Tiedonhallinnan välineitä -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedonhallinnan välineitä -"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum - Kuinka koota verkosta löytyvää tietoa Netvibesiin Tavoite Aloitussivustot ovat internet-palveluita, joista on hyötyä tiedonhallinnassa. Niille voi koota itseä kiinnostavat verkon sivustot yhteen ja siten helpottaa ja nopeuttaa omaa internetin käyttöä. Tässä kerrotaan maksuttomasta Netvibes-palvelusta ja annetaan ohjeita oman aloitussivuston luomiseksi. Sisältö Mikä on Netvibes? Oman Netvibesin luominen Verkkosyötteet ja ajankohtaisen tiedon seuraaminen Mikä on Netvibes? Netvibes on internetissä oleva palvelu, jolla voi luoda itselle oman henkilökohtaisen aloitussivuston. Sen tarkoitus on helpottaa netin käyttöä ja auttaa ajankohtaisten asioiden seuraamisessa.

2 2 Aloitussivusto on kuin netin monilokeroinen salkku, johon saa järjestettyä kaiken, mitä päivän mittaan tarvitsee. Omalle aloitussivustolle voi koota ne nettisivut ja verkkopalvelut, joita käyttää. Netvibesiin voi myös tallentaa kiinnostavia nettisivuja omaksi linkkikirjastoksi. Yhdeltä Netvibes-sivulta voi katsoa esimerkiksi: o viimeisimmät uutisotsikot (ja lukea ne, jotka kiinnostavat) o säätiedot o tv-ohjelmat ja elokuva-arvostelut o sähköpostin uudet viestit tai Facebookin päivitykset o kiinnostavien blogien uusimmat kirjoitukset o tiedot kirjaston kirjauutuuksista o Aloitussivulle voi lisäksi laittaa muistilappuja, nettiradion, taskulaskimen tai valuuttalaskurin ja linkkejä joukkoliikenteen aikatauluihin, karttasivuille ja muille sivuille, joille haluaa päästä vaivattomasti. Aloitussivusto ei ole sidoksissa yksittäisen tietokoneen muistiin, vaan avautuu omilla tunnuksilla aina samanlaisena. Verkossa sijaitseva aloitussivusto on erityisen hyödyllinen silloin, kun käyttää internettiä useammalta kuin yhdeltä koneelta: työ- tai kotikoneelta, läppäriltä tai älypuhelimen kautta. Netvibes opetuskäytössä Netvibes-sivusto on salainen ja oman salasanan takana. Sivusto on kuitenkin mahdollista jakaa haluamilleen henkilöille tai määritellä kokonaan julkiseksi. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi silloin, jos haluaa rakentaa Netvibes-sivuston yhteisölliseksi ja koota yhdessä sisältöjä erilaisista aihepiireistä (Ks. ohje sivulta 18. ) Netvibes soveltuu hyvin opettamisen ja kouluttamisen välineeksi. Opettaja voi esimerkiksi luoda julkisen sivuston ja koota sille opiskelijoiden tarvitsemaa oppimateriaalia ja tarpeellisia verkkosivuja. Opiskeluun liittyvät tehtävät voi myös jakaa sivuston kautta ja opiskelijat voivat jättää tehtäviensä vastaukset suoraan sinne. Yhteiseksi oppimisympäristöksi rakennetusta Netvibes-sivustosta opiskelijat saavat kerralla hyvän käsityksen siitä, mitä opiskeltava kokonaisuus pitää sisällään.

3 3 Netvibesin rakenteesta Netvibes-sivusto on rakenteeltaan kolmitasoinen: Luodaan Netvibes-tili Tilille luodaan sivuja eli kojelautoja Kojelaudoille voi luoda välilehtiä. Esimerkki Netvibes-tilistä: Netvibes-tilillä on viisi kojelautaa: uutiset, koti, kesämökki, harrastukset ja työ. Uutiset-kojelaudalta löytyy sanomalehtien uutissyötteitä, sähköposti ja Facebook-linkki. Koti-kojelaudalla on yhdellä välilehdellä lasten asioita ja toisella on suorat linkit verottajan ja Kelan sivuille. Kolmannelle välilehdelle on koottu nettikauppoja ja tuotevertailusivuja. Neljännellä välilehdellä on matkailuun liittyviä asioita. Kesämökki-kojelaudalla on omilla välilehdillään kesämökin kunnostamiseen liittyviä asioita ja vinkkejä mökkipaikkakunnasta. Harrastukset-kojelaudalla on oma välilehti eri harrastuksille. Työ-kojelaudalle on koottu kaikkea omaan alaan liittyvää.

4 4 Oman Netvibesin luominen Netvibesin rakentaminen aloitetaan sivulta Ensin valitaan käyttöliittymälle kieli ja sen jälkeen klikataan Get started. Seuraavalla sivulla on tarjolla kolme Netvibes-versiota. Valitaan niistä ilmainen Basic: Go basic. Ensimmäinen Netvibes-sivu Netvibes-sivuja nimitetään kojelaudoiksi (dashboard). Luo uusi sivu aiheen mukaan o Jos tietää, mistä aiheesta aikoo koota sisältöjä uudelle Netvibes-sivulle, aiheen voi kirjoittaa Enter the topic riville. Silloin tulevalla uudella sivulla on jo valmiiksi jotain aiheeseen liittyvää. Luo uusi sivu ilman aihetta o Sivun voi luoda myös ilman erityistä aihetta valitsemalla alarivistä valmiin kojelauta-mallin. o Oletus on sivun perusmalli, jolle tulee automaattisesti muun muassa sääruutu, uutisohjelmia ja linkki Facebookiin. Lopuksi klikataan Dashboard it.

5 5 Automaattisesti tullut sisältö on täysin muokattavissa eikä annettuja ohjelmia ole pakko säilyttää. Anna sivullesi nimi o Otsikkorivin saa näkyviin klikkaamalla sanoja Kirjoita sivusi otsikko tähän. Sama otsikko näkyy sivun jokaisella välilehdellä. o Kojelaudan otsikon voi myöhemmin vaihtaa samalla tavalla, klikkaamalla otsikon kohdalta Asennus-velho esittelee Netvibesin käyttöä Vain uudella sivustolla tulee näkyviin harmaa laatikko, asennus-velho. Se on esittely, jossa käydään läpi kuusi Netvibesin perustoimintoa. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla sanaa Seuraava. Ohjelmassa voi liikkua taaksepäin klikkaamalla Edellinen. Ohjelman voi ohittaa klikkaamalla Ohita asetus velho.

6 6 Rekisteröityminen Jos on seurannut asennus velhoa, sen viimeisestä ruudusta pääsee rekisteröitymään klikkaamalla Rekisteröidy -sanaa. Rekisteröitymään pääsee myös yläpalkin kautta. Check out this video to learn more linkistä saa katsottavakseen Netvibes-opetusvideon. Rekisteröitymällä käyttäjäksi saa Netvibes-tilin tallennettua. Täytä rekisteröintilomake Kirjoita lomakkeeseen käyttäjätunnukseksi oma tai keksitty nimi. Kirjoita toimiva sähköpostiosoite. Sinne lähetetään rekisteröinnin vahvistus ja myöhemmin sähköpostiosoitetta käytetään sisään kirjautumisessa. Keksi Netvibesille salasana ja kirjoita se kahteen kertaan. Todista ohjelmalle olevasi ihminen ja kirjoita kaksi annettua sanaa niiden alla olevaan lokeroon ohjelma huomauttaa, jos et kirjoittanut sanoja oikein ja voit yrittää uudelleen. Jos haluat kuunnella sanat tai kokeilla uutta sanaparia, klikkaa kaiutin- tai nuoliympyrä-kuvaketta. Hyväksy Netvibesin säännöt klikkaamalla ruutua I agree with the Terms of Service. Säännöt saa näkyviin klikkaamalla alleviivattuja sanoja. Klikkaa Rekisteröidy.

7 7 Näkyviin tulee ilmoitus siitä, että ohjelma on lähettänyt vahvistusviestin annettuun sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostiviestissä olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistetaan rekisteröityminen ja uusi Netvibestili on avattu. Säädä sivun asetuksia ja valitse ulkoasu Asennusvalikko aukeaa yläpalkin Asetukset-näppäimestä. Sen kautta Netvibes-sivulle voi määrittää erilaisia yleisiä asetuksia ja teeman eli ulkoasun. Asetukset Yleisistä asetuksista voi säädellä muun muassa hakutoimintoja ja kuvakkeiden ja sisältöjen näkymistä. Valinnat vaikuttavat luettavuuteen, sivutilan käyttöön ja myös tietokoneen suorituskykyyn. Muutokset tallennetaan klikkaamalla Valmis. Paikallinen sisältö ja Kielet kohdissa voi määrittää maantieteellisen alueen ja kielen. Muutokset tallennetaan klikkaamalla Valmis.

8 8 Teemat eli Netvibesin ulkoasu Teemalla tarkoitetaan Netvibes-sivun ulkoasua, kuvitusta ja värejä. Teema-asetuksilla voi valita sivulleen ulkoasun tai muuttaa sitä. o Teema valitaan siis sivulle eli kojelaudalle ja teema pysyy samana sen eri välilehdillä. Eri kojelaudoille voi valita erilaiset teemat. Galleriaan on koottu satoja valmiita ulkoasuja, joita voi etsiä selaamalla, kategorioista, värimaailman mukaan tai hakusanoilla. Kaikki teemat valikosta saa näkyviin teemakategoriat. Teemoja voi kokeilla klikkaamalla yhtä teemalaatikoista. Kun sopiva teema on löytynyt, sen voi ottaa käyttöön valitsemalla sivun alalaidasta Valmis. Huom! Teemaa valitessa kannattaa katsoa, miten moduulien (esim. vimpainlaatikoiden) otsikkopalkkien värit on määritelty. Jos palkin pohjaväri ja työkalukuvakkeiden väri on samantyyppinen, kuvakkeita voi olla vaikea erottaa taustastaan. Mukauta ja Luo näppäinten kautta voi muokata valmista teemaa tai luoda kokonaan uuden teeman.

9 9 Lisää sisältöä Netvibesiin - Vimpaimet Vimpaimet ovat pienoisohjelmia, joiden avulla Netvibes-sivulla voi seurata uutisia, blogeja, omaa sähköpostia, Facebook-sivua tai vaikka ratkoa sudoku-ristikoita. Jokainen niistä muodostaa yhden rajatun laatikon Netvibes-sivulla. Vimpainten määrää sivulla ei ole rajoitettu. Klikkaa Lisää sisältöä. Valmiit vimpaimet saa näkyviin valitsemalle Selaa kategorioita tai Keskeiset vimpaimet. Kun vimpainta klikkaa hiirellä, saa näkyviin Vimpaimen esikatselun. Klikkaamalla esikatselukuvassa Lisää sivulleni, vimpain siirtyy avoinna olevalle Netvibes-sivulle. Jos vimpainten paikkaa sivulla haluaa muuttaa, se onnistuu raahaamalla ja pudottamalla.

10 10 Raahaa ja pudota vimpain Pienoisohjelman paikkaa sivulla voi muuttaa raahaamalla. Raahaamalla sen voi myös siirtää välilehdeltä toiselle. Vimpaimen voi myös raahata vimpainvalikosta alas Netvibes-sivulle ja pudottaa suoraan sopivaan kohtaan. Vie kursori hiiren avulla vimpain-laatikon päälle ja tartu siihen painamalla hiiren vasen painike alas. Niin kauan kuin painiketta pidetään alhaalla, laatikkoa voi liikuttamalla. raahata hiirtä Kun sopiva kohta on löytynyt, Päästä painike vapaaksi ja laatikko putoaa paikalleen. Huom! Netvibesin vimpain kiinnittyy sivulla paikalleen, kun sitä siirrellessä saa näkyviin katkoviivalla rajatun alueen ja siirtää vimpaimen rajojen sisäpuolelle. Kokeilemalla löytää nopeasti, miten rajan saa näkyviin

11 11 Muokkaa ja poista vimpaimia Kaikki vimpaimen työkalukuvakkeet saa näkyviin viemällä kursorin vimpaimen otsikkoriville. Vimpainvinkkejä Link modulen avulla saa suoran linkin haluamalleen internetsivulle. Nettisivun osoite kopioidaan Linkkimoduulin osoitelaatikkoon ja klikataan Tallenna. Yhteen linkkimoduuliin mahtuu yksi linkki.

12 12 Web Pagea käyttämällä Netvibessivulle voi siirtää kokonaisen verkkosivun. Raahaa vimpain paikoilleen, klikkaa sen otsikkoriviltä Muokkaa-kuvaketta ja kirjoita sivun nimi ja kopioi sen osoite URL-riville. Tallenna klikkaamalla OK. Bookmarks-vimpaimeen voi kerätä muistiin kiinnostavien nettisivujen osoitteita. Kirjanmerkille annetaan nimi otsikoksi, URL-riville kopioidaan nettisivun osoite ja tageiksi kirjoitetaan sivua kuvaavia asiasanoja. Kirjanmerkit saa myöhemmin esille näitä asiasanoja klikkaamalla. Huom! Bookmarks-vimpain näkyy samanlaisena jokaisella sivulla tai välilehdellä, jolle se asennetaan. Html editorin avulla Netvibes-sivulle voi kirjoittaa omia tekstejä. Siirrä vimpain paikalleen ja avaa kirjoituslaatikko sen otsikkorivin muokkaa-kuvakkeesta.

13 13 Sisältöä Netvibesiin Verkkosyötteet RSS-syötteen tilaaminen Netvibesiin Netvibesin syötteidenlisäystyökalu löytyy Lisää sisältöä - palkin alta. Avaa se klikkaamalla. Avaa selaimen uuteen välilehteen se nettisivu, jolta aiot tilata syötteen Netvibesiin. Etsi sivulta RSS-syötteen merkki ja klikkaa sitä. Esille tulee RSS-syöte sivu, joka on riisuttu versio alkuperäisestä sivusta. Siinä on mukana vain sivun päivittyvät sisällöt aikajärjestyksessä. Kopioi RSS-syöteen osoite ja liitä tai kirjoita se Netvibesiin Kirjoita syötteen tai sivuston osoite kohtaan. Klikkaa Lisää syöte ja syötteestä tulee näkyviin vimpainlaatikko. Jos haluat esikatsella syötettä, klikkaa vimpainlaatikkoa. Jos haluat pitää syötteen, klikkaa edelleen kohdasta Lisää sivulleni. Syötteen voi siirtää sivulle myös suoraan raahaamalla vimpainlaatikkoa ja pudottamalla se paikoilleen.

14 14 Mikä on verkkosyöte? Verkkosyötteet ja ajankohtaisen tiedon seuraaminen Rss- tai Atom-verkkosyöte on keino tiedottaa ja jakaa nopeasti jollekin internet-sivulle päivitettävää uutta sisältöä. Sivun ylläpitäjä lisää verkkosyötteen sivulleen ja sivusta kiinnostunut henkilö voi tilalta sen itselleen. Verkkosyötteitä löytyy nettisivuilta, joiden sisältö päivittyy usein. Esimerkiksi kun lehtien verkkosivuille tai blogeihin kirjoitetaan jotain uutta, siitä lähtee heti ilmoitus verkkosyötteen tilanneille lukijoille. Verkkosyötteet ovat muuttaneet ja nopeuttaneet tiedon kulkua: nettisivuilta pystytään heti jakamaan sinne päivitetty tieto lukijoille ja lukijat taas saavat automaattisesti ilmoituksen itseään kiinnostavien sivujen muutoksista. Internetin käyttäjä tarvitsee syötteenlukijan, johon tilatut syötteet tulevat. Syötteenlukijoita ovat esimerkiksi igoogle, Netvibes, Bloglines ja Google Reader. Verkkosyötteitä löytyy nettisivuilta, joiden sisältö päivittyy usein, esimerkiksi tiedotteista, uutisista ja blogeista. Miten verkkosyötteen löytää? RSS-syötteen tunnistaa tavallisimmin jonkinlaisesta oranssi-valkoisesta merkistä ja Atom voi näkyä atomi-kuvakkeena. Symboli voi sijaita missä vain verkkosivulla, mutta esimerkiksi Internet Explorerissa selaimen yläosan valikkoriviltä se löytyy varmimmin.

15 15 Netvibes sivusta sivustoksi luo välilehtiä Netvibes-sivulle voi lisätä useita välilehtiä (Tab). Aloita klikkaamalla välilehtipalkin lopusta plus merkkiä. Näkyviin tulee välilehtilaatikko, jolle voit määritellä uuden välilehden teeman ja tai luoda tyhjän välilehden klikkaamalla alleviivattuja sanoja Or leave tab embty. Vaihda välilehden nimi: klikkaa välilehtipalkin sanoja New Tab ja kirjoita niiden tilalle uusi nimi näkyviin tulleeseen tekstilaatikkoon. Uusi nimi tallennetaan klikkaamalla hiirellä tekstilaatikon ulkopuolelle. Lisää välilehdelle sisältöä vimpaimilla ja RSS-syötteillä. Välilehtien rakenteen muokkaaminen Välilehden muokkausvalikon saa auki klikkaamalla nuolikuviota välilehden nimen perässä. Välilehden asetuksissa voi vaihtaa välilehden tunnuskuvakkeen ja nimen ja jakaa välilehden haluamilleen Netvibesin käyttäjille. Tab layout -valikossa voi vaihtaa välilehden rakenteen: Palstojen määrän voi valita klikkaamalla numeroita ja kuviolaatikoista voi valita palstojen sijoittelun. Tekstiä Poista välilehti klikkaamalla koko välilehden saa pois. Muokkausvalikko suljetaan sen oikeassa reunassa olevasta ruksista.

16 16 Netvibes sivusta sivustoksi tee uusi sivu eli kojelauta Klikkaa yläpalkista Kojelaudat-valikko auki. Kohdasta Uusi pääsee luomaan uuden sivun samalla tavalla kuin ensimmäisenkin: valitsemalla jonkin valmiista kojelautamalleista. Jokaiselle kojelaudalle voi luoda lisää välilehtiä. Kojelaudat valikosta saa näkyviin kojelautojen listan. Nimiä klikkaamalla pääsee siirtymään kojelaudalta toiselle.

17 17 Netvibesin lukunäkymät Netvibesissä on kaksi lukunäkymää, jotka voi valita yläpalkista. Vimpaimia-näkymässä kaikki vimpaimet ovat esillä koko ajan ja reader-näkymässä on esillä yksi vimpain kerrallaan. Näkymien välillä voi vaihdella miten haluaa. Reader-näkymä Reader-näkymää muokataan alapalkin kuvakkeista. o Nuolesta linkin voi jakaa muille o WWW / RSS kohdasta voi vaihtaa näkymän alkuperäisestä www-sivusta Rsssyötteeseen tai päinvastoin. o Kello kuvake merkitsee linkin myöhemmin luettavaksi. o Paperiarkki-kuvakkeesta voi merkitä syötteen luetuksi. o Kaksoisnuoli toimii linkkinä alkuperäiselle sivustolle. Sivupalkissa vasemmalla näkyvät sivun kaikki välilehdet. Nimiä klikkaamalla voi siirtyä välilehdeltä toiselle. Sivun alalaidasta pääsee liikkumaan ohjelmissa edelliseen ja seuraavaan eli voi siirtyä vimpaimesta toiseen.

18 18 Netvibesin jakaminen Netvibesiin koottuja sisältöjä voi jakaa vimpain kerrallaan, välilehtinä tai koko Netvibesin voi määritellä julkiseksi. Välilehden jakaminen Netvibes-välilehden sisältöineen voi jakaa muille. Jaa välilehti valikkoon pääsee välilehden asetusten kautta. Julkaise yhteisöissä tarjoaa mahdollisuuden jakaa välilehti Facebookin tai Twitterin kautta. Välilehden voi myös lähettää sähköpostitse. Silloin vastaanottajan sähköpostiin tulee viesti, jossa olevasta linkistä pääsee lisäämään välilehden omaan Netvibesiin. Grab a link rakentaa välilehdestä linkin, jonka voi jakaa eteenpäin. Julkaise omalla sivulla kohdasta välilehden voi siirtää tai kopioida jollekin toiselle omalle sivulle.

19 19 Vimpaimen jakaminen Vimpaimia voi jakaa kuten välilehtiäkin: ne voi julkaista Facebookissa tai Twitterissä, lähettää sähköpostilla tai jakaa linkkinä. Julkinen Netvibes-sivusto Netvibes-sivun voi määritellä myös julkiseksi täyttämällä hallinnointisivun alalaidassa olevan lomakkeen ja tallentamalla sen Save changes. Hallinnointisivulle pääsee yläpalkin Kojelaudat - valikosta. Sen alimpana vaihtoehtona on Aktivoi julkinen sivusi.

20 20 Netvibes-tilin ja kojelautojen hallinnoiminen Tiliä, kojelautoja ja välilehtiä hallinnoidaan yläpalkin kohdasta Kojelaudat. Siitä avautuu alasvetovalikko, josta pääsee luomaan uuden kojelaudan voi siirtyä kojelaudalta eli sivulta toiselle voi muokata kojelautoja ja koko Netvibes-tiliä Hallitse Netvibes-tiliä Edit account Päivitä tai muuta tässä profiilisi tietoja. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Vaihda kuvaa: Lisää profiilisi kuva tai vaihda se. Netvibesiin voi liittää tietokoneen tiedostoihin tallennetun kuvan. o Selaa näppäimellä saa auki tiedostokansiot, josta voi valita kuvan. o Lataa kuva Netvibesiin klikkaamalla Uppload. -settings: Sähköpostin asetuksissa voi vaihtaa sähköpostiosoitteen, jonka on antanut rekisteröitymisen yhteydessä. Sivulla voi myös määritellä, haluaako sähköpostiin muistutuksia. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Change password: Salasanan vaihtaminen: kirjoita riveille vanha salasana ja uusi kahteen kertaan. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Delete account: Netvibes-tilin lopettaminen: Kirjoita Your password laatikkoon salasanasi ja klikkaa Delete my account. Netvibes kysyy myös syytä tilin lopettamiseen voidakseen kehittää sivustoa edelleen.

21 21 Hallitse Kojelautoja ja välilehtiä New Dashboard - uuden kojelaudan voi luoda myös tästä. Uudelleenjärjestä lista toiminnolla voi muuttaa kojelautojen järjestystä: raahaa ja pudota sivupalikka uudelle paikalleen. Rearrange tabs toiminnolla vaihdetaan välilehtien järjestystä tai siirretään niitä kojelaudalta toiselle. Jos haluat kopioida välilehden kojelaudalta toiselle, pidä näppäimistön Alt-näppäin alhaalla raahatessasi välilehteä. Vastaa Copy-kysymykseen OK. Poista poistaa kojelaudan. Vastaa kysymykseen OK. Muista tallentaa uusi järjestys klikkaamalla I m done. Lähteitä Mitä ovat verkkosyötteet ja miten niitä seurataan? OpintosekTORI, Helsingin yliopiston opetuksen toimialan ylläpitämä blogi. Viitattu Netvibes - Dashboard Everything. Netvibes General Documentation. Users part. Viitattu Verkkosyöte. Wikipedia-artikkeli. Viitattu

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

opetusta elämää varten

opetusta elämää varten opetusta elämää varten Opetin.fi opetusta elämää varten Käyttäjän opas Opetin.fi on eri oppiaineiden ja kouluasteiden opettajille ja yrityksille suunnattu verkkopalvelu, joka tarjoaa elinkeinoelämää, yrityksiä

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Selaimen kautta käytettävällä PaikkaOpin kartta-alustalla PaikkaOppi Mobiililla

Selaimen kautta käytettävällä PaikkaOpin kartta-alustalla PaikkaOppi Mobiililla 19.1.2017 Sisällys Slide 3. Mikä on PaikkaOppi Mobiili? Slide 4. Kaavio PaikkaOppi Mobiilin käytön aloituksesta. Slidet 5-7. Tunnusten ja kurssin luominen ennen sovelluksen käyttöä. Slide 8. Hae sovellus

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan WordPress 1 Tulostettu 1.11.2012 WordPress Ilmainen blogi-sivusto. Voi tehdä blogin. Täytyy vain luoda käyttäjätunnus ja salasana. Osoite on http://fi.wordpress.com/. Paina Get Started Kysyy Sähköpostiosoitteen

Lisätiedot

PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta

PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta Mene PILY-listan kotisivuille http://groups.yahoo.com/group/pily-lista/ Klikkaa oikeasta yläkulmasta register. Alla oleva sivu aukeaa täyttämättömänä.

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Oppimisympäristön ominaisuudet

Oppimisympäristön ominaisuudet Oppimisympäristön ominaisuudet Skholen oppimisympäristö Skholessa voit opiskella tietokoneella, mobiililaitteella tai tabletilla Kaksikielinen käyttöliittymä suomeksi ja englanniksi Kirjautuminen osoitteista

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

My easyfairs -palvelun käyttö

My easyfairs -palvelun käyttö My easyfairs A palvelun käyttö Page 1 My easyfairs -palvelun käyttö Näytteilleasettajien opas My easyfairs A palvelun käyttö Page 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 3 LOGON JA OSASTONIMEN LISÄÄMINEN... 5 YRITYSTIETOJEN

Lisätiedot

Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun

Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun Oulun yliopisto / Tietohallinto / 9.10.2014 1 Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Koivun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi O365-sähköpostissa ja kuinka

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje 1 Yleistä Verkkolaskuportaali on internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi lähettää verkkolaskuja Verkkolaskuportaali soveltuu toimittajille, joilla ei ole sopimusta

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa YAMK-ohjeet 1 Verkko-opiskelun perusteita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Huoneeseen siirtyminen 7 1.4 Talleta essee RTF-tiedostomuodossa 9 1.5 Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Lisätiedot

KONTTI: KOUVOLAN KAUPUNGIN INTRA

KONTTI: KOUVOLAN KAUPUNGIN INTRA KONTTI: KOUVOLAN KAUPUNGIN INTRA KONTIN KUVAUS INTRAN LOPPUKÄYTTÄJILLE ABAKO MEDIA OY 8.12.2009 Dokumentin tiedot Tekijä: Minna Laine Päiväys: 8.12.2009 Jakelu: Kouvolan kaupunki Abako projektityöryhmä

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET PERUSTEET SANASTOA KIRJAUTUMINEN OPETUKSEN TYÖTILAT. Kopan osoite koppa.tampere.fi

KÄYTTÖOHJEET PERUSTEET SANASTOA KIRJAUTUMINEN OPETUKSEN TYÖTILAT. Kopan osoite koppa.tampere.fi KÄYTTÖOHJEET Kopan osoite koppa.tampere.fi PERUSTEET Käytä mieluiten Firefox-, Opera-, Chrome- tai Internet Explorer 8 selainta. SANASTOA Dashlet: Työpöydälle tai työtilaan sijoitettava ikkuna tai pienohjelma.

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely ja ESPDlomakkeen täyttäminen ja lataaminen

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely ja ESPDlomakkeen täyttäminen ja lataaminen Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely ja ESPDlomakkeen täyttäminen ja lataaminen soveltuvuusvaatimuksena 19.9.2016 Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus

Lisätiedot