KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE 7.-9.8.2015"

Transkriptio

1 KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE Pitkään suunniteltu matka Haanjan Antiikkimarkkinoille toteutui elokuun toisen viikonlopun aikana. Suurin osa matkalaisista saapui Kuresaaresta Tallinnan satamaan hakemaan meitä Tallinnassa mukaan liittyviä seuralaisia. Kuresaaresta tulivat: Maija Helén, Kimmo ja Marja-Liisa Pulli, Eija ja Simo Järvinen, Eero ja Pirkko Lehto, Christina Nourou, Marjatta ja Kauko Salmi, sekä oppaamme Maria Peep kuljettajamme Ain Randin kyydissä. Loppuosa porukasta tuli Eckerö Linen m/s Finlandialla Tallinnaan klo Meitä Suomesta tulleita olivat Maija-Liisa ja Matti Seppä, sekä Johanna Seppä, Arja ja Juha Lanu, Seija Korpinoro, Sinikka ja Matti Suominen. Kuva1: Matkalaisia Kuresaaresta (CN) Kuva 2. Kokoontumista Kuresaaressa (CN) Tallinnassa pääsimme me Helsingistä tulleet Kulttuuriveneen jäsenet kyytiin ja pienen tauon jälkeen ajelimme kohti Etelä-Eestiä Tallinnan lentokentän ohi. Maria Peep kertoi lentokentän nimenä olevan nykyään presidentti Lennart Meren lentoasema. Hän kertoi myös Ülemisten järven olevan Tallinnan puhtaan veden ottamona. Ülemiste järveen liittyy myös taru miehestä, joka nousee ylös vedestä joka vuosi ja kysyy onko Tallinna jo valmis. Hänelle ei saa koskaan vastata sen olevan jo valmis, sillä silloin Ülemisten järvi purkautuu Tallinnaan ja hukuttaa sen. Järvi on 36 m kaupungin tasoa ylempänä. Matkan aikana kuultiin paljon Marian kertomia vitsejä lähinnä neuvostoajalta. Laulettiin myös pari laulua Võrunkielellä. Matka taittui mukavasti miellyttävässä tunnelmassa ja kuljettajan oli pidettävä lainmukainen lepotauko välillä, joten poikkesimme tien varrella olleeseen ruokapaikkaan. PÕHJAKAN KARTANOSSA Põhjakan kartanon pihalla sijaitsevaan ulkoravintolaan poikkesimme päätieltä vasemmalle puolelle lyhyttä hiekkatietä pitkin. Pihalla oleva ulkoravintola on vain kesäkäytössä ja se oli katettu kevyellä kattorakenteella. Ruokapaikka oli mielenkiintoinen, sillä se oli sijoitettu vanhan kivimuurin sisälle. Ilma oli mukavan lämmin ja alkuun tuntui siltä, että palvelu saattaa kestää kauankin, mutta sitten alkoi tapahtua ja ruoka ilmestyi pöytään todella vauhdikkaasti. Suurin osa porukasta tilasi kantarellikastiketta, perunoita ja tuoresalaattia. Ruoka tuli suhteellisen nopeasti ja se oli hyvää ja maittavaa. Paikalla on ollut entinen kartano ja sen päärakennus oli kunnossa ja ravintolakäytössä. Paikka oli miellyttävä ja erikoinen kokonaisuus. Kävimme katsomassa kartanon päärakennusta sisältä käsin ja

2 siellä oli varsinainen ravintola ruokasaleineen ja keittiöineen. Sisällä oli paljon ihmisiä ruokailemassa ja paikalla pystyy järjestämään myös kokouksia. Kartanoa pitää kyllä kunnostaa kovasti, sillä päärakennuksen ulkoseinät ainakin tarvitsivat kunnostusta. Ulkoravintola on eksoottinen kesäkäyttöön sopiva paikka. Kuva 3: Põhjakan kartanon ravintolassa. (MS) Kuva 4: Pohjakan kartanolla (MS) Matka jatkui kuljettajan levättyä reilun puoli tuntia, jotta viralliset ajomääräykset toteutuivat. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen. Matka sujui mukavissa merkeissä, sillä linja-autossa oli tunnelmaa, linjaautossa oli hauska matkustaa. Maria Peep kertoi asuneensa Võrumaassa lapsuudessaan. Hän oli oppinut puhumaan täydellistä Võrun kieltä siellä ollessaan. Viron kieli poikkeaa aika lailla võrunkielestä, joten Pohjois-Virossa asuvat eivät ymmärrä sitä. Ajettiin Tarton ohikulkutietä pitkin kohti yöpymispaikkaamme Haanjan kuntaan. Loppumatka ajettiin vanhaa museotietä pitkin, joka toi mieleen Hämeen härkätiet mutkineen ja mäkineen. ROGOSIN LINNA (ROGOSINSKY) Meille oli varattu Rogosin kartanosta yösijat ja illallinen. Opastus kuului myös asiaan. Majoittumisen jälkeen osa porukasta tutustui linnan ympäristöön ja rohkeimmat porukasta kävivät kahlaamassa ja uimassakin Ruusumäen järvessä. Kävelyretken jälkeen söimme illallista kartanon alakerran ruokasalissa. Tarjolla oli alkukeitto, pääruokana kanankoipia lihapalojen, perunoiden ja salaatin kera. Ruoka oli maistuvaa ja täyttävää. Makuuhuoneet olivat ala- ja yläkerrassa ja ne olivat ihan viihtyisiä. Suihkut ja WC:t olivat käytävällä, joten siinä suhteessa majoitus oli poikkeava tavalliseen hotellimajoitukseen verrattuna. Kuva 5: Rogozin linnan päärakennus (CN) Kuva 6. Rogosin linnan julkisivu (CN)

3 Kuva 7. Rogosin linnassa illallisella (MS) Ruokailun jälkeen oppaanamme toiminut Anneli Luisk kierrätti meitä linnan tiloissa ja kertoi linnan syntyhistoriasta ja aikojen kuluessa syntyneistä tarinoista. Kartano on muinaismuistomerkillä varustettu. Liivin sodan aikana Rogosin kartano on vaihtanut omistajaa monta kertaa. Venäjän-Puolan sodan jälkeen vuonna 1603 sen sai omistukseensa puolalainen luutnantti Stanislaw Rogosinsky. Siitä muodostui myös paikan nimi, joka muutettiin vuonna 1939 vironkieliseksi Ruusumäeksi. Kuva 8: Rogosin linnan takasivua (CN) Kuva 9: Opasta kuuntelemassa (MS)

4 Kuva 10: Rogosin kastellilinna (CN) Kuva 11: Rogosin porttitorni (CN) On arveltu, että kartanon paikalla oli linnoitus jo keskiaikana. Tätä todistaa asemakaava, sillä sisäpihan ympärillä on 60 * 80 metrinen alue. Rakennukset ympäröivät sisäpihaa ja kolmella sivulla on vesieste l. vallihauta. Rogosin läpi kulki tärkeä Veitseliinan-Riigan tie, jonka suojelemiseksi tämä linnoitus rakennettiin. Nykyään paikalla olevat rakennukset ovat luvuilta. Ruotsin vallan aikana 1620-luvun loppuvuosina kartanoa hallitsi Liebsdorffien suku. Linna oli heidän hallinnassaan 130 vuotta. Tänä aikana rakennettiin kaksikerroksinen varhaisklassinen päärakennus. Silloin oli olemassa myös matala kastellin ulkomuuri. Päärakennus oli kastellin länsisiipenä. Vuonna 1776 kartanon omistajaksi vaihtui Glasenappien suku, jonka omistuksessa kartano oli aina vuoteen 1919, kun se valtiollistettiin. Glasenappien aikana rakennettiin pääasiassa kastellin siipirakennuksia. Pääsy sisäpihalle on 19-vuosisadan toisella puoliskolla rakennetun kauniin porttitornin kautta, jonka tyyli on uusklassillista (historismia). Glasenapeilta valtiolle ostettu kartano oli alussa tyhjänä. Sitä ryöstettiin ja rikottiin, kunnes kartanossa vuonna 1934 tehtiin remontti ja avattiin koulu. Koulu toimii vielä nykypäivinäkin. Kartanoa on vähitellen uusittu muutamassa vaiheessa. Uuden ilmeen ovat saaneet kastellin siipirakennukset ja v uusittiin myös kastellin porttitorni. Rogosin kartano on ainoa kastellikartano koko Virossa ja se oli 16. vuosisadalla ainoa kastellilinnoitus Liivinmaalla.

5 Kaksikerroksisen päärakennuksen alakerrassa sijaitsivat aputilat ja palvelijoiden tilat, yläkerroksessa kartanonherran ja hänen perheensä asuinhuoneet. Päärakennusta vastapäätä sijaitsi porttitorni. Kartanossa oli kellareita, aittoja, liitereitä, talleja, kuivuri ym. Vasemmassa siivessä on lastentarha, kartanon vierashuoneet, joissa saa majoitusta, saunaa ja ruokaa. Siellä sijaitsee myös Ruusmäen kirjasto. Kuva 12: Rogosin linnan pihalla (MS) Kuva 13. Näkymä pihalle porttitornista (MS) Porttitornissa sijaitsee Rogosin kartanon museo. Oikeassa siivessä on Ruusmäen seurantalo (kulttuuritalo), pieni voimistelusali, sauna ja kartanon emännän asunto. Oppaamme kierrätti meitä ensin pihalla ja kertoi talossa kummittelevan. Sininen nainen on nähty kummittelemassa linnan vanhimman osan kolmannessa kerroksessa (kuvan 12 keskimmäisen rakennuksen yläkerrassa). Mieskummitus on nähty myös rakennuksessa. Kävimme katsomassa myös kartanon tornimuseota ja kiipesimme kaksistaan (Juha ja allekirjoittanut) tornin näköalatasanteelle. Kartanon päärakennus on vielä korjausta vaille. Suunnitelmat on tehty, mutta rahoitus on vielä auki. Päärakennuksen alla on myös kellarimuseo, jossa oli paljon mielenkiintoista aineistoa kouluajoilta. Siellä nähtiin kaikenlaista tarpeellista työkalua ja myös paljon linnan historiaan liittyviä kuvia mm. sovhoosiajoilta ja sen jälkeen. Tiloissa toimii vielä koulu ja lastentarhakin. Kartano on myös kylän keskuspaikka kirjastoineen ja kokoustiloineen. Juhlasalissa nähtiin myös Katariina I muotokuva. Kuva 14: Kartanon sisätiloissa (MS) Kuva 15: Päärakennuksen rappusilla (MS)

6 Kuva 16: Kartanon kellarissa (MS) Kuva 17: Kartanon juhlasali (MS) Lauantaiaamuna käveltiin vielä linnan pihalla ja puistossa ennen aamiaista, joka oli katettu kartanon ruokasaliin. Aamiainen oli maukas ja riittoisa. Tavarat oli siirretty bussiin, joten pääsimme jatkamaan matkaa hyvissä ajoin. Haikaroita nähtiin matkan varrella todella paljon. SATAKIELILAAKSO Ajettiin ohi Munamäen, joka on Eestin korkein kohta. Saavuttiin Satakielilaaksoon, jossa osa porukasta oli jo aiemmin ollut. Osa porukasta kiersi merkityn luontoreitin. Reitiltä palattuamme täydennettiin varastojamme opastuvassa. Satakielilaaksossa on 10 km alueella seitsemän järveä, jotka ovat syntyneet viimeisen jääkauden aikana noin vuotta sitten. Eestin syvin järvi Suurjärv on 38 m syvimmältä kohdaltaan. Pinta-alalltaan suurin järvi on Kahrila (35.2 ha) Järvet ovat yhteydessä Rõugeen Aja-jokea pitkin. Laakso on todella kaunis ja sen yläpuolella oli korkea mäki, jossa on ollut aikoinaan linnoitus. Kuva 18: Satakielilaaksossa (CN) Kuva 19: Satakielilaaksossa CN ja M-LS (MS) HAANJAN MARKKINAT Antslaan saavuttiin hyvissä ajoin ja etsittiin ensin parkkipaikkaa, joka löytyikin sitten läheltä markkinapaikkaa. Markkinat olivat levittäytyneet kaduille ja tavaraa oli solkenaan. Kävelimme ensin Veskikatua pitkin ensimmäiseen tienristeykseen ja jatkoimme oikealle päin kadun päähän.

7 Kuva 20: Haanjan markkinatunnelmaa (MS) Kuva 21: Lisää tunnelmaa (MS) Matka venähti aika pitkäksi, sillä naiset poikkesivat melkein joka kojulla kokeilemaan vaatteita ja maistelimme myös erilaisia makkaranäytteitä. Tuli ostettua pätkä makkaraa ja Maija sai sen paloiteltuna siivuiksi. Tarkoitus oli syödä se sitten välipalaksi jossain paikassa. Osa porukasta oli kadonnut heti alussa omille teilleen, joten piti olla tarkkana koko ajan, ettei kadota seuralaisiaan. Jossain vaiheessa alkoi kävely jo tuntua ja poikkesimme puistoon, jossa istuimme puiston penkillä eväitä syömässä. Naiset olivat ostaneet mustikoita ja mansikoita jälkiruuaksi, joten makkaran syönnin jälkeen mansikka ja mustikka tekivät kauppansa. Syömisen ja istumisen jälkeen lähdettiin autolle, jonne oli jo saapunut suurin osa porukasta. Tarkoitus oli lähteä sovittua aikaisemmin, joten kävimme vielä juomassa kahvit markkinapaikalla. Viimeisetkin harhailijat oli löydetty ja pääsimme jatkamaan matkaa kohti Sangasten linnaa, jonne saavuimme melko pian. SANGASTEN LINNA Linna oli muutamille jo ennestään tuttu, mutta kävimme uudestaan katsomassa linnaa ja kuvia tuli otettua aika lailla. Sangasten linna on kuuluisa ruisleivästään, jonka kehittäjänä tunnetaan Sangasten kreivi Friedrich Georg Magnus von Berg (s ), joka tunnettiin myöhemmin ruiskreivinä. Ruisleipä on ollut eestiläisten ruokana yli tuhat vuotta. Sangastea on pidetty rukiin pääkaupunkina yli 130 vuoden ajan. Sangasten herra kehitti pitkän kokeilujakson jälkeen uuden ruistyypin nimeltään Sangaste. Tämä on vanhin tunnettu edelleen viljelyksessä oleva ruistyyppi. Sangasten rukiilla on erittäin pitkä paksu varsi ja sitä nähtiin linnan ympäristössä tuulessa huojumassa. Sangasten kartanon on alkujaan todennäköisesti 1700-luvulta ja linnan omisti F.G.M. Bergin eno, Wilhelm Rembert von Berg, jolla ei ollut lapsia. Hän adoptoi veljensä lapset ja antoi Sangasten linnan ja kreivin arvonimen Friedrichille, joka opiskeli ulkomaillakin luonnontieteitä ja maanviljelystä. Vuonna 1875 hän meni naimisiin suomalaisen paronittaren Maria Bruunin kanssa. Friedrich päätti rakentaa uuden tilavan herraskartanon ja rakennustyö kesti seitsemän vuotta, jonka aikana suunnitelmia muutettiin usein. Jokaisessa huoneessa piti olla erilaiset ikkunat. Linnan rakentamiseen tarvittu graniitti tuotiin Suomesta ja tiilet poltettiin paikalla. Tiiliä tarvittiin noin 1.45 miljoonaa. Käytiin linnassa ilman opasta ja kiivettiin linnan torniin Juhan ja Kaukon kanssa.

8 Kuva 22: Sangasten linna (CN) Kuva 23: Sangasten linnassa (MS) BARCLAY de TOLLYN MAUSOLEUMI Pysäköimme bussin parkkipaikalle ja kävelimme mausoleumille avaraa aukeaa pitkin. Kävimme mausoleumin sisällä ja myös museossa katsomassa Tollin sankaritekoja hänen sotaretkiltään Napoleonin voittamisessa. Tolli eteni armeijassa omilla avuillaan ja päätti päivänsä sotamarsalkkana. Barclay de Tolly syntyi Kuurinmaalla Hänen sotapalveluksesta luutnanttina eronnut isänsä, oli Pajun kartanonherra Valgan maakunnassa. Hänen isoisänsä isä oli skottilaista aatelissukua, joka tuli 1700 luvulla Riikaan maistraatin asianajajaksi. Kuva 24: Tollyn mausoleumilla (CN) Kuva 25: Tollyn mausoleumin edessä (CN) Kolmevuotiaasta lähtien Michaelia kasvatti hänen tätinsä puoliso, joka oli upseeri. Barclay de Tolly aloitti sotilaspalvelun vuonna 1776 Pihkovassa. Vuonna 1783 hänet määrättiin Liivinmaalle Tallinnan komendantin von Patkulin adjutantiksi. Urhoollisuudellaan ja lahjakkuudellaan hän herätti huomiota Venäjän-Turkin sodassa. Vuosina Venäjän-Ruotsin sodassa hän oli armeijakunnan komentaja. Hän valloitti Suomessa Savon maakunnan ja Kuopion kaupungin, sekä Ruotsin Uumajan. Näistä ansioista hänet ylennettiin kenraaliksi. Hänet nimitettiin Suomen kenraalikuvernööriksi ja sotaväen ylipäälliköksi. Barclay de Tolly taisteli myös Napoleonia vastaan, haavoittui käsivarteen ja joutui olemaan sivussa taisteluista pitemmän aikaa. Tolly oli Venäjän sotaministerinä ja hänen johdollaan laadittiin yhdessä tsaari Aleksanteri I kanssa sotastrategia, jolla ylivoimainen vihollinen houkuteltiin syvälle sisämaahan.

9 Kuva 26: Tollyn muistopatsas (CN) Kuva 27: Poistumassa kappelista (CN) Barcklay de Tolly valloitti Pariisin vuonna 1814 ja sai siitä hyvästä sotamarsalkan arvonimen. Huonon terveyden takia Barcklay de Tolly erosi armeijasta ja tuli asumaan Jögevesten kartanoon. Huonontuneen terveytensä takia sotamarsalkan oli mentävä Bööminmaalle terveyslähteille. Hän ei ehtinyt perille, vaan kuoli jo Preussissa, nykyisessä Kaliningradissa. Hänen sydämensä haudattiin sinne, ruumis balsamoitiin ja tuotiin Jögevesteen, jossa hänet haudattiin perheen hautakappeliin. UDUMÄEN MAJAPAIKKA Barclay de Tollyn hautakappelissa käynnin jälkeen ajettiin kohti yöpymispaikkaamme Udumäkeä. Majoittuminen otti aikansa ja sopu antoi tilaa yöpyjille. Illallinen syötiin majapaikan ruokasalissa ja sitten keskusteltiin illan ohjelmassa olleesta valoshowsta, joka oli jossain lähistön järvellä konsertin jälkeen. Ilta oli kuitenkin aika sateisen tuntuinen ja päätettiin olla menemättä kyseiseen tapahtumaan. Yöllä oli kova ukonilma ja valoshowta oli riittävästi siinäkin. Osa miesporukasta lähti saunomaan ja siellä ilta venyikin aika pitkälle. Palattuamme istuttiin vielä majapaikan olohuoneessa juttuja kertoen ja laulua yritellen. Sanat ja sävel puuttuivat, joten laulu jäi aika vaivaiseksi. Mukavaa kuitenkin oli. Kuva 28: Udumäen parkkipaikalla (CN) Kuva 29: Illallista Udumäen ruokasalissa (CN)

10 Aamulla käveltiin taas ulkosalla odottamassa aamupalan tarjoilua, joka oli sovittu kello yhdeksäksi. Auto lastattiin ennen ruokailua ja sen jälkeen aamiainen maistui. Puuroa syötiin matalalta lautaselta hillon kanssa. Maitoa ei ollut tarjolla. Leikkeleitä, juustoa ja muuta tarjottavaa oli ja kahvin kanssa sai maitoa. Kuva 30: Pihakukkia ihailemassa (CN) Kuva 31: Udumäen maatilan päärakennus (CN) Ruokailun jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Viljandia ja sen linnoituksen raunioita katsomaan. VILJANDI Viljandiin tutustumisen aloitimme turistien opastuskeskuksesta ja saimme sieltä Viljandista aikamoisen pakkauksen tietoa. Viljandi on vanha Hansakaupunki, jossa on ollut myös linnoitus suojaamassa tärkeitä kulkureittejä. Linna ja kaupunki ovat yli seitsemänsataa vuotta vanhoja. Päälinnaa suojeli aikoinaan kolminkertainen suojamuuri. Esihistoriallinen linna ( vuosisadalla) sijaitsi Kaevumäellä. nykyisen myöhemmän päälinnoituksen paikalla. Vuonna 1223 se valloitettiin saksalaisten valloittajien toimesta. Linnan vahvistaminen aloitettiin vuonna Luostari pystytettiin 13- ja 14-vuosisadan vaihteessa. Muutokset ja uudet rakenteet saivat sijaa aina puoliväliin 16-vuosisataa. Linna vaurioitui pahasti Liivin sodan aikana ja seuraavassa Puolan ja Ruotsin sodassa /23. Se menetti jäljellä olleen sotilaallisen merkityksensä Pohjoisen sodassa Osa linnasta purettiin 18-vuosisadalla, koska laajeneva kaupunki tarvitsi rakennusmateriaalia. Linnanmäki kuului Viljandin kartanolle aina vuoteen 1919 asti, jolloin valtio otti kartanot haltuunsa. Nykyään linnamäki on osa Viljandin luonnonpuistoa. Kuva 32: Perinnemusiikin talo (MS) Kuva 33: Linnanmäellä raunioita katsomassa (MS)

11 Kuva 34: Viljandissa kävelyllä (MS) Kuva 35: Ruokapaikka löytyi (MS) Kuva 36: Kaupunkikierros alkamassa (MS) Kuva 37: Kierros jatkuu Viljandissa (MS) Kuva 38: Viljandin kirkko (MS) Kuva 39: Riippusillan ylitys (MS)

12 Viljandista ajettiin sitten kohti Tallinnaa, jossa osa porukasta lähti laivalla koti-suomeen. Loppuporukalta matka sujui kommelluksitta ja Christinan kuvista päätellen matkalla pysähdyttiin tien varrella olevassa Pubi Mati Majassa ruokailemassa. Kuvista päätellen ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Kuva 40: Ruokapaikka Pubi Mati Maja (CN) KIITOKSET Marialle lähetämme kiitokset hienosta opastuksesta ja mukavista jutuista. Maria kiitti Kuresaaressa kovasti hänelle ojennetusta kortista ja kertoi, ettei hän ole koskaan saanut näin hienoa korttia. Kimmoa kiitämme mukavasta matkaseurasta ja Marialle tehdystä upeasta kortista. Ain Randia kiitämme hyvästä matkasta ja kuulimme hänen kertoneen olevansa erittäin tyytyväinen yhdistyksemme matkalaisiin, sillä heissä ei ole ensimmäistäkään räyhääjää ja viinamäen miestä. Kulttuurivene ry:n jäsenille kiitokset mukavasta matkaseurasta, sillä ei ensimmäistäkään riitaa ole ollut ratkottavana näiden yhteisten vuosien aikana. Christinaa kiitän omasta puolestani hienoista kuvista ja nopeasta kuvien toimittamisesta WeTransfer-palvelun välityksellä. Sinikalle kiitokset mukavasta matkaseurasta ja kärsivällisyydestä, sekä kirjoituksen oikolukemisesta. Helsingissä Matti Suominen

13 LIITE 1. VÕRUMAAN KARTTAA

Ensimmäisen päivän aikana tutustuimme omin avuin saareen ja kävimme katsomassa Liise-talon lähistöllä olevia rakennuksia ja luontoa.

Ensimmäisen päivän aikana tutustuimme omin avuin saareen ja kävimme katsomassa Liise-talon lähistöllä olevia rakennuksia ja luontoa. KULTTUURIVENE RY MATKALLA RUHNULLE 30.6.-1.7.2015 Kaksitoista kulttuuriveneläistä kokoontui Roomassaaren satamaan 30.6.2015 kello 9.30. Paikalla olivat Maija-Liisa ja Matti Seppä, Marjatta ja Kauko Salmi,

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi TARTON RETKI 12.- 14.9.2017 Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi Sadehan tietää onnea, mutta tässä sateessa oli sitä jo hiukan liikaakin. Laiva oli satamassa odottamassa innokkaita matkustajia

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013.

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Torstai 16.5. klo 6.30 lähtö Lahdesta, kuljetuksista vastaan tuttu Reissu-Ruoti ja luottokuskimme Jukka Ruoti klo 9.15 laiva lähtee. Matkalla meribrunssi (kuuluu matkan hintaan)

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna YSTÄVYYS JA YHTEISTYÖSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUS KAMENNOGORSKIN KAUPUNGIN, VIIPURIN PIIRIN, LENINGRADIN ALUEEN, ANTREAN JA VUOKSENRANNAN SÄÄTIÖN SEKÄ KIRVU SÄÄTIÖN KANSSA. VIIPURIN ALUEHALLINNON KABINETISSA,

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen Velkaperää ennen ja nyt Opaskurssi 2005 Velkaperää ennen ja nyt Arkkitehti Birger Brunilan piirtämän ja vuonna 1930 vahvistetun asemakaavan mukaan kaupungin osiin XII XIV kaavoitettiin uusia omakotitontteja.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

SM Kuvagalleria www.saunamafia.fi 13.5.2013 1/24

SM Kuvagalleria www.saunamafia.fi 13.5.2013 1/24 www.saunamafia.fi 13.5.2013 1/24 SUOMALAISTEN SAUNASEUROJEN YHTEINEN JA OIVALLINEN SAVUSAUNARETKI ETELÄ - EESTIIN TO 9. - SU 12.5.2013 1. Päivä torstai. Retkihän alkoi jo keskiviikkona, mutta bussiin pääsimme

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti Tervetuloa MYS:in vuoden 2014 kesäiselle veneretkelle, joka suuntautuu itäiselle Suomenlahdelle Porvoosta Pyhtäälle. Kokoonnumme

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen.

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

HUHMARI -KESÄRETKI LA 9.6 SU 10.6.2012 1

HUHMARI -KESÄRETKI LA 9.6 SU 10.6.2012 1 HUHMARI -KESÄRETKI LA 9.6 SU 10.6.2012 1 Tänä vuonna autismikirjon aikuisten kesäretki suuntautuu luonnonläheiseen Lomakeskus Huhmariin (Huhmarisentie 43, 83700 Polvijärvi). Lomakeskus Huhmari sijaitsee

Lisätiedot

Rakennusta alkuperäisasussaan

Rakennusta alkuperäisasussaan Raunion Tila 834-423-1-33 Omistajat Anne Rämö ja Juha Kujala Suunnittelu Jutta Varjus Rakentaminen Rauli Thynell, Juha itse ja sukulaiset Rakennuksen peruskorjaus, toisen kerroksen ja kuistin rakentaminen

Lisätiedot

Äijälän Rustin veneretket

Äijälän Rustin veneretket Äijälän Rustin veneretket Veneemme 360 -asteinen kuva veneen sisätiloista, klikkaa: http://www.paratiisisaari.com/rusti_pure/harmony.html M/y Harmony luxusjahti Elegance 65, 19,6 m, max. 40 hlö M/s Juhana

Lisätiedot

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry To 17. Su 20.5.2012 Saunaretki Karjalaan Sivu 1 / 14 Kotiharjun Saunayhdistys ry:n perinteinen kevätretki Karjalan maisemiin ja sen saunoihin. Entistä Suomea. Heino Tours Finland, Kotka. Venäjän puolella.

Lisätiedot

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA Villa Ensi Säätiö tarjoaa turvallista asumismukavuutta keskellä kauneinta Helsinkiä. Villa Ensin tuettua asumista tarvitseville henkilöille tarkoitetut huoneistot

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

Sergei Radonezilainen -keppinukke

Sergei Radonezilainen -keppinukke Sergei Radonezilainen -keppinukke - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan (katso mallia ruhtinashahmosta). - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala

Lisätiedot

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni Suomi 3A Torstai 1. kesäkuuta 2017 Syreeni Lämmittely: Juttele parin kanssa Mitä kuuluu? Millainen päivä sulla on ollut? Mitä sä teit viime viikolla? Kotitehtävä: harjoitus 7 Nominatiivi yksikkövartalo

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO MYYDÄÄN Tarjousten perusteella ARVOKIINTEISTÖ KIINTEISTÖN PERUSTIEDOT KIINTEISTÖTUNNUS 297-1-21-4 TONTIN PINTA-ALA 1206m² PÄÄRAKENNUS 1027m² SAUNA 160m² RAKENNUSTEN PERUSTIEDOT

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla syyskuuta 2012

Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla syyskuuta 2012 Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla 21.-23. syyskuuta 2012 Aurinkoisena perjantai-iltana linja-autolastillinen nautiskelijoita starttasi Järvenpäästä tasan klo 17.00. Perillä Lomasaari Marttisessa olimme

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä 18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä Lähdin Hämeenlinnasta kohti Repoveden kansallispuistoa. Hain toisen kärryn mukaan raksalta. Hain kaverini matkan varrelta josta jatkoimme yhtä matkaa kohti Repovettä.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki

Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki 25.5 28.5.2017 Jänedan Kartano Vierastalo/majoitus Torstai 25.5.2017 5:15 Kultela 5:30 Someron tori 6:00 Forssan retkipysäkki Laivalippujen jako menomatkalla/ haetaan

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla. Kanneljärven Opisto

Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla. Kanneljärven Opisto Kanneljärven Opisto Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla Meillä kokoonnutaan ja viihdytään Tervehdys Kanneljärven Opistolta Kanneljärven Opisto on toisen asteen oppilaitos,

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Aikataulu 13.6.2015 Ohjelma 7:30-8:00 Kokoontuminen Länsiterminaalissa Helsingissä, lippujen jako 8:30 Laiva lähtee satamasta

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

TUUSULAN PERHETUKIKESKUS

TUUSULAN PERHETUKIKESKUS TUUSULAN PERHETUKIKESKUS Päärakennus Koivukujan vastaanottokoti Kotorannan lastenkoti NÄKYMÄ TUUSULANJÄRVEN PUOLELTA RAKENTAMISEN JÄLKEEN Kotorannankuja 2 00430 Tuusula Nykyiset rakennukset: Päärakennus

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Kulkiessaan Masalantieltä polun ensimmäiseltä etapilta Framnäsin puistotietä pitkin luoteeseen huomaa kävelytien vievän ylös puistomaiselle

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti)

TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti) TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti) Matkalle lähdettiin torstai-iltana mukavasti Kauppatorin laidalta Taivassalon auton bussilla. Kuljettajina

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Ketosen tilausajobussi odotti pääjulan päätyttyä Jänkätien ammattioppilaitoksen pihalla piirikokoukseen lähteviä juhlijoita. Suuntana oli Rovaniemen kaupungin omistama leirikeskus

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

SENIORIKUULUMISIA EXTRA 3/2013

SENIORIKUULUMISIA EXTRA 3/2013 SENIORIKUULUMISIA EXTRA 3/2013 RIL- Seniorien matka Viroon 9-12.9.2013 Pauli Haapakoski Nelipäiväinen matkamme Virossa sujui säänhaltijan lellikkinä pääosin mitä aurinkoisimmassa syyssäässä ja loppukesän

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot