Matkaraportti Shanghai Marraskuuta 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti Shanghai 15-30 Marraskuuta 2014"

Transkriptio

1 Matkaraportti Shanghai Marraskuuta Lauantaina oli lähtö Turun linja-autoasemalta puolen päivän aikaan. Vantaan kentältä Finnairin koneen tassut irtoaa siinä viiden aikaan ja yhdeksän tunnin puuduttava istuminen alkaa. Onneksi istumapaikka oli hätäpoistumistien edessä, joten tilaa jaloille oli riittävästi. Ajan kuluttamiseksi hieman lehtisten ja tarjousten selailua mitä Finnair tarjoaa asiakkailleen Saapuminen Shanghain lentokentälle. Passin tarkastuksen ja laukkujen hakujen jälkeen Heikki, Jarmo ja minä lähdimme kohti taksiasemaa jossa taksit jaettiin asiakkaille tulojärjestyksessä. VW santana sai kovaa kyytiä kuljettajan toimesta joten kolmenkymmenen kilometrin matka taittui aika hätäseen. Tapasimme Jarno Kupiaisen hotellilla ja lähdimme aamupalalle paikalliseen ostoskeskukseen jossa saimme hyvän tilanne katsauksen parin viikon tapahtumista. Sunnuntai meni kokonaisuudessaan lähialueeseen tutustumiseen Jarnon johdolla sekä tulevan viikon työjärjestystä läpikäytäessä. Oppilaat tavattiin hotellilla puolen päivän aikaan ja pidettiin tilannepalaveri ja käytiin läpi maanantainen työjärjestys koulun osalta läpi Maanantaina lähdimme hotellin edestä olevalta bussipysäkiltä arpomaltamme bussilla kohti koulua, kellon ollessa noin Bussin kyltissä luki kiinaksi jotain määränpäästä mutta mitään numeroa siinä ei ollut. Tuli taas kuulemma hieman ylimääräistä kävelyä kun ajoneuvo kääntyi meidän kannalta väärästä tienhaarasta. Saavuttuamme kampukselle oppilaat ohjattiin oppitunnille jossa tehtiin digitaalikello. Uusina tulokkaina Shanghaihin saimme koulun esittelykierroksen jossa tilat ja niiden käyttötarkoitukset käytiin läpi. Kyseinen kampus Shanghai Electronic Industrial School eli lyhyemmin SEIS on

2 siirretty nykyiselle paikalleen muutama kuukausi enne tuloamme. Opiskelurakennuksen tilaratkaisuilla on kuulemma pyritty matkimaan Suomalaista koulutalon rakennetta. Ylimmästä kerroksesta löytyi nimittäin valtava kirjasto joka vasta oli puolillaan kirjoja ja elektroniikka-alan lehtiä Tiistai oli luonteeltaan samanlainen kuin maanantai opiskelijoiden osalta, tehtäviä ja harjoituksia luokkahuoneessa. Ruokailu suoritettiin alkaen kampuksella olevassa ruokalassa, jossa oppilaat hakivat luukulta tarjottimelle valmiiksi laitetun annoksen. Ruokailu tapahtui hyvässä järjestyksessä ja astiat palautettiin toiselle luukulle, roskat ja tikut eri keräilyastioihin. Iltapäivän palvelus jatkui joten ruokatunnin pituus oli enemmän kuin kohtuullinen. Kampuksen keskelle oli rakennettu urheilukenttä jossa osa opiskelijoista harjoitti omaa urheiluharrastustaan. Tästä urheilukentästä olen hieman kateellinen..

3 Kampuksella aamu alkaa Kiinan kulttuuriin tutustumisella. Päiväohjelmassa lukee chinese knot making, jossa opiskelijat tekevät hyvällä opastuksella erivärisistä naruista punoksen. Tämä punoksen tekemiseen menee koko aamupäivä. Iltapäivän ohjelmassa on Kiinalaisten opiskelijoiden järjestämä päätösjuhla kampuksella. Juhlaan on toivottu Suomalaisilta opiskelijoilta jotain aktiviteettia. Opiskelijoiden pohdinnan tuloksena he päättivät esittää karaoke-esityksenä kappaleen aikuinen nainen. Kyseisen kappaleen toimme tuliaisena Suomesta koska Internetin toiminta oli kaikkialla hidasta ja rajoitettua. Google hakukoneen sekä youtuben näkyvyyttä ei ollut saatavilla ilman erikoisjärjestelyjä. Letkajenkka oli tuttu myös Kiinalaisille joten päästiin kaikki yhdessä isoon piiriin. Tilaisuuteen kuului myös lahjojen antamista opiskelijoiden välillä. Koristeelliset puvut edustivat eri provinsseja kiinan maakunnissa.

4 Torstaina aamulla kävimme tehdasvierailulla amerikkalaisella diodeja valmistavalla yrityksellä. Yrityksellä on tehtaita ympäri maailmaa ja pääkonttori sijaitsee Texasissa. Yrityksessä ei saanut valokuvata kuin sisääntuloaulassa ja pihalla, joten vain muistikuvat olivat sallittuja. Yritys valmistaa ja pakkaa diodeja joita tarvitaan teollisuudessa aina kännyköistä autoteollisuuteen asti. SEIS oli kouluttanut osan heidän työntekijöistään joista muutama oli kutsuttu neuvotteluhuoneeseen. Tehtaassa oli parituhatta pakkauskonetta jotka olivat kohtalaisen puhtaalta näyttävissä tiloissa ja pääsimme katselemaan vain lasiseinän takaa henkilökunnan työskentelyä. Iltapäivällä lähdimme tehtaalta kohden aluetta jota uudelleen rakennetaan perinteisen kiinan näköiseksi. Tältä alueelta on kuulemma shanghai saanut alkuunsa ja nyt siitä tehdään nähtävyys turisteille.

5 Takaisin linja-autoon ja puolen tunnin ajon jälkeen pienelle vuorelle jossa oli näköala paikka ja kirkko ja kirkon sisällähän ei saanut kuvata. Ensi kertaa tuntui siltä että oli jotain muokkaamatonta näkyvissä. Tähän asti kaikki oli muokattua, teitä, rakennuksia ja kanavia. Allaolevan kuvan kivien päällä kävellään ilman jalkineita. Kivien on tarkoirus hieroa jalanpohjan alueita ja näin rentouttaa olotilaa. Linja-autolla takaisin hotellille ja valmistautumaan seuraavan päivän loppuseremonioihin koululla Aamulla menemme kampukselle ja kokoushuoneeseen katsomaan kiinan perinneruuista kertovaa videota. Kaksi pääraakainetta joista suurin osa kiinan ruoka tehdään ovat pasta ja riisi. Näistä tehdään melekin mitä vaan. Videon jälkeen ruokalan salissa oppilaat tekevät piirakkataskun jonka sisällä riisiä ja mausteita. Näitä syödään siis lounaaksi. Eivät olleet lainkaan hassumman makuisia. Seuraavaksi siirrytään pitämään päätöspuheet. Tilaisuus pidetään sisätloissa ja isännät aloittavat ja kiittävät opiskelijoiden aktiivisuutta sekä opettajien kiinostusta kampusta kohtaan. Puheet pidetään puolin ja toisin. Myös Suomalaiset opiskelijat lausuvat kiitoksensa. Lahjojen jako sujuu mallikkaasti ja paikalla on kokoontunut melkein kaikki hallinnon henkilökunta sekä opettajat joiden kanssa olimme tekemisissä. Matka jatkuu linja-autolla uuteen hotelliin joka on lähellä illaksi suunniteltua ruokailun pito paikkaa.

6 Illan ruokailuun mentiin suurin odotuksin ja pettyä ei tarvinnut. Ruokalajeja tuotiin tasaiseen tahtiin ja kaikkea oli suolaisesta makeaan ja juureksista lihaan. Keitettyä, paistettua, haudutettua, raakakypsennettyä jne. Vielä kerran kiitimme isäntiämme vieraanvaraisuudesta ja hyvästä huolenpidosta meitä kohtaan Tutustuminen uuden hotellin alueelle joka oli Hanzhong roadin metroaseman läheisyydessä. Hotellin ikkunasta oli näkymä paikalliselle rakennustyömaalle jossa aamu alkoi 6.45 aamupalalla. Käskynjako alkoi 7.00 ja työt jatkuivat iltaan asti noin klo Tämä tapahtui myös lauantaina ja sunnuntaina hieman pienemmällä porukalla. Alueella oli myös puiston tapainen alue jossa oli kävelijöitä ja hölkkääjiä pitkin päivää. Joessa kulki harvoin muutama huonokuntoinen proomu vieden mutakuormaa suuntaan tai toiseen Sunnuntaina kävimme heti aamu kuudelta kellottamassa matkan lentoasemalle tulevaa lähtöä ajatellen. Metrolla kohti people squarea ja vaito toiseen metroon. Tilaa näytti olevan aamumetrossa. Söytiin aamupala lentoasemalla ja paluu hotellille tehtiin Maglevin kanssa jonka huippunopeus nousi 300km/h. Totesimme metron toimivan sunnuntai aamuisin ja matkalaukkujen mahtuvan myös kyytiin ilman tungoksia. Iltapäivän syömiset hoidettiin taas keskustan tuntumassa ja illalla hotellissa elokuvan merkeissä.

7 Sateinen maanatai Shanghaissa. Amupalaveri opiskelijoiden kanssa jossa sovittiin huomisesta aikataulusta. Lähdimme metrolla sovittamaan tilaamiamme pukuja. Oma puku ja paidat olivat sopivia joten muutoksia ei omalta osalta tarvittu. Muutamalla henkilöllä oli edelleen ongelmia takin kanssa..liekö kropassa vika. Myyntipaikassa josta puvut ilo tilattu löytyi ihan mitä vaan kasseista elektroniikkaan jne. Tottakai tuotteet näytti aidoilta mutta kopiopaikassahan oltiin ja hinnat oli myös sitä luokkaa. Täällä asiakkaan kaupantekotaidot punnittiin ja se todella kehittyi muutamassa päivässä huippuunsa. Muutaman kerran kun tarjouksemme alitti pienen vääntämisen jälkeen pohjahinnan niin asikas suorastaan ajettiin liikkeestä ulos. Välillä syötiin ja taas tutustumaan liikkeisiin ja tinkitaitoa käyttämään. Iltapäivällä metrolla hotellille valmistautumaan huomiseen vaconin vierailuun. Tätä varten teimme kävelymatkan hotellin lähellä olevalle linja-autoasemalle. Bussiliput ostettiin valmiiksi ja tutkittiin laitupaikka mistä aamulla nousisimme linjaautoon Tiistaina kävimme taajuusmuuttajia tekevällä yrityksellä Vacon:lla. Vacon on toiminut Kiinassa jo useita vuosia ja tämä teollisuusvierailu oli sovittu jo Suomesta käsin. Vaconilla yritysesittely hoidettiin kahden Suomesta lähtöisin olevan työntekijän opastuksella. Yritysesittely, ruokailu ja tehdaskierros jonka jälkeen paluu takseilla juna-asemalle. Tarkoituksena oli tulla junalla takaisin Shanghain alueelle mutta junalippuja kysyttäessä meiltä kysyttiin passeja. Niiden puuttuessa junalippuja emme saaneet. Junaaseman ulkopuolella oli takseja joilta kysyimme matkan hintaa shanghain juna-asemalle. Hinnaksi tuli 450 juania taksia kohti ja neljä taksia lähti tällä sopimuksella matkaan. Kymmenisen kilometriä ajettuamme yksi kuskeista ilmoitti ettei saanut ajaa shanghain alueelle illalla joten taksi letka pysähtyi valtatielle ja neuvottelut aloitettiin uudelleen. Uuden sopimuksen mukaan meidät kyydittäisiin lähelle olevalle lentoasemalle josta olisi vielä noin kahdenkymmenen kilometrin metromatka hotellille. Näin tehtiin ja metrolla loput. Loppupäätelmä: takseilla ei ollut alun alkenkaan aikomus ajaa ruuhka-aikaan shanghain juna-asemalle vaan pistää näytös turisteille pystyyn ja saada rahat pois.

8 Tutustumista kiinan kulttuuriin. Kävellen pieniä katuja kohti Huangpu joen mutkaa josta näkymä toiselle puolelle oleville pilvenpiirtäjille. Allaoleva kuva on noin viidensadan metrin päässä hotellistamme. Asumisen taso saattoi muuttua viidenkymmenen metrin matkalla aivan totaalisesti. Kalaa perattiin keskellä pientä katua ja kaikki myytävä oli elävää koska tämä takasi tuoreuden. Omenoiden siivuja kuivattiin joen kaiteella ja kalat elivät ammeessa kadun varrella. Illalla oli vuorossa KV-vastaavien delegaation kanssa ilta-aterionti paikallisessa ravintolassa jonka opiskelijat olivat valinneet. Keskusteltiin kokemuksista puolin ja toisin sekä mietittiin opiskelijoiden työssäoppimisen mahdollisuutta Shanghaissa Tehdasvierailu Kone Oyj:n tehtaalla lähellä Suzhouta. Matka tehtiin tällä kertaa tilausajoon vuokratutulla linja-autolla jonka KV-delegaatio oli hankkinut. Saavuimme perille hyvän sään merkeissä ilman kommelluksia. Kokoushuoneessa pidettiin pieni katsaus Koneen toimintaan kiinassa ja liikevaihdon kehitystä vuosien saatossa. Puheesta ymmärsin että Kone ei ole kiinassa halvan työvoiman vuoksi vaan suurten markkinoiden jotka meille esitetyistä kuvaajista ilmeni. Kuvassa on nousemassa yli 200 metriä korkea hissien koestustorni. Tehdaskierros tehtiin hissi- ja rullaporrasosastolla. Näytti että rullaportaita tehdään enemmän kuin hissejä. Matka jatkui takaisin Shanghain alueelle ja illalla söimme pintä purtavaa lähialueen baarissa Perjantaina vuorossa oli tutustumista näköalatorniin sekä ostosten ja tuliaisten etsimistä alueelta. Käynti vielä markkinoilla tinkaamassa sekä syömässä pastaravintolassa. Metrolla liikkuminen alkoi tulla jo tutuksi joten ei tarvinnut koko ajan vilkuilla missä ollaan vaan saattoi jo seurata kanssa matkustajia. Voisi sanoa että yhdeksä kymmenestä näpelöi omaa kosketusnäytöllistä puhelintaan, pelasi jotain peliä tai katsoi paikallista saippuasarjaa, jotenkinhan aika täytyi saada kulumaan päivittäisessä metroliikenteessä.

9 Illalla muutama skypepuhelu Suomeen. Olin yllättynyt skypen toimivuudesta, vain muutamia kertoja koko matkan aikana joutui luomaan yhteyden uudelleen Lauantai meni pakkaamisen ja valmistelun merkeissä. Amulla sähköpostiin oli tullut finnairilta viesti että lähtöselvityksen voi tehdä. Latasin lähtöselvityslomakkeen USB-tikulle johon olin tallentanut muutamia elokuvia kotona. Hotellin aulan printteristä tulostin USB-tikulta lomakkeen, kaikki hyvin. Iltapäivällä liitin kyseisen USB-tikun läppäriini katsellakseni eilisen elokuvan loppuun. Virustorjunta kuitenkin pysäytti homman alkuun varoittaen viruksesta. Koko tikku formatoitava, elokuvat meni.. Tavarat pakattu, kaikki valmiina Aamulla viiden aikaan kokoonnuimme hotellin aulaan ja luovutimme huoneen. Lähdimme metroasemalle josta puolentoista tunnin ajo lentoasemalle. Sunnunta aamulla liikennettä oli suhteellisen vähän joten kentällä oltiin ajoissa ja saatiin kaikki tarpeellinen suoritettua. Finnairin kone oli aikataulussa joten kymmenen tunnin lentomatka alkoi ja Suomeen saavuttiin paikallista aikaa kahden maissa. Vantaan lentokentällä vielä ryhmäkuva ja kaikki mukana. Linja-autolla Turkuun. Huomenna työmaalle Juhannuskukkulan koulutalolle. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen matka, sen tekivät kaikki kanssamatkustajat, kiitos heille! -jari vainiotalo

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Nousimme lentokoneeseen. Kiinassa olisimme perillä vasta seuraavana päivänä.

Nousimme lentokoneeseen. Kiinassa olisimme perillä vasta seuraavana päivänä. Kiinanmatkan raportti Marko Mustonen Hyria 1. Viikko PV 1 Nousimme lentokoneeseen. Kiinassa olisimme perillä vasta seuraavana päivänä. PV 2 Saavuimme Kiinaan aamuksi. Menimme tarkastuksen läpi ongelmitta,

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Mestari Liun oppilas Huan Jian Guilinista vieraili Helsingissä 21.6-3.7.2010 välisenä aikana. Hän tutustui Helsinkiin ja sen ympäristöön sekä myös Lahteen

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Shanghain opiskelijavaihto

Shanghain opiskelijavaihto Shanghain opiskelijavaihto Lentokoneesta päästessämme jännitin saisinko matkalaukkuani samalla lennolla mukaan, koska myöhästyin hieman lähtöselvityksestä ruuhkan takia. Shanghai näytti isolta paikalta

Lisätiedot

13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen

13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen 13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen Ensimmäinen päivä Saavuimme noin puoli kahdelta Kiinan aikaan Shanghaihin, Zhoupun alueelle, jossa sijaitsi meidän majoituspaikkamme kuuden viikon ajalle. Majoituimme

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon 22.10.2018. Hotelli / lentomatkalaisten matkakertomus 20.- 27.10.2018. Adria Clubin jo historian kolmas tehdasvierailu Oivan vetämänä alkoi lauantaina

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Kiinan matka 13.4.-18.5.2014 Rasmus Ruusunen

Kiinan matka 13.4.-18.5.2014 Rasmus Ruusunen Kiinan matka 13.4.-18.5.2014 Rasmus Ruusunen Sunnuntaina 13.4 Lähdimme Turun bussiasemalta kohti Helsinki-Vantaa lentokenttää. Kentälle saapuessamme löysimme koko porukan nopeasti. Lentokoneeseenkin päästiin

Lisätiedot

Kiinan vaihto 2012 Niklas Kyrkkö, Tampereen Ammattiopisto

Kiinan vaihto 2012 Niklas Kyrkkö, Tampereen Ammattiopisto Kiinan vaihto 2012 Niklas Kyrkkö, Tampereen Ammattiopisto Sunnuntai 21.10.2012 Herätys hyvissä ajoin ja viimeiset tarkistukset, että kaikki on varmasti mukana. Sitten Bussilla kohti lentokenttää. Laukut

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Rooman opintomatka 2018

Rooman opintomatka 2018 Rooman opintomatka 2018 Maanantai 14.5 Maanantaina saavuimme Roomaan alkuiltapäivästä. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasimme ihastelemaan Rooman suosituimpia nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkukaivoa, Espanjalaisia

Lisätiedot

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 DAY 1 BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 Matka alkoi kun kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle 04.30. Härski ja Niko pitivät meille pienen palaverin ja aloimme hoitaa lähtömuodollisuuksia.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Heti kun saavuimme Rantakylään, eräs mummo tuli ilmoittamaan meille, että sitä bingon pelluuta pitää sitte olla! Asukkaille oli tiedotettu etukäteen tulostamme,

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 Sateisena marraskuisena perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme Oulun rautatieasemalle Tampereen teatterimatkalle lähtöön. Asemalla jaettiin kirje, mikä

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

Fly-Inn Terrassa 2007

Fly-Inn Terrassa 2007 Fly-Inn Terrassa 2007 Osallistuimme Lassi co-pilot Huuskosen ja Mohammad MoMo Rostam Barouein kanssa syys-lokakuun vaihteessa Barcelonan kupeessa sijaitsevan Terrasan Fly-Inniin ja tässä on matkakertomus

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Lapin marttojen kylpylämatka Saarenmaalle ja Tallinnaan

Lapin marttojen kylpylämatka Saarenmaalle ja Tallinnaan Lapin marttojen kylpylämatka Saarenmaalle ja Tallinnaan 17.-23.5.2017 17.5. 2017 varhain keskiviikkoaamuna Rovaniemen linja-autoasemalla oli säpinää kun martat tekivät lähtöä kesän etsintään etelään. Klo

Lisätiedot

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua)

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Sunnuntai - maanantai Sähköjohtoja riittää, vaikka sähkökatkoja onkin usein. Kathmandun maisemia kattoterassilta. Unelmien puutarhassa, joka oli ennen

Lisätiedot

Kävimme Suzhoun keskustassa jonka nimi oli Times Square. Sen vieressä oli järvi jossa oli vanha keisarin kesäasunto.

Kävimme Suzhoun keskustassa jonka nimi oli Times Square. Sen vieressä oli järvi jossa oli vanha keisarin kesäasunto. Kiinan matka 13.4.-18.5.2014 Eetu Rantanen 14.4 Saavuimme Shanghaihin. Lentokentällä meitä odotti koulun pikkubussi jolla matkustimme Sipvit (Suzhou Industrial Park Institute of Technology) eli kouluun

Lisätiedot

Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014

Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014 Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014 4.7. perjantaiaamuna kello 8 noustiin Möllärin bussiin ja keula kohti etelää. Matkan varrelta poimittiin marttoja kyytiin Niskanperältä, Itäkoskelta,

Lisätiedot

Suzhou Kiina

Suzhou Kiina Suzhou Kiina 21.10.-2.11.2012 21.10.2012 Matkustuspäivä. Lähdimme Turun linja-autoasemalta puoliltapäivin kohti Helsinki-Vantaata. Lento lähti ajallaan viiden aikaan ja perillä olimme jopa puoli tuntia

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi MATKA PIETARIIN Susanna & Susi 15.5. 19.5. Matkamme kohti Pietaria alkoi Vainikkalan rautatieasemalta. Ennen Allegron kyytiin nousemista soitimme viimeiset puhelut Suomen puolelta ja odotimme innolla tulevaa

Lisätiedot

Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa. Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6

Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa. Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6 Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6 1 Sisällysluettelo Johdanto s. 2 Viikkokohtainen työssäoppimisraportti s. 3-9 Vapaa-aika s.

Lisätiedot

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk. Shanghai Peoples Republic of China Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.fi Asukkaita n. 18 milj. Kiinan suurin teollisuuskaupunki Sijaitsee Yangtzejoen

Lisätiedot

Kiinan .2009. Tiistai: Lähdimme. Keskiviikko: odottikin jo. piirtein

Kiinan .2009. Tiistai: Lähdimme. Keskiviikko: odottikin jo. piirtein Opiskelijavaihdossa (Kaskinen) Kiinan Suzhoussa: SipIVT 7.4.-7.5..2009 Lähdimme linja-autolla Turun linja-autoasemalta reppuinemme kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Kentällää lunastimme matkaliput,

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MUU RAPORTTI - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA AGROLYMPICS 2018 Savonian opiskelijat Portugalissa TEKIJÄ/T: Jukka Leskinen Matti Hyrkäs 2 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 REISSUUN

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

Matkaraportti. Helmi Liiketalousopisto. Matkan valmistelut

Matkaraportti. Helmi Liiketalousopisto. Matkan valmistelut YS10F Helmi Liiketalousopisto Matkaraportti Matkan valmistelut Helmi Liiketalousopistolla on ollut jo pitkään yhteistyötä Wuppertalilaisen Berufskolleg koulun kanssa. Saksasta on tullut oppilaita Helmeen

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010

Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010 Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010 Tervetuloa mukaan koulutusmatkalle Kööpenhaminaan. Matka on räätälöity Scienceverkoston opettajia varten. Ohjelma on mielenkiintoista sekä monipuolista tarjoten

Lisätiedot

ma 24.5.2010 Euroopan suurimmassa luonnontieteiden museossa Deutsches Museum (http://www.deutschesmuseum.de/

ma 24.5.2010 Euroopan suurimmassa luonnontieteiden museossa Deutsches Museum (http://www.deutschesmuseum.de/ MATKAOHJELMA su 23.5.2010 saapuminen Müncheniin yhteinen ilallinen ma 24.5.2010 Euroopan suurimmassa luonnontieteiden museossa Deutsches Museum (http://www.deutschesmuseum.de/ ) 8.25 Tapaaminen pihalla

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011

Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011 Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011 Cannus Oy (Suomi) ja Nordic Trade House - NTH (Kiina) järjestävät suomalaisille yrityksille Finland Pavilion

Lisätiedot

Matkaraportti 16.2.2016

Matkaraportti 16.2.2016 Matkaraportti 16.2.2016 Teemu Talala Nivalan ammattiopisto Catering osasto Vierailumatka Unkarin Zirciin 7.2-11.2.2016 Lähdin tutustumis- / ystävyysmatkalle Unkariin sunnuntaina 7.2 klo 10.00 lähtevällä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Työelämäjakso Espanjaan

Työelämäjakso Espanjaan Työelämäjakso Espanjaan 23.4.-5.5.2017 Lähdin Oulusta sunnuntaina 23.4. klo 17.30 lentäen Helsinkiin ja sieltä jatkolento Alicanteen klo 21.50. Perillä Alicantessa klo 1.15 paikallista aikaa. Ajoin taksilla

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Raportti opiskelijavaihdosta Kiinasta (metalliala, Linnanketo)

Raportti opiskelijavaihdosta Kiinasta (metalliala, Linnanketo) Raportti opiskelijavaihdosta Kiinasta (metalliala, Linnanketo) Ke 8.4.2009 Laskeuduttuamme Shanghaihin lähdimme minibussilla Suzhouhun. Matka kesti reilut 2 tuntia. Suzhoussa rentouduimme ensin pari tuntia,

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Matkaraportti. Markus Tamminen, TREDU

Matkaraportti. Markus Tamminen, TREDU Matkaraportti Markus Tamminen, TREDU Sunnuntai 13.4.2014 ja Maanantai 14.4.2014 Lähdimme noin kello 12.15 Tampereelta bussilla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Tapasimme muut lentokentällä. Lento meni

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna YSTÄVYYS JA YHTEISTYÖSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUS KAMENNOGORSKIN KAUPUNGIN, VIIPURIN PIIRIN, LENINGRADIN ALUEEN, ANTREAN JA VUOKSENRANNAN SÄÄTIÖN SEKÄ KIRVU SÄÄTIÖN KANSSA. VIIPURIN ALUEHALLINNON KABINETISSA,

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2017-18 Luokat ja henkilökunta 3 A Jaana Hekkanen, 3B Leena Helanen, 3F Niina Siltari, 3H Petri Korpi 4B Timo Fordell, 4C:n opettajan nimi vahvistuu maanantaina

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Pamplonassa, Espanjassa. Elisa & Amanda

Kansainvälinen työssäoppiminen Pamplonassa, Espanjassa. Elisa & Amanda Kansainvälinen työssäoppiminen Pamplonassa, Espanjassa Elisa & Amanda Hello Buztintxuri Suoritin kuuden viikon kansainvälisen työssäoppimisen Hello Buztintxuri nimisessä päiväkodissa. Työmatka kesti noin

Lisätiedot

Hejdå! - Terveisiä Norjasta

Hejdå! - Terveisiä Norjasta Hejdå! - Terveisiä Norjasta. 17.06.2109 Tai oikeastaan tällä hetkellä istun jo autossa ruotsin puolella, matkalla kohti Tulkholmaa. Reissun viimeinen treeni tehtiin juuri Örebrossa joka oli 1,30h juoksu.

Lisätiedot

Avoin päiväkoti SoPeVa

Avoin päiväkoti SoPeVa Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Kesäkuun 2015 ohjelma Viikko 23 Maanantai 1.6 *Retki hiekkapuistoon *Lähdetään

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa

Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa 1 Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa 2 Tervetuloa Hallstahammarin kunnan kuljetuspalvelulle Kuljetuspalvelu on osa meidän joukkoliikennettä. Kuljetuspalvelu on henkilöille jotka toimintarajoitteiden, sairauden

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10. Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.2013 Osallistuin Tohokun yliopiston järjestämälle TESP-kurssille (Tohoku

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

TYÖHARJOITTELU ESPANJASSA 9.3. 18.4.2015

TYÖHARJOITTELU ESPANJASSA 9.3. 18.4.2015 TYÖHARJOITTELU ESPANJASSA 9.3. 18.4.2015 Viikko 1 Matkantekomme alkoi 9.3 noin kello 8, kun lähdimme junalla Ylivieskasta kohti Helsinkiä. Junamatka sujui hyvin pienessä jännityksessä siitä, että miten

Lisätiedot

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan!

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Saapuminen Kotkaan ja majoittuminen Majoitumme Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneella (Keskuskatu 21, 48100 Kotka, puh: +358 10 7821 000, kotka.seurahuone@sokoshotels.fi)

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2018-19 Luokat ja henkilökunta 4A Jaana Hekkanen, 4B Antti Ranta, 4F Niina Siltari, 4H Petri Korpi 3B Saku-open sijainen, 3C Susanna Hasiwar, 3D Annukka Goman laaja-alainen

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Suomi 2A. Tiistai

Suomi 2A. Tiistai Suomi 2A Tiistai 14.2.2017 Tänään Sanatyypit Mennään! Rektio (verbi + sana) Mutta ensin Kotitehtävät: imperfekti, pikkusanat, matkailusanat, sanatyypit:kysymyksiä? Infoa Info: Suomi 2B Suomi 2B 28.2.-6.4.2017

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot