XML-perusteet. 2 Rakenteiset dokumentit. 2.1 XML-standardi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "XML-perusteet. 2 Rakenteiset dokumentit. 2.1 XML-standardi"

Transkriptio

1 4 XML-perusteet 2 Rakenteiset dokumentit Yritysten tietojärjestelmissä ei ole ollut käytössä yhtenäistä standardia, jolla voitaisiin toteuttaa sovellusten väliset liittymät, tiedon esittäminen ja tiedonsiirto. Monissa yrityksissä on useita erilaisia tietojärjestelmiä ja liittymiä sisäisiin ja ulkoisiin tietojärje s- telmiin heterogeenisten liittymien kautta. Yrityksellä voi olla käytössä tietokantojen välisiä yhteyksiä ja sovellusten välistä eräajopohjaista standardoimatonta tiedonsiirtoa. Jos kaikkien rajapintojen väliset yhteydet voitaisiin hoitaa saman XML:n avulla, niin silloin kaikkien liittymien toteutus, ylläpito ja hallinta voitaisiin tehdä samoilla säännöillä ja lii t- tymien käyttö voitaisiin laajentaa monille erityyppisille päätelaitteille. 2.1 XML-standardi W3C kehitti XML-kielen vuonna 1996 ja esitti sen virallisesti vuonna 1998 [1]. XML on kehitetty ensisijaisesti Internet-käyttöä varten. Määritys antaa käyttäjälle paljon ma h- dollisuuksia muokata XML-dokumentista tarpeisiinsa sopivan. XML-kielen suunnittelun tavoitteina ovat seuraavat asiat: kieltä tulee pystyä käyttämään Internetissä, kielen tulee olla ohjelmisto- ja laitteistoriippumaton, kielen tulee olla yhteensopiva SGML:n kanssa, sanomia muodostavien ohjelmistojen tekeminen täytyy olla helppoa, dokumenttien käsittelyyn vaikuttavien vaihtoehtoisten piirteiden määrän tulee pysyä mahdollisimman vähäisenä, dokumenttien tulee olla selkeitä ja ymmärrettäviä, määrityksen täytyy valmistua nopeasti, määritystyön täytyy olla huolellista, dokumenttien tekeminen täytyy olla helppoa ja tunnisteiden pituutta ei saa rajoittaa. Standardina XML on nuori. Se muuttuu ja vaikeuttaa XML:n tuotteistamista. Vaikka XML on kehitetty Internet-käyttöä varten, niin sitä voidaan hyvin käyttää muissakin ympäristöissä. XML-tuotteet voidaan jakaa XML-tuotteisiin ja XML-ominaisuuksia tukeviin tuotteisiin. XML-tuki on jo monissa selainohjelmissa, tietokannoissa ja varusohjelmissa. XML:ää tukeva tuote on esimerkiksi Oracle 8i tietokanta ja XML-tuotteita ovat esimerkiksi XML-editorit ja selaimet. Vaikka XML-ominaisuuksia ja XML-tuki on tällä hetkellä monessa tuotteessa, niin varsinaiset vallankumoustuotteet puuttuvat. Yr i- tysmaailmassa odotetaankin mielenkiinnolla uusia XML-tuotteita. XML-kielen sanasto, syntaksi ja dokumenttien prosessointiohjeet ovat huomattavasti yksinkertaisempia kuin SGML-kielen. SGML-standardissa on yli 600 sivua ja XML-standardissa 30 sivua. XML-standardissa ovat määritetty XML-dokumenttien merkistö ja XML-prosessorien käsittelysäännöt. XML-dokumentissa voidaan XLLlinkkikielellä (XML Linking language) määritellä linkkejä varsin monipuolisesti. Lisäksi XSL-tyylikielellä (extensible Stylesheet Language) voidaan tehdä XSLdokumentteja, joissa määritetään XML-dokumentin esitysmuoto.

2 2 XML-käyttöympäristö 5 Kuva 2.1 XML-käyttöympäristö XML-dokumentissa kuvataan vain tiedon talletustapa. Siinä ei määritellä XMLsanomien käsittelyä, vaan se määritetään XML-sanomien tyyppimäärityksessä DTD (Document Type Definition) tai informaatiomalleissa (schemas), joten XML:ää voidaankin käyttää standardoituun tiedonsiirtoon (kuva 2.1). Tieto voidaan tallentaa XMLesitysmuotoon ja käyttää sitä useissa eri kohteissa eri tavalla. Esimerkiksi yrityksen tuotehinnasto vo idaan siirtää asiakasyrityksen järjestelmään ja liittää siihen DTDdokumentti, jonka avulla asiakasyritys ymmärtää sanoman sisällön määrityksen. Sama XML-muotoinen tuotehinnasto voidaan siirtää suoraan asiakasyrityksen käyttäjille s e- lainkäyttöliittymään liittämällä siihen muotoiluohje XSL-dokumentti, jolloin on mahdo l- listaa siirtää tietoa hyvinkin erilaisten päätelaitteiden välillä. 2.2 XML-dokumentti XML-dokumentti koostuu sekä fyysisestä, että loogisesta rakenteesta. Fyysinen rake n- ne koostuu entiteeteistä (entities). Entiteetti on informaatiokokonaisuus, kuten es i- merkiksi dokumentti. XML-dokumentti alkaa juurientiteetistä (root), joka voi sisältää viittauksista muihin entiteetteihin. Juurientiteetti ja mahdolliset viittaukset muihin entiteetteihin ke rtovat mitkä osat ovat fyysisesti XML-dokumentin osia. Edelleen XMLdokumentin jakautuu 2 loogiseen osaan, jotka ovat esittelyosa ja sisältöosa. XMLdokumentissa merkkauksella ( markup) erotettavia osia ovat esittelyosa, elementit, kommentit, merkkiviittaukset ja prosessointiohjeet.

3 6 XML-perusteet Kuva 2.2 XML-dokumentti 02-02a.xml Kuvassa 2.2 on esimerkki XML-dokumentista. Ensimmäisellä rivillä on esittelyosa (prolog), jossa on XML-dokumentin versio. Esittelyosassa voi myös olla dokumentt i- tyyppimäärittely (DTD) dokumentin prosessointia varten. XML-dokumenttiin liittyvään DTD-dokumenttiin voidaan viitata XML-dokumentissa esimerkiksi URL-osoitteella, jo l- loin DTD:n määritykset haetaan XML-dokumenttia käsitellessä dynaamisesti tai DTDdokumentti voi olla osa XML-dokumenttia. Kuvassa 2.2 muut rivit kuuluvat sisält ö- osaan. Sisältöosa koostuu hierarkkisesti järjestetyistä elementeistä jotka sisältävät varsinaisen XML-dokumentin datan. Sisältöosa alkaa tunnisteella <Dokumentin nimi> ja loppuu tunnisteeseen </Dokumentin nimi>. Dokumenttiin voi kuulua erikseen ta l- lennettuja osia (entiteettejä), joihin viitataan entiteettiviittauksella. XML-dokumentit ovat joko laillisia (valid) tai hyvin muodostettuja (well formed). Lailliset dokumentit ovat myös aina hyvin muodostettuja. Laillisiin XML-dokumentteihin lii t- tyy aina dokumentin tyyppimäärittely (DTD), jossa määritellään XML-dokumentissa sallitut elementit, elementtien suhteet, elementtien järjestys ja toistettavuus. Jokaista laillista XML-dokumenttia varten voidaan luoda oma DTD. DTD:n tekijä määrittelee XML-dokumentissa käytettävien elementtien nimeämisen se sen millä tunnisteella elementit alkavat ja mihin päättyvät. Hyvin muodostettuun XML-dokumenttiin ei tarvitse liittyä DTD:tä. XML-prosessori tunnistaa dokumentin hierarkkisen rakenteen dokume n- tin elementtien alku- ja lopputunnisteiden avulla. Jos XML-dokumentti on hyvin muodostettu, niin XML-prosessori tunnistaa dokumentin rakenteen elementtitunnisteista ja käsittelee dokumentin. Hyvin muodostetuista dok u- menteista XML-prosessori voi muodostaa dokumentin sisällöstä hierarkkisen puuma i- sen rakenteen. Mikäli dokumentti on niin sanotusti laillinen käsittelee XML-prosessori dokumentin sisällön siihen liittyvän DTD:n määrityksen mukaan.

4 2 XML-käyttöympäristö DTD-dokumentti DTD-dokumentti on XML-dokumenttiin liittyvä XML-dokumentin rakennemäärittelyn s i- sältävä dokumentti. DTD:n avulla XML-prosessori ymmärtää XML-dokumentin rake n- teen. DTD-dokumentti kuvaa käytettävät elementit, niiden nimeämisen, järjestyksen s e- kä mahdollisesti elementtien suhteet. Kaikki XML-dokumentin osat on esiteltävä DTD:ssä. DTD:n käyttö on ongelmallista sen takia, että se ei ole syntaksiltaan XMLdokumentin kaltainen, lisäksi DTD:stä puuttuu mahdollisuus määritellä tietotyyppejä. DTD:n mukainen rakennemääritys on mahdollisesti tarkoitus korvata XML 2.0 standa r- din myötä, jolloin DTD:n korvaisi Schema. Kuvan 2.3 DTD-esimerkissä on ordersanoman määritys. Määritys kertoo mitkä elementit sisältyvät sanomaan ja missä jä r- jestyksessä. 2.4 XML-skeemat Kuva 2.3 DTD-dokumentti 02-03a.dtd XML-skeemat ovat syntaksiltaan XML-dokumenttien kaltaisia mallidokumentteja, jotka liittyvät XML-dokumentteihin samalla tavalla kuin DTD:t. Skeema tukee kaikkia yleisiä tietotyyppejä. Kuvassa 2.4 on esimerkki schemasta, jossa ovat elementtien sisältämien tietojen tietotyypit ja pituudet. Näin ollen XML-dokumentin looginen rakenne voidaan määritellä DTD-dokumentissa tai Skeema-dokumentissa, joissa määritellään XMLdokumentin elementit, elementtien attribuutit, elementtien nimet ja suhteet. Dokumenttimääritykset voivat toimia esimerkiksi yritysten välisessä XML-tiedonsiirrossa määrityksenä, jonka avulla yritykset voivat ymmärtää sanomasta sen rakenteen. Tiedonsiirrossa XML-dokumentista voidaan erottaa määrittely dokumentin sisältämästä tiedosta (data). Rakenteisuutta sekä määrityksen ja esitysmuodon erottaminen vars i- naisesta XML-dokumenttien tiedosta on XML:n vahvuus. XML-dokumentti voidaan siis esittää ja sen tiedot voidaan tulkita eri tavalla mikäli näin halutaan. Esimerkiksi yrityksen XML-dokumenttiin voidaan liittää DTD-määritys ja XSL-määritys. Mikäli sanoma siirretään esimerkiksi järjestelmien välillä voidaan sen sisältö tulkita DTD-määrityksen mukaan ja mikäli XML-dokumenttia halutaan esittää käyttäjälle s e- laimen välityksellä voidaan siihen liittää XSL-määritys, jolloin selainohjelma osaa näy t- tää XML-dokumentin tiedot halutussa muodossa.

5 8 XML-perusteet Kuva 2.4 Skeemadokumentti 02-04a.xsd 2.5 CSS-tyylipohjat Koska XML sallii dokumenttiin sisällytettävän valinnaisen määrän merkintäkoodeja, niin selain ei voi mitenkään tietää etukäteen, miten kukin elementti tulisi näyttää. Kun d o- kumentti lähetetään käyttäjälle, mukana on lähetettävä myös tyylipohja, joka kertoo selaimelle, miten yksittäiset elementit tulee muotoilla. CSS (Cascading Style Sheet) on yhdenlainen tyylipohja, jota voidaan käyttää tähän. Alun perin HTML:ää varten kehitetty CSS määrittelee muotoiluominaisuudet, kuten fontin koon, fonttiperheen, fontin painon, kappaleiden sisennyksen, kappaleiden tasauksen ja muita tyyliominaisuuksia, joita voi käyttää yksittäisissä elementeissä. CSS esimerkiksi sallii HTML-dokumenttien määrittelevän, että kaikki <H1>-elementit tulisi muotoilla lihavoidulla 32 pisteen keskitetyllä Helveticalla. Yksittäisiä tyylejä, jotka muuttavat selaimen oletusarvoja, voidaan liittää useimpiin HTML:n merkintäkoodeihin. Useita tyylipohjia voidaan käyttää yksittäisessä dokumentissa, ja useita tyylejä voidaan käyttää yksittäisessä elementissä. Tällöin tyylit lavenevat tietyn sääntöjoukon mukaan. CSS-sääntöjä on helppoa soveltaa XML-dokumentteihin. Sinun tarvitsee vain vaihtaa niiden merkintäkoodien nimet, joihin haluat sääntöjä sovellettavan. Mozilla 5 tukee su o- raan XML-dokumentteihin yhdistettyjä CSS-tyylipohjia, vaikka nykyisellään se jumiutuu aivan liian usein. 2.6 XSL-tyylipohjat XSL (Extensible Style Language) on edistynyt tyylipohjakieli, joka on erityisesti suu n- niteltu käytettäväksi XML-dokumenttien yhteydessä. XSL-dokumentit ovat itsessään oikeanmuotoisia XML-dokumentteja. XSL-dokumentit sisältävät joukon sääntöjä, joita käytetään tiettyihin XML-elementtien mallipohjiin. XSL-prosessori lukee XMLdokumentin ja vertaa sitä tyylipohjassa oleviin mallipohjiin. Kun XSL-tyylipohjassa oleva mallipohja löytyy XML-dokumentista, niin sääntö tuottaa jonkin tekstiyhdistelmän. To i- sin kuin CSS-tyylipohjissa, tämä tulosteksti on mielivaltainen eikä se rajoitu syötteellä olleeseen tekstiin, johon vain lisätään muotoilutietoja.

6 2 XML-käyttöympäristö 9 CSS pystyy muuttamaan vain jonkin yksittäisen elementin muotoilun ja se pystyy tek e- mään sen vain elementti kerrallaan. XSL-tyylipohjat taas pystyvät järjestelemään ja l a- jittelemaan elementit uudelleen. Ne voivat piilottaa toisia elementtejä ja näyttää vain osan. Ne eivät valitse tyyliä ainoastaan merkintäkoodien perusteella vaan pystyvät v a- litsemaan sen myös merkintäkoodin sisällön ja attribuuttien perusteella tai sen peru s- teella, miten dokumentin merkintäkoodi sijaitsee suhteessa muihin elementteihin tai monen muun valintaperusteen mukaan. CSS:n etuna on laajempi selaintuki. XSL on kuitenkin paljon joustavampi ja ilmaisuvoimaisempi ja se sopii paremmin XMLdokumentteihin. Lisäksi XSL-tyylipohjan sisältävät XML-dokumentit voidaan helposti muuntaa HTML-dokumenteiksi CSS-tyylipohjien avulla. 2.7 URL ja URI XML-dokumentit voivat sijaita WWW-maailmassa samalla tavalla kuin HTML- ja muut dokumentit ja niihin viitataan URL:llä (Uniform Resource Locator). Vaikka URL-osoitus on hyvin ymmärretty ja tuettu, niin XML-määritys käyttää yleisempää osoitusta URI (Uniform Resource Identifier). URIT ovat yleisempi arkkitehtuuri paikantaa resursseja Internetissä, ne keskittyvät hivenen enemmän resurssiin kuin pelkkään sijaintiin. Teor i- assa URI pystyy löytämään lähimmän kopion peilatusta dokumentista tai paikantamaan dokumentin, joka on siirretty paikasta toiseen. Käytännössä URI:t ovat yhä jatkuvan tutkimuksen kohteena, ja vain URL:t ovat ainoat URI:t, joita nykyiset ohjelmistot tukevat todellisuudessa. 2.8 Xlinkit ja XPointerit Niin kauan kuin XML-dokumentit ovat Internetissä nähtävissä, on voitava viitata niihin ja käyttää linkkejä niiden välillä. Standardeja HTML-linkkimerkintäkoodeja voidaan käyttää XML-dokumenteissa ja HTML-dokumentit voidaan liittää XML-dokumentteihin. Se, pystyykö selain näyttämään tämän dokumentin, jos linkkiä seurataan, riippuu siitä, kuinka hyvin selain pystyy käsittelemään XML-tiedostoja. Useimmat nykyisistä selaamista eivät pysty käsittelemään niitä kovinkaan hyvin. XML mahdollistaa kuitenkin edistyneemmän dokumenttien linkitystavan XLinkien avulla ja dokumentin yksittäisiin osiin viittaamisen XPointerien avulla. XLinkeillä mistä tahansa elementistä voidaan tehdä linkki, ei ainoastaan A-elementistä. Linkit voivat lisäksi olla kaksisuuntaisia, monisuuntaisia tai osoittaa jopa useisiin pe i- lattuihin sivustoihin, joista lähin valitaan. XLinkit käyttävät tavanomaisia URL:eja tu n- nistamaan paikan, johon ne viittaavat. XPointereilla voidaan muodostaa linkki tietyn dokumentin tiettyyn osaan eikä yksistään koko dokumenttiin. XPointer voi viitata dok u- mentin tiettyyn elementtiin, ensimmäiseen, toiseen tai 17. vastaavaan elementtiin, e n- simmäiseen tietyn elementin lapsielementtiin ja niin edelleen. XPointerit tarjoavat d o- kumenttien välille erittäin ilmaisuvoimaiset yhteydet, jotka eivät vaadi kohteena olevan dokumentin sisältävän erillistä merkintäko odia, jotta sen osiin voitaisiin viitata.

7 10 XML-perusteet Toisin kuin HTML:n ankkurit, XPointerit eivät ainoastaan viittaa dokumentin johonkin kohtaan. Ne voivat viitata alueeseen. Tällöin XPointereita voidaan käyttää valitsemaan dokumentin jokin osa, jotta se voitaisiin esimerkiksi kopioida tai ladata ohjelmaan.

8 2 XML-käyttöympäristö XML-työkalut XML-perusteisiin tutustumisen jälkeen on syytä tuntea myös XML-dokumenttien käsi t- telyyn ja katselemiseen kehitettyjä työkaluohjelmistoja. XML:n yleistymisen hidastavia tekijöitä ovat olleet ohjelmistojen puute. Suurista ohjelmistovalmistajista Microsoft, C o- rel ja Oracle ovat ryhtyneet tukemaan XML-kehitystä, mutta parannusta on tulossa pian. Standardien nopea kehitys vaikeuttaa ohjelmistokehitystä ja ohjelmistot ovat yleensä aina hieman jäljessä uusimmista standardeista. Esimerkiksi Internet Explorer 5.0 ei kykene esittämään XSLT 1.0 -standardin mukaisia muunnoksia ( transforrnation), vaan käyttää vanhempaa WD-XSL-määritystä. Silti voidaan sanoa että hyviä ja monia täysin ilmaisiakin ohjelmia XML:n soveltamiseen on tarjolla runsaasti. Yksi parhai m- mista XML-ohjelmistoresurssien linkkikokoelmista on osoitteessa Sieltä on löydettävissä linkki kaikkien tässä luvussa esiteltyjen XML-työkalujen kotisivuille Jäsennin Jäsennin (parser) on ohjelma, joka lukee XML-dokumentin rakennepuun taso kerra l- laan ja tarkistaa että dokumentti noudattaa XML:n kielioppia ja rakennemäärittelyä. Tätä prosessia kutsutaan dokumentin jäsennykseksi (parsering). Ellei dokumentti ole oikein laadittu, niin jäsennin antaa virheilmoituksen ja mahdollisesti raportin virheistä. Yksinkertaiset jäsentimet tarkistavat vain, että XML-dokumentti on syntaksiltaan oikein määritelty (well-formed). Kehittyneempi validoiva jäsennin vertaa dokumenttia siihen liitettyyn rakennemäärittelyyn (DTD tai skeema). Kun dokumentti on DTD:n tai skeeman mukainen, niin sen sanotaan olevan validi eli oikein muodostettu. Jäsennin lukee XML-dokumentin tietokoneen muistiin ja tekee sen rakenteen ja sisällön sovellusohjelman saatavaksi. Tämä tapahtuu rajapinnan välityksellä. Jäsennin ei tä l- löin välttämättä näy sitä käyttävälle sovellukselle, jolloin se voidaan helposti esim. vaihtaa uudempaan. Useissa XML-sovellusohjelmissa (editorit ja selaimet) on sisäänrakennettu jäsennin. Microsoft Internet Explorer 5 käyttää MSXML-jäsennintä. Microsoftin sivuilta voi ladata MSXML:n uusimman version. Moniin sovellusohjelmiin on mahdollista vaihtaa jäsennin käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi XMLwriter-editorissa on tällainen toiminto. Tällä hetkellä käytetyimpiä jäsentimiä MSXML:n lisäksi ovat mm. Apachen Xerces ja IBM:n XML4J sekä XML4C. Jäsentimet ovat yleensä ilmaisohjelmia, jotka ovat vapaasti ladattavissa verkosta Kääntäjä Kääntäjä (translator) kääntää XML-dokumentin toiseksi XML-dokumentiksi tai selaimen yms. sovellusohjelman ymmärtämään muotoon. Yleisin esimerkki on XSLT-kääntäjä,

9 12 XML-perusteet joka kääntää XML-dokumentin HTML:ksi XSLT-kielisen tiedoston avulla. Kääntäjässä käytetään usein myös nimitystä suoritin eli prosessori (processor).

10 2 XML-käyttöympäristö 13 Kääntäjä ja jäsennin on usein liitetty yhteen. Näin on esimerkiksi Microsoftin MSXML:n kohdalla. Jäsentimen ja kääntäjän sisältävää ohjelmaa kutsutaan usein myös suoritt i- meksi eli prosessoriksi. Muita yleisiä XSLT-kääntäjiä ovat Apachen Xalan ja James Clarkin XT. Kääntäjät ovat enimmäkseen ilmaisohjelmia Muotoilija Muotoilija (formatter) on ohjelma, joka muotoilee XML-dokumentille ulkoasun XSLF0- tiedoston avulla. Koska XSLFO on keskeneräinen standardi, niin muotoilijoita on vielä vähän ja niiden toiminnot ovat rajalliset. XML-dokumentille voidaan luoda ulkoasu myös CSS-muotoilijalla. Kaikissa uusimmissa WWW-selaimissa on CSS-muotoilija, joka kykenee lukemaan CSS-tiedostoja ja luomaan ulkoasun niiden perusteella. Lisäksi joi s- sakin editori- ja julkaisuohjelmistossa (InDelv ja Epie) on sisäänrakennettu muotoilija. Muotoilijoita voi ladata myös verkosta. Esimerkiksi Apachen FOP-muotoilija tekee XMLdokumentille ulkoasun XSLFO:n avulla ja esittää sen Adoben PDF-muodossa Editori XML-editorit eivät ole vielä niin kehittyneitä kuin monipuolisimmat HTML-editorit, joilla voi tehdä WWW-sivuja lähestulkoon näkemättä niiden takana olevaa koodia. Silti nii s- sä on monia koodaamista helpottavaa piirteitä ja uusimmissa editoreissa on mukana wysiwyg-ominaisuuksiakin. XML-editorit on yleensä liitetty yhteen jonkin XML-selaimen kanssa. Hyväksi havaittuja editoreita ovat XML-writer ja XMetaL Selain XML:n käyttöä julkaisutoiminnassa on haitannut erityisesti sitä ymmärtävien esityso h- jelmien eli selainten vähyys. Toisaalta XML:n alkuperäisenä tarkoituksena on ollut to i- mia vain puhtaana tietosisältönä, joka voidaan tarvittaessa muuntaa minkä tahansa selaimen ymmärtämään muotoon. Uusimmissa WWW-selaimissa on kuitenkin jo XMLtuki ja näyttää siltä että selainvalmistajat ovat erittäin kiinnostuneita kehittämään tuo t- teidensa XML-ominaisuuksia. Internet Explorer 5.x -selaimet (5.0, 5.01 ja 5.5) osaavat esittää XML-dokumentteja rakennepuuna CSS:n avulla muotoiltuina tai XSL-kielen avulla HTML-dokumenteiksi muunnettuina. Explorer 5.x:n XML-toteutus perustuu pääasiassa ulkoasun esittämiseen HTML-muodossa XSLT-kielen avulla ja sen CSS-toteutus ei ole yhtä hyvä kuin esimerkiksi Mozillassa (Netscape 6) tai Operassa. Tosin versiossa 5.5 sitä on parannettu.

11 Tiedostonimi: XML-02.DOC Hakemisto: D:\EVITECH\MONISTE\XML\XML02 Malli: C:\Ohjelmatiedostot\Microsoft Office\Mallit\Normal.dot Otsikko: Aihe: Tekijä: Pasi Ranne Avainsanat: Kommentit: Luontipäivä: :13 Version numero: 70 Viimeksi tallennettu: :04 Viimeksi tallentanut: Pasi Ranne Kokonaismuokkausaika: 337 minuuttia Viimeksi tulostettu: :51 Viimeisestä täydestä tulostuksesta Sivuja: 10 Sanoja: (noin) Merkkejä: (noin)

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut 6 XML-työkalut 1 6 XML-työkalut XML:n periaatteiden tutustumisen jälkeen on helpompi tutustua XML-dokumenttien käsittelyyn ja katseluun suunniteltuja työkaiuja. XML:n yleistymisen pahin pullonkaula on

Lisätiedot

Sisältö. XML, XHTML ja CSS XML XML. XML:n ja HTML:n ero. XML kieliä XML XHTML CSS XSL. T Hypermediadokumentin laatiminen 2002

Sisältö. XML, XHTML ja CSS XML XML. XML:n ja HTML:n ero. XML kieliä XML XHTML CSS XSL. T Hypermediadokumentin laatiminen 2002 , XHTML ja CSS T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen 2002 XHTML CSS XSL Sisältö EXtensible Markup Language W3C Recommendation helmikuu 1998 SGML:n osajoukko Standard Generalized Markup Language Kevyempi

Lisätiedot

StanForD-XML. Juha-Antti Sorsa, Tapio Räsänen, Vesa Imponen

StanForD-XML. Juha-Antti Sorsa, Tapio Räsänen, Vesa Imponen Projektiryhmä StanForD-XML Juha-Antti Sorsa, Tapio Räsänen, Vesa Imponen Rahoittajat Koskitukki Oy, Metsähallitus, Metsäliitto Osuuskunta, Pölkky Oy, Stora Enso Oyj, UPM- Kymmene Oyj, Vapo Timber Oy, Yksityismetsätalouden

Lisätiedot

Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta.

Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta. 3 HTML ja XHTML Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta.

Lisätiedot

Vaasan yliopiston toimintaa tukevat informaatiopalvelut ovat käytettävissä WWW:n kautta.

Vaasan yliopiston toimintaa tukevat informaatiopalvelut ovat käytettävissä WWW:n kautta. 1. Julkaisutoiminnan peruskysymyksiä a) Mieti kohderyhmät b) Mieti palvelut c) Mieti palvelujen toteutus Vaasan yliopiston toimintaa tukevat informaatiopalvelut ovat käytettävissä WWW:n kautta. PALVELUKOKONAISUUDET:

Lisätiedot

WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus. WWW-OHJELMOINTI 1 Merkkauskielet. Merkkauskielten idea. Merkkauskielet (markup languages) Merkkauskielten merkitys

WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus. WWW-OHJELMOINTI 1 Merkkauskielet. Merkkauskielten idea. Merkkauskielet (markup languages) Merkkauskielten merkitys WWW-OHJELMOINTI 1 WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus SGML, XML, HTML WWW-selaimen sovellusohjelmointi WWW-palvelimen sovellusohjelmointi Eero Hyvönen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto 26.10.2000

Lisätiedot

XML prosessori. XML prosessointi. XML:n kirjoittaminen. Validoiva jäsennin. Tapahtumaohjattu käsittely. Tapahtumaohjattu käsittely.

XML prosessori. XML prosessointi. XML:n kirjoittaminen. Validoiva jäsennin. Tapahtumaohjattu käsittely. Tapahtumaohjattu käsittely. XML prosessointi Miten XML dokumentteja luetaan ja kirjoitetaan XML prosessori lukee ja välittää XML dokumentin sovellukselle. Se sisältää entieettikäsittelijän (mahdollisesti) XML jäsentimen Sovellus

Lisätiedot

P e d a c o d e ohjelmointikoulutus verkossa

P e d a c o d e ohjelmointikoulutus verkossa P e d a c o d e ohjelmointikoulutus verkossa XML-kielen perusteet Teoria ja ohjelmointitehtävät XML-kielen perusteet 3 Sisältö YLEISKATSAUS KURSSIN SISÄLTÖIHIN... 7 YLEISKATSAUS KURSSIN SISÄLTÖIHIN...

Lisätiedot

8 XSLT-muunnoskieli XSLT-muunnoskieli

8 XSLT-muunnoskieli XSLT-muunnoskieli 8 XSLT-muunnoskieli 51 8 XSLT-muunnoskieli XML-dokumentti kuvaa siis vain tiedon sisältöä eikä määritä ulkoasua mitenkään. CSS on suunniteltu HTML-dokumenttien ulkoasun kuvaamiseen eli tiedon esittämiseen

Lisätiedot

3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet

3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet 3 Verkkosaavutettavuuden tekniset perusteet Saavutettavuuden toteuttaminen edellyttää lähtökohtaisesti tietoa laitteista ja sovelluksista, käyttäjistä ja käyttötavoista, sekä tekniikasta. Tekniikasta on

Lisätiedot

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin -RKGDWXVUDNHQWHLVLLQGRNXPHQWWHLKLQ 5DNHQWHLQHQGRNXPHQWWL= rakenteellinen dokumentti dokumentti, jossa erotetaan toisistaan dokumentin 1)VLVlOW, 2) UDNHQQHja 3) XONRDVX(tai esitystapa) jotakin systemaattista

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat JSP ja XML 28.4.2004 Harri Laine 1 JSP hyvin lyhyesti JSP on Java-pohjainen skriptikieli JSP:llä laadittu sivu käännetään java-servletiksi (sivun toteutus vastaa servlettiluokan

Lisätiedot

XML / DTD / FOP -opas Internal

XML / DTD / FOP -opas Internal XML / DTD / FOP -opas Internal Reviewed: - Status: pending approval Approved by: - Author: Sakari Lampinen Revision: 1.0 Date: 15.10.2000 1 Termit DTD (data type definition) on määrittely kielelle, niinkuin

Lisätiedot

TIEDEJUTTUKURSSI 29.9.2011 FM VILLE SALMINEN

TIEDEJUTTUKURSSI 29.9.2011 FM VILLE SALMINEN TIEDEJUTTUKURSSI 29.9.2011 FM VILLE SALMINEN YLEISTÄ LUENNOT (8 H) & TYÖPAJA (2 H) YHTEYSTIEDOT ville.salminen@oulu.fi VÄLINEET Tekstieditori Mieluummin Windowsin Notepad kuin esimerkiksi Microsoft Word

Lisätiedot

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki 13.9.2006

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki 13.9.2006 H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut Janne Käki 13.9.2006 Mikä ihmeen HTML? HyperText Markup Language hypertekstiä eli toisiinsa linkitettyjä dokumentteja merkintäkieli, perustuu erilaisiin

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML

Digitaalisen median tekniikat. JSP ja XML Digitaalisen median tekniikat JSP ja 28.4.2004 Harri Laine 1 JSP hyvin lyhyesti JSP on Java-pohjainen skriptikieli JSP:llä laadittu sivu käännetään java-servletiksi (sivun toteutus vastaa servlettiluokan

Lisätiedot

XML-merkkaus. Merkkidata, prosessointikomennot, kommentit

XML-merkkaus. Merkkidata, prosessointikomennot, kommentit XML-merkkaus Merkkidata, prosessointikomennot, kommentit Merkkidata Elementtien ja attribuuttien arvot 3Merkkijonot elementtien tunnisteiden välissä 3Attribuuttien arvot 3Kielletyt merkit < & Voidaan korvata

Lisätiedot

Johdatus XML teknologioihin

Johdatus XML teknologioihin Johdatus XML teknologioihin Metropolia J. Holvikivi XML metakieli Extensible Markup Language rakenteellinen esitystapa tiedon vaihtoon, talletukseen, yhdistämiseen ja julkaisemiseen yleinen rakenteenkuvauskieli,

Lisätiedot

XML, XHTML ja CSS. T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen. Mikko Pohja

XML, XHTML ja CSS. T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen. Mikko Pohja XML, XHTML ja CSS T-111.361 Hypermediadokumentin laatiminen Mikko Pohja Sisältö XML Yleensä Eri kieliä XHTML CSS XSL XML EXtensible Markup Language W3C Recommendation helmikuu 1998 SGML:n osajoukko Standard

Lisätiedot

M. Merikanto 2012 XML. Merkkauskieli, osa 2

M. Merikanto 2012 XML. Merkkauskieli, osa 2 XML Merkkauskieli, osa 2 Esimerkki: XML-dokumentti resepti maitokaakao

Lisätiedot

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko LOPPURAPORTTI 1(11) Ratkaisun kuvaus Käytetyt tiedostot Tietuerakenteet Onnistuin

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

XML kielioppi. Elementtien ja attribuuttien määrittely. Ctl230: Luentokalvot Miro Lehtonen

XML kielioppi. Elementtien ja attribuuttien määrittely. Ctl230: Luentokalvot Miro Lehtonen XML kielioppi Elementtien ja attribuuttien määrittely Ctl230: Luentokalvot 11.10.2004 Miro Lehtonen Dokumenttien mallinnus Säännöt dokumenttityypeille 3Mahdollisten dokumenttirakenteiden määrittely Samassa

Lisätiedot

HTML & CSS. HTML (HyperText Markup Language) Antti Koivisto. ! HTML on sivujen kuvauskieli.

HTML & CSS. HTML (HyperText Markup Language) Antti Koivisto. ! HTML on sivujen kuvauskieli. HTML & CSS Antti Koivisto HTML (HyperText Markup Language)! HTML on sivujen kuvauskieli.! Se ei ole ohjelmointikieli.! HTML on merkintäkieli, joka koostuu monista merkintä tägeistä ().! Voidaan

Lisätiedot

Entiteetit erotetaan muusta tekstistä & ja puolipiste. esim. copyright-merkki näkyy sivulla

Entiteetit erotetaan muusta tekstistä & ja puolipiste. esim. copyright-merkki näkyy sivulla 1 ENTITEETIT Tehtävä 1. Tietokoneet ja käyttöjärjestelmät käyttävät erilaisia merkkijärjestelmiä ja varsinkin Internetin alkutaipaleella aiheutti sen, että jotkut merkit eivät näkyneet kaikilla oikein.

Lisätiedot

HTML5 -elementit jatkuu

HTML5 -elementit jatkuu HTML5 -elementit jatkuu Harjoitus: xhtml.htm -> html5.htm Muuta tämä xhtml dokumentti HTML5:ksi: http://users.metropolia.fi/~norrm/s12/kalasu/xhtml.htm Validoi myös koodisi: http://validator.w3.org/ "Mallivastaus"

Lisätiedot

Interfacing Product Data Management System

Interfacing Product Data Management System Interfacing Product Data Management System Tekijä: Työn valvoja: Mats Kuivalainen Timo Korhonen Esitelmän sisältö Työn suorituspaikka - Ideal Product Data Oy Käsitteitä Työn tavoitteet Työn tulokset 1/5

Lisätiedot

CSS - tyylit. 13.11.2000 Seppo Räsänen

CSS - tyylit. 13.11.2000 Seppo Räsänen CSS - tyylit 13.11.2000 Seppo Räsänen Sivu 2 1 CSS-tyylit Dynaaminen HTML tai DHTML on standardi, joiden käyttöä tukevat uusimmat Netscapen ja Microsoftin selaimet. DHTML:n ominaisuuksia ovat tyylitiedostot

Lisätiedot

XML johdanto, uusimmat standardit ja kehitys

XML johdanto, uusimmat standardit ja kehitys johdanto, uusimmat standardit ja kehitys Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: on W3C:n suosittama

Lisätiedot

Rakenteiset dokumentit Mitä hyötyä niistä on?

Rakenteiset dokumentit Mitä hyötyä niistä on? Rakenteiset dokumentit Mitä hyötyä niistä on? AIPA-hankeseminaari Helsinki 28.1.2011 Airi Salminen Jyväskylän yliopisto http://users.jyu.fi/~airi/ Airi Salminen, Rakenteiset dokumentit. Mitä hyötyä? 28-01-2011

Lisätiedot

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki

H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut. Janne Käki H T M L eli kuinka laadin itselleni päheät kotisivut Janne Käki 13.9.2006 Mikä ihmeen HTML? HyperText Markup Language hypertekstiä eli toisiinsa linkitettyjä dokumentteja merkintäkieli, perustuu erilaisiin

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen tietomallinnus Tietomallit teknisen asiakirjamäärittelyn näkökulmasta

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen tietomallinnus Tietomallit teknisen asiakirjamäärittelyn näkökulmasta Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen tietomallinnus Tietomallit teknisen asiakirjamäärittelyn näkökulmasta Riikka Huttunen Suunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion Yliopisto 1 11.5.2009 Sisältö

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

jotakin käyttötarkoitusta varten laadittu kokoelma toisiinsa liittyviä säilytettäviä tietoja

jotakin käyttötarkoitusta varten laadittu kokoelma toisiinsa liittyviä säilytettäviä tietoja Tietokanta Tietokanta (database) jotakin käyttötarkoitusta varten laadittu kokoelma toisiinsa liittyviä säilytettäviä tietoja mikä tahansa tietokokoelma? --> erityispiirteitä Tietokanta vs. tiedosto 1

Lisätiedot

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo ELM GROUP 04 Teemu Laakso Henrik Talarmo 23. marraskuuta 2017 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Ominaisuuksia 2 2.1 Muuttujat ja tietorakenteet...................... 2 2.2 Funktiot................................

Lisätiedot

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ Gospel Flight ry Versio 1.0 Hyväksytty Tekijä 1.11.2005 Tarkastanut 1.11.2005 Hyväksynyt Juha Huttunen 3.11.2005 Helia UTIFLEET-TIETOJÄRJESTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖOIKEUDET

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

W3C-teknologiat ja yhteensopivuus

W3C-teknologiat ja yhteensopivuus W3C-teknologiat ja yhteensopivuus Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: W3C asettaa

Lisätiedot

XHTML - harjoitus. Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa. Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa:

XHTML - harjoitus. Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa. Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa: XHTML - harjoitus Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa: Jokaisen XHTML-dokumentin tulisi alkaa XML-määrittelyllä(engl.XML-prologue),

Lisätiedot

Tietokanta (database)

Tietokanta (database) Tietokanta Tietokanta (database) jotakin käyttötarkoitusta varten laadittu kokoelma toisiinsa liittyviä säilytettäviä tietoja 1 Tiedosto Ohjelmointikielissä apumuistiin tallennettuja tietoja käsitellään

Lisätiedot

Tietokanta.java Luokka tarjoaa välineet tietokannan lukemiseen. Haetuista tiedoista muodostetaan kurssi- ja opetus-olioita.

Tietokanta.java Luokka tarjoaa välineet tietokannan lukemiseen. Haetuista tiedoista muodostetaan kurssi- ja opetus-olioita. Arkkitehtuurikuvaus Käytössä olevat java-luokat: Kansio: /WEB_INF/classes/ - käännetyt luokat Kansio: /WEB_INF/src/ - lähdekoodi custom_pojos: Kurssi.java Java-luokka, jonka sisältö vastaa tietokannassa

Lisätiedot

XML Finland seminaari 25.3.2010: Office 2007 XML dokumenttituotannossa

XML Finland seminaari 25.3.2010: Office 2007 XML dokumenttituotannossa XML Finland seminaari 25.3.2010: Office 2007 XML dokumenttituotannossa Anne Honkaranta anne.honkaranta@digia.com Digia oyj 1 2010 DIGIA Plc Vuonna 2010 80%:ssa organisaatioista on Microsoft Office SharePoint

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...2 2 META- JA MERKINTÄKIELI...2

SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...2 2 META- JA MERKINTÄKIELI...2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...2 2 META- JA MERKINTÄKIELI...2 3 SGML...2 3.1 YLEISTÄ...2 3.2 RAKENNE...3 3.2.1 Elementti...3 3.2.2 DTD...3 3.2.3 Attribuutti...4 4 HTML...4 4.1 TAUSTAA...4 4.2 RAKENNE...4

Lisätiedot

XML & CSS. WWW-sovellus??

XML & CSS. WWW-sovellus?? XML & Näkökulmia WWW-ympäristön sovelluksiin ja käyttöliittymiin ILKKA PALOLA Citec Information WWW-sovellus?? Informaationhallinta, julkaisutoiminta Verkkoviestintä ESIMERKKEJÄ käyttäjistä ja käyttökohteista:

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen HTML5-tehtävä Kirjoita Dreamweaverissa oheisen nettisivun koodi. Lisää xx-kohtiin omat tietosi. Kuvan nimi on joki.jpg. Ensin tehdään sivusto ja sitten yksittäinen sivu.

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA, Service-oriented architecture SOA,

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA, Service-oriented architecture SOA, Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA SOA-arkkitehtuuri perustuu xml:ään ja Web Services teknologioihin Mahdollistaa joustavan mukautumisen tuleviin muutoksiin Kustannustehokas Toteutukset perustuvat

Lisätiedot

Ctl160 Tekstikorpusten tietojenkäsittely p.1/15

Ctl160 Tekstikorpusten tietojenkäsittely p.1/15 Ctl160 490160-0 Nicholas Volk Yleisen kielitieteen laitos, Helsingin yliopisto Ctl160 490160-0 p.1/15 Lisää säännöllisistä lausekkeista Aikaisemmin esityt * ja + yrittävät osua mahdollisimman pitkään merkkijonoon

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Rakenteisen oppimateriaalin tuottaminen verkossa esimerkki Rhaptos. Antti Auer Koordinaattori, HT Jyväskylän yliopisto Virtuaaliyliopistohanke

Rakenteisen oppimateriaalin tuottaminen verkossa esimerkki Rhaptos. Antti Auer Koordinaattori, HT Jyväskylän yliopisto Virtuaaliyliopistohanke Rakenteisen oppimateriaalin tuottaminen verkossa esimerkki Rhaptos Antti Auer Koordinaattori, HT Jyväskylän yliopisto Virtuaaliyliopistohanke Rakenteisuus kahdella tasolla Oppimisaihiot ( Learning Objects

Lisätiedot

Extensible Stylesheet Language (XSL)

Extensible Stylesheet Language (XSL) Extensible Stylesheet Language (XSL) Tyylitiedostojen määrittely Ctl230:Luentokalvot 25.10.2004 Miro Lehtonen Johdanto Dokumenttien muotoilu tyylitiedostoilla 3XML: yleistetty merkkaus Kuvaa sisällön muttei

Lisätiedot

Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj

Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj SUOMEN KUNTALIITTO Sosiaali- ja terveysyksikkö Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj ~ (operatiiviset-/tiedonjakelu-/si~llönhallinta~velluk~et)

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

XML johdatus: DTD. Jaana Holvikivi

XML johdatus: DTD. Jaana Holvikivi XML johdatus: DTD Jaana Holvikivi Dokumenttityypin rakennemäärittely DTD = kielioppi esim. XML- esitykselle Elementit Attribuutit Entiteetit ja notaatiot Prosessointikomennot DTD:n suunnittelu 19.1.2013

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 18.9.2007 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy. Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto

Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy. Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto 1 Esityksen sisältö Asiakirjastandardin lähtökohdat Suunnitteluperiaatteet

Lisätiedot

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Asemakaavasuosituksen tausta... 2 1.2 Asemakaavasuosituksen

Lisätiedot

Liite D: Poikkeamispäätösten ja suunnittelutarveratkaisujen mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite D: Poikkeamispäätösten ja suunnittelutarveratkaisujen mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite D: Poikkeamispäätösten ja suunnittelutarveratkaisujen mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Poikkeamispäätös

Lisätiedot

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 CivilPoint Oy 06/2017 2(17) MATERIAALIN TEKIJÄNOIKEUDET, CIVILPOINT OY Civilpoint tarjoaa koulutuksia käyttämällä omia koulutusaineistojaan ja menetelmiään. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

XPages käyttö ja edut Jarkko Pietikäinen toimitusjohtaja, Netwell Oy

XPages käyttö ja edut Jarkko Pietikäinen toimitusjohtaja, Netwell Oy IBM Collaboration Forum ٨.٣.٢٠١١ XPages käyttö ja edut Jarkko Pietikäinen toimitusjohtaja, Netwell Oy ٢٠١١ IBM Corporation Domino-sovelluskehitys Nopea kehitysympäristö (Rapid application development,

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 26.3.2004 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

HTML ja CSS. T WWW-palvelun suunnittelu Mikko Pohja

HTML ja CSS. T WWW-palvelun suunnittelu Mikko Pohja HTML ja CSS T-111.4360 WWW-palvelun suunnittelu Mikko Pohja Sisältö HTML XHTML CSS DOM DHTML Käytännön esimerkkejä Kuka tahansa pystyy tekemään yksinkertaisen dokumentin HTML Hyper Text Markup Language

Lisätiedot

www.hohde.com Hohde Consulting 2004

www.hohde.com Hohde Consulting 2004 Luento 14: Kertaus AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola Kertaus XML nimiavaruus validointi XML:n käyttö tietorakenteiden kuvaus ohjelmointi XML-pohjaiset kielet peruskielet muut kurssilla

Lisätiedot

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT MOBISITE-TYÖKALU MobiSite on työkalu matkapuhelimeen soveltuvan mobiilisivuston rakentamiseen. AIMO-järjestelmän jatkuvasti päivittyvä päätelaitetunnistus tunnistaa useimmat puhelinmallit ja mukauttaa

Lisätiedot

Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Kantakarttasuosituksen tausta... 2 1.2 Kantakarttasuosituksen

Lisätiedot

12 Dokumenttiluokan toteuttamisesta

12 Dokumenttiluokan toteuttamisesta 12 Dokumenttiluokan toteuttamisesta Tyypillisiä XML-sovellutuksia ovat esimerkiksi: - annettuun käyttötarkoitukseen räätälöity dokumenttityyppi (esim. painotalon ABC malli käsikirjoituksen rakenteelle)

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöohje toimikuntien ja muiden valmistelu- ja päätöksentekoelinten jäsenille

Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöohje toimikuntien ja muiden valmistelu- ja päätöksentekoelinten jäsenille Verkkoasioinnin käyttöohje 10.2.2011 v1.0 FI Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöohje toimikuntien ja muiden valmistelu- ja päätöksentekoelinten jäsenille Tämä ohje koskee lokakuun 2010 haussa käyttöönotettua

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa Liite 3 XML-skeeman kuvaus ja esimerkit

JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa Liite 3 XML-skeeman kuvaus ja esimerkit JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa Liite 3 XML-skeeman kuvaus ja esimerkit Versio: 05.03.2013 Julkaistu: 28.2.2013 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1

Lisätiedot

Luento 7: XML-ohjelmointirajapinnat

Luento 7: XML-ohjelmointirajapinnat Luento 7: XML-ohjelmointirajapinnat AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola 1 XML-ohjelmointirajapinnat Document Object Model (DOM) käyttö rakenne ja versiot perusrajapinnat rajapinnat tarkemmin

Lisätiedot

Tekstinkäsittelystä. H4: Tekstinkäsittelyn perusharjoitus. Toimisto ohjelmista

Tekstinkäsittelystä. H4: Tekstinkäsittelyn perusharjoitus. Toimisto ohjelmista Tekstinkäsittelystä Toimisto ohjelmista OpenOffice vs. LibreOffice ODF (Open Document Format for Office Applications) LibreOfficen + ohjepaketti + kielityökalujen asennus Word 2003 vs. Word 2007 vs. Word

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

9 XML perusteet

9 XML perusteet 9 XML 1.0 - perusteet XML jakaa dokumenttien käsittelyn kaksitasoiseksi prosessiksi, jossa XMLprosessori ([processor]) lukee XML-tiedoston ja välittää tämän parsittuna sovellukselle ([application]). Käytännössä":

Lisätiedot

Helsingin yliopisto/tktl DO Tietokantojen perusteet, s 2000 Johdanto & yleistä Harri Laine 1. Tietokanta. Tiedosto

Helsingin yliopisto/tktl DO Tietokantojen perusteet, s 2000 Johdanto & yleistä Harri Laine 1. Tietokanta. Tiedosto Tietokanta Tiedosto Tietokanta (database) jotakin käyttötarkoitusta varten laadittu kokoelma toisiinsa liittyviä säilytettäviä tietoja Ohjelmointikielissä apumuistiin tallennettuja tietoja käsitellään

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 30.4.2004 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

10 Nykyaikainen WWW-arkkitehtuuri

10 Nykyaikainen WWW-arkkitehtuuri 10 Nykyaikainen WWW-arkkitehtuuri è è è 10 Nykyaikainen WWW-arkkitehtuuri WWW on ylivoimaisesti suosituin hypertekstijärjestelmä. Käydään seuraavaksi läpi nykyaikaisen WWW-arkkitehtuurin perusteet. Vuonna

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Luento 12: XML ja metatieto

Luento 12: XML ja metatieto Luento 12: XML ja metatieto AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola XML ja metatieto Metatieto rakenne sanasto Resource Description Framework graafikuvaus XML Semanttinen Web agentit 2 1 Metatieto

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Otus- projektinhallintatyökalu Käyttöohje Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Mari Tampere 9. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja,

Lisätiedot

Harjoitus 5. Esimerkki ohjelman toiminnasta: Lausekielinen ohjelmointi I Kesä 2018 Avoin yliopisto 1 / 5

Harjoitus 5. Esimerkki ohjelman toiminnasta: Lausekielinen ohjelmointi I Kesä 2018 Avoin yliopisto 1 / 5 Kysy Karilta tai Kimmolta, jos tehtävissä on jotain epäselvää. Kerro WETOon liittyvät tekniset ongelmat suoraan Jormalle sähköpostitse (jorma.laurikkala@uta.fi). Muista nimetä muuttujat hyvin sekä kommentoida

Lisätiedot

Loppuraportti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja.

Loppuraportti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja. Matematiikan oppifoorumi Loppuraportti Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

4 Johdanto XML-maailmaan

4 Johdanto XML-maailmaan 4 Johdanto XML-maailmaan Rakenteisia dokumentteja ei voi "ymmärtää" osamaatta niiden perustekniikkaa. Niinpä seuraavaksi kohdistamme huomion tekniikoihin. Rakenteisten dokumenttien yleisiin menetelmiin

Lisätiedot

Sivuston tiedotle-vintage.fr

Sivuston tiedotle-vintage.fr Sivuston tiedotle-vintage.fr Luotu Tammikuu 12 2017 10:53 AM Pisteet56/100 SEO Sisältö Otsikko Le Vintage - Restaurant (site officiel) Pituus : 39 Täydellistä, otsikkosi sisältää väliltä 10 ja 70 kirjainta.

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Älä vielä sulje vanhoja

Älä vielä sulje vanhoja OneNote-muistioiden käyttöönotto TUNI OneDrivesta Sinun vanhan Office365-tilin OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot menevät lukutilaan, kun tiedostojen kopiointi uuteen TUNI OneDrive -kansioon on tehty.

Lisätiedot

Sivuston tiedotskillers.tech

Sivuston tiedotskillers.tech Sivuston tiedotskillers.tech Luotu Maaliskuu 28 2019 16:54 PM Pisteet55/100 SEO Sisältö Otsikko Skillers - Quality IT Recruiting services Pituus : 41 Täydellistä, otsikkosi sisältää väliltä 10 ja 70 kirjainta.

Lisätiedot

Webforum. Version 15.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-09-21

Webforum. Version 15.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-09-21 Webforum Version 15.3 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-09-21 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Alustan otsikointi... 5 Alustan otsikoinnin uusi ryhmittely käyttäjän kuvalla... 5 Aloita

Lisätiedot

Osoitin ja viittaus C++:ssa

Osoitin ja viittaus C++:ssa Osoitin ja viittaus C++:ssa Osoitin yksinkertaiseen tietotyyppiin Osoitin on muuttuja, joka sisältää jonkin toisen samantyyppisen muuttujan osoitteen. Ohessa on esimerkkiohjelma, jossa määritellään kokonaislukumuuttuja

Lisätiedot

Paikkatiedot ja Web-standardit

Paikkatiedot ja Web-standardit Paikkatiedot ja Web-standardit Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), Hypermedialaboratorio W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: World Wide

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot