KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE 7.-9.8.2015"

Transkriptio

1 KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE Pitkään suunniteltu matka Haanjan Antiikkimarkkinoille toteutui elokuun toisen viikonlopun aikana. Suurin osa matkalaisista saapui Kuresaaresta Tallinnan satamaan hakemaan meitä Tallinnassa mukaan liittyviä seuralaisia. Kuresaaresta tulivat: Maija Helén, Kimmo ja Marja-Liisa Pulli, Eija ja Simo Järvinen, Eero ja Pirkko Lehto, Christina Nourou, Marjatta ja Kauko Salmi, sekä oppaamme Maria Peep kuljettajamme Ain Randin kyydissä. Loppuosa porukasta tuli Eckerö Linen m/s Finlandialla Tallinnaan klo Meitä Suomesta tulleita olivat Maija-Liisa ja Matti Seppä, sekä Johanna Seppä, Arja ja Juha Lanu, Seija Korpinoro, Sinikka ja Matti Suominen. Kuva1: Matkalaisia Kuresaaresta (CN) Kuva 2. Kokoontumista Kuresaaressa (CN) Tallinnassa pääsimme me Helsingistä tulleet Kulttuuriveneen jäsenet kyytiin ja pienen tauon jälkeen ajelimme kohti Etelä-Eestiä Tallinnan lentokentän ohi. Maria Peep kertoi lentokentän nimenä olevan nykyään presidentti Lennart Meren lentoasema. Hän kertoi myös Ülemisten järven olevan Tallinnan puhtaan veden ottamona. Ülemiste järveen liittyy myös taru miehestä, joka nousee ylös vedestä joka vuosi ja kysyy onko Tallinna jo valmis. Hänelle ei saa koskaan vastata sen olevan jo valmis, sillä silloin Ülemisten järvi purkautuu Tallinnaan ja hukuttaa sen. Järvi on 36 m kaupungin tasoa ylempänä. Matkan aikana kuultiin paljon Marian kertomia vitsejä lähinnä neuvostoajalta. Laulettiin myös pari laulua Võrunkielellä. Matka taittui mukavasti miellyttävässä tunnelmassa ja kuljettajan oli pidettävä lainmukainen lepotauko välillä, joten poikkesimme tien varrella olleeseen ruokapaikkaan. PÕHJAKAN KARTANOSSA Põhjakan kartanon pihalla sijaitsevaan ulkoravintolaan poikkesimme päätieltä vasemmalle puolelle lyhyttä hiekkatietä pitkin. Pihalla oleva ulkoravintola on vain kesäkäytössä ja se oli katettu kevyellä kattorakenteella. Ruokapaikka oli mielenkiintoinen, sillä se oli sijoitettu vanhan kivimuurin sisälle. Ilma oli mukavan lämmin ja alkuun tuntui siltä, että palvelu saattaa kestää kauankin, mutta sitten alkoi tapahtua ja ruoka ilmestyi pöytään todella vauhdikkaasti. Suurin osa porukasta tilasi kantarellikastiketta, perunoita ja tuoresalaattia. Ruoka tuli suhteellisen nopeasti ja se oli hyvää ja maittavaa. Paikalla on ollut entinen kartano ja sen päärakennus oli kunnossa ja ravintolakäytössä. Paikka oli miellyttävä ja erikoinen kokonaisuus. Kävimme katsomassa kartanon päärakennusta sisältä käsin ja

2 siellä oli varsinainen ravintola ruokasaleineen ja keittiöineen. Sisällä oli paljon ihmisiä ruokailemassa ja paikalla pystyy järjestämään myös kokouksia. Kartanoa pitää kyllä kunnostaa kovasti, sillä päärakennuksen ulkoseinät ainakin tarvitsivat kunnostusta. Ulkoravintola on eksoottinen kesäkäyttöön sopiva paikka. Kuva 3: Põhjakan kartanon ravintolassa. (MS) Kuva 4: Pohjakan kartanolla (MS) Matka jatkui kuljettajan levättyä reilun puoli tuntia, jotta viralliset ajomääräykset toteutuivat. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen. Matka sujui mukavissa merkeissä, sillä linja-autossa oli tunnelmaa, linjaautossa oli hauska matkustaa. Maria Peep kertoi asuneensa Võrumaassa lapsuudessaan. Hän oli oppinut puhumaan täydellistä Võrun kieltä siellä ollessaan. Viron kieli poikkeaa aika lailla võrunkielestä, joten Pohjois-Virossa asuvat eivät ymmärrä sitä. Ajettiin Tarton ohikulkutietä pitkin kohti yöpymispaikkaamme Haanjan kuntaan. Loppumatka ajettiin vanhaa museotietä pitkin, joka toi mieleen Hämeen härkätiet mutkineen ja mäkineen. ROGOSIN LINNA (ROGOSINSKY) Meille oli varattu Rogosin kartanosta yösijat ja illallinen. Opastus kuului myös asiaan. Majoittumisen jälkeen osa porukasta tutustui linnan ympäristöön ja rohkeimmat porukasta kävivät kahlaamassa ja uimassakin Ruusumäen järvessä. Kävelyretken jälkeen söimme illallista kartanon alakerran ruokasalissa. Tarjolla oli alkukeitto, pääruokana kanankoipia lihapalojen, perunoiden ja salaatin kera. Ruoka oli maistuvaa ja täyttävää. Makuuhuoneet olivat ala- ja yläkerrassa ja ne olivat ihan viihtyisiä. Suihkut ja WC:t olivat käytävällä, joten siinä suhteessa majoitus oli poikkeava tavalliseen hotellimajoitukseen verrattuna. Kuva 5: Rogozin linnan päärakennus (CN) Kuva 6. Rogosin linnan julkisivu (CN)

3 Kuva 7. Rogosin linnassa illallisella (MS) Ruokailun jälkeen oppaanamme toiminut Anneli Luisk kierrätti meitä linnan tiloissa ja kertoi linnan syntyhistoriasta ja aikojen kuluessa syntyneistä tarinoista. Kartano on muinaismuistomerkillä varustettu. Liivin sodan aikana Rogosin kartano on vaihtanut omistajaa monta kertaa. Venäjän-Puolan sodan jälkeen vuonna 1603 sen sai omistukseensa puolalainen luutnantti Stanislaw Rogosinsky. Siitä muodostui myös paikan nimi, joka muutettiin vuonna 1939 vironkieliseksi Ruusumäeksi. Kuva 8: Rogosin linnan takasivua (CN) Kuva 9: Opasta kuuntelemassa (MS)

4 Kuva 10: Rogosin kastellilinna (CN) Kuva 11: Rogosin porttitorni (CN) On arveltu, että kartanon paikalla oli linnoitus jo keskiaikana. Tätä todistaa asemakaava, sillä sisäpihan ympärillä on 60 * 80 metrinen alue. Rakennukset ympäröivät sisäpihaa ja kolmella sivulla on vesieste l. vallihauta. Rogosin läpi kulki tärkeä Veitseliinan-Riigan tie, jonka suojelemiseksi tämä linnoitus rakennettiin. Nykyään paikalla olevat rakennukset ovat luvuilta. Ruotsin vallan aikana 1620-luvun loppuvuosina kartanoa hallitsi Liebsdorffien suku. Linna oli heidän hallinnassaan 130 vuotta. Tänä aikana rakennettiin kaksikerroksinen varhaisklassinen päärakennus. Silloin oli olemassa myös matala kastellin ulkomuuri. Päärakennus oli kastellin länsisiipenä. Vuonna 1776 kartanon omistajaksi vaihtui Glasenappien suku, jonka omistuksessa kartano oli aina vuoteen 1919, kun se valtiollistettiin. Glasenappien aikana rakennettiin pääasiassa kastellin siipirakennuksia. Pääsy sisäpihalle on 19-vuosisadan toisella puoliskolla rakennetun kauniin porttitornin kautta, jonka tyyli on uusklassillista (historismia). Glasenapeilta valtiolle ostettu kartano oli alussa tyhjänä. Sitä ryöstettiin ja rikottiin, kunnes kartanossa vuonna 1934 tehtiin remontti ja avattiin koulu. Koulu toimii vielä nykypäivinäkin. Kartanoa on vähitellen uusittu muutamassa vaiheessa. Uuden ilmeen ovat saaneet kastellin siipirakennukset ja v uusittiin myös kastellin porttitorni. Rogosin kartano on ainoa kastellikartano koko Virossa ja se oli 16. vuosisadalla ainoa kastellilinnoitus Liivinmaalla.

5 Kaksikerroksisen päärakennuksen alakerrassa sijaitsivat aputilat ja palvelijoiden tilat, yläkerroksessa kartanonherran ja hänen perheensä asuinhuoneet. Päärakennusta vastapäätä sijaitsi porttitorni. Kartanossa oli kellareita, aittoja, liitereitä, talleja, kuivuri ym. Vasemmassa siivessä on lastentarha, kartanon vierashuoneet, joissa saa majoitusta, saunaa ja ruokaa. Siellä sijaitsee myös Ruusmäen kirjasto. Kuva 12: Rogosin linnan pihalla (MS) Kuva 13. Näkymä pihalle porttitornista (MS) Porttitornissa sijaitsee Rogosin kartanon museo. Oikeassa siivessä on Ruusmäen seurantalo (kulttuuritalo), pieni voimistelusali, sauna ja kartanon emännän asunto. Oppaamme kierrätti meitä ensin pihalla ja kertoi talossa kummittelevan. Sininen nainen on nähty kummittelemassa linnan vanhimman osan kolmannessa kerroksessa (kuvan 12 keskimmäisen rakennuksen yläkerrassa). Mieskummitus on nähty myös rakennuksessa. Kävimme katsomassa myös kartanon tornimuseota ja kiipesimme kaksistaan (Juha ja allekirjoittanut) tornin näköalatasanteelle. Kartanon päärakennus on vielä korjausta vaille. Suunnitelmat on tehty, mutta rahoitus on vielä auki. Päärakennuksen alla on myös kellarimuseo, jossa oli paljon mielenkiintoista aineistoa kouluajoilta. Siellä nähtiin kaikenlaista tarpeellista työkalua ja myös paljon linnan historiaan liittyviä kuvia mm. sovhoosiajoilta ja sen jälkeen. Tiloissa toimii vielä koulu ja lastentarhakin. Kartano on myös kylän keskuspaikka kirjastoineen ja kokoustiloineen. Juhlasalissa nähtiin myös Katariina I muotokuva. Kuva 14: Kartanon sisätiloissa (MS) Kuva 15: Päärakennuksen rappusilla (MS)

6 Kuva 16: Kartanon kellarissa (MS) Kuva 17: Kartanon juhlasali (MS) Lauantaiaamuna käveltiin vielä linnan pihalla ja puistossa ennen aamiaista, joka oli katettu kartanon ruokasaliin. Aamiainen oli maukas ja riittoisa. Tavarat oli siirretty bussiin, joten pääsimme jatkamaan matkaa hyvissä ajoin. Haikaroita nähtiin matkan varrella todella paljon. SATAKIELILAAKSO Ajettiin ohi Munamäen, joka on Eestin korkein kohta. Saavuttiin Satakielilaaksoon, jossa osa porukasta oli jo aiemmin ollut. Osa porukasta kiersi merkityn luontoreitin. Reitiltä palattuamme täydennettiin varastojamme opastuvassa. Satakielilaaksossa on 10 km alueella seitsemän järveä, jotka ovat syntyneet viimeisen jääkauden aikana noin vuotta sitten. Eestin syvin järvi Suurjärv on 38 m syvimmältä kohdaltaan. Pinta-alalltaan suurin järvi on Kahrila (35.2 ha) Järvet ovat yhteydessä Rõugeen Aja-jokea pitkin. Laakso on todella kaunis ja sen yläpuolella oli korkea mäki, jossa on ollut aikoinaan linnoitus. Kuva 18: Satakielilaaksossa (CN) Kuva 19: Satakielilaaksossa CN ja M-LS (MS) HAANJAN MARKKINAT Antslaan saavuttiin hyvissä ajoin ja etsittiin ensin parkkipaikkaa, joka löytyikin sitten läheltä markkinapaikkaa. Markkinat olivat levittäytyneet kaduille ja tavaraa oli solkenaan. Kävelimme ensin Veskikatua pitkin ensimmäiseen tienristeykseen ja jatkoimme oikealle päin kadun päähän.

7 Kuva 20: Haanjan markkinatunnelmaa (MS) Kuva 21: Lisää tunnelmaa (MS) Matka venähti aika pitkäksi, sillä naiset poikkesivat melkein joka kojulla kokeilemaan vaatteita ja maistelimme myös erilaisia makkaranäytteitä. Tuli ostettua pätkä makkaraa ja Maija sai sen paloiteltuna siivuiksi. Tarkoitus oli syödä se sitten välipalaksi jossain paikassa. Osa porukasta oli kadonnut heti alussa omille teilleen, joten piti olla tarkkana koko ajan, ettei kadota seuralaisiaan. Jossain vaiheessa alkoi kävely jo tuntua ja poikkesimme puistoon, jossa istuimme puiston penkillä eväitä syömässä. Naiset olivat ostaneet mustikoita ja mansikoita jälkiruuaksi, joten makkaran syönnin jälkeen mansikka ja mustikka tekivät kauppansa. Syömisen ja istumisen jälkeen lähdettiin autolle, jonne oli jo saapunut suurin osa porukasta. Tarkoitus oli lähteä sovittua aikaisemmin, joten kävimme vielä juomassa kahvit markkinapaikalla. Viimeisetkin harhailijat oli löydetty ja pääsimme jatkamaan matkaa kohti Sangasten linnaa, jonne saavuimme melko pian. SANGASTEN LINNA Linna oli muutamille jo ennestään tuttu, mutta kävimme uudestaan katsomassa linnaa ja kuvia tuli otettua aika lailla. Sangasten linna on kuuluisa ruisleivästään, jonka kehittäjänä tunnetaan Sangasten kreivi Friedrich Georg Magnus von Berg (s ), joka tunnettiin myöhemmin ruiskreivinä. Ruisleipä on ollut eestiläisten ruokana yli tuhat vuotta. Sangastea on pidetty rukiin pääkaupunkina yli 130 vuoden ajan. Sangasten herra kehitti pitkän kokeilujakson jälkeen uuden ruistyypin nimeltään Sangaste. Tämä on vanhin tunnettu edelleen viljelyksessä oleva ruistyyppi. Sangasten rukiilla on erittäin pitkä paksu varsi ja sitä nähtiin linnan ympäristössä tuulessa huojumassa. Sangasten kartanon on alkujaan todennäköisesti 1700-luvulta ja linnan omisti F.G.M. Bergin eno, Wilhelm Rembert von Berg, jolla ei ollut lapsia. Hän adoptoi veljensä lapset ja antoi Sangasten linnan ja kreivin arvonimen Friedrichille, joka opiskeli ulkomaillakin luonnontieteitä ja maanviljelystä. Vuonna 1875 hän meni naimisiin suomalaisen paronittaren Maria Bruunin kanssa. Friedrich päätti rakentaa uuden tilavan herraskartanon ja rakennustyö kesti seitsemän vuotta, jonka aikana suunnitelmia muutettiin usein. Jokaisessa huoneessa piti olla erilaiset ikkunat. Linnan rakentamiseen tarvittu graniitti tuotiin Suomesta ja tiilet poltettiin paikalla. Tiiliä tarvittiin noin 1.45 miljoonaa. Käytiin linnassa ilman opasta ja kiivettiin linnan torniin Juhan ja Kaukon kanssa.

8 Kuva 22: Sangasten linna (CN) Kuva 23: Sangasten linnassa (MS) BARCLAY de TOLLYN MAUSOLEUMI Pysäköimme bussin parkkipaikalle ja kävelimme mausoleumille avaraa aukeaa pitkin. Kävimme mausoleumin sisällä ja myös museossa katsomassa Tollin sankaritekoja hänen sotaretkiltään Napoleonin voittamisessa. Tolli eteni armeijassa omilla avuillaan ja päätti päivänsä sotamarsalkkana. Barclay de Tolly syntyi Kuurinmaalla Hänen sotapalveluksesta luutnanttina eronnut isänsä, oli Pajun kartanonherra Valgan maakunnassa. Hänen isoisänsä isä oli skottilaista aatelissukua, joka tuli 1700 luvulla Riikaan maistraatin asianajajaksi. Kuva 24: Tollyn mausoleumilla (CN) Kuva 25: Tollyn mausoleumin edessä (CN) Kolmevuotiaasta lähtien Michaelia kasvatti hänen tätinsä puoliso, joka oli upseeri. Barclay de Tolly aloitti sotilaspalvelun vuonna 1776 Pihkovassa. Vuonna 1783 hänet määrättiin Liivinmaalle Tallinnan komendantin von Patkulin adjutantiksi. Urhoollisuudellaan ja lahjakkuudellaan hän herätti huomiota Venäjän-Turkin sodassa. Vuosina Venäjän-Ruotsin sodassa hän oli armeijakunnan komentaja. Hän valloitti Suomessa Savon maakunnan ja Kuopion kaupungin, sekä Ruotsin Uumajan. Näistä ansioista hänet ylennettiin kenraaliksi. Hänet nimitettiin Suomen kenraalikuvernööriksi ja sotaväen ylipäälliköksi. Barclay de Tolly taisteli myös Napoleonia vastaan, haavoittui käsivarteen ja joutui olemaan sivussa taisteluista pitemmän aikaa. Tolly oli Venäjän sotaministerinä ja hänen johdollaan laadittiin yhdessä tsaari Aleksanteri I kanssa sotastrategia, jolla ylivoimainen vihollinen houkuteltiin syvälle sisämaahan.

9 Kuva 26: Tollyn muistopatsas (CN) Kuva 27: Poistumassa kappelista (CN) Barcklay de Tolly valloitti Pariisin vuonna 1814 ja sai siitä hyvästä sotamarsalkan arvonimen. Huonon terveyden takia Barcklay de Tolly erosi armeijasta ja tuli asumaan Jögevesten kartanoon. Huonontuneen terveytensä takia sotamarsalkan oli mentävä Bööminmaalle terveyslähteille. Hän ei ehtinyt perille, vaan kuoli jo Preussissa, nykyisessä Kaliningradissa. Hänen sydämensä haudattiin sinne, ruumis balsamoitiin ja tuotiin Jögevesteen, jossa hänet haudattiin perheen hautakappeliin. UDUMÄEN MAJAPAIKKA Barclay de Tollyn hautakappelissa käynnin jälkeen ajettiin kohti yöpymispaikkaamme Udumäkeä. Majoittuminen otti aikansa ja sopu antoi tilaa yöpyjille. Illallinen syötiin majapaikan ruokasalissa ja sitten keskusteltiin illan ohjelmassa olleesta valoshowsta, joka oli jossain lähistön järvellä konsertin jälkeen. Ilta oli kuitenkin aika sateisen tuntuinen ja päätettiin olla menemättä kyseiseen tapahtumaan. Yöllä oli kova ukonilma ja valoshowta oli riittävästi siinäkin. Osa miesporukasta lähti saunomaan ja siellä ilta venyikin aika pitkälle. Palattuamme istuttiin vielä majapaikan olohuoneessa juttuja kertoen ja laulua yritellen. Sanat ja sävel puuttuivat, joten laulu jäi aika vaivaiseksi. Mukavaa kuitenkin oli. Kuva 28: Udumäen parkkipaikalla (CN) Kuva 29: Illallista Udumäen ruokasalissa (CN)

10 Aamulla käveltiin taas ulkosalla odottamassa aamupalan tarjoilua, joka oli sovittu kello yhdeksäksi. Auto lastattiin ennen ruokailua ja sen jälkeen aamiainen maistui. Puuroa syötiin matalalta lautaselta hillon kanssa. Maitoa ei ollut tarjolla. Leikkeleitä, juustoa ja muuta tarjottavaa oli ja kahvin kanssa sai maitoa. Kuva 30: Pihakukkia ihailemassa (CN) Kuva 31: Udumäen maatilan päärakennus (CN) Ruokailun jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Viljandia ja sen linnoituksen raunioita katsomaan. VILJANDI Viljandiin tutustumisen aloitimme turistien opastuskeskuksesta ja saimme sieltä Viljandista aikamoisen pakkauksen tietoa. Viljandi on vanha Hansakaupunki, jossa on ollut myös linnoitus suojaamassa tärkeitä kulkureittejä. Linna ja kaupunki ovat yli seitsemänsataa vuotta vanhoja. Päälinnaa suojeli aikoinaan kolminkertainen suojamuuri. Esihistoriallinen linna ( vuosisadalla) sijaitsi Kaevumäellä. nykyisen myöhemmän päälinnoituksen paikalla. Vuonna 1223 se valloitettiin saksalaisten valloittajien toimesta. Linnan vahvistaminen aloitettiin vuonna Luostari pystytettiin 13- ja 14-vuosisadan vaihteessa. Muutokset ja uudet rakenteet saivat sijaa aina puoliväliin 16-vuosisataa. Linna vaurioitui pahasti Liivin sodan aikana ja seuraavassa Puolan ja Ruotsin sodassa /23. Se menetti jäljellä olleen sotilaallisen merkityksensä Pohjoisen sodassa Osa linnasta purettiin 18-vuosisadalla, koska laajeneva kaupunki tarvitsi rakennusmateriaalia. Linnanmäki kuului Viljandin kartanolle aina vuoteen 1919 asti, jolloin valtio otti kartanot haltuunsa. Nykyään linnamäki on osa Viljandin luonnonpuistoa. Kuva 32: Perinnemusiikin talo (MS) Kuva 33: Linnanmäellä raunioita katsomassa (MS)

11 Kuva 34: Viljandissa kävelyllä (MS) Kuva 35: Ruokapaikka löytyi (MS) Kuva 36: Kaupunkikierros alkamassa (MS) Kuva 37: Kierros jatkuu Viljandissa (MS) Kuva 38: Viljandin kirkko (MS) Kuva 39: Riippusillan ylitys (MS)

12 Viljandista ajettiin sitten kohti Tallinnaa, jossa osa porukasta lähti laivalla koti-suomeen. Loppuporukalta matka sujui kommelluksitta ja Christinan kuvista päätellen matkalla pysähdyttiin tien varrella olevassa Pubi Mati Majassa ruokailemassa. Kuvista päätellen ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Kuva 40: Ruokapaikka Pubi Mati Maja (CN) KIITOKSET Marialle lähetämme kiitokset hienosta opastuksesta ja mukavista jutuista. Maria kiitti Kuresaaressa kovasti hänelle ojennetusta kortista ja kertoi, ettei hän ole koskaan saanut näin hienoa korttia. Kimmoa kiitämme mukavasta matkaseurasta ja Marialle tehdystä upeasta kortista. Ain Randia kiitämme hyvästä matkasta ja kuulimme hänen kertoneen olevansa erittäin tyytyväinen yhdistyksemme matkalaisiin, sillä heissä ei ole ensimmäistäkään räyhääjää ja viinamäen miestä. Kulttuurivene ry:n jäsenille kiitokset mukavasta matkaseurasta, sillä ei ensimmäistäkään riitaa ole ollut ratkottavana näiden yhteisten vuosien aikana. Christinaa kiitän omasta puolestani hienoista kuvista ja nopeasta kuvien toimittamisesta WeTransfer-palvelun välityksellä. Sinikalle kiitokset mukavasta matkaseurasta ja kärsivällisyydestä, sekä kirjoituksen oikolukemisesta. Helsingissä Matti Suominen

13 LIITE 1. VÕRUMAAN KARTTAA

KURESAAREN KAUPUNKIKIERROS

KURESAAREN KAUPUNKIKIERROS 1 KURESAAREN KAUPUNKIKIERROS Kuresaaren kaupunkikierros järjestettiin 26.6.2012 klo 10.00 alken. Kokoontuminen oli Vanalinna Kohvikissa klo 10.00. Mukaan oli tullut 10 henkilöä ja oppaanamme toimi Maria

Lisätiedot

20.4.2013 1. Merimuseo

20.4.2013 1. Merimuseo Kulttuurivene ry:n Ooppera- ja museomatka Tallinnaan 20.-22.4.2013 Matkalle osallistui yhdistyksestämme Kulttuurivene ry:stä yhteensä 21 jäsentä, jotka saapuivat Tallinnaan joko Kuresaaresta tai Suomesta

Lisätiedot

Polkien halki itäisen Euroopan

Polkien halki itäisen Euroopan Matka halki Itäisen Euroopan keväällä 2010 Ajatus matkasta halki itäisen Euroopan sai alkunsa suunnitellessani polkupyörämatkaa talvella 2009. Toinen vaihtoehto oli lähteä kotoani Euroopan eteläisenpään

Lisätiedot

Pietarin matka 24. 27.5.2012

Pietarin matka 24. 27.5.2012 Vaasan Retkeilijät ry Matkakertomus / Niilo Hamari Jäsensihteeri 1(10) Pietarin matka 24. 27.5.2012 Lähtötilanteena matkalle oli alla oleva ilmoitus jäsenkirjeessä nro 1 / 3.2.2012. Lähde mahdollisuuksien

Lisätiedot

Kokemäen Setälät ry:n jäsenet E.N. Setälän jalanjäljillä

Kokemäen Setälät ry:n jäsenet E.N. Setälän jalanjäljillä Kokemäen Setälät ry:n jäsenet E.N. Setälän jalanjäljillä Osallistujat puolisoineen sukumatrikkeliin sijoittuina Juha Heikinpoika ja Loviisa Eerikintytär Setälän jälkeläiset F Aadolf Cedberg I Otto Setälä

Lisätiedot

Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti nro 2 / 2008

Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti nro 2 / 2008 auppisviesti Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti nro 2 / 2008 KauppisViesti Sisältö Perustietoa sukuseurasta... 2 Pääkirjoitus... 3 Nobelin rauhanpalkinto tuli myös Kauppisille?... 3 Ylä-Savon Kauppisten

Lisätiedot

4/2009 8.12.2009. Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti

4/2009 8.12.2009. Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti 4/2009 8.12.2009 Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti Hurakka on Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti. Toimintasuunnitelmassa on sovittu, että se ilmestyy

Lisätiedot

Praha ja Wien Kyseessä oli Eläkeliiton Ylä-Savon piirin syysmatka Tšekkiin ja Itävaltaan 23-30.9.

Praha ja Wien Kyseessä oli Eläkeliiton Ylä-Savon piirin syysmatka Tšekkiin ja Itävaltaan 23-30.9. Praha ja Wien Kyseessä oli Eläkeliiton Ylä-Savon piirin syysmatka Tšekkiin ja Itävaltaan 23-30.9. Sakset käteen, tätä pitää miettiä ja ehdotella matkakaverillekin, tuumin kesällä, kun luin oheisen, varsin

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI TAPOLA Talvi 2003/04 LEHTI Lumihiutale Sinä valkoinen, hentoinen Pitsinen hohtavainen pieni Kevyt ilmassa leijäten. Alas pilven reunalta Leijailet tänne jonnekin. Loiste, joka valaisee. Läpi pimeyden tuoden

Lisätiedot

2/1996 N:o 10 SUKUSEURAN JASENLEHTI. Matkakertomuksen kirjoittaja Jouko Koskelainen, evp ylikonstaapeli, entisia tervajokelaisia.

2/1996 N:o 10 SUKUSEURAN JASENLEHTI. Matkakertomuksen kirjoittaja Jouko Koskelainen, evp ylikonstaapeli, entisia tervajokelaisia. SUKUSEURAN JASENLEHTI 2/1996 N:o 10 Sukuseuran Viipuri-matka Koskelaisten sukuseura ry:n Viipuri-matka tehtiin linja-autolla ja alkoi 30.7.96 aamulla klo 6 Helsingista, jossa autoon tulivat ensimmaiset

Lisätiedot

viesti 4/2010 Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com

viesti 4/2010 Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com viesti 4/2010 YHTEISTIEDOTE 4/2010 (134) 32. VUOSIKERTA SF-C TURUN SEUDUN YT-ALUE Reilua kauppaa Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com SF-CARAVAN YHDISTYKSET: KAARINA, LIETO, LOIMAA,

Lisätiedot

Salon karavaanareiden 5 päivän matka Liettuaan 9. 13.6.2010. Keskiviikko 9.6. Salosta Vilnaan

Salon karavaanareiden 5 päivän matka Liettuaan 9. 13.6.2010. Keskiviikko 9.6. Salosta Vilnaan Salon karavaanareiden 5 päivän matka Liettuaan 9. 13.6.2010 Keskiviikko 9.6. Salosta Vilnaan Virkeät matkalaiset heräsivät pilvipoutaiseen aamuun ja starttasivat Salon torilta keskiviikkona klo 5. Bussiin

Lisätiedot

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Kyösti Vatanen Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009 Kirjoittanut Kari Hirvonen Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Leila Lehikoinen

Lisätiedot

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta?

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta? 4 1 Pari sanaa päätoimittajalta SISÄLTÖ Pari sanaa päätoimittajalta 2 Olen ylpeä teistä! Olette olleet hienosti mukana tämän lehden teossa. Lehteä on tehty yhdessä, juuri niin kuin jäsenlehteä mielestäni

Lisätiedot

Matkakertomus Kroatiaan F.I.C.C. rallyyn

Matkakertomus Kroatiaan F.I.C.C. rallyyn Matkakertomus Kroatiaan F.I.C.C. rallyyn 18.6-12.7.2015 18.6.2015 Meidän matkamme alkoi Kangashäkistä kohti Vantaata ja siellä Vierumäkeä, johon menimme yöksi yhdessä Airan ja Ilkan kanssa. Tästä oli helppo

Lisätiedot

SUKUPUU - VÄÄNÄSTEN SUKUSEURA RY:N JÄSENLEHTI

SUKUPUU - VÄÄNÄSTEN SUKUSEURA RY:N JÄSENLEHTI SUKUPUU - VÄÄNÄSTEN SUKUSEURA RY:N JÄSENLEHTI JULKAISIJA Väänästen Sukuseura ry Kotikatu 6 E 11 33710 Tampere www.vaanastensukuseura.fi vaanastensukuseura@suomi24.fi www.facebook.com/väänästen sukuseura

Lisätiedot

Viinimatkakertomus 2008. Aitojen kuplien lähteillä

Viinimatkakertomus 2008. Aitojen kuplien lähteillä Viinimatkakertomus 2008 Aitojen kuplien lähteillä Matkan tekijät: 1 Tuija Tyrväinen Heli Pekkala 2. Mace Pöyhönen Joni Anttonen Pinot Meunier Pinot Noir Chardonnay 3. Pentti Nikula Pekka Ruokonen 4. Jukka

Lisätiedot

Mummon vaatekirstu on arvokas aarre

Mummon vaatekirstu on arvokas aarre Maanantai 21. tammikuuta 2008 Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja N:o 1 53. vuosikerta Mummon vaatekirstu on arvokas aarre Mikä on vanhojen esineiden kohtalo? Ei tämä mummomme vaatekirstu ole

Lisätiedot

ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015

ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015 ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015 1 Sukuseuramme tunnus on rauhoitettu riihipetäjä, joka kasvaa Siilinjärven Kuuslahdessa Rannan Asikkalan pellolla. Lehtemme on saanut nimensä

Lisätiedot

Inkeriläisten viesti 5 6/2013

Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Suomen Inkeri-liitto ry Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Inkeriläisten kesäjuhlat Ikiaikaisia luostareita matkakertomus Inkeriläiset Kuka kukin on Viron inkeriläisten kesäjuhlat Haapsalussa kokouskutsu ja

Lisätiedot

Pisarakirje. Pisarakirje Lokakuu 2011 1

Pisarakirje. Pisarakirje Lokakuu 2011 1 Pisarakirje Lokakuu 2011 Että löytyisi turva Odotettu lokakuu tuli ja Moskovan viranomaiset antoivat kirjallisen vastauksen vankila-anomuksiimme. Sopimusta ei voida solmia ulkomaalaisten kanssa. Suullisesti

Lisätiedot

Sisällys. Toimitustiimi: Arja Lifländer, Tuula Rahkonen, Jukka Kirjonen. Imatran Lapinkävijät ry:n vuosijulkaisu, 54 vsk.

Sisällys. Toimitustiimi: Arja Lifländer, Tuula Rahkonen, Jukka Kirjonen. Imatran Lapinkävijät ry:n vuosijulkaisu, 54 vsk. 2010 Sisällys Puheenjohtajan puheenvuoro 3 Toimitukselta 3 Suden jäljillä Ilomantsissa 4 Muumi hiihtokoulussa on kivaa 6 Polkupyörälaulu 8 Helluntaiseikkailu Lemmenjoella 10 Suomi meloi taas 11 Suomi

Lisätiedot

LAPSUUDENKODISTA KIRKOKSI

LAPSUUDENKODISTA KIRKOKSI Kari Sipilä LAPSUUDENKODISTA KIRKOKSI Muistelmiani sota-ajan Malminkartanosta ja lapsuudenkodista vuosina 1943-1951 11.2.2015 Kari Sipilä 1 Kari Sipilä Lapsuudenkodista kirkoksi Muistelmiani Malminkartanosta

Lisätiedot

UUDENMAAN CP-YHDISTYSNYLANDS CP-FÖRENING ry

UUDENMAAN CP-YHDISTYSNYLANDS CP-FÖRENING ry UUDENMAAN CP-YHDISTYSNYLANDS CP-FÖRENING ry Jäsentiedote Syysjulkaisu 3 2013 www.businesscollege.fi Puh. (09) 1489 0200 Voiko koko lukion opiskella verkossa? A L K U S A N A T Julkaisija Uudenmaan CP-yhdistys

Lisätiedot

TUUSULAN RESERVINUPSEERIEN SUOMENLAHDEN KIERTOPROJEKTI.

TUUSULAN RESERVINUPSEERIEN SUOMENLAHDEN KIERTOPROJEKTI. 1 30.5.2006/J.R TUUSULAN RESERVINUPSEERIEN SUOMENLAHDEN KIERTOPROJEKTI. Jorma Riissanen, pj. Yleistä. Vuonna 2004 Tuusulan Reservinupseerit järjestivät onnistuneen retken Karjalan kannakselle, missä tutustuttiin

Lisätiedot

Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry. Kevätretkemme Louhisaaren kartanolinnaan ja Naantalin kultarantaan 22.5.2014

Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry. Kevätretkemme Louhisaaren kartanolinnaan ja Naantalin kultarantaan 22.5.2014 Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry Kevätretkemme Louhisaaren kartanolinnaan ja Naantalin kultarantaan 22.5.2014 Sää oli mitä mainioin, saimme nauttia aurinkoisesta säästä heti aamusta. Bussimatka taittui

Lisätiedot

Reimari News 1/04 sisältää

Reimari News 1/04 sisältää Reimari News 1/04 sisältää Hyvät ladyt & lionit 2 Uusi jäsen Marko Haapasaari 3 Uusi jäsen Anssi Kosonen 4 Matkani Saksaan 2.-22. 6. 2003 5 Mielenkiintoinen teollisuuskäynti 8 LC RAUMA 50-VUOTTA 27.3.2004

Lisätiedot

Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa

Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa Toukokuu 2014 65. vuosikerta nro 5 Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa Johannes-Seuran kevätkokouksessa Kaarinan Hovirinnassa käsiteltiin sääntöjen mukaisesti

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias Kreeta 2011 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Kreetan lomalta. Matkan ajankohta oli 7.8. 14.8.2011. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Kreetalla Plataniaksessa

Lisätiedot

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 auppisviesti kuva:tuula Hortamo.. 50 vuotta.kauppisten su kuseura..... Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 2 KauppisViesti SISÄLLYS SIVU Pääkirjoitus...3 Marjatta Teittinen, 40 vuotta

Lisätiedot