Infoa Vesi ja Viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahaston tukemasta hankkeesta vesihuollon avoin automaatio

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infoa Vesi ja Viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahaston tukemasta hankkeesta vesihuollon avoin automaatio"

Transkriptio

1 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 1 (10) Infoa Vesi ja Viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahaston tukemasta hankkeesta vesihuollon avoin automaatio Sisällysluettelo sivu 2. Hankesuunnitelma vesihuollon avoin automaatio Projektiryhmä Tähän mennessä avoimen automaation osalta on tapahtunut Vesilaitosten yhteistoiminnan tukeminen avoimen valvomo-ohjelman kehittämisessä Avoimen automaation kehitys ja määritys kenttäkohteiden vakioprosesseille Hankesuunnitelma vesihuollon avoin automaatio 2.1 Projektiryhmä Pekka Salo-oja; Meri-Lapin Vesi Oy:n käyttöpäällikkö (sähkö-, automaatio- ja ITasiat) vuodesta 2000 alkaen. Pekka tuntee vesihuollon prosessit. Pekka on ollut toteuttamassa vesihuollon valvomoita ja paikallisautomaatiota Meri-Lapin Vesi Oy:n kohteiden lisäksi Kemin kaupungin vesi- ja viemärilaitoksella 80- ja 90-luvuilla. Jorma Bärling; Kokkolan Veden laitosmestari (sähkö-, automaatio- ja IT-asiat) vuodesta 2006 alkaen. Jorma on toiminut 80- ja 90-luvuilla merkittävän suomalaisen vesihuollon automaatiourakoitsijan teknisenä johtajana ja projektipäällikkönä. Jorma on ollut henkilökohtaisesti toteuttamassa useita vesihuollon kaukovalvontajärjestelmiä sekä paikallisautomaatiototeutuksia. Jorma on tällä hetkellä työkeikalla ulkomailla, liittyy projektiin vuoden 2009 lopulla. Ate Perkkiö; Oulun Veden järjestelmäasiantuntija (sähkö-, automaatio- ja IT-asiat) vuodesta 1996 alkaen, osallistuu hankkeeseen oman yrityksen kautta. Ate on toiminut aiemmin mm. Are Oy:llä, Siemens Oy:llä, Raision Yhtymällä prosessiteollisuuden automaatiohankkeiden parissa suunnittelijana ja käyttöönottajana vv Ate on toteuttanut laitosten automaatio- ja sovellussuunnittelua, automaatio- ja tietojärjestelmien kehittämistä, projektien toimitusvalvontaa sekä automaation, instrumentoinnin ja sähköistyksen ylläpitoa. Jouko Vilmi; oma automaatioalan insinööritoimisto on perustettu vuonna 1986, 90- luvun alusta lähtien keskittynyt pelkästään vesihuollon automaation suunnitteluun ja vesihuollon kehittämiseen tietotekniikan mahdollistamin keinoin. Yksittäisiä kaukovalvontasuunnitelmia on tehtynä yli 70 kappaletta. Yksittäisten vesihuoltoprosessien automaatiosuunnitelmia on tehtynä tuhansia.

2 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 2 (10) 2.2 Tähän mennessä avoimen automaation osalta on tapahtunut Vuosi 1998 Meri-Lapin Vesi Oy:n useita vuosia kestänyt rakentaminen alkoi. Kemin vesilaitoksen käyttöpäällikkö Pekka Salo-oja ja Jouko Vilmi suunnittelivat ja hankkivat kaikki sähkö- ja automaatiojärjestelmät laajaan Kemin ja Tornion kaupunkien omistamaan tukkuvesiyhtiöön. Meri-Lapin Vesi Oy:n henkilöstö (= kolme automaatioinsinööriä) on huoltanut ja ylläpitänyt kaikkia sähkö-, automaatio- ja IT-järjestelmiä alusta pitäen omin voimin. Vuodet Oulun Veden Hintan pintavesilaitoksen prosessin saneerauksen prosessi- ja automaatiosuunnittelu sekä sovellusohjelmointi toteutettiin vesilaitoksen omana työnä. Vuosi 2001 Syksy 2006 Oulun Veden kuusi vuotta kestänyt laaja verkostoautomaatioprojekti alkoi. Järjestelmän ylläpito ja huolto on hoidettu riippumatta alkuperäisestä urakoitsijasta. Järjestelmä käsittää n. 300 kenttäkohdetta ja 12 valvomoyhteyttä. Jouko Vilmi ja Ate Perkkiö vertailivat automaation valvomo-ohjelmistoja tavoitteena löytää avoimempi järjestelmä vesihuollon sovelluksiin. Taustalla oli yhteinen huoli siitä, että vesihuollon automaation kehitys ei ole edennyt muun teknisen kehityksen mukana. Marraskuu 2006; Akaan kaupungin teknisen johtajan Jukka Suomisen pyynnöstä Jouko Vilmi laati vesihuollon kaukovalvonnan valvomo-ohjelmasta tarjouspyynnön. Tarjouskysely lähetettiin kaikille tiedossa olleille alan urakoitsijoille, maahantuojille ja ohjelmistokehittäjille. Suoritettiin pelkän valvomolisenssin kilpailuttaminen, tärkein valintaperuste oli avoimuus. Vuosi 2007 Tammikuu 2007; Akaan kaupungin vesihuollon (Toijala, Viiala ja Kylmäkoski) kaukovalvonta oli urakkalaskennassa. Vaatimuksena toteuttaa kaukovalvonta avoimella ohjelmalla. Avoimesta valvomo-ohjelmasta johtuen pystyttiin toteuttamaan kolmen eri laitemerkin kaukovalvonta, kustannussäästö oli merkittävä. Lähtötilanteessa oli tiedossa, että ao. ohjelmalla ei oltu tehty vesihuollon sovellutuksia Suomessa. Urakka on valmistunut syksyllä Helmikuu 2007; Pornaisten ja Mäntsälän Veden avoimet kaukovalvonnat olivat urakkalaskennassa. Tässä vaiheessa tarjoukset saatiin vain yhdeltä urakoitsijalta. Urakat ovat valmistuneet keväällä ja kesällä Maaliskuu 2007; Raahen Vesi Oy:n (= Raahen ja Pattijoen kuntaliitos) avoin kaukovalvonta oli urakkalaskennassa. Tässä vaiheessa avoimuus saavutti jo laajemman jalansijan, tarjoajia oli jo viisi alan yritystä. Urakka valmistuu syksyllä Maaliskuu 2007; Lakeuden Keskuspuhdistamo Oy:lle tuli sama avoin valvomoohjelma siksi, että vain sitä tuotetta tarjottiin. Urakka on valmistunut keväällä 2008.

3 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 3 (10) Vuosi 2008 Kevät 2008; ensimmäisistä avoimella ohjelmalla tehtävistä hankkeista alettiin saada käyttökokemuksia. Osa urakoitsijoista koki avoimen valvomo-ohjelman itsensä pahimmaksi kilpailijaksi, eli valvomototeutuksessa keskityttiin ongelmien keksimiseen, ei hyvään lopputulokseen. Useissa eri urakoissa keskityttiin löytämään monopoliratkaisun tapaisia asioita, eli tarkoituksena sitoa tuleva ylläpito itselle. Maaliskuu 2008; Nokian vesihuoltolaitoksen automaatiouudistuksessa alunperin tavoitteena oli kilpailuttaa valvomon sovellutusohjelmoija, mutta alan urakoitsijoiden nihkeä suhtautuminen avoimuuteen muutti tilanteen. Nokian vesihuoltolaitos päätti tehdä valvomon omana työnä. Automaatiouudistus sekä valvomon vaihto valmistuivat tammikuussa Huhtikuu 2008; Kemijärven kaupungin vesi- ja viemärilaitoksen avoin kaukovalvonta oli urakkalaskennassa. Urakka valmistuu syksyllä Toukokuu 2008; Limingan Vesihuolto Oy:n avoin kaukovalvonta oli urakkalaskennassa. Urakka valmistuu syksyllä Kesä 2008; saatiin lisää käyttökokemuksia avoimesta valvomohankkeista; usean valmistajan ja urakoitsijan osaaminen yleisestä avoimesta tiedonsiirrosta osoittautui puutteelliseksi. Syyskuu 2008; Ate Perkkiö otti alustavasti yhteyttä Vacon Oyj:in. Keskustelussa käytiin läpi älykkäät taajuusmuuttajainnovaatiot vesihuollolle. Marraskuu 2008; Kokkolan Vesi / Kälviän viemärilaitoksen kaukovalvonnan uusinta avoimella järjestelmällä toteutettiin paikallisen ohjelmistotalon työnä. Hankkeesta tuli Nokian jälkeen toinen aidosti avoin järjestelmä. Vuosi 2009 Helmikuu 2009; vesihuollon avoin automaatiohankkeen ensimmäiset keskustelut; Raahen Vesi Oy, Limingan Vesihuolto Oy, Oulun Vesi, Vihannin Vesi Oy, Kokkolan Vesi, Akaan Vesi, Nokian vesihuoltolaitos. Vihannin Vesi Oy; Erkki Kotila ja Jouko Vilmi määrittivät vesihuollon vakiototeutuksia. Maaliskuu 2009; Oulun Veden ja Vihannin Vesi Oy:n yhteispalaveri; Pilot-hankkeiden aloittamisesta tehtiin periaatepäätös. Huhtikuu 2009; Vihannin vedenottamon pilot-hankkeen yksilöinti. Kyseessä on täysin uusi vedenottamo; kolme raakavesikaivo, kalkkikivialkalointi, alavesisäiliö ja verkostoon pumppaus. Huhti-toukokuu 2009; Ate Perkkiöllä ja Jouko Vilmillä oli useita automaation laitetoimittajapalavereita; selvitetty maahantuojien, automaatiourakoitsijoiden ja valmistajien kiinnostusta asialle sekä teknisiä mahdollisuuksia mm. Web-serverin käyttö.

4 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 4 (10) Toukokuu 2009; Ate Perkkiö kävi Vaconilla. Suomalainen taajuusmuuttajavalmistaja kiinnostui hankkeesta. Ate Perkkiö ja Jouko Vilmi neuvottelivat rakennusautomaatioon erikoistuneen Ouman Oy:n kanssa vesihuollon sovellutuksista. Ouman Oy:n etuna ovat referenssit avoimesta toiminnasta toisella toimialueella, oma tuotekehitys, hyvä osaaminen uusimmista tiedonsiirtotavoista ja tietoturvasta sekä Web-server-sovelluksista. Kesäkuu 2009; Ouman Oy:n ja Vacon Oyj:n yhteistyö alkoi, jonka tavoitteena on kehittää vesihuollon vakioprosesseille uuden sukupolven automaatiotuotteita aiempaa edullisempaan hintaan. Yhtenä tavoitteena on myös nykyistä paremmin hyödyntää taajuusmuuttajien ominaisuuksia vesihuollon sovelluksissa. Määritettiin vesihuollon vakioprosessien automaatiototeutuksia ja todettiin, että konkreettinen kaupallinen toiminta on nopea tapa saada muutosta aikaiseksi. Muutoksen aloittajaksi soveltuivat parhaiten perinteisen vesihuollon ulkopuoliset tahot. Elokuu 2009; Oulunsalon Vesihuolto Oy:n avoin kaukovalvonta oli urakkalaskennassa Elokuu 2009; Jouko Vilmi ja Ate Perkkiö kävivät VVY:llä keskustelemassa mahdollisesta kehittämisrahaston hankkeesta; tavoitteena saada avoimille vakiotuotteille yleisempi määritys, joka näin saataisiin kaikkien alan toimijoiden käyttöön. Syyskuu 2009; Jouko Vilmi ja Ate Perkkiö neuvottelivat Pohjois-Savon ympäristökeskuksen Jarmo Siekkisen kanssa online-raportoinnin tavoitteista ja hankkeesta. Päätettiin yhdistää avoimen automaation ja viranomaisten online-raportointiprojektin voimavarat. Sovittiin, että avoimeen valvomoprojektiin osallistuvat seitsemäntoista vesilaitosta voivat toimia yhteistyössä viranomaisraportoinnin määrittelyvaiheessa ja pilotoinnissa. 2.3 Vesilaitosten yhteistoiminnan tukeminen avoimen valvomo-ohjelman kehittämisessä Tausta / avoin valvomo-ohjelma Vesihuoltolaitosten kaukovalvontajärjestelmät ovat käytössä kaikissa suurissa ja keskisuurissa vesilaitoksissa ja ne ovat pääosin hankittu 1990-luvulla. Näiden järjestelmien uusinnat ovat parhaillaan ajankohtaisia. Varhaisimmat toteutukset ovat jopa 80- luvulta saakka. Kaukovalvontajärjestelmien hankinnan myötä useat vesilaitokset ovat tulleet riippuvaiseksi yhdestä urakoitsijasta koko elinkaaren ajaksi. Ylläpidon ja kehittämisen onnistuminen on ollut riippuvainen urakoitsijan osaamisesta ja kyvystä tuottaa kustannustehokasta palvelua. Tätä monopolitilannetta on usein käytetty taloudellisesti ja teknisesti väärin mm luvun milleniumpäivitysten muodossa. Tähän liittynyttä tilaisuutta käytti kuitenkin hyväkseen vain osa pelkkien valvomo-ohjelmien toimittajista. Nykyisen IT-ympäristön hyödyntäminen ja päivitystarve 3-5 vuoden välein lyhentää uusien automaatiojärjestelmien elinkaarta huomattavasti aiempaan verrattuna. Yleensä nämä valvomopäivitykset eivät tuo mitään lisäarvoa tai uusia toimintoja vesihuoltolaitosten käyttöön.

5 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 5 (10) 2000-luvun alussa käytiin vesihuollon automaatiourakoinnissa markkinoiden jakamiseen liittyvä kilpailu, jonka seurauksena urakkakilpailu on viime vuosina loppunut lähes kokonaan. Syitä ovat olleet mm.; alalta on poistunut yrityksiä, kuntaliitosten johdosta hankkeet ovat lisääntyneet ja pääosa töistä on olemassa olevien järjestelmien laajennuksia ja saneerauksia. Useilla vesilaitoksilla on tarve saada automaatiosta enemmän tietoa tai saada useampia palveluntarjoajia ja siten päästä irti monopolitilanteesta. Akaan kuntaliitoksen yhteydessä rakennuttajalla oli tarve hankkia erikseen vesihuollon tarpeisiin soveltuva avoin valvomo-ohjelmisto. Akaan valitsemaa avointa ratkaisua käyttää nykyisin noin kymmenen vesilaitosta. Kohteet on toteutettu kuuden eri urakoitsijan toimesta Tavoitteet / avoin valvomo-ohjelma Kehittämishankkeessa on tarkoitus tukea avoimen valvomo-ohjelman valinneita vesilaitoksia mm. seuraavissa asioissa: ominaisuuksien kehittäminen ja itsenäinen ylläpito vesilaitosten välisen tiiviin yhteistyön käynnistäminen vesihuollon ohjelmien kehittämiseksi ja käyttökokemusten vaihtamiseksi yhteiset koulutustilaisuudet automaatiosta ja IT-tekniikasta tarvittavan koulutuksen määritys vesilaitosten omalle henkilökunnalle ja paikallisille ylläpitoa tarjoaville yrityksille laatia vesihuollon tarpeista lähtevä valvomon määritys, jossa huomioidaan viranomaisvaatimukset. Valvomomääritys toimii jatkossa myös ohjeena internetin kautta toimille etävalvomoille avoimuuden määritys tarjouspyyntöjä varten käyttöliittymän määritys tietoturvan määritykset yhteisten sovelluskirjastojen määritys ja talletus raportoinnin kehittäminen, mm. viranomaisraportointi vesilaitosautomaation kehittäminen. Tarkoitus on haastatella eri vesilaitosta, heidän kokemukset erilaisista valvomoista / ominaisuuksista + kerätä talteen kaikki hyvät ideat vesihuollon valvomoiden kehittämiseksi kartoittaa ja järjestää vesihuoltolaitoksille suunnattavaa automaation ja IT:n peruskoulutusta Kohderyhmä ja aineisto / avoin valvomo-ohjelma Konkreettisena kohderyhmänä ovat vesihuoltolaitokset, joilla on tällä hetkellä käytössään tai rakenteilla samaan avoimeen valvomo-ohjelmaan perustuva kaukovalvontajärjestelmä. Pääosalla tähän hankkeeseen osallistuvilla vesilaitoksilla on käytössä sama avoin valvomo-ohjelma. Hankkeessa syntyvä koulutusmateriaali tulee em. laitosten lisäksi kaikkien suomalaisten vesihuoltolaitosten sekä valvomoiden toteuttamiseen ja ylläpitoon erikoistuvien yritysten käyttöön.

6 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 6 (10) Menetelmät / avoin valvomo-ohjelma Projektin aloituspalaveri pidetään Nokialla, jonne kutsutaan kaikki projektiin ilmoittautuneet tahot: kerätä yhteenvedot käyttäjien kokemuksista ja tarpeista koulutustarpeiden määritys ja koulutustapahtumista päättäminen esittely viranomaisraportoinnin kehittämishankkeesta ja osallistuminen / menettelytavat Hankkeen aikataulu / avoin valvomo-ohjelma Hankkeen alustava aikataulu on 11/2009 6/2010. Marraskuu 2009; kyselyt vesilaitoksille valvomosovellusten määrittämisestä, koulutusja kehittämistarpeista, aloituspalaverin sisällöstä ja luennoista sopiminen. Kevät 2010; avoimen valvomo-ohjelman alustava määritys valmistuu; alan toimijat voivat toteuttaa valvomosovellutuksen ja tarjota valvomotoimintoja etäpalveluna. Pidetään ylläpitokoulutuspäivät, toinen Kokkola-Oulu-alueella, toinen Tampere-Lahtialueella. Kesäkuu 2010; valvomotoimintojen yleinen määritys valmistuu, tietoturvasuositus valmistuu, valvomo-ohjelman toteutus- ja ylläpitokoulutusmateriaali valmistuvat, projektin loppuraportti valmistuu. Viranomaisraportoinnin tekninen toteutus ei valmistu tämän projektin puitteissa Edut / avoin valvomo-ohjelma Hankkeen avulla saavutetaan vesihuoltolaitosten käyttöön seuraavat käytännön edut: vesilaitosten valituille avoimille valvomo-ohjelmille voidaan vapaasti valita paikallinen ylläpitäjä. Ylläpitoon tarvittava osaaminen ja koulutus on vapaasti saatavilla viranomaisraporteille on laadittu yhdenmukainen määritys pienille vesilaitoksille luodaan edullinen mahdollisuus samantasoiseen kaukovalvontaan ja raportointiin kuin suurillakin laitoksilla. Tämän mahdollistaisi valvomotoimintojen toteutus etäpalveluna olemassa oleville suurille kaukovalvontajärjestelmille saadaan laajennus- ja saneerausvaiheeseen vaihtoehtoinen projektin etenemistapa vähentää tietoturvaan liittyviä riskejä lisää vesilaitosten välistä yhteistyötä erikoisosaamisen alueilla lisää alan kilpailua ja alentaa investointi- ja elinkaarikustannuksia lisää konkreettisista asioista on kerrottu kohdassa 1. Tiivistelmä vesihuollon avoin automaatio

7 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 7 (10) 2.4 Avoimen automaation kehitys ja määritys kenttäkohteiden vakioprosesseille Tausta / avoin kenttäkohteiden automaatio Automaation ja tietotekniikan merkitys on erityisesti 2000-luvulla kasvanut huomattavasti vesihuollon parissa. Samalla järjestelmät ovat monimutkaistuneet ja niiden hallinta on entistä vaikeampaa. Isoilla laitoksilla on ollut resursseja investointeihin, mutta keskisuurilla ja etenkin pienillä laitoksilla kustannukset ovat karkaamassa käsistä. Tarpeet ovat pohjimmiltaan samat, riippumatta laitoksen koosta ja laitosten väliselle yhteistyölle olisi nyt erityistä tarvetta. Toteutuksia tehdään usein pelkästään laitteiden ja toimittajien ehdoilla huomioimatta vesihuollon todellisia tarpeita. Järjestelmistä jää huomattava riippuvuus yhteen toimittajaan koko elinkaaren ajaksi ja toimittajat eivät halua siirtää tietoa avoimesti asiakasyritykselle dokumentoinnin, koulutuksen ja teknisen tuen avulla, kuten teollisuuden aloilla yleisesti tehdään. Palveluiden kustannustaso on jopa yli 50 % korkeampi kuin muilla teollisuuden aloilla. Toteutukset ovat valitettavan usein pilotteja eli pitkälle vietyä tuotteistamista nähdään harvoin. Todellista kehitystä on tapahtunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana varsin vähän, eikä se ole alalla toimivien yritysten intresseissä. Uuden teknologian käyttöönotto ei nykyisellään etene. Laitekomponentit ja ohjelmistot ovat lähes kokonaan tuontitavaraa ja valmiiden sovellusten vienti on vähäistä verrattuna muihin sähköteknisiin toimialoihin. Suomesta löytyisi kyllä ohjelmisto- ja laiteosaamista tällekin sovellusalalle, kunhan kiinnostuneille yrityksille avataan mahdollisuuksia avointen toimintamallien kautta. Vesihuollon tarpeisiin kehitettäville avoimille automaatioratkaisuille on tunnusomaista nykyisiä edullisempi hinta ja avoimet toimintatavat sekä tekniset ratkaisut. Automaation tehtävänä on hoitaa määritetyt toiminnot täysin itsenäisesti ja poikkeustilanteissa tarjota tehokkaat ja yksinkertaiset välineet toimintaan puuttumiseksi. Avoimeen valvomolisenssiin perustuneista projekteista saaduilla kokemuksilla ja pyrkimyksellä avoimuuteen myös kenttäkohteessa ei ole saavutettu haluttua lopputulosta. Kaukovalvontajärjestelmien kenttäkohteessa ei toistaiseksi ole päästy aitoon avoimuuteen Tavoitteet / avoin kenttäkohteiden automaatio Avoimen kenttäkohteen vakioratkaisut projekti tuottaa merkittävän määrän materiaalia. Muodostamalla tästä materiaalista yksi kokonaisuus, saadaan tiedot myös muiden alan valmistajien käyttöön sekä varmistetaan vesihuollon todellisten tarpeiden huomiointi jo suunnitteluvaiheessa. Avoimuus toteutuu vain, mikäli tämä materiaali on vapaasti saatavilla ja ao. tuotteita valmistaa useampi alan toimija.

8 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 8 (10) Kehittämishankkeessa on tarkoituksena olla tukemassa avointen vakioratkaisujen toteuttamista vesilaitosten käyttöön: tyypillinen paineenkorottamo, vedenottamo, mittausasema, jätevedenpumppaamo jne.. on arvioitu, että noin kymmenellä vakioratkaisulla voidaan toteuttaa noin 70 % kaikista pienten vesilaitosten kenttäkohteista avoimuuden määritys tietoturvan määritykset vesihuollon tarpeisiin soveltuvien uusien ratkaisujen etsintä ja avoin pilotointi käyttöönottopöytäkirjojen laadinta sähköpiirustusten laadinta koulutusmateriaalin määritys välineet laitosten väliseen yhteistyöhön Kohderyhmä ja aineisto / avoin kenttäkohteiden automaatio Konkreettisin kohderyhmä ovat pienet vesihuoltolaitokset, joilla ei ennestään ole käytössä kaukovalvontaa. Samat tekniset ratkaisut tulevat palvelemaan myös keskisuuria ja suuria vesihuoltolaitoksia tilanteessa milloin laitokset ovat saneeraamassa olemassa olevaa järjestelmää tai rakentavat uusia kohteita. Laadittava aineisto tulee ensivaiheessa automaatioalan urakoitsijoiden ja valmistajien käyttöön avoimien vakiototeutusten kehittämisen ohjeeksi ja vaatimustasoksi. Laadittavat aineisto tulisi seuraavassa vaiheessa vesihuoltolaitosten hyödyksi parantuneena dokumentointina ja koulutusmateriaalina. Sähköisen aineiston jatkuva päivittäminen uusien sovellustarpeiden osalta tapahtuu helposti ja on hyvin saatavilla, jolloin kehitys jatkuu tulevaisuudessakin Menetelmät / avoin kenttäkohteiden automaatio Työryhmä on mukana kaupallisten avoimien automaatiotuotteiden pilotoinnissa, jolloin niistä saadaan käytännönläheinen ja myös muita alan toimijoita hyödyntävä materiaali. Lopputuotteina valmistuvat vakioratkaisujen toimintaselostukset, prosessikaaviot, käyttöönottotarkastuspöytäkirjat voisivat olla yleisesti saatavilla esim. VVY:n kotisivuilla. Avoimen vakiokenttäkohteen määritys yleiseen käyttöön kahden suomalaisen yrityksen (Vacon Oyj ja Ouman Oy) kanssa aloitettu projekti tulee tuottamaan kenttäkohteiden vakioratkaisut, mutta avoimuus toteutuu täysimääräisesti, kun vastaavia avoimia tuotteita valmistaa ja myy useampi yritys avoimien vakiokenttäkohteiden tuotteilla autetaan erityisesti pieniä ja keskisuuria vesilaitoksia nykyisen kaukovalvonnan saneerauksen yhteydessä projektin toteutus edellyttää tiivistä projektiryhmää tiukan aikataulun johdosta

9 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 9 (10) Lopputulokset kenttäkohteiden vakiototeutusten määritys (jätevedenpumppaamot, paineenkorottamot, vedenottamot, mittausasemat jne..); nykyinen kaukovalvonta kohteissa maksaa n ja avoimen ratkaisun tavoitteena on nykyistä edullisempi hinta n / kohde sekä huomattavasti laajemmat toiminnalliset ominaisuudet hinnat eivät sisällä asennusta ja käyttöönottoa, mutta laadittavan koulutuksen ja ohjeistuksen avulla työkustannukset jäävät pieniksi. Asennus ja käyttöönottomenetelmät testataan myös käytännössä pilot-kohteissa Esimerkkikohde osuuskunta, jolla 15 kenttäkohdetta perinteisellä tavalla toimien logiikat ja tiedonsiirto /kohde ja valvomo , eli yhteensä Ts. pieni vesiosuuskunta ei hanki kaukovalvontaa avoimella periaatteella kenttäkohde voi olla /kohde ja/tai valvomo kuukausiveloituksella etäpalveluna. Lisäksi tarvitaan paikallinen sähköurakoitsija tekemään kenttäasennukset ja käyttöönoton Esimerkkikohde saneerattava olemassa oleva kaukovalvonta ongelmana näissä hankkeissa on, kuinka ylläpidetään vanha kaukovalvontajärjestelmä toiminnassa urakan aikana. Uusien vakiotuotteiden ominaisuuksiin tulee kuulumaan nopea etävalvomon käyttöönotto täysin ominaisuuksin sekä ilman lisäkustannuksia.. Tämä voi alentaa kynnystä siirtyä avoimiin tuotteisiin nykyisestä monopolitilanteesta Esimerkki taajuusmuuttajasovellutuksista jätevesipumppaamoihin tulee jatkossa edullinen vaihtoehto älykkäästä taajuusmuuttajakäytöstä. Laitemäärä kohteessa vähenee ja käyttövarmuus paranee kahdennusten ja älykkään sovelluksen avulla. Pumppaamon kunnonvalvonta ja käyttöominaisuudet paranevat sekä yleisimmistä vikatapauksista aiheutuvat päivystyskäynnit vähenevät merkittävästi Aikataulu / avoin kenttäkohteiden automaatio Hankkeen alustava aikataulu on 11/2009 6/2010. Marraskuu 2009; laaditaan vesihuollon perusprosessien kenttäkohteiden automaation vakiomääritykset. Vuodenvaihde 2009/2010; ensimmäisten Pilot-kohteiden (Ouman Oy:n ja Vacon Oyj:n) kenttätoteutukset alkavat. Kesäkuu 2010; vesihuollon kenttäkohteiden automaation vakiotoimintojen yleinen määritys valmistuu, tietoturvasuositus valmistuu, projektin loppuraportti valmistuu, alan toimijat voivat toteuttaa vesihuollon kenttäkohteen vakioprosessien automaatiot.

10 vesihuollon avoin automaatio, hankesuunnitelma sivu 10 (10) Edut / avoin kenttäkohteiden automaatio Avoimen automaation määritys ja kehitys tuottavat vesilaitoksille seuraavia etuja: mahdollistaa pienille vesilaitoksille ja vesiosuuskunnille kaukovalvonnan kenttäkohteen automaatiotuotteiden hintataso säilyy kohtuullisena kilpailun takia nykyisen kaukovalvontajärjestelmän voi uudistaa edullisemmin ja nopeammin vakiotuotteilla avoimia tuotteita voi käyttää nykyisen järjestelmän osana tuotteilla ratkaistaan kaukovalvonnan saneerauksen siirtymäajan jatkuva toiminta vesihuollon käyttövarmuus lisääntyy, ylläpitoasioiden hoito oman henkilökunnan turvin tai paikallisen sähköliikkeen toimesta vesilaitosten välinen yhteistyö alalla lisääntyy uudet toiminnot tuovat käyttö- ja ylläpitotoimintaan säästöjä uudet toiminnot parantavat vesihuollon toimintavarmuutta tietoturva riskit vähenevät paremmat mahdollisuudet käyttö- ja ylläpitopalveluiden ulkoistamiseksi lisää konkreettisista asioista on kerrottu liitteessä 1 tiivistelmä

automaatio vesihuollossa

automaatio vesihuollossa Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja päivillä Case; avoin vesihuollossa Tähän juttuun on kerätty allekirjoittaneen kokemuksia Nokian kaupungin vesihuoltolaitoksen, Akaan Veden, Pornaisten kunnan + kolmen

Lisätiedot

Vesihuollon avoin automaatioprojekti on VVY:n kehittämisrahaston tukema hanke

Vesihuollon avoin automaatioprojekti on VVY:n kehittämisrahaston tukema hanke Vesihuollon projekti on VVY:n kehittämisrahaston tukema hanke Hankkeen tavoitteena on saada vesihuoltoalalle soveltuvia - ja kaukovalvontatuotteita nykyistä edullisemmalla hinnalla. Avoimen n avulla saadaan

Lisätiedot

Case; avoimen automaation pilot-hankkeiden haasteet

Case; avoimen automaation pilot-hankkeiden haasteet Case; avoimen automaation pilot-hankkeiden haasteet Avoimen automaation pilot-hankkeiden avulla tavoitellaan konkreettisia tuloksia. Teknisten innovaatioiden lisäksi hankkeissa on tarkoitus testata vesihuollon

Lisätiedot

Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja automaatiopäivillä Kaukovalvonnan ja automaation uusinta

Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja automaatiopäivillä Kaukovalvonnan ja automaation uusinta Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja automaatiopäivillä ja automaation Vesi- ja / tai viemärilaitosten kaukovalvonta- ja automaatiojärjestelmiä uusitaan monista eri syistä: 10 15 vuotta vanhaan kaukovalvontaan

Lisätiedot

VESI JA VIEMÄRILAITOSYHDISTYS Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Loppuraportti; vesihuollon avoin automaatio

VESI JA VIEMÄRILAITOSYHDISTYS Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Loppuraportti; vesihuollon avoin automaatio VESI JA VIEMÄRILAITOSYHDISTYS Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Loppuraportti; vesihuollon avoin automaatio 6.8.2010 Vesihuollon avoin automaatiohankkeen toteuttajat Jouko Vilmi, Oulu Rooper Ky, Haukipudas

Lisätiedot

www.klinkmann.fi Wonderware ja Unitronics vesi ja energiasovelluksissa Suomessa

www.klinkmann.fi Wonderware ja Unitronics vesi ja energiasovelluksissa Suomessa Wonderware ja Unitronics vesi ja energiasovelluksissa Suomessa 1/11/2013 Wonderware ja Unitronics, vesi- ja energiasovelluksia Suomessa 1 Pornaisten kunnan vesihuolto Vesihuolto 5.000 asukkaan talousalueella.

Lisätiedot

Liite 3; jätevesipuolen kenttäpään avoimen automaation määritys

Liite 3; jätevesipuolen kenttäpään avoimen automaation määritys VESI JA VIEMÄRILAITOSYHDISTYS liite 3 jätevesipuolen sivu 1 (6) Liite 3; jätevesipuolen kenttäpään avoimen automaation määritys Tässä liitteessä on pyritty selostamaan jätevedenpumppaamon paikallisautomaation

Lisätiedot

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta 2 Milloin julkisilla hankinnoilla kannattaa tavoitella innovaatioita?

Lisätiedot

OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI

OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI 27.4.2016 Päivän ohjelma 12:00 Avaus / Pekka Äikäs 12:30 Johdon katsaus / Kati Kettunen 12:45 Funidata Oy / Jorma Hänninen ja Mika Peura 13:45 Kahvi 14:15 Aallon käyttöönottoprojekti

Lisätiedot

Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä

Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä 12.11.2016 Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä KEMIN VESI OY Kemin Vesi vastaa Kemissä Vedenjakelusta Jäteveden

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN VIEMÄRÖINTIIN

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN VIEMÄRÖINTIIN Vesiosuuskuntaseminaari 27.9.2008 VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN Hanna Yli-Tolppa Mäntsälän Vesi VESIHUOLLON JÄRJESTÄMINEN: - Vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden laajentaminen haja-asutusalueille

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA

SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA VESIHUOLTOPÄIVÄT 3.- Finlandia talo, Helsinki Antti Harinen LAITOSHANKKEET VESIHUOLTOALALLA Vesilaitos Projektin johto Suunnittelu Kilpailutukset Urakointi

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA FCG Finnish Consulting Group Oy Pieksämäen kaupunki VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue 0143-P12743 14.2.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue

Lisätiedot

Liite 1. Raportti. WRM Systems Oy, Jarkko Okkonen Mäkipellontie 23 67700 Kokkola Puh. 050 5972677 Sposti. Jarkko.okkonen@wrm-systems.

Liite 1. Raportti. WRM Systems Oy, Jarkko Okkonen Mäkipellontie 23 67700 Kokkola Puh. 050 5972677 Sposti. Jarkko.okkonen@wrm-systems. Liite 1. Raportti WRM Systems Oy, Jarkko Okkonen Mäkipellontie 23 67700 Kokkola Puh. 050 5972677 Sposti. Jarkko.okkonen@wrm-systems.fi Pohjavesipintojen ja pohjaveden ottomäärien seurantajärjestelmä reaaliaikaiseen

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA DIMENTEQ OY SALORANKATU 5-7 24240 SALO FINLAND WWW.DIMENTEQ.FI AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA SKOL ja FLIC, 29.10.2015 Teemu Virtanen, Dimenteq Oy DIMENTEQ OY Tietotekniikan palveluyritys,

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2012-2035 Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

Palvelusetelihanke Kehitysjohtaja Tuomo Melin

Palvelusetelihanke Kehitysjohtaja Tuomo Melin Palvelusetelihanke Kehitysjohtaja Tuomo Melin Toimialat ja projektikokonaisuudet palvelusetelihankkeessa Palvelusetelihankkeessa on tällä hetkellä neljä toimialaa Hammashoito Terveyspalvelut Vanhuspalvelut

Lisätiedot

ÄLYKÄS VESI Osahankkeiden esittely. Aloitusseminaari 12.5.2015 Pentti Janhunen

ÄLYKÄS VESI Osahankkeiden esittely. Aloitusseminaari 12.5.2015 Pentti Janhunen ÄLYKÄS VESI Osahankkeiden esittely Aloitusseminaari 12.5.2015 Pentti Janhunen Osahankkeiden esittely HSY:n avoin pilottialusta yrityslähtöisen tuotekehityksen tukena Älykkäät mittalaitteet vesijohto- ja

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Hajatko Tietoa jätevesien käsittelyn järjestämiseen haja-asutusalueella Projektikoodi: A30072 Hajatko - hanke Hankkeen käytännön järjestelyistä vastaa

Lisätiedot

Hyvät vesihuoltopalvelut

Hyvät vesihuoltopalvelut Lounais-Suomen vesihuollon kehittämisohjelma 2014 2020 Hyvät vesihuoltopalvelut VISIO 2020 Asukkaat ja elinkeinojen harjoittajat ovat tyytyväisiä vesihuoltopalveluihin Lounais-Suomessa Kehittämisohjelmassa

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi.

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi. TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Sähköisen liiketoiminnan mahdollisuudet: Sisäiset ja ulkoiset prosessit Toiminnan tehostaminen, reaaliaikaisuus Toiminnan raportointi ja seuranta,

Lisätiedot

Elinkaaren huomioiva hankintaprosessi ja elinkaarenaikainen kustannus-hyöty analyysi. Jyri Hanski, VTT Turvallisuus 2012 -messut 5.9.

Elinkaaren huomioiva hankintaprosessi ja elinkaarenaikainen kustannus-hyöty analyysi. Jyri Hanski, VTT Turvallisuus 2012 -messut 5.9. Elinkaaren huomioiva hankintaprosessi ja elinkaarenaikainen kustannus-hyöty analyysi Jyri Hanski, VTT Turvallisuus 2012 -messut 5.9.2012 Hankinnan ongelmakohdat Tekninen osaaminen hankinnasta yleensä hyvällä

Lisätiedot

www.klinkmann.fi Wonderware ratkaisut energiayhtiöille

www.klinkmann.fi Wonderware ratkaisut energiayhtiöille Wonderware ratkaisut energiayhtiöille 1 Klinkmann tekniset asiantuntijapalvelut ja koulutus Asiantuntijapalvelut Hot-line toimistoaikana (puhelin ja e-palvelu) Tekninen konsultointi ja järjestelmämääritykset

Lisätiedot

Vesihuollon organisointi kunnissa ja vesiosuuskunnat. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesihuollon organisointi kunnissa ja vesiosuuskunnat. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesihuollon organisointi kunnissa ja vesiosuuskunnat Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Luennon sisältö Vesihuollon organisoituminen kunnissa Mitä vesiosuuskunnat ovat ja miten

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 8773/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 8773/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 414 19.12.2016 20 Asianro 8773/14.05.00/2016 Vesihuollon yhteistyöselvitys Kuopion ja Siilinjärven välillä Päätöshistoria Kaupunginhallitus 19.12.2016

Lisätiedot

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ TIEDON- HALLINTA HANKINTA JÄRJESTELMÄTASON KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 5 10 vuotta SOVELLUSTEN KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 1-5 vuotta KOULUTUS

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS

ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS HANKE-ESITTELY 14.4.2016 Tomi Kiuru, Motiva Oy ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS taustat ja lähtökohdat Energiatehokkuus on yksi tapa leikata laitoksen kustannuksia. Ns. Motivamallisissa

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt. Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.fi Avoimen tuotteenhallinta Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta?

Lisätiedot

www.altevisetec.fi Tieto. Tie tulokseen.

www.altevisetec.fi Tieto. Tie tulokseen. www.altevisetec.fi Tieto. Tie tulokseen. Ympäristöraportointi ALTE Visetec Oy toimitti ympäristöraportointijärjestelmän Ruukki Metals Oy:lle tammikuussa 2012, noin vuoden kestäneenä toimitusprojektina.

Lisätiedot

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel 2 tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa. Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi menetelmä väylätietojen siirtoon

Lisätiedot

Kuntainfran palveluiden. organisoitumista vat Vaihtoehtojen edut ja haitat. organisoitumistavat Vaihtoehtojen edut ja haitat

Kuntainfran palveluiden. organisoitumista vat Vaihtoehtojen edut ja haitat. organisoitumistavat Vaihtoehtojen edut ja haitat Kuntainfran palveluiden organisoitumistavat Vaihtoehtojen edut ja haitat Kuntainfran palveluiden organisoitumista vat Vaihtoehtojen edut ja haitat Mikko Belov, Projekti-insinööri Sisältö Kuntien kadunpidon

Lisätiedot

TIKLI Tietojärjestelmien monialaisen oppimisympäristön kehittäminen ja pilotointi. Päivi Ovaska Projektipäällikkö, yliopettaja, TkT

TIKLI Tietojärjestelmien monialaisen oppimisympäristön kehittäminen ja pilotointi. Päivi Ovaska Projektipäällikkö, yliopettaja, TkT TIKLI Tietojärjestelmien monialaisen oppimisympäristön kehittäminen ja pilotointi Päivi Ovaska Projektipäällikkö, yliopettaja, TkT TIKLI Taustaa Tietojärjestelmien käyttöönotto ja hyödyntäminen nähdään

Lisätiedot

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Alueellinen vesihuoltopäivä Mikkeli 17.3.2016 Johtava asiantuntija Vesa Rautio Etelä-Savon ELY-keskus Sisältö Häiriö- ja erityistilanteiden varautumissuunnittelu

Lisätiedot

Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuollon maksut Kustannusten kohdentaminen eri maksuille Taksan

Lisätiedot

Vesihuoltomme on hyvin hoidettu

Vesihuoltomme on hyvin hoidettu Vesihuoltomme on hyvin hoidettu Asukkaan päivässä käyttämä 150 litraa vesijohtovettä maksaa jätevesimaksuineen vain 40 50 senttiä. Samalla rahalla ei saa puolta litraa pullovettä. Yhteistyö varmistaa tulevaisuudessakin

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN

NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN ANNI VOUTILAINEN RAMBOLL FINLAND OY, VESIHUOLTO VESIHUOLTOPÄIVÄT 2015, TURKU VESIOSUUSKUNTIEN HAASTEET Suomalaisessa yhteiskunnassa on havaittu selkeitä

Lisätiedot

SEURAKUNTIEN VERKKOHANKE. Hanke-esittely. Syyskuu 2013 sakasti.evl.fi/verkkohanke

SEURAKUNTIEN VERKKOHANKE. Hanke-esittely. Syyskuu 2013 sakasti.evl.fi/verkkohanke SEURAKUNTIEN VERKKOHANKE Hanke-esittely Syyskuu 2013 sakasti.evl.fi/verkkohanke 1a. Hankkeen tavoite KOKO KIRKKO VERKKOON! 2 1b. Hankkeen tavoite Seurakuntien verkkohanke tuottaa monipuolisen yhteisen

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Säkylän kunta / Vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5)

AIRIX Ympäristö Oy Säkylän kunta / Vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5) SÄKYLÄN KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito Seurataan vesijohtoverkoston kuntoa ja saneerataan saneerausohjelman

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016 DIAARINUMERO CIMO/1/03.30.10/2016 Helsinki, 17.2.2016 TARJOUSPYYNTÖ Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO pyytää tarjoustanne tämän tarjouspyynnön mukaisesti. Hankintamenettely on avoin.

Lisätiedot

Tekninen lautakunta 2 18.02.2015 Tekninen lautakunta 17 06.05.2015 Tekninen lautakunta 23 03.06.2015 Kunnanhallitus 134 08.06.2015

Tekninen lautakunta 2 18.02.2015 Tekninen lautakunta 17 06.05.2015 Tekninen lautakunta 23 03.06.2015 Kunnanhallitus 134 08.06.2015 Tekninen lautakunta 2 18.02.2015 Tekninen lautakunta 17 06.05.2015 Tekninen lautakunta 23 03.06.2015 Kunnanhallitus 134 08.06.2015 MURTOSEN VESIASEMAN VEDEN RAUDANPOISTOLAITTEISTON RAKENTAMINEN SEKÄ SANEERAUS

Lisätiedot

Livin allianssi/ipt-hankkeiden käynnistysvaiheista. IPT , LIVI Mauri Mäkiaho

Livin allianssi/ipt-hankkeiden käynnistysvaiheista. IPT , LIVI Mauri Mäkiaho Livin allianssi/ipt-hankkeiden käynnistysvaiheista IPT 9.5.-17, LIVI Mauri Mäkiaho Väylämuodot Hyödynnämme tietoa monipuolisesti Koko yhteiskunnan käytössä oleva liikennetieto mahdollistaa liikennejärjestelmän

Lisätiedot

Parkanon koulukampus. Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa

Parkanon koulukampus. Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa Parkanon koulukampus Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa Lähtökohdat ja tavoite vuonna 2015 Kaksi alakoulua, yläkoulu ja lukio, 600+100 oppilasta

Lisätiedot

Yhteistyötahot ja palveluiden tuottaminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Yhteistyötahot ja palveluiden tuottaminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Yhteistyötahot ja palveluiden tuottaminen Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Luennon sisältö Yhteistyön etuja Talousveden hankinta ja jäteveden puhdistuspalvelun hankinta Ylläpito-

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat harrastajasarjasta ammattilaiskehään Vesa Arvonen

Vesiosuuskunnat harrastajasarjasta ammattilaiskehään Vesa Arvonen Vesiosuuskunnat harrastajasarjasta ammattilaiskehään 13.11.2017 Vesa Arvonen Vesiosuuskunnat Suomessa Vesiosuuskuntia perustettu Suomessa 110 vuoden ajan Nyt Suomen n 4800 osuuskunnasta n 1300 on vesihuoltoosuuskuntaa

Lisätiedot

Palvelukonsepti suurasiakkaille

Palvelukonsepti suurasiakkaille Palvelukonsepti suurasiakkaille Merplast Oy on vuonna 2005 perustettu työpaikkojen työturvallisuuteen ja siihen liittyvään konsultointiin keskittyvä yhtiö. Asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1 Hankesuunnitelma YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA Hankesuunnitelma - Sisältö Tausta Hankkeen tavoitteet, hyödyt, riskit ja laadunvarmistus Arkkitehtuurit Kustannukset Organisaatio

Lisätiedot

Aluesaneeraus vesilaitoksen näkökulmasta

Aluesaneeraus vesilaitoksen näkökulmasta Aluesaneeraus vesilaitoksen näkökulmasta Esityksen sisältö: HS-Veden esittely aluesaneeraushankkeiden taustaa kilpailutusmenettelyt aluesaneeraushankkeiden ominaispiirteitä HS-Veden aluesaneeraushankkeet

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana 3/4/2014 Ind. Internet_energy 1 3/4/2014 Ind. Internet_energy 2 Laitteiden ja teollisuuden tietoympäristö

Lisätiedot

Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti

Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti Vesihuoltopäivä 18.11.2015 Jyrki Laitinen Suomen ympäristökeskus SYKE Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on toteuttaa tietojärjestelmä, josta viranomaiset saavat

Lisätiedot

Avoinyliopisto.fi -verkkopalvelu CSC:n palvelut

Avoinyliopisto.fi -verkkopalvelu CSC:n palvelut Avoinyliopisto.fi -verkkopalvelu CSC:n palvelut Avointen yliopistojen neuvottelupäivät 12.-13.10.2011 Soile Pylsy, CSC CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd. Puhuja? Soile

Lisätiedot

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari 31.1.2013. Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari 31.1.2013. Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari 31.1.2013 Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki Pirkanmaan Vesihuollon kehittämissuunnitelman II-vaihe Ensisijaiset toimenpiteet

Lisätiedot

PAIKKATIETOJEN KÄYTTÖ HSY:N VESIHUOLLON OPERATIIVISESSA JA STRATEGISESSA TOIMINNASSA

PAIKKATIETOJEN KÄYTTÖ HSY:N VESIHUOLLON OPERATIIVISESSA JA STRATEGISESSA TOIMINNASSA PAIKKATIETOJEN KÄYTTÖ HSY:N VESIHUOLLON OPERATIIVISESSA JA STRATEGISESSA TOIMINNASSA Vesihuolto 2015 Turku 21.5.2015 Pentti Janhunen Paikkatieto Paikkatieto on tietoa, johon liittyy maantieteellinen sijainti

Lisätiedot

Opas koulujen VALO-hankintaan. Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy

Opas koulujen VALO-hankintaan. Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy Opas koulujen VALO-hankintaan Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy Mikä ihmeen VALO? VALO = vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot Kyse on siis Open Sourcesta eli vapaista

Lisätiedot

Taloyhtiö 2014 tapahtumassa

Taloyhtiö 2014 tapahtumassa Taloyhtiö 2014 tapahtumassa Ryhmäkorjaushanke Case Porvoo Näsin alue Tom Lindborg Rakennuttamis- ja valvontapalvelut Yksikön päällikkö Case Porvoo 3 taloyhtiötä, 1960-1970 luvulta 15 kerrostaloa, 3-9 kerrosta

Lisätiedot

Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus, Vesihuolto 2017,

Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus, Vesihuolto 2017, Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus, Vesihuolto 2017, 11.5.2017 Kuva: Toivo Lapinlampi Tarve 107 000 km vesijohtoa, 50 000 km jätevesi- ja hulevesiviemäriverkostoa, arvo 6,5 mrd Rakennettu pääosin 1960-80

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana 2/27/2014 Ind. Internet_energy 1 2/27/2014 Ind. Internet_energy 2 Energia- ym. teollisuuden tietoympäristö

Lisätiedot

YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS

YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS Toiminta- ja laatusuunnitelmamalli 1(5) YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS 2017-2018 ASIKKALAN KUNTA HEINOLAN KAUPUNKI HOLLOLAN KUNTA

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun kehittäminen Lokakuu 2011, päivitetty 1.2.2012 Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta SUUNNITELMA Aika 19.9.2011 31.5.2012 Kumppanit Nurmijärven kunnan vammaispalvelut

Lisätiedot

JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset

JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset periaatteet Hanke-esittely Keskustelua Tilaisuuden päättäminen

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

Seutuvaraamo-projektin tiivistelmä. Tampereen kaupunkiseudun digikokeilu

Seutuvaraamo-projektin tiivistelmä. Tampereen kaupunkiseudun digikokeilu Seutuvaraamo-projektin tiivistelmä Tampereen kaupunkiseudun digikokeilu Projektin suunnittelun aloitus Kesällä 2017 toteutetussa sivistystoimialan ja hyvinvointipalvelujen digitalisaatioselvityksessä nousi

Lisätiedot

Jätevesiylivuotojen parempi hallinta. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä

Jätevesiylivuotojen parempi hallinta. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Jätevesiylivuotojen parempi hallinta Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 13.11.2017 Hankealue Turun seudun puhdistamo Oy:n verkostoalue 14 kunnan omistama palveluntuottaja 300 000 asukkaan jätevesien keskitetty

Lisätiedot

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja.

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Nä e yt ut siv 4 Kilpailutus Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Kilpailutusvaiheeseen kuuluu kilpailutustavan päättäminen, tarjouspyynnön

Lisätiedot

Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuollon maksut Kustannusten kohdentaminen eri maksuille Taksan

Lisätiedot

TAHE-projekti Kymenlaaksossa

TAHE-projekti Kymenlaaksossa TAHE-projekti Kymenlaaksossa I. valinnanvapauspilotti 1.7.2018 II. vapaaehtoinen sote ky 1.1.2019 III.sote- ja maakunta 1.1.2020 1.1.2017-31.1.2019 Tähän mennessä TAHE-tietojärjestelmä Tehty esiselvitykset

Lisätiedot

Kuntajakoselvittämisen mahdollisuudet ja haasteet Kuntamarkkinat klo kh. 3.1.

Kuntajakoselvittämisen mahdollisuudet ja haasteet Kuntamarkkinat klo kh. 3.1. Kuntajakoselvittämisen mahdollisuudet ja haasteet Kuntamarkkinat 12.9. klo 13.00-13.45 kh. 3.1. Markus Pauni: Avaus (3 min) Kari Prättälä: Kuntajakoselvitykset kuntauudistuksessa (10 min) Markus Pauni:

Lisätiedot

Vacon puhtaan teknologian puolesta

Vacon puhtaan teknologian puolesta Vacon puhtaan teknologian puolesta Vesa Laisi, toimitusjohtaja, Vacon Oyj 16.11.2011 11/21/2011 1 Vacon - Driven by drives Vacon on globaali taajuusmuuttajavalmistaja. Yhtiö on perustettu vuonna 1993 Vaasassa.

Lisätiedot

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 1/7 LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 2/7 Sisällysluettelo Palveluiden hallinta- ja toimintamallit Aluepalveluyhtiö Jatkuva elinkaaren hallinta ja kehittäminen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti ja vesihuollon tilastot

Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti ja vesihuollon tilastot Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti ja vesihuollon tilastot Jyrki Laitinen ja Toivo Lapinlampi Suomen ympäristökeskus SYKE 20.5.2015 Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on toteuttaa tietojärjestelmä,

Lisätiedot

Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi

Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Strategia Energiatehokkuus Huoltokirja Seuranta Elinkaari Suunnitelmat Korjaushanke Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Timbal Palvelut Oy Timbal palvelu rakennusten

Lisätiedot

Paloilmoitusjärjestelmän laajennusratkaisu - Sinteso Move

Paloilmoitusjärjestelmän laajennusratkaisu - Sinteso Move www.siemens.fi/paloturvallisuus Paloilmoitusjärjestelmän laajennusratkaisu - Sinteso Move Yhdistä nykyinen paloilmoitusjärjestelmäsi Sintesoon. Se on palontorjunnan uusi ulottuvuus. Infrastructure & Cities

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta Korjausrakentamispalveluiden ostaminen taloyhtiössä TkT Jari Virta Korjausrakentamisen osapuolia Valtuudet palveluiden hankintaan Kuntotutkijat tms. Valvojat Materiaalin toimittajat Urakoitsijat Tilaaja

Lisätiedot

Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusiminen - tilannekatsaus

Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusiminen - tilannekatsaus Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusiminen - tilannekatsaus Minna-Liisa Kivinen Kirjastojärjestelmän uusiminen Korkeakoulukirjastot ja erikoiskirjastot, joilla on tällä hetkellä käytössään Voyager-järjestelmä

Lisätiedot

Kehittämisprojekti - Leppävaaran koulukokonaisuus

Kehittämisprojekti - Leppävaaran koulukokonaisuus Korjausrakentamisen kehittäminen 11.9-12.9.2013 Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Kehittämisprojekti - Juha Iivanainen hankepäällikkö Leppävaaran lukio Leppävaaran koulu (7-9 luokat) Veräjäpellon

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesihuolto 2014 3.6.2014, Helsinki Projekti-insinööri Henna Luukkonen Suomen Kuntaliitto Vesiosuuskunnat,

Lisätiedot

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka HANKESUUNNITELMA 1 (6) Hyvinvoivat ja elävät Toivakan kylät! Taustaa ja tarvetta hankkeelle sijaitsee eteläisessä Keski-Suomessa, jonka voimavarana on energiset ja kauniit kyläkunnat. Kylien merkitys kunnan

Lisätiedot

Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja automaatiopäivillä

Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja automaatiopäivillä Jouko Vilmin luento VVY:n sähkö- ja automaatiopäivillä Uusin teknologia mahdollistaa valvontajärjestelmien käyttöliittymien toteuttamisen monella eri tavalla. Monessa projektissa on kylläkin käynyt niin,

Lisätiedot

Liikelaitostuvan laboratorion muutostarpeet tietojärjestelmäpalveluissa

Liikelaitostuvan laboratorion muutostarpeet tietojärjestelmäpalveluissa Liikelaitostuvan laboratorion muutostarpeet tietojärjestelmäpalveluissa Lasse Lehtonen Hallinnollinen osastonylilääkäri HUSLAB 11.5.2004 Lasse Lehtonen 1 Laboratorion tietotekniikan kehitysnäkymiä 1. kilpailutus

Lisätiedot

Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti

Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti Vesihuollon tietojärjestelmä Veeti Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016, Mikkeli Jyrki Laitinen Suomen ympäristökeskus SYKE Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on toteuttaa tietojärjestelmä, josta

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto

Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Vesi ja yhdyskuntien kehitys-seminaari, 17.2.2012, Tampere Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto TkT Riina Liikanen 17.2.2012 1 Esiintyjän nimi Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Perustettu v. 2003

Lisätiedot

Hankinnat kuntien ja yrittäjien kohtalonyhteys Jyväskylä 10.4.2015. Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala

Hankinnat kuntien ja yrittäjien kohtalonyhteys Jyväskylä 10.4.2015. Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Hankinnat kuntien ja yrittäjien kohtalonyhteys Jyväskylä 10.4.2015 Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Yritysrakenne Suomessa 0,2% 0,2% Suuryritykset 0,9% (250 hlöä) 588 5,5% Suuryritykset (250- hlöä) 588

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Euran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Euran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7) AIRIX Ympäristö Oy n kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

NETPLAZA. Hybrid Open Access turvaa verkkoyhtiöiden tulevaisuuden. Suomen Seutuverkot ry syysseminaari. Tommi Linna

NETPLAZA. Hybrid Open Access turvaa verkkoyhtiöiden tulevaisuuden. Suomen Seutuverkot ry syysseminaari. Tommi Linna NETPLAZA Hybrid Open Access turvaa verkkoyhtiöiden tulevaisuuden Suomen Seutuverkot ry syysseminaari Tommi Linna Netplaza Oy Perustettu 1996 Työntekijöiden omistama, yli 20 työntekijää Liikevaihto 2014:

Lisätiedot

Esittäjän esittely. Tämä ei ole opetusmateriaali, vaan Jussin näkemys lyhyellä kokemuksella ilman kyseisten urakkamuotojen koulutusta

Esittäjän esittely. Tämä ei ole opetusmateriaali, vaan Jussin näkemys lyhyellä kokemuksella ilman kyseisten urakkamuotojen koulutusta Esittäjän esittely Tämä ei ole opetusmateriaali, vaan Jussin näkemys lyhyellä kokemuksella ilman kyseisten urakkamuotojen koulutusta Kantapään kautta onnistumiseen, kolmas kerta toden sanoo PJP ja PJU

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E23614 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/8)

AIRIX Ympäristö Oy Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E23614 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/8) KEHTTÄMSTOMENPTEET Liite (1/8) KEHTTÄMSTOMENPTEET 2010-2020 Vedenhankinta ja -jakelu Vesijohtoverkoston saneeraus Kustannusarvio n vesijohtoverkoston automatiikka ja kaukovalvonta Särkänsalmi-Taattinen-

Lisätiedot

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari Rakennettu ympäristö ohjelman tulosseminaari Finlandiatalo Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari 27.1.2015 Tekesin Rakennettu ympäristö ohjelma 2009-2014 Tekes Innovaatiorahoituskeskus Ohjelmapäällikkö

Lisätiedot

Puhuja? Avoinyliopisto.fi -verkkopalvelu CSC:n palvelut CSC JA PALVELUT. Avointen yliopistojen neuvottelupäivät Soile Pylsy, CSC

Puhuja? Avoinyliopisto.fi -verkkopalvelu CSC:n palvelut CSC JA PALVELUT. Avointen yliopistojen neuvottelupäivät Soile Pylsy, CSC -verkkopalvelu CSC:n palvelut Avointen yliopistojen neuvottelupäivät 12.-13.10.2011 Soile Pylsy, CSC CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd. Puhuja? Soile Pylsy, asiantuntija

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN. Kristian Stenmark Hepacon Oy

RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN. Kristian Stenmark Hepacon Oy RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN Kristian Stenmark Hepacon Oy kristian.stenmark@hepacon.fi 050 5909571 TALOTEKNIIKAN KOKO ELINKAAREN ASIANTUNTIJAT www.hepacon.fi YRITYS Perustettu 1978 Toimialat LVIASK

Lisätiedot

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Vesiosuuskuntien rakentaminen ja kehittäminen vesihuoltolain näkökulmasta Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Siilinjärvi Kunnonpaikka 24 25.10.2014 Jarmo Siekkinen

Lisätiedot

Harri Kemppi One1. Energiaratkaisun hankinta kokonaispakettina

Harri Kemppi One1. Energiaratkaisun hankinta kokonaispakettina Harri Kemppi One1 Energiaratkaisun hankinta kokonaispakettina Sisältö One1 Oy Hankinnan haasteet Lainsäädääntö Hankintamenettelyt Hankinnan mahdollisuudet Lähienergian kokonaisratkaisuja One 1 Oy perustettu

Lisätiedot

Suomalaisen vesilaitostoiminnan vahvuudet ja heikkoudet

Suomalaisen vesilaitostoiminnan vahvuudet ja heikkoudet Suomalaisen vesilaitostoiminnan vahvuudet ja heikkoudet Timo Heinonen Hallituksen puheenjohtaja, Vesilaitosyhdistys Toimitusjohtaja, HS-Vesi 16.12.2011 1 Timo Heinonen, HS-Vesi, VVY Esityksen sisältö Vesihuoltolaitosten

Lisätiedot

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Valtio Expo 20.5.2014 Hallitusneuvos Tarja Hyvönen 2 Velvollisuus käyntiasioinnin turvaamiseen Perustuslain hyvän hallinnon periaate Pääsy hallinnon palveluihin turvattava myös niille, jotka eivät voi,

Lisätiedot

TASKILAN PUHDISTAMON SANEERAUS - jätevesien käsittely keskittyy Ouluun

TASKILAN PUHDISTAMON SANEERAUS - jätevesien käsittely keskittyy Ouluun TASKILAN PUHDISTAMON SANEERAUS - jätevesien käsittely keskittyy Ouluun Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19. 20.11.2014 Oulu Jarmo Lahtinen käyttöpäällikkö Oulun Vesi TASKILAN PUHDISTAMO Puhdistamo on aloittanut

Lisätiedot