Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari"

Transkriptio

1 1 Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari Hilton Helsinki Airport, Vantaa, Sähkömarkkinoiden mullistukset Risto Linturi, tulevaisuudentutkija, muutosjohtaja, Sovelto Oyj Arvoisa yleisö, Monet sähkön käyttöön, tuotantoon ja jakeluun liittyvät paradigmat muuttuvat. Osmo A. Wiion viisaita sanoja mukaillen - muutokset ovat lyhyellä tähtäimella uskomaamme pienempiä ja pitkällä tähtäimellä kuvittelemaamme suurempia. Vuosi 2020 on melko lähellä - suuret muutokset lienevät regulatorisia on toisaalta niin kaukana, että muutosten suuruus varmasti yllättää meidät kaikki. Silti monien nyt suunnitteilla olevien hankkeiden tulisi vielä silloin maksaa itseään takaisin. Mennään samat 36 vuotta taaksepäin. Minä ostin ensimmäisen mikrotietokoneeni. Rautateiden sähköistys alkoi 10 vuotta aiemmin. Kaasukellot olivat vielä käytössä. Kaasu kulki johdoissa moniin keittiöihin luvulla kehitys oli silti hidasta. Meidän tulee oikeasti mennä 1800-luvulle, jotta muutos takanamme olisi yhtä suuri kuin edessämme vuoteen 2050 oleva muutos. Käydään ottamassa vauhtia menneestä Amerikassa Little Big Hornin voittaja, Istuva Härkä antautuu. Billy the Kid ammutaan. Euroopassa samaan aikaan Picasso syntyy, Siemens kehittää ja urakoi maailman ensimmäiset katuvalot ja esittelee sähköauton sähkörautatiensä seuraksi. Edison on juuri perustanut maailman ensimmäisen yksityisen sähkölaitoksen. Edison kannatti tasavirtaa. Tasavirta hävisi kiivaan kisan, mutta ehkä ei lopullisesti. Suomen ensimmäinen kaupunkisähkölaitos käynnistyi Tampereella seitsemän vuotta näiden tapahtumien jälkeen. Jules Verne oli silloin hieman minua vanhempi, parhaat työnsä tehnyt poliitikko. Tesla oli juuri jättänyt Edisonin ja kehitti ensimmäisen käyttökelpoisen vaihtovirtamoottorin. Topelius pohti kolumnissaan tiedemaailman juuri hämmentänyttä Michelson-Morley -koetta, muttei keksinyt suhteellisuusteoriaa. Siirtyminen vaihtosähköön pakotti kokeilijat luopumaan sähköautoista ja siirtymään polttomoottoreihin. Itsenäisessä Suomessakin bensiini myytiin aluksi apteekeissa luvun alussa autoja oli tuhat. Pääosa energiasta tuotettiin puusta. Sähköverkossa kotitalouksista oli 40%. Tyypillisin sähkölaite oli hehkulamppu. 50- luvulla vasta 2% kotitalouksista omisti jääkaapin. Minä synnyin silloin. Nyt katson sähkömarkkinoita, jotka eivät juuri idealtaan poikkea Edisonin ja Teslan aikaisista.

2 2 Siirrytään tulevaisuuteen. Aurinkoenergia vaikuttaa on näköpiirissä olevista paradigmaa muuttavista kehityskuluista suurimmalta. Yhdysvaltain energiavirasto on laskenut 2018 valmistuvat aurinkoenergialaitoksen sähkön tuotantokustannukset koko käyttöiän yli ja todennut ne lähes samoiksi kuin samaan aikaan valmistusvan ydinvoimalan. Samoin perustein laskettaessa saataisiin 2030 valmistuvan aurinkoenergialaitoksen sähkön hinnaksi vain puolet 2030 valmistuvan ydinvoimalan sähkön hinnasta. Aurinkosähkön tuotantokustannus on laskenut 7% vuodessa 30 vuoden ajan. Laboratorioissa on käyttökelpoisuutta lähestyviä teknologioita, jotka lupaavat laskea asennetun aurinkoenergian kustannusta kertaluokalla. Uusiakin keksintöjä syntyy. Todennäköistä on, että asennetun aurinkoenergian kustannus jatkaa nopeaa laskuaan ainakin 2040-luvulle saakka. Oma hypoteesini on hinnan puoliintuminen kymmenen vuoden välein. Kertaluokalla aurinkosähkön hinta olisi pudonnut 2040-luvulla. Pudotus 1970-luvulta on ollut kaksi kertaluokkaa, joten olen nyt konservatiivinen. Aurinkoenergiaan tuskin tulevaisuudessa suhtaudutaan nykyistä negatiivisemmin. Fossiilisten polttoaineiden kiintiö tulee nykytahdilla täysin käytetyksi 2040-luvulla ja toistaiseksi tahti vain kiihtyy. Kiina on tosin luvannut kääntää hiilidioksidipäästönsä laskuun 2020 mennessä. Aurinkoenergia on yksi Kiinan suuria kehityskohteita. Aurinkoenergia on monissa maissa jo järkevä investointi sähköyhtiölle. Vielä useammin se on järkevä investointi sähkön tarvitsijalle. Usein tämä johtuu erilaisista tuista ja siitä, ettei aurinkoenergian käyttäjä kanna säätövoiman kustannuksia tai sähkön siirron kustannuksia. Unohtakaa nämä mutinat hetkeksi ja kuvitelkaa tilanne, jolloin aurinkoenergia on kymmenen kertaa nykyistä edullisempaa. Monet nyt järjettömät asiat muuttuvat yhtäkkiä järkeviksi. Aurinkoenergia muuttuu nykyistä halvemmaksi tuotantomäärien edelleen kasvaessa ja paneelien tehokkuuden noustessa. Mutta piipohjaisilla kennoilla on rajansa. Laboratoriotasolla perovskiitti ja nanohiilet kilpailevat siitä, mistä materiaaleista tulevaisuuden joustavat ja rullaprosessilla tuotetut ohuet aurinkopaneelit tuotetaan. Uusissa hankkeissa joustavuuden lisäksi tuotantokustannuksia pyritään laskemaan valitsemalla materiaaleiksi vain edullisia ja myrkyttömiä materiaaleja. Joustava ohut aurinkokenno voidaan integroida kattopinnoitteisiin ja seinäpinnoitteisiin siten, ettei aurinkopaneeleista aiheudu ylimääräisiä asennuskustannuksia uudisrakennuksissa.

3 3 Perimmältään aurinkoenergia on hajautettua. Varsinaista suuruuden ekonomiaa siinä ei ole. Pikemmin päinvastoin. Asuntojen katot ovat omistajilleen maksutonta pintaalaa, ja omaan käyttöön tuotetusta sähköstä siirtoverkon kustannus jää pois. Omakotitaloissa paneelien tuottaman tasavirran muuttaminen verkkovirraksi vaatii kuitenkin verrattain kalliin invertterin. Google on luvannut miljoona dollaria sille, joka keksii halvan invertterin. Teoreettista estettä tälle ei näy ja ongelma ratkennee 2020-luvulle mentäessä.sanotte varmasti tästä huolimatta - "mutta entä talvi"! Suomessa ei sähkön tarvetta voi kuitenkaan ratkaista aurinkoenergialla, koska täällä on talvella pimeää. Kuinka moni teistä on ajatellut näin? Nostakaa kätenne. Mitä siis tekee energiayhtiö, jos minä, kotitalous, tulevaisuudessa asennan katolleni aurinkopaneelit ja käytän verkosta sähköä vain pimeään aikaan? Näin kasvava määrä ihmisiä haluaa tehdä, kun jo Ikeakin myy aurinkopaneeleita kuten huonekaluja. Energiayhtiöt voivat viivyttää tätä aggressiivisella hinnoittelulla. Jos sähkö maksaa enemmän pimeään aikaan ja vähemmän valoisaan aikaan, on aurinkopaneelin hankita vaikeampi perustella. Energiayhtiö voi myös vaikuttaa lainsäädäntöön siten, että aurinkopaneelien käyttäjille määrätään ylimääräisiä rasitteita valtion toimesta. Kyse on viivytystaistelusta. Aurinkoenergian hinta laskee jatkuvasti. Päädytään tilanteeseen, jossa halpaa sähköä on ylen määrin valoisaan aikaan. Pimeää aikaa varten on oltava kalliimpaa kapasiteettia varalla. Muu sähkö joudutaan siis tuottamaan menetelmin, jotka ovat käytössä vain osan vuodesta. Niillä tuotetun sähkön hinta nousee ja niiden kannattavuus silti heikkenee. Aurinko- ja tuulienergian olennainen lisäys johtaa tuotantomäärien nykyistä radikaalisti suurempiin nopeisiin vaihteluihin. Tätä hienosäätöä kannattaa yhä useammin hoitaa suurtehoakuilla. EOSin Aurora on megawatin ja kuuden megawattitunnin akku, jonka miljoonan dollarin hinta vastaa samantehoista kaasuturbiinilaitosta. Käyttöikä on 30 vuotta ja hyötysuhde kohtuullinen 75%. Laskelmia tehdään jatkuvasti valtameren pohjaan upotettavista pumpattavista säiliöistä, paineilmavarastoista, kaivoksiin pumpattavasta vedestä, erilaisista kemiallisiin muotoihin sähköä varastoivista akuista. Esimerkiksi hyvästä energiatiheydestä sopii juuri laboratoriossa kaksisuuntaiseksi kehitetty sula-ilmaakku. Hiilipohjaisen sula-ilma-akun energiatiheys on 19KWh litraa kohden - kaksinkertainen bensiiniin verrattuna. Yhden Aurora-kontin energia mahtuisi helposti pienenkin auton takakonttiin. Tällä energiatiheydellä Aurora-kontin kokoon pakkautuisi teoriassa sähköä gigawattitunnin verran. Suomen yhden viikon sähköntarpeen varastointiin riittäisi noin tällaista utopia-akkua.

4 4 Akkuteknologiaa kehitetään nyt kiihtyvään tahtiin. Tulevien projektien pitää päästä Auroran ohi kustannustehokkuudessa. Teoreettisia esteitä tälle ei siis ole. Aurinkoenergian ja tuulienergian määrän kasvaessa Auroran tasoisilla järjestelmillä ei selvitä. Jos Aurora-kontteihin haluttaisiin varastoida Suomen yhden viikon sähköntarve, tarvittaisiin siihen neljännesmiljoona konttia ja yhden vuoden koko kansantuote. Aurora sopii siis vain nopeaan hienosäätöön. Kaadoin kesällä puita ja tein 12 mottia halkoja. Niissä on varastossa 18 MWh, siis kolmen Auroran verran. Monet energian varastointitavat ovat Auroran kaltaisia - liian kalliita pitkäaikaiseen varastointiin. Luonnollisten vesialtaiden ja suurten korkeuserojen puuttuessa varastot on rakennettava, tuotettava tai tuotava sähkö sieltä, missä varastoinnille tai tuotannolle on pimeään aikaan paremmat olosuhteet. Näin on siis toimittava, jos aurinkoenergia on ainoa energian primäärilähde. Näin ei toki ole. Meillä tuotetaan nyt valoisaankin aikaan runsaasti energiaa biopolttoaineilla ja fossiilisilla polttoaineilla. Tämän toiminnan voi kohtuullisin kustannuksin jättää pimeään aikaan ja talveen, jos energian hinta talvella nousee ja kesällä laskee. Aurinkokeräinten lämpöä voi myös hyvällä hyötysuhteella varastoida eristettyihin porakaivoihin talvella käytettäväksi. Jopa pelkkä maaperän lämmittäminen aurinkolämpökeräimillä riittävän suuren maalämpöjärjestelmän yhteydessä maksaa laskelmien mukaan itsensä takaisin jo kahdessa vuodessa. Suomen viikon sähköntarpeen varastointi kiehuvaan veteen vaatisi noin kolme kuutiota vettä jokaista suomalaista kohden eli parin porakaivon verran. Tämä ei sinänsä ole mahdoton määrä rakennetun ympäristön mittasuhteita ajatellen. Kentällinen eristettyjä porakaivoja ei ole kovin kallis tai häiritsevä rakenne, ja vesi voidaan lämmittää hyvin edullisesti vedenlämmitykseen normaalisti käytetyillä aurinkokeräimillä ja käyttää varastoitua kuumaa vettä lämmitykseen talvella kohtuullisen vähäisin häviöin. Parhaissa kokeiluissa on eristetyillä porakaivoilla päästy yli 70% varastoinnin hyötysuhteeseen varastoitaessa lämpöä kesästä talveen. Paras lähestymistapa saattaa kuitenkin olla aurinkoenergian muuttaminen vedyksi tai metaaniksi. Perovskiitista ja muista hyvin halvoista materiaaleista tehty aurinkovetykenno on päässyt 12.3% hyötysuhteeseen auringon energiasta vedyksi. Tutkijat uskovat parantavansa menetelmän hyötysuhteen pian ainakin 15% tasolle. Tämä on alhainen laboratoriossa esitettyihin 50% hyötysuhteen aurinkopaneeleihin, mutta kyse on periaatteessa halvoista aurinkokennosta ja katalyyteistä, joissa ei ole harvinaisia materiaaleja. Toistaiseksi tämä aurinkovetykenno ei kestä pitkäaikaista käyttöä, mutta se on näille varhaisen vaiheen kokeiluille varsin normaali tila.

5 5 Jos yksikerroksisen omakotitalon katon peittäisi näillä, riittäisi se sähkölämmitteisen omakotitalon koko energiatarpeeseen ympäri vuoden. 12.3% on hyvä saavutus auringosta vedyksi, se on jo huomattavasti kasvien hyötysuhdetta parempi. Vedyn varastoinnissa on toistaiseksi omat ongelmansa ja niitä pyritään ratkomaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaupungit tuottivat aiemmin kaupunkikaasua, joka oli hiilimonoksidin ja vedyn seos. Sitä toimitettiin putkistoissa kaupunkilaisten helloihin ja valaisimiin. Jos vetyä halutaan välttää, muuttuu se helposti muiksi varastoitaviksi polttonesteiksi. Todennäköistä on, että merkittävä osa katoista ja seinistä tuottaa 2030-luvulla varastoitavaa polttoainetta sähkön ja lämmön ohella. Osa kehiteltävistä sähkön tuotantotavoista vähentää varastointitarvetta. Yhdysvaltain energiaviranomainen tukee lupamenettelyn kehittämistä pienille sarjavalmisteisille ydinvoimaloille. Näitä olisi verrattain helppo käyttää säätövoimana ja pimeän ajan voimanlähteinä. Perusteellinen tyyppitarkastus ajoneuvojen tapaan ja katsastus, ongelmatapauksissa koko tuotantosarjan korjaaminen, vähentävät riskejä ja laskevat kustannuksia nykyisiin suuriin yksilöllisiin hankkeisiin verrattuna. Radikaalimpi muutos voi syntyä, jos nanoteknologian avulla opimme kehittämään tehokkaita lämpösähköisiä materiaaleja edullisesti. Valtameressä lämpötilaero on harppauskerroksessa suuri ja meilläkin talvisin helposti kymmenen astetta jokaisen avannon ala- ja yläpuolella. Jos nämä vähäiset lämpötilaerot saataisiin tuottamaan sähköä tai katalysoimaan vetyä, talvi olisi meille varsinainen energiasampo. Kilpailevia energian tuotantotapoja kehitellään nyt kaikkialla. IBM on saanut valmiiksi prototyypin - vesijäähdytetyn pienen aurinkopeilin. 40m2 peili tuottaa hämmentävällä 80% hyötysuhteella 20KW lämpöä ja 12KW sähköä. Sama laite tislaa myös merivedestä juomakelpoista. Sarjavalmistukseen laite on tulossa jo Google kehittää leijaenergiaa Makani-yhtiössään. Makanin ensimmäinen laite on 8- metrinen lentävä siipi, joka painaa ison koiran verran ja generoi 30KW sähkötehon lentäessään metrin korkeudella. Makani kehittää parhaillaan ensimmäistä kaupallista tuotetta, 600KW laitetta. Parhaillaan kehitetään myös tuulivoimalaa, jossa ei ole liikkuvia osia lainkaan. Kun esimerkiksi ionisoitu vesi haihtuu tuulen mukana katalyyttisestä pinnasta, syntyy sähkövirtaa äänettömästi. On täysin ilmeistä, että auringon ja tuulen sekä luonnon omien lämpötilaerojen hyväksikäyttö tulee nykyistä radikaalisti edullisemmaksi. Tämä vaikuttaa siihen, miten me sähkön tuotamme, kuinka sen varastoimme ja kuinka sen käytämme. Siirrytään hetkeksi sähkön käyttötarpeisiin, ne muuuttuvat muistakin syistä.

6 6 Teollisuus käyttää kaikesta Suomessa kulutetusta sähköstä karkeasti puolet, kauppa ja palvelut neljänneksen ja kotitaloudet sekä maanviljelys toisen neljänneksen. Tämä jako on muuttumassa. Sektoreiden sisällä muutokset tulevat myös olemaan suuria. Metsäteollisuus on suurin sähkön käyttäjä. Paperiteollisuus on poistumassa. Selluteollisuus porskuttaa, mutta pitkässä juoksussa nanosellun, uusien biologisten prosessien, nanohiiliin pohjautuvien erotustekniikoiden ja robotiikan vaikutus luo suurta epävarmuutta sähkön kysyntään. Tuotekehityksen epäonnistuessa metsät käytetään energiaksi. Toisaalta metsiin jää paljon energiaksi kelpaavaa ja robotisaation edistyessä korjuukustannukset voivat vielä laskea radikaalisti. Monet materiaalit ovat hyvin energiaintensiivisiä. Metallit ja betoni pyritään tulevaisuudessa korvaamaan nanohiilillä ja nanosellulla. Tämä onnistunee luvulla. Bioteknologian kehitys tuo monet prosessit huoneenlämmössä toimiviksi. Energiatehokkuuden parantuminen voi näillä sektoreilla olla radikaalia. Osa teollisuudesta tulee reagoimaan energian hintaan. Mikäli uusien innovaatioiden kautta aurinkoenergiasta tulee selkeästi edullisin energiamuoto, muuttuu sähkö eteläisissä maissa Suomea merkittävästi edullisemmaksi. Meillä on talven pimeän ajan vuoksi ylimääräisiä kustannuksia eteläisiin maihin verrattuna. Oletan nyt, ettei energian pitkäaikaiseen varastointiin keksitä jotakin hämmentävän edullista uutta tapaa. Puhun nyt 2030-luvusta, jolloin aurinkoenergian hinta on jo voimakkaasti laskenut ja nyt tehtävistä sinne ulottuvista investoinneista. Fennovoiman kaltaiset hankkeet, joissa puhutaan nousevista sähkön hinnoista ei rohkaise niitä päättäjiä jäämään Suomeen, jotka uskovat tulevaisuuden halpaan aurinkoenergiaan. Energiaintensiivisen teollisuuden sijaan Suomi saattaa kasvavassa määrin houkuttaa ICT-toimijoita ja suuria laskentakeskuksia, joiden suurin tehontarve ajoittuu meillä valoisaan aikaan, tai jos muut syyt painavat energian hintaa enemmän. Sähkönkulutusta kasvattaa ehkä eniten kauppa ja palvelut, joka digitalisoituu ja robotisoituu. Logistiikka ja palvelut hoidetaan yhä useammin sähköllä toimivien robottien, robottiautojen, nelikoptereiden ja muiden itsenäisesti liikkuvien laitteiden avulla. Digitaalitekniikan lisääntyminen, virtuaaliset tilat, laajat näyttöseinät ja muu elektroniikka kasvattavat sähkön kulutusta. Liiketilat toisaalta pienenevät. Kotitalouksien ja maatalouden sähkönkulutus kasvaa varmasti. Kuluttajien lisäksi näistä tulee sähkön tuottajia. Tarkastellaan 2040-luvulla mahdollista tilannetta, jotta näette, kuinka suuri muutos voi olla.

7 7 Japanissa vanha teollisuushalli muutettiin kasvihuoneeksi. Kerrosviljelyn ja ledvalaistuksen avulla hallissa tuotetaan nyt satakertainen määrä salaattia lattiapintaa vastaavaan peltoalaan nähden. Vettä kuluu sadasosa peltoviljelystä ja lannoitepäästöjä ei ole. Tämä siis toimii kaupallisesti jo nyt. Jos ihmisen tarvitsema kalorimäärä tuotettaisiin 100% hyötysuhteella, riittäisi Etelä- Suomessa yhden neliömetrin aurinkopaneeli kasvihuoneen energialähteeksi. Käytännössä tarvitaan 100 neliömetriä olettaen, että aurinkopaneelien ja valaisimien hyötysuhde kasvaa 50% tasolle. Ravintokasvien hyötysuhde on keskimäärin 5% tasolle sopivassa valaistuksessa. Mikäli Helsingissä kaikki rakennetut pinnat peitetään aurinkopaneelein ja kellaritilat muutetaan kasvihuoneiksi, voidaan kaikki helsinkiläisten energia ja ruoka tuottaa Helsingissä. Maaseutu muuttuu puistoksi. Ilmaston lämmetessä, terrorin lisääntyessä ja sääolosuhteiden vaikeutuessa ulkoviljelyyn kohdistuu paineita. Maanviljelys tulee aurinkoenergian halpuessa vähitellen siirtymään kerrosviljelyyn ja keinovaloon. Suomessa viljelyä voidaan harjoittaa halvalla aurinkoenergialla maaliskuusta lokakuuhun. Kellariviljelyssä lämmityskustannuksia ei käytännössä ole. Nämä viljelmät ovat erinomainen huippukuorman tasaaja, koska kasvit eivät juurikaan kärsi valotehon vaihtelusta. Yksi murroksista liittyy sähköverkkoon, toinen vaihtovirtaan Kotitalouksia ja maatiloja tulee pohtia samanaikaisesti sekä sähkön tuottajina että kuluttajina. Huomio kiinnittyy sähköverkon suureen kustannukseen. Kolmasosa sähkön kuluttajahinnasta muodostuu siirtokustannuksesta. Mikäli sähkön tuotanto hajautuu ja sähköverkon käyttö sen vuoksi vähenee, kasvaa yksikkökustannus edelleen. On täysin mahdollista, että 2040-luvulle mentäessä yksittäiset asiakkaat ehkä suurempanakin joukkona olisivat halukkaita irtautumaan sähköverkosta. Mikäli kiinteistön ylimääräinen energia varastoitaisiin maalämmöksi ja metaaniksi voitaisiin metaani tarvittaessa palauttaa polttokennon kautta sähköksi. Tällaisiin ratkaisuihin saattaa ajaa vähitellen myös toimintavarmuus. Tämän "off grid" - ajatuksen kannatus kasvaa maailmalla. Kun tulevaisuudessa pieni polttokenno on tehoyksikköä kohden yhtä edullinen kuin suuri, ja aurinkovoima omalta katolta siirtohintaa edullisempaa, ei suuruuden ekonomia ole selvä asia. Samassa yhteydessä tulee pohdittavaksi kiinteistön sisäverkon käyttöjännite. Aurinkopaneelit, akut, kuten polttokennotkin tuottavat tasavirtaa. Useimmat laitteet toimisivat hyvin tasavirralla. Tässä skenaariossa invertterit ovat tarpeettomia ja Edison saa kunnianpalautuksen.

8 8 Selvitimme Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle teknologian yhteiskunnallisia vaikutuksia 2020-luvulla. Raportti, Suomen sata uutta mahdollisuutta, asettaa teknologiat tärkeysjärjestykseen niiden potentiaalisten vaikutusten avulla. Listalle pääsy edellytti tieteellistä perustaa ja uskoa siihen, että markkinaleviäminen voi johtaa radikaaleihin seuraamuksiin jo 2020-luvun aikana. Ratkaisut koottiin sataan ryhmään ja arvioitiin 25 kriteerillä. Ratkaisujen ennakoituja hyötyjä tarkasteltiin 20 eri arvonluontiverkostossa, jotka raportissa on analysoitu. Lähes kaikki löytämämme maailmaa mullistavat teknologiat tuottavat tai toimivat sähköllä, tai kyse on materiaaleista, joiden valmistuksessa sähköllä on suuri rooli. Välittömiä merkityksiä energian kulutukseen on metalleja korvaavilla materiaaleilla, ja huoneenlämmössä toimivilla biologisilla prosesseilla, joista jo puhuin. Bakteerit ovat esimerkiksi ihmisen koskematta, ravintoliuoksessa rakentaneet toimivan akun ja aurinkopaneelin. Netissä on Youtube-video Obamasta tähän työhön tutustumassa. Grafeeni ja nanosellu ovat materiaalitekniikan kuumia aiheita. Akateemisen tutkimuksen lisäksi esimerkiksi IBM, Samsung ja Nokia tutkivat nanohiilien eri sovelluksia. Grafeeni on kahdellakymmenellä eri ominaisuudella supermateriaali. Tutkijat kaatoivat grafeenipulloon olutta. Vesi valui ulos, alkoholi jäi sisään. Suolan ja bakteerien suodattaminen vedestä on yksi tutkimuskohteista. Sopivasti reijitetty grafeeni erottelee jopa heliumin eri isotoopit toisistaan. Vähäinen määrä grafeenia tekee kuparista ja nikkelistä teräksenlujaa. Hiilinanoputkista punottu sähköä johtava köysi kantaa oman painonsa maan kiertoradalle. Grafeeni on voimakkaasti piezosähköinen. Kosketusnäyttöjen, haptisten pintojen ja energiakeräinten sovellukset ovat ilmeisiä, kuten grafeeniakut ja suurtehokondensaattorit. Nanosellu on ihmeaine sekin. Selluloosamolekyylien pilkkominen saa aikaan materiaalin, joka lujuudeltaan ja sitkeydeltään vastaa kevlaria. Nanosellu on läpinäkyvää, haluttaessa hyvin huokoista, optisesti ja sähköisesti aktiivista ja syötävää. Sitä tuotetaan jo tonneittain. Suomi on melko hyvin asemoitunut sellun moniosaajana. Haaveissa on kankaiden tekeminen selluloosasta, rakennusten ja huonekalujen valmistus nanosellusta ja monet muut volyymituotteet. Mutta siirrytään liikenteeseen. Energiaa liikenne kuluttaa paljon, sähkön osuus on pieni. Tulevaisuudessa sähköautoja on miljoona kappaletta - ehkä jo 2030-luvulla. Jos kussakin autossa on 50 kilowattitunnin akku, puhutaan 50 Gigawattitunnista. Jos ne ladattaisiin samanaikaisesti yön yli, vaikkapa ennen joululomia, tarvittaisiin kaikkien Suomen nykyisten ja luvattujen ydinvoimalaoiden teho siihen tarkoitukseen. Liikenteen energiakustannus olisi silti murto-osa tuontipolttoaineisiin verrattuna.

9 9 Autojen verollisilla polttoainekustannuksilla rakentaisi yhden Olkiluoto 3:n joka toinen vuosi. Verottomalla hinnalla joka viides vuosi. Tämä skenaario on tietysti mahdoton ilman hyvin älykästä sähköverkkoa ja menettelyitä kuorman tasaamiseen. Miljoonaa autoa enempää emme tarvitse. Autoilu tulisi muuttaa palveluksi. Jos palvelevia robottiautoja olisi miljoona, auton saisi ovelle 5 minuutissa milloin tahansa. Sähköauto olisi ongelmaton. Akun tyhjentyessä saisi heti tilalle toisen auton. Ratinpidosta vapautuisi miljardi tuntia vuodessa. Turhiksi jäisivät kaikki parkkiluolat, autotallit ja pysäköintialueet sekä kaksi miljoonaa autoa. Sata miljardia, valtionvelan verran, vapautuisi parempaan käyttöön, jos autot tarjottaisiin palveluna. Vuosisäästöt autonpitokustannuksista olisivat Suomessa 10 miljardia. Kanadassa rekkoja varten suunnitellaan moottoriteille johtimia. Rekkakilometrin kustannus puolittuisi. Sähköbusseihin suunnitellaan latausjärjestelmää, jossa bussit pikaladataan pysäkeillä. Induktiivista lataamista tien alta renkaisiin on jo testattu. Elon Muskin Hyperloopilla matka Tampereelta Helsinkiin taittuisi kymmenessä minuutissa. Lähes tyhjiössä ilmatyynyn päällä liukuva sukkula kiihtyy ja hidastuu magneeteilla. Jos Tampere, Turku ja Helsinki yhdistettäisiin hyperloopilla, niistä syntyisi yksi suuri metropoli. Turku ja Tampere olisivat Helsingin lähiöitä. Suomen kansantuote kasvaisi kymmenen prosenttia. Puhutaan 20 miljardista vuositasolla - investointi olisi kuusi miljardia, käyttökustannus hyperloopilla on lähes olematon. Tampereen, Turun ja Helsingin yhdistävien teiden nykyinen ajokilometrikustannus verottajan luvuilla laskettuna on noin kaksi miljardia euroa vuodessa. Aikaa käytetään noin viisikymmentä miljoonaa tuntia. Miljardi euroa lisää, jos tunnin arvo on 20 euroa. Tämän sähkölaitteen vuosittainen säästö olisi melko tarkasti sama 3 miljardia kuin kaiken Suomessa käytetyn sähkön tukkuhinta. Muskin estimaatilla takaisinmaksuaika olisi kaksi vuotta. Laskelma on löysä, mutta moottoritiet ja energiainvestoinnit perustellaan kertaluokkaa pienemmin hyödyin. Pysytään vielä liikenteessä - se on yksi suurista energian kuluttajista ja täydellinen siirtymä sähköön on ilmeinen vuoteen 2050 mennessä. Pikkupakettien kuljetus on jo kokeiluissa siirtymässä sähköiseksi. DHL esimerkiksi kuljettaa lääkkeitä nelikoptereilla. Nelikopterit nostelevat vaivatta rakennusharkkoja ja kantavat läikyttämättä täysiä viinilaseja. USA on vapauttamassa ilmatilansa kaupallisille lennokeille ja samaa harkitsee EU. Nämä laitteet samoin kuin robottiautot tarvitsevat latauspisteitä tai akunvaihtopisteitä, joita autonomiset robotit voivat käyttää.

10 10 Aurinkopaneelit ovat yhä kevyempiä, akut tehokkaampia ja parhaillaan kokeillaan koneita, joiden ei siksi tarvitse koskaan laskeutua. Afgaaniviljelijä voisi lähettää pihaltaan lennokin huumelastissa tänne. Se tuskin jäisi kiinni. Bitcoin sallii maksutkin nykyään valtioiden huomaamatta. Kaikkea tavaraa ei tarvitse kuljettaa. Olen tehnyt 3D-tulostimilla varsin monia esineitä kännykänkuorista nokkahuiluihin. Valmistus siirtyy ostokeskuksiin, kerhotiloihin, huoltoliikkeisiin ja jakelukeskuksiin. 3D-tulostus kasvaa 20 vuoden sisällä autoteollisuuden kokoon. Uusi hajautettu tuotanto perustuu kokonaan sähköön. Nyt tulostetaan jo kenkiä, muotivaatteita, kuulokojeita, silmälasinkehyksiä, varjostimia, robottien, kilpa-autojen, lentokoneiden ja rakettien osia, rakennusten sisäverhoilua ja betoniseiniä, kipsikoristeita, keramiikkaa ja kultakoruja. Toimiva pieni maksa ja perna on jo nekin tulostettu sekä paljon titaanisia proteeseja. Käsittelen tämän nyt siksi, koska tämä vaikuttaa logistiikkaan ja liikkumiseen, mutta lähivalmistus purkautuvine tehtaineen vaikuttaa myös energian tarpeeseen. Edison olisi ymmärtänyt nämä sähkön uudet käyttötarpeet. Hän oli ensisijaisesti teollisuusmies ja energia-alan yrittäjä. Keksijä hän oli, koska sähkö ei käynyt kaupaksi, ellei hän keksinyt ihmisille syitä sähkön käyttöön. Sähkön piti tuottaa lisäarvoa ja monet erilaiset sähkölaitteet tarjosivat motiivin sähköverkkoon kytkeytymiseen. Sähkö voi edelleen parantaa elämäämme hyvin monella uudella tavalla. Siksi olen puhunut näistä uusista sähkön sovelluksistakin. Edisonin tavoin meidän tulee tutustua uuteen teknologiaan ja kaivaa esiin sen mahdolliset hyödyt. Monet nykyiset päättäjät muistuttavat hänen aikalaistaan Istuvaa Härkää. Historiallisen Little Big Hornin taisteluvoiton jälkeen suuri intiaanisoturi taantui ja päätyi Buffalo Billin sirkukseen 50 dollarin päiväpalkalla. Hän ei osannut johtaa joukkojaan uudistuksiin. Menneeseen loistoon ei voi jäädä makaamaan. Pitkäkestoinen sijoitus tuttuun ja turvalliseen on istuvien härkien tyyli. Muuttuvassa markkinassa nopeat pienet hypyt tulevaisuuteen ovat pienempi riski kuin se niinsanottu varovainen sijoitus, jolla on suuri jäännösarvo vielä 20 vuoden päästä. Edetkää ajatuksissa suurin, mutta investoinneissa mahdollisimman nopein lyhyin askelin. Jo 20 vuoden päästä maailma on hyvin oudon näköinen. Muistakaa myös, että toimialarajat eivät ole pysyviä. Google, IBM ja Ikea ovat nyt energia-alan yhtiöitä. Median, tietotekniikan ja tietoliikenteen konvergenssissa syntyi paljon raatoja, suurimmat kituvat vielä. Nyt on kehkeytymässä vastaava konvergenssiaalto, jossa yhtenä pyörteenä on energia-ala. Toivottavasti nautitte mielenkiintoisista ajoista. Kiitos!

11 11 IBM:n HCPVT-järjestelmä Sula-ilma -akut Perovskiittipohjaiset aurinkovetykennot Lämpösähköisten elementtien nykykehityksestä Valtamerten alaiset pumppuvoimavarastot EOS Aurora -akku Google Makani -leijavoimala Biopolttoaineiden energiatiheysarvoja Suomen sata uutta mahdollisuutta Japanilainen kerrosviljelmä Off Grid -liike Aurinkoenergian hintakehitys

Aurinkosähkön tuotanto ja aurinkopaneelit. Jukka Kaarre

Aurinkosähkön tuotanto ja aurinkopaneelit. Jukka Kaarre Aurinkosähkön tuotanto ja aurinkopaneelit Jukka Kaarre 9.8.2017 Oulun Seudun Sähkö Perustettu 1921 Toisen asteen osuuskunta Jäseninä 12 sähköosuuskuntaa ja 3 muuta yhteisöä Jäsenosuuskunnissa jäseniä noin

Lisätiedot

Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski. Yritys

Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski. Yritys Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski Yritys Solartukku Oy on aurinkoenergiaan erikoistunut 2009 perustettu yritys, jolla on toimitilat ja varasto Keuruulla. Ydintoimintaamme ovat aurinkolämpöja

Lisätiedot

Aurinkoenergiailta Joensuu

Aurinkoenergiailta Joensuu Aurinkoenergiailta Joensuu 17.3.2016 Uusiutuvan energian mahdollisuudet Uusiutuva energia on Aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergiaa (Bioenergia: puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu) Maalämpöä

Lisätiedot

Aurinkosähkön hyödyntäminen ja kannattavuus taloyhtiössä

Aurinkosähkön hyödyntäminen ja kannattavuus taloyhtiössä Aurinkosähkön hyödyntäminen ja kannattavuus taloyhtiössä Isännöitsijäseminaari 17.11.2015 Helsinki Energia-asiantuntija, tietokirjailija janne.kapylehto@gmail.com Aurinkosähkö Suomessa ei ole tulevaisuutta,

Lisätiedot

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian kehitys Ympäristöpolitiikan kehitys 19.4.2010 2 Globaali

Lisätiedot

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA. Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio,

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA. Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio, MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio, 12.5.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Kalasataman älykkäät energiajärjestelmät Suvilahden aurinkovoimala

Lisätiedot

ENERGIAMURROS. Lyhyt katsaus energiatulevaisuuteen. Olli Pyrhönen LUT ENERGIA

ENERGIAMURROS. Lyhyt katsaus energiatulevaisuuteen. Olli Pyrhönen LUT ENERGIA ENERGIAMURROS Lyhyt katsaus energiatulevaisuuteen Olli Pyrhönen LUT ENERGIA ESITTELY Sähkötekniikan diplomi-insinööri, LUT 1990 - Vaihto-opiskelijana Aachenin teknillisessä korkeakoulussa 1988-1989 - Diplomityö

Lisätiedot

Aurinkosähköä Iso-Roballe 15.2.2016

Aurinkosähköä Iso-Roballe 15.2.2016 Aurinkosähköä Iso-Roballe 15.2.2016 Janne Käpylehto Energia-asiantuntija, tietokirjailija Dodo RY janne.kapylehto@gmail.com Sisältö Yleistä aurinkosähköstä, kytkennät, hintakehitys Taloudelliset mallinnukset

Lisätiedot

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ 4.11.2014 Projektinjohtaja Helsingin Energia ESITYKSEN SISÄLTÖ Johdanto Smart City Kalasatamassa Aurinkovoimalan teknisiä näkökulmia Aurinkovoimalan tuotanto

Lisätiedot

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian

Lisätiedot

Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla. Lauri Hietala Solarvoima OY. www.solarvoima.fi. www.solarvoima.fi

Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla. Lauri Hietala Solarvoima OY. www.solarvoima.fi. www.solarvoima.fi Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla Lauri Hietala Solarvoima OY Toteuttaa avaimet käteen -periaatteella aurinkosähköratkaisuita kotiin, mökille, maatilalle ja teollisuuteen Omat asentajat Tuotteina

Lisätiedot

Satmatic aurinkoenergiajärjestelmät. Innovatiivinen ja älykäs aurinkoenergia. Solar Forum 12.05.2011. Satmatic Oy

Satmatic aurinkoenergiajärjestelmät. Innovatiivinen ja älykäs aurinkoenergia. Solar Forum 12.05.2011. Satmatic Oy Satmatic aurinkoenergiajärjestelmät Innovatiivinen ja älykäs aurinkoenergia Solar Forum 12.05.2011 Satmatic Oy Satmatic on suomalainen sähkö- ja automaatiotalo Satmatic in osakekannan omistaa pörssiyhtiö

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA

AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA Esityksen sisältö Johdanto aiheeseen Aurinkosähkö Suomen olosuhteissa Lyhyesti tekniikasta Politiikkaa 1 AURINKOSÄHKÖ MAAILMANLAAJUISESTI (1/3) kuva: www.epia.org

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Tampere Aurinkoenergia Suomessa 05.10.2016 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys Ry Aurinkoenergian termit Aurinkolämpö (ST) Aurinkokeräin Tuottaa lämpöä Lämpöenergia, käyttövesi,

Lisätiedot

Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä

Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Oy Olli Tuomivaara Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa työpaja 25.8.2014. Aurinkoenergian globaali läpimurto 160000

Lisätiedot

Johdanto... 3. Tavoitteet... 3. Työturvallisuus... 3. Polttokennoauton rakentaminen... 4. AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla...

Johdanto... 3. Tavoitteet... 3. Työturvallisuus... 3. Polttokennoauton rakentaminen... 4. AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla... OHJEKIRJA SISÄLLYS Johdanto... 3 Tavoitteet... 3 Työturvallisuus... 3 Polttokennoauton rakentaminen... 4 AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla... 5 POLTTOKENNOAUTON TANKKAUS - polttoainetta

Lisätiedot

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio,

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, 20.9.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimalat PPA-uutuus Muuta aurinkoenergiaan

Lisätiedot

AURINKOVOIMALA ILMAN INVESTOINTIA. Timo Huolman,

AURINKOVOIMALA ILMAN INVESTOINTIA. Timo Huolman, AURINKOVOIMALA ILMAN INVESTOINTIA Timo Huolman, 12.4.2017 Esityksen sisältö Helen Oy Helenin aurinkovoimalat Aurinkovoimala ilman investointia 12.4.2017 LUOTTAMUKSELLINEN HELEN OY 4/12/2017 3 Helen Oy

Lisätiedot

Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860.

Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860. Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860 Messut Salo Miten tehdään talo jossa mukava asua ja silti energian kulutus

Lisätiedot

Aurinkosähköä kotiin ja mökille Viralan koulu. Janne Käpylehto. www.solarvoima.fi

Aurinkosähköä kotiin ja mökille Viralan koulu. Janne Käpylehto. www.solarvoima.fi Aurinkosähköä kotiin ja mökille Viralan koulu Janne Käpylehto Aurinkosähkö 1. Merkittävä tuotantomuoto 2. Kannattavaa, hinta on kunnossa 3. Hauskaa! Aurinkosähkö - näpertelyä? Uusi sähköntuotantokapasiteetti

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

Lämmityskustannus vuodessa

Lämmityskustannus vuodessa Tutkimusvertailu maalämmön ja ilma/vesilämpöpumpun säästöistä Lämmityskustannukset keskiverto omakotitalossa Lämpöässä maalämpöpumppu säästää yli vuodessa verrattuna sähkö tai öljylämmitykseen keskiverto

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

aimo.palovaara@lakkapaa.com

aimo.palovaara@lakkapaa.com BIOENERGIAA TILOILLE JA TALOILLE Torniossa 24.5.2012 Aimo Palovaara aimo.palovaara@lakkapaa.com 050-3890 819 24.5.2012 1 Energiapuu: 1. hakkuutähde => HAKETTA 2. kokopuu => HAKETTA 3. ranka => HAKETTA,

Lisätiedot

Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014. Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014

Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014. Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014 Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014 1 Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014 Yleinen Ruukin aurinkoenergiatuoteperhe omakotitaloihin laajenee Ruukki aurinkosähköpaketeilla 27.10.2014 alkaen

Lisätiedot

HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ. 12.12.2013 Atte Kallio

HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ. 12.12.2013 Atte Kallio HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ 12.12.2013 Atte Kallio ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ Helsingin energiaratkaisu Energiatehokas yhteistuotanto Kaukojäähdytys Hukkaenergiat hyötykäyttöön Kalasataman älykkäät

Lisätiedot

Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ. Keravan omakotiyhdistys Osmo Auvinen

Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ. Keravan omakotiyhdistys Osmo Auvinen Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ Keravan omakotiyhdistys 26.4.2017 Osmo Auvinen osmo.auvinen@keoy.fi Keravan Energia Oy, emoyhtiö Keravan kaupunki 96,5 % Sipoon kunta 3,5 % Etelä-Suomen

Lisätiedot

Aurinkopaneelit. - sähköverkkoliittymille INNOVATIVT

Aurinkopaneelit. - sähköverkkoliittymille INNOVATIVT Aurinkopaneelit - sähköverkkoliittymille Etsitkö luotettavaa aurinkopaneeleiden toimittajaa, joka antaa sinulle ammattitaitoista palvelua ja sekä parhaan että luotettavimman teknologian? Aurinkopaketti

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän kaupunginvaltuusto 30.5.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 1.6.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus

Lisätiedot

www.ces.ee Citysec Energy Solutions AURINKOPANEELIT HYBRIDIRATKAISUT INVERTTERIT TARVIKKEET LED-VALOT KATUVALOT Citysec Energy Solutions

www.ces.ee Citysec Energy Solutions AURINKOPANEELIT HYBRIDIRATKAISUT INVERTTERIT TARVIKKEET LED-VALOT KATUVALOT Citysec Energy Solutions Uusiutuvan energian ratkaisut Citysec Energy Solutions Tulevaisuus on jo tänään! AURINKOPANEELIT HYBRIDIRATKAISUT Sähkö ja lämmin vesi - yhdellä moduulilla INVERTTERIT TARVIKKEET LED-VALOT KATUVALOT Narva

Lisätiedot

Kotien energia. Kotien energia Vesivarastot Norja

Kotien energia. Kotien energia Vesivarastot Norja Esitelmä : Pekka Agge Toimitusjohtaja Aura Energia Oy Tel 02-2350 915 / Mob041 504 7711 Aura Energia Oy Perustettu 2008 toiminta alkanut 2011 alussa. Nyt laajentunut energiakonsultoinnista energiajärjestelmien

Lisätiedot

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri 29.11.2017 HELENIN LÄHTÖKOHDAT HELSINGIN VUODEN 2030 JA 2035 TAVOITTEISIIN Helsinki tulee saavuttamaan

Lisätiedot

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko, ehtymätön energialähde Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko energianlähteenä Maapallolle tuleva säteilyteho 170 000 TW! Teho on noin 20.000 kertaa koko maapallon teollisuuden ja lämmityksen

Lisätiedot

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET Matkalle PUHTAAMPAAN maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET NYT TEHDÄÄN TEOLLISTA HISTORIAA Olet todistamassa ainutlaatuista tapahtumaa teollisuushistoriassa. Maailman ensimmäinen kaupallinen biojalostamo valmistaa

Lisätiedot

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu Teknologiaraportti Heikki Torvinen 1 Teknologiaraportti Käsittelee tekniikan näkökulmasta nyt ja tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja Polttoaineet Energian varastointi Lataus Ajoneuvoryhmät Henkilöauto Hyötyajoneuvot

Lisätiedot

Tornio 24.5.2012 RAMK Petri Kuisma

Tornio 24.5.2012 RAMK Petri Kuisma Tornio 24.5.2012 RAMK Petri Kuisma Sisältö Aurinko Miten aurinkoenergiaa hyödynnetään? Aurinkosähkö ja lämpö Laitteet Esimerkkejä Miksi aurinkoenergiaa? N. 5 miljardia vuotta vanha, fuusioreaktiolla toimiva

Lisätiedot

Aurinkolämpöjärjestelmät

Aurinkolämpöjärjestelmät Energiaekspertti koulutusilta Aurinkolämpöjärjestelmät 17.11.2015 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Energiaekspertti koulutusilta Aurinkolämpöjärjestelmät 1. Aurinkolämpö Suomessa 2. Aurinkolämmön rooli

Lisätiedot

Farmivirta. Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Olli Tuomivaara OULUN ENERGIA

Farmivirta. Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Olli Tuomivaara OULUN ENERGIA Farmivirta Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Olli Tuomivaara OULUN ENERGIA Farmivirta on puhdasta lähienergiaa pientuottajalta sähkönkäyttäjille Farmivirta tuotetaan mikro- ja pienvoimaloissa uusiutuvilla

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 18.2.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus 9 %

Lisätiedot

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT Pöyry Management Consulting Oy Perttu Lahtinen PÖYRYN VIISI TOIMIALUETTA» Kaupunkisuunnittelu» Projekti- ja kiinteistökehitys» Rakennuttaminen» Rakennussuunnittelu»

Lisätiedot

Rakennetaan yhdessä kestävämpi huominen. Älykkäillä energiaratkaisuilla uutta liiketoimintaa Rami Aaltonen

Rakennetaan yhdessä kestävämpi huominen. Älykkäillä energiaratkaisuilla uutta liiketoimintaa Rami Aaltonen Rakennetaan yhdessä kestävämpi huominen Älykkäillä energiaratkaisuilla uutta liiketoimintaa Rami Aaltonen Best product in Southern Finland 2017 Jäspi Älyvaraaja (Jäspi Smart Grid water heater) Jäspi Älyvaraaja

Lisätiedot

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012 Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta 30.8.2012 Esa.Eklund@KodinEnergia.fi Kodin vihreä energia Oy Mitä tuulivoimala tekee Tuulivoimala muuttaa tuulessa olevan liikeenergian sähköenergiaksi. Tuulesta saatava

Lisätiedot

Lähienergialiiton kevätkokous

Lähienergialiiton kevätkokous Lähienergialiiton kevätkokous 23.5.2017 Tarja Hellstén tarja.hellsten@vantaanenergia.fi 050 390 3300 Julkinen Vantaan Energia Oy TUOTAMME Tuotamme kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa ja Martinlaakson

Lisätiedot

Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari Kuopio Ari Puurtinen

Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari Kuopio Ari Puurtinen Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari Kuopio 21..2017 Ari Puurtinen ENERGIASEMINAARI 21..2017 Sisältö Kysyntäjousto Aurinkosähkö Aurinkosähkön tunnuspiirteet Sähkön kulutus vs. aurinkosähkön tuotto

Lisätiedot

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Jukka Leskelä Energiateollisuus ry SESKOn kevätseminaari 2013 20.3.2013, Helsinki 1 Kannattavuus? Kilpailukykyisesti Kokonaisedullisimmin Tuottajan

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

Sähköntuotannon näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki

Sähköntuotannon näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki Sähköntuotannon näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki Sähkön tuotanto Suomessa ja tuonti 2016 (85,1 TWh) 2 Sähkön tuonti taas uuteen ennätykseen 2016 19,0 TWh 3 Sähköntuotanto energialähteittäin

Lisätiedot

RUUKKI AURINKOLÄMPÖ- RATKAISUT

RUUKKI AURINKOLÄMPÖ- RATKAISUT RUUKKI AURINKOLÄMPÖ- RATKAISUT RUUKKI AURINKOLÄMPÖRATKAISUT 2 Ruukki aurinkolämpöratkaisut Kytkeydy ilmaiseen energialähteeseen Aurinkolämpö Kasvavat energiakustannukset, tiukentuva lain säädäntö ja henkilökohtainen

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Aurinkoenergia Suomessa Aurinkolämmitys on ennen kaikkea vesilämmitys Aurinkoenergia Suomessa Suomessa saadaan auringonsäteilyä yleisesti luultua enemmän. Kesällä säteilyä Suomessa saadaan pitkistä päivistä

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE LÄMMÖNTALTEENOTTO Lämmöntalteenotto kuumista usein likaisista ja pölyisistä kaasuista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden energiansäästöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen

Lisätiedot

Kannattava aurinkosähköinvestointi

Kannattava aurinkosähköinvestointi Kannattava aurinkosähköinvestointi -aurinkosähköjärjestelmästä yleisesti -mitoittamisesta kannattavuuden kannalta -aurinkoenergia kilpailukyvystä Mikko Nurhonen, ProAgria Etelä-Savo p. 043-824 9498 senttiä

Lisätiedot

Smart Grid. Prof. Jarmo Partanen LUT Energy Electricity Energy Environment

Smart Grid. Prof. Jarmo Partanen LUT Energy Electricity Energy Environment Smart Grid Prof. Jarmo Partanen jarmo.partanen@lut.fi Electricity Energy Environment Edullinen energia ja työkoneet Hyvinvoinnin ja kehityksen perusta, myös tulevaisuudessa Electricity Energy Environment

Lisätiedot

Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia. Markus Lankinen

Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia. Markus Lankinen Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia Aurinkosähkön tuottaja vuodesta 2013 Teho: 3 KW, 10 paneelia Invertteri: Fronius Tuotanto 8/2013-24.5.2016: 5000 kwh 5/2016: keskimäärin 11-18

Lisätiedot

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Suomen kansantalouden haasteet 1) Syvä taantuma jonka yli on vain elettävä 2) Kansantalouden rakennemuutos syventää taantumaa ja hidastaa

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto

Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto Uusiutuva energia ja hajautettu energiantuotanto Seminaari 6.5.2014 Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö 1 Esityksen sisältö Uudet ja uusvanhat energiamuodot: lyhyt katsaus aurinkolämpö ja

Lisätiedot

Neo-Carbon Energy selvittää, miten uusi energiajärjestelmä toimii

Neo-Carbon Energy selvittää, miten uusi energiajärjestelmä toimii VTT Impulssi joulukuussa 2014 Neo-Carbon Energy selvittää, miten uusi energiajärjestelmä toimii Teksti: Antti J. Lagus EU on määritellyt tiukat hiilidioksidin päästötavoitteet. Nämä tavoitteet merkitsevät,

Lisätiedot

Puu vähähiilisessä keittiössä

Puu vähähiilisessä keittiössä Puu vähähiilisessä keittiössä 16.09.2013 Matti Kuittinen Arkkitehti, tutkija Tässä esityksessä: 1. Miksi hiilijalanjälki? 2. Mistä keittiön hiilijalanjälki syntyy? 3. Puun rooli vähähiilisessä sisustamisessa

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Perinteiset polttoaineet eli Bensiini ja Diesel Kulutus maailmassa n. 4,9 biljoonaa litraa/vuosi. Kasvihuonekaasuista n. 20% liikenteestä. Ajoneuvoja n. 800

Lisätiedot

Aurinkosähkö kotitaloudessa

Aurinkosähkö kotitaloudessa Aurinkosähkö kotitaloudessa 24.3.205 Espoo ja 26.3.2015 Vantaa Markku Tahkokorpi, Utuapu Oy Aurinkoteknillinen yhdistys ry Suomen Lähienergialiitto ry Esityksen rakenne Yleistä aurinkoenergiasta Aurinkosähkö

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit

Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit BioG Haapavesi 8.12. 2010 Ritva Imppola ja Pekka Kokkonen Maaseudun käyttämätön voimavara Biokaasu on luonnossakin muodostuva kaasu, joka sisältää pääasiassa -

Lisätiedot

Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan energialiiketoiminnan mahdollisuudet

Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan energialiiketoiminnan mahdollisuudet Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan energialiiketoiminnan mahdollisuudet Satu Helynen ja Martti Flyktman, VTT Antti Asikainen ja Juha Laitila, Metla Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan

Lisätiedot

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018)

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) ENERGIATUET 2017 Säädöstaustat: - Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuodelta 2012 (1063/2012) sekä (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) - Työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Tuulivoiman ympäristövaikutukset

Tuulivoiman ympäristövaikutukset Tuulivoiman ympäristövaikutukset 1. Päästöt Tuulivoimalat eivät tarvitse polttoainetta, joten niistä ei synny suoria päästöjä Valmistus vaatii energiaa, mikä puolestaan voi aiheuttaa päästöjä Mahdollisesti

Lisätiedot

KISSANMAANKATU 20. Optiplan Oy ENERGIATALOUS. Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere www.optiplan.fi. Åkerlundinkatu 11 C Puh.

KISSANMAANKATU 20. Optiplan Oy ENERGIATALOUS. Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere www.optiplan.fi. Åkerlundinkatu 11 C Puh. KISSANMAANKATU 20 Optiplan Oy Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere www.optiplan.fi Mannerheimintie 105 Helsinginkatu 15, Åkerlundinkatu 11 C Puh. 010 507 6000 PL 48, 00281 Helsinki PL 124, 20101 Turku

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SEMINAARI Kuopio 12.-13.11.2013. Tulevaisuuden muuttuva työelämä ja oppimisen uudet keinot Risto Linturi, Sovelto Oyj

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SEMINAARI Kuopio 12.-13.11.2013. Tulevaisuuden muuttuva työelämä ja oppimisen uudet keinot Risto Linturi, Sovelto Oyj AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SEMINAARI Kuopio 12.-13.11.2013 Suomi 2.0: Tulevaisuuden muuttuva työelämä ja oppimisen uudet keinot Risto Linturi, Sovelto Oyj Arvoisa seminaarin kuulijat, Puhun usein maailman

Lisätiedot

Aurinkosähköä Suomeen. Jero Ahola LUT Energia 26.9.2012

Aurinkosähköä Suomeen. Jero Ahola LUT Energia 26.9.2012 Aurinkosähköä Suomeen Jero Ahola LUT Energia 26.9.2012 Esitelmän sisältö I. Johdantoa energian tuotantoon II. Aurinkoenergiajärjestelmien tekniikkaa III. Aurinkosähkö Suomessa IV. Yhteenveto I. Johdantoa

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Kapasiteettikorvausmekanismit Markkinatoimikunta 20.5.2014 Rakenne Sähkömarkkinoiden nykytila Hinnnanmuodostus takkuaa Ratkaisuja Fingridin näkemys EU:n nykyiset markkinat EU:n markkinamalli pohjoismainen

Lisätiedot

STY:n tuulivoimavisio 2030 ja 2050

STY:n tuulivoimavisio 2030 ja 2050 STY:n tuulivoimavisio 2030 ja 2050 Peter Lund 2011 Peter Lund 2011 Peter Lund 2011 Maatuulivoima kannattaa Euroopassa vuonna 2020 Valtiot maksoivat tukea uusiutuvalle energialle v. 2010 66 miljardia dollaria

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2012 1 (6) Ympäristölautakunta Ypst/1 02.10.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2012 1 (6) Ympäristölautakunta Ypst/1 02.10.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2012 1 (6) 284 Lausunto valtuustoaloitteesta, joka koskee aurinkosähkön edistämistä kaupungissamme HEL 2012-009032 T 00 00 03 Päätös Asia tulisi käsitellä kokouksessa 2.10.2012

Lisätiedot

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Ari Juva, Neste Oil seminaari 4.11.2009 Source: Ben Knight, Honda, 2004 4.11.2009 Ari Juva 2 120 v 4.11.2009 Ari Juva 3 Auton kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050 Vision toteutumisen edellytyksiä: Johdonmukainen ja pitkäjänteinen energiapolitiikka Ilmastovaikutus ohjauksen ja toimintojen perustana Päästöillä maailmanlaajuinen hinta, joka kohdistuu kaikkiin päästöjä

Lisätiedot

Laukaan energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Laukaan energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Laukaan energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Laukaan energiatase 2010 Öljy 354 GWh Puu 81 GWh Teollisuus 76 GWh Sähkö 55 % Prosessilämpö 45 % Rakennusten lämmitys 245 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

Omakustannushintainen mankalatoimintamalli. lisää kilpailua sähköntuotannossa

Omakustannushintainen mankalatoimintamalli. lisää kilpailua sähköntuotannossa Omakustannushintainen mankalatoimintamalli lisää kilpailua sähköntuotannossa Mankalatoimintamalli lisää kilpailua sähkömarkkinoilla Omakustannushintainen mankalatoimintamalli tuo mittakaava- ja tehokkuusetuja

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Energia ja ilmastonmuutos- maatilojen uusiutuvan energian ratkaisuja

Energia ja ilmastonmuutos- maatilojen uusiutuvan energian ratkaisuja Energia ja ilmastonmuutos- maatilojen uusiutuvan energian ratkaisuja Maatilojen energiakulutus on n. 10 TWh -> n. 3% koko Suomen energiankulutuksesta -> tuotantotilojen lämmitys -> viljan kuivaus -> traktorin

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden murros - Kysynnän jousto osana älykästä sähköverkkoa

Sähkömarkkinoiden murros - Kysynnän jousto osana älykästä sähköverkkoa Sähkömarkkinoiden murros - Kysynnän jousto osana älykästä sähköverkkoa EL-TRAN 14.02.2017 Prof. Pertti Järventausta Tampereen teknillinen yliopisto 1 Kaksisuuntaisessa, älykkäässä sähköverkossa hyödynnetään

Lisätiedot

Kodin tuntu tulee läheltä

Kodin tuntu tulee läheltä Kodin tuntu tulee läheltä Lämmin koti on arvokas, muttei kallis Hippu-kaukolämpö tuo arkeesi turvaa. Edullisesti ja ekologisesti Lapista. Miksi liittyä kaukolämpöön? Kaukolämpö tuo mukavuutta arkeen ihmisistä

Lisätiedot

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Aurinko Maalämpö Kaasu Lämpöpumput Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Kaasulämmityksessä voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa käyttämällä biokaasua tai yhdistämällä lämmitysjärjestelmään

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

Mikrotuotannon kytkeminen valtakunnanverkkoon

Mikrotuotannon kytkeminen valtakunnanverkkoon Mikrotuotannon kytkeminen valtakunnanverkkoon Jukka Rajala 28.01.2016 Sisältö Elenia lyhyesti Mikrotuotantojärjestelmän mitoitus ja verkkoonliittäminen Elenia tänään Palvelumme perustana on, että arki

Lisätiedot

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Äänekosken energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Äänekosken energiatase 2010 Öljy 530 GWh Turve 145 GWh Teollisuus 4040 GWh Sähkö 20 % Prosessilämpö 80 % 2 Mustalipeä 2500 GWh Kiinteät

Lisätiedot

HELSINGIN ENERGIARATKAISUT. Maiju Westergren

HELSINGIN ENERGIARATKAISUT. Maiju Westergren HELSINGIN ENERGIARATKAISUT Maiju Westergren 1 50-luvulla Helsinki lämpeni puulla, öljyllä ja hiilellä - kiinteistökohtaisesti 400 350 300 250 200 150 100 50 Hiukkaspäästöt [mg/kwh] 0 1980 1985 1990 1995

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Aurinkoenergia Suomessa 28.3.2017 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys Ry Aurinkoenergian potentiaali Aurinkoenergia on: Ilmaista Rajoittamattomasti Ympäristöystävällinen, päästötön

Lisätiedot

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa 20.01.2010 Heinikainen Olli Esityksen sisältö Yleistä Olemassa olevat sovellukset Kineettisen energian palauttaminen Potentiaalienergian palauttaminen

Lisätiedot

TTY forum 2013 Hulluna teknologiaan Tampere-talo 12.11.2013

TTY forum 2013 Hulluna teknologiaan Tampere-talo 12.11.2013 TTY forum 2013 Hulluna teknologiaan Tampere-talo 12.11.2013 Radikaalit teknologiat ja Suomi 2.0 Risto Linturi, Sovelto Oyj Arvoisa rehtori, hyvät seminaarin kuulijat, Taisin haaveilla filosofin urasta

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA YK:n Polaari-vuosi ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA Ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa koskaan kohdannut ympärist ristöuhka. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti arktisilla alueilla. Vaikutus

Lisätiedot

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Jukka Leskelä Energiateollisuus Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.2016 Hiilen käyttö sähköntuotantoon on

Lisätiedot

Sähköntuotannon tulevaisuus. Seppo Valkealahti Sähköenergiatekniikan professori Tampereen teknillinen yliopisto

Sähköntuotannon tulevaisuus. Seppo Valkealahti Sähköenergiatekniikan professori Tampereen teknillinen yliopisto Sähköntuotannon tulevaisuus Seppo Valkealahti Sähköenergiatekniikan professori Tampereen teknillinen yliopisto Teknologiamurros Katunäkymä New Yorkissa 1900 luvun alussa 2 Teknologiamurros Katunäkymä New

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset. Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset. Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Peruslähtökohtia EU:n ehdotuksissa Ehdollisuus - Muun maailman vaikutus

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttömahdollisuudet Liikuntakeskus Pajulahdessa

Uusiutuvan energian käyttömahdollisuudet Liikuntakeskus Pajulahdessa Uusiutuvan energian käyttömahdollisuudet Liikuntakeskus Pajulahdessa Antti Takala 4.6.2014 Esityksen sisältö Tutkimuksen aihe Työn tavoitteet Vesistölämpö Aurinkosähköjärjestelmät Johtopäätökset Työssä

Lisätiedot