KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE 7.-9.8.2015"

Transkriptio

1 KULTTUURIVENE RY:N MATKA HAANJAN MARKKINOILLE Pitkään suunniteltu matka Haanjan Antiikkimarkkinoille toteutui elokuun toisen viikonlopun aikana. Suurin osa matkalaisista saapui Kuresaaresta Tallinnan satamaan hakemaan meitä Tallinnassa mukaan liittyviä seuralaisia. Kuresaaresta tulivat: Maija Helén, Kimmo ja Marja-Liisa Pulli, Eija ja Simo Järvinen, Eero ja Pirkko Lehto, Christina Nourou, Marjatta ja Kauko Salmi, sekä oppaamme Maria Peep kuljettajamme Ain Randin kyydissä. Loppuosa porukasta tuli Eckerö Linen m/s Finlandialla Tallinnaan klo Meitä Suomesta tulleita olivat Maija-Liisa ja Matti Seppä, sekä Johanna Seppä, Arja ja Juha Lanu, Seija Korpinoro, Sinikka ja Matti Suominen. Kuva1: Matkalaisia Kuresaaresta (CN) Kuva 2. Kokoontumista Kuresaaressa (CN) Tallinnassa pääsimme me Helsingistä tulleet Kulttuuriveneen jäsenet kyytiin ja pienen tauon jälkeen ajelimme kohti Etelä-Eestiä Tallinnan lentokentän ohi. Maria Peep kertoi lentokentän nimenä olevan nykyään presidentti Lennart Meren lentoasema. Hän kertoi myös Ülemisten järven olevan Tallinnan puhtaan veden ottamona. Ülemiste järveen liittyy myös taru miehestä, joka nousee ylös vedestä joka vuosi ja kysyy onko Tallinna jo valmis. Hänelle ei saa koskaan vastata sen olevan jo valmis, sillä silloin Ülemisten järvi purkautuu Tallinnaan ja hukuttaa sen. Järvi on 36 m kaupungin tasoa ylempänä. Matkan aikana kuultiin paljon Marian kertomia vitsejä lähinnä neuvostoajalta. Laulettiin myös pari laulua Võrunkielellä. Matka taittui mukavasti miellyttävässä tunnelmassa ja kuljettajan oli pidettävä lainmukainen lepotauko välillä, joten poikkesimme tien varrella olleeseen ruokapaikkaan. PÕHJAKAN KARTANOSSA Põhjakan kartanon pihalla sijaitsevaan ulkoravintolaan poikkesimme päätieltä vasemmalle puolelle lyhyttä hiekkatietä pitkin. Pihalla oleva ulkoravintola on vain kesäkäytössä ja se oli katettu kevyellä kattorakenteella. Ruokapaikka oli mielenkiintoinen, sillä se oli sijoitettu vanhan kivimuurin sisälle. Ilma oli mukavan lämmin ja alkuun tuntui siltä, että palvelu saattaa kestää kauankin, mutta sitten alkoi tapahtua ja ruoka ilmestyi pöytään todella vauhdikkaasti. Suurin osa porukasta tilasi kantarellikastiketta, perunoita ja tuoresalaattia. Ruoka tuli suhteellisen nopeasti ja se oli hyvää ja maittavaa. Paikalla on ollut entinen kartano ja sen päärakennus oli kunnossa ja ravintolakäytössä. Paikka oli miellyttävä ja erikoinen kokonaisuus. Kävimme katsomassa kartanon päärakennusta sisältä käsin ja

2 siellä oli varsinainen ravintola ruokasaleineen ja keittiöineen. Sisällä oli paljon ihmisiä ruokailemassa ja paikalla pystyy järjestämään myös kokouksia. Kartanoa pitää kyllä kunnostaa kovasti, sillä päärakennuksen ulkoseinät ainakin tarvitsivat kunnostusta. Ulkoravintola on eksoottinen kesäkäyttöön sopiva paikka. Kuva 3: Põhjakan kartanon ravintolassa. (MS) Kuva 4: Pohjakan kartanolla (MS) Matka jatkui kuljettajan levättyä reilun puoli tuntia, jotta viralliset ajomääräykset toteutuivat. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen. Matka sujui mukavissa merkeissä, sillä linja-autossa oli tunnelmaa, linjaautossa oli hauska matkustaa. Maria Peep kertoi asuneensa Võrumaassa lapsuudessaan. Hän oli oppinut puhumaan täydellistä Võrun kieltä siellä ollessaan. Viron kieli poikkeaa aika lailla võrunkielestä, joten Pohjois-Virossa asuvat eivät ymmärrä sitä. Ajettiin Tarton ohikulkutietä pitkin kohti yöpymispaikkaamme Haanjan kuntaan. Loppumatka ajettiin vanhaa museotietä pitkin, joka toi mieleen Hämeen härkätiet mutkineen ja mäkineen. ROGOSIN LINNA (ROGOSINSKY) Meille oli varattu Rogosin kartanosta yösijat ja illallinen. Opastus kuului myös asiaan. Majoittumisen jälkeen osa porukasta tutustui linnan ympäristöön ja rohkeimmat porukasta kävivät kahlaamassa ja uimassakin Ruusumäen järvessä. Kävelyretken jälkeen söimme illallista kartanon alakerran ruokasalissa. Tarjolla oli alkukeitto, pääruokana kanankoipia lihapalojen, perunoiden ja salaatin kera. Ruoka oli maistuvaa ja täyttävää. Makuuhuoneet olivat ala- ja yläkerrassa ja ne olivat ihan viihtyisiä. Suihkut ja WC:t olivat käytävällä, joten siinä suhteessa majoitus oli poikkeava tavalliseen hotellimajoitukseen verrattuna. Kuva 5: Rogozin linnan päärakennus (CN) Kuva 6. Rogosin linnan julkisivu (CN)

3 Kuva 7. Rogosin linnassa illallisella (MS) Ruokailun jälkeen oppaanamme toiminut Anneli Luisk kierrätti meitä linnan tiloissa ja kertoi linnan syntyhistoriasta ja aikojen kuluessa syntyneistä tarinoista. Kartano on muinaismuistomerkillä varustettu. Liivin sodan aikana Rogosin kartano on vaihtanut omistajaa monta kertaa. Venäjän-Puolan sodan jälkeen vuonna 1603 sen sai omistukseensa puolalainen luutnantti Stanislaw Rogosinsky. Siitä muodostui myös paikan nimi, joka muutettiin vuonna 1939 vironkieliseksi Ruusumäeksi. Kuva 8: Rogosin linnan takasivua (CN) Kuva 9: Opasta kuuntelemassa (MS)

4 Kuva 10: Rogosin kastellilinna (CN) Kuva 11: Rogosin porttitorni (CN) On arveltu, että kartanon paikalla oli linnoitus jo keskiaikana. Tätä todistaa asemakaava, sillä sisäpihan ympärillä on 60 * 80 metrinen alue. Rakennukset ympäröivät sisäpihaa ja kolmella sivulla on vesieste l. vallihauta. Rogosin läpi kulki tärkeä Veitseliinan-Riigan tie, jonka suojelemiseksi tämä linnoitus rakennettiin. Nykyään paikalla olevat rakennukset ovat luvuilta. Ruotsin vallan aikana 1620-luvun loppuvuosina kartanoa hallitsi Liebsdorffien suku. Linna oli heidän hallinnassaan 130 vuotta. Tänä aikana rakennettiin kaksikerroksinen varhaisklassinen päärakennus. Silloin oli olemassa myös matala kastellin ulkomuuri. Päärakennus oli kastellin länsisiipenä. Vuonna 1776 kartanon omistajaksi vaihtui Glasenappien suku, jonka omistuksessa kartano oli aina vuoteen 1919, kun se valtiollistettiin. Glasenappien aikana rakennettiin pääasiassa kastellin siipirakennuksia. Pääsy sisäpihalle on 19-vuosisadan toisella puoliskolla rakennetun kauniin porttitornin kautta, jonka tyyli on uusklassillista (historismia). Glasenapeilta valtiolle ostettu kartano oli alussa tyhjänä. Sitä ryöstettiin ja rikottiin, kunnes kartanossa vuonna 1934 tehtiin remontti ja avattiin koulu. Koulu toimii vielä nykypäivinäkin. Kartanoa on vähitellen uusittu muutamassa vaiheessa. Uuden ilmeen ovat saaneet kastellin siipirakennukset ja v uusittiin myös kastellin porttitorni. Rogosin kartano on ainoa kastellikartano koko Virossa ja se oli 16. vuosisadalla ainoa kastellilinnoitus Liivinmaalla.

5 Kaksikerroksisen päärakennuksen alakerrassa sijaitsivat aputilat ja palvelijoiden tilat, yläkerroksessa kartanonherran ja hänen perheensä asuinhuoneet. Päärakennusta vastapäätä sijaitsi porttitorni. Kartanossa oli kellareita, aittoja, liitereitä, talleja, kuivuri ym. Vasemmassa siivessä on lastentarha, kartanon vierashuoneet, joissa saa majoitusta, saunaa ja ruokaa. Siellä sijaitsee myös Ruusmäen kirjasto. Kuva 12: Rogosin linnan pihalla (MS) Kuva 13. Näkymä pihalle porttitornista (MS) Porttitornissa sijaitsee Rogosin kartanon museo. Oikeassa siivessä on Ruusmäen seurantalo (kulttuuritalo), pieni voimistelusali, sauna ja kartanon emännän asunto. Oppaamme kierrätti meitä ensin pihalla ja kertoi talossa kummittelevan. Sininen nainen on nähty kummittelemassa linnan vanhimman osan kolmannessa kerroksessa (kuvan 12 keskimmäisen rakennuksen yläkerrassa). Mieskummitus on nähty myös rakennuksessa. Kävimme katsomassa myös kartanon tornimuseota ja kiipesimme kaksistaan (Juha ja allekirjoittanut) tornin näköalatasanteelle. Kartanon päärakennus on vielä korjausta vaille. Suunnitelmat on tehty, mutta rahoitus on vielä auki. Päärakennuksen alla on myös kellarimuseo, jossa oli paljon mielenkiintoista aineistoa kouluajoilta. Siellä nähtiin kaikenlaista tarpeellista työkalua ja myös paljon linnan historiaan liittyviä kuvia mm. sovhoosiajoilta ja sen jälkeen. Tiloissa toimii vielä koulu ja lastentarhakin. Kartano on myös kylän keskuspaikka kirjastoineen ja kokoustiloineen. Juhlasalissa nähtiin myös Katariina I muotokuva. Kuva 14: Kartanon sisätiloissa (MS) Kuva 15: Päärakennuksen rappusilla (MS)

6 Kuva 16: Kartanon kellarissa (MS) Kuva 17: Kartanon juhlasali (MS) Lauantaiaamuna käveltiin vielä linnan pihalla ja puistossa ennen aamiaista, joka oli katettu kartanon ruokasaliin. Aamiainen oli maukas ja riittoisa. Tavarat oli siirretty bussiin, joten pääsimme jatkamaan matkaa hyvissä ajoin. Haikaroita nähtiin matkan varrella todella paljon. SATAKIELILAAKSO Ajettiin ohi Munamäen, joka on Eestin korkein kohta. Saavuttiin Satakielilaaksoon, jossa osa porukasta oli jo aiemmin ollut. Osa porukasta kiersi merkityn luontoreitin. Reitiltä palattuamme täydennettiin varastojamme opastuvassa. Satakielilaaksossa on 10 km alueella seitsemän järveä, jotka ovat syntyneet viimeisen jääkauden aikana noin vuotta sitten. Eestin syvin järvi Suurjärv on 38 m syvimmältä kohdaltaan. Pinta-alalltaan suurin järvi on Kahrila (35.2 ha) Järvet ovat yhteydessä Rõugeen Aja-jokea pitkin. Laakso on todella kaunis ja sen yläpuolella oli korkea mäki, jossa on ollut aikoinaan linnoitus. Kuva 18: Satakielilaaksossa (CN) Kuva 19: Satakielilaaksossa CN ja M-LS (MS) HAANJAN MARKKINAT Antslaan saavuttiin hyvissä ajoin ja etsittiin ensin parkkipaikkaa, joka löytyikin sitten läheltä markkinapaikkaa. Markkinat olivat levittäytyneet kaduille ja tavaraa oli solkenaan. Kävelimme ensin Veskikatua pitkin ensimmäiseen tienristeykseen ja jatkoimme oikealle päin kadun päähän.

7 Kuva 20: Haanjan markkinatunnelmaa (MS) Kuva 21: Lisää tunnelmaa (MS) Matka venähti aika pitkäksi, sillä naiset poikkesivat melkein joka kojulla kokeilemaan vaatteita ja maistelimme myös erilaisia makkaranäytteitä. Tuli ostettua pätkä makkaraa ja Maija sai sen paloiteltuna siivuiksi. Tarkoitus oli syödä se sitten välipalaksi jossain paikassa. Osa porukasta oli kadonnut heti alussa omille teilleen, joten piti olla tarkkana koko ajan, ettei kadota seuralaisiaan. Jossain vaiheessa alkoi kävely jo tuntua ja poikkesimme puistoon, jossa istuimme puiston penkillä eväitä syömässä. Naiset olivat ostaneet mustikoita ja mansikoita jälkiruuaksi, joten makkaran syönnin jälkeen mansikka ja mustikka tekivät kauppansa. Syömisen ja istumisen jälkeen lähdettiin autolle, jonne oli jo saapunut suurin osa porukasta. Tarkoitus oli lähteä sovittua aikaisemmin, joten kävimme vielä juomassa kahvit markkinapaikalla. Viimeisetkin harhailijat oli löydetty ja pääsimme jatkamaan matkaa kohti Sangasten linnaa, jonne saavuimme melko pian. SANGASTEN LINNA Linna oli muutamille jo ennestään tuttu, mutta kävimme uudestaan katsomassa linnaa ja kuvia tuli otettua aika lailla. Sangasten linna on kuuluisa ruisleivästään, jonka kehittäjänä tunnetaan Sangasten kreivi Friedrich Georg Magnus von Berg (s ), joka tunnettiin myöhemmin ruiskreivinä. Ruisleipä on ollut eestiläisten ruokana yli tuhat vuotta. Sangastea on pidetty rukiin pääkaupunkina yli 130 vuoden ajan. Sangasten herra kehitti pitkän kokeilujakson jälkeen uuden ruistyypin nimeltään Sangaste. Tämä on vanhin tunnettu edelleen viljelyksessä oleva ruistyyppi. Sangasten rukiilla on erittäin pitkä paksu varsi ja sitä nähtiin linnan ympäristössä tuulessa huojumassa. Sangasten kartanon on alkujaan todennäköisesti 1700-luvulta ja linnan omisti F.G.M. Bergin eno, Wilhelm Rembert von Berg, jolla ei ollut lapsia. Hän adoptoi veljensä lapset ja antoi Sangasten linnan ja kreivin arvonimen Friedrichille, joka opiskeli ulkomaillakin luonnontieteitä ja maanviljelystä. Vuonna 1875 hän meni naimisiin suomalaisen paronittaren Maria Bruunin kanssa. Friedrich päätti rakentaa uuden tilavan herraskartanon ja rakennustyö kesti seitsemän vuotta, jonka aikana suunnitelmia muutettiin usein. Jokaisessa huoneessa piti olla erilaiset ikkunat. Linnan rakentamiseen tarvittu graniitti tuotiin Suomesta ja tiilet poltettiin paikalla. Tiiliä tarvittiin noin 1.45 miljoonaa. Käytiin linnassa ilman opasta ja kiivettiin linnan torniin Juhan ja Kaukon kanssa.

8 Kuva 22: Sangasten linna (CN) Kuva 23: Sangasten linnassa (MS) BARCLAY de TOLLYN MAUSOLEUMI Pysäköimme bussin parkkipaikalle ja kävelimme mausoleumille avaraa aukeaa pitkin. Kävimme mausoleumin sisällä ja myös museossa katsomassa Tollin sankaritekoja hänen sotaretkiltään Napoleonin voittamisessa. Tolli eteni armeijassa omilla avuillaan ja päätti päivänsä sotamarsalkkana. Barclay de Tolly syntyi Kuurinmaalla Hänen sotapalveluksesta luutnanttina eronnut isänsä, oli Pajun kartanonherra Valgan maakunnassa. Hänen isoisänsä isä oli skottilaista aatelissukua, joka tuli 1700 luvulla Riikaan maistraatin asianajajaksi. Kuva 24: Tollyn mausoleumilla (CN) Kuva 25: Tollyn mausoleumin edessä (CN) Kolmevuotiaasta lähtien Michaelia kasvatti hänen tätinsä puoliso, joka oli upseeri. Barclay de Tolly aloitti sotilaspalvelun vuonna 1776 Pihkovassa. Vuonna 1783 hänet määrättiin Liivinmaalle Tallinnan komendantin von Patkulin adjutantiksi. Urhoollisuudellaan ja lahjakkuudellaan hän herätti huomiota Venäjän-Turkin sodassa. Vuosina Venäjän-Ruotsin sodassa hän oli armeijakunnan komentaja. Hän valloitti Suomessa Savon maakunnan ja Kuopion kaupungin, sekä Ruotsin Uumajan. Näistä ansioista hänet ylennettiin kenraaliksi. Hänet nimitettiin Suomen kenraalikuvernööriksi ja sotaväen ylipäälliköksi. Barclay de Tolly taisteli myös Napoleonia vastaan, haavoittui käsivarteen ja joutui olemaan sivussa taisteluista pitemmän aikaa. Tolly oli Venäjän sotaministerinä ja hänen johdollaan laadittiin yhdessä tsaari Aleksanteri I kanssa sotastrategia, jolla ylivoimainen vihollinen houkuteltiin syvälle sisämaahan.

9 Kuva 26: Tollyn muistopatsas (CN) Kuva 27: Poistumassa kappelista (CN) Barcklay de Tolly valloitti Pariisin vuonna 1814 ja sai siitä hyvästä sotamarsalkan arvonimen. Huonon terveyden takia Barcklay de Tolly erosi armeijasta ja tuli asumaan Jögevesten kartanoon. Huonontuneen terveytensä takia sotamarsalkan oli mentävä Bööminmaalle terveyslähteille. Hän ei ehtinyt perille, vaan kuoli jo Preussissa, nykyisessä Kaliningradissa. Hänen sydämensä haudattiin sinne, ruumis balsamoitiin ja tuotiin Jögevesteen, jossa hänet haudattiin perheen hautakappeliin. UDUMÄEN MAJAPAIKKA Barclay de Tollyn hautakappelissa käynnin jälkeen ajettiin kohti yöpymispaikkaamme Udumäkeä. Majoittuminen otti aikansa ja sopu antoi tilaa yöpyjille. Illallinen syötiin majapaikan ruokasalissa ja sitten keskusteltiin illan ohjelmassa olleesta valoshowsta, joka oli jossain lähistön järvellä konsertin jälkeen. Ilta oli kuitenkin aika sateisen tuntuinen ja päätettiin olla menemättä kyseiseen tapahtumaan. Yöllä oli kova ukonilma ja valoshowta oli riittävästi siinäkin. Osa miesporukasta lähti saunomaan ja siellä ilta venyikin aika pitkälle. Palattuamme istuttiin vielä majapaikan olohuoneessa juttuja kertoen ja laulua yritellen. Sanat ja sävel puuttuivat, joten laulu jäi aika vaivaiseksi. Mukavaa kuitenkin oli. Kuva 28: Udumäen parkkipaikalla (CN) Kuva 29: Illallista Udumäen ruokasalissa (CN)

10 Aamulla käveltiin taas ulkosalla odottamassa aamupalan tarjoilua, joka oli sovittu kello yhdeksäksi. Auto lastattiin ennen ruokailua ja sen jälkeen aamiainen maistui. Puuroa syötiin matalalta lautaselta hillon kanssa. Maitoa ei ollut tarjolla. Leikkeleitä, juustoa ja muuta tarjottavaa oli ja kahvin kanssa sai maitoa. Kuva 30: Pihakukkia ihailemassa (CN) Kuva 31: Udumäen maatilan päärakennus (CN) Ruokailun jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Viljandia ja sen linnoituksen raunioita katsomaan. VILJANDI Viljandiin tutustumisen aloitimme turistien opastuskeskuksesta ja saimme sieltä Viljandista aikamoisen pakkauksen tietoa. Viljandi on vanha Hansakaupunki, jossa on ollut myös linnoitus suojaamassa tärkeitä kulkureittejä. Linna ja kaupunki ovat yli seitsemänsataa vuotta vanhoja. Päälinnaa suojeli aikoinaan kolminkertainen suojamuuri. Esihistoriallinen linna ( vuosisadalla) sijaitsi Kaevumäellä. nykyisen myöhemmän päälinnoituksen paikalla. Vuonna 1223 se valloitettiin saksalaisten valloittajien toimesta. Linnan vahvistaminen aloitettiin vuonna Luostari pystytettiin 13- ja 14-vuosisadan vaihteessa. Muutokset ja uudet rakenteet saivat sijaa aina puoliväliin 16-vuosisataa. Linna vaurioitui pahasti Liivin sodan aikana ja seuraavassa Puolan ja Ruotsin sodassa /23. Se menetti jäljellä olleen sotilaallisen merkityksensä Pohjoisen sodassa Osa linnasta purettiin 18-vuosisadalla, koska laajeneva kaupunki tarvitsi rakennusmateriaalia. Linnanmäki kuului Viljandin kartanolle aina vuoteen 1919 asti, jolloin valtio otti kartanot haltuunsa. Nykyään linnamäki on osa Viljandin luonnonpuistoa. Kuva 32: Perinnemusiikin talo (MS) Kuva 33: Linnanmäellä raunioita katsomassa (MS)

11 Kuva 34: Viljandissa kävelyllä (MS) Kuva 35: Ruokapaikka löytyi (MS) Kuva 36: Kaupunkikierros alkamassa (MS) Kuva 37: Kierros jatkuu Viljandissa (MS) Kuva 38: Viljandin kirkko (MS) Kuva 39: Riippusillan ylitys (MS)

12 Viljandista ajettiin sitten kohti Tallinnaa, jossa osa porukasta lähti laivalla koti-suomeen. Loppuporukalta matka sujui kommelluksitta ja Christinan kuvista päätellen matkalla pysähdyttiin tien varrella olevassa Pubi Mati Majassa ruokailemassa. Kuvista päätellen ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Kuva 40: Ruokapaikka Pubi Mati Maja (CN) KIITOKSET Marialle lähetämme kiitokset hienosta opastuksesta ja mukavista jutuista. Maria kiitti Kuresaaressa kovasti hänelle ojennetusta kortista ja kertoi, ettei hän ole koskaan saanut näin hienoa korttia. Kimmoa kiitämme mukavasta matkaseurasta ja Marialle tehdystä upeasta kortista. Ain Randia kiitämme hyvästä matkasta ja kuulimme hänen kertoneen olevansa erittäin tyytyväinen yhdistyksemme matkalaisiin, sillä heissä ei ole ensimmäistäkään räyhääjää ja viinamäen miestä. Kulttuurivene ry:n jäsenille kiitokset mukavasta matkaseurasta, sillä ei ensimmäistäkään riitaa ole ollut ratkottavana näiden yhteisten vuosien aikana. Christinaa kiitän omasta puolestani hienoista kuvista ja nopeasta kuvien toimittamisesta WeTransfer-palvelun välityksellä. Sinikalle kiitokset mukavasta matkaseurasta ja kärsivällisyydestä, sekä kirjoituksen oikolukemisesta. Helsingissä Matti Suominen

13 LIITE 1. VÕRUMAAN KARTTAA

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Rakennusta alkuperäisasussaan

Rakennusta alkuperäisasussaan Raunion Tila 834-423-1-33 Omistajat Anne Rämö ja Juha Kujala Suunnittelu Jutta Varjus Rakentaminen Rauli Thynell, Juha itse ja sukulaiset Rakennuksen peruskorjaus, toisen kerroksen ja kuistin rakentaminen

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Essalo Oy Lomaosakeosuus

Essalo Oy Lomaosakeosuus Essalo Oy Lomaosakeosuus Fuengirola Sallatunturi 20.2.2016 Pekka.Komulainen@clarinet.fi Osakkeen lomaviikot Essalo Oy:n osake oikeuttaa joka vuosi yhteensä kahdeksan viikkoa Essalon kahdessa lomakohteessa

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Ketosen tilausajobussi odotti pääjulan päätyttyä Jänkätien ammattioppilaitoksen pihalla piirikokoukseen lähteviä juhlijoita. Suuntana oli Rovaniemen kaupungin omistama leirikeskus

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla syyskuuta 2012

Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla syyskuuta 2012 Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla 21.-23. syyskuuta 2012 Aurinkoisena perjantai-iltana linja-autolastillinen nautiskelijoita starttasi Järvenpäästä tasan klo 17.00. Perillä Lomasaari Marttisessa olimme

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Kulkiessaan Masalantieltä polun ensimmäiseltä etapilta Framnäsin puistotietä pitkin luoteeseen huomaa kävelytien vievän ylös puistomaiselle

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Toinen jakso oli , johon osallistui myös neljä opiskelijaa ja yksi opettaja, joka oli koko ajan mukana.

Toinen jakso oli , johon osallistui myös neljä opiskelijaa ja yksi opettaja, joka oli koko ajan mukana. Ammattiopisto Tavastian Hotelli-, ravintola-, catering- ja elintarvikeosaston opiskelijat (8) ja opettajat (2) osallistuivat Vana-Vigalan Tehnika ja Teeninduskoolin hallinnoimaan Nordplus junior Vocational

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Millainen olo sinulle tulee saunassa?

Millainen olo sinulle tulee saunassa? Millainen olo sinulle tulee saunassa? hyvä rauhallinen rento nälkäinen lämmin virkeä huono kiireinen kireä janoinen viluinen väsynyt CC Kirsi Alastalo 2016 Sauna-tekstiin liittyviä kysymyksiä Jos keskustelua

Lisätiedot

KOS15A

KOS15A MATKARAPORTTI Anne Ylispangar VIRO, TALLINNA Susanna Partala 4.11.-14.12.2016 KOS15A Perjantai 4.11.2016 Perjantai aamuna lähdimme matkaan Ylivieskan matkahuollosta klo 5.00. Matka Helsinkiin taittui kahden

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa Pikkujoulussa oli teemana Haapavesi 150-vuotta Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa 11.11.2016 Pikkujoulua vietettiin 11.11.2016 Helsingissä Ostrobotnialla. Ostrobotnia on

Lisätiedot

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015 Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2015 Joulukuu 2015 Vastaajien ikä ja sukupuoli Ikä Sukupuoli 7-12 vuotta 26,59% 13-18 vuotta 63,62% yli 18 vuotta 9,79% tyttö 58,93% poika 41,07% 2 Missä koulussa ruokailet?

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Pauli Holmlund. Pauli, Varma ja Else Holmlund n. 1926.

Pauli Holmlund. Pauli, Varma ja Else Holmlund n. 1926. Pauli Holmlund Pauli Johansson Holmlund syntyy 17.10.1904 Porissa ja käy siellä koulunsa. 16- vuotiaana hän lähtee vapaaehtoisena vapauttamaan Karjalaa. Sisaret naureskelevat, kun Pauli luulee ottavansa

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Hyvä Pasman sukuseuran jäsen! Jäsenkirje 2007

Hyvä Pasman sukuseuran jäsen! Jäsenkirje 2007 Hyvä Pasman sukuseuran jäsen! Jäsenkirje 2007 Sukuseura valmistautuu vireään kesään 2007, jolloin järjestetään 6. sukujuhlat 30.6. 1.7. Kolarin Nuottavaarassa sekä julkaistaan uusi, täydennetty ja korjattu

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

PALLO JALASSA VAI HUKASSA?

PALLO JALASSA VAI HUKASSA? Wanuvan toimintapäivä aloitettiin Vauhtikellarissa, erilaisilla leikkimielisillä kilpailuilla. Vetäjänä ja tuomarina kisoissa toimi Eetu Putkinen, joka työskentelee Vauhtikellarissa ja Energy Fitness Clubilla.

Lisätiedot

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja CO 2 GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto KOMBI 144 Kaksikerroksinen puutalo on perinyt ulkomuotonsa perinteiseltä rintamamiestalolta. Lopputulos on silti moderni ja suunniteltu vastaamaan

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 17.03.16 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki: Kaupungin osa: Matosuontie 34, 90230 Oulu Oulu Kastelli Kiinteistötunnus: 564-22-6-26 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: 152 m² Kokonaisala asuinrakennus:

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015 Unkari Unkari on sisämaavaltio jonka pinta-ala on noin 93 000 km². Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä asuu noin 1,7 miljoonaa

Lisätiedot

Nieuw Terbregge, Rotterdam Mecanoo 2001 ARK-C4500 referenssianalyysi Jaana Miettinen

Nieuw Terbregge, Rotterdam Mecanoo 2001 ARK-C4500 referenssianalyysi Jaana Miettinen Nieuw Terbregge, Rotterdam Mecanoo 2001 ARK-C4500 referenssianalyysi Jaana Miettinen https://funwithresearch.files.wordpress.com P https://funwithresearch.files.wordpress.com Kolmikerroksiset talot on

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Suomen sotaa käytiin 200 vuotta sitten tähän aikaan kesästä eri puolilla Suomea. Torstaina 5.6. näyteltiin perimätietojen mukaan ainakin yksi sodan episodi Pieksämäellä.

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin!

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! SAUNASEURA 12.7.2016 1/20 SM KEVÄTRETKI VLAD TEPESIN ELI KREIVI DRACULAN MAISEMIIN Saunaseura SaunaMafia ry:n ja Pykeijän Ystävät - Bugøynes Venner ry:n sekä usean muun yhdistyksen edustajat yhteisellä

Lisätiedot

MAMEKAM 4 Työssäoppimassa 11.11.-20.12.2010 Fuengirola, Espanja

MAMEKAM 4 Työssäoppimassa 11.11.-20.12.2010 Fuengirola, Espanja 1 MAMEKAM 4 Työssäoppimassa 11.11.-20.12.2010 Fuengirola, Espanja Taru Markkula ja Janina Leino Aurinkorantojen Fuegirola tai Fuge, kuten paikalliset suomalaiset sitä kutsuvat, on todella viihtyisä paikka.

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen 23.08.2011 Tutustumisretken isäntänä toimi: Vesivoimapäällikkö Pekka Pollari, UPM Tutustumisretkelle osallistujat: Jutta Hartikainen

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin!

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! SAUNASEURA 27.12.2016 1/5 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - To 18.2. TAPAHTUMAT 2016 SAUNASEURA SAUNAMAFIA ry TÄYTTI 7 VUOTTA. Kuumat Onnittelut Maailman Aktiivisimmalle Saunaseuralle! - Ti 26.4. Klo 17:30-19:00

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Eeva Orvokki Laaksonen, o.s. Sivusaari syntyi Porissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Vaasaan ja kävi koulunsa siellä.

Eeva Orvokki Laaksonen, o.s. Sivusaari syntyi Porissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Vaasaan ja kävi koulunsa siellä. Eeva Laaksonen Eeva Orvokki Laaksonen, o.s. Sivusaari syntyi 24.12.1922 Porissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Vaasaan 8.12.1925 ja kävi koulunsa siellä. Eeva Siskokset Kirsti ja Eeva Sota-aikana Eeva

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Syysretki MPY:n kanssa

Syysretki MPY:n kanssa Syysretki MPY:n kanssa 28.10.2011 Pirkanmaan Maanpuolustusyhdistys ja TAMRUn seniorit tekivät yhteisen retken Helsinkiin perjantaina 28.10.2011. Retken kohteina olivat Eduskunta ja Mannerheim-museo. Matkaan

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä

Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä Laivamatka Lähdimme Kupittaan koululta seitsemältä ja odotimme terminaalissa tuskastuneesti laivaa. Laivalla kirmasimme heti tax freehen ja muihin kauppoihin.

Lisätiedot

VANTONTIE 166, RAISIO MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

VANTONTIE 166, RAISIO MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. VANTONTIE 166, RAISIO MYYNTIESITE RAISIO, MAATILA 2 4h+tupak+kph/khh+s+ph+talli+pihatto+ratsastuskenttä, 136 m, 498 000 Vastaava välittäjä Johanna Willberg MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, LKV, PARTNER, KAUPANVAHVISTAJA

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

Sukuyhdistys Souranderin kesäjuhla Helsingissä Katajanokan Kasinolla 18.8.2012

Sukuyhdistys Souranderin kesäjuhla Helsingissä Katajanokan Kasinolla 18.8.2012 Sukuyhdistys Souranderin kesäjuhla Helsingissä Katajanokan Kasinolla 18.8.2012 Scripsit Karoliina Sourander Kuusi vuotta oli taas vierähtänyt hurjan nopeasti, kun aurinkoisena ja tänä kesänä poikkeuksellisen

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa 2009-2013 Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa Suomalainen ajankäyttö Suomalainen viestintä ja käytöstavat Suomalainen elämäntapa Aikatauluja ja sovittuja tapaamisaikoja on hyvä noudattaa täsmällisesti.

Lisätiedot

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Taloyhtiön varautuminen asukkaiden ikääntymiseen seminaari, Oulu 23.05.2016 Pasi Orava Pohjois-Suomen paikallisasiamies Suomen Vuokranantajat ry www.vuokranantajat.fi

Lisätiedot

AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, LEMPÄÄLÄ

AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, LEMPÄÄLÄ AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, 37550 LEMPÄÄLÄ AS OY LEMPÄÄLÄN KARTANONPUISTO KUOKKALANTIE 3, 37550 LEMPÄÄLÄ TERVETULOA LEMPÄÄLÄN HAKKARIIN! Lempäälän Hakkariin aivan Hakkarinkartanon viereen

Lisätiedot

MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE HELSINKI, KERROSTALO 2 4h+k+kph+wc+las.p+2at., 193 m, 2 360 000 Vastaava välittäjä Matias Von Schantz Myyntineuvottelija, Partner 0500 870872 matias@bolkv.fi Harvinaisuus!

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

Tilaa moderniin asumiseen: Jubilee XXL

Tilaa moderniin asumiseen: Jubilee XXL Tilaa moderniin asumiseen: Jubilee XXL Esite ja hinnat 1/2015 Hiottua laatua yksilölliseen asumiseen Energiatehokasta tilaa kaupunkilaisella otteella: Jubilee XXL tuo tyyliä moderniin asumiseen Suorakulmainen

Lisätiedot