KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVOJEN TARKISTUKSEN LÄHTÖKOHTIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVOJEN TARKISTUKSEN LÄHTÖKOHTIA"

Transkriptio

1 1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVOJEN TARKISTUKSEN LÄHTÖKOHTIA Maakuntahallitus päätti aloittaa Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistuksen (24 ). Lähtökohtina ovat, että tarkistuksessa korostetaan strategisuutta ja nostetaan merkintöjen maakunnallista/seudullista tasoa. Tarkistuksessa painopisteen muodostaa Keski-Suomen Strategian aluerakenne Maakuntakaavan tarkistuksen Aluerakenne ja saavutettavuus teemaryhmä on valmistellut strategisuuteen ja maakunnallisuuteen/seudullisuuteen liittyviä linjauksia. Samoin on tarkasteltu vahvistettujen kaavojen merkintöjen tarpeellisuutta ja päivitystä. VAHVISTETUT MAAKUNTAKAAVAT Kaavaprosessin aikana ratkaistaan miltä osin voimassa olevien kaavojen merkintöjä jätetään voimaan ja mitä uusia asioita otetaan mukaan. Samalla kun tarkistettu maakuntakaava hyväksytään, kumotaan kaikki aiemmat maakuntakaavat. Lopputuloksena saadaan kaikki voimassa olevat maakuntakaavat korvaava Keski-Suomen tarkistettu maakuntakaava. Keski-Suomen maakuntakaavaa tarkistetaan 1. vaihemaakuntakaavaa tarkistetaan: (Jyväskylän seudun jätteenkäsittelykeskus, vain nimen ja toiminnan kuvauksen muutos) 2. vaihemaakuntakaavaa tarkistetaan (Kiviaineshuolto ja niihin liittyvät luonnonarvot) 3. vaihemaakuntakaavaa ei avata (Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima) 4. vaihemaakuntakaavaa tarkistetaan mutta ei kauppaa koskevilta osin Pirkanmaan 1. maakuntakaava Länkipohjan osalta tarkistetaan MAAKUNNALLINEN/SEUDULLINEN TASO Maakunnallisen/seudullisen tason alapuolelle jäävät varaukset esitetään tarvittaessa liitekartoilla ja niihin viitataan kaavaselostuksessa. Ne ovat luonteeltaan paikallisia. Näiden alueiden toiminta tulee turvata kuntakaavoituksen yhteydessä. Taajama: Lähtökohtana on selvitys seudullisesti merkittävistä taajamista. Ei koske 4. vaihemaakuntakaavassa määriteltyjä Jämsän, Karstulan, Keuruun, Laukaan, Muuramen, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken yhtenäisiä asemakaava-alueita eikä Jyväskylän yhtenäistä keskustaajama-aluetta.

2 2 Satama-alue, venesatama: Mihin väylä menee, säilytetään. Taajamien satamia ei esitetä, sisältyvät taajamamerkintään. Miten suhtaudutaan pudotuspaikkoihin (mukana lainvoimaisessa kaavassa)? Pohjavesialue: Esitetään seudullisesti merkittävien taajamien läheiset alueet. Taajamissa olevia ei esitetä, kuntien maankäyttö huomioi. Haetaan valtakunnan pv-huollon kannalta tärkeät alueet lähtökohtana uusi pohjavesiluokitus. Maa-ainesten (eo/1) ja kalliokiviainesten (eo/2) ottovyöhyke: Esitetään seudullisesti merkittävien taajamien sekä kanta- ja valtateiden ja ratojen läheiset alueet 5 km vyöhykkeellä. Rakennuskivialueet säilytetään, perusteena elinkeinoelämä. Merkitään eo/1, eo/2 ja eo/3 yhdellä eo merkinnällä, alueluettelosta selviää onko kyse maa-ainesten, kalliokiviainesten vai rakennuskiviainesten ottovyöhykkeestä. Turvetuotantoalue (EO/tu, eo/tu): Poistetaan lopetetut turvetuotantoalueet. Luvitetut tai tuotannossa olevat alle 30 ha alueet poistetaan. Ampumarata (e/a): Esitetään ne, joilla suoritetaan ammuntaan liittyviä lakisääteisiä velvoitteita ja jotka ovat ampumaurheilun kannalta tärkeitä. Luonnonsuojelu: Esitetään tehdyn tarkistuksen mukaisesti: Osa maakunnallisista suojelualueista (SL, S, s) muuttuu arvoluokaltaan paikallisesti merkittäviksi, maakuntakaavaan jäävien merkintä tarkistetaan. Toteutetut maakunnalliset suojelualueet esitetään selostuksen liitekartalla. Ks. lisäksi teemakohtainen tarkastelu. Virkistys- ja matkailu: Esitetään tehdyn päivityksen mukaisesti. Ks. lisäksi teemakohtainen tarkastelu. Liikenneverkko: Yhdystiet esitetään kaavan pohjakarttamerkintänä. Eritasoliittymistä esitetään hyväksytyissä tie- ja yleissuunnitelmissa olevat, ei toivomuslistalla olevia. Kulttuuriympäristö: Esitetään UNESCOn maailmanperintökohteet, valtakunnalliset ja maakunnalliset kulttuurimaisema-alueet sekä valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Poistetaan maakunnallinen rakennettu kulttuuriympäristö, perinnebiotoopit, muinaismuistot. Yhteystarve: Päivitetään kaikki teknistä huoltoa koskevat yhteystarpeet ja siirretään tähän ryhmään myös ohjeelliset yhteydet, jolloin erilaisten merkintöjen määrä vähenee. Kohdemerkinnän kokoraja on 50 ha tai sen alle. TIIVISTETTYNÄ Esitetään/visioidaan Keski-Suomen Strategian mukaisia keskittymiä Tuodaan esille uusia alueidenkäytöllisiä näkemyksiä ja mahdollisia vaihtoehtoja Tehdään merkintöjen maakunnallisen/seudullisen rajan nosto

3 3 TEEMAKOHTAINEN TARKASTELU JA PERUSTELUT (ei muutostarvetta, päivitetään, poistetaan) Asutusrakenne Kaupunkikehittämisen kohdealue (kk1 ja kk2) Jyväskylän, Jämsänjokilaakson ja Äänekosken alueilla merkinnät on huomioitu rakennemalleissa. Jämsänjokilaakson ja Äänekosken kaavoitus sekä Jyväskylän yleiskaavaehdotus huomioivat maakuntakaavan kehittämisperiaatteen. Logistiikan kehittämisen kohdealue (lk) Palokangas-Pielislehdon alue on kaavoitettu ja osaksi toteutunut ko. käyttötarkoitukseen ja laajentumassa. Voimassa olevan kaavan TP-alue on riittävä. Puuteknologian kehittämisen kohdealue (pk) Merkintä ei ole edistänyt alueiden kehittymistä haluttuun suuntaan, merkinnän ohjausvaikutus heikko. Osassa on työpaikka- ja teollisuusaluemerkintöjä, joita tarkistetaan ja jotka korvaavat kehittämisperiaatemerkinnän. Yhdyskuntarakenteen laajenemissuunta Ei ohjausvaikutusta. Suojavyöhyke (sv, sv1,sv 2,sv3) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Ohjausvaikutus hyvä. Toivakan varikon toiminta loppuu 2020?, suojavyöhykkeet sv1 ja sv2 pois? Selvitäänkö yhdellä sv:llä ja aluekohtaisilla määräyksillä? Suojavyöhyke (sv4) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Ohjausvaikutus hyvä. Selvitäänkö yhdellä sv:llä ja aluekohtaisilla määräyksillä? Keskustatoimintojen alue, kohde (C, c) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Ohjausvaikutus hyvä. Keskustatoimintojen alakeskus (ca) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Ohjausvaikutus hyvä. Taajamatoimintojen alue (A) Maakunnallisen/Seudullisuuden tason nosto aiheuttaa selvitystarpeen seudullisesta A:sta. Vähittäiskaupan suuryksikkö (km) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Ohjausvaikutus hyvä. Kaupallinen vyöhyke (km-1, km-2) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Ohjausvaikutus hyvä. Työpaikka-alue (TP) Päivitys Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 pohjalta.

4 4 Selvitystarve. Omana työnä paikkatiedolla. Teollisuus- ja varastoalue (T, t) Päivitys Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 pohjalta. Selvitystarve. Omana työnä paikkatiedolla. Teollisuus- ja varastoalue (T/kem, t/kem) Ympäristöriskin sisältäviä alueita. Seveso direktiivin mukaiset laitokset suojavyöhykkeineen tulee tunnistaa aluerakenteen suunnittelussa. Esitetään kohteet alueluettelossa. Lisää perusteluja asutusrakenteen taustamuistiossa. Liikenne Tieliikenteen yhteystarve (st) Seppälänkangas pois, toteutunut nykypaikalle. Jyväskylän läntinen ohitustie muuttuu ohjeelliseksi. Tieliikenteen yhteystarve (yt) Säynätsalo-Pukinniitty, neuvottelu Tieluokan muutos Muutoksia esimerkiksi kt->vt ei esitetä kartalla vaan tavoitetila esitettään tien yhteydessä. Joukkoliikenteen laatukäytävä Konnevesi-Äänekoski uutena? Melualue (me, me1, me2) 4.vmk:n yhteydessä tarkistettiin Jyväskylän lentoaseman melualue mutta Hallin tarkistus valmistui myöhemmin eikä ehtinyt mukaan kaavaan. Hallin lentokentän melualueen tarkistus. Tieto saadaan Finavialta. Lentoliikenteen alue (LL) Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 tavoitteen mukainen. Muutos Halliin. Vesiliikenteen alue, kanava Kirjoitetaan laivaväylän yhteyteen, Äänekosken kaupungin esityksestä Konginkankaan kanava poistetaan alueen maankäyttöä haittavana. Lentokenttä, lentopaikka Esitetään asfaltoidut ja lennonvalmistelutiloja sisältävät kentät. Viitasaaren lentokenttä poistetaan, koska se on ruohokenttä ja siltä puuttuu lennonvarmistustila. Satama-alue Taajamien satama-alueet sisällytetään taajamamerkintään. Satama-alueet, joihin ei mene väylää, poistetaan. Venesatama

5 5 Taajamien satamat sisällytetään taajamamerkintään. Satamat joihin ei mene väylää, poistetaan. Eritasoliittymä Osoitetaan olemassa olevat ja tiesuunnitelmiin sisältyvät. Kaavaselostuksen kartalla tai sanallisesti voidaan esittää teiden kehittämissuunnitelmiin sisältyvät eritasoliittymät. Liikennetunneli Olemassa olevia, maankäyttömuutoksia ei ole tapahtunut, vähentää meluhäiriöitä läheiseen tiiviiseen asutukseen, merkittäviä ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten kannalta. Moottoritie (mo) Olemassa olevia, maankäyttömuutoksia ei ole tapahtunut, merkittäviä ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten kannalta. Moottoritie, uusi (mo) Neuvottelu Moottoritie, ohjeellinen (mo) Merkittäviä ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten kannalta. Valtatie/runkotie, merkittävä parantaminen (vt/rt) Vt4 Joutsa-Viisarinmäki poistetaan, koska toteutettu. Muiden osalta yhdistäminen merkinnän Valtatie/kantatie, merkittävä parantaminen (vt/kt) kanssa. Valtatie/kantatie (vt/kt) Olemassa olevia, merkittäviä ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten kannalta. Uusi valtatie/kantatie (vt/kt) Olemassa olevia, merkittäviä ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten kannalta. Valtatie/kantatie, merkittävä parantaminen (vt/kt) Yhdistäminen merkinnän Valtatie/runkotie, merkittävä parantaminen (vt/rt) kanssa. Valtatie/kantatie, ohjeellinen (vt/kt) Konneveden keskustan ohitus pois. Seututie (st) Kuokkalan kehäväylä yhdystieksi, ei mukaan (ks. kohta yhdystie (yt). Uusi seututie (st) Siirto seututieluokkaan: Tiituspohja. Seututie, ohjeellinen (st) Karstulan ja Toivakan keskustojen ohitusten poisto, koska Keski-Suomen maakuntakaavasta jäi vahvistamatta uudet kantatienyhteydet Multia-Pylkönmäki-Karstula ja Viisarinmäki- Toivakka-Niemisjärvi. Yhdystie (yt) Vain muutama on lainvoimaisessa kaavassa, paikallista merkitystä.

6 6 Yhdystie, ohjeellinen (yt) Vain muutama on lainvoimaisessa kaavassa, paikallista merkitystä. Valtakunnallisesti merkittävä päärata/runkorata Asemat pois liian pienipiirteisenä. Valtakunnallisesti merkittävä päärata/runkorata, merkittävä parantaminen Asemat pois liian pienipiirteisenä. Rautatie Olemassa olevia, maankäyttömuutoksia ei ole tapahtunut, merkittäviä ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten kannalta. Lisää perusteluja asutusrakenteen taustamuistiossa. Tekninen huolto Voimalinja, yhteystarve (z) Yhteystarve-merkinnällä osoitetaan ne yhteydet, joiden tarve on voitu todeta, mutta joiden sijaintiin tai toteuttamiseen liittyy niin huomattavaa epävarmuutta, ettei ohjeellisen tai vaihtoehtoisen linjauksen osoittaminen ole mahdollista. Merkintään ei yleensä ole perusteltua liittää rakentamisrajoitusta, mutta suunnittelumääräys on mahdollinen. Pääjohto, yhteystarve (j, v) Yhteystarve-merkinnällä osoitetaan ne yhteydet, joiden tarve on voitu todeta, mutta joiden sijaintiin tai toteuttamiseen liittyy niin huomattavaa epävarmuutta, ettei ohjeellisen tai vaihtoehtoisen linjauksen osoittaminen ole mahdollista. Merkintään ei yleensä ole perusteltua liittää rakentamisrajoitusta, mutta suunnittelumääräys on mahdollinen.) Jätteenkäsittelyalue (EJ, ej) Jätelain muutoksen vuoksi on alueiden luonne muuttunut materiaalikeskustyyppiseksi. Osaksi ympäristöhäiriötä tuottavia alueita jotka on syytä tunnistaa aluerakenteen suunnittelussa. Materiaalikeskus nimi merkinnäksi tai korostus aluekuvauksessa. Yhdyskuntateknisen huollon alue (ET, et) Osaksi ympäristöhäiriötä tuottavia alueita jotka on syytä tunnistaa aluerakenteen suunnittelussa. Energiahuollon alue (EN, en) Osaksi ympäristöhäiriötä tuottavia ja alueita jotka on syytä tunnistaa aluerakenteen suunnittelussa. Palokan lämpövoimala ei ole toteutunut, ei Jyväskylän yleiskaavaehdotuksessa. Rauhalahden jätteenpolttotavoitteesta on luovuttu. Voimalinja (z) Olemassa tai rakenteilla olevia sekä valmiiksi suunniteltuja kv:n johtolinjoja. Johdot ovat osaksi ympäristöhäiriötä tuottavia ja energiahuoltoon liittyviä alueita, jotka on syytä tunnistaa aluerakenteen suunnittelussa.

7 7 Voimalinja, uusi (z) On tarpeeton, huomioidaan joko voimalinjan tai voimalinjan yhteystarpeen yhteydessä. Voimalinja, ohjeellinen (z) On tarpeeton, huomioidaan voimalinjan yhteystarpeen yhteydessä. Pääjohto, ohjeellinen (j, v) On tarpeeton. Vahvistetussa kaavassa mukana vain Hankasalmi-Jyväskylä. Huomioidaan tarvittavilta osin yhteystarve-merkinnällä. Tuulivoimapuiston alue (tv) Perustuvat tuoreeseen 3. vaihemaakuntakaavaan eikä alueiden maankäyttö muutu. Keski- Suomen strategian/aluerakenne 2040 työpaikat ja palvelut teeman tavoitteen mukainen. Lisää perusteluja asutusrakenteen taustamuistiossa. Luonnonvarat Pohjavesialue (pv) Uusi luokitus tuo muutoksia. Selvitys meneillään. Maa-ainesten ottovyöhyke (eo/1), Kalliokiviainesten ottovyöhyke (eo/2), Rakennuskiviainesten ottovyöhyke (eo/3) Alueiden maankäyttö ei muutu, maa-aines on laadukasta ja määrä riittävä kiviaineskulutustarpeeseen nähden. Rakennuskiviainesten osalta Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 työpaikat ja palvelut teeman tavoitteen mukainen. Merkitään eo/1, eo/2 ja eo/3 yhdellä eo merkinnällä, alueluettelosta selviää onko kyse maa-ainesten, kalliokiviainesten vai rakennuskiviainesten ottovyöhykkeestä. Malmipotentiaalinen vyöhyke (ek) Alueiden maankäyttö ei muutu. Keski-Suomen strategian/rakennemallin tavoitteen mukainen. Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 työpaikat ja palvelut teeman tavoitteen mukainen. Turvetuotantoalue (EO/tu) Kumotaan alle 30 ha tuotannossa olevat tai luvitetut alueet maakunnallisen tasonnoston seurauksena. Saarijärven Paajalansuo poistetaan, Keski-Suomen maakuntakaava, nro 88 (KHO , Taltionro 612). Turvetuotantoon soveltuva alue (tu, tu1) Perustuu tuoreeseen 3. vaihemaakuntakaavaan eikä alueiden maankäyttö muutu. 3. vaihemaakuntakaavassa, jossa esitetään turvetuotantoon soveltuvia alueita, on huomioitu valtioneuvoston periaatepäätös ( ) turvemaiden kestävästä ja vastuullisesta käytöstä ja suojelusta sekä ympäristösuojelulain (YSL) muutosesityksessä maakuntakaavaa koskevan sisällön. Periaatepäätöksessä annetaan maakuntakaavoitukselle merkittävä asema turvetuotannon ohjaamisessa luontoarvojen kannalta toissijaisille turvealueille. Myös YSL:n muutosesitys huomioi luontoarvojen selvityksen maakuntakaavassa.

8 8 Erityistoiminnot Puolustusvoimien alue (EP, ep) Puolustusvoimien rakennemuutos on tuonut muutoksia aluevarauksiin. Jämsän Hallin ja Keuruun Pioneerirykmentin ja Roosinpohjan alueet pois. Ampumarata (e/a) Ympäristöhäiriötä tuottava harrastus jolla on vakiintunut harjoitus- ja kilpailualue. Ampumarataselvitys mukaan tuleville radoille (4. vmk:n luonnosvaiheen vastine Viitasaaren kaupungille Ilmolahden ampumaradan melualueen merkitsemisestä: Koska tilanne on erilainen eri osissa maakuntaa, liitto tulee selvittämään melukysymyksen maakuntakaavan tarkistuksen yhteydessä ). Otetaan mukaan vain ampumaurheilun, metsästyksen ja maanpuolustuskoulutuksen kannalta valtakunnallisesti ja seudullisesti merkittävät radat. Muut radat ovat paikallisesti merkittäviä joista kunnan tulee huolehtia maankäytön suunnittelulla ja ympäristöluvituksella. Yhdistetään ampumaradat ja moottoriurheilualueet yhdeksi merkinnäksi eu, alueluttelosta selviää onko kyse ampumaradasta vai moottoriurheilualueesta Moottoriurheilualue (E/mo, e/mo) Ympäristöhäiriötä tuottava harrastus. Alueet on syytä tunnistaa aluerakenteen suunnittelussa. Keuruulla on suunnitelma uudesta radasta entiselle kaatopaikalle Talvisalon jätteenkäsittelyalueelle. Kulttuuriympäristö Yhdistetään ampumaradat ja moottoriurheilualueet yhdeksi merkinnäksi eu, alueluttelosta selviää onko kyse ampumaradasta vai moottoriurheilualueesta. Kulttuuriympäristön kehittämisen kohdealue (kuk) Päällekkäisyyksiä arvokkaiden maisema-alueiden, suojelualueiden ja Natura 2000-verkoston kanssa. Ohjausvaikutus heikko. Haapamäen radan asemanympäristöjen arvot tuodaan esille ratamerkinnässä. UNESCO:n maailmanperintökohde (un) Keski-Suomen tärkeimmät kulttuuriympäristön kohteet. VAT:ssa määritelty, on oltava kaavassa. Valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö VAT:ssa määritelty, on oltava kaavassa. Päivitys tehty. Maakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö Liian pienipiirteistä maakuntakaavatasolle. Useat sijaitsevat taajamissa, mukaan taajaman suunnittelumääräykseen kuten Keski-Suomen maakuntakaavassa. Muodostetaan kulttuuriympäristökohteista (muinaismuistot, valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokas maisema ja rakennettu kulttuuriympäristö, perinnebiotoopit) kulttuuriympäristökokonaisuuksia. Valtakunnallisesti (v) ja maakunnallisesti (m) arvokas maisema-alue

9 9 Valtakunnallisten alueiden päivitys on tehty. Maakunnallinen päivitys tehdään vuosina Valtakunnalliset on määritelty VAT:ssa, on oltava kaavassa. Arvokas perinnemaisema Liian pienipiirteistä maakuntakaavatasolle. Muodostetaan kulttuuriympäristökohteista (muinaismuistot, valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokas maisema ja rakennettu kulttuuriympäristö, perinnebiotoopit) kulttuuriympäristökokonaisuuksia. Muinaismuistokohde Liian pienipiirteistä maakuntakaavatasolle. Muodostetaan kulttuuriympäristökohteista (muinaismuistot, valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokas maisema ja rakennettu kulttuuriympäristö, perinnebiotoopit) kulttuuriympäristökokonaisuuksia. Maisematie (st/ma) Keski-Suomen Strategian laadinnan yhteydessä nousi esille ns. Vihreä väylä Laukaa- Sumiainen-Konginkangas. Luonteva jatko tälle etelään on Laukaasta Toivakan kautta Rutalahteen ja edelleen Keski-Suomen maakuntakaavan maisematielle Korpilahti-Sysmä. Luonnonsuojelu Kansallis- ja luonnonpuisto (kpu, lpu) Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Kansallispuistoverkosto on täydentynyt mm. Etelä-Konneveden puistolla. Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 tavoitteen mukainen. Natura 2000 verkostoon kuuluva alue Asetetaan kokoraja, jonka alapuolisia ei esitetä. Alueluettelossa ja teemakartalla esitetään kaikki kohteet. Luonnonsuojelualue (SL, sl Asetetaan kokoraja, jonka alapuoliset kohdemerkinnällä. Alueluettelossa ja teemakartalla esitetään kaikki kohteet. Huomioidaan soidensuojeluohjelman päivitys. Päivitetään toteutumatta olevien kohteiden tilanne. Suojelualue (S, s) Selvitystarve. Tarkistetaan merkinnät. Kansallispuistot, Natura, SL ja S yhdellä merkinnällä, suurimman rajauksen mukaisesti (vrt. Länsi-Lapin ja Pirkanmaan makat). Valtakunnallisen suojeluverkoston kohteet kaavaan. Maakunnallisista kohteista esitetään vain toteutumatta olevat (strategisuus), toteutuneet esitetään kaavaselostuksessa. Tarkistetaan toteutumattomien kohteiden arvoluokka -> osa poistuu paikallisina kohteina. Huomioidaan soidensuojeluohjelman päivitys. Päivitetään toteutumatta olevien kohteiden tilanne. Jos luonnonsuojelussa päädytään luontoarvojen keskittymien esittämiseen, poistetaan näiltä alueilta siihen liittyvät merkinnät ja ne esitetään kaavaselostuksessa.

10 10 Luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä suoalue (luo) Perustuu tuoreeseen 3. vaihemaakuntakaavaan eikä alueiden maankäyttö muutu. 3. vaihemaakuntakaavassa, jossa esitetään turvetuotantoon soveltuvia alueita, on huomioitu valtioneuvoston periaatepäätös ( ) turvemaiden kestävästä ja vastuullisesta käytöstä ja suojelusta sekä ympäristösuojelulain (YSL) muutosesityksessä maakuntakaavaa koskeva sisältö. Periaatepäätöksessä annetaan maakuntakaavoitukselle merkittävä asema turvetuotannon ohjaamisessa luontoarvojen kannalta toissijaisille turvealueille. Myös YSL:n muutosesitys huomioi luontoarvojen selvityksen maakuntakaavassa Arvokas kallioalue (ge/1) Maakuntakaavan toteutuksen seurannan mukaan merkintä turvaa alueen arvojen säilymisen. Arvokas harjualue (ge/2) Valtakunnallisesti arvokkaissa tuuli- ja rantakerrostumissa (Suomen ympäristö 32/2011) on Keski-Suomesta 15 kohdetta, joista kymmenen on jo lainvoimaisissa Keski-Suomen maakuntakaavassa tai 2. vaihemaakuntakaavassa. Maakuntakaavan toteutuksen seurannan mukaan merkintä turvaa alueen arvojen säilymisen. Lisätään viisi uutta aluetta. KHO:n päätös (2015:129) poistaa yhden 2. vaihemaakuntakaavan alueen. Arvokas moreenimuodostuma (ge/3) Maakuntakaavan toteutuksen seurannan mukaan merkintä turvaa alueen arvojen säilymisen. Virkistys Yhdistetään ge/1, ge/2 ja ge/3 yhdeksi ge merkinnäksi, alueluettelosta selviää onko kyseessä arvokas harju-, kallio- tai moreenimuodostuma. Matkailun ja virkistyksen kehittämisen kohdealue (mv) Perustuvat tuoreeseen 4. vaihemaakuntakaavaan. Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 matkailu ja virkistys teeman tavoitteen mukainen. Muutetaan nimi matkailun ja virkistyksen vetovoima-alueeksi. Vesimatkailun kehittämisen kohdealue (vm) Päällekkäisyyttä matkailun ja virkistyksen kehittämisen kohdealueiden kanssa, ei ohjausvaikutusta. Ulkoilun yhteystarve Päivitettiin 4. vmk:n yhteydessä Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 tavoitteen mukainen. Vesiliikenteen yhteystarve Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 tavoitteen mukainen. Poistetaan Keitele-Kivijärvi yhteystarve riittämättömien selvitysten sekä koskireittiin liittyvien luonto- ja kulttuuriarvojen vuoksi. Vesialue (w) Osa poistettiin jo 4. vmk:n yhteydessä. On päällekkäinen merkintä muiden vesistöihin liittyvien merkintöjen kanssa. Ohjausvaikutus heikko.

11 11 Virkistysalue, kohde; laajenemissuunta (V, v) Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Kumoamiset perustuvat virkistysaluetarkistukseen ja työneuvotteluihin kuntien kanssa, kumottavat on esitetty matkailun ja virkistyksen taustamuistiossa. Matkailupalvelujen alue, kohde (RM, r) Maksulliset virkistysalueet (laskettelukeskukset) muutetaan matkailupalvelujen alueeksi (Ympäristöministeriön tulkinta on, että jos rinnealueen pääasiallinen käyttö perustuu maksulliseen sisäänpääsyyn, alue tulee merkitä matkailupalvelujen alueeksi). Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Kumoamiset perustuvat virkistysaluetarkistukseen ja työneuvotteluihin kuntien kanssa, kumottavat on esitetty matkailun ja virkistyksen taustamuistiossa. Ulkoilureitti Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Moottorikelkkailureitti Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Moottorikelkkareitistö on päivitetty yhteistyössä Keski-Suomen Lumikelkkakerhot ry:n kanssa. Maakuntakaavan tarkistukseen uutta aineistoa on saatu Hankasalmen, Joutsan, Jämsän, Laukaan, Muuramen, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueilta. Laivaväylä, veneväylä, vesiretkeilyreitti Päivitettiin 4. vmk:n yhteydessä, joka on tuore kaava. Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Konneveden ja Päijänteen kehittämisalueet Alueet päivitettiin 4. vmk:n yhteydessä. Keski-Suomen strategian/aluerakenne 2040 painopisteen Matkailu ja virkistys mukainen. Kehittämismerkinnällä tuetaan ympäröivän alueen kehittämistä. Konneveden ja Päijänteen merkinnät korvautuvat Matkailun ja virkistyksen vetovoima-alueena (mv), joka käsittää Etelä-Konneveden valuma-alueen.

Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI JA MAAKUNTAKAAVAN TARKISTAMINEN

Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI JA MAAKUNTAKAAVAN TARKISTAMINEN 7.10.2014 Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI JA MAAKUNTAKAAVAN TARKISTAMINEN 1 Suunnittelutyön yhteensovittamiseksi maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman valmistelu yhdistettiin Tuloksena Keski-Suomen

Lisätiedot

UUSIMAA-KAAVA 2050: EHDOTUS. Liiteaineisto 3 Kumottavat merkinnät

UUSIMAA-KAAVA 2050: EHDOTUS. Liiteaineisto 3 Kumottavat merkinnät UUSIMAA-KAAVA 2050: EHDOTUS Liiteaineisto 3 Kumottavat merkinnät Nähtävillä 8.10. 8.11.2019 0 Lukuohje Uusimaa-kaavan kaavaratkaisun lähtökohtana on, että Uusimaa-kaava kumoaa voimaan tullessaan aiemmat

Lisätiedot

Tarkemmat tiedot ovat luettavissa Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen internetsivuilta osoitteessa:

Tarkemmat tiedot ovat luettavissa Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen internetsivuilta osoitteessa: LIITE Ruoveden kunnan kaavoituskatsaus 2016 MAAKUNTAKAAVOJEN TARKASTELU Pirkanmaalla on valmisteilla uusi kokonaismaakuntakaava, joka voimaan tullessaan korvaa nykyisen Pirkanmaan 1. maakuntakaava n sekä

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN 2. VAIHEMAAKUNTAKAAVA

KESKI-SUOMEN 2. VAIHEMAAKUNTAKAAVA KESKI-SUOMEN 2. VAIHEMAAKUNTAKAAVA SEUTUKUNTAKIERROS OLLI RISTANIEMI WWW.KESKISUOMI.FI/2.VMK MAAKUNTAKAAVA OSANA SUOMEN KAAVAJÄRJESTELMÄÄ SUOMEN KAAVOITUSJÄRJESTELMÄ Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet

Lisätiedot

Pihtipudasta koskevat kaavamerkinnät ja määräykset pääpiirteissään:

Pihtipudasta koskevat kaavamerkinnät ja määräykset pääpiirteissään: LIITE 3 / OTE MAAKUNTAKAAVAEHDOTUKSESTA 1(5) Pihtipudasta koskevat kaavamerkinnät ja määräykset pääpiirteissään: Otteet maakuntakaavan tarkistusehdotuksesta (ei mittakaavassa) LIITE 3 / OTE MAAKUNTAKAAVAEHDOTUKSESTA

Lisätiedot

Merkinnällä osoitetaan sekoittuneen vakituisen asumisen, vapaa-ajan asumisen sekä matkailun ja virkistyksen kehittämisvyöhyke.

Merkinnällä osoitetaan sekoittuneen vakituisen asumisen, vapaa-ajan asumisen sekä matkailun ja virkistyksen kehittämisvyöhyke. Asumisen ja vapaaajanasumisen vetovoima-alue sekoittuneen vakituisen asumisen, vapaa-ajan asumisen sekä matkailun ja virkistyksen kehittämisvyöhyke. Suunnittelumääräys: Kehittämisvyöhykkeellä on mahdollista

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄRYHMÄn. työpaja strategisen liikenneverkkoselvityksen maakuntakaavallisista ydinkysymyksistä

KESKI-SUOMEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄRYHMÄn. työpaja strategisen liikenneverkkoselvityksen maakuntakaavallisista ydinkysymyksistä KESKI-SUOMEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄRYHMÄn työpaja 8.3.2016 strategisen liikenneverkkoselvityksen maakuntakaavallisista ydinkysymyksistä 1 KESKI-SUOMEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄRYHMÄ työpaja 8.3.2016 Työryhmän näkemys

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVOJEN YHDISTELMÄ MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVOJEN YHDISTELMÄ MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVOJEN YHDISTELMÄ MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET Keski-Suomen liitto 2015 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...4 YLEISET SUUNNITTELUMÄÄRÄYKSET...5 ASUTUSRAKENNE...6 LIIKENNE...15 TEKNINEN HUOLTO...

Lisätiedot

Kiviaineshuolto kaavoituksessa

Kiviaineshuolto kaavoituksessa Kiviaineshuolto kaavoituksessa Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Esityksen sisältö Kaavahierarkia ja VAT Maakuntakaavan rooli ja Pirkanmaan maakuntakaava Yleiskaavoitus Eri kaavatasojen

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

AURAN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, Liite 1 Sivu 1/ 6

AURAN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, Liite 1 Sivu 1/ 6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, Liite 1 Sivu 1/ 6 KAAVATILANNE KAAVATYÖTÄ OHJAAVAT ASIAKIRJAT Kaava-aluetta koskevat olemassa olevat kaavat, muut suunnitelmat ja selvitykset: 1. Valtakunnalliset

Lisätiedot

Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT/ 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Keuruu

Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT/ 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Keuruu 19.4.2012 Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT/ 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Keuruu 18.4.2012 1 MAAKUNTAKAAVOITUSTILANNE Keski-Suomen maakuntakaava - kokonaismaakuntakaava Vahvistus 14.4.2009, lainvoima

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 20 05.03.2015 Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 05.03.2015 20 Esittelijä: vs. tekninen johtaja Nicole Ahtokivi Valmistelija

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Energia ja luonnonvarat

Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Energia ja luonnonvarat Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Energia ja luonnonvarat Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 MAAKUNTAKAAVA Maakuntakaavaluonnos Valmisteluvaiheen kuuleminen Nähtävilläoloaika

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS TIIVISTELMÄ Maakuntavaltuusto 1.12.2017 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS Sisällys LAINVOIMAISET MAAKUNTAKAAVAT... 1 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAKI... 2 MAAKUNTAKAAVAN

Lisätiedot

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava. Lähtökohtia kaavan laadinnalle

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava. Lähtökohtia kaavan laadinnalle Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava Lähtökohtia kaavan laadinnalle Taustaa Etelä-Savon maakuntakaava ollut voimassa 4.10.2010 alkaen Liitto seuraa kaavan ajantasaisuutta ja tekee vuosittain seurantaraportin,

Lisätiedot

TYÖPAIKKA- JA TEOLLISUUSALUEISIIN LIITTYVÄT VARAUKSET LAIN- VOIMAISISSA MAAKUNTAKAAVOISSA

TYÖPAIKKA- JA TEOLLISUUSALUEISIIN LIITTYVÄT VARAUKSET LAIN- VOIMAISISSA MAAKUNTAKAAVOISSA MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS, TAUSTAMUISTIO 22.8.2017/HKu Muistiota päivitetään/tarkennetaan valmistelun edetessä TYÖPAIKKA- JA TEOLLISUUSALUEISIIN LIITTYVÄT VARAUKSET LAIN- VOIMAISISSA MAAKUNTAKAAVOISSA Keski-Suomen

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 20 05.03.2015 Kaupunginhallitus 65 23.03.2015 Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta 14/10.02.00/2014 Ympäristölautakunta 05.03.2015 20 Esittelijä:

Lisätiedot

MAAKUNTAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KAAVA- ALUEELLA

MAAKUNTAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KAAVA- ALUEELLA 1 Jämsän taajamaosayleiskaava 2030 LIITE 11 MAAKUNTAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KAAVA- ALUEELLA 1.1 Voimassa olevat maakuntakaavat Keski-Suomen maakunnassa on voimassa 6 maakuntakaavaa, joista 5 koskevat

Lisätiedot

MAAKUNTAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KAAVA- ALUEELLA

MAAKUNTAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KAAVA- ALUEELLA 1 Jämsän taajamaosayleiskaava 2030 LIITE 11 MAAKUNTAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET KAAVA- ALUEELLA Keski-Suomen maakuntahallitus käynnisti 13.3.2015 Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistuksen. Tarkistus koskee

Lisätiedot

KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KUHMONTIE

KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KUHMONTIE KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KUHMONTIE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 2.1.2017 KUNTA Konnevesi (275) KYLÄ Kirkonkylä ALUE Kuhmontien katualue ja siihen liittyvät virkistysalueet

Lisätiedot

Olli Ristaniemi 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVASEMINAARI

Olli Ristaniemi 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVASEMINAARI 2.3.2012 Olli Ristaniemi 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVASEMINAARI 2.3.2012 1 LÄHTÖKOHTIA Maakuntasuunnitelma Keski-Suomen ilmastostrategia Bioenergiasta elinvoimaa -klusteri Maankäyttö- ja rakennuslaki / Valtakunnalliset

Lisätiedot

Olli Ristaniemi KOKONAISMAAKUNTAKAAVAN AJANTASAISTAMISTYÖN JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖN KYTKENTÄ

Olli Ristaniemi KOKONAISMAAKUNTAKAAVAN AJANTASAISTAMISTYÖN JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖN KYTKENTÄ 23.10.2014 Olli Ristaniemi KOKONAISMAAKUNTAKAAVAN AJANTASAISTAMISTYÖN JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖN KYTKENTÄ 1 MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUKSEN AIKATAULU Syksy 2014 Kunta- ja sidosryhmäkierros puhtaalta pöydältä

Lisätiedot

Kaupunkikehittämisen kohdealue (kk-1, kk-2) Logistiikan kehittämisen kohdealue (lk) Aluekohtainen suunnittelumääräys:

Kaupunkikehittämisen kohdealue (kk-1, kk-2) Logistiikan kehittämisen kohdealue (lk) Aluekohtainen suunnittelumääräys: ASUTUSRAKENNE kk1, kk2 Kaupunkikehittämisen kohdealue (kk-1, kk-2) Merkinnän kuvaus kk-1: Merkinnällä osoitetaan maakuntakeskuksen korkeimman koulutuksen ja tutkimuksen keskittymä Jyväskylän kaupunkikeskustassa.

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

TYÖPAIKKA- JA TEOLLISUUSALUEISIIN LIITTYVÄT VARAUKSET LAIN- VOIMAISISSA MAAKUNTAKAAVOISSA

TYÖPAIKKA- JA TEOLLISUUSALUEISIIN LIITTYVÄT VARAUKSET LAIN- VOIMAISISSA MAAKUNTAKAAVOISSA MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS, TAUSTAMUISTIO 24.11.2016/HKu Muistiota päivitetään/tarkennetaan valmistelun edetessä TYÖPAIKKA- JA TEOLLISUUSALUEISIIN LIITTYVÄT VARAUKSET LAIN- VOIMAISISSA MAAKUNTAKAAVOISSA

Lisätiedot

Toivakan kunta. Kaavoituskatsaus 2017

Toivakan kunta. Kaavoituskatsaus 2017 29.3.2017 1 (17) Tekninen ltk 06.04.2017 32 Toivakan kunta Kaavoituskatsaus 2017 Kuva: Sirpa Leinonen 29.3.2017 2 (17) Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Kaavoitusprosessi... 4 3. Maakuntakaava... 5 4. Yleiskaavat...

Lisätiedot

MAAKUNTAKAAVAN MATKAILUUN JA VIRKISTYKSEEN LIITTYVÄT VARAUKSET... 2 MATKAILUA JA VIRKISTYSTÄ KOSKEVAT PÄIVITETTÄVÄT KAAVAMERKINNÄT...

MAAKUNTAKAAVAN MATKAILUUN JA VIRKISTYKSEEN LIITTYVÄT VARAUKSET... 2 MATKAILUA JA VIRKISTYSTÄ KOSKEVAT PÄIVITETTÄVÄT KAAVAMERKINNÄT... MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS, TAUSTAMUISTIO 24.11.2016/HKu Muistiota päivitetään/tarkennetaan valmistelun edetessä Sisällysluettelo MAAKUNTAKAAVAN MATKAILUUN JA VIRKISTYKSEEN LIITTYVÄT VARAUKSET... 2 MATKAILUA

Lisätiedot

LAINVOIMAISEN MAAKUNTAKAAVAN MATKAILUUN JA VIRKISTYKSEEN LIITTYVÄT VARAUKSET... 2 MATKAILU JA VIRKISTYS MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUKSESSA...

LAINVOIMAISEN MAAKUNTAKAAVAN MATKAILUUN JA VIRKISTYKSEEN LIITTYVÄT VARAUKSET... 2 MATKAILU JA VIRKISTYS MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUKSESSA... MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS, TAUSTAMUISTIO 3.11.2017/HKu Sisällysluettelo LAINVOIMAISEN MAAKUNTAKAAVAN MATKAILUUN JA VIRKISTYKSEEN LIITTYVÄT VARAUKSET... 2 MATKAILU JA VIRKISTYS MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUKSESSA...

Lisätiedot

Kaavoituskatsaus Uuraisten kunta. Tekijä: Ulla Järvinen, aluearkkitehti

Kaavoituskatsaus Uuraisten kunta. Tekijä: Ulla Järvinen, aluearkkitehti 12.5.2016 Kaavoituskatsaus 2016 Uuraisten kunta Tekijä: Ulla Järvinen, aluearkkitehti 1 YLEISTÄ Kunnan tulee vähintään kerran vuodessa laatia katsaus kunnassa ja maakunnan liitossa vireillä olevista ja

Lisätiedot

Taajama-aluemerkintöjen sekä asumisen ja vapaa-ajanasumisen vetovoima-alueiden määrittely ja osoittaminen Keski-Suomen maakuntakaavassa

Taajama-aluemerkintöjen sekä asumisen ja vapaa-ajanasumisen vetovoima-alueiden määrittely ja osoittaminen Keski-Suomen maakuntakaavassa MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS, TAUSTAMUISTIO PÄIVITETTY 6.11.2017 / OR Taajama-aluemerkintöjen sekä asumisen ja vapaa-ajanasumisen vetovoima-alueiden määrittely ja osoittaminen Keski-Suomen maakuntakaavassa

Lisätiedot

Jarmo Koskinen ja Olli Ristaniemi MAAKUNTAKAAVOITUSKATSAUS 4. VAIHEMAAKUNTAKAAVA

Jarmo Koskinen ja Olli Ristaniemi MAAKUNTAKAAVOITUSKATSAUS 4. VAIHEMAAKUNTAKAAVA 3.5.2013 Jarmo Koskinen ja Olli Ristaniemi MAAKUNTAKAAVOITUSKATSAUS 4. VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KAAVOITUSJÄRJESTELMÄ/ Maankäyttö- ja rakennuslaki Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014. Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014. Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015 PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014 Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015 Maakuntakaava Valtuustokausi 2009-2012 Valtuustokausi 2013-2016 Valtuustokausi 2017-2020 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Lisätiedot

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava III Markus Erkkilä 11/2014 Esityksen sisältö Maakuntakaavoitus yleisesti Maakuntakaavatilanne Etelä Pohjanmaalla

Lisätiedot

Johdatus maakuntakaavoitukseen Puuterminaaliseminaari 5.12.2013. Karoliina Laakkonen-Pöntys

Johdatus maakuntakaavoitukseen Puuterminaaliseminaari 5.12.2013. Karoliina Laakkonen-Pöntys Johdatus maakuntakaavoitukseen Puuterminaaliseminaari 5.12.2013 Karoliina Laakkonen-Pöntys Maakuntakaavoitustilanne Pirkanmaalla Ote Pirkanmaan 1. maakuntakaavasta Ote Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaavasta,

Lisätiedot

Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet Määräykset

Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet Määräykset sivu 1 Ymp.ltk 9.9.2010 42 liite 3 Siilinjärvi-Maaninka harjualueen yleiskaava Alue- ja kohdevaraukset, niiden perusteet sekä niitä koskevat määräykset Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima Reima Välivaara 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima Maakuntavaltuustoseminaari 5.10.2012 1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT Keski-Suomen maakuntakaava - kokonaismaakuntakaava Vahvistus

Lisätiedot

MAAKUNTAKAAVA KESKI-SUOMEN. Alueluettelo. www.keskisuomi.fi. Ympäristöministeriön 14.4.2009 vahvistama Maakuntavaltuuston 16.5.

MAAKUNTAKAAVA KESKI-SUOMEN. Alueluettelo. www.keskisuomi.fi. Ympäristöministeriön 14.4.2009 vahvistama Maakuntavaltuuston 16.5. KESKI-SUOMEN MKUNTKV lueluettelo Ympäriöminieriön 14.4.2009 vahviama Maakuntavaltuuon 16.5.2007 hyväksymä Julkaisu 27 ISBN 978-951-594-351-4 ISBN 978-951-594-352-1 (sähköinen versio) ISSN 0788-7035 Keski-Suomen

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö. Seutukaavasta maakuntakaavaksi

Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö. Seutukaavasta maakuntakaavaksi Satakunnan maa-ainesseminaari Ulvilassa 9.2.2010 Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö Ympäristösuunnittelija Anne Savola Satakuntaliitto 1 Satakunnan maakuntakaava 2010 Seutukaavasta

Lisätiedot

Uuraisten kunnan kaavoituskatsaus 2017

Uuraisten kunnan kaavoituskatsaus 2017 Uuraisten kunnan kaavoituskatsaus 2017 Ulla Järvinen, aluearkkitehti 18.8.2017 1 YLEISTÄ Kunnan tulee vähintään kerran vuodessa laatia katsaus kunnassa ja maakunnan liitossa vireillä olevista ja lähiaikoina

Lisätiedot

KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUSEOTIE

KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUSEOTIE KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUSEOTIE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 2.1.2017 KUNTA Konnevesi 275 KYLÄ Kärkkäiskylä 404 KORTTELI Kortteli 33 tontti 4 KIINTEISTÖ 275-404-23-217

Lisätiedot

KAAVOITUSKATSAUS 2017

KAAVOITUSKATSAUS 2017 KAAVOITUSKATSAUS 2017 Petäjäveden kunta Petäjäveden kunta Suutarintie 4 41900 Petäjävesi www.petajavesi.fi Ulla Järvinen, aluearkkitehti 22.5.2017 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 1 2. Kaavoitusprosessi

Lisätiedot

Maakuntaliiton rooli metsien kaavoituksessa. Esa Halme, maakuntajohtaja

Maakuntaliiton rooli metsien kaavoituksessa. Esa Halme, maakuntajohtaja Maakuntaliiton rooli metsien kaavoituksessa Esa Halme, maakuntajohtaja tärkeys suojelu O2 Yhteisyys Kemia aluetalous Energia Arvonlisä Maisemaa ja kulttuuria Raaka-aine Työ Kansalliset kannustimet nautinnot

Lisätiedot

Suoseuran esitelmätilaisuus

Suoseuran esitelmätilaisuus SUOT KAAVOITUKSESSA Suoseuran esitelmätilaisuus 7.4.2016 Erityisasiantuntija Ismo Karhu, Pohjois-Pohjanmaan liitto Ismo Karhu 7.4.-16 Mitä kaavoitus on? Kunnallista suunnittelua, jolla järjestetään alueiden

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ASEMAKAAVA KOSKEE Jämsän kaupungin Jämsänkosken taajamassa sijaitsevaa kaupunginosaa 205 (Virtasalmi) Koskenväylä Suunnittelualaueen

Lisätiedot

KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS

KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS Vireilletulo: Kaavoituskatsaus 2014 Kaavaluonnos: 16.12.2014 Kaavaehdotus: 3.3.2015 Kaupunginhallitus: 31.8.2015, 116 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

Olli Ristaniemi 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVAEHDOTUS. Kuntakierros

Olli Ristaniemi 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVAEHDOTUS. Kuntakierros 5.6.2012 Olli Ristaniemi 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVAEHDOTUS Kuntakierros 1 MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KAAVOITUSJÄRJESTELMÄ Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet - Valtio-neuvosto hyväksyy MAAKUNTAKAAVA

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1. Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet

SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1. Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet Ehdotusvaihe 2012 Kaavamerkinnät ja määräykset 10092012 MAAKUNTAKAAVATOIMIKUNTA 10.9.2012 Satakunnan vaihemaakuntakaava

Lisätiedot

1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS ALUSTAVA EHDOTUS MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET

1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS ALUSTAVA EHDOTUS MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET 1 Sisällysluettelo KOKO MAAKUNTAA KOSKEVAT SUUNNITTELUMÄÄRÄYKSET... 2 Turvetuotanto... 2 Vähittäiskaupan suuryksikkö... 3 Uusiutuva energia... 10 Erityistoiminnot... 10 Kulttuuriympäristö... 10 KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

Uudenmaan vaihemaakuntakaava. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta

Uudenmaan vaihemaakuntakaava. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta Uudenmaan vaihemaakuntakaava Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta 21.11.2006 2 Maakuntakaava vahvistettu Valitukset hylättiin Kaksi aluetta vahvistamatta Ohjeita jatkokaavoitukselle Voimaan jo ennen lainvoimaisuutta

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KONGINKANKAAN KANAVAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 )

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KONGINKANKAAN KANAVAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KONGINKANKAAN KANAVAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 30.10.2017 KUVA 1. Suunnittelualueen sijainti Konginkankaan taajamassa.

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnos. KUUMA-johtokunta 5.3.2015

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnos. KUUMA-johtokunta 5.3.2015 Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnos KUUMA-johtokunta 5.3.2015 Uudenmaan maakuntakaavatilanne Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan teemat Elinkeinot ja innovaatiotoiminta Logistiikka Tuulivoima Viherrakenne

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

ASUMINEN. Asumisen kasvavat vyöhykkeet. Tiiviimmän asutuksen taajamat hyvien liikenneyhteyksien varrella

ASUMINEN. Asumisen kasvavat vyöhykkeet. Tiiviimmän asutuksen taajamat hyvien liikenneyhteyksien varrella LUONNOS ASUMINEN 27 Asumisen kasvavat vyöhykkeet Tiiviimmän asutuksen taajamat hyvien liikenneyhteyksien varrella Kinnula Pihtipudas Sekoittuneet vakituisen asumisen, vapaa-ajan asumisen sekä matkailun

Lisätiedot

Taajama-aluemerkintöjen sekä asumisen ja vapaa-ajanasumisen vetovoima-alueiden määrittely ja osoittaminen Keski-Suomen maakuntakaavassa

Taajama-aluemerkintöjen sekä asumisen ja vapaa-ajanasumisen vetovoima-alueiden määrittely ja osoittaminen Keski-Suomen maakuntakaavassa MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS, TAUSTAMUISTIO 25.5.2016 Muistiota päivitetään/tarkennetaan valmistelun edetessä Taajama-aluemerkintöjen sekä asumisen ja vapaa-ajanasumisen vetovoima-alueiden määrittely ja osoittaminen

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN LIITTO JOHTORYHMÄ Aika: Keskiviikkona klo Paikka: Keski-Suomen liitto, Dioriitti (2.

KESKI-SUOMEN LIITTO JOHTORYHMÄ Aika: Keskiviikkona klo Paikka: Keski-Suomen liitto, Dioriitti (2. KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA/ PÖYTÄKIRJA JOHTORYHMÄ 27.10.2005 KOKOUS 8 Aika: Keskiviikkona 26.10.2005 klo 9.00 12.05 Paikka: Keski-Suomen liitto, Dioriitti (2.krs) Läsnä: Poissa: Päivi Halinen, Keski-Suomen

Lisätiedot

1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS EHDOTUS MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET

1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS EHDOTUS MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET Ehdotus 25.8.2017 1 Sisällysluettelo KOKO MAAKUNTAA KOSKEVAT SUUNNITTELUMÄÄRÄYKSET... 2 Biotalous... 2 Turvetuotanto... 2 Valuma-alueita koskevan suunnittelumääräyksen kohteet...

Lisätiedot

1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS EHDOTUSLUONNOS MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET

1 KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAN TARKISTUS EHDOTUSLUONNOS MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET MERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET Ehdotusluonnos 17.3.2017 1 Sisällysluettelo KOKO MAAKUNTAA KOSKEVAT SUUNNITTELUMÄÄRÄYKSET... 2 Turvetuotanto... 2 Vähittäiskaupan suuryksikkö... 3 Uusiutuva energia... 10 Erityistoiminnot...

Lisätiedot

Kainuun maakuntakaavan tarkistaminen Luonnos

Kainuun maakuntakaavan tarkistaminen Luonnos (toukokuu 2018) Kainuun maakuntakaavan tarkistaminen Luonnos (2018) Maakunnan suunnittelujärjestelmä Kevät 2018 HH/Kainuun liitto Maakuntakaavoitus Kevät 2018 Kainuun liitto / HH Maakuntakaavoitus Maankäyttö-

Lisätiedot

Valtakunnallisen kulttuuriympäristön arvot ja vaikuttavuus. Keski-Suomen museo Päivi Andersson 19.11.2010

Valtakunnallisen kulttuuriympäristön arvot ja vaikuttavuus. Keski-Suomen museo Päivi Andersson 19.11.2010 Valtakunnallisen kulttuuriympäristön arvot ja vaikuttavuus Keski-Suomen museo Päivi Andersson 19.11.2010 Maakuntien suunnittelujärjestelmä Kulttuuriympäristöt Keski-Suomen maakuntakaavassa Maakunnalliset

Lisätiedot

Liikenne Pohjois-Savon maakuntakaavassa

Liikenne Pohjois-Savon maakuntakaavassa Liikenne Pohjois-Savon maakuntakaavassa 4.4.2019 Annaelina Isola, kaavoituspäällikkö Esityksen sisältö 1. Maakuntakaavan oikeusvaikutukset 2. Liikennevaraukset Pohjois-Savossa 3. Liikennevarausten toteutuneisuus

Lisätiedot

KAAVOITUSKATSAUS UURAISTEN kunta. Uuraisten kunta Virastotie Uurainen.

KAAVOITUSKATSAUS UURAISTEN kunta. Uuraisten kunta Virastotie Uurainen. KAAVOITUSKATSAUS 2018-2019 UURAISTEN kunta Uuraisten kunta Virastotie 4 41230 Uurainen www.uurainen.fi Ulla Järvinen, aluearkkitehti 11.10.2018 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 1 2. Kaavoitusprosessi ja

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO, maakuntahallitus LAUSUNTO NRO 2, Liikenne- ja viestintäministeriö

PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO, maakuntahallitus LAUSUNTO NRO 2, Liikenne- ja viestintäministeriö LAUSUNTO NRO 2, Liikenne- ja viestintäministeriö Kohta 1 Liikenne- ja viestintäministeriö toteaa, että Päijät-Hämeen maakuntakaavassa on lukuisia asumisen laajenemisalueita, päivittäistavarakaupan suuryksiköiden,

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA Tiituspohja Ympäristöselvitykset KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu, 000 Jyväskylä www.keskisuomi.fi Liikennevarausten ympäristöselvitykset..006 TIITUSPOHJA Sisältö PERUSTEET Selvitystyön

Lisätiedot

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Luonnonvarat ja liikenne Merkinnät, määräykset ja suositukset 19.1.2015 Kaavaehdotus Hyväksytty maakuntahallituksessa 3.11.2014 1 Rakentamisrajoitus Maakuntakaavan MRL

Lisätiedot

Laajat aurinkoenergian tuotantoalueet

Laajat aurinkoenergian tuotantoalueet Valmisteluvaihe Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Yleisötilaisuus, Kokemäki, 14.2.2017 Laajat aurinkoenergian tuotantoalueet Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Pöyry Finland Oy Esiselvitys aurinkoenergian

Lisätiedot

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaava luonnos valmistumassa. Mediatilaisuus 4.12.2014 Riitta Murto-Laitinen

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaava luonnos valmistumassa. Mediatilaisuus 4.12.2014 Riitta Murto-Laitinen Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaava luonnos valmistumassa Mediatilaisuus 4.12.2014 Riitta Murto-Laitinen Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaava Tavoitteena kestävää kilpailukykyä ja hyvinvointia Uudellemaalle Aikatähtäin

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen Markus Erkkilä 14.10.2016 Esityksen sisältö Kaavajärjestelmä (MRL, valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, maakuntakaava,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7.

SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7. 2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7. YHTEYSTIEDOT 1. YLEISTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan tulee

Lisätiedot

Kuntien kehittämiskeskustelut 2015 Rautavaara Ajankohtaispuheenvuoro Pohjois-Savon liitto

Kuntien kehittämiskeskustelut 2015 Rautavaara Ajankohtaispuheenvuoro Pohjois-Savon liitto Kuntien kehittämiskeskustelut 2015 Rautavaara 22.4.2015 Ajankohtaispuheenvuoro Pohjois-Savon liitto Maakunnan suunnittelujärjestelmä Maakuntasuunnitelman 2030 ja -ohjelman 2014-2017 toimintalinjat Pohjois-Savon

Lisätiedot

Toivakan kunta. Kaavoituskatsaus 2018

Toivakan kunta. Kaavoituskatsaus 2018 Toivakan kunta Kuva: Sirpa Leinonen Tekninen ltk 22.2.2018 17 Kunnanhallitus 5.3.2018 36 Kunnanvaltuusto 23.4.2018 14 Sisällys 1. Yleistä... 1 2. Kaavoitusprosessi... 2 3. Maakuntakaava... 3 4. Yleiskaavat...

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KONGINKANKAAN KANAVAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 )

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KONGINKANKAAN KANAVAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KONGINKANKAAN KANAVAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 30.10.2017, 17.4.2018 KUVA 1. Suunnittelualueen sijainti Konginkankaan

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous

Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous Kaavoitus ja metsätalous -infotilaisuus Turku 13.3.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Sisältö Kaavoitusjärjestelmä Maankäyttö-

Lisätiedot

SUUNNITTELUPERIAATTEET

SUUNNITTELUPERIAATTEET Uudenmaan liitto 10/2017 SUUNNITTELUPERIAATTEET Uusimaa-kaava 2050 Kaavan tärkeä raami: Tavoitteiden, suunnitteluperiaatteiden ja seutujen erityiskysymysten paketti Taustaselvitysten pohjalta Uusimaa-kaavalle

Lisätiedot

17.9.2015 Kaavoituskatsaus 2015. Uuraisten kunta. Tekijä: Ulla Järvinen, aluearkkitehti

17.9.2015 Kaavoituskatsaus 2015. Uuraisten kunta. Tekijä: Ulla Järvinen, aluearkkitehti 17.9.2015 Kaavoituskatsaus 2015 Uuraisten kunta Tekijä: Ulla Järvinen, aluearkkitehti 1 YLEISTÄ Kunnan tulee vähintään kerran vuodessa laatia katsaus kunnassa ja maakunnan liitossa vireillä olevista ja

Lisätiedot

Aluevarausmerkinnät: T/kem Maakuntakaava

Aluevarausmerkinnät: T/kem Maakuntakaava kk mk mv se jl ma ge pv nat luo un kp me va sv rr rr A AA C P TP T TT T/kem V R RA RM L LM LL LS E ET EN EJ EO EK EP S SL SM SR M MT MU MY W c ca km at p t t/ kem mo vt/kt/st vt/kt st yt tv /k /v ab/12

Lisätiedot

Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaava, turvetuotanto 9.3.2012 1

Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaava, turvetuotanto 9.3.2012 1 Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaava, turvetuotanto 9.3.2012 1 Pirkanmaan 2. vaihemaakuntakaava Liikenne ja logistiikka Kaavaehdotus Julkisesti nähtävillä 21.11.-30.12.2011 Asukastilaisuudet: ti 22.11.11 Ylöjärvi,

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset

Kaavamerkinnät ja -määräykset SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset Satakunnan vaihemaakuntakaavan 1 kaavamerkinnät ja määräykset ovat

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

Mäntyharju Ote pöytäkirjasta 5/ (5) Kunnanhallitus Tekninen lautakunta, 18, Kunnanhallitus, 56,

Mäntyharju Ote pöytäkirjasta 5/ (5) Kunnanhallitus Tekninen lautakunta, 18, Kunnanhallitus, 56, Mäntyharju Ote pöytäkirjasta 5/2015 1 (5) Tekninen lautakunta, 18, 16.06.2015 Kunnanhallitus, 56, 22.06.2015 56 Lausuntopyyntö Päijät-Hämeen maakuntakaavaehdotuksesta MjuDno-2015-275 Tekninen lautakunta,

Lisätiedot

Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivityksestä, liite 6. Maakuntahallitus

Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivityksestä, liite 6. Maakuntahallitus Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivityksestä, liite 6 Maakuntahallitus 21.3.2016 Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Maisema-alue -kuuleminen Aineisto on kunnissa ja ELY-keskusten

Lisätiedot

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3. Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.2012 Alueidenkäytön suunnittelun tavoitteet (maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Luonto, retkeily ja virkistys

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Luonto, retkeily ja virkistys Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Luonto, retkeily ja virkistys Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 Maakuntakaavaluonnos Valmisteluvaiheen kuuleminen Nähtävilläoloaika

Lisätiedot

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava, valmisteluvaihe Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen Etelä-Savon maakuntaliitto

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava, valmisteluvaihe Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen Etelä-Savon maakuntaliitto Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava, valmisteluvaihe 18.1.2016 Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen Etelä-Savon maakuntaliitto Maakuntakaavatilanne Etelä-Savon maakuntakaava vahvistettu 4.10.2010 Suomenniemen

Lisätiedot

Keski-Suomen tarkistetun maakuntakaavan ehdotus 457/500/2016. Viitasaaren kaupunginhallitus

Keski-Suomen tarkistetun maakuntakaavan ehdotus 457/500/2016. Viitasaaren kaupunginhallitus Viitasaaren kaupunginhallitus 159 29.08.2016 Viitasaaren kaupunginhallitus 168 05.09.2016 Viitasaaren kaupunginhallitus 102 18.04.2017 Viitasaaren kaupunginhallitus 230 18.09.2017 Keski-Suomen tarkistetun

Lisätiedot

ASEMAKAAVASELOSTUS

ASEMAKAAVASELOSTUS JOUTSAN KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 321 TONTTI 1 (AM) ALA-HULIKKALA 172-402-4-521 KAAVAN MUUTOS KOSKEE TONTTIALUEEN 321 / 1 KERROSLUVUN JA TEHOKKUUDEN TARKISTAMISTA ASEMAKAAVASELOSTUS 05.08.2014

Lisätiedot

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Tuulivoimaseminaari 3.10.2012 Tampereen komediateatteri Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen Mitä ollaan

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLIYHDISTELMÄ

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLIYHDISTELMÄ KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLIYHDISTELMÄ YHTEENVETO MOTIIVISEMINAAREISTA 16.8.2013 Keski-Suomen rakennemalliyhdistelmästä Keski-Suomessa laaditaan strategiaa, jossa yhdistyvät maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 10.6.2014

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 10.6.2014 Tohmajärven kunta Niiralan alue Asemakaavan muutos ja laajennus Asemakaavan muutos koskee Tohmajärven kunnan Niiralan alueen asemakaavan kortteleita 2, 3, 4, 15 ja 22 sekä niihin liittyviä katualueita.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. ERILLISLIITTEET Taulukko 36 Kallioperän suojelu- ja opetuskohteita Kartta 36 Hylyt Kartta 37

SISÄLLYSLUETTELO. ERILLISLIITTEET Taulukko 36 Kallioperän suojelu- ja opetuskohteita Kartta 36 Hylyt Kartta 37 SISÄLLYSLUETTELO Alustus Teksti SELOSTUS B - OSA 1 Taulukko 1 Kaupunkikehittämisen kohdealueet ja tulvasuojelu Kartta 1 Taulukko 2 Taajama-alueet Kartta 2 Taulukko 3 Keskustatoimintojen alueet Kartta 3

Lisätiedot

KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA

KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA KEURUUN KAUPUNKI KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee Keuruun keskustaajaman oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimistyötä.

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma /

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma / Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 11.12.2005/15.6.2010 16WWE0068 Jämsän kaupunki JUOKSLAHDEN OSAYLEISKAAVA 1 1 Sisältö 1 SUUNNITTELUTEHTÄVÄ JA LÄHTÖKOHDAT 2 1.1 Suunnittelutehtävän määrittely ja lähtökohdat

Lisätiedot

12.12.2013 RAKENNEMALLI 2040

12.12.2013 RAKENNEMALLI 2040 12.12.2013 RAKENNEMALLI 2040 1 Maakuntavaltuustokauden alussa laaditaan maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma Suunnittelutyön yhteensovittamiseksi maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman valmistelu on

Lisätiedot