Enterprise Europe Network

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Enterprise Europe Network"

Transkriptio

1

2

3 Enterprise Europe Network on maksuttomia kansainvälistymispalveluita pk-yrityksille tarjoava verkosto, jolla on asiantuntijoita yli 50 maassa ympäri maailman. Verkosto tarjoaa yrityksellesi: Yleistä kansainvälistymis- ja lakineuvontaa Seminaareja ajankohtaisista kansainvälistymiseen liittyvistä aiheista Tukea oikean EU-rahoitusohjelman etsimiseen Palveluita kansainvälisen yhteistyökumppanin hakuun Palautekanavan EU-komissiolle kohtaamistasi sisämarkkinaongelmista Lue lisää osoitteesta

4 Oppas Lapland löysi yhteistyökumppanin Yrityskontaktipörssin avulla Oppas Lapland Oy on Kittilän Levillä toimiva yritys, joka suunnittelee, tuottaa ja valmistuttaa kodintekstiilituotteita sekä asusteita. Yrityksen keskeisenä ajatuksena on toimivien, laadukkaiden tuotteiden sekä lappilaisen designin yhdistäminen.

5 Oppas Laplandin perustaja, aloittava yrittäjä Jenni Närhi oli etsimässä yhteistyökumppania, joka voisi painaa kankaita yrityksen omien kuosien mukaan ja ommella tuotteet valmiiksi lopputuotteiksi. Hän toivoi löytävänsä yhteistyökumppanin lähialueelta, kuten Baltiasta. Närhi otti yhteyttä Enterprise Europe Network - verkoston asiantuntijaan Hannele Halmetojaan ja sopivaa kumppania lähdettiin etsimään verkoston Yrityskontaktipörssin avulla. Närhi selasi tietokannassa sopivilla hakukriteereillä aktiivisia kumppaninhakuilmoituksia ja löysi kiinnostavia ulkomaisten yritysten yhteistyöilmoituksia. Halmetojan avulla hän vaihtoi yhteystietoja näiden yritysten kanssa ja otti sitten yhteyttä yrityksiin.

6 Ilman aiempia verkostoja ja ilman toimialan tuntemusta aloittavan yrittäjän olisi ollut mahdotonta etsiä yksin yhteistyökumppaneita, Närhi sanoo. Halmetojan kanssa hän laati myös oman kumppaninhakuilmoituksensa Yrityskontaktipörssiin. Omaan ilmoitukseensa hän sai yhteydenottoja yrityksiltä ja yksi yritys Baltian maista vaikuttikin erittäin potentiaaliselta yhteistyökumppanilta. Närhi oli yhteyksissä kyseisen yrityksen kanssa, ja myöhemmin yritykset tapasivatkin. Närhi koki tärkeäksi mahdollisen yhteistyökumppanin tapaamisen henkilökohtaisesti. Yritykset sopivat yhteistyöstä, jossa Oppas Lapland painatuttaa ja valmistuttaa tekstiilituotteita Baltiassa. Ilman aiempia verkostoja ja ilman toimialan tuntemusta aloittavan yrittäjän olisi ollut mahdotonta etsiä yksin yhteistyökumppaneita, Närhi sanoo. Lisäksi Oppas Lapland on aloittamassa yhteistyötä toisenkin Yrityskontaktipörssin kautta löytyneen yrityksen kanssa. Tämä yhteistyökumppani löytyi, kun Närhi puolestaan otti yhteyttä pörssistä löytyneeseen ilmoitukseen. Yrityskontaktipörssissä on yli ilmoitusta. Pörssin avulla voit löytää kumppanin kaupalliseen, teknologiseen tai tutkimusyhteistyöhön.

7

8

9 Seminaari auttoi löytämään oikeat kontaktit TellAbout tarjoaa seuraavan sukupolven albumit

10 Lakineuvonta kansainvälisissä kysymyksissä Tarjoamme yleistä lakineuvontaa mm. EU-säädösten vaikutuksista ja täytäntöönpanosta, eri maiden kansallisesta lainsäädännöstä, kv -kaupan sopimuksista ja riitatilanteista, kuljetusehdoista, verotuksesta ja julkisista hankinnoista. TellAbout on suomalainen startup -yritys, joka tähtää suoraan kansainvälisille markkinoille. Yritys tarjoaa kuluttajille ja seuroille yksityisiä digitaalisia albumeita. Albumi mahdollistaa ryhmän muistojen ja tarinoiden kokoamisen talteen heti katseltavaan muotoon helposti ja turvallisesti. Valokuva-albumin sijaan TellAbout -albumit ovat eläviä, eli niihin on mahdollista koota ja täydentää tarinoita tekstimuodon lisäksi kuvin, videoin ja äänittein. Albumien käyttö onnistuu niin älypuhelimella, tabletilla, läppärillä kuin myös pöytätietokoneella. Nykyaikainen albumi tulostuu helposti myös kirjaksi kun niin halutaan. TellAbout luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, jakamista läheisten kesken ja tarinointia, jonka halutaan säilyvän. Kyseessä on yksityinen palvelu, joka ei perustu mainosrahoitukselle, vaan asiakkaiden tilausmaksuihin. Kaikki albumit ovat yksityisiä ja niiden olemassaolosta tietävät vain albumiin kutsutut henkilöt. Enterprise Europe Networkista löytyi monenlaista apua TellAboutin tutkimus- ja tuotepäällikkö Mia Lähteenmäki osallistui Enterprise Europe Networkin järjestämään seminaariin. Puolenpäivän panostuksella seminaarista löytyi yritykselle monta arvokasta kontaktia. Kiinnostuimme heti Enterprise Europe Network -verkostosta, jonka avulla voi etsiä ja löytää yhteistyökumppaneita tietyistä Euroopan maista. Kyseiset yritykset edustavat erityyppisiä yrityksiä, joiden löytäminen suoraan netistä voi olla kiven alla, Lähteenmäki sanoo. Pienten ja keskisuurien yritysten nettipresenssi Euroopassa on hyvin vaihtelevaa. Sopivien yhteistyökontaktien löytäminen on epävarmaa ja aikaa vievää. Kontaktin löytäminen on vaikeampaa, kun kyseessä on yhteistyö eikä pelkkä tilaaja/toimittajasuhde. Mietimme myös mistä saisimme vastauksen myyntiin liittyvään kansainväliseen verotuskysymykseen, jolla oli vaikutuksia tuotekehitykseemme. Laitoin lopulta kysymyksen Enterprise Europe Networkin asiantuntijalle ja sain veroasiantuntijan vastauksen, joka kattoi sekä nykytilanteen kuin myös tulevaisuudessa tiedossa olevat muutokset, kertoo Lähteenmäki. Tuntuu hyvältä tietää että Euroopan unioni tukee (pien) yritystoimintaa ja tekee jotakin konkreettista auttaakseen yritysten kasvumahdollisuuksia maarajojen pilkkomassa Euroopassa. Mielestäni se jos mikä on erittäin viisasta talouspolitiikkaa meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta. Lähteenmäki kiittelee.

11 Ajankohtaisseminaarit Järjestämme vuosittain n seminaaria ajankohtaisista aiheista eri paikkakunnilla, yhteistyössä paikallisten kauppakamareiden, ELY -keskusten ja muiden toimijoiden kanssa.

12 Bisnestä yrityskontaktimatkasta LEDejä kaloille Maailman suurimmalla akvaarioketjulla Sea Lifella on yli 40 akvaariota ympäri maailmaa ja nykyään Ruotsin akvaarion kalat saavat nauttia suomalaisesta LED - valaistusosaamisesta. Enterprise Europe Networkin ja Navitas Kehityksen yhteistyössä järjestämä yrityskontaktimatka Berliiniin poiki varkautelaiselle Led Suutari Oy:lle kontaktin yhteen maailman suurimmista elämyskohdeoperaattoreista.

13 Järjestämme räätälöityjä yrityskontaktimatkoja yritysryhmille tai yksittäisille yrityksille. Matkat voivat olla toimialakohtaisia tai yritykset voivat olla eri aloilta. Matkan ohjelmaan voi kuulua yritysten toiveiden mukaan järjestettyjä kahdenvälisiä tapaamisia kohdealueen yritysten kanssa tai seminaariesityksiä kohdemaan markkinoista. Onnenkantamoinen yhdistettynä oikeaan yrittäjäasenteeseen ruokkivat bisnestä Led Suutari Oy:n toimitusjohtaja Risto Koponen osallistui Enterprise Europe Networkin järjestämälle yrityskontaktimatkalle Saksaan. Onnekkaan sattuman kautta majoittuminen berliiniläisessä hotellissa avasi mahdollisuuden bisnekseen. Hotellin aulassa sijaitseva akvaario herätti Koposen kiinnostuksen ja saman tien selvitettiin kenen kanssa akvaarion valaistuksen korvaamisesta LEDeillä voisi keskustella. Hotellihenkilökunnan ystävällisen avustuksen ja muutaman puhelun jälkeen selvisi, että kyseistä akvaariota operoi Sea Life, yksi maailman tunnetuimmista elämyskohdebrändeistä. Sea Life on osa Merlin Entertainments Groupia (UK), jonka tunnettuihin kohteisiin lukeutuvat mm. Madame Tussauds -vahakabinetti, Legoland sekä The EDF Energy London Eye. Kontakti Sea Lifeen johti lopulta LED-valaistusjärjestelmän pilottitoimitukseen Ruotsissa sijaitsevaan kohteeseen. Saadut kokemukset ovat olleet rohkaisevia kalat viihtyvät ja energiaa säästyy, toteaa Koponen. Käynnissä ovat myös neuvottelut järjestelmän toimittamisesta Sea Lifen Saksan kohteeseen. Yrityskontaktimatkan järjestelyistä osaltaan huolehtineen Enterprise Europe Networkin asiantuntijan Kimmo Häyrisen mukaan retki Saksaan oli menestyksekäs. Syntyneiden kauppojen ohella vierailu tuotti asiakkaalle myös teknologiayhteistyökumppanuuden berliiniläisen optoelektroniikan tutkimuslaitoksen kanssa. Kun riittävästi pörrää ja pitää mielen avoimena, niin voi verkkoon tarttua kontakteja, jotka johtavat liiketoimintaan, toteaa Häyrinen. Berliinin yrityskontaktimatka järjestettiin Navitas Kehitys Oy:n aloitteesta. Sopivien kontaktien etsimisestä sekä tapaamisjärjestelyistä vastasi Enterprise Europe Network yhdessä kohdemaan paikallisen kumppanin TSB Innovationsagentur Berlin GmbH kanssa.

14 Enterprise Europe Network -verkoston avulla Sunborn Saga löysi nostetta hoitoalalle Enterprise Europe Network tarjoaa yrityksille tilaisuuksia löytää kansainvälisiä kumppanuuksia. Fysioterapeuttisia tuotteita maahantuova Sunborn Saga Oy löysi tuotevalikoimaansa oivan lisän verkoston avulla.

15 Yrityskontaktipörssissä on yli ilmoitusta. Pörssin avulla voit löytää kumppanin kaupalliseen, teknologiseen tai tutkimusyhteistyöhön. Turkulainen Sunborn Saga Oy löysi Enterprise Europe Network -verkoston kautta istuimen, joka jousitekniikkaa hyödyntäen auttaa harjoittelemaan tuolilta nousemista - eli taitoa, joka saattaa sairauksien tai ikääntymisen myötä kadota. SpringUp Sport -nousuharjoittelutuolilla fysioterapian asiakas voi harjoitella istumasta nousemista turvallisesti. Tuote on yksi tuhansista, mutta kentällä pitää aina olla jotain uutta, toteaa Sunborn Sagan Jens Grübl, erinomaista suomea puhuva hoitoalan konkari, joka tuli myyntitehtävien myötä Suomeen 15 vuotta sitten. Sunborn Saga Oy esitteli ensimmäistä SpringUp Sport -nousuharjoittelutuolia Apuvälinemessuilla Tampereella ja palaute oli erittäin positiivista. Kysyntä tuotteelle on hyvä Suomen kaltaisessa maassa, jossa ikääntyvien osuus kasvaa. Tuote on lupaava myös siten, että jatkojalostamismahdollisuuksia on paljon; tuote voidaan varioida vastaamaan erilaisten ryhmien tarpeita. Helpompaa kuin messujen kiertäminen Maahantuontiyrityksen portfolioon tarvitaan uusia tuotteita ja kansainväliset messut ovatkin yksi hyvä tapa löytää sopivia uutuuksia. Resurssit eivät kuitenkaan riitä kaikkien messujen kiertämiseen ja niilläkin messuilla, joilla ehtii käymään, tulee taatusti nähtyä vain osa tarjonnasta. Tällaisessa tilanteessa Enterprise Europe Network -verkosto voi auttaa. Verkoston asiantuntija tekee yrityksen tarpeiden mukaan haun verkoston sähköisestä Yrityskontaktipörssitietokannasta. Näin kävi myös tässä nousuharjoittelutuoliin liittyvässä tapauksessa. Asiantuntijat Sami Uusitalo ja Timo Huttunen auttoivat Sunborn Sagaa kokoamaan listan potentiaalisista yhteistyökumppaneista, ja yritys löysikin sopivan tuotteen Hollannista. Verkosto auttaa ensikontaktin luomisessa, minkä jälkeen yritys itse vie asian maaliin. Monen sähköpostiviestin ja puhelinsoiton jälkeen maahantuontiin liittyvät yksityiskohdat olikin saatu jo sovittua ja ensimmäinen tuotenäyte saapui Suomeen.

16 Yrityskontaktitapahtuma avasi ovet Espanjan markkinoille Suomalainen keksintö yksinkertaistaa espanjalaisten mobiilin elämäntavan Barcelonan Mobile World Congress (MWC) tapahtumasta löydetty kontakti on mahdollistanut suomalaisen keksinnön rantautumisen Espanjaan. Messujen yhteydessä järjestetyssä Enterprise Europe Networkin yrityskontaktitapahtumassa suomalainen yritys löysi itselleen sopivan edustajan Espanjan markkinoille ja yhteistyö lähti heti lupaavasti käyntiin. Tampereella sijaitseva yritys Piceasoft lähti Barcelonaan hyvin valmistautuneena. Yrityksen yhteistyökumppanihakuilmoitus hiottiin kuntoon ja se mahdollisti tapaamiset sopivien yritysten kanssa. Molempien osapuolten etukäteen hyväksymät ja aikataulutetut tapaamiset toteutuivat Enterprise Europe Network - tapahtumalle varatussa tilassa messujen keskeisellä paikalla. Espanjalainen Montesab Consulting vaikutti heti ensimmäisen tapaamisen perusteella hyvin varteenotettavalta kumppanilta Espanjan markkinoille ja neuvotteluja päästiin jatkamaan heti tapahtuman jälkeen. Yritykset ovat solmineet yhteistyösopimuksen ja Montesab Consulting edustaa Espanjassa Piceasoftin tuotteita. Kohdeasiakkaina ovat operaattorit ja muut mobiililaitteiden myyntiketjut. Montesab Consulting tarjoaa asiakkailleen nopean pääsyn Espanjan ICT - markkinoille monella eri sektorilla keskittyen riskien minimointiin ja tuoton maksimointiin. Yrityskontaktitapahtumasta lisäarvoa messuvierailulle Vuosittaisen yrityskontaktitapahtuman pääjärjestäjä on paikallinen Enterprise Europe Network - toimija Kataloniasta, ACC1O. Tapahtuman markkinointi sekä yritysten tukeminen aina kumppanihakuilmoituksen luomisesta paikan päällä tapahtuvaan asioiden organisointiin ja jälkiseurantaan saakka on maiden omien Enterprise Europe Network asiantuntijoiden vastuulla. Suomessa järjestelyistä osaltaan vastanneen Teija Pakasen mukaan

17 Kuva: Piceasoft Yrityskontaktitapahtumat Enterprise Europe Network järjestää vuosittain kymmeniä kansainvälisten messujen yhteydessä olevia yrityskontaktitapahtumia, joissa on mahdollisuus tavata lyhyessä ajassa monia potentiaalisia uusia yhteistyökumppaneita ennalta sovituissa kahdenkeskisissä tapaamisissa. Barcelonan mobiilimessut ovat yksi alan vuoden päätapahtumista ja siellä kannattaa ehdottomasti olla paikalla. ACC1O:n vuosien kokemus yrityskontaktitapahtumien järjestämisestä sekä yhteistyöstä MWC - messujen järjestäjien kanssa takaa laadukkaat puitteet tällaisen tapahtuman toteuttamiseen. Yrityskontaktitapahtumat mahdollistavat etukäteen sovitut tapaamiset juuri sopivien yritysten kanssa, jotka ovat monesti muutoin vaikeasti toteutettavia messuvierailulla.

18 Pk-yritysten palautepalvelu Välitämme komissiolle tietoa yritysten kohtaamista sisämarkkinaongelmista Enterprise Europe Network välittää Euroopan komissiolle tietoa ongelmista, joita yritykset kohtaavat sisämarkkinoilla toimiessaan. Verkosto neuvoo yrityksiä luottamuksellisesti konkreettisissa tilanteissa ja raportoi yritysten ongelmatilanteista komissiolle ilman, että vaikeuksia kohdanneet yritykset ovat tunnistettavissa. Tavoitteena on yksinkertaistaa ja parantaa sisämarkkinalainsäädäntöä. Tarkoituksena on varmistaa, että tulevissa poliittisissa päätöksissä voitaisiin ottaa aiempaa paremmin huomioon sisämarkkinoilla toimivien yritysten käytännön kokemukset. Jos yrityksesi joutuu EU:n sisämarkkinoilla sellaisen viranomaismenettelyn kohteeksi, joka haittaa tavaroiden tai palveluiden vapaata liikkuvuutta, voi verkoston kautta välittää tästä tiedon komissiolle jatkotoimenpiteitä varten. Esimerkkejä tällaisista menettelyistä ovat EU-sääntelyn virheellinen soveltaminen, kansalliset standardivaatimukset ja muut protektionistiset toimenpiteet.

19

20 20 Euroopan komissio, kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanovirasto tai kukaan niiden edustajista ei vastaa tässä tarjotun tiedon käyttämisestä aiheutuvista ongelmista. Tässä julkaisussa esitetyt näkemykset ovat tekijän omia, eivätkä ne välttämättä ole yhteneviä Euroopan komission toimintaperiaatteiden kanssa.

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network enterprise europe 1 Enterprise Europe Network 2 on maksuttomia kansainvälistymispalveluita pk-yrityksille tarjoava verkosto, jolla on asiantuntijoita yli 50 maassa ympäri maailman. 3 Verkosto tarjoaa yrityksellesi:

Lisätiedot

Enterprise Europe Network palvelut

Enterprise Europe Network palvelut Enterprise Europe Network palvelut Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä 3.4.2014 Maija Kärkäs Helsingin seudun kauppakamari ENTERPRISE EUROPE NETWORK tarjoaa maksuttomia kansainvälistymispalveluja pk-yrityksille

Lisätiedot

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network enterprise europe 1 2 Enterprise Europe Network on maksuttomia kansainvälistymispalveluita pk-yrityksille tarjoava verkosto, jolla on asiantuntijoita yli 50 maassa ympäri maailman. 3 Verkosto tarjoaa yrityksellesi:

Lisätiedot

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 26.8.2014

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 26.8.2014 Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 26.8.2014 ENTERPRISE EUROPE NETWORK -yrityspalveluverkosto Yli 50 maata Yli 600 partneriorganisaatiota Yli 3000 asiantuntijaa EU:n

Lisätiedot

Yhteistyökumppanit maailmalta Wanha Satama 18.3.2014 Marjo Uotila. Enterprise Europe Networkin esittelyvideo

Yhteistyökumppanit maailmalta Wanha Satama 18.3.2014 Marjo Uotila. Enterprise Europe Networkin esittelyvideo Yhteistyökumppanit maailmalta Wanha Satama 18.3.2014 Marjo Uotila Enterprise Europe Networkin esittelyvideo ENTERPRISE EUROPE NETWORK -yrityspalveluverkosto Yli 50 maata Yli 600 partneriorganisaatiota

Lisätiedot

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 22.11.2012 Keuruu

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 22.11.2012 Keuruu Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 22.11.2012 Keuruu ENTERPRISE EUROPE NETWORK -yrityspalveluverkosto Yli 50 maata Yli 600 partneriorganisaatiota Yli 3000 asiantuntijaa

Lisätiedot

Enterprise Europe Network - verkoston palvelut pk-yrityksille

Enterprise Europe Network - verkoston palvelut pk-yrityksille Enterprise Europe Network - verkoston palvelut pk-yrityksille ENTERPRISE EUROPE NETWORK tarjoaa maksuttomia kansainvälistymispalveluja pk-yrityksille Yli 50 maata Yli 600 partneriorganisaatiota Euroopan

Lisätiedot

SELVITYS SUOMALAISTEN BIO- JA LÄÄKEALAN YRITYSTEN KIINNOSTUKSESTA JA MAHDOLLISUUKSISTA TOIMIA VENÄJÄLLÄ

SELVITYS SUOMALAISTEN BIO- JA LÄÄKEALAN YRITYSTEN KIINNOSTUKSESTA JA MAHDOLLISUUKSISTA TOIMIA VENÄJÄLLÄ SELVITYS SUOMALAISTEN BIO- JA LÄÄKEALAN YRITYSTEN KIINNOSTUKSESTA JA MAHDOLLISUUKSISTA TOIMIA VENÄJÄLLÄ Finnmedi Oy Niko Lönn 6.5.2013 2 (15) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Suomalaisten yritysten kiinnostus

Lisätiedot

Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja vientiin

Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja vientiin Tervetuloa seminaariin! Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja vientiin 16.4.2015 YHDESSÄ YRITYSTEN PUOLESTA Perinteitä kunnioittaen Kauppakamarien juuret ovat kotimaassa ja verkostot vievät maailmalle.

Lisätiedot

Julkiset hankinnat Vantaalla - infotilaisuus

Julkiset hankinnat Vantaalla - infotilaisuus Tervetuloa seminaariin! Julkiset hankinnat Vantaalla - infotilaisuus 6.3.2015 YHDESSÄ YRITYSTEN PUOLESTA Helsingin seudun kauppakamari Kauppakamarin missio on vahvistaa yritysten menestystä Helsingin metropolialueella.

Lisätiedot

Projektien projekti. mitattavaa hyötyä yhteistyöllä. Serviisi, Equal-yhteisöaloite, loppuraportti KATRI SALONEN & SANNA MERISALO (TOIM.

Projektien projekti. mitattavaa hyötyä yhteistyöllä. Serviisi, Equal-yhteisöaloite, loppuraportti KATRI SALONEN & SANNA MERISALO (TOIM. Turun ammattikorkeakoulun puheenvuoroja 40 KATRI SALONEN & SANNA MERISALO (TOIM.) YISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAJAT VARSINAIS-SUOMESSA Hyvinvointiklusterin esiselvitys Projektien projekti

Lisätiedot

Ajankohtaista yrityksille s. 3-5. Osaamista ja yhteistyötä s. 4-5. Find IT Link IT PIKIT s.12-13. Tulevaisuuden tekijöitä s. 14-15

Ajankohtaista yrityksille s. 3-5. Osaamista ja yhteistyötä s. 4-5. Find IT Link IT PIKIT s.12-13. Tulevaisuuden tekijöitä s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI HELMIKUU 2011 Kuva: Salon kaupunki Arto Mäkinen Innovaatioita Salosta 1960-2010 Ajankohtaista yrityksille s. 3-5 Osaamista ja yhteistyötä s. 4-5 Find IT Link IT PIKIT s.12-13

Lisätiedot

VARMUUSKOPIOINTI VIELÄ lapsen kengissä. VERKOSTON VOIMALLA kansainvälisille markkinoille NUMERO 2/2010

VARMUUSKOPIOINTI VIELÄ lapsen kengissä. VERKOSTON VOIMALLA kansainvälisille markkinoille NUMERO 2/2010 NUMERO 2/2010 sivu 6 INNOVATION MILL -mallista Suomen elvyttäjä sivu 10 VARMUUSKOPIOINTI VIELÄ lapsen kengissä sivu 16 VERKOSTON VOIMALLA kansainvälisille markkinoille menestystarinat menestystarinat Technopolis-asiakkaat

Lisätiedot

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 3 / 2013 Aineettomat oikeudet kerralla kuntoon 12 Remedy: Tuotteet ovat enemmän kuin pelejä 14 Mars kehittyville markkinoille! 20 The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka

Lisätiedot

Salo tarvitsee aikaansaavia yrityksiä! s. 2 YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008. s. 8. s.12. s. 4. s. 6. Tulevaisuuden osaamista

Salo tarvitsee aikaansaavia yrityksiä! s. 2 YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008. s. 8. s.12. s. 4. s. 6. Tulevaisuuden osaamista Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi Helmikuu 2012 JEISTO 12/2008 YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008 Yrityssalo mahdollistaa yrityksille ympäristön kasvaa, kehittyä ja kansainvälistyä Salo

Lisätiedot

Vastaanottaja. Tredea. Asiakirjatyyppi. Raportti. Päivämäärä 18.5.2015 YHTEENVETORAPORTTI KANSAINVÄLISTYMISSETELIT

Vastaanottaja. Tredea. Asiakirjatyyppi. Raportti. Päivämäärä 18.5.2015 YHTEENVETORAPORTTI KANSAINVÄLISTYMISSETELIT Vastaanottaja Tredea Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.5.2015 YHTEENVETORAPORTTI KANSAINVÄLISTYMISSETELIT YHTEENVETORAPORTTI KANSAINVÄLISTYMISSETELIT Ramboll P.O. Box 25 Säterinkatu 6 FI-02601 ESPOO

Lisätiedot

EU ja pk-yritykset: uusi kasvusopimus

EU ja pk-yritykset: uusi kasvusopimus EU ja pk-yritykset: uusi kasvusopimus Miten EU auttaa pk-yrityksiä? Esipuhe 2 1. EU haluaa helpottaa tavaroiden ja palvelujen myyntiä ulkomaille 4 2. EU haluaa parantaa rahoituksen saantia 10 3. EU haluaa

Lisätiedot

CONNECT FINLAND - TOIMINNAN KEHITYS- JA LAAJENTUMISMAHDOLLISUUDET

CONNECT FINLAND - TOIMINNAN KEHITYS- JA LAAJENTUMISMAHDOLLISUUDET CONNECT FINLAND - TOIMINNAN KEHITYS- JA LAAJENTUMISMAHDOLLISUUDET Esitutkimus 2007 Mia Häkkinen Project part financed by the European Union. ALKUSANAT Tavoitteet CONNECT Finlandin toiminta on tällä hetkellä

Lisätiedot

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN 1 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita, kumppaneita ja osaajia. 2 KEHITÄ OSAAMISTASI

Lisätiedot

myynnin kuntoon Debomix sai järkeistämällä kaksinumeroiset kasvuluvut Integria vie ajoneuvoteollisuutta Venäjälle

myynnin kuntoon Debomix sai järkeistämällä kaksinumeroiset kasvuluvut Integria vie ajoneuvoteollisuutta Venäjälle teknologia kansainvälistyminen liiketoimintaosaaminen 1/2013 HANKE teknologiateollisuudelle 2010 2013 Alfame laittoi myynnin kuntoon Leanilla tulosta Debomix sai järkeistämällä kaksinumeroiset kasvuluvut

Lisätiedot

Petri Peltonen, TEM: Maija Itkonen: "Heikot signaalit ovat kaikki kaikessa" Juha Jutila: Liiketoimintaosaajien verkosto auttaa aloittavia yrityksiä

Petri Peltonen, TEM: Maija Itkonen: Heikot signaalit ovat kaikki kaikessa Juha Jutila: Liiketoimintaosaajien verkosto auttaa aloittavia yrityksiä Keksintösäätiön asiakas- ja sidosryhmälehti 2/2009 Petri Peltonen, TEM: "Suomalainen innovaatiojärjestelmä uudistuu" Kasvuyrittäjä Maija Itkonen: "Heikot signaalit ovat kaikki kaikessa" Juha Jutila: Liiketoimintaosaajien

Lisätiedot

Jenni Suominen, Essi Hillgren & Piia Nurmi (toim.) Ympäristöliiketoimintaa pk-yritysten kanssa

Jenni Suominen, Essi Hillgren & Piia Nurmi (toim.) Ympäristöliiketoimintaa pk-yritysten kanssa Jenni Suominen, Essi Hillgren & Piia Nurmi (toim.) Ympäristöliiketoimintaa pk-yritysten kanssa SISÄLTÖ ESIPUHE Piia Nurmi KATSAUS YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTAAN SUOMESSA Piia Nurmi, Riikka Leskinen, Jaani Kuusela

Lisätiedot

Pk-yritysten kansainvälistymisen tukeminen Hyvien toimintatapojen valikoima

Pk-yritysten kansainvälistymisen tukeminen Hyvien toimintatapojen valikoima Yritys ja teollisuus Pk-yritysten kansainvälistymisen tukeminen Hyvien toimintatapojen valikoima Euroopan komissio YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Yritys ja teollisuus Pk-yritysten kansainvälistymisen

Lisätiedot

1/2004 TNT:N LENTO- RAHTILIIKENNE TUO VILKKAUTTA TURUN LENTOASEMALLE. LOGISTIIKKA ON KESTÄVÄ TEEMA KOVENEVASSA KILPAILUSSA s. 6. s.

1/2004 TNT:N LENTO- RAHTILIIKENNE TUO VILKKAUTTA TURUN LENTOASEMALLE. LOGISTIIKKA ON KESTÄVÄ TEEMA KOVENEVASSA KILPAILUSSA s. 6. s. 1/2004 TNT:N LENTO- RAHTILIIKENNE TUO VILKKAUTTA TURUN LENTOASEMALLE s. 18-19 LOGISTIIKKA ON KESTÄVÄ TEEMA KOVENEVASSA KILPAILUSSA s. 6 PERINTEET VELVOITTAVAT Turku on ikivanha logistiikkakeskus, joka

Lisätiedot

PROFIILIKIRJA. Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta

PROFIILIKIRJA. Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta PROFIILIKIRJA Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta Tekijät: Sofia Husso Kristiina Nurmenniemi Iin Micropolis Oy Heinäkuu 2014 TIIVISTELMÄ Profiilikirjassa

Lisätiedot

Moninaisuus työelämässä Opas pk-yrityksille

Moninaisuus työelämässä Opas pk-yrityksille KE-78-09-735-FI-C Moninaisuus työelämässä Opas pk-yrityksille Euroopan unionin aloite Sisällysluettelo Pk-työnantajat ja moninaisuus 1 Mitä muut pk-työnantajat ajattelevat moninaisuudesta ja tekevät sen

Lisätiedot

Vuoden. palkitut TIETOLIITE. Aalto ES & Antti Rainio. Julkisen tiedon avaaminen kannattaa. Opiskelijat innostuivat kasvuyrittämisestä

Vuoden. palkitut TIETOLIITE. Aalto ES & Antti Rainio. Julkisen tiedon avaaminen kannattaa. Opiskelijat innostuivat kasvuyrittämisestä TIETOLIITE TIETOTEKNIIKAN LIITON JÄSENLEHTI 1/2012 Vuoden 2011 palkitut Aalto ES & Antti Rainio Julkisen tiedon avaaminen kannattaa Opiskelijat innostuivat kasvuyrittämisestä Vuoden 2011 tietotekniikkatuote

Lisätiedot

Kuopio Innovation Today

Kuopio Innovation Today Vuosijulkaisu 2015 Kuopio Innovation Today 04 06 Game Jamit terveysteknologian ytimessä Startup Kuopiossa tehdään ideasta yritys Kuopio Innovation Oy:n vuosijulkaisu 2015 Kuopio Innovation on liiketoiminnan

Lisätiedot

DREAM HOSTELLIN INTERNET-SIVUJEN KÄYTTÄJÄ- KYSELY

DREAM HOSTELLIN INTERNET-SIVUJEN KÄYTTÄJÄ- KYSELY DREAM HOSTELLIN INTERNET-SIVUJEN KÄYTTÄJÄ- KYSELY Riina Leisku Sari Mäntylä Opinnäytetyö Toukokuu 2010 Matkailun koulutusohjelma Tampereen ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry Sähköisen kaupankäynnin aapinen päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry 2(104) LUKIJALLE Tervetuloa tutustumaan pk-yrityksille laadittuun Sähköisen kaupankäynnin aapiseen.

Lisätiedot