Yhdistys- toiminnasta virtaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhdistys- toiminnasta virtaa"

Transkriptio

1 Yhdistys- toiminnasta virtaa Omaishoitajat ja läheiset -liiton seminaari Pidämme puolta pidämme huolta Kylpylähotelli Päiväkummussa ti Marianne Lind Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

2 Mitä on yhdistystoiminta? Kansalais- ja järjestötoiminta on tunnetta intohimoa läsnäoloa kumppanuutta merkityksiä sitoutumista. Se on tehty ihmisten hyvistä aikomuksista ja konkreettisista teoista. Sitä tehdään yhteisöissä ihmisten kesken sekä ihmisten ja yhteisöjen hyväksi. Kansalais- ja järjestötoiminnan suuri missio on tehdä hyvää. (www.kansalaisyhteiskunta.fi) Tehdään hyvää yhdessä!

3 Paikallisyhdistyksemme Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry perustettu v oma toimisto avattiin huhtikuussa projektityöntekijä ja nyt vielä v loppuun saakka 0,5 työntekijä yhdessä Salon paikallisyhdistyksen kanssa jäseniä reilut 250 toimialueeseen kuuluu 3 kuntaa: Lohja, Vihti ja Karkkila toimialueella asukkaita yht. n Organisaatio sääntömääräinen jäsenkokous 2 krt/v. valitsee puheenjohtajan valitsee hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. hallitus järjestötoiminta Raha-automaattiyhdistys muut viranomaiskuviot tapahtumia mediayhteydet muu yhdistyksen ydintoiminta.

4 ELO-projekti (Elämä Lähellä Omaista) vertaistukiryhmät 1 krt/kk Lohja Vihti kk Nummela Karkkila. ILO-ryhmä (Iloa Lasten Omaishoitoperheille) tarkoitettu erityislapsiperheiden vanhemmille. tapahtumia. OVET-omaishoitajavalmennus maksuton valmennus 1 2 krt/v. uusille omaishoitajille ja omaishoitotilannetta lähestymässä oleville. Lohjan seudun Omaishoidon Neuvottelukunta Omaishoidon Foorumi -seminaari 1 krt/v. Omaishoidon Omenia -seminaarit 2 krt/v. pyrkii pitämään omaishoitoon liittyviä asioita esillä antaa tietoa kaupungin päättäville elimille omaishoitoon liittyvistä asioista.

5 Yhdistyksemme tarkoitus Iloa Tukea Vuorovaikuttamista Välittämistä Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on perustettu palvelemaan omaishoitoperheitä auttaa omaishoitoperheitä arjen asioissa on aina käytettävissä apua tarvittaessa osaa ohjata eteenpäin kunkin alan ammattilaisille antaa tietoa ja tiedottaa tarvittaessa ottaa selvää pitää omaishoitoasiaa esillä on yhteyksissä toimialansa kuntien päättäjiin tuntee ja tietää, mitä omaishoito oikeasti on välittää aidosti omaishoitoperheiden tilanteista järjestää tilaisuuksia, joissa omaishoitoasia on esillä osallistuu järjestöjen väliseen yhteistyöhön on aidosti omaishoitoperheiden asialla. Perhe ei hakeudu omaishoitotilanteeseen, vaan ajautuu siihen.

6 Iloa tapahtumat retket yhdessäolotilanteet. Tukea avustaminen viranomaisten viidakossa valmennuksen antaminen omaishoitotilanteissa ja niihin valmistauduttaessa. Vuorovaikuttamista vertaistukiryhmät avoimet ovet toimistolla aina voi soittaa. Välittämistä jokaisen omaishoitajan asiaan perehtyminen asian aina vieminen eteenpäin ja selvittäminen. Asioihin perehtyminen ja välittäminen.

7 Yhdistyksemme arvot Luotettava Läheinen Myötäelävä Välittävä Tasavertainen Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on luotettava tiedon jakaja haluaa välittää omaishoitoperheistä ottaa selvää asioista kuuntelee omaishoitoperheitä auttaa omaishoitoperheitä on lähellä aina, kun tilanne sitä vaatii on tasavertainen yhteistyökumppaneidensa kanssa haluaa saattaa omaishoitajat saman pöydän ääreen intervallipaikkoja tarjoavien ja niissä työskentelevien kanssa kehittää yhteistyötä. Omaishoitajuus tarkoittaa juuri sitä, että pidämme puolta pidämme huolta.

8 Mitä omaishoitaja saa? yhteisöllisyyttä vinkkejä arkeen ja siitä selviytymiseen iloisuutta toimintaa vuorovaikutteisuutta mahdollisuutta vaihtaa kokemuksia voimaantumista lisää itsevarmuutta oppia huolehtimaan myös itsestään elää parempaa elämää ottamaan huomioon erilaiset elämäntilanteet. Omaishoitajalle hoidettavan hyvä mieli, hymy ja kiitos antavat myös kiitoksen.

9 Entä mitä saa hoidettava? aidosti hoidettavastaan välittävän henkilön mahdollisuuden asua kotona mahdollisimman pitkään parhaan hoidettavaan liittyvän asiantuntemuksen osaavan hoidettavan asioiden eteenpäin viejän apu- ja tukimahdollisuuksien selvittäjän apua ja tukea hoidettavalleen etsivän yhteisiä vuosia eteenpäin suunnittelevan ymmärtämystä lämpimän ja läsnä olevan olotilan yhteiset kokemukset jakavan ennen kaikkea: rakkautta. Onni on olla läsnä, arvostaa ja tulla välitetyksi aidosti.

10 Ja mitä saa aktiivitoimija? rakkaita ajatuksia ja ideoita tuleviin haasteisiin upeita kokemusten jakamisia unohtumattomia hetkiä yhteisten ilojen ja surujen läpikäymistä sitoutumista täysin sydämin omaan itseensä pureutumista tunkeutumista oppimista ymmärtämään, että aina ei tarvitse jaksaa mikään kysymys ei ole liian yksinkertainen jokaisella omaishoitajalla saa olla myös omat tunteet purjehtimista kohti omaa satamaa hoidettavan kanssa.

11 Mitä olen itse saanut? valtavasti tietoa ja taitoa lisää empaattisuutta ymmärrystä samastua erilaisiin tilanteisiin vuorovaikutteisuutta tilannekyvyn hallintaa ideoiden poimimista ja soveltamista kerjäämistaitoja ymmärrystä siitä, että eri sosiaali- ja terveysalojen järjestöt eivät kilpaile keskenään koska: Yhdessä olemme enemmän halua ajaa sydämeni täydellä asiaamme eteenpäin. Kysyessäni eräältä vaikeasti hoidettavalta neuvoja hän kiitti ja sanoi, että tuntee itsensä todella tärkeäksi. Voisiko parempaa kiitosta saada.

12 Saamiamme palautteita Hyvää ja virikkeellistä toimintaa. Avoimia tilaisuuksia ja hyvät nettisivut. Yhdistyksen toiminta upeaa täysi kymppi. Jaksamista, sillä toimintaa hoitaa vain muutama henkilö. Toiminta tukee potilasjärjestöjen toimintaa. Varmaan paras yhdistys. Ihanat vetäjät ja työntekijät. Jatkakaa samaan tyyliin. Aktiivinen, mutta lapsiperheille enemmän ohjelmaa. Palautteita satoja myös kritiikkiä ja toivomuksia, joita aina toivommekin. Kuten järjestötoiminnassa, myös yhdistyksissä: Yhdessä olemme enemmän!

13 Vastauksia palautteisiin lisää vertaistukiryhmiä lasten omaishoitoperheiden tarpeiden ymmärtäminen tätä varten perustettu uusi vertaistukiryhmä nimeltään ILO erilaiset tarpeisiin vastaavat tapahtumat myös yhteiset tapahtumat kaikille jäsenille tapahtumia myös muille omaishoidosta kiinnostuneille Erinomaisen Mainiot Perheet loistavia ideoita niihin vastaamista mahdollisuuksien ja aikataulun mukaan kaikki palautteet ja toivomukset erittäin tärkeitä myös niiden pohjalta toimimme muitakaan jäseniämme unohtamatta.

14 Kuvien tarina Värikäs puu. kuvaa kaikkia omaishoitoperheen tilanteita: Välillä puun lehdet ovat tummia, mutta toisinaan ne värikkäinä tuovat myös iloa elämään. Yhteen tavoittelevat kädet kertovat siitä, että yhdessä oleminen jatkuu myös omaishoitajuuden myötä sitä yhteyttä mikään ei voi rikkoa. Sydän viestii omaishoitotilanteesta paremmin kuin sata sanaa: Työtä tehdään tiedolla ja taidolla, mutta ennen kaikkea rakkaudella.

15 Purjeet kuljettavat elämää niitä juuri tarkoittaa myös Yhdistystoiminnasta virtaa. Kasvi lehtineen, aurinko säteineen on esimerkki omaishoitotilanteen palkitsevuudesta: Vaikka osa lehdistä olisi jo kellastunut, jokainen onnistuminen sekä hoidettavan kiitos ja tyytyväisyys kasvattavat uusia lehtiä. Jokainen omaishoitaja ja -hoidettava mieltää viestin omalla tavallaan.

16 Perhepotrettiin Jalavan koulun oppilas Kimmo on kuvannut oman seitsenhenkisen perheensä. ILO on Jalavan koulun oppilaan Mikon näkemys siitä, miten tuottaa Iloa Lasten Omaishoitoperheille: Ilossa on aina mukana paljon rakkautta. Kaikki nämä kuvat yhdessä kertovat, miten paljon yhdistystoiminta antaa sekä toimijoille, jäsenille että hoidettaville.

17 Onni Onni. Jokaisella omansa. Onni olla töissä ja elää. Kaikesta löytyy murunen onnea. Onni pieni sana, jolla on aivan ihana tarkoitus. Onnea tarvitaan aina. (sanat: Paula Iivonen) Onnea saa myös yhdistystoiminnasta!

18 Kiitos mielenkiinnostanne! Omaishoitajat ja läheiset -liiton seminaari Pidämme puolta pidämme huolta Kylpylähotelli Päiväkummussa ti Marianne Lind Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin valmentamisen opas

Hyvinvoinnin valmentamisen opas Hyvinvoinnin valmentamisen opas Jos sä haluut reipas olla ja täysin pihalle saa mennä polla. Tule keskipihalle, siellä alkaa pihakesä päivittäin klo 15-16. Ellei sada vettä, räntää, lunta tai et vedä päiväunta.

Lisätiedot

Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta

Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta JULKAISIJAT Lakeuden Omaishoitajat ry, www.lakeudenomaishoitajat.fi Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry,

Lisätiedot

Lähellä. innostui. Teemat Omaishoitaja harrastaa Kansainvälisyys. majakoista s. 6. Sirpa Volanen. lehti omaishoitajille ja läheisille

Lähellä. innostui. Teemat Omaishoitaja harrastaa Kansainvälisyys. majakoista s. 6. Sirpa Volanen. lehti omaishoitajille ja läheisille Lähellä lehti omaishoitajille ja läheisille 3 2014 Sirpa Volanen innostui majakoista s. 6 Teemat Omaishoitaja harrastaa Kansainvälisyys Lähellä 3 2014 Tilaa konferenssijulkaisu! Kansainvälisyys sisältö

Lisätiedot

OVIA OMAISHOITAJUUTEEN

OVIA OMAISHOITAJUUTEEN OVIA OMAISHOITAJUUTEEN Käsikirja Ovet-omaishoitajavalmennuksen järjestäjille Sandra Gehring Malla Heino Merja Kaivolainen Maria Malmi Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 2012 1 OVIA OMAISHOITAJUUTEEN

Lisätiedot

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI. - Onneksi on omaishoitaja -

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI. - Onneksi on omaishoitaja - Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI - Onneksi on omaishoitaja - Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli Avoinna arkisin 9-15 p. 0400-802

Lisätiedot

SYYSKIRJE 2013 PIDÄMME HUOLTA- PIDÄMME PUOLTA LAKEUDEN OMAISHOITAJAT RY. www.lakeudenomaishoitajat.fi

SYYSKIRJE 2013 PIDÄMME HUOLTA- PIDÄMME PUOLTA LAKEUDEN OMAISHOITAJAT RY. www.lakeudenomaishoitajat.fi LAKEUDEN OMAISHOITAJAT RY www.lakeudenomaishoitajat.fi Seinäjoki, Kauhava, Kurikka, Lapua, Ilmajoki, Jalasjärvi SYYSKIRJE 2013 PIDÄMME HUOLTA- PIDÄMME PUOLTA Kuitenkin meidän yhdistyksenä tulee ajatella

Lisätiedot

ONNEKSI ON OMAISHOITAJA YHDISTYKSET TOIMIVAT. Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf 1991-2011

ONNEKSI ON OMAISHOITAJA YHDISTYKSET TOIMIVAT. Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf 1991-2011 ONNEKSI ON OMAISHOITAJA YHDISTYKSET TOIMIVAT Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf 1991-2011 Onneksi on Julkaisija: Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta. Hyvin organisoituna valtava voimavara. Tea Tulikallio Heikki Malinen

Vapaaehtoistoiminta. Hyvin organisoituna valtava voimavara. Tea Tulikallio Heikki Malinen 1 Tea Tulikallio Heikki Malinen Vapaaehtoistoiminta Hyvin organisoituna valtava voimavara Esimerkkejä vapaaehtoistoiminnasta Helsingin kaupungin palvelukeskuksissa 2 3 Vapaaehtoistoiminta Hyvin organisoituna

Lisätiedot

JA SAIRASTAVALLE TOIPUVILLE JA SYÖMISHÄIRIÖTÄ SIITÄ TOIPUVALLE. Tuntea joku, jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys

JA SAIRASTAVALLE TOIPUVILLE JA SYÖMISHÄIRIÖTÄ SIITÄ TOIPUVALLE. Tuntea joku, jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys SAIRASTAVILLE SYÖMISHÄIRIÖTÄ JA SAIRASTAVALLE TOIPUVILLE JA SIITÄ TOIPUVALLE Tuntea joku, jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys välimatkoista tai lausumattomista ajatuksista huolimatta - se voi tehdä tästä

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 1/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 2 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Vuosi on vaihtunut ja haasteellinen kevät 2014 edessä. Yhdistyksemme kevään ohjelmaa on

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen ja Tuula

Lisätiedot

KOTONA PIDEMPÄÄN-PROJEKTI 2008-2010 LOPPURAPORTTI 2010. Marjo Silvander

KOTONA PIDEMPÄÄN-PROJEKTI 2008-2010 LOPPURAPORTTI 2010. Marjo Silvander KOTONA PIDEMPÄÄN-PROJEKTI 2008-2010 LOPPURAPORTTI 2010 Marjo Silvander 2 SISÄLTÖ 1. PROJEKTIN TAUSTA JA TAVOITTEET SIVU 1.1. Tausta 3 1.2. Tavoitteet 4 1.3. Kohderyhmät 4 1.4. Yhteistyötahot 4 1.5. Toiminta-alueet

Lisätiedot

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja Syksy 2009 Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja Pionin lehti nro 2/2009 Sisältö 2/2009 3 Puheenjohtajan terveiset 4 Terveiset liitosta 6 Järjestötoiminnan merkityksestä PIONIn toimintaa: 7 PioniSANAISAT-runoryhmä

Lisätiedot

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja Talvi 2009 Joku sanoi hyvän sanan jollekin ojensi lämpimän käden. Ja heidän maailmansa ei enää entisensä. Koskaan. Se on auringon paisteen laulavien lintujen maailma lämmön ja ystävyyden kohtauspaikka.

Lisätiedot

Neuvonta puhelin. Syömishäiriö liitto- Toivomme, Tässä numerossa

Neuvonta puhelin. Syömishäiriö liitto- Toivomme, Tässä numerossa Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n jäsen ja tiedotuslehti 3/2011 Tässä numerossa Toivomme, että SYLILLINEN herättää ajatuksia ja rakentavaa keskustelua. Syömishäiriö liitto- -SYLI ry toivottaa jäsenille, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

Lähellä OMAISHOITO LAPSIPERHEISSÄ SIJAISHOITO. Perhe on paras tiimi LEHTI OMAISHOITAJILLE JA LÄHEISILLE

Lähellä OMAISHOITO LAPSIPERHEISSÄ SIJAISHOITO. Perhe on paras tiimi LEHTI OMAISHOITAJILLE JA LÄHEISILLE Lähellä LEHTI OMAISHOITAJILLE JA LÄHEISILLE OMAISHOITO LAPSIPERHEISSÄ SIJAISHOITO Perhe on paras tiimi 4 2013 Lähellä 4 2013 Tässä numerossa Omaishoito lapsiperheissä Sijaishoito SISÄLTÖ 4 Perhe on paras

Lisätiedot

Rehtori Päivi Saarelaisen valmistujaispuhe 29.5.2015

Rehtori Päivi Saarelaisen valmistujaispuhe 29.5.2015 Rehtori Päivi Saarelaisen valmistujaispuhe 29.5.2015 Hyvät valmistuvat opiskelijat, opiskelijoiden läheiset, muut kutsuvieraat ja oppilaitoksen oma henkilöstö! Tänään on erinomainen päivä kiittää kaikkia

Lisätiedot

Jäsenlehti nro 9 talvi 2013

Jäsenlehti nro 9 talvi 2013 Jäsenlehti nro 9 talvi 2013 pidämme puolta pidämme huolta! Jäsenlehti nro 9 talvi 2013 sisällys 3 Puheenjohtajan palsta 5 MoPOn syysstartti 7 Oikeus omaan aikaan 9 Kumppanuustalo Artteli ry - todellinen

Lisätiedot

Malla Heino Merja Kaivolainen. Toimivat vertaiset - Kirjanen omaishoitoyhdistysten vertaistukitoimintaan

Malla Heino Merja Kaivolainen. Toimivat vertaiset - Kirjanen omaishoitoyhdistysten vertaistukitoimintaan Malla Heino Merja Kaivolainen Toimivat vertaiset - Kirjanen omaishoitoyhdistysten vertaistukitoimintaan 1 Sisällysluettelo Aluksi 4 1. Vertaistukitoiminnan periaatteita 6 1.1. Vertaistoiminnan arvot 8

Lisätiedot

Virta-avain 1/2014 1/2014 1

Virta-avain 1/2014 1/2014 1 1/2014 1 Sisällysluettelo Varapuheenjohtajan palsta.3 Historiikki..4-7 Historian paras tauti..8 Kevennys..9 Aiemmin tapahtunutta 10-11 Opiskelijan elämää.12 Unelmat.13-17 Tapahtumakalenteri..18-19 Tapahtumat

Lisätiedot

Lapsi ja ero -hanke (2012 2014) Onni löytyy arjesta.

Lapsi ja ero -hanke (2012 2014) Onni löytyy arjesta. Lapsi ja ero -hanke (2012 2014) Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osastolla alkoi vuonna 2012 Lapsi ja ero kehittämishanke (RAY 2012-2014), joka on käynnistänyt uusia varhaisen

Lisätiedot

LEHTI OMAISHOITAJILLE JA LÄHEISILLE

LEHTI OMAISHOITAJILLE JA LÄHEISILLE Lähellä LEHTI OMAISHOITAJILLE JA LÄHEISILLE 2/2011 TEEMA: 20 vuotta liiton toimintaa Katsaus historiaan Vapaaehtoistoiminnan vuosi Kesän lähestyessä Lähellä 4 Rikkaita vuosia - Eine Aureusva on pioneeri

Lisätiedot

Tovivoimaa. Tovi tukea 1. Carina Hannukka tukee nyt toisia. Ben Furman: KAIKILLA ON EDELLYTYKSET ANTAA JA SAADA APUA

Tovivoimaa. Tovi tukea 1. Carina Hannukka tukee nyt toisia. Ben Furman: KAIKILLA ON EDELLYTYKSET ANTAA JA SAADA APUA Tovi tukea 1 2015 Aika parantaa -verkoston lehti Lontoon Rushey Greenissa toimii terveysaseman ja aikapankin yhteistyö YHTEISÖT AIKAA VAIHTAMASSA Carina Hannukka tukee nyt toisia Ben Furman: KAIKILLA ON

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot