Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille)"

Transkriptio

1 Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille) Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

2 Ohjeita Vastaa tehtäviin ytimekkäästi ja koekirjallisuuden mukaisesti. Kirjoita vastauksesi suomeksi. Muilla kielillä kirjoitettuja vastauksia ei huomioida arvostelussa. Kirjoita vastauksesi koemonisteelle. Kirjoita kukin vastaus sille varattuun tilaan. Arvostelija ei huomioi merkintöjä, jotka ovat vastaukselle varatun tilan ulkopuolella. Kirjoita vastauksesi lyijykynällä ja selvällä käsialalla. Arvostelija tulkitsee tulkinnanvaraiset merkinnät vähiten pisteitä tuottavan vaihtoehdon mukaisesti. Älä kirjoita vaihtoehtoisia vastauksia. Jos kirjoitat vaihtoehtoisia vastauksia, arvostelussa huomioidaan vain vastaus, josta saat vähiten pisteitä. Voit luonnostella vastauksiasi ruutupaperille. Ruutupaperille tekemiäsi merkintöjä ei huomioida arvostelussa. Olet saanut yhden arkin ruutupaperia. Voit tarvittaessa pyytää lisää ruutupaperia valvojalta. Jos haluat käydä vessassa tai haluat jostakin muusta syystä valvojan huomion, nosta kätesi. Valvoja tulee luoksesi. Säilytä valmiit vastauksesi tämän kansion sisällä, jottei takanasi tai vieressäsi istuva voisi nähdä vastauksiasi. Koe päättyy neljän tunnin kuluttua kokeen aloittamisesta. Saat poistua salista aikaisintaan kello Palauta kaikki saamasi paperit salin etuosassa olevalle valvojalle. Palauta kaikki paperit vaikket olisikaan vastannut joihinkin tehtäviin tai mihinkään tehtävään. Todista henkilöllisyytesi, kun palautat paperit. Pisteyttäminen Osa Voit saada Sinut voidaan valita vain, jos saat pistettä vähintään 20 pistettä pistettä vähintään 15 pistettä pistettä vähintään 15 pistettä yhteensä pistettä

3 Teknisiä merkintöjä SKK A (B) Osallistujanumero 1234 Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille) Valintakoe Tarkista sivunumeroiden avulla, että olet saanut kaikki sivut. Joillakin sivuilla on osallistujanumero. Tarkista, että se on jokaisella sivulla sama. Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä kirjaimilla (абгд...). Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, kirjoita sen asemesta syntymäaikasi. Älä kirjoita henkilö- tai yhteystietojasi millekään muulle sivulle. Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Sähköpostiosoite Puhelinnumero Tarvitsetko todistuksen valintakokeeseen osallistumisesta Puolustusvoimia varten? Todistus lähetetään sinulle sähköpostitse. kyllä en 1 (14)

4 Teksti A Juhannuspäivänä vuonna 1873 eversti Niclas Simbergin ja hänen vaimonsa Ebba Mathilda Simbergin perheeseen syntyi kaksospojat. Hugoa ja Paul-veljeä ympäröi alusta alkaen laaja perheyhteisö. Isälle avioliitto oli toinen, ja samassa taloudessa asuivat vanhempien ja Mathilda-siskon lisäksi neljä lasta isän edellisestä avioliitosta, isän sisar Alexandra sekä äidin äiti. Niclas-isä oli kaksosten syntyessä viisikymmenvuotias. Hän ylläpiti alati kasvavaa taloutta yli kuuden vuosikymmenen ajan ja kuoli aikanaan 93 vuoden iässä silloinkin tapaturmaisesti. Kahdesta avioliitosta 12 lasta eli aikuiseksi, ja suurimman osan heistä isä saattoi ammattiin saakka. Hugo Simbergin lapsuutta tarkastellessa syntyy vaikutelma, että se oli tavattoman eheä ja turvallinen. Hänellä oli oma selkeä paikkansa sisarusparvessa, ja perheenjäsenten tuki ja huolenpito oli aikuisiälläkin itsestään selvää. Ei taiteilijantiestä silti helppoa tullut. Hugo Simbergin elämänpolulla valot ja varjot vaihtelivat välillä voimakkaastikin. Ala- ja ylämäet veivät syvästi tuntevan ja empaattisen taiteilijan toisinaan masennuksen alhoon. Huumori oli kuitenkin aina kulman takana ja pilkahteli esiin ehtimiseen. Avioiduttuaan 36-vuotiaana Simberg omistautui perheelleen yhtä intohimoisesti kuin taiteelleen. Kovin kauan hän ei ehtinyt nauttia tästä odotetusta elämänvaiheesta. Äkillinen sairauskohtaus päätti Hugo Simbergin elämän kesken kesäloman vieton vain 44-vuotiaana Muistonäyttelyn aikaan vuonna 1918 Simbergin merkitys tunnustettiin jo yleisesti, ja hänen tauluistaan alettiin kiinnostua. Niitä verrattiin keskiajan ja varhaisrenessanssin eurooppalaisten mestareiden töihin. Simberg ja hänen taiteensa ovat sittemmin kiehtoneet yhä uusia sukupolvia. 2 (14)

5 Teknisiä merkintöjä SKK B (B) Osallistujanumero 1234 Osa 1 Tehtävä 1.1 Alla luetellaan verbit ja nominit, jotka on lihavoitu tekstissä A sivulla 2. Ilmoita rastittamalla onko kyseessä verbi vai nomini. Kirjoita viivalle verbin perusmuoto (1. infinitiivi) tai nominin perusmuoto (yksikön nominatiivi). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 0,2 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 3 pistettä. ympäröi verbi nomini alusta verbi nomini kaksosten verbi nomini saattoi verbi nomini lapsuutta verbi nomini tavattoman verbi nomini aikuisiälläkin verbi nomini veivät verbi nomini alhoon verbi nomini pilkahteli verbi nomini avioiduttuaan verbi nomini taiteelleen verbi nomini vieton verbi nomini tunnustettiin verbi nomini niitä verbi nomini 3 (14)

6 Tehtävä 1.2 Seuraavassa tekstissä on 8 objektia. Alleviivaa ne. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 0,5 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 4 pistettä. Ovi oli tiukasti kiinni. Etsin avaimiani ja löysinkin ne lopulta. Sisällä verhot oli vedetty ikkunoiden eteen ja huonekalut peitetty jollakin kankaalla. Näin pöydällä kynttilän, mutta en missään tulitikkuja. Ajattelin, että paikassa pitää tehdä perinpohjainen siivous. Pyydän jotakin siivousfirmaa apuun. Tehtävä 1.3 Seuraavassa tekstissä on 6 predikatiivia. Alleviivaa ne. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 0,5 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 3 pistettä Kevät on suurenmoista aikaa. Puihin tulee hitaasti lehtiä ja linnut ovat aktiivisia. Vaikka yöt eivät olisi lämpimiä, päivät ovat kuitenkin selvästi pitempiä. Vaikka kaupungissa hengitysilma on saastunutta, maaseudulla on ihanaa hengittää raikasta ilmaa. Tehtävä 1.4 Pane sanat monikon partitiiviin. Jokaisesta oikeasta muodosta saat 0,2 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 2 pistettä. Malli: iso talo isoja taloja valmis rakennus vanha kieli voimakas sade uusi salaisuus toinen kaupunki Tehtävä 1.5 Pane suluissa olevat sanat komparatiiviin tai superlatiiviin. Taivuta myös sanaa oikeassa muodossa. Jokaisesta oikeasta muodosta saat 0,5 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 2 pistettä. He ovat aina olleet meitä (rikas). Kaikkein (terve) ihmiset sairastuvat tautiin harvoin. Ensimmäiset elinvuodet ovat lapsen (tärkeä) aikaa. Me asuimme (halpa) hotelleissa kuin he. 4 (14)

7 Tehtävä 1.6 Seuraava teksti on yhtenäinen tarina. Pane suluissa olevat sanat oikeaan muotoon. Jokaisesta oikeasta muodosta saat 0,4 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 10 pistettä. Olin lähdössä matkalle, joka veisi minut kauas pois. Olin ostanut (lentolippu) Australiaan jo kauan sitten. Australiasta jatkaisin (matka) eteenpäin, en vain vielä tiennyt minne. Ehkä minun olisi kuitenkin hyvä tehdä (suunnitelma)? Vai luottaisinko vain siihen, että kohtalo kyllä auttaisi (minä)? Vielä eilen kävelin meren rannalla ja mietin elämääni. Laiturilla istui (ihminen), jotka olivat olleet uimassa. Vesi oli (kylmempi) kuin se oli ollut viikko sitten, ja iltakin oli (viileämpi) kuin viime viikolla. Syksy oli tulossa. Kauempana rannalla näin (lapsi), jotka leikkivät ja nauroivat. Tuntui siltä, että he olivat (onnellinen). Olisin halunnut sanoa heille, että he eivät saisi koskaan pyyhkiä mielestään pois (tunne), jonka he kokivat nyt. Heidän tulisi muistaa (se) aina. Halusin itse takaisin onnen tunteen, (joka) olin johonkin kadottanut, tai se oli ainakin hävinnyt mielestäni. Pystyisinkö palauttamaan mieleeni ne (muisto), joiden voimalla saisin elämäni taas raiteille? Voisivatko ne saada (minä) tuntemaan itseni edes vähän onnellisemmaksi? Lentokentällä virkailija otti minulta (passi) ja tarkasti, että olen se, joksi itseäni väitin. Hän tarkasteli kauan ensin (minä) ja sitten passin (kuva). Minusta tuntui, että hän katsoi minuun syvälle, näki (minä) sellaisena kuin minä todella olen. Tunne siitä, että olin (tuttu), että en ollut aivan (vieras), lämmitti (minä). Otin virkailijalta takaisin (dokumentti), jotka olin hänelle pari minuuttia aikaisemmin antanut: passin ja viisumin. Muuta en lähdöstä muista paitsi sen, että passintarkastuskopin verhot olivat (sininen) ja että minut tarkastaneella passintarkastajalla oli keltaisessa kupissa (tee) ja vasemmassa kädessä (haava). 5 (14)

8 Tehtävä 1.7 Seuraavassa on kaksi tekstiä, B ja C. Kummassakin tekstissä lauseet muodostavat yhtenäisen tarinan. Kirjoita sulussa olevat verbit oikeaan muotoon. Älä anna useita vaihtoehtoja, kirjoita vain yksi vastaus. Jokaisesta oikeasta muodosta saat 0,5 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 8 pistettä. Teksti B Kuulitko, mitä eilen tapahtui? Lasta ei ollut (pukea) kunnolla. Siksi hän (palella) ulkona. Tarhan tädit (pelätä), että lapsi sairastuu. Vanhemmille (yrittää) soittaa. Lapsi (alkaa) itkeä, kun kaikki aikuiset (pyöriä) hänen ympärillään. Lopulta äiti (saada) kiinni puhelimella. Äidin mukaan lapsi (haluta) aamulla pukeutua itse ja salassa (jättää) kaikki välivaatteet pois. Teksti C Vanhempani tapasivat tanssiaisissa. Kumpikin oli tullut Helsinkiin (opiskella) ja kummallakin oli tarkoitus käydä täällä vain (hankkia) tutkinto ja palata sitten kotiseudulle (tehdä) työtä. Toisin kävi. Isäni pyysi äitiäni (tanssia) ja esti sen jälkeen muita miehiä (tanssittaa) äitiäni koko illan. Ilman näitä tansseja heiltä olisi ehkä jäänyt (tutustua) toisiinsa ja (mennä) naimisiin. 6 (14)

9 Tehtävä 1.8 Seuraavissa virkkeissä on käytetty lauseenvastikkeita ja partisiippi-ilmauksia. Kirjoita koko virke uudestaan niin, että käytät lauseenvastikkeen tai partisiippi-ilmauksen sijasta vastaavaa sivulausetta. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 0,6 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 3 pistettä. Saamme edelleen kiittää länsimaita 70 vuotta sitten saamastamme myötätunnosta. Syylliseksi epäillään kassalla lottokuponkeja palauttanutta eläkeläistä. Mikäli epäilet nähneesi suurpedon jälkiä, ota yhteyttä alueesi suurpetoyhdyshenkilöön. Kadotettuaan näköyhteyden eläimeen koira yleensä pysähtyy ja palaa omistajansa luokse. Radio Jyväskylä tarjoaa suorat selostukset Jyväskylässä pelattavista naisten SM-sarjan finaaliotteluista. 7 (14)

10 Tehtävä 1.9 Muuta lihavoidut osat sopiviksi partisiippirakenteiksi tai lauseenvastikkeiksi. Kirjoita koko lause uudestaan. Jokaisesta oikeasta rakenteesta saat 0,6 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 3 pistettä. Henkilöillä, jotka tunnen, ei ole varaa matkailuun. Luuletko, että olit ymmärtänyt asian oikein? Kun olimme päässeet kotiin, menimme suoraan nukkumaan. Tavaroiden, jotka otetaan retkelle mukaan, pitää olla puhtaita ja kevyitä. Me uskomme, että sinä selvisit hyvin. 8 (14)

11 Tehtävä 1.10 Kirjoita lihavoitujen verbinmuotojen kieliopilliset nimitykset. Mainitse pääluokka, modus, tempus ja tarvittaessa persoona. Merkitse myös, onko kyseessä myönteinen vai kielteinen muoto. Jokaisesta oikein määritellystä muodosta saat 0,5 pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 2 pistettä. Malli: Tulen yleensä metrolla töihin. tulen: aktiivin indikatiivin preesensin yksikön ensimmäinen persoona, myönteinen muoto Emme ole vielä varanneet pöytää ravintolasta. emme ole varanneet: Jos olisi rahaa, koululle ostettaisiin uudet tietokoneet. ostettaisiin: He lienevät jo menneet. lienevät menneet: Älkää koskeko mihinkään! älkää koskeko: 9 (14)

12 Osa 2 Tehtävä 2.1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 8 pistettä. Sosiolingvistiikka tutkii kielen variaatiota. Mainitse neljä kielenulkoista muuttujaa, joiden avulla tätä variaatiota voidaan selittää. (0 2 pistettä) 1) 2) 3) 4) Selitä, mitä tarkoitetaan kielellisellä koodinvaihdolla. (0 2 pistettä) Mikä on implikationaalinen universaali seuraavassa tapauksessa: Jos kielessä on konsonantit /b, d, g/, mitä muista konsonanteista voidaan päätellä? (0 2 pistettä) Verbin yksi-, kaksi- tai kolmipaikkaisuus viittaa siihen, kuinka monta täydennystä verbi voi saada. Mikä tämän ilmiön nimitys on? (0 1 pistettä) Mikä seuraavista kolmesta verbistä on kaksipaikkainen? Ympyröi se. (0,0 0,5 pistettä) pitää alkaa antaa Kirjoita esimerkkilause, joka osoittaa valitsemasi verbin kaksipaikkaiseksi. (0,0 0,5 pistettä) 10 (14)

13 Tehtävä 2.2 Alla näet kuusi lausetta ja kuusi lausetyypin nimitystä. Lausetyyppien nimityksien jäljessä on viiva. Kirjoita viivalle sen lauseen numero, joka mielestäsi edustaa kyseistä lausetyyppiä. Kirjoita kullekin viivalle vain yksi numero. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 1 pisteen ja väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 6 pistettä. a) transitiivilause b) omistuslause c) tuloslause d) intransitiivilause e) kvanttorilause f) eksistentiaalilause 1. Suomalaisia on noin 5 miljoonaa. 2. Koululaiset valmistuvat keväällä. 3. Minulla on ajokortti. 4. Metsässä oli sieniä. 5. Vastustan tätä uudistusta. 6. Matkasta tulee mielenkiintoinen. Tehtävä 2.3 Rastita oikea vaihtoehto. Kussakin kohdassa vain yksi vaihtoehto on oikein. Saat oikeasta vastauksesta kaksi pistettä, väärästä 0 pistettä. Voit saada vastauksistasi yhteensä 0 16 pistettä. Mikä seuraavista kuvaa polysemiaa? Se on eräs kielten typologinen luokitteluperuste. Yhdellä sanalla on monta merkitystä, esimerkiksi ihmisen ja joen suu. Osa edustaa kokonaisuutta, esimerkiksi kun ruokittava suu viittaa ihmiseen. Mikä seuraavista kuvaa rektiota? Kielimuoto, jota käytetään tietyissä yhteyksissä. Se on yhteinen nimitys relatiivipronomineille. Verbi vaatii substantiivia tiettyyn muotoon. Mikä seuraavista lauseista on sanajärjestykseltään SOV? Mies puri koiraa. Miestä koira puri. Koira miestä puri. Mikä seuraavista kuvaa kongruenssia? Adjektiivi ja substantiivi ovat samassa sijamuodossa. Se on sana, johon pronomini viittaa. Se on sana, joka yhdistää lauseita. Kieli, jonka sanoissa on vartalon lisäksi etu- tai jälkiliitteitä on isoloiva agglutinoiva polysynteettinen Mikä seuraavista on adjektiivilauseke (AP)? laulaa kauniisti kuorossa keskustan kauniit talot äärettömän kaunis Morfeemi on kielen äänne kielen pienin osa, jolla on merkitys tavu Mikä seuraavista EI OLE suomen kielelle tyypillinen piirre? Kielto on verbi. Jokaisesta vokaalista on olemassa sekä lyhyt että pitkä versio, joiden myötä sanan merkitys muuttuu. Astevaihtelussa tapahtuva konsonanttien vaihtelu (esim. takki : takin) muuttaa sanavartalon merkityksen. 11 (14)

14 Osa 3 Kari Hotakaisen romaania Luonnon laki on kuvattu hätähuudoksi suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän pelastamiseksi. Kerro, miten tätä teemaa käsitellään romaanin henkilöhahmojen kautta. Romaanin henkilöhahmoja ovat sen päähenkilö Rautala, sairaanhoitaja Laura, Rautalan vanhemmat Kerttu ja Väinö, Rautalan tytär Mira sekä Rautalan sierraleonelainen Plan-kummilapsi Badu. Kirjoita kahdesta tai kolmesta henkilöhahmosta. Kirjoita selvällä käsialalla. Kirjoitelmallesi on varattu tilaa sivuilta Keksi kirjoitelmallesi otsikko ja kirjoita se sille varattuun paikkaan sivulle 12. Laske kuinka pitkä kirjoitelmasi on ja kirjoita pituus sille varattuun paikkaan sivulle 14. Kirjoitelman otsikkoa ei huomioida, kun kirjoitelman pituutta lasketaan. Kirjoitelman on oltava vähintään 220 sanan pituinen. Jos kirjoitelma ei ole vähintään 220 sanan pituinen, saat kirjoitelmasta 0 pistettä. Arvostelija arvostelee sekä kirjoitelmasi kielen että sisällön. Voit saada kirjoitelmasta yhteensä 0 30 pistettä. Kirjoitelman otsikko: Kirjoitelma: 12 (14)

15 13 (14)

16 Kirjoitelmani on sanan pituinen. 14 (14)

Päähaku, matemaattisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, matemaattisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Teknisiä merkintöjä: MATEM Sivu: 1 (9) Päähaku, matemaattisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe 7.5.2018 klo 10.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma. Kokeen päivämäärä ja aika: Valintakoe klo

Hakukohteen nimi: Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma. Kokeen päivämäärä ja aika: Valintakoe klo Sivu: 1 (14) Hakukohteen nimi: Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: Valintakoe 23.5.2018 klo 09.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo Teknisiä merkintöjä: POLVI Sivu: 1 (42) Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 21.5.2018 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Päähaku, matemaattisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, matemaattisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, matemaattisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe 8.5.2019 klo 10.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi

Lisätiedot

Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä SZU A (D) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: TALOUS Sivu: 1 (11) Nimi: Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 7.5.2019 klo 9.00-13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Päähaku, fysikaalisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, fysikaalisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, fysikaalisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe 9.5.2019 klo 9.00 12.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: POLVI Sivu: 1 (43) Nimi: Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 8.5.2019 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: SOS Sivu: 1 (26) Nimi: Henkilötunnus: Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 3.5.2019 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Valintakoe 22.5.2019 klo 9.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo Teknisiä merkintöjä: SOS Sivu: 1 (27) Nimi: Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 25.5.2018 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Päähaku, fysikaalisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, fysikaalisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Teknisiä merkintöjä: FYS Sivu: 1 (16) Päähaku, fysikaalisten tieteiden kandiohjelma Valintakoe 9.5.2018 klo 14.00 17.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: kl

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: kl Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 24.4.2018 kl. 10.00-15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...),

Lisätiedot

Päähaku, kulttuurien tutkimuksen kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, kulttuurien tutkimuksen kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, kulttuurien tutkimuksen kandiohjelma Valintakoe 17.5.2018 klo 15.00 19.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi

Lisätiedot

Päähaku, kemian kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, kemian kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, kemian kandiohjelma Valintakoe 10.5.2019 klo 10.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä kirjaimilla

Lisätiedot

Päähaku, maantieteen kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, maantieteen kandiohjelma Valintakoe klo Teknisiä merkintöjä: MAANT Sivu: 1 (24) Päähaku, maantieteen kandiohjelma Valintakoe 25.4.2018 klo 9.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla

Lisätiedot

Suomen kieli ja suomalaisugrilaiset. Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Suomen kieli ja suomalaisugrilaiset. Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Suomen kieli ja suomalaisugrilaiset kielet ja kulttuurit Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Ohjeita Vastaa tehtäviin ytimekkäästi ja koekirjallisuuden

Lisätiedot

Hakukohteen "Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille)" valintakoe 2015

Hakukohteen Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille) valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä SKK A (D) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Hakukohteen "Suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille

Lisätiedot

Kirjoita alla olevaan laatikkoon nimikirjoituksesi merkkinä siitä, että olet tarkistanut edellä mainitut asiat.

Kirjoita alla olevaan laatikkoon nimikirjoituksesi merkkinä siitä, että olet tarkistanut edellä mainitut asiat. Päähaku, kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma: suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus Valintakoe 18.5.2018 klo 14.00 18.00 Kirjoita henkilö-

Lisätiedot

Sukunimi. Kaikki etunimet. Henkilötunnus. Sähköpostiosoite. Puhelinnumero

Sukunimi. Kaikki etunimet. Henkilötunnus. Sähköpostiosoite. Puhelinnumero Päähaku, kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma: suomen kieli ja kulttuuri (kansainvälisille opiskelijoille) Valintakoe 23.5.2019 klo 9.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

Päähaku, kemian kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, kemian kandiohjelma Valintakoe klo Teknisiä merkintöjä: KEMIA Sivu: 1 (14) Päähaku, kemian kandiohjelma Valintakoe 9.5.2018 klo 10.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...),

Lisätiedot

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen valintakokeet 2015

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen valintakokeet 2015 Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen valintakokeet 2015 taidehistoria ja taidekasvatus Muistitko sulkea puhelimesi? käännä koepaperi vasta kun siihen

Lisätiedot

Päähaku, filosofian kandiohjelma (opetus suomeksi) Valintakoe klo

Päähaku, filosofian kandiohjelma (opetus suomeksi) Valintakoe klo Päähaku, filosofian kandiohjelma (opetus suomeksi) Valintakoe 4.6.2019 klo 13.00 16.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Uskontotiede Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Religionsvetenskap Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Valintakokeet Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos / kirjallisuus

Valintakokeet Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos / kirjallisuus Jyväskylän yliopisto Humanistisyhteiskuntatieteellinen tiedekunta Valintakokeet 2017 Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos / kirjallisuus Muistitko sulkea puhelimesi? käännä koepaperi vasta

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Arkeologia Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Arkeologi Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Lisätiedot

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta/valintakoe 19.5.2017 Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma/suomen kieli ja kulttuuri MALLIKAAVAKE KOKELAAN NIMI Meikäläinen, Maija KOKELAAN TUNNISTE

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN VALINTAKOE 20.5.2013 klo 9-12 salissa L4 Oulun yliopisto. Suomen kielen valintakoe jakaantuu kahteen osioon:

SUOMEN KIELEN VALINTAKOE 20.5.2013 klo 9-12 salissa L4 Oulun yliopisto. Suomen kielen valintakoe jakaantuu kahteen osioon: SUOMEN KIELEN VALINTAKOE 20.5.2013 klo 9-12 salissa L4 Oulun yliopisto Suomen kielen valintakoe jakaantuu kahteen osioon: 1. Essee, jonka pohjana on teos Kielemme kohtalo. 2. Tehtävät, joiden pohjana on

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Sivu 1 / 13 Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Kolmannen sarakkeen merkit ilmaisevat harjoituksen vaikeustasoa seuraavasti: A = alkeet, K =

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Kotimainen kirjallisuus Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Inhemsk litteratur Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja

Lisätiedot

Päähaku, kielten kandiohjelma: espanja Valintakoe klo

Päähaku, kielten kandiohjelma: espanja Valintakoe klo Päähaku, kielten kandiohjelma: espanja Valintakoe 24.5.2019 klo 09.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Rastita, mikä on todennäköisin pääaine, jota haluaisit opiskelupaikan saatuasi opiskella.

Rastita, mikä on todennäköisin pääaine, jota haluaisit opiskelupaikan saatuasi opiskella. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta Maantiede ja ympäristöpolitiikka, valintakoe Ti 2.6.2015 klo 14 18 saleissa M100 (Joensuu), MD100 (Kuopio) ja Lahden kansanopiston auditoriossa (Lahti)

Lisätiedot

Äi 10 Tunti 3. Pilkkusäännöt

Äi 10 Tunti 3. Pilkkusäännöt Äi 10 Tunti 3 Pilkkusäännöt Perussääntö Virkkeen lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Tähän sääntöön ovat tarkennuksia kaikki seuraavat pilkkusäännöt. Eli pilkku tulee lauseiden väliin aina, jos mikään

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Sukunimi. Kaikki etunimet. Henkilötunnus. Sähköpostiosoite. Puhelinnumero

Sukunimi. Kaikki etunimet. Henkilötunnus. Sähköpostiosoite. Puhelinnumero Päähaku, kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma: suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus Valintakoe 23.5.2019 klo 09.00 13.00 Kirjoita henkilö-

Lisätiedot

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla:

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Objekti Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Minä näen sinut. Verbiin liittyvistä nominaalilausekkeista (NP)

Lisätiedot

Suomen kieli ja kulttuuri. Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen.

Suomen kieli ja kulttuuri. Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Suomen kieli ja kulttuuri Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Suomen kielen ja kulttuurin valintakoe

Lisätiedot

KOONTISIVU TEKSTATEN VASTAUSPAPEREIHIN NIILLE VARATTUUN TILAAN. OSIO I ALKAA SIVULTA 2

KOONTISIVU TEKSTATEN VASTAUSPAPEREIHIN NIILLE VARATTUUN TILAAN. OSIO I ALKAA SIVULTA 2 1 SUOMEN KIELEN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO 15.6.2006 KOONTISIVU NIMI HENKILÖTUNNUS ALLEKIRJOITUS OSIO I (MAKSIMIPISTEMÄÄRÄ 65 ½) HAKIJAN PISTEMÄÄRÄ OSIO II (MAKSIMIPISTEMÄÄRÄ 81 ½) HAKIJAN PISTEMÄÄRÄ

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Teoreettinen filosofia Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Teoretisk filosofi Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja

Lisätiedot

3b. -a + -a tai -i + a tai -e + -a KALA KALAA KALAN KALAAN KALASSA KALOJA KALOJEN KALOISSA

3b. -a + -a tai -i + a tai -e + -a KALA KALAA KALAN KALAAN KALASSA KALOJA KALOJEN KALOISSA SANATYYPIT 1. TYÖ TYÖTÄ TYÖN TYÖHÖN TYÖSSÄ TÖITÄ TÖIDEN TÖISSÄ 3b. -a + -a tai -i + a tai -e + -a KALA KALAA KALAN KALAAN KALASSA KALOJA KALOJEN KALOISSA 3e. MUSTIKKA MUSTIKKAA MUSTIKAN MUSTIKKAAN MUSTIKASSA

Lisätiedot

Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista

Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista Päätaso Alataso Harjoituksen nimi Tyyppi Taso 1 Aakkoset ja äänteet Aakkoset 1 Aakkosjärjestys 1 Aukko A 2 Aakkosjärjestys 2 Aukko A 3 Aakkosjärjestys

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

Päähaku, teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma Valintakoe 24.5.2018 klo 9.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, geotieteiden kandiohjelma Valintakoe 2.5.2019 klo 10.00 14.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä

Lisätiedot

Lausemaisuuden asteista

Lausemaisuuden asteista Lauseet ja lauseenvastikkeet TM 16.11.2003 1 Lausemaisuuden asteista päälauseet sivulauseet partisiippiilmaukset infinitiivirakenteet nominaalistukset TM 16.11.2003 2 MIKÄ ON LAUSE? LAUSE ON SYNTAKSIN

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

OLESKELUKORTTIHAKEMUS Unionin kansalaisen perheenjäsen tai muu omainen, joka ei itse ole unionin kansalainen (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia)

OLESKELUKORTTIHAKEMUS Unionin kansalaisen perheenjäsen tai muu omainen, joka ei itse ole unionin kansalainen (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) EU_KORTTI 1 OLESKELUKORTTIHAKEMUS Unionin kansalaisen perheenjäsen tai muu omainen, joka ei itse ole unionin kansalainen (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) Haen oleskelukorttia Haen pysyvää oleskelukorttia

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? MONIKON PARTITIIVI KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? Minulla on kirjoja. Hänellä on koiria. Minulla ei ole levyjä. Hänellä ei ole ystäviä. 2. Missä? Mistä? VERBI Mitä? Ketä? Mihin? (yksikkö) Pöydällä

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia)

EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) EU_REK 1 EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) Haen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Koskee myös Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaisia (UlkL

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Kirjaimet. Jakso "Kirjaimiin ja äänteisiin tutustuminen" Jakso "Vokaalit ja konsonantit" Mäkiset harjoituslista

Kirjaimet. Jakso Kirjaimiin ja äänteisiin tutustuminen Jakso Vokaalit ja konsonantit Mäkiset harjoituslista Mäkiset Sivu 1 / 13 Mäkiset harjoituslista Kirjaimet Jakso "Kirjaimiin ja äänteisiin tutustuminen" 1. Suomen kielen kirjaimet ja äänteet Tutustuminen 2. Suomen kielen äänteitä 1 Osuma 3. Suomen kielen

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

VAIN NE SIVUT TARKASTETAAN, JOIHIN PYRKIJÄ ON MERKINNYT HENKILÖTIE- TONSA ENNEN KOKEEN PÄÄTTYMISTÄ.

VAIN NE SIVUT TARKASTETAAN, JOIHIN PYRKIJÄ ON MERKINNYT HENKILÖTIE- TONSA ENNEN KOKEEN PÄÄTTYMISTÄ. Tiedekunnan merkintöjä LÄÄKETIETEELLISTEN ALOJEN VALINTAKOE 17.5.2017 VASTAUSMONISTE Tehtävään 1 vastataan erilliselle optisesti tarkastettavalle vastauslomakkeelle. Tehtävien 2 17 vastaukset kirjoitetaan

Lisätiedot

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni Suomi 3A Torstai 1. kesäkuuta 2017 Syreeni Lämmittely: Juttele parin kanssa Mitä kuuluu? Millainen päivä sulla on ollut? Mitä sä teit viime viikolla? Kotitehtävä: harjoitus 7 Nominatiivi yksikkövartalo

Lisätiedot

Päähaku, metsätieteiden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, metsätieteiden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, metsätieteiden kandiohjelma Valintakoe 22.5.2019 klo 14.00 18.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Haku viittomakieliseen luokanopettajakoulutukseen

Haku viittomakieliseen luokanopettajakoulutukseen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta Opettajankoulutuslaitos 2001 Haku viittomakieliseen luokanopettajakoulutukseen Henkilötiedot Suku- ja etunimet Henkilötunnus (pv,kk,vv ja tunnusosa) Äidinkieli

Lisätiedot

Päähaku, kielten kandiohjelma: italia Valintakoe klo

Päähaku, kielten kandiohjelma: italia Valintakoe klo Päähaku, kielten kandiohjelma: italia Valintakoe 21.5.2019 klo 9.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi kyrillisillä

Lisätiedot

Älä kirjoita nimeäsi äläkä henkilötunnustasi vastauspaperiin. Jätä tilaa vastauspaperin yläreunaan valvojan merkintöjä varten.

Älä kirjoita nimeäsi äläkä henkilötunnustasi vastauspaperiin. Jätä tilaa vastauspaperin yläreunaan valvojan merkintöjä varten. 1 Älä kirjoita nimeäsi äläkä henkilötunnustasi vastauspaperiin. Jätä tilaa vastauspaperin yläreunaan valvojan merkintöjä varten. SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN VALINTAKOE 4.6.2007 Kokeessa on kolme osaa:

Lisätiedot

Suomen kieli ja kulttuurin valintakoe 2014. Älä koske näihin papereihin ennen kuin saat luvan valvojalta.

Suomen kieli ja kulttuurin valintakoe 2014. Älä koske näihin papereihin ennen kuin saat luvan valvojalta. Suomen kieli ja kulttuurin valintakoe 2014 Älä koske näihin papereihin ennen kuin saat luvan valvojalta. Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Suomen kielen ja kulttuurin valintakoe 2014 Kokeessa

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE OHJEITA Valintakokeessa on kaksi osaa: TEHTÄVÄOSA: Ongelmanratkaisu VASTAUSOSA: Tekstikoe ja Ongelmanratkaisu HUOMIOI SEURAAVAA: 1. TEHTÄVÄOSAN tehtävään 7 ja

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

PARTITIIVI: Mitä? Ketä? Keitä? Millaista? Millaisia?

PARTITIIVI: Mitä? Ketä? Keitä? Millaista? Millaisia? Kannoin kirjapinoa. Käytän silmälaseja. PARTITIIVI: Mitä? Ketä? Keitä? Millaista? Millaisia? Partitiivi vastaa kysymykseen Ketä? Mitä? Keitä? Millaista? Millaisia? Partitiivilla ilmaistaan jonkin kokonaisuuden

Lisätiedot

Genetiivi vastaa kysymykseen kenen, minkä. Yksikössä genetiivin tunnus on -n (koulun, opettajan, kirjan). Nyt opiskelemme monikon genetiivin.

Genetiivi vastaa kysymykseen kenen, minkä. Yksikössä genetiivin tunnus on -n (koulun, opettajan, kirjan). Nyt opiskelemme monikon genetiivin. Monikon genetiivi Genetiivi vastaa kysymykseen kenen, minkä. Yksikössä genetiivin tunnus on -n (koulun, opettajan, kirjan). Nyt opiskelemme monikon genetiivin. Monilla sanoilla voi olla useampi erilainen

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot