Kieliarviointi Käyttöopas liikkuvuusohjelman osanottajille Opi kieliä Erasmus+ OLS:n avulla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kieliarviointi Käyttöopas liikkuvuusohjelman osanottajille Opi kieliä Erasmus+ OLS:n avulla"

Transkriptio

1 Kieliarviointi Käyttöopas liikkuvuusohjelman osanottajille Opi kieliä Erasmus+ OLS:n avulla Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty viimeksi: 09/05/2015

2 Sisällysluettelo 1. Johdanto Mihin tämä käyttöopas on tarkoitettu? Järjestelmävaatimukset Käyttöoikeus ja kirjautuminen Erasmus+ OLS -sivustolle Täydennä Erasmus+ OLS -profiilisi Täydennä Erasmus+ OLS -liikkuvuusprofiilisi Erasmus+ OLS -kieliarvioinnin aloittaminen Erasmus+ OLS -kieliarvioinnin suorittaminen! Kielioppi Sanasto Tärkeät ilmaisut Kuullun ymmärtäminen Luetun ymmärtäminen Kieliarvioinnin tulokset Käyttötuki Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 1. Johdanto Tervetuloa Erasmus+ OLS -kieliarviointiin! Tämä käyttöopas tutustuttaa sinut OLS (Online Linguistic Support) -kieliarviointeihin sen varmistamiseksi, että tuloksesi heijastaa parasta osaamistasi kielessä, jota tulet käyttämään työssäsi tai opinnoissasi liikkuvuusjakson aikana. 1.1 Mihin tämä käyttöopas on tarkoitettu? Käyttöoppaassa on ohjeet, joiden avulla voit suorittaa kieliarvioinnin nopeasti ja tehokkaasti. Ennen kaikkea saat tietää, mitkä ovat OLS:n käytön tietotekniset järjestelmävaatimukset ja kuinka voit kirjautua sisään OLS-palveluun. Kun osaat kirjautua sisään, käymme läpi kieliarvioinnin rakenteen ja sen, mitä siinä arvioidaan. Lopuksi annamme sinulle vinkkejä siitä, miten voit parhaiten hyödyntää tuloksiasi. 2 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

4 2. Järjestelmävaatimukset Alla on lueteltu järjestelmän vähimmäisvaatimukset, jotka tarvitaan Erasmus+ OLS - kieliarvioinnin suorittamiseen verkossa: käyttöjärjestelmä: Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows Vista, MAC OS X 10.1 näytön tarkkuus: 1024x768 normaali äänikortti kaiuttimet tai kuulokkeet selain: Internet Explorer 7 tai uudempi, Mozilla Firefox 3.6 tai uudempi, Chrome 10 tai uudempi, Safari 5 tai uudempi Adobe Flash Player tai HTML5 Internet-laajakaistayhteys (DSL/kaapeli) 3 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

5 3. Käyttöoikeus ja kirjautuminen Erasmus+ OLS - sivustolle Ennen kuin voit hyödyntää Erasmus+ OLS -kieliarviointeja, sinun pitää aktivoida Erasmus+ OLS -käyttäjätunnuksesi. Sinulle on lähetetty automaattinen sähköpostiviesti, jossa on sisäänkirjautumistietosi. Aktivoi tilisi napsauttamalla sähköpostissa olevaa linkkiä. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jotka olet saanut sähköpostitse lähettävältä organisaatioltasi. Kun olet aktivoinut Erasmus+ OLS -käyttäjätunnuksesi, siirry Erasmus+ OLS -palvelun etusivulle osoitteeseen Pääset sisäänkirjautumissivulle napsauttamalla Kirjautuminen-painiketta näytön oikeasta yläkulmasta. 4 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

6 Jos et muista salasanaasi, napsauta Unohditko salasanasi? -linkkiä. Jos kohtaat ongelmia, ota yhteyttä Erasmus+ OLS -tukiryhmään teknisissä asioissa napsauttamalla Ota yhteyttä -linkkiä näytön oikeasta yläkulmasta. 5 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

7 4. Täydennä Erasmus+ OLS -profiilisi Kun olet kirjautunut sisään, sinua pyydetään muokkaamaan profiiliasi ja täydentämään se henkilötiedoillasi. Punaisella asteriskilla (*) merkityt kentät ovat pakollisia (kaikki kentät ovat pakollisia). Jos haluat muuttaa sähköpostitse saamasi salasanan, täytä Uusi salasana ja vahvista se kohdassa Uuden salasanan vahvistus. 6 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

8 Ennen kuin valitset Tallenna nämä muutokset, sinun pitää lukea oikeudellisessa huomautuksessa annetut tietosuojaa koskevat tiedot. Sinun tulee hyväksyä tietosuojaa ja yksityisyyttä koskevat ehdot ennen profiilin tallentamista, muuten et pysty jatkamaan. Kun olet saanut profiilisi valmiiksi, jatka napsauttamalla Tallenna nämä muutokset. 5. Täydennä Erasmus+ OLS -liikkuvuusprofiilisi Kun olet saanut henkilökohtaisen profiilisi valmiiksi, sinua pyydetään ilmoittamaan myös Erasmus+ -liikkuvuutta koskevat tiedot. Punaisella asteriskilla (*) merkityt kentät ovat pakollisia (kaikki kentät ovat pakollisia). 7 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

9 Lähettävä organisaatio on määritellyt liikkuvuusjaksosi pääasiallisen opetus- tai työkielen siksi kieleksi, jossa arvioinnin suoritat. Se näkyy kohdassa Testattava kieli. Et voi muuttaa tätä kenttää. Jos kieli on mielestäsi väärä, keskeytä profiilin täyttö ja ota välittömästi yhteyttä lähettävään organisaatioosi. Profiilisivullasi saattaa näkyä Paikallinen kieli -kenttä. Lähettävä organisaatiosi on saattanut valita paikallisen kielen, jos olet saanut ensimmäisessä kieliarvioinnissasi yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) mukaan tason väliltä B2 C2. Tämä vaihtoehto on mahdollinen vain, jos liikkuvuusmaasi paikallinen kieli on eri kieli kuin pääasiallinen opetustai työkielesi ja jos tämä kieli sisältyy OLS-palveluun. Huomaa, että paikallinen kieli koskee vain kielikursseja, ei kieliarviointeja. Siksi sinun on suoritettava lopullinen kieliarviointi samassa kielessä kuin ensimmäinenkin kieliarviointi, eli pääasiallisessa opetus- tai työkielessä. Jos ensimmäisen kieliarvioinnin tuloksesi on CEFRtasojen A1 B1 välillä, sama kieli (pääasiallinen opetus- tai työkielesi) osoitetaan sinulle kielikurssien ensimmäiseen ja toiseen arviointiin. Tällöin käyttäjäprofiilissasi ei näy paikallista kieltä. Lisäksi sinun tulee päivittää liikkuvuusjaksosi päivämäärät. Liikkuvuuden arvioidut päivämäärät ovat tärkeitä, sillä ne määrittävät toisen kieliarviointisi ajankohdan. Kiinnitä erityistä huomiota paluupäivämäärään ja huomaa, että liikkuvuusjakso ei voi kestää yli 13 kuukautta. Syötä myös oma aikavyöhykkeesi. Tämä voi olla jatkossa tärkeä tieto live-valmennusten kannalta, jos lähettävä organisaatiosi valitsee sinut osallistumaan OLS-verkkokielikurssille. Siksi sinun tulee merkitä se aikavyöhyke, jolla opiskelet tai työskentelet liikkuvuusjaksosi aikana. Huomioithan, että sinun tulee täyttää sekä henkilökohtainen profiili että liikkuvuusprofiili ennen kieliarvioinnin aloittamista. 8 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

10 6. Erasmus+ OLS -kieliarvioinnin aloittaminen Kun olet saanut molemmat profiilisi valmiiksi, näytölle tulee kieliarvioinnin johdantoteksti. Jos sinun pitää muuttaa henkilökohtaista profiiliasi, napsauta Muokkaa profiiliani näytön vasemmasta yläkulmasta. Ennen ensimmäisen kieliarvioinnin suorittamista tällä Tervetuloa-sivulla on useita liikkuvuuttasi koskevia tietoja. Sivulla voi olla yksi tai useampia tietolaatikoita (jos sinulla on useita liikkuvuusjaksoja). Laatikot on järjestetty uusimmasta vanhimpaan. Voit muokata liikkuvuusprofiiliasi oikean yläkulman kuvakkeen kautta ( ). 9 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

11 The Jokaisessa laatikossa kerrotaan liikkuvuudesta seuraavat tiedot: kohdemaa kieliarviointisi kieli liikkuvuuden tyyppi, esim. onko kyseessä korkea-asteen opiskelu/harjoittelu, ammatillisen koulutuksen harjoittelu vai eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS) lähettävä organisaatio, joka on kutsunut sinut käyttämään OLS-palvelua OLS-tunnuksesi (vain OLS-järjestelmässä käytetty tunnistenumero, jolla yksilöidään OLS-palvelun käyttö. Jos käytät OLS-palvelua useiden liikkuvuusjaksojen yhteydessä, sinulla on jokaiseen niistä erilliset OLS-tunnukset. Ilmoita tämä tunnus, jos otat mahdollisten ongelmien ilmetessä yhteyttä OLS:n tekniseen tukeen) liikkuvuusjakson alkamispäivä liikkuvuusjakson päättymispäivä. Tervetuloa-sivulla on muutamia painikkeita: Voit aloittaa ensimmäisen kieliarviointisi valitsemalla liikkuvuustiedot sisältävästä laatikosta Aloita ensimmäinen kieliarviointi. Kun olet suorittanut ensimmäisen kieliarvioinnin, tulokset näytetään laatikon vasemmalla puolella. Valitsemalla Tulokset pääset katsomaan yksityiskohtaisemman analyysin kieliarviointisi tuloksista. Laatikon oikealla puolella näet ilmoituksen siitä, koska voit suorittaa kielitaidon loppuarvioinnin. Kun loppuarviointi on valmiina suoritettavaksi, voit aloittaa sen valitsemalla Aloita kielitaidon loppuarviointi. Sinun on suoritettava tämä kielitaidon loppuarviointi Erasmus+ -liikkuvuusjaksosi päättyessä. Sillä tarkistetaan, kuinka paljon kielitaitosi kehittyi ulkomailla oleskelusi aikana. Ensimmäinen (ennen liikkuvuusjaksoa suoritettava) Erasmus+ OLS -kieliarviointi ja jälkimmäinen (liikkuvuusjakson jälkeen suoritettava) kieliarviointi ovat aivan samanlaiset. Kysymykset saattavat kuitenkin olla erilaisia, sillä arviointi on mukautuva. Koska molemmat arvioinnit perustuvat samoihin periaatteisiin, ne antavat mahdollisuuden mitata liikkuvuusjakson aikana tapahtunutta kielitaitosi parantumista. 10 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

12 Kun olet suorittanut kielitaidon loppuarvioinnin, tulokset näytetään laatikon oikealla puolella. Valitsemalla Tulokset pääset katsomaan yksityiskohtaisemman analyysin kieliarviointisi tuloksista. Jos sinut on kutsuttu osallistumaan OLS-kielikurssille, pääset kurssiin valitsemalla Aloita kielikurssi laatikon alareunasta. Liikkuvuusjakson päättyessä (laatikossa ilmoitetun ajankohdan mukaan) pääset tulostamaan OLS-kielikurssin osallistumistodistuksen valitsemalla Osallistumistodistukseni. Seuraavaksi järjestelmä tarkistaa tietokoneesi yhteensopivuuden. Kun olet Testaa laitteesi -sivulla, muista valita haluamasi kieli kieliarviointisi käyttöliittymän kieleksi (eli kieleksi, jolla ohjeet näytetään voit valita 24 eri kielestä), koska tätä asetusta ei voi muuttaa kieliarvioinnin aikana. Kun yhteensopivuustarkistus on valmis ja järjestelmäsi vastaa vähimmäisvaatimuksia, napsauta Aloita kieliarviointi. Yhteensopivuustarkistuksen jälkeen järjestelmä testaa äänikokoonpanosi. Tarkista, että kaiuttimet tai kuulokkeet toistavat ääninäytteen oikein napsauttamalla Napsauta kuunnellaksesi. (Varmista, että kaiuttimet on kytketty päälle). 11 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

13 Napsauta Kyllä, jos äänikoe onnistui. Jos äänikoe epäonnistui, napsauta Ei, niin näytölle tulee toinen viesti, jossa on luettelo toimenpiteistä, joilla äänen saa toimimaan. Napsauta ensin Kyllä ja sitten jatka, niin voit aloittaa kieliarviointisi. 12 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

14 7. Erasmus+ OLS -kieliarvioinnin suorittaminen! Verkossa tehtävä kieliarviointi koostuu 70 kysymyksestä, jotka on jaettu seuraaviin osaalueisiin: 1. Kielioppi (20 kysymystä) 2. Sanasto (15 kysymystä) 3. Tärkeät ilmaisut (15 kysymystä) 4. Kuullun ymmärtäminen (10 kysymystä) 5. Luetun ymmärtäminen (10 kysymystä) Arvioinnin suorittaminen kestää keskimäärin minuuttia. Aikarajaa ei kuitenkaan ole, joten voit käyttää arvioinnin suorittamiseen niin kauan kuin haluat. Näissä eri osioissa pyritään arvioimaan integroidusti kommunikaatio-osaamistasi sekä kieliopillisia, semanttisia, sanastollisia ja oikeinkirjoitustaitojasi. Arvioinnin aikana voit koska tahansa tallentaa edistymisesi ja jatkaa myöhemmin. Huomaa kuitenkin, että vain kokonaan suoritetut osiot tallennetaan, joten vastaukset vain osittain suorittamistasi osioista katoavat. Jos joudut keskeyttämään kieliarvioinnin tai jos törmäät teknisiin ongelmiin, voit aloittaa uudelleen sen osion alusta, johon jäit. Muista, että kun olet valinnut vastauksesi ja napsauttanut jatka, et voi enää palata edelliseen kysymykseen muuttamaan vastausta. Jos et tiedä vastausta johonkin kysymykseen, napsauta jatka ja jatka arviointia valitsematta vastausta. 7.1 Kielioppi Ensimmäisessä osiossa arvioidaan kieliopillista osaamistasi. Kielioppiosuudessa on kaksi tehtävätyyppiä: monivalintatehtäviä ja suljettuja kysymyksiä (täydennystehtäviä), ja siinä on yhteensä 20 kysymystä. Alla olevassa esimerkissä näkyy monivalintatehtävä, jossa sinun tulee valita luettelosta oikea vaihtoehto napsauttamalla vaihtoehdon vieressä olevaa pientä ympyrää. Siirry sitten seuraavaan kysymykseen napsauttamalla jatka. Näytön oikeassa yläkulmassa näet kunkin kysymyksen vaikeustason. Vaikeustaso kasvaa tai pienenee ja sopeutuu kielitaitotasoosi. Järjestelmä aloittaa oletusarvoisesti CEFR-tason A2 kysymyksellä. Näet arviointisi etenemisen sivun alalaidasta. Täytettyjen solujen määrä osoittaa vastattujen kysymysten määrän. Edistymisilmaisin näyttää 5 osiota, jotka sinun tulee käydä läpi ennen kuin arviointi on kokonaan suoritettu. 13 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

15 Seuraavassa ruutukaappauksessa näkyy tässä osiossa käytetty toisentyyppinen tehtävä: aukkotehtävä. Asiayhteyden ja tekstipätkän merkityksen mukaan sinun tulee syöttää tyhjään kenttään oikea muoto (tai oikeat muodot) oikeassa luvussa (ja/tai suvussa valitun opiskelukielen mukaan) seuraaviin sanaluokkiin kuuluville sanoille: substantiivit artikkelit adjektiivit pronominit. Sinua myös pyydetään täydentämään oikea aikamuoto ja taivutusmuoto verbeistä (valitun opiskelukielen mukaan) oikeat prepositiot ja adverbit. 14 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

16 Kunkin osion suoritettuasi sinulle ilmoitetaan seuraavat tiedot: minkä osion olet saanut valmiiksi (kielioppi, sanasto jne.) jäljellä olevien osioiden määrä seuraava osio, joka sinun tulee käydä läpi. 15 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

17 7.2 Sanasto Toisessa osiossa (sanasto-osiossa) arvioidaan sanastollista osaamistasi 15 kysymyksen avulla. Kuten edellisessäkin osiossa, sinun tulee vastata monivalintakysymyksiin ja aukkotehtäviin (täydennystehtäviin) valitsemalla annettuun asiayhteyteen sopiva oikea termi (substantiivi, adjektiivi, verbi, pronomini tai prepositio). Sanasto-osiossa on myös kysymyksiä, joilla testataan yleistietojasi: 16 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

18 7.3 Tärkeät ilmaisut Kolmas osio koostuu 15 kysymyksestä, ja siinä arvioidaan kommunikaatiotaitojasi. Oikean ja tilanteeseen sopivan kielenkäytön osaamista arvioidaan monivalintatehtävien avulla. Tavoitteena on arvioida kohdekielen vuorovaikutusosaamistasi lyhyillä dialogeilla. Tässäkin sinun tulee valita oikea vastaus annettujen vaihtoehtojen joukosta: Tai sinun täytyy valita sopivin kysymys annettuun vastaukseen: 17 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

19 7.4 Kuullun ymmärtäminen Neljäs osio koostuu 10 kysymyksestä, ja siinä arvioidaan kuullun ymmärtämistäsi. Kukin kysymys perustuu äänitallenteeseen. Voit tarkistaa toistolaitteesi napsauttamalla johdantonäytön oikealla puolella olevaa kaiutinkuvaketta. Kuuntele tallenne napsauttamalla kaiutinta. Voit kuunnella kunkin äänitallenteen enintään 3 kertaa. Suosittelemme, että luet ehdotettujen vaihtoehtojen luettelon ainakin kerran. Kukin tehtävä on lyhyeen dialogiin perustuva monivalintakysymys. Sen mukaan, millä vaikeustasolla olet, tehtävien joukossa saattaa olla sellaisia, joissa sinun pitää valita sopiva, toisin sanoin ilmaistu virke, joka ilmentää äänitallenteen keskeistä sisältöä tai näkökulmaa. Esimerkiksi alla olevan tehtävän äänitallenteen teksti on seuraava: Puhuja: Jim, kuinka kauan kulutat aikaa tietokoneella päivittäin? Jim: Viikolla tavallisesti 4 tuntia, mutta en käytä sitä viikonloppuisin : 18 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

20 Tai sinun tulee yksinkertaisesti tunnistaa dialogissa käytetty sana tai fraasi, kuten kahdessa seuraavassa ruutukaappauksessa näkyy: 19 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

21 Tässäkin osiossa arvioidaan kommunikaatiotaitojasi siinä mielessä, että sinun täytyy valita asianmukainen vastaus kysymykseen asiayhteyden pohjalta. Tässä äänitallenteessa sanotaan: Mitä kuuluu, Howard? : 20 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

22 Sinua saatetaan pyytää tunnistamaan keskustelun asiayhteys, joka käy ilmi eri elementeistä (puhelimen valintaääni, puhetapa: Charles puhelimessa, jne.): 7.5 Luetun ymmärtäminen Viimeinen osio koostuu 10 kysymyksestä, ja siinä pyritään arvioimaan, kuinka hyvin ymmärrät lukemasi tekstikatkelman. Tässä yhteydessä arvioidaan lisäksi sanaston tuntemusta ja tekstin ymmärtämistä. Kielitaitotasosi mukaan tekstikatkelmat (poiminnat sanomalehdistä ja mainoksista, tilannekuvaukset, dialogit, kaunokirjalliset katkelmat) saattavat olla selvemmin ilmaistuja ja viitata tarkkoihin asiayhteyksiin: 21 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

23 Tässä sinun tulee ymmärtää sanasto asiayhteydessään tietämystäsi jostakin tietystä aiheesta ei testata ja löytää oikea vastaus kahden termin tai termin ja sen fraasimuodon samankaltaisuuden avulla, ja päinvastoin: 22 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

24 8. Kieliarvioinnin tulokset Kun olet suorittanut kaikki 5 arviointiosiota, saat alla olevan tulossivun kaltaisen yksityiskohtaisen analyysin suorituksestasi: 23 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

25 Näytön vasemmalla puolella ylhäällä näkyy CEFR-luokituksen mukainen kokonaistuloksesi ja lyhyt kuvaus saavuttamastasi tasosta. Oikealla puolella oleva kuva havainnollistaa, missä vaiheessa olet oppimispolulla. Sivun keskiosassa on yksityiskohtaisempaa palautetta kustakin osa-alueesta. 24 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

26 Voit tulostaa ruutukaappauksen arvioinnin tuloksestasi napsauttamalla Tallenna ja tulosta arviointiraporttisi. Voit myös ladata tulokset itsellesi PDF-tiedostona painamalla Tervetuloa-sivun ylälaidassa olevaa Ensimmäisen kieliarviointini tulokset -painiketta. Muistathan, että et voi enää toistaa kieliarviointia, kun olet suorittanut sen ja saanut tuloksesi. Tämä saattaa olla hyvä tilaisuus hyödyntää arviointia parhaalla mahdollisella tavalla. Suosittelemme, että päivität ansioluettelosi nykyisellä kielitasollasi. Sivun alalaidassa on linkki Europass-sivuun, missä voit laatia oman Europass-ansioluettelosi tai ladata ansioluettelon mallipohjan myöhempää täyttämistä varten. Ohjeet Europass-ansioluettelon tai kielipassin täyttämiseen Sinua pyydetään täyttämään lomake, josta käy ilmi äidinkielesi. Alla olevaan osioon Muu kielitaito sinun tulee lisätä kieli, jossa suoritit arvioinnin, sekä tulos, jonka sait kieliarvioinnistasi. (Voit myös lisätä oman arviosi mahdollisista muista osaamistasi kielistä). Kun napsautat yhtä kielitaitoa, voit valita tasosi vierittämällä avattavaa luetteloa, joka sisältää CEFR-tasot. 25 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

27 Kieliarviointisi tulokset annetaan vain sinulle sekä sinut valinneelle tai EVS-hankkeen koordinoinnista vastaavalle organisaatiolle. Korkea-asteen opiskelijoiden ja harjoittelijoiden tuloksia ei ilmoiteta vastaanottavalle organisaatiolle. EVS-vapaaehtoisten ja ammatillisten opiskelijoiden tuloksia ei ilmoiteta automaattisesti muille hankkeen organisaatioille. 26 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

28 Erasmus+ OLS -kieliarvioinnin tulokset eivät estä ketään osallistumasta Erasmus+ - liikkuvuusohjelmaan. Lähettävä tai koordinoiva organisaatio voi käyttää tuloksia tunnistaakseen ne osallistujat, jotka ovat eniten kielellisen tuen tarpeessa. Erasmus+ -liikkuvuusohjelman päättyessä sinun on suoritettava uusi kieliarviointi, jolla selvitetään, kuinka paljon kielitaitosi on kehittynyt ulkomailla oleskelusi aikana. Tervetuloa-sivulla näet ilmoituksen siitä, koska voit suorittaa kielitaidon loppuarvioinnin. Kun loppuarviointi on valmiina suoritettavaksi, voit aloittaa sen painamalla aloitussivun ylälaidassa olevaa Aloita kielitaidon loppuarviointi -painiketta. Ensimmäisen (ennen liikkuvuusjaksoa suoritettavan) ja toisen (liikkuvuusjakson päätteeksi suoritettavan) Erasmus+ OLS -kieliarvioinnin välillä ei ole mitään eroa. Kysymykset saattavat olla erilaisia, koska arviointi on mukautuva. Koska molemmat arvioinnit perustuvat samoihin periaatteisiin, ne antavat mahdollisuuden mitata liikkuvuusjakson aikana tapahtunutta kielitaitosi parantumista. Voit ladata kielitaidon loppuarvioinnin tulokset itsellesi PDF-tiedostona painamalla Tervetuloa-sivulla olevaa Kielitaidon loppuarvioinnin tulokseni -painiketta. 27 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

29 Jos kielitasosi ei ole muuttunut Erasmus+ -liikkuvuusjaksosi aikana, ei siitä koidu mitään negatiivisia seurauksia. Jos kielitasosi ei ole kehittynyt ulkomailla oleskelusi aikana, sillä ei ole suoria, negatiivisia seurauksia Erasmus+ -ohjelmaan osallistumiselle. Jotta kuitenkin voisit hyötyä mahdollisimman paljon ulkomailla oleskelustasi, sinun kannattaa paneutua opiskelu-, työ- tai vapaaehtoistyökielesi oppimiseen. Euroopan komissio voi käyttää kieliarvioinneista koostettuja tietoja tilastollisesti. 28 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

30 9. Käyttötuki Jos törmäät ongelmiin suorittaessasi kieliarviointia, ota yhteyttä tukiryhmään teknisissä kysymyksissä napsauttamalla Ilmoita ongelmasta sivun oikeasta yläkulmasta koska tahansa kieliarvioinnin aikana. Onnea Erasmus+ OLS -kieliarviointiin! 29 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään.

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Erasmus+ ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! ERASMUS+ AVARTAA JA VOI MUUTTAA KOKO ELÄMÄN Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

Erasmus+ Online Linguistic Support

Erasmus+ Online Linguistic Support Erasmus+ Online Linguistic Support Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! Erasmus+ avartaa ja voi muuttaa koko elämän Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Opiskelu 9 Omien suoritusten seuranta 10 Helppari auttaa 11 2 TYÖVÄLINEET ejollas-opintojasi

Lisätiedot

Yksilötilaajan ohje. TIEKE www.tieke.fi

Yksilötilaajan ohje. TIEKE www.tieke.fi Yksilötilaajan ohje TIEKE Yksilötilaajan ohje 1 (9) Yksilötilaajan ohje in lyhyesti Olet tilaamassa ja tekemässä testiä, jossa arvioit omia tieto- ja viestintäteknisiä taitojasi. Tämä ohje auttaa sinua

Lisätiedot

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013 http://www.wordle.net Opiskelijan ohje 1.9.2013 Opiskelijan ohje 2 (9) n käyttöohje tutkinnon suorittajalle Ohjeen sisältö TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan ssa, jonka osoite on /tupa. Jokainen TIEKEn tutkintoa

Lisätiedot

Kaislanet-käyttöohjeet

Kaislanet-käyttöohjeet päivitetty 25.10.2013 Kaislanet-käyttöohjeet Rekisteröityminen Sisällysluettelo 1. Yleistä Kaislanetistä... 3 1.1 Tekniset vaatimukset Kaislanetin käyttöön... 3 1.2 Kaislanet-helpdesk... 3 2. Rekisteröityminen...

Lisätiedot

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT

ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Erasmus+ ONLINE LINGUISTIC SUPPORT Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! ERASMUS+ AVARTAA JA VOI MUUTTAA KOKO ELÄMÄN Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen Osaamispalvelut 1.2.2008 2 (9) Ohje tutkinnon suorittajan rekisteröitymiseen Tutkintopalveluun TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan Tutkintopalvelussa, jonka osoite

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti sivulta; https://www.fingo.fi/meista/fingon-kokoukset/fingon-kevatkokous-2019 olevalla lomakkeella mielellään 18.4.2019

Lisätiedot

Erasmus+ Online Linguistic Support

Erasmus+ Online Linguistic Support Erasmus+ Online Linguistic Support Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! Erasmus+ avartaa ja voi muuttaa koko elämän Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen 12 5.

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

Kielikurssin käyttöopas Erasmus+ OLS -liikkuvuusohjelman osanottajille

Kielikurssin käyttöopas Erasmus+ OLS -liikkuvuusohjelman osanottajille Kielikurssin käyttöopas Erasmus+ OLS -liikkuvuusohjelman osanottajille Copyright 2017 ALTISSIA International S.A. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty viimeksi: 30/3/2017 Sisällys 1. Johdanto... 3 2.

Lisätiedot

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Maatiaiaskanat-järjestelmä säilyttäjän ohjeet Luonnonvarakeskus/Eläingeenivarat 7.6.2019 Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Tässä dokumentissa neuvotaan, miten maatiaiskanasäilyttäjänä

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio 2.2.2017 LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

EuroTraffic Language Training

EuroTraffic Language Training EuroTraffic Language Training Käyttäjän opas Sisällysluettelo Kurssin aloittaminen... 3 Rekisteröityminen... 4 Sisäänkirjautuminen... 6 Tehtävien aloittaminen... 7 Sanasto... 9 Yhdistä ääni ja kuva...

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014 1. Sähköpostiviesti osaamismerkin saapumisesta Kun saat ensimmäisen kerran sähköpostiisi viestin Open Badge -osaamismerkin myöntämisestä, tulee sinun luoda itsellesi tunnukset nk. merkkireppuun osaamismerkin

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0

Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0 Orion Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0 SISÄLLYS Liity asiakkaaksi 02 Kirjautuminen 03 Tuotehaku 03 Ostoskori 05 Normaalin tilauksen tekeminen 06 Tilaushistoria 08 Asiakaspalvelu ja yleistä tietoa 09 orio.com

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

GB-Managerin käyttöopas

GB-Managerin käyttöopas GB-Managerin käyttöopas GolfBuddy GPS-laitteisiin on ladattu valmiiksi tuorein laiteohjelmisto ja ne maailman golfkenttien tiedot, jotka olivat käytettävissä valmistushetkellä. Suorituskyvyn ja tuoteiän

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS Toukokuu 2007 Tavoitteesta tuloksiin ohjelman aloittaminen Aloita Tavoitteista tuloksiin ohjelma kirjoittamalla LMI:n webbiosoite http://www.lmi-inc.com/feedback/fin

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 21.11.2012 KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE Sähköinen asiointipalvelu e-vientiasiakirjat www.e-vientiasiakirjat.fi OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 2 (41) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Laitevaatimukset...

Lisätiedot

Tonttihakemuksen tekeminen

Tonttihakemuksen tekeminen Tonttihakemuksen tekeminen Tontinluovutuksen periaatteet ja hyväksyttävän hakemuksen ehdot on kuvattu Espoon kaupungin internet-sivuilla osoitteessa. Tärkeitä huomioita tonttihakuun osallistumisessa: 1)

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Osallistujan ohje. TIEKE www.tieke.fi

Osallistujan ohje. TIEKE www.tieke.fi Osallistujan ohje TIEKE Osallistujan ohje 1 (8) Osallistujan ohje in, rekisteröityminen ja testin tekeminen Olet aloittamassa testiä, jossa arvioit omia tieto- ja viestintäteknisiä taitojasi. Tämä ohje

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja linkitetään

Lisätiedot

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI)

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 KOKEIDEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Sisäänkirjautuminen 3 2.2 Ääniasetusten testaus kuullunymmärtämiskoetta varten 5 2.3 Kokeen suorittaminen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja link itetään

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

Kaukoputken käyttöohje. Opastus ja tuki

Kaukoputken käyttöohje. Opastus ja tuki Kaukoputken käyttöohje http://kaukoputki.kaukokiito.fi Opastus ja tuki Sähköiset palvelut 010 510 1700 sahkoisetpalvelut@kaukokiito.fi Versio 1.1/8.2.2013/VV Rekisteröityminen Aloita rekisteröityminen

Lisätiedot

VIDA ADMIN PIKAOPAS SISÄLTÖ

VIDA ADMIN PIKAOPAS SISÄLTÖ SISÄLTÖ 1 VIDA ADMIN... 3 1.1 Tarkastusluettelo... 3 1.2 Lisää käyttäjä... 3 1.3 Rekisteröi VIDA All-in-one... 4 1.4 Aktivoi tilaus sekä liitä käyttäjät ja tietokoneet tilaukseen... 4 1.5 Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä Käy$öohjeet ylläpitäjille Yhteistyössä Copyright Mo5vade 2015 OSA1: PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO SELAINSUOSITUKSET Suosittelemme käyttämään palvelua Chromella, Safarilla tai modernilla (v. 10+)

Lisätiedot

Ohjeet uuden venepaikkavarauksen tekemiseen

Ohjeet uuden venepaikkavarauksen tekemiseen Ohjeet uuden venepaikkavarauksen tekemiseen Voit varata uuden venepaikan kaupungin sähköisessä varauspalvelussa seuraamalla tätä ohjetta. Tunnuksen luomiseen liittyvät toimenpiteet tulee tehdä vain ensimmäisellä

Lisätiedot

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Näissä ohjeissa: Ohjeet What matters to me verkkopalvelun käyttöönottoon niille asiakkaille, jotka aikovat tilata itselleen myös EU:n Vammaiskortin Palvelun

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

ŠKODA CONNECT REKISTERÖINTI & AKTIVOINTI

ŠKODA CONNECT REKISTERÖINTI & AKTIVOINTI ŠKODA CONNECT REKISTERÖINTI & AKTIVOINTI Connect Portal ŠKODA CONNECT verkkopalvelujen käyttö edellyttää, että käyttäjä ja auto on rekisteröity etukäteen Connect Portal - verkkosivustolla ja että auton

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen.

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen. Haluatko testata sovelluksen käyttöä? Napsauta kohtaa Testaa kokeiluversiolta. Huomaa, että kaikkia sovelluksen ominaisuuksia ei ole saataville kokeiluversiossa. Onko tämä ensimmäinen käyntisi? Napsauta

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä toimeentulotuen tai vammaispalveluiden hakemuksen seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa vastata sähköisesti lähetettyyn lisäselvityspyyntöön

Lisätiedot

Muksunetti. Huoltajan ohje VARHAISKASVATUS. Muksunetti, huoltajan ohje sivu 1/18. Lähde: Tiedon Muksunetti-opas huoltajille

Muksunetti. Huoltajan ohje VARHAISKASVATUS. Muksunetti, huoltajan ohje sivu 1/18. Lähde: Tiedon Muksunetti-opas huoltajille VARHAISKASVATUS Muksunetti Huoltajan ohje Lähde: Tiedon Muksunetti-opas huoltajille sivu 1/18 1 Sisällysluettelo 1. Mikä Muksunetti on ja mitä sillä voi tehdä? 1.1. Muksunetti selaimessa ja mobiilissa

Lisätiedot

Tarjouspalvelu.fi. Käyttöohjeet. Osallistu tarjouskilpailuihin tehokkaasti ja turvallisesti. Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali

Tarjouspalvelu.fi. Käyttöohjeet. Osallistu tarjouskilpailuihin tehokkaasti ja turvallisesti. Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali Tarjouspalvelu.fi Osallistu tarjouskilpailuihin tehokkaasti ja turvallisesti Käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO Esittely... Tekniset vaatimukset... Rekisteröityminen... Sisäänkirjautuminen... Tarjouspyyntöjen

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

CV-kannan käyttöohje 2017

CV-kannan käyttöohje 2017 Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 2 a) Sinulle lähetetään käyttäjätunnus ja salasana Monsterilta... 2 b) Sinulla ei ole vielä tunnuksia Monsterin työnantajat sivulle... 3 Turvakysymykset... 3

Lisätiedot

Hakemuksen laatiminen

Hakemuksen laatiminen 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksella tarkoitetaan verkkoasioinnin hakemuslomakkeen ja sen liitteiden (yleensä tutkimussuunnitelman, ansioluettelon ja muiden liitteiden) kokonaisuutta. Ks. lisätietoja

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Tietoturvan ja tietosuojan oppimisympäristö

Tietoturvan ja tietosuojan oppimisympäristö Projektikoodi A30387 31.7.2009 Tietoturvan ja tietosuojan oppimisympäristö Käyttöohjeet Lapin sairaanhoitopiirin ky PL 8041 96101 Rovaniemi Katuosoite Porokatu 39 D 96100 Rovaniemi Y-tunnus 0819616-7 Puhelinvaihde

Lisätiedot

Esi-LEI-hakemusten rekisteröintiohje NordLEI-verkkoportaalissa

Esi-LEI-hakemusten rekisteröintiohje NordLEI-verkkoportaalissa Esi-LEI-hakemusten rekisteröintiohje NordLEI-verkkoportaalissa Osana NordLEI-verkkoportaalia asiakkaat voivat hakea esi-lei-tunnisteita juridisille yksiköilleen. Lisäksi NordLEI sallii myös niin kutsutun

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Huom! Palvelu voi toimia ajoittain hitaasti. Ole kärsivällinen! Ohjeet vanhan venepaikan

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa käytettävä verkkooppimisympäristö. Omalta Moodlen kurssialueeltasi löydät

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Johdatus AMK-matematiikkaan -verkkokurssi

Johdatus AMK-matematiikkaan -verkkokurssi Johdatus AMK-matematiikkaan -verkkokurssi Tervehdys sinulle, Turun ammattikorkeakouluun opiskelijaksi hyväksytylle! Turun ammattikorkeakoulun matematiikan opettajat haluavat tarjota sinulle mahdollisuutta

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1 Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Mozilla Firefox 3.5. tai

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä toimeentulotuen ensihakemuksen tai toimeentulotuen jatkohakemuksen seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa vastata sähköisesti lähetettyyn

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

OLS Online Linguistic Support. Kielitestit & kielivalmennus

OLS Online Linguistic Support. Kielitestit & kielivalmennus OLS Online Linguistic Support Kielitestit & kielivalmennus Esityksen sisältö 1) Kielivalmennustyökalujen yleisesittely 2) Korkeakoulujen rooli & työvaiheet 3) OLS -työkalu korkeakouluille Keskustelut/työskentely

Lisätiedot

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen

Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen 26.1.2017 Ohjeet vanhan venepaikan uudelleen varaamiseen Voit varata vanhan venepaikkasi uudestaan seuraavalle kaudelle kaupungin uudessa sähköisessä varauspalvelussa seuraamalla tätä ohjetta. Nämä toimenpiteet

Lisätiedot

CEREMP-järjestelmän käyttöönotto

CEREMP-järjestelmän käyttöönotto CEREMP-järjestelmän käyttöönotto Ohje energian tukkumarkkinoiden markkinaosapuolille CEREMP-järjestelmän käyttöönottoon ja markkinaosapuolen ensimmäisen vaiheen rekisteröintiin Versio 1.0 Mikä on CEREMP?

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Käyttäjän wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Ohjeet käyttäjätilin rekisteröintiin ja varmennekortin liittämiseen HUS:n ulkopuoliselle ammattilaiselle

Ohjeet käyttäjätilin rekisteröintiin ja varmennekortin liittämiseen HUS:n ulkopuoliselle ammattilaiselle Ohjeet käyttäjätilin rekisteröintiin ja varmennekortin liittämiseen HUS:n ulkopuoliselle ammattilaiselle HUS:n ulkopuolisen ammattilaisen täytyy rekisteröidä käyttäjätili ja liittää siihen varmennekortti,

Lisätiedot

Psoriasisliiton sivusto Keskustelufoorumin käyttöohje 1

Psoriasisliiton sivusto Keskustelufoorumin käyttöohje 1 Keskustelufoorumin käyttöohje 1 Psoriasisliiton keskustelufoorumin käyttöohjeet Yleiset periaatteet Psoriasisliiton keskustelufoorumi on keskustelupalsta psoriasista sairastaville ja heidän läheisilleen

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Verkkopalvelun käyttöohje

Verkkopalvelun käyttöohje Cheminent Oy 17.5.2005 Verkkopalvelun käyttöohje Sisällysluettelo Rekisteröityminen verkkopalveluun... 1 Kirjautuminen verkkopalveluun... 2 Tuotehaku... 2 Suosikkituotteet... 2 Ostoskori... 2 Tuotteiden

Lisätiedot

WILMAN KÄYTTÖOHJE TYÖPAIKKAOHJAAJILLE Lahden diakonian instituutti

WILMAN KÄYTTÖOHJE TYÖPAIKKAOHJAAJILLE Lahden diakonian instituutti WILMAN KÄYTTÖOHJE TYÖPAIKKAOHJAAJILLE Lahden diakonian instituutti Sisällys 1. Wilmaan kirjautuminen... 1 2. Työpaikkaohjaajan etusivu... 1 3. Työssäoppiminen... 2 4. Näytöt/tutkintotilaisuudet välilehti,

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Avaimet käteen

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Avaimet käteen LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Avaimet käteen SISÄLTÖ 2 1) Kirjautuminen 3 2) Kurssiavaimen käyttö 5 3) Liikkuminen kurssilla 6 4) Välitehtävät 8 5) Tenttiminen 9 6) Tenttitodistuksen tulostaminen 11

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Maaseutu.fi uudistuu - tule mukaan! Riika Isola ja Hanna Lilja

Maaseutu.fi uudistuu - tule mukaan! Riika Isola ja Hanna Lilja Maaseutu.fi uudistuu - tule mukaan! Riika Isola ja Hanna Lilja Sivu 1 21.8.2014 Uusi maaseutu.fi Voit tuottaa sisältöä monella eri tavalla Esittele hankkeesi Kirjoita vieraskynäartikkeli Ehdota uutista

Lisätiedot

Wilma-ohje huoltajille

Wilma-ohje huoltajille Wilma-ohje huoltajille Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Wilman osoite on https://wilma.businesscollege.fi/ Wilmaan kirjaudutaan tunnuksilla, jotka huoltaja luo saamallaan avainkoodilla. Wilman etusivulla

Lisätiedot