Keskitä huomiosi Bosch Intelligent Video Analysis

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keskitä huomiosi Bosch Intelligent Video Analysis"

Transkriptio

1 Keskitä huomiosi Bosch Intelligent Video Analysis

2 2 Ja tartu toimeen Bosch Intelligent Video Analysis -tekniikalla Riippumatta siitä, montako kameraa järjestelmässäsi on, niiden kaikkien tarkkaileminen tehokkaasti on haasteellista. Yhdenkin näytön pitkäaikainen tarkkaileminen on työskentelyä keskittymiskyvyn rajoilla jo 20 minuutin jälkeen käyttäjältä saattaa jäädä huomaamatta jopa 90 % näytön tapahtumista. Bosch Intelligent Video Analysis (IVA) auttaa käyttäjiä säilyttämään keskittymisensä lisäämällä videovalvontaan perustuviin turvajärjestelmiin uuden automaation tason. Edge-pohjainen, reaaliaikainen tiedonkäsittely tunnistaa hälytystilanteet ja tiedottaa asiasta turvallisuustiimille, jotta toimeen voidaan tarttua ripeästi. CCTV-valvonnan uudelleensyntyminen Bosch IVA -tekniikasta on valtavasti hyötyä yleisvalvonnalle, sillä se tarjoaa henkilökunnallesi kattavan ja tehokkaan liiketunnistus- ja hälytysjärjestelmän. Tämä uuden sukupolven älykäs digitaalinen kuvankäsittelyjärjestelmä parantaa turvallisuutta valvomalla jokaista kohdetta taukoamatta 24/7.

3 3 Bosch IVA toimii jokaisessa kamerassa itsenäisesti ilman keskitettyä analyysipalvelinta. Valittavanasi on laaja valikoima kehittyneitä ilmaisintoimintoja liikkumattomien kohteiden tarkkailusta liikeratojen seurantaan. Suora kuva analysoidaan välittömästi, ja tuloksena saatuja tietoja voidaan tarkastella samanaikaisesti videokuvan kanssa. Kaikki tapahtumat näytetään välittömästi, mutta tiedot voidaan myös tallentaa myöhempää tarkastelua varten. Tämä kokonaisvaltainen ratkaisu taltioi kattavia yksityiskohtia tallennetuista kohteista, joten voit etsiä minkä tahansa tapahtuman myös sellaisen, jota ei ole alun perin määritetty hälytykseksi. Bosch Intelligent Video Analysis keskitä huomiosi ja tartu toimeen.

4 4 Kehittynyttä älytekniikkaa Bosch Intelligent Video Analysis lähestyy videon sisältöanalyysiä ainutlaatuisella tavalla sijoittamalla kuvankäsittelyn kameran tai videolähettimen sisälle. Tämä kehittynyt älytekniikka tunnistaa merkittävät tapahtumat ja välittää hälytyksen käyttäjälle automaattisesti. MPEG4-videotoisto MPEG4-video Metatiedot IVA analysoi jokaisen kuvan, luo metatietoja ja laukaisee automaattisesti hälytykset, jotka perustuvat kameraan tallennettuihin sääntöihin muita laitteita ei tarvita. Metatietovirta Bosch IVA -tekniikan avulla epäilyttävään toimintaan ja mahdollisiin uhkiin voidaan reagoida nopeasti. Jokaisesta järjestelmään kuuluvasta kamerasta tulee automaattisesti ryhmän aktiivinen jäsen: u Tapahtumien tunnistaminen jatkuvan, reaaliaikaisen kuva-analyysin aikana u Hälytyksen lähettäminen käyttäjälle, kun tärkeä tapahtuma havaitaan kamerat muodostavat virtuaalisen turvallisuustiimin Bosch IVA -ominaisuuden lisääminen on edullista ja yksinkertaista riippumatta siitä, käytetäänkö järjestelmässäsi analogisia kameroita tai Boschin IP-kameroita. Intelligent Video Analysis: ylimääräiset silmäparit Tarkka, tehokas ja käytännöllinen Bosch IVA tekee monitasoisen kuva-analyysin kameran pikseli-, rakenne- ja liikesisällöistä. Intelligent Video Analysis seuraa kaikkien kohteiden liikeratoja (liike ja suunta) ja pystyy tunnistamaan sekä vetelehtivät että liikkumattomat ja poistetut kohteet.

5 5 Bosch IVA tuottaa luotettavimman valvontajärjestelmän kehittyneitä algoritmeja käyttämällä. Jatkuva kehitystyö takaa, että uusimpia tekniikoita sovelletaan koko ajan ja laitteen älyä sekä nykyistä toimivuutta parannetaan jatkuvasti ohjelmistopäivityksillä. Korkealle kehittynyt Bosch IVA on helppo asentaa ja hallita, ja sen täydentäminen on yksinkertaista. Herkkien alueiden, tunnistuskenttien, kohteen muotojen ja liikkeiden hienosäädöllä valmistelet järjestelmän juuri sellaiseksi kuin haluat, nopeasti ja tarkasti. Perinteiset järjestelmät käyttävät keskitettyä palvelinta videosisällön analysoimiseen. Tällöin on investoitava laitteistoon ja sen ylläpitoon, suojattava järjestelmä tietokonevirusten varalta ja ohjattava palvelimeen jokaisen kameran datavirrat. Ratkaisevinta on se, että yhden palvelimen käyttö tekee järjestelmästä haavoittuvan: jos palvelin kaatuu, minkään kameran analyysi ei toimi. Bosch IVA luo huomattavasti kestävämmän järjestelmän "jaettua älyä" käyttämällä järjestelmässä ei ole keskuspalvelinta eikä näin ollen myöskään yhtä heikkoa lenkkiä. Intelligent Video Analysis toimii itsenäisesti jokaisesta järjestelmän osasta käsin. Vaikka yksi kamera tai lähetin lakkaisi toimimasta, muu järjestelmä toimii täydellisesti. Muita etuja: u Alhaiset kustannukset ja parempi luotettavuus: ei tarvetta analyysipalvelimille tai käyttöjärjestelmille. u Toimii monella kameralla ilman keskitettyä laitteistoa. u Entistä pienempi tiedon tallennus- ja varastointitarve analyysi tapahtuu paikallisesti kamerassa. u Minimoi kustannukset: yksi lisenssimaksu kattaa kaikki kameran mahdollistamat tunnistintoiminnot. Bosch IVA tarjoaa pitkäkestoisia etuja järjestelmän tehokkuudessa ja luotettavuudessa. Analogiset kamerat Dinion IP -kamerat Analyysipalvelin Heikko kohta LAN EI yhtä heikkoa kohtaa Jaettu älykkyys LAN Tietokannan Web-palvelin Client-työasema Client-työasema Tietokonepohjainen videoanalyysi Kehittyneet "älykamerat"

6 6 Entistä kestävämpi ja tehokkaampi järjestelmä Yksistään kamerat, joissa on Bosch Intelligent Video Analysis, tekevät valvonnastasi entistä tehokkaamman. Osana kokonaisvaltaista järjestelmää mukaan tulee runsaasti lisäetuja. IVA laukaisee hälytyksen tärkeiden tapahtumien sattuessa, joten käyttäjät voivat keskittää huomionsa tapahtumiin silloin, kun tämä on todella tarpeen. Tallennettujen tietojen rikostekninen haku mahdollistaa tiettyjen tapahtumien löytämisen sekunneissa. Yksityiskohtien taltioiminen metatiedoista IVA taltioi tietoja kaikesta, mitä tapahtuu jokaisen valvonta-alueen aktiivisten alueiden sisäpuolella. Sisältöanalyysitiedot luodaan metatietomuodossa ja tallennetaan videokuvien yhteyteen. Metatiedot sisältävät tietoja kaikista kohteista, jotka ovat valvonta-alueiden sisällä, siirtyvät alueille tai poistuvat niistä. Analyysi ei rajoitu reaaliaikaiseen tarkasteluun; Bosch IVA -tekniikalla tapahtumia voidaan tunnistaa myös tallennettua videota toistettaessa. Yksinkertaisista tekstijonoista muodostuvat tallennetut metatiedot ovat pienempiä ja näin ollen helpompia käydä läpi kuin tallennetut videokuvat. IVA käyttää hakuihin älykkäitä hakutoimintoja, jotka muistuttavat Internetin hakukoneita. Sen ei tarvitse käydä läpi kaikkia tallenteita löytääkseen tarvittavan materiaalin, joten haku käy käden käänteessä.

7 7 IP-verkko VCA-kamera VCA-lähetin Tarkasteluasema Verkkoon liitetty ISCSI Hallinta-asema Reaaliaikaiset metatiedot Tallennetut metatiedot Rikostekninen haku Kohteessa voi tapahtua joskus jotain, mitä järjestelmäsi ei ollut määritetty tunnistamaan. Bosch IVA -tekniikan ainutlaatuinen rikostekninen haku on tällöin tarpeen voit tarkastella arkiston videoita uusilla tunnistuskriteereillä. Intelligent Video Analysis -toiminnon rikosteknisellä haulla voit etsiä tallenteista eri tapahtumia kuin suoran katselun aikana tarkasteltuja. Voit esimerkiksi määrittää järjestelmän tunnistamaan arkiston tallenteista vasemmalla olevan kohteen, vaikka järjestelmää ei olisi alun perin määritetty tunnistamaan kyseistä tapahtumaa.

8 8 Käyttäjäystävällinen asennus ja hallinta Bosch Intelligent Video Analysis -tekniikkaa käytettäessä järjestelmä analysoi videosisällön syöttämiesi kriteerien perusteella. Nämä kriteerit syötetään toiminnolla, joka opastaa käyttäjää toiminnon jokaisessa vaiheessa. Jokaiseen kameraan voidaan määrittää monia parametreja, kuten kuva-alassa tarkasteltavat alueet, kohteen koko ja muoto, liikkeen suunta jne. Intuitiivinen valikko tekee määrityksestä helppoa ja antaa käyttäjän täsmentää, mikä tapahtuma tai tapahtumasarja laukaisee hälytyksen. Ohjattuun toimintoon perustuva asennus neuvoo käyttäjää asennuksen joka vaiheessa. Kaikki tapahtumat, jotka täsmäävät ennalta määritettyihin kriteereihin, näkyvät selkeästi näytössä. Kohteiden mittapiirrokset, jotka on värikoodattu hälytystilan mukaan, näkyvät näytössä kuvan päällä ja osoittavat näin kohteen sijainnin. Eri tekijät, kuten kuvasuhde ja kuvakulma otetaan automaattisesti huomioon. Lisää luotettavuutta Eri ominaisuudet, kuten kameran kalibrointi ja kuvakulman korjaus parantavat olennaisesti IVA:n täsmällisyyttä ja luotettavuutta sekä vähentävät vääriä hälytyksiä. Vääriä hälytyksiä karsivat myös koon, nopeuden, suunnan ja kuvasuhteen suodattimet. Kuvien tilastollisen analyysin ansiosta järjestelmä on käytännössä säänkestävä. Se voi suodattaa kuvasta sateen tai jopa lumisateen. Kuvanvakautus takaa, että ainoastaan valvonta-alueen sisäinen liike tallennetaan ei siis liikettä, joka aiheutuu kameran heilumisesta tuulessa. Intelligent Video Analysis suojaa kuvaa fyysisiltä häiriöiltä, ja sen varkaussuojaominaisuus korostaa signaalin äkillisiä, vertailukuvasta poikkeavia muutoksia.

9 9 Ominaisuus Kuvaus Rajan ylitys Kuvitteellisilla rajoilla on todelliset vaikutukset joku on astunut kielletylle alueelle. Bosch IVA laukaisee hälytyksen. Vetelehtiminen Bosch IVA ilmoittaa käyttäjälle, että joku on oleskellut tällä pysäköintialueella liian pitkään. Liikkumaton kohde Olipa kyseessä sitten väärin pysäköity auto tai alueelle jätetty esine, Bosch IVA voi hälyttää asiasta välittömästi käyttäjälle. Poistettu kohde Mikään ei jää huomaamatta Bosch IVA:lta jos kohde häviää tavanomaiselta paikaltaan, hälytys lähetetään automaattisesti. Tilamuutos Tämä henkilö laukaisi hälytyksen kuvasuhdetta muuttamalla (kyyristyminen). Liikeratojen seuraaminen Sen selvittäminen, mitkä ajoneuvot kulkivat tiettyä reittiä, on helppoa Bosch IVA -ominaisuuden rikosteknisellä haulla. Suodattimet Voit määrittää kohteen tunnistuspiirteet, kuten kuvasuhteen, nopeuden, koon, suunnan ja värin. Kuvanvakautus Tämä kamera tuottaa tarkan analyysin, vaikka sitä ei ole asennettu täysin vakaasti. Lämpökameratuki Bosch IVA tukee myös lämpökameralähteitä (pitkäaaltoinen infrapuna).

10 10 Virtuaalinen Boschturvallisuustiimisi Valvontajärjestelmäsi kiinteänä osana toimiva Intelligent Video Analysis lisää valvontasi tehokkuutta ja turvallisuutta. Se varmistaa, ettei valvontasuoritus heikkene väsymyksen, häiriötekijöiden tai suuren valvottavan tapahtumamäärän takia. Käyttövalmis Bosch IVA sisältyy valmiiksi moniin IP-kameroihimme. Myös liittäminen jo olemassa oleviin järjestelmiin on helppoa lisää vain yksi lähetin ja hanki lisenssi jokaiselle IVA-tekniikkaa käyttävälle kameralle. Bosch IVA -tekniikkaa ei tarvitse asentaa kuin niihin kameroihin, jotka valvovat tärkeitä alueita, joten kustannukset pysyvät alhaisina ja turvallisuushenkilökunta voi pitää silmällä kaikkein tärkeimpiä näkymiä. Kuva-analyysin perinne Bosch Security Systemsin saavutuksiin videon sisältöanalyysissä lukeutuu alan ensimmäinen digitaalinen tallennusjärjestelmä, jossa on liikkeentunnistin, vuodelta Olemme jatkaneet intensiivistä tutkimusta liiketunnistuksen parantamisen ja uusien kohteen ja tapahtumien seuraamisen algoritmien kehittelyn parissa. Olemme hyötyneet myös Boschin ajoneuvokäyttöön tarkoitettujen, näköön perustuvien järjestelmien tutkimus- ja kehityskokemuksesta. Laaja tutkimuksemme tällä alueella tuo tulevaisuuden ajoneuvotoiminnot, kuten tiemerkkien tunnistuksen ja jalankulkijan havaitsemisen askeleen lähemmäs todellisuutta. Jotkin ratkaisuistamme ovat itse asiassa jo käytössä tämän päivän autoissa.

11 11 IP-kamerat Intelligent Video Analysis sisältyy moniin Boschin IP-kameroihin, kuten Dinion IP-, FlexiDome IP- ja kiinteisiin AutoDome-kameraperheisiin. Bosch Intelligent Video Analysis -lähettimet IVA-ominaisuus on helppo lisätä olemassa oleviin analogisiin valvontajärjestelmiin VIP X1600- ja VideoJet X10/X20/X40 -sarjojen videolähettimiä käyttämällä. iscsi-tallennus Bosch on videotallennuksen markkinajohtaja uusimmilla iscsi-ratkaisuilla, joilla voidaan tallentaa sekä videotietoja että niihin liittyviä IVA-metatietoja. Bosch IVA Forensic Search -lisenssi Bosch IVA Forensic Search (rikostekninen haku) mahdollistaa suurten videoarkistojen nopean läpikäymisen ja tiettyjen metatietosisältöjen etsimisen vapaasti määritettävillä hakukriteereillä. Bosch Video Management System Bosch VMS takaa kattavan valvonnan, videonhallinnan ja hälytysten käsittelyn. IVA:n hälytykset yhdistetään yleisiin liikehälytyksiin, mikä takaa nopean paikallistamisen. BVMS-järjestelmällä voit luoda monipuolisia sääntöjä hälytysprosessien toteuttamiseen yhdistämällä tiettyjä hälytysehtoja ja asettamalla niitä tärkeysjärjestykseen.

12 Laadun ja luovuuden perinne Boschin nimi on jo yli sadan vuoden ajan edustanut laatua ja luotettavuutta. Bosch on innovatiivisen tekniikan maailmanlaajuinen toimittaja, jonka ylläpito- ja tukitoiminnot ovat korkeinta luokkaa. Bosch Security Systems tarjoaa laajan valikoiman turvallisuus-, viestintä- ja äänentoistojärjestelmiä, joihin luotetaan ympäri maailman erilaisissa sovelluksissa, niin valtion laitoksissa ja julkisissa rakennuksissa kuin liiketiloissa, kouluissa ja kodeissa. Bosch Security Systems Lisätietoja löydät osoitteesta tai lähetä sähköpostia osoitteeseen Bosch Security Systems, 2008 Painettu Alankomaissa Oikeus muutoksiin pidätetään VS-EH-fi-01_F01U520033_01

Vari-directional-järjestelmä Aina oikeaan suuntaan ohjautuva ääni

Vari-directional-järjestelmä Aina oikeaan suuntaan ohjautuva ääni Vari-directional-järjestelmä Aina oikeaan suuntaan ohjautuva ääni 2 Bosch Vari-directional -järjestelmä Paras äänenlaatu akustisesti haastaviin ympäristöihin Paras mahdollinen äänen laatu ja puheen selkeys

Lisätiedot

S I C K A S I A K A S L E H T I 1 _

S I C K A S I A K A S L E H T I 1 _ www.sick.fi SICK ASIAKASLEHTi 1_2013 > Tule mukaan Virtual Industry Tour-kierrokselle s. 8 Maksa vain toteutuneista päästöistä In-situ tekniikkaa kasvihuonepäästöjen suoraan mittaukseen s. 19 Käyttäjäystävällinen,

Lisätiedot

...2...3...4...5...6...7...9...10...11...13 ...15

...2...3...4...5...6...7...9...10...11...13 ...15 1 Vanhassa muistissa on jopa 1930-luvun laman jälkeinen maailmansota. Tämän päivän Suomessakin turvallisuuspolitiikka on noussut yhdeksi tärkeistä puheenaiheista. Turvallisuuspoliittinen selonteko on parhaillaan

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

LUOTETTAVAA TEKNIIKKAA

LUOTETTAVAA TEKNIIKKAA SICK ASIAKASLEHTI 1_2014 EPÄVARMOINA AIKOINA MIKÄÄN EI VOITA LUOTETTAVAA TEKNIIKKAA IDpro KATTAA SICKIN ASIANTUNTEMUKSEN KOLMEN TUNNISTUSTEKNIIKAN OSALTA: - RFID-, laser- ja kamerapohjaiset koodinlukijat

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Mittausjärjestelmiä ja vaakoja terveydenhuollon käyttöön jo vuodesta 1840

Mittausjärjestelmiä ja vaakoja terveydenhuollon käyttöön jo vuodesta 1840 Kuvasto 2013/2014 terveydenhuollon tuotteet + Mittausjärjestelmiä ja vaakoja terveydenhuollon käyttöön jo vuodesta 1840 Suomi seca finland oy Linnoitustie 4 B 02600 Espoo ٠ Suomi Puhelin 09 87 80 00 00

Lisätiedot

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Versio 17 Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Elämäsi elokuvina Copyright 2013 Corel Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Kunnioita taiteilijoiden ja muiden

Lisätiedot

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Bluetooth

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Systemaattinen layout-suunnittelu

Systemaattinen layout-suunnittelu LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Kemiantekniikan osasto Prosessitekniikan laboratorio Kandidaatintyö Systemaattinen layout-suunnittelu Ohjaaja / tarkastaja: Nastola 10.10.2014

Lisätiedot

12 EI-TOIMINNALLISET VAATIMUKSET. 12.1 Avainkäsitteet. 12.1.1 Moreqin ei-toiminnalliset vaatimukset

12 EI-TOIMINNALLISET VAATIMUKSET. 12.1 Avainkäsitteet. 12.1.1 Moreqin ei-toiminnalliset vaatimukset 12 EI-TOIMINNALLISET VAATIMUKSET 12.1 Avainkäsitteet 12.1.1 Moreqin ei-toiminnalliset vaatimukset Alkuperäisen Moreqin julkaisemisesta lähtien vuodesta 2001 lähtien ei-toiminnalliset vaatimukset ovat olleet

Lisätiedot

VAROITUS JOTTA VARMISTAT LAITTEEN OIKEAN KÄYTÖN, LUE KÄYTTÖOPPAAT HUOLELLISESTI, ENNEN KUIN KÄYTÄT LAITETTA. OSA TIEDOISTA ON VAIN CD-LEVYLLÄ.

VAROITUS JOTTA VARMISTAT LAITTEEN OIKEAN KÄYTÖN, LUE KÄYTTÖOPPAAT HUOLELLISESTI, ENNEN KUIN KÄYTÄT LAITETTA. OSA TIEDOISTA ON VAIN CD-LEVYLLÄ. Erittäin hyvä suorituskyky Näppärä suunnittelu Nikonin ensimmäinen FX-muotoa käyttävä kamera, D3, edustaa huimaa edistysaskelta digitaalisessa valokuvauksessa ja muutti pysyvästi ammattimaisten valokuvaajien

Lisätiedot

Kardex Remstar Shuttle XP Hissityyppinen varastotila - suuri varastotiheys pienellä pohjapinta-alalla

Kardex Remstar Shuttle XP Hissityyppinen varastotila - suuri varastotiheys pienellä pohjapinta-alalla Standard Solution Vertical Lift System Kardex Remstar Shuttle XP Hissityyppinen varastotila - suuri varastotiheys pienellä pohjapinta-alalla Standard Solution Vertical Lift System Kardex Remstar Shuttle

Lisätiedot

Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan! Oikealla palvelinratkaisulla joustavaa ja huoletonta tuottavuutta.

Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan! Oikealla palvelinratkaisulla joustavaa ja huoletonta tuottavuutta. Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan! Oikealla palvelinratkaisulla joustavaa ja huoletonta tuottavuutta. Windows Server mikä ratkaisu on sinulle paras? Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan!

Lisätiedot

10 yleisintä kysymystä kameravalvonnasta

10 yleisintä kysymystä kameravalvonnasta 10 yleisintä kysymystä kameravalvonnasta Ari Räty, tekninen johtaja, Demon Turvallisuus Oy 1: Miten toimittamanne kamerat näkevät pimeässä? Kameran kuvaus perustuu kohteesta heijastuvaan valoon. Ellei

Lisätiedot

Tervetuloa Pantheriin Tietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä Mac OS X:n ja Mac OS X -ohjelmien avulla

Tervetuloa Pantheriin Tietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä Mac OS X:n ja Mac OS X -ohjelmien avulla Tervetuloa Pantheriin Tietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä Mac OS X:n ja Mac OS X -ohjelmien avulla appleapple Computer, Inc. 2004 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Apple-logo on Apple

Lisätiedot

Käytettävyystutkimuksen yksiselitteisyys

Käytettävyystutkimuksen yksiselitteisyys TEKNILLINEN KORKEAKOULU Elektroniikan, tietoliikenteen ja automaation tiedekunta Ilari Pulkkinen Käytettävyystutkimuksen yksiselitteisyys Kandidaatin työ Espoo 10.12.2008 Työn ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

3. Muistin hallinta. 3.1 Erityyppiset muistit

3. Muistin hallinta. 3.1 Erityyppiset muistit Muistin hallinta 51 3. Muistin hallinta Tämä luku käsittelee erityyppisiä muisteja ja ohjelman sijoittelua muistiin, dynaamisen muistin hallintaa ja yleensä muistinhallintaa. Pääpaino on siinä, miten muisti

Lisätiedot

Renne Brandt. Hakukoneoptimointi (SEO)

Renne Brandt. Hakukoneoptimointi (SEO) Renne Brandt Hakukoneoptimointi (SEO) TV09S1 Mediatekniikan seminaari Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä Tutkielma 2.5.2012 1 Sisältö 1 Johdanto Error! Bookmark not defined. 2 Hakukoneet 2 3 Hakukoneiden

Lisätiedot

HP Proactive 24 -palvelu

HP Proactive 24 -palvelu HP Proactive 24 - HP:n t Palvelun kuvaus HP Proactive 24 (P24) -ssa on integroitu laitteisto- ja ohjelmistotukiratkaisu, joka yhdistää teknisen tietouden ennaltaehkäisevään un, joka kattaa koko IT-ympäristön.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. PowerMaster-10 G2. www.visonic.com. Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä

KÄYTTÖOHJE. PowerMaster-10 G2. www.visonic.com. Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä KÄYTTÖOHJE PowerMaster-10 G2 Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä www.visonic.com PowerMaster-10/30 G2 -Käyttöopas Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 Esipuhe... 3 Yleiskatsaus... 3 Järjestelmän

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

HP Envy 15 -käyttöopas

HP Envy 15 -käyttöopas HP Envy 15 -käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Bluetooth on omistajansa tavaramerkki,

Lisätiedot

YLE-UUTISPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA

YLE-UUTISPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA YLE-UUTISPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA ( http://yle.fi/uutiset/) 01.10.2013 Verkkopalvelun laadukkuus ja arviointi MAT 81100 Tampereen teknillinen yliopisto Pekka Laaksonen Juho Ylikojola Marjaana Putro

Lisätiedot