ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS"

Transkriptio

1 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS HANKE-ESITTELY Tomi Kiuru, Motiva Oy

2 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS taustat ja lähtökohdat Energiatehokkuus on yksi tapa leikata laitoksen kustannuksia. Ns. Motivamallisissa energiakatselmuksissa todetut keskimääräiset säästöpotentiaalit ovat pkteollisuudessa olleet sähkön osalta noin 9 % ja lämmön osalta noin 26 %, mikä on tarkoittanut noin 16 % säästöjä energiakustannuksissa. Vesihuoltolaitokset ovat rinnastettavissa pk-teollisuuteen, jossa tuotantoprosessina on vedenkäsittely. Useilla vesihuoltolaitoksilla on jo paneuduttu energiatehokkuuteen ja saavutettu erinomaisia tuloksia. Tätä halutaan laajentaa helpottamalla työtä.

3 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS tavoitteet ja tulokset Hankkeessa tuotetaan vesihuoltolaitoksen energiatehokkuustoimenpiteistä käytännönläheisiä hyvien käytäntöjen case/ohjekortteja, joita täydentävät sektorikohtaiset yhteenvedot. Tavoitteena on saada vesihuoltolaitokset kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen ja toteuttamaan toimenpiteitä myös käytännössä. Energiatehokkuuden tehostaminen tuo kustannussäästöjä laitoksille. Tuloksia voidaan hyödyntää myös mm. kunta-alan Energiatehokkuussopimuksien toimeenpanossa.

4 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS osapuolet ja rahoittajat Rahoittajina Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Energiavirasto Laite- palvelu- ja järjestelmätoimittajat Osapuolet työssä Vesihuoltolaitokset (12-24 kpl) Motiva Vesilaitosyhdistys Laite- palvelu- ja järjestelmätoimittajat Apuna Erityisalojen asiantuntijakonsultit Osapuolet viestinnässä Päävastuussa Motiva Muut halun ja sovitun mukaisesti

5 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS eri osapuolten roolit Vesilaitosyhdistys toimii tilaajan roolissa kokoaa hankkeeseen kiinnostuneet vesihuoltolaitokset ja ohjausryhmän edustajat. Ohjausryhmä ohjaa ja valvoo koko työn toteutusta. Ohjausryhmän muodostavat vesihuoltolaitosten, Vesilaitosyhdistyksen ja Motivan edustajat. Viestii hankkeesta jäsenilleen Vesihuoltolaitokset vesihuoltolaitosten asiantuntijat tuovat yhteiseen pöytään oman asiantuntemuksensa ja esimerkit hyvistä toteutetuista käytännöistä. Vesihuoltolaitosten edustajat osallistuvat työpajoihin ja kommentoivat tuotettua materiaalia.

6 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS eri osapuolten roolit Motiva vastaa hankkeen käytännön toteutuksesta kokoaa hankkeeseen kiinnostuneet laitetoimittajat, jotka osaltaan myös rahoittavat hanketta osallistumismaksulla kerää vesihuoltolaitoksilta energiatehokkuuden hyvien käytäntöjen materiaalin, laitetoimittajilta ja muilta asiantuntijoilta vesihuoltolaitoksien energiatehokkuuteen liittyvää tietoja ja muokkaa materiaalin edelleen työpajoissa jalostettavaksi hoitaa työpajojen järjestelyt ja toteutuksen vastaa työpajoissa sovituista aiheista laadittavien case/ohjekorttien sisällön muokkaamisesta julkaistavaan muotoon vesihuoltolaitosten ja muiden tahojen antaman tiedon pohjalta laatii käytännönläheiset sektorikohtaiset yhteenvedot, joissa vesihuoltolaitoksen energiatehokkuuden toimenpiteet on selkeästi kuvattu kokonaisuuden hallinnan merkitystä korostan mikäli laitoksilla suoritetaan erillismittauksia, Motiva hoitaa mittausten käytännön toteutuksen ja raportoinnin (mittarointiohje) vastaa hankkeen ulkoisesta viestinnästä.

7 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS eri osapuolten roolit Laitetoimittajat tuovat yhteiseen pöytään oman erityisosaamisensa ja tietoa uusimmista ratkaisuista. laitetoimittajia tavoitellaan mukaan kaikilta vedenkäsittelyn osa-alueilta. Erityisalojen konsultit valitaan vesihuoltolaitosten toiveiden mukaisesti täydentämään laitoksien ja Motivan osaamista.

8 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS työn kulku ja aikataulu 2016 Alustava aikataulu Ohjausryhmän kokous x x x x x Vesihuoltolaitosten valinta ja sitouttaminen Laitetoimittajien valinta ja sitouttaminen Aloitusseminaari x Materiaalin kokoaminen vesihuoltolaitoksilta Materiaalin kokoaminen laitetoimittajilta Työpaja, Pumppaukset Työpaja, Veden puhdistus ja jakelu Työpaja, Jätevedenpuhdistus ja lietteen käsittely Materiaalien jalostaminen case/ohjekorteiksi Yhteenvetojen laatiminen Loppuseminaari 2017

9 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS tulokset Case/ohjekortit Kortteja laaditaan ohjausryhmässä sovittava määrä yhdessä päätettävistä aiheista. Korttien määrä riippuu siitä, miten laajoja niistä halutaan/tulee ja mikä on niiden haluttu painotus sektorikohtaisten yhteenvetojen suhteen. Case/ohjekorteissa kerrotaan toteutetusta toimenpiteestä, saavutetuista tuloksista, toimenpiteen kustannuksista sekä muista vaikutuksista ja kokemuksista. Tuotettu materiaali rakentuu konkreettisten esimerkkien varaan. Case/ohjekorteissa voidaan konkreettisten esimerkkien kautta käsitellä esimerkiksi seuraavia aihealueita: lämmön talteenotto - käsittelyprosessien kehittäminen ja prosessin valinta - prosessilaitteet ja instrumentointi - mallintaminen ja ohjaustekniikan hyödyntäminen - energian kulutuksen mittausten kehittäminen ja hyödyntäminen - hydrauliikka, verkoston mitoitus ja painetason määritys - LVI- järjestelmät ja rakennustekniikka - käyttö- ja kunnossapito. Lisäksi voidaan tuoda esille uusia energiantuotantoon liittyviä ratkaisuja kuten tuulivoima, aurinkolämpö- ja sähkö, biokaasu, jne.

10 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS tulokset Sektorikohtaiset yhteenvedot Alustavat sektorikohtaiset työryhmät ovat pumppaukset (verkosto- ja laitospumppaukset) veden puhdistus ja jakelu jätevedenpuhdistus ja lietteen käsittely Yhteenvedoissa kuvataan energiakulutuksen muodostuminen vesihuoltolaitostoiminnan eri toiminnoissa. Yhteenvetoon kootaan myös mm. erilaisia vesihuoltolaitoksen energiatehokkuudentunnuslukuja, kulutusjakautumia ja vaikkapa myös ohjeita energiakatselmuksen tilaamiselle ja toteuttamiselle. Tarkemmin yhteenvetojen sisällöstä sovitaan ohjausryhmässä, että yhteenvedot mahdollisimman hyvin palvelevat kaikkia käyttäjiä. Yhteenvedoissa korostetaan kokonaisuuksien hallinnan tärkeyttä.

11 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS miksi mukaan? Laitostuntemuksen parantaminen energiankäytön näkökulmasta Energiatehokkuusosaamisen laajentaminen ja syventäminen Uusien tekniikoiden ja innovaatioiden tuntemuksen lisääntyminen Säästöpotentiaalien (MWh,, CO2) tunnistaminen Apua investointipäätöksiin Toiminnan tehostaminen ja parhaiden käytäntöjen käyttöönotto helpottuu Anna niin saat Mitä osallistujalta vaaditaan? Hieman aikaa silloin tällöin jakaantuen 1,5 vuoden ajalle Avointa mieltä, tiedon jakamista ja vastaanottoa Intoa ja kiinnostusta tärkeään asiaan!

12 MOTIVAN TOTEUTTAMIA HANKKEITA Vesihuoltolaitoksille hyödyksi: Energiatehokas teollisuuskiinteistö Ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen Energiatehokas lämmönsiirto Teknisen eristyksen energiatehokkuus Tulossa: Valtti energiatehokkaan valaistuksen tietopankki ja työkalut Muita hankkeita Energiatehokas konesali Energiatehokas ammattikeittiö Energiatehokas hiihtokeskus Energiatehokas teollisuusuuni Energiatehokas höyry-lauhde siirtojärjestelmä Materiaalit kaikista hankkeista löytyvät pdf-tiedostoina osoitteesta:

13

ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelussa, saneerauksissa ja hankinnoissa 4/2018

ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelussa, saneerauksissa ja hankinnoissa 4/2018 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelussa, 4/2018 Energiatehokkuus suunnittelussa, Julkisilla toimijoilla, kuten vesilaitoksilla tärkeä rooli Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa.

Lisätiedot

Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden

Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden MIKSI? Toiminnan nykytilan arviointi Tietoa investointipäätöksien tueksi. Tehtyjen

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT

ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT CASE: HSY Viikinmäki BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 1 HSY tähtää energiaomavaraisuuteen Energiatehokas toiminta on yksi HSY:n strategian selkeä tavoite.

Lisätiedot

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy ENERGIANSÄÄSTÖ? ENERGIATEHOKKUUS! ENERGIATEHOKKUUS Energian tehokas hyödyntäminen

Lisätiedot

ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018

ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiankäytön seuranta ja analysointi on keskeinen ja välttämätön osa energiatehokkuustyötä.

Lisätiedot

BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos

BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos Biokaasun tuotanto Missä tuotetaan? Suomessa on lietemädättämöitä jäteveden-puhdistamoiden yhteydessä yhteensä 18 kpl 16:ssa eri

Lisätiedot

CASE: TAMPEREEN VESI RUSKON VEDENPUHDISTAMON ENERGIATEHOKKAAMPI KIINTEISTÖTEKNIIKKA

CASE: TAMPEREEN VESI RUSKON VEDENPUHDISTAMON ENERGIATEHOKKAAMPI KIINTEISTÖTEKNIIKKA CASE: TAMPEREEN VESI RUSKON VEDENPUHDISTAMON ENERGIATEHOKKAAMPI KIINTEISTÖTEKNIIKKA Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018 1 Kiinteistötekniikan saneeraus Tampereen Veden Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen

Lisätiedot

CASE: KURIKAN VESIHUOLTO VEDENJAKELUJÄRJESTELMÄN MALLINNUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 1

CASE: KURIKAN VESIHUOLTO VEDENJAKELUJÄRJESTELMÄN MALLINNUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 1 CASE: KURIKAN VESIHUOLTO VEDENJAKELUJÄRJESTELMÄN MALLINNUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1 Kokonaisuus esiin Kurikan Vesihuolto yhdistyi Jalasjärven, Jurvan ja Kurikan vesihuoltotoiminnot. Paremman kokonaiskuvan

Lisätiedot

CASE: TURUN SEUDUN PUHDISTAMO ENERGIATEHOKKAAMMAT MOOTTORIT

CASE: TURUN SEUDUN PUHDISTAMO ENERGIATEHOKKAAMMAT MOOTTORIT CASE: TURUN SEUDUN PUHDISTAMO ENERGIATEHOKKAAMMAT MOOTTORIT Energiatehokas vesihuoltolaitos 2/2018 1 Kestomagneettimoottorin edut Moottorit vaihtuivat energiatehokkaampiin Turun seudun puhdistamo Oy korvasi

Lisätiedot

VEDENJAKELU- JA VIEMÄRIVERKOSTON ENERGIATEHOKKUUS MALLINTAMALLA Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018

VEDENJAKELU- JA VIEMÄRIVERKOSTON ENERGIATEHOKKUUS MALLINTAMALLA Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018 VEDENJAKELU- JA VIEMÄRIVERKOSTON ENERGIATEHOKKUUS MALLINTAMALLA Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018 Vesihuoltoverkostoissa energiaa kuluu veden siirtämisen pumppauksiin. Energiantarpeeseen vaikuttaa

Lisätiedot

Maatilojen energiasuunnitelma

Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma on osa maatilojen energiaohjelmaa Maatilojen energiaohjelma Maatilan energiaohjelma: Maatilojen energiasäästötoimia

Lisätiedot

CASE: TURUN SEUDUN PUHDISTAMO TEKNISEN VEDEN PUMPPUJEN SANEERAUS

CASE: TURUN SEUDUN PUHDISTAMO TEKNISEN VEDEN PUMPPUJEN SANEERAUS CASE: TURUN SEUDUN PUHDISTAMO TEKNISEN VEDEN PUMPPUJEN SANEERAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 04/2018 1 Teknisen veden pumppujen saneeraus Turun seudun puhdistamon teknisen veden pumppauksessa käytetyt

Lisätiedot

Älykäs kiinteistö on energiatehokas

Älykäs kiinteistö on energiatehokas Harald Schnur, divisioonan johtaja Älykäs kiinteistö on energiatehokas Julkinen Siemens Osakeyhtiö 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. www.siemens.fi Sivu 1 Haasteemme Ilmaston lämpeneminen Kasvihuonekaasut

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS PUHTAAN VEDEN PUMPPAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018

ENERGIATEHOKAS PUHTAAN VEDEN PUMPPAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS PUHTAAN VEDEN PUMPPAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS PUHTAAN VEDEN PUMPPAUS Vesihuolto on maailmanlaajuinen toimiala ja jopa 2 3 % maailman sähkönkulutuksesta on

Lisätiedot

Kuntien energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Kajaani 27.8.2015

Kuntien energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Kajaani 27.8.2015 Kuntien energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Kajaani 27.8.2015 Esityksen sisältö Energiatehokkuus ja haasteet Energiatehokkuussopimus Mitä ja miksi? Tuloksia Tulevaisuus Tehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

AEL Energy Manager koulutusohjelma. Käytännön energiatehokkuusosaajia yrityksiin

AEL Energy Manager koulutusohjelma. Käytännön energiatehokkuusosaajia yrityksiin AEL Energy Manager koulutusohjelma. Käytännön energiatehokkuusosaajia yrityksiin Markku Harmaala, AEL 2018 Tuloksia Ohjelmaan osallistuneiden projektitöillä keskiarvoina säästynyt/yritys: 232 897 1620

Lisätiedot

VALTION TUKEMA ENERGIAKATSELMUS. pk-teollisuuden energiakulut hallintaan

VALTION TUKEMA ENERGIAKATSELMUS. pk-teollisuuden energiakulut hallintaan VALTION TUKEMA ENERGIAKATSELMUS pk-teollisuuden energiakulut hallintaan ENERGIAKATSELMUS tuottaa mittauksiin ja laskelmiin perustuvaa tietoa kohteen energiankulutuksen jakautumisesta löytää energian ja

Lisätiedot

Energiatehokas paineilmajärjestelmä Osa 2/2

Energiatehokas paineilmajärjestelmä Osa 2/2 Energiatehokas paineilmajärjestelmä Osa 2/2 Paineilmajärjestelmän energiatehokas käyttö Koulutusmateriaali Olemassa olevan paineilmajärjestelmän energiatehokas käyttö Paineilmajärjestelmän energiatehokas

Lisätiedot

CASE: LAHTI AQUA MÄDÄTTÄMÖJEN SANEERAUS

CASE: LAHTI AQUA MÄDÄTTÄMÖJEN SANEERAUS CASE: LAHTI AQUA MÄDÄTTÄMÖJEN Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 1 Mädättämön saneeraus Lahti Aqua uudisti puhdistamon mädättämöt ja prosessin ajotavan. Tehtyjen toimien ansiosta myös kaasuntuotanto

Lisätiedot

Mitä uutta energiatehokkuussopimuksessa on kunnille kuntien mielestä? Katri Kuusinen

Mitä uutta energiatehokkuussopimuksessa on kunnille kuntien mielestä? Katri Kuusinen Mitä uutta energiatehokkuussopimuksessa on kunnille kuntien mielestä? Katri Kuusinen 12.5.2016 Helsingin energiatehokkuussopimukset Mukana kaikilla energiatehokkuussopimuskausilla (pilotointi alkaen vuodesta

Lisätiedot

tuottaa mittauksiin ja laskelmiin perustuvaa tietoa kohteen energiankulutuksen jakautumisesta paikallistaa energian ja veden käytön

tuottaa mittauksiin ja laskelmiin perustuvaa tietoa kohteen energiankulutuksen jakautumisesta paikallistaa energian ja veden käytön tuottaa mittauksiin ja laskelmiin perustuvaa tietoa kohteen energiankulutuksen jakautumisesta paikallistaa energian ja veden käytön tehostamismahdollisuudet esittää toimenpide-ehdotukset ja selkeät laskelmat

Lisätiedot

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuusjärjestelmästä (ETJ) ISO50001-standardiin Aika ja paikka 19.-21.3.2013, Scandic Rosendahl, Tampere Tavoite Tilaisuudessa valmennetaan yrityksiä

Lisätiedot

1 ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET

1  ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET 1 www.energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET 2017 2025 Energiatehokkuussopimukset 2017 2025 ELINKEINOELÄMÄ KUNTA-ALA KIINTEISTÖALA ÖLJYLÄMMITYSKIINTEISTÖT ENERGIANSÄÄSTÖ- SOPIMUKSET

Lisätiedot

Uusiutuva energia energiakatselmuksissa

Uusiutuva energia energiakatselmuksissa Uusiutuva energia energiakatselmuksissa 24.1.2017 Juha Toivanen, Energiavirasto Energiakatselmustoiminta Suomessa Suuren yrityksen energiakatselmus Vapaaehtoinen katselmustoiminta 2 Suuren yrityksen energiakatselmukset

Lisätiedot

Teollisuuden ja yritysten ilmastotoimet. Seminaari Vauhtia Päästövähennyksiin! Keskiviikkona 17. huhtikuuta Hille Hyytiä

Teollisuuden ja yritysten ilmastotoimet. Seminaari Vauhtia Päästövähennyksiin! Keskiviikkona 17. huhtikuuta Hille Hyytiä Teollisuuden ja yritysten ilmastotoimet Seminaari Vauhtia Päästövähennyksiin! Keskiviikkona 17. huhtikuuta 201311 Hille Hyytiä Taustaa YK:n ilmastosopimuksen osapuolten 15. konferenssi Kööpenhaminassa

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET2017 2025 https://www.youtube.com/watch?v=nkqhxsuulwe Energiatehokkuussopimukset 2008-2016 - tuloksia 2 https://www.youtube.com/watch?v=ttpip5evtmo Taustat Energiatehokkuussopimukset

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot

CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018

CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 1 CASE HSY: Energiatehokas lietteen kuivaus Lietteen kuivauslinkojen uusiminen Viikinmäen jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa

Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa Aki Havia 4.10.2017 Rakennusten energiaseminaari 2017 1 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy 4.10.2017 Rakennusten energiaseminaari

Lisätiedot

Rakennushankkeiden energiajohtaminen

Rakennushankkeiden energiajohtaminen Rakennushankkeiden energiajohtaminen Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari Teemu Salonen Mitä on rakennushankkeiden energiajohtaminen Prosessi Työkalut Tehtävät Vastuutahot Energiasimulointi

Lisätiedot

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Vesihuolto 2015-2040 seminaari Pirkanmaan ELY-keskus 22.10.2015 Projekti-insinööri Henna Luukkonen Vesihuollon kehittämisvelvollisuus Kunnan on

Lisätiedot

Kunta-alan energiatehokkuussopimus

Kunta-alan energiatehokkuussopimus 1 Kunta-alan energiatehokkuussopimus 2017-2025 Lähtökohdat Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa.

Lisätiedot

CASE: TAMPEREEN VESI ENERGIANKÄYTÖN DATAN ANALYSOINTI JA SUORITUS- KYVYN MITTARIT

CASE: TAMPEREEN VESI ENERGIANKÄYTÖN DATAN ANALYSOINTI JA SUORITUS- KYVYN MITTARIT CASE: TAMPEREEN VESI ENERGIANKÄYTÖN DATAN ANALYSOINTI JA SUORITUS- KYVYN MITTARIT Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018 1 Energiankulutuksen seuranta ja analysointi: Mittaustieto ohjaa kustannustehokkuuteen

Lisätiedot

Energiatehokkuussopimukset kausi

Energiatehokkuussopimukset kausi Energiatehokkuussopimukset kausi 2017-2025 HINKU-foorumin kevätpäivät 6.4.2016, Joensuu Pia Outinen, Energiavirasto Energiatehokkuussopimukset 2017 2025 ELINKEINOELÄMÄ KUNTA-ALA KIINTEISTÖALA ÖLJYLÄMMITYSKIINTEISTÖT

Lisätiedot

Materiaalikatselmustoiminnan kehitys. 4.3.2011 TYKELI -taustatyöpaja Motiva Oy, Paula Eskola

Materiaalikatselmustoiminnan kehitys. 4.3.2011 TYKELI -taustatyöpaja Motiva Oy, Paula Eskola Materiaalikatselmustoiminnan kehitys 4.3. TYKELI -taustatyöpaja Motiva Oy, Paula Eskola Materiaalikatselmus Systemaattinen tapa käydä tuotannon materiaalivirrat läpi ja etsiä säästökohteita Tuloksena aikaansaadaan

Lisätiedot

ENERGIAKATSELMUS KANNATTAA. Säästöjä kunnille ja pk-yrityksille

ENERGIAKATSELMUS KANNATTAA. Säästöjä kunnille ja pk-yrityksille ENERGIAKATSELMUS KANNATTAA Säästöjä kunnille ja pk-yrityksille ENERGIAKATSELMUS tuottaa mittauksiin ja laskelmiin perustuvaa tietoa kohteen energiankulutuksen jakautumisesta paikallistaa energian ja veden

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS LIETTEEN JATKOJALOSTUS Energiatehokas vesihuoltolaitos

ENERGIATEHOKAS LIETTEEN JATKOJALOSTUS Energiatehokas vesihuoltolaitos ENERGIATEHOKAS LIETTEEN JATKOJALOSTUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 Lietteen käsittely Puhdistamoliete on käsiteltävä ennen hyötykäyttöä niin, että se täyttää laatu- ja hygieniakriteerit. Lietteen

Lisätiedot

CASE: HSY Viikinmäki AURINKOSÄHKÖVOIMALA

CASE: HSY Viikinmäki AURINKOSÄHKÖVOIMALA CASE: HSY Viikinmäki AURINKOSÄHKÖVOIMALA Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 1 Auringosta sähköä jätevedenpuhdistamolle Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY hyödyntää aurinkoenergiaa kaikissa kohteissa,

Lisätiedot

Energiatehokkuussopimuksella lisää kilpailukykyä keskisuurille yrityksille. Jouni Punnonen

Energiatehokkuussopimuksella lisää kilpailukykyä keskisuurille yrityksille. Jouni Punnonen Energiatehokkuussopimuksella lisää kilpailukykyä keskisuurille yrityksille Jouni Punnonen ENERGIATEHOKKUUSSOPIMUKSET OVAT ERINOMAINEN KEINO EDISTÄÄ ELINKEINOELÄMÄN ENERGIATEHOKKUUTTA 2 Teollisuuden energiansäästösopimus

Lisätiedot

Sopimustoiminta kansallisen tason energiatehokkuustoimena

Sopimustoiminta kansallisen tason energiatehokkuustoimena Sopimustoiminta kansallisen tason energiatehokkuustoimena EP-TOPO, webinaari 5.4.2017 Pia Outinen, Energiavirasto Energiatehokkuussopimukset 2017 2025 ELINKEINOELÄMÄ KUNTA-ALA KIINTEISTÖALA ÖLJYLÄMMITYSKIINTEISTÖT

Lisätiedot

Resurssiviisas tulevaisuus - seminaari 26.5.2016, Kuopio Hille Hyytiä

Resurssiviisas tulevaisuus - seminaari 26.5.2016, Kuopio Hille Hyytiä Eurooppalaiset ja valtakunnalliset energiatehokkuustavoitteet, kuinka yritysten kilpailukykyä voidaan parantaa vähähiilisin ja energiatehokkain ratkaisuin? Resurssiviisas tulevaisuus - seminaari 26.5.2016,

Lisätiedot

PUHDISTAMO ENERGIATEHOKAS TYPENPOISTO

PUHDISTAMO ENERGIATEHOKAS TYPENPOISTO CASE: TURUN SEUDUN O2 PUHDISTAMO ENERGIATEHOKAS TYPENPOISTO Energiatehokas vesihuoltolaitos 1 Energiatehokas typenpoisto Nykyaikainen ja oikein suunniteltu mittarointi auttaa optimoimaan ilmastusilman

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten kehittämistarveselvitys: mitä kehitettävää seuraavaksi?

Vesihuoltolaitosten kehittämistarveselvitys: mitä kehitettävää seuraavaksi? Tiistai 27.11.2012 Vesi-loppuseminaari, Water - Innovation and Business Vesihuoltolaitosten kehittämistarveselvitys: mitä kehitettävää seuraavaksi? Riina Liikanen Vesihuoltoinsinööri, TkT 26.11.2012 1

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS AKTIIVILIETEPROSESSI Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018

ENERGIATEHOKAS AKTIIVILIETEPROSESSI Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS AKTIIVILIETEPROSESSI Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS AKTIIVILIETEPROSESSI Suodatus Muu 6 % Aktiivilieteprosessin energiankulutusta voi tehostaa oikealla laitemitoituksella

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 09/2017

TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 09/2017 TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 09/2017 TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI Tulevaisuudessa haasteita energiankäytölle ja energiatehokkuuteen tuovat mm. kiristyvät ympäristövaatimukset, kasvihuonekaasupäästöjen

Lisätiedot

Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset. Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät , ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari

Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset. Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät , ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 7.11.2018, ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari Mikä on Green Deal? Green Deal on vapaaehtoinen sopimus

Lisätiedot

Alueellinen energiatehokkuus

Alueellinen energiatehokkuus Alueellinen energiatehokkuus Niittykummun energiastrategia osana BREEAM Communities -sertifiointityötä 29.1.2018, Siton Elävä kaupunki - seminaari Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energia-asiantuntija

Lisätiedot

Projekti-insinööri, DI Maija Renkonen 21.5.2015. Vesihuoltolaki (119/2001) uudistui 1.9.2014

Projekti-insinööri, DI Maija Renkonen 21.5.2015. Vesihuoltolaki (119/2001) uudistui 1.9.2014 Vesihuollon kehittäminen ja ohjaaminen -projekti Vesihuolto 2015 Projekti-insinööri, DI Maija Renkonen Projektin tausta Vesihuoltolaki (119/2001) uudistui 1.9.2014» Lain 5 :stä poistui velvollisuus laatia

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS JÄTEVEDEN PUMPPAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018

ENERGIATEHOKAS JÄTEVEDEN PUMPPAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018 ENERGIATEHOKAS JÄTEVEDEN PUMPPAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 4/2018 Energiatehokas jäteveden pumppaus Jätevesien johtaminen toteutetaan pitkälti painovoimaisesti. Viemäriverkostossa ja jätevedenpuhdistamoilla

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET 2017 2025 Energiantuotannon toimenpideohjelma 8.5.2017 Sirpa Leino, Energiateollisuus ry Energia-ala lähtenyt heti vakuuttavasti mukaan Energia-alan sopimuksen kattavuus erittäin

Lisätiedot

Kunnat edelläkävijöinä energiatehokkuudessa Energiansäästöviikon suunnitteluseminaari 8.5.2012. Pertti Koski

Kunnat edelläkävijöinä energiatehokkuudessa Energiansäästöviikon suunnitteluseminaari 8.5.2012. Pertti Koski Kunnat edelläkävijöinä energiatehokkuudessa Energiansäästöviikon suunnitteluseminaari Pertti Koski Kunnat edelläkävijöinä ja tiennäyttäjinä energiatehokkuudessa Energiapalveludirektiivi edellyttää kunnilta

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN ENERGIAKATSELMUKSET. 13.12.2011, Arttu Peltonen

TEOLLISUUDEN ENERGIAKATSELMUKSET. 13.12.2011, Arttu Peltonen TEOLLISUUDEN ENERGIAKATSELMUKSET 13.12.2011, Arttu Peltonen ENERGIAKATSELMUS Tavoite on vähentää kohteen energian- ja vedenkulutusta, kustannuksia sekä hiilidioksidipäästöjä ja näin toteuttaa kansallista

Lisätiedot

Rakennusten energiatalous 26.2.2008. Motiva Oy. Johtava asiantuntija Tapio Jalo

Rakennusten energiatalous 26.2.2008. Motiva Oy. Johtava asiantuntija Tapio Jalo Rakennusten energiatalous 26.2.2008 Motiva Oy Johtava asiantuntija Tapio Jalo Energiapalveludirektiivi Voimaantulo 17.5.2006, kansallinen toimeenpano 17.5.2008 mennessä Soveltamisala koko energian loppukäyttö,

Lisätiedot

Energiakustannusten alentaminen yrityksissä keinoina energiatehokkuussopimukset ja uusiutuva energia Kajaani Timo Määttä

Energiakustannusten alentaminen yrityksissä keinoina energiatehokkuussopimukset ja uusiutuva energia Kajaani Timo Määttä Energiakustannusten alentaminen yrityksissä keinoina energiatehokkuussopimukset ja uusiutuva energia Kajaani Timo Määttä 30.11.2016 Luotettavaa tietoa ja vaikuttavia ratkaisuja resurssitehokkaisiin toimiin

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kuntakatselmus. Fredrik Åkerlund, Motiva Oy

Uusiutuvan energian kuntakatselmus. Fredrik Åkerlund, Motiva Oy Uusiutuvan energian kuntakatselmus Fredrik Åkerlund, Motiva Oy Kuntien KETS ja KEO sopimukset KETS (Kuntien energiatehokkuussopimus) yli 20 000 asukkaan kunnat yli 20 000 MWh/a:n kuntayhtymät KEO (Kuntien

Lisätiedot

Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi TAPRE

Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi TAPRE Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari 23.3.2011 Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi TAPRE Teuvo Aro, AX-Suunnittelu AX-SUUNNITTELU Perustettu 1993 LVI TUTKIMUKSET

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018

ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Suodatus 8 % Muu 6 % Lietteen kuivauksen energiankulutus muodostuu kuivauslaitteiston pumppausjärjestelmän

Lisätiedot

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Sisällys 1. Kulutuksen seuranta 2. Ympäristösuunnitelma 3. Valaistus 4. Uusien keittiölaitteiden hankinta 5. Keittiön energiankulutuksen

Lisätiedot

Energiatehokkuus kannattaa vai kannattaako? Risto Larmio

Energiatehokkuus kannattaa vai kannattaako? Risto Larmio Energiatehokkuus kannattaa vai kannattaako? Risto Larmio Risto Larmio Energiatehokkuusasiantuntija Motivassa 2011 alkaen, työtehtävät mm. pk-teollisuuden energiatehokkuusneuvonta (Teknologia-, Elintarvike-,

Lisätiedot

TEOLLINEN INTERNET JA ENERGIATEHOKKUUS

TEOLLINEN INTERNET JA ENERGIATEHOKKUUS Seminaari, Raahe TEOLLINEN INTERNET JA ENERGIATEHOKKUUS Esa Törmälä Oulun ammattikorkeakoulu 1 YRITYKSEN ENERGIATEHOKKUUS Energiatehokkuus yrityksissä tarkoittaa energian tehokasta käyttöä eli käytännössä

Lisätiedot

Energiatehokkuustyö kampuksilla. Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy

Energiatehokkuustyö kampuksilla. Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energiatehokkuustyö kampuksilla Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energia- ja kestävyystavoitteet muokkaavat toimintaympäristöä 2 Kestävän kehityksen visio Energian rooli on merkittävä kestävän kehityksen

Lisätiedot

SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA

SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA VESIHUOLTOPÄIVÄT 3.- Finlandia talo, Helsinki Antti Harinen LAITOSHANKKEET VESIHUOLTOALALLA Vesilaitos Projektin johto Suunnittelu Kilpailutukset Urakointi

Lisätiedot

Kuntien 9. ilmastokonferenssi Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy

Kuntien 9. ilmastokonferenssi Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy Kuntien 9. ilmastokonferenssi 16.5.2018 Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy 16/05/2018 Päivi Laitila - Energiatehokkuuden rahoitus 2018 2 ENERGIA- TEHOKKUUS MATERIAALI- TEHOKKUUS SEURANTA

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Autoalan toimenpideohjelma

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Autoalan toimenpideohjelma ENEGIATEHOKKUUSsopimukset 2017 2025 Autoalan toimenpideohjelma 1 Sisällys AUTOALAN TOIMENPIDEOHJELMA 2017 Johdanto Liittymistilanne Liittyneiden määrä Liittyneiden energiankäyttö Energiatehokkuustoimenpiteet

Lisätiedot

Ollako iso vai pieni yritys vaihtoehdot jatkossa ja mitä työkaluja on tarjolla? Risto Larmio, Motiva

Ollako iso vai pieni yritys vaihtoehdot jatkossa ja mitä työkaluja on tarjolla? Risto Larmio, Motiva Ollako iso vai pieni yritys vaihtoehdot jatkossa ja mitä työkaluja on tarjolla? Risto Larmio, Motiva Isoille selkeää Mennään energiatehokkuuslain mukaan ja Virasto valvoo toki kannattaa tehdä muutakin

Lisätiedot

Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, 10.4.2013

Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, 10.4.2013 Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, Sisältö Motiva Oy Ekosuunnittelu- ja energiamerkintäviestintä Kuluttajien tietolähteitä Motiva Oy 100 % valtion omistama

Lisätiedot

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua Sara Lukkarinen, Motiva Oy Alustuksen sisältö Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat eli SUMPit, mistä kyse? Mitä

Lisätiedot

Tehokas materiaalinkäyttö parantaa kilpailukykyäsi. Merkittäviä säästöjä uuden Materiaalikatselmuksen avulla

Tehokas materiaalinkäyttö parantaa kilpailukykyäsi. Merkittäviä säästöjä uuden Materiaalikatselmuksen avulla Tehokas materiaalinkäyttö parantaa kilpailukykyäsi Merkittäviä säästöjä uuden Materiaalikatselmuksen avulla Materiaalikatselmus uusi työkalu säästökohteiden tunnistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen

Lisätiedot

Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus Asuinkiinteistöt Toimenpideohjelma vuokra-asuntoyhteisöille

Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus Asuinkiinteistöt Toimenpideohjelma vuokra-asuntoyhteisöille Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus Asuinkiinteistöt Toimenpideohjelma vuokra-asuntoyhteisöille Tällä toimenpideohjelmalla RAKLI ry (jäljempänä RAKLI) toteuttaa Kiinteistöalan energiatehokkuussopimusta,

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kuntakatselmointi. Asko Ojaniemi

Uusiutuvan energian kuntakatselmointi. Asko Ojaniemi Uusiutuvan energian kuntakatselmointi Asko Ojaniemi Katselmoinnin sisältö Perustiedot Energian kulutuksen ja tuotannon nykytila Uusiutuvat energialähteet Toimenpide-ehdotukset Jatkoselvitykset Seuranta

Lisätiedot

Roihuvuori seuran energia ilta

Roihuvuori seuran energia ilta Roihuvuori seuran energia ilta Asuinkerrostalon energiatehokkuuden parantaminen Johtava asiantuntija 13.10.2010 Alustuksen sisältö Motivan toimialueet Asuinkerrostalon energiankulutus ja säästömahdollisuudet

Lisätiedot

Kuljetusketjujen energiakatselmus

Kuljetusketjujen energiakatselmus Kuljetusketjujen energiakatselmus Helsingin messukeskus 17.5.2006 Pertti Koski 1 Motiva Oy tuottaa palveluja uusiutuvan energian ja energian tehokkaamman käytön lisäämiseksi. 2 Motivan palvelut Energianhallinnan

Lisätiedot

Skaftkärr. Energiatehokkuus mahdollisuutena kaavoitusstrategiat uusiksi. Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula Porvoo

Skaftkärr. Energiatehokkuus mahdollisuutena kaavoitusstrategiat uusiksi. Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula Porvoo Skaftkärr Energiatehokkuus mahdollisuutena kaavoitusstrategiat uusiksi Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula Porvoo Kehityshankkeen rakenne Hankkeen kesto 2008-2012 Alueen rakentuminen 2011-2020 Rahoittajat

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vesihuoltoon ja hulevesiin - kommenttipuheenvuoro

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vesihuoltoon ja hulevesiin - kommenttipuheenvuoro Tekesin Vesi-ohjelman ja Suomen Akatemian yhteinen seminaari: Vesialan sopeutuminen ilmastonmuutokseen kustannuksia vai liiketoimintaa? Suomen Kansallismuseo 23.11.2009 Sopeutumistarpeet ja varautuminen

Lisätiedot

KÄLY Ideointi-iltapäivä 17.6.2015

KÄLY Ideointi-iltapäivä 17.6.2015 KÄLY Ideointi-iltapäivä 17.6.2015 Tapahtuman yhteenveto Hankkeen teemojen määrittely Tapahtuman tavoitteena oli saada laajempaa näkemystä siihen, mihin teemoihin hankkeen aihepiirin sisällä kannattaisi

Lisätiedot

Energiatehokkuussopimukset ja ajankohtaiskatsaus energiatehokkuusdirektiiviin. Risto Larmio Motiva

Energiatehokkuussopimukset ja ajankohtaiskatsaus energiatehokkuusdirektiiviin. Risto Larmio Motiva Energiatehokkuussopimukset ja ajankohtaiskatsaus energiatehokkuusdirektiiviin Risto Larmio Motiva Motiva Oy 100 % valtion omistama LIIKEVAIHTO milj. 9,25 Henkilöstö: 54 hlöä Asiantuntijapalveluita 7,96

Lisätiedot

CASE: HSY OHJAUS- JA RAPORTOINTI- JÄRJESTELMÄN RAKENTAMINEN & PUMPPAUSSANEERAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018

CASE: HSY OHJAUS- JA RAPORTOINTI- JÄRJESTELMÄN RAKENTAMINEN & PUMPPAUSSANEERAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 CASE: HSY OHJAUS- JA RAPORTOINTI- JÄRJESTELMÄN RAKENTAMINEN & PUMPPAUSSANEERAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 1 Yhteinen veden- ja energiankulutuksen seurantajärjestelmä Neljän kaupungin vesilaitosten

Lisätiedot

Energiatehokkuussopimukset Energiantuotannon toimenpideohjelma

Energiatehokkuussopimukset Energiantuotannon toimenpideohjelma Energiatehokkuussopimukset 2017-2025 Energiantuotannon toimenpideohjelma VUOSIRAPORTOINTI Uuden kauden ensimmäinen raportointi Ensimmäinen raportointi tapahtuu vuoden 2018 alussa vuoden 2017 tietoja koskien

Lisätiedot

CASE: Kaso Oy Säästöä kymmeniä tuhansia euroja

CASE: Kaso Oy Säästöä kymmeniä tuhansia euroja CASE: Kaso Oy Säästöä kymmeniä tuhansia euroja Helsingin Suutarilassa sijaitsevan Kaso Oy:n tuotantoprosessiin kuuluu runsaasti hitsausta ja maalausta sekä paineilmalla toimivia työkaluja. Vuoden 2018

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen talousveden jakelussa

Energiatehokkuuden parantaminen talousveden jakelussa Energiatehokkuuden parantaminen talousveden jakelussa DI Mika Kuronen 20.5.2015 Sisältö Pohjana samanniminen diplomityö, Aalto-yliopisto Tilaaja Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä, mukana myös VVY,

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen hillitseminen

Ilmastonmuutoksen hillitseminen Ilmastonmuutoksen hillitseminen Jyri Seppälä SYKE MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2011, Säätytalo, Helsinki Lähtökohtia Ilmastonmuutos etenee - vuosi 2010 oli toisiksi lämpimin vuoden 1880 jälkeen Kehittyneillä

Lisätiedot

Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusten valmistelu

Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusten valmistelu Energiavaltaisen teollisuuden energiatehokkuussopimus Info- ja keskustelutilaisuus Ravintola Bank, Unioninkatu 22, Helsinki 14.6.2007 Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusten valmistelu Uuden energiatehokkuussopimuskokonaisuuden

Lisätiedot

UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN

UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN 10.10.2012 Asiakkuusjohtaja Peter Ström, Suomen Talokeskus Oy Suomen Talokeskus Oy 1923 perustettu suomalainen insinööritoimisto Liikevaihto 13 milj. Henkilöstö

Lisätiedot

Mitä on materiaalitehokkuus materiaalikatselmustoiminnan esittely

Mitä on materiaalitehokkuus materiaalikatselmustoiminnan esittely Mitä on materiaalitehokkuus materiaalikatselmustoiminnan esittely Muoviteollisuus ry, Ruiskuvalujaoston kokous, Helsinki 17.06.2016 Tommi Lehtisalo, Motiva Oy Mitä on materiaalitehokkuus? Materiaalitehokkuus

Lisätiedot

Energiatehokkuus on yrityksen kilpailutekijä

Energiatehokkuus on yrityksen kilpailutekijä Energiatehokkuus on yrityksen kilpailutekijä Hille Hyytiä Aitoja tekoja joka päivä ? Onko yrityksellesi energiatehokkuuden parantamiselle/säästöille määritetty tavoite? Tiedätkö, mikä tavoite on? Tiedätkö,

Lisätiedot

Julkisen sektorin energiatehokkuussuunnitelmat tehtyjen suunnitelmien satoa. Lea Gynther

Julkisen sektorin energiatehokkuussuunnitelmat tehtyjen suunnitelmien satoa. Lea Gynther Julkisen sektorin energiatehokkuussuunnitelmat tehtyjen suunnitelmien satoa Lea Gynther Webinaari 21.10.2014 Kurkistus suunnitelma-arkistoon TEM pyytänyt lähettämään tehdyt suunnitelmat Motivaan Voidaan

Lisätiedot

TETS. Vuosiraportointi 2011 Tuloksia. TETS-yhdyshenkilöpäivä 22.01.2013 Tapio Jalo, Motiva Oy

TETS. Vuosiraportointi 2011 Tuloksia. TETS-yhdyshenkilöpäivä 22.01.2013 Tapio Jalo, Motiva Oy TETS Vuosiraportointi 2011 Tuloksia TETS-yhdyshenkilöpäivä 22.01.2013 Tapio Jalo, Motiva Oy Esityksen sisältö Raportointi, energiankäyttö, säästöt, takaisinmaksuaika Vertailu säästötavoitteeseen Vastuuhenkilöt,

Lisätiedot

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Hankintapalvelu Motivan organisaatiossa Hankintayksiköt Yritykset Uusiutuva energia Lämmitys ja

Lisätiedot

SEINÄJOEN SEUDUN ILMASTOSTRATEGIA

SEINÄJOEN SEUDUN ILMASTOSTRATEGIA SEINÄJOEN SEUDUN ILMASTOSTRATEGIA Seinäjoki, Alavus, Ilmajoki, Jalasjärvi, Kauhava, Kuortane, Kurikka ja Lapua Mika Yli-Petäys projektipäällikkö, Lapuan kaupunki Toimitusjohtaja, Thermopolis Oy ILMASTOSTRATEGIAN

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuussopimukset ja Pakolliset katselmukset. Pia Outinen ja Juha Toivanen 11.3.2015

Uudet energiatehokkuussopimukset ja Pakolliset katselmukset. Pia Outinen ja Juha Toivanen 11.3.2015 Uudet energiatehokkuussopimukset ja Pakolliset katselmukset Pia Outinen ja Juha Toivanen 11.3.2015 2 Energiatehokkuussopimukset 2008-2016 VAETS vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelma Energiatehokkuustavoitteet

Lisätiedot

Energiapalveludirektiivi (ESD) ja uudet energiatehokkuussopimukset 2008-2016

Energiapalveludirektiivi (ESD) ja uudet energiatehokkuussopimukset 2008-2016 Energiapalveludirektiivi (ESD) ja uudet energiatehokkuussopimukset 2008-2016 06.11.2007 Heikki Väisänen Kauppa- ja teollisuusministeriö 11/9/2007 1 Energiapalveludirektiivin sisällöstä ESD koskee kaikkea

Lisätiedot

Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa?

Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa? 1 Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa? ClimBus-ohjelman Päätösseminaari 9.6.2009 Juhani Pitkäkoski Toimitusjohtaja YIT Oyj 2 2009-06-09 Sisältö Energiankäyttö Suomessa Ilmastonmuutos YIT:n strategian

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUS Kuntamarkkinat Kalevi Luoma

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUS Kuntamarkkinat Kalevi Luoma ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUS 2017 2025 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kalevi Luoma Energiatehokkuussopimukset 2017 2025 ELINKEINOELÄMÄ KUNTA-ALA KIINTEISTÖALA ÖLJYLÄMMITYSKIINTEISTÖT ENERGIANSÄÄSTÖ- SOPIMUKSET

Lisätiedot

Yritysten energiatulevaisuuden näkymät

Yritysten energiatulevaisuuden näkymät Yritysten energiatulevaisuuden näkymät Kysely energiatehokkuussopimukseen liittyneille yrityksille Yhteenveto tuloksista Huhtikuu 2019 Johdanto Motivan teettämä kysely selvittää energiatehokkuussopimuksessa

Lisätiedot

Voimalaitosprojektin elinkaaren vaiheet Teknistaloudelliset selvitykset Vaihtoehdon valinta

Voimalaitosprojektin elinkaaren vaiheet Teknistaloudelliset selvitykset Vaihtoehdon valinta Voimalaitosprojektin elinkaaren vaiheet Teknistaloudelliset selvitykset Vaihtoehdon valinta Esi/perussuunnittelu ja päälaitehankinnat Hankekehitys Luotettava kustannusarvio ja päätös toteutuksesta Tekniset

Lisätiedot

Kuljetusalan energiatehokkuussopimukset julkisilla hankinnoilla lisää energiatehokkuutta kuljetusalalle

Kuljetusalan energiatehokkuussopimukset julkisilla hankinnoilla lisää energiatehokkuutta kuljetusalalle Kuljetusalan energiatehokkuussopimukset julkisilla hankinnoilla lisää energiatehokkuutta kuljetusalalle Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Vesa Peltola, Motiva Oy LIIKENTEEN ENERGIATEHOKKUUS-

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan hyvin hajanaisesti organisoituna ja eri järjestelmäratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan toisistaan

Lisätiedot

Energiatehokkuussopimukset ja uusiutuvan energian rooli tavoitteiden saavuttamisessa Risto Larmio Risto Larmio, Motiva

Energiatehokkuussopimukset ja uusiutuvan energian rooli tavoitteiden saavuttamisessa Risto Larmio Risto Larmio, Motiva Energiatehokkuussopimukset ja uusiutuvan energian rooli tavoitteiden saavuttamisessa Risto Larmio 14.3.2017 Risto Larmio, Motiva Energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Energiatehokkuussopimukset

Lisätiedot