

AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA Esityksen sisältö Johdanto aiheeseen Aurinkosähkö Suomen olosuhteissa Lyhyesti tekniikasta Politiikkaa 1 AURINKOSÄHKÖ MAAILMANLAAJUISESTI (1/3) kuva: www.epia.org

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

VALMIUSTILAT KODISSANI

VALMIUSTILAT KODISSANI VALMIUSTILAT KODISSANI Tavoite: Oppilaat tietävät sähkölaitteiden valmiustilojen kuluttamasta sähköstä ja he sammuttavat laitteet kokonaan, kun se on mahdollista. Ostaessaan uusia sähkölaitteita oppilaat

Lisätiedot

määrittelemässä alueessa? Laske alueen kärkipisteiden koordinaatit. Piirrä kuvio.

määrittelemässä alueessa? Laske alueen kärkipisteiden koordinaatit. Piirrä kuvio. Yo-tehtäviä Mb06 kurssista Sarja 1 k09/12. Mikä on suurin arvo, jonka lauseke x + y saa epäyhtälöiden x 0, y 0, 2x + 3y 24, 5x + 3y 30 määrittelemässä alueessa? Laske alueen kärkipisteiden koordinaatit.

Lisätiedot

Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta?

Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta? Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu KANSALAISYHTEISKUNNAN TILA JA TULEVAISUUS Heinolan Setlementtipäivät 24. 26.4.2014 Väestönkasvu

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

Mistä sähkö ja lämpö virtaa?

Mistä sähkö ja lämpö virtaa? Mistä sähkö ja lämpö virtaa? Sähköä ja kaukolämpöä tehdään fossiilisista polttoaineista ja uusiutuvista energialähteistä. Sähköä tuotetaan myös ydinvoimalla. Fossiiliset polttoaineet Fossiiliset polttoaineet

Lisätiedot

Sijoittaminen digitaalisen darwinismin aikakaudella

Sijoittaminen digitaalisen darwinismin aikakaudella Sijoittaminen digitaalisen darwinismin aikakaudella @mikaelrautanen Salon Sijoituspäivät 2.2.2019 Digitaalinen darwinismi 2 Aikakausi, jolloin teknologia, yhteiskunta ja kuluttajien käyttäytyminen kehittyvät

Lisätiedot

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6)

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) BIOJÄTETTÄ EI VIEDÄ KAATOPAIKALLE, VAAN SIITÄ TEHDÄÄN BIOETANOLIA,

Lisätiedot

HE 29/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöverolain muuttamisesta

HE 29/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöverolain muuttamisesta HE 29/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kiinteistöverolakia muutettavaksi siten, että kiinteistöveroprosenttien

Lisätiedot