Tiedonhallinnan välineitä -

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedonhallinnan välineitä -"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum - Kuinka koota verkosta löytyvää tietoa Netvibesiin Tavoite Aloitussivustot ovat internet-palveluita, joista on hyötyä tiedonhallinnassa. Niille voi koota itseä kiinnostavat verkon sivustot yhteen ja siten helpottaa ja nopeuttaa omaa internetin käyttöä. Tässä kerrotaan maksuttomasta Netvibes-palvelusta ja annetaan ohjeita oman aloitussivuston luomiseksi. Sisältö Mikä on Netvibes? Oman Netvibesin luominen Verkkosyötteet ja ajankohtaisen tiedon seuraaminen Mikä on Netvibes? Netvibes on internetissä oleva palvelu, jolla voi luoda itselle oman henkilökohtaisen aloitussivuston. Sen tarkoitus on helpottaa netin käyttöä ja auttaa ajankohtaisten asioiden seuraamisessa.

2 2 Aloitussivusto on kuin netin monilokeroinen salkku, johon saa järjestettyä kaiken, mitä päivän mittaan tarvitsee. Omalle aloitussivustolle voi koota ne nettisivut ja verkkopalvelut, joita käyttää. Netvibesiin voi myös tallentaa kiinnostavia nettisivuja omaksi linkkikirjastoksi. Yhdeltä Netvibes-sivulta voi katsoa esimerkiksi: o viimeisimmät uutisotsikot (ja lukea ne, jotka kiinnostavat) o säätiedot o tv-ohjelmat ja elokuva-arvostelut o sähköpostin uudet viestit tai Facebookin päivitykset o kiinnostavien blogien uusimmat kirjoitukset o tiedot kirjaston kirjauutuuksista o Aloitussivulle voi lisäksi laittaa muistilappuja, nettiradion, taskulaskimen tai valuuttalaskurin ja linkkejä joukkoliikenteen aikatauluihin, karttasivuille ja muille sivuille, joille haluaa päästä vaivattomasti. Aloitussivusto ei ole sidoksissa yksittäisen tietokoneen muistiin, vaan avautuu omilla tunnuksilla aina samanlaisena. Verkossa sijaitseva aloitussivusto on erityisen hyödyllinen silloin, kun käyttää internettiä useammalta kuin yhdeltä koneelta: työ- tai kotikoneelta, läppäriltä tai älypuhelimen kautta. Netvibes opetuskäytössä Netvibes-sivusto on salainen ja oman salasanan takana. Sivusto on kuitenkin mahdollista jakaa haluamilleen henkilöille tai määritellä kokonaan julkiseksi. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi silloin, jos haluaa rakentaa Netvibes-sivuston yhteisölliseksi ja koota yhdessä sisältöjä erilaisista aihepiireistä (Ks. ohje sivulta 18. ) Netvibes soveltuu hyvin opettamisen ja kouluttamisen välineeksi. Opettaja voi esimerkiksi luoda julkisen sivuston ja koota sille opiskelijoiden tarvitsemaa oppimateriaalia ja tarpeellisia verkkosivuja. Opiskeluun liittyvät tehtävät voi myös jakaa sivuston kautta ja opiskelijat voivat jättää tehtäviensä vastaukset suoraan sinne. Yhteiseksi oppimisympäristöksi rakennetusta Netvibes-sivustosta opiskelijat saavat kerralla hyvän käsityksen siitä, mitä opiskeltava kokonaisuus pitää sisällään.

3 3 Netvibesin rakenteesta Netvibes-sivusto on rakenteeltaan kolmitasoinen: Luodaan Netvibes-tili Tilille luodaan sivuja eli kojelautoja Kojelaudoille voi luoda välilehtiä. Esimerkki Netvibes-tilistä: Netvibes-tilillä on viisi kojelautaa: uutiset, koti, kesämökki, harrastukset ja työ. Uutiset-kojelaudalta löytyy sanomalehtien uutissyötteitä, sähköposti ja Facebook-linkki. Koti-kojelaudalla on yhdellä välilehdellä lasten asioita ja toisella on suorat linkit verottajan ja Kelan sivuille. Kolmannelle välilehdelle on koottu nettikauppoja ja tuotevertailusivuja. Neljännellä välilehdellä on matkailuun liittyviä asioita. Kesämökki-kojelaudalla on omilla välilehdillään kesämökin kunnostamiseen liittyviä asioita ja vinkkejä mökkipaikkakunnasta. Harrastukset-kojelaudalla on oma välilehti eri harrastuksille. Työ-kojelaudalle on koottu kaikkea omaan alaan liittyvää.

4 4 Oman Netvibesin luominen Netvibesin rakentaminen aloitetaan sivulta Ensin valitaan käyttöliittymälle kieli ja sen jälkeen klikataan Get started. Seuraavalla sivulla on tarjolla kolme Netvibes-versiota. Valitaan niistä ilmainen Basic: Go basic. Ensimmäinen Netvibes-sivu Netvibes-sivuja nimitetään kojelaudoiksi (dashboard). Luo uusi sivu aiheen mukaan o Jos tietää, mistä aiheesta aikoo koota sisältöjä uudelle Netvibes-sivulle, aiheen voi kirjoittaa Enter the topic riville. Silloin tulevalla uudella sivulla on jo valmiiksi jotain aiheeseen liittyvää. Luo uusi sivu ilman aihetta o Sivun voi luoda myös ilman erityistä aihetta valitsemalla alarivistä valmiin kojelauta-mallin. o Oletus on sivun perusmalli, jolle tulee automaattisesti muun muassa sääruutu, uutisohjelmia ja linkki Facebookiin. Lopuksi klikataan Dashboard it.

5 5 Automaattisesti tullut sisältö on täysin muokattavissa eikä annettuja ohjelmia ole pakko säilyttää. Anna sivullesi nimi o Otsikkorivin saa näkyviin klikkaamalla sanoja Kirjoita sivusi otsikko tähän. Sama otsikko näkyy sivun jokaisella välilehdellä. o Kojelaudan otsikon voi myöhemmin vaihtaa samalla tavalla, klikkaamalla otsikon kohdalta Asennus-velho esittelee Netvibesin käyttöä Vain uudella sivustolla tulee näkyviin harmaa laatikko, asennus-velho. Se on esittely, jossa käydään läpi kuusi Netvibesin perustoimintoa. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla sanaa Seuraava. Ohjelmassa voi liikkua taaksepäin klikkaamalla Edellinen. Ohjelman voi ohittaa klikkaamalla Ohita asetus velho.

6 6 Rekisteröityminen Jos on seurannut asennus velhoa, sen viimeisestä ruudusta pääsee rekisteröitymään klikkaamalla Rekisteröidy -sanaa. Rekisteröitymään pääsee myös yläpalkin kautta. Check out this video to learn more linkistä saa katsottavakseen Netvibes-opetusvideon. Rekisteröitymällä käyttäjäksi saa Netvibes-tilin tallennettua. Täytä rekisteröintilomake Kirjoita lomakkeeseen käyttäjätunnukseksi oma tai keksitty nimi. Kirjoita toimiva sähköpostiosoite. Sinne lähetetään rekisteröinnin vahvistus ja myöhemmin sähköpostiosoitetta käytetään sisään kirjautumisessa. Keksi Netvibesille salasana ja kirjoita se kahteen kertaan. Todista ohjelmalle olevasi ihminen ja kirjoita kaksi annettua sanaa niiden alla olevaan lokeroon ohjelma huomauttaa, jos et kirjoittanut sanoja oikein ja voit yrittää uudelleen. Jos haluat kuunnella sanat tai kokeilla uutta sanaparia, klikkaa kaiutin- tai nuoliympyrä-kuvaketta. Hyväksy Netvibesin säännöt klikkaamalla ruutua I agree with the Terms of Service. Säännöt saa näkyviin klikkaamalla alleviivattuja sanoja. Klikkaa Rekisteröidy.

7 7 Näkyviin tulee ilmoitus siitä, että ohjelma on lähettänyt vahvistusviestin annettuun sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostiviestissä olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistetaan rekisteröityminen ja uusi Netvibestili on avattu. Säädä sivun asetuksia ja valitse ulkoasu Asennusvalikko aukeaa yläpalkin Asetukset-näppäimestä. Sen kautta Netvibes-sivulle voi määrittää erilaisia yleisiä asetuksia ja teeman eli ulkoasun. Asetukset Yleisistä asetuksista voi säädellä muun muassa hakutoimintoja ja kuvakkeiden ja sisältöjen näkymistä. Valinnat vaikuttavat luettavuuteen, sivutilan käyttöön ja myös tietokoneen suorituskykyyn. Muutokset tallennetaan klikkaamalla Valmis. Paikallinen sisältö ja Kielet kohdissa voi määrittää maantieteellisen alueen ja kielen. Muutokset tallennetaan klikkaamalla Valmis.

8 8 Teemat eli Netvibesin ulkoasu Teemalla tarkoitetaan Netvibes-sivun ulkoasua, kuvitusta ja värejä. Teema-asetuksilla voi valita sivulleen ulkoasun tai muuttaa sitä. o Teema valitaan siis sivulle eli kojelaudalle ja teema pysyy samana sen eri välilehdillä. Eri kojelaudoille voi valita erilaiset teemat. Galleriaan on koottu satoja valmiita ulkoasuja, joita voi etsiä selaamalla, kategorioista, värimaailman mukaan tai hakusanoilla. Kaikki teemat valikosta saa näkyviin teemakategoriat. Teemoja voi kokeilla klikkaamalla yhtä teemalaatikoista. Kun sopiva teema on löytynyt, sen voi ottaa käyttöön valitsemalla sivun alalaidasta Valmis. Huom! Teemaa valitessa kannattaa katsoa, miten moduulien (esim. vimpainlaatikoiden) otsikkopalkkien värit on määritelty. Jos palkin pohjaväri ja työkalukuvakkeiden väri on samantyyppinen, kuvakkeita voi olla vaikea erottaa taustastaan. Mukauta ja Luo näppäinten kautta voi muokata valmista teemaa tai luoda kokonaan uuden teeman.

9 9 Lisää sisältöä Netvibesiin - Vimpaimet Vimpaimet ovat pienoisohjelmia, joiden avulla Netvibes-sivulla voi seurata uutisia, blogeja, omaa sähköpostia, Facebook-sivua tai vaikka ratkoa sudoku-ristikoita. Jokainen niistä muodostaa yhden rajatun laatikon Netvibes-sivulla. Vimpainten määrää sivulla ei ole rajoitettu. Klikkaa Lisää sisältöä. Valmiit vimpaimet saa näkyviin valitsemalle Selaa kategorioita tai Keskeiset vimpaimet. Kun vimpainta klikkaa hiirellä, saa näkyviin Vimpaimen esikatselun. Klikkaamalla esikatselukuvassa Lisää sivulleni, vimpain siirtyy avoinna olevalle Netvibes-sivulle. Jos vimpainten paikkaa sivulla haluaa muuttaa, se onnistuu raahaamalla ja pudottamalla.

10 10 Raahaa ja pudota vimpain Pienoisohjelman paikkaa sivulla voi muuttaa raahaamalla. Raahaamalla sen voi myös siirtää välilehdeltä toiselle. Vimpaimen voi myös raahata vimpainvalikosta alas Netvibes-sivulle ja pudottaa suoraan sopivaan kohtaan. Vie kursori hiiren avulla vimpain-laatikon päälle ja tartu siihen painamalla hiiren vasen painike alas. Niin kauan kuin painiketta pidetään alhaalla, laatikkoa voi liikuttamalla. raahata hiirtä Kun sopiva kohta on löytynyt, Päästä painike vapaaksi ja laatikko putoaa paikalleen. Huom! Netvibesin vimpain kiinnittyy sivulla paikalleen, kun sitä siirrellessä saa näkyviin katkoviivalla rajatun alueen ja siirtää vimpaimen rajojen sisäpuolelle. Kokeilemalla löytää nopeasti, miten rajan saa näkyviin

11 11 Muokkaa ja poista vimpaimia Kaikki vimpaimen työkalukuvakkeet saa näkyviin viemällä kursorin vimpaimen otsikkoriville. Vimpainvinkkejä Link modulen avulla saa suoran linkin haluamalleen internetsivulle. Nettisivun osoite kopioidaan Linkkimoduulin osoitelaatikkoon ja klikataan Tallenna. Yhteen linkkimoduuliin mahtuu yksi linkki.

12 12 Web Pagea käyttämällä Netvibessivulle voi siirtää kokonaisen verkkosivun. Raahaa vimpain paikoilleen, klikkaa sen otsikkoriviltä Muokkaa-kuvaketta ja kirjoita sivun nimi ja kopioi sen osoite URL-riville. Tallenna klikkaamalla OK. Bookmarks-vimpaimeen voi kerätä muistiin kiinnostavien nettisivujen osoitteita. Kirjanmerkille annetaan nimi otsikoksi, URL-riville kopioidaan nettisivun osoite ja tageiksi kirjoitetaan sivua kuvaavia asiasanoja. Kirjanmerkit saa myöhemmin esille näitä asiasanoja klikkaamalla. Huom! Bookmarks-vimpain näkyy samanlaisena jokaisella sivulla tai välilehdellä, jolle se asennetaan. Html editorin avulla Netvibes-sivulle voi kirjoittaa omia tekstejä. Siirrä vimpain paikalleen ja avaa kirjoituslaatikko sen otsikkorivin muokkaa-kuvakkeesta.

13 13 Sisältöä Netvibesiin Verkkosyötteet RSS-syötteen tilaaminen Netvibesiin Netvibesin syötteidenlisäystyökalu löytyy Lisää sisältöä - palkin alta. Avaa se klikkaamalla. Avaa selaimen uuteen välilehteen se nettisivu, jolta aiot tilata syötteen Netvibesiin. Etsi sivulta RSS-syötteen merkki ja klikkaa sitä. Esille tulee RSS-syöte sivu, joka on riisuttu versio alkuperäisestä sivusta. Siinä on mukana vain sivun päivittyvät sisällöt aikajärjestyksessä. Kopioi RSS-syöteen osoite ja liitä tai kirjoita se Netvibesiin Kirjoita syötteen tai sivuston osoite kohtaan. Klikkaa Lisää syöte ja syötteestä tulee näkyviin vimpainlaatikko. Jos haluat esikatsella syötettä, klikkaa vimpainlaatikkoa. Jos haluat pitää syötteen, klikkaa edelleen kohdasta Lisää sivulleni. Syötteen voi siirtää sivulle myös suoraan raahaamalla vimpainlaatikkoa ja pudottamalla se paikoilleen.

14 14 Mikä on verkkosyöte? Verkkosyötteet ja ajankohtaisen tiedon seuraaminen Rss- tai Atom-verkkosyöte on keino tiedottaa ja jakaa nopeasti jollekin internet-sivulle päivitettävää uutta sisältöä. Sivun ylläpitäjä lisää verkkosyötteen sivulleen ja sivusta kiinnostunut henkilö voi tilalta sen itselleen. Verkkosyötteitä löytyy nettisivuilta, joiden sisältö päivittyy usein. Esimerkiksi kun lehtien verkkosivuille tai blogeihin kirjoitetaan jotain uutta, siitä lähtee heti ilmoitus verkkosyötteen tilanneille lukijoille. Verkkosyötteet ovat muuttaneet ja nopeuttaneet tiedon kulkua: nettisivuilta pystytään heti jakamaan sinne päivitetty tieto lukijoille ja lukijat taas saavat automaattisesti ilmoituksen itseään kiinnostavien sivujen muutoksista. Internetin käyttäjä tarvitsee syötteenlukijan, johon tilatut syötteet tulevat. Syötteenlukijoita ovat esimerkiksi igoogle, Netvibes, Bloglines ja Google Reader. Verkkosyötteitä löytyy nettisivuilta, joiden sisältö päivittyy usein, esimerkiksi tiedotteista, uutisista ja blogeista. Miten verkkosyötteen löytää? RSS-syötteen tunnistaa tavallisimmin jonkinlaisesta oranssi-valkoisesta merkistä ja Atom voi näkyä atomi-kuvakkeena. Symboli voi sijaita missä vain verkkosivulla, mutta esimerkiksi Internet Explorerissa selaimen yläosan valikkoriviltä se löytyy varmimmin.

15 15 Netvibes sivusta sivustoksi luo välilehtiä Netvibes-sivulle voi lisätä useita välilehtiä (Tab). Aloita klikkaamalla välilehtipalkin lopusta plus merkkiä. Näkyviin tulee välilehtilaatikko, jolle voit määritellä uuden välilehden teeman ja tai luoda tyhjän välilehden klikkaamalla alleviivattuja sanoja Or leave tab embty. Vaihda välilehden nimi: klikkaa välilehtipalkin sanoja New Tab ja kirjoita niiden tilalle uusi nimi näkyviin tulleeseen tekstilaatikkoon. Uusi nimi tallennetaan klikkaamalla hiirellä tekstilaatikon ulkopuolelle. Lisää välilehdelle sisältöä vimpaimilla ja RSS-syötteillä. Välilehtien rakenteen muokkaaminen Välilehden muokkausvalikon saa auki klikkaamalla nuolikuviota välilehden nimen perässä. Välilehden asetuksissa voi vaihtaa välilehden tunnuskuvakkeen ja nimen ja jakaa välilehden haluamilleen Netvibesin käyttäjille. Tab layout -valikossa voi vaihtaa välilehden rakenteen: Palstojen määrän voi valita klikkaamalla numeroita ja kuviolaatikoista voi valita palstojen sijoittelun. Tekstiä Poista välilehti klikkaamalla koko välilehden saa pois. Muokkausvalikko suljetaan sen oikeassa reunassa olevasta ruksista.

16 16 Netvibes sivusta sivustoksi tee uusi sivu eli kojelauta Klikkaa yläpalkista Kojelaudat-valikko auki. Kohdasta Uusi pääsee luomaan uuden sivun samalla tavalla kuin ensimmäisenkin: valitsemalla jonkin valmiista kojelautamalleista. Jokaiselle kojelaudalle voi luoda lisää välilehtiä. Kojelaudat valikosta saa näkyviin kojelautojen listan. Nimiä klikkaamalla pääsee siirtymään kojelaudalta toiselle.

17 17 Netvibesin lukunäkymät Netvibesissä on kaksi lukunäkymää, jotka voi valita yläpalkista. Vimpaimia-näkymässä kaikki vimpaimet ovat esillä koko ajan ja reader-näkymässä on esillä yksi vimpain kerrallaan. Näkymien välillä voi vaihdella miten haluaa. Reader-näkymä Reader-näkymää muokataan alapalkin kuvakkeista. o Nuolesta linkin voi jakaa muille o WWW / RSS kohdasta voi vaihtaa näkymän alkuperäisestä www-sivusta Rsssyötteeseen tai päinvastoin. o Kello kuvake merkitsee linkin myöhemmin luettavaksi. o Paperiarkki-kuvakkeesta voi merkitä syötteen luetuksi. o Kaksoisnuoli toimii linkkinä alkuperäiselle sivustolle. Sivupalkissa vasemmalla näkyvät sivun kaikki välilehdet. Nimiä klikkaamalla voi siirtyä välilehdeltä toiselle. Sivun alalaidasta pääsee liikkumaan ohjelmissa edelliseen ja seuraavaan eli voi siirtyä vimpaimesta toiseen.

18 18 Netvibesin jakaminen Netvibesiin koottuja sisältöjä voi jakaa vimpain kerrallaan, välilehtinä tai koko Netvibesin voi määritellä julkiseksi. Välilehden jakaminen Netvibes-välilehden sisältöineen voi jakaa muille. Jaa välilehti valikkoon pääsee välilehden asetusten kautta. Julkaise yhteisöissä tarjoaa mahdollisuuden jakaa välilehti Facebookin tai Twitterin kautta. Välilehden voi myös lähettää sähköpostitse. Silloin vastaanottajan sähköpostiin tulee viesti, jossa olevasta linkistä pääsee lisäämään välilehden omaan Netvibesiin. Grab a link rakentaa välilehdestä linkin, jonka voi jakaa eteenpäin. Julkaise omalla sivulla kohdasta välilehden voi siirtää tai kopioida jollekin toiselle omalle sivulle.

19 19 Vimpaimen jakaminen Vimpaimia voi jakaa kuten välilehtiäkin: ne voi julkaista Facebookissa tai Twitterissä, lähettää sähköpostilla tai jakaa linkkinä. Julkinen Netvibes-sivusto Netvibes-sivun voi määritellä myös julkiseksi täyttämällä hallinnointisivun alalaidassa olevan lomakkeen ja tallentamalla sen Save changes. Hallinnointisivulle pääsee yläpalkin Kojelaudat - valikosta. Sen alimpana vaihtoehtona on Aktivoi julkinen sivusi.

20 20 Netvibes-tilin ja kojelautojen hallinnoiminen Tiliä, kojelautoja ja välilehtiä hallinnoidaan yläpalkin kohdasta Kojelaudat. Siitä avautuu alasvetovalikko, josta pääsee luomaan uuden kojelaudan voi siirtyä kojelaudalta eli sivulta toiselle voi muokata kojelautoja ja koko Netvibes-tiliä Hallitse Netvibes-tiliä Edit account Päivitä tai muuta tässä profiilisi tietoja. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Vaihda kuvaa: Lisää profiilisi kuva tai vaihda se. Netvibesiin voi liittää tietokoneen tiedostoihin tallennetun kuvan. o Selaa näppäimellä saa auki tiedostokansiot, josta voi valita kuvan. o Lataa kuva Netvibesiin klikkaamalla Uppload. -settings: Sähköpostin asetuksissa voi vaihtaa sähköpostiosoitteen, jonka on antanut rekisteröitymisen yhteydessä. Sivulla voi myös määritellä, haluaako sähköpostiin muistutuksia. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Change password: Salasanan vaihtaminen: kirjoita riveille vanha salasana ja uusi kahteen kertaan. Tallenna muutokset klikkaamalla Save changes. Delete account: Netvibes-tilin lopettaminen: Kirjoita Your password laatikkoon salasanasi ja klikkaa Delete my account. Netvibes kysyy myös syytä tilin lopettamiseen voidakseen kehittää sivustoa edelleen.

21 21 Hallitse Kojelautoja ja välilehtiä New Dashboard - uuden kojelaudan voi luoda myös tästä. Uudelleenjärjestä lista toiminnolla voi muuttaa kojelautojen järjestystä: raahaa ja pudota sivupalikka uudelle paikalleen. Rearrange tabs toiminnolla vaihdetaan välilehtien järjestystä tai siirretään niitä kojelaudalta toiselle. Jos haluat kopioida välilehden kojelaudalta toiselle, pidä näppäimistön Alt-näppäin alhaalla raahatessasi välilehteä. Vastaa Copy-kysymykseen OK. Poista poistaa kojelaudan. Vastaa kysymykseen OK. Muista tallentaa uusi järjestys klikkaamalla I m done. Lähteitä Mitä ovat verkkosyötteet ja miten niitä seurataan? OpintosekTORI, Helsingin yliopiston opetuksen toimialan ylläpitämä blogi. Viitattu Netvibes - Dashboard Everything. Netvibes General Documentation. Users part. Viitattu Verkkosyöte. Wikipedia-artikkeli. Viitattu

Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä voi jakaa nopeasti ja tehokkaasti.

Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä voi jakaa nopeasti ja tehokkaasti. Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Kiravo 2013 Mikä on verkkosyöte? Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 / / Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: https://www.martat.fi/wp-admin 2.2 Salasana hukassa? 3. Uuden Ajankohtaisen

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Wikit kouluttajan työkaluna

Wikit kouluttajan työkaluna Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Wikit kouluttajan työkaluna Wiki Wiki on kouluttajalle helppokäyttöinen työkalu tallentaa ja julkaista koulutusmateriaalia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Kaislanet-käyttöohjeet

Kaislanet-käyttöohjeet päivitetty 25.10.2013 Kaislanet-käyttöohjeet Rekisteröityminen Sisällysluettelo 1. Yleistä Kaislanetistä... 3 1.1 Tekniset vaatimukset Kaislanetin käyttöön... 3 1.2 Kaislanet-helpdesk... 3 2. Rekisteröityminen...

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Wordpress Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Mikä alusta käyttöön? Tarjolla on runsaasti eri bloggausalustoja Blogger ja Wordpress ovat suosituimmat ilmaiset blogialustat

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

WordPress-blogin perustaminen

WordPress-blogin perustaminen WordPress-blogin perustaminen Mene osoitteeseen http://wordpress.com/ ja luo itsellesi tili. Tilin luomiseen tarvitset seuraavat tiedot: sähköpostiosoitteen, käyttäjätunnuksen ja salasanan. Klikattuasi

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

RSS -syötteen tilaaminen

RSS -syötteen tilaaminen OHJE 1 (6) RSS -syötteen tilaaminen Valitse lehtilistasta lehti jonka haluat tilata, http://extra.pkssk.fi/html/tieteellinen_kirjasto/lehdet.html Klikkaa RSS -kuvaketta [eri sivustoilla kuvakkeet sijaitsevat

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy Vehmaan kunta Wordpress käyttöopas Betta Digital Oy 1 / 22 Sisällys 1. Kirjautuminen... 3 1.1. Sisäänkirjautuminen ei onnistu... 3 2. Hallintapaneeli... 5 2.1. Sisään kirjautuneen hallintanäkymä... 6 3.

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress. BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Myös http://blogspot.com on ilmainen ja helppokäyttöinen

Lisätiedot

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi info@vapaatajat.fi Vapaat Ajat palvelun ohjeet psykoterapeuteille Tästä oppaasta löydät ohjeet Vapaat Ajat palvelun käyttöön. Käymme läpi palveluun rekisteröitymisen,

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

DIIGO TIEDONHALLINNASSA

DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär biblioteket som ett öppet lärcentra DIIGO TIEDONHALLINNASSA Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina Lauronen Sosiaaliset kirjanmerkit Sosiaalisten

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Psychosocial Risk Management etraining. -portaalin käyttöopas

Psychosocial Risk Management etraining. -portaalin käyttöopas Psychosocial Risk Management etraining -portaalin käyttöopas Tervetuloa Psykososiaalisten riskien hallinta PRIMAeT sähköiseen itseopiskeluportaaliin. Kurssin tavoitteena on lisätä työpaikan eri toimijoiden

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

SISÄLTÖ KIRJAUTUMINEN 2. OMA SIVUNI 3 Tekstien, kuvien ja videon lisääminen 4

SISÄLTÖ KIRJAUTUMINEN 2. OMA SIVUNI 3 Tekstien, kuvien ja videon lisääminen 4 SISÄLTÖ KIRJAUTUMINEN 2 OMA SIVUNI 3 Tekstien, kuvien ja videon lisääminen 4 ASETUKSET 6 Profiili 6 Osaava Opettaja -ympäristöstä eroaminen 7 Yksityisyys 7 Sähköposti 7 Oma sivuni 7 Yhteydet 7 KUTSU 8

Lisätiedot

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen Mikä on Twitter? Twitter on suosittu yhteisö ja mikroblogipalvelu, jonka välityksellä yritykset, ystävät ja perheenjäsenet voivat kommunikoida keskenään. Twitterin käyttö vastaa kysymykseen mitä teet tällä

Lisätiedot

Tähän ohjeeseen on koottu vanhemmille ja johtokunnalle ohjeet pilvipalveluiden käyttämiseen. Tämä ohje on osa koko Tenavakallion IT dokumenttia.

Tähän ohjeeseen on koottu vanhemmille ja johtokunnalle ohjeet pilvipalveluiden käyttämiseen. Tämä ohje on osa koko Tenavakallion IT dokumenttia. Tenavakallion pilvipalvelut palvelut vanhemmille Tervetuloa Tenavakallion Pilvipalveluiden käyttäjäksi! Tähän ohjeeseen on koottu vanhemmille ja johtokunnalle ohjeet pilvipalveluiden käyttämiseen. Tämä

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

RSS-uutissyötteet ja Alert-palvelut

RSS-uutissyötteet ja Alert-palvelut RSS-uutissyötteet ja Alert-palvelut Helsingin yliopiston kirjasto 9.3.2017 1 Mitä RSS-uutissyötteet ovat? Uutissyötteiden avulla voi seurata monen eri sivuston uusimpia päivityksiä yhdestä paikasta, tarvitsematta

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot