Tervetuloa Tampere Filharmonian koululaiskonserttiin!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Tampere Filharmonian koululaiskonserttiin!"

Transkriptio

1 Koululaiskonsertti Tervetuloa Tampere Filharmonian koululaiskonserttiin! Itsenäisyyspäivän aaton konsertissa kuullaan Suomen itsenäisyyteen liittyvää musiikkia: Uuno Klamin Kalevala-sarja ja Jean Sibeliuksen Finlandia. Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin oma ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Konserttiin kannattaa virittäytyä etukäteen kuuntelemalla esitettäviä teoksia ja pohtimalla sitä, mikä sinfoniaorkesteri oikein on. Konserttitilanteeseen sopeutuminen helpottuu, jos siinä on jo jotain tuttua. Tämä materiaali on tarkoitettu valmistautumisen tueksi ja konsertin jälkeen hyödynnettäväksi. Tehtäviä voi tehdä sekä ennen esitystä että esityksen jälkeen. Konsertin teoksia voi kuunnella esimerkiksi Spotifysta tai Tampereen kaupunginkirjaston kokomalta soittolistalta Naxos-musiikkikirjastosta: (tampere.naxosmusiclibrary.com > Playlists > Tampere Filharmonia > Syksy 2014 joulukuu). Palveluun kirjaudutaan PIKI-kirjastokortin numerolla. Emmi Marttinen koordinaattori, yleisötyö ja musiikkikasvatus TAMPERE FILHARMONIA Puh: Konserttivieraan pieni opas A. ENNEN KONSERTTIA keskustellaan konserttitilaisuuden luonteesta. Akustisten soitinten kuunteleminen vaatii hiljaisuutta. Konserttisali on akustiikaltaan herkkä, eli hiljaisetkin äänet voivat kantaa kauas myös katsomosta esiintymislavalle. Teoksiin voi perehtyä etukäteen kuuntelemalla niitä ja tekemällä muutamia tehtäviä. B. KONSERTISSA otetaan toiset huomioon eli annetaan muulle yleisölle kuuntelurauha ja orkesterille esiintymisrauha. Mielikuvituksen voi antaa lentää vapaasti. Jos alkaa tylsistyttää, voi esimerkiksi laskea mielessään, kuinka monta soittajaa lavalla on. Salissa ei saa valokuvata eikä mutustella eväitä. Jos mukana on puhelin, se kytketään pois päältä. Konsertin aikana ei jutella. Kokemaansa voi kommentoida vieruskaverille aplodien aikana ja konsertin jälkeen. Konsertissa ei ole väliaikaa. C. KONSERTIN JÄLKEEN koululla jaetaan kokemuksia ja tehdään joitakin tehtäviä; näin kuullun ymmärtäminen vahvistuu ja elämykset syvenevät. Konsertin aikana voi tarkkailla etukäteen sovittuja asioita ja keskustella niistä jälkeenpäin. Jos mieleen tulee kysymyksiä, niitä voi lähettää orkesterille.

2 Ohjelma Pe klo Tampere-talon Iso sali Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari Tampere Filharmonia UUNO KALERVO KLAMI ( ) Kalevala-sarja, viisi sävelkuvaelmaa suurelle orkesterille I Maan synty II Kevään oras III Terhenniemi IV Kehtolaulu Lemminkäiselle V Sammon taonta JEAN SIBELIUS ( ) Finlandia Kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa vietetään ensi vuonna. Juhlintaan kuuluu lukuisia Sibelius-konsertteja ympäri maata. Sibeliusta soitetaan perinteisesti paljon itsenäisyysjuhlissa. Sibelius eli ja kirjoitti musiikkia aikana, jona oli juuri herätty suureen kansallisaatteellisuuteen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Sibeliuksen musiikista puhutaan usein suomalaisen luonnon kuvana, yhtä aikaa tummana ja kirkkaana kuulokuvana, joka parhaiten tuo esille kansalliset piirteemme. Juuri tästä syystä säveltäjän ja 1900-lukujen vaihteessa kirjoittama sävelruno Finlandia kuuluu itsenäisyyspäivän vakio-ohjelmistoon. Sibelius oli kuitenkin hyvin kansainvälinen ja saikin suuret vaikutteensa erityisesti Saksan Berliinistä, missä hän vietti paljon aikaa. Sibeliuksen musiikki ei myöskään soi ainoastaan suomalaisten korvissa, vaan tänäkin päivänä säveltäjää ihaileva Sibelius-seura löytyy jopa Japanista saakka. Toisaalta Sibelius oli omaksunut suomalaisuuden alleviivaamisen tarpeen, joka siihen aikaan vallitsi taiteilijoiden ja poliitikoiden sekä useiden muiden maanmiesten piirissä. Sibelius ei itse keksinyt sävelrunolleen suomenkielistä nimeä Finlandia, mutta hän sävelsi teoksen nimenomaan kansallisaatteellista Sanomalehdistön päivien juhlaa varten. Ensimmäisessä esityksessä se oli vielä jokseenkin toisenlainen ja nimeltään Suomi herää. Tässä teoksessa ei alkujaan ollut sanoja, sillä säveltäjä ei ollut tarkoittanut sitä laulettavaksi. Teos sai kuitenkin säveltäjän muutamien korjausten ja lukuisien eri esitysten jälkeen osakseen niin suuren suosion, että siitä alettiin tehdä laulettuja versioita. Sävelrunon lopussa kuullankin nykyään Finlandia-hymninä ja V. A. Koskenniemen sanoittamana tunnettu teema, jota on ehdotettu niin Suomen kuin koko maailman kansallislauluksi. Se on suomalaissyntyisen säveltäjän kirjoittama toisin kuin Maamme-laulu. Lisäksi se on äärimmäisen kaunis ja sillä on ollut kansallisen heräämisen aikoihin suuri merkitys.

3 Säveltäjä Uuno Klami ( ) kuuluu suomalaisen modernismin herkimpiin orkestroijiin. Hän sai oppinsa Helsingissä, mutta ehkä kaikkein eniten hänen säveltäjänluonteeseensa vaikutti oleskelu Pariisissa 1920-luvulla ja tutustuminen niin ranskalaiseen kuin venäläiseenkin musiikkiin. Kansainväliset vaikutteet kuuluvat Klamin musiikissa selkeästi, mikä käy ilmi myös tässä orkesterisarjassa, vaikka sen aihe onkin pohjimmiltaan hyvin suomalaiskansallinen. Siinä missä Sibelius halusi tehdä suomalaiskansallista musiikkia ja ottaa teoksiinsa suoria vaikutteita esimerkiksi kalevalaisesta runolauluperinteestä, halusi Klami puolestaan luoda jotakin muuta. Sibelius oli jo ammentanut suureellisista sankaritarinoista, nyt oli toisenlaisen näkemyksen ja kuulokuvan vuoro. Klami korjaili Kalevala-sarjaa vuosikausia, yhteensä peräti neljätoista vuotta. Vuonna 1943 valmistuneen lopullisen version viisi osaa perehtyvät Kalevalan kätkemään suomalaisuuteen maisemina, eivätkä niinkään myyttisen historian kertojina. Suomalaisen luonnon kuulas olemus yhdistyy myyttisiin kertomuksiin paikoin hyvinkin väkevänä ilmaisuna, paikoin taas ihanan kevyenä sointina. Ensimmäinen osa, Maan synty, herää tummasta hiljaisuudesta suureen sykkeeseen samaan tapaan kuin ranskalaisen impressionismin ydinhahmon Maurice Ravelin Bolero. Lopulta avausosa hiipuu takaisin vyöryilevään sumuun. Sumusta herää toinen osa, ihanan lempeä Kevään oras, joka versoilee laulavia melodialinjoja. Kolmantena kuultava nopealiikkeinen scherzo, nimeltään Terhenniemi, on iloluontoisen touhukas puupuhallinvetoinen ja lyömäsoitinsävyillä maustettu luonnonkuva. Neljäntenä kuullaan valtavan haikea Kehtolaulu Lemminkäiselle. Kalevalan tapahtuma on suomalaisille tuttu: Lemminkäisen äiti laulaa kuolleelle pojalleen. Kohtaus on innoittanut lukuisia taiteilijoita; Eino Leinon runo ja Akseli Gallen- Kallelan maalaus ovat tästä hyviä esimerkkejä. Klamin suhtautuminen on tunteen kuvausta. Hän ei sijoita sävelistöönsä henkilöhahmoja, vaan kuvaa yöntumman hiljaisuuden ja siinä leijailevan suuren rakkauden ja epätoivon. Osa etenee äärimmäisen hienovaraisesti käyden läpi yhtä ja samaa teemaa uudelleen ja uudelleen. Se on kuin pieni surulaulu, joka on tarkoitettu kuvaamaan inhimillistä alakuloa, ei suurta myyttistä tragediaa. Viimeisenä kuultava Sammon taonta lähtee liikkeelle edellisen osan tunnelmaa äkillisesti purkamatta, kauniisti heräten. Se kuitenkin yltyy ilmaisussaan mahtipontiseen väkevyyteen. Kuten ensimmäinen, tämäkin osa kasvaa. Siitä on selvästi erotettavissa myös kansanmusiikista lainattuja sävelaiheita, joita Klami kehittelee tuimalla tavalla. Osasta voi erottaa takomiseksi tulkittavia äänimaisemia. teosesittelyt: Maija Leino

4 Tehtäviä Nämä tehtävät on tarkoitettu eri oppitunneilla sovellettaviksi ennen ja jälkeen konsertin. MUSIIKKI JA KUULOKUVA Konsertissa kuullaan kaksi teosta, jotka kuvaavat eri tavoin Suomea ja suomalaisuutta. Kuunnelkaa teoksia etukäteen tai konsertissa. Onko niissä mielestänne yhtäläisyyksiä? Millä tavalla ne ovat erilaisia? LUO ÄÄNIMAISEMIA Keskustelkaa hiukan siitä, mitä oppilaille tulee mieleen sanasta itsenäisyys. Käyttäkää luokasta löytyviä soittimia, tavaroita, kehojanne ja mielikuvitustanne. Luokaa niiden avulla itsenäisestä Suomesta kertovia äänimaisemia. Miltä itsenäisyys tai itsenäistyminen mielestänne kuulostavat? Voitte samaan tapaan luoda äänimaiseman jonkin Kalevala-sarjan osan nimestä. Mitä nimi teille kertoo? Miltä esimerkiksi Kevään oras voisi kuulostaa? PIIRRÄ & KIRJOITA Kuunnelkaa jompikumpi konsertin teoksista. Piirtäkää tai maalatkaa kuulokuvan perusteella maisema. Miltä teoksen tapahtumat mielestänne näyttävät? Minkälaisia ovat Kalevalan maisemat? Entäpä miten Finlandia ja Suomen historian vaiheet piirtyvät paperille? Keskustelkaa Kalevala-sarjan osien nimistä ja kuunnelkaa teos tai sen osia. Kirjoita tarina sävelaineksen inspiroimana. Laita otsikoksi teoksen osan nimi, esim. Terhenniemi. NÄYTTELE Kuunnelkaa Kalevala-sarjan viimeinen osa Sammon taonta. Tehkää tapahtumasta pieni näytelmä joko muutamassa ryhmässä tai koko luokka yhdessä. Voitte laittaa Sammon taonnan soimaan esityksen taustalle ja laatia draaman kaaren kulkemaan käsi kädessä musiikin kanssa.

5 KESKUSTELE Tutkikaa oheista kuvaa sinfoniaorkesterin tyypillisestä kokoonpanosta. Mitä soittimia tunnistatte kuvasta? Kun olette konsertissa, yrittäkää erottaa orkesterin soinnista eri soittimien ääniä. Minkä soittimen ääni miellyttää korvaasi erityisesti? Onko jokin soitin, jonkä äänestä et pidä? Jos säveltäisit oman Suomesta kertovan kappaleen, mitä soittimia haluaisit käyttää ja miksi? Kuvaile, miltä kappale kuulostaisi. Onko kappaleiden kuuleminen nauhalta erilaista kuin konserttisalissa? Miksi?

6 Kertomus kuviksi, tarinoiksi tai videoiksi Voitte toimittaa orkesterille kouluilla tekemiänne piirroksia, tekstejä tai videoita konserttikokemuksesta. Julkaisemme niitä Tampere Filharmonian blogissa: Blogissa voitte käydä kurkkaamassa, millaisia terveisiä koululaiset ovat meille aikaisemmin lähettäneet! Blogista löytyy muutakin mielenkiintoista luettavaa Tampere Filharmonian arjesta. Kuvat (A4-kokoisia) ja tekstit toimitetaan mieluiten sähköpostilla: (kuvat skannattuina ja jpg-muodossa) Postitse: Emmi Marttinen, Tampere Filharmonia, PL 16, Tampere Voitte tuoda työt myös itse paikan päälle Tampere-talon henkilökunnan sisäänkäynnin infoon (D-ovi talon oikealla sivulla). Merkitkää vastaanottajaksi Emmi Marttinen / Tampere Filharmonia. Videot voi lähettää sähköpostilinkkinä pilvipalveluun, johon videotiedostot on tallennettu. Ilmaisia palveluita ovat esimerkiksi Dropbox, Google Drive ja OneDrive. Merkitkää piirustusten ja tekstien taakse tekijä, luokka, opettaja ja koulu. Huom! Ettehän lähetä sellaisia töitä, joita ette halua julkaistavaksi netissä. Jos tekijän nimeä ei saa mainita, laitattehan siitä selkeän maininnan työn yhteyteen. Töitä ei palauteta.

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN Karjalan Luontokoulu 1. JOHDANTO 1.1. Leirikouluohjelman tarkoituksesta ja käytöstä Leirikoulu ohjelman KÄSIKIRJOITUS sisältää yksityiskohtaisen

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

Noin kymmenen askelta Elävään kertomiseen Tarina mediakasvatuksessa Materiaali on tarkoitettu alle 8-vuotiaiden lasten mediakasvatukseen, mutta se on sovellettavissa vanhemmillekin lapsille. Materiaali

Lisätiedot

Toiminnallisia ideoita opetukseen

Toiminnallisia ideoita opetukseen Toiminnallisia ideoita opetukseen PELIT JA KILPAILUT * Tunnettu ihminen -arvauspeli (Jane Varganova) Ohje: Tehtävän voi antaa opiskelijoille etukäteen tai heti tunnilla. Se joka aloittaa, kertoo faktoja

Lisätiedot

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen Humanistinen ammattikorkeakoulu 2011 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 4 2 HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 5 3 TEEMOIHIN HERÄTTELY 7 Musiikki

Lisätiedot

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008. www2.siba.fi/pianopedagogit. Puheenjohtajan palsta 3. Kouvolan 1. pianotapahtuma 23.

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008. www2.siba.fi/pianopedagogit. Puheenjohtajan palsta 3. Kouvolan 1. pianotapahtuma 23. Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008 Puheenjohtajan palsta 3 Tuula Pulkki Elämää Beethovenin jälkeen 4 Ari Helander Musiikin avara maaperä 10 Ari Helander Reija Silvonen mestaripianisti Kouvolasta

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

Kuopion kulttuuripalvelukeskus. Tarinapolku. Anne Karjula

Kuopion kulttuuripalvelukeskus. Tarinapolku. Anne Karjula Kuopion kulttuuripalvelukeskus Ki r j a s to p o l ku Tarinapolku Anne Karjula Sisällys 1. Johdanto... 3 10. Kalevala... 39 2. Luottamus, ryhmäytyminen, rentoutuminen, tutustuminen... 4 11. Lähteet ja

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

MEDIAMETKAA OSA 7. Maailmanpiiri. Maahanmuuttajien digitarinat. Digitaalisia maisemia valon, äänen ja animaation keinoin

MEDIAMETKAA OSA 7. Maailmanpiiri. Maahanmuuttajien digitarinat. Digitaalisia maisemia valon, äänen ja animaation keinoin MEDIAMETKAA OSA 7 Maailmanpiiri Maahanmuuttajien digitarinat Digitaalisia maisemia valon, äänen ja animaation keinoin 2 Julkaisija: Rahoituksen haku: Käsikirjoitus: Maailmanpiirin digitarinatyöpajojen

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Luontokokemuspolku. www.4h.fi. Toteutettu Green Care 1 periaatteiden mukaisesti

Luontokokemuspolku. www.4h.fi. Toteutettu Green Care 1 periaatteiden mukaisesti Luontokokemuspolku www.4h.fi Opas on tarkoitettu opettajille, luonto-ohjaajille ja muille kiinnostuneille avuksi Luontokokemuspolun toteuttamiseen lasten ja nuorten ryhmille. Toteutettu Green Care 1 periaatteiden

Lisätiedot

AIKA POJAT tutuiksi yhdessä tekemällä

AIKA POJAT tutuiksi yhdessä tekemällä TUUSULAN JUHLAVUOSI 2015 Sisällys Onnittelut 150 vuotta täyttäville taiteilijoille 2 AIKA POJAT tutuiksi yhdessä tekemällä 3 Boheemielämää ja kanteleensoittoa 4 Akseli Gallen-Kallela ja taiteilijatoverit

Lisätiedot

Pitkä matka lähelle Orkesterimuusikko yleisötyön tekijänä

Pitkä matka lähelle Orkesterimuusikko yleisötyön tekijänä Pitkä matka lähelle Orkesterimuusikko yleisötyön tekijänä Taiteellisen tohtorintutkinnon kirjallinen työ Tero Toivonen 2014 Sibelius-Akatemia DocMus-tohtorikoulu 1 Tiivistelmä Tero Toivonen Pitkä matka

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

10 askelta lukemisinspiraatioon

10 askelta lukemisinspiraatioon Agneta Möller-Salmela 10 askelta lukemisinspiraatioon 1. Lukeminen on elämää varten! Miten ihmisestä tulee lukija? Millaisia etuja lukijalla on? Millainen on elämä kirjojen keskellä? Mitä lukeminen antaa?

Lisätiedot

Fotonovela Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS SISÄLLYS MIKÄ ON FOTONOVELA? 5 ENNEN TYÖPAJAA 6 FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 7 1. TARINOINTIIN VIRITTÄYTYMINEN JA MOTIVOINTI 9 2. AKTIIVISUUTEEN

Lisätiedot

Tervetuloa viettämään kalevalaista juhlavuotta!

Tervetuloa viettämään kalevalaista juhlavuotta! Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuuri- ja jäsenlehti 1/2015 Irtonumero 7,50 Tervetuloa viettämään kalevalaista juhlavuotta! Kalevalan päivän juhlakonsertti Finlandia-talolla 28.2. Mukana kansanmusiikin

Lisätiedot

Säveltäjä Uuno Klamin musiikkiestetiikka hänen arvostelijan toimintansa valossa

Säveltäjä Uuno Klamin musiikkiestetiikka hänen arvostelijan toimintansa valossa Säveltäjä Uuno Klamin musiikkiestetiikka hänen arvostelijan toimintansa valossa Musiikkitieteen Pro gradu tutkielma Jyväskylän yliopisto 2004 Tiina-Maija Lehtonen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Tiedekunta: Humanistinen

Lisätiedot

Muistaakseni laulan -musiikkituokioiden järjestäminen Ohjaajan opas

Muistaakseni laulan -musiikkituokioiden järjestäminen Ohjaajan opas MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖN JULKAISUJA B:35 Sari Laitinen, Jennie Lillandt, Ava Numminen ja Merja Kurki Muistaakseni laulan -musiikkituokioiden järjestäminen Ohjaajan opas Muistaakseni laulan -musiikkituokioiden

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

SUOMEN KONTRABASSOKLUBI

SUOMEN KONTRABASSOKLUBI Kontra-C Sisällysluettelo Suomen kontrabassoklubi ry:n jäsenlehti 25. vuosikerta. Ensimmäinen lehti julkaistiin vuonna 1982 Painos 170 kpl Päätoimittaja: Henrica Fagerlund Toimituskunta: Yhdistyksen hallitus

Lisätiedot

Johdanto. Teoksen osat. Perusasioita sävellyksestä. Jarno Raukko ja Virva Lehmusvaara (28.4.2012)

Johdanto. Teoksen osat. Perusasioita sävellyksestä. Jarno Raukko ja Virva Lehmusvaara (28.4.2012) Jarno Raukko ja Virva Lehmusvaara (28.4.2012) Johdanto Jean Sibeliuksen Kullervo (op. 7) kantaesitettiin Helsingin Yliopiston Juhlasalissa 28.4.1892. Kapellimestarina toimi Sibelius itse. Tämä oli Sibeliuksen

Lisätiedot

ERILAISIA OPETTAJIA ERILAISIA METODEJA. Tutkielma Michael Wolfin, Panu Pärssisen ja Duncan McTierin kontrabassokirjoista

ERILAISIA OPETTAJIA ERILAISIA METODEJA. Tutkielma Michael Wolfin, Panu Pärssisen ja Duncan McTierin kontrabassokirjoista 5 ERILAISIA OPETTAJIA ERILAISIA METODEJA Tutkielma Michael Wolfin, Panu Pärssisen ja Duncan McTierin kontrabassokirjoista Seminaarityö Syksy 2010 Instrumenttiopettajan pedagogiset opinnot Tampereen yliopisto

Lisätiedot

suomen nf-yhdistyksen

suomen nf-yhdistyksen suomen nf-yhdistyksen LASTENOPAS Suomen Neurofibromatoosiyhdistys ry. Kirjoittajat Esko Kandelin, Suomen NF-yhdistys, NF-lapsen isä Kaisu Kandelin, Suomen NF-yhdistys, NF-lapsen äiti Martti Komu, Suomen

Lisätiedot

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin K E R H O K E S K U S Kuvaa, ääntä & tekstiä medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin Tekijät: KM, erityisluokanopettaja, Taina Ek. Kirjoittaja on toiminut pitkään alkuopetuksen opettajana

Lisätiedot

Kielistrategia päiväkotien käyttöön

Kielistrategia päiväkotien käyttöön Kielistrategia päiväkotien käyttöön Svenska kulturfonden käynnisti kesäkuussa 2004 hankkeen, jonka tavoitteena oli luoda kielistrategia ruotsinkielisiä päiväkoteja varten. Tavoitteena oli antaa kielellistä

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot