Hyvinvointi-Suomen liikunta- ja urheiluympäristöt. Yhteenveto kevätseminaarista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvinvointi-Suomen liikunta- ja urheiluympäristöt. Yhteenveto kevätseminaarista 8.5.2012"

Transkriptio

1 Hyvinvointi-Suomen liikunta- ja urheiluympäristöt Yhteenveto kevätseminaarista Aura Kivilaakso

2 SISÄLTÖ Hyvinvointi-Suomen liikunta- ja urheiluympäristöt... 1 Seminaaripaikkana Olympiastadion... 2 I Arvostus ja arvottaminen... 3 Aika ja arvostus muuttuvat... 3 Kommenttipuheenvuorot... 6 Korjauskysymykset arvokeskustelun osana... 7 II Korjaaminen, laajentaminen ja muutokset... 8 Liikuntapaikat muutoksessa... 8 Avustukset liikuntaympäristöjen kehittämisen tukena III Maankäytön suunnittelu Liikuntapaikat inventoinneissa ja yleiskaavassa Asukkaiden kokemuksia liikuntaympäristöistä Yhteistyöstä voimaa Kansikuvat: Hilkka Högström. Etukansi: Oulun Hovisuon liikuntapuisto. Takakansi: Kajaanin keskustan pesäpallostadion.

3 1 HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTA- JA URHEILUYMPÄRISTÖT Museoviraston koordinoima, kulttuuriympäristöalan toimijoiden laajaan yhteistyöhön perustuva Rakennettu hyvinvointi -hanke käsittelee modernin hyvinvointivaltion maisemaan, rakennuksiin ja arvomaailmaan liittyviä aiheita. Hankkeen yksi keskeinen toimintamuoto ovat Museoviraston yhdessä eri yhteistyötahojen kanssa järjestämät temaattiset seminaarit. Kolmas kokoontuminen järjestettiin Suomen Urheilumuseossa Helsingin Olympiastadionilla aiheella Hyvinvointi-Suomen liikunta- ja urheiluympäristöt. Seminaari järjestettiin yhteistyössä Liikuntatieteellisen Seuran ja Suomen Urheilumuseon kanssa. Tapahtuman aihe liittyi vuoden 2012 Euroopan rakennusperintöpäivien teemaan sekä Liikuntatieteellisen Seuran ja Museoviraston yhteiseen, seminaarin kanssa lähes samannimiseen teemahankkeeseen. Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt -hankkeen tavoitteena on esittää ja arvioida sotien jälkeisen liikuntarakentamisen päälinjat ympäristö- ja rakennustyypeittäin ja lajeittain, osoittaa sektorin ja ilmiön merkitys rakennetussa kulttuuriympäristössämme ja arvioida liikuntarakennuksia ja -ympäristöjä myös laadullisista ja määrällisistä näkökulmista. Hankkeessa liikuntaympäristöistä tehdään verkossa julkaistava selvitys sekä julkaistaan liikuntaympäristöjen tunnistamisen, inventoinnin ja arvottamisen opas. Opaste Seinäjoen Jouppilanvuoren liikuntareiteille. Kuva: Hilkka Högström.

4 2 SEMINAARIPAIKKANA OLYMPIASTADION Seminaarin avasi päivän puheenjohtajana toiminut yli-intendentti Minna Perähuhta Museovirastosta toivottamalla osallistujat tervetulleeksi. Suomen Urheilumuseon puolesta avaussanat lausui museonjohtaja Pekka Honkanen, joka kertoi lyhyesti Olympiastadionin historiasta sekä suomalaisten liikuntapaikkojen rakentumisesta. Honkasen mukaan liikuntalajien kirjo on muuttunut etenkin viimeisten vuoden aikana merkittävästi. Uusia lajeja syntyy, eivätkä liikuntaympäristöt muutu samassa vauhdissa. Monet uudet lajit, kuten parkour ja skeittaus, soveltuvatkin tavallisiin kaupunkiympäristöihin. Muutoksista huolimatta perinteisemmille lajeille tarkoitetut liikuntaympäristöt ovat säilyttäneet merkityksensä. Olympiastadionin osalta Honkanen painotti rakennuksen merkitystä olympiaarkkitehtuurin kansainvälisessäkin vertailussa. Helsingin Olympiastadion on yksi noin 15 säilyneestä kesäolympialaisia varten rakennetuista stadionrakennuksesta. Yhtenä maailman puhutuimmista kesäolympialaisia varten rakennetuista stadioneista Honkanen mainitsi Pekingin Linnunpesä -stadionin. Kevätseminaarin ohjelma oli jaettu kolmeen, liikuntaympäristöjä eri näkökulmista painottavaan kokonaisuuteen. Olympiastadion, Urheilumuseon siipi ja portaat selostamoon. Kuvat: Foto Roos/ Suomen Urheilumuseo.

5 3 I ARVOSTUS JA ARVOTTAMINEN Ensimmäinen, aamupäivän osio käsitteli liikuntaympäristöjen arvotus- ja arvostuskysymyksiä ensin yleisemmällä kansallisella sitten tapauskohtaisemmalla tasolla. Kahden alustuspuheenvuoron jälkeen kuultiin kommenttipuheenvuorot. AIKA JA ARVOSTUS MUUTTUVAT Seminaarin ensimmäisen puheenvuoron piti Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt - hankkeen projektipäällikkö, erikoistutkija Hilkka Högström otsikolla Hiekkateiltä ja seurojentaloilta hyvinvointi-suomen valaistuille pururadoille ja halleihin. Entäs sitten? Esitelmässään hän paneutui 1900-luvun jälkipuoliskon kunnallisiin Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöihin, joiden rakentamisen liikuntalaki osoitti kuntien vastuulle. Opetusministeriö linjasi liikuntapolitiikkaa ja ohjasi rakentamista mm. jakamalla veikkausvoittovaroja. Kaavoituksella liikuntarakentamiselle osoitettiin paikka asuinkortteleissa, koulujen yhteydessä sekä liikuntapuistoissa; rakennettujen alueiden väliset vihervyöhykkeet, puistot, rannat ja reitit yhdistettiin verkostoksi kaupungin sisäsoista luonnontilaisille laidoille saakka. Nimekkäät arkkitehdit suunnittelivat liikunta- ja urheilurakennuksia ja alueita sekä niitten kaavoja. Usein myös kaupunginarkkitehdeilla oli rooli kaava- ja rakennussuunnittelussa, puistotoimella vihersuunnittelussa ja -rakentamisessa. Liikuntapuistojen ja -rakennusten suunnittelua opiskeltiin valtakunnallisissa seminaareissa. Helsinkiin rakennettiin jo 1930-luvulla kansainvälisen tason kilpailupaikat 1940 olympialaisia varten. Niissä linjattiin yleisesti liikuntarakentamiseen omaksutut periaatteet: liikuntarakennusten tuli olla käytössä huippu-urheilun lisäksi myös kaupunkilaisten arkiliikuntaan, ympäri vuoden, muuhunkin kuin liikuntakäyttöön. Suomen ensimmäiset kunnalliset uimahallit rakennettiin1950-luvulla, samoin katetut yleisurheilun maapohjahallit, 1960-luvulla nousivat ensimmäiset jäähallit. Rakenteet, arkkitehtuuri ja rakennusaineet kehittyivät vuosikymmenten kuluessa, ja 1980-luvulla hallirakentamisen määrä ja mittakaava moninkertaistui. Metsiköiden pururadat rakennettiin ja valaistiin. Koulut ovat aina olleet tärkeitä liikuntapaikkoja. Vuodesta 1963 alkoi niiden kuntalaisille avoin iltakäyttö. Peruskoulun tontin suunnitteluohjeessa esitettiin mitoitus koulujen pihoille, etäisyydelle koulusta kunnan lenkkeilyreiteille ja leikki- ja liikuntapuistoon. Koulujen liikuntasalit rakennettiin vauraalla 1980-luvulla normejakin suuremmiksi.

6 4 Vaikka liikuntapaikkoja on nykyään liki , ei niitä useinkaan ole sisällytetty kulttuuriympäristöinventointeihin ja -ohjelmiin, jotka on rajattu aikaan ennen sotia. Liikuntapaikoista valtaosa on rakennettu sen jälkeen ja ne ovat usein laajoja alueita ja kenttiä, joita ei aina mielletä rakennetuiksi ympäristöiksi. Kun liikuntaympäristöt sisällytetään inventointeihin ja kaavaselvityksiin, niiden pohjalta ilmaistut arvot voidaan viedä kaavoihin ja päätöksentekoon luvun loppupuolen rakennetun ympäristön inventointi vaatii kuitenkin kokonaiskuvaa alueen rakentamisen ja sen ilmiöiden kehityksestä, minkä hahmottaminen ja havainnollistaminen edellyttävät inventointimetodien tarkistusta. Liikuntaympäristöjen tarkasteleminen kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa vaikuttaa siihen miten näemme itsestään selvänä pitämämme arkiympäristön. Julkisilla varoilla toteutetut liikuntaympäristöt ovat hyvinvointi-suomen määrätietoisesti rakentama yhteiskunnallinen instituutio. Ne liittyvät yhtä hyvin terveyden, hyvinvoinnin kuin kasvatuksenkin historiaan. Kyse on myös sosiaalipolitiikasta; tarjoamalla vapaa-ajan ympäristöjä on haluttu ehkäistä kaupungistumisen ongelmia. Ne ovat kaupunkisuunnitteluun ja -ympäristöön oleellisesti kuuluvia osia, jotka ovat kunnan taloudellisen kasvun ja kulttuurin mukana kehittyneitä, koko yhteisön identiteettiä luovia ympäristöjä. Liikuntaympäristöt ovat yksilön, yhteisön ja kansakunnan spektaakkelin tiloja, jotka noudattavat kansainvälisiä kehityslinjoja sisäisiltä rakenteiltaan ja varustuksiltaan, kaupunkisuunnittelullisesti ja arkkitehtonisesti. Palloilua Kaisaniemen puiston kentällä. Kuva: Hilkka Högström.

7 5 Högströmin esitelmän jälkeen vuorossa oli Aura Kivilaakso Museovirastosta. Hänen esitelmänsä Puretaanko Kuopion uimahalli? oli edelliseen alustukseen liittynyt tapausesimerkki yksittäisestä liikuntarakennuksesta muutospaineiden alaisessa turbulenssissa. Kuopion Niiralan uimahalli on aktiivisen kansalaisvaikuttamisen ja pitkään kestäneen suunnittelun tuotos. Halli valmistui vuonna 1969 arkkitehti Esa Malmivaaran suunnitelmien mukaan. Se oli järjestyksessään Suomen 38. uimahalli ja toinen halli, jossa oli 50 metrin allas. Hallin rakentaminen oli kaupungilta tuolloin suuri satsaus. Niiralan liikuntapuistoon rakennettiin 1970-luvulla vielä tekojäärata, jäähalli ja keilahalli, ja alueesta muodostuikin kaupungin urheilulaakso. Sen viereen nousi vielä 1990-luvulla kauan kaupunkiin suunniteltu useiden lajien monitoimihalli, Kuopio-halli. Uimahalli edustaa 1960-luvun betoniarkkitehtuuria. Halli on aktiivisessa käytössä, joten sillä on ilmiselviä käyttöarvoja. Aikanaan suuren mittakaavan rakennus on kuitenkin Kuopion kaupungin tilakeskuksen mukaan huonokuntoinen ja nykytarpeisiin alimitoitettu. Näillä perusteilla kaupunki on päätynyt siihen, että halli pitää purkaa. Koska alueelle ollaan nyt kaavoittamassa mittavaa hotelli- ja kylpyläkompleksia, olisi uuden hallin sijoittaminen tuohon kokonaisuuteen kaupungin näkökulmasta helppo ratkaisu. Kuopion uimahallin kohdalla uhka siitä, että rakennuksen arvot jäävät selvittämättä, on ilmeinen. Miten Kuopion liikuntarakentamisen avainkohde saadaan näkyväksi hankkeessa, jota voimallisimmin ohjaa taloudellinen tuottavuus? Kuopion uimahallin allas oli aikanaan toinen valmistunut viidenkymmenen metrin uima-allas Suomessa. Kuva: Marja-Leena Ikkala.

8 6 KOMMENTTIPUHEENVUOROT Alustusten jälkeen kommenttipuheenvuorot esityksiin pitivät hankesuunnittelija Asko Rahikainen Helsingin kaupungin liikuntavirastosta sekä liikuntatoimentarkastaja Ulla Silventoinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Asko Rahikaisen mukaan liikuntaympäristöt ovat yksi asuinalueiden vetovoimatekijä. Esimerkiksi uusia asuinalueita kaavoitettaessa huomioidaan se, että sekä viheralueet että liikuntapaikat ovat tärkeä osa asukkaiden viihtyvyyttä. Siirtyessään käsittelemään liikuntapaikkojen parantamishankkeita, joihin hän itse työssään keskittyy, Rahikainen esitti kritiikkiä museo- ja kulttuuriympäristöalalle toisinaan liioitelluilta tuntuvien säilyttämisvaatimusten johdosta. Monet sotienkin jälkeen rakennetut liikuntaympäristöt eivät enää tänä päivänä vastaa sitä kuntotasoa, jota liikuntapaikkakäyttö niiltä vaatisi. Helsingissä on jouduttu tekemään muutamissa perusparannushankkeissa rakennussuojelun nimissä sellaisia myönnytyksiä, jotka ovat myöhemmin kostautuneet uudelleenkorjaamistarpeina. Onnistuneena esimerkkinä Helsingissä tehdyistä perusparannushankkeista Rahikainen mainitsi Pirkkolan uimahallin korjaukset. Nämä korjaustyöt ovatkin olleet onnistuneita myös museoalan edustajien mielestä rakennusta on korjattu, mutta se on silti säilyttänyt arvonsa osana laajempaa Keskuspuiston liikuntapainotteista kokonaisuutta. Ulla Silventoinen toi seminaariin näkökulmaa Pohjois-Suomesta; liikuntapaikkavastaavana hänen toimialueeseensa kuuluvat Pohjois-Pohjanmaa sekä Kainuu. Liikuntaympäristöjen näkökulmasta kyseessä on kaksi hyvin erilaista maakuntaa. Siinä missä jo ennestään suuri Pohjois-Pohjanmaa kasvaa, Kainuu kärsii muuttotappiosta ja pienenee. Molempia maakuntia yhdistävät kuitenkin kuntauudistukset ja niiden vaikutus liikuntapaikkojen hoitoon. Pohjois-Pohjanmaan liikuntapaikkojen kunnostukseen varatuista rahoista valtaosa käytetään Oulussa, maakunnan suurimmassa asutuskeskuksessa. Kuvassa Raatin urheilukeskus. Kuva: Hilkka Högström. Kuntatalouden näkökulmasta liikunta on hyvin pieni osa kuntien käyttötaloutta, ja suurin osa liikuntaan tarkoitetuista rahoista käytetään suurissa kaupungeissa. Myös Silventoinen yhdisti liikuntapaikkakysymyksen koulujen lakkauttamiseen: pienillä paikkakunnilla liikuntapaikat sijaitsevat järjestään kouluissa. Kun

9 7 koulu lakkaa toimimasta ja siirtyy yksityisomistukseen, ei kyläläisillä ole enää paikkaa, jossa kokoontua ja harrastaa sisäliikuntaa. Liikuntaympäristöt ovat siis yhä enenevässä määrin kaupunkien ympäristöjä. Miten käy pienten, köyhtyvien ja autioituvien kuntien liikuntapaikkojen? Silventoinen toi keskusteluun vielä huomionsa siitä, ettei Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla liikuntapaikkoja ole juurikaan huomioitu valtakunnallisessa tai maakunnallisissa kulttuuriympäristöinventoinneissa. Tämä kertoo siitä, ettei kulttuuriympäristöalakaan tunnista liikuntapaikkoja kulttuuriperinnöksi. KORJAUSKYSYMYKSET ARVOKESKUSTELUN OSANA Ensimmäisen osio päättyi keskusteluun, johon seminaariyleisö aktiivisesti osallistui. Eniten keskustelua herättivät liikuntapaikkojen korjauskysymykset. Suojeltujen rakennusten korjaamiskäytäntöjä pidettiin kalliina. Todettiin kuitenkin, että kulttuuriperinnön ja liikuntapaikkojen parissa työskentelevien kannattaa vastakkainasettelun sijasta hakea yhteisiä ratkaisuja, sillä loppujen lopuksi tärkeintä on liikuntaympäristöjen jatkuva käyttö. Seminaariyleisö keskusteli myös siitä, miten liikunta- ja urheiluympäristöistä koottua kulttuuriympäristötietoa saadaan levitettyä eteenpäin. Todettiin, että valtakunnalliset tapahtumat, kuten nyt järjestetty seminaari, ovat hyvä väylä tiedon ja kokemusten jakamiseen. Toisekseen todettiin, että kuluvan vuoden aikana tullaan julkaisemaan ainakin kaksi kirjaa liikuntaympäristöistä; Euroopan rakennusperintöpäivien julkaisun lisäksi Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt -hankkeen tarkoituksena on tuottaa opas liikuntapaikoista kulttuuriperintönä. LIIKUNTAYMPÄRISTÖARVOT OVAT PUNTARISSA: kasvavissa kaupungeissa, joiden yhdyskuntarakenne tiivistyy. yhdistyvissä kunnissa, joiden palvelu- ja yhdyskuntarakenne muuttuu. asuinalueilla ja kylissä, joissa kouluja lakkautetaan. liikuntarakennuksissa, joiden tarkoituksenmukainen ylläpito, korjaus ja säilyttäminen ovat vaakalaudalla.

10 8 II KORJAAMINEN, LAAJENTAMINEN JA MUUTOKSET Lounaan jälkeen paneuduttiin liikuntaympäristöjen korjaamisen, laajentamisen ja muutosten kysymyksiin esimerkkien kautta. Korjauksissa ja laajennuksissa olennainen osa ovat myös liikuntaympäristöjen arvot ja arvottaminen. Kulttuuriympäristön hoito ja arvottaminen ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, sillä tie harkittuun ja hallittuun muutoksen nuorissa ympäristöissä onnistuu riittävään tietopohjaan perustuvan arvonmäärittelyn kautta. Jotta kohteen arvot voidaan tunnistaa, täytyy kohde ensin tuntea. Korjaus-, laajennus- ja muutostöitä suunniteltaessa on siis olennaista, että kohteeseen ensin perehdytään, sen arvot määritellään ja vasta sitten mietitään millaisia korjausratkaisuja kohteessa sovelletaan. LIIKUNTAPAIKAT MUUTOKSESSA Iltapäivän aloitti arkkitehti Mikko Lindqvist Helsingin kaupunginmuseosta esittelemällä kaksi helsinkiläistä urheiluympäristöä ja niiden korjaushankkeet. Pirkkolan uimahallin kohdalla 2000-luvun alussa todettiin, että vuonna 1967 valmistuneen rakennuksen betonielementeillä verhotut julkisivut ovat päässeet vuosikymmenten aikana huonoon kuntoon; päädyttiin siihen, että vanhat betonielementit on syytä uusia. Samassa yhteydessä uudistettiin betonirakennetta sekä parannettiin rakennuksen lämmöneristystä. Betonielementtien vaihtaminen ja pienten rakenteellisten muutosten tekeminen muuttivat osin rakennuksen yksityiskohtia. Koska uimahallirakennuksen merkittävä arvo on kuitenkin sen liittyminen laajempaan Keskuspuiston liikuntaympäristökokonaisuuteen, todettiin, että betoniverhouksen perusteellisesti suunniteltu uusiminen ei vaikuta laajemman liikuntaympäristökokonaisuuden arvoon. Uusimista varten tehtiin perusteelliset taustatyöt perehtymällä mm. oleviin betonielementteihin, rakennusselostukseen ja vanhoihin valokuviin. Pirkkolan urheiluympäristön suurimittakaavainen luonne kesti toteutetut ja harkitut muutokset hyvin. Oulunkylän tekojääradan kohdalla kyse oli edellisen kerran vuonna 1997 uusitun kentän uudelleen pinnoittamisesta sekä valaistuksen uusimisesta ja mastovalaisinpylväiden perusparannuksesta. Kentän osalta korjaustyö on jo saatu päätökseen ja valaistuksen osalta töihin ryhdyttäneen vuonna 2013.

11 9 Helsingin Oulunkylän tekojäärata vihittiin käyttöön vuonna Se oli ensimmäinen jääurheilupuisto jossa oli mm. täysimittainen jääpallokenttä, 400 metrin pikaluistelurata ja yleisöluistelukenttä. Systeemiarkkitehtuuria edustavan liikuntapuiston suunnittelu pohjaa moduuliajatteluun. Tekojääradan paikan määrittelevät pylonit sekä valaisinvaijerit, joita nyt suunnitellaan korjattaviksi. Oulunkylän liikuntapuisto, kuten kaikki aktiivisessa käytössä olevat liikuntaympäristöt, vaatii korjaus- ja muutostöitä. Lindqvist totesikin, että olennainen paikkaan liittyvä elementti on käytön tuoma henki. Myös arkkitehti Mikko Jaatisen (Arkjaatiset Oy) esimerkki Tampereen Varalan vuonna 1909 käynnistyneen Suomen vanhimman urheiluopiston rakentumisvaiheista oli esimerkki liikuntaympäristöstä muutoksessa. Varalan urheiluopiston rakennuskannassa näkyy urheiluopistorakentamisen ilmiön koko kehityskaari kansalaistoiminnan ajasta ministeriön ohjaamaan opistoon asti. Suojeltujen rakennusten lisäksi alue liittyy suojeltuun Natura-alueeseen sekä Pyynikinharjun suojeltuun rakennettuun kulttuuriympäristöön. Vaikka urheiluopiston alue on tiivistynyt ja siellä on tehty muutoksia jatkuvasti, on kokonaisuus säilynyt yhtenäisenä, sillä alueeseen kuuluu ainoastaan muutamien, eri aikoina alueelle suunnitelleiden arkkitehtien töitä. Arkkitehti Katri Jaatisen suunnittelema Varalan urheiluopistoalueen rantasauna. Kuva: Hilkka Högström. Arkkitehdit Mikko ja Katri Jaatinen ovat toimineet Varalassa jo parinkymmenen vuoden ajan. Heidän suunnitteleminaan alueelle on rakennettu mm. uudet rantasaunat sekä ravintola. Esimerkiksi rantasaunan kohdalla paikalta purettiin uuden tieltä vanha rantasauna. Esitelmä oli esimerkki alueesta, jonka rakennukset ja rakenteet ovat kovalla

12 10 käytöllä ja jatkuvassa muutoksessa. Tällaisessa dynaamisessa ympäristössä on valintaa säilytettävien ja väistyvien rakennusten välillä joskus tehtävä. Mikko Jaatinen päätti eläväisen puheenvuoronsa pohdintaan nuoren rakennusperinnön suojeluperusteista. Eri ryhmillä, kuten suojeluviranomaisilla ja käyttäjäkunnalla, on erilaiset tavat arvottaa rakennettua ympäristöä. Jaatisen mukaan 1960-luvun rakennuskantaan liittyy tänä päivänä jossain määrin nostalgiaa, jota eivät tavalliset kansalaiset saati grynderit välttämättä ymmärrä. Jaatinen esittikin seminaariväelle kysymyksen: mikäli suojelun kriteerinä pidetään rakennuksen 50 vuoden ikää, ovatko Varalan tapauksessa myös 1970-luvun arkirakennukset, joita alueella on runsaasti, jo pian suojelun arvoisia? Kolmas kohde-esittelyn pitänyt puhuja oli arkkitehti Kimmo Lintula Arkkitehtitoimisto K2S Oy:stä. Lintula on toiminut pian kymmenen vuoden ajan Olympiastadionin eri korjaus- ja muutostöissä samaan tapaan kuin Jaatiset ovat toimineet Varalassa. Seminaarissa todettiin, että suunnittelutöiden tilaamisessa samalta, kohteen jo entuudestaan tuntevalta arkkitehdilta, on etunsa. Olympiastadionin kohdalla puhutaan jo monumentaalistatuksen saaneesta kohteesta. Nuoren rakennusperinnön suojelun näkökulmasta onkin kiinnostavaa, että kun K2S Oy:n suunnittelema, vuonna 2003 arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus itäkatsomon katokseksi valmistui paria vuotta myöhemmin, suojeltiin se samassa yhteydessä kuin Olympiastadion rakennussuojelulailla. Seminaarin jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Olympiastadion vastikään restauroituun selostamoon (kuvassa etualalla) restaurointia valvoneen Museoviraston yliarkkitehti Pekka Lehtisen johdolla. Kuva: Aura Kivilaakso.

13 11 Esimerkkinä mutkikkaasta, mutta lopulta onnistuneesta korjaustyöstä Lintula kertoi Olympiastadionin selostamon vastikään valmistuneesta restauroinnista. Mutkikkaaksi työstä teki se, etteivät projektin lähtötiedot kertoneet, miten mittavia vaurioita rakenteisiin lopulta kätkeytyi. Purkutöiden yhteydessä huomattiin, että rakenteet olivat kärsineet odotettua mittavammista kosteusvaurioista. Betonirakenteiden kuivaamiseen meni kauan, ja kaikki orgaaninen aines piti poistaa. Lisäksi huomattiin, että uloimmat ikkunat ovat syöpyneet pahoin, mistä johtuen ne täytyi uusia. Uusien kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi ikkunoiden rakennetta muutettiin. Vanha selostamo saatiin silti restauroitua alkuperäistä arkkitehtuuria, mittakaavaa ja detaljeja kunnioittaen. Olympiastadionin kohdalla on todettu, että kohteessa suojeltua ei ole pelkkä aineellinen ympäristö, vaan suojelupäätöksen mukaan myös rakennuksen käyttötarkoitus on säilytettävä. Kimmo Lintulan mukaan suunnittelun lähtökohdaksi onkin otettu, että uudet toiminnot sopeutetaan rakennukseen siten, että kokonaisuus toimii ja samalla Olympiastadionin olemus säilyy. AVUSTUKSET LIIKUNTAYMPÄRISTÖJEN KEHITTÄMISEN TUKENA Seminaaripäivän toisen osuuden päätti rakennustarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksiköstä puheenvuorollaan avustuksista, jotka kuuluvat yhtenä olennaisena osana OKM:n liikuntapaikkoihin liittyvään politiikkaan. Peltovuoren mukaan OKM:n liikuntapaikkapolitiikan tavoitteena on kansan liikunta-aktiivisuuden kehittäminen, ja tavoitteeseen pyritään liikuntapaikkoja kehittämällä. Valtio ohjaa liikuntapaikkojen kehittämistä neljällä tavalla. Niin sanotun normiohjauksen lisäksi OKM jakaa avustuksia liikuntapaikkojen rakentamishankkeisiin, kehittää aiheeseen liittyvää tietovarantoa ja harjoittaa ns. informaatio-ohjausta. Tärkeään asemaan nousee siis niin taloudellinen tuki kuin tietopääoman lisääminen ja sen jakaminen alan toimijoille. Tiedollinen ja taloudellinen tuki yhdessä toimivat kannustimina liikuntapaikkarakentamisen laadun parantamiseen. Laatua kehitettäessä keskitytään niin toiminnalliseen, terveydelliseen, taloudelliseen, turvalliseen, ekologiseen, eettiseen kuin esteettiseenkin laatuun liikuntapaikoilta vaadittava laatu on siis varsin monitahoinen käsite. OKM osallistuu laadun kehittämiseen erilaisin ohjauskeinoin. Esimerkiksi vuonna 2011 avustusten myöntöperusteissa painotettiin mm. liikuntapaikan palvelukykyä suhteessa käyttäjäryhmien laajuuteen, kunnan tai kuntayhtymän määräämisvaltaa hankkeessa sekä hankkeen suhdetta liikuntapaikkojen kysyntään alueella.

14 12 Valtio liikuntarakentamisen linjaajana - julkaisu kertoo osaltaan tukipäätösten taustalla vaikuttavista teemoista. Kuva: Liikuntatieteellinen Seura. Vaikka avustuksia haetaan enemmän uudis- kuin korjausrakentamiselle, myönnetään niitä silti enemmän liikuntapaikkojen peruskorjaukseen, mikä on OKM:n puolelta selvä painotusasia. Peltovuori totesi asiana, johon OKM:n ei ole toistaiseksi voinut vaikuttaa, että avustuksia haetaan järjestään enemmän Etelä- ja Länsi-Suomeen kuin muualle Suomeen. Kainuun kohdalla tilastossa näkyy aukko, mikä ei suinkaan ole peräisin ministeriön tekemistä linjauksista. AKTIIVISESSA KÄYTÖSSÄ OLEVISSA LIIKUNTAYMPÄRISTÖISSÄ: käyttö, ylläpito ja korjaukset edistävät historiallisten arvojen säilymistä. muutokset ja uudistukset ovat jatkuvia, ja niiden suunnittelun tulee perustua olemassa olevan ympäristön arvojen tuntemiseen.

15 13 III MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU Seminaarin viimeisessä osiossa keskityttiin liikuntapaikkojen asemaan kaavoitushankkeissa muuttuvassa yhteiskunnassa. Liikuntapaikkojen tulevaisuuteen vaikuttavat yhtä lailla kuntaliitokset kuin palvelu- ja kaupunkirakenteiden muutokset. Osion aloitti Hilkka Högström esittelemällä liikuntaympäristöjä hallinnonalojen välimaastossa. Esimerkiksi valtakunnallisia urheiluopistoja on Suomessa yhteensä 11 kappaletta, mistä vanhin on seminaarissa aiemmin esitelty Varalan urheiluopisto Tampereella. Kaikki urheiluopistot sijaitsevat kauniissa luonnonympäristössä yleensä kaavoittamattomilla alueilla, mutta suurten muutospaineiden alaisina. Muina keskusjohtoisen rakentamisen tuotoksina Högström mainitsi mm. korpivaruskunnat, kansallispuistot ja kansalliset kaupunkipuistot. Tänä päivänä liikuntapaikkarakentaminen, erityisesti laskettelu-, ratsastus- ja golfkeskukset, ovat yhä enemmän yksityistä liiketoimintaa. Nastola, Pajulahden urheiluopiston Nikula-halli. Kuva: Hilkka Högström. LIIKUNTAPAIKAT INVENTOINNEISSA JA YLEISKAAVASSA Lahden kaupungin puolesta seminaarissa puhuivat tutkija Riitta Niskanen Lahden kaupunginmuseosta sekä Lahden yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki kaupunkiin laaditun yleiskaavan näkökulmasta. Aluksi Riitta Niskanen kertoi liikuntapaikkojen huomioimisesta rakennusinventoinneissa, joita Lahdessa on tehty kaksi: ensimmäinen vuonna 2000 ja toinen vuonna Näistä aiempi käsitti ennen vuotta 1946 rakennetut alueet; kohteet oli käsitelty rakennustyypeittäin keskittyen niiden historiallisiin, arkkitehtonisiin ja

16 14 harvinaisuusarvoihin. Vuoden 2012 inventointi valmistui parahiksi, että sen tietoja voitiin hyödyntää myös yleiskaavan laatimisessa. Vuoden 2000 inventoinnissa laajempaa urheilualuekokonaisuutta edusti Lahden urheilustadion, minkä lisäksi inventointiin sisältyi useampia urheilurakennuksia. Vuoden 2012 inventoinnissa mukaan oli otettu samat kohteet kuin edellisessäkin inventoinnissa sekä 1946 jälkeen rakennettuja kohteita. Siinä mukana olivat historiallisen ja/tai arkkitehtonisten arvojen perusteella Urheilukeskus, Kisapuisto, Urheilutalo ja Purjehdusseuran paviljonki. Harvinaisuuden perusteella mukaan oli otettu ravirata, tanssilava, hiihtomaja sekä ulkoilumaja. Muihin kohteisiin sisältyvinä liikunnan tiloina Niskanen mainitsi kaksi kouluihin 1950-luvulla rakennettua uimahallia sekä asuinalueet, joiden alkuperäiseen asemakaavaan on sisältynyt urheilukenttä. Lahden kaupungin tunnuskuvana ovat Salpausselän hyppyrimäet. Kuva: Lahden kaupunginmuseo/ Tiina Rekola. Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki syventyi puheenvuorossaan edellä mainittuun vuoden 2012 inventointiinkin liittyvän yleiskaavan, Lahden yleiskaava 2025:n, laatimisprosessiin. Kaavan laatimisen lähtökohtana on ollut Lahden kaupungin strategian visio: Lahti on houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki. Yleiskaavaan on myös lisätty ns. arkkitehtuuripoliittinen määräys, jonka mukaan maankäytössä ja rakentamisessa tulee ottaa huomioon esteettiset arvot: elinympäristön viihtyvyys ja luontoyhteys. Yleiskaavaan on sisällytetty myös liikuntaympäristöjä koskevia suunnitteluohjeita. Palomäki kertoi puheenvuorossaan myös siitä, miten rakennusinventoinnit viedään jatkossa yleiskaavaan paikkatietoaineistona niin, etteivät ne jää kaavan valmistuttua pelkästään hyllyn täytteeksi. Inventointeja on mahdollista hyödyntää laadittaessa yleiskaavan toteutusohjeita, minkä lisäksi niitä suunnitellaan liitettäväksi myös kaava-

17 15 aineiston metatiedoiksi. Nykyinen tietotekniikka mahdollistaa erilaisten aineistojen linkittämisen sähköisestä arkistosta karttaan paikkatiedoiksi alueina tai kohteina, mikä tekee inventoinneista entistä saavutettavampia ja käytettävämpiä myös jatkossa, kaavan jo valmistuttua. Nämä suunnitelmat herättivät kiinnostusta seminaariyleisössä. ASUKKAIDEN KOKEMUKSIA LIIKUNTAYMPÄRISTÖISTÄ Viimeisen varsinaisen puheenvuoron piti vanhempi tutkija Anna Strandell Suomen ympäristökeskuksesta aiheella liikuntaympäristöt asukasbarometreissä. Suomen ympäristökeskus toteutti vuonna 2010 laajan, yli asukkaan taajamien asukkaille suunnatun kyselyn osana ympäristöhallinnon elinympäristön laadun seurantaa. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää asukkaiden asuinympäristölleen asettamia toiveita ja tarpeita. Teemoina olivat asuinympäristön laatu, palveluiden saatavuus, virkistys ja ulkoilu, liikkuminen ja liikenne, sosiaalinen ympäristö ja osallistuminen, ympäristöystävällisyys asumisvalinnoissa sekä asumistoiveet. Kysyttäessä asuinalueiden viihtyvyys- ja epäviihtyvyystekijöistä, liikuntaympäristöt eivät sellaisenaan nousseet vastauksissa vallitsevaan asemaan. Tärkeimmäksi viihtyvyystekijäksi nimettiin rauhallisuus ja toiseksi tärkeimmäksi luonnonympäristö näistä molemmat liittyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksiin. Barometrin perusteella sekä liikenteeseen liittyviä ongelmia että sosiaalisia häiriöitä on eniten tiiviisti rakennetuilla alueilla, kerrostaloalueilla ja suurissa kaupungeissa. Ne vaikuttavat paljon myös asuinalueen liikuntaympäristöön; onko liikenteen ja sosiaalisen ympäristön kannalta esimerkiksi turvallista lenkkeillä, pyöräillä ja lasten leikkiä ulkona. Ulkoilumahdollisuuksien puute sinänsä oli hyvin harvoin kolmen merkittävimmän epäviihtyvyystekijän joukossa, sillä vain 1,3 % vastaajista mainitsi sen. Lenkkeilijä Seurasaaren kansanpuistossa. Kuva: Hilkka Högström.

18 16 Asuinalueiden puisto- ja ulkoilualueisiin oltiin yleisesti hyvin tyytyväisiä, vastaajista 94 % oli näihin joko erittäin tai melko tyytyväinen. Erot erityyppisillä alueilla asuvien vastaajien välillä olivat hyvin pieniä. Suomalaisilla asuinalueilla vahvuutena onkin myös kansainvälisesti vertaillen virkistysalueiden hyvä saavutettavuus, sillä jopa tiiviisti rakennetuilla kerrostaloalueilla puistoja tai ulkoilualueita on yleensä kävelymatkan päässä. Tutkimuksissa on todettu, että 300 metrin etäisyys tai enintään 5-10 minuutin kävelymatka kotoa viheralueelle on kriittinen raja, jonka jälkeen viheralueen virkistyskäyttö selvästi vähenee tai auton käyttö virkistysalueelle siirtymiseksi lisääntyy. Asukasbarometrin perusteella selvisi, että urheilukenttiä käyttävät enemmän miehet kuin naiset. Toisekseen urheilukenttiin oltiin tyytymättömämpiä kuin puisto- ja ulkoilualueisiin. Myös asuintalon piha herätti enemmän tyytymättömyyttä, erityisen tyytymättömiä pihaansa olivat kyselyssä tiiviiden kerrostaloalueiden asukkaat. Siinä missä omakotitaloissa asuvista 87 % kertoi oleskelevansa pihalla useamman kerran viikossa, kerrostaloissa asuvista näin kertoi tekevänsä ainoastaan 16 %. Myös kevyen liikenteen liikkumisympäristö koettiin miellyttävimmäksi pientaloalueilla, missä on rauhallisempaa, vähemmän liikennettä ja sosiaalisia häiriöitä kuin kerrostaloalueilla, sekä yleensä hyvin kevyen liikenteen väyliä. Barometrin tulokset kertovat, että luonnonympäristö ja ulkoilumahdollisuudet ovat tärkeitä asuinalueiden viihtyvyystekijöitä ja niihin ollaan pääasiassa tyytyväisiä. Luontoyhteyden rinnalla asuinalueille toivottiin lisää sisäliikuntatiloja, urheiluhallia ja uimahallia. Verrattuna edelliseen, vuonna 2004 toteutettuun barometriin, sisäliikuntatilojen suosio onkin selvästi kasvanut. LIIKUNTA-ALUEIDEN INVENTOINNISSA TARKASTELLAAN: alueita osana koko kunnan tai sen osan rakentumista (kunnan kasvu ja kehitys, kaavoitushistoria, aluesuunnitelmat, oppilaitokset, elinkeinorakenne). liikuntaympäristöjä aluekokonaisuuksina ja verkostoina (maankäytön historia, maisemarakenne, - kuva ja -tila). liikunta- ja urheilupuiston tilasommittelua, sisäisiä ja ulkoisia liikkumis- ja liikennejärjestelyjä, teitä ja reittejä, viherrakentamista, pengerryksiä ja kasvillisuutta, näkymiä, rajoja ja aitoja, valaistusta, siltoja, opasteita, laitureita. kenttiä, ratoja ja liikuntarakennuksia (katsomot, kioskit, pukukopit, paviljongit, hallit) osana liikunta- ja urheilupuiston kokonaisuutta.

19 17 YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Kevätseminaarin aihe oli ajankohtainen, sillä vuosi 2012 on monella tapaa liikunnan ja urheilun vuosi. Liikuntaympäristöt ovat syksyllä järjestettävien Euroopan rakennusperintöpäivien teema, ja 2012 on myös olympiavuosi kesällä järjestetään olympialaiset Lontoossa. Seminaarissa Rakennettu hyvinvointi -hankkeesta todettiin hyväksi se, että hankkeessa on keskitytty arvojen tapauskohtaiseen harkintaan; nuorta ympäristöä on vaikeaa, ellei mahdotonta, arvioida massana. Eri teemojen tutkiminen ja tiedon lisääminen tarjoavat kättä pitempää tapauskohtaiseen harkintaan. Lisäksi yleisön joukosta toivottiin, että Rakennettu hyvinvointi -hanke voisi tuoda enemmän esiin esimerkkejä hyvistä ja onnistuneista nuorta ympäristöä koskettaneista tapauksista. Seminaarin päätteeksi omat kiitoksensa lausuivat rakennusneuvos Risto Järvelä opetusja kulttuuriministeriöstä sekä tutkimus- ja julkaisupäällikkö Teijo Pyykkönen Liikuntatieteellisestä Seurasta. Järvelä korosti, että käyttö on liikuntaympäristöjen parasta suojelua. Suojellussakin kohteessa täytyy korjata alkuperäisessä rakenteessa ilmenneitä rakennusteknisiä virheitä. Järvelä totesi Museoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran yhteisen tutkimushankkeen ajoittuvan juuri oikeaan aikaan. Pyykkönen jatkoi korostamalla, että tiedon lisäämisen rinnalla hanke toimii myös kulttuuriympäristö- ja liikunta-alan välisenä sillanrakentajana. Näillä eväillä Rakennettu hyvinvointi -hanke suuntaa eteenpäin; syysseminaari 2012 järjestetään Tampereella yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa. Seminaarissa käsitellään tuolloin maaseudun modernisaatiota sotien jälkeisessä Suomessa. Laskettelukeskuksen hissejä Ounasvaaran huipulla Rovaniemellä. Kuva: Hilkka Högström.

20 18 RAKENNETTU HYVINVOINTI- TYÖRYHMÄN YHTEYSTIEDOT MUSEOVIRASTOSSA Elisa El Harouny, intendentti Johanna Forsius, intendentti Hilkka Högström, erikoistutkija Sirkkaliisa Jetsonen, yli-intendentti Minna Perähuhta, yli-intendentti

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö tarvitsee strategian Maisemat ilmentävät eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön monimuotoisuutta. Niillä on tärkeä merkitys

Lisätiedot

Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan

Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan 1 Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan 2 Nykytilanne Suomalaisten työikäisten liikunnan harrastaminen on lisääntynyt,

Lisätiedot

ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA!

ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA! ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA! Korjausrakentamisen seminaari 1, rakennusvalvonta, Oulu 2013! Helena Hirviniemi" arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Helena Hirviniemi" tutkija, Oulun

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden huomioiminen suojelluissa kohteissa. Sirkkaliisa Jetsonen Yliarkkitehti Museovirasto

Sisäilma-asioiden huomioiminen suojelluissa kohteissa. Sirkkaliisa Jetsonen Yliarkkitehti Museovirasto Sisäilma-asioiden huomioiminen suojelluissa kohteissa Sirkkaliisa Jetsonen Yliarkkitehti Museovirasto Rakennussuojelu Turvaa rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä ja kulttuurisesti kestävää hoitoa

Lisätiedot

Rakennussuojelu Jorma Korva, kaupunginarkkitehti

Rakennussuojelu Jorma Korva, kaupunginarkkitehti Rakennussuojelu 28.2.2013 Jorma Korva, kaupunginarkkitehti Laki rakennusperinnön suojelemisesta Voimaan 1.7.2010 Korvaa aiemman rakennussuojelulain (1985) Rakennusperinnön arvottamisen kriteerit lakitekstissä

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? 2 maakuntakaavoitus on suunnittelua, jolla päätetään maakunnan tai useamman kunnan suuret maankäytön linjaukset. Kaava on kartta tulevaisuuteen Kaavoituksella ohjataan jokaisen arkeen

Lisätiedot

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos)

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Kaavaluonnoksesta saadut huomautukset ja niihin laaditut vastineet

Lisätiedot

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Kommenttipuheenvuoro Lapinjärvitalo Lapinjärvi 31.8.2017 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013-2017 Tavoitteet: parantaa ikääntyneiden

Lisätiedot

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8.

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8. ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM RAUMAN KAUPUNKI STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU 27.8.2010 www.eriarc.fi 1 JOHDANTO 1.1 Selvitysalue Selvityksessä on tarkasteltu

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Liikunta oppimisen tukena seminaari Virpiniemen liikuntaopisto 30.1.2013 31.1.2013 Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus Vastuualueet: Liikenne Ympäristö Elinkeinot Toimipaikka:

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Vantaan Liikuntayhdistys ry juhlaseminaari 21.10.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.11.2007 Nähtävillä oloaika: 16.11.-7.12.2007 Mielipide 1, 2 7.12.2007, dnro: YPA: 9937/611/2007 Lahtinen Nora, 2 kpl Mielipide

Lisätiedot

Leikkipaikat pihoissa, pelikentät puistoissa, HIEKKATEILTÄ JA SEUROJENTALOILTA PURURADOILLE JA HALLEIHIN: Liikuntaympäristö on kulttuuriympäristö

Leikkipaikat pihoissa, pelikentät puistoissa, HIEKKATEILTÄ JA SEUROJENTALOILTA PURURADOILLE JA HALLEIHIN: Liikuntaympäristö on kulttuuriympäristö Hyvinkään Sveitsin puiston uimala on arkkitehti Raimo S. O. Valjakan suunnittelema. Kuva: LAURI PUTKONEN Teksti: HILKKA HÖGSTRÖM HIEKKATEILTÄ JA SEUROJENTALOILTA PURURADOILLE JA HALLEIHIN: Liikuntaympäristö

Lisätiedot

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi 18.10.2011 / Esko Puijola Kalasataman nykyinen rakennuskanta vv verkkovaja 14 km kalamaja 2 pääasiallinen runkorakenne rakentamisvuodet harmaa hirsi

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI. Wäinö Aaltosen tie 7 asemakaavan muutos (nro 12459) Vuorovaikutusraportin sisältö

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI. Wäinö Aaltosen tie 7 asemakaavan muutos (nro 12459) Vuorovaikutusraportin sisältö Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Kaavakartta nro 12459 1 (5) Hankenro 5344_2 HEL 2016-013448 11.4.2017, täydennetty 1.12.2017 VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Wäinö Aaltosen tie 7 asemakaavan muutos (nro

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro: Ikäystävälliset asuinympäristöt Asukasbarometrin valossa

Kommenttipuheenvuoro: Ikäystävälliset asuinympäristöt Asukasbarometrin valossa Kommenttipuheenvuoro: Ikäystävälliset asuinympäristöt Asukasbarometrin valossa Anna Strandell Suomen ympäristökeskus SYKE Ikäystävällisten asuinalueiden kehittäminen seminaari 27.9.2018 Asukasbarometri

Lisätiedot

Asia: Poikkeamishakemus koskien kiinteistöä RN:o ja sillä sijaitsevaa entistä Ul. Pyhäjärven kunnantaloa, Karkkila

Asia: Poikkeamishakemus koskien kiinteistöä RN:o ja sillä sijaitsevaa entistä Ul. Pyhäjärven kunnantaloa, Karkkila Karkkilan kaupunki Sivistystoimiala Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelualue Museotoimi Karkkilan kaupunki Tekninen toimiala Maankäytön ja ympäristön palvelualue Viite: Lausuntopyyntönne 18.12.2015 Asia: Poikkeamishakemus

Lisätiedot

Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa

Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa KOKKOLA KARLEBY Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa Sisällys 1 Liikuntapoliittisen ohjelman tarkoitus...2 2 Liikuntapoliittisen

Lisätiedot

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014 2014 Mihin voidaan hakea avustusta? Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön parantaminen Valtakunnallisesti, seudullisesti tai paikallisesti merkittävä rakennus

Lisätiedot

Liikuntapalvelujen muotoutuminen ja työnjako Suomessa. Kalervo Ilmanen FT, dosentti Jyväskylän yliopisto

Liikuntapalvelujen muotoutuminen ja työnjako Suomessa. Kalervo Ilmanen FT, dosentti Jyväskylän yliopisto Liikuntapalvelujen muotoutuminen ja työnjako Suomessa Kalervo Ilmanen FT, dosentti Jyväskylän yliopisto Alustuksen teemat Liikuntapalvelujen työnjako Suomessa Yksityiset yritykset ja seurat 1870-1900 Kunnat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kj/7 28.11.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kj/7 28.11.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (5) 386 Lainan myöntäminen Stadionsäätiölle vuosina 2009-2012 toteutetun perusparannushankkeen loppuunsaattamiseen Käsittely päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus 3 LÄHTÖKOHDAT 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 3.1.1 Alueen yleiskuvaus Suunnittelualue sijaitsee Ilmajoen keskustassa rajautuen Ilkantiehen, Keskustiehen ja Kyrönjokeen. Suunnittelualueen pinta-ala

Lisätiedot

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu Hajalan asukaskysely Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu 16.8.2011 Taustatietoja Sukupuoli Ikä 20 15 15 16 10 10 10 7 5 1 0 alle 25-v. 25-34 35-44 45-54 55-64 yli 64-v. Hajalalaisuus Kuinka paljon

Lisätiedot

Rakennusten sujuva suojeleminen Marja-Leena Ikkala

Rakennusten sujuva suojeleminen Marja-Leena Ikkala Rakennusten sujuva suojeleminen Museoviraston tehtävät kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen. vastaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön,

Lisätiedot

LAUSUNTO TERWARAITTI, SAHANRANTA, VAALA RANTASAUNAN KORJAUSARVIO JA LISÄRAKENTAMISMAHDOLLISUUDET TONTILLE

LAUSUNTO TERWARAITTI, SAHANRANTA, VAALA RANTASAUNAN KORJAUSARVIO JA LISÄRAKENTAMISMAHDOLLISUUDET TONTILLE +358-40-5573581 1 / 3 4.11.2014 LAUSUNTO VAALAN KUNTA - kunnanjohtaja Tytti Määttä - tekninen Juha Airaksinen - aluearkkitehti Harri Lindroos TERWARAITTI, SAHANRANTA, VAALA RANTASAUNAN KORJAUSARVIO JA

Lisätiedot

MUNKKINIEMI, TIILIMÄKI 22 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

MUNKKINIEMI, TIILIMÄKI 22 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1404-00/19 1 (5) Hankenro 0740_58 HEL 2018-012908 7.2.2019 MUNKKINIEMI, TIILIMÄKI 22 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta 14.5.2012 Johtaja Harri Syväsalmi Opetus- ja kulttuuriministeriö/liikuntayksikkö Hallitusohjelma - liikuntapolitiikka

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen RAAHE 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 20.11.2007 FG Suunnittelukeskus Oy Raahen 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys 1 Säilyneisyyden

Lisätiedot

Hennalan kasarmialueen korjaustapaohje

Hennalan kasarmialueen korjaustapaohje Hennalan kasarmialueen korjaustapaohje Asukastilaisuus 20.4.2016 Tutkija Riitta Niskanen, Lahden kaupunginmuseo Korjaustapaohjeen tarkoitus Hennalan kasarmialue on merkittävä rakennus- ja kulttuurihistoriallinen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO 153 1 KAUPUNGINMUSEO KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Sanna Granbacka 18.12.2009

HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO 153 1 KAUPUNGINMUSEO KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Sanna Granbacka 18.12.2009 HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO 153 1 Rakennusvalvontaviraston lausuntopyyntö 4.12.2009, 8-3385-09-E LAIVASTOKATU 4 (8/147/4), ULLAKKORAKENTAMIS- JA HISSI- SUUNNITELMAT Museo 2009-277 Kaupunginmuseo on tutustunut

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 19.11.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 19.11.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (5) 1284 V Lainan myöntäminen Stadion-säätiölle vuosina 2009-2012 toteutetun perusparannushankkeen loppuunsaattamiseen HEL 2012-000290 T 02 05 03 00 Päätös päätti

Lisätiedot

Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi

Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi Vantaan Kartanonkoski viihtyisää asuinympäristöä! Puutarhakaupungin arkkitehtuurikilpailun visiosta, kaupunkisuunnittelusta Viheralueiden

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Päivän ohjelma: 10.00 Tervetuliaiskahvit 10.30 Tilannekatsaus: Missä mennään arviointimallin uudistuksessa

Lisätiedot

ELÄINTARHAN ALUE MAISEMALLISET KEHITTÄMISTAVOITTEET

ELÄINTARHAN ALUE MAISEMALLISET KEHITTÄMISTAVOITTEET ELÄINTARHAN ALUE MAISEMALLISET KEHITTÄMISTAVOITTEET 17.3.2014 Kaupunkisuunnitteluvirasto, ympäristötoimisto Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti Maija Lounamaa, maisema-arkkitehti Esityksen historialliset

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 NAKKILAN TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN Tarkistaminen ja laajentaminen 2010 SATAKUNNAN ALUESUUNNITTELUN YHTEISTYÖRYHMÄ 20.1.2011 * KAAVOITUSARKKITEHTI SUSANNA ROSLÖF Satakunnan

Lisätiedot

26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen & Pirkko Sandelin

26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen & Pirkko Sandelin Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kulttuurialan palvelut tehostuvat kokemustiedolla ja yhteistyöllä 26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen

Lisätiedot

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA G:\AKVAT\Raivio\OASL1.doc 1/5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaava koskee Raivion kaupunginosan vanhimman osan

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 Sisältö Tällä kalvosarjalla kuvataan maankäytön ja liikenneturvallisuuden välistä suhdetta 1. Maankäytön suunnittelu ja liikenneturvallisuus 2. Liikenneturvallisuuden

Lisätiedot

TÄYDENNYS- RAKENTAMINEN TAMPEREELLA

TÄYDENNYS- RAKENTAMINEN TAMPEREELLA TÄYDENNYS- RAKENTAMINEN TAMPEREELLA Onko taloyhtiöönne tulossa isoja remontteja? Mistä rahaa putkiremonttiin tai muihin perusparannuksiin? Täydennysrakentaminen samalla tontilla tai nykyisen asuinrakennuksen

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/532/ /2018 Jäähallityöryhmä: monitoimijäähallin sijoituspaikkaselvitys

Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/532/ /2018 Jäähallityöryhmä: monitoimijäähallin sijoituspaikkaselvitys Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan lausunto monitoimijäähallin sijaintipaikkavaihtoehdoista Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/532/00.00.01.06/2018 Jäähallityöryhmä: monitoimijäähallin sijoituspaikkaselvitys

Lisätiedot

YLI-IIN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS RAKENTAMISTAPAOHJEET DO :43

YLI-IIN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS RAKENTAMISTAPAOHJEET DO :43 YLI-IIN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS RAKENTAMISTAPAOHJEET 31.1.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 ALUEET... 2 3 TEOLLISUUSALUE... 6 4 LOPUKSI... 7 1 1 JOHDANTO Nämä rakentamistapaohjeet

Lisätiedot

Tulevaisuuden Tuusula 2040- kyselyn raportti

Tulevaisuuden Tuusula 2040- kyselyn raportti Tulevaisuuden Tuusula 24- kyselyn raportti Tuusulan kunta Sisältö Kysely... 3 Asukkaiden näkemykset... 3 Tuusulan vahvuudet ja heikkoudet... 3 Kehitettävät ja ennallaan säilytettävät alueet... 4 Rakentamisen

Lisätiedot

GIS hyvinvointitieteissä Case: MOPO-tutkimus

GIS hyvinvointitieteissä Case: MOPO-tutkimus GIS hyvinvointitieteissä Case: MOPO-tutkimus Soile Puhakka Oulun yliopisto, Maantieteen tutkimusyksikkö Riitta Pyky Luonnonvarakeskus / ODL Liikuntaklinikka www.tuunaamopo.fi Maantieteellisen aineiston

Lisätiedot

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava LIITE LIITE 11 Kuusankosken-Korian viherosayleiskaava Kouvolan keskustaajaman viherosayleiskaava Kuusankoski-Koria viherosayleiskaava Suunnittelualueen Suunnittelualueen sijainti sijainti Yleiskaavoitus

Lisätiedot

Liikuntalain kuluneet 14 vuotta - 33 vuotta liikuntalakeja. FT, erikoistutkija Jouko Kokkonen Suomen Urheilumuseo

Liikuntalain kuluneet 14 vuotta - 33 vuotta liikuntalakeja. FT, erikoistutkija Jouko Kokkonen Suomen Urheilumuseo Liikuntalain kuluneet 14 vuotta - 33 vuotta liikuntalakeja FT, erikoistutkija Jouko Kokkonen Suomen Urheilumuseo Työnjako: Yleisten edellytysten luominen ensisijassa valtion ja kuntien tehtävä. Toiminnasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Kirje 1 (1) Ympäristökeskus

Helsingin kaupunki Kirje 1 (1) Ympäristökeskus Helsingin kaupunki Kirje 1 (1) Ympäristökeskus 24.5.2012 Helsingin kaupunki, kirjaamo Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 Helsingin kaupunki Ympäristökeskuksen kannanotto Munkkiniemen tontin 30008/22,

Lisätiedot

OLYMPIAPUISTO MÄNTYMÄEN ALUEEN IDEASUUNNITELMA ARKKITEHTITOIMISTO K2S OY 27.3.2013 ARKKITEHTITOIMISTO K2S OY

OLYMPIAPUISTO MÄNTYMÄEN ALUEEN IDEASUUNNITELMA ARKKITEHTITOIMISTO K2S OY 27.3.2013 ARKKITEHTITOIMISTO K2S OY OLYMPIAPUISTO MÄNTYMÄEN ALUEEN IDEASUUNNITELMA 27.3.2013 OLYMPIAPUISTO Mäntymäen alueen kehittämisen lähtökohtana on urheilun ja liikunnan monipuolisten toimintamahdollisuuksien vahvistaminen alueella.

Lisätiedot

Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11.

Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11. Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11.2013 Sisältö 1. Mitä on esteettömyys ja turvallisuus rakennetussa ympäristössä?

Lisätiedot

Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet kulttuuriympäristön suojelussa ja kaavoituskysymyksissä. Kulttuuriympäristö kunniaan

Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet kulttuuriympäristön suojelussa ja kaavoituskysymyksissä. Kulttuuriympäristö kunniaan Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet kulttuuriympäristön suojelussa ja kaavoituskysymyksissä Kulttuuriympäristö kunniaan 23.4.2012 1 SISÄLTÖ ELY-keskuksen tehtävät VAT ja kaavoitusjärjestelmä VAT ja kulttuuriympäristö

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Kaavakartta nro 12459 Hankenro 5344_2 HEL 2016-013448 11.4.2017 1 (11) VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Wäinö Aaltosen tie 7 asemakaavan muutos (nro 12459) Vuorovaikutusraportin

Lisätiedot

Läheltä liikkeelle arjen olosuhteet Virkistys, vapa-aika ja kaupunkikulttuuri 25.2.2013 Reijo Ruokonen

Läheltä liikkeelle arjen olosuhteet Virkistys, vapa-aika ja kaupunkikulttuuri 25.2.2013 Reijo Ruokonen Läheltä liikkeelle arjen olosuhteet Virkistys, vapa-aika ja kaupunkikulttuuri 25.2.2013 Reijo Ruokonen 1. Pieni muistutus liikunnan merkityksestä ja nykytilanteesta 2. Arkiympäristö ratkaisee 1. Lapsille

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

Teemakysely: Liikenneväylät, puistot, yleiset alueet ja liikuntapaikat, 2019

Teemakysely: Liikenneväylät, puistot, yleiset alueet ja liikuntapaikat, 2019 Teemakysely: Liikenneväylät, puistot, yleiset alueet ja liikuntapaikat, 2019 Vastaajien kokonaismäärä: 128 1. Vastaajan ikä alle 20 2 1,56% 20-30 22 17,19% 30-40 30 23,44% 40-50 33 25,78% 50-60 23 17,97%

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden iite 2 ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan

Lisätiedot

Kalevan RKY -alue Selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä ja rakentamistapaohje

Kalevan RKY -alue Selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä ja rakentamistapaohje Kalevan RKY -alue Selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä ja rakentamistapaohje Yleisötilaisuus kaupunkilaisille, Kalevan asukkaille ja taloyhtiöille Aika: 14.1.2015 klo 18:00 20:00 Paikka: Sampolan

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 2.2.2015 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee noin 1,5 kilometrin etäisyydellä

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä 5.4.2017 Asumistoiveet Asukasbarometrin mukaan kerrostaloasumisen toiveet alkavat selvästi lisääntyä

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT OHJE Ohje kuvaa, kuinka rakennussuunnittelutehtävien vaativuusluokkia sovelletaan Helsingissä uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa, sekä kaupunkitilaan

Lisätiedot

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä

Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Historian ilmiöitä & rakennetun ympäristön piirteitä Kulttuuriympäristöt huomion kohteena eri mittakaavoissa MRL-neuvottelupäivät 7.-8.9.2016 Muonio, Olos Mikko Mälkki Intendentti MUSEOVIRASTO Kulttuuriympäristö:

Lisätiedot

Vesi asema- ja rantaasemakaavassa

Vesi asema- ja rantaasemakaavassa Vesi asema- ja rantaasemakaavassa Vantaanjoki-neuvottelukunnan seminaari Etelä-Suomen lääninhallituksen auditorio Yliarkkitehti Anne Jarva 1 Vesi asema- ja ranta-asemakaavassa Asemakaavan ja ranta-asemakaavan

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

Kaupunkivalaistuksen suunnittelu

Kaupunkivalaistuksen suunnittelu Kaupunkivalaistuksen suunnittelu Jyväskylä 8.8.2014 Leena Kaanaa Ympäristösi parhaat tekijät 2 Laadukas valaistus Pitkä elinikä, kestää aikaa ja kulutusta Kestävät ja toimivat materiaalit Muotoilu, ulkonäkö,

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS HOITOLUOKITUKSEN MERKITYS Kaavoitusvaiheessa määritetty alustava käyttö ja hoitoluokka kuvaavat alueen laatutavoitetta. Samalla viheralueiden rakentamisen ja hoidon kustannukset

Lisätiedot

Kysely 2013. Kyselyn vastausprosentti oli nyt 26 vastaava luku 2010 oli 33 ja vuonna 2008 se oli 43 %.

Kysely 2013. Kyselyn vastausprosentti oli nyt 26 vastaava luku 2010 oli 33 ja vuonna 2008 se oli 43 %. Kysely 13 Kyselyn vastausprosentti oli nyt 26 vastaava luku 1 oli 33 ja vuonna 8 se oli 43 %. 1. Roolini jokin muu rooli 2 kunnan tai kuntayhtymän työntekijä 26 kunnan luottamushenkilö 16 1. Roolini yrityksen

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA MARINKAISTEN LANKILAN PIENTALOALUE

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA MARINKAISTEN LANKILAN PIENTALOALUE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA MARINKAISTEN LANKILAN PIENTALOALUE BlomDesktop 2011 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 ALOITE TAI ASEMAKAAVAN VIREILLETULON SYY

Lisätiedot

KAAVOITUKSEN HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET IISALMEN KAUPUNGISSA

KAAVOITUKSEN HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET IISALMEN KAUPUNGISSA KAAVOITUKSEN HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET IISALMEN KAUPUNGISSA SARI NIEMI IISALMEN KAUPUNKI 8.5.2012 Safa-palkinto 2011 Omaleimaisuutta ja perinteitä vaalivasta yhdyskuntasuunnittelusta IISALMI KUOPIO 85

Lisätiedot

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%)

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%) 1 Johdanto Tämän tutkimusyhteenvedon tehtävänä on antaa tietoja kansalaisten liikunnan ja kuntoilun harrastamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin kansalaiset harrastavat liikuntaa

Lisätiedot

Palaute- ja vastineraportti

Palaute- ja vastineraportti TAMPEREEN KAUPUNKI 29.05.2017 Kaleva, Pellervon koulun ja Tredun tontit. Pellervonkatu 20 ja Sammonkatu 45. Katu- ja virkistysaluetta, käyttötarkoituksen muutos ja rakennusoikeuden lisääminen. Asemakaava

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

Suomen Latu Radiokatu 20 00240 Helsinki Puh. 044 722 6300 www.suomenlatu.fi

Suomen Latu Radiokatu 20 00240 Helsinki Puh. 044 722 6300 www.suomenlatu.fi helsinki.kirjaamo@hel.fi Kaupunkisuunnittelulautakunta PL 10 00099 Helsingin kaupunki Viite: Ksv/HEL 2015-012598 HELSINGIN YLEISKAAVALUONNOS JA VIHERALUEIDEN MERKITYS Suomen Latu on valtakunnallinen ulkoilujärjestö.

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus ja luontopohjaiset ratkaisut. Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus ja luontopohjaiset ratkaisut. Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus ja luontopohjaiset ratkaisut Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto MRL-uudistuksen organisointi Parlamentaarinen seurantaryhmä Lakia valmisteleva

Lisätiedot

GIS-selvitykset liikuntapaikkojen saavutettavuudesta ja sijoittamisesta suunnittelutyökaluna

GIS-selvitykset liikuntapaikkojen saavutettavuudesta ja sijoittamisesta suunnittelutyökaluna 1 GIS-selvitykset liikuntapaikkojen saavutettavuudesta ja sijoittamisesta suunnittelutyökaluna Ossi Kotavaara, (Virpi Keränen) ja Jarmo Rusanen Liikuntakaavoitus suosituksia liikuntaa suosivan elinympäristön

Lisätiedot

Rakennuskannan arvottaminen

Rakennuskannan arvottaminen 12.1.2017 (luonnos) YKK62267 12.1.2017 2 (13) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KARTTATARKASTELU... 3 3 KOHTEET... 4 3.1 Osa-alue 1... 4 3.2 Osa-alue 2... 7 3.3 Osa-alue 3... 9 3.4 Osa-alue 4... 10 3.5 Virtaniemi...

Lisätiedot

ASUKASKYSELY Akm 240: Pikkulahden asemakaava ja asemakaavan muutos

ASUKASKYSELY Akm 240: Pikkulahden asemakaava ja asemakaavan muutos ASUKASKYSELY 1.9.-30.9.2018 Akm 240: Pikkulahden asemakaava ja asemakaavan muutos Yhteenveto 9.4.2019 2 / 12 1 JOHDANTO Raahen kaupungissa on vireillä asemakaavan ja asemakaavan muutoksen laatiminen Pikkulahden

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442 Page 1 of 3 Rauman Lyseo, 684-2-203-1 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442

Lisätiedot

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää ään n pääp äätöksenteon paikat Näyttelyn kokosi Maija Anttila avustajinaan Teija Kaarnametsä, Marjo Lahtinen ja Margit Mantila

Lisätiedot

Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3.

Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3. Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3.2014 Satakunnan Museon tehtävä ja vastuualue Satakunnan

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

Työpajatilaisuudet Oulunsalon maankäytön kehittämisestä

Työpajatilaisuudet Oulunsalon maankäytön kehittämisestä Työpajatilaisuudet Oulunsalon maankäytön kehittämisestä Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut järjestivät 2.6. ja 10.6.2015 kaksivaiheisen työpajatilaisuuden Oulunsalon keskustan ja asemakaavoitetun alueen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SIUNTIO ASEMAKAAVA BOTÅKER OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys 12.6.2014 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen alkaessa osana

Lisätiedot

Yleiskaava Andrei Panschin & Matilda Laukkanen /

Yleiskaava Andrei Panschin & Matilda Laukkanen / Yleiskaava 2029 Andrei Panschin & Matilda Laukkanen / 9.12.2016 Esityksen sisältö Yleiskaavan 2029 tavoitteisto ja eteneminen Asukasnäkökulma suunnittelussa Turun kaupungin visio 2029 Suomen Turku on kiinnostava

Lisätiedot

Lähiöstrategioiden laadinta Tiekartta hyviin lähiöihin -työpajaosuus

Lähiöstrategioiden laadinta Tiekartta hyviin lähiöihin -työpajaosuus Lähiöstrategioiden laadinta Tiekartta hyviin lähiöihin -työpajaosuus Sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys Elinkaarijohtaminen ja resurssiviisaus Osaamisen kokoaminen ja synergioiden

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

annetun lain (498/2010) mukaista päätöstä.

annetun lain (498/2010) mukaista päätöstä. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 13.1.2014 _UUDELY/854/07.01/2013_ HELSINGIN KAUPUNGIN KIRJAAMO HELSINGFORS STADS REGISTRATORSKONTO Saapunut/lnkommit Helsingin kaupunki Kirjaamo Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tähän otsikkoa. Abra cadab rakad. Uimahallit koko kansan liikuttajina

Tähän otsikkoa. Abra cadab rakad. Uimahallit koko kansan liikuttajina Tähän otsikkoa Abra cadab rakad Uimahallit koko kansan liikuttajina Uimahallibarometri 2008 ja Uimahallien asiakasbarometri 2010 barometrien keskeiset tulokset Ilpo Johansson tekninen asiantuntija Suomen

Lisätiedot

- Hyvän suunnittelun avulla voidaan lisäksi vaalia maaseutuympäristön vetovoimatekijöitä: maisemaa, luontoa ja perinteistä rakentamistapaa.

- Hyvän suunnittelun avulla voidaan lisäksi vaalia maaseutuympäristön vetovoimatekijöitä: maisemaa, luontoa ja perinteistä rakentamistapaa. Lapin 25. kylätoimintapäivät 12. 13.10.2013 Levi, Hotelli Hullu Poro - Rakentamalla jo olemassa oleviin kyliin ja niiden yhteyteen helpotetaan palvelujen ja teknisten järjestelmien tehokasta ja edullista

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT OHJE Ohje kuvaa, kuinka rakennussuunnittelutehtävien vaativuusluokkia sovelletaan Helsingissä uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa, sekä kaupunkitilaan

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska Kyselyyn vastasi sähköisesti 120 kunnan asukasta. Lisäksi saatiin 3 vastausta paperilla, joita ei ole huomioitu esitetyissä kuvaajissa. Saadut

Lisätiedot

Modernin rakennusperinnön inventointi ja arvottaminen

Modernin rakennusperinnön inventointi ja arvottaminen Modernin rakennusperinnön inventointi ja arvottaminen Välineitä taajamien elinvoimaisuuteen ja uusiutumiseen -hankkeen Etelä-Savon tulosseminaari 24.05.2019 Rakennusinventoija Laura Vikman Modernin rakennusperinnön

Lisätiedot