EuroREK Omega rasvanerotin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EuroREK Omega rasvanerotin"

Transkriptio

1 6/2013 EuroREK Omega rasvanerotin Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Luotettavat ratkaisut Erottimet ja säiliöt

2 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ TÄRKEÄÄ RASVANEROTTIMESTA SÄILIÖIDEN KULJETUS JA KÄSITTELY TUOTTEEN TEKNISET TIEDOT TOIMINTA EROTTIMEN RAKENNE MAAHANASENNUSOHJEET KAIVANTO, ANKKUROINTILAATTA JA ANKKUROINTILIINAT ANKKUROINTI EROTTIMEN ASENTAMINEN ROUTASUOJAUS KUVALLINEN ASENNUSOHJE HUOLTO RASVAN VARASTOTILAN TYHJENNYS PADOTUS- JA TÄYTTYMISHÄLYTYS EROTTIMEN HUOLTO Wavin-Labko Oy, Labkotie 1, Kangasala, Finland 06 EN : AC:2006 Rasvanerotin NS 2 NS 10 Materiaali: Polyeteeni WAVIN-LABKO OY 2(16)

3 1 YLEISTÄ Wavin-Labko Oy:n EuroREK Omega -rasvanerottimet on suunniteltu rasvanerotin-standardin EN 1825 vaatimusten mukaan. EuroREK Omega -rasvanerottimissa on vakiovarusteena rasvahälytin. Lisävarusteena saatavalla tiedonsiirtoyksiköllä voidaan tyhjentämistarpeesta tuleva hälytys ohjata automaattisesti edelleen tyhjentäjälle. 1.1 Tärkeää rasvanerottimesta Jotta erotin toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, lue huolella tämä asennus-, käyttö- ja huolto-ohje sekä kiinnitä asennuksessa huomiota erityisesti alla mainittuihin asioihin työturvallisuuden ja erottimen toiminnan takaamiseksi: Käsittele säiliötä varoen äläkä vieritä tai pudota sitä. Sido säiliö huolellisesti kuljetuksen ajaksi, jotta se ei vahingoitu. Tarkista säiliö välittömästi asennuspaikalla mahdollisten kuljetusvaurioiden varalta. Säiliön asennussyvyys maan pinnasta tuloyhteen vesijuoksuun mitattuna on 0,9 2,5 m. Ankkuroi säiliö, jotta se ei nouse maasta pohjaveden tai asennuskaivantoon valuneen sadeveden aiheuttaman nosteen vaikutuksesta. Asennuskaivannon täyttöön suositellaan käytettäväksi mursketta raekooltaan 3-16 mm. Liikennealueella säiliön päälle on valettava kuormantasauslaatta. Maatäytön aikana kaivurilla ei saa ajaa lähempää kuin 1,5 m säiliön reunoista ja päädyistä Täytä säiliö vedellä välittömästi asennuksen ja tyhjennysten jälkeen. Rasvanerottimeen on asennettava tuuletus. Tarkasta ja säädä hälytinanturien korot. Erottimelle on suoritettava ohjeen mukaiset tarkastus- ja huoltotoimenpiteet varman ja hyvän toiminnan takaamiseksi. Säännöllinen huolto takaa myös parhaan puhdistustuloksen. Merkitse säiliön sijainti esim. hälyttimen yhteyteen tai kiinteistön huoltokirjaan (esim. kartta tai sijaintikuvaus). Säiliöön meneminen on sallittua ainoastaan noudattaen kaikkia paikallisia säiliötyöja työturvallisuusmääräyksiä (esim. happipitoisuuden mittaus, turvavaljaiden sekä turvaköyden käyttö ym.). Tupakointi ja avotulen teko säiliöiden läheisyydessä on kielletty. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi tulee säiliön kansi pitää aina ehdottomasti suljettuna ja lukittuna! On aina kiinteistön omistajan vastuulla, ettei säiliöön pääse putoamaan mitään (lapset, eläimet, jne.)! 1.2 Säiliöiden kuljetus ja käsittely Käsittele säiliöitä varoen. Säiliötä ei saa vierittää eikä pudottaa. Sido säiliö kuljetuksen ajaksi siten, ettei se vahingoitu. Nosta säiliötä liinoilla vain nostokorvakkeista tai kiertämällä liinat huolellisesti säiliön ympäri, ellei trukkia ole käytössä. Nostettaessa on pyrittävä välttämään äkkinäisiä liikkeitä liinojen paikallaan pysymisen varmistamiseksi. Tarkista säiliö ennen asentamista kuljetusvaurioiden varalta. WAVIN-LABKO OY 3(16)

4 Kuva 1. Säiliön kuljetus- ja käsittelyohje. 2 TUOTTEEN TEKNISET TIEDOT 2.1 Toiminta EuroREK Omega -rasvanerottimilla erotetaan jätevedestä rasva. EuroREK Omegan toiminta perustuu vettä kevyemmän rasvan nousuun erottimessa olevan nesteen pinnalle, mistä se voidaan rasvan varastotilan täytyttyä poistaa. Erottimessa rasvan varastotilan täyttymisestä hälyttävn rasvahälyttimen asennus ja toiminta esitellään erillisessä ohjeessa. WAVIN-LABKO OY 4(16)

5 EuroREK Omega rasvanerottimien perään suositellaan liitettäväksi näytteenotto- ja sulkuventtiilikaivo, josta voidaan ottaa näyte lähtevän jäteveden laadusta. Kaivossa on lisäksi sulkuventtiili, joka mahdollistaa poistoviemärin sulkemisen tarvittaessa. 2.2 Erottimen rakenne Kuva 2. EuroREK Omega rasvanerottimien osat. 1 EuroREK Omega -rasvanerotin NS2 NS4 NS7 NS10 Maksimi virtaama l/s A Tulo- ja lähtöyhde DN B Pohja/tuloyhde mm C Pohja/lähtöyhde mm D Pallon halkaisija mm E Korkeus mm F Tehollinen tilavuus l G Rasvan varastotilavuus l H Lietteen varastotilavuus l I Rasvahälytin* J Kytkentärasia* kpl K Hälyttimen anturit* kpl L Ripustuskoukku kpl N Kaapeli (ei sisälly toimitukseen)* kpl EuroHUK-huoltokaivo (lisävaruste) kpl T Tuuletusyhde kpl Tiedonsiirtoyksikkö (lisävaruste) kpl Valurautakansisto tn kpl (lisävaruste) h Erottimen asennussyvyys mm *Katso tarkemmin hälyttimen käyttö- ja asennusohjeesta. WAVIN-LABKO OY 5(16)

6 3 MAAHANASENNUSOHJEET Nämä maahanasennusohjeet soveltuvat EuroREK Omega -rasvanerottimen asentamiseen. 3.1 Kaivanto, ankkurointilaatta ja ankkurointiliinat 1. Kaiva säiliölle riittävän kokoinen kaivanto. Kaivannon reunojen tulee olla vähintään 0,5 m säiliön reunoista, jotta asennusmursketta saadaan riittävästi säiliön ympärille. 2. Tiivistä kaivannon pohjalle 30 cm vahvuinen, vaakasuoraan tasoitettu murskekerros. Kaivannon täyttöön suositellaan käytettäväksi mursketta raekooltaan 3-16 mm. Jos mursketta ei ole saatavilla, on mahdollista käyttää hiekkaa kunhan se ei käyttäydy kuin juoksuhiekka. Hiekka tulee lukita paikalleen seinillä tai raskaalla maaperällä. Soraa ja 16 mm isompia kiviä ei saa sijoittaa säiliön viereen. 3. Vala tarvittaessa murskekerroksen päälle ankkurointilaatta. Säiliöt tulee ankkuroida, jotta maaperässä olevan veden nosteen vaikutus ei liikuttaisi säiliötä. Ankkurina voi olla esimerkiksi betoninen raudoitettu asennuslaatta tai betonipainot. Ankkuroinnissa tulee käyttää venymättömiä ankkurointiliinoja, jotka kiinnitetään säiliössä oleviin korvakkeisiin. Ankkurointilaatta suositellaan valettavaksi, kun pohjavedenpinta asennusalueella on korkeammalla kuin erottimen pohja maaperä on huonosti vettä läpäisevää, jolloin sadevedet saattavat kerääntyä erottimen asennuskaivantoon maaperä on huonosti kantavaa 3.2 Ankkurointi Ankkurointi betonilaattaan Ankkuroitaessa EuroREK Omega rasvanerotin raudoitettuun ankkurointilaattaan on säiliön ja betonilaatan väliin laitettava vähintään 200 mm tiivistetty murskekerros. Raudoitettuun laattaan valetaan 8 ruostumatonta teräslenkkiä, joihin säiliö ankkuroidaan kiinni (Kuva 3). Määritä ruostumattomien teräslenkkien paikat ennen betonilaatan valua säiliön pituuden ja ankkurointiliinojen sijainnin mukaan. Käytä laatan valamiseen K30-2 betonia ja raudoitusta A500HW T8 # 200. Rasvanerottimen ankkurointiin käytetään venymätöntä polyesteriliinaa, jonka leveys on 25 mm ja kantavuus 2000 kg. Erottimen yläosan korvakkeisiin solmitaan tiukasti n. 4 m pitkät liinat (4 kpl) ja säiliön alaosan korvakkeisiin 2 m pitkät liinat (4 kpl). Säiliön ankkuroinnissa on käytettävä kaikkia korvakkeita. Mikäli olet tilannut liinat Wavin-Labkolta, on toimituksen mukana 4 kpl 6 m pitkiä liinoja, jotka mitataan ja leikataan edellä mainittuihin mittoihin asennuksen yhteydessä. Jos käytettävissä ankkurointiliinoissa ei ole kiristimiä, tulee liinat solmia kaksinkertaisella solmulla. Säiliöitä ei saa ankkuroida minkäänlaisilla köysillä, vaijereilla tai pannoilla. WAVIN-LABKO OY 6(16)

7 Ankkurointipuut 1. EuroHUK -huoltokaivo 1 2. Säiliö Ankkurointiliina 4 min Yläankkurointi 5. Pohja-ankkurointi Painekyllästetty ankkurointipuu, 4kpl 100 x 100 x mm 7 min Betonilaatta 7. Murskekerros (min. 200 mm) 400 mm 200 mm Ø1780 / 2,2 m x 2,2 m Ø2170 / 2,6 m x 2,6 m D12 mm RFe-lenkki, 8kpl 9. Betonilaatta: betoni K30-2, teräsraudoitus: A500HW T8 #200 Kuva 3. Erottimen ankkurointi pohjaveden vaikutusalueella tai huonosti kantavalla maaperällä. Ankkurointipuut Säiliöt voidaan ankkuroida myös painekyllästettyihin ankkurointipuihin, mikäli maaperä on hyvin vettä läpäisevä. Ankkurointipuina käytetään 4 kpl 100 x 100 x mm painekyllästettyjä ankkurointipuita. Puut sijoitetaan säiliön molemmille puolille siten, että ne peittyvät kokonaan murskeeseen. Säiliön ja puiden väliin tulee laittaa vähintään 20 cm murskekerros. Ankkurointiliinat solmitaan puiden ympärille siten, että ne eivät anna periksi mahdollisen nosteen vaikutuksesta (Kuva 3). Ankkurointlevyt Erotin voidaan ankkuroida myös lujitemuovisilla ankkurointilevyillä (Kuva 4). Aseta ankkurointilevyt säiliön pohjan tasalle. Pujota ankkurointiliina levyssä olevista rei istä ja solmi vähintään kaksinkertaisilla solmuilla. Säiliö tulee ankkuroida kahdeksalla levyllä ja kahdella liinalla. WAVIN-LABKO OY 7(16)

8 Kuva 4. EuroREK Omega -rasvanerottimen ankkurointi lujitemuovisilla ankkurointilevyillä. 3.3 Erottimen asentaminen 1. Tiivistä laatan päälle vähintään 20 cm murskekerros. Kaivannon täyttöön suositellaan käytettäväksi mursketta raekoolta 3-16 mm. 2. Nosta säiliö murskekerroksen päälle ja laske sen pohjalle 30 cm vettä säiliön vakauttamiseksi. 3. Ankkuroi erotin ankkurointikorvakkeistaan laattaan asennettuihin kiinnityslenkkeihin venymättömillä ankkurointiliinoilla (8 kpl). Mikäli ankkurointiliinoja on liian vähän tai liinojen kiristys jää puutteelliseksi, voi säiliö tyhjennyksen yhteydessä nousta maanpinnalle maaperässä olevan veden aiheuttaman nosteen vaikutuksesta. 4. Tiivistä säiliön ympärillä oleva murskekerros erittäin huolellisesti. Jatka säiliötä ympäröivän murskeen tiivistämistä noin 20 cm:n kerroksin näytteenottokaivon tasoon asti. Asenna näytteenottokaivo suoraan betonilaatan päälle ja kiinnitä ankkurointiliinat. Tiivistä hiekkakerroksia yhteiden tasoon asti. Asenna viemäriputket erottimen ja näytteenottokaivon tulo- ja lähtöyhteisiin. Vältä voimakasta täryn käyttöä putkilinjojen päällä. Lisää säiliöön vettä samanaikaisesti kaivannon täytön edetessä. 5. Poista varastointiaikaiset suojat erottimen ja näytteenottokaivon huoltoaukoista. 6. Asenna EuroHUK huoltokaivon alareunaan kumitiiviste. Aseta huoltokaivo pystysuoraan asentoon asennuskaulukseen ja lukitse se asennuskoukuilla (Kuva 5). WAVIN-LABKO OY 8(16)

9 Kuva 5. EuroHUK -huoltokaivon kiinnitys erotinsäiliöön. 7. Rasvahälytin tulee asentaa tässä vaiheessa. Hälyttimen kytkentärasia ripustetaan huoltokaivon yläreunaan asennettavaan metallikoukkuun. Tämän jälkeen anturin korkeusaseman voi säätää haluamalleen tasolle. Hälyttimen toiminta, asennus ja huolto on selostettu tarkemmin erillisessä ohjeessa. 8. Asenna anturikaapelin suojaputki paikoilleen huoltokaivon yläosassa olevaan kaapelin läpivientiin. Anturikaapeli vedetään suojaputkessa rakennuksen sisälle. Jätä huoltokaivoon riittävästi kaapelia anturin nostamiseksi maanpinnalle huoltotoimia varten. 9. Jatka tiivistystä 20 cm kerroksina. Vältä voimakasta täryn käyttöä tiivistettäessä kerroksia yhteiden ja säiliön päällä. Täytä kaivanto murskeella maanpinnan tasoon saakka. Tarvittaessa asenna tuuletusputket huoltokaivon tuuletusyhteeseen. 10. Kaivannon täytön jälkeen huoltokaivo katkaistaan oikeaan korkeuteen. Huomioi huoltokaivon korkeuden säädössä kehyksen tuoma lisäkorkeus n mm. 11. Kun erottimen huoltokaivo on katkaistu oikeaan korkeuteensa, sen päälle asennetaan kansiston kehys. Kehys ei saa painaa huoltokaivoa vaan sen tulee tukeutua ympäröiviin, tiivistettyihin murskekerroksiin tai kuormantasauslaattaan ja maanpinnan asfalttiin. 12. Keskiraskaan ja raskaan liikenteen vaikutusalueella valetaan pyöräkuormaa tasaamaan teräsbetoninen kuormantasauslaatta ja asfaltti (Kuva 7). 13. Lopuksi täytä erotin kokonaan vedellä, jotta se lähtee toimimaan heti tehokkaasti. WAVIN-LABKO OY 9(16)

10 A Tuloyhde J Kytkentärasia K Anturit L Ripustuskoukku M Anturilaippa Kuva 6. Kytkentärasian ja anturin asentaminen huoltokaivoon. A B C D E Säiliö EuroHUK -huoltokaivo Asfaltti Liikennekuorman vaimennusbetonilaatta - Betoni: K Teräsjäykistys: A500HW T10 #150 T10 rengas F Kelluva säädettävä valurautakansisto Kuva 7. Kuormantasauslaatan rakenne. 3.4 Routasuojaus Säiliö on asennettava siten, ettei se pääse jäätymään. Tarvittava routasuojaus riippuu viemärin asennussyvyydestä sekä paikallisista olosuhteista. Routasuojaus suositellaan kuitenkin aina asennettavaksi. Routasuojaus voidaan toteuttaa siihen tarkoitetuilla eristyslevyillä. Levyn paksuus- ja leveysmitoitus suoritetaan tapauskohtaisesti. WAVIN-LABKO OY 10(16)

11 4 KUVALLINEN ASENNUSOHJE WAVIN-LABKO OY 11(16)

12 5 HUOLTO Erottimen huoltoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota, jotta varmistetaan erottimen moitteeton toiminta koko erottimen elinkaaren ajan. Erotinjärjestelmän huoltotarve on riippuvainen järjestelmän asennuskohteesta ja käyttötarkoituksesta. Standardi EN1825 suosittelee huoltoväliksi 30 päivää. Tyhjennys suoritetaan, kun on saatu hälytys erottimen varastotilan täyttymisestä tai padotuksesta. Lisäksi erottimen lieteosa on tyhjennettävä tarvittaessa viimeistään kun lietettä on ½ lieteosan tilavuudesta. Hälytykset voi siirtää edelleen huoltavalle yhtiölle tai tyhjentäjälle tiedonsiirtoyksiköllä (lisävaruste). 5.1 Rasvan varastotilan tyhjennys - Mikäli tyhjennetään pelkkä rasvakerros erottimen pinnalta, imuputki lasketaan 0,5 m rasvapinnan alapuolelle. Jos rasvakerros on hyvin kova, on imu tällöin aloitettava syvemmältä, jotta rasvakerros saataisiin murtumaan. Tarvittaessa pehmennä rasvakerros kuumalla vedellä, ilmapuhalluksella tai höyryllä. - Erottimeen kertyvä liete on syytä poistaa pohjalta riittävän usein (esim. 3-4 kertaa vuodessa). Liete voidaan poistaa myös samalla, kun imetään pinnalle kertynyt rasva, jolloin erotin tyhjenee kokonaan. Mikäli rasvanerotusosa tyhjennetään kokonaan, on tyhjennysauton imuputki laskettava rasvanerotinosaan varovasti, ettei erottimen pohja vahingoitu. - Huuhtele lämpimällä vedellä erottimen seinämiin tarttunut rasva. - Puhdista myös anturit tyhjennyksen yhteydessä miedolla pesuaineella (esimerkiksi astianpesuaineella). 5.2 Padotus- ja täyttymishälytys Rasvahälyttimen ilmoittaessa padotuksesta: - Pyri varmistamaan onko tukos erottimen sisällä vai erottimesta lähtevässä viemärilinjassa. - Tyhjennä erotin kokonaan jos padotuksen aiheuttava tukos on erottimen sisällä. - Puhdista erotin lämpimällä vedellä. Puhdista erityisen huolellisesti erottimen lähtöyhteen vesilukko. - Puhdista myös anturit tyhjennyksen yhteydessä miedolla pesuaineella (esimerkiksi astianpesuaineella). - Hälyttimen hälyttäessä summerin saa vaimennettua kuittaus-painikkeella, mutta releet eivät muuta tilaansa ennen kuin hälytys-/vikatilanne poistuu. 5.3 Erottimen huolto - Erotinsäiliön kunto ja tiiveys suositellaan tarkastettavaksi noin viiden vuoden välein. Tällöin tarkastetaan järjestelmän tiiviys, rakenteiden kunto, säiliön sisäpinnat, sisärakenteiden kunto sekä anturien ja anturikaapelin kunto ja asennukset sekä hälyttimen toiminta. - Tarkastusta varten tyhjennä erotinsäiliö ja puhdista sisäpuoliset rakenteet vesijohtovedellä painepesurilla. Tyhjennä erotin loka-auton imuputkella pesuvedestä kokonaan ennen säiliön tarkastamista. - Hälytysanturit on puhdistettava aina erottimen tyhjennyksen ja rasvajätteen kuorinnan yhteydessä. Pese anturit tarvittaessa miedolla pesuaineella (esimerkiksi astianpesuaine). HUOM! TÄYTÄ EROTIN AINA VEDELLÄ VÄLITTÖMÄSTI TYHJENNYKSEN JÄLKEEN, jotta erotin alkaa toimia heti tehokkaasti. Erottimen täyttö puhtaalla vedellä puhdistuksen/tarkastuksen jälkeen palauttaa anturien toiminnan ja WAVIN-LABKO OY 12(16)

13 ehkäisee virhehälytysten syntymistä. Jos asennusalueella pohjaveden pinta on korkealla, vesitäyttö pienentää myös pohjaveden nosteen vaikutusta. Erotin tulee täyttää puhtaalla vedellä lähtöyhteen tasoon asti, vaikka sitä ei olisikaan imetty täysin tyhjäksi. WAVIN-LABKO OY 13(16)

14 Muistiinpanot: WAVIN-LABKO OY 14(16)

15 Muistiinpanot: WAVIN-LABKO OY 15(16)

16 Wavin-Labko Oy Labkotie Kangasala Tel Fax Soittajahinnat 020-alkuisiin numeroihin ovat (4/2013): Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 5,95 snt/min (alv. 24 %) Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 17,04 snt/min (alv. 24 %)

51EI02js 02/15. Labko PE Lokasäiliöt. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet

51EI02js 02/15. Labko PE Lokasäiliöt. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet 02/15 Labko PE Lokasäiliöt Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Luotettavat ratkaisut Jätevesien käsittelyjärjestelmät Sisällysluettelo 1 LABKO LOKASÄILIÖT... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 TÄRKEÄÄ LOKASÄILIÖISTÄ...

Lisätiedot

Labko SAKO-3 Tripla Imeytysjärjestelmä

Labko SAKO-3 Tripla Imeytysjärjestelmä www.wavin-labko.fi WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 36240 KANGASALA Tel: +358 (0)20 1285 210 Fax: +358 (0)020 1285 280 email: tanks@wavin-labko.fi 06/13 Labko SAKO-3 Tripla Imeytysjärjestelmä Asennus-, käyttö-

Lisätiedot

BioKem 6 EN, 10 EN ja 15 EN

BioKem 6 EN, 10 EN ja 15 EN / Säiliöt Labkotie 1 36240 KANGASALA Puh: 020 1285 210 Fax: 020 1285 280 E-mail: tanks@wavin-labko.fi www.wavin-labko.fi 06/13 53AI01ls BioKem 6 EN, 10 EN ja 15 EN Panospuhdistamo Asennus-, Käyttö- ja

Lisätiedot

ecoplus 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo Asennusohje ja huoltokirja 2014

ecoplus 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo Asennusohje ja huoltokirja 2014 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo MAAHANIMEYTTÄMÖT PUHTAAMMAN YMPÄRISTÖN PUOLESTA Ecoplus 3-2000 XTRA -saostuskaivo Ecoplus-jakokaivo Ecoplus-jakoputkipaketti Ecoplus-salaojaputkipaketti Asennusohje

Lisätiedot

Asennus-, käyttö ja huolto-ohjeet. RM Sako 2/1000

Asennus-, käyttö ja huolto-ohjeet. RM Sako 2/1000 Asennus-, käyttö ja huolto-ohjeet RM Sako 2/1000 LUE ENNEN ASENNUKSEN ALOITTAMISTA TÄMÄ OHJE KOKONAAN 1110 Saostussäiliöiden asennus Säiliön siirtäminen ja säilytys Säiliöitä saa nostaa nostonarusta vain

Lisätiedot

Ohje KAIVOLLE. HUOMIOI! Huomioi että käytössä olevaan kaivoon voi muodostua kaasuja, KOMBIKAIVO. Kuva 1. SISÄÄN ULOS SISÄÄN PB (2)

Ohje KAIVOLLE. HUOMIOI! Huomioi että käytössä olevaan kaivoon voi muodostua kaasuja, KOMBIKAIVO. Kuva 1. SISÄÄN ULOS SISÄÄN PB (2) Versio 1.0 2012-01-27 Kuva 1. ULOS KOMBIKAIVO PB (2) 1 kpl sisään tulo jako-/ tarkastuskaivolle 130 mm pohjasta 4 kpl ulostuloja (joista 2 kpl ovat valinnaisia) jako-/ tarkastuskaivolle, 30 mm pohjalta

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Uponor-harmaavesisuodatin

ASENNUSOHJEET. Uponor-harmaavesisuodatin ASENNUSOHJEET Uponor-harmaavesisuodatin 06 2010 30716 Sisältö Yleistä...2 Pakkauksen purkaminen...2 Harmaavesisuodattimen sijoittaminen...3 Kaivanto...3 Suodattimen kokoaminen...5 Puhdistetun veden purku...9

Lisätiedot

GRUNDFOS KÄYTTÖOHJEET. Pumppaamon asennus ja käyttöönotto

GRUNDFOS KÄYTTÖOHJEET. Pumppaamon asennus ja käyttöönotto GRUNDFOS KÄYTTÖOHJEET Pumppaamon asennus ja käyttöönotto SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. YLEISTÄ...2 1.1 Tärkeää... 2 1.2 Varoituksia... 2 2 SÄILIÖ...2 2.1 Kuljetus ja nostaminen... 3 2.2 Säiliön vastaanottotarkastus...

Lisätiedot

Toukokuu 2014. Labko -öljynerotinjärjestelmät LUOKAN II ÖLJYNEROTTIMET STANDARDIN EN 858 MUKAISESTI

Toukokuu 2014. Labko -öljynerotinjärjestelmät LUOKAN II ÖLJYNEROTTIMET STANDARDIN EN 858 MUKAISESTI Toukokuu 2014 Labko -öljynerotinjärjestelmät LUOKAN II ÖLJYNEROTTIMET STANDARDIN EN 858 MUKAISESTI Luotettavat ratkaisut Erottimet ja säiliöt Yleistä EN-standardin mukaiset luokan II PEK -öljynerottimet

Lisätiedot

Karhu-maalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje KV- mallit 6-15

Karhu-maalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje KV- mallit 6-15 Karhu-maalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje KV- mallit 6-15 Pohjolan Maalämpö Oy 1 Sisällysluettelo: Yleistä 3 Toimintaselostus 4 Kuljetus, asennus ja sijoitus 5 Toimituksen sisältö ja tarvittavat lisävarusteet

Lisätiedot

Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja asennus-, käyttö ja huolto ohje

Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja asennus-, käyttö ja huolto ohje Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja asennus-, käyttö ja huolto ohje BIOPUHDISTAJA 4 Henkilömitoitus Harmaavesimäärä Hetkellinen ylikuorma Puhallin - 1 kpl Materiaali: Painot Korkeus Halkaisija Viemäri

Lisätiedot

Asennus-, Käyttö- ja hoito-ohjeet Ikkunat / ulko- ja parvekeovet / sisäovet

Asennus-, Käyttö- ja hoito-ohjeet Ikkunat / ulko- ja parvekeovet / sisäovet Asennus-, Käyttö- ja hoito-ohjeet Ikkunat / ulko- ja parvekeovet / sisäovet Fenestra Oy 6/2013, oikeudet muutoksiin pidätetään. Sisällysluettelo Lue nämä ohjeet ja varustekohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet

Lisätiedot

Liite 3 Kaivon huolto ja kunnostus. Yleistä. Kaivon kuntokartoitus

Liite 3 Kaivon huolto ja kunnostus. Yleistä. Kaivon kuntokartoitus LIITE 3/1 Liite 3 Kaivon huolto ja kunnostus 1 Yleistä Huolto- ja kunnostustoimenpiteiden määrä ja laatu riippuvat siitä, onko kysymyksessä käytössä oleva huollettu kaivo, vaiko käyttämätön tai puutteellisesti

Lisätiedot

ALLAWAY MANTA -KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE

ALLAWAY MANTA -KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE ALLAWAY MANTA -KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Sisällysluettelo 1. Käyttökohteet...3 2. Lait ja määräykset...3 3. Manta-keskuspölynimurijärjestelmä...3 3.1. Järjestelmä yhdelle

Lisätiedot

RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI

RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET Johdanto Nämä ohjeet käsittelevät aurinkopaneelien asentamisen esivalmistelut, aurinkopaneelien kiinnittämisen katolla, kaapelien kytkennät

Lisätiedot

IMEYTYS JA SUODATUS IN-DRÄN MODUULILLA

IMEYTYS JA SUODATUS IN-DRÄN MODUULILLA OHJE IN-DRÄN - FI Versio 2.0-203-09-04 Esimerkki IN-DRÄN vaakavirtaussuodatus. Leveys 5 m. 0,2 m,2 m Kuva. 0,6 m ASENNUSOHJE IMEYTYS JA SUODATUS IN-DRÄN MODUULILLA Asennusohje koskee seuraavia tyypikuvatyyppejä:

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET ISODRÄN salaojitus- ja vedeneristysjärjestelmä

ASENNUSOHJEET ISODRÄN salaojitus- ja vedeneristysjärjestelmä 2.11.2010 ASENNUSOHJEET ISODRÄN salaojitus- ja vedeneristysjärjestelmä VTT:n sertifikaatti nro 156/01 RT-kortti 37708 -järjestelmä Tuote kosteutta vastaan Tuonti, markkinointi ja tekninen neuvonta: Muottikolmio

Lisätiedot

Allaway - keskuspölynimurijärjestelmän. asennusohje 13347/FIN

Allaway - keskuspölynimurijärjestelmän. asennusohje 13347/FIN Allaway - keskuspölynimurijärjestelmän asennusohje 13347/FIN Ohjeen käyttäjälle Tämä ohje koskee kotikäyttöön tarkoitettuja Allaway-järjestelmiä. Tutustu tähän ohjeeseen huolella ennen asennustyön aloittamista.

Lisätiedot

KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE

KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE 1. ALOITETTAESSA ASENNUSTA... 2 1.1. Toimituksen sisällön tarkastaminen... 2 1.2. Ennen asennusta huomioitavia seikkoja ja määräyksiä... 2 1.3. Suojaetäisyydet ja kotelointi...

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C VMBMA220

Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C VMBMA220 Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C 2 Sisällys Asennusohje... 5 1 Tärkeää tietoa/turvamääräykset...5 1.1 Kylmäaine... 5 1.2 Sähköliitäntä... 5 1.3 Käyttöönotto... 5 2 Lämpöpumpun tiedot...6

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje. www.pihakivi.com

Pihakivien asennusohje. www.pihakivi.com Pihakivien asennusohje www.pihakivi.com Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 2 Pihakivien ja -laattojen käyttö 5 Pihakivien ja -laattojen valinta 6 Kiveyksen rakentamisen työvaiheet 7

Lisätiedot

PUHDISTAMOTYYPIN VALINTA, SIJOITTAMINEN MAASTOON JA SUUNNITELMA-ASIAKIRJAT

PUHDISTAMOTYYPIN VALINTA, SIJOITTAMINEN MAASTOON JA SUUNNITELMA-ASIAKIRJAT PUHDISTAMOTYYPIN VALINTA, SIJOITTAMINEN MAASTOON JA SUUNNITELMA-ASIAKIRJAT 1 KÄSITTELYMENETELMIEN KUSTANNUKSET Kiinteistön omistajaa kiinnostaa eri käsittelymenetelmien investointikustannukset ja käyttökustannukset.

Lisätiedot

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje. R a d o n j ä r j e s t e l m ä u u d i s r a k e n ta m i s e e n j a p e r u s ko r j a u k s e e n

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje. R a d o n j ä r j e s t e l m ä u u d i s r a k e n ta m i s e e n j a p e r u s ko r j a u k s e e n R a d o n j ä r j e s t e l m ä u u d i s r a k e n ta m i s e e n j a p e r u s ko r j a u k s e e n Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje 04 I 2008 40702 2 U P O N O R - R a d o n -JÄ R J E S

Lisätiedot

Platon-lattiajärjestelmä

Platon-lattiajärjestelmä Platon-lattiajärjestelmä Terveellinen ja pysyvästi hyvä sisäilma Ja talosi voi hyvin! Betonilattiassa voi Rakennuskosteuden kuivuminen kestää pitkään, jopa useita vuosia. Betonista voi nousta kosteutta

Lisätiedot

Alipainekäymälät. Käyttöohje. Rev. April 2007 E-05-VODS4

Alipainekäymälät. Käyttöohje. Rev. April 2007 E-05-VODS4 Alipainekäymälät Käyttöohje Asennusohje Rev. April 2007 E-05-VODS4 Sivu Sisältö Onnittelemme Jets alipainekäymälän valinnan johdosta! Näin säästät luontoa turhalta veden käytöltä ja jätemäärältä tavalliseen

Lisätiedot

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Sisällysluettelo Radonjärjestelmä...4 A. Suojautuminen radonin haitoilta...4 Radonpitoisuuden mittaaminen... 4 B. Uponor-radonjärjestelmän edut ja hyödyt uudis-

Lisätiedot

Karhu-maalämpöpumppu. Asennus- ja käyttöohje KIV- mallit 6-32. Johnson Controls-ohjaus. Pohjolan Maalämpö Oy

Karhu-maalämpöpumppu. Asennus- ja käyttöohje KIV- mallit 6-32. Johnson Controls-ohjaus. Pohjolan Maalämpö Oy Karhu-maalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje KIV- mallit 6-32 Johnson Controls-ohjaus Pohjolan Maalämpö Oy 1 Sisällysluettelo: Yleistä 3 Toimintaselostus 4 Kuljetus, asennus ja sijoitus 5 Toimituksen sisältö

Lisätiedot

Asennusohje. 086U6289 Rev. 10 FI

Asennusohje. 086U6289 Rev. 10 FI Asennusohje Atria Atria Duo Atria Duo Optimum Atria Optimum Comfort Diplomat Diplomat Duo Diplomat Duo Optimum Diplomat Duo Optimum G2 Diplomat Optimum Diplomat Optimum G2 086U6289 Rev. 10 FI Mikäli näitä

Lisätiedot

8 RESE V04-04/09 9900.139

8 RESE V04-04/09 9900.139 8 RESE SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä 1.1 - Ohjeen käyttö... 2 1.2 - Yleisiä turvallisuusohjeita... 2 1.3 - Tunnistekilpi...3 1.4 - Tekninen tuki...3 2 Pakkauksen avaaminen 2.1 - Liikuttaminen ja purkaminen...

Lisätiedot

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Asennusohjeet Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Sisältö Johdanto, Katon osat... 4 Kattoasennuksen valmistelut... 6 Plannjan tiilikuviokatteiden asentaminen... 10 Plannjan

Lisätiedot