Tiedonhallinnan välineitä -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedonhallinnan välineitä -"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum - Kuinka koota verkosta löytyvää tietoa Netvibesiin Tavoite Aloitussivustot ovat internet-palveluita, joista on hyötyä tiedonhallinnassa. Niille voi koota itseä kiinnostavat verkon sivustot yhteen ja siten helpottaa ja nopeuttaa omaa internetin käyttöä. Tässä kerrotaan maksuttomasta Netvibes-palvelusta ja annetaan ohjeita oman aloitussivuston luomiseksi. Sisältö Mikä on Netvibes? Oman Netvibesin luominen Verkkosyötteet ja ajankohtaisen tiedon seuraaminen Mikä on Netvibes? Netvibes on internetissä oleva palvelu, jolla voi luoda itselle oman henkilökohtaisen aloitussivuston. Sen tarkoitus on helpottaa netin käyttöä ja auttaa ajankohtaisten asioiden seuraamisessa.

2 2 Aloitussivusto on kuin netin monilokeroinen salkku, johon saa järjestettyä kaiken, mitä päivän mittaan tarvitsee. Omalle aloitussivustolle voi koota ne nettisivut ja verkkopalvelut, joita käyttää. Netvibesiin voi myös tallentaa kiinnostavia nettisivuja omaksi linkkikirjastoksi. Yhdeltä Netvibes-sivulta voi katsoa esimerkiksi: o viimeisimmät uutisotsikot (ja lukea ne, jotka kiinnostavat) o säätiedot o tv-ohjelmat ja elokuva-arvostelut o sähköpostin uudet viestit tai Facebookin päivitykset o kiinnostavien blogien uusimmat kirjoitukset o tiedot kirjaston kirjauutuuksista o Aloitussivulle voi lisäksi laittaa muistilappuja, nettiradion, taskulaskimen tai valuuttalaskurin ja linkkejä joukkoliikenteen aikatauluihin, karttasivuille ja muille sivuille, joille haluaa päästä vaivattomasti. Aloitussivusto ei ole sidoksissa yksittäisen tietokoneen muistiin, vaan avautuu omilla tunnuksilla aina samanlaisena. Verkossa sijaitseva aloitussivusto on erityisen hyödyllinen silloin, kun käyttää internettiä useammalta kuin yhdeltä koneelta: työ- tai kotikoneelta, läppäriltä tai älypuhelimen kautta. Netvibes opetuskäytössä Netvibes-sivusto on salainen ja oman salasanan takana. Sivusto on kuitenkin mahdollista jakaa haluamilleen henkilöille tai määritellä kokonaan julkiseksi. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi silloin, jos haluaa rakentaa Netvibes-sivuston yhteisölliseksi ja koota yhdessä sisältöjä erilaisista aihepiireistä (Ks. ohje sivulta 18. ) Netvibes soveltuu hyvin opettamisen ja kouluttamisen välineeksi. Opettaja voi esimerkiksi luoda julkisen sivuston ja koota sille opiskelijoiden tarvitsemaa oppimateriaalia ja tarpeellisia verkkosivuja. Opiskeluun liittyvät tehtävät voi myös jakaa sivuston kautta ja opiskelijat voivat jättää tehtäviensä vastaukset suoraan sinne. Yhteiseksi oppimisympäristöksi rakennetusta Netvibes-sivustosta opiskelijat saavat kerralla hyvän käsityksen siitä, mitä opiskeltava kokonaisuus pitää sisällään.

3 3 Netvibesin rakenteesta Netvibes-sivusto on rakenteeltaan kolmitasoinen: Luodaan Netvibes-tili Tilille luodaan sivuja eli kojelautoja Kojelaudoille voi luoda välilehtiä. Esimerkki Netvibes-tilistä: Netvibes-tilillä on viisi kojelautaa: uutiset, koti, kesämökki, harrastukset ja työ. Uutiset-kojelaudalta löytyy sanomalehtien uutissyötteitä, sähköposti ja Facebook-linkki. Koti-kojelaudalla on yhdellä välilehdellä lasten asioita ja toisella on suorat linkit verottajan ja Kelan sivuille. Kolmannelle välilehdelle on koottu nettikauppoja ja tuotevertailusivuja. Neljännellä välilehdellä on matkailuun liittyviä asioita. Kesämökki-kojelaudalla on omilla välilehdillään kesämökin kunnostamiseen liittyviä asioita ja vinkkejä mökkipaikkakunnasta. Harrastukset-kojelaudalla on oma välilehti eri harrastuksille. Työ-kojelaudalle on koottu kaikkea omaan alaan liittyvää.

4 4 Oman Netvibesin luominen Netvibesin rakentaminen aloitetaan sivulta Ensin valitaan käyttöliittymälle kieli ja sen jälkeen klikataan Get started. Seuraavalla sivulla on tarjolla kolme Netvibes-versiota. Valitaan niistä ilmainen Basic: Go basic. Ensimmäinen Netvibes-sivu Netvibes-sivuja nimitetään kojelaudoiksi (dashboard). Luo uusi sivu aiheen mukaan o Jos tietää, mistä aiheesta aikoo koota sisältöjä uudelle Netvibes-sivulle, aiheen voi kirjoittaa Enter the topic riville. Silloin tulevalla uudella sivulla on jo valmiiksi jotain aiheeseen liittyvää. Luo uusi sivu ilman aihetta o Sivun voi luoda myös ilman erityistä aihetta valitsemalla alarivistä valmiin kojelauta-mallin. o Oletus on sivun perusmalli, jolle tulee automaattisesti muun muassa sääruutu, uutisohjelmia ja linkki Facebookiin. Lopuksi klikataan Dashboard it.

5 5 Automaattisesti tullut sisältö on täysin muokattavissa eikä annettuja ohjelmia ole pakko säilyttää. Anna sivullesi nimi o Otsikkorivin saa näkyviin klikkaamalla sanoja Kirjoita sivusi otsikko tähän. Sama otsikko näkyy sivun jokaisella välilehdellä. o Kojelaudan otsikon voi myöhemmin vaihtaa samalla tavalla, klikkaamalla otsikon kohdalta Asennus-velho esittelee Netvibesin käyttöä Vain uudella sivustolla tulee näkyviin harmaa laatikko, asennus-velho. Se on esittely, jossa käydään läpi kuusi Netvibesin perustoimintoa. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla sanaa Seuraava. Ohjelmassa voi liikkua taaksepäin klikkaamalla Edellinen. Ohjelman voi ohittaa klikkaamalla Ohita asetus velho.

6 6 Rekisteröityminen Jos on seurannut asennus velhoa, sen viimeisestä ruudusta pääsee rekisteröitymään klikkaamalla Rekisteröidy -sanaa. Rekisteröitymään pääsee myös yläpalkin kautta. Check out this video to learn more linkistä saa katsottavakseen Netvibes-opetusvideon. Rekisteröitymällä käyttäjäksi saa Netvibes-tilin tallennettua. Täytä rekisteröintilomake Kirjoita lomakkeeseen käyttäjätunnukseksi oma tai keksitty nimi. Kirjoita toimiva sähköpostiosoite. Sinne lähetetään rekisteröinnin vahvistus ja myöhemmin sähköpostiosoitetta käytetään sisään kirjautumisessa. Keksi Netvibesille salasana ja kirjoita se kahteen kertaan. Todista ohjelmalle olevasi ihminen ja kirjoita kaksi annettua sanaa niiden alla olevaan lokeroon ohjelma huomauttaa, jos et kirjoittanut sanoja oikein ja voit yrittää uudelleen. Jos haluat kuunnella sanat tai kokeilla uutta sanaparia, klikkaa kaiutin- tai nuoliympyrä-kuvaketta. Hyväksy Netvibesin säännöt klikkaamalla ruutua I agree with the Terms of Service. Säännöt saa näkyviin klikkaamalla alleviivattuja sanoja. Klikkaa Rekisteröidy.

7 7 Näkyviin tulee ilmoitus siitä, että ohjelma on lähettänyt vahvistusviestin annettuun sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostiviestissä olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistetaan rekisteröityminen ja uusi Netvibestili on avattu. Säädä sivun asetuksia ja valitse ulkoasu Asennusvalikko aukeaa yläpalkin Asetukset-näppäimestä. Sen kautta Netvibes-sivulle voi määrittää erilaisia yleisiä asetuksia ja teeman eli ulkoasun. Asetukset Yleisistä asetuksista voi säädellä muun muassa hakutoimintoja ja kuvakkeiden ja sisältöjen näkymistä. Valinnat vaikuttavat luettavuuteen, sivutilan käyttöön ja myös tietokoneen suorituskykyyn. Muutokset tallennetaan klikkaamalla Valmis. Paikallinen sisältö ja Kielet kohdissa voi määrittää maantieteellisen alueen ja kielen. Muutokset tallennetaan klikkaamalla Valmis.

8 8 Teemat eli Netvibesin ulkoasu Teemalla tarkoitetaan Netvibes-sivun ulkoasua, kuvitusta ja värejä. Teema-asetuksilla voi valita sivulleen ulkoasun tai muuttaa sitä. o Teema valitaan siis sivulle eli kojelaudalle ja teema pysyy samana sen eri välilehdillä. Eri kojelaudoille voi valita erilaiset teemat. Galleriaan on koottu satoja valmiita ulkoasuja, joita voi etsiä selaamalla, kategorioista, värimaailman mukaan tai hakusanoilla. Kaikki teemat valikosta saa näkyviin teemakategoriat. Teemoja voi kokeilla klikkaamalla yhtä teemalaatikoista. Kun sopiva teema on löytynyt, sen voi ottaa käyttöön valitsemalla sivun alalaidasta Valmis. Huom! Teemaa valitessa kannattaa katsoa, miten moduulien (esim. vimpainlaatikoiden) otsikkopalkkien värit on määritelty. Jos palkin pohjaväri ja työkalukuvakkeiden väri on samantyyppinen, kuvakkeita voi olla vaikea erottaa taustastaan. Mukauta ja Luo näppäinten kautta voi muokata valmista teemaa tai luoda kokonaan uuden teeman.

9 9 Lisää sisältöä Netvibesiin - Vimpaimet Vimpaimet ovat pienoisohjelmia, joiden avulla Netvibes-sivulla voi seurata uutisia, blogeja, omaa sähköpostia, Facebook-sivua tai vaikka ratkoa sudoku-ristikoita. Jokainen niistä muodostaa yhden rajatun laatikon Netvibes-sivulla. Vimpainten määrää sivulla ei ole rajoitettu. Klikkaa Lisää sisältöä. Valmiit vimpaimet saa näkyviin valitsemalle Selaa kategorioita tai Keskeiset vimpaimet. Kun vimpainta klikkaa hiirellä, saa näkyviin Vimpaimen esikatselun. Klikkaamalla esikatselukuvassa Lisää sivulleni, vimpain siirtyy avoinna olevalle Netvibes-sivulle. Jos vimpainten paikkaa sivulla haluaa muuttaa, se onnistuu raahaamalla ja pudottamalla.

10 10 Raahaa ja pudota vimpain Pienoisohjelman paikkaa sivulla voi muuttaa raahaamalla. Raahaamalla sen voi myös siirtää välilehdeltä toiselle. Vimpaimen voi myös raahata vimpainvalikosta alas Netvibes-sivulle ja pudottaa suoraan sopivaan kohtaan. Vie kursori hiiren avulla vimpain-laatikon päälle ja tartu siihen painamalla hiiren vasen painike alas. Niin kauan kuin painiketta pidetään alhaalla, laatikkoa voi liikuttamalla. raahata hiirtä Kun sopiva kohta on löytynyt, Päästä painike vapaaksi ja laatikko putoaa paikalleen. Huom! Netvibesin vimpain kiinnittyy sivulla paikalleen, kun sitä siirrellessä saa näkyviin katkoviivalla rajatun alueen ja siirtää vimpaimen rajojen sisäpuolelle. Kokeilemalla löytää nopeasti, miten rajan saa näkyviin

11 11 Muokkaa ja poista vimpaimia Kaikki vimpaimen työkalukuvakkeet saa näkyviin viemällä kursorin vimpaimen otsikkoriville. Vimpainvinkkejä Link modulen avulla saa suoran linkin haluamalleen internetsivulle. Nettisivun osoite kopioidaan Linkkimoduulin osoitelaatikkoon ja klikataan Tallenna. Yhteen linkkimoduuliin mahtuu yksi linkki.

12 12 Web Pagea käyttämällä Netvibessivulle voi siirtää kokonaisen verkkosivun. Raahaa vimpain paikoilleen, klikkaa sen otsikkoriviltä Muokkaa-kuvaketta ja kirjoita sivun nimi ja kopioi sen osoite URL-riville. Tallenna klikkaamalla OK. Bookmarks-vimpaimeen voi kerätä muistiin kiinnostavien nettisivujen osoitteita. Kirjanmerkille annetaan nimi otsikoksi, URL-riville kopioidaan nettisivun osoite ja tageiksi kirjoitetaan sivua kuvaavia asiasanoja. Kirjanmerkit saa myöhemmin esille näitä asiasanoja klikkaamalla. Huom! Bookmarks-vimpain näkyy samanlaisena jokaisella sivulla tai välilehdellä, jolle se asennetaan. Html editorin avulla Netvibes-sivulle voi kirjoittaa omia tekstejä. Siirrä vimpain paikalleen ja avaa kirjoituslaatikko sen otsikkorivin muokkaa-kuvakkeesta.

13 13 Sisältöä Netvibesiin Verkkosyötteet RSS-syötteen tilaaminen Netvibesiin Netvibesin syötteidenlisäystyökalu löytyy Lisää sisältöä - palkin alta. Avaa se klikkaamalla. Avaa selaimen uuteen välilehteen se nettisivu, jolta aiot tilata syötteen Netvibesiin. Etsi sivulta RSS-syötteen merkki ja klikkaa sitä. Esille tulee RSS-syöte sivu, joka on riisuttu versio alkuperäisestä sivusta. Siinä on mukana vain sivun päivittyvät sisällöt aikajärjestyksessä. Kopioi RSS-syöteen osoite ja liitä tai kirjoita se Netvibesiin Kirjoita syötteen tai sivuston osoite kohtaan. Klikkaa Lisää syöte ja syötteestä tulee näkyviin vimpainlaatikko. Jos haluat esikatsella syötettä, klikkaa vimpainlaatikkoa. Jos haluat pitää syötteen, klikkaa edelleen kohdasta Lisää sivulleni. Syötteen voi siirtää sivulle myös suoraan raahaamalla vimpainlaatikkoa ja pudottamalla se paikoilleen.

14 14 Mikä on verkkosyöte? Verkkosyötteet ja ajankohtaisen tiedon seuraaminen Rss- tai Atom-verkkosyöte on keino tiedottaa ja jakaa nopeasti jollekin internet-sivulle päivitettävää uutta sisältöä. Sivun ylläpitäjä lisää verkkosyötteen sivulleen ja sivusta kiinnostunut henkilö voi tilalta sen itselleen. Verkkosyötteitä löytyy nettisivuilta, joiden sisältö päivittyy usein. Esimerkiksi kun lehtien verkkosivuille tai blogeihin kirjoitetaan jotain uutta, siitä lähtee heti ilmoitus verkkosyötteen tilanneille lukijoille. Verkkosyötteet ovat muuttaneet ja nopeuttaneet tiedon kulkua: nettisivuilta pystytään heti jakamaan sinne päivitetty tieto lukijoille ja lukijat taas saavat automaattisesti ilmoituksen itseään kiinnostavien sivujen muutoksista. Internetin käyttäjä tarvitsee syötteenlukijan, johon tilatut syötteet tulevat. Syötteenlukijoita ovat esimerkiksi igoogle, Netvibes, Bloglines ja Google Reader. Verkkosyötteitä löytyy nettisivuilta, joiden sisältö päivittyy usein, esimerkiksi tiedotteista, uutisista ja blogeista. Miten verkkosyötteen löytää? RSS-syötteen tunnistaa tavallisimmin jonkinlaisesta oranssi-valkoisesta merkistä ja Atom voi näkyä atomi-kuvakkeena. Symboli voi sijaita missä vain verkkosivulla, mutta esimerkiksi Internet Explorerissa selaimen yläosan valikkoriviltä se löytyy varmimmin.

15 15 Netvibes sivusta sivustoksi luo välilehtiä Netvibes-sivulle voi lisätä useita välilehtiä (Tab). Aloita klikkaamalla välilehtipalkin lopusta plus merkkiä. Näkyviin tulee välilehtilaatikko, jolle voit määritellä uuden välilehden teeman ja tai luoda tyhjän välilehden klikkaamalla alleviivattuja sanoja Or leave tab embty. Vaihda välilehden nimi: klikkaa välilehtipalkin sanoja New Tab ja kirjoita niiden tilalle uusi nimi näkyviin tulleeseen tekstilaatikkoon. Uusi nimi tallennetaan klikkaamalla hiirellä tekstilaatikon ulkopuolelle. Lisää välilehdelle sisältöä vimpaimilla ja RSS-syötteillä. Välilehtien rakenteen muokkaaminen Välilehden muokkausvalikon saa auki klikkaamalla nuolikuviota välilehden nimen perässä. Välilehden asetuksissa voi vaihtaa välilehden tunnuskuvakkeen ja nimen ja jakaa välilehden haluamilleen Netvibesin käyttäjille. Tab layout -valikossa voi vaihtaa välilehden rakenteen: Palstojen määrän voi valita klikkaamalla numeroita ja kuviolaatikoista voi valita palstojen sijoittelun. Tekstiä Poista välilehti klikkaamalla koko välilehden saa pois. Muokkausvalikko suljetaan sen oikeassa reunassa olevasta ruksista.

16 16 Netvibes sivusta sivustoksi tee uusi sivu eli kojelauta Klikkaa yläpalkista Kojelaudat-valikko auki. Kohdasta Uusi pääsee luomaan uuden sivun samalla tavalla kuin ensimmäisenkin: valitsemalla jonkin valmiista kojelautamalleista. Jokaiselle kojelaudalle voi luoda lisää välilehtiä. Kojelaudat valikosta saa näkyviin kojelautojen listan. Nimiä klikkaamalla pääsee siirtymään kojelaudalta toiselle.

17 17 Netvibesin lukunäkymät Netvibesissä on kaksi lukunäkymää, jotka voi valita yläpalkista. Vimpaimia-näkymässä kaikki vimpaimet ovat esillä koko ajan ja reader-näkymässä on esillä yksi vimpain kerrallaan. Näkymien välillä voi vaihdella miten haluaa. Reader-näkymä Reader-näkymää muokataan alapalkin kuvakkeista. o Nuolesta linkin voi jakaa muille o WWW / RSS kohdasta voi vaihtaa näkymän alkuperäisestä www-sivusta Rsssyötteeseen tai päinvastoin. o Kello kuvake merkitsee linkin myöhemmin luettavaksi. o Paperiarkki-kuvakkeesta voi merkitä syötteen luetuksi. o Kaksoisnuoli toimii linkkinä alkuperäiselle sivustolle. Sivupalkissa vasemmalla näkyvät sivun kaikki välilehdet. Nimiä klikkaamalla voi siirtyä välilehdeltä toiselle. Sivun alalaidasta pääsee liikkumaan ohjelmissa edelliseen ja seuraavaan eli voi siirtyä vimpaimesta toiseen.

18 18 Netvibesin jakaminen Netvibesiin koottuja sisältöjä voi jakaa vimpain kerrallaan, välilehtinä tai koko Netvibesin voi määritellä julkiseksi. Välilehden jakaminen Netvibes-välilehden sisältöineen voi jakaa muille. Jaa välilehti valikkoon pääsee välilehden asetusten kautta. Julkaise yhteisöissä tarjoaa mahdollisuuden jakaa välilehti Facebookin tai Twitterin kautta. Välilehden voi myös lähettää sähköpostitse. Silloin vastaanottajan sähköpostiin tulee viesti, jossa olevasta linkistä pääsee lisäämään välilehden omaan Netvibesiin. Grab a link rakentaa välilehdestä linkin, jonka voi jakaa eteenpäin. Julkaise omalla sivulla kohdasta välilehden voi siirtää tai kopioida jollekin toiselle omalle sivulle.

19 19 Vimpaimen jakaminen Vimpaimia voi jakaa kuten välilehtiäkin: ne voi julkaista Facebookissa tai Twitterissä, lähettää sähköpostilla tai jakaa linkkinä. Julkinen Netvibes-sivusto Netvibes-sivun voi määritellä myös julkiseksi täyttämällä hallinnointisivun alalaidassa olevan lomakkeen ja tallentamalla sen Save changes. Hallinnointisivulle pääsee yläpalkin Kojelaudat - valikosta. Sen alimpana vaihtoehtona on Aktivoi julkinen sivusi.

20 20 Netvibes-tilin ja kojelautojen hallinnoiminen Tiliä, kojelautoja ja välilehtiä hallinnoidaan yläpalkin kohdasta Kojelaudat. Siitä avautuu alasvetovalikko, josta pääsee luomaan uuden kojelaudan voi siirtyä kojelaudalta eli sivulta toiselle voi muokata kojelautoja ja koko Netvibes-tiliä Hallitse Netvibes-tiliä Edit account Päivitä tai muuta tässä profiilisi tietoja. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Vaihda kuvaa: Lisää profiilisi kuva tai vaihda se. Netvibesiin voi liittää tietokoneen tiedostoihin tallennetun kuvan. o Selaa näppäimellä saa auki tiedostokansiot, josta voi valita kuvan. o Lataa kuva Netvibesiin klikkaamalla Uppload. -settings: Sähköpostin asetuksissa voi vaihtaa sähköpostiosoitteen, jonka on antanut rekisteröitymisen yhteydessä. Sivulla voi myös määritellä, haluaako sähköpostiin muistutuksia. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Change password: Salasanan vaihtaminen: kirjoita riveille vanha salasana ja uusi kahteen kertaan. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Delete account: Netvibes-tilin lopettaminen: Kirjoita Your password laatikkoon salasanasi ja klikkaa Delete my account. Netvibes kysyy myös syytä tilin lopettamiseen voidakseen kehittää sivustoa edelleen.

21 21 Hallitse Kojelautoja ja välilehtiä New Dashboard - uuden kojelaudan voi luoda myös tästä. Uudelleenjärjestä lista toiminnolla voi muuttaa kojelautojen järjestystä: raahaa ja pudota sivupalikka uudelle paikalleen. Rearrange tabs toiminnolla vaihdetaan välilehtien järjestystä tai siirretään niitä kojelaudalta toiselle. Jos haluat kopioida välilehden kojelaudalta toiselle, pidä näppäimistön Alt-näppäin alhaalla raahatessasi välilehteä. Vastaa Copy-kysymykseen OK. Poista poistaa kojelaudan. Vastaa kysymykseen OK. Muista tallentaa uusi järjestys klikkaamalla I m done. Lähteitä Mitä ovat verkkosyötteet ja miten niitä seurataan? OpintosekTORI, Helsingin yliopiston opetuksen toimialan ylläpitämä blogi. Viitattu Netvibes - Dashboard Everything. Netvibes General Documentation. Users part. Viitattu Verkkosyöte. Wikipedia-artikkeli. Viitattu

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille 1 Ohjeet v.1.0 / 28.3.2008 Sisällysluettelo 1. Johdanto lue tämä ensin...3 1.1. Pikaohjeet osaaville...4 2. Sivuston esittelykierros...5 3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi)

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 1 Wordpress 3.1 Versio 1.0 /marraskuu 2010 Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 2 Sisältö 1.0. Johdanto... 4 2. Bloggaus... 5 2.1.1. Bloggaaminen on journalismia... 5 2.1.2. Bloggaaminen on terapiaa...

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT KÄYTTÄJÄN OPAS, VERSIO 1.8 7.5.2010 JULKISET SIVUT http://www.sak-paikalliset.fi/ Username: Password: YLLÄPITO http://www.sak-paikalliset.fi/adm Username: Password:

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman Sisällysluettelo 1. Käyttäjän opas...3 1.1 Sivuston katselu...3 1.2 Sivustolle siirtyminen...3 1.3 Navigointi...3 1.4 Keskusteluihin osallistuminen...4 1.5 Gallupeihin vastaaminen...5 1.6 Ajankohtaista

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 4 1.1 Oma kotisivu... 6 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3 Viestintäasetukset...

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

1 Groupwise-sähköpostiohjelma

1 Groupwise-sähköpostiohjelma Sisältö 1 Groupwise-sähköpostiohjelma... 2 1.1 Lukeminen ja lähettäminen... 3 1.2 Osoitekirja... 5 1.3 Liitetiedostot... 8 1.4 Viestien hallinta... 8 1.4.1 Viestien tuhoaminen... 8 1.4.2 Omat kansiot...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE Taloyhtiösivut Kiinteistöliiton jäsentaloille

KÄYTTÖOHJE Taloyhtiösivut Kiinteistöliiton jäsentaloille 1 (10) Yleistä Kiinteistöliiton tuottamat Taloyhtiösivut ovat Suomen Kiinteistöliiton 100-vuotislahja, jonka liitto jäsenyhdistyksineen tarjoaa jäsentaloyhtiöille. Taloyhtiösivut -palvelu sisältyy jäsenmaksuun.

Lisätiedot

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 1 Yleistä... 3 Muistilista Nopan opintojaksosivuston ylläpitäjälle... 4 Kerro opiskelijoille Nopasta opintojakson alkaessa... 4 Opintojaksotietojen siirtyminen

Lisätiedot

WordPress 3. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

WordPress 3. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 WordPress 3 Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Bloggaus... 6 2. Blogipalveluita

Lisätiedot

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE 2 Ohjeet ylläpitäjälle Esittely...3 1. Kirjautuminen...3 2. Aloitus...3 3. Sivut...4 3.1. Sivupaneeli...4 3.1.1. Sivuston kielen vaihto...4 3.1.2.

Lisätiedot

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Sisältö 3 Sisällysluettelo TIETOJA NÄISTÄ OHJEISTA 4 EPISERVER-OHJEEN KÄYTTÄMINEN 4 OLETETUT TIEDOT JA TAIDOT 4 EPISERVER WORLD -VERKKOYHTEISÖ 4 TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS 4 EPISERVER ONLINECENTER 5 GLOBAALI

Lisätiedot

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SISÄLLYS 1. Ylläpitosivu ja tunnukset... 3 2. Sivutyypit ja kentät... 3 3. Sivurakenne... 4 4. Piilotetut ja julkaisemattomat sivut... 4 5. Uuden

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 3 1.1 Oma kotisivu... 5 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3

Lisätiedot

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Oppaassa esitellään Avaimen tilaajalle ja pääkäyttäjälle käytettävissä olevat ominaisuudet ja opastetaan hyödyntämään Yhdistysavainta yhdistyksen

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot